Επιστροφή στο Forum : Αχ αυτό το CO2!
Πώς μπορώ να ανεβάσω το KH μου από 6 περίπου 12 και πάνω σε 120 λίτρα;
Έκανα μία πράξη με ένα προγραματάκι και μου έβγαλε χαμηλά επίπεδα co2. Και για να αυξηθεί θέλω αύξηση ΚΗ, ΡΗ ή μείωση θερμοκρασίας.
Θα μειωθεί και η θερμοκρασία αλλά τι μου συστήνετε;
Το KH σου είναι 6?Τί pH έχεις?
Η θερμοκρασία δεν παίζει μεγάλο ρόλο (στο εύρος των θερμοκρασιών που επικρατούν στο ενυδρείο σου, τουλάχιστον), οπότε βγάλτην απ'το λογαριασμό.
Πες μας ακριβώς τι θέλεις να κάνεις. Για ποιό λόγο θέλεις να αυξήσεις το ΚΗ?
Και για ευκολία, δώσε μας τις μετρήσεις σου ΚΗ, Ph, και πόσο υπολόγισες ότι είναι το CO2 σου με βαση αυτές.
το ΚΗ αυξανεται ευκολα με μαγειρικη σοδα.....
αλλα γιατι θες να το αυξησεις ?
το ΚΗ αυξανεται ευκολα με μαγειρικη σοδα.....
αλλα γιατι θες να το αυξησεις ?
Όχι δεν θέλει να αυξήσει το KH γενικά
Θέλει να αυξήσει το CO2
Δεν χρειάζεται και πολύ φιλοσοφία
Φτιάξε ένα DIY CO2 από μαγιά και καθάρισες
Φίλε Τηλέμαχε,
Αν όντως θέλεις να αυξήσεις το CO2, τότε αυτό ΔΕΝ γίνεται αλλάζοντας το ΚΗ ή το Ph. Τα επίπεδα CO2 εξαρτώνται από το πόσο διοξείδιο βάζεις εσύ στο σύστημα (π.χ. από DIY ή μπουκάλα), από την αναπνοή των φυτών και από το πόσο χάνεις με την ανατάραξη της επιφάνειας του νερού.
Σκέψου το ως εξής: για δεδομένο ΚΗ, αλλαγές στο CO2 επιφέρουν αλλαγές στο Ph. Π.χ. για ΚΗ=6, αυξάνοντας τη συγκέντρωση CO2 στο νερό σου από 15ppm σε 30ppm, πέφτει το Ph σου από 7.1 σε 6.8 περίπου.
Για νερό με μεγαλύτερο ΚΗ, απλά αλλάζει η τιμή "ισορροπίας" του Ph για την ίδια συγκέντρωση CO2 (το Ph θα είναι ψηλότερο σε σχέση με το αν είχες το ίδιο CO2 αλλά μικρότερο ΚΗ).
Η σχέση ΚΗ-ph-co2 που βλέπεις στα πινακάκια που κυκλοφορούν υποθέτει ότι στο νερό σου δεν υπάρχουν άλλα buffers (πχ. ζουμιά τύπου Ph-up/down) που μπορούν να επηρρεάσουν τη σχέση.
Πώς μπορώ να ανεβάσω το KH μου από 6 περίπου 12 και πάνω σε 120 λίτρα;
Syphon εγώ από την παραπάνω πρόταση θα έλεγα ότι άλλο καταλαβαίνω.Ίσως ο Τηλέμαχος να έχει μπερδευτεί κάπου. ;)
Syphon εγώ από την παραπάνω πρόταση θα έλεγα ότι άλλο καταλαβαίνω.Ίσως ο Τηλέμαχος να έχει μπερδευτεί κάπου. ;)
Ναι έχει μπερδευτεί
Αύξηση του kh δεν σημαίνει αύξηση του co2
Γιαννης Μ5
24-08-10, 21:59
Τηλεμαχε δεν ξερω τι θελεις να κανεις αλλα αν το ενυδρειο σου ειναι φυτεμενο μην προσπσθεις να ανεβασεις το kh.Γενικα τα φυτα προτιμουν kh 5-6 οποτε μην το χαλας....
Έχω και DIY co2 αλλά το πρόβλημά μου είναι μήπως δεν είναι αρκετό.
Όλες οι μετρήσεις μου είναι:
GH: 8 γερμανικούς βαθμούς
KH: 6 γερμανικούς βαθμούς
PH: 7.6
Θερμοκρασία: 27.7
CO2: 4.79 αλλά δεν ξέρω πόσο πάει με το DIY
Και αυτές που δεν μας χρειάζονται:
ΝΗ3/ΝΗ4: 0
ΝΟ2: 0
ΝΟ3: 12.5
Παρατήρησα πως αν ανεβάσω την ανθρακική σκληρότητα ανεβαίνουν και τα επίπεδα co2 στο νερό.
Μετά από αυτά που είπατε μένω στο diy
Δυστηχως φιλε μου το DIY δεν σου προσφερει σταθερες τιμες CO2 ακομα και μεσα στην ημερα!
Πολλοι υποστηριζουν οτι αυτο ειναι χειροτερο (η οποιοδηποτε ασταθεια) για τα φυτα μας!
πάντως με diy η καρολινιάνα μου έβγαζε 2 εκατοστά τη μέρα και όλο κλάδευα.
μετά τις ζέστες όμως
Τηλεμαχε ο πινακας PH-KH-Co2 ισχυει με την λογικη οτι ολα τα διακοσμητικα ειναι ουδετερα (πχ οχι ασβεστολιθηκα οχι τυρφη) και δεν κανεις χρηση buffer (ζουμια απο εταιριες ή DIY που αλλαζουν τις παραμετρους)
εαν αλλαξεις εσυ με μαγειρικη σοδα το KH τοτε δεν θα ανεβουν τα επιπεδα co2 θα ειναι ακριβως τα ιδια λογο χρησης buffer (παρολο που στον πινακα θα εχει ανεβει η τιμη του co2)
οσο για την σταθεροτητα που λεει ο georgarask να σου πω οτι με μπουκαλα πριν το ph controller το συστημα ηταν στα ορια του με το Ph controller εχω ησυχασει
οκ
έχω σύστημα σκαλίτσα που έχει και ένα δοχείο που βάζω το μείγμα της εταιρίας hagen
μαγια ζαχαρη και κατι σαν αλευρι
Δυστηχως φιλε μου το DIY δεν σου προσφερει σταθερες τιμες CO2 ακομα και μεσα στην ημερα!
Πολλοι υποστηριζουν οτι αυτο ειναι χειροτερο (η οποιοδηποτε ασταθεια) για τα φυτα μας!
Στα φυτά μου δεν έχω παρατηρήσει κάτι. ίσα ίσα
Αλλά είσαι επιρρεπής στις άλγες και ειδικά στην bbazw
τα ψαρακια εχουν θεμα και οι αλγες τα φυτα ουτε εγω ειχα παρατηρησει κατι εκτος απο πιο αργη αναπτυξη
τα ψαρακια εχουν θεμα και οι αλγες τα φυτα ουτε εγω ειχα παρατηρησει κατι εκτος απο πιο αργη αναπτυξη
Στα ψαράκια τι παρατήρησες?
Γιαννης Μ5
25-08-10, 10:56
Γενικα οι συνεχεις μεταβολες(συνεπεια της ασταθειας του diy co2) του ph δεν κανουν καλο στα ψαρια,παρα μονο στις αλγες που καραδωκουν.
Στα ψαράκια τι παρατήρησες?
σημαδια στρες
σημαδια στρες
Θα στηθώ να δω...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.