PDA

Επιστροφή στο Forum : Microsorum pteropus

Konstantin79
25-09-10, 18:24
Αγορασα σημερα ενα γλαστρακι Microsorum pteropus. H πωλητρια μου ειπε οτι πρεπει να το φυτεψω μεσα στο υποστρωμα και διπλα να βαλω το λιπασμα σε μορφη ταμπλετας το οποιο και εκανα. Γιατι διαβαζω εκ των υστερων ομως οτι αν το κανω αυτο θα μου σαπισει;;;

Τηλέμαχος
25-09-10, 18:25
Το δένεις σε ρίζα...:D

Konstantin79
25-09-10, 18:27
Φιλε μου, οπως το πηρα ειναι ενας βολβος με ριζες. Τι να κανω; Να τον σπασω σε κομματια;;;

Τηλέμαχος
25-09-10, 18:30
Δένεις την βάση του μικροσόρουμ και όχι τα φύλλα... Απαλά και όχι σφιχτά... Θα εφαρμόσει με τον καιρό μόνο του

Konstantin79
25-09-10, 18:33
Για να καταλαβω... Οπως το εβγαλα απο το γλαστρακι, ο βολβος εχει σχεδος το μεγεθος του. Θα δεσω τον βολβο οπως ειναι σε καποιο ξυλο ή ριζα; Αν το αφησω στο χαλικι με τις ριζες να βγαινουν προς τα εξω, τι κινδυνο εχει;

Τηλέμαχος
25-09-10, 18:35
Το δένεις σε ξύλο ή πέτρα
αλλιώς σαπίζουν οι ρίζες:D

Tolis
25-09-10, 18:39
Το microsorum δεν εχει βολβο, κατι αλλο εννοεις?

Konstantin79
25-09-10, 18:56
Το εδεσα. Εννοουσα το μποστανι με τις ριζες που ειναι μια μαζα. Οκ. Το λιπασμα τωρα; Ειναι ταμπλετες σε μορφη μπαλας.

theodor72
25-09-10, 20:01
Το microsorum δεν εχει βολβο, κατι αλλο εννοεις?

Ακριβώς ...

delta66
25-09-10, 20:59
Αυτο (http://www.aquaparva.de/resources/Microsorum++Aufsicht.JPG) ειναι το φυτο σου?

Ενα μπραβο για το επιχειρηματικο εις διπλουν μυαλο της υπαλληλου. :D

Konstantin79
25-09-10, 21:42
Ναι. Η ονομασια του στο γλαστρακι ομως ειναι οπως την αναφερω! :confused:
-------------------------
Το ερωτημα μου αλλο ειναι ομως! Οκ. Το εδεσα απαλα με κλωστη πανω στο ξυλο. Νάου γούατ; :smt120 Χρειάζεται λίπασμα; Γιατι καπου διαβασα οτι στα νεα ενυδρεια δεν ειναι απαραιτητο. Εγω το εχω και τρεχει ομως 3 μηνες, τους 2μιση με ψαρια. Θα βαλω λιπασμα; Να σημειωσω οτι αγορασα ενα σε μπιλιες που ειναι για βυθο και κρατανε 1χρονο, συμφωνα με τις οδηγιες.

delta66
25-09-10, 21:46
Ναι. Η ονομασια του στο γλαστρακι ομως ειναι οπως την αναφερω! :confused:
Το ερωτημα μου αλλο ειναι ομως! Οκ. Το εδεσα απαλα με κλωστη πανω στο ξυλο. Νάου γούατ; :smt120 Χρειάζεται λίπασμα; Γιατι καπου διαβασα οτι στα νεα ενυδρεια δεν ειναι απαραιτητο. Εγω το εχω και τρεχει ομως 3 μηνες, τους 2μιση με ψαρια. Θα βαλω λιπασμα; Να σημειωσω οτι αγορασα ενα σε μπιλιες που ειναι για βυθο και κρατανε 1χρονο, συμφωνα με τις οδηγιες.

Γιαυτο ειπα οτι σκεφτηκε εξυπνα η υπαλληλος "εις διπλουν" (εκτος κι αν εχει πληρη αγνοια τι πουλαει)
Σε συμβουλεψε να το φυτεψεις ωστε να χαλασει καποια στιγμη και να παρεις αλλο, και σου πουλησε και ταμπλετα λιπασματος που δεν χρειαζεται :D
Τις ταμπλετες βγαλτες ή μετακινησε τες κοντα σε φυτα που τις χρειαζονται (προσεκτικα να μην αφησουν λιπασμα στην στηλη του νερου)

ΥΓ το δεσιμο ειναι προτιμοτερο να γινεται με ψιλη πετονια χωρις να σφιγγεται το ριζωμα πολυ σφιχτα

Konstantin79
25-09-10, 21:53
Αυτο γιατι μπορει να διαλυθει η κλωστη; Ειναι σχετικα χοντρη. Και ρωταω τωρα, χωρις να ξερω: Αν ριζωσει στο ξυλο, δε θα ειναι αχρηστη μετα η κλωστη ή η πετονια;

delta66
25-09-10, 21:59
Αυτο γιατι μπορει να διαλυθει η κλωστη; Ειναι σχετικα χοντρη. Και ρωταω τωρα, χωρις να ξερω: Αν ριζωσει στο ξυλο, δε θα ειναι αχρηστη μετα η κλωστη ή η πετονια;
Διαλυεται συνηθως (οχι παντα ομως πχ αν ειναι ναυλον)
Ναι οταν ριζωσει δεν σε νοιαζει.

Konstantin79
25-09-10, 22:11
Υφασματινη ειναι! Ελπζω να με βοηθησει ο χρονος κ οι ριζες! :rolleyes: Δε θελω παλι να το βγαζω κ να το ξαναδενω! Θελω να τα αφησω και μια μερα στην ησυχια τους τα καημενα! Ολο χερι τους βαζω... :D :D

delta66
25-09-10, 22:17
Υφασματινη ειναι! Ελπζω να με βοηθησει ο χρονος κ οι ριζες! :rolleyes: Δε θελω παλι να το βγαζω κ να το ξαναδενω! Θελω να τα αφησω και μια μερα στην ησυχια τους τα καημενα! Ολο χερι τους βαζω... :D :D
Πιανει ριζες πολυ πιο ευκολα απο τις ανουμπιες, μια χαρα θα τα παει μη την ενοχλεις αλλο :cool:

Konstantin79
25-09-10, 22:24
Εγινε!
Να'σαι καλα φιλε μου!! Θα ειμαστε σε επικοινωνια για οτι νεοτερο! :)

Konstantin79
30-09-10, 21:11
Απορια... Ακομα κ οπως την εχω πανω στο ξυλο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43325&page=2 θα πιασει μονη της; Δε χρειαζεται καποια αμπουλα στην αρχη;;; :smt120

Konstantin79
09-10-10, 11:42
Δε θα βοηθησει το λιπασμα τωρα που το εδεσα στο ξυλο, να αναπτυχθει πιο γρηγορα???

Γνωμες????

Γιώργος Κ
11-10-10, 05:24
Δεν εχει ιδιαιτερες απαιτησεις σε λιπανση ... αν ειναι φρεσκοστημενο το ενυδρειου σου θα ελεγα να μη λιπαινεις ωσπου να στο "ζητησουν" τα ιδια τα φυτα σου! ;)

Κατι αλλο που πρεπει να προσεχουμε ειναι οτι η λιπανση ειναι σε συναρτηση με το φωτισμο και το CO2 που εχουμε!!

Konstantin79
11-10-10, 20:08
Ουσιαστικα δλδ ειναι το φως και το οξυγονο που ημιουργουν οι μπουρμπουληθυρες μας που μεγαλωνουν τα φυτα, σωστα; Πως καταλαβαινεις ποτε θα χρειαστει λιπασμα ομως; Θα ατονησουν τα φυτα?

kingrim
11-10-10, 20:42
Οχι λαθος

Ενα φυτο μεγαλωνει με φως(εαν δεις οτι θελει εξτρα βαζεις περισσοτερες λαμπες), co2(εαν δεις οτι θελει εξτρα βαζεις ή σε υγρη μορφη excel ή με DIY ή με μπουκαλα, και λιπανση (εαν δεις οτι θελει εξτρα βαζεις σε υγρη μορφη ή ταμπλετες αναλογα τα φυτα)

και να πως θα καταλαβεις

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=5033

Konstantin79
11-10-10, 22:31
Φιλε μου αυτο ηταν κατατοπιστικοτατο!!! Καν κρινω απο μερικες οντως ξεραμενες ακρες του φυτου, καταλαβαινω οτι υπαρχει ελλειψη χαλκου που χρειαζεται αλλαγη λιπανσης.
Δοκιμαζω αυτη τη στιγμη να χωσω μια μιση κομμενη μικρη ταμπλετα στο μεγεθος του μεγαλου νυχιου στη βαση των ριζων κ θα περιμενω μια βδομαδα να δω αποτελεσματα!
:confused:

Παρατηρησεις;

Γιώργος Κ
12-10-10, 01:03
Οι ταμπλετες που εχεις πρεπει να τις θαψεις βαθια στο βυθο ωστε να μην ερχονται σε επαφη με το νερο ... Αν το κανεις ετσι θα δυαλυθει στο νερο ... Αν μπορεις βαλε μια φωτο! Πολλες φορες τα φυτα στρεσσαρονται οταν μπαινουν στο ενυδρειο μας! Χρειαζεται χρονος να παρουν τα πανω τους! ;)

Konstantin79
13-10-10, 20:41
http://i53.tinypic.com/2wcqpm8.jpg

kingrim
13-10-10, 20:44
μια χαρα το βλεπω το φυτο σου

Γιώργος Κ
13-10-10, 21:56
Ειχα και εγω παλια μια ψευτικη ριζα ... ξαφνικα αρχισε να ξεβαφει και μυριζε κανονικη μπογια :smt120... ευτυχως προλαβα και την αφαιρεσα (τη πηγα πισω στο πετσοπ απο οπου τη πηρα)
Προσεχε το αν εχεις και εσυ τετοιες!!! ;)

Konstantin79
13-10-10, 22:37
Εχω φιλε μου αλλα που να βρω αληθινη! :smt120 Μπορω να ψαξω στη φυση, αλλα που;;; Εχει να κανει η ριζα αν τη βρω στο βουνο, πχ Υμηττο; Σιγουρα θα θελει καλο βρασιμο να υποθεσω...

Γιώργος Κ
13-10-10, 22:44
Ολα τα πετσοπ εχουν ... κοιτα στον Μανθο (Starfish (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=4281)) λογικα παντα εχει διαφορες ριζες (παρε ενα τηλ πριν να ξερεις ... ) ;)

Για ξυλα απο τη φυση ... χρειαζεται μακροχρονια προετοιμασια ... κανε μια αναζητηση και θα βρεις πολλα θεματα!! :p

Konstantin79
13-10-10, 22:52
Εγινε φιλε μου! θα τον παρω αυριο κιολας!
Ηδη γιατο ενυδρειο εχω καταληξη σ'αυτη τη συσταση...
http://www.tropica.com/layouts/beginner/a-fancy-aquarium-%E2%80%93-here-and-now-(128-l)/description.aspx

Τι λες κ εσυ;

Γιώργος Κ
13-10-10, 23:06
Σου εχω ηδη πει τη γνωμη μου σε αλλο θεμα σου!!! :D:D:D

Ειναι ευκολο να φτιαξεις κατι αναλογο!!! :p

Konstantin79
13-10-10, 23:10
Το ξερω φιλε μου! Γι'αυτο κανω μια ερευνα αγορας για να δω πως θα προμηθευτω σωστα και οικονομικα τα φυτα που θελω!

rtolis
18-10-10, 18:57
Αν ψάξεις στην φύση θα βρεις πολλές "ρίζες". Απλώς μην ψάχνεις να βρεις την τέλεια από την αρχή. Θα βρεις "γυαλόξυλα" στις παραλίες, κλαδέματα σε αμπέλια, σε ελαιώνες, ξερά πουρνάρια, φλοιούς από παλιά δέντρα, κλπ κλπ. Μπορεί να μην βρεις μια τέλεια μονοκόματη, απλώς περισσότερες υπό γωνία μεταξύ τους "φυτρωμένες" στην άμμο-χαλίκι του ενυδρείου..

kingrim
18-10-10, 19:23
απο την φυση με μεγαλη προσοχη γιατι μπορει να σου πεθανει ολο το ενυδρειο

rtolis
19-10-10, 01:13
απο την φυση με μεγαλη προσοχη γιατι μπορει να σου πεθανει ολο το ενυδρειο

Αυτά που αγοράζουμε από τα μαγαζιά δεν είναι από τη φύση?

kingrim
19-10-10, 01:20
οχι αυτα στην φυση μπορει να εχουν ενα ζιζανιοκτονο και να τα παρεις ολα στο χερι
ασε που καποια φυτα κορμοι κλπ κλπ εχουν ζουμια με δηλητιριο αλλα σαπιζουν σε 2 μηνες μπορει να εχουν μεσα ζωη (σαλιγγαρια αυγα σκουλικια) και πολλα αλλα

Γιώργος Κ
19-10-10, 01:22
Τα οικοσυστηματα εδω στην Ελλαδα εχουν διαφορετικους ιους, παρασιτα και βακτηρια που ειναι "ξενα" για το ανοσοποιητικο συστημα των τροπικων ψαριων και για αυτο ειναι παρακινδυνευμενη η χρηση τους στο ενυδρειο χωρις σωστη επεξεργασια!
Μιλαω για φυτα - ζωντανα - υλικα απο ποταμι η λιμνη!!

delta66
19-10-10, 08:19
Δεν κανουν ολα τα ξυλα για το ενυδρειο ακομα και "καθαρα" και απολυμασμενα να ειναι.
Υπαρχουν φυτα που περιεχουν τοξινες ειτε στις ριζες ειτε στον κορμο.
Ο κισσος που ειναι απο τα πιο αποδεκτα ξυλα στο ενυδρεια, χρειαζεται αποξηρανση στον ηλιο για μηνες, αφου όλα τα μέρη του περιέχουν τοξίνες Triterpenoid saponins και polyacetylene.
Μαλιστα οι τοξικές ενώσεις θα παραμείνουν και μετά την αφυδάτωση του ξύλου αλλά αν γίνουν διαδοχικά μουλιάσματα σε νερό οι συγκεντρώσεις θα φτάσουν σε ασφαλή επίπεδα για χρήση στο ενυδρείο. Αλλα ξυλα περιεχουν ουσιες που δεν αφαιρουνται ουτε με επεξεργασια.
Poisonous Part : All parts.
Toxic Principle : Triterpenoid saponins and polyacetylene compounds.
http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/poison/Hederhe.htm

Konstantin79
28-10-10, 23:22
Παρατηρησα σημερα σ'ενα απο τα φυλλα του, απ'την πισω πλευρα δυο μικρες τριχιτσες να εχουν φυτρωσει! :confused:

Ειναι κατι φυσιλογικο ή πρεπει να τις αφαιρεσω παιδια???

Πάνος
28-10-10, 23:39
αναλογα....αν ειναι αλγη αφαιρεσε τες..
αν ειναι χρωματος καφε....γυρνα το φυλλο να δεις..μηπως ξεκινα ενα νεο φυτο απο εκει? ;)

kingrim
28-10-10, 23:41
βαλε μια φωτο

Konstantin79
28-10-10, 23:58
http://i51.tinypic.com/2nius6q.jpg
Ειναι καφετι... :smt120

Raven
28-10-10, 23:59
Ετσι αναπαραγεται αυτη η φτερη. Οι τριχιτσες που βλεπεις ειναι τα ριζιδια ενος νεου φυτου. Κανε υπομονη και θα δεις οτι απο εκει θα γεννηθει μια σχηματισμενη νεα φτερη.

Konstantin79
29-10-10, 00:00
Την οποια πως θα αποκολλησω για να την μεταφερω σε αλλο σημειο? Δεν εχω ξανακανει κλαδεμα... :smt120

kingrim
29-10-10, 00:02
Αφησε την να μεγαλωσει οσο πιο πολυ και μετα μονο που θα περνας το φυλο μεσα απο το χερι σου θα μενουν τα νεα φυτα στην χουφτα σου

Konstantin79
29-10-10, 00:04
Τοσο ευκολα! :) Ερωτηση: Ενα κλαρακι που μου ειχε μεινει στο χερι το πηρα κ το σφηνωσα σε μια τρυπουλα του ξυλου κ εβαλα ενα χαλικακι πανω του να το κραταει σφηνα. Το κλαρακι αυτο θα βγαλει ριζα ή αδικα περιμενω κατι?

kingrim
29-10-10, 00:06
αν δεν εχει καθολου ριζα δεν θα βγαλει

Konstantin79
29-10-10, 00:11
Δεν εχει! Ηλπιζα να πεταξει μονο του καποια... Μαλλον οχι ομως! :(

Raven
29-10-10, 00:22
Αν οταν λες "κλαρακι" εννοεις μερος απο τον κονδυλο του φυτου, τοτε ναι θα βγαλει ριζες και νεα φυλλα.

Konstantin79
29-10-10, 00:25
Αυτο εννοω! Ευχαριστω πολυ!!!

kingrim
29-10-10, 00:27
εγω καταλαβα φυλλο σορρυ

Raven
29-10-10, 00:31
Οταν τα νεα φυτακια εχουν απο 2-3 φυλλα το καθενα και ειναι πια 2-3 εκ σε μεγεθος ενας πολυ αποτελεσματικος τροπος ειναι να κοψεις το φυλλο οπως ειναι και να το δεσεις πανω σε ενα ξυλο ή μια πετρα. Το παλιο φυλλο θα σαπισει σιγα σιγα και ολες οι νεες μικρες φτερες θα προσκολληθουν πανω στην επιφανεια δημιουργωντας μια συσταδα απο φτερες ;)