PDA

Επιστροφή στο Forum : Ευκολη αλλαγη νερου απο το εξωτερικο φιλτρο

delta66
20-09-10, 12:26
1. Κοβουμε το λαστιχο εξοδου του φιλτρου.
2. Εφαρμοζουμε στο κομμένο λαστιχο ενα T-Junction (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/water%20changes/T-Junction.jpg) και βαζουμε [/URL][URL="http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/water%20changes/5ac09ae5.jpg"]σφιγκτηρες (http://www.axel.gr/images/uploads/31250.jpg) για ασφαλεια.
3. Στη πλαγια εξοδο του Τ-Junction εφαρμοσουμε λαστιχο μηκους μεχρι την αποχετευση ή το μπαλκονι/αυλη και βαζουμε και σε αυτο σφιγκτηρα στην ενωση του με το Τ-Junction.
4. Κοβουμε το λαστιχο κοντα στο Τ-Junction και εφαρμοζουμε ενα βανακι (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/water%20changes/be91bbb3.jpg).
5. Εξαγουμε το νερο απο το ενυδρειο ανοιγωντας το βανακι και οταν αδειασει η ποσοτητα που θελουμε, το κλεινουμε και εφαρμοζουμε στην ακρη του μια αντλια (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua/water%20changes/5eeaa206.jpg) με ικανο μανομετρικο να ανεβασει το νερο απο το δοχειο με το νερο της αλλαγης στο ενυδρειο.
6. Βαζουμε την αντλια μεσα στο δοχειο με το νερο της αλλαγης, τη θετουμε σε λειτουργια και ανοιγουμε το βανακι. Το νερο εισαγεται στο ενυδρειο απο το σωληνα εξοδου του φιλτρου μαζι με το νερου που ερχεται απο το φιλτρο.
7. Οταν γεμισει το ενυδρειο, κλεινουμε το βανακι, θετουμε εκτος λειτουργιας την αντλια και την ξεσυνδεουμε απο το λαστιχο, το οποιο μαζουμε πισω απο το ενυδρειο αφου το αδειασουμε καλα απο το νερο που εχει μεινει μεσα του.

Σημειωση 1 : Τα λαστιχα και εξαρτηματα που θα επιλεξει ο καθενας πρεπει να ταιριαζει η διαμετρος τους με τη διαμετρο των σωληνων του φιλτρου και της αντλιας αλλαγης

Σημειωση 2 : Καλο ειναι να χρησιμοποιησουμε ενυδρειακο λαστιχο φιλτρου ή αλφαδολαστιχο διαφανες, για να ελεγχουμε το εσωτερικο του για εναπομείναντα νερα και για ελεγχο καθαρισμου του αν χρειαστει.

Σημειωση 3 :Αν ειναι μακρυα η αποχετευση ή το μπαλκονι/αυλη, δεν συμφερει το ενυδρειακο λαστιχο. Τα αλφαδολαστιχα δεν κανουν ακριβως στα ενυδρειακα εξαρτηματα αλλα με λογο ζορισμα ή ζεσταμα με ζεστο νερο ανοιγουν.

Καλες αλλαγες.

Σπυρος Δελτα

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-master5.jpg

drbig
20-09-10, 12:33
Καλο! Φαντάζομαι το έχεις δοκιμάσει ετσι?

delta66
20-09-10, 12:37
Ετσι κανω αλλαγη

drbig
20-09-10, 12:41
ΟΚ! απλα έπρεπε να το πω για να σιγουρευτώ! :D

thanasisg
22-09-10, 10:44
Να προσθέσω κάτι?

Στο τέλος του λάστιχου προς την αποχέτευση βάζεις και μια τάπα, ή ένα βανάκι ή ότι άλλο βρείς με σκοπό να μην κάνεις ατσαλιές στο φρεσκοσφουγγαρισμένο πάτωμα (σύμφωνα με τον Νόμο του Μέρφυ, το πάτωμα θα έχει σφουγγαριστεί ακριβώς πρίν την αλλαγή νερού) αν χρειαζεται να μαζεύεις μετά την αλλαγή το λάστιχο πίσω στο χώρο του φίλτρου.

Γλυτώνεις πολύ :smt084 και πολύ zw!!!

panos1972
22-09-10, 11:46
Κάνω περίπου το ίδιο απλά στη θέση του ταφ και του "βανακίου" έχω βάλει μια τρίοδη βάνα...

Μετά το άδειασμα το συνδέω με τον ταχυσύνδεσμο την απόληξη του λάστιχου με το νερό του δικτύου κι αφού το τουμπανιάσω με αντιχλώριο γεμίζω.

Το χειμώνα έχω ρυθμίσει και τη θερμοκρασία του νερού με τη χρήση του θερμοσίφωνου.

panospkk
22-09-10, 11:54
Να προσθέσω κάτι?

Στο τέλος του λάστιχου προς την αποχέτευση βάζεις και μια τάπα, ή ένα βανάκι ή ότι άλλο βρείς με σκοπό να μην κάνεις ατσαλιές στο φρεσκοσφουγγαρισμένο πάτωμα (σύμφωνα με τον Νόμο του Μέρφυ, το πάτωμα θα έχει σφουγγαριστεί ακριβώς πρίν την αλλαγή νερού) αν χρειαζεται να μαζεύεις μετά την αλλαγή το λάστιχο πίσω στο χώρο του φίλτρου.

Γλυτώνεις πολύ :smt084 και πολύ zw!!!

έτσι ακριβώς φίλε μου... όπως ότι οι "στραβές" τυχαίνουν όταν απουσιάσεις από το σπίτι.....

kingrim
22-09-10, 12:10
καπως ετσι κανω και εγω αλλα χωρις το Τ εχω ενα λαστιχο για το ενυδρειο.....

delta66
22-09-10, 16:56
Να προσθέσω κάτι?

Γλυτώνεις πολύ :smt084 και πολύ zw!!!Πολυ σωστη παρατηρηση αλλα δεν χρειαζεται ταπα γιατι:

7. Οταν γεμισει το ενυδρειο, κλεινουμε το βανακι, θετουμε εκτος λειτουργιας την αντλια και την ξεσυνδεουμε απο το λαστιχο, το οποιο μαζουμε πισω απο το ενυδρειο αφου το αδειασουμε καλα απο το νερο που εχει μεινει μεσα του.Σημειωση 2 : Καλο ειναι να χρησιμοποιησουμε ενυδρειακο λαστιχο φιλτρου ή αλφαδολαστιχο διαφανες, για να ελεγχουμε το εσωτερικο του για εναπομείναντα νερα και για ελεγχο καθαρισμου του αν χρειαστει.Ειναι σημαντικο να μην μενουν νερα στο λαστιχο. Οποτε τι νερα να πεσουν? :cool:

Θα μπορουσε να χρησιμοποηθει μονο ως δευτερη ασφαλεια στεγανοτητας μετα το βανακι. :smt023
-------------------------
Κάνω περίπου το ίδιο απλά στη θέση του ταφ και του "βανακίου" έχω βάλει μια τρίοδη βάνα...

Μετά το άδειασμα το συνδέω με τον ταχυσύνδεσμο την απόληξη του λάστιχου με το νερό του δικτύου κι αφού το τουμπανιάσω με αντιχλώριο γεμίζω.

Το χειμώνα έχω ρυθμίσει και τη θερμοκρασία του νερού με τη χρήση του θερμοσίφωνου.
Πολυ καλη ιδεα αυτη με τη τριοδη βανα, αλλα δεν εψαξα να βρω γιατι δεν ημουν σιγουρος που θα βρω και αν θα βρω καλης ποιοτητας και αξιοπιστα σε διαμετρο για σωληνες 16/22.
Για λεγε καμια πληροφορια για αυτες.

Εψαχνα για κατι που να μου δινει τη δυνατοτητα για ροη νερου προς ολες τις κατευθυνσεις για εξαγωγη και εισαγωγη του νερου και ειχα κανει και σχεδιο.

κλικ
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua2-th_vana3.jpg (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua2/vana3.jpg)

ΥΓ Ασχετο αλλα αποφευγω σαν το διαολο το λιβανι το νερο απο το θερμοσιφωνο.

6981giwrgos
22-09-10, 17:05
ετσι κανω και εγω αλλαγη νερου πολυ καλο και δεν λερωνεις το βασικο.;);):p:p

panos1972
22-09-10, 18:44
Πολυ καλη ιδεα αυτη με τη τριοδη βανα, αλλα δεν εψαξα να βρω γιατι δεν ημουν σιγουρος που θα βρω και αν θα βρω καλης ποιοτητας και αξιοπιστα σε διαμετρο για σωληνες 16/22.
Για λεγε καμια πληροφορια για αυτες.

Σε είδη ποτίσματος σε ειδικά καταστήματα. Δεν υπάρχει μυστικό...
Καλύτερα πλαστικές γιατί συνήθως είναι μεταλικές. Το σχέδιό σου είναι μια χαρά!

Εψαχνα για κατι που να μου δινει τη δυνατοτητα για ροη νερου προς ολες τις κατευθυνσεις για εξαγωγη και εισαγωγη του νερου και ειχα κανει και σχεδιο.

κλικ
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua2-th_vana3.jpg (http://i225.photobucket.com/albums/dd212/delta66/aqua2/vana3.jpg)

ΥΓ Ασχετο αλλα αποφευγω σαν το διαολο το λιβανι το νερο απο το θερμοσιφωνο.

Χρόνια το χρησιμοποιώ και μου έλυσε τα χέρια. Να μη ξεχνάμε ποτέ όμως το αντιχλώριο (που εξουδετερώνει και άλλα "βλάβερά") πρίν το γέμισμα.

Την 3οδη την πήρα από τη Φράγκων (οδός στη Θεσσαλονίκη σχεδόν όλη με καταστήματα υδραυλικών ποτιστικών και γεωπονικών υλικών)

delta66
22-09-10, 18:53
Την 3οδη την πήρα από τη Φράγκων (οδός στη Θεσσαλονίκη σχεδόν όλη με καταστήματα υδραυλικών ποτιστικών και γεωπονικών υλικών)
Για τη διαμετρους σωληνων υπηρχε?
Πλαστικη φυσικα.
Τιμουλα?

panos1972
22-09-10, 18:57
Για τη διαμετρους σωληνων υπηρχε?
Πλαστικη φυσικα.
Τιμουλα?

Πήρα για 3/4 της ιντσας για λάστιχο ποτίσματος!
Δε θυμάμαι καθόλου για τιμή!!!:smt017
Πάει πολύς καιρός....

delta66
22-09-10, 19:00
Πήρα για 3/4 της ιντσας για λάστιχο ποτίσματος!
Δε θυμάμαι καθόλου για τιμή!!!:smt017
Πάει πολύς καιρός....
Γιαυτο ρωταω, γιατι τα ποτιστικα και υδραυλικα εξαρτηματα γενικοτερα δεν εχουν τις ιδιες υποδιαιρεσεις με τα ενυδρειακα και δεν κανουν ακριβως.
Ισως με ζορισμα.

panos1972
23-09-10, 08:43
Γιαυτο ρωταω, γιατι τα ποτιστικα και υδραυλικα εξαρτηματα γενικοτερα δεν εχουν τις ιδιες υποδιαιρεσεις με τα ενυδρειακα και δεν κανουν ακριβως.
Ισως με ζορισμα.

Ζέσταμα με με σεσουάρ θα το έλεγα....
Χιλιοδοκιμασμένο και αξιόπιστο!

thanasisg
23-09-10, 09:39
Ειναι σημαντικο να μην μενουν νερα στο λαστιχο. Οποτε τι νερα να πεσουν? :cool:

Δεν ξέρω αλλά στο δικό μου όσο καλά και αν προσπαθούσα να στραγγίσω το λάστιχο πάντα έμενε νερό μέσα το οποίο έκανε την αατσαλιά όταν μάζευα το λάστιχο δίπλα στο φίλτρο. Έτσι έβαλα μια επιπλέον βάνα την οποία κλείνω και δεν πέφτει ούτε σταγόνα.

Γιατί θεωρείς σημαντικό να μην μείνει νερό στο λάστιχο?

delta66
23-09-10, 17:17
Γιατί θεωρείς σημαντικό να μην μείνει νερό στο λάστιχο?

Εκτος απο τις θυμοσοφιες των λαων
"Να φυλάγεσαι από τ' ακίνητο νερό, το ακίνητο σκυλί, τον ακίνητο εχθρό"
"Το ακίνητο νερό βρωμάει"
Γιατι βαζουμε τους κυκλοφορητες στα ενυδρεια?
Γιατι το στασιμο νερο γινετα πηγη μικροβιων.

Geovai
23-09-10, 18:06
Μπραβο ρε delta66. Αυτο ακριβος σκεφτομουν και γω να κανω για το ενυδρειο που ετοιμαζω. αλλα με μια αλλη διαφορα που δεν την εχει αναφερει κανεις απο οτι ειδα. Αντι να τοποθετησω το ολο συστημα στην εξοδο, σκεφτομουν να το βαλω στην εισοδο με την χρηση τριοδης βανας ή με Τ και βανες απλες επειδη τριοδη δεν βρισκεις ευκολα και δεν θα ειναι ιδιες διαστασεις αν παρεις απο καταστημα υδραυλικων. Λοιπον ο λογος που το λεω αυτο ειναι οτι με αυτο τον τροπο αν τοποθετηθει στην εισοδο, λογο της βαρητητας και της εισροφισης που κανει η αντλια, μπορουμε πιστευω χωρις αντλια να γεμισουμε ξανα. δηλαδη αλαζοντας τις αναλογες κατευθυνσεις με τις βανες και εχοντας ετοιμασει το βαρελι με το αποχλωριομενο νερο βαζουμε το λαστιχο, που χρισιμοποιυμε για το αδειασμα, μεσα στο βαρελι και ανοιγουμε την βανα αυτου του λαστιχου και την βανα προς το φιλτρο οποτε θα αρχισει να ρουφαει το νερο απο το βαρελι. Ετσι δεν χρειαζεται πιστευω αντλια. Δεν το εχω δοκιμασει αλλα ετσι το σκεφτομαι! εσεις τι λετε? θα πετυχαινε?

delta66
23-09-10, 18:33
Μπραβο ρε delta66. Αυτο ακριβος σκεφτομουν και γω να κανω για το ενυδρειο που ετοιμαζω. αλλα με μια αλλη διαφορα που δεν την εχει αναφερει κανεις απο οτι ειδα. Αντι να τοποθετησω το ολο συστημα στην εξοδο, σκεφτομουν να το βαλω στην εισοδο...
Δεν χρειαζεται να διαβασω παρακατω.
Ηδη εχεις βαλει φρεσκο νερο κατευθειαν στο φιλτρο.
Ενα καλος τροπος, αν ειναι εστω και λιγο διαφορετικων παραμετρων (ιδιως θερμοκρασιας) για να χασεις βιολογια.

Ακομα και να μη εχανες ομως, θα πρεπει το βαρελι να ειναι ψηλα για να λειτουργησει το συστημα.
Και αν ηταν ψηλα γιατι να μη το εβαζες κατευθειαν στο ενυδρειο?

Geovai
23-09-10, 19:02
Δεν χρειαζεται να διαβασω παρακατω.
Ηδη εχεις βαλει φρεσκο νερο κατευθειαν στο φιλτρο.
Ενα καλος τροπος, αν ειναι εστω και λιγο διαφορετικων παραμετρων (ιδιως θερμοκρασιας) για να χασεις βιολογια.

Ακομα και να μη εχανες ομως, θα πρεπει το βαρελι να ειναι ψηλα για να λειτουργησει το συστημα.
Και αν ηταν ψηλα γιατι να μη το εβαζες κατευθειαν στο ενυδρειο?

Καταλαβα! το θεμα με την βιολογια ειναι ενας σοβαρος λογος για να μη το επειχηρισω. Οσο για το υψος του βαρελιου δεν νομιζς οτι παιζει ιδαιτερο λογο. αρκει να ειναι ελαχιστα πιο ψιλα σε σε σχεση με το φιλτρο μιας και εκει θα οδηγηθει το νερο, και οχι σε σε σχεση με το υψος του ενυδρειου. Οπως και να εχει η καταστροφη της βιολογιας ειναι σοβαρος λογος για να μην το επειχηρησω. Σε ευχαριστω

thanasisg
24-09-10, 01:13
Εκτος απο τις θυμοσοφιες των λαων
"Να φυλάγεσαι από τ' ακίνητο νερό, το ακίνητο σκυλί, τον ακίνητο εχθρό"
"Το ακίνητο νερό βρωμάει"
Γιατι βαζουμε τους κυκλοφορητες στα ενυδρεια?
Γιατι το στασιμο νερο γινετα πηγη μικροβιων.

Ομολογώ ότι τις παροιμίες ευτές δεν τις έχω ακούσει ποτέ μου, για να ξέρω να φυλάγομαι τουλάχιστον!!!

Όσο για το νερό που μπορεί να μείνει στον σωλήνα, (το οποίο είναι καθαρό-καμία σχέση με το νερό του ενυδρείου που θέλουμε να το καθαρίσουμε και για αυτό το κυκλοφορούμε μέσα από τα φίλτρα) νομίζω ότι ούτως ή άλλως δεν μπορείς να το στραγγίξεις τελείως, οπότε αν είναι να αναπτυχθούν μικρόβια θα αναπτυχθούν, αν και δεν ξέρω αν μια εβδομάδα είναι αρκετή για να αναπτυχθούν μικρόβια). Από την άλλη αφενώς το νερό είναι απομονωμένο από το ενυδρείο (λόγω της βάνας κοντά στο Τ) και αφετέρου στην επόμενη αλλαγή θα φύγει προς τα έξω και όχι προς το ενυδρείο.

dinos99
24-09-10, 01:25
Εγω αφηνω παντα να τρεξουν 1-2 λιτρακια σε εναν κουβα κ εχω το κεφαλακι μου ησυχο;)

Skydiver
28-01-13, 13:19
Σωστά και όμορφα όλα αυτά που λέτε. Εγώ εφαρμόζω ένα άλλο σύστημα (πιστεύω το κάνουν οι περισσότεροι αλλά το παραθέτω και εγώ). Έχω συνδέσει 10μ ενυδρειακό λάστιχο (σαν αυτό των εξωτερικών φίλτρων - πράσινο διάφανο) σε μια αντλία (1000λιτ/ωρ). Στο άδειασμα βάζω την αντλία μέσα στο ενυδρείο και τραβάω το νερό προς την μπανιέρα. Στο γέμισμα βάζω την αντλία στο βαρέλι προετοιμασίας και τραβάω το νερό προς το ενυδρείο. Αυτό ήταν. Τέλος. :D

Διευκρινίσεις
Πριν ξεκινήσω την αλλαγή κλείνω το εσωτερικό και το εξωτερικό φίλτρο. Όταν ολοκληρωθεί η αλλαγή ανοίγω μόνο το εσωτερικό για ένα 10λεπτο περίπου. Αυτό το κάνω για να ανακατευτεί καλά το παλιό με το νέο νερό και να έρθουν πιο κοντά οι τιμές (PH, GH, KH, CO2, Θερμοκρασία κτλ) ώστε να μην επηρεαστεί η βιολογία του εξωτερικού (το εσωτερικό το χρησιμοποιώ μόνο για μηχανική φίλτρανση αλλά και για την διάχυση του CO2). Αφού περάσει το 10λεπτο και σιγουρευτώ για την θερμοκρασία και το PH, ανοίγω και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με την βιολογία (κούφια η ώρα). Πολύ θα μου πουν, όπως μου έχουν πει εξάλλου, "πολύ φασαρία - υπερβολή που δεν χρειάζεται". Είμαι της άποψης φύλαγε τα ρούχα για να έχεις τα μισά. Εξάλλου δεν είναι ιδιαίτερος κόπος. 2-3 κλικ παραπάνω στους διακόπτες του ρεύματος, 2 μετρήσεις παραπάνω και λίγο περισσότερος χρόνος ολοκλήρωσης αλλαγής (15 - 20 λεπτά).

nazgul
28-01-13, 14:54
Διευκρινίσεις
Πριν ξεκινήσω την αλλαγή κλείνω το εσωτερικό και το εξωτερικό φίλτρο. Όταν ολοκληρωθεί η αλλαγή ανοίγω μόνο το εσωτερικό για ένα 10λεπτο περίπου. Αυτό το κάνω για να ανακατευτεί καλά το παλιό με το νέο νερό και να έρθουν πιο κοντά οι τιμές (PH, GH, KH, CO2, Θερμοκρασία κτλ) ώστε να μην επηρεαστεί η βιολογία του εξωτερικού (το εσωτερικό το χρησιμοποιώ μόνο για μηχανική φίλτρανση αλλά και για την διάχυση του CO2). Αφού περάσει το 10λεπτο και σιγουρευτώ για την θερμοκρασία και το PH, ανοίγω και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα με την βιολογία (κούφια η ώρα). Πολύ θα μου πουν, όπως μου έχουν πει εξάλλου, "πολύ φασαρία - υπερβολή που δεν χρειάζεται". Είμαι της άποψης φύλαγε τα ρούχα για να έχεις τα μισά. Εξάλλου δεν είναι ιδιαίτερος κόπος. 2-3 κλικ παραπάνω στους διακόπτες του ρεύματος, 2 μετρήσεις παραπάνω και λίγο περισσότερος χρόνος ολοκλήρωσης αλλαγής (15 - 20 λεπτά).

Κατα τη γνωμη μου, δεν υπαρχει κανενας απολυτως λογος να κλεισεις τα φιλτρα κατα τη διαρκεια της αλλαγης. Αντιθετως, οξυγονωνεται καλυτερα το νερο απο την παρουσια του CO2 χωρις αναταραξη της επιφανειας για οσο διαρκεσει η αλλαγη.
Οι τιμες θα επανελθουν στα ιδια επιπεδα, προσθετοντας αργα το νερο της αλλαγης. Οπως και η θερμοκρασια, που κανονικα θα πρεπει να συμπιπτει το νερο στο βαρελι με αυτο του ενυδρειου.

Καλα κανεις και εισαι υπερβολικος τωρα στην αρχη, αλλα με τον καιρο θα δεις οτι θα κανεις αλλαγες με κλειστα τα ματια και θα ξερεις ακριβως τις συνθηκες του ενυδρειου σου.

delta66
28-01-13, 15:01
Οσο "ευαισθητα" ειναι τα βακτηρια στις αποτομες αλλαγες των παραμετρων, το ιδιο ειναι και τα ψαρια.
Προστατευεις τα βακτηρια. Και τα ψαρια?
Αν υπηρχε προβλημα θα στο εδειχναν πρωτα τα ψαρια που ειναι στο νερο που αναμιγνυεται με φρεσκο.

kingrim
28-01-13, 19:51
καλο ειναι το γεμισμα να γινει οσο πιο αργα μπορεις

Skydiver
28-01-13, 23:01
Για να καταλάβετε και να μου εξηγήσετε και εμένα μετά, μια αλλαγή (πρόσθεση νέου νερού) 20% (τόσο κάνω προς το παρόν, σιγά σιγά και όσο η ψαροσύνθεση μεγαλώνει το ποσοστό θα το αυξάνω) διαρκεί περίπου 10 - 15 λεπτά. Αυτό θεωρείται γρήγορη, κανονική ή αργή αλλαγή. Πιο γρήγορη πάντως δεν γίνεται γιατί την αντλία την έχω στο MAX (1000Lit/Hr). +-4 :smt017 :smt090

nazgul
28-01-13, 23:15
Οσο πιο αργα, τοσο το καλυτερο. Μια χαρα ειναι η αλλαγη σου, αν την κανεις και λιγο πιο αργα, μαις και μπορεις να χαμηλωσεις την αντλια, καλυτερα. Με τα φιλτρα να δουλευουν, φυσικα.

Skydiver
28-01-13, 23:24
Οσο πιο αργα, τοσο το καλυτερο. Μια χαρα ειναι η αλλαγη σου, αν την κανεις και λιγο πιο αργα, μαις και μπορεις να χαμηλωσεις την αντλια, καλυτερα. Με τα φιλτρα να δουλευουν, φυσικα.

Ναι, μπορώ και πιο αργά. Μέχρι τη μισή ρύθμιση όμως. Αν την βάλω πιο χαμηλά δεν μπορεί να φτάσει το νερό από το μπάνιο που έχω το δοχείο προετοιμασίας στο σαλόνι που είναι το ενυδρείο. Βασικά πιστεύω πως δεν μπορεί να ανεβάσει το νερό επάνω στο ενυδρείο αλλά πρέπει να φταίει και η απόσταση αφού το λάστιχο είναι 10μ. Θα την βάλω να δουλεύει στο 70 - 80%. Νομίζω πως θα είναι ικανοποιητικά. Θα κάνει βέβαια περίπου μισή ώρα να το αλλάξει αλλά οκ. Δεν ξέρω τώρα αργότερα που όταν φτάσω τις αλλαγές με 40% ή και 50% (λόγο λιπασμάτων) πόση ώρα θα κάνει. Αν την έχω τόσο χαμηλά πιστεύω πως θα ξεπερνάει την 1 ίσως και 1:30 ώρα.
Το μόνο που με προβληματίζει αυτό που λέτε με τα φίλτρα ανοιχτά είναι το νερό που πέφτει από το Spray bar. Αυτός ο θόρυβος που δημιουργεί και οι μπουρμπουλήθρες που βγάζει καθώς σκάει κάτω δεν στρεσάρει τα ψάρια; :confused:

nazgul
29-01-13, 00:24
Προσωπικα με ανοιχτα φιλτρα κανω αλλαγες εδω και 1.5 χρονο και δεν ειχα ιχνη στρεσαρισματος κατα τη διαδικασια. Μερικες φορες μαλιστα παιζουν και με το νερο που πεφτει. Ασε που εχω δει γαριδα να ανεβαινει στο spray bar που ειναι εκτος νερου και να κανει βουτια ξανα μεσα! :D Αν ειναι ρυθμιζομενο το φιλτρο σου, το πολυ-πολυ χαμηλωσε το λιγο.

Ενταξει, δεν χρειαζεται και τοση ωρα η αλλαγη, δεν ειναι προσαρμογη ψαριων. Βρες τους ρυθμους σου για να μην κουραζεσαι εσυ πρωτα απ' ολα και τελικα σου φαινεται βουνο να κανεις μια αλλαγη, με αποτελεσμα να μην τις κανεις στην ωρα τους. Ετσι κι αλλιως δεν προκειται να παρεις ενα κουβα και να πεταξεις νερο στο ενυδρειο, οποτε σιγα-σιγα για 15-20 λεπτα, πιστευω οτι εισαι μια χαρα.

delta66
29-01-13, 00:41
Η διαρκεια μιας ασφαλους αλλαγης νερου, δεν εξαρταται μονο απο το ποσοστο (πχ 20%) αλλα απο τη διαφορα που εχουν οι παραμετροι του νερου του ενυδρειου με αυτου της αλλαγης.

Δλδ αν εσυ εχεις στο ενυδρειο:
θερμοκρασια 28
GH 2
pH 5
και κανεις αλλαγη 20% με νερο:
θερμοκρασιας 15
GH 10
pH 7.5
πρεπει κανεις 100πλασια ωρα απο οτι εγω που εχω στο ενυδρειο:
θερμοκρασια 28
GH 2
pH 5
και κανω αλλαγη 80% με νερο:
θερμοκρασιας 28
GH 2
pH 5
;)
Αυτη πχ μπορει να ειναι πιο σωστη αλλαγη αν το νερο ειναι ιδιο http://youtu.be/YWMnPZKJWaE :D:D
(http://youtu.be/YWMnPZKJWaE)

Skydiver
29-01-13, 02:41
Η διαρκεια μιας ασφαλους αλλαγης νερου, δεν εξαρταται μονο απο το ποσοστο (πχ 20%) αλλα απο τη διαφορα που εχουν οι παραμετροι του νερου του ενυδρειου με αυτου της αλλαγης.

θερμοκρασια 28
GH 2
pH 5
θερμοκρασιας 15
GH 10
pH 7.5
θερμοκρασια 28
GH 2
pH 5
θερμοκρασιας 28
GH 2
pH 5
;)
Αυτη πχ μπορει να ειναι πιο σωστη αλλαγη αν το νερο ειναι ιδιο http://youtu.be/YWMnPZKJWaE :D:D

Και εμένα με άγχωνε η πίεση του Spray Bar από το φίλτρο... :smt044 :D

ducatisti
29-01-13, 08:56

θερμοκρασια 28
GH 2
pH 5
θερμοκρασιας 15
GH 10
pH 7.5
θερμοκρασια 28
GH 2
pH 5
θερμοκρασιας 28
GH 2
pH 5
;)

απο αντιστροφη οσμωση ειναι το νερο αλλαγης?:D

kalafan
20-04-14, 00:59
ωχ !!!

εκανα κοτσάνα !!!

εβαλα το Τ και το βανακι στην ΕΙΣΟΔΟ του φιλτρου...αν το χρησιμοποιησω μονο γαι αδειασμα και οχι για γεμισμα εχω θεμα απωλειας βιολογιας απο το φιλτρο?

delta66
20-04-14, 02:11
ωχ !!!

εκανα κοτσάνα !!!

εβαλα το Τ και το βανακι στην ΕΙΣΟΔΟ του φιλτρου...αν το χρησιμοποιησω μονο γαι αδειασμα και οχι για γεμισμα εχω θεμα απωλειας βιολογιας απο το φιλτρο?
ΟΚ για τη βιολογια αν δεν βαζεις νερο απο εκει στο ενυδρειο.
Θα πρεπει ομως και να βγαζεις το φιλτρο απο τη πριζα, για να μη μενει και λειτουργει με αερα η φτερωτη και υπερθερμανθει και καει καποια στιγμη.
Ή (αν τραβαει κι αυτη νερο) να σου κοβει ροη απο την εξαγωγη του νερου στην αποχετευση και αργει περισσοτερο το αδειασμα.
Γενικα βολευει το Τ στην εξοδο, αφου (εκτος οτι μπορεις να βαζεις κι απο εκει νερο στο ενυδρειο) θα βοηθαγε και το φιλτρο, να βγει πιο γρηγορα το νερο.

kalafan
20-04-14, 09:40
thanks και καλο Πασχα...

alexteo
15-06-14, 12:46
Εχω ενα προβλημα με το φίλτρο μου στις αλλαγές, εχω το sun sun 303, οταν κανω αλλαγη μέσω φίλτρου δεν βγάζει καθόλου νερο απο το spray bar στην εξαγωγή , και οταν κλείνω το βανακι παλι δεν βγάζει νερο , οταν βάζω νερο απο το βαρέλι παλι μέσω φίλτρου μπαίνει κανονικα το νερο χωρίς όμως ροή απο το φίλτρο, και οταν τελειώσει η εισαγωγή του νερου πρεπει να τρομπαρο πολλές φορες ωστε να μπει σε λειτουργία το φίλτρο , σκέφτομαι να κοψω οριακά τα λάστιχα εισαγωγής κ εξαγωγής μήπως εχει προβλημα το φίλτρο ;;

delta66
15-06-14, 13:53
Κατι με το φιλτρο γινεται.
Καπου χανει αερα μαλλον και οταν πεφτει η σταθμη δεν επανερχεται η ροη.
Δες αυτο Για τους κατοχους SUN SUN εξωτερικων φιλτρων (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=77416)
Μαλιστα οταν κανεις αλλαγη μεσω φιλτρου και δεν βγαζει το φρεσκο νερο απο το spraybar, αυτο σημαινει οτι το φρεσκο νερο παει κατω στο φιλτρο. Οχι και οτι καλυτερο για τη βιολογια.
Αν βγαλεις το φιλτρο απο τη πριζα και κλεισεις και το δικοπτη της ροης του (το μαυρο διακοπτακι που σηκωνεις επανω για να κοπει η ροη) θα δεις το νερο να βγαινει απο το spraybar.
Αυτο δεν σημαινει ομως οτι θα διορθωθει η ρπη στο φιλτρο. Θα πρεπει να βγει ο αερας (γιαυτο τρομπαρεις).
Αν χανεις αερα στο σημειο που λεω στιο λινκ πιο πανω, το τρομπαρισμα παει χαμενο γιατι ξαναμπαινει αερας μεσα.
Τρομπαρε οταν γεμισει το ενυδρειο κι ισως παρει πιο ευκολα. Αλλιως γεμισε με καποιο τροπο το σωληνα εισαγωγης με νερο απο το ενυδρειο, για να παρει μπρος.
Και φυσικα τσεκαρε στο φιλτρο μηπως παιζει το θεμα στο λινκ.

alexteo
15-06-14, 14:01
Σπύρο , έκοψα τους σωλήνες οριακά και οταν τελείωσε η εισαγωγη νερου δούλεψε κανονικα το φίλτρο χωρίς τρομπαρισμα, στην επόμενη αλλαγη (σύντομα) θα ξανα βαλω τεφλον και τα υπολειπα κ θα δώ εάν λειτουργεί σωστά το φίλτρο , ευχαριστω

delta66
15-06-14, 15:08
Δες αυτο το ποστ για να καταλαβεις πως δημιουργειται το προβλημα στο φιλτρο σου. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=843031#post843031

alexteo
15-06-14, 16:15
Πολυ καλο, δεν είχα βγάλει το κομμάτι με την ταπα, και μάλλον θέλει τεφλον στο καμπύλη τα μέρη του μπαστουνιου , εάν έπαιρνε αέρα το μπαστούνι θα είχα προβλημα και με την δύναμη που τραβούσε το νερο για το φίλτρο το μπαστούνι ;

delta66
15-06-14, 17:28
Οσο ειναι κατω απο τη σταθμη του νερου το σημειο που "μπαζει", δεν εχει προβλημα, αφου ετσι μπαζει νερο απο το ενυδρειο.
Αν κατεβει η σταθμη κατω απο το σημειο, μπαζει και αερα και ζοριζεται η αντλια. Αν γινει και διακοπη ρευματος δυσκολα τα πραγματα. Μπορει να μη ξαναξεκινησει μονο του οταν επανερθει το ρευμα.

delta66
25-06-14, 13:42
Μερικες ακομα πληροφοριες και νεες φωτο, για τα υλικα για ευκολη αλλαγη εδω :
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=814556&postcount=72

Μερικες πληροφοριες ακομα και νεες φωτο (στο τελος) για την απλη κατασκευη για ευκολη αλλαγη νερου μεσω του εξωτερικου φιλτρου

Υλικα
1 Βανακι
1 Ταφ
4 σφιγκτηρες
Λαστιχο φιλτρου ή αλφαδολαστιχο (για την αποχετευση του νερου).
1 αντλια (με ικανο μανομετρικο να ανεβαζει το νερο στο ενυδρειο).
Δοχειο προετοιμασιας νερου.

Για 16/22 σωληνα πηρα τα Φ20 βανακια και ταφ, για να μπαινει δυσκολα μεν, αλλα και να μη βγαινει με τιποτα.
Βανακια η τριαδα 2.10Ε και η τριαδα τα ταφ 0.80Ε (σε τριαδες τα εχει το πρακτικερ)
http://www.praktiker.gr/p/vanaki-fis-f-20xf-20mm-18085
http://www.praktiker.gr/p/taf-nipel-fis-f16x16x16-18116 (δεν βλεπω τα Φ20 και εβαλα το λινκ απο Φ16)
Γενικα εχει διαφορα βανακια, για να βαλει στους σωληνες που εχει ο καθενας. (εγω πηγα με ενα κομματακι σωληνα και διαλεξα οτι ηθελα)

Ταφ
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-taf.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/Taf.jpg.html)

Βανακι
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-banaki.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/Banaki.jpg.html)

Σφιγκτηρες αναλογης διαμετρου με τους σωληνες μας
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-5ac09ae5.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/5ac09ae5.jpg.html)

Μπορουμε αν θελουμε να βαλουμε και επωνυμα ενυδρειακα.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-be91bbb3.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/be91bbb3.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-t-junction.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/T-Junction.jpg.html)

Σωληνα για την αποχετευση, ειχα απο φιλτρο.
Αλλιως αλφαδολαστιχο διαφανες (για να βλεπουμε αν παραμενει καθαρο μεσα) αναλογης διαμετρου.

Και για την εισαγωγη του νερου μια αντλια με ικανο μανομετρικο να ανεβαζει το νερο στο ενυδρειο.
Καλο ειναι να εχει και ρυθμιση ροης, αλλιως ρυθμιζουμε απο το βανακι που βαλαμε για την αποχετευση.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-5eeaa206.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/5eeaa206.jpg.html)

Εγκατασταση
Βγαζουμε το φιλτρο απο την πριζα, σταματαμε τη ροη του (συνηθως το φιλτρο εχει καποιο διακοπτη ροης ή βανακι) και βγαζουμε εκτος ενυδρειου το σωληνα εξοδου (αυτον που στελνει νερο απο το φιλτρο στο ενυδρειο)
Τον αδειαζουμε απο το νερο που εχει μεσα σε ενα κουβα, και τον κοβουμε με οτι εχουμε διαθεσιμο (εγω εχω λεπιδα απο κοπιδι), αρκει να κοπει ισια.
Τον κοβουμε σχετικα χαμηλα, πιο κοντα στο φιλτρο δλδ, παρα στο spraybar.
Βαζουμε εκει το ταφ και βαζουμε και λαιμο (σφιγκτηρα) για ασφαλεια σε καθε συνδεση. (προσοχη, πρωτα βαζουμε το σφιγκτηρα και μετα το ταφ γιατι αν το ξεχασουμε μετα βγαινει δυσκολα το λαστιχο)
Στην τριτη εξοδο που δημιουργείται με το ταφ, βαζουμε ενα μικρο κομματι σωληνα και μετα βαζουμε το βανακι.
Μετα το βανακι βαζουμε σωληνα, τοσο οσο χρειαζεται για να φτασει στην αποχετευση σου και στο βαρελι αλλαγης.
Εμενα ειναι διπλα στα ενυδρεια το βαρελι και διπλα ειναι η μπαλκονοπορτα και το λουκι παει στον κηπο.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-master5.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/master5.jpg.html)

Το συστηματακι στο ενυδρειο που εφτιαξα σημερα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-lido120allagi1.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/lido120allagi1.jpg.html)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-lido120allagi2.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/lido120allagi2.jpg.html)

Και στο παλιο ενυδρειο
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-rio400allagi.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/water%20changes/rio400allagi.jpg.html)

Η αλλαγη γινεται ως εξης.
1. Βαζω το λαστιχο στην αποχετευση (ή στο μπαλκονι)
2. Ανοιγω το ταφ και το φιλτρο βγαζει το νερο στην αποχετευση, αντι να το στελνει στο ενυδρειο, (απλα γιατι το ταφ εχει τοποθετηθει πιο χαμηλα απο την εισοδο του νερου στο ενυδρειο και το νερο ακολουθει την πρωτη εξοδο που συναντα)
3. Αφου αδειασει οσο νερο θελω, χαμηλωνω στη μεση τη ροη του φιλτρου και κλεινω το βανακι της αποχετευσης (το φιλτρο στελνει τωρα το νερο στο ενυδρειο με μιση ροη)
4. Εφαρμοζω στην ακρη του σωληνα που εβγαζε το νερο στην αποχετευση μια αντλια και τη βαζω μεσα στο βαρελι προετοιμασιας.
5. Ρυθμιζω στην αντλια χαμηλη ροη (ειτε απο το διακοπτη της, ειτε απο το βανακι στο σωληνα) ετσι ωστε να ολοκληρωθει η αλλαγη σε μιση ωρα (Εχω ρυθμισει ηδη, στην προετοιμασια στο βαρελι, θερμοκρασια να ειναι κοντινη και λιγο πιο χαμηλη απο του ενυδρειου - ποτε μεγαλυτερη- και τις υπολοιπες παραμετρους pH GH KH, ιδιες. Οσο πιο διαφορετικες ειναι οι παραμετροι νερου ενυδρειου και αλλαγης, τοσο μεγαλυτερη διαρκεια πρεπει να εχει η αλλαγη νερου)
6. Δινω ρευμα στην αντλια και ανοιγω το βανακι. Στο ενυδρειο, μεσω του spraybar, μπαινει νερο απο το βαρελι και απο το φιλτρο (που εχω αφησει να λειτουργει με μιση ροη).
7. Γεμιζει το ενυδρειο, κλεινω το βανακι της αποχετευσης, βγαζω την πριζα της αντλιας, ανοιγω τερμα το φιλτρο.
9. Αδειαζω εντελως απο υπολειματα νερου το σωληνα (γυρνωντας τον να αδειασει) και το βαρελι.
10. Τυλιγω το λαστιχο και το βαζω πισω απο το ενυδρειο.
Αν καποιος πρεπει να εχει μεγαλο σωληνα γιατι ειναι μακρυα η αποχετευση ή το βαρελι, καλο ειναι να παρει ενα ταχυσυνδεσμο (http://www.praktiker.gr/c/syndesmoi-pistolia-nerou-201), για να βγαζει τελειως το σωληνα, να μην ειναι μεγαλος ο ογκος του πισω απο το ενυδρειο.

Καλες αλλαγες.

nik77
16-04-15, 23:29
Καλησπερα
Πολυ καλο και πρακτικο αλλα ετσι δεν χανονται τα πλεονεκτηματα (απομακρυνση βρωμιας)με την σκουπα βυθου(ετσι αλλαζα νερο εως τωρα);Θα εφαρμοσω και εγω την αλλαγη νερου απο εξωτερικο φιλτρο ,αλλα δεν χρειαζεται ανα τακτα διαστηματα και αλλαγη με την σκουπα βυθου;

delta66
16-04-15, 23:58
Αν δεν υπαρχει καλη κυλοφορια νερου πανω απο το βυθο, ή υπαρχουν πολλα "εμποδια" στο βυθο (διακοσμητικα κλπ) και μαζευεται βρωμια, αφου ετσι δεν
τη μαζευει το φιλτρο, τοτε χρειαζεται και σκουπα οποτε καταστει αναγκαιο.

invisiblesurfer
13-12-15, 05:24
Να ρωτησω κάτι σχετικά με τη βιολογία που αναφέρθηκε στην πρώτη σελίδα.

Την επιρροή της διαφορετικής θερμοκρασίας νερού στα ψάρια την καταλαβαίνω. Στη βιολογία όμως γιατί????? Τι παθαίνουν τα βακτήρια όταν μπει στο ενυδρείο νερό θερμοκρασίας 15'C αντί για 25'C?

tsantos
13-12-15, 05:52
Τι παθαίνουν τα βακτήρια όταν μπει στο ενυδρείο νερό θερμοκρασίας 15'C αντί για 25'C?

Τιποτα!!!
Αν δεν εχει αντιχλωριο το νεο νερο και μπει στο φιλτρο υπαρχει προβλημα για τα βακτηρια!
Μαλλον παρανοηση εχει γινει στην πρωτη σελιδα.

delta66
13-12-15, 06:16
Οχι δεν εχει γινει παρανοηση.
Οι μεταβολες και στη θερμοκρασια (ακομα και μεσα σε διαρκεια ωρων), επηρεαζουν αρνητικα τα νιτροποιητικα βακτηρια.
Ποσο μαλλον οι αποτομες μεταβολες, πχ σε μια αλλαγη νερου και ιδιαιτερα σε πτωση θερμοκρασιας.
(Ενας απο τους λογους που δεν πιανει μερικες φορες το μπολιασμα, ειναι γιατι το μπολι παει σε ενυδρειο με νερο διαφορετικων παραμετρων -και θερμοκρασιας δλδ- ή γιατι καθυστερησε η μεταφορα και κρυωσε το νερο αποτομα κλπ).

ΠΗΓΗ: το βιβλιο https://books.google.gr/books/about/Wastewater_Treatment.html?id=Ja4AxcKIvQUC&redir_esc=y
των καθηγητων Erik Arvin (http://www.dtu.dk/english/Service/Phonebook/Person?id=112&tab=1), Mogens Henze, (http://www.dtu.dk/english/Service/Phonebook/Person?id=887&tab=1) Poul Harremoes, (https://www.knaw.nl/en/awards/laureates/dr-a-h-heinekenprijs-voor-de-milieuwetenschappen/poul-harremoes-denmark) Jes la Cour Jansen, (http://www.vateknik.lth.se/DisplayHomePage.jsp?UserID=Jes&lang=english)

"Just like any other bacteria. nitrifying bacteria are especially sensitive to sudden variations in the temperature.
When the temperature rise is fast (in the course of hours), the increase in the growth rate is lower than expected, whereas a sudden temperature drop (το C διαγραμμα δλδ, στον παρακατω πινακα, με πτωση ακριβως σαν της ερωτησης, απο τους 25C στους 15C) gives a much higher decline in the activity that could be expected".

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-nitrif_temper.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/nitrif%20temper.jpg.html)

tsantos
13-12-15, 06:43
Για να το λενε Σπυρο τοτε ετσι ειναι,παντως πρακτικα δεν εχω δει ποτε καποια αλλαγη στα νιτρικα μετα απο αλλαγη προς τα πανω,προς τα κατω ναι.

delta66
13-12-15, 07:13
Για να το λενε Σπυρο τοτε ετσι ειναι,παντως πρακτικα δεν εχω δει ποτε καποια αλλαγη στα νιτρικα μετα απο αλλαγη προς τα πανω,προς τα κατω ναι.
Τι σχεση εχει αυτη η (σωστη κατα τα αλλα) παρατηρηση σου, με το θεμα των αποτομων μεταβολων θερμοκρασιας στα βακτηρια ?
Τα νιτροποιητικα βακτηρια οξειδωνουν αμμωνια σε νιτρωδη και νιτρωδη σε νιτρικα. (κυκλος αζωτου)
Το πρωτο λοιπον που θα παρατηρησει καποιος σε χασιμο βιολογιας (εστω και μερικως), ειναι αναλογη αυξηση αμμωνιας και νιτρωδων (αναλογη με την απωλεια βιολογιας και με την παραγωγη ρυπων που υπαρχει).
Τα νιτρικα σε αυτην την περιπτωση δεν μπορουν να αυξηθουν, γιατι εχει ανακοπει ηδη η παραγωγη τους απο τα νιτροποιητικα βακτηρια (που εχουν επηρεαστει απο την αποτομη μεταβολη θερμοκρασιας), αφου αυτο κανουν τα νιτροποιητικα βακτηρια, παραγουν νιτρικα ... (στη θεση της αμμωνιας και των νιτρωδων που ειναι πολυ τοξικοτερα).
Το καλο ειναι οτι οσα βακτηρια επιζουν, οταν οι συνθηκες στο νερο αποκατασταθουν, αναπαραγωνται παλι (διπλασιαζεται ο πληθυσμος τους καθε 15-24 ωρες) και με λιγη προσοχη στο ταισμα, μετρησεις κλπ, η βιολογια μπορει να επανελθει συντομα και να δυναμωσει.
Αυτος ομως δεν ειναι λογος να ρισκαρουμε καθε φορα να τιναξουμε το ενυδρειο στον αερα, με αποτομες αλλαγες στη θερμοκρασια.

invisiblesurfer
13-12-15, 07:16
Καλημέρα, είστε και εσείς πρωινοί σαν εμένα, ωραία.

Σπύρο αυτό που έκανες link έχει να κάνει με τη δραστικοτητα των βακτηρίων που ...φρενάρει όταν μειώνεται απότομα η θερμοκρασία. Αυτό διαρκεί βέβαια μια-δύο ώρες μάξιμουμ μέχρι να επανέλθει η θερμοκρασία.

Αλλά άλλο πράγμα η πρόσκαιρη επιβράδυνση των επιδόσεων των μικροοργανισμών και τελείως διαφορετικό η "καταστροφή της βιολογίας του φίλτρου".

Επειδή είμαι (μοριακός) βιολόγος μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα βακτήρια μπαίνουν στο ψυγείο (4'C) για να ανασταλεί η δράση τους και μπορούν να παραμείνουν σε λανθάνουσα φάση για παρα πολύ καιρό (αιώνες) και μόλις ξαναβρεθούν σε θερμοκρασία δωματίου (ή τέλος πάντων άνω των 15-18'C) επαναενεργοποιούνται και συνεχίζουν τις σα να μην συνέβη τίποτα.

Αυτό το λέω προσπαθώντας να κάνω συζήτηση και να καταλάβω γιατί γραφείς ότι με 20-30% νερό βρύσης (+ αντιχλωριο βεβαίως) καταστρέφεται η βιολογία.

delta66
13-12-15, 07:32
Δεν ειπα οτι χανεται τελειως η βιολογια.
Αυτο που γραφει στο λινκ ως αποτελεσμα ειναι "the growth rate is lower than expected"
Αυτο που καταλαβα απο αυτο, ειναι οτι δεν αναπαραγωνται οπως πριν και προφανως (για μενα που δεν ειμαι βιολογος) δεν αντικαθιστωνται αυτα που χανονται (βαση του κυκλου της ζωης τους).
Το ποσο διαρκει η "αποκατασταση" δεν το γραφει. Γραφει "adaption slow".
Σε αυτο το διαστημα δεν μπορει να υπαρξει peak σε αμμωνια και νιτρωδη? (ποσες φορες δεν το εχουμε δει σε οριακα ή πανω απο τα ορια στο στησιμο, ενυδρεια?)
Η ζημια θα γινει στα ψαρια.

Αυτό το λέω προσπαθώντας να κάνω συζήτηση και να καταλάβω γιατί γραφείς ότι με 20-30% νερό βρύσης (+ αντιχλωριο βεβαίως) καταστρέφεται η βιολογία.
Που το ειπα αυτο?
Ολη η βιολογια?
Μη ξεχναμε και οτι στο θεμα μιλαμε για ευκολη αλλαγη μεσω του φιλτρου και οτι καποιοι νομιζω ρωτησαν γιατι το βαζω στο βανακι εξοδου του φιλτρου και οχι στο εισοδου.
Αν το φρεσκο νερο της αλλαγης παει πρωτα στο φιλτρο πριν αναμειχθει με το νερο του ενυδρειου, δεν εχει σημασια τι ποσοστο αλλαγη θα κανουμε. Και λιγο νερο να κανω αλλαγη, αυτο παει απευθειας μεσα στο φιλτρο.
Αυτο ειναι σαν 100% αλλαγη για το φιλτρο.
Σκεψου τωρα αυτο το νερο να ειναι και κρυο.

invisiblesurfer
13-12-15, 08:20
Μη ξεχναμε και οτι στο θεμα μιλαμε για ευκολη αλλαγη μεσω του φιλτρου και οτι καποιοι νομιζω ρωτησαν γιατι το βαζω στο βανακι εξοδου του φιλτρου και οχι στο εισοδου.
Αν το φρεσκο νερο της αλλαγης παει πρωτα στο φιλτρο πριν αναμειχθει με το νερο του ενυδρειου, δεν εχει σημασια τι ποσοστο αλλαγη θα κανουμε. Και λιγο νερο να κανω αλλαγη, αυτο παει απευθειας μεσα στο φιλτρο.
Αυτο ειναι σαν 100% αλλαγη για το φιλτρο.
Σκεψου τωρα αυτο το νερο να ειναι και κρυο.

Ας το θέσω αλλιώς:

Παίρνουμε το χειρότερο σενάριο που το φίλτρο δέχεται όλο το νερό της βρύσης (αποχλωριιμενο)

Το νερό στο βαρέλι αλλαγής τί διαφορετικό έχει από το νερό της βρύσης?

1. Θερμοκρασία
2. Χλώριο
3. Οξύτητα & σκληρότητες αν κάνεις επεξεργασία με τύρφη/ΑΟ

Από το θέμα του χλωρίου είμαστε καλυμμένοι με το αντιχλωριο. Η διάφορα στη θερμοκρασία θα επιβραδύνει τον κύκλο του αζώτου για 1-2 ώρες και σίγουρα δεν θα αφορά το 100% της βιολογίας. Οι αυξομειώσεις pH είναι θάνατος, επηρεάζουν την τριτοταγή δομή των πρωτεϊνών που αναλόγως την πρωτεΐνη μπορεί να είναι προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη - αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να εκθεσουμε τα βακτήρια σε pH 3 ή 4 (το διδακτορικό μου ήταν πάνω στη χημεία πρωτεϊνών).

Σε αυτό το worst-case scenario, το ζήτημα κατ' εμέ είναι:

Α. Θα υπάρξει ανιχνεύσιμο spike αμμωνίας, και αν ναι
Β. Πόση αμμωνία θα κυκλοφορήσει στο ενυδρείο, και
Γ. Για πόση ώρα

Επειδή προφανώς έχεις μεγάλη εμπειρία στο χόμπυ με ενδιαφέρει πολύ να μάθω αν έχεις κατά λάθος ή επί τούτοις κάνει αυτή τη "δοκιμή" (πλύσιμο του βιολογικού υλικού με αποχλωριομενο νερό βρύσης), και αν μέτρησες αμμωνία ή παρατήρησες επιπτώσεις σε ψάρια ή/και φυτά.

Συγνώμη για το μακροσκελές μύνημα

pavos
13-12-15, 09:24
Το μόνο κακό που έχω παρατηρήσει στο όλο σύστημα είναι ότι μετά από καιρό που βρωμιζουν τα σωληνάκια από μέσα όταν βάζεις νερό πετάνε όλη τη βρωμιά μεσα

delta66
13-12-15, 14:52
...με ενδιαφέρει πολύ να μάθω αν έχεις κατά λάθος ή επί τούτοις κάνει αυτή τη "δοκιμή" (πλύσιμο του βιολογικού υλικού με αποχλωριομενο νερό βρύσης), και αν μέτρησες αμμωνία ή παρατήρησες επιπτώσεις σε ψάρια ή/και φυτά.
Οχι, δεν το εχω ξεπλυνει εξολοκληρου. Εχω ξεπλενει ομως ενα μερος του (μεχρι και τη μιση ποσοτητα) με νερο ιδια θερμοκρασιας και χωρις χλωριο.
Νο προμπλεμ.
Καθε 6-12 μηνες αντικαθιστω μερος του υλικου (ελαφροπετρα, μεχρι τη μιση ποσοτητα εναλλάξ καθε φορα) με καινουρια για να εχουν καθαρη επιφανεια για αποικηση (βουλωνουν οι ποροι σταδιακα απο ακουπιδι)
Τη διαφορα στη αποτομη μεταβολη των παραμετρων (και της θερμοκρασιας) την προσεχω και για τα ψαρια, οποτε δεν εχω πειραματιστει στο θεμα.
Μονο οτι εχω διαβασει λοιπον περι βιολογιας. Και μονο το πεχα που εχει τυχει και το εχω ανεβασει αρκετα (ανοδο δλδ και οχι πτωση) μεσα σε μιση ωρα σχεδον μια μοναδα και δεν παρατηρησα αμεσο αρνητικο αποτελεσμα στο ενυδρειο γενικα.
Ποτε δεν περασα το φρεσκο νερο ομως πρωτα απο το φιλτρο. Αργη η αλλαγη και πρωτα μεσα στο ενυδρειο.
Το μόνο κακό που έχω παρατηρήσει στο όλο σύστημα είναι ότι μετά από καιρό που βρωμιζουν τα σωληνάκια από μέσα όταν βάζεις νερό πετάνε όλη τη βρωμιά μεσα
Μαλλον θα αφηνεις νερο μεσα στου σωληνες και μενει στασιμο. Πρεπει να αδειαζουν απο νερο μετα την αλλαγη.
Επισης λογικα, αν βγαζεις το νερο απο τους ιδιους σωληνες που το βαζεις, θα επρεπε να εχουν ξεπλυθει με την εξοδο του νερου, πριν την εισαγωγη του φρεσκου.
Δεν εχω παρατηρησει τετοιο προβλημα, στο δικο μου συστημα.

tsantos
13-12-15, 15:57
Τι σχεση εχει αυτη η (σωστη κατα τα αλλα) παρατηρηση σου, με το θεμα των αποτομων μεταβολων θερμοκρασιας στα βακτηρια ?(Γιατι δεν εχει εφ οσων ειναι αλυσιδα και το ενα επηρεαζει το αλλο?αν καταστρεψω μερος της βιολογιας λογικα δεν θα ανεβει η αμμωνια και κατα συνεπεια τα νιτρικα?θα προλαβει ομως να καταστραφει τοση βιολογια απλα απο 5 βαθμους κατω και 30% νερο σε αλλαγη που να ειναι επικινδυνο,σχεδον ολοι μας εχουμε πολυ μεγαλες ποσοτητες βιολογικου υλικου για να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο.)
Τα νιτροποιητικα βακτηρια οξειδωνουν αμμωνια σε νιτρωδη και νιτρωδη σε νιτρικα. (κυκλος αζωτου)
Το πρωτο λοιπον που θα παρατηρησει καποιος σε χασιμο βιολογιας (εστω και μερικως), ειναι αναλογη αυξηση αμμωνιας και νιτρωδων (αναλογη με την απωλεια βιολογιας και με την παραγωγη ρυπων που υπαρχει).
Τα νιτρικα σε αυτην την περιπτωση δεν μπορουν να αυξηθουν, γιατι εχει ανακοπει ηδη η παραγωγη τους απο τα νιτροποιητικα βακτηρια (που εχουν επηρεαστει απο την αποτομη μεταβολη θερμοκρασιας), αφου αυτο κανουν τα νιτροποιητικα βακτηρια, παραγουν νιτρικα ... (στη θεση της αμμωνιας και των νιτρωδων που ειναι πολυ τοξικοτερα).
Το καλο ειναι οτι οσα βακτηρια επιζουν, οταν οι συνθηκες στο νερο αποκατασταθουν, αναπαραγωνται παλι (διπλασιαζεται ο πληθυσμος τους καθε 15-24 ωρες) και με λιγη προσοχη στο ταισμα, μετρησεις κλπ, η βιολογια μπορει να επανελθει συντομα και να δυναμωσει.
Αυτος ομως δεν ειναι λογος να ρισκαρουμε καθε φορα να τιναξουμε το ενυδρειο στον αερα, με αποτομες αλλαγες στη θερμοκρασια.

Δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα :D με 30% αλλαγη νερου που ειναι το ποιο συνηθισμενο να κανουμε,ποιο πολυ τα ψαρια μας θα επηρεαστουν και θα θελουν κασκολ για λιγο παρα η βιολογια.

alexis cosmo
13-12-15, 17:54
Δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα :D με 30% αλλαγη νερου που ειναι το ποιο συνηθισμενο να κανουμε,ποιο πολυ τα ψαρια μας θα επηρεαστουν και θα θελουν κασκολ για λιγο παρα η βιολογια.

Αν βαζεις το καινουριο νερο απο το βαρελι σιγα σιγα στο ενυδρειο και με ιδια θερμοκρασια δεν θα εχεις προβλημα να τα παγωσεις.
Οσο πιο αργα βαζεις το νερο τοσο καλυτερα για τα ψαρια.
Εγω στο 300 αρι τα 30% που αλλαζω το νερο κανει να μπει 55 λεπτα
Δηλ 100 λιτρα περιπου κανω να τα βαλω 55 λεπτα αν και το νερο ειναι ειδη με prime και θερμοστατη και κυκλοφοριτη απο την προηγουμενη μερα.

delta66
14-12-15, 01:12
Γιατι δεν εχει εφ οσων ειναι αλυσιδα και το ενα επηρεαζει το αλλο?αν καταστρεψω μερος της βιολογιας λογικα δεν θα ανεβει η αμμωνια και κατα συνεπεια τα νιτρικα?
θα προλαβει ομως να καταστραφει τοση βιολογια απλα απο 5 βαθμους κατω και 30% νερο σε αλλαγη που να ειναι επικινδυνο,σχεδον ολοι μας εχουμε πολυ μεγαλες ποσοτητες βιολογικου υλικου για να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο.)
Δεν εχει καταλαβει τον κυκλο του αζωτου.
Ειναι αλυσιδα οπως λες, αλλα οταν δεν υπαρχει βιολογια ανεβαινει η αμμωνια, αλλα οχι τα νιτρικα αφου η η αλυσιδα κοβεται.
Και φυσικα οχι δεν μιλησαμε για προβλημα με 5 βαθμους πιο κρυο νερο.

tsantos
14-12-15, 07:33
Δεν εχει καταλαβει τον κυκλο του αζωτου.
Ειναι αλυσιδα οπως λες, αλλα οταν δεν υπαρχει βιολογια ανεβαινει η αμμωνια, αλλα οχι τα νιτρικα αφου η η αλυσιδα κοβεται.
Και φυσικα οχι δεν μιλησαμε για προβλημα με 5 βαθμους πιο κρυο νερο.

:D:D:D Ποιος δεν εχει καταλαβει???
Που δεν υπαρχει βιολογια?σε ενα ενυδρειο στρωμενο που κανουμε αλλαγη???γιατι γιαυτο μιλαμε για την αλλαγη και τις επιπτωσεις του κρυου νερου στη βιολογια!
Φυσικα και μιλησαμε για προβλημα με 5 βαθμους ποιο κρυο,Ολη η κουβεντα εχει γινει για 5 βαθμους ποιο κρυο!!!

delta66
14-12-15, 17:29
Φιλε tsantos.
Το θεμα ειχε να συζητηθει απο 4/15 και ανοιχθηκε εκ νεου χθες με το νεο ερωτημα:
Την επιρροή της διαφορετικής θερμοκρασίας νερού στα ψάρια την καταλαβαίνω.
Στη βιολογία όμως γιατί?????
Τι παθαίνουν τα βακτήρια όταν μπει στο ενυδρείο νερό θερμοκρασίας 15'C αντί για 25'C?
Αυτοι ειναι 10 βαθμοι, οχι 5
Και το σημαντικο ειναι οτι δεν αναφερθηκε στην ερωτηση το ποσοστο της αλλαγης νερου.
20%?
100%?

Βρισκομαι λοιπον στη θεση να απολογουμαι και να γραφω σεντονια, επειδη απαντω σε ερωτησεις πηγαινωντας by the book, σε ενα θεμα που παρουσιασα ενα συστημα ευκολης αλλαγης.
Παμε λοιπον.
Ειναι δεδομενο οτι το θεμα θερμοκρασιας με τις αλλαγες νερου, αφορα τα ψαρια αλλα και τη βιολογια, βαση των πηγων που ανεφερα.
Επισης, πρεπει να διευκρινιζουμε στον αναγνωστη του θεματος, οταν μιλαμε για διαφορά θερμοκρασιας σε νερα. Μιλαμε για τη διαφορά νερου αλλαγης και ενυδρειου ή για πτωση θερμοκρασιας που θα γινει στο ενυδρειο μετα την αλλαγη?

Υπαρχουν λοιπον ανθρωποι που κανουν πολυ μεγαλυτερες αλλαγες απο 20 και 30% και υπαρχουν ψαρια που ειναι πιο ευαισθητα απο άλλα ψαρια στην αλλαγη θερμοκρασιας, οπως ευαισθητα και στο παραμικρο peak αμμωνιας ή νιτρωδων, τις οποιες μετρησεις δεν τις παρακολουθουμε 24 ωρες το 24ωρο και πολλες φορες γινονται πραγματα που δεν μπορουν να τα παρατηρησουν ολοι, ειτε γιατι δεν αναγνωριζουν τα "σημαδια", ειτε γιατι δεν επηρεαζονται ευκολα τα ψαρια και το ενυδρειο τους γενικοτερα ετσι πως ειναι στημενο και δεν φαινεται.
Επειδη λοιπον το καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο, δεν μπορουμε να μιλαμε παιρνωντας ως παραδειγμα τη δικη μας περιπτωση, σε ενα θεμα που αφορα πολλων ειδων ενυδρεια.
Γιαυτο το λογο ειμαι υποχρεωμενος σε ενα θεμα που παρουσιασα και μου τεθηκαν γενικες ερωτησεις, να απαντω "by the book" και με βαση οτι αξιοπιστες πηγες εχω και παραθετω.

Παιρνω τη χειροτερη περιπτωση λοιπον (ευαισθητα ψαρια και μεγαλη αλλαγη νερου) και λεω με λιγα λογια :
"Για ασφαλεια, καλο ειναι το νερο της αλλαγης να εχει παρομοια ή λιγο πιο μικρη θερμοκρασια απο του ενυδρειου για να μη γινει σημαντικη πτωση θερμοκρασιας στο ενυδρειο. Παραλληλα καλο ειναι το νερο να πηγαινει πρωτα μεσα στο ενυδρειο και οχι στο φιλτρο, ετσι ωστε να αναμιγνύεται πρωτα με το νερο του ενυδρειου και μετα να πηγαινει στο φιλτρο και να μη επηρεαζεται καθολου η βιολογια".
Τοσο απλα.
Ποσο μπορει να επηρεαζονται τα ψαρια και η βιολογια του καθε συγκεκριμενου ενυδρειου δεν ξερει συνηθως ο ιδιοκτητης του και θα το ξερω εγω?

Σε αλλη ερωτηση πιο συγκεκριμενη, απαντησα πιο συγκεριμενα.
¨"Με 5C πιο δροσερο νερο αλλαγης και 30% ποσοστο αλλαγης δεν υπαρχει προβλημα πουθενα".
Ειναι προφανες οτι η πτωση στο ενυδρειο θα ειναι 1.5C και μια τετοια πτωση, δυσκολα θα βγαλει προβλημα σε ολα τα ειδη ψαριων.
Αν και παλι πρεπει να διευκρινισουμε τη χρονικη διαρκεια που θα γινει αυτη η πτωση, αφου ακομα και με ενα βαθμο πτωση δικαιολογειται ακομα και θανατος σε καποια ειδη ψαριων, οταν αυτη η πτωση γινεται ακαριαια.

ΥΓ Απο αυτο το ποστ: "αν καταστρεψω μερος της βιολογιας λογικα δεν θα ανεβει η αμμωνια και κατα συνεπεια τα νιτρικα?"
βγαινει το συμπερασμα οτι δεν εχει γινει πληρως κατανοητο πως λειτουργει η βιολογια και ο κυκλος του αζωτου.
Φιλε invisiblesurfer.
Θα σε παρακαλουσα ως μοριακος βιολογος να δωσεις μια διευκρινση στο θεμα που ρωτησα πιο πανω.
Τι ακριβως εννοουν οι συγγραφεις του βιβλιου που παρεθεσα λεγωντας "the growth rate is lower than expected" (σε σχεση με τη βιολογια του φιλτρου παντα, που μας ενδιαφερει)
Για τον πληθυσμο των βακτηριων δεν μιλαει? ή το περεξηγησα?

Επισης, τι εννοεις λέγοντας: "μπορούν να παραμείνουν σε λανθάνουσα φάση για παρα πολύ καιρό (αιώνες)"?
Μιλας για ενθυλακωση νιτροποιητικων βακτηριων (Encapsulation)?
Κι αν ναι, υπο ποιες συνθηκες γινεται? Πχ αν θελω να ... "φυλαξω για αργοτερα" τη βιολογια του φιλτρου που προκειται να σταματησω να λειτουργω, πως να το κανω καλυτερα?
Αν και πολλοι λενε δεν γινεται ενθηλακωση στα νιτροποιητικα βακτηρια, εχει ομως συμβει να επαναλειτουργησουν φιλτρα με "χρησιμοποιημενο" υλικο (που δεν καθαριστηκε πριν φυλαχτει κλπ) και να στρωσουν πολυ γρηγορα.
Επισης τι διαφορα θα ειχε στο θεμα της ενθηλακωσης (αν μιλαμε γιαυτο τελικα), αν γινει ακαριαια η πτωση θερμοκρασιας στους 4C (πχ παιρνεις το υλικο και το βαζεις στο ψυγειο), απο οτι αν γινοταν καπως πιο σταδιακα (οπως πχ σε μια αποτομη αλλαγη νερου)

Επειδή είμαι (μοριακός) βιολόγος μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα βακτήρια μπαίνουν στο ψυγείο (4'C) για να ανασταλεί η δράση τους και μπορούν να παραμείνουν σε λανθάνουσα φάση για παρα πολύ καιρό (αιώνες) και μόλις ξαναβρεθούν σε θερμοκρασία δωματίου (ή τέλος πάντων άνω των 15-18'C) επαναενεργοποιούνται και συνεχίζουν τις σα να μην συνέβη τίποτα.

invisiblesurfer
15-12-15, 08:30
Σπυρο καλημερα

Οπως ολοι ξερουμε το DNA των οργανισμων στη φυση εμπεριεχει πληροφοριες "γραμμενες" πανω σε γονιδια. Τα γονιδια (μερικες φορες αναφερονται και ως "εξώνια") στην ουσια αποτελουν τις "οδηγιες" που χρειαζεται το κυτταρο για να κατασκευασει πρωτεϊνες.

Οι πρωτεϊνες χωριζονται σε δυο κυριες κατηγοριες:

Ι. Δομικες (κατασκευη μεμβρανων, οργανιδιων κλπ.)
ΙΙ. Ενζυμικες

Οι ενζυμικες πρωτεϊνες ειναι υπευθυνες για τις αντιδρασεις που συμβαινουν στο εσωτερικο του κυτταρου, π.χ. η διαιρεση/πολλαπλασιασμος του κυτταρου ή η καταλυση της αμμωνιας. Οι δομικες πρωτεϊνες ειναι πιο ανθεκτικες απο τις ενζυμικες.

Τα ενζυμα και οι δομικες πρωτεινες εχουν ενα σχημα στο χωρο (αναφερεται ως "τριτοταγη/3D μορφη". Οι κυριοτεροι παραγοντες που επηρεαζουν τις ...επιδοσεις των ενζύμων ειναι

Α. Η θερμοκρασια, και
Β. Το pH

Και οι 2 παραγοντες επιδρουν στην τριτοταγη μορφη, στο σχημα δηλαδη των πρωτεϊνων.

Αν χαμηλωσουμε λοιπον την θερμοκρασια κατω απο τους 23-25'C επιβραδυνεται η λειτουργια των ενζυμικων πρωτεϊνων - ειτε αυτο σημαινει πιο αργη κυτταρικη διαιρεση (growth rate), είτε χαμηλοτερο ρυθμο διασπασης της αμμωνιας, κ.ο.κ.

Στους 4'C (θερμοκρασια ψυγειου) τα βακτηρια παυουν να πολλαπλασιαζονται αλλά δεν πεθαινουν. Μολις ανεβει η θερμοκρασια συνεχιζουν να πολλαπλασιαζονται σα να μη συνεβη τιποτα.

Να φανταστεις οτι βακτηρια και ιοι "αποηκευονται" σε φυαλιδια με 70% γλυκερολη στους -20'C για παντα. Ο λογος που χρησιμοποιειται γλυκερολη ειναι γιατι παγωνει το νερο με αργους ρυθμους και δεν καταστρεφει τις εξωτερικες μεμβρανες των κυτταρων των βακτηριων. Και πραγματικα ενας τροπος να "σκοτωσει" κανεις βακτηρια ειναι ειτε να τα παγωσει με απλο νερο στην καταψυξη (το νερο σχηματιζει spikes οταν παγωνει που τρυπουν την μεμβρανη των κυτταρων). Αλλος τροπος ειναι με εθανολη, και επισης βεβαιως με πολυ οξινο διαλυμα. Το διαλυμα χαμηλου pH (δηλαδη κατω απο 3) θα καταστρεψει το σχημα των δομικων πρωτεϊνων και ετσι θα ...χυθει το περιεχομενο του κυτταρου.

Αλλος ενας τροπος να σκοτωσουμε τα βακτηρια ειναι στερωντας τους την τροφη για μεγαλο χρονικο διαστημα - πλην ομως μολις βρεθει τροφη θα εμφανιστουν παλι... Και βασικα αυτος ειναι ο λογος υπαρξης ζωη στον δικο μας πλανητη (και ισως και σε αλλους).

zer0c00l
15-12-15, 15:54
ως νεος χρηστης ενυδρειου για χελωνα νερου

το ενυδρειο μου ειναι 60 λιτρων με ενδιαφερει η ευκολη αλλαγη νερου αν μπορειτε μια βοηθεια πως θα γινει και που θα βρω τα απαραιτητα υλικα.

delta66
15-12-15, 19:49
ως νεος χρηστης ενυδρειου για χελωνα νερου

το ενυδρειο μου ειναι 60 λιτρων με ενδιαφερει η ευκολη αλλαγη νερου αν μπορειτε μια βοηθεια πως θα γινει και που θα βρω τα απαραιτητα υλικα.
Στο ποστ 43 γραφω πως μπορει να γινει και με υλικα απο καταστηματα με υδραυλικα.
Απο εκει και μετα, αναλογα το ενυδρειο και το φιλτρο του ο καθενας προσαρμοζεται.

Για λαστιχα, παρε αλφαδολαστιχο διαφανες (δεν χρειαζεται ακριβο ενυδρειακο).

Για αντλια χρειαζεσαι μια που να μπορει να σηκωνει το νερο ψηλα.
Αυτο το βλεπεις απο το μανομετρικο που εχει και οχι τη ροη λιτρων ανα ωρα.
Μια καλη και ρυθμιζομενης ροης (γιατι δεν θελουμε και να μπαινει αποτομα το φρεσκο νερο στο ενυδρειο) ειναι η compact eheim 1000 λ/ω
https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/pumps/compact-1000
με Pumping head (μανομετρικο) στα δυο μετρα.
Σε αυτη μπαινει 16/22 λαστιχο, αλλα υπαρχουν και συνδεσμοι (http://www.praktiker.gr/p/syndesmos-gia-lastixo-f6mm-set-30tmx-18218) (ανταπτορες) για να ενωνουν μεγαλυτερα με πιο λεπτα λαστιχα, αν δεν σου κανει.

Βαρελι ή δοχειο γενικα (για την προετοιμασια του νερου), καταλληλο για ποσιμο νερο (πχ αυτα τα κεραμυδί βαρελια για τις ελιες) που να χωραει το νερο της αλλαγης

Τωρα βλεπω οτι το ενυδρειο ειναι μονο 60 λιτρα.
Δεν ξερω αν χρειαζεται το συστημα.
Εχεις εξωτερικο φιλτρο?

Τα ενζυμα και οι δομικες πρωτεινες εχουν ενα σχημα στο χωρο (αναφερεται ως "τριτοταγη/3D μορφη". Οι κυριοτεροι παραγοντες που επηρεαζουν τις ...επιδοσεις των ενζύμων ειναι
Α. Η θερμοκρασια, και
Β. Το pH
Αν χαμηλωσουμε λοιπον την θερμοκρασια κατω απο τους 23-25'C επιβραδυνεται η λειτουργια των ενζυμικων πρωτεϊνων - ειτε αυτο σημαινει πιο αργη κυτταρικη διαιρεση (growth rate), είτε χαμηλοτερο ρυθμο διασπασης της αμμωνιας, κ.ο.κ.

Ευχαριστω πολυ για την αναλυτικη απαντηση.
Η βιολογια λοιπον, οπως καταλαβα και απο το βιβλιο και απο αλλα αρθρα που εχω διαβασει, επηρεαζεται σημαντικα απο τη θερμοκρασια.
Το ποσο και πως επηρεαζεται δεν ενδιαφερει τους περισσοτερους, απλα ο καθενας θελει να καλυπτονται οι απαιτησεις του συστηματος του (ενυδρειου).
Σε αλλα συστηματα μπορει να φανει αμεσως προβλημα απο τη διακοπη της λειτουργιας της βιολογιας, σε αλλα οχι.

Η βιολογια ειναι γνωστο στους περισσοτερους, οτι ποτε δεν χανεται εξ ολοκληρου.
Ακομα και σε ενα ενυδρειο που θα στησω τωρα ολοκαινουριο, μερικα βακτηρια θα υπαρχουν (ετσι ξεκιναει και το στρωσιμο).
Το θεμα ειναι ποτε θα πολλαπλασιαστουν τοσο οσο να καλυπτουν το συστημα.
Αυτα που γνωριζουμε ειναι οτι σε κανονικες συνθηκες, διπλασιαζεται ανα 15-24 ωρες περιπου. Στις συνθηκες συμπεριλαμβανεται και η θερμοκρασια.
Το ιδιο θεμα μας απασχολει και εδω. Ποτε θα ξανακαλυπτει το συστημα.
Και για αυτο το ερωτημα, δεν υπαρχει στανταρ απαντηση για ολα τα ενυδρεια.
Αν εχεις χρονο, (αν και εχω ενα καθηγητη βιοχημικο χομπιστα που τα περναει μαι ματια για ουσιαστικα λαθη ή παραλειψεις) τσεκαρε κι εσυ σε αυτο το θεμα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933 τη μεταφραση των αρθρων σε .. "ενυδρειακη γλωσσα" και αν θες γραψε εκει.
Στο τελος εχω σε λινκ τις πηγες/αρθρα.

.

AgMa
01-02-16, 11:46
Να ρωτήσω κάτι άλλο; Δεν υπάρχει περίπτωση το καθαρό νερό αντί να πάει στο spray bar, να γυρίσει στο φίλτρο;
Μήπως αυτό έχει να κάνει με την απόσταση που κόβουμε τον σωλήνα για να βάλουμε το Τ;
Το έχω κάνει έτσι στο δικό μου που στήνω τώρα με ένα dophin astro 2208 αλλά το Τ το έχω βάλει πολύ κοντά (περίπου στους 3 πόντους) απ' το ρακόρ του φίλτρου. Δεν θα έχω πρόβλημα;

Τάκης
01-02-16, 13:33
Να ρωτήσω κάτι άλλο; Δεν υπάρχει περίπτωση το καθαρό νερό αντί να πάει στο spray bar, να γυρίσει στο φίλτρο;
Μήπως αυτό έχει να κάνει με την απόσταση που κόβουμε τον σωλήνα για να βάλουμε το Τ;
Το έχω κάνει έτσι στο δικό μου που στήνω τώρα με ένα dophin astro 2208 αλλά το Τ το έχω βάλει πολύ κοντά (περίπου στους 3 πόντους) απ' το ρακόρ του φίλτρου. Δεν θα έχω πρόβλημα;
Και απο το φίλτρο που θα πάει ; δεν μπορει να παει αλλου.

--------------------------------------------
Μόλις τελειώσω με του φιλου το ενυδρείο θα σας βγάλω φωτογραφείες.
Σε αυτό έβαλα 4 βανάκια και ρακορ και ΤΑΦ τύπου LOCK (για να μην έχω σφικτηρες) και ταχυσύδεσμο στην εισοδο απο το βαρέλι.
2 βανακια στην εισοδο , το ενα κόβει την είσοδο απο το ενυδρείο και με το άλλο ανοιγω την εισοδο απο το βαρέλι, και 2 στην έξοδο , με το ένα κόβω το νερό προς το spray-bar και το άλλο ανοιγω προς την αποχετευση. Οταν μπει σε λειτουργια θα έχεται νεότερα. Κόστος για ρακορ, ΤΑΦ και βανακια , 9 Ευρω απο το Praktiker

delta66
01-02-16, 13:43
Το φιλτρο λειτουργει συνεχως και στελνει το νερο του ενυδρειου αλλα της αλλαγης, πισω στο ενυδρειο.

AgMa
17-02-16, 21:56
Μόλις τέλειωσα την εγκατάσταση του όλου συστήματος. Κάποιες παρατηρήσεις:
1) Ανοίγω το βανάκι που πρόσθεσα με κλειστά τα βανάκια του φίλτρου και αρχίζει και βγαίνει νερό από το spray bar προς την αποχέτευση. Όταν η στάθμη του ενυδρείου κατέβει χαμηλότερα από το spray bar, σταματάει να αδειάζει.
Άρα για να αδειάσει περισσότερο, τα βανάκια του φίλτρου πρέπει να είναι επίσης ανοιχτά για να γίνεται κύκλωμα και να αδειάσει όσο θέλουμε.
2) Όσο και να το προσπάθησα στο γέμισμα, δεν μπορούσα να στείλω το νερό απ' το βαρέλι στο ενυδρείο, αντιθέτως μου άδειαζε το νερό του ενυδρείου στο βαρέλι ενώ η αντλία ήταν στην πρίζα (το νερό του ενυδρείου έβγαινε απ' την μεριά που υποτίθεται θα έπρεπε να τραβάει η αντλία). Υποθέτω άρχισε να δουλεύει ανάποδα;
Τι έκανα λάθος;

Τάκης
17-02-16, 22:22
Κάτι μου φαίνεται πως είναι ανάποδα,
για πες ακριβώς πως τα έχεις βάλει

delta66
17-02-16, 23:03
Μόλις τέλειωσα την εγκατάσταση του όλου συστήματος. Κάποιες παρατηρήσεις:
1) Ανοίγω το βανάκι που πρόσθεσα με κλειστά τα βανάκια του φίλτρου και αρχίζει και βγαίνει νερό από το spray bar προς την αποχέτευση. Όταν η στάθμη του ενυδρείου κατέβει χαμηλότερα από το spray bar, σταματάει να αδειάζει.
Άρα για να αδειάσει περισσότερο, τα βανάκια του φίλτρου πρέπει να είναι επίσης ανοιχτά για να γίνεται κύκλωμα και να αδειάσει όσο θέλουμε.
2) Όσο και να το προσπάθησα στο γέμισμα, δεν μπορούσα να στείλω το νερό απ' το βαρέλι στο ενυδρείο, αντιθέτως μου άδειαζε το νερό του ενυδρείου στο βαρέλι ενώ η αντλία ήταν στην πρίζα (το νερό του ενυδρείου έβγαινε απ' την μεριά που υποτίθεται θα έπρεπε να τραβάει η αντλία). Υποθέτω άρχισε να δουλεύει ανάποδα;
Τι έκανα λάθος;
Ε ναι, το 1 ειναι φυσικο να γινεται ετσι, αφου εχεις κλειστο το βανακι του φιλτρου.
Το φιλτρο να ειναι ανοιχτο και να λειτουργει κανονκα για να βγαζει το νερο εξω.
Να υποθεσω εχεις βαλεις, κανονικα οπως περιγραφω, το ταφ στο σωληνα εξοδου του φιλτρου? (σε αυτον που στελνει νερο απο το φιλτρο στο ενυδρειο)
Αν ναι, τοτε το οτι δεν στελνει νερο στο ενυδρειο η αντλια, οφειλεται στο οτι βαζεις την αντλια στο ρευμα και αργεις να ανοιξεις το βανακι στο ταφ για να παει νερο στο ενυδρειο. Παραλληλα μαλλον εχεις πολυ χαμηλα τη ορη απο τη ρυθμσι της αντλιας.
Δοκιμασε λιγο πιο δυνατα τη ροη της αντλιας και μολις τη βαλεις στη πριζα ανοιξε αμεσως το βανακι.
Στο φιλτρο, μπορεις αν θελεις να κοψεις τη ορη στη μεση, για να μη ζοριζονται οι σωληνες με τυχων μεγαλη πιεση (νερο απο ερχεται απο το φιλτρο και μαζι νερο που ερχεται απο το βαρελι).

Αλλη αιτια μπορει να ειναι, η αντλια σου να εχει μικρο μανομετρικο κα να μη μπορει να στειλει νερο ψηλα.

AgMa
17-02-16, 23:09
Στην έξοδο του φίλτρου και μετά από 5 πόντους έκοψα τον σωλήνα και έβαλα ένα Τ. Η μια μεριά του Τ συνεχίζει στο φίλτρο και στην άλλη έχω βάλει ένα βανάκι όπως στις οδηγίες.
Μετά το βανάκι, ένας σωλήνας πάει στο μπαλκόνι για άδειασμα και μόλις τελειώσω, βάζω στον ίδιο σωλήνα τον κυκλοφορητή και τον ρίχνω στο βαρέλι.
Αν τον βάλω στην πρίζα, χωρίς να ανοίξω το βανάκι βέβαια, δεν βλέπω το νερό να πηγαίνει μέχρι το βανάκι. Αν το ανοίξω τώρα, αρχίζει το νερό του φίλτρου και επιστρέφει στον κυκλοφορητή.
Το περίεργο βέβαια με τον κυκλοφορητή είναι ότι έχει 1 είσοδο και 2 εξόδους. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει, αλλά και με το δάχτυλο που βουλώνω την μία έξοδο, δεν αλλάζει κάτι.

delta66
17-02-16, 23:39
Στην έξοδο του φίλτρου και μετά από 5 πόντους έκοψα τον σωλήνα και έβαλα ένα Τ. Η μια μεριά του Τ συνεχίζει στο φίλτρο και στην άλλη έχω βάλει ένα βανάκι όπως στις οδηγίες.
Μετά το βανάκι, ένας σωλήνας πάει στο μπαλκόνι για άδειασμα και μόλις τελειώσω, βάζω στον ίδιο σωλήνα τον κυκλοφορητή και τον ρίχνω στο βαρέλι.
Αν τον βάλω στην πρίζα, χωρίς να ανοίξω το βανάκι βέβαια, δεν βλέπω το νερό να πηγαίνει μέχρι το βανάκι. Αν το ανοίξω τώρα, αρχίζει το νερό του φίλτρου και επιστρέφει στον κυκλοφορητή.
Το περίεργο βέβαια με τον κυκλοφορητή είναι ότι έχει 1 είσοδο και 2 εξόδους. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει, αλλά και με το δάχτυλο που βουλώνω την μία έξοδο, δεν αλλάζει κάτι.
Η συνδεσμολογια ειναι ΟΚ.
ΟΚ, ειναι φυσικο αν δεν ανοιξεις το βανακι, να μη προχωραει νερο προς το ενυδρειο.
Το υπολοιπο δεν μου ακουγεται καλα.
Αν υπαρχει κι αλλη διεξοδος για το νερο, αυτο φυσικα και θα ακολουθησει την πιο ευκολη οδο, κι αυτη ειναι αυτη που ειναι πιο χαμηλα στο εδαφος. Δλδ η δευτερη τρυπα στη αντλια.
Απο τη στιγμη που θα παρει φορα το νερο να επιστρεφει στο βαρελι, ακομα κι αν κλεινεις την τρυπα, δεν το σωζεις.
Πρεπει να κλεισεις την αλλη εξοδο ερμητικα, πριν ξεκινησει να λειτουργει το συστημα.
Ποια αντλια ειναι ακριβως?

AgMa
18-02-16, 00:22
Αυτή είναι η αντλία:
http://www.igna.gr/index.php/eshop/antlie-5/1856-bg01-0039-waterpump-rs-7500-detail

delta66
18-02-16, 00:29
Καταλαβα.
Κλεισε με σιλικονη τις τρυπες. (αυτη ειναι η δευτερη εξοδος που μου λες υποθετω)
Σιλικονη bison 100% καθαρη.
Χωρις προσθετα δλδ, ουτε να ειναι αντιμουχλικη.
Περιμενεις 2-3 μερες να στεγνωσει καλα πριν μπει στο νερο.

AgMa
05-03-16, 13:42
Το έκανα. Το νερό πλέον ανεβαίνει αλλά αργά και βασανιστηκά. Και όσο πέφτει η στάθμη ζορίζεται περισσότερο, τα τελευταία 5-6 λίτρα δεν τα ανεβάζει με τίποτα, πιάνω το βαρέλι και ρίχνω το υπόλοιπο όπως είναι μέσα στο ενυδρείο. Το περίεργο είναι ότι αν κλείσω το φίλτρο και τις βάνες, γεμίζει πιο γρήγορα το ενυδρείο. Αν δουλεύει το φίλτρο, ζορίζει περισσότερο την αντλία. Ή η αντλία δεν είναι δυνατή ή κάτι δεν κάνω σωστά.

alexis cosmo
05-03-16, 23:08
θέλεις αντλια μεγαλύτερη με μεγαλύτερο υψομετρικο

AgMa
06-03-16, 13:40
Αναλαμπή! Μήπως για όλα αυτά ευθύνεται ο εξωτερικός ριάκτορας;

Τάκης
06-03-16, 21:12
παιδιά δείτε τι έκανα στο ενυδρείου του φίλου μου http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=89805
Πήρα τα παρακάτω εξαρτήματα
2 Ταυ για 12αρι λάστιχο

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-t_zpszwjhtidg.jpg

4 βανάκια 3/4

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-banaki_zpsr1guzruj.jpg

και 4 ρακορ 3/4

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-rakor_zps97nj4pem.jpg

ξεβίδωσα τα lock από το Ταυ

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-t1_zpsdrw1utox.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-lock_zpszwbb8hug.jpg

και έκανα τη παρακάτω συνδεσμολογία

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-all_zpsa0fczgzx.jpg

αυτό μπήκε στην έξοδο του φίλτρου /είσοδο του ενυδρείου.
Κλείνοντας το επάνω βανάκι που είναι η εισοδος νερού στο ενυδρείο και ανοίγοντας το πλαϊνό αδειάζει το ενυδρείο
Ακριβώς ένα ίδιο στην είσοδο του φίλτρου / έξοδο από το ενυδρείο
Κλείνοντας το επάνω βανάκι που έρχεται από το ενυδρείο το φίλτρο σταματάει να τραβάει από το ενυδρείο και ανοίγοντας το πλαϊνό που έχω συνδέσει τη σωλήνα που πάει στο βαρέλι τραβάει από το βαρέλι. Έτσι λοιπόν αδειάζω πρώτα το ενυδρείο, γυρίζω τα βανάκια στην αρχική τους θέση και ανοίγω το βανάκι του βαρελιού και κλείνω αυτό που τραβάει από το ενυδρείο και γεμίζω το ενυδρείο.
Στην είσοδο από το βαρέλι ή και στην έξοδο προς την αποχέτευση μπορείτε να βάλετε έναν ταχυσύνδεσμο βρύσης

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-arseniko_zpscl5ilofz.jpg

και στα αντίστοιχα λάστιχα ταχυσύνδεσμο λάστιχου

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-thiliko_zps8x3erw48.jpg

και έχουμε αυτή τη συνδεσμολογία

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-all1_zpssu0r5xfa.jpg

και όταν τελειώσουμε ξεκουμπώνουμε τα λάστιχα εισόδου και εξόδου και τα φυλάμε μαζί με το βαρέλι. Τα ρακορ και τα βανάκια πρέπει να είναι 3/4 γιατι ταιριάζουν στα lock όπως ταιριάζει και ο ταχυσύνδεσμος βρύσης. Όλο αυτό λειτουργεί χωρίς άλλη αντλία, μόνο με το φίλτρο
----------------------------------------------
Να τονίσω πως όλα αυτά κόστισαν μόνο 9 Ευρώ :)

AgMa
06-03-16, 21:44
Το δοκίμασες αν δουλεύει σωστά; Γιατί ξέρω ότι το φίλτρο δεν "τραβάει" το νερό, αλλά το κυκλοφορεί. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις.

Τάκης
06-03-16, 21:50
Μια χαρά τραβάει, το φίλτρο είναι στο πάτωμα και το ενυδρείο δεν είναι ψηλά, σε ύψος τραπεζιού, γύρω στους 80 πόντους + ύψος του ενυδρείου , και το βαρέλι είναι 75 λίτρων.
Πριν το δοκιμάσουμε είχαμε έτοιμη και μια αντλία 600Λ/Ω αλλά δεν χρειάστηκε. Το φίλτρο είναι το Eheim 2233, δεν είναι και κάποιο δυνατό

delta66
07-03-16, 00:26
Το δοκίμασες αν δουλεύει σωστά; Γιατί ξέρω ότι το φίλτρο δεν "τραβάει" το νερό, αλλά το κυκλοφορεί. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις.

Στην εξοδο του φιλτρου το εχει βαλει το συστημα, οποτε το φιλτρο "σπρωχνει" εκει το νερο.
Τακη, το πανω βανακι (προς το ενυδρειο) δεν χρειαζοταν.
Το νερο φευγει απο το ταφ προς την αποχετευση, με τη βαρυτητα. Δεν μπορει να ανεβει στο ενυδρειο οταν ειναι ανοιχτο το βανακι αποχετευσης. Ακολουθει την ευκολη οδο (δλ το ανοιχτο βανακι αποχετευσης)

Τάκης
07-03-16, 01:02
Τακη, το πανω βανακι (προς το ενυδρειο) δεν χρειαζοταν.
Το νερο φευγει απο το ταφ προς την αποχετευση, με τη βαρυτητα. Δεν μπορει να ανεβει στο ενυδρειο οταν ειναι ανοιχτο το βανακι αποχετευσης. Ακολουθει την ευκολη οδο (δλ το ανοιχτο βανακι αποχετευσης)

Και όμως Σπύρο κάποιο ανέβαινε και επάνω αλλά το πιο πολύ φεύγει για την αποχέτευση, απλά αν κλείνουμε το βανακι αδειάζει πιο γρήγορα

AgMa
07-03-16, 16:43
Δεν έχει πρόβλημα που το καθαρό νερό περνάει απ' το βιολογικό υλικό; Ή αν είναι ίδιες οι παράμετροι δεν μας επηρεάζει σε κάτι;

Τάκης
07-03-16, 17:31
Δεν έχει πρόβλημα που το καθαρό νερό περνάει απ' το βιολογικό υλικό; Ή αν είναι ίδιες οι παράμετροι δεν μας επηρεάζει σε κάτι;
Ετσι ακριβώς

Τάκης
07-03-16, 17:48
Πήγα σήμερα από εκεί και τράβηξα φωτογραφίες

Είσοδος του φίλτρου από το ενυδρείο

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-07032016930_zpsnwrggpqc.jpg

Εξοδος του φίλτρου / είσοδος του ενυδρείου

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-07032016931_zpsd41k85uy.jpg

και η αποχέτευση

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-07032016932_zpsxjdq6o3v.jpg

AgMa
09-04-16, 23:13
Τάκη, πόση ώρα χρειάζεται περίπου να μεταφέρει το νερό απ' το βαρέλι και για πόσα λίτρα μιλάμε;
Με έχει κουράσει να σηκώνω το βαρέλι στο τέλος και να ρίχνω το υπόλοιπο νερό μέσα. Θέλει μεγαλύτερη αντλία αλλά απ' τα 40 ευρώ προτιμώ να το κάνω έτσι.

Τάκης
09-04-16, 23:29
Δεν τον έχω ρωτήσει πόση ώρα κάνει, αλλά μου είπε πως το απολαμβάνει φτιάχνει καφέ και απλά το παρακολουθεί που αλλάζει νερά σχεδόν μόνο του

fouskas
30-10-16, 13:46
Σπύρο καλησπέρα,

έχω διαβάσει με ενδιαφέρον την πατέντα σου κ ήθελα να σε ρωτήσω το εξής:

στην περίπτωση (τη δική μου) που δεν υπάρχει ρυθμιστής ροής στο εξωτερικό φίλτρο, πως πιστεύεις ότι μπορεί να γεμίσω το ενυδρείο? Σκεφτόμουν να έχω κλειστό το φίλτρο και να προσθέσω άλλο ένα βανάκι μεταξύ του φίλτρου και του ταφ, το οποίο θα κλείνει τη πορεία του νερού προς το φίλτρο, ώστε το νερό να φεύγει προς τα πάνω. Αν δεν υπάρχει αυτό το βανάκι, ίσως το νερό να φεύγει προς τα κάτω και να μπουκώσει το φίλτρο. Στην άλλη περίπτωση, δλδ χωρίς το έξτρα βανάκι που προανέφερα και έχοντας σε ταυτόχρονη λειτουργία την αντλία από το βαρέλι και το φίλτρο, φοβάμαι ότι οι ενώσεις (σε βανάκι και ταφ) θα την ακούσουν γιατί θα πρέπει να "εξυπηρετήσουν" διπλάσια ποσότητα νερού.

Τι λες?

AgMa
30-10-16, 16:11
Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά προσωπικά όταν δεν κλείσω το βανάκι του φίλτρου γυρίζει το νερό στο φίλτρο.

delta66
31-10-16, 01:18
Σπύρο καλησπέρα,

έχω διαβάσει με ενδιαφέρον την πατέντα σου κ ήθελα να σε ρωτήσω το εξής:

στην περίπτωση (τη δική μου) που δεν υπάρχει ρυθμιστής ροής στο εξωτερικό φίλτρο, πως πιστεύεις ότι μπορεί να γεμίσω το ενυδρείο? Σκεφτόμουν να έχω κλειστό το φίλτρο και να προσθέσω άλλο ένα βανάκι μεταξύ του φίλτρου και του ταφ, το οποίο θα κλείνει τη πορεία του νερού προς το φίλτρο, ώστε το νερό να φεύγει προς τα πάνω. Αν δεν υπάρχει αυτό το βανάκι, ίσως το νερό να φεύγει προς τα κάτω και να μπουκώσει το φίλτρο. Στην άλλη περίπτωση, δλδ χωρίς το έξτρα βανάκι που προανέφερα και έχοντας σε ταυτόχρονη λειτουργία την αντλία από το βαρέλι και το φίλτρο, φοβάμαι ότι οι ενώσεις (σε βανάκι και ταφ) θα την ακούσουν γιατί θα πρέπει να "εξυπηρετήσουν" διπλάσια ποσότητα νερού.

Τι λες?

Καταρχην δεν ειναι 100% δικια μου πατεντα. Εχω παρει ιδεες απο αλλες κατασκευες και τις προσαρμοσα στα δικα μου πρωτυπα.

Δεν χρειαζεται να εχει ρυθμιστη ροης ή βανακι κλπ το φιλτρο σου.
Απλα αφηνεις το φιλτρο ανοιχτο να λειτουργει κατα την αλλαγη. (φυσικα ειναι απαραιτητο οι σωληνες εισαγωγης να βυθιζονται μεσα στο νερο ακομα και μετα την οποιαδηποτε πτωση της σταθμης κατα την αλλαγη νερου, για να συνεχιζει η ροη του νερου απο το ενυδρειο στο φιλτρο)
Οταν βαζεις το φρεσκο νερο και το φιλτρο συνεχιζει να λειτουργει, ολο το νερο παει υποχρεωτικα στο ενυδρειο αφου το νερο ακολουθει την πιο ευκολη οδο, κι αυτη ειναι η ανοιχτη διοδος του σωληνα προς το ενυδρειο.
Δεν μπορει το νερο της αλλαγης να παει προς το φιλτρο γιατι το φιλτρο σπρωχνει στο ενυδρειο νερο. Ουτε μπορει να παει νερο απο το φιλτρο στο βαρελι, αφου κι εκει υπαρχει η αντλια που σπρωχνει το νερο στο ενυδρειο.

Τα υλικα που χρειαζεσαι ειναι ενα Ταυ (στο σωληνα που στελνει νερο απο το φιλτρο στο ενυδρειο), ενα βανακι και αλφαδολαστιχο μεχρι την αποχετευση και μεχρι το βαρελι.
Το αλφαδολαστιχο αυτο πρεπει να αδειαζει απο το νερο μετα την αλλαγη, για αποφυγη ρισκου αναπτυξης παθογονων βακτηριων λογο στασιμου νερου για πολλες ημερες.
Προσωπικα εχω φροντισει τα ενυδρεια μου να ειναι κοντα σε μπαλκονι, και το βαρελι μπορει να βρισκεται κοντα στο ενυδρειο, οποτε ο σωληνας ειναι μικρος και ευχρηστος.
Αν χρειαστει να ειναι μακρυ το αλφαδολαστιχο, ενδεχεται να χρειαστει διπλο βανακι για ευκολη αποσυνδεση και φυλαξη του, χωρις απονερα στο πατωμα.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-water_changes-lido120allagi2.jpg

fouskas
31-10-16, 08:14
Καλημέρα Σπύρο,

Οκ, σ' ευχαριστώ. Η ανησυχία μου ήταν ότι δεν έχει ρύθμιση ροής το φίλτρο αλλά αφού όπως λες, δεν είναι απαραίτητο, δεν έχω λόγο να μη σε εμπιστευτώ. Θα το δοκιμάσω.

Themis_aqua
31-10-16, 12:17
Αφου ξανανοιχτηκε το θεμα να ρωτησω κι εγω κατι, απ το βαρελι αλλαγης που θα ναι μακρια 3-4μετρα απ το ενυδρειο τι αντλια χρειαζομαι για να το φτιαξω κι εγω;
Εχω μια 200 λτ/ωρα 12βολτη με μανομετρικο 2.5 μετρα θα κανει τιποτα;

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

delta66
31-10-16, 12:44
Αφου ξανανοιχτηκε το θεμα να ρωτησω κι εγω κατι, απ το βαρελι αλλαγης που θα ναι μακρια 3-4μετρα απ το ενυδρειο τι αντλια χρειαζομαι για να το φτιαξω κι εγω;
Εχω μια 200 λτ/ωρα 12βολτη με μανομετρικο 2.5 μετρα θα κανει τιποτα;

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας TapatalkΑπο τη στιγμη που εχει μανομετρικο καλο, θα μπορει να φτανει το νερο στο ενυδρειο. Η ροη θα ειναι ομως πολυ αργη. Οχι πως πειραζει αυτο. Τοσο το καλυτερο για τα ψαρια.
Μπορεις να δοκιμασεις και απο τωρα προσομοιωντας το υψος κρατωντας ψηλα την ακρη του σωληνα (πχ με ενα κουβα νερο στο μπανιο).

Τάκης
31-10-16, 12:47
Δεν παίζει και μεγάλο ρόλο το μήκος,
όσο το ύψος (μανομετρικό) και η ροή (λίτρα/ώρα),
και παίζει και ένα μικρό ρόλο η διατομή του αλφαδολάστιχου,
μη βάλεις δηλαδή μεγάλη αντλία με κανα 8αρι ή 10αρι αλφαδολάστιχο, θα πέσει πολύ η ροή, απο 12αρι και πάνω

Themis_aqua
31-10-16, 13:28
Σας ευχαριστω πολυ!!
Αυτη τη 200λιτρη αντλια που λεω την εχω συγκρινει με μια αλλη 500λτ/ωρα 220volt αλλα με 1m μανομετρικο και πεταγε το νερο με 3πλασια ροη στο ενυδρειο..Μανομετρικο το κυριως κριτηριο λοιπον!!

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

delta66
31-10-16, 14:07
Σας ευχαριστω πολυ!!
Αυτη τη 200λιτρη αντλια που λεω την εχω συγκρινει με μια αλλη 500λτ/ωρα 220volt αλλα με 1m μανομετρικο και πεταγε το νερο με 3πλασια ροη στο ενυδρειο..Μανομετρικο το κυριως κριτηριο λοιπον!!
Και τα δυο παιζουν ρολο. Οταν εχουμε να σηκωσουμε ψηλα το νερο βεβαια, πρεπει να το υπερκαλυπτει το μανομετρικο της αντλιας.

fouskas
17-11-16, 01:25
...να πω ότι έκανα και γω την προέκταση με το βρυσάκι και πραγματικά μου έλυσε τα χέρια. Περιμένω τώρα και την αντλία για να γεμίζω και εύκολα. Ευχαριστούμε για τη μετάδοση της γνώσης! :D

AgMa
05-12-17, 02:00
Να ρωτήσω, παρατηρώ ότι όταν ανοίγω το βανάκι να αδειάσω νερό, το φίλτρο ξενερίζει (συνήθως για 1 λεπτό περίπου) και μετά σταματάει.
Το λάστιχό μου είναι μακρύ γιατί αδειάζω και βγαίνει κατευθείαν εκτός σπιτιού σε αποχέτευση.
Υπάρχει περίπτωση αυτό το ξενέρισμα του φίλτρου να είναι νερό του σωλήνα που επιστρέφει στο φίλτρο από τον σωλήνα (που σίγουρα θα είναι γεμάτο βρωμιά και μούχλα αφού μένει στάσιμο μέχρι την επόμενη αλλαγή) λόγω πιέσεων ή σιφωναρίσματος;
Ελπίζω να ακούσω όχι...