Επιστροφή στο Forum : Ο πιο αρχάριος από τους αρχάρους
assoscoupa
26-09-10, 13:16
Καταρχήν γεια χαρά σε όλους και συγχαρητήρια στην ομάδα που έχει στήσει αυτό το Forum.... Μπράβο σας.
Είμαι..... ποοοοοολύ αρχάριος.... Πολλά χρόνια πριν είχα ένα δυο ψαράκια σε κλασσικές στρογγυλές γυάλες και αυτό ήταν όλο. Δηλαδή δεν ξέρω τίποτα.
Σας βρήκα λοιπόν, γράφτηκα, διάβασα μερικά από τα πρώτα post για αρχάριους, άλλα με βοήθησαν λίγο, άλλα ήταν για "προχωρημένους αρχάριους", άλλα με έκαναν να απογοητευτώ με την πολυπλοκότητα... και τελικά δεν θα με αποφύγετε... θα ανοίξω και εγώ το δικό μου Post !
Λοιπόν αποφάσισα να αγοράσω ένα ενυδρείο και να το βάλω στο σαλόνι μας με σκοπό να ασχοληθώ λίγο μαζί με τον μικρό μου γιο ώστε να των μπάσω σε κανα hobby που να σχετίζετε λίγο με την φύση και τα ζώα γιατί τα παιδιά της πόλης δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν ούτε το καλαμάρι από την γαρίδα. Έχουμε βρει και μια έξοχη θέση, αυτήν της παλιάς τηλεόρασης που κάηκε και ω ναι δεν θα αγοράσουμε άλλη.... ευχαριστούμε πολύ δεν θα πάρουμε, θέλουμε να έχουμε ενδιαφέροντα hobby και το διαδίκτυο μας. ! οπότε ξεκινώ :
Θέλω να αγοράσω ένα ενυδρείο με διαστάσεις περίπου 80μήκος x35πλάτος x50 ύψος (στο περίπου οι διαστάσεις) αλλά διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα έχω ακόμα κάποιες απορίες:
1. Θα ήθελα να μάθω σχετικά με τα φυτά τι κάνουμε ? Πρέπει να έχουμε ζωντανά φυτά που βοηθούν στον βιολογικό κύκλο του νερού ή μπορούμε να έχουμε ψεύτικα για decor και κρυψώνες και ο κύκλος να είναι δουλειά των χημικών και του φίλτρου ?
2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω θαλασσινά βότσαλα και άμμο θαλάσσης που έχω μαζέψει μόνος μου από την παραλία ?
3. Είναι σωστή πρακτική να έχω μόνο 1 ή 2 είδη ψαριών ? Βασικά θα θέλαμε να έχουμε αρχικά 1-2 το πολύ είδη από τροπικά ψάρια. Σε τι πληθυσμό πρέπει να τα κρατάμε ?
4. Αυτό με τις γαρίδες που αναφέρετε συνέχεια τι είναι ? Χρησιμεύουν ως τροφή για τα ψάρια? (μπορεί να λέω μακακία σχωρήστε με)
5. Νερό για μπόλι (είδατε έχω διαβάσει) θα μου δώσει ο πέτσοπας ?
6. Εάν έχετε να μου προτείνετε κάποια αρχική λύση σε εξοπλισμό καθώς και ένα πλάνο για τα είδη και τον αριθμό του πληθυσμού θα σας ήμουν υπόχρεως.
Ευχαριστώ όλους όσους θα βοηθήσουν εκ των προτέρων. Εάν έχω κάνει κάπια πατάτα ως αρχάριος συγχωρήστε με. Διάβασα τους όρους και προσπαθώ να τους τηρώ.
Γιαννης Μ5
26-09-10, 13:54
Καταρχήν γεια χαρά σε όλους και συγχαρητήρια στην ομάδα που έχει στήσει αυτό το Forum.... Μπράβο σας.
Είμαι..... ποοοοοολύ αρχάριος.... Πολλά χρόνια πριν είχα ένα δυο ψαράκια σε κλασσικές στρογγυλές γυάλες και αυτό ήταν όλο. Δηλαδή δεν ξέρω τίποτα.
Σας βρήκα λοιπόν, γράφτηκα, διάβασα μερικά από τα πρώτα post για αρχάριους, άλλα με βοήθησαν λίγο, άλλα ήταν για "προχωρημένους αρχάριους", άλλα με έκαναν να απογοητευτώ με την πολυπλοκότητα... και τελικά δεν θα με αποφύγετε... θα ανοίξω και εγώ το δικό μου Post !
Λοιπόν αποφάσισα να αγοράσω ένα ενυδρείο και να το βάλω στο σαλόνι μας με σκοπό να ασχοληθώ λίγο μαζί με τον μικρό μου γιο ώστε να των μπάσω σε κανα hobby που να σχετίζετε λίγο με την φύση και τα ζώα γιατί τα παιδιά της πόλης δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν ούτε το καλαμάρι από την γαρίδα. Έχουμε βρει και μια έξοχη θέση, αυτήν της παλιάς τηλεόρασης που κάηκε και ω ναι δεν θα αγοράσουμε άλλη.... ευχαριστούμε πολύ δεν θα πάρουμε, θέλουμε να έχουμε ενδιαφέροντα hobby και το διαδίκτυο μας. ! οπότε ξεκινώ :
Θέλω να αγοράσω ένα ενυδρείο με διαστάσεις περίπου 80μήκος x35πλάτος x50 ύψος (στο περίπου οι διαστάσεις) αλλά διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα έχω ακόμα κάποιες απορίες:
1. Θα ήθελα να μάθω σχετικά με τα φυτά τι κάνουμε ? Πρέπει να έχουμε ζωντανά φυτά που βοηθούν στον βιολογικό κύκλο του νερού ή μπορούμε να έχουμε ψεύτικα για decor και κρυψώνες και ο κύκλος να είναι δουλειά των χημικών και του φίλτρου ?Αληθινα φυτα ειναι παντα καλυτερα και δεν κινδυνευεις να απελευθερωσουν τιποτα ουσιες στο νερο.
2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω θαλασσινά βότσαλα και άμμο θαλάσσης που έχω μαζέψει μόνος μου από την παραλία ?Θαλασσινη αμμος μπορεις αρκει να την βρασεις παρα πολυ καλα.Εγω παντως θα αγοραζα καινουρια.
3. Είναι σωστή πρακτική να έχω μόνο 1 ή 2 είδη ψαριών ? Βασικά θα θέλαμε να έχουμε αρχικά 1-2 το πολύ είδη από τροπικά ψάρια. Σε τι πληθυσμό πρέπει να τα κρατάμε ? Αναλογα τα λιτρα και το ειδος των ψαριων.
4. Αυτό με τις γαρίδες που αναφέρετε συνέχεια τι είναι ? Χρησιμεύουν ως τροφή για τα ψάρια? (μπορεί να λέω μακακία σχωρήστε με)Ειναι αληθινες γαριδες και οχι για τροφη.
5. Νερό για μπόλι (είδατε έχω διαβάσει) θα μου δώσει ο πέτσοπας ? Το μπολι ειναι υλικα απο στρωμενο φιλτρο(σφουγγαρι κτλ)στα οποια υπαρχουν αποικιες απο τα απαραιτητα βακτηρια για τον καθαρισμο του νερου.
6. Εάν έχετε να μου προτείνετε κάποια αρχική λύση σε εξοπλισμό καθώς και ένα πλάνο για τα είδη και τον αριθμό του πληθυσμού θα σας ήμουν υπόχρεως.Ψαρια θα πρεπει να δεις εσυ πια σου αρεσουν και εμεις θα σε συμβουλεψουμε αν μπορεις να τα βαλεις(συμφωνα με τα λιτρα σου και το νερο σου).Εξοπλισμο θες φιλτρο,θερμοστατη και φωτισμο.
Ευχαριστώ όλους όσους θα βοηθήσουν εκ των προτέρων. Εάν έχω κάνει κάπια πατάτα ως αρχάριος συγχωρήστε με. Διάβασα τους όρους και προσπαθώ να τους τηρώ.
Καλως ορισες στην παρεα μας.
assoscoupa
26-09-10, 13:58
μμμμ το μπόλι δηλαδή είναι σφουγγαράκι από δουλεμένο φίλτρο. Δίνουν τέτοιο τα petshop ?
Γιαννης Μ5
26-09-10, 14:12
μμμμ το μπόλι δηλαδή είναι σφουγγαράκι από δουλεμένο φίλτρο. Δίνουν τέτοιο τα petshop ?
Μπορεις να βαλεις μια αγγελια εδω στο φορουμ και καποιος θα βρεθει να σε εξυπηρετησει σιγουρα.
babis100nx
26-09-10, 14:45
επισης το μπολι δεν ειναι απαραιτητα το σφουγκαρακια απο το φιλτρο να το βαλεις στο δικο σου φιλτρο...... δηλαδη θα μπορουσες απο το στρωμενο φιλτρο να το στραγκιγκιξεις καπου 3-4 φορες πχ(μεσα σε ενα μπολ,μια σακουλα σαν αυτη που δινουν στα πετ σοπ τα φυτα και τα ψαρια)και να ριξεις τα συστατικα αυτα που θα παρεις μεσα στο δικο σου ενυδρειο και ετσι θα ξεκινησει ο κυκλος..προσοχη αν το κανεις αυτο το νερο που θα βαλεις για να σταγκιξεις το φιλτρο θα ειναι απο το ενυδρειο που δουλευε το στρωμενο φιλτρο γιατι πολλα παιδια βαζουν νερο απο βρυση κατι που ειναι λαθος....επισεις αν παρεις απο πετ σοπ υπαρχει κυνδινος να μεταφερεις ασθενειες στο δικο σου ενυδρειο πρεπει να εισαι σιγουρος οτι το ενυδρειο ειναι υγειες...θα σου προτεινα να βαλεις καλυτερα ενα ποστ και να ζητησεις!!!
καλως ηρθες!!!:)
assoscoupa
26-09-10, 14:57
Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια...
Θα μου πείτε την γνώμη σας για αυτό εδώ ?
http://www.juwel-aquarium.de/en/rekord.htm?cat=1193
Μήπως έχετε καμία πρόταση για ενυδρείο που να έχει τα βασικά ? ή μου προτείνετε να τα πάρω χώρια ?
Τα φυτά πόσο κοστίζουν περίπου ? (όχι τίποτα εξεζητημένα)
Από διάφορα αξεσουάρ μπορώ να βάλω τα δικά μου.... πχ κανα πήλινο σπασμένο... κανα ξυλαράκι άμα το βράσω και αυτό ?
Να κάνω και μια ερώτηση πολύ newby ? επειδή ο γιος με έχει φάει :D πως είναι η κανονική ονομασία του ψαριού που έπαιζε στον Nemo.... (Μην με βαρέσετε) Αυτό το πορτοκαλί με τις λευκές ρίγες ? Υπάρχουν τέτοια γλυκού νερού ?
Άμα έκανα ερώτηση μακακία..... σόρρυ
καλησπερα και καλως ηρθες ,νομιζω πως ο γιος σου ειναι σε παρα που καλο δρομο τεινει στην αλμυρα :D τα clown fish ειναι του θαλασσινου μονο δεν νομιζω να βγαινει και σε εκδοση γλυκου:p (παντως χωρις πλακα δεν το σκεφτεσαι καθολου για θαλασσινο; )αποψη μου δες τι ψαρακια σας αρεσουν για να προτεινουν και τα παιδια το αναλογο ενυδρειο που να καλυπτει τις αναγκες τους
assoscoupa
26-09-10, 16:02
χαχαχ clown fish... καλό
τώρα όταν λέμε θαλασσινό εννοούμε ότι βάζουμε νερό βρύσης και του ρίχνουμε κάτι ειδικά αλάτια που είδα σε ένα σχετικό e-shop ?
-------------------------
Ωχ είδα τα πρώτα post για θαλασσινό και δεν το σκέφτομαι καν ακόμα..... Θα παραμείνω στο γλυκού νερού για αρχή να δω πως θα πάει.....
νερο βρυσης με αντιχλωριο ή νερο απο φιλτρο αντιστροφης οσμωσης που με την προσθηκη αναλογης ποσοτητας αλατιου για θαλασινα ενυδρεια ειναι καταληλο για να ζησουν τα ζωντανα μας χρειαζεται εξτρα ενα μηχανημα που λεγεται σκιμμερ το οποιο αφαιρει την μπιχλα απο το νερο , μερικους κυκλοφοριτες για συνεχη κινηση του νερου μεσα στο ενυδρειο ζωντανο βραχο με βιολογια δηλαδη απο την θαλασσα ,αυτα στο πολυ περιπου
harris samos
26-09-10, 16:39
καλως ηρθες μη παρεις μπολι απο το πετ σοπ με την καμια
καλη συνεχεια
Καλώς ήρθες Άσσεκούπα, ρίξε μια ματιά σ' αυτά για αρχή και τα ξαναλέμε.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8388
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29949
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655
Κλεόβουλος
26-09-10, 17:30
Καλως ήρθες :smt039 και καλό +-4
assoscoupa
26-09-10, 17:46
έχω αρχίσει ήδη και διαβάζω..... και μάλλον πάω καρφωτός για γλυκού νερού !
έχω αρχίσει ήδη και διαβάζω..... και μάλλον πάω καρφωτός για γλυκού νερού !
Σοφή απόφαση, μπορείς να ξεκινήσεις με γλυκού που είναι πιο εύκολα και αργότερα θα έχεις όλον τον καιρό ν΄αποφασίσεις ίσως για θαλασσινό.
Θα σου πρότεινα μάλιστα να ξεκινήσεις με νανοκιχλίδες, που θεωρούνται το νηπιαγωγείο του χόμπυ, γιατί δεν θέλουν τίποτε (άμμος-πέτρες-ψάρια-τέλος):D
και πολύ αργότερα, όταν θα αισθάνεσαι έτοιμος και θα πιστεύεις στον εαυτό σου, να δοκιμάσεις το φυτεμένο, που είναι το αποκορύφωμα της δημιουργικότητας,
αλλά πολύ πιο δύσκολο και "τεχνικό" ενυδρείο και θέλει εμπειρία, ωριμότητα και κότσια, όσο δεν τα έχεις ακόμη, φτιάξε ένα "νταμαράκι".*:smt044:smt044:smt044
*Μην πιστέψεις τίποτε από τα μπλε, απλά θέλω να πειράξω κάποιους φίλους...
Κλεόβουλος
26-09-10, 19:04
Σοφή απόφαση, μπορείς να ξεκινήσεις με γλυκού που είναι πιο εύκολα και αργότερα θα έχεις όλον τον καιρό ν΄αποφασίσεις ίσως για θαλασσινό.
Θα σου πρότεινα μάλιστα να ξεκινήσεις με νανοκιχλίδες, που θεωρούνται το νηπιαγωγείο του χόμπυ, γιατί δεν θέλουν τίποτε (άμμος-πέτρες-ψάρια-τέλος):D
και πολύ αργότερα, όταν θα αισθάνεσαι έτοιμος και θα πιστεύεις στον εαυτό σου, να δοκιμάσεις το φυτεμένο, που είναι το αποκορύφωμα της δημιουργικότητας,
αλλά πολύ πιο δύσκολο και "τεχνικό" ενυδρείο και θέλει εμπειρία, ωριμότητα και κότσια, όσο δεν τα έχεις ακόμη, φτιάξε ένα "νταμαράκι".*:smt044:smt044:smt044
:)μόνο ένα σχόλιο : οι νανοκιχλίδες δεν είναι όλες απο την λίμνη Τανγκανίκα και δεν έχουν όλες τις ίδιες απαιτήσεις.(για να μαθαίνεις :D)
:)μόνο ένα σχόλιο : οι νανοκιχλίδες δεν είναι όλες απο την λίμνη Τανγκανίκα και δεν έχουν όλες τις ίδιες απαιτήσεις.(για να μαθαίνεις :D)
Καλά μπρε, έγραψα εγώ τίποτε για Τανγκανίκα??
Αχάριστε άντρα, αντί να μ' ευχαριστείς που σπρώχνω κόσμο στα νταμάρια??:D
Κλεόβουλος
26-09-10, 19:30
Σε παρακολουθώ...:smt077
assoscoupa
26-09-10, 20:36
Ωραία τώρα πάμε λίγο καλά από συμβουλές και σας ευχαριστώ.....
Ας πούμε ότι ξεκινώ έτσι. Άμμο έχω.... ρίχνω και ένα βράσιμο. Πέτρες έχω μπόλικες....
Και καταλήγω σε νανοκιχλίδες Ταnγκανίκας και μόνο Τανγκανίκας :p
Τι πληθυσμό να υπολογίζω και τι αναλογία αρσενικά θηλυκά ?
Ξέρετε πόσο περίπου κοστίζουν το καθένα ?
ωχ τώρα το είδα αυτό !!!! :confused:
καλως τον Ασσοκουπα.:p
οι δικες μου συμβουλες ειναι
1ον: παρε οσο πιο μεγαλο ενυδρειο σηκωνει η τσεπη σου (εφοσον δεν θα εχετε και τηλεοραση) θα σου δωσει πολλες επιλογες. μπορει τωρα να "φοβασαι" να ξεκινησεις με κατι μεγαλο...αλλα ο φοβος αυτος ειναι προσωρινος γιατι μολις πιασεις το νοημα εδω....θα σε περιοριζει πολυ ενα μικρο ενυδρειο.
2ον: μην εμπιστευεσαι τα πετ σοπ εστω και αν υπαρχουν καποια αξιολογα γιατι οι περισσοτεροι θα θελησουν να εκμετταλευτουν την προσωρινη αγνοια σου. διαβασε και ρωτησε εδω μεσα πριν κανεις καθε κινηση σου.
assoscoupa
26-09-10, 20:42
καλως τον Ασσοκουπα.:p
οι δικες μου συμβουλες ειναι
1ον: παρε οσο πιο μεγαλο ενυδρειο σηκωνει η τσεπη σου (εφοσον δεν θα εχετε και τηλεοραση) θα σου δωσει πολλες επιλογες. μπορει τωρα να "φοβασαι" να ξεκινησεις με κατι μεγαλο...αλλα ο φοβος αυτος ειναι προσωρινος γιατι μολις πιασεις το νοημα εδω....θα σε περιοριζει πολυ ενα μικρο ενυδρειο.
2ον: μην εμπιστευεσαι τα πετ σοπ εστω και αν υπαρχουν καποια αξιολογα γιατι οι περισσοτεροι θα θελησουν να εκμετταλευτουν την προσωρινη αγνοια σου. διαβασε και ρωτησε εδω μεσα πριν κανεις καθε κινηση σου.
καλώς σας βρήκα και εγώ :smt041
σε ευχαριστώ για την συμβουλή...
Τελικά αυτό από ποιότητα είναι καλό ?
http://www.juwel-aquarium.de/en/rekord.htm?cat=1193
ναι η juwel ειναι πολυ δημοφιλης εταιρια αναμεσα στους ενυδρειανους.
(αλλα παρε μεγαλυτερο μοντελο ;))
assoscoupa
26-09-10, 20:52
Δηλαδή άμα αγοράσω αυτό
http://www.juwel-aquarium.de/en/rekord.htm?cat=18
που έχει
1 x Juwel Duolux 100 black
1 x Pump Multi-Set 400
1 x Heater 200 Watt
είμαι κομπλέ από εξοπλισμό ?
Σετάκι για μετρήσεις ΝΟ2, NO3 πιο να πάρω.... βοηθάτε χριστιανοί.....
Το μεγαλυτερο ενυδρειο "συγχωρει" ευκολοτερα τυχον λαθη που μπορουμε να κανουμε. Γι' αυτο το λογο, αν μπορεις (λογω τσεπης και χωρου) να παρεις λιγο μεγαλυτερο (η juwel εχει και μοντελα με μηκος 1,20 και ολα της τα ενυδρεια ειναι κομπλε απο εξοπλισμο) θα ηταν ακομα καλυτερα! Αν παλι περιοριζεσαι, μια χαρα ειναι το ενυδρειο του μετρου.
Ειναι κομπλε απο εξοπλισμο αλλα θα συνιστουσα και μια αγορα επιπλεον... ενα εξωτερικο φιλτρο (προτιμω τα eheim) αντι να χρησιμοποιησεις το εσωτερικο που δινει η εταιρεια. Τα εσωτερικα φιλτρα κλεβουν λιτρα απο το ενυδρειο και φαινονται (θα πρεπει να βρεις τροπο να το κρυψεις).
Για μετρησεις θα χρειαστεις ΝΗ3, ΝΟ2, ΝΟ3 οπωσδηποτε για αρχη. Καλες εταιρειες ειναι η tetra και η API.
ΥΓ. Καλωσορισες!
assoscoupa
27-09-10, 22:00
Ερωτήσεων συνέχεια...
Διάβασα αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29949
μπράβο στον συγγραφέα πολύ καλό άρθρο για μας τους newby !
Λοιπόν ερώτηση πρώτη σχετικά με αυτό:
Συνηθως σε ενυδρεια με σωστη ιχθυοφορτιση και προσεκτικο ταισμα, μια εβδομαδιαια αλλαγη της ταξης του 30% ειναι ικανοποιητικη, αλλα επειδη καθε ενυδρειο ειναι και ενας διαφορετικος μικροκοσμος αυτο δεν μπορει να αποτελει απολυτο κανονα. Οι μετρησεις που κανουμε με τα τεστ μας, η συμπεριφορα των ψαριων και των φυτων μας, μας "λενε" αν πρεπει να προσαρμοσουμε τον κανονα αυτο στα μετρα του ενυδρειου μας.
Το νερο που προσθετουμε σε καθε αλλαγη θα πρεπει να ειναι περιπου της ιδιας θερμοκρασιας με το νερο του ενυδρειου και παντα με την αναλογη δοση αντιχλωριου.
Ας πούμε ότι έχω το ενυδρείο στο σαλόνι. Ποια μέθοδο μπορώ να χρησιμοποιήσω για να αλλάξω νερό χωρίς να με χωρίσει η γυναίκα ? :D .... και κάτι ακόμα... αφού έχω στρωμένο ενυδρείο και έχω ένα σύστημά σε ισορροπία γιατί να αλλάζω νερό αφού έχω φίλτρο που το καθαρίζει? Εάν δεν αλλάξω ιχθυοφόρτιση υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάποια τιμή που να θέλει αλλαγή
Υπάρχουν φίλτρα που έχουν ενσωματωμένο το θερμαντικό σώμα (όλα σε ένα) ?
Τα φώτα δεν προσφέρουν αύξηση θερμοκρασίας ?
Ξέρω μπορεί και να σας τα έχω πρήξει αλλά διαβάζω διαβάζω και όλο απορίες έχω. Κοιτώ να είμαι έτοιμος πριν την μεγάλη αγορά !
Λοιπόν ερώτηση πρώτη σχετικά με αυτό:
... αφού έχω στρωμένο ενυδρείο και έχω ένα σύστημά σε ισορροπία γιατί να αλλάζω νερό αφού έχω φίλτρο που το καθαρίζει? Εάν δεν αλλάξω ιχθυοφόρτιση υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάποια τιμή που να θέλει αλλαγή!
χαιρομαι που σου αρεσε το αρθρο.
το εξηγω λιγο παραπανω για τις αλλαγες...
"Τα νιτρικα και φωσφορικα αλατα αυξανουν τη συγκεντρωση τους συνεχως και μπορει να φτασουν σε επικινδυνα για τα ψαρια επιπεδα. Ακομη κι αν εχουμε αρκετα φυτα στο ενυδρειο μας (τα οποια καταναλωνουν-"τρωνε" τα νιτρικα-φωσφορικα) και αυτο δε συμβει, πολλα στοιχεια που περιεχει το νερο εξαντλουνται και πρεπει να τα αναπληρωσουμε....γιαυτους τους λογους επιβαλλεται να κανουμε αλλαγες νερου."
υπογραμμισα τα σημεια-κλειδια που απαντουν στην ερωτηση σου. ;)
Ας πούμε ότι έχω το ενυδρείο στο σαλόνι. Ποια μέθοδο μπορώ να χρησιμοποιήσω για να αλλάξω νερό χωρίς να με χωρίσει η γυναίκα ? :D .... Υπάρχουν φίλτρα που έχουν ενσωματωμένο το θερμαντικό σώμα (όλα σε ένα) ? Τα φώτα δεν προσφέρουν αύξηση θερμοκρασίας ?!
ναι υπαρχουν φιλτρα (εξωτερικα) που εχουν και το θερμοστατη ενσωματωμενο...αλλα θεωρω πιο ευελικτο το να τα εχεις χωριστα.
τα φωτα φυσικα και συμβαλλουν στην αυξηση της θερμοκρασιας.
οσο για τις αλλαγες...πολλοι τροποι. με κουβα...με αλφαδολαστιχο απευθειας στην αποχευτευση....κανοντας μια αναζητηση εδω θα δεις διαφορους τροπους που χρησιμοποιει ο καθενας.
Αν μπορει να παρεις αυτο, ειναι ιδανικο http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=5&mat=4300
(εχει και καλυτερο φωτισμο αν θελεις να ειναι και καλοφυτεμενο)
assoscoupa
27-09-10, 22:56
Για τις αλλαγές βρήκα αυτό :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43893
Βολεύει ή θα χρειαστώ τον Λυκουρέζο για το διαζύγιο :grin: ?
Θα χρειαστώ να έχω ένα μικρότερο ενυδρείο για να βάζω τα ψάρια μου κατά την διάρκεια της αλλαγής βάζοντας νερό από το ήδη υπάρχον μεγάλο ενυδρείο για να μην τα διαταράξω ?
Κάτι άσχετο. Ποιος είναι ιδιοκτήτης αυτού του forum ? Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου. Για καλό τον θέλω lol
οχι..πιο πολυ θα στρεσσαριστουν τα ψαρια απο το κυνηγητο-συλληψη με την αποχη και αλλαγη περιβαλλοντος παρα απο το να αλλαξεις ενα μερος του νερου μονο.
ασε που θα συνηθισουν αμεσως και δε θα τα ενοχλει καθολου. πολλες φορες θα πηγαινουν κατω απο τον πιδακα του φρεσκου νεορυ και θα παιζουν. ;)
ιδιοκτητης ειναι ο Tolis...ο γνωστος δικτατορας μας!!! :D
Για τις αλλαγές βρήκα αυτό :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43893
Βολεύει ή θα χρειαστώ τον Λυκουρέζο για το διαζύγιο :grin: ?
Με τον τροπο αυτο εχω ελαχιστοποιησει τη φασαρια, τα νερα στο πατωμα, κουβαδες στη μεση κλπ
Λιγη εξασκηση και μετα απο μερικες αλλαγες νερου θα ειναι "αναιμακτο" (στεγνο) παιχνιδακι.
assoscoupa
27-09-10, 23:10
οκ delta66 αυτό θα κάνω. Θα ξαναθυμηθώ και το εργαστήριο υδραυλικής στο Πολυτεχνείο !!! :D
όλο αυτό το σύστημα με το T κλπ στήνετε μονάχα σε εξωτερικό φίλτρο ή και εσωτερικό ?
οκ delta66 αυτό θα κάνω. Θα ξαναθυμηθώ και το εργαστήριο υδραυλικής στο Πολυτεχνείο !!! :D
όλο αυτό το σύστημα με το T κλπ στήνετε μονάχα σε εξωτερικό φίλτρο ή και εσωτερικό ?
Χρειαζεται εξωτερικο φιλτρο.
Στο rio180 ειχα ξηλωσει το εσωτερικο (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/03.jpg) (οχι οτι δεν ηταν καλο, μια χαρα ηταν, αλλα για να εχει ακομα περισσοτερο ελευθερο χωρο και γιατι δεν θελω να βλεπω μεσα φιλτρο, το εβγαλα).
Ειχα βαλει (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/Pb240145.jpg) εξωτερικο φιλτρο (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/Pb240142.jpg).
Πριν στησω το συστημα με το Τ, για την εξαγωγη του νερου, εβαζα λαστιχο (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/filter%20service/P3190019b.jpg) μεσα στο ενυδρειο με ενυδρειακο "υαλοβαμβακα". Για την εισαγωγη του νερου κανονικα, με αλφαδολαστιχο (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/filter%20service/c55185b8.jpg) στο ενυδρειο (προσεχωντας να μη πεταχτει και πλυμμηρησω) και καταλληλη αντλια (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/water%20changes/5eeaa206.jpg) με ικανοτητα να ανεβαζει ψηλα το νερο απο το βαρελι (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/filter%20service/2.jpg)
assoscoupa
27-09-10, 23:37
Ο υαλοβάμβακας που βοηθάει ?
η αντλία δουλεύει με 220 volt ?
Ο υαλοβάμβακας που βοηθάει ?
η αντλία δουλεύει με 220 volt ?
Στο να μη ρουφηχτει κανενα μικρο ψαρι, γαριδα κλπ
Ναι με 230V. Ειναι βυθιζομενη φυσικα.
assoscoupa
27-09-10, 23:40
όταν έκανες εξαγωγή πρωτού το T πως ξεκινούσες το άδειασμα ? Φαντάζομαι όχι με ρούφηγμα ? :D
(σκότωσε με τώρα το αξίζω zw)
όταν έκανες εξαγωγή πρωτού το T πως ξεκινούσες το άδειασμα ? Φαντάζομαι όχι με ρούφηγμα ?
(σκότωσε με τώρα το αξίζω zw)
Ναι με ρουφηγμα. Ειναι παιχνιδακι αν το μαθεις.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=485329#post485329
Μ' αρεσεις. Δινεις σημασια στη λεπτομερεια!
Με τον "μηχανικο" τροπο αφαιρεσης νερου συνηθως ειτε ρουφαμε για να ξεκινησει να "τραβαει" νερο, ειτε φροντιζουμε να ειναι γεματο το λαστιχο για να ξεκινησει μονο του το αδειασμα.
assoscoupa
27-09-10, 23:53
ok. αλλά η σκούπα βυθού τι είναι και τι κάνει ?
(sοrry για την βροχή ερωτήσεων... αλλά εγώ νόμιζα ότι θα αγοράσω ένα ενυδρείο... θα ρίξω μέσα 2 χρυσόψαρα και θα κάθομαι να τα κοιτώ)
Είμαι πολύ newby το ξέρω και αγχώνομαι που σας πρήζω
Μ' αρεσεις. Δινεις σημασια στη λεπτομερεια!
Με τον "μηχανικο" τροπο αφαιρεσης νερου συνηθως ειτε ρουφαμε για να ξεκινησει να "τραβαει" νερο, ειτε φροντιζουμε να ειναι γεματο το λαστιχο για να ξεκινησει μονο του το αδειασμα.
οκ αυτά τα δύο τα είχα σκεφτεί και εγώ. απλά δεν ήξερα μην κάνετε κανα κόλπο με την αντλία !
Εφοσον το ενυδρειο σου θα εχει μονο εσωτερικο φιλτρο, μπορεις να χρησιμοποιεις μια αντλια (ακομη και την αντλια του εσωτερικου φιλτρου) οπου θα τη συνδεεις με ενα λαστιχο οπου θα αδειαζει απευθειας σε καποια αποχετευση. Ετσι δε θα χρειαζεται ουτε να ρουφας, ουτε να γεμιζεις σωληνες. Απλα βαζει την αντλια στην πριζα και αδειαζεις οσο νερο θελεις.
assoscoupa
28-09-10, 00:01
Εφοσον το ενυδρειο σου θα εχει μονο εσωτερικο φιλτρο, μπορεις να χρησιμοποιεις μια αντλια (ακομη και την αντλια του εσωτερικου φιλτρου) οπου θα τη συνδεεις με ενα λαστιχο οπου θα αδειαζει απευθειας σε καποια αποχετευση. Ετσι δε θα χρειαζεται ουτε να ρουφας, ουτε να γεμιζεις σωληνες. Απλα βαζει την αντλια στην πριζα και αδειαζεις οσο νερο θελεις.
τώρα είπες κάτι που αρχίζει να με χαλαρώνει... από όλη την βαβούρα της αλλαγής.
Δηλαδή μπορώ να χρησιμοποιήσω την αντλία του φίλτρου μου για να βγάλω το νερό, και κατόπιν επαναφέρω τα σωληνάκια στην αρχική τους θέση και είμαι ready ?
ok. αλλά η σκούπα βυθού τι είναι και τι κάνει ?
(sοrry για την βροχή ερωτήσεων... αλλά εγώ νόμιζα ότι θα αγοράσω ένα ενυδρείο... θα ρίξω μέσα 2 χρυσόψαρα και θα κάθομαι να τα κοιτώ)
Είμαι πολύ newby το ξέρω και αγχώνομαι που σας πρήζω
οκ αυτά τα δύο τα είχα σκεφτεί και εγώ. απλά δεν ήξερα μην κάνετε κανα κόλπο με την αντλία !
Η σκουπα δεν ειναι αναγκαια χωρις λογο. Πχ αν δεν εχεις πολλα σκουπιδια. Πως δεν θα εχεις πολλα σκουπιδια (και οχι μονο ορατα)? Δεν θα εχεις περισσοτερα ψαρια απο οτι πρεπει στο ενυδρειο και θα εχεις καλη κυκλοφορια νερου και στο βυθο.
Ετσι ξεκινησαμε (και συνεχιζουμε) ολοι. Να κοιταμε τα ψαρακια θελουμε. Αλλα θελουν και φροντιδα για να τα κοιταμε ..... για πολυ καιρο και ζωντανα και υγειη.
Δεν ειναι δυσκολο αν σου λεμε και μερικοι τα κολπα μας.
assoscoupa
28-09-10, 00:11
ναι delta δεν το λέω για κακό... απλά δεν περίμενα τόσα πράγματα....
απλά λίγο αγχώνομαι για το ότι μπορεί και να σας τα πρήζω με γελοίες ερωτήσεις.
Σας ευχαριστώ όλους άλλη μια φορά για την γνώση που μου δίνετε απλόχερα.
Δεν ξέρω εάν υπάρχει πρόβλημα με τους όρους του forum, αλλά μήπως έχετε κανα μαγαζί να μου προτείνετε να πάω να ρίξω καμιά ματιά ?
Θα αγοράζατε ενυδρείο από eshop του εξωτερικού ?
ναι delta δεν το λέω για κακό... απλά δεν περίμενα τόσα πράγματα....
απλά λίγο αγχώνομαι για το ότι μπορεί και να σας τα πρήζω με γελοίες ερωτήσεις.
Σας ευχαριστώ όλους άλλη μια φορά για την γνώση που μου δίνετε απλόχερα.
Δεν ξέρω εάν υπάρχει πρόβλημα με τους όρους του forum, αλλά μήπως έχετε κανα μαγαζί να μου προτείνετε να πάω να ρίξω καμιά ματιά ?
Θα αγοράζατε ενυδρείο από eshop του εξωτερικού ?
Δεν ειναι πολλα τα βασικα.
Καθαρο νερο και σωστος χωρος για τα ζωντανα ειναι τα δυο βασικα.
Ολα τα αλλα ειναι κουβεντα για το πως τα πετυχαινουμε.
Η μερικη αλλαγη νερου ειναι ενας απο τους φυσικους τροπους για καθαρο νερο.
Καλυτερα να "αγχωθεις" λιγο απο τωρα για το πως θα τα πετυχεις ευκολα, παρα να τρεχεις να τα διορθωσεις μετα.
Ενυδρειο δεν θα αγοραζα απο το εξωτερικο
ΥΓ εχεις αποκλεισει τη δυνατοτητα να λαμβανεις ΠΜ
assoscoupa
28-09-10, 00:21
νομίζω τώρα ότι μπορώ να λαμβάνω pm
Οχι. Ελευθερωσες το email σου μονο.
assoscoupa
28-09-10, 00:28
Μα έχω τσεκαρισμένο αυτό: Ενεργοποίηση προσωπικών μηνυμάτων
ξέρω από phpbb από vb λίγα πράγματα...
τώρα που σε έβαλα στα contact ?
update
οκ το έφτιαξα
Συνεχισε το διαβασμα τωρα εδω http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=485651&postcount=11
και οτι απορια εχεις λεγε τη να τη λυνουμε μια μια :cool:
Ωραιο το Blog σου by the way
assoscoupa
28-09-10, 08:43
Συνεχισε το διαβασμα τωρα εδω http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=485651&postcount=11
και οτι απορια εχεις λεγε τη να τη λυνουμε μια μια :cool:
Τα έχω διαβάσει και τα 4 ήδη μια φορά και τώρα τα ξανα-μελετώ προσεκτικότερα.
Ωραιο το Blog σου by the way
Να είσαι καλά ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !
Καλώς ήρθες!!! Άλλος ένας μηχανικός στο φόρουμ, έλα να γινόμαστε πολλοί!!!
Αν καταλήξεις σε ενυδρείο RIO το εσωτερικό φίλτρο που έχει είναι επαρκές (συν το ότι ο θερμαντήρας μπαίνει μέσα στο φίλτροκούτι και δεν φαίνεται. Αν δεν σε ενοχλεί οπτκά το μαύρο κουτί που θα έχεις στην μια γωνία του ενυδρείου και δεν θέλεις να δώσεις περισσότερα χρήματα για ένα εξωτερικό φίλτρο στην αρχλη κράτησε το φίλτρο του ενυδρείου και κάνε τις αλλαγές νερού με μια εξωτερική αντλία σαν αυτή:
http://www.osmosisaquariums.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=683&category_id=16&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=el
Αν βάλεις από την αρχή εξωτερικό φίλτρο, έχεις ήδη συζητήσει με τον delta66 τον περισσότερο καθαρό τρόπο για τις αλλαγές νερού.
Αυτά τα λίγα από εμένα και καλώς ήρθες ξανά και στο χόμπυ και στο forum!!!
assoscoupa
28-09-10, 12:08
να είσαι καλά Θανάση....
Λοιπόν είμαι ψημένος στο full και λέω να πάρω λόγω χώρου αυτό:
http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=4&mat=1300
Rio 125
Decor: Black, available also in Beech Dark-Wood
Volume: approx. 125 Litres
Measurements: 81 x 36 x 50 cm
Productcode: 1300
Equipment:
1 x High-Lite Light Unit 80 cm, 2 x 28 W
1 x Heater 100 Watt
1 x Pump Multi-Set 600
Σκέφτομαι να αρχίσω με μερικά guppy Όταν θα το εγκαινιάσω. Αυτά είναι σε ζευγάρια ή χαρέμι ? Τι άλλα ταιριάζει με τα guppy ?
Οπότε βοηθήστε τώρα: Για τον πρώτο μήνα που θα έχω το στρώσιμο.... τι άλλο θέλω ?
1) Υπόστρωμα (δεν θα το τιγκάρω στα φυτά... το θέλω λίγο Minimal ένα δυο θέλω να βάλω στις γωνίες.) οπότε τι αγοράζω ?
2) Άμμο τι παίρνω? Δεν κάθομαι να βράζω θαλάσσης !
2) Τεστ μετρήσεων για αμμωνία...
3) Για τις υπόλοιπες μετρήσεις θα ήθελα stick για αρχή - Προτείνετε μου λίγο Pls
4) Την αντλία που μου πρότεινε ο Θανάσης
5) Αμμωνία για να αρχίσω τον κύκλο. Τι ποσότητα ? τι περιεκτικότητά %?
6) Θερμόμετρο ? κλασσικό με βεντουζίτσα ε?
Βότσαλα έχω θαλάσσης λευκά, κάνουν ?
να είσαι καλά Θανάση....
http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=4&mat=1300
Rio 125
Decor: Black, available also in Beech Dark-Wood
Volume: approx. 125 Litres
Measurements: 81 x 36 x 50 cm
Productcode: 1300
Equipment:
1 x High-Lite Light Unit 80 cm, 2 x 28 W
1 x Heater 100 Watt
1 x Pump Multi-Set 600
Σκέφτομαι να αρχίσω με μερικά guppy Όταν θα το εγκαινιάσω. Αυτά είναι σε ζευγάρια ή χαρέμι ? Τι άλλα ταιριάζει με τα guppy ?
Οπότε βοηθήστε τώρα: Για τον πρώτο μήνα που θα έχω το στρώσιμο.... τι άλλο θέλω ?
1) Υπόστρωμα (δεν θα το τιγκάρω στα φυτά... το θέλω λίγο Minimal ένα δυο θέλω να βάλω στις γωνίες.) οπότε τι αγοράζω ?
3) Για τις υπόλοιπες μετρήσεις θα ήθελα stick για αρχή - Προτείνετε μου λίγο Pls
Αυτό έχω και εγώ, σε σκούρο καφέ.
Απαντήσεις στα ερωτήματα σου.
1. Αν δεν θέλεις δύσκολα φυτά δεν χρειάζεσαι υπόστρωμα. Επειδή όμως "τρώγωντας έρχεται η όρεξη" αν σε παίρνει ο προυπολογισμός σου βάλε υπόστρωμα.
2. Άμμος. Ότι κα να πάρεις ένα καλό πλύσιμο (τουλάχιστον) θα το κάνεις. Απλά η άμμος στα ενυδρειακά είναι πανάκριβη. Υπάρχει και η λύση της μάντρας οικοδομικών υλικών. Ρίξε μια ματιά εδώ
http://www.votsalo.net/default.asp το 25κιλο χαλαζιακής άμμου έχει 6-7 ευρώ.
2. Όλοι λένε ότι τα καλύτερα σετ είναι της ΑΡΙ. Εγώ έχω Tetra.
3. Καλύτερα όχι stick. Αν θέλεις stick δεν έχω να προτείνω.
4. Τσέκαρε λίγο προς που θα βγάζεις το παλιό νερό και κυρίως από που θα προσθέτεις το καινούριο. Αν πχ χρησιμοποιείς βαρέλι σε κάποια βεράντα που θα είναι μακριά από το ενυδρείο καλό θα ήταν να πάρεις μια μεγαλύτερη-ικανότερη αντλία.
5. Δεν μπορώ να βοηθήσω!!
6. Θα πρότεινα το κλασικό υδραργύρου με βεντούζα.
Βότσαλα θαλάσσης για τα γκάπυ που θέλεις κάνουν. Ρίξε τους πρίν ένα καλό πλύσιμο (εγώ θα τα έβραζα).
Η αναλογία στα γκάπυ είναι 1 αρσενικό / 3 θυληκά. Μπορείς να τα ταιριάξεις με ξιφοφόρους, πλάτυ κ.α.. Θα σου πρότεινα να βάλεις για αρχή όχι παραπάνω από 5-6 ψαράκια και μετά βλέπεις. Εχε κατά νου ότι τα γκάπυ γεννάνε αρκετά συχνά!!
assoscoupa
28-09-10, 20:47
Καταρχήν Θανάση ευχαριστώ για τις απαντήσεις..... αρχίζει λίγο να ξημερώνει στο μυαλό μου. !!! :)
Μερικές διευκρινήσεις ακόμα:
το καινούργιο καθαρό νερό που θα βάζω θα πρέπει πρώτα να το έχω ετοιμάσει με αντιχλωριακά οπωσδήποτε σε βαρέλι (θα ήθελα να το αποφύγω το βαρέλι) ή μπορώ να ρίξω αντιχλωριακό αφού γεμίσω με το φρέσκο νερό το ενυδρείο από το λάστιχο ποτίσματος του μπαλκονιού μου?
Την αφαίρεση του παλιού νερού θα την κάνω με αλφαδολάστιχο σε απόσταση 6-7m στο σιφόνι του μπαλκονιού ! Τι αντλία θέλω λοιπόν ?
Από φυτά τι μου προτείνετε ως εύκολα χωρίς υπόστρωμα ? Αν και εξετάζω την πιθανότητα να μην βάλω καθόλου... και να κάνω ένα minimal ενυδρείο με άμμο και μικρά και μεγάλα βότσαλα που θα σχηματίζουν μικρές κρυψώνες. Α έχω και ένα κουμπαρά (πήλινο) για σπάσιμο. (καλά το πάω ή όχι ?)
Σχετικά με το set υγρών αυτά είναι οκ ? http://aquariumpharm.com/Products/Product.aspx?ProductID=67
Rio 125
Ας σου πω και εγω τις αποψεις μου.
Πολυ καλη επιλογη για πρωτο ενυδρειο.
Τα guppies πανε σε χαρεμι 1 αρσ προς 2-3 θηλ.
Η πρωτη εισαγωγη ψαριων μετα το στρωσιμο στο 120αρι να ειναι μικρη (δλδ 1 αρσ και 2 θηλ) και μετα βλεπουμε.
1. Στη αρχη ειναι καλο να υπαρχουν πολλα φυτα ευκολα και γρηγορης αναπτυξης που δεν θα σου ειναι και δυσκολο να τα ξεφορτωθεις στην πορεια.
πχ κερατοφυλλο, egeria densa, hygrophylla polysperma, limnophylla sesilliflora κλπ
Υποστρωμα λιπανσης δεν θελεις.Ακομα κια ν θεσλησεις λιγο πιο δυσκολα φυτα στην πορεια μπορεις να φυτεψεις ταμπλετες.
Μονο αν αποφασισεις για ψηλων απαιτησεων φυτεμενο θα ειναι απαραιτητο.
Εκει ομως θα θελεις και παροχη CO2 και εξτρα φωτα. Το υποστρωμα δεν θα φτασει μονο του.
2. Θα προτεινα αμμοχαλικο 0.5 - 1.00 mm (χιλιοστο).
Απο πετσοπ ειχα παρει Aquatica 0.5-0.8mm (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua2/Pc200002.jpg) με 23Ε το 20κιλο πριν 3 χρονια. Ποσο να εχει παει?
Περσυ πηρα RWS ξανθοκιτρινη (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/lido/P7190051b.jpg) 0,8-1,2mm με 6.40Ε το πεντακιλο.
Πολυ πετυχημενες επιλογες βαση αποτελεσματων. (καθαριοτητα και αποφυγη πολλων αναεροβιων περιοχων).
Για το 120αρι πιστευω θα χρειαστεις 15 κιλα (20 κιλα το πολυ)
3. Αμμωνιας υπαρχει σε στικ της Api (http://aquariumpharm.com/Products/Product.aspx?ProductID=213) και μετα σε υγρα τεστ (http://aquariumpharm.com/Products/Product.aspx?ProductID=69) (διαφορες μαρκες). Καλα και τα δυο αλλα τα υγρα κρατανε για περισσοτερα τεστ.
(25 τεστ - 130 τεστ) δες τι σε συμφερει αναλογα την τιμη.
Προσεξε να μην εχουν ληξει ή να ειναι "φρεσκα" (της api) (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=316031#post316031) για να μη πανε χαμενα.
Για τα υπολοιπα τεστ που τα θες σε στικ, εγω εχω χρησιμοποθησει esha και api και ηταν καλα, αλλα "ξεθυμαινουν". Μεσα στο μηνα να τα εχεις τελειωσει και να κλεινεις την συσκευασια αμεσως για να μη μπαινει οξυγονο.
4. Δεν γραφει το μανομετρικο της για να ξερω αν κανει. Καλυτερα να μας πει ο ιδιος αν την εχει χρησιμοποιησει.
5. Προτεινω να μη βαλεις καθαρη αμμωνια (σκετο δηλητηριο) μεσα στο ενυδρειο. Τι θα κερδισεις?
Αστο να τρεχει και τριβε σε σκονη λιγη ψαροτροφη για δημιουργεια ρυπων.
6. ΘερμομετρΑ.
Ενα ψηφιακο. Αυτο (http://cgi.ebay.co.uk/Aquarium-Dual-way-Multi-function-Digital-Thermometer-/400153285507?pt=UK_Gadgets&hash=item5d2afe9383) μου εχει βγει πολυ καλο. Σε αλλο ενυδρειο εχω ενα πολυ καλο με alarm θερμοκρασιας (http://cgi.ebay.co.uk/Digital-Alarm-Aquarium-Thermometer-Incubator-Terrarium-/280558076818?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item4152908392), αλλα ειναι λιγο πιο ακριβο και οχι τοσο διακροτικο σε μεγεθος οπως το πρωτο. Ειναι ομως αψογο.
Ομως αν το σκεφτει καποιος με ακομα λιγα περισσοτερα παρινει controller θερμοκρασιας δυο εξοδων (http://cgi.ebay.co.uk/Mini-Digital-Temperature-Controller-Thermostat-Aquarium-/280566580358?pt=UK_AudioElectronicsVideo_Video_Tel evisionSetTopBoxes&hash=item4153124486) (και για τους θερμαντηρες και για τα ανεμιστηρακια)
Βυθιζομενα εχω της marine οικονομικα και αψογα.
Tip: επιλεγεις απο το ραφι, το θερμομετρο που δειχνει το μεσο ορο θερμοκρασιας απο ολα τα θερμομετρα.
Βοσταλα απο τη θαλασσα οχι. Υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να σου σκληραινουν κι αλλο το νερο και μπορει να μη το θελεις.
Καλυτερα χρησιμοποιησε ουδετερα υλικα (πετρες, βυθο) και βλέπεις στην πορεια.
Σχετικά με το set υγρών αυτά είναι οκ ? http://aquariumpharm.com/Products/Product.aspx?ProductID=67
:smt023
το καινούργιο καθαρό νερό που θα βάζω θα πρέπει πρώτα να το έχω ετοιμάσει με αντιχλωριακά οπωσδήποτε σε βαρέλι (θα ήθελα να το αποφύγω το βαρέλι) ή μπορώ να ρίξω αντιχλωριακό αφού γεμίσω με το φρέσκο νερό το ενυδρείο από το λάστιχο ποτίσματος του μπαλκονιού μου?
Μπορείς να μην μπλέξεις με βαρέλια κλπ και να βάζεις αντιχλώριο στο ενυδρείο καθώς το γεμίζεις. Το πρόβλημα θα το έχεις κυρίως το χειμώνα όταν το νερό που θα έρχεται από την βρύση του μπαλκονίου σου θα έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία (είχα μετρήσει ώς και 10 βαθμούς) και θα το ρίχνεις σε ένα ενυδρείο που θα έχει θερμοκρασία νερού 25 βαθμούς. Κάπως θα πρέπει να ζεσταίνεις το νερό!!
Την αφαίρεση του παλιού νερού θα την κάνω με αλφαδολάστιχο σε απόσταση 6-7m στο σιφόνι του μπαλκονιού ! Τι αντλία θέλω λοιπόν ?
Η αντλία που σου πρότεινα έχει μανομετρικό 1.3 μέτρα. Είσαι ΟΚ. Αν καταλήξεις σε βαρέλι για την αλλαγή πάρε μια μεγαλύτερη (HJ-1141) Η διαφορά στα χρήματα δεν είναι μεγάλη.
Βοσταλα απο τη θαλασσα οχι. Υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να σου σκληραινουν κι αλλο το νερο και μπορει να μη το θελεις.
Καλυτερα χρησιμοποιησε ουδετερα υλικα (πετρες, βυθο) και βλέπεις στην πορεια.
Είχα χρησιμοποιήσει μεταξύ άλλων και ασβστολιθικές πέτρες από θάλασσα, ποτέ δεν μου είχαν ανεβάσει τρελλές σκληρότητες.
Η αντλία που σου πρότεινα έχει μανομετρικό 1.3 μέτρα. Είσαι ΟΚ. Αν καταλήξεις σε βαρέλι για την αλλαγή πάρε μια μεγαλύτερη (HJ-1141) Η διαφορά στα χρήματα δεν είναι μεγάλη.
Η μικρη αντλια δεν μπορει να ανεβασει νερο στο ενυδρειο με 1.3 μανομετρικο.
Η μικρη αντλια δεν μπορει να ανεβασει νερο στο ενυδρειο με 1.3 μανομετρικο.
Μα δεν είπε κανείς να ανεβάζει νερό στο ενυδρείο με αυτή την αντλία. Η ερώτηση ήταν αν αρκεί η εν λόγω αντλία για να βγάζει το νερό από το ενυδρείο. Για αυτό του λέω αν καταλήξει σε βαρέλι για αλλαγή να πάρει μεγαλύτερη.
Η αντλια αυτη επαρκει για να βγαζει νερο αλλα οχι για να προσθετει μεσω βαρελιου.
assoscoupa, το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να παρεις αυτη την αντλια για να βγαζεις νερο απο το ενυδρειο σου και να προσθετεις νερο απ' ευθειας απο τη βρυση σου. Οταν αδειασει πχ. το 30% του ενυδρειου, προσθετεις αντιχλωριο που αντιστοιχει στο 10% του ογκου του ενυδρειου σου και αμεσως ξεκινας να γεμιζεις το ενυδρειο απο τη βρυση. Στη συνεχεια ξαναβαζεις αντιχλωριο για αλλο 10% ενω προσθετεις νερο κ.ο.κ.
Οταν χειμωνιασει ομως, θελει προσοχη να προσθετεις νερο με πολυ μικροτερη ροη για να προλαβαινει ο θερμαντηρας να δουλεψει ωστε να μην παθουν τα ψαρια σου σοκ απο την αποτομη μειωση της θερμοκρασιας.
Μα δεν είπε κανείς να ανεβάζει νερό στο ενυδρείο με αυτή την αντλία. Η ερώτηση ήταν αν αρκεί η εν λόγω αντλία για να βγάζει το νερό από το ενυδρείο. Για αυτό του λέω αν καταλήξει σε βαρέλι για αλλαγή να πάρει μεγαλύτερη.
Σωστα.
Θα επρεπε να διαιολογησω την προταση μου.
Το να βγαζει νερο απο το ενυδρειο με αντλια ετσι κι αλλιως ειναι καπως too much, αφου θα ανακαλυψει οτι ειναι πανευκολο να το βγαζει με αναρροφηση.
Αν αποφασισει στην πορεια να προετοιμαζει νερο, θα του βγει αχρηστη η μικρη αντλια στο ανεβασμα απο το βαρελι.
Και επειδη στο τελος, αυτη τη δουλεια θα καταληξει να κανει η αντλια, προτεινα με 2-3 ευρω τη μεγαλυτερη μια και καλη ;)
assoscoupa
29-09-10, 20:43
οκ έχω καλυφθεί με τα περί αλλαγής νερού. Μιαν αντλία θα την πάρω και μάλιστα λίγο μεγαλύτερη. Σας ευχαριστώ θερμά για όλη την ανάλυση.
Τώρα σχετικά με τα φυτά και το υπόστρωμα. Εφόσον δεν θα βάλω πολλά φυτά και ότι βάλω θέλω να είναι εύκολο... μπορώ να αποφύγω το υπόστρωμα χωρίς πρόβλημα ? και να πάω σε χαλικάκι ? ή άμμο ?
Ποια είναι η βέλτιστη λύση για λιγότερο αρχικό πλύσιμο αλλά και μεγαλύτερη ευκολία για το καθάρισμα με την σκούπα βυθού ?
Όσο αφορά τα ψάρια που θα έχω ο τελικός μου σκοπός είναι να καταλήξω σε έναν συνδυασμό:
guppies, cardinal tetras και armored catfish (έχω πει πατάτα ? εάν ναι διωρθώστε.
Εάν κάτι θέλει πολλά φυτά με τι να το αντικαταστήσω ?
ΟΚ, το θέμα αντλίας θεωρώ ότι το (υπερ)καλύψαμε!!!
Τα Tetras που σκέφτεσαι δεν ταιριάζουν με τα γκάπυ, θέλουν μαλακό νερό.
Τα armored catfish, δεν τα ξέρω οπότε δεν μπορώ να σου δώσω πληροφορίες. Μπορώ να βρώ ότι και εσύ στο Internet!!!
assoscoupa
29-09-10, 22:35
Έξω τα Tetras λοιπόν.. Με τι τα αντικαθιστώ ? πείτε κανα καλό συνδιασμό για αρχάριο.... για ενυδρείο με λίγα φυτά αλλά να έχει ψάρια και που πάνε στον πάτο και αλλά που να κολυμπούν και στο μέσο και άνω μέρος
Μαζί με τα γκαπάκια μπορείς να βάλεις πλάτυ ή ξιφοφόρους (όχι και τα 2 για ν' αποφύγεις φαινόμενα υβριδισμού μεταξύ τους)
και τους ξίφους μόνο αν πάρεις το μεγάλο ενυδρείο που σκέφτεσαι γιατί φτάνουν τα 12 εκατοστά και θέλουν αρκετό χώρο.
Επίσης (πάλι στο μεγάλο) μπορείς να βάλεις μόλυ, που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία τύπων και χρωμάτων.
Σχετικά άνετα μπαίνουν και κάποια άλλα ψάρια που αρέσκονται σε σκληρό νερό, αλλά θα σου σύστηνα να μείνεις για
αρχή σ' αυτά που σου προανέφερα, που είναι όλα ζωοτόκα και απόλυτα (καλά, σχετικό είναι αυτό) συμβατά μεταξύ τους.
assoscoupa
30-09-10, 14:56
Από πληθυσμούς σε ένα 125λιτρο και ελάφρώς φυτεμένο τι με παίρνει να βάλω ?
Γεια σου και απο μενα.
αν βαλεις ζωοτοκα(guppies,πλατυ,ξιφοφορους,μολυ)
2 ειδη απο ενα χαρεμακι(1 αρσενικο 3-4 θηλυκα)εισαι μια χαρα για αρχη
και αυτο επιδη αυτα τα ψαρια πολλαπλασιαζονται με γρηγορους ρυθμους και συντομα θα εχεις πολλα μικρα ψαρακια.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43804
Αυτό είναι το δικό μου ριο 125 που θα φιλοξενήσει 2 χρυσοψαρούλια:smt054
Είχαν χαλάσει λίγο τα φυτά στη φωτογράφιση... Τώρα έχω φτιάξει ανούμπιες και είναι μούρλια!
(Και δεν έχω ούτε το 30% ακόμα που θα βάλω)
Καλή συνέχεια!
assoscoupa
30-09-10, 23:12
@Τηλέμαχος.... μπράβο καλή προσπάθεια... άντε να δούμε και εγώ πότε θα το στήσω....
@Μιμης οκ θα κρατήσω την συμβουλή σου θα βάλω δύο χαρεμάκια 1/4 από guppy και ξιφοφόρους μάλλον.
manthos333
30-09-10, 23:58
αφου μεσα στο φιλτρο σου εχεις αντλια .....την συνδεεις για λιγο στο αλφαδολαστηχο και απευθειας σου πεταει το νερο εξω ...σε λιγα λεπτα αφου οι αναλογιες των αντλιων απο οτι καταλαβα ειναι 6φορες τα λιτρα της γυαλας/ωρα περηπου...
απλωνεις το αλφαδολαστοιχο σου δενεις την ακρη στην αποχετευση να μην φυγει ενας αυτοματος συνδεσμος συνδεεις την αντλια με το αλφαδολαστοιχο ....και την βαζεις στην μπριζα
assoscoupa
01-10-10, 07:02
ok manthos333 ευχαριστώ για την επεξήγηση... Να είστε καλά όλοι και σας ευχαριστώ για την βοήθεια. Δευτέρα πάω να αγοράσω το ενυδρείο !!!!!
αφου μεσα στο φιλτρο σου εχεις αντλια .....την συνδεεις για λιγο στο αλφαδολαστηχο και απευθειας σου πεταει το νερο εξω ...σε λιγα λεπτα αφου οι αναλογιες των αντλιων απο οτι καταλαβα ειναι 6φορες τα λιτρα της γυαλας/ωρα περηπου...
απλωνεις το αλφαδολαστοιχο σου δενεις την ακρη στην αποχετευση να μην φυγει ενας αυτοματος συνδεσμος συνδεεις την αντλια με το αλφαδολαστοιχο ....και την βαζεις στην μπριζα
Αυτό που λες δεν γίνεται στα εσωτερικά φίλτρα των RIO, γιατί το φίλτρο τραβάει το νερό από αρκετά ψηλά και δεν θα μπορέσεις να βγάλεις περισσότερα από καμια 10αρία λίτρα (που δεν αρκούν για μια αλλαγή).
@Τηλέμαχος.... μπράβο καλή προσπάθεια... άντε να δούμε και εγώ πότε θα το στήσω....
@Μιμης οκ θα κρατήσω την συμβουλή σου θα βάλω δύο χαρεμάκια 1/4 από guppy και ξιφοφόρους μάλλον.
Αν θέλεις να βάλεις ξιφοφόρους από την άρχη και θέλεις να κρατήσεις τις γέννες των γκάπυ σου, φρόντισε να έχεις αρκετά φυτά και κυρίως φυτά επιφανείας (π.χ. κερατόφυλλο) για να μπορούν να κρύβονται τα μωρά γκάπι γιατί διαφορετικά :smt059:smt059:smt059!!!
Και αν θες την προσωπική μου γνώμη, αγορές ενυδρείων μόνο Σάββατο, για να έχεις λίγο χρόνο μέσα στο ΣΚ να το "επεξεργαστείς" :D:D:D
assoscoupa
01-10-10, 09:35
μμμ Κερατόφυλλο ε ? Πως είναι η λατινική ονομασία ?
όσο για την εισαγωγή εξαγωγή νερού... ευχαριστώ και πάλι για τις διευκρινήσεις..... αλλά τι στο καλό.... 5,5 χρόνια πολυτεχνείο θα τα καταφέρω να βγάλω και να βάλω νερό χωρίς να με χωρίσει η γυναίκα !!!! :):):):)
μμμ Κερατόφυλλο ε ? Πως είναι η λατινική ονομασία ?
Ceratophyllum demersum
όσο για την εισαγωγή εξαγωγή νερού... ευχαριστώ και πάλι για τις διευκρινήσεις..... αλλά τι στο καλό.... 5,5 χρόνια πολυτεχνείο θα τα καταφέρω να βγάλω και να βάλω νερό χωρίς να με χωρίσει η γυναίκα !!!! :):):):)
Και εγώ έτσι ακριβώς έλεγα (με ένα αξάμηνο λιγότερο :grin:) αλλά στην πρώτη αλλαγή είχαμε :smt084 και μετά zw και :smt068και όλα τα σχετικά Smilies και μετά βεβαίως σφουγγάρισμα σε όλο το σπίτι (ναι για να μην φάινεται το υπόλοιπο βρώμικο). Εγώ όμως τότε δεν είχα βρεί ακόμα το φόρουμ!!
Ceratophyllum demersum είναι σχεδόν απαραίτητο για να πάρεις γέννα, όπως και άλλα
φυτά επιφανείας σαν τα pistia stratiotes και φυτά με πολλά και πυκνά, μικρά φυλλαράκια.
Τσάμπα τα γράφω, με πρόλαβε ο Θανασός.:)
Ceratophyllum demersum είναι σχεδόν απαραίτητο για να πάρεις γέννα, όπως και άλλα
φυτά επιφανείας σαν τα pistia stratiotes και φυτά με πολλά και πυκνά, μικρά φυλλαράκια.
Είναι γεγονός ότι σε πρόλαβα!!! Για ένα λεπτό, αλλά σε πρόλαβα :smt041:smt041
Και Moss (ολα τα ειδη)
Τα pistia δεν νομιζω οτι προσφερουν τοσο
assoscoupa
07-10-10, 19:06
Λοιπόν παιδιά έχω παραγγείλει το Rio 125 και αναμένω !
Τα φίλτρα στο Rio έχουν μερικά επίπεδα από σφουγγάρια. Μπορώ να αλλάξω ένα επίπεδο με "κοφτό μακαρονάκι" για καλύτερα ?
Επίσης θα αγοράσω και αυτήν την αντλία (ΕΗΕΙΜ Compact 1000) για τις αλλαγές νερού. Ξέρετε τι διατομής είναι το ακροφύσιο εξαγωγής ? Τι λάστιχο μπορώ να προσαρμόσω ? Αλφαδολάστιχο διάβασα ότι κάνει ε? Μπορώ (ή και πρέπει) να την βεντουζάρω μόνιμα στο ενυδρείο (όταν δεν την χρησιμοποιώ για αλλαγές) στην απέναντι πλευρά του φίλτρου για να βοηθώ στην ροή του νερού ?
Ποιόν υαλοβάμβακας να αγοράσω για να τυλίξω το λάστιχο εξαγωγής ?
Να σας πω δε για την ιστορία ότι ο πωλητής που ρώταγα για το στρώσιμο μου είπε: "Ωχ και εσύ από το Internet διάβασες αυτές τις ιστορίες ???" :confused: και με παρέπεμψε στην αγορά έτοιμων βακτηριδίων ?
Μα καλά τόση κόντρα υπάρχει μεταξύ πέτσοπον και έμπειρων ?
Λοιπόν παιδιά έχω παραγγείλει το Rio 125 και αναμένω !
Τα φίλτρα στο Rio έχουν μερικά επίπεδα από σφουγγάρια. Μπορώ να αλλάξω ένα επίπεδο με "κοφτό μακαρονάκι" για καλύτερα ?
Επίσης θα αγοράσω και αυτήν την αντλία (ΕΗΕΙΜ Compact 1000) για τις αλλαγές νερού. Ξέρετε τι διατομής είναι το ακροφύσιο εξαγωγής ? Τι λάστιχο μπορώ να προσαρμόσω ? Αλφαδολάστιχο διάβασα ότι κάνει ε? Μπορώ (ή και πρέπει) να την βεντουζάρω μόνιμα στο ενυδρείο (όταν δεν την χρησιμοποιώ για αλλαγές) στην απέναντι πλευρά του φίλτρου για να βοηθώ στην ροή του νερού ?
Ποιόν υαλοβάμβακας να αγοράσω για να τυλίξω το λάστιχο εξαγωγής ?
Να σας πω δε για την ιστορία ότι ο πωλητής που ρώταγα για το στρώσιμο μου είπε: "Ωχ και εσύ από το Internet διάβασες αυτές τις ιστορίες ???" :confused: και με παρέπεμψε στην αγορά έτοιμων βακτηριδίων ?
Μα καλά τόση κόντρα υπάρχει μεταξύ πέτσοπον και έμπειρων ?
Αν αυτό που υπάρχει λέγεται κόντρα μάντεψε ποιος από τους δύο έχει να βγάλει λεφτά από αυτή! Ανακυκλώνονται συνέχεια αυτά, αλλά μπορείς να ανατρέξεις στη βιβλιογραφία και να δεις ποια βακτήρια κατά κύριο λόγο θέλουμε να αναπτυχθούν στο φίλτρο μας και μετά να βρεις από μόνος σου αν μπορούν να ζήσουν σε μπουκαλάκι!
Μην μπαίνεις στη διαδικασία να ανοίγεις τέτοιες κουβέντες με τους περισσότερους επαγγελματίες. Αλλά τι να σου πει και αυτός, ότι δε θέλει να σου πουλήσει ένα προϊόν του; Πιάσ' τ' αβγό και κούρευ' το!
Μπορείς να αντικαταστήσεις κάποια σφουγγάρια με υλικό τύπου siporax ή substrat pro. Αυτό που λες για τον υαλοβάμβακα δεν το καταλαβαίνω. Πάντως δε μιλάμε για κοινό υαλοβάμβακα, είναι έτσι περιγραφικά συνθετικό βαμβάκι για ενυδρειακή χρήση και όποιο και να πάρεις είναι πολύ φθηνό, δε νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερη διαφορά. Αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω τι εννοείς στην ερώτησή σου.
assoscoupa
07-10-10, 20:43
exelix ευχαριστώ για την απάντηση. Κατανοώ ότι ο πετσοπας έχεις τους λόγους του... και με την λίγη χημεία που γνωρίζω απορώ και εγώ τι στο καλό έχουν επιτέλους αυτά τα μπουκάλια χαχαχαχ τεσπα
Όσο για το ενυδρειακό βαμβάκι ρωτώ το πως το ζητούν, μάρκες, τύπος κλπ
Κλεόβουλος
07-10-10, 20:50
http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1831
Όσο για το ενυδρειακό βαμβάκι ρωτώ το πως το ζητούν, μάρκες, τύπος κλπ
"Υαλοβάμβακα" να το ζητήσεις, δεν είναι αυτή η σωστή ονομασία, αλλά έτσι το λένε στα πετσόπς, αλλιώς κινδυνεύεις να σου δώσουν τίποτε άλλο.:)
Είναι από τα λίγα προϊόντα που είναι φθηνά και δεν παίζει ρόλο η μάρκα, ο τύπος κλπ, παρά μόνο η ποσότητα και η τιμή, πάρε το φθηνότερο.
assoscoupa
07-10-10, 21:54
τελικά με αυτό τι να κάνω ?
Frontosa23
07-10-10, 23:22
καταρχάς καλως όρισες στο χόμπι!!! Ως πολυτεχνίτης και φανταζομαι και πολυμηχανος :) θα ανακαλυψεις μόνος σου τους καταλληλους τρόπους για να ευχαριστηθεις το χόμπι σου και να γλυτώσεις και το διαζύγιο... οσον αφορά στο αδειασμα του ενυδρείου... θα χρειαστείς εναν απλό σωλήνα... θα βουτάς τη μία άκρη μέσα στο ενυδρειο (φρόντισε το σωλήνα να τον χρησιμοποιείς μόνο γι' αυτή τη δουλειά...) θα ρουφάς από την άλλη - πρόσεξε μην καταπιείς νερό :) - και θα αδειάζεις το νερό σε ένα κουβά, .η στην αποχέτευση, ή ετις γλάστρες της βεραντας.... ή ή ή.... δες και αυτό μήπως σε βοηθήσει κάπως γενικότερα..http://aquariums23.wordpress.com/
καλή επιτυχία και υπομονη... το μυστικό είναι η γνώση...
τελικά με αυτό τι να κάνω ?
Για διατομές κλπ δεν μπορώ να σε βοηθησω. Ούτως ή άλλως το λάστιχο (αλφαδολάστιχο είναι μια χαρά και φτηνό) δεν θα το αγοράσεις από πετ σοπ, οπότε έχεις το χρόνο να βρεις το σωστό λάστιχο από την στιγμή που θα έχεις στα χέρια σου την αντλία.
Την αντλία αυτή δεν έχεις λόγο να την έχεις μόνιμα να δουλεύει στο ενυδρείο.
1. Θα ήθελα να μάθω σχετικά με τα φυτά τι κάνουμε ? Πρέπει να έχουμε ζωντανά φυτά που βοηθούν στον βιολογικό κύκλο του νερού ή μπορούμε να έχουμε ψεύτικα για decor και κρυψώνες και ο κύκλος να είναι δουλειά των χημικών και του φίλτρου ?
2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω θαλασσινά βότσαλα και άμμο θαλάσσης που έχω μαζέψει μόνος μου από την παραλία ?
3. Είναι σωστή πρακτική να έχω μόνο 1 ή 2 είδη ψαριών ? Βασικά θα θέλαμε να έχουμε αρχικά 1-2 το πολύ είδη από τροπικά ψάρια. Σε τι πληθυσμό πρέπει να τα κρατάμε ?
4. Αυτό με τις γαρίδες που αναφέρετε συνέχεια τι είναι ? Χρησιμεύουν ως τροφή για τα ψάρια? (μπορεί να λέω μακακία σχωρήστε με)
5. Νερό για μπόλι (είδατε έχω διαβάσει) θα μου δώσει ο πέτσοπας ?
6. Εάν έχετε να μου προτείνετε κάποια αρχική λύση σε εξοπλισμό καθώς και ένα πλάνο για τα είδη και τον αριθμό του πληθυσμού θα σας ήμουν υπόχρεως.
Πολλα τα ερωτηματα, εγκυκλοπαιδεια χρειαζεται για να απαντησει καποιος...
Ετοιμασου για διαβασμα.
1. Φυτα καλο ειναι να χρησιμοποιουμε αληθινα χωρις να σημαινει οτι δεν κανουν και τα ψευτικα (αν δεν ειναι κακης ποιοτητας ξεβαφουν κλπ).
Τα αληθινα φυτα χρησιμευουν για το καθαρισμο του νερου, την οξυγονωση του (κατα τη διαρκεια της φωτοπεριοδου), ενω και αληθινα και ψευτικα μπορουνα να γινουν κρυψωνες ή σημεια οριοθετησης περιοχων των ψαριων.
Στον κυκλο του αζωτου (βιολογικος καθαρισμο του νερου) βοηθανε και τα φυτα αφου πανω τους (ιδιως σε φυτα με ψιλο τριχωειδες φυλλο πχ κερατoφυλλο moss κλπ) δημιουργουνται καποιες αποικιες βακτηριων.
Θα το παρατηρησεις αν τυχει να κουνηθουν τα φυλλα καποια στιγμη των φυτων και πεσει απο αυτα ενα καφετι ιζημα οπου εκει βρισκονται και νιτροποιητικα βακτηρια.
Το πιο σημαντικο ομως ειναι οτι προσφερουν κατευθειαν στο βιολογικο καθαρισμο του νερου, αφου χρησιμοποιουν ως τροφη τα παραγωγα του αζωτου αμμωνια νιτυρωδη και περισσοτερο τα νιτρικα τα οποια νιτρικα δεν μπορει κανενα απο τα αεροβια βακτηρια που κατοικουν στο φιλτρο να τα "
εξουδετερωσει" και τα οποια απομακρυνονται (εκτος απο τα φυτα), ειτε μηχανικα με τις αλλαγες νερου, ειτε απο αναεροβια βακτηρια (απονιτροποιητικα) που μομως ζουν σε ιδιαιτερς συνθηκες που δεν μπορουν να προσομοιωθουν με ασφαλεια μεσα στο ενυδρειο. Και μετα παμε σε ειδικο εξοπλισμο για απο νιτροποιηση οπου τελικα καταλαβαινεις οτι τα φυτα σε συνδυασμο με τις μερικες αλλαγες νερου ειναι η πιο φυσικη οικονομικη και σωστη μεθοδος για τα ενυδρεια γλυκου νερου.
2. Υπο προυποθεσεις ναι. Χρειαζεται καποια επεξεργασια απολυμανσης και ελεγχος τους ποσο σκληραινουν και ανεβαζουν το πεχα αναλογα με τις απαιτησεις διαβιωσης των ψαριων μας.
Οι πετρες που αφριζουν οταν του ριχνουμε υδροχλωρικο οχυ (ακουαφορτε) ειναι ασβεστολιθικες και σκληραινουν το νερο. (χωρις να αποκλειεται να συμβαινει αυτο και χωρις να αφριζουν. πχ ασπρες μαρμαροπετρες σαν βοτσαλα απο πρακτικερ, δεν αφριζουν αλλα σκληραινουν το νερο)
3. Ναι. Οπως υπαρχουν κοινωνικα ενυδρεια (με δυο και πανω ειδη ψαριων συμβατα σε διαφορους παραγοντες μεταξυ τους), υπαρχουν και species tank (ενυδρεια ενος ειδους), οπως και βιοτοπικα ενυδρεια (με συμβατα ψαρια που ζουν στους ιδιους βιοτοπους και στη φυση).
Ειναι πιο ευκολο και λειτουργικο να κρατας ετσι ψαρια (λιγα ειδη ή ακομα και ενα ειδος μονο του) για πολλους λογους.
Φυσικα χανεται η πολυχρωμια της ψαροσαλατας αλλα κερδιζεις αλλου. Φυσικες συμπεριφορες απο τα ψαρια, επιτυχεις αναπαραγωγες στη καλυτερη των περιπτωσεων, αποφυγη μαχων και τραυματισμων ακομα εμμεσα και αποφυγη ασθενειων λογω λιγοτερου στρες.
4. Οι γαριδες ειναι ενα ακομα ειδος για μερικα ειδη ενυδρειων, που μπορει να προσφερει στο οικοσυστημα εκτος απο το θεαμα και καθαρισμο απο υπολειματα τροφων και αλγες.
Φυσικα και εδω ισχυουν οι "κανονες" συμβατατοτητας αλλιως θα γινουν αυτο που λες, τροφη για τα ψαρια.
5. Το νερο δεν περιεχει μπολι. Τα βαλτηρια δεν ζουν ελευθερα στο νερο. Προσκολουνται σε επιφανειες πχ στα υλικα του φλτρου, στα φυτα, στα διακοσμητικα, πανω και μεσα στο βυθο ακομα και πανω στον εξοπλισμο ή στα τζαμια (θα εχουν παρατηρησεις πολλοι οτι δημιουργειται μια γλιτσα πανω στα αντικειμενα που βαζουμε στο ενυδρειο. Δημιουργουντα για να κολλανε τα βακτηρια.
Μπολι λοιπον θα βρεις μεσα στο φιλτρο. ειναι το καφε ιζημα που υπαρχει μεσα. Μπορεις να γεμισεις μια σακουλα με νερο απο το ενυδρειο οπου εχεις στιψεις μεσα τα σφουγγαρια του στρωμενου φιλτρου ή ταρακουνησει τα καλαθακια με τα κεραμικα υλικα. Αν ανταλλαξεις μερος απο τα καινουρια σου κεραμικα υλικα με παλια απο το στρωμενο θα εχεις 100% επιτυχια στο μπολιασμα.
Με μεταγγιση νερου δεν θα εχεις πολλες πιθανοτητας για επιτυχες μπολιασμα.
Θα ελεγα να αποφυγεις μπολι ή νερο απο τα πετσοπ. Δεν εχεις ακουσει οτι ακομα και οταν κανουμε προσαρμογη στα ψαρια το νερο της σακουλας απο το πετσοπ δεν το βαζουμε στο ενυδρειο μας. Αλλοι περνανε καραντινα ενα μηνα τα ψαρια πριν τα βαλουν στο κανονικο ενυδρειο, για να αποφυγουν μεταφορα παθογονων και παρασιτων.
Ακομα και με μπολι απο χομπιστα θα πρεπει να προσεχεις να μην εχει περασει ποτε ασθενεια το ενυδρειο του κλπ
Το πιο καλο ειναι να το στρωνει μονος του ο καθενας, αν προσεχει και μετα με καραντινες, αποπαρασιτωσεις, αποκλειστικοτητα σκευων και εξοπλισμου κλπ. Αλλιως ειναι ασκοπο.
Μια μεση λυση ειναι καποιος να παιρνει απο δικο του ενυδρειο μπολι, που τουλαχιστον ξερει τι γινεται, χωρις και παλι να ειναι σιγουρος αφου τα ψαρια που ζουν εκει εχουν αναπτυξει ανοσια και δεν μπορουμε να δουμε κατι επικινδυνο ακομα κι αν υπαρχει.
Διαβασε κι αυτο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934
6. Ξεκινα να αποφασισεις ποιο ειδος σου αρεσει περισσοτερο οχι μονο οπτικα απο φωτο αλλα και σαν συμπεριφορα. Δες και βιντεο με τις κινησεις του, τις συνηθειες του, την αναπαραγωγη του κλπ ακομα και το φυσικο του βιοτοπο αν θες να προσπαθησεις να τον αναπαραστησεις, σαν μια προσπαθεια μεταφορας ενος ολοκληρωμενου κοματιου της φυσης στο σπιτι σου, και οχι μονο του ψαριου.
Δες μετα αν μπορεις να του προσφερεις το νερο και το περιβαλλον που απαιτειται για τη υγειη μακροχρονη επιτυχη διαβιωση του. Πχ αν το νερο της παροχης σου, δεν ειναι μεσα στις προδιαγραφες θα πρεπει να εχεις εξοπλισμο επεξεργασιας του. Και οχι απλα στα ορια των προδιαγραφων , αλλα οσο πιο κεντρο γινεται, πχ οταν λεει το προφιλ πεχα 5-7, οσο πιο κοντα στο 6 ειναι το πεχα του ενδυρειου τοσο καλυτερα, γιατι δεν γινεται να κρατιεται σταθερο το πεχα. Ετσι στις αργες αυτες εναλλαγες του πεχα, να υπαρχουν τα περιθωρεια χωρις να ζοριζεται το ψαρι.
Το μαλακωμα του νερου και το κατεβασμα του πεχα ειναι τα πιο δυσκολα.
Το νερο στα περισσοτερα μερη της Eλλαδας ειναι μετρια σκληρο με πεχα γυρω στο 7.5-8, οποτε τα ψαρια που ζουν σε τετοιο νερο δεν θα βρουν δυσκολια.
Αφου βρεις λοιπον το αρχικο ειδος του ενυδρειου θα κοιταξεις για το δυετερο, το οποιο θα πρεπει να ζει σε παρομοιες συνθηκες περιβαλοντος, νερου, ακομα και ροης νερου και φωτισμου, σε καποιες περιπτωσεις ακομα και διατροφης και φυσικα να μην επιτιθεται το ενα στο αλλο.
Μια πρωτη επιλογη μπορει να γινει επιλεγοντας ψαρια που ζουν σε διαφορετικο επιπεδο νερου και με διαφορετικη κινηση ή συμπεριφορα.
Ξεκινα ψαξιμο σε αυτα και τα ξαναλεμε :cool:
Φίλε άσσοκούπα, καλώς ήρθες στο χόμπυ.
1ον) Μπόλι σε καμμία περίπτωση μη διανοηθείς να ζητήσεις από το petshop. Οι τύποι μόνο πουλάνε, δεν έχουν ιδέα από το χόμπυ ούτε αγάπη γι'αυτό. Ακόμα και τα ενυδρειομάγαζα είναι καθαρά επιχειρήσεις εμπορικές. Ποτέ μη βασιστείς σ' αυτούς για μπόλι, μπορεί να μεταφέρεις καμμιά αρρώστια. Ούτε καν για πληροφορίες μην τους ρωτάς: Ότι σου προτείνουν έχει να κάνει με το ταμείο τους (και με την άγνοιά τους) και ποτέ με το συμφέρον των ψαριών σου.
2) Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς μπόλι, στρώσιμο θα κάνεις μόνο με καθαρή αμμωνία από το φαρμακείο. ΧΩΡΙΣ ΨΑΡΙΑ, αλλά καλό είναι να αποφύγεις και τη ρίψη τροφής (μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα η αποσύνθεσή της).
3) Μη φοβηθείς το φυτεμένο. Τα φυτά χαμηλών απαιτήσεων δεν θα σε προβληματίσουν για ιδιαίτερη φροντίδα, και σίγουρα βοηθάνε τα μάλα στη χημεία του νερού. Χώρια που ένας υδρόβιος κήπος στο ενυδρείο σου αποτελεί πόλο θαυμασμού για τους άλλους ανθρώπους και παράδεισο για τα ψάρια σου. Κάνε ένα καλό μποστάνι, δεν θα το μετανιώσεις!
4) Πολύ καλή λύση για αρχάριους είναι τα ζωοτόκα (γκάπυ, πλάτυ, ξιφοφόροι, κλπ, ανάλογα με τα λίτρα και τις διαστάσεις του ενυδρείου σου.). Απόφυγε τα baloon γιατί είναι τεχνητά υβρίδια και δεν πρέπει να συνεισφέρουμε στην διάδοσή τους. Τα ζωοτόκα σε ότι αφορά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, δεν θέλουν ειδική προετοιμασία νερού (σκλήρυνση, αποσκλήρυνση, μεταβολή του pH), εκτός από την πάντα απαραίτητη αποχλωρίωση φυσικά, και το να μείνει το νερό 1-2 ώρες σε δοχείο πριν το βάλεις στο ενυδρείο (για να φύγουν τα κορεσμένα αέρια - αυτό πρέπει να γίνεται σε ΟΛΑ τα ενυδρεία). Ειδική σημείωση για τα ζωοτόκα: Θέλουν φυτεμένο ενυδρείο, καλό είναι να μην μπλέξεις διαφορετικά είδη μαζί και να βάλεις άτομα μόνο του ίδιου φύλου, για να μην έχεις μετά πρόβλημα διαχείρισης των πολλαπλασιασμών και υπερπληθυσμό. Για τα λίτρα που θες, καμια 10ριά αρσενικά γκάπυ θα είναι πολύ καλά. Αργότερα μπορείς να βάλεις και γαρίδες.
2) Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς μπόλι, στρώσιμο θα κάνεις μόνο με καθαρή αμμωνία από το φαρμακείο.
Η λεξη "μονο" δεν ειναι και απολυτη.
Κατ'αυτον τον τροπο τοτε εγω θα προτεινα μονο με καθαρη αμμωνια να μη στρωσει.
Οι τύποι μόνο πουλάνε, δεν έχουν ιδέα από το χόμπυ ούτε αγάπη γι'αυτό. Ακόμα και τα ενυδρειομάγαζα είναι καθαρά επιχειρήσεις εμπορικές.
Για αυτό θα συμφωνήσω με τον delta66. Δεν είναι όλοι οι πετσοπάδες το ίδιο!!! Υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες που γνωρίζουν και αγαπούν αυτό που κάνους. Μπορεί να έχουν σκοπό το κέρδος, δεν θα σε παραπλανήσουν όμως με σκοπό να πουλήσουν!!
Μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι!!
Η λεξη "μονο" δεν ειναι και απολυτη.
Κατ'αυτον τον τροπο τοτε εγω θα προτεινα μονο με καθαρη αμμωνια να μη στρωσει. :confused: Τι εννοείς; Με καθαρή αμμωνία στρώνει το ενυδρείο, αυτό δοκιμασμένο από πρώτο χέρι. Και μάλιστα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για αρχάριους, αφού 1) ελέγχουν τα επίπεδα αμμωνίας και μπορούν να τα κρατήσουν σταθερά (θες μόνο μία σύριγγα και ένα αξιόπιστο τεστ αμμωνίας) 2) Αποφεύγουν τον κίνδυνο των παραπροΙόντων σήψης των τροφών που ρίχνουμε. Απ' όλα τα παραπροϊόντα αυτά, το μόνο που χρειάζονται τα βακτήρια για να αναπτυχθούν και να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου είναι η αμμωνία. Γι' αυτό η λέξη "μόνο" είναι απόλυτη. (Εννοείται φυσικά πως είναι απάνθρωπο και απορριπτέο να επιχειρούμε στρώσιμο με ψάρια. Το στρώσιμο θα γίνει, σε βάρος όμως των ..αναλώσιμων ψαριών, που καίγονται κυριολεκτικά από την αμμωνία)
Για αυτό θα συμφωνήσω με τον delta66. Δεν είναι όλοι οι πετσοπάδες το ίδιο!!! Υπάρχουν και σωστοί επαγγελματίες που γνωρίζουν και αγαπούν αυτό που κάνους. Μπορεί να έχουν σκοπό το κέρδος, δεν θα σε παραπλανήσουν όμως με σκοπό να πουλήσουν!!
:p :p :p Ξέρεις κάποιους; Ποιος έμπορος θα παραβλέψει το κέρδος του για να υπερασπιστεί το δικό σου; Ξέρεις πόσο θα του στοίχιζε (σε χρήμα, χρόνο, χώρο, εξοπλισμό, εργατοώρες) για να φροντίζει τα ψάρια που έχει στο μαγαζί του όσο τα φροντίζεις εσύ στο ενυδρείο σου; Τότε θα έπρεπε να πουλάει 40 ευρώ το γκάπυ. Σκοπός του είναι να πουλήσει (και να ξαναπουλήσει) και όχι να έχεις εσύ ένα σωστό ενυδρείο. Είναι αμέτρητες οι αναφορές σε όλα τα ενυδρειοφόρουμ στο ίντερνετ από φιλόζωους που πήραν από χαζές έως εγκληματικές οδηγίες από πετσοπάδες. Πόσες (και πού) όμως είναι αυτές που (τελικά) αναφέρουν ικανοποίηση από τις παρασχεθείσες οδηγίες του πετσοπά; Και πέρα από το κέρδος, οι εμπειρότεροι έχουν διαπιστώσει ότι στον χώρο των πετσόπ κυριαρχεί (συν τοις άλλοις) τεράστια ΑΓΝΟΙΑ του αντικειμένου.
:p :p :p Ξέρεις κάποιους;
Βεβαίως ξέρω κάποιους, τους γνώρισα εδώ μέσα. Αν διαβάσεις λίγο το φόρουμ θα τους βρείς και εσύ!! :p:p:p
Πόσες (και πού) όμως είναι αυτές που (τελικά) αναφέρουν ικανοποίηση από τις παρασχεθείσες οδηγίες του πετσοπά;
Αρκετές αναφορές απο ικανοποιημένους πελάτες θα βρείς σε αυτό το φόρουμ. :p:p:p
Και πέρα από το κέρδος, οι εμπειρότεροι έχουν διαπιστώσει ότι στον χώρο των πετσόπ κυριαρχεί (συν τοις άλλοις) τεράστια ΑΓΝΟΙΑ του αντικειμένου.
Φυσικά υπάρχει τεράστια άγνοια, αλλά όχι παντελής άγνοια!!! Αυτό που λέω είναι ότι δεν πρέπει να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι!!! ;););)
:confused: Τι εννοείς; Με καθαρή αμμωνία στρώνει το ενυδρείο, αυτό δοκιμασμένο από πρώτο χέρι. Και μάλιστα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για αρχάριους, αφού 1) ελέγχουν τα επίπεδα αμμωνίας και μπορούν να τα κρατήσουν σταθερά (θες μόνο μία σύριγγα και ένα αξιόπιστο τεστ αμμωνίας) 2) Αποφεύγουν τον κίνδυνο των παραπροΙόντων σήψης των τροφών που ρίχνουμε. Απ' όλα τα παραπροϊόντα αυτά, το μόνο που χρειάζονται τα βακτήρια για να αναπτυχθούν και να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου είναι η αμμωνία. Γι' αυτό η λέξη "μόνο" είναι απόλυτη.
Ειναι προφανες νομιζω αυτο που λεω, οτι το στρωσιμο με υγρη αμμωνια δεν ειναι ο μονος τροπος στρωσιμος.
Και κατα την αποψη μου ουτε ο ασφαλεστερος (για ποιον ασφαλεστερος?), γιατι το στρωσιμο δεν χρειαζεται μονο αμμωνια.
Απο τα "παραπροιοντα", τα περισσοτερα ειναι χρησιμα και αυτα που δεν ειναι μπορουμε να τα ελεγξουμε.
Τα βακτηρια χρειζονται αμμωνια αλλα το ενυδρειο χρειαζεται και αλλα εκτος των βακτηριων για να στρωσει.
Γιαυτο και ξαναλεω στην αποψη μου, οτι η υγρη αμμωνια δεν ειναι ο μονος και απολυτος τροπος στρωσιμος οπως υποστηριζεις.
Φυσικα δεν επιμενω να την υιοθετησεις, αλλα πρεπει να ακουστει και η αλλη αποψη.
Σαφώς και δεν είναι ο μόνος. :rolleyes: Είναι όμως η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη, και μακράν ο ασφαλέστερος τρόπος για τους αρχάριους, που δεν μπορούν με ασφάλεια να ελέγξουν πόση τροφή να ρίχνουν και κάθε πότε. Ακόμα και έμπειρος να είσαι, θα πρέπει να διατηρείς σταθερά τα επίπεδα της αμμωνίας στα 4ppm σε όλη την περίοδο του στρωσίματος, και αυτό (η σταθερότητα των επιπέδων) ελέγχεται μόνο με προσθήκη μετρημένης υγρής αμμωνίας, με κανέναν άλλο τρόπο. Τώρα, αν είσαι έμπειρος και ξέρεις τι κάνεις, σαφώς είναι καλύτερο να προσθέτεις και λίγη τροφή, για να έχεις και οργανικό φώσφορο, κλπ.
Δεν θα το πρότεινα όμως σε αρχάριο, καθώς η έλλειψη σωστής κρίσης μπορεί εύκολα να τον οδηγήσει είτε σε ελλειπή τροφοδοσία της βιολογίας (>θάνατος των αποικιών και καθυστέρηση ανάπτυξής τους) είτε σε υπερβολική ρίψη τροφής που η σήψη της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ανάπτυξη παρασίτων (σκώληκες, νηματώδη, πλανάρια, κύκλωπες, ύδρες, κλπ) που είναι επικίνδυνα σε μεγάλους αριθμούς και συχνά δύσκολο να εκριζωθούν.
Για να επιταχύνει ένας αρχάριος τη διαδικασία στρωσίματος, θα πρότεινα (αν και πάλι αυτό δεν είναι αναγκαίο) να μπολιάσει το φίλτρο του με έτοιμη βιολογία, όχι από το εμπόριο (τα σκευάσματα με έτοιμα βακτήρια δεν προσφέρουν ουσιαστικά :(), αλλά από κάποιο φίλο χομπίστα, αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο (υγιές ενυδρείο δότης, σωστή και ταχεία μεταφορά, άμεση τροφοδοσία της βιολογίας με αμμωνία, κλπ). Σε 2-3 εβδομάδες (με μπόλι) ή σε 3-5 (χωρίς μπόλι) θα έχει επιτύχει τον εκμηδενισμό αμμωνίας και νιτρωδών και θα μπορεί να βάλει με ασφάλεια και σταδιακά τα πρώτα ψάρια :smt041.
Μην ξεχνάμε πως η ερώτηση έγινε από έναν καινούριο στο χόμπυ φίλο, καθώς και ότι το φόρουμ διαβάζεται τόσο από παλιούς όσο και από νέους χομπίστες, γι'αυτό πρέπει να δίνουμε σαφείς οδηγίες και τεχνικές ασφαλείς που δεν απευθύνονται μόνο σε έμπειρους όπως εσύ, φίλε delta66 :cool:.
Σαφώς και δεν είναι ο μόνος. :rolleyes: Είναι όμως η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη, και μακράν ο ασφαλέστερος τρόπος για τους αρχάριους, που δεν μπορούν με ασφάλεια να ελέγξουν πόση τροφή να ρίχνουν και κάθε πότε. Ακόμα και έμπειρος να είσαι, θα πρέπει να διατηρείς σταθερά τα επίπεδα της αμμωνίας στα 4ppm σε όλη την περίοδο του στρωσίματος.
Συνεχιζω να διαφωνω στα επιχειρηματα αυτα.
Ο ασφαλεστερος τροπος ειναι να το αφησουμε να στρωσει μονο του το ενυδρειο, χωρις να κανουμε τιποτα.
Ασφαλεια στον αρχαριο προσφερει μονο απο αποψης μετρησεων.
Το ενυδρειο παει πισω χρονικα απο στρωσιμο στο υπολοιπο μερος του εκτος φιλτρου.
Αυτο δεν προσφερει ασφαλεια στα ζωντανα που εισαγονται στο τελος, ιδιως αν ειναι βυθου.
Ο ελεγχος της τροφης ειναι πανευκολος και τον δοκιμασα και ως αρχαριος. Απλα βαζεις λιγη τροφη και αν δεις μυκητα/μουχλα, την αφαιρεις. (εγω δεν ειδα ποτε)
Ισα ισα να επιταχυνει τον κυκλο. Τα βακτηρια ετσι κι αλλιως υπαρχουν στο ενυδρειο.
Η απολυτη σταθεροτητα της τιμης της αμμωνιας, τι προσφερει?
Συνεχιζω να διαφωνω στα επιχειρηματα αυτα. Δεκτό και σεβαστό.
Ο ασφαλεστερος τροπος ειναι να το αφησουμε να στρωσει μονο του το ενυδρειο, χωρις να κανουμε τιποτα. Και πώς θα αναπτυχθούν αποικίες βακτηρίων αν δεν βρίσκουν τροφή (ΝΗ3 εν προκειμένω); Ακόμα κι αν υπάρχει βιολογία, αν μείνει για διάστημα πάνω από κάποιες ώρες χωρίς τροφή, οι αποικίες υποστρέφονται.
Ασφαλεια στον αρχαριο προσφερει μονο απο αποψης μετρησεων. Το βασικότερο, αλλά όχι μόνο. Για έναν αρχάριο, το όφελος από την προσθήκη τροφής είναι μικρό σε σχέση με τους κινδύνους. Επαναλαμβάνω, για έναν αρχάριο.
Το ενυδρειο παει πισω χρονικα απο στρωσιμο στο υπολοιπο μερος του εκτος φιλτρου. Το 90-95% της βιολογίας ενός ενυδρείου βρίσκεται στο φίλτρο του. Το υπόλοιπο 5-10% αναπτύσσεται στο βυθό, στις πέτρες & στα ξύλα μακροχρόνια, σε βάθος 3-6 μηνών και περισσότερο. Όταν το φίλτρο έχει ικανή βιολογία για να διασπά τους παραγόμενους ρύπους λέγεται "στρωμένο". Όταν το ενυδρείο αποκτήσει βιολογία και μέσα στη γυάλα (βυθός κλπ) τότε θεωρείται "ώριμο". Άλλο στρωμένο ενυδρείο και άλλο ώριμο! Αν γίνει βάσει του σωστού πρωτοκόλου το στρώσιμο θέλει μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Με τίποτα όμως ένα ενυδρείο δεν θεωρείται ώριμο, αν δεν συμπληρώσει τουλάχιστον 6-12 μήνες λειτουργίας.
Αυτο δεν προσφερει ασφαλεια στα ζωντανα που εισαγονται στο τελος, ιδιως αν ειναι βυθου. Σαφώς. Είναι η διαφορά μεταξύ στρωμένου & ώριμου ενυδρείου. Γι' αυτό και είναι κανόνας, ζώα που ζουν κοντά στο βυθό (γαρίδες, plecos, κλπ) να μην μπαίνουν πριν "τρέξει" κάποιους μήνες το ενυδρείο. Αυτός όμως ο κανόνας ισχύει ανεξάρτητα από τη μέθοδο με την οποία έγινε στην αρχή το στρώσιμο. Ακόμα κι αν ρίχνεις τροφή, δεν πλεονεκτείς σε αυτό το θέμα. Πάλι χρειάζεται κάποιους μήνες ο βυθός για να ωριμάσει.
Ο ελεγχος της τροφης ειναι πανευκολος και τον δοκιμασα και ως αρχαριος. Απλα βαζεις λιγη τροφη και αν δεις μυκητα/μουχλα, την αφαιρεις. (εγω δεν ειδα ποτε). :smt023 Ναι. Το ότι εσύ δεν είχες προβλήματα όμως, δεν σημαίνει ότι συμβαίνει και για όλους το ίδιο.
Ισα ισα να επιταχυνει τον κυκλο. Τα βακτηρια ετσι κι αλλιως υπαρχουν στο ενυδρειο. :smt023 Σωστά. Ύπάρχουν σε εξαιρετικά μικρούς αριθμούς παντού. Μπορεί να υπάρχουν στα υλικά του ενυδρείου, του φίλτρου, στο νερό του δικτύου. Σκοπός του στρωσίματος είναι ταϊζοντάς τα να τους επιτρέψουμε να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν αποικίες στα υλικά του φίλτρου (το φίλτρο τους προσφέρει ΜΕΓΑΛΗ επιφάνεια για να εξαπλωθούν οι αποικίες -σφουγγάρια, siporax κλπ και ροή νερού με θρεπτικά συστατικά -ΝΗ3, ΝΟ2, κλπ)
Η απολυτη σταθεροτητα της τιμης της αμμωνιας, τι προσφερει? Κανείς δεν μίλησε για απόλυτη. Μια σχετική σταθερότητα στις τιμές της αμμωνίας όμως προσφέρει σταθερότητα στην παροχή θρεπτικών συστατικών, που με τη σειρά της επιτρέπει στα βακτήρια και τα διεγείρει ώστε να πολλαπλασιαστούν ταχύτατα. Ένα βακτήριο, εάν βρει σωστό θρεπτικό υλικό πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο και δημιουργεί μία αποικία από πολλές χιλιάδες βακτήρια-κλώνους του. Το φίλτρο σου όταν έχει "στρωθεί" φιλοξενεί πολλές χιλιάδες τέτοιες αποικίες, που είναι όμως ευαίσθητες στην σταθερή και συνεχή προσφορά τροφής. Αν κάνει πχ. διακοπή η ΔΕΗ και δεν δουλέψει ο κυκλοφορητής, η αμμωνία μένει να κάνει παρέα στα ψάρια και τα βακτήρια μένουν χωρίς τροφή. Αν κρατήσει πάνω από λίγες ώρες, η απώλεια σε βακτήρια είναι σοβαρή. Η σταθερή παροχή θρεπτικού υλικού είναι ΒΑΣΙΚΗ όταν θέλεις να διατηρήσεις ζωντανά τα βακτήρια, πόσο μάλλον όταν θέλεις να πολλαπλασιαστούν.Σ.Σ.: Χαίρομαι που γίνεται αυτός ο διάλογος, γιατί τον βρίσκω πολύ εποικοδομητικό, τόσο και για τους δυο μας, όσο και για όσους τον παρακολουθούν. Αυτός είναι ο σκοπός των fora. Ιδίως όμως σε θέματα βιολογίας του ενυδρείου, το έχω μελετήσει καλά. Πέρα από την όποια εμπειρία με τα ενυδρεία, η βιολογία και η οικολογία (σαν επιστήμη & κλάδος της βιολογίας) αποτελούν το χόμπυ μου από δεκαετίες, Τυχαίνει δε και οι σπουδές μου να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα αντικείμενα της μικροβιολογίας, της βιολογίας και της βιοχημείας. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ακούγονται οι γνώμες, αλλά το θέμα είναι ό,τι βγαίνει τελικά προς τα έξω να είναι όσο γίνεται πιο σωστό και αντικειμενικό. Γιατί μας διαβάζουν πολλοί. Επειδή ξέρω πως το forum το παρακολουθούν και βιολόγοι (έχω ήδη εντοπίσει κάποιους) θα ήταν καλό να πάρουν κι αυτοί θέση, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα προς όφελος όλων μας.
assoscoupa
18-10-10, 10:29
Λοιπόν έχω πλέον το πρώτο μου ενυδρείο σε διαδικασία στρωσίματος. Έβαλα μέσα 1+2 ξιφοφόρους και μετρώ καθημερινά. Μην αρχίσετε τις αντιδικίες περί στρωσίματος με αμμωνία ή τροφή ή σκέτα ή απάνθρωπα ή ανθρωπινά pls
πχ τελευταία μέτρηση την 7η μέρα ήταν
(Τα τεστ είναι της Sera)
ph 7.5
NH4 0,5 mg/l
NH3 0,009 mg/l
NO2 0,3 mg/l
Θερμοκρασία 25,5 oC
Φωτισμός 9-10 ώρες την μέρα 16:00 με 00:00
μετά από αυτή την μέτρηση έκανα 50% αλλαγή νερού. :rolleyes:
Τα ψαράκια φαίνονται δραστήρια και τα ταϊζω 2 φορές την μέρα με 2-3 φιλαράκια γενικής τροφής / άτομο
από φυτά μόνο κερατόφυλλο και σκοπεύω να αγοράσω moss
Τα βότσαλα είναι βρασμένα θαλασσινά
Ερωτήσεις:
Τι πιθανότητες έχω να έχω άμεσα εγκυμοσύνες ?
Έχω αγοράσει 1 καρύδα για decor. το λευκό κομμάτι να το ξύσω ? πως τις βάζουμε ?
Εάν από εδώ και πέρα αλλάζω κάθε 3-4 μέρες 30% το νερό, για να μειώνω τις επικίνδυνες τιμές θα είμαι σχετικά εντάξει ? ή θα καθυστερώ τον χρόνο στρωσίματος ?
Δείτε το video pls αυτό το θηλυκό με την μαύρη ουρά έχει ειδικό όνομα ?
http://www.youtube.com/watch?v=-ZG8sfDb3bA
Λοιπόν έχω πλέον το πρώτο μου ενυδρείο σε διαδικασία στρωσίματος. Έβαλα μέσα 1+2 ξιφοφόρους και μετρώ καθημερινά. Μην αρχίσετε τις αντιδικίες περί στρωσίματος με αμμωνία ή τροφή ή σκέτα ή απάνθρωπα ή ανθρωπινά pls
ΟΚ απλα σταματω να παρακολουθω το θεμα γιατι διαλεξες το χειροτερο τροπο :cool:
assoscoupa
18-10-10, 10:38
καλή καρδιά delta66
πχ τελευταία μέτρηση την 7η μέρα ήταν
NH4 0,5 mg/l
NH3 0,009 mg/l
NO2 0,3 mg/l
τα ψαρια ταλαιπωρουνται με αυτες τις τιμες...κακως επελεξες αυτο τον τροπο εφοσον δεν "την πατησες" οπως αλλοι και το εκανες εν γνωσει σου..
το λευκο της καρυδας το βγαζεις με ξυσιμο....
υπαρχουν πολλοι χρωματισμοι των εν λογω ψαριων και εχουν διαφορετικα ονοματα εμπορικα αλλα οχι διαφορετικα επιστημονικα....θα χαθεις με τα εμπορικα ονοματα..
Λοιπόν έχω πλέον το πρώτο μου ενυδρείο σε διαδικασία στρωσίματος. Έβαλα μέσα 1+2 ξιφοφόρους και μετρώ καθημερινά.
Μην αρχίσετε τις αντιδικίες περί στρωσίματος με αμμωνία ή τροφή ή σκέτα ή απάνθρωπα ή ανθρωπινά pls
Γιατί ρωτούσες αφού δεν ήθελες ν' ακούσεις? Ποιός σου είπε να κάνεις το στρώσιμο με ψάρια μέσα??
Κρίμα, χάσαμε άδικα τον χρόνο μας μαζί σου και δεν κατάλαβες τίποτε.
Και ναι, είναι απάνθρωπο, είτε θέλεις να το ακούσεις, είτε όχι.
assoscoupa
18-10-10, 18:38
Καταρχήν ευχαριστώ όλους που μου απάντησαν και που μου απαντούν στο topic μου.
Εντάξει παιδιά όποιος με θεωρεί "απάνθρωπο" μην μου ξαναμιλήσει.... Κάνετε σαν να έγδαρα κανα σκύλο ζωντανό σαν τα video που βλέπουμε στο Fb. Παρόλο αυτά δεν νιώθω τύψεις γιατί προσπαθώ με αλλαγές νερού να κρατώ τις τιμές χαμηλά ώστε τα ψάρια να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα...
Ζητώ συγνώμη σε όσους έχασαν τον χρόνο τους μαζί μου.... αλλά χαλαρώστε λίγο......
Τόσα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας με ζώα και ανθρώπους ή με ανθρώπους ζώα.... και δεν βλέπω αντιδράσεις..... και εσείς μου την πέφτετε.... γιατί τα NO2 δεν έχουν μηδενίσει ?
Τόσα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας με ζώα και ανθρώπους ή με ανθρώπους ζώα.... και δεν βλέπω αντιδράσεις..... και εσείς μου την πέφτετε.... γιατί τα NO2 δεν έχουν μηδενίσει ?
ξανα την ιδια κουβεντα θα ανοιξουμε?? :confused: ... :smt120
φιλε assos coupa..εδω ειναι ψαροφορουμ και τα ψαρια μας νοιαζουν....το δημογραφικο της ελλαδας..η εκγληματικοτητα...η πεινα στον τριτο κοσμο...οι πολεμοι η εξαπλωση του aids και οτι τελος παντως εννοεις αναφερομενος οτι συμβαινουν σε ανθρωπους....μπορουν να συζητηθουν σε αλλα αντιστοιχα φορα.
οποτε αστοχη η συγκριση...
υ.γ. επισης υπαρχουν πολλες αναφορες σε ολα αυτα που συμβαινουν και αφορουν ζωα εδω μεσα..με μια αναζητηση θα ανακαλυψεις αμετρητα...
ειναι λογικο οταν εχουμε επιλογες και γνωση...και δεν κανουμε τη σωστη να μας "την πουνε" καποιοι και με το δικιο τους...ειδικα οταν η γνωση προερχεται απο τη δικη τους προσπαθεια να βοηθησουν.
φίλε μου χωρίς ίχνος κακίας, παρακολουθώ το θέμα σου απο την πρώτη στιγμή (χάρηκα που υπάρχουν άνθρωποι που πρώτα ψάχνονται και μετά κάνουν κινήσεις) και έπεσα απο τα σύνεφα διαβάζοντας το "μην αρχίσετε" κλπ.
Μέχρι που νόμισα οτι άλλος μπήκε με το λογαριασμό σου και έγραψε.
Καλή σου συνέχεια.
assoscoupa
18-10-10, 19:12
Στο πυρ το εξώτερο... με βλέπω.....
Ντάξει παίδες, δεν μπαίνω στην διαδικασία να απολογηθώ για οτιδήποτε.... απλά αναφέρω για την ιστορία και μόνο ότι δεν έχω αφήσει τα ψάρια στην τύχη τους... άμα δείτε έγραψα ότι κάνω συχνές αλλαγές νερού....
αλλά πρέπει να σας πω και κάτι άλλο.... Εδώ όντως είναι ένα forum για ενυδρεία.... αλλά μπορεί να γραφτεί οποιοσδήποτε.... πχ να μπούνε κρεατοφάγοι, ποδηλάτες, ψαροντουφεκάδες, λάτρες της ψητής τσιπούρας, βλάχοι, καυλόγκαζοι, δεξιοί, αριστεροί, τι δηλαδή περιμένετε όλοι να έχουν τον ίδιο δείκτη ευαισθησίας στα τροπικά ψάρια με εσάς ή να βλέπουν όλοι το θέμα με την ίδια οπτική γωνία ?
Μην κάθεστε λοιπόν εδώ και περιμένετε την στραβή του κάθε newby, άμα θέλετε να μιλήσετε για απανθρωπιά στα ψάρια κάντε μια βόλτα από τους πέτσοπες, που τελικά εκεί τα ακουμπάμε όλοι μας, να δείτε τίποτα νεκρά ψαράκια να γίνονται μεζές από τα ζωντανά στις "γυάλες κονσέρβες" τους.
Τέλος πάντων δεν θέλω ούτε εγώ να χαλάσω την ζαχαρένια μου αλλά ούτε την δική σας.
Όποιος θέλει μου απαντά από εδώ και στο εξής όποιος θέλει όχι.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και πάλι.
Μα δεν έχει να κάνει με όσα αναφέρεις.
Απλά μου έκανε εντύπωση που ενώ είχες τόση υπομονή και έμαθες τον σωστό δρόμο, διάλεξες τον λάθος.
Τώρα, εδώ που έφτασες, ψάξε τουλάχιστον για μπόλι απο κάποιον να κλείσεις το κεφάλαιο στρώσιμο το ταχύτερο δυνατό...
assoscoupa
18-10-10, 19:30
Ευχαριστώ persivla για την συμβουλή. Θα βάλω αγγελία για μπόλι.
Δυστυχώς πίστευα πως αν συνεχίζατε έτσι, με τόσο πάθος για τα ενυδρεία σε 10-15 χρόνια εμπειρίας μπορεί να γινόσαστε και μοντερέητωρ!
Μετά από τα τελευταία, προσβάλλετε όλο το φόρουμ με το ύφος "Κάνω ό,τι θέλω, όποιος δεν συμφωνεί να πάει να δεί αν έρχομαι". Δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι το gab. Εδώ μιλάμε μόνο για ψάρια (άντε και κάτι άσχετο στο 'Επί παντός επιστητού' και δεν βρίσκουμε δικαιολογίες για τα υπόλοιπα.
Επίσης αυτό είναι προσβολή προς τα μέλη που σας βοήθησαν. Άλλη δουλειά δεν είχαν να απαντάνε σε ποστ αρχάριων! Αλλά αυτοί πήραν το σωστό δρόμο και έχουν διαπρέψει στο χώρο των ενυδρείων. Θέλουν να βοηθήσουν τους άλλους (συνεργασία) για να επιτύχουν ένα κοινό στόχο: Να αναπτυχθεί ο κόσμος του ενυδρείου στην Ελλάδα. Όμως γιατί αρνείστε τη βοήθεια;
Μπορείτε μεν να πείτε την άποψή σας, αλλά όχι έτσι. Προσβάλετε και τον κύριο Τόλη, ιδιοκτήτη του φόρουμ, σαν όλη η κοινότητα να είναι δική σας!
Ελπίζω να πάρετε τον καλό δρόμο, λίγο διάβασμα και θέληση θέλει.
Εγώ θα προσπαθήσω να σας αλλάξω γνώμη αν θέλετε.
Φιλικά,
Τηλέμαχος;)
assoscoupa
18-10-10, 19:43
δεν νομίζω να προσέβαλα κανέναν.... εάν έχω παραβεί κάποιον όρο αυτού του forum παρακαλώ πολύ να μου το πείτε.
Απλά είδα λίγο απότομο ύφος όπως "Μην με αρχίσετε με ιστορίες κτλ κτλ...."
Βλέπω αλλάξατε άποψη.
Μπράβο ελπίζω να κάνετε το σωστό;)
assoscoupa
18-10-10, 19:49
Τελικά θα μου πείτε ποιον προσέβαλα ?
Το ύφος σας προσέβαλε αυτούς που σας βοηθούν, καθώς έδειξε πως δεν εκτιμάτε εν μέρει τις συμβουλές:rolleyes:
Αλλάξατε γνώμη όμως και δεν πειράζει;)
Μην κάθεστε λοιπόν εδώ και περιμένετε την στραβή του κάθε newby, άμα θέλετε να μιλήσετε για απανθρωπιά στα ψάρια....
Όποιος θέλει μου απαντά από εδώ και στο εξής όποιος θέλει όχι.
Αυτή την εντύπωση σου δώσαμε? Οτι καθόμαστε και περιμένουμε την στραβή του κάθε newby? Μετά από 4 σελίδες απαντήσεων για να σε βοηθήσουμε?
Ο delta66 σου έγραψε ολόκληρα άρθρα για να σου δείξει τον σωστό δρόμο και οι απαντήσεις σου είναι τουλάχιστον άδικες, το δε ύφος τους ενοχλητικό.
Φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να κάνεις το δικό σου. Καλή τύχη στη συνέχεια από εμένα, ελπίζω μόνο να μην συνεχίσεις ν' αντιμετωπίζεις έτσι τα ψάρια.
assoscoupa
18-10-10, 20:58
Με τόσες ευχές για καλή τύχη θα πάρω κάνα λαχείο
Με τόσες ευχές για καλή τύχη θα πάρω κάνα λαχείο
Λαχείο να πάρεις άν σου ζήσουν οι ξιφοφόροι (πολύ που σε νοιάζει θα μου πεις), ή αν βρεις άλλο κορόιδο να χάσει τον χρόνο του μαζί σου, για να μπορείς μετά να τον ειρωνεύεσαι.
assoscoupa
18-10-10, 21:11
Χαλαρώστε παιδιά..... δεν ειρωνεύομαι κανέναν απλά προσπαθώ να δω την ζωή λίγο πιο χαλαρά... χιλιάδες πράγματα μας πιέζουν καθημερινά.... τι να πω... δεν θα στεναχωρηθώ εάν δεν καταλαβαίνετε το χιούμορ μου.
Ζητώ πάντως συγνώμη εάν προσέβαλα κάποιον δεν είχα τέτοιο σκοπό.....
Πάντως εάν φτάσαμε εως εδώ επειδή εγώ έβαλα τρεις ξιφοφόρους σε άστρωτο ενυδρείο..... πραγματικά τι να πω......
δεν νομίζω να προσέβαλα κανέναν.....
Τελικά θα μου πείτε ποιον προσέβαλα ?
απλα επειδη ρωτας γιαυτο σου απαντω οτι το παρακατω ειναι που προσβαλλει καποιους...ειδικα αυτους που σου απαντησαν για να σε βοηθησουν..
Μην κάθεστε λοιπόν εδώ και περιμένετε την στραβή του κάθε newby
καλη συνεχεια στο χομπυ...νομιζω πως αν μεινεις λιγο καιρο ακομη εδω θα αναθεωρησεις καποια πραγματα...σαφως μπορει να υποθετω και λαθος..
Χαλαρώστε παιδιά..... δεν ειρωνεύομαι κανέναν απλά προσπαθώ να δω την ζωή λίγο πιο χαλαρά... χιλιάδες πράγματα μας πιέζουν καθημερινά.... τι να πω... δεν θα στεναχωρηθώ εάν δεν καταλαβαίνετε το χιούμορ μου.
Ζητώ πάντως συγνώμη εάν προσέβαλα κάποιον δεν είχα τέτοιο σκοπό.....
Πάντως εάν φτάσαμε εως εδώ επειδή εγώ έβαλα τρεις ξιφοφόρους σε άστρωτο ενυδρείο..... πραγματικά τι να πω......
Ελα να παρεις μπολι ... να τα πουμε απο κοντα!!! :D:rolleyes::smt077
Χαλαρα να τα βλεπεις ολα ετσι πρεπει ... αλλα μιλαμε για ζωουλες ψαριων ... ειναι πολυ επικινδυνο για την υγεια τους το αστρωτο φιλτρο!!
Απο οτι καταλαβαινεις εχεις "μπλεξει" με τρελαμενους σε οτι εχει σχεση με τα ψαρια και ολοι προσπαθουν να τα "προστατευσουν" απο οτι κακο υπαρχει! Σε τετοια ζητηματα που ειναι ζωης και θανατου ... η χαλαροτητα δεν ειναι η καλυτερη προσεγγιση!!! ;)
Συχνες αλλαγες λοιπον και μπολι επειγοντως!!
assoscoupa
19-10-10, 07:32
geogarask σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Μην κάθεστε λοιπόν εδώ και περιμένετε την στραβή του κάθε newby,
Φίλε assoscoupa, σεβάστηκα (μέχρι τώρα) το ότι δεν ήθελες, όπως είπες, να αρχίσουν οι αντιδικίες κλπ. αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί επέλεξες αυτόν τον τρόπο για να στρώσεις το ενυδρείο :confused::confused: από την στιγμή που ήξερες και σίγουρα δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είσαι newbys, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα!!!
Θα ήθελα, ειλικρινά, να καταλάβω γιατί επέλεξες αυτό τον τρόπο!!!
Και απλά να σχολιάσω ότι δεν φτάσαμε ως εδώ γιατί έβαλες 3 ξιφοφόρους σε άστρωτο ενυδρείο, αλλά γιατί τους έβαλες ενώ ήξερες!!!
Με το ph που εχει η βρυση μας η αμμωνια εστω και σε μικρες συγκεντρωσεις ειναι παρα πολυ τοξικη! Ειμαι σιγουρος οτι ο φιλος μας οταν δει τις παρακατω φωτογραφιες θα καταλαβει ακομα πιο πολυ για τι πραγμα μιλαμε:
http://www.fishdeals.com/fish_diseas...monia_fish.jpg (http://www.fishdeals.com/fish_diseases/ammonia_poisoning/images/ammonia_fish.jpg)
http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/p...ures/047_c.jpg (http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perquestion/hospital_pictures/047_c.jpg)
http://www.flippersandfins.net/Image...mmoniaBurn.JPG (http://www.flippersandfins.net/Images/GoldiePostAmmoniaBurn.JPG)
http://www.flickr.com/photos/vnvlain/4076789373/
Δυστηχως η παρουσια αμμωνιας ειναι κατι αναποφευκτο σε ενα ενυδρειο με αστρωτο φιλτρο ακομα και αν οι αλλαγες νερου ειναι συχνες ... η καρδια του συστηματος μας ειναι το φιλτρο μας .. Δυστηχως τα αποτελεσματα της αμμωνιας δεν εξαφανιζονται ακομα και αν εξαφανιστει η αμμωνια! Η ζημια που εχει κανει στα οργανα του ψαριου ... παραμενει και το προβλημα συνεχιζεται εστω και αν δε το αντιλαμβανομαστε εκ πρωτης οψεως ...
Γενικα το φορουμ δεν ειναι διαγωνισμος που κρινεται ο χαρακτηρας του καθενα μας αλλα ειναι αφιερωμενο στη σωστη και ανετη διατηρηση των ψαριων μας! Δυστηχως πολλες φορες αθελα μας τους κανουμε κακο χωρις να μπορουμε να το καταλαβουμε!
Για μενα εχει ληξει το θεμα μια που ο φιλος μας εχει βαλει αγγελια για μπολι .... ελπιζω συντομα να βρει :p
:smt090Φίλε assoscoupa λυπάμαι που βλέπεις έτσι τσ πράγματα. Το θέμα εδώ δεν είναι εάν προσβάλλεις κάποιους ή το forum ή τον εαυτό σου. Τουλάχιστον εγώ δεν θέλω να το δω από μια τέτοια σκοπιά. Θα έπρεπε ίσως, αλλά νομίζω πως το ζήτημα έχει καλυφθεί επαρκώς. Το θέμα είναι ότι τη στιγμή που πληκτρολογώ αυτές τις λέξεις προσβάλλονται τα ίδια τα ψάρια σου από την αμμωνία και τα νιτρώδη. Δεν θα κάτσω να σου αναλύσω το τι ζημιές παθαίνουν. Απ' ότι φαίνεται άλλωστε τέτοιες αναλύσεις δεν σε πολυενδιαφέρουν. Αυτό που ΠΡΕΠΕΙ όμως να γνωρίζεις είναι ότι τα ψάρια σου ζουν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ένα αργό και βασανιστικό θάνατο μέσα σε ένα τοξικότατο διάλυμα αμμωνίας, νιτρωδών αλάτων, και άλλων τοξικών ουσιών. Εσύ θα ήθελες να ζεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον τη σύντομη και βασανιστική ζωή σου; Ή, για να μη θεωρηθώ (κακώς) δραματικός και για να μιλήσω και σε μία γλώσσα που ίσως καταλαβαίνεις καλύτερα, θα έπαιρνες την ίδια απόφαση αν ήταν να φιλοξενήσεις κάποια πανάκριβα τροπικά ψάρια των 150 -300 € το ένα; Γνωρίζοντας ότι καταστρέφεις την υγεία τους και μειώνεις το προσδόκιμο επιβίωσής τους;
Και μη νομίζεις ότι με τις συχνές και μεγάλες αλλαγές νερού λύνεις το πρόβλημα. Ναι, τα ψάρια ανακουφίζονται προσωρινά, αλλά έτσι παρατείνεται η αγωνία και το βασανιστήριό τους. Γιατί; Γιατί απλούστατα μειώνοντας τα επίπεδα της αμμωνίας και των νιτρωδών επιβραδύνεις τη διαδικασία πολλαπλασιασμού των βακτηρίων στο φίλτρο σου, με λίγα λόγια το στρώσιμο επιβραδύνεται. Έτσι μακροπρόθεσμα οι βλάβες είναι οι ίδιες. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνεις άμεσα είναι:ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση των ψαριών από το ενυδρείο. Προσωρινή φιλοξενία τους σε κάποιον συγχομπίστα μέχρει να στρώσεις ΣΩΣΤΑ το φίλτρο σου.
Αν ωστόσο επιμένεις να συνεχίσεις (σε βάρος πάντα των οργανισμών των οποίων έχεις αναλάβει την ευθύνη), πρέπει να κάνεις τα εξής:
Απανωτές αλλαγές νερού για να απομακρύνεις τις τοξίνες. Οι αλλαγές πρέπει να είναι καθημερινές (ίσως και δύο φορές τη μέρα) 40-50%, ανάλογα με τις μετρήσεις σου, που θα πρέπει να κι αυτές είναι πλέον τουλάχιστον καθημερινές.
Αν βρεις μπόλι να μπολιάσεις ΑΜΕΣΑ το φίλτρο σου.
Χρήση TOXIVEC αντί για αντιχλώριο ή παράλληλα με αυτό.
Άμεση προσθήκη ΠΟΛΛΩΝ φυτών ταχείας ανάπτυξης, και κυρίως κερατόφυλλο (ceratophylum demersum) (το οποίο παρεπιπτόντως δεν φυτεύεται στο βυθό, θα το αφήσεις ελεύθερο στην επιφάνεια).
Παράλληλα ξεκίνα ΠΟΛΥ διάβασμα, για να μάθεις πώς θα διατηρήσεις υγιή τα ψάρια σου.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πώς ΕΣΥ είσαι υπεύθυνος για τις ζωές, την υγεία και τη μοίρα των πλασμάτων που φιλοξενείς. Τα ψάρια δεν μπορεί να θεωρηθούν σε καμμία περίπτωση ως αναλώσιμα διακοσμητικά είδη, αλλά ως ζωντανοί οργανισμοί με βασικά δικαιώματα στην ζωή, στην υγεία και στην αξιοπρεπή διαβίωση.
assoscoupa
19-10-10, 11:54
Παιδιά ευχαριστώ για τις συμβουλές.....
αλλά σε λίγο νιώθω ότι η greenpeace θα διαδηλώνει έξω από το σπίτι μου
νομιζω δεν εχει νοημα να μιλαμε παραπανω...αν μετα απο τα κατεβατα οι απαντησεις ειναι αυτου του τυπου....ακομη κι αν ισχυριζεται ο ασσοςκουπα οτι ειναι χιουμορ....
οταν γραφτηκες σε φορουμ ΕΙΔΙΚΟ για ψαρια....δεν επρεπε να περιμενεις διαφορετικες αντιδρασεις....
Φίλε assoscoupa, σεβάστηκα (μέχρι τώρα) το ότι δεν ήθελες, όπως είπες, να αρχίσουν οι αντιδικίες κλπ. αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί επέλεξες αυτόν τον τρόπο για να στρώσεις το ενυδρείο :confused::confused: από την στιγμή που ήξερες και σίγουρα δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είσαι newbys, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα!!!
Θα ήθελα, ειλικρινά, να καταλάβω γιατί επέλεξες αυτό τον τρόπο!!!
Τελευταία φορά που ξαναποστάρω στο εν λόγω ποστ, αλλά θα ήθελα να έχω ειλικρινά μια απάντηση στο εξής ερώτημα: γιατί επέλεξες, από όλους τους προτεινόμενους τρόπους, τον συγκεκριμένο τρόπο για να στρώσεις το φίλτρο σου?
Κλεόβουλος
19-10-10, 13:26
μάλλον την "κάναμε από κούπες" στο συγκεκριμένο θέμα :(
assoscoupa περιεργο που δε σου ειπαν τπτ απο το petshop για βακτηρια σε μπουκαλακι. Θα περιμενες ελαχιστες μερες κ μετα θα εβαζες τα ψαρια σου σιγα σιγα. Εγω ετσι εκανα κ δεν ειχα καμια απωλεια κ μαλιστα με ευαισθητα ψαρια (ροδοστομους).
Τεσπα αφου θα βαλεις μπολι τελειωσε το θεμα φανταζομαι.
75 μετανοιες, 370 κυρ ψαρη ελεησον κ 850 γονικλησιες στο board του φορουμ για συγχωρεση κ καθαρισες :smt036
Με την PETA δεν ξερω τι θα κανεις, αυτοι ειναι κ λιγο ταλιμπαν μπορει να σε βρουν σε κανενα χαντακι.
assoscoupa
19-10-10, 22:53
Ευχαριστώ για την απάντηση daqua.
:) Όσο αφορά την PETA θα φυλάγομαι.... λέω να πάρω κανα γιλεκάκι από κέβλαρ.... χαχαχα :D:D:D
Σας προσκαλώ όλους στην εκπομπή μου http://www.ustream.tv/channel/assoscoupa
Slow Rock μόνο για εσάς ! Live Now
Ωραια τραγουδια! θυμηθηκα τα νειατα μου! :smt020
assoscoupa
19-10-10, 23:43
να είσαι καλά !
Καθημερινη η εκπομπη?
thanks κ για την αφιερωση χεχε
assoscoupa
19-10-10, 23:58
όχι δεν κάνω κάθε μέρα.... 1-2 φορές την εβδομάδα...
Να είσαι καλά που με άκουσες.... Καληνύχτα
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.