Επιστροφή στο Forum : Απορια για εξατμιση νερου
Καλησπερα σας φιλοι μου!
εχω παρατηρησει κατι περιεργο με το θεμα εξατμισης και δεν μπορω να το εξηγησω. Ολη την ημερα ενω εχει καποια ζεστη μεσα στο δωματιο που ειναι το ενυδρειο η εξατμιση του νερου ειναι ελαχιστη εως και καθολου. Κατα την διαρκεια αυτην δουλευουν τα ανεμιστηρακια κατα μικρα διαστηματα. Όμως κατα τη διαρκεια της νυχτας, οπου ουτε τις λαμπες εχω αναμενες κ φυσικα ουτε ο θερμοστατης ειναι ανοιχτος, μονο to aircondition δουλευει στους 25 βαθμους, εχω αρκετη απωλεια νερου. Γιατι εξατμιζεται το βραδυ ενω η θερμοκρασια ειναι σχετικα χαμηλή? φταιει το κλιματιστικο? δεν καταλαβαινω :smt120!!
το κλιματιστικο το αναβεις μονο το βραδυ?
Εν παση περιπτωση η εξατμιση του νερου δεν εξαρταται μονο απο τη θερμοκρασία, αλλα και απο την ταση ατμων και τη σχετικη υγρασια.
Ακριβώς αυτό. Το κλιματιστικό ξηραίνει την ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι και έτσι η εξάτμιση είναι πιο έντονη.
nai mono to vradi to anavo kai to domatio einai teleios klisto!
eyxaristw poli!!
Για να σου κατεβάσει την στάθμη το air condition θα πρέπει πρώτα να έχει εξατμιστεί το νερό του ενυδρείο, καθώς δεσμεύει την υγρασία της ατμόσφαιρας του δωματίου.......κοινώς δεν φταίει το μηχάνημα βρες αλλού τι τρέχει.
Εξάτμιση έχεις με μεγάλη θερμοκρασία ή με τα ανεμιστηράκια, με το A/C δεν είναι λογικό.
ΥΓ Έχω 2 a/c στο σπίτι να δουλεύουν ακατάπαυστα και δεν πέφτει η στάθμη σε κανένα ενυδρείο.
νομιζω πως μεγαλυτερη εξατμιση εχουμε οσο πιο μεγαλη ειναι η διαφορα του νερου με τον αερα του δωματιου ...δηλ οσο κατεβαινει η θερμ. του χωρου σε σχεση με αυτη του νερου τοσο αυξανεται η εξατμ.
Όχι δεν είναι έτσι!
Αν στο χώρο μας έχουμε 24 βαθμούς και το νερό είναι 26 δεν θα έχουμε εξάτμιση
Γιατί ο νόμος της θερμοδυναμικής λέει ότι η θερμότητα πάει από τα υψηλότερα στα χαμηλότερα,
άρα το ενυδρείο θα αποβάλει θερμότητα προς τον χώρο (κάτι που θα ενεργοποιήσει τον θερμοστάτη),
με πτώση θερμοκρασίας έχουμε συμπήκνωση υγρασίας και όχι εξάτμηση (ότι συμβαίνει και στο κλιματιστικό που βγάζει νερό κατά την λειτουργία του)!
Εξάτμιση υπάρχει και στους πόλους, δεν είναι μοναδικό κριτήριο η θερμοκρασία. Κάθε μόριο νερού έχει τη δική του κινητική ενέργεια και συγκρούεται με τα γειτονικά του υπό διάφορες γωνίες. Αν η κρούση είναι τέτοια που είναι στην επιφάνεια (αφού δε μιλάμε για βρασμό) του νερού και κάποιο μόριο αποκτήσει αρκετή κινητική ενέργεια, τότε αυτό εξατμίζεται στο χώρο έχοντας πάρει από το υπόλοιπο νερό αυτή την ποσότητα ενέργειας και κατά συνέπεια αφήνοντάς το ψυχρότερο. Ο ρυθμός της εξάτμισης του νερού ξέρω ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και αυτοί που θυμάμαι είναι η θερμοκρασία, η υγρασία του χώρου και η κίνηση του αέρα στην επιφάνεια του νερού, με τα δύο τελευταία να έχουν και μια σχετική συνάφεια.
Οπότε, εγώ πιστεύω ότι αν όλη μέρα το σπίτι είναι κλειστό (ειδικά αυτές τις μέρες που μας έχει πεθάνει η υγρασία) η υγρασία είναι αρκετά ψηλά, μειώνοντας το ρυθμό εξάτμισης του νερού. Ανοίγοντας το κλιματιστικό μειώνεται η υγρασία στο χώρο, αν μιλήσουμε μόνο για αυτή την αλλαγή που επιφέρει στο χώρο η λειτουργία του, και άρα αυξάνεται ο ρυθμός εξάτμισης.
Τώρα το κατά πόσο και μετά από πόση ώρα η αλλαγή της θερμοκρασίας του αέρα θα επηρεάσει την παραπάνω διαδικασία δεν το ξέρω. Ας βοηθήσει κανένας φυσικός! Πάντως και εγώ έχω παρατηρήσει κάτι παρόμοιο.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.