PDA

Επιστροφή στο Forum : Βοήθεια σε αύξηση του φωτισμού

endymion
24-06-10, 14:58
Λοιπόν το ενυδρείο μου είναι 192 λίτρα anubia με 2 λάμπες μάλλον Τ5 στα 24W έκαστη. Καπάκι δεν έχει, είναι στην ουσία το ballast(??? αυτό το μαύρο με τις λαμπες παρακάτω στις φωτό) και δυο πλαστικά κομμάτια που ανασηκώνονται. Η απορία μου είναι η εξής. Μπορώ να πάρω άλλες λάμπες με περισσότερα watt και να τις αντικαταστήσω? Θα ανάβουν? Τι πρέπει να προσέξω? Ή να πάρω άλλω ένα ίδιο σύστημα (από που δεν ξέρω) να τα βάλω δίπλα δίπλα να έχω 4 λαμπες και να κόψω καινούρια πλαστικά πιο μικρά να κλείνουν? Έχω μπερδευτεί με τα starter, ballast κτλ μόνο τα ακροφύσια έχω καταλάβει. Παραθέτω εικόνες, όποιος μπορεί ας μου δώσει κάποιες συμβουλές.

Ευχαριστώ πολύ.

Χρήστος

http://www.aquatek.gr/board/picture.php?albumid=347&pictureid=2621

http://www.aquatek.gr/board/picture.php?albumid=347&pictureid=2620

alex
24-06-10, 15:33
τι διαστασεις εχεις το ενυδρειο σου?

endymion
24-06-10, 15:37
μήκος 80 πλάτος 40 και ύψος 50. Οι λάμπες έχουν μήκος κοντά 59 εκ.

alex
24-06-10, 16:18
τοτε γιατι 192 λιτρα??

endymion
24-06-10, 16:24
Έχεις δίκιο αν τα πολλαπλασιάσεις βγαίνουν 160. Απλά παλιότερα είχα κάνει το λάθος και μέτραγα το ύψος μαζί με το πλαστικό που έχει κοντά στο καπάκι,είναι +10 εκ, και τώρα που με ρώτησες μέτρησα μόνο τα τζάμια και τα έγραψα. Λάθος μου συγνώμη...

areti
24-06-10, 16:45
Σε αυτη την διασταση λαμπας απο οσο εψαξα δεν βγαινει σε περισοτερα watt αλλα και να εβγαινε μαλλον δεν θα τα υποστιριζε το ballast. Μπορεις να παρεις και να προσθεσεις ενα παρομοιο φωτιστικο της juwel αυτο : Juwel High Lite Einsatzleuchte 80 cm, 2x 28 Watt αλλα εχει 78€ ή βαλεις ballast ετοιμο με ακροφυσια και να προσθεσεις 1 ή 2 λαμπες T5 (στις 2 λαμπες θα σου βγει τα ιδια χρηματα με το juwel αλλα γλιτωνεις το να κοβεις τα flaps) ή να βαλεις μια λαμπα T8 18w που ειναι πιο φθηνες σε αγορα ballast (αλλα χειροτερες) ή τελος πας για dyi.

endymion
24-06-10, 16:54
Πως γλιτώνω να κόβω flaps? Αν παω στο κατάστημα που πήρα το ενυδρείο και ζητήσω αν έχουν το ίδιο μηχανισμό φωτισμου δεν νομίζω να πάει 78 ευρώ. Αλλά δεν ξέρω αν θα τα πουλάνε και χωριστά.

areti
24-06-10, 17:14
Γλιτωνεις να κοβεις φλαπς γιατι μπορεις να δεσεις τις εξτρα λαμπες με δεματικα πανω στις παλιες. Δοκιμασμενο και εγγυημενο. Η anoubias απο οσο ξερω δεν εχει φωτιστικο μονο του . Αν βρεις πες μου γιατι ψαχνω και εγω . Εγω βαση μονη της ζητησα και δεν ...

Geovai
24-06-10, 17:26
για να μιν μπερδευτεις με σταρτερ που λες παλα παρε ηλεκτρονικο ballast οπου βαζεισ μεχρι 2 λαμπες (Τ8 η Τ5) απλα να ειναι τα ιδια watt και τυπος) και δεν χρειαζεσε σταρτερ και ειναι πολυ καλυτεροι γιατι δεν τρεμοπεζουν οι λαμπες και εχουν μεγαλυτερη διαρκεια ζωης. στισ διαστασεις αυτεσ ομως υπαρχει ενα θεμα για τα wat. ισως χρειαστεισ αρκετες λαμπες για τα watt που θες. τo ballast αυτο δεν κοστιζει πολυ σε σχεση με τα ετοιμα των petshop. για στεγανα ακροφυσια προσωπικα δεν εχω βρει σε ηλεκτρολογικα καταστηματα. οποτε petshop για αυτα.

δεν ξερω αν σε βολευει η πατεντα που εκανα εγω αλλα τσεκαρε την.