Επιστροφή στο Forum : Ατιμο ph!!!!!!!!
Γεια σας παιδια.
Εχω ενα προβλημα με το ph μου.
Οπως μπορειτε να δειτε σε αυτο το θεμα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=40602 που ειχα ανοιξει πριν λιγο καιρο οταν ειχα προβλημα με εναν oto,παρατηρησα μια περιεργη συμπεριφορα του ph.
Περα απο αυτο χτες αλλαξα εντελως το ενυδρειο μου.
Το αδειασα,ξεκολλησα το φιλτροκουτι(εχω ηδη εδω κ μερικο καιρο στρωμενο εξωτερκο φιλτρο να δουλευει) απο την πλατη του ενυδρειου κ μην τα πολυλογω εβαλα αμμο μη ασβεστολιθικη,ξυλα,τα ψαρια παλι μεσα κ ετοιμο.
Εβαλα λιγο νερο βρυσης,λιγο απο το προηγουμενο νερο που ειχε μεσα το ενυδρειο κ πολυ απιονισμενο.Το ενυδρειο μου για να καταλαβετε ειναι 96 λιτρα.
Λοιπον το ph χτες το απογευμα ηταν 6.9.
Παω σημερα να το μετρησω κ το βρισκω 7.5.:smt120
Τελος παντων λεω κ επειδη δεν ειχα γεμισει το ενυδρειο μεχρι πανω πανω,του ριχνω αλλα 4 μπιτονακια απιονισμενο νερο(συνολο 16 λιτρα) κ ξανα μετραω το ph.
Τι να δω??????????
Παλι το ιδιο 7.5
Παλια με το που εριχνα ενα μπιτονακι απιονισμενο εβλεπα αμεσως διαφορα στο ph της ταξεως του 0.1-0.2
Τωρα τπτ κ μαλιστα με 16 λιτρα απιονισμενο στα 96 συνολικα.
Παρομοια συμπεριφορα του ph ειχε συμβει κ πριν αλλαξω το aquascape του ενυδρειο μου κ το μονο που ειχα αλλαξει τοτε ηταν το φιλτρο.
Μπορειτε να μου πειτε τι μπορει να φταιει για αυτα τα τερτιπια του ph?:confused::confused:
Μετραω με ηλετρονικο πεχαμετρο καλιμπραρισμενο.
Γιαννης Μ5
04-06-10, 07:46
Καλημερα.Μηπως εχεις διοξειδιο με ηλεκτρομαγνητικη;
harris samos
04-06-10, 08:46
ποσο καιρο τρεχει το ενυδρειο ?????
αμα ειναι καινουριο το ενυδρειο το ph δεν πεφτη
αλλα σε λιγο καιρο θα παρει την κατηφορα μονο του μην ανυσιχεις
παρε μια α/ο δε νομιζω να σε συμφερει να αγοραζεις απιονισμενο συνεχεια
την αμμο την επλεινες καλα ???
μηπος εχεις καμια πετρα μεσα ασβεστολιθηκη ???
την αμμο την τσεκαρες με το ακουαφορτε ??? βγαλε λιγο αστη να στεγνωση και ριξε αμα αφριση πετα την
Εκτος απο μετρησεις για pH, θα χρειαστουμε επισης και για GH και ΚΗ.
Καλο θα ηταν να παραθεσεις τις αντιστοιχες μετρησεις απο τη βρυση. Βαλε ομως πρωτα λιγο νερο σε ενα ποτηρι και αφησε το να καθησει 24 ωρες. Μετα κανε τις μετρησεις.
Καλημερα.Μηπως εχεις διοξειδιο με ηλεκτρομαγνητικη;
Οχι φιλε μου δεν εχω διοξειδιο.
ποσο καιρο τρεχει το ενυδρειο ?????
αμα ειναι καινουριο το ενυδρειο το ph δεν πεφτη
αλλα σε λιγο καιρο θα παρει την κατηφορα μονο του μην ανυσιχεις
παρε μια α/ο δε νομιζω να σε συμφερει να αγοραζεις απιονισμενο συνεχεια
την αμμο την επλεινες καλα ???
μηπος εχεις καμια πετρα μεσα ασβεστολιθηκη ???
την αμμο την τσεκαρες με το ακουαφορτε ??? βγαλε λιγο αστη να στεγνωση και ριξε αμα αφριση πετα την
Το ενυδρειο το εχω εδω κ 1 μιση χρονο σχεδον.Η αμμος ειναι μη ασβεστολιθικη την εχω τεσταρει.Απλα κ η αμμος να ηταν,το θεμα ειναι οτι παλι δεν επεφτε το ph κ πριν αλλαξω το ενυδρειο.
Πετρες δεν εχω μεσα.
Καλο θα ηταν να παραθεσεις τις αντιστοιχες μετρησεις απο τη βρυση. Βαλε ομως πρωτα λιγο νερο σε ενα ποτηρι και αφησε το να καθησει 24 ωρες. Μετα κανε τις μετρησεις.
Ενταξει θα κανω τις μετρησεις κ θα τις παραθεσω.
Αλλα πως εξηγειται το γεγονος οτι με τοσο απιονισμενο το ph δεν μεταβληθηκε καθολου?:confused:
-------------------------
Οι μετρησεις απο το ενυδρειο αυτη τη στιγμη ειναι.
Ph 7.6
Gh 6
Kh 4
Το Ph του νερου της βρυσης ειναι περιπου 7.8 για να εχετε μια ιδεα.
Ακριβεις μετρησεις αυριο.
harris samos
04-06-10, 12:43
ποσο βρησησ εβαλες ?
Γιαννης Μ5
04-06-10, 12:43
Ενταξει θα κανω τις μετρησεις κ θα τις παραθεσω.
Αλλα πως εξηγειται το γεγονος οτι με τοσο απιονισμενο το ph δεν μεταβληθηκε καθολου?:confused:
-------------------------
Ph 7.6
Gh 6
Kh 4
Το Ph του νερου της βρυσης ειναι περιπου 7.8 για να εχετε μια ιδεα.
Ακριβεις μετρησεις αυριο.[/QUOTE]
To ph σου ειναι οντως ψηλο αλλα μην σε παραξενευει το οτι προσθετοντας απιονισμενο δεν πεφτει γιατι εχω διαβασει εδω μεσα περιπτωσεις με νερο μονο οσμωσης να κανει 2και3 μηνες να χαμηλωσει.Καλο θα ειναι να κανεις και τεστ στο απιονισμενο για να εισαι σιγουρος.Ενα ενδεχομενο ειναι το νερο της βρυσης να αλλαξε(για καποιο λογο που αγνοουμε)σε σχεση με το νερο πριν καποιο καιρο που δεν ειχες το συγκεκριμενο προβλημα.Περιμενε ομως για πιο σιγουρες απαντησεις γιατι εδω μεσα υπαρχουν αρκετοι γνωστες.
ποσο βρησησ εβαλες ?
Περιπου 10 λιτρα απο την βρυση,20 λιτρα απο το νερο που ειχα πριν απο το ενυδρειο με ph 7.5 κ ολο το υπολοιπο απιονισμενο.
To ph σου ειναι οντως ψηλο αλλα μην σε παραξενευει το οτι προσθετοντας απιονισμενο δεν πεφτει γιατι εχω διαβασει εδω μεσα περιπτωσεις με νερο μονο οσμωσης να κανει 2και3 μηνες να χαμηλωσει.Καλο θα ειναι να κανεις και τεστ στο απιονισμενο για να εισαι σιγουρος.Ενα ενδεχομενο ειναι το νερο της βρυσης να αλλαξε(για καποιο λογο που αγνοουμε)σε σχεση με το νερο πριν καποιο καιρο που δεν ειχες το συγκεκριμενο προβλημα.Περιμενε ομως για πιο σιγουρες απαντησεις γιατι εδω μεσα υπαρχουν αρκετοι γνωστες.
Παλιοτερα το ph της βρυσης ηταν 7.3 κ τωρα ειναι 7.8.
Το προβλημα δεν ειναι αυτο γιατι μπορει να ανεβηκε αλλα θα εβαζα περισσοτερο απιονισμενο να το κατεβασω.
Το θεμα ειναι οτι με τοσο πολυ απιονισμενο δεν πεφτει με τπτ ενω παλιοτερα με λιγοτερο αμεσως φαινοταν διαφορα.
Γιαννης Μ5
04-06-10, 12:56
Αν αλλαξε και το κh μαζι με το ph στο νερο της βρυσης τοτε επηρεαζει και το ποσο ευκολα χαμηλωνει το ph
harris samos
04-06-10, 13:14
θα σου πω κατι για να καταλαβεις ποσο λεπτο ειναι το θεμα με της σκληροτητες
αν παρεις νερο απο αο και το μετρισεις σε ενα ενυδρειο μπορει να ειναι 4 οκ
αν εισαι απο πανω και εισαι υδρομενος και σταζει μεσα στο ενυδρειο ο υδρωτας τοτε το πεχα θα ανεβει
βεβαια μιλαμε για μικρο ενυδρειο οποτε φαντασου τα 10 λιτρα απο τη βρηση + το παλιο νερο που ηταν ποσο 7,5 ? ποσο ηθελες να κατεβει ?
εγω στο δισκαδικο το εφτιαξα στην αρχη με ph 7 μετα εβαζα μονο α\ο και το ph επεσε μετα απο ενα μηνα με καθε μερα αλαγη νερου περιπου 60 λιτρα στην αρχη το ενυδρειο ειναι 300
Το συγκρινω με το γεγονος του οτι πριν 1-2 μηνες εβαζα παλι απιονισμενο κ βρυσης.
Μολις εβαζα 12 λιτρα απιονισμενο(3 μπιτονακια) το ph απο 7.3(βρυσης) κατεβαινε στο 6.7
Η μεταβολη ηταν αμεση.
harris samos
04-06-10, 13:35
δε ξερω τι να σου πω :(
Απο τις μετρησεις του ενυδρειου μπορει να δικαολογηθει κατι τετοιο?
Ισως χαμηλο Kh?
harris samos
04-06-10, 13:40
αμα το kh η το gh ηταν χαμηλο θα επεφτε και το ph
Δεν ειναι ηδη χαμηλο?
Πρεπει να το μειωσω και αλλο?
harris samos
04-06-10, 14:03
ποσο ειναι ?
Ph 7.6
Gh 6
Kh 4
harris samos
04-06-10, 14:10
με τι μετρας?
Πριν αλλαξω το ενυδρειο (αφησα τα ιδια φιλτρα - μονο ενυδρειο αλλαξα) με σκετο νερο οσμωσης χωρις κατι αλλο ... το ph ηταν 4,20!
Οταν τα μετεφερα στο μεγαλυτερο (χαλασα κατα το ημισυ τη βιολογια) παλι με σκετο οσμωσης kh=0 και gh=0 σκαρφαλωνε σε καθε αλλαγη νερου και εφτασε ως 7... και μετα μονο του αρχισε να κατρακυλα παλι φτανοντας στο 5,50 και συνεχιζει τη κατρακυλα! Ακομα και σε αλλα ενυδρεια και μαλιστα σε μη ωριμα φιλτρα το ph ειναι μεγαλυτερο απο οτι θα επρεπε ... με kh =0 περιμενα μεγαλες διακυμανσεις του ph (και ξαφνικες) αλλα οσο εχω δει η θα συνεχιζει να ανεβαινει η να κατεβαινει παντα ομως σταδιακα! Δυστηχως δε μπορω να το εξηγησω!! :rolleyes:
με τι μετρας?
Ηλεκτρονικο πεχαμετρο κ υγρα τεστ.
Πριν αλλαξω το ενυδρειο (αφησα τα ιδια φιλτρα - μονο ενυδρειο αλλαξα) με σκετο νερο οσμωσης χωρις κατι αλλο ... το ph ηταν 4,20!
Οταν τα μετεφερα στο μεγαλυτερο (χαλασα κατα το ημισυ τη βιολογια) παλι με σκετο οσμωσης kh=0 και gh=0 σκαρφαλωνε σε καθε αλλαγη νερου και εφτασε ως 7... και μετα μονο του αρχισε να κατρακυλα παλι φτανοντας στο 5,50 και συνεχιζει τη κατρακυλα! Ακομα και σε αλλα ενυδρεια και μαλιστα σε μη ωριμα φιλτρα το ph ειναι μεγαλυτερο απο οτι θα επρεπε ... με kh =0 περιμενα μεγαλες διακυμανσεις του ph (και ξαφνικες) αλλα οσο εχω δει η θα συνεχιζει να ανεβαινει η να κατεβαινει παντα ομως σταδιακα! Δυστηχως δε μπορω να το εξηγησω!! :rolleyes:
Εγω παλιοτερα που ειχαν γεννησει τα apple snail μου μεσα σε μερικες εβδομαδες μου το ειχαν φτασει 5.5
Τωρα ομως χωρις να αλλαξω κατι το ph δεν πεφτει με τπτ.
harris samos
04-06-10, 14:28
τα σαλιγκαρια τραβανε το ασβεστιο που εχει το νερο για να φτιαχνουν κελιφος ;)
Γενικα το ph εκτος των αλλων εχει σχεση και με τα φωσφορικα αλλα οπως διαπιστωνω και με το ποσο ωριμο φιλτρο εχουμε!
Για αρχη κατεβασε το kh κατω απο 3 και παρακολουθα το!
Θα κανω αλλαγες με απιονισμενο αλλιως θα βαλω καμια 50αρια σαλιγκαρια να μου το μαλακωσουν αμεσως.:D:D
harris samos
04-06-10, 14:43
παρε μια α\ο ποιο φτηνα θα σου ερθει
captain_john
04-06-10, 23:35
καλημερα φιλε μου.εχω να προσθεσω το εξης.τεσταρησα τα απιονισμενα νερα lidl,carfour,και μασουτη.το χαμηλοτερο ηταν του μασουτη (μαρκα μασουτης) 5,6 ph kai αγωγημοτητα 0, μαλιστα του carfour (μαρκα) ειχε 7,5 ph και αγωγημοτητα 0.3 περιπου.τσεκαρησε τα απιονισμενα που βαζεις. εαν δεν το εχεις κανει. ημετρησεις εγιναν με καλιμπραρισμενο ηλεκτρονικο phmeter το ειδιο και η αγωγημοτητα.εχεις βαλει ξυλα μεσα καινουρια τιποτα μαζεμενα απο θαλλασα?συμφωνο με τον harri για οσμωση και εγω το ιδιο θα κανω.κοστιζει 62 ευρω.
Οσμωση το ξερω οτι συμφερει αλλα δεν το βλεπω ακομα.
Απο οσο ξερω δεν γινετε να μετρησεις το ph του απιονισμενου απο τη στιγμη που ειναι καθαρο νερο.Αρα οτι κ να σου βγαλει το πεχαμετρο ειναι λαθος.
καλημερα φιλε μου.εχω να προσθεσω το εξης.τεσταρησα τα απιονισμενα νερα lidl,carfour,και μασουτη.το χαμηλοτερο ηταν του μασουτη (μαρκα μασουτης) 5,6 ph kai αγωγημοτητα 0, μαλιστα του carfour (μαρκα) ειχε 7,5 ph και αγωγημοτητα 0.3 περιπου.τσεκαρησε τα απιονισμενα που βαζεις. εαν δεν το εχεις κανει. ημετρησεις εγιναν με καλιμπραρισμενο ηλεκτρονικο phmeter το ειδιο και η αγωγημοτητα.εχεις βαλει ξυλα μεσα καινουρια τιποτα μαζεμενα απο θαλλασα?συμφωνο με τον harri για οσμωση και εγω το ιδιο θα κανω.κοστιζει 62 ευρω.
Στο απιονισμένο νερό, λόγω μηδενικου kh δεν μετράμε ph, μόνο αγωγιμότητα.
Αφησα το νερο για 24 ωρες οπως μου ειπε ο Giorgos κ να οι μετρησεις απο τη βρυση.
Ph 8.4
Gh 12
Kh 11
Οι μετρησεις απο το ενυδρειο οπως τις ειχα παραθεσει ειναι
Ph 7.6
Gh 6
Kh 4
Μπορειτε να μου πειτε τι μπορει να φταιει για το οτι το ph δεν λεει να πεσει με τπτ?:confused:
Μα το pH εχει πεσει και παρα πολυ μαλιστα. Με τις μετρησεις που μας παρεθεσες ειναι ξεκαθαρο αυτο. Εχεις καταφερει να μαλακωσεις το νερο ριχνοντας περιπου στο μισο το GH και το ΚΗ και εχεις ριξει την οξυτητα του κατα 0,8 μοναδες (μην ξεχνας οτι οι μεταβολες του pH ειναι λογαριθμικες). Οσο συνεχισεις να κανει αλλαγες νερου με μαλακο νερο και οσο περναει ο καιρος, η οξυτητα θα πεσει απο μονη της. Μπορεις βεβαια να βαλεις τυρφη στο φιλτρο ή να χρησιμοποιησεις CO2 για να βοηθησεις να ριξεις την οξυτητα.
Αν κανω μετρησεις κατευθειαν στο νερο της βρυσης χωρις να το αφησω να κατσει μου βγαζει ph 7.9
Γιατι αυτη η διαφορα?
Με τυρφη θα ειναι ομαλη η μεταβολη του ph ή θα κανει μεγαλες αλλαγες?
Γι' αυτο το λογο σου ειπα να το αφησεις να καθισει μια μερα πριν παρεις μετρησεις. Το νερο που βγαινει απευθειας απο τη βρυση μπορει να περιεχει περισσοτερο πχ. οξυγονο και να σου δινει στις μετρησεις πιο ψηλο pH.
Γεια σας κ παλι.
Πριν 3 μερες εκανα παλι αλλαγη νερου κ εβαλα μονο απιονισμενο κ το ph κατεβηκε στο 6.8
Χτες μετρησα κ το ph μου ηταν παλι 7.6(Οπως ηταν κ πριν την αλλαγη).
Τι μπορει να ανεβαζει το ph μου τοσο πολυ κ τοσο γρηγορα?
Την αμμο μου την ξανατεσταρα κ δεν αφριζει.
Μονο ξυλα εχω μεσα.Τπτ αλλο.
Με ηλεκτρονικο phμετρο.
Ειναι καλιμπραρισμενο.
Με τι τεσταρες την άμμο.......και μην ακούσω ξύδι ή λεμόνι θα σε βαρέσω.
Ρε μαστορη εσυ με τι λες?
Με ακουαφορτε φυσικα.
Τι να πω, βρες ένα ΡΗ τεστ υγρό από κάποιον να το τεστάρεις το ηλεκτρονικό μην έχει πάθει τίποτα και δείχνει αλλού για αλλού.
Εχω 2 υγρα που το καλιμπραρω κ δειχνει ακριβως αρα δεν νομιζω να εχει προβλημα.
Βασικα αυτες οι μεταβολες αρχισαν απο τοτε που εβαλα το καινουριο φιλτρο.
Γινεται αυτο να επηρεαζει το ph?
Γιατί τα υγρά αυτά είναι immortal ;
Κάνε την δοκιμή δεν χάνεις τίποτα.
Όσο για το φίλτρο, μόνο αν έχει κάποιο (άγνωστο σε εμένα) υλικό μέσα στο φίλτρο που να έχει τέτοια ιδιότητα (να ανεβάζει το ΡΗ), αλλά πολύ κουφό το βλέπω.
Ανθρακα κ μακαρονι εχει.
Τι να πω.:smt120:smt120
Οπως σου ειπε ο Χαλβας, συγκρινε τη μετρηση του πεχαμετρου σου με καποιο αξιοπιστο υγρο τεστ για pH.
Mερικοι ανθρακες ανεβαζουν το ph ;)
Ποιον εχεις??
Ασχετο το τεστ με ακουαφορτε το κανεις σε στεγνη αμμο ετσι??
Ναι σε στεγνη το κανω.
Ο ανθρακας ειναι ο μαμισιος που ειχε μεσα το φιλτρο της fluval.
Να τον βγαλω?
Δοκιμασε το να τον βγαλεις!! .... και δες αν το ph εχει διαφορα!! ;)
Μου φαινεται πολυ περιεργο (απιστευτο θα ελεγα) ο ανθρακας να ανεβαζει το pH του νερου! Θα σου ελεγα να βαλεις σε εναν μικρο κουβα με νερο απο το ενυδρειο, λιγο ανθρακα (αυτον που χρησιμοποιεις) και εναν κυκλοφορητη και να μετρησεις ξανα το pH μετα απο καμια δεκαρια μερες.
Διαφορετικα θα προτεινα να χρησιμοποιεις τυρφη στο φιλτρο σου ή ακομα καλυτερα σε ενα ξεχωριστο δοχειο με εναν κυκλοφορητη και να κανεις αλλαγες νερου με το νερο που θα προετοιμαζεις. Ετσι θα καταφερεις να ριξεις το pH σου στα επιθυμητα επιπεδα. Αλλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι σε απασχολει τοσο πολυ το pH. Το σημαντικοτερο απ' ολα ειναι οι σκληροτητες να ειναι εκει που πρεπει (για μαλακο νερο θελουμε χαμηλες σκληροτητες) και το pH θα χαμηλωσει (αργα μεν αλλα θα πεσει σταδιακα) με το προγραμμα αλλαγων νερου που κανεις.
Ουσιαστικα κ τα 2 με απασχολουν.
Το ph κ κατ' επεκταση οι σκληροτητες.
Τωρα που κανω συχνοτερες αλλαγες με απιονισμενο εχω δει μια μειωση στο ph.Το παρακολουθω κ θα δω.
Οι ιδιοι οι "ανθρακες" αναφερουν αυξηση του ph! http://www.amazonios.gr/product_info.php?products_id=1227 "ο MatrixCarbon™ έχει μια πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα όπως υποδειγμένος από τον ελάχιστο αντίκτυπό του στο pH Ακόμα και όταν προστιθέμενο στο αποσταγμένο νερό, δεν αυξάνει το pH επάνω από 7,0." της seachem γιατι πιο φτηνοι ανθρακες εχουν μεγαλυτερη επιρροη στο ph!! ;)
http://chemistry.about.com/od/chemistryfaqs/f/charcoal.htm
"Large organic molecules are absorbed better than smaller ones. Adsorption tends to increase as pH and temperature decrease. Contaminants are also removed more effectively if they are in contact with the activated charcoal for a longer time, so flow rate through the charcoal affects filtration."
Αμα το διαλυμα ειναι "ισχυρο" δλδ εχει πολλα ιοντα σε ισοροπια τοτε η ικανοτητα του να απορροφα οποιαδηποτε μεταβολη ειναι μεγαλη. Αυτο λεγεται στη βιβλιογραφια buffering capacity.
Αν εχει ελαχιστα ιοντα τοτε σχεδον οτιδηποτε μπορει να το επηρρεασει.
Τεχνικα μπορουμε να παρουμε ενα νερο με ΚΗ στο θεο, να ριξουμε και μπολικο υδροχλωρικο οξυ και να το παμε πχ στο 6.5. Αυτο το διαλυμμα πολυ δυσκολα θα κουνηθει.
Αντιθετα το νερο της οσμωσης επειδη ειναι πολυ ασθενες ιοντικα δεν μπορουμε να μετρησουμε καν το ph επειδη η ιδια η μετρηση η το δοχειο επηρεαζει το ph
Και επειδη η κλιμακα του ph ειναι λογαριθμικη, οταν κανουμε γραμμικες αλλαγες (πχ αλλαγη του 1/3 του νερου) και ειμαστε "μακρια" απο το σημειο ισσοροπιας, φαινεται οτι δεν αλλαζει τιποτε.
Γεια σας κ παλι.
Μαλλον το ph με κοροιδευει παιδια.:(
Τον τελευταιο καιρο ειναι στο 6.8 κ σε διαστημα 10 ημερων εχω κανει 3 αλλαγες του 30% με νερο που το εχω περασει απο τυρφη με ph 5.6-5-8.:smt120
Κ ομως το συνολικο ph του ενυδρειου δεν εχει πεσει καθολου κ αντιθετως εχει ανεβει στο 6.9.Τι μπορει να φταιει?
Αφου η διαφορα με το νερο της αλλαγης ειναι μεγαλη κανονικα δεν θα επρεπε να μειωνεται το ph εστω κ λιγο?
Υπαρχει περιπτωση η τυρφη που εχω στο φιλτρο(εχω κ εκει λιγη) να εχει κορεστει κ τωρα να απελευθερωνει τα αλατα?:confused:
Δες ακόμα και από ΑΟ να είναι το νερό μέσα στο ενυδρείο είναι λογικό να υπάρχει σταδιακή αύξηση του Ph γιατί μπορεί να υπάρχει συνεχόμενος αερισμός του νερού από το φίλτρο η αεραντλία.Το νερό με την τύρφη το φτιάχνεις σε βαρέλι με αντλία και παράλληλα έχεις και στο φίλτρο σου;
Και στα δικά μου ενυδρεία ποτέ δεν είχα σταθερό Ph μέχρι που άρχισα να χρησιμοποιώ Ph controller και CO2.
Η διαφορά από 7,8 σε 6,8 στο ενυδρείο σου δεν είναι λίγη με τύρφη.
Δες ακόμα και από ΑΟ να είναι το νερό μέσα στο ενυδρείο είναι λογικό να υπάρχει σταδιακή αύξηση του Ph γιατί μπορεί να υπάρχει συνεχόμενος αερισμός του νερού από το φίλτρο η αεραντλία.Το νερό με την τύρφη το φτιάχνεις σε βαρέλι με αντλία και παράλληλα έχεις και στο φίλτρο σου;
Και στα δικά μου ενυδρεία ποτέ δεν είχα σταθερό Ph μέχρι που άρχισα να χρησιμοποιώ Ph controller και CO2.
Η διαφορά από 7,8 σε 6,8 στο ενυδρείο σου δεν είναι λίγη με τύρφη.
Ναι το προετοιμαζω σε βαρελι κ εχω κ στο φιλτρο.
7.8 εχει η βρυση κ το προετοιμαζω με τυρφη κ το πηγαινω 5.8.
Μετα κανω την αλλαγη στο ενυδρειο που εχει ph 6.8 αλλα το ph του ενυδρειου δεν αλλαζει καθολου.
Δεν ειναι παραξενο?
το 6,8 μεγαλώνει σταδιακά από αλλαγή σε αλλαγή η παραμένει σταθερό;
Δοκίμασε να πάρεις 1λιτρο νερό από το ενυδρείο βάλτο σε ένα δοχείο μέτρα το Ph και μετά πετά το μισό λίτρο και πρόσθεσε από αυτό που έχεις από τύρφη να δεις το Ph αλλάζει;
Αυξηθηκε σταδιακα πολυ λιγο αρα μπορει να ειναι κ απο την αναταραξη.
Απλα με προβληματιζει που ενω κανω αλλαγες με μεγαλη διαφορα ph δεν βλεπω καμια αλλαγη σε αυτο του ενυδρειου.Τεσπα.
Θα κανω κ αυτο που μου ειπες να δω.Ευχαριστω.:)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.