PDA

Επιστροφή στο Forum : Ενδοδαπέδια θέρμανση?


EvanAquarist
02-06-10, 08:04
Σε πολλά site για φυτεμένα ενυδρεία ιδίως τα λεγόμενα 'Ολλανδικού τύπου'-Dutch type συνιστάται πριν από την τοποθέτηση του υποστρώματος και του ψιλού χαλικιού η τοποθέτηση λεπτού καλωδίου χαμηλής τάσης σε ζικ ζακ μορφή σε όλο το δάπεδο του ενυδρείου,που με χαμηλής τάσης ρεύμα ζεσταίνει ελαφρά το υπόστρωμα και ευνοεί όπως λένε τη δημιουργία κυκλοφορίας νερού στο δάπεδο και πιο υγιούς ανάπτυξης των ριζών....Τέτοια συστήματα έχουν και η JBL και η Dennerle..!!

Επειδή ενδιαφέρομαι για ένα καλά φυτεμένο ενυδρείο θέλω να ρωτήσω αν όντως πρακτικά αυτό έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών...
Δηλ.αξίζει τον κόπο η εγκατάσταση? Ή είναι περιττή πολυτέλεια και τι μειονεκτήματα έχει μακροπρόθεσμα??

Η εμπειρία φίλου που το έχει τοποθετήσει θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτη...Ευχαριστώ:)

Tolis
02-06-10, 09:17
http://www.tolibra.com/fish/60gl.htm 4η φωτο
Βοηθαει, ιδιως αν εχεις πολλα φυτα που τρεφονται απο το ριζικο τους συστημα. Δεν εχει μειονεκτηματα, αλλά δεν ειναι και κατι απαραιτητο - αν δεν εχεις στησει το ενυδρειο καλο ειναι, σε στημενο ενυδρειο κατα τη γνωμη μου δεν ειναι λογος να ξεστηθει για να μπει.

exelix
02-06-10, 10:11
Τα βλέπω εδώ και καιρό στα καταστήματα και ήθελα να ρωτήσω για την απόδοσή τους γενικότερα και όχι μόνο σε φυτεμένο. Τα λίτρα για τα οποία κάνουν έχω δει ότι είναι αρκετά σε σχέση με τους κλασικούς, ισχύουν όμως αυτοί οι αριθμοί; Έχουν θερμοστάτη ή πρέπει να μπουν πάνω σε controller; Γενικά, από άποψη κατανάλωσης συμφέρουν;

Tolis
03-06-10, 00:05
Απο προσωπικη πειρα δεν θα το συνιστουσα για ολικη θερμανση του ενυδρειου. Το ειχα ξεκινησει ετσι, και υπηρχε ενα οπτικο (και οχι μονο) φαινομενο "ανοδου" του πιο ζεστου νερου προς την επιφανεια. Για να κρατηθει η θερμοκρασια στους 26, βαζοντας χερι στο υποστρωμα ηταν αφυσικα ζεστο.
Εκτοτε και για τα 3-4 χρονια που παρεμεινε φυτεμενο το ενυδρειο, λειτουργουσε με χρονοδιακοπτη καποιες λιγες ωρες τη μερα, ισα να "φρεσκαρει" το νερο στο υποστρωμα.

kostasagk
03-06-10, 09:15
ετσι το εχω και εγω καθε μια ωρα 15 λεπτα δουλευει δεν ειναι και ασχημο και το καλο ειναι οτι δεν φαινεται