Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Συμπλήρωμα νερού πριν την αλλαγή...


panos1972
31-05-10, 09:35
Ειδικά τώρα τη ζεστή περίοδο, πέρα από το γαριδάδικο που είναι ανοιχτό, ανοίγω (αμερικάνικο φυτεμένο) ή βγάζω εντελώς το καπάκι (άρωμα μαλάουι) και από τα άλλα ενυδρεία μιας και κλειστά χτυπάνε 30βαθμούς χωρίς θερμοστάτη (μόνο από τις λάμπες).

Έτσι έχουμε όμως πολύ μεγαλύτερη εξάτμιση, με αποτέλεσμα στη βδομάδα να χρειάζεται να συμπληρώσω περίπου το 15% του νερού. Συμπληρώνω με απιονισμένο και στη συνέχεια προχωράω στην αλλαγή νερου. Ο φόβος μου είναι να μην παρασκληρήνει το νερό, σταδιακά με τις αλλαγές, αφού η ποσότητα αλάτων παραμένει η ιδια σε μικρότερη ποσότητα νερού, με ότι επιπτώσεις για ψάρια και φυτά!

Έχει βάση αυτή η σκέψη ή τζάμπα το παιδεύω τόσα χρόνια;

drbig
31-05-10, 09:39
Ωχ τώρα με έβαλες σε σκεψεις..... Θέλω κι εγώ απαντηση!!!

kotsos83
31-05-10, 09:46
Ναι αλλα μολις συμπληρωνεις με απιονισμενο η ποσοτητα αλατων παραμενει η ιδια στην ιδια ποσοτητα νερου,απιονισμενο=gh:0,kh:0.Και καλητερα να συμπληρωνεις καθε 2-3 μερες κι οχι μονο στην αλλαγη για να ειναι πιο σταθερα τα πραγματα.

Giorgos
31-05-10, 09:53
Εχει βαση αυτο που λες αλλα δεν χρειαζονται υπερβολες για ολες τις περιπτωσεις. Και εξηγω:

1. Για ψαρια που θελουν σκληρο νερο (οπως ειπες ... malawi) ειναι αυτονοητο οτι απλα θα καλοπερασουν σε λιγο πιο σκληρο νερο. Οποτε δεν υπαρχει καποιο προβλημα με το φαινομενο που αναφερεις.
2. Σε φυτεμενα ενυδρεια ή οποιαδηποτε αλλα ενυδρεια οπου δεν επιδιωκονται συνθηκες μαλακου νερου, αρκει να κανεις μια γενναια αλλαγη νερου χωρις να χρειαζεται συμπληρωση με απιονισμενο πριν την αλλαγη νερου. Ετσι οι αποκλεισεις απο τις αρχικες συνθηκες μεταβαλλονται ελαχιστα.

Ομως, οταν προκειται για ενυδρειο που επιβαλλεται να εχει μαλακο νερο (οπως ενα βιοτοπικο αμαζονιου με δισκους), εννοειται πως απαιτειται συμπληρωση με νερο απο ΑΟ.

*** Σε καθε περιπτωση, το απολυτως σωστο θα ηταν πραγματι η συμπληρωση με απιονισμενο νερο ή νερο απο ΑΟ πριν την αλλαγη νερου για να μην εχουμε αποκλεισεις μεσοπροθεσμα ή μακροπροθεσμα.

alex_s
31-05-10, 10:09
Όπως είπε και ο Giorgos
Όταν κάνεις αλλαγή με νερό που έχει μικρότερη σκληρότητα τότε η συνολική σκληρότητα του ενυδρείου πέφτει. Αν υποθέσουμε οτι συμπληρώνεις με νερό βρύσης την εξάτμιση που έχεις και από σκληρότητα 8 φτάσεις να έχεις σκληρότητα 16. Αν κάνεις μια αλλαγή 50%, η σκληρότητα θα πέσει στο 12 (θα είναι σαν να βάζεις μισό νερο με gh 16, και μισό με Gh 8 ).

Δηλαδή, αν δεις οτι σου ανεβάνουν οι σκληρότητες, μια λύση είναι και οι πιο συχνες αλλαγες (Θέλει λίγο προχοχή όμως για να μην αλλάξουν απότομα οι συνθήκες)

Αυτά βέβαια ισχύουν για είδη που προτιμούν το σκληρο νερό
Σε μαλακό νερό δεν ισχύει, αφού με τις αλλαγές (με νερό βρύσης) οι σκληρότητα θα ανέβει

maikl
31-05-10, 15:47
Αν και σε ολα τα ενυδρεια μου συμπληρωνω νερο απο Α.Ο (αφου υπαρχει...) δε νομιζω οτι ακομη και σε ευρος ενος καλοκαιριου με προσθηκη με νερο δικτυου θα συνεβαινε κατι το τοσο τραγικο.
Αλλωστε ακομη και στις λιμνες και στα ποταμια η σταθμη πεφτει κατα τους καλοκαιρινους μηνες ή ακομη και κατα τους βροχινους μηνες με το "ξεπλυμα" των υλικων και του εδαφους που γινετε παροχθια ή τους παραποταμους που μεταφερουν υλικα απο ψηλοτερες και ισως με αλλης ποιοτητας υλικα , μεταβαλοντας ετσι τις συνθηκες διαβιωσης των ψαριων εκει.Ωστοσο βεβαια υπαρχει η δυνατοτητα της μεταναστευσης σε "αλλους τοπους" αλλα παρ'ολα αυτα δεν παυει να υπαρχει μια Α αλλαγη των δεδομενων.
Αν δεν προκειται για "ευαισθητα" ειδη π.χ δισκοι,νομιζω (προσωπικη αποψη αυτη) οτι με συμπληρωμα ή αλλαγη απο το δικτυο κατευθειαν δεν υπαρχει-δημιουργειται καποιο προβλημα...

bokostas
31-05-10, 16:58
Συμφωνώ με τους 3 τελευταίους φίλους, δε νομίζω ότι οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που να πρέπει να αγχωθούμε ή να συμπληρώνουμε
απιονισμένο νερό λίγο πριν την αλλαγή. Εγώ συπληρώνω το εξατμισμένο, με νερό δικτύου στα ενυδρεία σκληρού νερού και με Α/Ο στα μαλακού.
Μπορεί να είναι και λάθος, αλλά δεν παρατηρώ προβλήματα, να μη σου πω ότι η συμπλήρωση με νερό δικτύου ευνοεί τα φυτά (λόγω ιχνοστοιχείων κλπ).