PDA

Επιστροφή στο Forum : Θέματα σχετικά με τη θερμοκρασία

Apollwnas
03-06-10, 10:33
Ποιες ειναι οι καλυτερες δυνατες συνθηκες να ζησουν οι γαριδουλες αυτες????Γιατι εχω ακουσει οτι τις βαζουν και σε νερο οσμωσης με ψαρια μαλακου νερου αλλα και με σκληρου νερου ψαρακια.:D

Liz@
03-06-10, 10:55
αδιαβαστο σε βρισκω....!:cool::)

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28439

Apollwnas
03-06-10, 11:08
Χαχα το εχω δει αυτο !!Αλλα καποια παιδια απο δω τις κρατανε ας πουμε σε νερο δικτυου η μονο με οσμωση η και με το σκληρο που βγαζει η οσμωση !!Γιαυτο περα απο ΤΟ υπομνημα ρωταω ποιο θα ηταν καλυτερο περιβαλλον γιαυτες!!!:confused:

Γιώργος Κ
03-06-10, 11:14
Γιαυτο περα απο ΤΟ υπομνημα ρωταω ποιο θα ηταν καλυτερο περιβαλλον γιαυτες!!!:confused:
Κατα τη γνωμη μου ... οι συνθηκες που επικρατουν στο φυσικο τους περιβαλλον ... δηλ. ξαναγυρναμε στο υπομνημα! :p:D

thanasisg
03-06-10, 11:38
Και μιας που το έφερε η κουβέντα, δεν παίζουν κανένα ρόλο οι συνθήκες του νερού μέσα στις οποίες γεννιέται και μεγαλώνει το κάθε είδος (όχι μόνο οι γαρίδες)?

Ναι μεν μπορεί στο φυσικό τους περιβάλλον να ζούν πχ σε μαλακό νερό, αλλά τα περσσότερα ζωντανά φτάνουν σε μας μετά από μια ή περισσότερες αναπαραγωγές.

Τώρα γενικεύω πολύ το θέμα και δεν ξέρω αν έχει ξανασυζητηθεί στο φόρουμ, αλλά όπως είπα και στην αρχή μιας που το έφερε η κουβέντα........

Γιώργος Κ
03-06-10, 11:43
Ναι μεν μπορεί στο φυσικό τους περιβάλλον να ζούν πχ σε μαλακό νερό, αλλά τα περσσότερα ζωντανά φτάνουν σε μας μετά από μια ή περισσότερες αναπαραγωγές.

Τώρα γενικεύω πολύ το θέμα και δεν ξέρω αν έχει ξανασυζητηθεί στο φόρουμ, αλλά όπως είπα και στην αρχή μιας που το έφερε η κουβέντα........
Εχει ξανασυζητηθει πολλες φορες ... ως συνηθως η αποψη μου ειναι οτι οσες αναπαραγωγες και να γινουν απο εμας το dna τους παραμενει το ιδιο ... για να αλλαξει χρειαζονται παρα πολλα χρονια .. μη πω χιλιαδες ... και αυτο ονομαζεται εξελιξη! Στην ουσια μεταλλαξη που δημιουργειτε ενα νεο ειδος!! Οταν λοιπον γινει αυτο (δε θα ζουμε τοτε) η red cherry π.χ. θα αλλαξει ονομα και θα ειναι κατι αλλο :rolleyes:

Liz@
03-06-10, 11:46
Εχει ξανασυζητηθει πολλες φορες ... ως συνηθως η αποψη μου ειναι οτι οσες αναπαραγωγες και να γινουν απο εμας το dna τους παραμενει το ιδιο ... για να αλλαξει χρειαζονται παρα πολλα χρονια .. μη πω χιλιαδες ... και αυτο ονομαζεται εξελιξη! Στην ουσια μεταλλαξη που δημιουργειτε ενα νεο ειδος!! Οταν λοιπον γινει αυτο (δε θα ζουμε τοτε) η red cherry π.χ. θα αλλαξει ονομα και θα ειναι κατι αλλο :rolleyes:

σωστο, απλα ισως το ειδος γινεται πιο ανθεκτικο (ας πουμε) σε λιγο διαφορετικες συνθηκες..

Γιώργος Κ
03-06-10, 11:50
σωστο, απλα ισως το ειδος γινεται πιο ανθεκτικο (ας πουμε) σε λιγο διαφορετικες συνθηκες..
Και πως το ξερουμε αυτο? Δυσκολα μπορεις να διαπιστωσεις κατι τετοιο ... :D
Εδω μια αντιστοιχη συζητηση: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36966 :smt020

thanasisg
03-06-10, 12:29
Και λεω έγω τώρα, κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου +-7 +-7 +-7 +-7 +-7 +-7: έχεις γαρίδα που από την γέννηση της ζεί σε νερό με λάθος συνθήκες:
Θα τις αλλάξεις τις συνθήκες αυτές ή θα τις αφήσεις ίδιες?

Και δεν είμαι σίγουρος ότι απαιτείται γονιδιακή εξέλιξη (και σίγουρα δεν απαιτείται δημιουργία νέου είδους - δημιουργία νέου είδους θα ήταν να αποκτήσει η γαρίδα πνεύμονες για να ζει εκτός νερού) γαι να μάθει ένας οργανισμός να ζει στο ίδιο φυσικό περιβάλλον αλλά σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που θεωρούνται ιδανικές!!!

Γιώργος Κ
03-06-10, 12:37
Και λεω έγω τώρα, κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου +-7 +-7 +-7 +-7 +-7 +-7: έχεις γαρίδα που από την γέννηση της ζεί σε νερό με λάθος συνθήκες:
Θα τις αλλάξεις τις συνθήκες αυτές ή θα τις αφήσεις ίδιες?

Και δεν είμαι σίγουρος ότι απαιτείται γονιδιακή εξέλιξη (και σίγουρα δεν απαιτείται δημιουργία νέου είδους - δημιουργία νέου είδους θα ήταν να αποκτήσει η γαρίδα πνεύμονες για να ζει εκτός νερού) γαι να μάθει ένας οργανισμός να ζει στο ίδιο φυσικό περιβάλλον αλλά σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που θεωρούνται ιδανικές!!!
Θα το αλλαξεις σταδιακα στις παραμετρους που εχουν στη φυση ...

Δες το σε εσενα τον ιδιο ... οι προγονοι σου εχουν εμβολιαστει για τον κιτρινο πυρετο και εχουν αντισωματα ... οι γονεις σου ομως ακομα και αν εχουν εσυ ο ιδιος δε τα κληρονομησες και θα πρεπει να κανεις και εσυ τα εμβολια!! Μακαρι να αλλαζε το dna μας τοσο ευκολα απο την αλλη ειναι καλο γιατι τα ειδη παραμενουν τα ειδη σταθερα ...
Ειδικα οι οργανισμοι που ζουν σε οξινα περιβαλλοντα ειναι πιο ευπαθη σε αλκαλινα ... γιατι τα εισαγουμε σε ξενα για το ανοσοποιητικο τους βακτηρια και ιους! Μπορει να αντεχουν αλλα η προσπαθεια του οργανισμου τους ειναι εξαντλητικη για αυτα!

Raven
03-06-10, 14:21
Το γενικεψατε πολυ. οποτε ας ξαναγυρισουμε στην αρχικη ερωτηση.
Ας δουμε τι γινεται λοιπον στον φυσικο βιοτοπο των red cherry για να κατανοησουμε τις συνθηκες στις οποιες ζουν.
Στην φυση λοιπον ζουν σε κινουμενα μικρα ποταμακια . ρυακια και χειμαρρους που ξεκινουν απο τα ορεινα και καταληγουν στην θαλασσα. Οι συνθηκες και η χημεια του νερου δεν ειναι ιδιες σε καθε ποταμακι και επισης αλλαζουν αναλογα με την εποχη, την βροχοπτωση, τα πετρωματα κλπ. Τα ξερα φυλλα και τα ξυλα που πεφτουν στο νερο επισης αλλαζουν τις σκληροτητες και το ΡΗ απο περιοχη σε περιοχη. Κοντα στις εκβολες το νερο μπορει να ειναι ακομα και υφαλμυρο.
Η φυση λοιπον προικισε ορισμενα ειδη με μεγαλη προσαρμοστικοτητα και αυτο ισχυει και για τις αγριες red cherry. Στο ενυδρειο μπορουν να επιζησουν να αναπαραχθουν και να προσαρμοστουν σε μια αρκετα μεγαλη γκαμα τιμων νερου απο οξινο και μαλακο εως πολυ σκληρο και αλκαλικο, ακομα και ελαφρως υφαλμυρο.
Αυτα που ειναι πολυ σημαντικα ειναι να ειναι καθαρο το νερο, να περιεχει αρκετο οξυγονο και να εχει τουλαχιστον ΚΗ>1 και DH>1 για να μπορουν να χτισουν τον εξωσκελετο τους.
Αν θελετε τις ιδανικες συνθηκες για το ειδος ειναι : ελαφρως αλκαλικο νερο (ΡΗ 7,2-7,8 ) και ελαφρως σκληρο νερο (Dh 8-14). Ετσι τουλαχιστον λενε καποιοι ειδικοι που τις εχουν μελετησει στον βιοτοπο αλλα και στο ενυδρειο..

Οσο πιο τοπικο , απομονωμενο και εξειδικευμενο ειναι ενα ειδος γαριδας, τοσο πιο ευαισθητο γινεται σε αλλαγες και απαιτει πιο σταθερες συνθηκες και στα ενυδρεια μας. Βλεπε γαριδες sulawesi..

vag0s
03-06-10, 16:05
Για τις τιμές του νερού πήρες απαντήσεις.
Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι έχω δει γαρίδα κατακόκκινη και πραγματικά μου έκανε εντύπωση γιατί το Ph ήταν 5.
Από τις πιο κόκκινες που έχω δει.. :confused:

:)

Raven
04-06-10, 01:57
To χρωμα των red cherry ειναι ενας γριφος που μου πηρε περιπου εναν χρονο να τον λυσω. Σιγουρα δεν το επιρρεαζουν (το χρωματισμο) οι τιμες νερου. Εκθαμβωτικα κοκκινες red cherry μπορεις να δεις σε ενυδρειο με black water και χαμηλο ΡΗ αλλα και σε ελαφρως υφαλμυρο με σκληροτητες στα υψη.

Xlapatsas
04-06-10, 13:19
To χρωμα των red cherry ειναι ενας γριφος που μου πηρε περιπου εναν χρονο να τον λυσω. Σιγουρα δεν το επιρρεαζουν (το χρωματισμο) οι τιμες νερου. Εκθαμβωτικα κοκκινες red cherry μπορεις να δεις σε ενυδρειο με black water και χαμηλο ΡΗ αλλα και σε ελαφρως υφαλμυρο με σκληροτητες στα υψη.
Επομένως το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στη διατροφή τους?

@@nikos@@
14-06-10, 16:26
Καλησπερα εδω και μια εβδομαδα στα ενυδρεια μου με τις γαριδες (80λ και 20λ) η θερμοκρασια φτανει στους 30 καθε μεσημερι και μεσα εχω red cherry...zw

Tι να κανω θα παθουν τιποτα ολο το καλοκαιρι?:smt120

Οταν οι θερμοκρασιες εξωτερικα φτασουν 40?Πανε οι γαριδες?:(

exelix
14-06-10, 16:37
Βάλε ανεμιστηράκια υπολογιστή. Ψάξε σε παλιά θέματα να δεις λεπτομέρειες άμα δυσκολεύεσαι να σκεφτείς πώς!

jiraiya
14-06-10, 21:08
το κολπο με το ανεμηστιρακια υπολογιστη πολυ καλο βαλε στα 80 λιτρα 2 μαζι και 1 για το μικρο πιστευω οτι θα ειναι αρκετα,και καλη ψυξη!!!!

oko
15-06-10, 00:28
Φιλε Νικο εγω στο 20 λιτρο εχω ενα ανεμιστηρα 8cm συνδεμενο με τα φωτα δηλ. ανοιγει αποτε ανοιγουν τα φωτα και εχω μεχρι και σημερα 23-25 βαθμους. Αλλα εχω και πολυ μεγαλη εξατμιση νερου, παντως την δουλεια μου την κανω.

uptight
15-06-10, 10:08
Βρε παιδιά... Δεν υπάρχει ανεμιστηράκι ειδικό που να συνδέεται πιο απλά; Έχω ένα 70αράκι ενυδρείο με γκάπις και πέρυσι το καλοκαίρι είχα μόνο 3 ψάρια εκ των οποίων τα 2 τα έχασα λόγω της ζέστης - σε κάποια φάση είδα ότι το νερό είχε φτάσει στους 32 βαθμούς... Από τότε άρχισα να αφήνω ανοιχτό το καπάκι και όταν έκανε πολλή ζέστη τους έβαζα από πάνω τον κανονικό ανεμιστήρα και φύσαγε την επιφάνεια, κι έτσι το ερίξα στους 29 με 30, όχι παρακάτω... Φέτος όμως έχω 15 ψάρια, 5-6 ενήλικα και μωρά διαφόρων ηλικιών και δε θέλω να τα χάσω!

Θυμάμαι ότι είχα διαβάσει για τα ανεμιστηράκια αλλά είχα καταλάβει ότι υπάρχουν ειδικά για ενυδρεία ανεμιστηράκια με πιαστράκια που στερεώνονται στο καπάκι. Προσωπικά δεν έχω ούτε διάθεση ούτε γνώσεις για DIY και θέλω κάτι έτοιμο και κυρίως φτηνό. Στο site του WaterInn είδα κάτι τέτοια προϊόντα αλλά δεν είχε τιμή. Πείτε μου ότι δεν θα χρειαστεί να το παίξω μαστόρισσα plz!!!!

Raven
15-06-10, 16:17
Εγω απλως να αναφερω εδω σχετικα με τις αντοχες των red cherry στην θερμοκρασια οτι περυσι που ειχαν μεταφερθει μερικες με τα φυτα στην γλαστρολιμνη, αντεξαν μεχρι τους 30 C αλλα με πολυ καλη οξυγονωση. Οταν ξεπερασε και εφτασε τους 31-32 δεν αντεξε καμια.
Αντιθετως τα cpdακια και endleraκια αντεξαν ακομα και στους 34 με τον καυσωνα.

achisael
16-06-10, 15:33
Ρε παιδια εβαλα να φυσαει μεγαλος ανεμιστηρας πανω στο τζαμι μετα μεσα και τιποτα... 30οC κολλημενα και τα δυο...
μαλιστα το ενα λεει 30.2 .....

thanasisg
16-06-10, 15:52
Πάνω στο τζάμι σίγουρα δεν κάνει τίποτα. Πρέπει να φυσάει πάνω στο νερό ώστε να απομακρύνει τον κορεσμένο με υδρατμούς αέρα και να επιταχύνει με αυτό τον τρόπο την εξάτμιση.

Τώρα γιατί ο μεγάλος δεν έκανε τίποτα φυσώντας μέσα δεν ξέρω. Αν ο αέρας έπεφτε πάνω στο νερό θα έπρεπε να είχε βοηθήσει. Πόση ώρα τον άφησες να δουλεύει?

exelix
16-06-10, 15:56
Αν δεν μπορείς να βάλεις να χτυπάει στο νερό κάνε την πατέντα να χτυπάει σε βρεγμένη πετσέτα που την έχεις κολλημένη στο τζάμι, αλλά δεν είναι πολύ όμορφο.

aquamaniac
16-06-10, 21:49
Ειχα και εγω προβλημα με θερμοκρασια και πηρα 2 ανεμιστηρακια με μανταλακι απο 15 ευρω το καθενα και πλεον αν τα αφησω ολη μερα να δουλευουν φαντασου οτι η θερμοκρασια πεφτει στους 24 βαθμους,ετσι αφησα το ενα μονο να δουλευει ακριβωσ εκει που κανει αναταραξη το φιλτρο.τα πηρα απο μαγαζι petshop απλα και γρηγορα!

σκεψου το.τα λιτρα μου ειναι 180.

kingrim
16-06-10, 22:46
Ειχα και εγω προβλημα με θερμοκρασια και πηρα 2 ανεμιστηρακια με μανταλακι απο 15 ευρω το καθενα και πλεον αν τα αφησω ολη μερα να δουλευουν φαντασου οτι η θερμοκρασια πεφτει στους 24 βαθμους,ετσι αφησα το ενα μονο να δουλευει ακριβωσ εκει που κανει αναταραξη το φιλτρο.τα πηρα απο μαγαζι petshop απλα και γρηγορα!

σκεψου το.τα λιτρα μου ειναι 180.

αυτο δεν ειναι εφικτο εκτος εαν στον χωρο δουλευει aircodition ή ο χωρος εχει μονωση και η θερμοκρασια δωματιου ειναι απο 25 και κατω....

ο ανεμιστηρας μπορει να ριξει την θερμοκρασια σε θερμοκρασια δωματιου

ετσι ξερω τουλαχιστον

Πάνος
17-06-10, 00:16
ο ανεμιστηρας μπορει να ριξει την θερμοκρασια σε θερμοκρασια δωματιου

ετσι ξερω τουλαχιστον
δεν ισχυει αυτο...μπορει να τη ριξει πιο χαμηλα....στο ελληνικο βιοτοπικο κρατουσα μεσα σε καυσωνα (28-30 βαθμοι) θερμοκρασιες 22 και 23 βαθμους...(τη νυχτα 21)
η εξατμιση προκαλει ψυξη...η θερμοκκρασια του περιβαλλοντα χωρου παιζει ρολο μονο στο ρυθμο επαναυξησης της θερμοκρασιας...οποτε οταν γινει ο ρυθμος αυτος ισος με το ρυθμο ψυξης λογω εξατμισης...τοτε οριζεται και η χαμηλοτερη δυνατη θερμοκρασια...;)

thanasisg
17-06-10, 09:12
Και στο δικό μου ριο125 η θερμοκρασία πέφτει με χρήση ανεμιστήρων κάτω από την θερμοκρασία δωματίου, με τρελλή όμως εξάτμιση: την Κυριακή το μεσημέρι έκανα αλλαγή και μέχρι εχθές το βράδυ (σε τρεις ημέρες δηλαδή) είχα χάσει από εξάτμιση περί τα 11-12 λίτρα νερού!!

thanasis76
21-06-10, 20:33
καλησπερα.
θα ηθελα να μου πειτε αν εχει κανεις σε ενυδρειο με δισκους
Red cherry shrimp
θα μπορεσουν να ζησουν σε 5 ph???

ευχαριστω!!!!

Γιώργος Κ
21-06-10, 20:37
Εζησαν σε ph 4,20 μεγαλωσαν σε νηπιαγωγειο δισκων και ειχαν παραμεινει στο φιλτρο χωρις να μπορω να τις πιασω μεχρι που εξαφανιστηκαν!! Γενικα η θερμοκρασια ειναι απαγορευτικη ... ουτε αμανο αντεξαν ουτε αλλες (λαθη του παρελθοντος με θανασιμα αποτελεσματα :()

thanasis76
21-06-10, 20:38
Εζησαν σε ph 4,20 μεγαλωσαν σε νηπιαγωγειο δισκων και ειχαν παραμεινει στο φιλτρο χωρις να μπορω να τις πιασω μεχρι που εξαφανηστηκαν!! Γενικα η θερμοκρασια ειναι απαγορευτικη ... ουτε αμανο αντεξαν ουτε αλλες (λαθη του παρελθοντος με θανασιμα αποτελεσματα :()

γιατι το λες για την θερμοκρασια... ???
αφου διαβασα οτι ζουν μεχρι 30 βαθμους....

Γιώργος Κ
21-06-10, 20:42
Οι γαριδες ειναι πολυ ευαισθητες σε ολες τις παραμετρους!! Τα ορια τους δεν ειναι ιδανικος τροπος να ζουν ... εξαλλου εχεις δει την ορεξη των δισκων ... δε θα μεινει ουτε μουστακι!! ;)

prospathw
21-06-10, 20:45
το ιδανικο ειναι 23-24;)γενικα οι κιχλιδες δεν φημιζονται ως οι καλυτεροι συγκατικοι για γαριδες;)

oko
21-06-10, 22:26
Το νερο που εξατμιζεται το συμπληρωνουμε με νερο βρυσης ή απιονισμενο;

exelix
21-06-10, 22:41
Mε απιονισμένο για να μην αυξάνονται οι σκληρότητες του νερού μας, μια και στην εξάτμιση φεύγει μόνο νερό, ενώ τα άλατα παραμένουν. Όσοι έχουν και Α/Ο ακόμα καλύτερα, ώστε να είναι σίγουρο ότι δε θα ρίξουμε απιονισμένο που έχει προέλθει από αμφιλεγόμενη μέθοδο παρασκευής.

oko
21-06-10, 23:13
Φιλε Νικο εγω στο 20 λιτρο εχω ενα ανεμιστηρα 8cm συνδεμενο με τα φωτα δηλ. ανοιγει αποτε ανοιγουν τα φωτα και εχω μεχρι και σημερα 23-25 βαθμους. Αλλα εχω και πολυ μεγαλη εξατμιση νερου, παντως την δουλεια μου την κανω.
Αυτο ειναι με γαριδουλες crs μεσα. Το φοβαμαι το κακο με τις σκληροτητες γιατι εχω εξατμιση γυρω στα 1-2 λιτρα την ημερα. Και ειναι και ευαισθητες οι μικρες μου.

pavlos1988
01-12-10, 15:08
Οι παραπανω γαριδες,για την καλυτερη ποιοτητα ζωης τους, που μπορω προσωπικα να παρεχω απαιτουν υφαλμυρο νερο?

Μανος Θες
01-12-10, 15:20
Οχι,υφαλμυρο θελουν τα εμβρυα των Αμανο -παροτι ζουν σε γλυκο νερο ο γονος μεγαλωνει σε υφαλμυρο-, οι red cherry ειναι γλυκου και επισης πολυ πολυ ανθεκτικες σε σχεση με αλλους συγγενεις τους,βεβαια προτιμουν ελαφρως απο μαλακο εως μετρια σκληρο νερο, οποτε πραξε αναλογα(σε δικτυου θεσσαλονικης παντως με 24 βαθμους,αλλαγη 30% την εβδομαδα και φυτεμενο εχω πολλες-πολλες γεννες)

Raven
01-12-10, 15:23
Το βασικοτερο το ειπες μεσα στο post σου... ποιοτητα νερου ! αυτο σημαινει καθαρο νερο χωρις ρυπους, καλα στρωμενο ενυδρειο, και συχνες αλλαγες νερου.
Οι καλυτερες παραμετροι νερου απο την αλλη, βρισκονται σε ΡΗ μεταξυ 6,8-7,5 και σκληροτητες ΚΗ 1-6, GH 4-8. Γενικα προκειται για πολυ προσαρμοστικο ειδος που μπορει να ευημερησει απο πολυ μαλακο και οξινο, εως πολυ σκληρο και αλκαλικο νερο ακομα και ελαφρως υφαλμυρο (αν και προτιμοτερο σε γλυκο νερο)

eimaste aR21rwstoi
02-12-10, 13:32
Το βασικοτερο το ειπες μεσα στο post σου... ποιοτητα νερου ! αυτο σημαινει καθαρο νερο χωρις ρυπους, καλα στρωμενο ενυδρειο, και συχνες αλλαγες νερου.
Οι καλυτερες παραμετροι νερου απο την αλλη, βρισκονται σε ΡΗ μεταξυ 6,8-7,5 και σκληροτητες ΚΗ 1-6, GH 4-8. Γενικα προκειται για πολυ προσαρμοστικο ειδος που μπορει να ευημερησει απο πολυ μαλακο και οξινο, εως πολυ σκληρο και αλκαλικο νερο ακομα και ελαφρως υφαλμυρο (αν και προτιμοτερο σε γλυκο νερο)

αν εχουμε φυτεμενο ενυδρειο που εχει και μοςς μεσα εχει προβλημα η γαριδα η η μοςς?

Raven
02-12-10, 13:49
Ισα ισα που τα moss θεωρουνται τα καλυτερα φυτα για γαριδοενυδρεια. Παρεχουν καλυψη και στα νεογεννητα των γαριδων.;)

StelMex
24-02-11, 03:47
Γειά σας παιδιά. Χθές αγόρασα το Aquael Shrimp Set 30 με σκοπό να βάλω γαρίδες Red Cherry. Το σετ αυτό έχει μέσα ένα θερμοστάτη Aquael Heat Zone Mini Heater 20W ο οποίος όμως δεν έχει ρυθμιστή θερμοκρασίας. Για το λόγο ότι στις οδηγίες δεν έγραφε πουθενά τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνει το νερό ο θερμοστάτης αυτός, μπορούμε να μάθουμε τη θερμοκρασία αυτή? Και αν μάθουμε, είναι κατάλληλη η θερμοκρασία αυτή για Red Cherry? Ευχαριστώ! :)

Franx
24-02-11, 05:00
Αν δεν κάνω λάθος η ιδανική θερμοκρασία για τις RC είναι από 23-28 βαθμούς κελσίου ! Όσο για τον θερμοστάτη θα σου πρότεινα να αγοράσεις κάποιον ώστε να μπορείς να ρυθμίζεις την θεοκρασία εκεί που θέλεις εσύ , ιδικά αν είναι είναι να ασχοληθείς με τις γαρίδες!!! ;)

Raven
24-02-11, 05:08
Για μενα πετα τον αν δεν εχει θερμοστατη. Η μονη αναφορα που μπορεσα να βρω , ειναι οτι ανεβαζει σε ενυδρειο 40 λιτρων, 4 βαθμους πανω απο την (νορμαλ ??) θερμοκρασια δωματιου.
Δεν αναφερει ομως τιποτα για ανωτατο οριο θερμοκρασιας.Αν δηλαδη ανψεις τα καλοριφερ και εχει 28 το δωματιο, θα συνεχισει να σου ανεβαζει μεχρι τους 32 :confused:
Specifically for small aquariums, this heater is non adjustable which means it it increases the ambient temperature of the water. For example if you have a 40L aquarium, this heater will warm the water up by 4 degrees centigrade above the normal room temperature of the tank.

Δες κι εδω, κι αυτος δεν τον χρησιμοποιησε ποτε...http://www.crustaforum.com/board/showthread.php?1534-My-30-litre-AquaEl-shrimp-aquarium

StelMex
24-02-11, 15:14
Ευχαριστώ Πολύ!
-------------------------
Έχω όμως από το παλιό 60λιτρο έναν eheim jager 50Watt...Αυτός κάνει ή είναι πολύ μεγάλος?

stav
24-02-11, 15:20
Ευχαριστώ Πολύ!
-------------------------
Έχω όμως από το παλιό 60λιτρο έναν eheim jager 50Watt...Αυτός κάνει ή είναι πολύ μεγάλος?

Εαν χωραει στο μηκος μια χαρα ειναι.

StelMex
24-02-11, 15:24
Εαν τον βάλω πλάγια χωράει, οπότε θα χρησιμοποιήσω μάλλον αυτόν. Ευχαριστώ!

vasilis4x4
24-02-11, 19:59
Φιλε εγω τις εχω σε θερμοκρασια δωματιου 22 βαθμους περιπου και ειναι οκ !!!
Με το φως τις απογευματινες ωρες ανεβαινει λιγο !

paco
26-02-11, 13:31
red cherry σε 14 βαθμους θερμοκρασια

εχω ξαναγραψει για το ποσο ανθεκτικες εχουν βγει οι γαριδουλες μου http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=38972
σημερα και μετα απο 2.5 μηνες που ειχα κλαδεψει μοςς και την ειχα αφησει σε μια λεκανιτσα στο φωταγωγο ειδα οτι υπαρχουν με μια πρωτη ματια καμια 20ρια γαριδουλες που πιστευω οτι ειναι πολυ περισσοτερες
το θεμα ειναι οτι οταν εβαλα ενα θερμομετρο μου εδειξε 14 βαθμους
δεν ειναι βεβαια κινητικες και αυτο μεκανε να σκεφτω οτι ισως εχουν καποιο μεταβολισμο σαν και αυτο τον χρυσοψαρων το χειμωνα σε λυμνη
δηλ δεν κινουνται για να εξηκονομουν ενεργεια και τρεφονται απο την ιμφοσουρια της μοςς
καποιος που να γνωριζει σχετικα τι παιζει?
και αν ειναι οντως οπως το σκεφτηκα?
θα μπορουσαν να μεινουν ολο το χειμωνα στη λεκανη?
θα συντομευα ετσι τη διαρκεια ζωης τους?
ρωταω γιατι βεβαια δεν θα μεινουν σε αυτη τη θερμοκρασια για να δω τα αποτελεσματα

georgis4
26-02-11, 13:45
Οταν εστηνα το ενυδρειο το πρωτο πραγμα που μπηκε μεσα τον νοεμβριο ηταν ενα ξυλο με λιγη μος που πηρα απο συμφορουμιτη.Πηγα απο το σπιτι του εβγαλε απο το ενυδρειο του το ξυλο το εβαλε σε μια σακουλα (μιλησαμε και λιγο) και εφυγα.Αφου πηγα σπιτι εκατσα να φαω με την ησυχία μου εκανα και το μπανακι μου (σιγα τι να παθει το ξυλο στη σακουλα) και μετα απο 2 ωριτσες+ λεω αντε ας βαλω το το ξυλαρακι μεσα και να το δω γεματο με νερο για πρωτη φορα το ενυδρειο (ουτε αντιχλωριο ειχα αφου ζωντανα δεν σκοπευα να βαλω αμεσα).
Να μη τα πολυλογω με το που μπηκε νερο μετα απο λιγη ωρα εμφανιστηκαν 3-4 μικροσκοπικα γαριδακια και τωρα εχω πανω απο 30.(εχω δωσει κιολας)
Τι να πεις......:cool:

paco
26-02-11, 14:09
αντιστοιχα παντα οταν χαριζω μοςς γραφω γεμιστη μοσσ γιατι παντα θα εχει γαριδακια μεσα
το θεμα ειναι αν καποιος γνωριζει αν πολλαπλασιαστικαν σε αυτη τη θερμοκρασια η απλως ταλαιπωρουνται για να επιβιωσουν και αν θα ζουσαν με τετοια θερμοκρασια ποσο?

Raven
26-02-11, 16:34
Εχω blue pearl σε γλαστρολιμνη γεματη moss (μπηκαν λαθραια) , στο μπαλκονι ολο το χειμωνα. Χωρις θερμαντικο μονο με φιλτρο.
Η πιο χαμηλη θερμοκρασια που μετρησα ως τωρα, ηταν 8 C και οι γαριδες το αντεξαν. Δεν γεννανε βεβαια, μενουν ακινητες για μερες και δεν τις ταιζω.

Για τις red cherry , ξερω οτι αντεχουν εως 4C απο μαρτυριες Γερμανων που τις εχουν σε λιμνη με θερμανση που διατηρει την ελαχιστη αυτη θερμοκρασια. Κατω απο αυτο το οριο, πεθαινουν.

Για να αναπαραχθουν , θελουν θερμοκρασια πανω απο 15 βαθμους.

B22
26-02-11, 20:05
παιδια να επειδη ειμαι νεος χομπυστας θελω να ρωτησω το εξης..απ οτι καταλαβα τα μοςς δημιουργουν γαριδουλες?συγχωρεστε μου την ασχετοσυνη.

georgis4
26-02-11, 20:35
παιδια να επειδη ειμαι νεος χομπυστας θελω να ρωτησω το εξης..απ οτι καταλαβα τα μοςς δημιουργουν γαριδουλες?συγχωρεστε μου την ασχετοσυνη
Οχι.:cool:
Απλα αν παρεις καποια καλη σχετικα ποσοτητα μος απο καποιον που εχει γαριδουλες στο ενυδρειο του,υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να υπαρχουν γαριδουλες μεσα.;)

paco
26-02-11, 23:27
επισης ειναι μια καλη φωλια για τα νεογεννητα και εχει ινφοσουρια που ειναι τροφη για τα μικρα

klipitiklopos
14-03-11, 10:56
Ποια ειναι η απαγορευτικη διακυμανση της θερμοκρασιας του νερου για τις red cherry?
Δεν ρωταω γιατι ειμαι υποχονδριος, ουτε ομως γιατι σκοπευω να αφηνω την θερμοκρασια στην τυχη της.
Απλα ειμαι της αποψης οτι πρεπει να εξασφαλισω τις απαραιτητες συνθηκες για τα ζωντανα που συντηρω.
Δεν μιλαω για διαρκεις μεταβολες, αλλα για μεμονωμενα περιστατικα.
Π.χ. 0,5 ως 1 βαθμος τις επηρεαζει; (εχω ψηφιακο θερμομετρακι)

diaton101
14-03-11, 14:52
Οχι. Μισο με 1 βαθμο διακυμανση εχει και στο φυσικο τους περιβαλλον (και σε οποιοδηποτε φυσικο περιβαλλον οποιουδηποτε οργανισμου). Πιστευω ως 2-3 βαθμοι διακυμανσης ειναι ανεκτοι απο τις γαριδες

tsoum
14-03-11, 15:12
Τα χριστουγεννα είχαμε φυγει απο το σπίτι, και κλείσαμε την θερμανση. Σε ενα 20αρι με γκαπυ που έχω εκει, δεν έχω θερμοστάτη, γιατί έχει ~22 βαθμους στο σπίτι.

Δεν το ήξερα οτι θα την εκλειναν οπότε δεν έκανα κατι.

Ειχε μεινει μια γαριδα μεσα απο παλία.

Το νερό επεσε στο 12-13 βαθμους. Η γαρίδα, όπως και όλα τα ψαρια, ήταν μια χαρα!

delta66
14-03-11, 17:12
Δεν βλεπω να γινεται λογος για το χρονο που διαρκει αυτη η διακυμανση που συζητειται.

klipitiklopos
14-03-11, 17:25
Δεν βλεπω να γινεται λογος για το χρονο που διαρκει αυτη η διακυμανση που συζητειται.

Εγω μιλαω για 26, και οταν αναψει το φως, ανεβαινει 26.3, και επανερχεται στους 26 μετα απο καμια ωρα.
Οταν παλι ανοιγω το καπακι, επειδη υπαρχει αναταραξη νερου στην επιφανεια για καλυτερη οξυγονωση, κατεβαινει στους 25.3, και επανερχεται αργα στους 26
Δηλαδη εχω ενα minimum 25.3 και ενα maximum 26.3.
Aυτα στην χειροτερη...

delta66
14-03-11, 18:25
Διαβασα για διακυμανσεις μεχρι 3 βαθμους γιαυτο το επεσημανα.
Η στιγμιαια* αλλαγη θερμοκρασιας ενος βαθμου, μπορει να διακαιολογησει μεχρι αμεσο θανατο σε πολλα ειδη.
Το λεγομενο θερμικο σοκ.

* πχ παρεις ενα ψαρι απο ενα ενυδρειο με 26 το πεταξεις σε ενυδρειο με 25C

klipitiklopos
14-03-11, 18:53
Διαβασα για διακυμανσεις μεχρι 3 βαθμους γιαυτο το επεσημανα.
Η στιγμιαια* αλλαγη θερμοκρασιας ενος βαθμου, μπορει να διακαιολογησει μεχρι αμεσο θανατο σε πολλα ειδη.
Το λεγομενο θερμικο σοκ.

* πχ παρεις ενα ψαρι απο ενα ενυδρειο με 26 το πεταξεις σε ενυδρειο με 25C

Eνταξει αυτο ουτως η αλλως εχει να κανει με σοβαρη παραλειψη.
Για τις red cherry, να φανταστω οτι ειναι αποδεκτο ετσι;
Μιας και στιγμιαιες μεταβολες δεν κανω.
Ακομα και για τις αλλαγες νερου, εκανα δικη τους κατασκευη δοχειου
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=50465

delta66
14-03-11, 18:56
Οι red cherry φημιζονται για την ευαισθησια τους σε αποτομες αλλαγες στις παραμετρους.

Raven
14-03-11, 19:00
Οι γαριδες αντεχουν μια μικρη πτωση της θερμοκρασιας (1-3 βαθμους). Στη φυση οπου ζουν πολλα ειδη γαριδων, μερικες φορες βρεχει σε μεγαλη αποσταση , προς τις πηγες των χειμαρρων, και ως επακολουθο, μπορει να υπαρξει πτωση θερμοκρασιας απο ψυχροτερο νερο που κατεβαινει απο τα υψωματα. Πολλες φορες αυτο το φαινομενο τις κανει να ξεκινησουν αναπαραγωγη μιας και σημαινει αφθονια τροφης απο φερτες υλες. Και μην ξεχναμε οτι εκει παιζουν και οι μουσωνες με ογκο βροχης που δεν αστειευεται !

Αυτο που ΔΕΝ αντεχουν οι γαριδες, ειναι αποτομη αυξηση της θερμοκρασιας. Αυτο δεν υπαρξει περιπτωση να γινει στον φυσικο τους βιοτοπο. Η εποχιακη θερμανση των υδατων γινεται παντα σταδιακα.

redman88
17-06-11, 22:00
ξεκιναω ενα γαριδοενυδρειο για red chery και θα ηθελα να μαθω αν ο θερμοστατης ειναι απαραιτητος ή αντεχουν και σε θερμοκρασια δωματιου??

κοιτωντας στο προφιλ της γαριδας βλεπω οτι αντεχει απο 15 μεχρι 30 βαθμους αλλα θα ηθελα και την γνωμη σας

στο σπιτι η θερμοκρασια το πολυ να πεσει στους 19 βαθμους

faceck
17-06-11, 22:27
για το καλοκαιρι όχι αλλα για τον χειμωνα θα το χρειαστεις για να εχουν μια σταθερη θερμοκρασια..

delta66
18-06-11, 11:45
Ο ελεγχος της θερμοκρασιας ειτε οταν πεφτει (με θερμαντικο σωμα που εχει θερμοστατη), ειτε οταν ανεβαινει (με ψυξη), (ειτε με ελεγκτη θερμοκρασιας που ελεγχει αυτα τα συστηματα), ειναι χρησιμος για την επιτευξη της σταθεροτητας της θερμοκρασιας.

Αυτο που μας ενδιαφερει ειναι αν ο χωρος που διατηρουμε το ενυδρειο δεν εχει μεγαλες μεταβολες μεσα στην ημερα (και οχι τοσο μεσα στο ετος) και η θερμοκρασια δεν μεταβαλεται πανω απο 1-2 βαθμους και αποτομα, μεσα στο 24ωρο.

Αν μπορει να γινει αυτο, δεν χρειαζομαστε ουτε θερμανση ουτε ψυξη.

Φυσικα εκτος της σταθεροτητας, απαιτειται η θερμοκρασια του νερου να μη ξεφευγει απο τα ορια των ειδων που διατηρουμε, ειτε προς τα πανω ειτε προς τα κατω, για να μην εχουμε μερικη απωλεια του πληθυσμου εως και ολικη απωλεια του.

lans
20-06-11, 08:12
Οι γαριδες λεγεται οτι πηδανε αν κατι δεν παει καλα ή αν φοβηθουν.
Εμενα παντως σε ανοιχτο δεν εχουν πηδηξει ποτε σε δυο χρονια.

Σε συνέχεια αυτου. Συνηθισμένο φαινόμενο να φευγουν οι γαριδες απο το ενυδρείο ειναι αμα το νερο ειναι σε πολυ κακη κατασταση και οι γαριδες δεν αντέχουν...

Χαραμάδας
20-06-11, 17:24
Εγώ όταν είχα τις red cherry με endlers έβρισκα δυο-τρείς μέρα παρα μέρα έξω από το ενυδρείο (μικρό 65 λίτρα φυτεμένο-ανοικτό από πάνω).
Τώρα τις έχω μόνες τους με σαλιγκάρια και δεν ''την κοπάνησε καμία''.
Οσο για την θερμοκρασία που ρωτάει ο φίλος,εάν ο χώρος σου δεν πέφτει τον χειμώνα κάτω από του 22-23 βαθμούς δεν θα χρειαστείς θερμοστάτη.(εγώ δεν έχω).;)

redman88
21-06-11, 10:22
οι γαριδες θα ειναι μονες στους στο ενυδρειο

οπως ειπα και στην αρχη η χαμηλωτερη θερμοκρασια που ισως να πιανει το σπιτι ειναι 19 βαθμους τον χειμωνα και αυτο τα χριστουγεννα για μια βδομαδα που δεν θα ειμαι σπιτι.η βασικη θερμοκρασια ειναι 22 βαθμους.

δεν θα αντεξουν σε τετοια θερμοκρασια??

Χαραμάδας
21-06-11, 11:50
Πλάκα-πλάκα...δεν δοκιμάζεις και ένα ενυδρείο με πιγκουινάκια???
Αν μη τι άλλο θα είσαι πρωτοπόρος....:D:D:D:D.

οι γαριδες θα ειναι μονες στους στο ενυδρειο

οπως ειπα και στην αρχη η χαμηλωτερη θερμοκρασια που ισως να πιανει το σπιτι ειναι 19 βαθμους τον χειμωνα και αυτο τα χριστουγεννα για μια βδομαδα που δεν θα ειμαι σπιτι.η βασικη θερμοκρασια ειναι 22 βαθμους.

δεν θα αντεξουν σε τετοια θερμοκρασια??

Σε ΄μένα άντεξαν χωρίς πρόβλημα.Τώρα για τα Χριστούγεννα που θα λείπεις...πάρε έναν θερμοστατη...χαμένος δεν θα πάει.

ARIS1983
23-06-11, 18:14
Και σε εμενα η θερμοκρασια σπιτι δεν πεφτει κατω απο 18-19 βαθμους, αλλα για να γλυτωσω την σκοτουρα εχω βαλει θερμοστατη στους 22 και αναβει σπανια τον χειμωνα.

gianniwpopi
18-01-13, 20:48
παιδια επειδη χρειαζομαι τον θερμοστατη για καποιες μερες απο το γαριδαδικο, μπορω να τον βγαλω??
η θερμοκρασια σπιτιου ειναι 19 με 21 και στο γαριδαδικο εχω 24.

snakepanos
18-01-13, 20:51
Δεν θα εχεις προβλημα φιλε,,αν ειναι ρεντ τσερι .

Nick74
18-01-13, 21:07
Χμμμ... αν εχεις απολυτως σταθερη θερμοκρασια το να τις πας λιγο στο πιο κρυο δεν ειναι προβλημα (τουλαχιστο οι red cherry), ομως λιγο δυσκολο αυτο να ισχυει για ενα τυπικο διαμερισμα...

Nick74
18-01-13, 21:27
λογω παιδιου στο σπιτι η θερμοκρασια κειμενεται απο 19 με 21.. πιο κατω δεν πεφτει

οκ αν ειναι ετσι, δεν ειναι βεβαια και η καλυτερη τους αλλα δε θα παθουν κατι κακο για λιγες μερες, με την προυποθεση βεβαια να μη ριξεις με τη μια τη θερμοκρασια αλλα σταδιακα

gianniwpopi
19-01-13, 09:49
Τον έβγαλα χτες το βράδυ και απο 24 τώρα έχω 22.4. Εντάξει είναι ε; Δεν έπεσε απότομα.

stanlee
19-01-13, 10:55
Δεν θα χεις κανένα πρόβλημα.... Πρόσεχε μόνο που θα φτάσει η θερμοκρασία και με τι ρυθμό θα πέσει αλλά δεν θα έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα...

delta66
19-01-13, 12:27
Οκ ειναι.
Μπορεις αν θελεις, το χειμωνα (κι αν δεν υπαρχει μεσα, αλλο ζωντανο με αλλες απαιτησεις) να κρατας τη θερμοκρασια πιο χαμηλα, με το θερμοστατη ρυθμισμενο για ασφαλεια σε μια μινιμουμ θερμοκρασια 20C (πανε και πιο κατω 2-3 βαθμους, αλλα μη τις ζορισεις).
Μια θερμοκρασια 22-25 μεσα στο ετος αναλογα την εποχη, ειναι ιδανικη.
Πιο ευρυ φασμα αλλα και παλι ανετο για τις γαριδες ειναι 20-27.
Και ορια για να μην αρχισουν απωλειες 17-29.

stydio
19-01-13, 18:54
Για ρεντ τσερι καλό είναι η θερμοκρασία να είναι χειμώνα καλοκάιρι στους 25.5 με 26 βαθμούς
Θέλει βέβαια κανά βαθμό παρακάτω, αλλά το καλοκαίρι δύσκολα θα κρατάμε την θερμοκρασία χαμηλά χωρίς μεγάλη πρσπάθεια απο τους ανεμιστήρες.
Και για να έχουμε σταθερή θεμοκρασία ολο τον χρόνο το βάζουμε απο τώρα εκει γύρω και είμαστε οκ