Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Τα microgeophagus ramirezi μου

beat89
27-09-10, 23:55
Γεια σας παιδια.
Σας παρουσιαζω τα 2 νεα μου ψαρακια.
Ειναι 2 ramirezi.Ενα αρσενικο κ ενα θυληκο.:p
Ειναι μολις 2 μερες στο ενυδρειο μου κ εχουν προσαρμοστει πληρως.Δεν φοβουνται καθολου κ μαλιστα εχουν ηδη σκαψει κ καθαρισει την πρωτη τους λακουβιτσα την οποια κ φυλανε εναλλαξ.;)
Θα ηθελα να ευχαριστησω πολυ τον μοντερατορα μας Giorgos (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=15)για την πολυτιμη βοηθεια του.
Οριστε κ μερικες φωτογραφιες.
Δεν ειναι κουκλια??:D

Liz@
27-09-10, 23:56
πολυ γλυκουλια! σε ποσα λιτρα τα εχεις?

Giorgos
28-09-10, 00:04
Θα ηθελα να δω 1-2 ακομη καθαρες πλευρικες φωτογραφιες των ψαριων τωρα που θα εχουν ηρεμησει και θα δειχνουν τα χρωματα τους για να γινει 100% διαχωρισμος του φυλου τους (υπαρχει καποια περιπτωση να ειναι δυο θηλυκα -οπως σου ειχα πει και στα ΠΜ).

beat89
28-09-10, 00:04
Ειναι σε περιπου 85 λιτρα καθαρα μαζι με ενα puffer colomesus asselus,μερικους ροδοστομους,cory κ 2 ancistrus dolichopterus.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=42556

Θα δω αν εχω βγαλει αλλες να βαλω αλλιως αυριο Γιωργο.

delta66
28-09-10, 00:20
Με γεια :)

Το πρωτο μου φαινεται για θηλυκο και το 2ο για πιο νεαρο αρσενικο
Σε μερικες μερες θα δειξουν κι αλλο.

dimitrisemm
28-09-10, 10:27
Φαινονται λιγακι στρεσαρισμενα,σε λιγες μερες θα ξεκαθαρισει αν οντως ειναι ζευγαρακι!Παντως ειναι πολυ ομορφα!!

beat89
28-09-10, 14:48
Οριστε κ μερικες σημερινες φωτογραφιες.;)

Μίμης
28-09-10, 15:15
Δημητρο πολύ ομορφα..μπραβο και με το καλο να δεις ουριτσες ακομη και μωρα κατι που ειναι πολυ δυσκολο αλλα δε παυει να ειναι πιθανο;)
με γεια :)

beat89
28-09-10, 15:55
Ευχαριστω Μιμη...:D
Αν ειναι οντως ζευγαρι θα προσπαθησω μια αναπαραγωγη.
Βλεπουμε.....:)

kotsos83
28-09-10, 16:27
Οριστε κ μερικες σημερινες φωτογραφιες.;)
Εχεις ενα πανεμορφο ζευγαρι,τωρα το μονο που μενει ειναι να ταιριαξουν και να προχωρισουν σε αναπαραγωγη.Με το παφερ πως τα πανε,το πειραζουν?

beat89
28-09-10, 16:37
Μεχρι τωρα δεν ασχολουνται τα ραμς με το puffer.Κ το αντιθετο φυσικα.
Μονο τα cory διωχνουν οταν περνουν απο τη λακουβιτσα τους.
Κατα τα αλλα ειναι πολυ ηρεμα.:D

Giorgos
29-09-10, 16:45
Εχω μια υποψια οτι και τα δυο ψαρια ειναι θηλυκα. Στη δευτερη φωτογραφια κατα 99% ειναι θηλυκο, αλλα αυτο στην πρωτη ειναι που μου δημιουργει αμφιβολιες. Μπορει να ειναι ειτε νεαρο αρσενικο ειτε θηλυκο (το πιο πιθανο). Αυτο που με ανησυχει ομως σε αυτο το ψαρι ειναι το μικρο μεγεθος του εδρικου του πτερυγιου. Δε μου φαινεται φυσιολογικο.

Οταν τα ψαρια συνηθισουν πληρως και παρουν καλυτερα χρωματα, ξαναβγαλε μερικες πλευρικες φωτογραφιες.

beat89
30-09-10, 01:24
Θα περιμενω λιγο ακομα κ θα ξαναβγαλω.
Η συμπεριφορα που ειχαν αυτα τα 2 στο πετ σοπ με μπερδεψε.Φαινονταν σαν να τσακωνονται αλλα δεν εφευγε κανενα.Ειχαν μια περιοχη που καθονταν ακομα κ οταν τσακωνονταν.Το 1ο καμια φορα εδιωχνε τα υπολοιπα ραμς που ηταν στο ενυδρειο.Επισης,το 1ο εκανε μερικες σπασμοδικες κινησεις μπροστα απο το 2ο.Τι να πω.:confused:
Τωρα μεσα στο ενυδρειο δεν εχουν τσακωθει καθολου.
Αν ηταν του ιδιου φυλου δεν θα υπηρχαν καυγαδες?:confused:

bokostas
30-09-10, 05:35
Φοβερά ψαράκια φίλε μου, να τα χαίρεσαι και μακάρι να είναι ζευγάρι.

Αν δεν χαλάω το ποστ, να ρωτήσω κι εγώ πώς στο καλό ξεχωρίζουμε το φύλλο στα ραμιρέζι, που ποτέ δεν το κατάφερα???

Giorgos
30-09-10, 09:19
Η συμπεριφορα που ειχαν αυτα τα 2 στο πετ σοπ με μπερδεψε.Φαινονταν σαν να τσακωνονται αλλα δεν εφευγε κανενα.Ειχαν μια περιοχη που καθονταν ακομα κ οταν τσακωνονταν.Το 1ο καμια φορα εδιωχνε τα υπολοιπα ραμς που ηταν στο ενυδρειο.Επισης,το 1ο εκανε μερικες σπασμοδικες κινησεις μπροστα απο το 2ο.Τι να πω.:confused:
Τωρα μεσα στο ενυδρειο δεν εχουν τσακωθει καθολου.
Αν ηταν του ιδιου φυλου δεν θα υπηρχαν καυγαδες?:confused:
Αν θυμασαι καλα, κυριως λογω αυτης της συμπεριφορας απο το βιντεο που μου εδειξες σε ΠΜ σου ειπα να παρεις αυτα τα δυο. Εδειχναν οτι προστατευαν μια περιοχη απο τα υπολοιπα ψαρια και ταυτοχρονα φλερταραν το ενα το αλλο.

Κωστα, με ενα εμειρο ματι μπορεις να δεις οτι τα αρσενικα εχουν διαφορετικο σχημα απο τα θηλυκα. Ομως οι κυριοι τροποι διαχωρισμου του φυλου ειναι η ροζ κοιλια της θηλυκιας (ακομα και οταν δεν ειναι σεξουαλικα ωριμη εχει λιγο ροζακι) και τα ραχιαια και εδρικα πτερυγια. Δεν λεω οτι του αρσενικου καταληγουν σε μυτες και αλλα τετοια. Της θηλυκια τελειωνουν αρκετα πριν τη βαση της ουρας ενω του αρσενικου συνεχισουν (ολο το πτερυγιο και οχι μονο η ακρες-μυτες τους) σχεδον μεχρι το τελειωμα του ουραιου πτερυγιου.
Τελος, αν και δεν το θεωρω 100% σιγουρο σημαδι, ειναι η μαυρη κοιλιδα του σωματος. Της θηλυκιας εχει μπλε ιριδιζοντα σημαδια και μεσα στην κοιλιδα ενω του αρσενικου δεν υπαρχουν μπλε ιριδιζοντα σημαδια μεσα στην μαυρη κοιλιδα.

beat89
30-09-10, 11:58
Αν θυμασαι καλα, κυριως λογω αυτης της συμπεριφορας απο το βιντεο που μου εδειξες σε ΠΜ σου ειπα να παρεις αυτα τα δυο. Εδειχναν οτι προστατευαν μια περιοχη απο τα υπολοιπα ψαρια και ταυτοχρονα φλερταραν το ενα το αλλο.

Ναι το θυμαμαι.Ετσι εδειχναν.
Για αυτο παραξενευομαι τωρα.
Απο τη στιγμη που μπηκαν στο ενυδρειο μου δεν εχω δει την ιδια συμπεριφορα.
Λογικα θα φταιει κ η αλλαγη του περιβαλλοντος,Σωστα?
Μακαρι παντως να ειναι ζευγαρι.:)

Giorgos
30-09-10, 15:22
Δωσε τους λιγες μερες ακομα και θα δουμε.

thab
30-09-10, 18:07
Πανέμορφα τα ψαράκια σου Δημήτρη, να τα χαίρεσαι!

bokostas
01-10-10, 02:36
Ευχαριστώ Γιώργο για τις πληροφορίες, ομολογώ δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσα σημεία που πρέπει να προσέξεις.

beat89
03-10-10, 22:06
Σημερα το ενα ραμ ειχε κ μια "μαχη" με το puffer.Γενικα τα ραμς τρωνε τα σκουληκια αρκετα αργα.Το ραμ πηρε στο στομα του το σκουληκι αλλα περισσευε αρκετο εξω απο αυτο.Το puffer αδραξε την ευκαιρια κ το επιασε απο την αλλη μερια.Κ αρχισαν το ενα να το τραβαει απο την μια κ το αλλο απο την αλλη.:D:D:D
Τελικα νικητης ηταν το puffer.:smt041
Οριστε κ μερικες φωτο ακομα.

Giorgos
03-10-10, 23:03
Το ψαρι στην πρωτη φωτογραφια (και αυτο που ειναι δεξια στη δευτερη) ειναι 100% πολλα υποσχομενο (απο αποψη ομορφιας) θηλυκο. Η ανησυχια μου ειναι για το αλλο ραμ. Οπως ειπα εχει ενα προβλημα με το εδρικο πτερυγιο και παρατηρω οτι τα περιττωματα του δεν ειναι φυσιολογικα. Δεν πρεπει να ειναι λευκα και σαν κλωστη να κρεμονται. Συγκρινε με το αλλο ραμιρεζι και θα καταλαβεις. Το εχεις δει να τρωει κανονικα και με ορεξη;

beat89
03-10-10, 23:08
Το ψαρι στην πρωτη φωτογραφια (και αυτο που ειναι δεξια στη δευτερη) ειναι 100% πολλα υποσχομενο (απο αποψη ομορφιας) θηλυκο. Η ανησυχια μου ειναι για το αλλο ραμ. Οπως ειπα εχει ενα προβλημα με το εδρικο πτερυγιο και παρατηρω οτι τα περιττωματα του δεν ειναι φυσιολογικα. Δεν πρεπει να ειναι λευκα και σαν κλωστη να κρεμονται. Συγκρινε με το αλλο ραμιρεζι και θα καταλαβεις. Το εχεις δει να τρωει κανονικα και με ορεξη;
Τι προβλημα μπορει να εχει το εδρικο του πτερυγιο?
Ναι κανονικα τρωει αν κ το πρωτο τρωει πιο πολυ.
Παντως κ τα 2 τρωνε αρκετα αργα.
Καποιες φορες τα περιττωματα του ειναι χοντρα κ σκουρα.Πως πρεπει να ειναι κανονικα?

Giorgos
04-10-10, 12:13
Το πτευγιο του ειναι μικρο. Συγκρινε το με το αλλο ραμιρεζι να δεις. Μαλλον προκειται για γεννετικη ανωμαλια και οχι κατι σοβαρο.
Γενικα τα ραμιρεζι δεν ειναι λεμαργα ψαρια. Ειναι φυσιολογικο που τρωνε αργα και εχουν ιδιαιτεροτητες.
Τα περιττωματα πρεπει να ειναι σκουρα. Αν ειναι λευκα ή διαφανα (σαν νημα) και αργουν να αποκοπουν, τοτε υπαρχει προβλημα.

beat89
06-10-10, 00:35
Σημερα τα περιττωματα τους ηταν μια χαρα.
Το θυληκο φαινεται να εχει παχυνει,τα χρωματα της ειναι πιο εντονα κ αποψε εκανε κατι τιναγματα στο αλλο αλλα εκεινο δεν εδεινε ιδιαιτερη σημασια.
Περισσοτερο μπορω να πω το κυνηγουσε η θυληκια,παρα το αλλο τη θυληκια.
Κατι αλλο που εχω προσεξει ειναι οτι σε αυτο με το μικρο εδρικο πτερυγιο βλεπω οτι τα βραγχια του ανοιγουν αρκετα σε σεχεση με το αλλο Ramirezi.
Δηλαδη απο πλαι πισω μπορω να "δω" μεσα.
Εΐναι φυσιολογικο αυτο?

Giorgos
06-10-10, 12:49
Εννοεις οτι ανασαινει βαρια;

beat89
06-10-10, 14:25
Κανονικά θα έλεγα.Απλά ανοίγουν πολύ τα βράχια του σε σχέση με το άλλο.Δηλαδή όταν το κοιτάς το αντιλαμβάνεσαι αμέσως.Είναι μεγα
λο το κενό που αφήνουν όταν αναπνέει.

beat89
11-10-10, 00:11
Φαινεται σαν να εχει μεγαλα μαγουλα απο μπροστα.:D
Οριστε κ μια φωτογραφια απο πισω.
Οσο για την ορεξη του τρωει αρκετα αλλα οχι σαν το θυληκο.
Τελικα τι ειναι?Αρσενικο ή θυληκο?:confused:

Giorgos
11-10-10, 14:27
Ειναι σχεδον σιγουρα θηλυκο και δεν ειναι στην καλυτερη δυνατη κατασταση. Πιστευω οτι πρεπει να το δωσεις πισω και να παρεις αρσενικο.

beat89
11-10-10, 17:06
Εκτος απο το πτερυγιο τι αλλο σε κανει να λες οτι δεν ειναι σε καλη κατασταση?
Αν το συγκρινεις με το αλλο ναι φαινεται στη διατροφη,απλα λεω μηπως εχει τιποτα εμφανισιακα που να δειχνει κατι τετοιο.
Κ οσο για το οτι ειναι θυληκο?
Ξερω οτι δεν ειναι απαραιτητο να εχει ροζ κοιλια αρα τοτε φαινεται απο τα πτερυγια?

Giorgos
12-10-10, 08:07
Αναφερομουν ειδικα για το πτερυγιο, τιποτε αλλο.
Το ολο σουλουπι του μου δειχνει οτι ειναι θηλυκο.
Γενικα πως συμπεριφερονται οταν ειναι κοντα το ενα με το αλλο;

beat89
12-10-10, 12:35
Γενικα οταν ειναι σβηστο το φως συνεχεια κολυμπουν το ενα διπλα στο αλλο.
Ουτε πειραγματα,ουτε αποτομα τιναγματα,τιποτα.
Καμια σχεση με τη συμπεριφορα που τα ειχαν πριν τα παρω,στο πετσοπ.
Οταν το φως ειναι ανοιχτο,ναι μεν κολυμπουν συχνα μαζι αλλα ειναι πιο χαλαρα.Αρκουνται σε αυτα.

Giorgos
12-10-10, 20:09
Φαινεται πως επιβεβαιωνεται οτι ειναι δυο θηλυκα.
Κρατα τη μια με τα καλα πτερυγια και ανταλλαξε την αλλη με ενα αρσενικο.

beat89
13-10-10, 15:55
file:///C:/DOCUME%7E1/j/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot.pngΑν ηταν ζευγαρι πως θα επρεπε να συμπεριφερονται?
Πηγα σημερα να δω αν εχει αλλα ραμς κ ειδα καποια που μου φαινονται αρσενικα αλλα ειναι μικρα σε ηλικια.
Το θυληκο μου ειναι μεγαλωμενο,βαρβατο.:D
Θα μπορουν να ζευγαρωσουν αν ο αρσενικος ειναι μικρος?
Μηπως να περιμενω να βρω κανεναν μεγαλυτερο?
-------------------------
Σημερα βρηκα σε ενα αλλο πετ σοπ ενα μεγαλο αρσενικο (μαλλον).
Ειδα ομως οτι το ραχιαιο πτερυγιο στο τελος του,ειναι λιγο πιο ψηλο(μακρυ) απο οτι αυτο που τελικα ειναι θυληκο.Λιγο ειναι.
Λετε να ειναι long fin ή στα αρσενικα μεγαλωνει πιο πολυ?
Δεν ειναι αυτο στην εικονα.
Ειναι μικροτερο το ραχιαιο πτερυγιο απο αυτο.
Απλα το εβαλα για συγκριση.
Τι λετε?

Giorgos
13-10-10, 22:41
Αν μοιαζει οπως αυτο στην εικονα, τοτε ειναι αρσενικο μακρυπτερυγο.

Τα δικα σου ψαρια (δυο θηλυκα) ειναι ηρεμα τωρα επειδη δεν εχουν καποιο αρσενικο να ανταγωνιστουν. Στο πετσοπ ομως ηταν διαφορετικα τα πραγματα. Γι' αυτο εβλεπες επιθετικη συμπεριφορα... και μπερδευτηκαμε.

beat89
14-10-10, 01:51
Ωχ ναι,σωστα.
Δεν το ειχα σκεφτει αυτο.:smt017
Για αυτο το ενα τσιμπουσε κ ενα αλλο θυληκο.
Αυτο που βρηκα ειναι κατα 90 % αρσενικο λ δεν ειναι ολα του τα πτερυγια τοσο μεγαλα.
Το ραχιαιαο ειναι μονο κ παλι λιγοτερο απο αυτο στη φωτο.
Θα παω να το παρω αυριο.
Ευχηθειτε να ειναι αρσενικο.:rolleyes:
Να ρωτησω κ κατι αλλο.
Αν αφησω μεσα ενα αρσενικο κ 2 θυληκα τι θα γινει?
Θα πεσουν ψιλες?:smt076:smt075:smt021zw:smt071:smt070

delta66
14-10-10, 08:31
Να ρωτησω κ κατι αλλο.
Αν αφησω μεσα ενα αρσενικο κ 2 θυληκα τι θα γινει?
Θα πεσουν ψιλες?:smt076:smt075:smt021zw:smt071:smt070
Καλημερα.
Το πιο πιθανο ειναι οταν σχηματιστει το ζευγος, να τη πεσουν και τα δυο μαζι στο περισσευουμενο θηλυκο και να το εξοντωσουν σιγα σιγα (ή και αμεσως).

Μια τακτικη για να βγαλεις ζευγαρι (και οχι μονο σε αυτο το ειδος ψαριου), ειναι να αγοραζεις μια ομαδα ψαριων και οταν σχηματιστει το ζευγος, να δινεις τα υπολοιπα ;)
Πχ αν πας για ενα ζευγος, αγοραζεις 5-6 ψαρια.

beat89
14-10-10, 19:15
Το πηρα σημερα κ απο οσο βλεπω κανουν βολτες με το θυληκο μου.
Το θυληκο2:D δεν το παιζουν....:(:(
Σε λιγες μερες θα το δωσω.
Παντως κ αυτο που πηρα σημερα δεν φαινεται κ πολυ καλα αν κ τα χρωματα του εχουν αρχισει να επανερχονται.:)
Καπως μου φαινεται η κοιλια του.
Τι πρεπει να κανω αν εχει ρουφηγμενη κοιλια?:confused:
Απο ασιτια ειναι?
Φωτο αυριο.

Giorgos
14-10-10, 19:44
Περιμενουμε φωτογραφια πρωτα να το δουμε.

beat89
15-10-10, 15:06
Να,μερικες φωτο απο το νεο μου ραμ.
Αρσενικο δεν ειναι?
Δεν ειναι κ σε πολυ καλη κατασταση.Καθεται στο πισω μερος σα να φοβαται.
Η κοιλα του ειναι ρουφηγμενη?Τι πρεπει να κανω?:confused:
Ταισα πριν λιγο σκουληκι.Καλα εκανα?
Ολο αποριες ειμαι ε????:D

Giorgos
15-10-10, 19:47
Αρσενικο ειναι. ;) Προσπαθησε να βγαλεις 1-2 ακομα φωτογραφιες (πλαγιες) οπου να φαινονται τα πτερυγια του πιο καθαρα.
Φαινεται οτι ειναι σε σχετικα καλη κατασταση, οποτε δεν χρειαζεται να ανησυχεις. Δεν εχει ρουφηγμενη κοιλια, απλα ειναι λιγο αδυνατο. Εφαγε οταν ταισες; Να προτιμας τις ξηρες τροφες και προσπαθησε να τις μαθεις στα ψαρια σου.

beat89
15-10-10, 20:08
Ουφ,ευτυχως.:D:D:D:D
Εριξα λιγο ξηρη κ αργοτερα λιγο σκουληκι.Δεν ανεβαινε στην επιφανεια να φαει,περιμενε να πεσει κατω.
Κ τα δυο εφαγε,απλα την ξηρη την εφτυνε,ξαναετρωγε κ γινοταν αυτο για λιγο.
Ομως,δεν ειναι ακομα σαν τα αλλα που ανεβαινουν να φανε στην επιφανεια.
Ελπιζω να ξεθαρεψει κ αυτο σιγα σιγα.
Τα ταιζω σκουληκι μηπως κ τα ωθησω σε αναπαραγωγη.

beat89
16-10-10, 22:40
Γιωργο τελικα με μπερδευουν πολυ αυτα τα ψαρια.
Το αρσενικο εχει αρχισει τα παιχνιδια με το θυληκο κ αυτο φαινεται να ανταποκρινεται.Το θεμα ειναι οτι οταν το βλεπει το 2ο,οπως ειπαμε θυληκο,παει το τσιμπαει κ το διωχνει κ αυτο φευγει αμεσως.Οταν βρισκει παλι το αρσενικο την ευκαιρια πηγαινει αμεσως στο θυληκο.
Βρε μηπως τελικα δεν ειναι θυληκο το 2ο???:confused::confused::confused:
Αν ειναι θυληκο γιατι να το κανει αυτο?????:confused::confused::confused:
Επισης,το αρσενικο με το θυληκο(το 1ο) εχουν σκαψει μια λακουβιτσα στην μπροστινη γωνια του ενυδρειου κ το θυληκο εχει παρει εντονα χρωματα(ειναι πανεμορφο το ατιμο:smt055).
Οριστε κ φωτο απο το αρσενικο,το θυληκο,η λακουβιτσα τους κ μια απο τον "διωγμο" του αρσενικου.:smt120

delta66
16-10-10, 23:05
Αν ειναι θυληκο γιατι να το κανει αυτο?????:confused::confused::confused:

Οταν δημιουργειται ζευγαρι κυνηγανε το "περισσευουμενο" θηλυκο.
Θα το κανει πιθανοτατα και το θηλυκο απο το ζευγαρι.
Εχε το νου σου μπορει να το σκοτωσουν.
Αν δεις και πεφτει συνεχως κυνηγι, δωστο.

beat89
16-10-10, 23:08
Μα το θεμα ειναι,οτι το 2ο θυληκο κυνηγαει το αρσενικο κ οχι το αλλο θυληκο.
Αυτο ειναι που με παραξενευει κ αναρωτιεμαι μηπως δεν ειναι θυληκο τελικα.

delta66
16-10-10, 23:12
Πασο.
Καταλαβα λαθος.

beat89
17-10-10, 15:03
Λοιπον,το αρσενικο καθεται συνεχεια σε μια λακουβιτσα κ εχει παρει κ αυτο σημερα εντονα χρωματα.
Το θυληκο ποτε ποτε περναει κ τοτε το αρσενικο κανει μερικα τιναγματα.
Το αρσενικο ειναι στην δεξια μερια του ενυδρειο κ το 2ο θυληκο στην αριστερη.
Οταν συναντηθουν καθεται το ενα απεναντι απο το αλλο,σηκωνουν τα πτερυγια τους κ πεφτει που κ που κ καμια τσιμπια.
Τελικα ειναι σιγουρα το 2ο θυληκο?
Η λακουβα σημαινει γεννα?
Να κανω κατι για να τα ωθησω σε αναπαραγωγη εκτος απο ταισμα με σκουληκι?

Giorgos
17-10-10, 18:28
Η συμπεριφορα που περιγραφεις δειχνει οτι εχεις οντως δυο αρσενικα... αλλα πιστευω πως καλα επραξες και πηρες το νεο αρσενικο.

Η λακκουβα υποδηλωνει οτι προκειται να γεννησουν... οποτε κανε λιγη υπομονη. Εφ' οσον τα βρουν η θηλυκια με το νεο αρσενικο, πρεπει να απομακρυνεις το περισσευουμενο ατομο.

beat89
17-10-10, 19:49
Φαίνεται οτι τα έχουν βρει αφού το θυληκο είναι συνέχεια στο μέρος του νέου αρσενικού.Να απομάκρυνω το άλλο ή όχι ακόμα;
Θα γεννήσουν μέσα στη λακουβα;
Τους εχω κ μια καρύδα αναποδα γιατί απο όσο ξέρω θέλουν επίπεδο μέρος.Κάνει ή να βάλω κάτι αλλο;

Giorgos
18-10-10, 14:54
Απομακρυνε το τριτο ραμ.
Βαλε στο ζευγαρι μια επιπεδη πετρα. Και χωρις την πετρα θα βρουν την ακρη μονα τους.

beat89
26-10-10, 19:05
Ελειπα για μερικες ημερες κ σημερα που γυρισα σπιτι ειδα το θυληκο ραμ να εχει χασει τα εντονα κ ομορφα χρωματα του κ το αρσενικο να το κυνηγαει.
Τι μπορει να σημαινει αυτο?
Ελεχξα το νερο κ ειναι ολα οκ.
Φταιει το κυνηγι του αρσενικου ή το οτι δεν ταιστηκαν κανονικα μιας κ ελειπα?
(ολο κ καποιος τα ταιζε αλλα οχι την ποσοτητα κ την συχνοτητα που τα ταιζα εγω).

Giorgos
26-10-10, 20:18
Το πιο πιθανο ειναι οτι ο αρσενικος θελει να ζευγαρωσει αλλα εκεινη δεν ειναι ακομα ετοιμη ή γεννησαν οσο ελειπες και εφαγε η θηλυκια τα αυγα.

Φροντισε να εχει αρκετες κρυψωνες για να αποφευγει τον αρσενικο και ολα θα πανε καλα. Επισης παρατηρησε αν τρωει κανονικα.

beat89
30-10-10, 21:29
Το θυληκο εχει ξαναβρει τα χρωματα του αλλα χτες παρατηρησα κατι στην δεξια του πλευρα.Εχει ενα μαυρακι το οποιο δεν φαινεται να ειναι επιφανειακο αλλα δεν ειμαι κ σιγουρος.
Επισης,χτες το ειδα να τριβεται στο σημειο αυτο,σε ενα ξυλο 2 φορες αλλα απο χτες τπτ αλλο.Οριστε κ φωτο.
Ξερει κανεις να μου πει τι μπορει να ειναι?:confused:

Giorgos
02-11-10, 15:32
Τι να σου πω; Δεν φαινεται καλα απο τις φωτογραφιες. Θα σου ελεγα πως εφ' οσον το ψαρι συμπεριφερεται, τρεφεται και κολυμπαει φυσιολογικα, δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.

delta66
02-11-10, 16:03
Συμφωνω.
Μια χαρα ειναι.
Και το τριψιμιο μια στο τοσο δεν ειναι ανησυχητικό για να καθαριστει.
Αν εχει καλο ανοσοποιητικο και ειναι σε καλη κατασταση απο τις παροχες σου το ψαρι, ακομα και προβλημα να παει να γινει, μπορει να το ξεπερασει και μονο του.

beat89
02-11-10, 17:32
Το ψάρι συμπεριφέρεται μια χαρα.
Δεν εχει καποιο προβλημα.Ελπίζω να μην ειναι τιποτα.

beat89
08-01-11, 00:49
Εδω κ περιπου 2 μηνες δεν εχω δει καποια εντονη κινηση ζευγαρωματος.
Το θυληκο εχει χασει τα εντονα χρωματα του εδω κ αρκετο καιρο ενω το αρσενικο οχι.
Λετε επειδη το κυνηγαει το αρσενικο?
Το αρσενικο απο τοτε που εβγαλα το 3ο ραμ εχει σταματησει να φτιαχνει λακκουβιτσες για να προσελκυσει το θυληκο.
Μηπως φταιει που πλεον δεν υπαρχει ανταγωνιστης?
Τι μπορω να κανω ετσι ωστε να τα βοηθησω να ζευγαρωσουν?
Παιζει ρολο η ροη του φιλτρου?
Να τους βαλω καποια μεγαλη επιπεδη πετρα ή κανενα πλατυφυλλο φυτο να εχουν περισσοτερες επιλογες?
Εχω μεσα στο ενυδρειο κ μερικους ροδοστομους.Λετε να ενοχλουνται απο την κινηση τους?(βασικα πιστευω οτι καλο τους κανει μιας κ "ξεψαρωνουν":D).
Εχω αρχισει παλι να ταιζω σκουληκι κ να κανω πιο συχνες αλλαγες.
Κ κατι αλλο.Θα μπορουσα να βαλω ακομα ενα ζευγαρι μεσα μηπως κ αλλαξουν ταιρια ή ειναι πολλα τα ψαρια κ θα εχω τσακωμους?

Giorgos
08-01-11, 17:30
Εισαι σιγουρος οτι εχεις εναν αρσενικο και μια θηλυκια;
Βαλε καμια φωτογραφια τα ψαρια να τα δουμε. Επισης, βαλε και μια γενικη του ενυδρειου. Οι ροδοστομοι δεν τα εμποδιζουν στο να γεννησουν.

beat89
08-01-11, 21:14
Τα ψαρια ειναι το 1ο κ το 2ο του ποστ 42.
Γενικη του ενυδρειου http://i881.photobucket.com/albums/ac14/tsoulojim/fish/98b8df60.jpg
Αν δεν φαινεται καλα το ενυδρειο πες μου να βαλω αλλη.

Giorgos
08-01-11, 22:10
Το ενυδρειο σου ειναι μια χαρα. Εχουν πολλα σημεια που μπορουν να εναποθεσουν τα αυγα τους.

Αν θελεις, μπορεις να δοκιμασεις εναν αλλον αρσενικο, αφου ομως απομακρυνεις τον υπαρχοντα.

beat89
09-01-11, 03:03
Αν βαλω ενα θυληκο ακομα ή ενα ζευγαρι ακομα μηπως ταιριαξουν καποια μεταξυ τους θα ειναι καλυτερα???
Μήπως τα εμποδίζει η ροή του νερού; Εχω φίλτρο περίπου 600 λίτρα την ώρα κ το ενυδρείο είναι 80.

Giorgos
09-01-11, 21:15
Η εντονη ροη δεν ειναι οτι καλυτερο. Αν μπορεις, μειωσε την για να νοιωσουν πιο ανετα τα ψαρια σου.

Εφοσον δε βλεπεις ερωτικα παιχνιδια, μπορει να κανεις καλο βαζοντας αλλα 2 ραμιρεζι ωστε να τα αφησεις να επιλεξουν το ταιρι τους. Θα πρεπει ομως να εχεις το νου σου να αφαιρεσεις τα δυο που θα "περισσευουν" γιατι θα αρχισει να πεφτει πολυ ξυλο.

beat89
26-01-11, 20:27
Εβαλα μαυρο χαρτονι κ στις 2 πλαινες πλευρες του ενυδρειου εκτος απο την πισω,για να μην φοβουνται τα ραμ απο τα συνεχη περα δωθε μεσα στο σπιτι.
Βεβαια λειτουργει σαν καθρεφτης.Καλα εκανα ή θα στρεσσαρονται τα ψαρια μιας κ θα βλεπουν τον εαυτο τους κ στα παλινα τζαμια?

delta66
26-01-11, 20:46
Δειχνουν να φοβουνται?
Ακουγα οτι ειναι ευαισθητα και θελουν και dither fish για να παιρνουν θαρρος και να βγαινουν να κολυμπανε ανετα, αλλα εμενα με κυνηγανε απο κοντα οποτε μπαινω στο δωματιο και τρωνε απο το χερι μου.
Μεχρι και που τα μεταφερα στη γεννηστρα απο το μεγαλο χωρις αποχη. ;)

beat89
26-01-11, 20:55
Μονο το αρσενικο λιγο.
Το θυληκο μολις με βλεπει να πλησιαζω ερχεται στο τζαμι κ καθεται εκει οση ωρα ειμαι κ εγω.Ειναι πανεμορφο το ατιμο.......:smt055
Ο αρσενικος μου πρεπει να ειναι ντιντις:grin: γιατι σημερα το πρωι που του εκανε κατι τσαλιμια η θυληκια αυτος αντι να ανταποδοσει εφευγε.

Οσο για το χαρτονι λες να τα ενοχλησει?
Θα τα παρατηρησω να δω κιολας.

delta66
26-01-11, 20:59
Μονο το αρσενικο λιγο.
Το θυληκο μολις με βλεπει να πλησιαζω ερχεται στο τζαμι κ καθεται εκει οση ωρα ειμαι κ εγω.Ειναι πανεμορφο το ατιμο.......:smt055
Ο αρσενικος μου πρεπει να ειναι ντιντις:grin: γιατι σημερα το πρωι που του εκανε κατι τσαλιμια η θυληκια αυτος αντι να ανταποδοσει εφευγε.

Οσο για το χαρτονι λες να τα ενοχλησει?
Θα τα παρατηρησω να δω κιολας.
Ετσι
Και μενα η θηλυκια μου πιο φιλικη. Ο αλλος κραταει και λιγο υφακι.

Το χαρτονι δεν νομιζω να τα πειραζει.
Απλα λεω μηπως ειναι περιττο και σου κοβει θεα και "παιχνιδι"

Giorgos
26-01-11, 21:04
Δεν λειτουργει σαν καθρεφτης... απλα εσυ το βλεπεις ετσι. Παρατηρησε τα ψαρια σου και αυτα θα σου "πουν" αν τα ενοχλει.

Επισης, οντως τα ραμιρεζι νοιωθουν πιο ανετα και ειναι πιο προστατευτηκα με την παρουσια μικρου κοπαδιου μικρων, ηρεμων ψαριων (εγω χρησιμοποιουσα οτοκινκλους ή/και μικροσωμα κορυντορας). Οσες επιτυχημενες γεννες εχω παρει απο αυτα τα ψαρια εγιναν με χρηση dither fish.

Τελος, τα 2 χρονια διαρκειας ζωης που αναφερουν καποιες ιστοσελιδες δεν ειναι ο κανονας. Προσωπικα εχω παρατηρησει οτι με σωστες συνθηκες και καλη φροντιδα μπορουν να ζησουν απο 3-5 χρονια (ουτε τα 5 ειναι ο κανονας βεβαια)... και το εχω δει σε πολλα απο τα ψαρια που εχω μεγαλωσει στο παρελθον.

beat89
26-01-11, 21:11
Ως dither fish εχω cory αλλα κ ροδοστομους.
Τελος παντων.Τα ταιζω bloodworms κ θα δω.
Αν δεν γινει τπτ μαλλον θα αλλαξω αρσενικο.

Giorgos
26-01-11, 21:22
Αν θελεις οι γονεις να μεγαλωσουν τα μωρα τους, οι ροδοστομοι δεν ειναι η καλυτερη επιλογη dither.

beat89
26-01-11, 21:26
Το εχω υποψιν μου κ αμα γεννησουν θα απομακρυνω τους ροδοστομους (οσο ευκολο μπορει να ειναι αυτο).
Τι θα προτινες απο την στιγμη που το ενυδρειο ειναι Αμαζονιου?

halvas69
Αν ΔΕΝ θελεις οι γονεις να μεγαλωσουν τα μωρα τους, οι ροδοστομοι δεν ειναι η καλυτερη επιλογη dither.eater
Λίγο διαφοροποιημένη η πρόταση αλλά με το ίδιο νόημα χα,χα.

mcxatz
Να σας πώ και την δικιά μου εμπειρία !
αγορασα 4 ραμι προ 6 μήνου για να βρώ το πολυπόθητο ζευγάρι
Θεώρησα ότι όλα είναι αρσενικά και εψαχνα για θηλυκό !!
Αφού χάρισα τα 2 κρατησα τα 2 μαζί με τα δισκάκια μου στο 350 λιτρο μου
θεωρόντας ότι έχω 2 αρσενικά! Η αναζήτηση συνεχιζόταν !.
Χαμός από κυνηγητό δεν τους χωρούσαν τα 350 λίτρα!
Καποια μέρα ήδα αυγά σε ένα ξύλο και το ένα ράμι να τα φυλάει σαν σκύλος
Δεν πλησίαζε τίποτα ! Ούτε το άλλο ραμι φυσικΑ!
Τελικά ήταν και τα δυό θηλυκά :confused:.
Συμπέρασμα : Δεν μπορείς εύκολα να δεις το φύλο ιδίως αν ειναι νεαρά άτομα και δεν είναι ώριμα για γεννητούρια
Ενα απο αυτά που χάρισα είναι αρσενικό που κάνει μπαμ ! Κι αυτό φάνηκε όμως μετά από 6 μήνες . Αν μπορέσω θα σας βάλω φωτό

delta66
26-01-11, 21:30
Σωστα.
Το στανταρ ειναι υπαρξη dither για ανεση των ψαριων.
Οχι μονο για την ανεση τους στο ενυδρειο αλλα και στη μειωση στρες κατα την αναπαραγωγη. Να μειωνονται οι πιθανοτητες να φανε αυγα ή γονο.

Και οπως ειπε ο Giorgos τα τετρας σε στυλ ροδοστομοι, καρδιναλιοι κλπ ειναι οτι χειροτερο για τα αυγα και το γονο
Κοιτα τι εγινε σε 1 λεπτο μεσα στα αυγα ;) http://www.youtube.com/watch?v=vIBGxRNRTyw

Giorgos
26-01-11, 21:31
Απο τη στιγμη που ειναι σεξουαλικα ωριμα, ειναι ευκολος ο σεξουαλικος διαχωρισμος για ενα εμπειρο ματι.

beat89
26-01-11, 21:42
Λίγο διαφοροποιημένη η πρόταση αλλά με το ίδιο νόημα χα,χα.Η αληθεια ειναι οτι ειναι πολυ φαγανα.:)

Να σας πώ και την δικιά μου εμπειρία !
αγορασα 4 ραμι προ 6 μήνου για να βρώ το πολυπόθητο ζευγάρι
Θεώρησα ότι όλα είναι αρσενικά και εψαχνα για θηλυκό !!
Αφού χάρισα τα 2 κρατησα τα 2 μαζί με τα δισκάκια μου στο 350 λιτρο μου
θεωρόντας ότι έχω 2 αρσενικά! Η αναζήτηση συνεχιζόταν !.
Χαμός από κυνηγητό δεν τους χωρούσαν τα 350 λίτρα!
Καποια μέρα ήδα αυγά σε ένα ξύλο και το ένα ράμι να τα φυλάει σαν σκύλος
Δεν πλησίαζε τίποτα ! Ούτε το άλλο ραμι φυσικΑ!
Τελικά ήταν και τα δυό θηλυκά :confused:.
Συμπέρασμα : Δεν μπορείς εύκολα να δεις το φύλο ιδίως αν ειναι νεαρά άτομα και δεν είναι ώριμα για γεννητούρια
Ενα απο αυτά που χάρισα είναι αρσενικό που κάνει μπαμ ! Κι αυτό φάνηκε όμως μετά από 6 μήνες . Αν μπορέσω θα σας βάλω φωτό
Μηπως οταν τα πηρες ηταν μικρα?
Βαλε καμια φωτο απο το αρσενικο.
Εγω τα πηρα αρκετα μεγαλα κ τα εχω πανω απο 3 μηνες.
Σωστα.
Το στανταρ ειναι υπαρξη dither για ανεση των ψαριων.
Οχι μονο για την ανεση τους στο ενυδρειο αλλα και στη μειωση στρες κατα την αναπαραγωγη. Να μειωνονται οι πιθανοτητες να φανε αυγα ή γονο.

Και οπως ειπε ο Giorgos τα τετρας σε στυλ ροδοστομοι, καρδιναλιοι κλπ ειναι οτι χειροτερο για τα αυγα και το γονο
Κοιτα τι εγινε σε 1 λεπτο μεσα στα αυγα ;) http://www.youtube.com/watch?v=vIBGxRNRTyw
Δηλαδη πρεπει να υπαρχουν dither fish κ κατα την διαρκεια της γεννας αλλα κ του μεγαλωματος?
Τι μου προτειμεται?Υπαρχει καποιο ψαρι που μπορει να μεινει κ μετα τη γεννα χωρις να κινδυνευει ο γονος?
Οσο για το βιντεο αν θυμαμαι καλα αυτο δεν ειναι το ολοκληρο.Σε καποιο ποστ ειχες βαλει κ τη στιγμη που ξεκιναει το φαγοποτι.;)

delta66
26-01-11, 22:37
Δηλαδη πρεπει να υπαρχουν dither fish κ κατα την διαρκεια της γεννας αλλα κ του μεγαλωματος?
Τι μου προτειμεται?Υπαρχει καποιο ψαρι που μπορει να μεινει κ μετα τη γεννα χωρις να κινδυνευει ο γονος?

Επισης, οντως τα ραμιρεζι νοιωθουν πιο ανετα και ειναι πιο προστατευτηκα με την παρουσια μικρου κοπαδιου μικρων, ηρεμων ψαριων (εγω χρησιμοποιουσα οτοκινκλους ή/και μικροσωμα κορυντορας). Οσες επιτυχημενες γεννες εχω παρει απο αυτα τα ψαρια εγιναν με χρηση dither fish.:cool::cool::cool:

Giorgos
26-01-11, 22:46
Ναι, τα dither μενουν στο ενυδρειο και μετα τη γεννα, κατα το μεγαλωμα του γονου.
Καλες επιλογες ειναι:
Otocinclus vittatus (που ειναι και απο το Orinoco)
hatchetfish

delta66
26-01-11, 23:04
Το cory τα εχεις δοκιμασει? ( αν και δεν μπορω να τα πω dither)

Giorgos
26-01-11, 23:12
Ως dither fish εχω cory αλλα κ ροδοστομους.

. :D

beat89
26-01-11, 23:32
hatchetfish.......μμμμμμμμ.....:rolleyes:
Δεν μου πολυ αρεσουν..Στεκονται συνεχεια στην επιφανεια ακινητα.
Για οτο θα το κοιταξω.

platy
26-01-11, 23:36
κανουν και αλματα αρα θελουν καπακι ,αλλα ειναι σπαστικο το οτι κινουνται μονο κατω απο την επιφανεια

beat89
26-01-11, 23:40
Πολυ σπαστικο.
Κ επειδη το ενυδρειο το εχω σχετικα χαμηλα δεν θα τα βλεπω ποτε.
Βεβαια αν ειναι να βοηθησουν στην αναπαραγωγη...χαλαλι τους....:)

Giorgos
27-01-11, 09:22
Παντως καλυτερα οι οτοκινκλοι.

beat89
07-02-11, 16:25
Συνεχιζω να ταιζω 1-2 φορες την ημερα bloodworms κ τον θυληκο μου εδω κ αρκετες μερες ειναι φουσκωμενο.
Κινησεις ζευγαρωματος δεν βλεπω.
Αν αλλαξω τον αρσενικο που ειναι 7 εκ. περιπου κ βαλω εναν αλλο 5 εκ. θα υπαρξει προβλημα?Θα τον αντιμετωπισει ως ταιρι το θυληκο ή παιζει ρολο το μεγεθος?
Να τους εχω κ τους 2 μαζι για λιγες μερες,να δω ποιον θα επιλεξει το θυληκο?

Giorgos
07-02-11, 16:37
Οι πιθανοτητες λενε πως αν βαλεις και τους δυο μαζι για λιγο, ο νεος που ειναι και μικροτερος θα εχει πολλα προβληματα απο τον υπαρχον αρσενικο αφου θα αντιμετωπιστει ως εισβολεας και μαλλον θα ειναι χαμενος. Οποτε καλυτερα να αλλαξεις τον αρσενικο με εναν αλλον.

mcxatz
08-02-11, 23:16
Οριστε ένα ζευγαράκι ! (Η δεύτερη φωτό είναι το αρσενικό)
γέννησαν αλλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα αυγά
Φταίω εγώ γιατί όταν διαπίστωσα το ταίριασμα τους έβγαλα το 2ο θηλυκό και προκάλεσα αναστάτωση

Παπαδόπουλος Κώστας
09-02-11, 07:55
Οριστε ένα ζευγαράκι ! (Η δεύτερη φωτό είναι το αρσενικό)
γέννησαν αλλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα αυγά
Φταίω εγώ γιατί όταν διαπίστωσα το ταίριασμα τους έβγαλα το 2ο θηλυκό και προκάλεσα αναστάτωση
Πολύ όμορφα δείγματα τα ψαράκια σου φίλε μου.
Από που τα πήρες ;

beat89
09-02-11, 10:32
Είχες δηλαδή 2 θυληκα κ 1 αρσενικό στο ίδιο ενυδρείο;Σε πόσα λίτρα;Πως συμπεριφέρονταν;

mcxatz
10-02-11, 01:05
Τα πήρα απο το Κουίκο. Πήρα 4 νόμιζα πως πήρα 4 αρσενικά μια και δεν ξεχώριζαν αλλα τελικά μετά 8 μήνες έδειξαν το γένος τους 3 θηλυκά και 1 αρσενικό .
Αφού χάρισα το 1 θηλυκό έβαλα το αρσενικό με 2 θηλυκά σε 30άρι κύβο (Ντενέρλε)- μικρό αλλά μου φαίνεται αρκετό για ένα μόνο ζευγάρι ράμι. Αμέσως διάλεξε ο μάγκας το ταίρι του και γεννήσανε.
το άλλο θηλυκό κρύφτηκε και δεν κουνιόταν .Οσπου φοβήθηκα και το χάρισα κι αυτό .

delta66
10-02-11, 14:27
Τα πήρα απο το Κουίκο. Πήρα 4 νόμιζα πως πήρα 4 αρσενικά μια και δεν ξεχώριζαν αλλα τελικά μετά 8 μήνες έδειξαν το γένος τους 3 θηλυκά και 1 αρσενικό .
Αφού χάρισα το 1 θηλυκό έβαλα το αρσενικό με 2 θηλυκά σε 30άρι κύβο (Ντενέρλε)- μικρό αλλά μου φαίνεται αρκετό για ένα μόνο ζευγάρι ράμι. Αμέσως διάλεξε ο μάγκας το ταίρι του και γεννήσανε.
το άλλο θηλυκό κρύφτηκε και δεν κουνιόταν .Οσπου φοβήθηκα και το χάρισα κι αυτό .
Μαλλον επεσες στην περιπτωση.
Σε τοσο μικρο ενυδρειο ακομα και διαπιστωμενο ζευγαρι, πιστευω οτι θα εχει προβληματα.
Η πιεση που ασκει ο αρσενικος στην θηλυκια για να ζευγαρωσουν αλλα και τα μετα την αναπαραγωγη καυγαδακια για την φυλαξη των αυγων και του γονου, ειναι εξουθενωτικες για την θηλυκια, και εχουν ασχημη καταληξη.

Σε γεννηστρα 50 λιτρων (52 εκ μηκος) που δοκιμασα, ακομα και με αφθονες κρυψωνες, υπηρξαν προβληματα.
Ακομα και μονο σαν ενυδρειο θεασης να το δεις δεν ηταν ικανοποιητικο αφου τα ψαρια κρυβονταν πολυ, αντιθετα με μεγαλυτερο ενυδρειο.