PDA

Επιστροφή στο Forum : θα φιλοξενησω αφρικανες

stoyp@hotmail.com
07-07-10, 18:27
τελικα κατεληξα να βαλω αφρικανες και ποιο συγκεκριμενα Labidochromis γιατι μου αρεσαν πολυ!θα μπορουσατε να μου πειτε καταρχην αν χωρανε στο ενυδρειο μου και μετα τι υλικα χρειαζεται να χρησιμοποιησω στον πατο του ενυδρειου,στο φιλτρο,και κανενα φυτο αν εχετε να προτεινεται και ποσα τετοια ψαρακια χωρανε για να αρχισει το στησιμο!

Κλεόβουλος
07-07-10, 18:39
Αφού κατέληξες στο τι ψάρια θέλεις να βάλεις :

στον βυθό πρέπει να βάλεις οπωσδήποτε άμμο ψιλή (απο καθαρή παραλία καλά πλυμένη ή απο πετσοπ)
κάτω απο την άμμο φελιζόλ
πέτρες πολλές (ασβεστολιθικές) για να φτιάξεις όσο το δυνατόν περισσότερες κρυψώνες για τα ψαράκια
ένα φίλτρο ακόμη εξωτερικό με ροή (600-700 λίτρα/ώρα) φουλ βιολογικό υλικό(θα πρότεινα siporax ή substrat pro)
φυτά ανθεκτικά (πχ ανούμπιες,βαλισνέριες,πτερόπους,crinum)
στρώσιμο με μπόλι απο συνχομπίστα (βάλε μια αγγελία)
μετρήσεις του νερού με υγρά τεστ (της api αν βρεις είναι καλά)
και τέλος ένα χαρεμάκι Labidochromis (1 αρσ.+3-4 θηλυκά)

ουφ τα είπα όλα?
ρίξε καμμιά ματιά στις παρουσιάσεις ενυδρείων να πάρεις ιδέες;)
Καλή επιτυχία!

stoyp@hotmail.com
07-07-10, 18:50
testakia μολις παρηγγειλα της api!το χρωμα της αμμου παιζει ρολο?στο εσωτερικο φιλτρο δεν πειραζω τιποτα το αφηνω με σφουγγαρια?και ποση αμμο να παρω?

in the pond
07-07-10, 18:51
τελικα κατεληξα να βαλω αφρικανες και ποιο συγκεκριμενα Labidochromis γιατι μου αρεσαν πολυ!θα μπορουσατε να μου πειτε καταρχην αν χωρανε στο ενυδρειο μου και μετα τι υλικα χρειαζεται να χρησιμοποιησω στον πατο του ενυδρειου,στο φιλτρο,και κανενα φυτο αν εχετε να προτεινεται και ποσα τετοια ψαρακια χωρανε για να αρχισει το στησιμο!

Καλώς όρισες στην παρέα μας.
Εννοείται ότι θα διαβάζεις ασταμάτητα γιατί υπάρχει ένα πλουσιότατο αρχείο...Είναι καλύτερα όμως τώρα στην αρχή να αφιερώνεις το χρόνο σου στα βασικά θέματα ωσότου τα εμπαιδώσεις και γίνουν απλή και εύκολη ρουτίνα..

Οι διαστάσεις του ενυδρείου που έχεις δώσει στο αρχικό σου ποστ δεν φαίνεται να είναι σωστές, γιατί τα λίτρα τους είναι κάπου στο διπλάσιο από όσα έχεις εσύ αναφέρεις...δες ξανά και πληροφόρησε μας καλύτερα...

Τα labidochromis Caeruleus είναι ίσως από τα ομορφότερα σε έντονο χρωματισμό από τα ψάρια του γλυκού νερού. Συγκαταλέγονται από τα πιο ειρηνικά της λίμνης Μαλάουι και μπορουν να μπουν στα 150 καθαρά λίτρα του ενυδρείου σου, σαν μια μικρή ομαδούλα (1 αρσενικό, 4 Θηλυκά). Με καλές συνθήκες πολύ σύντομα θα έχεις την χαρά να τις δεις μπουλωμένες και λίγο αργότερα μικρά ψαράκια...

...Όμως... για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να δώσεις τις απαραίτητες συνθήκες που απαιτούν τα ψάρια αυτά. Το ΡΗ του νερού σου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 7.8 μέχρι 8.5 με τη μέση να είναι το καλύτερο. Επίσης και οι υπόλοιπες σου σκληρότητες πρέπει να βρίσκονται πάντοτε ψηλά. Συνήθως το νερό της υδατοπρομήθειας έχει σκληρότητες ανάλογες με αυτές που έχω αναφέρει...μπορείς να βεβαιωθείς με ανάλογα υγρά τεστ (ΡΗ, ΚΗ, GH) που πρέπει να προμηθευτείς από το πετ σοπ σου.

Περιβάλλον:
Εκτός από το νερό, ανάλογα καλά στημένο πρέπει να είναι και ο χώρος που θα τα υποδεκτεί. Η άμμος (κατά προτίμηση ανοικτόχρωμη λευκή-μπεζ). Πέτρες στημένες έτσι που να δίνουν στα θηλυκά και τα μικρά αργότερα αρκετές κρυψώνες. Από φυτά, οι βαλισνέριες είναι οι πιο ιδανικές που ταιριάζουν με τον χώρο της Μαλάουι, αλλά μπορείς παράλληλα να τοποθετήσεις αννούμπιες, που είναι εύκολα φυτά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Ξέχασα να πω ότι οι πέτρες που θα χρησιμοποιήσεις καλύτερα να είναι ασβεστολιθικές, ώστε να κρατούν τις σκληρότητες σου στα επιθυμητά επίπεδα. Επίσης, απόφυγε να χρησιμοποιήσεις πέτρες που έχουν κοφτερές επιφάνειες...

Με πρόλαβε ο Κλεόβουλος....ακολούθησε τις συμβουλές του...μην ξεχάσεις όμως το θέμα των λίτρων σου...

stoyp@hotmail.com
07-07-10, 18:57
ειναι γωνιακο ενυδρειο(τριγωνο)!αυτες ειναι οι διαστασεις!εισαι σιγουρος οτι ειναι παραπανω γιατι στη γεωμετρια ημουν τουβλο!οπως και να εχει σας ευχαριστω πολυ και τους δυο για την καθοδηγηση και ελπιζω να γινει κατι ωραιο για μενα και ευχαριστο για τα ψαρακια!

Κλεόβουλος
07-07-10, 19:20
Βασίλη είσαι πάντα πιο αναλυτικός :D
τα λίτρα του Γιώργου πάντως τόσα είναι.
Το νερό της Θεσσαλονίκης είναι σκληρό οπότε δεν θα έχει πρόβλημα,
σωστή η παρατήρηση για το χρώμα της άμμου και τις κοφτερές πέτρες:)
Το εσωτερικό φίλτρο άστο με σφουγγάρια για να κάνει κυρίως μηχανικό φιλτράρισμα.
Άμμο θα έλεγα 5-7 πόντους ύψος.

stoyp@hotmail.com
07-07-10, 19:30
ο.κ τωρα πιστευω ειμαι κομπλε για να κανω μια αρχη και οταν ειναι ετοιμο θα ψαξω για μπολι!σας ευχαριστω και παλι!

pavlos15
07-07-10, 20:34
Ποσα λιτρα εχεις ειπαμε??

stoyp@hotmail.com
07-07-10, 20:39
απο οτι μου ειπανε 150L

pavlos15
07-07-10, 20:42
απο οτι μου ειπανε 150L

Ωραιος:) Τωρα για τα ψαρακια σου θα σε συβουλευσουν οι πιο εμπεροι αν και τα λιτρα μου φαινονται καπως λιγα χωρις να ξερω πολλα για αυτα τα ψαρια!

Καλη αρχη;)

stoyp@hotmail.com
07-07-10, 20:44
γι'αυτο ρωτησα και εγω μην κανω καμια χαζομαρα και μετα ψαχνω να τα δωσω!να εισαι καλα!

in the pond
07-07-10, 23:00
Βασίλη είσαι πάντα πιο αναλυτικός :D
τα λίτρα του Γιώργου πάντως τόσα είναι.
Το νερό της Θεσσαλονίκης είναι σκληρό οπότε δεν θα έχει πρόβλημα,
σωστή η παρατήρηση για το χρώμα της άμμου και τις κοφτερές πέτρες:)
Το εσωτερικό φίλτρο άστο με σφουγγάρια για να κάνει κυρίως μηχανικό φιλτράρισμα.
Άμμο θα έλεγα 5-7 πόντους ύψος.

Αμάν παιδιά, δίκαιο έχετε...τώρα έχω δει ότι το ενυδρείο είναι τριγωνικό...:D

Nikos3
09-07-10, 10:13
Καλησπέρα παιδιά

Για να μπουν περισσότερα από ένα είδος Μαλάουι, πόσα είναι τα ελάχιστα λίτρα που χρειάζονται? Και αυτά πρέπει να είναι καθαρά λίτρα υποθέτω. Άρα πρέπει να υπολογιστεί ο όγκος της άμμου και των πετρών που θα μπουν. Σωστά?

in the pond
09-07-10, 10:49
Καλησπέρα παιδιά

Για να μπουν περισσότερα από ένα είδος Μαλάουι, πόσα είναι τα ελάχιστα λίτρα που χρειάζονται? Και αυτά πρέπει να είναι καθαρά λίτρα υποθέτω. Άρα πρέπει να υπολογιστεί ο όγκος της άμμου και των πετρών που θα μπουν. Σωστά?

Συνήθως, ναι στα αφρικάνικα ενυδρεία πολύ μεγάλο μέρος του χώρου, το δεσμεύουν οι πέτρες και η άμμος. Άρα τα καθαρά λίτρα νερού είναι συνήθως πολύ λιγότερα από ότι οι διαστάσεις του ενυδρείου δίνουν...

Για να βάλεις ένα δεύτερο είδος (με την προϋπόθεση ότι δεν είναι είδη που μπορούν να υβριδίσουν), πρέπει τουλάχιστον τα καθαρά λίτρα σου να είναι πάνω από 200... Αν θέλεις όμως να είσαι πιο σωστός, τότε θα σου έλεγα με σιγουριά πάνω από 250 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώνουν και αρκετά μικρά... στις κρυψώνες που θα τους δημιουργήσεις, αλλά παράλληλα να μπορούν να δείξουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα.
π.χ. προσωπικά έχω το RIO300 περίπου 350 λίτρα έχω 3 είδη (Labidochromis Caeruleus, pseudotropheus Demassoni και iodotropheus sprengerae)...Έχω φτάσει στο συμπέρασμα, ότι θα πρέπει να αφαιρέσω το ένα είδος και να παραμείνω με τα δύο πρώτα, όταν τα οικονομικά μου το επιτρέψουν.

(αν μπορεί κάποιος μοντ. να μεταφέρει το ερώτημα του φίλου εδώ στην ανάλογη κατηγορία σαν καινούριο θέμα)

Nikos3
09-07-10, 14:25
Ευχαριστώ φίλε Βασίλη

Φοβάμαι ότι το κόστος συντήρησης στα τόσα λίτρα θα είναι μεγάλο. Αρκετά μεγαλύτερο από ένα μικρότερο ενυδρείο (πχ 180 λτρ.) και οι εποχές είναι δύσκολες δυστυχώς. Ειδάλλως και στα 400 λίτρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πάντως αυτές οι κιχλίδες και το aquascape με τις πέτρες είναι φανταστικό τελικά.

stoyp@hotmail.com
09-07-10, 23:39
εφτασαν τα τεστ της api!με τα λιγα αγγλικα μου καταλαβα τι γινεται και θα ηθελα να κανω 2 ερωτησεις!το gh και kh ποσο πρεπει να ειναι,τα μπουκαλακια μετα τα πλενω απλα με σκετο νερο?

in the pond
09-07-10, 23:49
To KH σου πρέπει να κειμαίνεται κάπου μεταξύ 8-12 και η γενική σου ακόμα πιο ψηλά 12-18. Κάνε όμως τις μετρήσεις σου, γιατί μπορεί να είναι εφικτή και αποδεκτή και μεγαλύτερη απόκληση προς τα πάνω.

Τα μπουκαλάκια σου τα πλαίνεις πολύ καλά με νερό βρύσης, όπως και τα πώματα τους.

stoyp@hotmail.com
09-07-10, 23:51
σε ευχαριστω πολυ για την γρηγορη απαντηση!το μπλε πρεπει να γινει ολο κιτρινο?το kh χρειαστηκε 24 σταγονες και το gh μολις 9 τι γινεται?

pavlos15
10-07-10, 07:58
Εισαι σιγουρος για τις 24 σταγονες? Κανονικα επρεπε να ειναι κοντα στις δωδεκα το πολυ.. εχεις βαλει τιποτα μεσα οπως πολυ σοδα ή κατι αλλο?

stoyp@hotmail.com
10-07-10, 10:18
δεν εχω βαλει τιποτα αλλο εκτος απο νερο και αμμωνια αλλα θα το ξανακανω για να το σιγουρεψω!το νερο του ενυδρειου δεν εχει τιποτα εκτος απο αμμωνια και ξανακιτρινισε στις 24 το εκανα και με σκετο απο την βρυση και κιτρινισε στις 12!τι σκληρυνε τοσο το νερο μεσα μια πετρα διακοσμητικη εχει και κατι πετραδακια aqualit τα οποια θα πεταχτουν γιατι πηρα αμμο!υπαρχει εξηγηση?