Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Συνδυασμος ψαριών

nicpapa
02-09-10, 15:54
Νομίζω πως ξεκίνησα στραβά έχω σε φυτεμενο ενυδρέιο 180lt. 8 guppies 4 apple snails και σήμερα πήγα στο πετσοπ και μου πρότεινε κ μου δώσε 2 angelfish και τώρα μετά από ψάξιμο βλ΄επω πως δεν ταιρ΄ιαζουν !!! Οπότε τώρα τι κάνω τα αφήνω έτσι η να δίωξω τα angelfish ???

Πληροφορίες

Διαστάσεις:100M*40Π*50Y
Όγκος:180
Κατηγορία:κοινωνικό
Φυτά: Anubias barteri var. nana ,Hygrophila corymbosa,Rotala macrandra,egeria densa,ceratophyllum ,cryptocorines και άλλα 3 που δεν γνωρίζω.
Ψάρια / Άλλα είδη: 4 apple snails
Διακοσμητικά υλικά:Υπόστρωμα flourite , χαλαζιακό χαλίκι μαύρο 5 εκ. 3 ρίζες
Φόντο: Μαύρο χαρτόνι
Φωτισμός: 1 plant power 30watt και 1 λευκή 30watt
Διάρκεια φωτισμού:10 ώρες
Φιλτράρισμα:eheim aquaball 2212
Θερμοστάτης: JAGER 150 Watt
Λίπανση: 15 ml aquaflorin
Παροχή CO2:diy co2

Παράμετροι:

pH:7.5
Γενική σκληρότητα (GH):17
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):20
Αμμωνία (ΝΗ3):0
Νιτρώδη (ΝΟ2):0
Νιτρικά (ΝΟ3):-
Αλλαγές νερού:1 την εβδομάδα
Θερμοκρασία:26-28
Άλλες πληροφορίες:

PascM
02-09-10, 15:55
Ανάλογα τι ενυδρείο θέλεις να στήσεις! Θα σου πρότεινα πάντως να διώξεις τα αγγελόψαρα καθώς η αλήθεια είναι ότι θέλουν αρκετά ψηλό ενυδρείο.

nicpapa
02-09-10, 16:41
το ύψος του ενυδρείου είναι 50εκ. Τί μπορω να βάλω , με τις τιμές αυτές εχουν πρόβλημα τα αγγελοψαρα , αν τα κρατήσω θα έχω προβλημα?

bokostas
02-09-10, 16:48
Τα 50 εκ. ύψους είναι οριακά για τα αγγελόψαρα, καλύτερα να ήταν 60.
Επίσης προτιμούν πολύ μαλακότερο νεράκι, με σκληρότητες κάτω του 10.

nicpapa
02-09-10, 16:57
Μάλιστα , θα τα αφήσω λίγο καίρο να δώ τι θα κάνω, κάπου έχω διαβάσει οτι τα ψάρια λόγο αναπαραγωγης σε ενυδρεία , αλλάζουν τροπο ζωής ? Δηλαδή προσαρμόσζονται στις συνθηκες του νερού , ισχυεί κατι τέτοιο ? Για φυτεμένο οπως το δικό μου τι ψαρια να βάλω ? τα guppies συνήθως βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια , τα gouramis είναι για αλκάλικα νερά σωστα ? Αν πάρω πόσα να πάρω 2 η 4 ?Ακομη τα corydoras αν τα βάλω θα μου ξεριζώνουν τα φυτα ?

bokostas
02-09-10, 17:22
Ναι, ψιλοπροσαρμόζονται, όχι όμως ότι τους αρέσει ή ότι είναι ΟΚ, απλά επιβιώνουν για λίγο, με πολλά προβλήματα όμως, όπως:
-μικρότερη διάρκεια ζωής,
-ροπή σε ασθένειες και ευαισθησία στο στρες,
-προβλήματα στην αναπαραγωγή
και το κυριότερο:
-ποτέ δεν θα δεις τις πραγματικές συμπεριφορές τους, αφού πάντα θα είναι υπό πίεση.

Αν θέλεις να κρατήσεις τα γκάπυ και το νερό της βρύσης, τότε μπορείς να προσθέσεις ξιφοφόρους (ή πλάτυ) και μόλυ.
Αν θέλεις αγγελόψαρα, γκουράμι και κόρυς, τότε πρέπει να μαλακώσεις το νερό σου (δες για Α/Ο, τύρφη, απιονισμένο κλπ).

nicpapa
02-09-10, 18:28
Ωραια λοιπόν σκέφτομαι να κρατήσω τα αγγελοψαρα ριχνοντας την σκληρότητα να πάρω πίσω τα guppies και να παρω 4-5 corydoras , 2 γκουραμι . Πηράζουν τα φυτα καποιο απο αυτά?

bokostas
02-09-10, 18:42
Μπα, δεν θα σου πειράξουν τα φυτά.

nicpapa
02-09-10, 18:45
Ο συνδυασμος και ο πληθυσμός των ψαριών είναι εντάξει ?

Υδωρ
02-09-10, 18:48
Ο κυριότερος λόγος που δεν μπορείς να βάλεις αυτά τα ειδη μαζι ειναι το γεγονός ότι τα ψάρια αυτά ζουν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Τα ζωοτόκα (γκάππυ, πλάτυ, κλπ) θέλουν καθαρά αλκαλικό περιβάλλον (ρΗ=7,3 έως 8,0) και αρκετά σκληρό νερό (έως και σχεδόν υφάλμυρο) ενώ αντίθετα τα σκαλάρια (αγγελόψαρα) θέλουν κατά προτίμηση όξινο νερό (ρΗ=κάτω από 7,0) και αρκετά μαλακό νερό.

Επίσης, λόγω μεγέθους και εξωτερικής εμφάνισης, τα μικρόσωμα γκαππάκια κινδυνεύουν όχι μόνο με τσιμπιές, αλλά και να φαγωθούν από τα σκαλάρια. Τα ενυδρεία που θα φιλοξενήσουν σκαλάρια, κανονικά πρέπει να είναι από 60+ πόντους και πάνω σε ύψος και συνήθως είναι ειδικές κατασκευές και φυσικά περισσότερα λίτρα.
Λόγω του νέου περιβάλλοντος και της αλλαγής των συνθηκών νερού, τα σκαλάρια που θα βάλουμε στο ενυδρείο μας μπορεί να τρομάξουν και το πρώτο καιρό να κρύβονται ανάμεσα στα φυτά ή σε άλλες σκοτεινές γωνιές. Στη πρώτη μου επαφή με αυτά τα υπέροχα ψάρια, είχα ανησυχήσει ιδιαίτερα. Ενώ στο μαγαζί από όπου τα πήρα φαίνονταν ζωηρά και κινητικά, στο ενυδρείο μου για δυο τρεις μέρες ήταν συνεχώς κρυμμένα. Αρχίζοντας όμως να προσαρμόζονται, έκαναν δειλά-δειλά τις εμφανίσεις τους, ώσπου μετά από μερικές μέρες μπορούσα πια να τα απολαμβάνω να κολυμπούν μεγαλόπρεπα σε όλο το ενυδρείο. Και όταν τελικά προσαρμοστούν απόλυτα και οι συνθήκες που ζουν είναι οι σωστές, θα γίνουν ιδιαίτερα φιλικά με τον άνθρωπο που τα φροντίζει, μέχρι που σιγά-σιγά μαθαίνουν να τρώνε ακόμη και από το χέρι του. Κολυμπούν κυρίως στο μεσαίο στρώμα του ενυδρείου και λόγω της σωματικής τους διάπλασης να προτιμάτε έναν διάκοσμο από φυτά με στενόμακρα φύλλα. Ομως και φυτά με πλατιά σκληρά φύλλα (πχ ανούμπιες) είναι επίσης απαραίτητα για την περίπτωση της αναπαραγωγής τους και την εναπόθεση των αυγών. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι είναι σχετικά αδιάφορα με τα υπόλοιπα ψάρια (εκτός από την εποχή που γεννούν), αλλά πολλές φορές τα είδα αρκετά επιθετικά στα νέα σκαλάρια που μπήκαν στο ενυδρείο μετά από αυτά, σε μια προσπάθεια να τα απομονώσουν. Βέβαια τις περισσότερες φορές η ένταση κοπάζει μετά από μερικές ημέρες και τελικά ζουν μαζί αρμονικά. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με Νέον ή άλλα μικρόσωμα tetra γιατί είναι το πιο πιθανό αυτά κάποια στιγμή να καταλήξουν γεύμα για τα σκαλάρια (στη φύση αποτελούν μέρος της διατροφής τους). Δεν θα πρέπει ποτέ να διατηρείτε ένα σκαλάρι μόνο του γιατί είναι ψάρια που πρέπει να ζουν είτε σε κοπάδια πολλών ατόμων (άρα σε αρκετά μεγάλο ενυδρείο), είτε ανά συμβατά ζευγάρια.

Τα σκαλάρια είναι ευαίσθητα στη κακή ποιότητα νερού, οπότε η πολύ καλή φίλτρανση αλλά και οι τακτικές και συχνές αλλαγές νερού, είναι αναγκαίες και απαραίτητες. Προτιμούν σχετικά χαμηλό φωτισμό και χαμηλή ροή νερού, ενώ φυσικά το ενυδρείο τους θα πρέπει να είναι επαρκώς φυτεμένο και να έχουμε προσθέσει αρκετές ρίζες και ξύλα. Επίσης ενδείκνυται και η χρήση τύρφης σε ενυδρεία με σκαλάρια.

nicpapa
03-09-10, 11:56
Ευχαριστώ Υδωρ , ήσουν αναλυτικότατος . Οπότε με λίγα λόγια διώχνω τα guppies... κραταω τα αγγελοψαρα , κατεβάζω τιμες gh , ph . Τώρα για τιην σκληρότητα , η τύρφη χρησιμοποιητε και στο φίλτρο μεσα , η φτίαχνεις νερό εκτος ενυδρείου ? Το co2 κατεβάζει το ph σωστά ?Αυτο είναι μόνιμο ή όταν χρησιμοποιησης αεραντλια , για οξυγόνωση του νερου ξανα αυξανεται?
Αν τα κατεβάσω ph και gh μπρορω να βαλω corydoras και gourami η θα κυνηγαει το ένα το άλλο ?

bokostas
03-09-10, 12:22
Η τύρφη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τους 2 τρόπους που αναφέρεις, ακόμη και με συνδυασμό τους.
Η πτώση του ph επιτυγχάνεται και με χρήση co2, αλλά δεν είναι ούτε μόνιμη, ούτε σταθερή, θέλει παρακολούθηση.
Γι αυτό πολλοί χρησιμοποιούν ph controllers, που ανοιγοκλείνουν το co2 για να κρατούν σταθερό το ph.
Πρέπει να γίνεται αργά και σταδιακά και η αύξηση της οξυγόνωσης με αεραντλία την καθυστερεί, αφού μειώνει το co2.
Κορυντόρας και γκουράμι δεν θα έχουν πρόβλημα μεταξύ τους, αν υπάρχει αρκετός χώρος και σωστές συνθήκες.

nicpapa
03-09-10, 13:48
Εχω 2 diyco2 αλλα δεν θέλω να μπλέξω με μπουκαλες , γιατι έχω ευκολα φυτα , την αεραντλια να μην την ανάβω καθόλου ?
Ανέφερες ¨Η πτώση του ph επιτυγχάνεται και με χρήση co2"
με τι άλλο μπορουμε να το μειώσουμε ? Η τύρφη στο φίλτρο είναι παλι ανεξέλεκτη σωστα , τα χημικά που έχουν για να ρυθμίζεις το ph και το gh τα αφήνουμε έτσι ?
Α και κάτι άλλο τα corydoras με τα apple snails πως τα πάνε???