PDA

Επιστροφή στο Forum : Πρόβλημα με transcriptus


frits
06-06-10, 10:37
Καλημέρα σε όλους!
Πρόσφατα έφτιαξα το ενυδρείο μου για να φιλοξενήσει είδη από Ταγκανίκα κι έβαλα μέσα 2 julidochromis transcriptus (με την ελπίδα να είναι ζευγάρι) και καμιά δεκαριά multis. Δυστυχώς τα julis δεν μου βγήκαν ζευγάρι κι αποφάσισα να πάρω άλλα 2 ώστε να βγάλω ένα ζευγαράκι και να απομακρύνω τα άλλα μετά.
Το πρόβλημά μου είναι ότι το ένα από τα 2 αρχικά julis είναι σχεδόν διπλάσιο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα και πολύ τσαμπουκάς. Μόλις έβαλα τα 2 καινούρια μέσα το μεγαλόσωμο juli έκανε σαν μανιακό. Τα κυνήγησε ανελέητα με αποτέλεσμα το ένα να έχει εξαφανιστεί και το άλλο να έχει μπει σε ένα κοχύλι από χτες το βράδι κατατρομαγμένο.
Παρατήρησα όμως ότι το μικρό αρχικό juli ερωτοτρωπούσε με ένα από τα καινούρια πριν τα κυνηγήσει το μεγάλο. Η απορία μου είναι η εξής: Μήπως και το μεγάλο προσπαθούσε να πλησιάσει τα καινούρια (που πρέπει να είναι θηλυκά) αλλά όντας μεγάλο και άγαρμπο τα τρόμαξε? Η μήπως πρέπει να το βγάλω λόγω μεγέθους και να αφήσω τα υπόλοιπα 3 να τα βρουν μεταξύ τους?
Βοηθήστε με παρακαλώ, πρώτη φορά που ασχολούμαι με Ταγκανίκα και δεν ξέρω τι να κάνω :confused:

Tolis
06-06-10, 10:40
Διαστασεις, λιτρα, διακοσμηση? Φωτο ισως του ενυδρειου?

frits
06-06-10, 10:43
Το ενυδρείο μου είναι αυτό εδώ

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=40583

Τρέχει 1 μήνα περίπου και δεν έχω άλλα προβλήματα. Το καημένο juli έχει κρυφτεί από χτες που το έφερα στο κοχύλι και δεν βγαίνει καθόλου, το άλλο δε από τα νεοφερμένα παραμένει εξαφανισμένο :(

Tolis
06-06-10, 10:47
Εχεις να βαλεις το μεγαλο καπου για μερικες μερες μεχρι να συνηθισουν τα αλλα?

frits
06-06-10, 10:53
Έχω μια 20λιτρη γεννήστρα, λες να το βγάλω για μερικές μέρες και όχι να το δώσω? Είναι και πακέτο να το πιάσεις, οπότε αν το ξαναρίξω μέσα και κάνει τα ίδια ? Φταίει το μέγεθός του που τρομοκρατεί τα άλλα?

Tolis
06-06-10, 10:57
Τα αλλα μπηκανε σε ενα καινουργιο περιβαλλον και πριν προλαβουν να το δουν καν τους την επεσε ο "παλιος". Ασχετως μεγεθους, αν τα καινουργια εγκλιματσθουν και ξερουν που βρισκονται, θαναι πολυ πιθανο οταν ξαναμπει ο μεγαλος να τα καταφερουν μια χαρα - δεν ειναι και πολυ στριμωγμενο το ενυδρειο. Εκτος αν ο παλιος γινει "τυρρανος". Βλεποντας και κανοντας.

Αν τον βαλεις στη γεννηστρα φροντισε να εχει ιδιο νερο με το ενυδρειο απο οπου προερχεται και ολες τις ρουτινες.

frits
06-06-10, 11:00
Εχω ήδη γεμίσει τη γεννήστρα με νερό του ενυδρείου, το πρόβλημα είναι ότι μου χάλασε το εσωτερικό φιλτράκι, θα τον βάλω εκεί, φαντάζομαι δεν θα έχει πρόβλημα μέχρι αύριο που θα πάρω καινούριο. 3-4 μέρες καραντίνα καλά είναι?

Tolis
06-06-10, 11:01
Καλα ειναι, και μην τον ταισεις δεν θα παθει τιποτα.

frits
06-06-10, 11:02
οκ ευχαριστώ πολύ!
αντε να δω πως θα το πιάσω τώρα :D

vag0s
06-06-10, 11:10
Kαταρχήν, απομωνώνεις το μεγάλο transcriptus σε δικό του ενυδρείο.
Τότε είναι πολύ πιθανόν τα άλλα 3 να φτιάξουν ζευγαράκι και αν είναι 1 αρσενικό και 2 θυληκά είναι ακόμα πιο πιθανό.
Θα σου πρότεινα αν έχουν δαγκωμένα πτερύγια και είναι στρεσαρισμένα αλλαγή νερού 30% και ξεκινάς θεραπεία με api melafix για 1 εβδομάδα βάση δοσολογίας. Μόλις τελειώσεις αλλαγή νερού 30% πάλι.
Εγώ θα το έκανα έτσι κι αλλιώς. Και για πρόληψη. ;)

Tolis
06-06-10, 11:14
Δεν χρειαζονται φαρμακα σε τετοιες περιπτωσεις.

vag0s
06-06-10, 11:25
Δεν χρειαζονται φαρμακα σε τετοιες περιπτωσεις.

Σίγουρα απαραίτητο δεν είναι..
Δεν θα χαρακτήριζα όμως το melafix ή άλλα τέτοια σκευάσματα "φάρμακα" από τη στιγμή που δεν χρειάζονται αφαίρεση με άνθρακα.
Απο προσωπική εμπειρία έχω δει τρομερή βελτίωση και των συγκεκριμένων ψαριών μετά απο κυνήγι και χρήση melafix. Το ψάρι ήταν χάλια μετά από κυνήγι απο Multis και συνήλθε απο την 2η μέρα..