PDA

Επιστροφή στο Forum : φωτισμος led weipro και μειωση αποδοσης λεντ.


Πάνος
23-06-10, 19:08
αν και υπαρχουν αντιστοιχα και για γλυκο..το εβαλα εδω γιατι εχω παρει τα συγκεκριμενα για το θαλασσινο...

λοιπον μετα απο 6 μηνες περιπου χρησης αυτων των λεντ http://www.fish-street.com/weipro_led_lighting_led-c κα ισυγκεκριμενα τα c120 ...εχει παρατηρηθει αισθητη μειωση της αποδοσης τους.
ενω αρχικα το ενυδρειο με τυφλωνε...τωρα ειναι αρκετα λιγοτερο φωτεινο απο πριν. ζητησα και φιλους να ερθουν να δουν ξανα το ενυδρειο και μου το επιβεβαιωσαν ωστε να μην ειναι "ιδεα"μου συνηθιζοντας την ενταση τους.
μιας και θεωρητικα τα λεντ δε πεφτουν σε αποδοση....δοκιμασαμε καινουριο μετασχηματιστη (απο καινουρια μοναδα λεντ weipro) σε "παλιο" weipro και το αποτελεσμα ηταν το ιδιο....
εστειλα μειλ στον κινεζο και η απαντηση του ηταν:

"Hi
the LED lighting will drop around 30% after using 3 month to 6 month. And it will stable after the drop. All the LED chips will have a decrease the lighting under a hot and use for first 3 month. Even Cree chips or Maxspect led still will drop the lumen on it
it's a normally. And we also have a replacement bulb for the customer to change it . Just 20pcs chips for USD3 only
thanks" (καλα απο αγγλικα σκιζει...:D)

πως εξηγειται το φαινομενο της πτωσης της αποδοσης των λεντ?? και τι θα μπορουσε να την αποκαταστησει?? ενας νεος μετασχηματιστης??
οι ηλεκτρονικοι-ηλεκτρολογοι εχουν καποια γνωμη??
το παρατηρησε αλλος που εχει το ιδιο φωτιστικο συστημα??

andreas213
23-06-10, 19:18
μια φορα φιλε πανο θεωρειται συμπτωση δευτερη γκαντεμια και τριτη δυστυχως ειναι πραγματικοτητα.εχω και εγω το ιδιο προβλημα.τα λεντ θα ριξουν την αποδοση τους οταν ζεσταθουν αλλα την αποκτουν παλι οταν κρυωσουν.κατι τετοιο δεν παιζει με τα δικα μας φωτιστικα σε εμνα τουλαχιστον.εγω εχω τα 90 αρια.το πιο καινουριο φωτιζει φοβερα ενω το παλιο ελαχιστα.και εγω αλλαξα τους μετασχηματιστες απο το καινουριο στο παλιο αλλα δεν ειδα καμια διαφορα.οποτε βρωμαει η δουλεια.μας πινουν το αιμα και οι ελληνες μας πηραν πρεφα και οι κινεζοι και ρουφανε και αυτοι.

Πάνος
23-06-10, 19:22
το θεμα αντικαταστασης δεν παιζει μιας και οπως λεει ο κινεζος παρατηρειται μειωση αποδοσης σε ολα τα λεντ του και το θεωρει φυσιολογικο....οποτε να αντικαταστησει με νεα που θα πεσουν και αυτα σε αποδοση δεν εχει νοημα...

το ζητουμενο ειναι να εξηγηθει σαν φαινομενο και αν γινεται να δοθει λυση...π.χ. να κατασκευαστει μετασχηματιστης με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα (12βολτος..ισως με μεγαλυτερη ενταση και βατ) ωστε να τα ενισχυσει χωρις να τα καψει...μπακαλιστικα το λεω γιατι δεν το κατεχω το αθλημα...

kotsos83
23-06-10, 19:59
Πανο απ'οτι μου ειπε κι ο Αντωνης1980 εχει το ιδιο προβλημα,εχει πεσει η αποδοση τους αισθητα,ισα που φτανει το φως στο χαλικι,αρα γενικο το κακο

posidwnas
23-06-10, 20:27
Αυτό το έχω παρατηρήσει και στις λεντοταινίες που έχω. Και δεν μπορώ να πω ότι οι λεντοταινίες ζεσταίνονται

exelix
23-06-10, 20:28
Η απόδοση των led πέφτει με το χρόνο (δυστυχώς). Τώρα το πόσο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες με κύριους την ποιότητα, τη θερμοκρασία και το ρεύμα οδήγησης (αν δίνουμε περισσότερο ρεύμα από όσο πρέπει για να έχουμε εντονότερο φωτισμό). Τυπικές τιμές για το χρόνο μείωσης της απόδοσης δεν ξέρω να σας δώσω, αλλά υποθέτοντας ότι τα λειτουργούν με το ονομαστικό ρεύμα τους τότε είναι χαμηλής ποιότητας. Ή μπορεί να μην είναι καλής ποιότητας και να τα υπερτροφοδοτούν κιόλας για να βγάλουν περισσότερο φως.

Μπορείτε όσο περνάει ο καιρός με κάποια πατέντα να αυξάνετε το ρεύμα, αλλά από τη στιγμή που δεν έχετε τις ειδικές γνώσεις να καταλάβετε (αν και πάλι είναι εφικτό) το πώς τα τροφοδοτούν και ποια είναι η συνδεσμολογία τους δε νομίζω ότι είναι κάτι το εφικτό. Εγώ αν το είχα θα δοκίμαζα όταν πια θα έβλεπα ότι δεν υπάρχει γυρισμός, οπότε το χαλάσω δεν το χαλάσω μία από τα ίδια για την τσέπη μου, να το ανοίξω και να προσπαθήσω να καταλάβω τι γίνεται και να αντικαταστήσω το τροφοδοτικό του. Αν δεν καταλάβαινα ακριβώς θα το έβγαζα και θα έκανα δοκιμή με ένα τροφοδοτικό ισχύος που έχω να δω τι παίζει, αλλά τα παραπάνω και επικίνδυνα μπορεί να είναι και ακριβά. Μπορεί απλά να του βάλετε ένα τροφοδοτικό (λογικά αρκετών αμπέρ) μεταβλητής τάσης εξόδου αντί του δικού του και να ανεβαίνετε σιγά σιγά. Αυτά τα λίγα μάλλον ξέρω να πω!

Πάνος
23-06-10, 20:33
τα χαρακτηριστικα του μετασχηματιστη ειναι 19 βατ...12 βολτ και 4000mA (το output)
τι χαρακτηριστικα θα προτεινες exelix για δοκιμη??

sfk
23-06-10, 20:46
Τα LED απ'οσο ξερω(τα απλα led) δεν εχουν πτωση αποδοσης, τουλαχιστον τοσο ραγδαια οσο περιγραφετε(μου το ειπε κι αλλο μελος του φορουμ, για ταινια που αγορασε απο γνωστο ελλ. καταστημα, οτι σε 7 μηνες επεσαν). Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι οτι μας κανουν τον "Κινεζο", αφου πουλανε πρωτα χειριστης ποιοτητας led. Τι να πω να πληρωσουμε πανακριβα για αγορα απο Αμερικη/Ευρωπη, θα ειμαστε σιγουροι οτι κ αυτοι δεν τα εισαγουν απο Κινα?
Οσο για το "να τα τροφοδοτησουμε με μεγαλυτερη ταση", δεν ειναι νημα λαμπας ναχει ανοχες. Κινδυνευουν να καουν αμεσως. Αυστηρα τα δουλευουμε στην ονομαστικη τους ταση 12V ή 24V.

**τωρα με απογοητευσατε, πανω που ημουν ετοιμος να παω απο fluo>led!!!
Αν ειναι ετσι, βαζω 2Sylvania με 3+3 euros κ οχι λεντοταινια με 200euros!!!
Και δεν πα να πεσουν και σε μια βδομαδα!!!

exelix
23-06-10, 20:55
Τα LED απ'οσο ξερω(τα απλα led) δεν εχουν πτωση αποδοσης, τουλαχιστον τοσο ραγδαια οσο περιγραφετε(μου το ειπε κι αλλο μελος του φορουμ, για ταινια που αγορασε απο γνωστο ελλ. καταστημα, οτι σε 7 μηνες επεσαν). Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι οτι μας κανουν τον "Κινεζο", αφου πουλανε πρωτα χειριστης ποιοτητας led. Τι να πω να πληρωσουμε πανακριβα για αγορα απο Αμερικη/Ευρωπη, θα ειμαστε σιγουροι οτι κ αυτοι δεν τα εισαγουν απο Κινα?
Οσο για το "να τα τροφοδοτησουμε με μεγαλυτερη ταση", δεν ειναι νημα λαμπας ναχει ανοχες. Κινδυνευουν να καουν αμεσως. Αυστηρα τα δουλευουμε στην ονομαστικη τους ταση 12V ή 24V.

**τωρα με απογοητευσατε, πανω που ημουν ετοιμος να παω απο fluo>led!!!
Αν ειναι ετσι, βαζω 2Sylvania με 3+3 euros κ οχι λεντοταινια με 200euros!!!
Και δεν πα να πεσουν και σε μια βδομαδα!!!


Συμφωνώ στο ότι είναι λίγο απαράδεκτο να πέφτει τόσο γρήγορα η απόδοσή τους. Απλά σύμφωνα με αυτά που ξέρω μπορείς να τα υπερφορτίσεις λίγο για καλύτερη απόδοση, φυσικά με τον ανάλογο κίνδυνο και τη μείωση της ζωής τους. Για παράδειγμα αυτά που είναι πολωμένα να λειτουργούν στα 12V μπορείς να τα πας ας πούμε μέχρι τα 14,5V για παράδειγμα, χωρίς να ανησυχείς τρελά. Το έχω κάνει σε καλής ποιότητας led και μου λειτουργούν ακόμα απροβλημάτιστα για 3-4 χρόνια.

Διαφωνείς κάθετα;

Πάνος
23-06-10, 22:35
επισης....θα συνεχιστει η πτωτικη τους πορεια?? :confused:...zw

broson
23-06-10, 22:44
τα λεντ εχουν μικρες ανοχες στην ταση πιστευω αν δεν καουν με παραπανω ταση σιγουρα θα πεσουν πιο γρηγορα.

Πάνος
23-06-10, 23:06
περισσοτερη ενταση θα ειχε καποιο αποτελεσμα??...αν μπορει να φτιαχτει μετασχηματιστης που να βγαζει πανω απο 4000mA?

broson
23-06-10, 23:10
δεν νομιζω οτι θα βοηθουσε για σιγουρα θα το ψαξω και θα σου πω αν και νομιζω οτι τραβανε συγκεκριμενη ενταση

exelix
23-06-10, 23:16
Αν τα watt που λέει είναι αυτά που καταναλώνονται από τα led τότε δίνει μόνο 1,6A. Αυτό που ανάβει τα led είναι το ρεύμα και όχι η τάση, απλά στην περίπτωσή μας (όπως και σχεδόν πάντα εκτός ειδικών για εμάς εφαρμογών) το ρεύμα δημιουργείται από την τάση που δίνουμε, οπότε για περισσότερο ρεύμα χρειαζόμαστε περισσότερη τάση. Για να αυξήσεις μόνο το ρεύμα χρειάζεσαι ειδικό τροφοδοτικό, καμία σχέση με αυτά τα παλμοτροφοδοτικά που αγοράζουμε φθηνά παντού και μιλάμε για λεφτά! Αν θες να δοκιμάσεις κάτι πιο εύκολο από τα υπόλοιπα είναι να βρεις ένα τροφοδοτικό που να μπορεί να δώσει λίγο πάνω από τα 12V που δίνει το μαμίσιο, αλλά οι κίνδυνοι που έγραψαν όλοι παραπάνω δεν ακυρώνονται. Αν ξέρει κάποιος καλύτερα για το αν θα συνεχίσει να μειώνεται συνέχεια η ένταση τότε ίσως να αξίζει το ρίσκο (άμα μιλάμε για κάτι που πάει για φούντο ό,τι και να γίνει και γρήγορα), εγώ δεν έχω την πείρα να προτείνω κάτι πιο ειδικό.

chria
23-06-10, 23:23
Είναι λίγο άσχετο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει σε πειραματισμούς.

http://led.linear1.org/led.wiz

Αύριο αν βρω χρόνο Πάνο θα ξεσκονίσω τα βιβλία μου και θα μπορέσω να βοηθήσω. Τώρα έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου αλλά δεν θέλω να τα γράψω γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρος

broson
23-06-10, 23:25
πανο η εταση που τραβανε εχει να κανει και με την συνδεσμολογια

Πάνος
23-06-10, 23:35
τι πληροφοριες πρεπει να παραθεσω για να βγει καποια ακρη??
χρηστο εσυ μπορεις να το δεις και απο κοντα...και γιατι οχι να το ανοιξουμε.;)

exelix
23-06-10, 23:49
Θα πω μέχρι εκεί που ξέρω. Τα κυκλώματα που φτιάχνονται για να ανάβουν τα led (εκτός αν μιλάμε για ηλεκτρονικά κυκλώματα με transistors όπου και δεν μπορώ να βοηθήσω γιατί έχει πρόβλημα το μυαλό μου με αυτά!) αποτελούνται από τα led σε διάφορες διατάξεις (δηλαδή εν σειρά, παράλληλα, συνδυασμούς, ανάλογα τι χρειαζόμαστε κάθε φορά) και απλούς αντιστάτες (σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς αυτούς) ώστε να φτάνει η τάση στα άκρα κάθε led στα 3,3V (κατά περίπτωση, αλλά συνήθως για τα λευκά εκεί είναι) ώστε να ανάβουν. Εφόσον μιλάμε λοιπόν για ένα τέτοιο κύκλωμα (όπως σχεδόν πάντα στις απλές εφαρμογές) και ξέρουμε ότι η τάση που το τροφοδοτεί είναι 12V τότε δε χρειάζεται να ελέγξουμε κάτι το ιδιαίτερο στο ίδιο το κύκλωμα. Ίσως μόνο τις αντιστάσεις για να δούμε αν έχουν την αντοχή για παραπάνω ρεύμα, αν θεωρήσουμε ότι οι κινέζοι τα έχουν όλα να λειτουργούν στο όριο. Εγώ απλά θα έδινα λίιιγο μεγαλύτερη τάση. Τώρα άμα το ανοίξετε και δείτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα αυτό μπορεί και να μην έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον θετικό!

Dimis
23-06-10, 23:56
Παιδια μιας και ανοιξε αυτο το θεμα οποιος εχει γνωσεις ας τις ριξει στο τραπεζι για να βγαλουμε μια ακρη με το θεμα λεντ για φωτισμο ενυδρειου.
Ειχα σκοπο να επενδυσω σε πολυ κοπο και χρημα για να φτιαξω ενα φωτιστικο led που θα μου εβγαζε περα ενα 250αρι high tech αλλα απο οτι ακουω ισως ειναι κακη ιδεα.
Οποτε ας μην το παρατησουμε το θεμα αλλα να προσπαθησουμε να βγαλουμε μια ακρη για τον χρονο ζωης,την αποδοση,την καταναλωση κ.α. ωστε μαζι με τον Πανο να γινουμε σοφοτεροι ολοι.

exelix
24-06-10, 00:33
Αυτό που μπορώ να σου πω για αρχή είναι ότι τα καλής ποιότητας led αντέχουν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας (δηλαδή ονομαστικό ρεύμα και θερμοκρασία) αρκετά χρόνια πριν χρειαστούν αλλαγή. Τώρα αυτό είναι πολύ γενικό, αλλά αν μου μιλάς για πολύ φυτεμένο που σε νοιάζει να μη χαθεί μεγάλο μέρος της φωτεινότητάς μπορεί αυτό να είναι σε 3 χρόνια. Αν μπορείς να βρεις για τα led που θες να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία που το δείχνουν αυτό θα είσαι ακόμα πιο σίγουρος, απλά είναι μια πληροφορία που δύσκολα τη δίνουν. Είναι του στιλ L75, L70, L50, δηλαδή οι ώρες μετά τις οποίες η φωτεινότητα είναι πλέον στο 75%, 70%, 50% (ημιζωή). Δυστυχώς δεν ξέρω να σε παραπέμψω σε κάποιο μαγαζί. Η κατανάλωση είναι σαφώς αρκετά μικρότερη από ότι αν χρησιμοποιείς λαμπτήρες φθορισμού. Στο θαλασσινό, λόγω των MH είναι μικρότερη η οικονομία που κάνεις, αλλά και εκεί σημαντική, νομίζω γύρω στο 40-60%. Αν θες να φτιάξεις κάτι τέτοιο μόνος σου κοίτα και εδώ για να έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου (όσο μπορεί να σε βοηθήσει, αν τελικά το δοκιμάσεις):http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=39807

Dimis
24-06-10, 00:39
Το εχω ξεκοκκαλισει αυτο φιλε μου και ειναι πολυ χρησιμο!
Απλα να ξερεις οτι μεσα στο καλοκαιρι θα σε χρειαστω με τους υπολογισμους w/lt και το φασμα φωτισμου.
Ελπιζω να εισαι δεκτικος για τις αποριες μου.

exelix
24-06-10, 00:56
Μωρέ εγώ σε ό,τι μπορώ να βοηθήσω το κάνω, απλά αυτό για μένα θα είναι πολύ περίεργο καλοκαίρι και δεν ξέρω κάθε πότε θα έχω internet! Ό,τι ξέρω και εκτός του άρθρου παραπάνω (δεν είναι και πολλά πάντως) για το ζήτημα θα στο πω και ο θεός βοηθός! Αλήθεια τόλμησες να κάνεις τους υπολογισμούς για το φωτισμό που έχεις αυτή τη στιγμή για να δεις αν είναι στο περίπου ίδιο το αποτέλεσμα με τα w/l;


Και για να μην κανιβαλίσω άλλο το θέμα του Πάνου, ας γράψει και όποιος άλλος ξέρει κάτι είτε από την πείρα του είτε από τα βιβλία του! Εγώ πάντως με λίγο ψάξιμο που έκανα βρήκα ότι όταν αρχίσεις να βλέπεις μεγάλη μείωση τότε δε σταματάει, απλά είναι η αρχή του τέλους. Αν μιλάμε για φωτισμό σπιτιού ίσως να μην μας ένοιαζε πολύ, αλλά εδώ που μετράνε όλα μάλλον τα πράγματα δεν είναι καλά. Ελπίζω να βγουν ψεύτες όσοι γράφουν αυτά που διάβασα!

Dimis
24-06-10, 01:05
Ναι εκανα τους υπολογισμους και που προεκυψε ενα "ακριβο" φωτιστικο.
Απλα εχω σκοπο να το κανω αν επαληθευσω πληρως το σωστο φωτισμο διοτι εχω ως στοχο ενα αρκετα ακριβο ενυδρειο ως στησιμο αλλα με μειωμενη καταναλωση ρευματος.
Εδω θα ειμαστε να δουμε αν τα καταφερω.
Πανο συγνωμη για την παρεμβαση αλλα ηταν μια ευκαιρια να δουμε το θεμα "λεντ φωτισμος για ενυδρειο".

andreas213
24-06-10, 07:53
εγω δεν κρατηθηκα και το ανοιξα .εκτος του μετασχηματιστη ο οποιος ειναι ac/dc 12 βολτ και σε εμενα στα 90 αρια 2500 μΑ και στου πανου 6000μΑ εχει μια πλακετα που ειναι κολλημενα τα λεντ και τα καλωδια του ρευματος που ερχονται πανω στο κυκλωμα.αν θελετε τα ξαναανοιγω και σας τα βγαζω φωτο αν μπορειτε να βοηθησει κανεις.να σημειωσω οτι δεν εχει πουθενα αντιστασεις πυκνωτες τιποτα μονο το κυκλωμα που πατανε τα λεντ.εγω θα ηθελα να ρωτησω τον πανο αν αυτα που του ειναι μειωμενα σε αποδοση του εχουν καει καποια λεντ.ειναι σημαντικο αυτο.γιατι στο δικο μου ειναι καμμενα 4-5 λεντ.

exelix
24-06-10, 09:16
Αν μπορείς να βγάλεις φωτογραφία όπου φαίνεται και το κύκλωμα πάνω στην πλακέτα κάνε μια προσπάθεια, αν και αφού είπες ότι είναι χωρίς αντιστάσεις ή άλλα καλούδια είμαι σχεδόν σίγουρος για το πώς είναι. Ίσως να φανεί και εάν τα έχουν να υπερλειτουργούν και οι ίδιοι.

andreas213
24-06-10, 09:27
Αν μπορείς να βγάλεις φωτογραφία όπου φαίνεται και το κύκλωμα πάνω στην πλακέτα κάνε μια προσπάθεια, αν και αφού είπες ότι είναι χωρίς αντιστάσεις ή άλλα καλούδια είμαι σχεδόν σίγουρος για το πώς είναι. Ίσως να φανεί και εάν τα έχουν να υπερλειτουργούν και οι ίδιοι.
θα προσπαθησω να ανεβασω φωτος το απογευμα.σκεψου ομως οτι το ρευμα που ερχεται απο τον μετασχηματιστη παει κατ ευθειαν στο κυκλωμα με τα λεντ.ειναι 4 πλακετες πρασινες κολλημεννες και γεφυρωνονται μεταξυ τους.τα λεντ ειναι κολλημενα πανω στην πρασινη πλακετα.

Πάνος
24-06-10, 11:22
.εγω θα ηθελα να ρωτησω τον πανο αν αυτα που του ειναι μειωμενα σε αποδοση του εχουν καει καποια λεντ.ειναι σημαντικο αυτο.γιατι στο δικο μου ειναι καμμενα 4-5 λεντ.
οχι ανδρεα...ουτε ενα λεντακι δεν εχει καει...απλα μειωση του φωτισμου...που αν συνεχισει οπως λεει ο φιλος exelix τοτε παμε για αλλαγη φωτιστικων...:mad:

εστειλα το παρακατω στον κινεζο...

i am afraid the "droping" is quite a lot more than 30%..i would say about 50%..and several of your customers in my area all have the same problem.
it is a great inconvinience but i truly have to say that you have plenty of unhappy customers here.
anything we could do about it so we can replace the light that is "lost"?

και η απαντηση ηταν


"Hi

the LED chips is based on the heat and use time on it

For you want to change how many item? If just replacement the bulb is just a few dollars, it require for you burn the chips for yourself

But if require to replacement a new item, you better told us you want to replacement how many item, that we can calculate the item price and shipping fee for you"

Thanks

...........βγαλε ακρη..........zw

andreas213
24-06-10, 11:28
οχι ανδρεα...ουτε ενα λεντακι δεν εχει καει...απλα μειωση του φωτισμου...που αν συνεχισει οπως λεει ο φιλος exelix τοτε παμε για αλλαγη φωτιστικων...:mad:

εστειλα το παρακατω στον κινεζο...

i am afraid the "droping" is quite a lot more than 30%..i would say about 50%..and several of your customers in my area all have the same problem.
it is a great inconvinience but i truly have to say that you have plenty of unhappy customers here.
anything we could do about it so we can replace the light that is "lost"?
και η απαντηση ηταν


"Hi

the LED chips is based on the heat and use time on it

For you want to change how many item? If just replacement the bulb is just a few dollars, it require for you burn the chips for yourself

But if require to replacement a new item, you better told us you want to replacement how many item, that we can calculate the item price and shipping fee for you"

Thanks

...........βγαλε ακρη..........zw
πανο αστο δεν αξιζει.βρηκα αλλη πατεντα που θα κανω και θα εχω την ιδια αποδοση και με επωνυμο λεντ

exelix
24-06-10, 11:49
Όντως, αν είναι να σου στείλει τα ίδια led και να κάτσεις να ξεκολλήσεις ένα ένα τα παλιά και να κολλήσεις τα καινούργια (αν έχεις τη δυνατότητα) χαιρέτα μας τον πλάτανο. Αυτό που έχω αρχίσει να υποψιάζομαι σοβαρά και με αυτά που λέει, εκτός της χαμηλής ποιότητας led, είναι ότι φταίει το ότι δεν έχουν προνοήσει για σωστή απαγωγή της θερμότητας και αναπτύσσονται εκεί μέσα μεγάλες θερμοκρασίες που μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής τους. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, μετά από λίγο ψάξιμο που έκανα, τα Luxeon της Philips φτάνουν στο 70% της απόδοσής τους μετά από 20000 ώρες λειτουργίας. Ένας συνηθισμένος χρόνος που βρήκα σε διάφορες μάρκες είναι οι 10000 ώρες.

Τώρα πραγματικά δεν ξέρω τι να σου προτείνω. Ξύλωσέ τα και βάλε πάνω κάμποσες ταινίες led!

andreas213
24-06-10, 11:59
Όντως, αν είναι να σου στείλει τα ίδια led και να κάτσεις να ξεκολλήσεις ένα ένα τα παλιά και να κολλήσεις τα καινούργια (αν έχεις τη δυνατότητα) χαιρέτα μας τον πλάτανο. Αυτό που έχω αρχίσει να υποψιάζομαι σοβαρά και με αυτά που λέει, εκτός της χαμηλής ποιότητας led, είναι ότι φταίει το ότι δεν έχουν προνοήσει για σωστή απαγωγή της θερμότητας και αναπτύσσονται εκεί μέσα μεγάλες θερμοκρασίες που μειώνουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής τους. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, μετά από λίγο ψάξιμο που έκανα, τα Luxeon της Philips φτάνουν στο 70% της απόδοσής τους μετά από 20000 ώρες λειτουργίας. Ένας συνηθισμένος χρόνος που βρήκα σε διάφορες μάρκες είναι οι 10000 ώρες.

Τώρα πραγματικά δεν ξέρω τι να σου προτείνω. Ξύλωσέ τα και βάλε πάνω κάμποσες ταινίες led!
λοιπον βρηκα ταινιες λεντ που η καθεμια το μετρο εχει αποδοση 4,8 watt.αν βαλω 2 λευκες και μια μπλε φτανω την αποδοση του φωτιστικου μου.το φωτιστικο ειναι 14,7 watt και των ταινιων 14,4 watt.θα προσθεσω ενα φυλλο αλουμινιου και θα τις τοποθετησω πανω για να εχω και σωστη απαγωγη θερμοτητας και θα τις βαλω ακριβως μεσα στο φωτιστικο με τον ιδιο μετασχηματιστη.η καθε ταινια βγαινει 11 ευρω το μετρο και το φυλλο αλουμινιου τσαμπα απο πελατη μου.συνολο 33 ευρω.τα λεντ ειναι ισχυος και τα λευκα εχουν 6000Κ και τα μπλε 12000Κ.οποτε και απο φασμα θα ειμαι σχεδον το ιδιο.ξεκιναω κατασκευη και ο θεος βοηθος.να πω πως το λεντ που αγορασαμε δεν εχει σωστη επαγωγη θερμοτητας γι αυτο ισως και να πεφτει τοσο νωρις.το επανω μερος που ειναι αλουμινιο ειναι ζεστο και η πλακετα αν την βγαλεις τσουρουφλαει.θελει λιγη ωρα να κρυωσει και μετα να την αγγιξεις.πιστευω ειναι ο σημαντικοτερος λογος.

Πάνος
24-06-10, 12:15
προχωρησε το ανδρεα...και αν ειναι καλο το αποτελεσμα..να χρησιμοποιησουμε τουλαχιστον τους μετασχηματιστες και το "καβουκι" του φωτιστικου.....αντικαθιστωντας τις πλακετες με αυτα που λες...ενα ακομη εξοδο σαν μια υστατη προσπαθεια να μη πεταξουμε τα φωτιστικα μας.
;)

exelix
24-06-10, 12:16
Απλά να σου πω ότι το να έχεις τα ίδια watt δε σημαίνει ότι θα έχεις και το ίδιο φως στο ενυδρείο σου. Οι βασικές διαφορές αφορούν τα lumens/watt και τη γωνία των led. Επίσης αν πάρεις λεντοταινίες από ebay μπορεί να σου έρθει πολύ φθηνότερα και απλά όταν πέφτει να βάζεις την επόμενη!

Πάνος
24-06-10, 12:18
γιαυτο θα περιμενουμε τον ανδρεα που εθελοντικα θα προχωρησει το "πειραμα" :smt041....και αναλογως του αποτελεσματος...θα πραξω κι εγω...
ανδρεα φανταζομαι θα το δοκιμασεις πρωτα σε ενα φωτιστικο....

andreas213
24-06-10, 12:25
Απλά να σου πω ότι το να έχεις τα ίδια watt δε σημαίνει ότι θα έχεις και το ίδιο φως στο ενυδρείο σου. Οι βασικές διαφορές αφορούν τα lumens/watt και τη γωνία των led. Επίσης αν πάρεις λεντοταινίες από ebay μπορεί να σου έρθει πολύ φθηνότερα και απλά όταν πέφτει να βάζεις την επόμενη!
το μονο που ξερω μου ειπε οτι θα ειναι power led.πιστευω πως θα ειναι ακριβως το ιδιο και οτι δεν θα πεσουν ετσι γρηγορα.αυτο που με ενδιαφερει ειναι η καταναλωση αλλα και το φως που ειχε αρχικα σαν φωτιστικο.εκει θα ειμαι υπερκαλυμενος.δευτερα παραλαμβανω τα λεντ και αρχιζω την κατασκευη με λεπτομερες ποστ και φωτο.και αν κατσει θα φτιαξω και τριτο φωτιστικο αρκει να δουλευει σωστα σε βαθος χρονου.να αναφερω οτι στις ταινιες θα δωσω και λιγη κλιση για να πιανω μεγαλυτερο ευρος μεσα στο ενυδρειο.ιδομεν.....
-------------------------
γιαυτο θα περιμενουμε τον ανδρεα που εθελοντικα θα προχωρησει το "πειραμα" :smt041....και αναλογως του αποτελεσματος...θα πραξω κι εγω...
ανδρεα φανταζομαι θα το δοκιμασεις πρωτα σε ενα φωτιστικο....
πανο εννοειται σε ενα.και τα εσωτερικα του φωτιστικου οπως και οι καλωδιωσεις θα μεινουν ανεγγιχτες για να καλυπτω ολα τα ενδεχομενα....;););)

posidwnas
24-06-10, 14:20
και βάλε και κανά 2 ανεμιστηράκια να δροσίζουν τα λεντ... κακό δεν θα τους κάνεις ;)

sfk
24-06-10, 14:52
1. "τα λεντ εχουν μικρες ανοχες στην ταση πιστευω αν δεν καουν με παραπανω ταση σιγουρα θα πεσουν πιο γρηγορα". broson, συμφωνω κατι τετοιο συμβαινει.
2. Σας παραθετω το παρακατω σχεδιο. Ειναι το τυπικο σχεδιο της συνδεσμολογιας ledstrip. Δε θυμαμαι που το βρηκα ακριβως πριν καιρο. Εδω εξηγει πολλες απο τις αποριες. Κατα τη γνωμη μου ισως μια απο τις αντιστασεις ελαττωματικη ή ενα τροφοδοτικο switching του εμποριου φτηνο που δε σταθεροποιει σωστα και αυξομοιωνει την ταση του αντι να κρατα καρφι 12,00 Volt, μπορει να κανει τη ζημια. Ποσοι απο σας ξερετε οτι η ΔΕΗ "χορευει" την ταση σε ρυθμο disco? Εχω καψει 3 τροφοδοτικα PC ως τωρα εξαιτιας της ΔΕΗ κ μια μητρικη!! Για το λογο αυτο δεν εμπιστευομαι τα switching και δημοσιευσα το σχεδιο:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=41109

Συμπερασματα και προταση:
Επειδη ενα-ενα δεν ελεγχονται τα λεντ αν επεσαν ουτε μια-μια οι αντιστασεις, ας μας πουν αυτοι που εχουν led:
- μετρωντας με ψηφιακο πολυμετρο σε φουλ φωτισμο το βολτομετρο πρεπει να δειχνει 12,00 Volt/και σε σειρα το αμπερομετρο τους να δειχνει τα ιδια Αμπερ οταν τα λεντ ειναι καινουργια κ τα ιδια μετα απο π.χ. 3 ή 6 μηνες.

Δεν ξερω ισως να κανω καπου λαθος.
Αν εχουμε κανενα προφεσορα ηλεκτρονικο ας μας διαφωτισει.
Τα led ακομα ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ και δε συμφερει πανω στο χρονο η αλλαγη τους(χειροτερα κ απο λαμπες!!)

* κ πριν κλεισω, αφου λυση στα PC μας ειναι το UPS, γιατι δεν κανουμε κ εδω το ιδιο?

almost
24-06-10, 17:18
Τα συνηθισμένα Led του εμπορίου είναι ή για 1,5V ή για 2,5V-3V (τα λένε super bright).

Μπορούν να βγουν για όποια ενδιάμεση τάση θέλεις, μέχρι 5V,αλλά το κόστος ανεβαίνει πολύ (δεν υπάρχουν συνήθως ετοιμοπαράδοτα).

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει Led που μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε τροφοδοτικό 12V.

Άρα:

1. Συνδέεις σε σειρά Led μέχρι να "πιάσεις" την τάση που θέλεις, πχ
8 (Led) των 1,5 V σε σειρά θα μπορούν να συνδεθούν σε 8 x 1,5V = 12V.
Αυτή η διάταξη δεν χρησιμοποιείται, γιατί αν καεί 1 Led δεν ανάβει κανένα άλλο στην ίδια σειρά.

2. Συνδέεις σε σειρά με το Led μια αντίσταση πάνω στην οποία θα πέσει η διαφορά τάσης. πχ αν θέλεις να βάλεις 1 Led 1,5V με τροφοδοτικό 12V, τότε η αντίσταση πρέπει να πάρει επάνω της 10,5V. Την τιμή της αντίστασης θα την δώσει ο κατασκευαστής του Led γιατί εξαρτάται από το ονομαστικό μέγιστο ρεύμα λειτουργίας του Led.


Εδώ είναι μια παγίδα των πωλητών Led: σου λένε ότι το Led είναι στo 1/3W (ας πούμε έχει 30mA ονομαστικό ρεύμα και το συνδέεις στα 12V, άρα 0,03 x 12= περίπου 1/3W) αλλά αυτή είναι η ισχύς που χάνεται πάνω στο Led ενώ χάνεται περισσότερη ισχύς πάνω στην αντίσταση (που είναι σε σειρά με το Led) την οποία δεν σου λένε (αφού δεν είναι χαρακτηριστικό του Led).
Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν πιάσετε το Led ενώ είναι πολύ ώρα αναμμένο, δεν ζεματάει. Όμως από το φωτιστικό έρχεται θερμότητα, αυτή είναι ενέργεια που χάνεται πάνω στις αντιστάσεις.

*Οι σοβαροί κατασκευαστές φωτιστικών Led θα δείτε ότι τα φωτιστικά τους λένε ότι είναι πχ 500W γιατί υπολογίζουν και τις απώλειες, ενώ προσθέτουν ανεμιστήρες για να κρατάνε σταθερή θερμοκρασία. Και δεν προσπαθούν να τα πουλήσουν ως ποιό οικονομικά σαν αρχικό κόστος, γιατί δεν είναι (όταν έχουν σταθεροποιητές και ανεμιστήρες). Προσπαθούν να τα πουλήσουν εκμεταλλευόμενοι τη διάρκεια ζωής των Led που δεν θέλουν τόσο συχνή αλλαγή όσο οι λαμπτήρες.


Σχετικά με την τάση λειτουργίας των Led, αν είναι για 1,5V θα αντέξει μέχρι 2V (εννοείται ότι θα μικρύνει κατά πολύ η διάρκεια ζωής του, υπολογίστε στο 1/2) και συνήθως αντέχουν την διπλάσια ανάποδη τάση (αν τα συνδέσεις ανάποδα δεν ανάβουν αλλά αν βάλεις μεγάλη ανάποδη τάση, συνήθως τη διπλάσια καίγονται). Επίσης, αν πέσει επάνω του μικρότερη τάση επηρεάζει την διάρκεια ζωής (όχι τόσο πολύ όσο αν είναι μεγαλύτερη η τάση, αλλά επηρεάζει).


Αν τα Led έχουν συνδεθεί σωστά, πέφτει επάνω τους δηλαδή η σωστή τάση, τότε έχουν απίστευτη διάρκεια ζωής, 20.000-30.000 ώρες. Αυτές οι ώρες είναι οι ώρες συνεχόμενης λειτουργίας των Led, επηρεάζεται πολύ όμως από τα άναψε σβήσε. Στην πράξη δηλαδή κανένα Led δεν θα αντέξει 20.000 ώρες, εκτός αν το ανάψεις σήμερα και το κλείσεις 833 ημέρες μετά δίνοντας του συνεχώς σταθερή 12V.


Χαρακτηριστικές τιμές που δίνουν οι κατασκευαστές:
Ρεύμα λειτουργίας
Τάση λειτουργίας
Μέγιστη τάση λειτουργίας
Μέγιστη ανάστροφη (ανάποδη) τάση
Ρεύμα που χρειάζεται για να το triggάρει (ίσα που να ανάψει)
Γωνία φωτεινότητας
Μήκος κύματος

Αυτά, ότι άλλο θέλετε ρωτάτε, αν γνωρίζω θα σας απαντήσω.

exelix
24-06-10, 18:16
Να θέσω ένα μικρό προβληματισμό μόνο σε αυτό που είπες ότι δε χρησιμοποιείται η εν σειρά σύνδεση των led. Δεν αντιλέγω στο λόγο που αναφέρεις, αλλά στο ότι δε χρησιμοποιείται. Συχνά (τουλάχιστον στο DIY) υλοποιείται έτσι ώστε να διαρρέεται το κάθε led από το ίδιο ρεύμα και για να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες από τις αντιστάσεις (και το κόστος βέβαια, αλλά αυτό είναι σχετικό).

Και από όσο έχω καταλάβει, από τη στιγμή που λέει το παιδί που έχει ανοίξει το φωτιστικό ότι δεν έχει καμία αντίσταση, μιλάμε για ένα κύκλωμα όπου είναι σε παραλληλία τριάδες led συνδεδεμένων σε σειρά, όπου και τα μπλε και τα άσπρα έχουν ίδια forward voltage στα 4V (και για να μην μπερδευτείς έτσι όπως το γράφω άσπρο-μπλε-άσπρο παράλληλα με άσπρο-μπλε-άσπρο, κλπ). Διαφωνείς εσύ; Έχεις καταλάβει κάτι διαφορετικό;

almost
24-06-10, 18:42
Αν εννοείς το κόστος αγοράς των αντιστάσεων, υπολόγισε ότι με 0,10€ παίρνεις 100 αντιστάσεις (από εξωτερικό).
Αν εννοείς το κόστος από την πτώση τάσης πάνω στην αντίσταση και άρα την κατανάλωση σε Watt, ναι είναι σημαντικό πλεονέκτημα στο εν σειρά κύκλωμα, αλλά προσωπικά δεν θα το έκανα ποτέ γιατί θα πρέπει να ψάξεις ένα ένα τα Ledάκια να δεις ποιό κάηκε για να το αλλάξεις. Και αφού ο χρόνος είναι χρήμα, προτιμώ να κερδίσω χρόνο παρά Watt (προσωπικά). Νομίζω ότι οι κατασκευαστές το έχουν εγκαταλείψει από χρόνια. (Αν θυμάσαι τα παλιά λαμπάκια στα Χριστουγεννιάτικα δέντρα που όταν καιγόταν το λευκό δεν άναβε κανένα. Και ήταν και λαμπάκια, όχι Led, αλλά η σε σειρά τοποθέτηση του λευκού που είχε μια θερμική αντίσταση για να τα κάνει να αναβοσβήνουν, δημιουργούσε προβλήματα).

Χωρίς φώτο δεν μπορώ να ξέρω πως τα έχει συνδέσει ο κινέζος. Υπάρχουν μικροσκοπικές αντιστάσεις, υπάρχουν ολοκληρωμένα που έχουν συνδιασμό αντιστάσεων στα ποδαράκια τους. Θα μπορούσε ακόμα το τροφοδοτικό να βγάζει άλλη τάση από τα 12V (μικρότερη) ή να την σπάει με κάποιο ποτενσιόμετρο πάνω στην πλακέτα, ή να έχει όπως λες παράλληλα κάποια εν σειρά κυκλώματα (ποιό πιθανό τα 4 Led να είναι δηλαδή από 3V το κάθε ένα, που συνήθως είναι και τα super bright. Αλλά επειδή είναι και κινέζος, δεν μπορώ να αποκλέισω να έχει βάλει 3 Led των 3V και να παίρνει το κάθε ένα 4V τελικά και λόγο της υπέρτασης να τα πουλάει για super super bright. Τελευταίο να έχει 3 Led των 4V γιατί είναι ποιό ακριβά και δεν συμφέρει σε τόσα πολλά Led).

exelix
24-06-10, 18:53
Αν εννοείς το κόστος από την πτώση τάσης πάνω στην αντίσταση και άρα την κατανάλωση σε Watt

Αυτό εννοώ κυρίως συν το ότι βάζοντάς τα παράλληλα όλα μεγαλώνει πολύ το ρεύμα που χρειάζεται να δίνει το τροφοδοτικό. Και εννοείται ότι είναι τρελό το να τα βάλεις όλα σε σειρά αφού και σε περίπτωση που καεί κάποιο την πάτησες και αν δε βάλεις κάποια αντίσταση θα πρέπει να βάλεις υποχρεωτικά τόσα led, ώστε να συμπληρώσουν οι πτώσεις τάσης 220V ή να βρεις τροφοδοτικό με ακριβώς την τάση που θες!:smt101


Χωρίς φώτο δεν μπορώ να ξέρω πως τα έχει συνδέσει ο κινέζος. Υπάρχουν μικροσκοπικές αντιστάσεις, υπάρχουν ολοκληρωμένα που έχουν συνδιασμό αντιστάσεων στα ποδαράκια τους. Θα μπορούσε ακόμα το τροφοδοτικό να βγάζει άλλη τάση από τα 12V (μικρότερη) ή να την σπάει με κάποιο ποτενσιόμετρο πάνω στην πλακέτα, ή να έχει όπως λες παράλληλα κάποια εν σειρά κυκλώματα (ποιό πιθανό τα 4 Led να είναι δηλαδή από 3V το κάθε ένα, που συνήθως είναι και τα super bright. Αλλά επειδή είναι και κινέζος, δεν μπορώ να αποκλέισω να έχει βάλει 3 Led των 3V και να παίρνει το κάθε ένα 4V τελικά και λόγο της υπέρτασης να τα πουλάει για super super bright. Τελευταίο να έχει 3 Led των 4V γιατί είναι ποιό ακριβά και δεν συμφέρει σε τόσα πολλά Led).


Δεκτά όσα λες, τα έχω σκεφτεί κι εγώ (ειδικά στην περίπτωση των ηλεκτρονικών στοιχείων σχεδόν παραδίνω τα όπλα!) απλά έτσι το έχω αντιληφθεί και εννοείται ότι είναι απλά μια υπόθεση, μέχρι να υπάρξει φωτογραφία που να φαίνονται οι λεπτομέρειες!

broson
24-06-10, 23:13
με ολα τα παραπανω θα μελετησω και θα δοσω το κοστος φοτισμου με λεντ αντιστιχου με κοινου φοτισμου αν και πιστευω οτι ειναι νορις ακομα για φθηνες λυσεις λεντ

Dimis
24-06-10, 23:59
Δωσε εστω και ακριβη λυση λεντ,ειδικα αν κανεις αντιστοιχια με του φθορισμου θα ειναι καλυτερα.

Πάνος
25-06-10, 00:05
η αληθεια ειναι πως καμια φορα προτιμας να τα δινεις μαζεμενα αντι καθε μηνα στη δεη...αλλα να εχουν διαρκεια...οχι οπως τα κινεζικα...που ηταν μια δυσαρεστη εκπληξη...

Dimis
25-06-10, 00:59
Αυτο ακριβως εννοω Πανο.
Να τα δωσω να κατασκευασω ενα καλο φωτιστικο απο μηδενικη βαση και να μου κανει αποσβεση απο το τιμολογιο της ΔΕΗ και απο τον χρονο διαρκειας του.
Για να δουμε θα τα καταφερουμε?...

andreas213
25-06-10, 08:04
την δευτερα που θα αρχισω με τις λεντοταινιες θα βαλω και φωτο το κυκλωμα του κινεζου να καταλαβετε πως ειναι .αν και εχουν καει καποια λεντ το φωτιστικο αναβει κανονικα.επισης θα δοκιμασω και με το μηχανημα πανω στην πλακετα που δειχνει volt και amper για να δουμε τι παιζει.την δευτερα θα γινουν ολα.

sfk
25-06-10, 14:35
http://sound.westhost.com/lamps/led-lighting.html

Ολα για τα led

gaia
28-06-10, 16:34
η αληθεια ειναι πως καμια φορα προτιμας να τα δινεις μαζεμενα αντι καθε μηνα στη δεη...αλλα να εχουν διαρκεια...οχι οπως τα κινεζικα...που ηταν μια δυσαρεστη εκπληξη...

Πολύ δυσάρεστη Πάνο μου , τέσσερα 90άρια αγόρασα :(
Τι σκέφτεσαι να κάνεις τώρα με τον φωτισμό ; Δεν θυμάμαι , μόνο led έχεις ;

andreas213
28-06-10, 16:53
την τεταρτη λογικα που θα εχω στα χερια μου τις ταινιες θα δουμε αν θα αξιζει η πατεντα να τα φτιαξουμε.μην απελπιζεστε.τιποτα δεν παει χαμενο

Πάνος
28-06-10, 18:13
Πολύ δυσάρεστη Πάνο μου , τέσσερα 90άρια αγόρασα :(
Τι σκέφτεσαι να κάνεις τώρα με τον φωτισμό ; Δεν θυμάμαι , μόνο led έχεις ;
ναι φιλε μου...μονο λεντ εχω....παω σε Τ5 για την ωρα...αν μπορεσουμε να τα "φτιαξουμε" τοτε αποσυρω τις Τ5 στο μελλον και τα ξαναβαζω για οικονομια....αλλα δε ρισκαρω να περιμενω τις δοκιμες....
προχωρω σε Τ5

sps4ever(niktso)
29-06-10, 10:58
Πολύ δυσάρεστη Πάνο μου , τέσσερα 90άρια αγόρασα :(
Τι σκέφτεσαι να κάνεις τώρα με τον φωτισμό ; Δεν θυμάμαι , μόνο led έχεις ;

Αν θυμάμαι καλά δεν τα έχεις χρησιμοποιησει ακόμα. Με δεδομένο ότι θα σου βγουν πολύ σύντομα άχρηστα δεν βάζεις κάτω δύο και να τους αλλάξεις τα φώτα; Κάνε τρύπες και βάλε επάνω ανεμιστηράκια. Με δεδομένο ότι τα led εκπέμπουν θερμότητα προς τα πάνω αν βάλεις ανεμιστήρες στην οροφή να τραβάνε αέρα από το φωτιστικό ίσως να κάνεις δουλειά.

gaia
29-06-10, 16:10
Καλά θυμάσαι niktso , αποστείρωση ενυδρείου λόγω ανωτέρας βίας , βλέπε hydroids zw
Για τα ανεμιστηράκια , καλή ιδέα και δεν είναι τυχαίο το ότι υπάρχουν σε όλες τις ποιοτικές κατασκευές αλλά νομίζω ότι για να "δουλέψει" θα χρειαστεί να γίνει καινούργια σκάφη και να προσαρμοστούν εκεί οι ανεμιστήρες και τα led χωρίς το καπάκι τους , που είναι πολύ μικρό για να μπει ανεμιστήρας που να τραβάει σωστά αέρα απ' όλο το φωτιστικό. Ίσως το κάνω για ένα nano reef του χρόνου :)

Έχω κι ένα φωτιστικό 4Χ39W Τ5 , China κι αυτό , και λέω να προσθέσω αργότερα ακόμη ένα και βλέπουμε.

gaia
16-09-10, 14:11
Έλαβα ένα mail για upgrade του φωτιστικού αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω για τι ακριβώς πρόκειται :

Dear Georgios Karamitsios,
Thanks for you Order from Fish Street Store. For your Lighting system is nearly to upgrade now, and we wish to offer a limit promotion for our loyal customer
This Promotion is once time only, will not apply again for near future, that mean only 1 Time Offer now
Price For Key LED Lighting (One Time Promotion!)
Key36Wide Cree USD380
Key36Wide Brightlux USD300
Key36Silm Cree USD345
Key36Silm Brightlux USD260
Key24Wide Brightlux USD240
Key Nano Silm Brightlux USD150
Key24 Silm Freshwater Brightlux USD200
Free Shipping to your country !
You can visit our LED Lighting system in here:
http://www.fish-street.com/key_aquarium_led_lighting_europe_version?category_ id=118


Δεν βλέπω κάποιο kit αναβάθμισης για τα weipro led αλλά νέα φωτιστικά .
Καταλάβατε τι θέλει να πει ο ποιητής :confused:

Πάνος
16-09-10, 14:25
ποια αναβαθμιση βρε?? και μενα μου ηρθε......σου παλασαρει τα νεα φωτιστικα με ωραιο τροπο...τιμη 0 και μεσα σε παρενθεση +300 ευρω.. ή +200....αναλογα το μοντελο...:smt120
η προσφορα ειναι το "free shipping to your country"

bokostas
16-09-10, 14:27
Καλά, τα Αγγλικά του είναι για τα μπάζα. Εννοεί ότι επειδή πέρασε καιρός και λογικά θα θέλεις να αλλάξεις τα φωτιστικά σου
(έμμεση παραδοχή ότι η απόδοσή τους μειώνεται με τον χρόνο), σου προσφέρει νέα σε προνομιακές τιμές.

Πάνος
16-09-10, 14:29
σου προσφέρει νέα σε προνομιακές τιμές.τα οποια μετα θα χρειαστει να ξαναλλαξεις...:smt073
Καλά, τα Αγγλικά του είναι για τα μπάζα.
υ.γ. αυτο Κωστα ειναι και περιποιημενο γιατι ειναι επισημο προς ολους. που να δεις τις απαντησεις του στα μειλ μου...τρελλα γελια...(+ κλαματα)

georgebruno
16-09-10, 16:39
Key36Wide Cree USD380
Key36Wide Brightlux USD300
Key36Silm Cree USD345
Key36Silm Brightlux USD260
Key24Wide Brightlux USD240
Key Nano Silm Brightlux USD150
Key24 Silm Freshwater Brightlux USD200
Free Shipping to your country !Για τα συγκεκριμένα φωτιστηκά(και κυρίως αυτά με τα cree)η τιμή είναι ξεφτίλα!Τόσο που πρέπει να γίνει καμιά ομαδική αγορά μεσω του Δημήτρη!!!!!επειδή τα έχω δει δίπλα στα f δεν έχουν καμία σχεση τόσο στην κατασκευή (με φουρφουρια πανω και δε συμαζέυεσαι!!!)όσο και στην απόδοση!(ο φωτισμός έχει το Halide effect)από διαρκεια κλείνουν μηνα και δείχνουν όλα οκ!

gaia
17-09-10, 10:22
Ας μην βιαζόμαστε γιατί η απόδοσή τους πέφτει σε 3 με 6 μήνες , μην την πατήσουμε ομαδικά . Κράτα μας ενήμερους . Εγώ πάντως έχω ξενερώσει με την συγκεκριμένη εταιρία και με τα led και είμαι πολύ επιφυλακτικός.

georgebruno
17-09-10, 10:29
Γιώργο θα σας κραταω ενημερους για την απόδοση αλλα το θεμα σχεδιασμου και ποιοτητας του φωτιστικου φαινεται ξεκαθαρα!μαλιστα κατι ακουσα για +15% (στην τιμη)στα φωτιστικα αυτά σε λιγες μερες

bill
17-09-10, 11:57
Δοκιμαστε να βαλετε στα weipro ανακλαστηρα ευκαμπτο με τρυπες στα σημεια που ειναι τα led.

gaia
17-09-10, 14:47
Βασίλη δεν νομίζω ότι ο ανακλαστήρας θα ανεβάσει την απόδοση στα led , έχουν συγκεντρωμένη δέσμη χωρίς απώλειες .

Γιώργο , όντως φαίνονται άλλης ποιότητας σε σχέση με τα weipro αλλά ο καμμένος φυσά και το γιαούρτι :)

bill
17-09-10, 16:28
Καντε δοκιμη με ενα led και ανακλαστηρα μετα χωρις και θα καταλαβαιτε.

georgebruno
17-09-10, 16:44
Καντε δοκιμη με ενα led και ανακλαστηρα μετα χωρις και θα καταλαβαιτε. Βασίλη αν το έχεις κάνει θα με ενδιέφερε να το δω σε φωτο.

bill
17-09-10, 21:30
Υπαρχουν αναπτηρες με ενα led απλο που ειναι φακοι.
Παρτε ενα απλο led σκετο καντε δοκιμη (σιγουρα δεν θα φωτισει ιδιαιτερα)
Ενω ο αναπτηρας φωτιζει αρκετα γιατι εχει ενα υποτιπωδη ανακλαστηρα.
Μετα παρτε εναν ανακλαστηρα και χτυπηστε επανω του με το led και δειτε τι ενταση και διαχυση δημιουργηται!
Αυτο εκανα εγω και ειδα και αν προσεξετε τα led διαχεουν φως και στα πλαγια το οποιο παει χαμενο.
Ειναι ο ιδιος παραγωντας που συμβαινει και με τις λαμπες φθοριου που βαζοντας ανακλαστηρα η χαμενη ενεργεια τους αξιοποιείται!

chrisx
03-10-10, 12:14
Αλλαγή ταινιών σε led weipro - προσθήκη αδιάβροχων ταινιών led (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=44362)