Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Τι να κάνω τελικά?????

fitos100
12-06-10, 23:07
Λοιπόν.. Έχω ένα ενυδρείο 130 Λίτρα και αυτή τη στιγμή έχω μόνο 1 clown, 2 damssel και ένα αστερία.
Ζ.Β έχω 15 κιλά και αραγωνίτη 10 Κιλά.΄
Όταν πρωτοξεκίνησα λόγω έλλειψης εμπειρίας, είχα μέσα και σφουγγάρια, μακαρόνια και substrat τα οποία μου ανέβαζαν τα νιτρικά στο Θεό και η άλγη όλο φούντωνε.
Σιγά-σιγά τα κατήργησα και η τάξη αποκαταστάθηκε.
Skimmer έχω το deltec mc300 και η κυκλοφορία γίνεται με δύο tunze 6025 με τον ένα να κτυπά στην επιφάνεια.
Από μετρήσεις έχω:
ΡΗ=8.2
ΚΗ=7
ΝΗ4=0
ΝΟ2=0
ΝΟ3=2 mg/l
Αλλαγή κάνω μια φορά το μήνα περίπου 30 λίτρα και από πρόσθετα δε βάζω τίποτα.
Μέχρι εδώ μια χαρά όλα δουλεύουν τέλεια.

Βασικά το κόλλημα μου είναι στο νερό. Επειδή προς το παρών υπάρχει οικονομική στενότητα, κόλλησα και δεν έχω αγοράσει ακόμη αντίστροφη όσμωση και αυτόματη αναπλήρωση.
Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι να χρησιμοποιώ νερό από την βρύση το οποίο έχω και φτιάχνω σε βοηθητικό ενυδρείο με κυκλοφορητές και δουλέυει για 30 μέρες.
Επίσης αναπληρώνω το νερό που εξατμίζεται με νερό απευθείας από την βρύση.
Μέχρι τώρα δεν είχα κανένα πρόβλημα και κατάφερνα έτσι και διατηρούσα το ΚΗ=7 και Ca=396.
Τις τελευταίες μέρες είπα να βάζω προσωρινά απιονισμένο νερό για αναπλήρωση. Το αποτέλεσμα ήταν να βάλω για πρώτη φορά πρόσθετο για το ΚΗ γιατί μου είχε πέσει στο 6,5

Βάσει των λίτρων του ενυδρείου μου και της αλλαγής, που γίνεται μια φορά τον μήνα, μπορώ άνετα με 10 Ευρώ να φτιάχνω νερό με απιονισμένο νερό και να προθέτω κι όλας για την εξάτμιση.

ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΟΜΩΣ?????

Αν το κάνω αυτό θα πρέπει να αρχίσω τα πρόσθετα.

kostas82
13-06-10, 00:34
Εγω που δεν εχω α.ο. (αλλα θα παρω) οταν ειναι για να συμπληρωσω το εξατμιζομενο νερο
βαζω σε ενα κουβα την αναλογη ποσοτητα αντιχλωριου νερο απο την βρυση
και τσουπ στο ενυδρειο οταν ειναι για αλλαγη αντιχλωριο στους κουβαδες
νερο ,το αντιστοιχο αλατι , βακτηρια και μεσα ,απιονιζμενο γιατι βαζεις;

fitos100
13-06-10, 01:02
Μάλλον άκυρο το απιονιζόμενο. Απλά το μόνο μου κόλλημα είναι με την α/ο. γιατί να αγοράσω αφου όλα μου πάνε καλά με το νερό της βρύσης.
Από ότι κατάλαβα ο μόνος λόγος που η α/ο χρησιμοποιείται, είναι για εγγύηση, γιατί το νερό της βρύσης ποτέ δε ξέρεις τι θα σου φέρει. Σωστά??????

Κώστα τι βακτήρια βάζεις??? Είναι αναγκαίο???

Πάνος
13-06-10, 12:29
οπως το λες...το δικτυο δε ξερεις τι θα σου φερει....σκεψου μια μερα να συμβει κατι και να ερθει τουμπα το συστημα σου...:smt120
αναλογισου το αυτο σε ενα μεγαλο reef συστημα...κανεις δε θα ρισκαρε για 100 ευρω αγορας ΑΟ...

απο εκει και περα...μια σκονη για το kH ειναι φθηνη κια κραταει πολυ καιρο...σε μισο χρονο δε τελειωσα ουτε τη μιση για ενυδρειο στα λιτρα σου. δεν υπαρχει θεμα συζητησης επαυτου. (κοστος καπου 4 ευρω σε 8 μηνες μεχρι τωρα )

εξαλλου και με το νερο βρυσης το κεχα σου (7) ηταν χαμηλο....θελουμε καπου 8.5 με 10.5 με ιδανικο το 9.5......;)

kostas82
13-06-10, 18:54
βακτιρια δεν ειμαι 100% σιγουρος μου εχει μεινει απο του γλυκου να βαζω σε καθε αλλαγη τετρα ειναι αυτα που εχω τωρα

madfdg
13-06-10, 19:26
Τι σχέση μπορεί να έχουν βακτηρια του γλυκού νερού και τα βακτήρια του αλμυρού??Μην κάνετε πειράματα που μπορεί να σας γυρίσουν τούμπα το σύστημα και μετά να ψάχνουμε γιατί και ώς!Μάκραν το καλύτερο είναι το νερό απο Α/Ο αν δεν υπάρχει δυνατότητα τότε βρυσάτο με αντιχλώριο.Απιονισμένο δεν θα το συνιστούσα καθώς κάποτε πήρε το αυτί μου μεθόδους απιονισμού με χημικά παράγωγα!:rolleyes:

kostas82
14-06-10, 12:24
βακτηρια θαλασσινου ,βαζω στο θαλασσινο ,αυτο που με προβληματιζει ειναι
κατα ποσο ειναι απαραιτητα και στα 2(γλυκο-θαλασσινο)αυτα τα ζουμια

madfdg
14-06-10, 14:21
Τώρα μάλιστα;)
Βάζεις σε κάθε αλλαγή?Αν η βιολογία σου είναι στρωμένη και η ιχθυοφόρτιση μέσα στα κανονικά πλαίσια δεν νομίζω πως τα έχεις ανάγκη!:rolleyes:

kostas82
15-06-10, 02:00
σε καθε αλλαγη , αυτο νομιζω και εγω κωστα γιατι τα βακτηρια απο οτι ξερω πολλαπλασιαζονται αβερτα αν εχουν τις καταληλες συνθηκες και τροφη
θελω πολυ καιρο να τα κοψω αλλα δεν ξερω αν θα εχει καποια επιπτωση
παντως η α.ο. φαινεται μονοδρομος στο reef το αντιχλωριο που γλιτωνεις
και τα βακτηρια αν πεις οτι τα σταματας κανεις αποσβεση στο χρονο

gaia
16-06-10, 15:29
Κώστα ο Νέρβας (βιολόγος από άλλο φόρουμ) μου έλεγε ότι ρίχνει ανά διαστήματα βακτήρια για να διατηρείται η ποικιλομορφία τους και να αποφύγουμε το φαινόμενο της σταδιακής επικράτησης μιας "ολιγαρχείας" βακτηρίων. Το είχε συνδέσει και με το "old tank syndrome". Τι άποψη έχεις ; νομίζω ότι το θέμα έχει ενδιαφέρον.

kostas82
16-06-10, 16:11
αν τα συμπληρωματα εχουν διαφορες ποικιλιες βακτηριδιων μπορει οντως ,
νομιζω οτι το να εχεις αρκετες ποικιλιες βακτηριων που κανουν την ιδια δουλεια την διασπαση των νιτρικων π.χ., αποτελει ασφαλεια στην περιπτωση
που αν εχει επικρατισει ενα μονο ειδος και με λαθος χειρισμο στο ενυδρειο,
η καποια ασθενεια το σκοτωσεις και μετα δεν διασπονται τα νιτρικα που εαν
στην περιπτωση εχεις δυο ,τρια ειδη μπορει να επιζησει ενα πιο ανθεκτικο βακτηριο που θα αναλαβει τη δουλεια ,
πιστευω οτι δεν χρειαζεται να προσθετουμε σε καθε αλλαγη νερου εφοσον
δεν πεφτει χλωριο στο ενυδρειο το καθε ποτε δεν ξερω, ενας βιολογος
θα μας ελεγε με σιγουρια

gaia
16-06-10, 17:50
Αυτό κατάλαβα κι εγώ φίλε kostas82 δηλ. εφόσον υπάρχει μάχη επικράτησης μεταξύ των διαφορετικών ειδών βακτηρίων καλό είναι να τα εμπλουτίζουμε με νέους πληθυσμούς αλλά περιμένω και την έμπειρη άποψη του Κώστα-madfdg :)