PDA

Επιστροφή στο Forum : Νεα Λιμνη

MIXALIS CYPRUS
29-05-10, 21:17
Αγαπητοί φίλοι αποφάσισα να επισπεύσω τη κατασκευή της λίμνης μου και η αιτία μάλλον είναι αυτή η ενότητα στο φόρουμ ;)

Λοιπόν προωθώ φωτογραφία απο 2 μέρες σκάψιμο στο χωρο . Εχει ποολυ δουλεια ακομα.

Θα γίνει με λαινερ η λίμνη .Στα υλικα οικοδομης δεν βρηκα λαινερ αδιάβροχο .Να κοιταξω κατασκευαστές πισινων? Επίσης θα ήθελα το φίλτρο μου να εχει uv πάνω για να ελέγχω καπως την αλγη .

Ή αληθεια είναι πως ηθελα να κανω μονος μου το φιλτρο αλλα ειδα οτι υπαρχουν στην αγορα καλες ευκαιρίες για φιλτρο με uv και αντλια με 200 ευρώ περιπου. Το φίλτρο οπωσδήποτε θα το τοποθετήσω με τέτοιο τρόπο κολλημένο με πέτρες ωστε να αναβλύζει το νερο σαν μινι καταρράκτης .

Για βαθος ακομα δεν κατέληξα .Πάω για πανω από 5000 λιτρα .Παιδιά χρειάζομαι την εμπειρία και τις ιδεες σας .

Ευχαριστώ!

in the pond
29-05-10, 22:12
Καλώς όρισες και εσύ στην παρέα μας. Πολύ απλά τα όσα σκέφτεσαι. Τί ψάρια θα βάλεις στη λίμνη σου? ...και ποσότητα παρακαλώ...:p Βάθος? Διαστάσεις?

Λάινερς υπάρχουν πολλά με διάφορες ποιότητες. Μην κάνεις το λάθος και επενδύσεις λανθασμένα στο σημαντικότερο κομμάτι της λίμνης σου. Ρώτησε τον Σοφρώνη. Υπάρχουν πολλές ποιότητες, πάχος και υλικά κατασκευής, αναλόγως λίμνης. Επίσης κάτι που θα ήθελα να σε προειδοποιήσω, είναι ότι τελευταία στην Κύπρο, πολλά πετ σοπς πουλάνε λάινερ για κατασκευή εποχιακών δεξαμενών γεωργικής χρήσης. Το πουλάνε σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, αλλά ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ!

Επίσης έχεις ελέγξει εάν:
1. Έχεις πρόσβαση ηλεκτρισμού σε κοντινό σημείο?
2. Υδροδότηση? (απο την υδατοπρομήθεια ή γεώτρυση?)
3. Ο παράγοντας ήλιος...πόσες ώρες την μέρα θα είναι εκτεθημένη η λίμνη σου στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία?
4. Δέντρα...Υπάρχουν πάνω από τη λίμνη ή σε πολύ κοντινό σημείο? Αν ναι, τί δέντρα είναι? (ονόμασε αν γνωρίζεις, αν όχι είναι φυλλοβόλα)?

Αυτά για την ώρα...και έχουμε πολλά να πούμε.

MIXALIS CYPRUS
29-05-10, 22:31
Βασίλη αν μου βγουν πιο λίγα τα λίτρα λέω για χρυσόψαρα μόνο .

thanks για το tip για το λαινερ

Εχω πρόσβαση για ηλεκτρισμό και το νερό δεν θα είναι από διάτρηση δυστυχώς .

Εχω πολλά δέντρα γύρω .Το πιο κοντινο φυλλοβόλο ειναι μια μικρη μουρια η οποία θα μετακομίσει .Εχω φυτέψει κοντά 10 μικρές παπαγιες οι οποίες θα γίνουν δέντρα σε κανα 6μηνο αφού είναι ταχείας ανάπτυξης .

Δεν έχει αρκετή κάλυψη ο χώρος από τον ηλιο όμως σχεδιάζω να βάλω πολλά φυτά στη λίμνη για να δημιουργήσω σκιά.

Πράγματι θελω να την κάνω με τον πιο απλο τρόπο τη λίμνη με την προυποθεση να είναι και λειτουργικός..(για αυτο θα χρειαστω τις συμβουλες σας)

Προτάσεις για φιλτρο?

in the pond
29-05-10, 22:48
Βασίλη αν μου βγουν πιο λίγα τα λίτρα λέω για χρυσόψαρα μόνο
Είναι καλύτερα να μην τοποθετούνται ΚΟΙ σε λίμνες κάτω των 4000 λίτρων.;)

Εχω πρόσβαση για ηλεκτρισμό και το νερό δεν θα είναι από διάτρηση δυστυχώς .
Γιατί δυστυχώς? Έχω και εγώ διάτρυση, αλλά το νερό μου κάθε άλλο παρά για ψάρια κάνει...Ίσα-ίσα που περνάει τα τεστ για χρήση του στο πότισμα. Έχουν χαλάσει πολύ οι υδροφόροι ορίζοντες στην Κύπρο τελευταία.

Εχω πολλά δέντρα γύρω .Το πιο κοντινο φυλλοβόλο ειναι μια μικρη μουρια η οποία θα μετακομίσει .Εχω φυτέψει κοντά 10 μικρές παπαγιες οι οποίες θα γίνουν δέντρα σε κανα 6μηνο αφούείναι ταχείας ανάπτυξης .
Εντάξει, οι παπάγιες είναι εξωτικά φυτά με υπέροχη κορμοστασιά..και φρούτα.:D όλα σε ένα! Η μουριά, καλά έκανε και πήρε πόδι. Φίκους τυγχάνει να έχεις?

Δεν έχει αρκετή κάλυψη ο χώρος από τον ηλιο όμως σχεδιάζω να βάλω πολλά φυτά στη λίμνη για να δημιουργήσω σκιά. Αυτό θα σου πρότεινα και εγώ.;)

Πράγματι θελω να την κάνω με τον πιο απλο τρόπο τη λίμνη με την προυποθεση να είναι και λειτουργικός..(για αυτο θα χρειαστω τις συμβουλες σας)Η λίμνη "παράδεισος" είναι πολύ πιο κοντά από ότι σου φαίνεται.

Προτάσεις για φιλτρο?
Πολλές! Είναι λίγα τα λίτρα σου, οπότε έχεις πολλές επιλογές που είναι η κάθε μια καλή από διαφορετική άποψη. Θέλεις να το κρύψεις? Στο θέμα του φίλτρου θα επανέλθουμε λίγο αργότερα, όταν βγεις στο παζάρι...:D

MIXALIS CYPRUS
29-05-10, 22:58
Ενθαρρυντικά όσα μου λες Βασίλη !:)

Το φίλτρο που ανάφερα πιο πάνω ηταν το bioeasy uv αν ξερει κανεις καμιά πληροφορία.

Προς το παρον θα συνεχίσω το σκάψιμο για αυτό αν πρέπει να προσεξω σε αυτό το σταδιο πειτε μου το .

Δεν νομίζω να κανω διαφορετικά επίπεδα στο βυθό. Ελπιζω να μην είναι προβλημα αυτο.

in the pond
29-05-10, 23:07
Ενθαρρυντικά όσα μου λες Βασίλη !:)

Το φίλτρο που ανάφερα πιο πάνω ηταν το bioeasy uv αν ξερει κανεις καμιά πληροφορία.

Προς το παρον θα συνεχίσω το σκάψιμο για αυτό αν πρέπει να προσεξω σε αυτό το σταδιο πειτε μου το .

Δεν νομίζω να κανω διαφορετικά επίπεδα στο βυθό. Ελπιζω να μην είναι προβλημα αυτο.

Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο φίλτρο...σχεδόν όλα τα πιεστικά φίλτρα όλων των εταιρειών έχουν προασμωσμένη UV αν αυτό σου λέει κάτι.

Εννοείς επίπεδες χωρίς βαθμίδες. Κανένα πρόβλημα για τα δεδομένα της Κύπρου. Φυτά θα βάλεις? Έχεις σκεφτεί αυτό το θέμα? Πόσο βάθος θα δώσεις?

MIXALIS CYPRUS
29-05-10, 23:23
Δεν εχω αποφασίσει ακόμα για το βάθος .Προς το παρόν όσο πιο βαθιά σκάβω βρίσκω πιο μαλακό χώμα που είναι και αυτό ένα από συν . Θα δείξει η πορεία αλλά σκέπτομαι για 90 cm.

Βασικά ενας από τους λογους που θα κανω τη λίμνη είναι επειδή μου αρέσουν πολύ τα φυτά του νερού άρα από ότι καταλαβαίνεις θα είναι όσο πιο πολύ γίνετε φυτεμένη !Μηπως οι βαθμιδες γινοντε για ορισμενα φυτα που ενδεχομενως θελουν να ειναι πιο κοντα στην επιφανεια του νερου ?

in the pond
29-05-10, 23:36
για 90 cm.

Βασικά ενας από τους λογους που θα κανω τη λίμνη είναι επειδή μου αρέσουν πολύ τα φυτά του νερού άρα από ότι καταλαβαίνεις θα είναι όσο πιο πολύ γίνετε φυτεμένη !Μηπως οι βαθμιδες γινοντε για ορισμενα φυτα που ενδεχομενως θελουν να ειναι πιο κοντα στην επιφανεια του νερου ?

Δύο τα κρατούμενα. Σίγουρα για να κρατήσεις φυτά σε μια λίμνη κοι θέλει υποδομή. Ναι, αν σου αρέσουν τα φυτά δημιουργείς βαθμίδες. Δεν φυτεύονται όλα τα φυτά στο ίδιο βάθος και βέβαια στα 90εκ. μόνο κάποιες νυμφαίες μπορούν να τοποθετηθούν. Μπορεί βέβαια να κατασκευάσεις και επίπεδη λίμνη αλλά θα πρέπει να τοποθετείς ψηλές βάσεις για να τοποθετήσεις απάνω τους τις γλάστρες.

MIXALIS CYPRUS
29-05-10, 23:49
χρησιμο αυτο :smt023

Θα το προσεξω

MIXALIS CYPRUS
07-06-10, 20:48
Παιδιά προωθώ φωτογραφίες από την μινι λιμνη μου(ουσιαστικά αποθήκη για τα φυτά της μελλοντικής λιμνης) .Πρόσεξα κατι εξαιρετικό . Εβαλα μεσα καμποσα νεογέννητα γκαππυ και η ανάπτυξη τους υπήρξε ταχεία . Ακομα και χρώματα εβγαλαν τα περισσότερα και ηδη ξεχωριζω τα γένη αρκετών από αυτά . Δεν ξαναδα τέτοιο πραγμα κ ασχολούμαι με τα ζωοτοκα εδώ και χρονια.
Λοιπόν μέσα υπάρχουν μεχρι στιγμής pistia stratiotes (του Αλέξανδρου) Whorled Pennywort (του Γιαννου) , Hydrocotyle vulgaris , lucky bamboo, 3 νούφαρα εκ των οποιων το ένα είναι μεγαλο και τα αλλα 2 νανοι (το ένα είναι Nymphaea Pygmaea Rubra) και μια ιριδα .

MIXALIS CYPRUS
07-06-10, 20:56
ακομα μια

japetus
07-06-10, 20:56
Τις δράκαινες (που τις πουλάνε επιτήδειοι σαν lucky bamboo) βγαλτες απο το νερο καλυτερα και φυτεψε τες σε χωμα..

MIXALIS CYPRUS
07-06-10, 22:22
Για αυτο ειπα lucky :):) Πραγματι δεν ειναι bamboo ομως εχει χαιδευτικα μεινει χαιδευτικα ως lucky . Μπορει η δρακαινα να ειναι στο νερο αρκει τα φυλλα της να ειναι απ εξω.
-------------------------
Εχω μεσα και ενα μινι cyperus (καποιο συγγενικο ειδος παπυρου τελοσπαντων)
[QUOTE=MIXALIS CYPRUS;454363]

Λοιπόν μέσα υπάρχουν μεχρι στιγμής pistiastratiotes (του Αλέξανδρου)

Βλακεια μου ...εννοουσα του Πανου απο Αλεξαντρουπολη

apostolis veroia
09-06-10, 09:51
καλη δυμανη με δημιουργια και φαντασια μιχαλη!!!!!! αυτο με τις βαθμιδες προσεξετο! εμενα μου λειπει μια βαθμιδα αυτης της οχθεις που μπενουν καποια φυτα που ισα ισα θελουν νερο! αναγκαστικα και εβαλα καποιοεσ πλακες για να συκοσω τις γλαστρες !

in the pond
09-06-10, 10:18
Για αυτο ειπα lucky :):) Πραγματι δεν ειναι bamboo ομως εχει χαιδευτικα μεινει χαιδευτικα ως lucky . Μπορει η δρακαινα να ειναι στο νερο αρκει τα φυλλα της να ειναι απ εξω.

...και έτσι να' ναι Μιχάλη, οι δράκενες εκεί έξω θα σου χαλάσουν με την πρώτη παγωνιά. Οπότε μην αγοράζετε τέτοια φυτά για τη λίμνη σας. Υπάρχουν δεκάδες άλλα φυτά που περιμένουν και συνήθως δεν υπάρχει ο χώρος.

MIXALIS CYPRUS
09-06-10, 12:13
καλη δυμανη με δημιουργια και φαντασια μιχαλη!!!!!! αυτο με τις βαθμιδες προσεξετο! εμενα μου λειπει μια βαθμιδα αυτης της οχθεις που μπενουν καποια φυτα που ισα ισα θελουν νερο! αναγκαστικα και εβαλα καποιοεσ πλακες για να συκοσω τις γλαστρες !

Ευχαριστω αποστολη!Ναι ευτυχώς πρόλαβε ο Βασίλης και μου το ειπε. Κανω μια βαθμίδα που θα έχει απόσταση 40cm περίπου από την επιφάνεια .
...και έτσι να' ναι Μιχάλη, οι δράκενες εκεί έξω θα σου χαλάσουν με την πρώτη παγωνιά. Οπότε μην αγοράζετε τέτοια φυτά για τη λίμνη σας. Υπάρχουν δεκάδες άλλα φυτά που περιμένουν και συνήθως δεν υπάρχει ο χώρος.

Αυτες θα μπουν σε βαζο εσωτερικου χορου το χειμωνα Βασιλη οπου τις ειχα και πριν . Μπορει να κανω ενα μικρο πειραμα με μια μονο για να δω ποσο και αν αντεχει στη λιμνη .Αν δειξει πως δεν τα παει καλα θα μεταφερθει.

apostolis veroia
09-06-10, 16:13
ok! κανε και μια βαθμιδα ποιο ρηχη σε ενα σημειο! και αν χανα εκανα λιμνη θα εκανα παρτερια χτιστα για να μην βαζω γλαστρες;)

MIXALIS CYPRUS
09-06-10, 16:38
ok! κανε και μια βαθμιδα ποιο ρηχη σε ενα σημειο! και αν χανα εκανα λιμνη θα εκανα παρτερια χτιστα για να μην βαζω γλαστρες;)

οκ Αποστολη θα παιξω γενικα στην περιμετρο να δουμε τι θα βγει ,,
Θα εκανα και εγω παρτερια αν δεν την εκανα απο λαινερ .thnks:)

in the pond
09-06-10, 16:45
οκ Αποστολη θα παιξω γενικα στην περιμετρο να δουμε τι θα βγει ,,
Θα εκανα και εγω παρτερια αν δεν την εκανα απο λαινερ .thnks:)

Μιχάλη, και με λάινερ μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα παρτέρια...:p

MIXALIS CYPRUS
09-06-10, 16:49
Μιχάλη, και με λάινερ μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα παρτέρια...:p

A! Oμορφα! Οταν ερθει η ωρα θα το μιλησουμε τοτε-+13

in the pond
09-06-10, 16:58
A! Oμορφα! Οταν ερθει η ωρα θα το μιλησουμε τοτε-+13

Όποτε θες. Μέχρι τότε μάλλον θα έχω και περισσότερο χρόνο...αν μου έρθουν βέβαια όλα δεξιά απ' εδώ και μπρος.;)

Εσύ σκάψε το σκαλοπατάκι που είπαμε και το παρτεράκι μπορεί να γίνει και κτιστό με τουβλάκι γύρω-γύρω. Μπορείς ακόμα να το εκμεταλλευτείς ακόμα περισσότερο ώστε να το μετατρέψεις σε είσοδο νερού πριν το φίλτρο ώστε να απορροφάται μεγάλο ποσοστό νιτρικών απο τα φυτά σου. Αυτό βέβαια πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα καθότι θα χρειαστείς κάποιον τρόπο συμπλήρωσης του χαμένου νερού που θα εξατμίζεται.

Όμως....σου ξαναλέω! Οπωσδήποτε ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΑΪΝΕΡ. Μην κάνεις καμιά απολύτως έκπτωση σε αυτό το θέμα.

MIXALIS CYPRUS
09-06-10, 20:08
Όποτε θες. Μέχρι τότε μάλλον θα έχω και περισσότερο χρόνο...αν μου έρθουν βέβαια όλα δεξιά απ' εδώ και μπρος.;)

Εσύ σκάψε το σκαλοπατάκι που είπαμε και το παρτεράκι μπορεί να γίνει και κτιστό με τουβλάκι γύρω-γύρω. Μπορείς ακόμα να το εκμεταλλευτείς ακόμα περισσότερο ώστε να το μετατρέψεις σε είσοδο νερού πριν το φίλτρο ώστε να απορροφάται μεγάλο ποσοστό νιτρικών απο τα φυτά σου. Αυτό βέβαια πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα καθότι θα χρειαστείς κάποιον τρόπο συμπλήρωσης του χαμένου νερού που θα εξατμίζεται.

Όμως....σου ξαναλέω! Οπωσδήποτε ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΑΪΝΕΡ. Μην κάνεις καμιά απολύτως έκπτωση σε αυτό το θέμα.

Ευχαριστω Βασιλη για τις πληροφοριες ! Ακουγοντε ωραια αυτα που λες .Να δουμε τι θα καταφερουμε..Για το λαινερ μην ανυσηχεις ..Θα βαλω λαινερ ειδικο για πισινες !

apostolis veroia
10-06-10, 09:53
Ευχαριστω Βασιλη για τις πληροφοριες ! Ακουγοντε ωραια αυτα που λες .Να δουμε τι θα καταφερουμε..Για το λαινερ μην ανυσηχεις ..Θα βαλω λαινερ ειδικο για πισινες !
το λαινερ για πισινες δε θα ειναι ακριβο:confused:

japetus
10-06-10, 11:19
Να πω και μια ιδεα που έκανα αυτοσχεδιάζοντας στη δικιά μου, μια και το σκαλοπάτι που είχα φτιάξει είχε κλίση και δε συγκρατούσε γλάστρες.
Πήρα σωλήνα tuborama που χρησιμοποιούν οι υδραυλικοι και το εβαλα κατω απο το λάινερ. Το δικιμασα στη μια πλευρα της λιμνης μονο και ηταν πολυ θετικο το αποτελεσμα. Έβαλα ένα πεταλο στο χείλος του σκαλοπατιού, και άλλο ένα στην κανονική επιφάνεια.
Έτσι δημιουργείται μια μικρή προεξοχή που συγκρατεί πολύ καλά τις γλάστρες, αλλά και εμποδίζει το χώμα περιμετρικα να καθήσει με τον καιρο.

Μια που ήρθε η ωρα να διαλέξεις λάινερ, πρόσεξε, είναι μεγάλες οι διαφορές στην τιμή ανάλογα με το υλικό... Αυτο που χρησιμοποιείται πλέον είναι αυτό που περιέχει βουτύλιο και το κάνει να έχει υφή σαν λάστιχο, ωστε να διπλώνει άνετα (και ειναι πολυ πιο ακριβο)... Το κύριο πρόβλημα στα λάινερ είναι οι γωνίες που σχηματίζονται, οπου διπλώνεται το υλικό, σημείο που με την πάροδο του χρόνου, τον ήλιο και τον καιρό καταπονείται και σχίζεται. Ετσι τα απλά λάινερ στα σημεία εκείνα είναι πολύ ευπαθή.. Θα σου αντεξουν 5 χρονια και μετα ξαφνικα θα εχεις προβλημα...
Αν νομίζεις οτι τα πέντε χρόνια είναι αρκετός χρόνος και μετα θα κανεις αλλαγες, τότε μπορεις να προσανατολιστεις σε κατι φτηνότερο, αλλα αν το οργανωσεις απο την αρχη σωστα, πάρε κάτι καλό. Απο την εμπειρια μου, ακομα και μικρες τρυπες που δημιουργουνται με τον καιρο ή απο αλλες αιτιες, μπορουν να κλεισουν μονες τους απο το ίζημα ή απο την αδιαβροχοποίηση με τα χρόνια (λογω της πιεσης που ασκειται απο πανω, όπως οι φυσικές λίνες) του υποκείμενου χώματος.. Το πρόβλημα είναι οι μικρές διαρροές από τα πλάγια.

yiannossavva
10-06-10, 11:40
Αν θα κάνεις παρτέρι σου προτείνω αυτό.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc01277-0001.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc01280-0001.jpg

Μην αφήσεις 2-3 σκαλιά αλλά μόνο 1. Στην δικά μου περίπτωση τα πολλά σκαλιά αποδείχτηκαν άχρηστα με αποτέλεσμα να μου δεσμεύουν χώρο στην λίμνη.

MIXALIS CYPRUS
10-06-10, 13:24
το λαινερ για πισινες δε θα ειναι ακριβο:confused:

Ρώτησα τιμές για λαινερ για πισινες και πραγματι εχουν διπλασιες τιμες από το κανονικο .. Ομως εχω κατι γνωστους που ασχολούνται με αυτά και θα μου το χαρισουν στις διαστάσεις που το χρειάζομαι. Θ α το δω συντομα και ελπιζω να ειναι καλο υλικο

Μην αφήσεις 2-3 σκαλιά αλλά μόνο 1. Στην δικά μου περίπτωση τα πολλά σκαλιά αποδείχτηκαν άχρηστα με αποτέλεσμα να μου δεσμεύουν χώρο στην λίμνη.

Γιαννο εσυ το έκτισες και εκανες τα δικα σου εκει που πραγματικα είναι εντυπωσιακά αλλα δεν εχω πολύ χρονο για κατι τετιο και μαλλον θα κανω καμια πατεντα όπως εκανε και o japetus. Το χωμα που εχεις εκει πως και δεν σου γεμιζει τη λιμνη ? Βαζεις πετρες από πανω?Ναι μια βαθμιδα μονο θα κανω.

yiannossavva
10-06-10, 18:57
Γιαννο εσυ το έκτισες και εκανες τα δικα σου εκει που πραγματικα είναι εντυπωσιακά αλλα δεν εχω πολύ χρονο για κατι τετιο και μαλλον θα κανω καμια πατεντα όπως εκανε και o japetus. Το χωμα που εχεις εκει πως και δεν σου γεμιζει τη λιμνη ? Βαζεις πετρες από πανω?Ναι μια βαθμιδα μονο θα κανω.

Ναι από πάνω έχω βάλει πέτρες. Μην σε ανησυχεί ώμος ότι θα λερώνει το νερό. Στην αρχή βέβαια θα θολώσει πολύ προσθέτοντας το χώμα. Από εκεί και πέρα θα μετατραπεί σε ένα τέλειο φίλτρο. Αν θα βάλεις φυτά που θα έχουν κάποιο ύψος, γλάστρες μην βάλεις με την καμία. Ο αέρας θα στις ρίχνει κάθε λίγο και λιγάκι μέσα στο νερό.

MIXALIS CYPRUS
10-06-10, 23:53
Ναι από πάνω έχω βάλει πέτρες. Μην σε ανησυχεί ώμος ότι θα λερώνει το νερό. Στην αρχή βέβαια θα θολώσει πολύ προσθέτοντας το χώμα. Από εκεί και πέρα θα μετατραπεί σε ένα τέλειο φίλτρο. Αν θα βάλεις φυτά που θα έχουν κάποιο ύψος, γλάστρες μην βάλεις με την καμία. Ο αέρας θα στις ρίχνει κάθε λίγο και λιγάκι μέσα στο νερό.

ok ..οταν εχω την τελικη μορφη με τη βαθμιδα θα βαλω μια φωτο να μ πειτε πως το βλεπετε και εσεις και πως προτεινετε να συνεχισω ..

Τελειο φιλτρο? Ειναι το λεγομενο φιλτρο αμμου για λιμνες?Αν ειναι ετσι νομιζω πως βρηκαμε τον κυριο λογο που δεν εχεις αλγη και πρασινο νερο στη λιμνη σου γιατι διαβασα οτι ειναι μια απο τις πολλες ιδιοτητες του φιλτρου αμμου.Σκοπευα να σας ρωτησω σε καποια φαση στο αλλο θεμα για την χρηση του φιλτρου αυτου ως εναλλακτικη προταση για την uv.

yiannossavva
11-06-10, 06:02
ok ..οταν εχω την τελικη μορφη με τη βαθμιδα θα βαλω μια φωτο να μ πειτε πως το βλεπετε και εσεις και πως προτεινετε να συνεχισω ..

Τελειο φιλτρο? Ειναι το λεγομενο φιλτρο αμμου για λιμνες?Αν ειναι ετσι νομιζω πως βρηκαμε τον κυριο λογο που δεν εχεις αλγη και πρασινο νερο στη λιμνη σου γιατι διαβασα οτι ειναι μια απο τις πολλες ιδιοτητες του φιλτρου αμμου.Σκοπευα να σας ρωτησω σε καποια φαση στο αλλο θεμα για την χρηση του φιλτρου αυτου ως εναλλακτικη προταση για την uv.

Όπου υπάρχει χώρος για να ζήσουν κάποιοι οργανισμοί στην λίμνη μας αυτό θεωρείτε φίλτρο. Ακόμη και η λάσπη που πολλές φορές μυρίζει σαν αποχέτευση! Ο συνδυασμός χώματος και φυτού αυξάνει ακόμη ποιο πολύ το φιλτράρισμα. Ακόμη και τα σφουγγάρια είναι ένα πολύ καλό βιολογικό φίλτρο, αλλά επειδή το χρησιμοποιούμε σαν μηχανικό κάθε φορά που το καθαρίζουμε καταστρέφουμε την βιολογία που αποκτά.
Αν είχα λιγότερα ψάρια στην λίμνη μου θα μπορούσα να αφαιρέσω τα φίλτρα και να αφήσω την φύση να κάνει την δουλεία της.

in the pond
12-06-10, 16:57

Mιχάλη, δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση αυτό που σκέφτεσαι πιο πάνω με το συγκεκριμένο φίλτρο άμμου για λίμνες.
Αν και πολυδιαφημίστηκε αρχικά το συγκεκριμένο φίλτρο, δεν φάνηκε ικανό στις προσδοκίες των λιμνόφιλων γιατί πολύ απλά μακροπρόθεσμα δεν έκανε την δουλειά που το είχαν αγοράσει. Μιλάμε πάντα για λίμνες με ότι και αν αυτό σημαίνει. (τεράστιες ποσότητες στεραιάς ύλης, άρα και συχνότερο καθαρισμό του φίλτρου μας). Οι λόγοι που οι περισσότεροι λιμνόφιλοι το έχουν "αποδεσμεύσει" από τον χώρο φίλτρανσης είναι πολλοί. Κάποιοι από αυτούς είναι:
1. Από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει την βιολογική λειτουργία μιας λίμνης, άρα πρέπει να εφαρμωστεί παράλληλα με ένα φίλτρο ανοικτού τύπου. Αυτό το γεγονός και συνάμα η μεγάλη πίεση νερού που χρειάζεται αναγκάζει τον κάτοχο να επενδύσει σε μεγαλύτερης δυναμικότητας αντλία από ότι χρειάζεται στην πραγματικότητα. Άρα ασύμφορο οικονομικά από κάθε άποψη.
2. Όπως και να το κάνουμε, ένα φίλτρο άμμου σε λειτουργία, επιτρέπει σε κάποια σημεία μεγάλη ροή και σε κάποια άλλα όχι τόσο μεγάλη ή και καθόλου. Αυτό το γεγονός (της μη ικανοποιητικής κυκλοφορίας) δημιουργεί νεκρά σημεία όπου αναπτύσσονται διάφορα παθογενή βακτήρια, με αποτέλεσμα την ελευθερία επικίνδυνων ενώσεων στο νερό.
3. Για να επιτευχθεί ικανοποιητικός καθαρισμός τέτοιων φίλτρων (με αντίστροφη ροή) χρειάζονται υπέρδιπλάσιες ποσότητες νερού από τα ξαδέλφια τους του ανοικτού τύπου.
4. Με την χρήση αυτού του τύπου φίλτρου, αμέσως μας αποτρέπει την χορήγηση αέρα στο χώρο φίλτρανσης. Αυτό το γεγονός από μόνο του, στερεί τα ψάρια μας από τις μεγάλες ποσότητες οξυγόνου που χρειάζονται.

Άλλο γεγονός που πρέπει να σχολιάσω, είναι την λάσπη που βρωμάει. Όταν σε ένα κλειστό κύκλωμα όπως και στη λίμνη μας συμβεί αυτό το γεγονός, τότε πάει να πει ότι δεν έχουμε καλή κυκλοφορία ή και οξυγόνωση σε αυτό το σημείο. Δες πιο πάνω στον αριθμό 2 που σου έγραψα για να καταλάβεις γιατί. Δεν είναι όμως σε καμία απολύτως περίπτωση καλό για τη λίμνη μας.

Στο χώρο αυτό των φυτών που πρόκειται να δημιουργήσεις, να προνοήσεις με κάποιο τρόπο να λειτουργεί σαν ρυάκι, έτσι να ανακυκλώνεται το νερό της λίμνης σου μέσω αυτού. Με αυτόν τον τρόπο θα δέχεται άμεσα την ευεργεσία των φυτών και παράλληλα θα οξυγονώνεις και αυτό το κομμάτι της λίμνης σου.

yiannossavva
12-06-10, 18:28
Το φίλτρο άμμου δεν έχει καμιά σχέση με γλάστρα.
Δεν εκφέρω άποψη γιατί δεν το έχω δοκιμάσει.

Η λάσπη που μυρίζει σαν αποχέτευση είναι το καλύτερο φίλτρο για την λίμνη μας. Το κατά πόσο συμβαίνει αυτό θα το διαπιστώσετε όταν πάτε σε μια φυσική λίμνη και βγάλετε ένα φυτό από αυτήν.

in the pond
12-06-10, 19:27
Το φίλτρο άμμου δεν έχει καμιά σχέση με γλάστρα.
Δεν εκφέρω άποψη γιατί δεν το έχω δοκιμάσει.

Ο Μιχάλης μίλησε για φίλτρο άμμου, οποτε θεώρησα σκόπημο να του αναφέρω τι είναι το συγκεκριμένο σύστρημα, χωρίς ούτε και εγώ να το γνωρίζω προσωπικά. Αλλά έχω στα σίγουρα τις πηγές μου.

Η λάσπη που μυρίζει σαν αποχέτευση είναι το καλύτερο φίλτρο για την λίμνη μας. Το κατά πόσο συμβαίνει αυτό θα το διαπιστώσετε όταν πάτε σε μια φυσική λίμνη και βγάλετε ένα φυτό από αυτήν.

Γιάννο, εσύ το λες. Φυσική λίμνη, με συνεχόμενη ροή φρέσου νερού, εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος και όχι ένα κλειστό κύκλωμα όπως τα δικά μας. Επειδή όμως είναι καιρός να αναφέρουμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα σε παρακαλούσα να μου πεις την πηγή που πήρες αυτή την πληροφορία. Ένα λινκ τέλως πάντων. ;)

yiannossavva
12-06-10, 20:02
Ο Μιχάλης μίλησε για φίλτρο άμμου, οποτε θεώρησα σκόπημο να του αναφέρω τι είναι το συγκεκριμένο σύστρημα, χωρίς ούτε και εγώ να το γνωρίζω προσωπικά. Αλλά έχω στα σίγουρα τις πηγές μου.

Δεν διαφώνησα σε ότι είπες για το φίλτρο άμμου. Απλά είπα ότι μια γλάστρα με χώμα δεν έχει καμία σχέση με φίλτρο άμμου.

Γιάννο, εσύ το λες. Φυσική λίμνη, με συνεχόμενη ροή φρέσου νερού, εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος και όχι ένα κλειστό κύκλωμα όπως τα δικά μας. Επειδή όμως είναι καιρός να αναφέρουμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα σε παρακαλούσα να μου πεις την πηγή που πήρες αυτή την πληροφορία. Ένα λινκ τέλως πάντων. ;)

Δεν κάνω googling και να γράφω ότι βρίσκω. Ποτέ δεν μιλώ με θεωρίες.
Δεν έχουν όλες οι λίμνες πάντοτε τρεχάμενο νερό και μιλάω για το καλοκαίρι.
Και θα σου απαντήσω με ερώτηση. Η λίμνη στο μανκλή πως φιλτράρετε? :confused:

MIXALIS CYPRUS
13-06-10, 00:44
Στο χώρο αυτό των φυτών που πρόκειται να δημιουργήσεις, να προνοήσεις με κάποιο τρόπο να λειτουργεί σαν ρυάκι, έτσι να ανακυκλώνεται το νερό της λίμνης σου μέσω αυτού. Με αυτόν τον τρόπο θα δέχεται άμεσα την ευεργεσία των φυτών και παράλληλα θα οξυγονώνεις και αυτό το κομμάτι της λίμνης σου.

Βγαζουμε εξω το φιλτρο αμμου..

Αν αφαιρέσω το χώμα και βάλω μόνο γλάστρες με πέτρες ? Λογικά θα δημιουργηθεί λίπασμα για αυτά σύντομα όπως διάβασα και σε προηγούμενα ποστ .
Ο λόγος είναι οτι ειναι αδυνατο να καλυψει το ρευμα (που λογικα θα κανω μέσω καταρράκτη )ολη την περίμετρο της λίμνης η οποια θελω να ειναι φυτεμένη .

Επιπλέον αν γεμίσω τις γλάστρες με πέτρες ισως αποφύγω τον κίνδυνο που λεει ο Γιαννος του να πεφτουν τα φυτα οταν φυσήξει δυνατα ο ανεμος.

Εχει καποιο μειονεκτημα αυτο?

in the pond
13-06-10, 06:41
Δεν κάνω googling και να γράφω ότι βρίσκω. Ποτέ δεν μιλώ με θεωρίες.

Φυσικά και δεν παραμένω μόνο στο googling! Όπως γνωρίζεις τώρα, έχω και άλλες πηγές πολύ πιο έμπειστες που μάλιστα δοκίμασαν και μια και δυο και πολλές - πολλές φορές ανάλογα συστήματα.
Επειδή όμως είναι η δεύτερη φορά που αναφέρεις το googling σαν να είναι κάτι κακό και αβάσημο, απλά να σου αναφέρω αν κανένας από εμάς δεν το έκανε, φοβούμαι ότι ακόμα θα είμασταν στις γυάλλες με τα χρυσόψαρα ή αν όχι ακριβώς εκεί, λιγάκι παραπέρα.
Δεν πιστεύω να συγκαταλέγεις και τα φόρουμ στα googling, έτσι?

Δεν έχουν όλες οι λίμνες πάντοτε τρεχάμενο νερό και μιλάω για το καλοκαίρι.
Και θα σου απαντήσω με ερώτηση. Η λίμνη στο μανκλή πως φιλτράρετε? :confused:

Δεν έχω πάει ποτέ να δω την συγκεκριμένη λίμνη. Από ότι γνωρίζω όμως, πρόκειται για ακόμα μια τεχνητή λίμνη (γνωρίζω όλους τους φυσικούς υγροβιότοπους της Κύπρου). Οπότε ούτε και αυτό το έργο μπορεί να εξαιρείται από τον κανόνα αν:
1. δεν έχει καθόλου κυκλοφορία νερού.
2. Έχει ποσότητα μεγάλων ψαριών όπως τα κοι.
Έστω και αν μιλάμε για ένα τεράστιο τεχνητό έργο. Η φύση, σε ανάλογους φυσικούς βιότοπους έχει προνοήσει για χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια ώστε να παρέχει ολόκληρο το "καστ" που θα κάνει τον βιότοπο αυτό ζωντανό. Απέχουμε πάρα πολύ προς αυτή την προσέγγιση, μόνο και μόνο γιατί κάτω από την επιφάνεια καλύπτουμε τα πάντα με μπετόν ή και λάινερ.

Οι φυσικές λίμνες δεν παραμένουν με 20,000 και 50,000 λίτρα, αλλά πολύ περισσότερα και λόγο της μεγάλης τους επιφάνειας μπορεί ο αέρας και μόνο να δημιουργήσει ανατάραξη του νερού. Μην συγκρίνεις τα δύο ανομοιογενή μεγέθη.

Βγαζουμε εξω το φιλτρο αμμου..

Βρε Μιχάλη μου, το φίλτρο άμμου δεν το δημιουργείς μόνο και μόνο αν βάλεις άμμο στο παρτέρι της λίμνης σου. Πρόκειται για τεχνητή υποστήριξη πιέσεως.

Αν αφαιρέσω το χώμα και βάλω μόνο γλάστρες με πέτρες ? Λογικά θα δημιουργηθεί λίπασμα για αυτά σύντομα όπως διάβασα και σε προηγούμενα ποστ .
Ο λόγος είναι οτι ειναι αδυνατο να καλυψει το ρευμα (που λογικα θα κανω μέσω καταρράκτη )ολη την περίμετρο της λίμνης η οποια θελω να ειναι φυτεμένη .
Επιπλέον αν γεμίσω τις γλάστρες με πέτρες ισως αποφύγω τον κίνδυνο που λεει ο Γιαννος του να πεφτουν τα φυτα οταν φυσήξει δυνατα ο ανεμος.
Εχει καποιο μειονεκτημα αυτο?

Λίπασμα θα δημιουργείται ασταμάτητα, δεν αντιλέγω...
Το παρτέρι χρειάζεται και αυτό κυκλοφορία όπως και όλη σου η λίμνη. Δεν αφήνουμε νεκρά σημεία σε κανένα απολύτως σημείο στο νερό! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον καταρράκτη και να κάνει αμέσως μετά την πτώση του νερού, γύρο του παρτεριού σου και μετά να μπαίνει στην κυρίως λίμνη.
Αν βάλεις μεγάλες τρυπητές γλάστρες (ιδανικές για φυτά λίμνης)με μεγάλη βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να σου ρίξει κανένα φυτό ο άνεμος. Όχι, δεν είναι μειονέκτημα αυτό, ίσα-ίσα που θα μπορείς να αφαιρείς και να προσθέτεις όποιο φυτό θέλεις. Δεν είναι οι λίγες φορές που προσωπικά αφαίρεσα τον παλιό πάπυρο που ήταν σε διάμετρο μισό μέτρο με πολλά κομμένα παλιά στελέχη του φυτού και τον αντικατέστησα με καινούριο μικρότερο φυτό.

yiannossavva
13-06-10, 08:21
Στο χώμα υπάρχουν ουσίες που χρειάζονται στα φυτά ανάλογα στο πόσο απαιτητικά είναι. Ο Κύπερος δεν χρειάζεται χώμα. Έχω δοκιμάσει να τον στερεώσω περιμετρικά με πέτρες και έγινε θηρίο! Όταν η λίμνη σου θα ωριμάσει και το νερό θα είναι κρύσταλλο οι γλάστρες θα σου κτυπάνε στο μάτι.
Όλα αυτά είναι θέμα γούστου. Θα σου πρότεινα να κάνεις λίγο κόπο παραπάνω τώρα που είναι αρχή και να το φτιάξεις όπως σου εισηγήθηκα. ;)

MIXALIS CYPRUS
13-06-10, 14:16
ok αρα ακομα μια επιλογη για τα φυτα .Θα τα δουμε ξανα πολυ συντομα επειδη πλησιαζει ο καιρος που θα πρεπει να παρθει η αποφαση.

Τωρα παιδιά σας στέλνω φωτος απο το λαινερ μου .Ειναι οπως εχω αναφέρει λαινερ για πισινες.Ο ανθρωπος που μ το εδωσε που ειπε οτι εχει ξανακανει με αυτο το υλικο πολλες λιμνες και ειναι ιδανικο. Ειναι 1,5 χιλιοστά χοντρο πραγμα πολυ καλο.

Σκεφτομαι να το βάλω ανάποδα για να μην φαίνονται τα γαλάζια χρώματα .Τι λέτε?

Ακόμα με τόσο χοντρό υλικό δεν νομίζω να χρειαστεί άμμος και νάιλον από κάτω .Σωστά? Εκτος αν μου προτείνετε να βαλω και απο κατω διπλη δοση αφου απο οτι βλεπετε εχω υπεραρκετό λαινερ

yiannossavva
13-06-10, 17:02
1,5 χιλιοστά!!!!!!!!!!!!!!! Πάααααρα πολύ καλό!!!
Από όποια μεριά και να το βάλεις το χρώμα στο τέλος θα είναι το ίδιο. Όταν η λίμνη ωριμάσει τα τοιχώματα και ο πάτος τις θα έχουν χρώμα σκούρο καφέ προς πράσινο.

Θα σου έλεγα να βάλεις γεωηφασμα από κάτω. Είναι φθηνό και κάνει δουλεία.

MIXALIS CYPRUS
13-06-10, 17:12
1,5 χιλιοστά!!!!!!!!!!!!!!! Πάααααρα πολύ καλό!!!
Από όποια μεριά και να το βάλεις το χρώμα στο τέλος θα είναι το ίδιο. Όταν η λίμνη ωριμάσει τα τοιχώματα και ο πάτος τις θα έχουν χρώμα σκούρο καφέ προς πράσινο.

Θα σου έλεγα να βάλεις γεωηφασμα από κάτω. Είναι φθηνό και κάνει δουλεία.

Οk τοτε θα το βαλω με τα χρώματα απο πάνω !Θα το ψάξω για γεωυφασμα φαντάζομαι στα ήδη οικοδομής .

Όποιος θέλει από αυτό το λαινερ θα περισσέψει αρκετο !

yiannossavva
13-06-10, 18:25
Οk τοτε θα το βαλω με τα χρώματα απο πάνω !Θα το ψάξω για γεωυφασμα φαντάζομαι στα ήδη οικοδομής .

Όποιος θέλει από αυτό το λαινερ θα περισσέψει αρκετο !

Εγώ!!!!

japetus
13-06-10, 19:04
Μια που καταπιανεσαι αυτη την εποχη, να σου ριξω και την ιδεα για ενα μικρο βαλτότοπο-παρτέρι σε μια άκρη της λίμνης. Σε μια μικρη επιφάνεια που γειτονευει με την περιμετρο της λιμνης -μπορει να ειναι ακομα και τοσο μικρο οσο μια γλαστρα-, κανεις άλλο ένα μικρο βαθούλωμα σαν μικροσκοπικη λιμνη γυρω στα 20εκ βάθος, ΤΡΥΠΑΣ το λάινερ σε ορισμενα σημεία του, και το γεμιζεις με τύρφη. Ετσι, μπορεις να καλλιεργησεις εκει διάφορα πολύ ενδιαφέροντα φυτά που ζητάνε τέτοιο περιβάλλον. Κρατάει υγρασία και τροφοδοτείται με νερο σαν υπερχείλιση της λίμνης. Εγω σκεφτομαι τωρα να ανακατασκευασω σε ενα σημειο τη λιμνη ωστε να φτιαξω ένα τετοιο μινι παρτεράκι για εντομοφάγα φυτα... Θα το συναντήσεις και σαν bog garden.

MIXALIS CYPRUS
13-06-10, 20:12
Εγώ!!!!

Ok θα σε εχω υποψιν:)

japetus καλη η ιδεα σου αλλα δεν εχω αλλο χωρο . Φυσικα φυτα του νερου κλπ θα εξακολουθω να εχω σε γλαστρολιμνες .

Εχω και εγω εντομοφαγα φυτα αλλα το μονο που θεωρω οτι εχει πιο πολλες πιθανοτητες να μεινει ολοχρονα στη μινι λιμνη σου υπο προυποθεσεις παντα ειναι το νεπενσις .

Το κακο της υποθεσης ειναι οτι στην επεκταση της τρυπας μου γυρω στα 40 εκατοστα ανακαλυψα τσιμεντο και αυτο με δυσκολευει γιατι πιανει αρκετα μεγαλο σημειο . Τι να κανουμε ομως .Ειναι γυμναστικη ..
Το θετικο της υποθεσης ειναι οτι η βαθμιδα της λιμνης θα ειναι με τσιμεντο :D

Παρεμπιπτόντως μπορει να μου πει κάποιος απο σας πως ανεβαζουμε φωτογραφιες σε μεγαλο μεγεθος? Επειδή μονο συνημμένα στο παραθυρο μπορω εγω...

ronis
13-06-10, 21:41
οχι για πσαρακιααααααααααααα..............:confused::confu sed::confused::confused::confused::confused:

MIXALIS CYPRUS
13-06-10, 22:16
οχι για πσαρακιααααααααααααα..............:confused::confu sed::confused::confused::confused::confused:

Ελα Ρονυ τι εννοεις? Το λαινερ αυτο δεν κανει για ψαρια? Ο λογος????Παντως εχουν φτιαχτει πολλες λιμνες που ηταν γεματες ψαρια με το συγκεκριμενο υλικο .Πες μου την αποψη σου με ενδιαφερει
Εχω διαβάσει και απο φόρουμ στο εξωτερικό και λένε οτι ειναι καλη επιλογη επειδή ειναι πιο χοντρό από τα αλλα .Το μικρο προβλημα που εχουν κάποιοι ειναι οτι δεν εχει μεγάλη ελαστικότητα . Αλλα το δικο μου μια χαρα λυγιζει. Δεν νομιζω να εχει χημικά επικίνδυνα .. Στο κατω κατω προορίζεται για ανθρώπους και οχι για ψάρια αρα ακομα ενας λογος παραπανω να ειναι αβλαβες :p

in the pond
13-06-10, 23:10
Εχω διαβάσει και απο φόρουμ στο εξωτερικό και λένε οτι ειναι καλη επιλογη επειδή ειναι πιο χοντρό από τα αλλα .Το μικρο προβλημα που εχουν κάποιοι ειναι οτι δεν εχει μεγάλη ελαστικότητα . Αλλα το δικο μου μια χαρα λυγιζει. Δεν νομιζω να εχει χημικά επικίνδυνα .. Στο κατω κατω προορίζεται για ανθρώπους και οχι για ψάρια αρα ακομα ενας λογος παραπανω να ειναι αβλαβες :p

Mιχάλη, το μη τοξικό για εμάς δεν σημαίνει ότι δεν είναι τοξικό για τα ψάρια. Συνήθως το λάινερ που χρησιμοποιείται για πισίνες, η επιφάνεια του είναι καλυμμένη με μια ουσία που δεν επιτρέπει την εμφάνιση άλγης, η οποία είναι τοξική για τα ψάρια. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το συγκεκριμένο που έχεις είναι εντάξει ή όχι. Δική σου είναι η επιλογή αν γνωρίζεις κιόλας ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία.

Σε ποιό ξένο φόρουμ έχεις διαβάσει ότι το λάινερ για πισίνες είναι καλό? Πολυ θα ήθελα να γνωρίζω αν το θυμάσαι.

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 00:05
Mιχάλη, το μη τοξικό για εμάς δεν σημαίνει ότι δεν είναι τοξικό για τα ψάρια. Συνήθως το λάινερ που χρησιμοποιείται για πισίνες, η επιφάνεια του είναι καλυμμένη με μια ουσία που δεν επιτρέπει την εμφάνιση άλγης, η οποία είναι τοξική για τα ψάρια. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το συγκεκριμένο που έχεις είναι εντάξει ή όχι. Δική σου είναι η επιλογή αν γνωρίζεις κιόλας ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με επιτυχία.

Σε ποιό ξένο φόρουμ έχεις διαβάσει ότι το λάινερ για πισίνες είναι καλό? Πολυ θα ήθελα να γνωρίζω αν το θυμάσαι.

Εψαξα σε ξενα φορουμ και δεν βρηκα κατι που θα με εβαζε εστω σε σκεψεις .Να ενα φορουμ που στο συγκεκριμενο θεμα εχουν προσωπικη εμπειρια.

http://forums2.gardenweb.com/forums/load/ponds/msg0523314811791.html

Να ακομα ενα πιο ειδικο.

Η γνωμη μου παντως παραμενει η ιδια εκτος και αν εχω βασιμες αποδειξεις απο καπου επισημα οτι το συγκεκριμενο η πανομοιοτυπο υλικο προκαλει προβλημα .Τοτε θα παει στον καλαθο το λαινερ .

http://www.wetwebmedia.com/pondsubwebindex/lnrpdfaqs.htm

Διαβασε Βασιλη περιπου στη μεση που λεει για Poollinerquestion
Η γνωμη μου παραμενει η ιδια εκτος και αν εχω βασιμες αποδείξεις απο καπου επισημα οτι το συγκεκριμένο η πανομοιότυπο υλικο προκαλει προβλημα .Τοτε θα παει στον καλαθο το λαινερ .Ως τωρα αυτα που διαβασα με αφήνουν απολυτα ικανοποιημενο .

Να αναφέρω ξανα ότι ο αθρωπος που μ το εδωσε εχει κανει πολλες λιμνες με αυτό που ειχαν ψαρια αν και δεν μου λεει κατι αυτό αφου θα μπορουσε να εχουν προβλημα τα ψαρια .

Το θεμα είναι ότι δεν βρηκα πουθενα κατι που να λεει το αντιθετο .Ουτε απλη αναφορα..
Αν βαζουν ουσιες για να αποφυγουν την αλγη και τους μυκητες (που πολυ λογικο μ ακουγετε )τοτε στην χειροτερη περιπτωση θα το γυρισω αναποδα .Απο την πισω πλευρα δεν θα εχουν βαλει φαρμακα κλπ .

yiannossavva
14-06-10, 00:09
Παρεμπιπτόντως μπορει να μου πει κάποιος απο σας πως ανεβαζουμε φωτογραφιες σε μεγαλο μεγεθος? Επειδή μονο συνημμένα στο παραθυρο μπορω εγω...

Πας εδώ

http://photobucket.com/

Κάνεις λογαριασμό.
Ανεβάζεις τις φωτογραφίες
Και μετά copy-paste τον κωδικό img

Όπου βάλεις img code στο κείμενο σου θα εμφανισθεί η ανάλογη φωτογραφία.
Αν δυσκολευτείς πάρε τηλ.

Η γνωμη μου παντως παραμενει η ιδια εκτος και αν εχω βασιμες αποδειξεις απο καπου επισημα οτι το συγκεκριμενο η πανομοιοτυπο υλικο προκαλει προβλημα .Τοτε θα παει στον καλαθο το λαινερ .

Στον κάλαθο σίγουρα δεν θα πάει. Θα το πάρω εγώ που δεν πιστεύω σε τέτοια. ;)

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 00:36
Στον κάλαθο σίγουρα δεν θα πάει. Θα το πάρω εγώ που δεν πιστεύω σε τέτοια. ;)[/QUOTE]

Θα παρεις και εσυ θα παρω και εγω και θα περισσεψει μπολικο και για αλλα ατομα. Δεστε εδω http://www.koi-bito.com/forum/main-forum/7019-algeaside-incorperated-pool-liners.html

Ειναι ενδιαφερον συζητηση .Λεει πως ακομα και τα κανονικα λαινερ λιμνης μπορουν να εχουν χημικα που ειναι τοξικα για τα ψαρια για αυτο συμβουλεύουν να τρίψουμε καλα το λαινερ και να το ξεπλύνουμε .Ισως και καποιες αλλαγες νερουν πριν μπουν τα ψαρια .

Το συγκεκριμένο λαινερ που εχω ηταν για λιγες μερες πισινα που η ιδιοκτήτρια αποφάσισε οτι δεν της αρεσει το χρωμα και το αλλαξε .
:grin::grin:

Αρα με ακομα λιγο πλυσιμο απομακρύνονται ολες οι πιθανοτητες να υπαρχει προβλημα .Αν ομως θεωρείτε πως εχουν βαλει ανθεκτικο φαρμακο που θα κανει κακο στα ψαρια το βαζω αναποδα .
[QUOTE=yiannossavva;456217]Πας εδώ

Κάνεις λογαριασμό.

Thnks Γιαννο

Ας κανουμε ενα τεστ .

Ειναι το νεο μου αποκτημα .Ειναι πιστια μεγαλα σε μεγεθος !

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-pistiameg.jpg

yiannossavva
14-06-10, 00:44
Στον κάλαθο σίγουρα δεν θα πάει. Θα το πάρω εγώ που δεν πιστεύω σε τέτοια. ;)

Θα παρεις και εσυ θα παρω και εγω και θα περισσεψει μπολικο και για αλλα ατομα. Δεστε εδω http://www.koi-bito.com/forum/main-forum/7019-algeaside-incorperated-pool-liners.html

Ειναι ενδιαφερον συζητηση .Λεει πως ακομα και τα κανονικα λαινερ λιμνης μπορουν να εχουν χημικα που ειναι τοξικα για τα ψαρια για αυτο συμβουλεύουν να τρίψουμε καλα το λαινερ και να το ξεπλύνουμε .Ισως και καποιες αλλαγες νερουν πριν μπουν τα ψαρια .

Το συγκεκριμένο λαινερ που εχω ηταν για λιγες μερες πισινα που η ιδιοκτήτρια αποφάσισε οτι δεν της αρεσει το χρωμα και το αλλαξε .
:grin::grin:

Αρα με ακομα λιγο πλυσιμο απομακρύνονται ολες οι πιθανοτητες να υπαρχει προβλημα .Αν ομως θεωρείτε πως εχουν βαλει ανθεκτικο φαρμακο που θα κανει κακο στα ψαρια το βαζω αναποδα .
Πας εδώ

Κάνεις λογαριασμό.

Thnks Γιαννο

Ας κανουμε ενα τεστ .

Ειναι το νεο μου αποκτημα .Ειναι πιστια μεγαλα σε μεγεθος !

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-pistiameg.jpg

Έσκισες!!!!!

Το φυτό που ανέβασες εμένα δεν μου άντεξε τον χειμώνα

Κάποιος φίλος μου έχει πει ότι θέλει και μαλακό νερό. Εγώ το είχα βάλει στο σάμπ του ενυδρείου.

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 00:49
Το πηρα απο το john που εχει τα ΚΟΙ . Αυτος μου ειπε οτι τα εχει εξω και βγαζουν τον χειμωνα .Εχει χιλιαδες απο αυτα αρα δεν μπορει να λεει ψεματα ..Δεν εχει χωρο να τα βαλει μεσα..

Τωρα εχω διαβασει και μου εχουν πει πολλοι οτι δεν αντεχει το κρυο..Θα κανω ομως πειραματα παλι και βλεπουμε.Αν τα καταφερουμε καλως ..

yiannossavva
14-06-10, 06:06
Το πηρα απο το john που εχει τα ΚΟΙ . Αυτος μου ειπε οτι τα εχει εξω και βγαζουν τον χειμωνα .Εχει χιλιαδες απο αυτα αρα δεν μπορει να λεει ψεματα ..Δεν εχει χωρο να τα βαλει μεσα..

Τωρα εχω διαβασει και μου εχουν πει πολλοι οτι δεν αντεχει το κρυο..Θα κανω ομως πειραματα παλι και βλεπουμε.Αν τα καταφερουμε καλως ..

Αν ξέρεις τη νερό χρησιμοποιεί? Είναι από γεώτρηση? :confused:

Υ/Γ Τα 3 από τα 5 δέντρα που μου έδωσες είναι μια χαρά. Τα άλλα 2 το έκοψα κατά λάθος όταν τραβούσα το λάστιχο. :(

in the pond
14-06-10, 06:25
Καλημέρα Μιχάλη, το koi-bito είναι ομολογουμένος ένα από τα καλύτερα φόρουμ για κοι διενώς. Δεν μπορώ όμως να επιφέρω ασφαλή άποψη, γιατί λάινερς για πισίνες υπάρχουν πολλά . Όπως σου έχω πει, δική σου η επιλογή. Για μένα πάντως, συνεχίζει να είναι ένα επίφοβο υλικό. Το κάθε τι έχει φτιαχτεί για κάποιο σκοπό. Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτή μου την λογική.

Pistia stratiotes είχα και εγώ πριν δύο χρόνια, το οποίο αραίωνα κάθε εβδομάδα γιατί κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη τη λίμνη, ακόμα και τα νούφαρα. Το νερό μου δεν ήταν μαλακό. Το άμεσο ηλιακό φως το ενοχλεί. Υπήρχαν φυτά που ήταν πολύ πολύ μεγάλα. Δυστυχώς τον χειμώνα δεν μου επέζησε. Ακολουθούν δύο φώτο:
1. Η παλιά μου λίμνη...:( (μεταξύ μας, λυπήθηκα που την έχασα...)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af336-vassilishp-pistia-1.jpg
...και το φυτό σε ανάπτυξη. Το μεγάλο στέλεχος που βλέπεις ήταν τεράστιο.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af336-vassilishp-pistia2.jpg

yiannossavva
14-06-10, 14:13
Το αν ένα υλικό είναι τοξικό δεν μπορείς να το ξέρεις σε κάποιες ώρες. Μπορεί να διασπάτε μακροπρόθεσμα, η σε κάποια θερμοκρασία.

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 14:22
Καλα Βασίλη ανυπομονώ να τα βαλω στη λιμνη μου ! Μα είναι δυνατον να μην αντεξε κανενα το χειμώνα??Ξερω ότι είναι τροπικα κλπ αλλα να μην αντεχουν ουτε στο κλιμα της κυπρου …
Θα το δοκιμάσω και Λεμεσό. Αν δεν αντέχει θα παει σε ενυδρειο.(αν και είναι πολύ μεγαλα τα συγκεκριμενα πιστια )

Που λες για το λαινερ .. Νομιζω ότι αξιζει να το δοκιμασω αφου το εχω ηδη φερει σπιτι μου .Τωρα διαβασα και άλλο για το θεμα και ειδα ότι συγκλίνουν ολοι στο εξής ..Αν υπάρχει κατι τοξικο τα ψαρια θα πεθάνουν σε λιγες ωρες. Αρα αν το ατομο που μ το εδωσε εβαζε στις λιμνες του ψαρια και ζουσαν νομιζω είναι σημαντικο στοιχείο .

Εγω θα βαλω 2 χρυσόψαρα μονο όπως είπα. Μετα και από το καθαρισμα που θα γινει στο λαινερ θεωρω ότι θα είναι οκ.

Ακομα ενα ατομο που λεει πως μετατρεψε το λαινερ πισινας σε λιμνη αρκετες φορες και εχει και φορουμ για λιμνες http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100425163035AAehNBE

Εντωμεταξύ αν εχει καποιος άλλος πληροφορίες από οπουδήποτε για το ζητημα εδώ ειμαστε!
[QUOTE=yiannossavva;456341]Το αν ένα υλικό είναι τοξικό δεν μπορείς να το ξέρεις σε κάποιες ώρες. Μπορεί να διασπάτε μακροπρόθεσμα, η σε κάποια θερμοκρασία.

Το σημαντικο ειναι πως οσο ψαχνω στο διαδίκτυο βρισκω ολο και περισσότερα ατομα που το εχουν δοκιμασει ,εχουν επιτύχει και το προτείνουν ανεπιφύλακτα .Τωρα όπως λεει και ο Βασιλης υπάρχουν λογιών λογιών λαινερ πισινας.

Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σας και ωσπου να ερθει εκεινη η ωρα (ελπιζω γρηγορα) που θα το τοποθετήσω θα συνεχισω να το ψαχνω .

yiannossavva
14-06-10, 14:26
[QUOTE=MIXALIS CYPRUS;456306]

Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σας και ωσπου να ερθει εκεινη η ωρα (ελπιζω γρηγορα) που θα το τοποθετήσω θα συνεχισω να το ψαχνω .

Εγώ θα το έβαζα!

in the pond
14-06-10, 14:27
Το σημαντικο ειναι πως οσο ψαχνω στο διαδίκτυο βρισκω ολο και περισσότερα ατομα που το εχουν δοκιμασει ,εχουν επιτύχει και το προτείνουν ανεπιφύλακτα .Τωρα όπως λεει και ο Βασιλης υπάρχουν λογιών λογιών λαινερ πισινας.

Μιχάλη, ψάχοντας έχεις βρει άτομα που έχουν χάσει με αυτόν τον τρόπο τα ψάρια τους?

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 14:37
Μιχάλη, ψάχοντας έχεις βρει άτομα που έχουν χάσει με αυτόν τον τρόπο τα ψάρια τους?

Εχω βρει αναφορες απο καποια ατομα πως ηξεραν καποιον αλλο που το επαθε και μαλλον ελεγαν οτι οφειλοταν σε αυτο . Δεν εχω βρει καποιον που να το αναφερει ως προσωπικη του εμπειρια ..
[QUOTE=MIXALIS CYPRUS;456342]

Εγώ θα το έβαζα!

Εσυ το εκανες ηδη με την πισινα για την αναπαραγωγη των ψαριων σου :D

in the pond
14-06-10, 14:43
Εχω βρει αναφορες απο καποια ατομα πως ηξεραν καποιον αλλο που το επαθε και μαλλον ελεγαν οτι οφειλοταν σε αυτο . Δεν εχω βρει καποιον που να το αναφερει ως προσωπικη του εμπειρια ..

Εγώ βρήκα αυτό, (http://www.gardenpondforum.com/namco-swimming-pool-liner-and-fish-t2815.html)αλλά και πάλι από μη και τόσο γνωστό φόρουμ. Το κακό είναι ότι οι "δυνατοί" συντονιστές δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συζητήσεις όπου και αν αναπτύχθηκαν. Γνωρίζω βέβαια ότι είναι δεδομένη η απάντηση τους, μιας και δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους σε θέματα τόσο σοβαρά. Η πλεοψηφία τους δεν συζητά καν το ενδεχόμενο χρήσης κανονικού λάινερ για λίμνες, πόσο μάλλον για λάινερ πισίνας.

Για να καταλάβεις τη λογική τους, προσφέρουν το EPDM ως την καλύτερη λύση, αλλά η τιμή αγοράς του και μόνο, είναι παρομοιότυπη με την κατασκευή τσιμεντένιας κατασκευής. Άρα...?

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 14:54
Εγώ βρήκα αυτό, (http://www.gardenpondforum.com/namco-swimming-pool-liner-and-fish-t2815.html)αλλά και πάλι από μη και τόσο γνωστό φόρουμ. Το κακό είναι ότι οι "δυνατοί" συντονιστές δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συζητήσεις όπου και αν αναπτύχθηκαν. Γνωρίζω βέβαια ότι είναι δεδομένη η απάντηση τους, μιας και δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους σε θέματα τόσο σοβαρά. Η πλεοψηφία τους δεν συζητά καν το ενδεχόμενο χρήσης κανονικού λάινερ για λίμνες, πόσο μάλλον για λάινερ πισίνας.

Για να καταλάβεις τη λογική τους, προσφέρουν το EPDM ως την καλύτερη λύση, αλλά η τιμή αγοράς του και μόνο, είναι παρομοιότυπη με την κατασκευή τσιμεντένιας κατασκευής. Άρα...?

Σημαντικο αυτο .Φυσικα μπορει να ειναι και αλλοι πολλοι λογοι που πεθαινουν τα ψαρια σε μια νεα λιμνη αλλα ειναι μια σοβαρη πιθανοτητα να ειναι απο το λαινερ.

Το καλο με το δικο μου ειναι οτι εχει μπει νερο ηδη προηγουμένως και λογικα θα εχει καθαρισει .Με το αντιχλωριο που θα βαλω μεσα θα εξουδετερώσει και τυχον χλωρινες κλπ .

Και εσυ σαν συντονιστής καλα κανεις που δεν παιρνεις θεση .Ετσι και αλλιως για καποιον αλλο που θα σκεφτοταν να αγορασει αυτο που εχω παλι θα ηταν ασύμφορο οικονομικα αφου ειναι πολυ πιο ακριβο απο τα λαινερ λιμνης .

Tolis
14-06-10, 15:07
Αν το λαινερ εχει αντιμυκητιακες - αντιαλγικες στρωσεις στην επιφανεια του δεν νομιζω αυτες να φευγουν τοσο ευκολα μ ενα ξεπλυμα νερου - ειναι φτιαγμενο για να κραταει καιρο. Δεν ξερεις την κατασκευαστρια εταιρεια για να πληροφορηθεις?

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 15:15
Αν το λαινερ εχει αντιμυκητιακες - αντιαλγικες στρωσεις στην επιφανεια του δεν νομιζω αυτες να φευγουν τοσο ευκολα μ ενα ξεπλυμα νερου - ειναι φτιαγμενο για να κραταει καιρο. Δεν ξερεις την κατασκευαστρια εταιρεια για να πληροφορηθεις?

Θα ρωτησω συντομα για την εταιρια να τσεκάρω αν ειναι fish safe .

Παντως δεν μιλαω για ενα απλο ξέπλυμα που προτεινουν στα ξενα φορουμ .Το λαινερ αυτο λειτούργησε ως πισίνα για ένα χρονικο διάστημα εστω και μικρο .. Αυτό είναι που κανει τη διαφορα

Tolis
14-06-10, 15:21
Αν, (λεμε παντα ΑΝ), εχει αντιμυκητιακα-αντιαλγικα, δεν τα εχει για μια φορα που θα γεμισει η πισινα - κι αν αδειασει και ξαναγεμισει θα πιανει μυκητες και αλγες? Αυτα ειναι εμποτισμενα και εχουν διαρκεια - το καλυτερο ειναι να μιλησεις με την εταιρεια.

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 16:41
Αν, (λεμε παντα ΑΝ), εχει αντιμυκητιακα-αντιαλγικα, δεν τα εχει για μια φορα που θα γεμισει η πισινα - κι αν αδειασει και ξαναγεμισει θα πιανει μυκητες και αλγες? .

Εαν συνεβαινε αυτο Τολη δεν θα μπορουσε να γεμιζε αλγη αφου δεν θα το επετρεπε σε καμια περιπτωση η χλορινη και η δυνατη uv της πισινας να συμβει .

Ομως επικοινωνησα πραγματι με τον φιλο που μ το εδωσε και μου ειπε πως στις λιμνες που εκανε αυτος εριχνε μεσα χωμα ,ξυλα και πετρες κλπ για να καλυψει το υλικο απο πανω και να μην εχει προβλημα .Μου προτεινε αν δεν θελω να το ρισκαρω να το βαλω αναποδα και θα ειναι οκ .

Ακομα το σκεφτομαι ...Αν το βαλω αναποδα δεν θα υπαρχουν χημικα αλλα θα ειναι οκ λετε?1,5 χιλιοστο νομιζω οτι ειναι πολυ καλο και θα κρατησει.

in the pond
14-06-10, 16:49
Εγω σκεφτομαι τωρα να ανακατασκευασω σε ενα σημειο τη λιμνη ωστε να φτιαξω ένα τετοιο μινι παρτεράκι για εντομοφάγα φυτα... Θα το συναντήσεις και σαν bog garden.

Καλό το bog garden! καλή και η σκέψη εφαρμογής. Ακόμα καλύτερη η προοπτική διατήρησης σαρκοφάγων φυτών. Για ποιά είδη μιλάμε? Θα γνωρίζεις άλλωστε ότι τα περισσότερα είναι τροπικά, απαιτούν υγρασία ατμοσφαιρική και όχι απαραίτητα στη ρίζα. Με το χειμώνα τί θα κάνεις?

Αλήθεια Μιχάλη, εσύ έχεις σκεφτεί αυτό το θέμα? Μακριά ο καταρράκτης από τη λίμνη, να ακολουθεί ένα ρυάκι με φυτά και να καταλήγει στη λίμνη σου?

Μιχάλη, ο Τόλης πολύ εύστοχα σου έχει πει αυτό που έπρεπε να λέγαμε από την αρχή. Προς την εταιρεία! Αυτό που φαντάζομαι τώρα ότι θα ακούσεις, είναι ότι είναι ακατάλληλο για τον σκοπό που το θέλεις. Όλα τα λάινερς για πισίνες έχουν κάποια επιπρόσθετη ουσία. Δε νομίζω να σου απαντήσει διαφορετικά μια σοβαρή εταιρεία. Οπότε να είσαι έτοιμος για όλα...;)

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 18:47
Καλό το bog garden! καλή και η σκέψη εφαρμογής. Ακόμα καλύτερη η προοπτική διατήρησης σαρκοφάγων φυτών. Για ποιά είδη μιλάμε? Θα γνωρίζεις άλλωστε ότι τα περισσότερα είναι τροπικά, απαιτούν υγρασία ατμοσφαιρική και όχι απαραίτητα στη ρίζα. Με το χειμώνα τί θα κάνεις?

Μονο με λιμνη θερμοκηπειο μπορει να πετυχει με τα εντομοφαγα φυτα .Δυσκολο εγχείρημα αλλα μακαρι να τα καταφερει ο japetusγια να κανουμε και εμεις μετα !:D

Αλήθεια Μιχάλη, εσύ έχεις σκεφτεί αυτό το θέμα? Μακριά ο καταρράκτης από τη λίμνη, να ακολουθεί ένα ρυάκι με φυτά και να καταλήγει στη λίμνη σου?

Μακαρι να χα χωρο και θα το κανα αλλα δεν υπαρχει ....

Μιχάλη, ο Τόλης πολύ εύστοχα σου έχει πει αυτό που έπρεπε να λέγαμε από την αρχή. Προς την εταιρεία! Αυτό που φαντάζομαι τώρα ότι θα ακούσεις, είναι ότι είναι ακατάλληλο για τον σκοπό που το θέλεις. Όλα τα λάινερς για πισίνες έχουν κάποια επιπρόσθετη ουσία. Δε νομίζω να σου απαντήσει διαφορετικά μια σοβαρή εταιρεία. Οπότε να είσαι έτοιμος για όλα...;)

Εχω δει την ωρα που εψαχνα Βασιλη εταιριες που πουλανε pool liner και δηλωνουν οτι ειναι ασφαλη και για ψαρια .

Μιλησα με το ατομο που τα φερνει και τα φτιαχνει ..Επρεπε να του πω να μου δωσει το ονομα της εταιριας να το ψαξω απο την πηγη την ιδια .Τελοσπαντων την επομενη φορα που θα μιλησω μαζι του θα το κανω ..Παντως ο ανθρωπος με διαβεβαιωσε οτι αν το βαλω αναποδα θα ειναι μια χαρα.
Παιδια ακολουθοντας τη συμβουλη του Τολη τηλεφωνησα σε 5-6 εταιριες που εχουν λαινερ πισινες και ολοι μου ειπαν πως δεν θα εχουν προβλημα τα χρυσοψαρα με το υλικο τους. Η αληθεια ειναι πως δεν τους ακουσα και πολυ σιγουρους .

Τελοσπαντων αφηνουμε αυτο το θεμα ..Αποφασησα να μπει αναποδα το λαινερ εκτος απροοπτου .

Να και μια φωτο απο το νεπενσις μου
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-nepensis.jpg

Ειναι απο τα πιο ανθεκτικα εντομοφαγα φυτα και αν μου διαβεβαιωσει καποιος οτι κανει περιμετρικα της λιμνης θα το βαλω . Λογικα μπορει να ζησει μονο απο την υγρασια του νερου της λιμνης και μπορω να του κανω σκια για να μην ειναι απευθειας στον ηλιο . Τωρα με το κρυο δεν ξερω τι γινετε αν μεινει εξωτερικα..

Παντως ειναι εντυπωσιακο φυτο !

japetus
14-06-10, 19:05
Για νηπενθή εγώ ούτε θα το συζητούσα να τοποθετήσω σε λίμνη. Είναι τροπικά φυτα, θέλουν ζέστη, υγρασία και όχι άμεσο ηλιακό φως και πολύ φοβάμαι οτι απο Οκτωβριο και μετα, ακομα και σε σας δε θα μπορεσει να επιβιώσει. Ελπίζω το δικό σου να δείχνει έτσι επειδή οι παγίδες έχουν νερό μέσα και ειναι βαριές, αλλιως έχει ήδη υποφέρει απο έλλειψη υγρασίας...
Για λίμνες εγω θα έβαζα (και ετοιμάζομαι να βάλω) τα κλασικα εύκολα εντομοφάγα, όπως δροσερες, σαρακηνίες και διοναίες. Αντέχουν, ακόμα και αν σκεπαστούν απο χιόνι... Δεν εχουν προβλημα με τον απευθείας ήλιο, και ευδοκιμουν αρκει να εχουν παντα υγρο το χωμα τους.. Ενα σημειο που χρειαζεται προσοχη μονο ειναι το νερο, χρειαζονται τα περισσοτερο πολύ μαλακό νερό με κάτω απο 200 ppm TDS, και ορισμενα είδη κατω απο 50... Αν υπαρχουν αρκετα φυτα στη λιμνη ωστε να απορροφουν οσα δημιουργουνται απο τα ψαρια, κατι μπορει να γινει.. Αλλιώς, χρειάζονται ποτισμα με βροχινο, αποσταγμενο ή νερο απο Α/Ο

Δες για παραδειγμα στο παρακατω λινκ, μια πολυ ομορφη λιμνη με σαρακηνίες..
http://carnivorousplants.homestead.com/

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 20:27
Διοναια εχω και μαλιστα περιμενω απο μερα σε μερα να ανθισει .Αυριο θα βαλω φωτο .Το θεμα ειναι οτι με αυτο το φυτο οπως και με τα υπολοιπα που αναφερες θα τα χαιρομαστε μονο για λιγους μηνες και μετα θα περιμενουμε την ανοιξη να ξαναφανουν .Μαλιστα ο πιο πολυς κοσμος στο πρωτο κρυο νομιζει πως μαρανθηκαν ενω στην ουσια πεφτει σε χειμερια ναρκη .Βασιλη νομιζω το επαθες και εσυ αυτο με την διοναια σου .

Φιλε japetusγια το νεπενθη εσυ πως το ποτιζεις? Εγω το ραντιζω κυριως το βραδυ..

Στις σακουλες που δεν εχουν πολυ υγρο κανει να βαλω νερο ? Toν χειμωνα το βαζεις μεσα ε?

Ειδα και σε φορουμ για φυτα πως εχεις συλλογες απο εντομοφαγα και εισαι γνωστης!! :p

Τα φυτα αυτα οντως θελουν μαλακο νερο και κυριως οχι χλωρινη μεσα .
Αρα αντιχλωριο παντα και το καλυτερο ειναι οπως λες μαλακο νερο .

yiannossavva
14-06-10, 20:34
Να και μια φωτο απο το νεπενσις μου
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-nepensis.jpg

Ειναι απο τα πιο ανθεκτικα εντομοφαγα φυτα και αν μου διαβεβαιωσει καποιος οτι κανει περιμετρικα της λιμνης θα το βαλω . Λογικα μπορει να ζησει μονο απο την υγρασια του νερου της λιμνης και μπορω να του κανω σκια για να μην ειναι απευθειας στον ηλιο . Τωρα με το κρυο δεν ξερω τι γινετε αν μεινει εξωτερικα..

Παντως ειναι εντυπωσιακο φυτο !

Το έχω από πέρση.
Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αντέξει το κρύο. Όπως είπε και ο japetus χρειάζεται νερό βροχής η αποσταγμένο η αντίστροφη όσμωση. Προσωπικά το έχω μέσα στο σπίτι κρεμασμένο στο παράθυρο της κουζίνας για να το βλέπει το φως. Παρόλο που ήτανε μέσα στο σπίτι μόλις και κατάφερε να επιβιώσει. Το ποτίζω με αντίστροφη όσμωση.
Πριν 20 μέρες περίπου άρχισε να δημιουργεί τα καινούρια καλαθάκια στα φύλλα του.
Από ότι είχα διαβάσει το νερό στα καλαθάκια του μαζεύεται από μόνο του και δεν συνιστάτε να του βάζεις. Το είδα με τα μάτια μου για να το πιστέψω.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό φυτό.

Ένα άλλο σαρκοφάγο που έχω που επίσης μου άντεξε μέσα στο σπίτι είναι το Venus.
http://www.mooseyscountrygarden.com/hampton-court-flower-show-marquees/venus-fly-trap-plants.jpg

Κάθομαι κάποτε και το χαζεύω!!! Το έχω (πιάσει) να αρπάζει μυρμήγκια!!!

MIXALIS CYPRUS
14-06-10, 21:28
Το έχω από πέρση.
Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αντέξει το κρύο. Όπως είπε και ο japetus χρειάζεται νερό βροχής η αποσταγμένο η αντίστροφη όσμωση. Προσωπικά το έχω μέσα στο σπίτι κρεμασμένο στο παράθυρο της κουζίνας για να το βλέπει το φως. Παρόλο που ήτανε μέσα στο σπίτι μόλις και κατάφερε να επιβιώσει. Το ποτίζω με αντίστροφη όσμωση.
Πριν 20 μέρες περίπου άρχισε να δημιουργεί τα καινούρια καλαθάκια στα φύλλα του.
Από ότι είχα διαβάσει το νερό στα καλαθάκια του μαζεύεται από μόνο του και δεν συνιστάτε να του βάζεις. Το είδα με τα μάτια μου για να το πιστέψω.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό φυτό.

Ναι απο σενα το ειδα και ζηλεψα .Εφαγα τον κοσμο να βρω κ εγω !

Ένα άλλο σαρκοφάγο που έχω που επίσης μου άντεξε μέσα στο σπίτι είναι το Venus.
http://www.mooseyscountrygarden.com/hampton-court-flower-show-marquees/venus-fly-trap-plants.jpg

Κάθομαι κάποτε και το χαζεύω!!! Το έχω (πιάσει) να αρπάζει μυρμήγκια!!!

Αυτη ειναι η dionaea venus που λεει ο japetus για τη λιμνη . Εμενα οταν ανθησει θα προσπαθησω να βγαλω σπορους αν και θα χασει το φυτο πολλη ενεργεια.Θελω να κανω παραγωγη και απο αυτα αφου με επεισε τελικα ο φιλος japetus να το βαλω κοντα στη λιμνη !

Raven
15-06-10, 01:35
Και καπου εδω, συγκλινουν οι λιμνες με τα Vivarium :p
Τα εντομοφαγα φυτα θεωρουνται απο πολλους κυριως φυτα για κλειστα συστηματα τυπου Terrarium, Vivarium, Pludarium. Eναι παντως απαιτητικα και δυσκολα φυτα μα και ιδιαιτερα.
Σωστα ολα οσα ακουστηκαν μεχρι στιγμης, οποτε βλεπω οτι η πλειοψηφια ειναι ενημερωμενη !
Εχω κι εγω μια Διωναια στο βιβαριουμ και με εχει ενθουσιασει. Λεγεται μαλιστα οτι ειναι το πιο ευκολο απο τα υπολοιπα.
Θα ηταν πολυ ενδιαφερον να τα δοκιμασετε στις λιμνες σας και να δουμε τα αποτελεσματα ;)

japetus
15-06-10, 07:30
Η μόνη ίσως ένσταση που θα είχα εγω για τις διοναίες σε σχέση με τα άλλα -ας τα πούμε παθητικά εντομοφάγα, που δεν κάνουν τίποτα, απλά περιμένουν να πέσει το εντομο μέσα χωρίς να καταναλώσουν ενέργεια για να το παγιδέψουν- είναι το πλήθος των εντόμων που βρίσκονται στη λίμνη, και ειδικά φοβάμαι τα μυρμήγκια. Θα μπει ενα και θα κλείσει η παγίδα, τα υπόλοιπα όμως θα συνεχίσουν να προσελκύονται και να ανεβαινουν στο φυτο χωρις να μπορει αυτο να τα σκοτωσει.. Τελος παντων, μια δοκιμή δε θα πειράξει. Αν αντιληφθείς ότι δημιουργείται προβλημα, τις μαζεύεις απο τη λίμνη..
Επειδή εχω δοκμασει σαρακηνίες, που είναι σαν χωνί στο εσωτερικο των οποίων υπάρχει μια γλυκιά ουσία, εχω εντυπωσιαστεί με το πλήθος των νεκρων εντομων που είχαν μαζευτεί μεσα σε κάθε φύλλο, ακομα και αραχνες βρηκα που πηγαιναν για τα εντομα που ηταν ηδη μεσα....

yiannossavva
15-06-10, 08:11
Να και τα δικά μου.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc03407.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc03405.jpg

MIXALIS CYPRUS
15-06-10, 12:20
Να και τα δικά μου.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc03407.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc03405.jpg

Γιαννο εχεις μεγαλα και ανεπτυγμένα φυτα .Μπορείς ανετα να κοψεις κομμάτια των φυτων(κατα προτίμηση απο το νεπενθη να εχουν ριζες πανω )και να τα φυτέψεις ξεχωριστά .Θα μεγαλώσουν οι ρίζες και θα σου δώσουν νεα φυτά .
Ειδικα από την venus μπορεις να παρεις αρκετά μοσχεύματα και μπορεις να εισαι ο πρωτος που θα το τεστάρει στη λιμνη :grin::D

yiannossavva
15-06-10, 12:28
Έχω πάρει μεγαλύτερη κρεμαστή γλάστρα για να το μεταφυτέψω. Έχω και κάποιο σημείο που είναι σκιά στην λίμνη. Θα το βάλω εκεί, τουλάχιστον για αυτή την περίοδο για να δούμε πως θα εξελιχτεί. Το venus μου είχε κάνει λουλουδάκια πέρση αλλά δεν φύτεψα τους σπόρους μετά που άκουσα ότι θέλουν 2 χρόνια να γίνουν φυτά!

MIXALIS CYPRUS
15-06-10, 12:49
Έχω πάρει μεγαλύτερη κρεμαστή γλάστρα για να το μεταφυτέψω. Έχω και κάποιο σημείο που είναι σκιά στην λίμνη. Θα το βάλω εκεί, τουλάχιστον για αυτή την περίοδο για να δούμε πως θα εξελιχτεί. Το venus μου είχε κάνει λουλουδάκια πέρση αλλά δεν φύτεψα τους σπόρους μετά που άκουσα ότι θέλουν 2 χρόνια να γίνουν φυτά!

Το διασταυρωσα τωρα .. Μπορει να κανει οντως 2 χρονια να φυτρωσει ..Τοτε αφου δεν θα παρεις τους σπορους κοβε το λουλουδι επειδη σπαταλα πολλη ενεργεια το φυτο

Παντως πιστεψε με αν χωρισεις καλα τη venus σου θα εχεις πολλα φυτα ευκολα και γρηγορα .

in the pond
15-06-10, 12:50
To nepenthes το είχα ένα χρόνο κάτω από το κιόσκι μου, χωρίς βασικά καθόλου άμεσο ηλιακό φως. Έγινε τεράστιο πραγματικά και ξεκίνησε να "πιάνει" πάνω στο κιόσκι, όπως ακριβώς τα αναρρυχητικά φυτά. Υπήρχαν βλαστοί πέραν των 60εκ. Παρατήρησα όμως ότι στη σκιά κάνει πολύ λιγότερα ασκιά και μεγαλύτερα φύλλα χωρίς να αναπτύξουν το ασκί.

Προσωπικά, δεν προτείθεμαι τώρα να αγοράσω τέτοια φυτά και προορίζομαι στην εύρεση και αγορά πιο δύσκολων στην εύρεση φυτών για λίμνη. Βρήκα ήδη κάποια από αυτά και ήδη βρίσκονται σε ανάπτυξη στη μικρή λίμνη που διαθέτω.

MIXALIS CYPRUS
15-06-10, 12:53
To nepenthes το είχα ένα χρόνο κάτω από το κιόσκι μου, χωρίς βασικά καθόλου άμεσο ηλιακό φως. Έγινε τεράστιο πραγματικά και ξεκίνησε να "πιάνει" πάνω στο κιόσκι, όπως ακριβώς τα αναρρυχητικά φυτά. Υπήρχαν βλαστοί πέραν των 60εκ. Παρατήρησα όμως ότι στη σκιά κάνει πολύ λιγότερα ασκιά και μεγαλύτερα φύλλα χωρίς να αναπτύξουν το ασκί.

Βασιλη τον χειμωνα τι εγινε με το φυτο?Επεσε σε χειμερια ναρκη?

Τελικα ολοι οσοι ασχολουντε με λιμνες εχουν και μια ταση προς τα εντομοφαγα φυτα για καποιο περιεργο λογο !

in the pond
15-06-10, 13:07
Βασιλη τον χειμωνα τι εγινε με το φυτο?Επεσε σε χειμερια ναρκη?

Τελικα ολοι οσοι ασχολουντε με λιμνες εχουν και μια ταση προς τα εντομοφαγα φυτα για καποιο περιεργο λογο !

Μιχάλη, λόγω κάποιων δυσκολιών προσωπικών που είχα τότε, το έχασα και αυτό, μαζί με κάποια άλλα φυτά που ακόμα τα κλαίω. Μιλάω για σπάνιες φτέρες που δε νομίζω να έχω την ευκαιρία να ξανααποκτήσω.:(

Ναι όντως, τα σαρκοφάγα φυτά είναι αλλόκωτα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ταιριάζουν υπέροχα με το περιβάλλον της λίμνης και το τρεχούμενο νερό. Η εικόνα σε μεταφέρει σε ένα τροπικό όνειρο. Δεν είναι έτσι?

MIXALIS CYPRUS
15-06-10, 13:21
Μιχάλη, λόγω κάποιων δυσκολιών προσωπικών που είχα τότε, το έχασα και αυτό, μαζί με κάποια άλλα φυτά που ακόμα τα κλαίω. Μιλάω για σπάνιες φτέρες που δε νομίζω να έχω την ευκαιρία να ξανααποκτήσω.:(

Κριμα!Μην χανεις το πνευμα σου ! Πιστευω θα τα καταφερεις ανετα εσυ .Μολις τελειωσει η λιμνη σου θα εχεις χρονο να ασχοληθεις ξανα!

Ναι όντως, τα σαρκοφάγα φυτά είναι αλλόκωτα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ταιριάζουν υπέροχα με το περιβάλλον της λίμνης και το τρεχούμενο νερό. Η εικόνα σε μεταφέρει σε ένα τροπικό όνειρο. Δεν είναι έτσι?

Ειναι μοναδικα εξωτικα φυτα και ειναι εντυπωσιακος ο τροπος που το καθε ενα χρησιμοποιει για να προσελκυσει τα εντομα ! Οντως σε συνδιασμο με το νερο φανταζομαι θα ειναι μαγεια !

Εντωμεταξυ εψαξα και για τις Sarracenia που λεει και ο japetus .Αυτα τα φυτα μπορουν να αντεξουν και στο χιονι με λιγη φροντιδα . Για αυτο εβγαλαν το χειμωνα και σε εσενα Γιαννο!

Ενταξει μετα απο αυτη την πληροφορια οπωσδήποτε θα μπει κατι τέτοιο καπου περιμετρικά της λιμνης αφου μενει ζωντανο ολο το χρονο !

in the pond
15-06-10, 13:26
Ειναι μοναδικα εξωτικα φυτα και ειναι εντυπωσιακος ο τροπος που το καθε ενα χρησιμοποιει για να προσελκυσει τα εντομα ! Οντως σε συνδιασμο με το νερο φανταζομαι θα ειναι μαγεια !

Εντωμεταξυ εψαξα και για τις Sarracenia που λεει και ο japetus .Αυτα τα φυτα μπορουν να αντεξουν και στο χιονι με λιγη φροντιδα . Για αυτο εβγαλαν το χειμωνα και σε εσενα Γιαννο!

Ενταξει μετα απο αυτη την πληροφορια οπωσδήποτε θα μπει κατι τέτοιο καπου περιμετρικά της λιμνης αφου μενει ζωντανο ολο το χρονο !

Μιχάλη, Σαρασσένιες υπάρχουν και πολλές που είναι υβρίδια, όπως ακριβώς πετυγχαίνουν στις ίριδες και τις νυμφαίες..γι' αυτό μάλλον θα αντέχουν περισσότερο τον χειμώνα, όπως και τα λοιπά πιο πάνω φυτά που ανάφερα.;)

Ψιτ Μιχάλη, δες εδώ... (http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.robsplants.com/images/portrait/SarraceniaLeucophyllaTarnok070903.jpg&imgrefurl=http://www.robsplants.com/plants/Sarra.php&usg=__kWv_rtve_Hw7uQJhbEduz8Ua2ZY=&h=518&w=348&sz=99&hl=el&start=32&sig2=tzSQ1o92ZXewoC4_oYLbnQ&um=1&itbs=1&tbnid=nUX0C5fGXP2jdM:&tbnh=131&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3DSarracenia%26start%3D20%26um%3D1%26hl %3Del%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26chann el%3Ds%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1&ei=HmQXTLXgMMWF4QaS3vTpCw)

MIXALIS CYPRUS
15-06-10, 13:40
Προσωπικά, δεν προτείθεμαι τώρα να αγοράσω τέτοια φυτά και προορίζομαι στην εύρεση και αγορά πιο δύσκολων στην εύρεση φυτών για λίμνη. Βρήκα ήδη κάποια από αυτά και ήδη βρίσκονται σε ανάπτυξη στη μικρή λίμνη που διαθέτω.

Βασιλη μιλας για το εκπληκτικο Black Princess που μ ειχες ξαναπει? Τι γινετε σου ηρθε ? ?? Ρωτησα δεν υπαρχει αλλου στην Κυπρο .

Εχεις κανενα αλλο σπανιο φυτο στα υποψιν????????

Ψιτ Μιχάλη, δες εδώ... (http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.robsplants.com/images/portrait/SarraceniaLeucophyllaTarnok070903.jpg&imgrefurl=http://www.robsplants.com/plants/Sarra.php&usg=__kWv_rtve_Hw7uQJhbEduz8Ua2ZY=&h=518&w=348&sz=99&hl=el&start=32&sig2=tzSQ1o92ZXewoC4_oYLbnQ&um=1&itbs=1&tbnid=nUX0C5fGXP2jdM:&tbnh=131&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3DSarracenia%26start%3D20%26um%3D1%26hl %3Del%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:el:official%26chann el%3Ds%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1&ei=HmQXTLXgMMWF4QaS3vTpCw)

Αυτα ειναι!:p

in the pond
15-06-10, 13:56
Βασιλη μιλας για το εκπληκτικο Black Princess που μ ειχες ξαναπει? Τι γινετε σου ηρθε ? ?? Ρωτησα δεν υπαρχει αλλου στην Κυπρο .

Εχεις κανενα αλλο σπανιο φυτο στα υποψιν????????

Ηρθε μια χαρά και μάλιστα βρίσκεται στο τρίτο φυλλαράκι τώρα. Μικρούλι βέβαια, αλλά δυνατό φυτό!!!;) Το εκπληκτικό του συγκεκριμένου είναι ότι τα νεαρά φύλλα είναι κόκκινα εντελώς!!! Το δε λουλούδι τους άσε καλύτερα. Να ευχόμαστε μόνο να μου ανθίσει φέτος. Στη λίμνη μου τελικά θα βάλω μόνο δύο γλάστρες νυμφαίες, το συγκεκριμένο και το μπλε. Κάτι χρωματέλλες κλπ θα τις αφήσω στη μικρή λιμνούλα, μάλον με τα χρυσόψαρα. Θα δω αργότερα.

Μιχάλη πήρα επίσης τα: Orontium aquaticum, Iris versicolor Rosea, το Equisetum hyemale, το Houttuynia cordata, το Marsilea mutica. Το τελευταίο είναι όλα τα λεφτά στο σημείο όπου θα πέφτει το νερό σε μια λιμνούλα κάτω από τον καταρράκτη. Τα πήρα από τώρα ώστε τον Ιούλιο που θα τα χρειαστώ να είναι έτοιμα μεγάλα φυτά. Μέχρι τότε ίσως να μοιράσω και κάποια κλαδέματα.

MIXALIS CYPRUS
15-06-10, 14:26
:smt038Ηρθε μια χαρά και μάλιστα βρίσκεται στο τρίτο φυλλαράκι τώρα. Μικρούλι βέβαια, αλλά δυνατό φυτό!!!;) Το εκπληκτικό του συγκεκριμένου είναι ότι τα νεαρά φύλλα είναι κόκκινα εντελώς!!! Το δε λουλούδι τους άσε καλύτερα. Να ευχόμαστε μόνο να μου ανθίσει φέτος. Στη λίμνη μου τελικά θα βάλω μόνο δύο γλάστρες νυμφαίες, το συγκεκριμένο και το μπλε. Κάτι χρωματέλλες κλπ θα τις αφήσω στη μικρή λιμνούλα, μάλον με τα χρυσόψαρα. Θα δω αργότερα.

Ομολογουμενως ειναι απο τα πιο ομορφα νουφαρα !

http://www.google.com/images?um=1&hl=en&tbs=isch%3A1&sa=1&q=black+princess+watre+lilies&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Μιχάλη πήρα επίσης τα: Orontium aquaticum, Iris versicolor Rosea, το Equisetum hyemale, το Houttuynia cordata, το Marsilea mutica. Το τελευταίο είναι όλα τα λεφτά στο σημείο όπου θα πέφτει το νερό σε μια λιμνούλα κάτω από τον καταρράκτη. Τα πήρα από τώρα ώστε τον Ιούλιο που θα τα χρειαστώ να είναι έτοιμα μεγάλα φυτά. Μέχρι τότε ίσως να μοιράσω και κάποια κλαδέματα.

Καλα τα ειδα ολα ... :smt119 δεν παιζοντε!!Το Marsilea mutica δεν θα το πειραζει που θα εχει νερο στα φυλλα (που εχουν και ωραιο σχημα) απο τον καταρακτη ? Παντως θα εχεις διαμαντια ! Ξερεις πιο απο αυτα θα αντεχει και τον χειμωνα της Κυπρου?

Θα μας παλαβωσεις παντως οταν τελειωσεις !Εχεις φοβερο γουστο !

in the pond
15-06-10, 14:46
:smt038

Καλα τα ειδα ολα ... :smt119 δεν παιζοντε!!Το Marsilea mutica δεν θα το πειραζει που θα εχει νερο στα φυλλα (που εχουν και ωραιο σχημα) απο τον καταρακτη ? Παντως θα εχεις διαμαντια ! Ξερεις πιο απο αυτα θα αντεχει και τον χειμωνα της Κυπρου?

Θα μας παλαβωσεις παντως οταν τελειωσεις !Εχεις φοβερο γουστο !

Όχι, ίσα-ίσα που είναι υπέροχο το συγκεκριμένο φυτό (Marsilea mutica) όταν κάποιες σταγόνες βρίσκονται στα φύλλα του. Η ροή του καταρράκτη μου άλλωστε θα είναι πολύ χαμηλή, γιατί πολύ απλά θα διοχετεύω μόνο κάποια ελεγχόμενη ποσότητα νερού από την γενική μου αντλία.

Mιχάλη ναι, όλα αυτά θα αντέξουν στον καιρο της Κύπρου. ;)

Σε λιγάκι κάποια από αυτά θα τα έχετε και εσείς. Τα μόνα που θα καθηστερίσουν είναι η νυμφαία και το Equisetum hyemale (ιππουρίδα που με το τελικό της ύψος παραπέμπει στο παμπού).

MIXALIS CYPRUS
15-06-10, 14:52
Όχι, ίσα-ίσα που είναι υπέροχο το συγκεκριμένο φυτό (Marsilea mutica) όταν κάποιες σταγόνες βρίσκονται στα φύλλα του. Η ροή του καταρράκτη μου άλλωστε θα είναι πολύ χαμηλή, γιατί πολύ απλά θα διοχετεύω μόνο κάποια ελεγχόμενη ποσότητα νερού από την γενική μου αντλία.

Ομορφα !

Mιχάλη ναι, όλα αυτά θα αντέξουν στον καιρο της Κύπρου. ;)

Ομορφα !

Σε λιγάκι κάποια από αυτά θα τα έχετε και εσείς. .

Πολυυυυ ομορφα ! ! :smt023:smt023

japetus
15-06-10, 16:08
Γιάννο πολύ εύρωστα και όμορφα τα φυτά σου. Τους σπορους της διοναιας, αν δεν ειχες χωρο, επρεπε να τους βαλεις γυρω γυρω στη γλαστρα και σιγα-σιγα θα μεγαλωναν οποτε και τους μεταφυτευες. Δυστυχως τωρα ειναι αργα, η φυτροτικότητά τους χανεται μετα απο εναν χρονο..
Τα νηπενθη πολλαπλασιαζονται ευκολα με μοσχευματα κορυφης.. Θα κανουν κανα δίμηνο να αρχισουν να αναπτυσσονται, αλλά είναι καλό και για το μητρικό φυτο.
In the pond, το βαθυκοκκινο νουφαρο ειναι πραγματι εκπληκτικο, θελω να δω αν μπορεσω να παρω ενα μοσχευματάκι, έχω βρει κάπου... Αλήθεια, πόσο κοστίζουν τα νούφαρα σε φυτώρια εκεί; Προχθές ρώτησα απο ενδιαφέρον σε ένα που είχα σταματήσει και τα χάζευα και μου είπε 25 ευρω :shock:
Για το μπλε που γραφεις, ποιό εννοείς; Μπλε "λωτό" μήπως; Μπλε χρωμα εχουν μονο τα τροπικα, και εχοω βαλει καποιους σπορους να φυτρωσουν, αλλα ακομα τίποτα...
Να σας γραψω και τις δικές μου growlists από υδρόβια και απο εντομοφάγα.

Eichhornia crassipes
Pistia stratiotes
Equisetum hyemale
Pontederia cordata
Iris pseudacorus
Allium stellatum
Nymphaea tuberosa (κόκκινο μωβ)
Nymphaea alba (ασπρο)
Nymphaea spp. (κιτρινο με πρασινομωβ φυλλα)
Egeria densa
Ceratophyllum demersum
Cyperus alternifolius
Cyperus papyrus
Bacopa monnieri
Houttuynia cordata
Potamogeton gramineus
Myriophyllum aquaticum
Scirpus zebrinus
Chara spp.
Saururus cernuus
Menyanthes trifoliata
Nelumbo nucifera
Nuphar luteum
Iris pseudacorus
Oryza sativa (καφέ)
Oryza sativa (Black Madras - με μαυρα φυλλα)
Oryza sativa (άσπρο)
Utricularia vulgaris
Lysimachia nummularia
Hydrocotyle vulgaris
Typha minima

Εντομοφαγα
--------------------
Cephalotus follicularis
Darlingtonia californica
Dionaea muscipula
Drosera capensis
Heliamphora nutans
Nepenthes sanguinea
Nepenthes x vendrata
Pinguicula moranensis
Sarracenia minor
Sarracenia x leucophylla
Sphagnum spp.
Utricularia alpina
Utricularia longifolia
Dionaea 'Akaï ryu'
Dionaea muscipula
Dionaea muscipula μακρόφυλλη
Drosera binata
Drosera capensis pubescent (κοκκινη)
Drosera communis
Drosera nidiformis
Drosera paradoxa
Nepenthes x Hookeriana
Sarracenia flava 'red lid'
Sarracenia maroon
Sarracenia psitacina
Sarracenia purpurea ssp purpurea

in the pond
15-06-10, 17:09
Όντως, πολύ αξιόλογος ο κατάλογος των φυτών σου. Μακάρι να πάνε όλα καλά και κάποια θα μπορέσω να σας προμηθεύσω. Τώρα θα έχω αρκετό χώρο για να τα καλλιεργήσω.
Πες μου όμως ένα ονοματάκι ώστε να είναι οι συζητήσεις μας πιο οικίες.

Το μπλε νούφαρο που έχω δεν είναι τροπικό, αλλά υβρίδιο. Δες εδώ (nymphaea empress). (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33100&highlight=%EA%FC%EA%EA%E9%ED%EF) Η διαφορά της συγκεκριμένης νυμφαίας είναι ότι τα φύλλα της είναι υπέροχα, σε σχέση πάντα με την αυθεντική αιγυπτιακή Nymphaea Caerulea. Μη με ρωτήσεις περισσότερα, δεν είμαι ειδικός.:D

japetus
15-06-10, 17:43
Πολυ ωραιο Βασιλη, ίδια φύλλα έχει το δικό μου κίτρινο.. Ειναι μικρο ακομα και το εχω σε ενα δοχειο στο μπαλκονι, γιατι στη λιμη θα χαθει.. Η γλαστρα που φαινεται κατω, δεν ειναι γλαστρα, πλαστικο ποτηράκι ειναι για να φανταστεις το μεγεθος...
Νίκος

Απο οτι εχω δει, αυτα τα φυλλα τα έχουν αρκετα υβρίδια, σε διαφορα χρωματα ανθους.

http://img192.imageshack.us/img192/7467/new1small.jpg

in the pond
15-06-10, 17:46
Ωρέ τι όμορφες συζητήσεις αναπτύχθηκαν σήμερα. Σχεδόν καλύψαμε ολόκληρο το φάσμα των φυτών μιας λίμνης. Όσα δεν είπαμε για ένα χρόνο, τα είπαμε όλα σήμερα. Χαίρομαι γι' αυτό παιδιά.

MIXALIS CYPRUS
15-06-10, 23:32
Πολύ ωραία η συλλογη σου japetus . Αφου μιλαμε για σπάνια φυτα να σας δειξω και εγω το πιο ξεχωριστό μου φυτο ! Δεν νομίζω να βρείτε αναφορά στο νετ από Κύπριο η Ελλαδιτη που να είναι κάτοχος του συγκεκριμένου .

Κάνει τον πανέμορφο μοβ καρπό dragon fruit και λέγετε pitaya .Τα φύτεψα από σπορους μετα που εφαγα τους καρπους που εχουν αυτή την τροπική μορφη και δικαιολογεί το ονομα του http://www.google.gr/images?hl=el&q=fragon%20fruit&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

Είναι είδος κάκτου αναρριχόμενου μοιάζει και σαν δέντρο .

Ως τωρα εχουν αυτό το υψος τα φυτα αλλα μεγαλωνουν γρηγορα .

Βασιλη δες τι θα μπει στην κακτοσυλλογη σου συντομα !

Το δικο μου θα εχει ξεχωριστή θέση στη λιμνη οταν μεγαλωσει!
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-dragontree2.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-dragontree1.jpg

Θα γινει καπως ετσι στο κοντινο μελλον http://www.google.gr/images?um=1&hl=el&tbs=isch%3A1&sa=1&q=pitaya+tree&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

japetus
16-06-10, 00:01
Πολύ ωραία η συλλογη σου japetus . Αφου μιλαμε για σπάνια φυτα να σας δειξω και εγω το πιο ξεχωριστό μου φυτο ! Δεν νομίζω να βρείτε αναφορά στο νετ από Κύπριο η Ελλαδιτη που να είναι κάτοχος του συγκεκριμένου .

Ε, μην παιρνεις και ορκο...
http://www.atfreeforum.com/ps/viewtopic.php?t=2496&mforum=ps

MIXALIS CYPRUS
16-06-10, 00:06
Καλα τοτε δεν πιστευω να βρειτε αναφορα για αλλο ατομο απο Κυπρο που ειναι κατοχος:D

Παντως ο τυπος επρεπε να τα χωρισει σε καποια φαση .Καθε κλωνι ειναι ξεχωριστο φυτο και ειναι κριμα να πνιγοντε ετσι .Εγω σε λιγες μερες θα το κανω αυτο .

in the pond
16-06-10, 06:07

Κάνει τον πανέμορφο μοβ καρπό dragon fruit και λέγετε pitaya .Τα φύτεψα από σπορους μετα που εφαγα τους καρπους που εχουν αυτή την τροπική μορφη και δικαιολογεί το ονομα του http://www.google.gr/images?hl=el&q=fragon%20fruit&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

Είναι είδος κάκτου αναρριχόμενου μοιάζει και σαν δέντρο .

Ως τωρα εχουν αυτό το υψος τα φυτα αλλα μεγαλωνουν γρηγορα .

Βασιλη δες τι θα μπει στην κακτοσυλλογη σου συντομα !

Το δικο μου θα εχει ξεχωριστή θέση στη λιμνη οταν μεγαλωσει!

Θα γινει καπως ετσι στο κοντινο μελλον http://www.google.gr/images?um=1&hl=el&tbs=isch%3A1&sa=1&q=pitaya+tree&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Μιχάλη, άσε καλυτερα! Προτιμώ να μην αναπτύξω περισσότερο το θέμα κάκτοι και παχύφυτα, γιατί ενδεχομένως θα ξεφύγουμε εντελώς...:D;) Απλά επιφυλάσσομαι όταν περάσεις κάποια μέρα από την αυλή μου.

MIXALIS CYPRUS
16-06-10, 21:43
Μιχάλη, άσε καλυτερα! Προτιμώ να μην αναπτύξω περισσότερο το θέμα κάκτοι και παχύφυτα, γιατί ενδεχομένως θα ξεφύγουμε εντελώς...:D;) Απλά επιφυλάσσομαι όταν περάσεις κάποια μέρα από την αυλή μου.

Οκ :D
[QUOTE=japetus;456658]Αλήθεια, πόσο κοστίζουν τα νούφαρα σε φυτώρια εκεί; Προχθές ρώτησα απο ενδιαφέρον σε ένα που είχα σταματήσει και τα χάζευα και μου είπε 25 ευρω :shock:

Εγω εχω βρει σε φυτωρια νούφαρα απο 8 ευρω εως 18 ευρω .Εννοείτε οτι έπαιρνες νουφαρο/έκπληξη αφου είναι υβρίδια ολα άγνωστου προέλευσης και χρωματισμου .
Τωρα βρηκα και ενα προμηθευτή που τα φερνει στα φυτώρια .Αυτος τα πουλαει 5.

Οι επαγγελματίες που ασχολούνται σοβαρα με τα νουφαρα και εχουν τις πιο γνωστες κατηγοριες εχουν διάφορες τιμες .Αυτα τα νούφαρα «μαρκες» ξεκινουν απο 17 εως 40+ ευρω.Στην Κυπρο υπαρχει και ένας πολύ καλος κυριος που ασχολειτε με τα νουφαρα χρονια .Εχει δημιουργήσει νεες ποικιλίες ο κ.πρωτοπαπας με όμορφους χρωματισμούς. Δες

http://nymphaea.awardspace.com/default.htm
Παιδια μιλησα με τον Ρονυ στο τηλέφωνο .Μου εξήγησε ορισμένα πραγματα οσον αφορα το λαινερ και επισης μου ειπε αρκετες προτάσεις για την λιμνη .

Του ειπα οτι αυτο που κανω τωρα ειναι προβα για τη πιο μεγαλη λιμνη που θα κανω στο μέλλον στο δικο μ σπιτι .Μου πρότεινε να κάνω ωραίες πατέντες με τα ειδικά δοχεία που υπαρχουν ετοιμα για λιμνες .Τα πιο μεγάλα που βρήκα ειναι 500 λιτρα .Μπορώ να βαλω 3-4 απο αυτα και να τα κανω ειτε σιντριβάνια μεταξυ τους ειτε ενωμένες λίμνες και στην μεση που θα μεινει καινός χωρος να μπει δεντρο !Δεν σας κρυβω οτι την ψαχνω αυτη την ιδεα επειδη μπορεις πραγματικα να παιξεις με διαφορους τροπους ετσι.

Αν θα επιλέξω το λαινερ που εχω θα το αφήσω αρκετο καιρό με το νερο μεσα και μετα θα παω να κανω ανάλυση νερου για την περιπτωση που υπαρχει καποιο χημικο επικίνδυνο. Ειμαι σιγουρος ότι θα συμφωνήσετε με αυτό .Ειναι ο μονος τροπος για να ειμαστε σιγουροι .Θεωρειτε 1,5 μηνας ειναι αρκετος για να γινει μετα η αναλυση?

Του ειπα του ανθρώπου που ειναι επαγγελματίας να ξεκλέβει λιγο χρονο να μας γράφει και στο φορουμ αφου σίγουρα μπορει να βοηθήσει με τις γνώσεις του .

Tolis
16-06-10, 23:15
Αν θα επιλέξω το λαινερ που εχω θα το αφήσω αρκετο καιρό με το νερο μεσα και μετα θα παω να κανω ανάλυση νερου για την περιπτωση που υπαρχει καποιο χημικο επικίνδυνο. Ειμαι σιγουρος ότι θα συμφωνήσετε με αυτό .Ειναι ο μονος τροπος για να ειμαστε σιγουροι .Θεωρειτε 1,5 μηνας ειναι αρκετος για να γινει μετα η αναλυση?
Επιμενω οτι τα υλικα που φτιαχνονται για να μην εχει η πισινα μυκητες ή/και αλγη, δεν φτιαχνονται για να μην γινει αυτο για ενα μηνα η ενα καλοκαιρι αλλά για καποια χρονια. Επιμενω να βρεις την εταιρεια και να ρωτησεις σαφως καποια πραγματα - οχι αν "κανει" για χρυσοψαρα - αλλά αν το συγκεκριμενο προιον εχει αντιμηκυτικη ή άλλη προστασια - με προδιαγραφες.

MIXALIS CYPRUS
16-06-10, 23:33
Επιμενω οτι τα υλικα που φτιαχνονται για να μην εχει η πισινα μυκητες ή/και αλγη, δεν φτιαχνονται για να μην γινει αυτο για ενα μηνα η ενα καλοκαιρι αλλά για καποια χρονια. Επιμενω να βρεις την εταιρεια και να ρωτησεις σαφως καποια πραγματα - οχι αν "κανει" για χρυσοψαρα - αλλά αν το συγκεκριμενο προιον εχει αντιμηκυτικη ή άλλη προστασια - με προδιαγραφες.

Θα προσπαθησω να βρω την συγκεκριμενη εταιρια που φτιαχνει το λαινερ που εχω και αυτο σημαινει πως πρεπει να ρωτησω στην εδρα της εταιριας στο εξωτερικο για να εχω μια σοβαρη απαντηση .

Παντως σιγουρα θα εχει κατι απο αυτα που αναφερες .Το θεμα ειναι αν αυτη την καλυψη την εχει και απο την πισω μερια . Στο χρωμα και την υφη τουλαχιστον ειναι πολυ διαφορετικες οι 2 οψεις.Μπορειτε να δειτε το χρωματισμο απο την μια φωτο που ανεβασα .Αυριο ελπιζω να εχω νεοτερα για το θεμα .

yiannossavva
16-06-10, 23:35

Είναι σίγουρο αν αυτά τα υλικά (επίστρωσης) είναι τοξικά?

in the pond
16-06-10, 23:39
Θα προσπαθησω να βρω την συγκεκριμενη εταιρια που φτιαχνει το λαινερ που εχω και αυτο σημαινει πως πρεπει να ρωτησω στην εδρα της εταιριας στο εξωτερικο για να εχω μια σοβαρη απαντηση.

Ναι, βρε Μιχάλη μου, απάντηση από τον κατασκευαστή με υπογραφή και βούλα. Επίσημα πράγματα. Οι πωλητές εδώ κάτω τη δουλειά τους κάνουν, να πουλούν. Γνωρίζεις όμως και την παροιμία " Εγιώ στραβώνω τζιε πουλώ, εσυ άμπλεπε τζι' αγόραζε" έτσι?;)

Tolis
16-06-10, 23:44
Είναι σίγουρο αν αυτά τα υλικά (επίστρωσης) είναι τοξικά?
Δεν ξερουμε για το συγκεκριμενο. Μπορει να μην ειναι αντιμυκητιακο-αντιαλγικο.
ΑΝ ειναι ομως, ειναι τοξικα, και δεν φευγουν ευκολα.

MIXALIS CYPRUS
17-06-10, 14:45
" Εγιώ στραβώνω τζιε πουλώ, εσυ άμπλεπε τζι' αγόραζε" έτσι?;)

Ναι ... και η αληθεια που ενοχλει αξιζει περισσοτερο απο το ψεμα που βολευει ...θα μαθουμε ομως αυριο αν η αληθεια θα ειναι ενοχλητικη :rolleyes:
Επιμενω να βρεις την εταιρεια και να ρωτησεις σαφως καποια πραγματα - οχι αν "κανει" για χρυσοψαρα - αλλά αν το συγκεκριμενο προιον εχει αντιμηκυτικη ή άλλη προστασια - με προδιαγραφες.

Κακα νεα ..η εταιρια αυτη αλλαξε 3 ονοματα λεει και δεν υπαρχει περιπτωση να μπορεσει να την βρει πλεον .Μου τονισε ξανα οτι εχει λιμνες με το συγκεκριμενο λαινερ που εχουν ψαρια μεσα και πολλαπλασιαζοντε .

Χασαμε και απο εδω

POURITANOS
17-06-10, 18:21
Αν η συγκεκριμένη εταιρία άλλαξε 3 φορές όνομα. Είναι ακατάλληλη για οποιαδήποτε πληροφόρηση. Μια και ο λόγος που αλλάζει όνομα είναι να μην μπορούν οι πελάτες να ζητήσουν την εγγύηση σε περίπτωση κακοτεχνίας στην πισινά τους.
Οπότε μια εταιρία που την νοιάζει μονό να πουλάει σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη πηγή.

Γνώμη μου .

Αν αυτός που σου το προτείνει μπορεί να αναλάβει το ξανά στήσιμο του με νέο λαινερ σε περίπτωση που χάνεις ψαριά τότε να το βάλεις.*

*υπάρχει περίπτωση πάντως η τοξικότητα να λειτουργεί συγκεντρωτικά. Δηλαδή τα ψαριά να μην πεθαίνουν κατευθείαν παρά μονό σε βάθος κάποιου χρόνου αφού συγκεντρώσουν αρκετή ποσότητα από την ουσία που είναι εμποτισμένο το λαινερ.

Να μην το βάλεις αν δεν είσαι σίγουρος για την σύνθεση του.

MIXALIS CYPRUS
22-06-10, 19:23
Αν αυτός που σου το προτείνει μπορεί να αναλάβει το ξανά στήσιμο του με νέο λαινερ σε περίπτωση που χάνεις ψαριά τότε να το βάλεις.*

.

Μου το εδωσε ετσι ο ανθρωπος δεν μπορω να ζηταω και εγγυησεις :)

Λοιπον το σκαψιμο ειναι στα τελευταια σταδια ..Σας στελνω φωτογραφιες για να δειτε .

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-lakos-limni2.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-lakos-limnh1.jpg

Όπως ειπα και πριν η πρωτη βαθμίδα ειναι 40 cm .To βαθύ σημειο θα φτάσει στο 1 μετρο .

Ειχε ερθει και ο Pallios και μεταφέραμε το χωμα που ηταν αρκετο .. Χρειάστηκε να παμε 4 φορες με το διπλοκαμπινο :rolleyes:

Επισης φεραμε και πετρες που θα βαλουμε γυρω απο λιμνη και θα φτιαξουμε και καταρράκτη .Παραθέτω φωτο .
http://i1012.photobucket.com/albums/af246/mixaliscyprus/stonelake.jpg

Το λαινερ οταν το βαλω περιμετρικά της λιμνης να τοποθετήσω απο κατω πετρες για να παρει και υψος?

Πριν βαλω το λαινερ πανω στον καταρράκτη θα βαλω απο κατω πολλες πετρες και χωμα για να στερεωθεί. Καποια αλλη συμβουλη?

Τον χειμωνα οταν βρεχει και πλημυρίσει η λιμνη θα εχω προβλημα? Πρεπει να κανω κατι τωρα για να το προνοήσουμε?

Ευχαριστω και την NemoGirlCy για την βοηθεια :p:p

in the pond
22-06-10, 19:56
Το λαινερ οταν το βαλω περιμετρικά της λιμνης να τοποθετήσω απο κατω πετρες για να παρει και υψος?

Αν είναι και μπορείς να τις αποφύγεις, όχι ακανόνιστες πέτρες. Καλύτερα να είναι κάτι πιο σταθερό και ασφαλές. Μπορείς να ανασηκώσεις ακόμα και το χώμα γύρω-γύρω 20-25 εκατοστά ώστε να ξεμπερδέψεις με την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης υπερχύλισης κατά την χειμερινή περίοδο. Μπορείς επίσης να κτισεις περιμετρικά τσιμεντόλιθους ή τούβλα. Εδώ μπορείς να προσέξεις ώστε να είσαι φάδι με την επιφάνεια του νερού σου. Να χρησιμοποιήσεις νερόφαδο για πιο αντικειμενικό αποτέλεσμα. Κάτι άλλο που πρέπει να έχεις υπόψην σου, αφού τελειώσεις με το περιμετρικό κτίσημο και την τοποθέτηση του λάινερ σου, είναι ότι πρέπει να γεμίσεις με νερό τη λίμνη σου μέχρι και το τελικό της σημείο. Η πίεση που θα εξασκήσει, θα το τεντώσει και θα πάρει (το λάινερ) την τελική του θέση. Μετά το στεραιώνεις/καλύπτεις με χώμα, πέτρες, πλακόστρωτο κ.α.

Πριν βαλω το λαινερ πανω στον καταρράκτη θα βαλω απο κατω πολλες πετρες και χωμα για να στερεωθεί. Καποια αλλη συμβουλη? Εγώ προσωπικά, θα σε συμβούλευα να κατασκευάσεις και τον καταρράκτη σου με τούβλα ή τσιμεντίλιθους. Μιχάλη, να προσδοκάς σε κάτι που να είναι σταθερό και εγγυημένο, όχι εύκολες και γρήγορες λύσεις για μια τέτοια δραστηριότητα. Με τα τούβλα μπορείς να δώσεις εντυπωσιακό ύψος στον καταρράκτη σου, αμέσως τοποθετείς ένα φύλλο οικοοδομικού υαλοβάμβακα, από πάνω το λάινερ σου και αμέσως μετά επενδύεις με πέτρα με πολλύ προσοχή...!

Τον χειμωνα οταν βρεχει και πλημυρίσει η λιμνη θα εχω προβλημα? Πρεπει να κανω κατι τωρα για να το προνοήσουμε?

Ναι πρέπει από τώρα να κάνεις την πρόνοια αυτή εύκολα. Αφού κτίσεις περιμετρικα τα τούβλα ή τελοσπάντων ότι οικοδομικό μπλοκ μπορείς, να αφήσεις ένα κενό σημείο κάπου 10 εκατοστά. Εκεί αναγκαστικά το λάινερ θα κατέβει ώς στο σημείο που θέλεις εσύ να δημιουργήσεις την πρόνοια σου με ένα κομμάτι σωλήνα, αφού το στεραιώσεις με μπετόν. Όταν φτάσεις εκεί, θα το δούμε καλύτερα.

Ευχαριστω και την NemoGirlCy για την βοηθεια

Τα καφεδάκια θαρρώ.:D

MIXALIS CYPRUS
22-06-10, 20:09
:p Μπορείς επίσης να κτισεις περιμετρικά τσιμεντόλιθους ή τούβλα. Εδώ μπορείς να προσέξεις ώστε να είσαι φάδι με την επιφάνεια του νερού σου. Να χρησιμοποιήσεις νερόφαδο για πιο αντικειμενικό αποτέλεσμα. Κάτι άλλο που πρέπει να έχεις υπόψην σου, αφού τελειώσεις με το περιμετρικό κτίσημο και την τοποθέτηση του λάινερ σου, είναι ότι πρέπει να γεμίσεις με νερό τη λίμνη σου μέχρι και το τελικό της σημείο. Η πίεση που θα εξασκήσει, θα το τεντώσει και θα πάρει (το λάινερ) την τελική του θέση. Μετά το στεραιώνεις/καλύπτεις με χώμα, πέτρες, πλακόστρωτο κ.α.

Νεροφαδο? Πρωτη φορα ακουω τον ορο αυτο αλλα θα το ψαξω .

Πολυ καλες οι συμβουλες Βασιλη . thnks

Μπορω να χτισω και πανω απο το λαινερ? Το αντεχει?Εσυ εννοεις να χτισω κατω απο το λαινερ? Παντως οπως και να εχει κερδιζω καποιο υψος και λιτρα με αυτο αρα καλο μ ακουγετε.

Εγώ προσωπικά, θα σε συμβούλευα να κατασκευάσεις και τον καταρράκτη σου με τούβλα ή τσιμεντίλιθους.

Οκ! Θα το κανω ετσι οπως λες !

Ναι πρέπει από τώρα να κάνεις την πρόνοια αυτή εύκολα. Αφού κτίσεις περιμετρικα τα τούβλα ή τελοσπάντων ότι οικοδομικό μπλοκ μπορείς, να αφήσεις ένα κενό σημείο κάπου 10 εκατοστά. Εκεί αναγκαστικά το λάινερ θα κατέβει ώς στο σημείο που θέλεις εσύ να δημιουργήσεις την πρόνοια σου με ένα κομμάτι σωλήνα, αφού το στεραιώσεις με μπετόν. Όταν φτάσεις εκεί, θα το δούμε καλύτερα.

:smt023

Τα καφεδάκια θαρρώ.:D

Και το φαγητο και τους χυμους :)

in the pond
22-06-10, 20:42
Νεροφαδο? Πρωτη φορα ακουω τον ορο αυτο αλλα θα το ψαξω .
Είναι ειδικό σαν λάστιχο ποτίσματος, αλλά με τη διαφορά του ότι είναι καμωμένο από διαφανές ελαστικό. Το γεμίζεις εσωτερικά νερό και οι δύο του άκτριες θα σου δουλέψει όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία. Δε μπορώ να στο εξηγήσω περισσότερο. Μιας και μιλούμε γι' αυτό, αύριο θα εργαστώ λιγάκι στη λίμνη μου. Θα το χρησιμοποιήσω ώστε να δεις για τι πρόκειται...θα ανεβάσω φώτο.

Μπορω να χτισω και πανω απο το λαινερ? Το αντεχει?Εσυ εννοεις να χτισω κατω απο το λαινερ? Παντως οπως και να εχει κερδιζω καποιο υψος και λιτρα με αυτο αρα καλο μ ακουγετε.

Για να κτίσεις εσσωτερικά της λίμνης θέλει κάποια υποδομή. Εξωτερικά της λίμνης για στεραίωμα όμως μπορείς. Δες το σχεδιάγραμμα που σου ανέβασα.

MIXALIS CYPRUS
22-06-10, 21:30
Είναι ειδικό σαν λάστιχο ποτίσματος, αλλά με τη διαφορά του ότι είναι καμωμένο από διαφανές ελαστικό. Το γεμίζεις εσωτερικά νερό και οι δύο του άκτριες θα σου δουλέψει όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία. Δε μπορώ να στο εξηγήσω περισσότερο. Μιας και μιλούμε γι' αυτό, αύριο θα εργαστώ λιγάκι στη λίμνη μου. Θα το χρησιμοποιήσω ώστε να δεις για τι πρόκειται...θα ανεβάσω φώτο.

Για να κτίσεις εσσωτερικά της λίμνης θέλει κάποια υποδομή. Εξωτερικά της λίμνης για στεραίωμα όμως μπορείς. Δες το σχεδιάγραμμα που σου ανέβασα.

οκ! Θα το κοιταξω αυτες τις μερες .Τωρα για το φιλτρο κ αντλια ακομα το ψαχνω και ειμαι στο διαβασμα .Θελω καταρακτη αρα πρεπει να επιλεξω προσεκτικα καταρχιν πως θα κτιστει ο χωρος για τον καταρακτη για να ξερω αν θα βαλω πιεσης ή ροης ..Αν παρω πιεσης θα βαλω το λαστιχο οπου θελω για να τρεχει το νερο ενω στην ροη πρεπει να βαλω το φιλτρο στο ψηλοτερο σημειο του καταρακτη ..Θα δω τη βολευςει τελικα ..
Μια τελευταια ετωτηση .Αν η αντλια ειναι φτιαγμενη για ειναι ενα - δυο τονους περισσοτερα λιτρα απο το φιλτρο θα δημιουργηθει καποια πιεση για το φιλτρο που θα ειναι για πιο λιγα λιτρα ?

MIXALIS CYPRUS
24-06-10, 15:28
Λοιπον μιλησα με τον Βασιλη για τη βαθμιδα της λιμνης μου .Ρωτησα αν μπορω να την κανω χωρις βαθμιδα και να κανω κατι σαν στηριγμα για τα φυτα . Μου ειπε γινεται αρκει να παρω μια μεγαλη πετρα-βραχο να της ανοιξω τρυπες και να μπει το φυτο μεσα. Μετρησα ποσα λιτρα κερδιζω με το να κανω την πατεντα αυτη και νομιζω ειναι αρκετα . Στη φωτο πιο πανω το πιο βαθυ σημειο ειναι 72 cm .Θα το τραβηξω στα 90 cm το βαθος τελικα και με το πλατος που ειναι περιπου 2,5 μετρα επι το μηκος 3,5 νομιζω θα εχω μια λιμνη πανω απο 7,5 τονους . Οι αναλογιες ειναι στο περιπου αφου το σχημα ειναι οβαλ .Σωστα υπολογησα οσον αφορα τους τονους?

in the pond
24-06-10, 17:00
Λοιπον μιλησα με τον Βασιλη για τη βαθμιδα της λιμνης μου .Ρωτησα αν μπορω να την κανω χωρις βαθμιδα και να κανω κατι σαν στηριγμα για τα φυτα . Μου ειπε γινεται αρκει να παρω μια μεγαλη πετρα-βραχο να της ανοιξω τρυπες και να μπει το φυτο μεσα. Μετρησα ποσα λιτρα κερδιζω με το να κανω την πατεντα αυτη και νομιζω ειναι αρκετα . Στη φωτο πιο πανω το πιο βαθυ σημειο ειναι 72 cm .Θα το τραβηξω στα 90 cm το βαθος τελικα και με το πλατος που ειναι περιπου 2,5 μετρα επι το μηκος 3,5 νομιζω θα εχω μια λιμνη πανω απο 7,5 τονους . Οι αναλογιες ειναι στο περιπου αφου το σχημα ειναι οβαλ .Σωστα υπολογησα οσον αφορα τους τονους?

Μιχάλη, για 7,5 κυβικά μέτρα νερού, πας από την αρχή για κόι. Όταν μάλιστα προχωρήσεις στην ανέγερση της οικοδομής ή νέας μεγαλύτερης λίμνης, τότε τα κόι σου θα είναι σε ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος. Όταν δε, περάσεις από τα χρυσόψαρα (που σκέφτεσαι να ξεκινήσεις με αυτά) τότε θα ζητάς τρόπους να οργανώσεις και γι' αυτά μια ξεχωριστή λίμνη. Ο τελικός σκοπός του λιμνόφιλου είναι πάντα τα κοι και μεγάλη λίμνη...:p

Μιχάλη, τώρα, όσον αφορά το θέμα που περιγράφεις πιο πάνω, νομίζω ότι σου τα είπα λιγάκι μπερδεμένα και δεν έχεις καταλάβει επ' ακριβώς τι εννοούσα. Είναι εύκολο βέβαια να σχεδιάσω ένα μικρό σκιτσάκι για να καταλάβεις...υπομονή λοιπόν μέχρι αύριο. Ο σωλήνας (και όχι πέτρα) πρέπει να γεμίσει μεγάλες πολλές-πολλές τρύπες ώστε εσσωτερικά του να επιτυγχάνεται ικανοποιητική κυκλοφορία του νερού. Από πάνω, τοποθετείς την τρυπητή γλάστρα με τα νούφαρα σου και γύρω-γύρω από αυτό το κυλινδρικό σχήμα, τοποθετούμε πλαστικό δύκτι για να μην έχουν πρόσβαση τα κοι. Μιλάω μόνο για κόι. Στην περίπτωση των χρυσόψαρων, το δύκτι αυτό δεν είναι αναγκαίο.

Αν έκανες δύο-τρεις εβδομάδες υπομονή, σίγουρα θα το έβλεπες και με φωτογραφικό υλικό. Αφούβιάζεσαι λοιπόν, υπομονή...

Υ.Γ. Μεταφύτεψα ήδη τα Παπάγια σε μικρά γλαστράκια, να μεγαλώσουν λιγάκι και μετά στον τελικό τους προορισμό, γιατί έχουμε και σκυλάκι στην αυλή, που έχει εκπαιδευτεί και αυτό μαζί μου να κλαδεύει.;)

MIXALIS CYPRUS
24-06-10, 20:46
Φαπ ! !

Εφαγα ισχυρότατο βετο απο τους γονείς που δυστυχώς τυχαινει να εχουν τα εμπράγματα δικαιώματα του οικοπέδου και για να μην προχωρήσουμε σε αποκληρώσεις κλπ εχω εντολες να μην επεκτείνω περισσότερο τη λιμνη .

Ηδη φαίνεται έκαναν την υπέρβαση που με άφησαν να την κανω ετσι όπως είναι τώρα …

Και ειχα πωρωθεί πολυ Βασιλη με αυτα που μ ειπες ......

Θα αρκεστω να την βαθυνω ακομα λιγο παραπάνω ..Ομως στο μελλον θα τα δουμε αυτα ......

:(:(:(:(:(

Υ.Γ. Μεταφύτεψα ήδη τα Παπάγια σε μικρά γλαστράκια, να μεγαλώσουν λιγάκι και μετά στον τελικό τους προορισμό, γιατί έχουμε και σκυλάκι στην αυλή, που έχει εκπαιδευτεί και αυτό μαζί μου να κλαδεύει.;)

Πολυ καλο χωμα ,παρα πολυ φως ,νερο συχνα κ θα φας φρουτα συντομα:cool:

MIXALIS CYPRUS
26-06-10, 18:27
Κάναμε επιτέλους σοβαρή δουλειά με τα σκαπανικα και παραθέτω τις πιο κάτω φωτογραφίες.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012124.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012130.jpg

Μένει ακόμα λίγο σκάψιμο , αρκεετοοο καθάρισμα της περιοχης και τελειώσαμε με αυτό το στάδιο .

Έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά και οι τσιμεντοπετρες .Θα σκεπαστούν με χώμα ,θα βάλω από πάνω το νάιλον και μετά το λαινερ . Έπειτα θα γεμίσει με νερό για να πάρει το σχήμα και μετά θα βάλω τις πέτρες για να το στερεώσω .

Βασίλη τα έκανα όλα που μ είπες αλλά δεν έβαλα τσιμέντο ούτε πηλό στις τσιμεντοπετρες . Νομίζω είναι τοποθετημένες πολύ καλά και θα στερεωθούν ακόμα καλύτερα με τις μεγάλες ασβεστολιθικές πέτρες από πάνω .

Παρατηρησεις τωρα που ειναι νωρις για να αποφυγουμε τα τρεχαματα !

in the pond
26-06-10, 20:08
Εχουν τοποθετηθεί περιμετρικά και οι τσιμεντοπετρες .Θα σκεπαστούν με χώμα ,θα βάλω από πάνω το νάιλον και μετά το λαινερ . Έπειτα θα γεμίσει με νερό για να πάρει το σχήμα και μετά θα βάλω τις πέτρες για να το στερεώσω .

Μιχάλη, αν στεραιώσεις το λάινερ σου με χώμα πριν το πρώτο γέμισμα, οι τσιμεντόπετρες θα δεκτούν πολύ μεγάλες πιέσεις προς τα μέσα αφού το λάινερ θα τεντώσει ώς την τελική του θέση. Θα σου πρότεινα να τις "έπιανες" λιγάκι με μπετον ώστε να γίνουν ένα σώμα. Οπωσδήποτε μην στεραιώσεις το λάινερ τώρα. Γεμίζουμε πρώτα και μετά ακολουθεί το στεραίωμα και οι επενδύσεις πέτρας κ.λ.π. Για κάτω από το λάινερ τί σκέφτεσαι να κάνεις?

Θα μιλούμε όλο το βράδυ αν χρειαστεί, μην ανησυχείς ;)

MIXALIS CYPRUS
26-06-10, 20:40
Μιχάλη, αν στεραιώσεις το λάινερ σου με χώμα πριν το πρώτο γέμισμα, οι τσιμεντόπετρες θα δεκτούν πολύ μεγάλες πιέσεις προς τα μέσα αφού το λάινερ θα τεντώσει ώς την τελική του θέση. Θα σου πρότεινα να τις "έπιανες" λιγάκι με μπετον ώστε να γίνουν ένα σώμα. Οπωσδήποτε μην στεραιώσεις το λάινερ τώρα. Γεμίζουμε πρώτα και μετά ακολουθεί το στεραίωμα και οι επενδύσεις πέτρας κ.λ.π. Για κάτω από το λάινερ τί σκέφτεσαι να κάνεις?

Θα μιλούμε όλο το βράδυ αν χρειαστεί, μην ανησυχείς ;)

Ναι το θυμαμαι που μ το ειπες ! ;) Δες το εγραψα προηγουμενως.

Εχουν τοποθετηθεί περιμετρικά και οι τσιμεντοπετρες .Θα σκεπαστούν με χώμα ,θα βάλω από πάνω το νάιλον και μετά το λαινερ . Έπειτα θα γεμίσει με νερό για να πάρει το σχήμα και μετά θα βάλω τις πέτρες για να το στερεώσω .

Ουσιαστικα το λαινερ θα μπει πανω απο τις τσιμεντοπετρες και θα στεραιωθει με τις μεγαλες πετρες αφου γεμισει η λιμνη .

Κατω απο το λαινερ θα βαλω ναιλον οπως ειδα οτι το προτεινετε ολοι.
Θα σου πρότεινα να τις "έπιανες" λιγάκι με μπετον ώστε να γίνουν ένα σώμα.

Γνωρίζω όπως το λες ειναι το σωστό αλλα αφου εχω παρει τις εγγυήσεις μου απο το φιλο pallio πως αν κατι δεν παει καλα θα ειναι εδω με ολα τα υλικα να το ξαναστησουμε ειναι πιο καλα τα πράγματα .Η αλήθεια ειναι οτι αφου εχουμε γνωση οτι περνουμε ρίσκο.. αν ερθουν αναποδα τα πραγματα ...θα τα παρουμε ξανα απο την αρχη και καλα να παθουμε .

Νομιζω όμως πως θα το στερεωσουμε αρκετα καλα και θα το τεσταρουμε πρωτα πριν κανουμε οτιδιποτε .

Σημειώνω ομως την προειδοποίηση σου

in the pond
26-06-10, 21:20
Εχουν τοποθετηθεί περιμετρικά και οι τσιμεντοπετρες .Θα σκεπαστούν με χώμα ,θα βάλω από πάνω το νάιλον και μετά το λαινερ . Έπειτα θα γεμίσει με νερό για να πάρει το σχήμα και μετά θα βάλω τις πέτρες για να το στερεώσω . Μιχάλη, είναι καλύτερα να πιαστούν με μπετόν οι τσιμεντόπετρες. Το χώμα γιατί θα το βάλεις πάνω από τις τσιμεντόπετρες? Δεν κατάλαβα γιατί?

Κατω απο το λαινερ θα βαλω ναιλον οπως ειδα οτι το προτεινετε ολοι. Δεν το προτείνουμε όλοι...υπάρχει συγκεκριμένο υλικό που μπαίνει κάτω από το λάινερ. Αν θες ψάξε το σαν pond underlay. Έχει τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με το απλό νάιλον. Η αλήθεια είναι ότι το νάιλον το βάζουμε χάρην οικονομίας και μόνο. Δεν είναι όμως η καλύτερη λύση.

Γνωρίζω όπως το λες ειναι το σωστό αλλα αφου εχω παρει τις εγγυήσεις μου απο το φιλο pallio πως αν κατι δεν παει καλα θα ειναι εδω με ολα τα υλικα να το ξαναστησουμε ειναι πιο καλα τα πράγματα .Η αλήθεια ειναι οτι αφου εχουμε γνωση οτι περνουμε ρίσκο.. αν ερθουν αναποδα τα πραγματα ...θα τα παρουμε ξανα απο την αρχη και καλα να παθουμε .
Νομιζω όμως πως θα το στερεωσουμε αρκετα καλα και θα το τεσταρουμε πρωτα πριν κανουμε οτιδιποτε .
Σημειώνω ομως την προειδοποίηση σου
Εντελώς δικό σου το ρίσκο...;)

MIXALIS CYPRUS
26-06-10, 21:42
Μιχάλη, είναι καλύτερα να πιαστούν με μπετόν οι τσιμεντόπετρες. Το χώμα γιατί θα το βάλεις πάνω από τις τσιμεντόπετρες? Δεν κατάλαβα γιατί?

Η αληθεια ειναι πως το λιγο χωμα που εμεινε σχεδιαζαμε να το βαλουμε με καποιο τροπο μαζι με τις τσιμεντοπετρες κατω απο το λαινερ .Θα παιζαμε αυριο να δουμε αν θα βρισκαμε καποια λυση .Αν οχι θα το απομακρυναμε ..

Δεν το προτείνουμε όλοι...υπάρχει συγκεκριμένο υλικό που μπαίνει κάτω από το λάινερ. Αν θες ψάξε το σαν pond underlay. Έχει τα πλεονεκτήματα του σε σχέση με το απλό νάιλον. Η αλήθεια είναι ότι το νάιλον το βάζουμε χάρην οικονομίας και μόνο. Δεν είναι όμως η καλύτερη λύση.

Εχω αγορασει ηδη ενα ναυλον που φαινεται καλο απο τα υλικα οικοδομης αλλα για το λαινερ που εχω δεν με ανυσηχει μην τρυπησει αλλα μην εχω τπτ περιεργα που αναφερθηκαν σε αλλα ποστ πιο πανω ...

Εντελώς δικό σου το ρίσκο...;)

100/100 :)

MIXALIS CYPRUS
28-06-10, 22:09
θα κτισω λιγο τις τσιμεντοπετρες τελικα επειδη δεν τις βλεπω τοσο σταθερες οσο ηθελα να ειναι :rolleyes:

να και μια φωτο απο το λουλουδι της διωναιας μου . Πρσπαθησα να παιξω το ρολο της μελισσας μπας και δουμε σπορους

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012146.jpg

in the pond
29-06-10, 07:01
θα κτισω λιγο τις τσιμεντοπετρες τελικα επειδη δεν τις βλεπω τοσο σταθερες οσο ηθελα να ειναι :rolleyes:
και επειδή μια μέρα θα μπορούσες να τις έβρισκες στον πάτο της δεξαμένης σου...;) Καλή κίνηση.:p

να και μια φωτο απο το λουλουδι της διωναιας μου . Πρσπαθησα να παιξω το ρολο της μελισσας μπας και δουμε σπορους

Μπαααα!!! Οι μέλισσες με τα φυτά έχουν αναπτύξει μια πολύ πιο περίπλοκη σχέση, παρά ένα απλό κούνημα του λουλουδιού. Μόνο σους κάκτους έχω πετύχει κάτι ανάλογο που περιγράφεις. Εύχομαι να σου πετύχει όμως Είναι πολύ όμορφο λουλούδι.

MIXALIS CYPRUS
09-07-10, 21:21
Λοιπόν έβαλα το λαινερ πάνω από τις κτισμένες πλέον τσιμεντοπετρες .Δεν περίμενα να το χρειαστώ όλο .. Παραλίγο να μην φτάσει για να είμαι ειλικρινής ..Τελικά κάνω πιο μεγάλη λίμνη από ότι είχα σχεδιάσει αλλά νομίζω αυτό το παθαίνουν όλοι όσοι ξεκινούν την διαδικασία;)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012151.jpg

Εχω αγοράσει και το φίλτρο μου 8000 λίτρων πίεσης με uv και την αντλία μου 6000 λίτρα .(LagunaClearFlo 8000 UVPondFilter & WaterPumpMax-Flo 6000)

Πριν προχωρήσω κάνω σκέψεις για το που και πως θα γίνει ο καταρράκτης

Andros
09-07-10, 21:41
Ψαξε στο διαδικτυο για να παρεις ιδεες......

MIXALIS CYPRUS
13-07-10, 21:00
Παραθέτω φωτογραφίες με γεμάτη τη λιμνη . Εβαλα και 2 χρυσόψαρα μεσα .Σύντομα οταν βρω λιγη ωρα θα συνδέσω φιλτρο ,uv και αντλια . Προσπαθω να τα βαλω σε τοποθεσία οπου σε περιπτωση βλαβης στο φιλτρο και τα λάστιχα του να μην μ βγαλει ολο το νερο εξω .Καμια πρόταση-πατέντα ?

Εβαλα και καποιες πετρες περιμετρικα για να δω πως δειχνουν . Σκεφτομαι να τις κτισω .Τι λετε? Θα εχει προβλημα στο λαινερ? Υπαρχει καποιο υλικο (πηλος ισως ακομα και μπογια)που θα το εκανε να φαινεται πιο φυσικο το αποτελεσμα και να μοιαζουν ενωμενες οι πετρες ομοιομορφα?

Για τον καταρράκτη ακόμα ψάχνομαι ...

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012180.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012185.jpg

in the pond
14-07-10, 06:15
Προσπαθω να τα βαλω σε τοποθεσία οπου σε περιπτωση βλαβης στο φιλτρο και τα λάστιχα του να μην μ βγαλει ολο το νερο εξω .Καμια πρόταση-πατέντα ?

Μιχάλη, μπορείς να κατασκευάσεις με το υπόλοιπο λάινερ ένα ρυάκι όπου και θα φυτέψεις τα περισσότερα φυτά όχθης που θα πάρεις, όπως τον πάπυρο κ.α. Μπορείς να βάλεις και αρκετές πέτρες ώστε να δώσεις μια φυσική εικόνα. Σε αυτό το σημείο, μπορείς με κάποιο τρόπο να εγκαταστήσεις και τον εξοπλισμό σου, ώστε σε περίπτωση απώλειας, το νερό να παραμένει στο ρυάκι και να τρέχει πίσω στη λίμνη. Ένας τρόπος είναι να τα καλύψεις με κτιστές πέτρες...

Εβαλα και καποιες πετρες περιμετρικα για να δω πως δειχνουν . Σκεφτομαι να τις κτισω .Τι λετε? Θα εχει προβλημα στο λαινερ? Υπαρχει καποιο υλικο (πηλος ισως ακομα και μπογια)που θα το εκανε να φαινεται πιο φυσικο το αποτελεσμα και να μοιαζουν ενωμενες οι πετρες ομοιομορφα?
Μιχάλη, θα σου έλεγα ότι αυτό που αναφέρεις, επιβάλλεται!!! Άλλωστε, ανάλογα κινείται και η λογική της πισίνας, έτσι δεν είναι? Ακάλυπτο σημείο θα φθαρεί από τον ήλιο και όχι μόνο. Πλάκες πέτρας ναι, μπετόν ναι και κάνε μια πρόνοια ώστε περιμετρικά οι πλάκες σου να καλύπτουν 10 εκατοστά της επιφάνειας του νερού για να καλύπτει εντελώς το λάινερ ψηλά-ψηλά και να φαίνεται πιο φυσική εικόνα.

Για τον καταρράκτη ακόμα ψάχνομαι ...
Να προνοήσεις ώστε το νερό να πέφτει σε κάποια σημεία και όχι να κυλάει ώστε να προσθέτει στον αερισμό της λίμνης σου. Μόνο αυτό...από σχέδια και λύσεις, πολλές:p.

Αχχχχχχ! Αυτό το μπλε στη λίμνη σου με χαλάει...αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Περιμένω με αγωνία πως θα καλύψει η άλγη την επιφάνεια αυτή.

Η εικόνα που μου δίνει τώρα η λίμνη σου, είναι της κοραλιογενής ατόλης στη θάλασσα, με το αχανές βάθος στη μέση της...

lucy
14-07-10, 12:04
......Η εικόνα που μου δίνει τώρα η λίμνη σου, είναι της κοραλιογενής ατόλης στη θάλασσα, με το αχανές βάθος στη μέση της...
χαχαχα έχεις πολύ φαντασία κι έχεις δίκιο! Αλήθεια δοκίμασε ποτέ κανείς λίμνη με θαλασσινό νερό; ... τεχνιτή λιμνοθάλασσα ... μάλλον ανάβουμε φωτιές! :D

Νομίζω ότι λείπει η δεύτερη βαθμίδα από την λίμνη για φυτά που θέλουν μεσαίο βάθος. Αυτό όμως δεν θα την εμποδίσει να γίνει όμορφη! Το μπλε χρώμα θα καλυφθεί από άλγη, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στις ...όχθες. Εκεί θα φαίνεται!

Μια φίλη κάλυψε τις όχθες με βότσαλο κολλημένο σε πλαστικό πλέγμα. Δεν ήταν και το πιο ωραίο αποτέλεσμα αλλά όταν καλυφθεί με φυτά και άλγες τότε θα γίνει κουκλί!

in the pond
14-07-10, 12:25
χαχαχα έχεις πολύ φαντασία κι έχεις δίκιο! Αλήθεια δοκίμασε ποτέ κανείς λίμνη με θαλασσινό νερό; ... τεχνιτή λιμνοθάλασσα ... μάλλον ανάβουμε φωτιές! :D
Όχι φωτιές αγαπητή Λούση, αλλά πυρκαγιές...είπαμε σιγά-σιγά να χωνεύουμε πρώτα όσα υπόθηκαν...μήπως εσύ εξοικειώθηκες με όσα συζητήθηκαν αυτό τον καιρό?:D:D:D Πάντως, ναι...υπάρχει και αυτή η προοπτική...αλλά κοστίζει ένα αμάξι λεφτά...Δεν είμαι σίγουρος αν καταφέρουμε και το δουμε εδώ στο φόρουμ αυτό...ποτέ δε λες ποτέ όμως...

Το μπλε χρώμα θα καλυφθεί από άλγη, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στις ...όχθες. Εκεί θα φαίνεται!
Του έχω κάνει εισήγηση, σχετικά με τις πέτρινες πλάκες που θα τοποθετήσει... αυτό θα περιορίσει στο ελάχιστον το πρόβλημα αυτό... Παράλληλα όμως, τα φυτά που θα τοποθετήσει γύρω - γύρω θα το εξαφανίσουν εντελώς... να το αντέξει όμως λίγο καιρό...

Μια φίλη κάλυψε τις όχθες με βότσαλο κολλημένο σε πλαστικό πλέγμα. Δεν ήταν και το πιο ωραίο αποτέλεσμα αλλά όταν καλυφθεί με φυτά και άλγες τότε θα γίνει κουκλί!...και αυτό γίνεται!!! ...λίγο μάταιο όμως, γιατί πολύ σύντομα θα το καλύψουν τα φυτά...

MIXALIS CYPRUS
14-07-10, 20:16
Λετε να το γυρίσω σε θαλασσινό?:D

Βασιλη μου περίσσεψε ελάχιστο λαινερ και μπορει να αγοράσω αλλο για να κανω καταρράκτη . Δεν καταλαβα ομως με το ρυάκι πως ακριβώς θα τοποθετούσα το φιλτρο για να μην εχω προβλημα . Αν και ειναι πολυ αξιόπιστο το φιλτρο που εχω η διαρροή ειναι αυτο με με φοβιζει πιο πολυ απο ολα .

Σημερα εκανα αυτο που σιγουρα θα γινει η αγαπημενη μ ενασχόληση στη λιμνη . Ασχολήθηκα με τα φυτα . Μπηκαν ηδη μεσα 2 νουφαρα ,ενα ειδος παπυρου , typha,houttuynia chameleon ,scirpus zebrinus και bacopa . Επονται πολλα ακομα .....

Παιδια για την bacopa και την typha μπορω να δώσω κλαδέματα και εκτος του οτι αντεχουν τον χειμωνα (και ειναι πανεμορφα) αναπτύσσονται και πολυ γρηγορα . Και για τα υπολοιπα μπορω αλλα πολυ μικρα κομμάτια ακομα.

Ήδη απο τα πρωτα φυτα που μπηκαν άρχισε το χωμα να σκεπάζει το σπαστικό γαλανο του λαινερ .Θα ειναι οκ όμως νομιζω πολυ πιο συντομα απο οτι περιμένουμε.

Προς το παρόν χαίρομαι που δεν ηταν τρύπιο το λαινερ και τα 2 ψαρακια δεν δειχνουν να στρεσάρονται :)

Αυριο θα αρχισω με τις πετρες με τον τροπο που μου ειπες Βασιλη

Νομίζω ότι λείπει η δεύτερη βαθμίδα από την λίμνη για φυτά που θέλουν μεσαίο βάθος. Αυτό όμως δεν θα την εμποδίσει να γίνει όμορφη! Το μπλε χρώμα θα καλυφθεί από άλγη, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται στις ...όχθες. Εκεί θα φαίνεται!

Ο Γιαννος ειχε κανει και τωρα δεν την χρησιμοποιεί καν την δευτερη βαθμιδα και από ότι καταλαβα του στερει λιτρα αφου θα μπορουσε να ηταν σκαμμένο το σημειο .

Ετσι αρκέστηκα και εγω σε αυτο αλλα νομιζω θα ειναι υπεραρκετό αφου τα φυτα που εβαλα σημερα ηταν διαφορετικου μεγεθους και ομως ταίριαξαν γαντι:p

MIXALIS CYPRUS
18-07-10, 22:31
Αυριο λειτουργω το φιλτρο και την uv .Θα βαλω βιολογικο υλικο και μπολι στο φιλτρο της λιμνης απο 3 ενυδρεια αφου τα σταδια του κυκλου του αζωτου λειτουργουν παντου με τον ιδιο τροπο .

Συντομα θα βαλω φωτογραφιες

MIXALIS CYPRUS
20-07-10, 18:36
Δεν εθαψα ακομα το λαινερ ..ουτε εκτισα τις πετρες αφου ασχοληθηκα μονο με φυτα και με τα ψαρια της λιμνης .Ειναι στο προγραμμα ομως .Οι πετρες περιμετρικα θα μπουν με διαφορετικο τροπο .

Μερικες φωτο απο την ως τωρα εξελιξη .Τα φυτα ειναι ταλαιπωρημενα απο την μεταφυτευση . Το αισθητικο κομματι θα βελτιωθει συντομα

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012187.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012191.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012192.jpg

in the pond
21-07-10, 09:38
Μια χαρά πράσινο νερό έχεις...:D:D:D
Αυτό που βλέπω είναι ότι η ροή σου είναι πολύ μικρή για την ώρα...
Ένα άλλο πράγμα που θα ήθελα να σου πω είναι ότι τα stratiotes δεν έχουν καμία απολύτως ελπίδα κάτω από την άμεση μεσογειακή ακτινοβολία...θα σου τα κάψει με σιγουριά...
Ο πάπυρος πάει καλά?

Μου έχει αρέσει όμως η προοπτική της δεξαμενούλας σου...

MIXALIS CYPRUS
21-07-10, 11:18
Ο μινι πάπυρος που μ έδωσες παει εξαιρετικά ! Τον ειχα στην γλαστρολιμνη τοσο καιρο και τωρα μεταφέρθηκε εδω .Οταν τον εβαλα στην γλαστρολιμνη σε 24 ωρες μπορουσα και εβλεπα τις πετρες στο βυθο της γλαστρας .Τυχαίο ? Δεν νομίζω !

Βασιλη τα πιστια εφόσον δεν τα σοκάρουμε μεταφέροντας τα απευθείας απο τη σκια στον ηλιο τα πανε περίφημα .Μαλιστα μεγαλώνουν περισσότερο οταν δέχονται απευθείας ηλιο .

Οσον αφορα την ροη, μου συνιστάς να ψηλώσω ακομα λιγο το λαστιχο για να οξυγονώνεται περισσότερο το νερο?

Thnks !

in the pond
21-07-10, 11:31
Ο μινι πάπυρος που μ έδωσες παει εξαιρετικά ! Τον ειχα στην γλαστρολιμνη τοσο καιρο και τωρα μεταφέρθηκε εδω .Οταν τον εβαλα στην γλαστρολιμνη σε 24 ωρες μπορουσα και εβλεπα τις πετρες στο βυθο της γλαστρας .Τυχαίο ? Δεν νομίζω !

Σίγουρα δεν είναι τίποτα τυχαίο. Όταν έβγαλα τον παλιό μου πάπυρο από την λιμνούλα που είχα και τον είχα βάλει πρόχειρα σε μια μεγάλη λεκάνη αρκετών λίτρων, την γέμισα νερό...σε 2 μέρες ο πάπυρος είχε απορροφήσει όλο το περιεχόμενο της λεκάνης... Από αυτό και μόνο, μπορούμε να φανταστούμε την σπουδαιότητα του συγκεκριμένου φυτού στη δεξαμένη μας, όσον αφορά την χαλιναγώγηση των νιτρικών..και σε επέκταση τις πολύ αραιές αλλαγές νερού ή ακόμα καλύτερα μόνο τις αναπληρώσεις που θα προβαίνουμε.

Μιχάλη, εντός των ημερών θα διαχωρήσω και τον μεγάλο μου πάπυρο, οπότε θα πορκύψουν μερικά επιπλέον στελέχη του φυτού....να έρθεις...

Βασιλη τα πιστια εφόσον δεν τα σοκάρουμε μεταφέροντας τα απευθείας απο τη σκια στον ηλιο τα πανε περίφημα .Μαλιστα μεγαλώνουν περισσότερο οταν δέχονται απευθείας ηλιο.

Μιχάλη, το συγκεκριμένο φυτό το είχα για πολλά χρόνια.. Χωρίς ιδιαίτερες διαφορές από χρονιά σε χρονιά, κάποτε άπλωνε τόσο όσο χρειαζόταν πολύ συχνό αραίωμα. Άλλες χρονιές πάλι, όπως π.χ. η φετεινή, το φυτό αναπτύσσεται, αλλά όχι με την συχνότητα κάποιων άλλων καλοχρονιών... Το άμεσο δυνατό ηλιακό φως του κάνει ζημιά...το έχω ζήσει...

Οσον αφορα την ροη, μου συνιστάς να ψηλώσω ακομα λιγο το λαστιχο για να οξυγονώνεται περισσότερο το νερο?
Thnks !

Εννοείται...Το πράσινο νερό με καθόλου ανατάραξη ή και οξυγόνωση δεν είναι και ότι καλύτερο....έχεις και ψαράκια είπαμε... Αν μπορείς να αυξήσεις κι άλλο τη ροή σου, ακόμα καλύτερα.

Α! Το λάινερ σου πρέπει να το εξαφανίσεις από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία όσο το δυνατόν το γρηγορότερο. Θα πάθει ζημιά...Να το καλύψεις έστω και πρόχειρα για την ώρα.

MIXALIS CYPRUS
21-07-10, 12:28
Μιχάλη, εντός των ημερών θα διαχωρήσω και τον μεγάλο μου πάπυρο, οπότε θα πορκύψουν μερικά επιπλέον στελέχη του φυτού....να έρθεις...

Οκ Βασιλη ,thnks! Aν και προτεραιότητα ειναι να βρω λυση για το λαθος που εκανα να μην κτισω ενα σημειο για τα φυτα μεσα στη λιμνη οπως μου ειπατε . Μπορει να στερέωσα τις γλαστρες καλα αλλα δεν φτανει .Υπαρχει προβλημα και μολις τελειώσω τα υπόλοιπα που εχω στο μυαλο πρεπει να χαμηλώσω τη σταθμη και να κανω τη δουλειά που επρεπε να κανω απο πριν .(εκτος αν βρω καποια αλλη λυση)

Μιχάλη, το συγκεκριμένο φυτό το είχα για πολλά χρόνια.. Χωρίς ιδιαίτερες διαφορές από χρονιά σε χρονιά, κάποτε άπλωνε τόσο όσο χρειαζόταν πολύ συχνό αραίωμα. Άλλες χρονιές πάλι, όπως π.χ. η φετεινή, το φυτό αναπτύσσεται, αλλά όχι με την συχνότητα κάποιων άλλων καλοχρονιών... Το άμεσο δυνατό ηλιακό φως του κάνει ζημιά...το έχω ζήσει...

Βασιλη έπαιξα αρκετο καιρο με τα μινι πιστια του Πανου .Τα εβαλα σε 3 ενυδρεια , σε γλαστρολιμνες , σε πλαστικα κουτια κλπ .

Το καλυτερο για αυτα ειναι να μην εχουμε μεγαλη ανατάραξη της επιφάνειας του νερου.Επίσης οταν ταιζα υπερβολική τροφη στα ψαρια αυτα αναπτύσσονταν και αναπαράγονταν με εκπληκτικούς ρυθμούς .Βασιλη ειναι σιγουρο οτι αναπτύσσονται περισσότερο όταν δεχονται απευθείας ηλιο (αρκει να το κάνουμε σταδιακά .)

Ισως κάποιος άλλος λογος να ηταν η αιτια που τα πιστια σου ειχαν πρόβλημα . Μπορει να τα ενοχλούσαν τα ψαρια σου η να ειχες υπερβολικά καθαρη λιμνη ..Δες το καλυτερο αρθρο με εικονες που βρηκα στο νετ για αυτά τα φυτα http://aqualandpetsplus.com/Pond,%20Water%20Lettuce.htm

Εννοείται...Το πράσινο νερό με καθόλου ανατάραξη ή και οξυγόνωση δεν είναι και ότι καλύτερο....έχεις και ψαράκια είπαμε... Αν μπορείς να αυξήσεις κι άλλο τη ροή σου, ακόμα καλύτερα.

Οκ .Εγινε!:smt023

Α! Το λάινερ σου πρέπει να το εξαφανίσεις από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία όσο το δυνατόν το γρηγορότερο. Θα πάθει ζημιά...Να το καλύψεις έστω και πρόχειρα για την ώρα.

Βασιλη οταν μου εδωσε ο γνωστος μου αυτο το λαινερ ηταν στο κτημα του σε ενα σημείο οπου το δεχοταν απευθείας ηλιο .

Μην ξεχνας οτι ο σκοπος μου κατασκευάστηκε ειναι για λαινερ πισινας που εκει οπως καταλαβαινεις θα δεχοταν συνεχεια ακτινοβολια και μαλιστα το νερο της πισινας θα λειτουργουσε ως κάτοπτρο στο υλικο αρα σιγουρα προνόησαν οι κατασκευαστες για να μην εχει προβλημα .Ομως ούτος η άλλως θα το σκεπασω για λογους εμφανισης .

MIXALIS CYPRUS
12-08-10, 19:54
Εχω βαλει τσιμεντο γυρω απο τις πετρες .Τα φυτα αρχιζουν να παιρνουν τα πανω τους και μου μενει το ζητημα του καταρρακτη .Ειμαι στην σκεψη αντι να κανω καταρρακτη να βαλω ενα μεγαλο πιθαρι για να πεφτει στην λιμνη το νερο μεσα απο αυτο .Μπορει να χανει απο φυσικοτητα αλλα νομιζω ειναι κατι πρωτοτυπο και ομορφο . Καμια αλλη σκεψη?

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012253.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012269.jpg

themosb
14-09-10, 10:19
ωραια τα πας μπραβο
για το λαινερ αν δε σαρεσει υπαρχουν κοματια 20 εκ πλατους λαινερ με επικαλυψη πετραδακια
αλλα γιατι δεν ανεβαζεις κι αλλο τη σταθμη σου να καλυψεις ολο το λαινερ?

MIXALIS CYPRUS
14-09-10, 12:10
ωραια τα πας μπραβο
για το λαινερ αν δε σαρεσει υπαρχουν κοματια 20 εκ πλατους λαινερ με επικαλυψη πετραδακια
αλλα γιατι δεν ανεβαζεις κι αλλο τη σταθμη σου να καλυψεις ολο το λαινερ?

tnks ! Θα βαλω συντομα φωτο επειδη εχουν αλλαξει πολλα .

Ενδιαφερον αυτο με το λαινερ που λες . Που να το βρω ομως εδω περα?
Ενα μικρο λαθος που εκανα δεν μου επιτρεπει να την γεμιζω τελειως τη λιμνη αλλα ετσι και αλλιως θα φοβομουν απο τους γατους .Εχω μεσα χρυσοψαρα απο ειδη που δεν κολυμπανε γρηγορα και οποτε νιωσουν οτι καποιος ειναι κοντα ερχοντε ολα στις ακρες .

Παρεπιπτοντως καποια απο τα αργα χρυσοψαρα που αναφερα ειναι τα ranchu .Λετε να εχω προβλημα το χειμωνα ? Ομως πραγματι ειναι ο βασιλιας των χρυσοψαρων και πραγματικα ειναι ονειρο να τα βλεπεις . Αν μετρησε καποιος απο Κυπρο θερμοκρασια λιμνης το χειμωνα να μας πει παρακαλω.

yiannossavva
14-09-10, 13:26
tnks ! Θα βαλω συντομα φωτο επειδη εχουν αλλαξει πολλα .

Ενδιαφερον αυτο με το λαινερ που λες . Που να το βρω ομως εδω περα?
Ενα μικρο λαθος που εκανα δεν μου επιτρεπει να την γεμιζω τελειως τη λιμνη αλλα ετσι και αλλιως θα φοβομουν απο τους γατους .Εχω μεσα χρυσοψαρα απο ειδη που δεν κολυμπανε γρηγορα και οποτε νιωσουν οτι καποιος ειναι κοντα ερχοντε ολα στις ακρες .

Παρεπιπτοντως καποια απο τα αργα χρυσοψαρα που αναφερα ειναι τα ranchu .Λετε να εχω προβλημα το χειμωνα ? Ομως πραγματι ειναι ο βασιλιας των χρυσοψαρων και πραγματικα ειναι ονειρο να τα βλεπεις . Αν μετρησε καποιος απο Κυπρο θερμοκρασια λιμνης το χειμωνα να μας πει παρακαλω.

Αν θυμάμαι καλά 8 βαθμούς ήταν το κατώτερο που μέτρησα. Ranchu είχα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Με τα φίλτρα πως τα πάς κάθε πότε τα καθαρίζεις?

MIXALIS CYPRUS
14-09-10, 13:51
Αν θυμάμαι καλά 8 βαθμούς ήταν το κατώτερο που μέτρησα. Ranchu είχα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Με τα φίλτρα πως τα πάς κάθε πότε τα καθαρίζεις?

8 βαθμους ε? Μιλας για θερμοκρασια βυθου?(μαλλον επιφανειας νομιζω και ελπιζω)

Με το φιλτρο ειμαι πολυ ικανοποιημενος αφου εχει Backwash cleaning και ετσι σπανια το ανοιγω αφου καθαριζει μια χαρα με το συστημα που εχει .

Επειδη με το πρασινο νερο που βγαζει ειχα σπουδαια αποτελεσματα στα φυτα κανω Backwash καθε 3 μερες για να ποτιζω παραλληλα

themosb
16-09-10, 22:22
http://img267.imageshack.us/img267/7002/cliphj.jpg (http://img267.imageshack.us/i/cliphj.jpg/)

Μεμβράνη με βότσαλο
Ρολλό 20μ.X0,4εκ.
μήκοςΧπλάτοςΧπάχος
Κόβεται στο επιθυμητό μήκος.
κωδικος 1339020

επι γης τηλ 210 6666441

MIXALIS CYPRUS
21-09-10, 00:13
Λοιπον παιδια οπως ειπα θα βαλω καποιες φωτο να δειτε πως προχωρα η λιμνη και ο γυρω χωρος .Ακομα εχω δουλεια αφου ετοιμαζω ξυλινο φραχτη , επεκταση του πετρινου μονοπατιου που βλεπετε ,περισσοτερα δεντρα κ φυτα κ.α..

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012375.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012378.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012379.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012383.jpg
Το ανθισμενο αυτο φυτο ειναι υακινθος νερου και πραγματικα πολλαπλασιαζεται πολυ γρηγορα .Μερικες βδομαδες το εχω και ηδη
εδωσα παραπουλια .Ανθιζει παρα πολυ συχνα .Οποιος θελει εχει μπολικο !

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012380.jpg

Αυτο απο τις εργασιες που επονται ..

in the pond
21-09-10, 08:38
Mιχάλη, τις εργασίες τις κάνεις μονάχος σου.

Αφού ανέπτυξες το θέμα του χώρου γενικότερα, θα ήθελα να σου έλεγα κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να δώσουν κάτι παραπάνω στο γενικό σύνολο.

Πρώτα - πρώτα, για τις όχθες της δεξαμενούλας σου έχεις χρησιμοποιήσει λευκές ασβεστολιθικές πέτρες. Μια χαρά από την άποψη ότι έχουν αυτή την άγρια υφή. Βλέπω όμως ότι για να τις στεραιώσεις έχεις χρησιμοποιήσει μπετόν και μάλιστα το γνωστό γκρίζο, που ξενίζουν λίγο οι ενώσεις. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν χρησιμοποιούσες λευκό τσιμέντο μαζί με μπεζ άμμο. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια απόχρωση πολύ κοντινή της πέτρας που χρησιμοποίησες.

Το γκριζοπό τσιμέντο χρησιμοποιείται συνήθως για την πέτρα Καρίστου που έχει ανάλογες αποχρώσεις.;)

Όσο για τα φυτά της λίμνης σου, ο Γιάννος έχει δίκαιο ώς προς την προσέγγιση ενός κτιστού παρτεριού, με την διαφορά ότι θα πρέπει εκεί να υπάρχει αρκετή ροή που να μην επιτρέπει την αποσύνθεση και να επιτρέπει την οξυγόνωση του υποστρώματος που θα χρησιμοποιήσεις. Διαφορετικά, τα περισσότερα φυτά που έχεις χρησιμοποιήσει γίνονται ιδιαίτερα ψηλά και θα σωριάζονται κάτω κάθε φορά που θα υπάρχει αεράκι.

Βλέπω άλγη στη λίμνη σου και μάλιστα ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Αυτό θα γίνει μεγάλο πρόβλημα το επόμενο καλοκαίρι, εκτός και αν εξαφανίσεις εντελώς τα ψάρια σου με τα φυτά.

Μου αρέσει όμως όπως διαμορφώνεται ο χώρος σου γενικότερα...θα δείξει στο άμεσο μέλλον και θα είναι μια πραγματική εστία ξεκούρασης ματιών και πνεύματος για τα μέλη της οικογένειάς σου.:p

MIXALIS CYPRUS
21-09-10, 12:39
Mιχάλη, τις εργασίες τις κάνεις μονάχος σου.

Ολη η οικογενεια βοηθα

Αφού ανέπτυξες το θέμα του χώρου γενικότερα, θα ήθελα να σου έλεγα κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να δώσουν κάτι παραπάνω στο γενικό σύνολο.

Πρώτα - πρώτα, για τις όχθες της δεξαμενούλας σου έχεις χρησιμοποιήσει λευκές ασβεστολιθικές πέτρες. Μια χαρά από την άποψη ότι έχουν αυτή την άγρια υφή. Βλέπω όμως ότι για να τις στεραιώσεις έχεις χρησιμοποιήσει μπετόν και μάλιστα το γνωστό γκρίζο, που ξενίζουν λίγο οι ενώσεις. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν χρησιμοποιούσες λευκό τσιμέντο μαζί με μπεζ άμμο. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια απόχρωση πολύ κοντινή της πέτρας που χρησιμοποίησες.

Το γκριζοπό τσιμέντο χρησιμοποιείται συνήθως για την πέτρα Καρίστου που έχει ανάλογες αποχρώσεις.;)

Ναι αν το γνωριζα αυτο θα εκανα εχεις δικαιο

Όσο για τα φυτά της λίμνης σου, ο Γιάννος έχει δίκαιο ώς προς την προσέγγιση ενός κτιστού παρτεριού, με την διαφορά ότι θα πρέπει εκεί να υπάρχει αρκετή ροή που να μην επιτρέπει την αποσύνθεση και να επιτρέπει την οξυγόνωση του υποστρώματος που θα χρησιμοποιήσεις. Διαφορετικά, τα περισσότερα φυτά που έχεις χρησιμοποιήσει γίνονται ιδιαίτερα ψηλά και θα σωριάζονται κάτω κάθε φορά που θα υπάρχει αεράκι.

Ναι αυτο πραγματι στο μελλον θα δημιουργησει προβλημα και οταν τελειωσω με τα λοιπα ισως το φτιαξω

Βλέπω άλγη στη λίμνη σου και μάλιστα ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Αυτό θα γίνει μεγάλο πρόβλημα το επόμενο καλοκαίρι, εκτός και αν εξαφανίσεις εντελώς τα ψάρια σου με τα φυτά.

Λογω των εργασιων πεφτει χωμα μεσα στη λιμνη και απο οτι καταλαβαινεις με το φωσφορο στα υψη γινεται πανικος απο αλγη . Οι πιο πολλες συγκεντρωνοντε γυρω απο τις ριζες του φυτου που εβαλα φωτο αφου ειναι επιφανειας και απλωνει το ριζικο του συστημα .

Μου αρέσει όμως όπως διαμορφώνεται ο χώρος σου γενικότερα...θα δείξει στο άμεσο μέλλον και θα είναι μια πραγματική εστία ξεκούρασης ματιών και πνεύματος για τα μέλη της οικογένειάς σου.:p

Ακομα εχω δρομο μπροστα ..Εχουν να γινουν και αλλες αλλαγες . Παντως οφειλω να πω οτι χωρις τις συμβουλες και τη βοηθεια των παιδιων που ασχολουντε με τις λιμνες και ιδιαιτερα εσενα κ του Γιαννου δεν θα εφθανα ποτε σε αυτο το σημειο και μαλιστα τοσο γρηγορα! Thnks :p

stavaigi
21-09-10, 18:39
μπραβο φιλε μου πολυ ωραια δουλεια,περιμενουμε εξελιξεις!

MIXALIS CYPRUS
21-09-10, 22:13
μπραβο φιλε μου πολυ ωραια δουλεια,περιμενουμε εξελιξεις!

Σιγουρα :p

themosb
01-10-10, 07:56
:smt041φτιαχνεις μια οαση

MIXALIS CYPRUS
02-10-10, 08:07
:smt041φτιαχνεις μια οαση

ευχαριστω ! Απο οτι ειδες κλεβω ιδεες και απο εσενα :p

Παιδια μια ερωτηση για οποιον γνωριζει . Βρηκα μια συσκευη καπνου .Ονομαζεται mist maker . Λετε να δημιουργησει οποιοδηποτε προβλημα στα ψαρια αν τη βαλω στη λιμνη ?

POURITANOS
02-10-10, 10:15
Ονομαζεται mist maker . Λετε να δημιουργησει οποιοδηποτε προβλημα στα ψαρια αν τη βαλω στη λιμνη ?

Όχι δεν θα έχεις πρόβλημα με το mist.
Και η εξάτμιση που κάνει είναι πολύ μικρή.

Πάντως χαίρομε που το λαινερ δεν επηρέασε από ότι βλέπω τίποτα στην λίμνη.
Και οι αμφιβολίες που είχαν δημιουργηθεί γύρο από αυτό. Ανήκουν στο παρελθόν.

Βλέπω ότι έχεις πολύ μεράκι και όρεξη, και σύμφωνα με αυτά που βλέπω και από αυτά που δεν βλέπω αλλά φαντάζομε. Θα γίνει σούπερ η λίμνη σου.

Καλή συνεχεία...

MIXALIS CYPRUS
02-10-10, 23:00
Όχι δεν θα έχεις πρόβλημα με το mist.
Και η εξάτμιση που κάνει είναι πολύ μικρή.

Πάντως χαίρομε που το λαινερ δεν επηρέασε από ότι βλέπω τίποτα στην λίμνη.
Και οι αμφιβολίες που είχαν δημιουργηθεί γύρο από αυτό. Ανήκουν στο παρελθόν.

Βλέπω ότι έχεις πολύ μεράκι και όρεξη, και σύμφωνα με αυτά που βλέπω και από αυτά που δεν βλέπω αλλά φαντάζομε. Θα γίνει σούπερ η λίμνη σου.

Καλή συνεχεία...

Το λαινερ ηταν πραγματι ενα ρισκο που βγηκε σε καλο αφου αφενως γλιτωσα μερικες εκατονταδες ευρω αφαιτερου αφου αποφυγα τους κινδυνους ξερω οτι δεν προκειτε να τρυπησει αυτο το υλικο αφου ειναι 1,5 χιλιοστο το παχος .

Το mist το πειρα σημερα τελικα .Ανεβαζω φωτο τωρα .

Ευχαριστω για τα καλα σ λογια !
Τελειωσαμε φρακτη και το μονοπατι που κανει το γυρω της λιμνης .Τωρα ακολουθει βαψιμο τοιχου και μερικα αλλα που εχω στο μυαλο

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012400.jpg

Τα ψαρια μου

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012415.jpg

Μια φιλη ταιζει το χοντρο μου κοι

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012437.jpg

Και η συσκευη ομιχλης που τη δοκιμασα τωρα προχειρα (νυκτα)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012454.jpg

MIXALIS CYPRUS
13-10-10, 13:07
Αλλο παλι τουτο .. Μου ειπε ο πατερας μου οτι σημερα ειδε ενα αρκετα μεγαλωσομο πτηνο να ειναι μεσα στη λιμνη και φαινοταν σαν να ετρωγε ή προσπαθουσε να τρωει ψαρια ..

Ηταν οπως μ ειπε προς το πρασινο χρωμα και κουκουλα κατω απο το λαιμο ..

Τα νευρα μου !:smt067

Τωρα τι κανουμε?????

in the pond
13-10-10, 13:18
Αλλο παλι τουτο .. Μου ειπε ο πατερας μου οτι σημερα ειδε ενα αρκετα μεγαλωσομο πτηνο να ειναι μεσα στη λιμνη και φαινοταν σαν να ετρωγε ή προσπαθουσε να τρωει ψαρια ..

Ηταν οπως μ ειπε προς το πρασινο χρωμα και κουκουλα κατω απο το λαιμο ..

Τα νευρα μου !:smt067

Τωρα τι κανουμε?????

Άμεση απειλή είναι όλοι οι ερωδιοί. Δυστυχώς για τη Λεμεσό, βρίσκεται κιόλας πολύ κοντά στον υγροβιότοπο του ακροτηρίου... Πάντως, η κουκούλα κάτω από το λαιμό δε με παραπέμπει σε κάποιο είδος ερωδιού, αλλά σε είδος αγριόπαπιας. Τί να σου πω Μιχάλη, μια φώτο θα βοηθούσε, αν και τα υδρόβια πουλιά συνήθως δεν βρίσκονται στα τεχνητά μας συστήματα για το καλό.

Δίκτι από πάνω, μέχρι να περάσει η περίοδος μετανάστευσης αυτών των πουλιών...

MIXALIS CYPRUS
13-10-10, 13:26
Σκεφτομαι μηπως η κουκουλα δεν ηταν κουκουλα αλλα ενα ψαρι που κατεβαινε απο το λαιμο του και μ ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι .....

Δεν βρισκω και 2 μικρα ραντσου που ειναι και πιο αργοκινητα και μαλλον το χαζοπουλι τα καθαρισε ..

Καλη ιδεα το δικτι .Ειναι αντιαισθητικο αλλα αν δεν κανω κατι αμεσα με βλεπω να βγαζω σκοπιες......

Μολις ξαναηρθε .Πρεπει να ειναι ερωδιος ... Δεν προλαβα να το δω εγω και να το φωτογραφισω αλλα εχει μακρια ποδια και ραμφος μ ειπαν

in the pond
13-10-10, 13:41
Σκεφτομαι μηπως η κουκουλα δεν ηταν κουκουλα αλλα ενα ψαρι που κατεβαινε απο το λαιμο του και μ ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι .....

Δεν βρισκω και 2 μικρα ραντσου που ειναι και πιο αργοκινητα και μαλλον το χαζοπουλι τα καθαρισε ..

Καλη ιδεα το δικτι .Ειναι αντιαισθητικο αλλα αν δεν κανω κατι αμεσα με βλεπω να βγαζω σκοπιες......

Α! και κάτι άλλο....:smt120 Πάρε άμεσα μέτρα σημερα κιόλας, γιατί αφού στιγμής ανακάλυψε χώρο κυνηγίου, θα ξανάρθει και αύριο και μεθαύριο κ.λ.π.;) Τα πουλιά έχουν ένα πολύ ανεπτυγμένο GPS.

Μολις ξαναηρθε .Πρεπει να ειναι ερωδιος ... Δεν προλαβα να το δω εγω και να το φωτογραφισω αλλα εχει μακρια ποδια και ραμφος μ ειπαν
E, ναι! Με αυτή την περιγραφή είναι ερωδιός, δυστυχώς για τα ψαράκια σου. :(

Και μια σελίδα (http://www.naturemuseum.org.cy/birds.html) που θα σε βοηθήσει για την αναγνώριση του πουλιού.

MIXALIS CYPRUS
13-10-10, 13:58
Στα καλα καθουμενα εχουμε και αυτο ...

Μην ανυσηχεις Βασιλη οπως τα βλεπω ειναι ζητημα λεπτων να εχω φωτογραφια .Το διωχνουμε και επιστρεφει μετα απο λιγο ..

in the pond
13-10-10, 14:12
Στα καλα καθουμενα εχουμε και αυτο ...
Εγώ να δεις πόσο δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη στην Κύπρο.... Τα διάβαζα στο εξωτερικό και έλεγα τι τυχεροί που είμαστε....που δεν...:smt120

Μην ανυσηχεις Βασιλη οπως τα βλεπω ειναι ζητημα λεπτων να εχω φωτογραφια .Το διωχνουμε και επιστρεφει μετα απο λιγο ..
Τί χρώμα έχει? Είναι ο λευκός?
Μην επαναπαυτείς πάντως αν τυχόν και δεν ξαναεπιστρέψει Μιχάλη. Είναι σίγουρο ότι θα γίνει αυτό...Σε περιπτώσεις ξένων κατόχων λίμνης που τους έτυχε τέτοιο γεγονός, μετά τα μέτρα που πήραν (δίκτι από πάνω), το πτηνό εξακολουθούσε να επιστρέφει καθημερινά και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γνωρίζοντας μάλιστα ότι το μέρος ήταν απρόσιτο.

Είναι ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη.

MIXALIS CYPRUS
13-10-10, 14:18
Βασιλη το βρηκα .Βοηθησε ο πινακα σου .Ειμαι αρκετα σιγουρος οτι προκειτε για αυτον το τυπο http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%89%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82

Το θετικο ειναι οτι γραφει πως ειναι μοναχικο πουλι γενικα .Το εβγαλα φωτο αλλα ηταν εν κινηση και δεν ειναι πολυ καλη ποιοτητα . Ειναι στα γειτονικα σπιτια και περιμενει να φυγουμε για να ξαναρθει και παλι .. :smt076
Σε περιπτώσεις ξένων κατόχων λίμνης που τους έτυχε τέτοιο γεγονός, μετά τα μέτρα που πήραν (δίκτι από πάνω), το πτηνό εξακολουθούσε να επιστρέφει καθημερινά και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γνωρίζοντας μάλιστα ότι το μέρος ήταν απρόσιτο.

Είναι ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη.

Εχει το θρασος που περιγραφεις ! Ειναι απιστευτο!

in the pond
13-10-10, 14:41
Εχει το θρασος που περιγραφεις ! Ειναι απιστευτο!

Μιχάλη, έχει δεν έχει θράσος, εσύ πρέπει να λάβεις άμεσα μέτρα, γιατί το συγκεκριμένο είδος κυνηγάει και το βράδυ...zw...οπότε ούτε η σκοπιά θα σε καλύψει.

Πάρε δίκτι που τοποθετούν στα τέρματα του φουτσαλ. Η τοποθέτηση του να μην είναι ακριβώς ίσα με το έδαφος, αλλά να χρησιμοποιήσεις υποστιλλώματα για να υψωθεί κάπου στα 25-30 εκατοστά πιο πάνω, ώστε το πετούμενο να μην μπορέσει να προσγειωθεί και ν απερπατήσει. Εννοείται ότι το δίκτι θα πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον μισό μέτρο περιμετρικά της λιμνούλας σου πριν το νερό.

MIXALIS CYPRUS
13-10-10, 14:43
Επεσε και Τεταρτη η μερα για να ειναι ολα κλειστα ...

Οκ αν τωρα αυτο ειναι τοσο πεισματαρικο πουλι οσο νομιζω και δεν φυγει ουτε με αυτο τι κανουμε?

Ειναι τυχερο που δεν ασχολουμε και δεν μ αρεσει ουτως η αλλως η ιδεα του κυνηγιου

in the pond
13-10-10, 14:54
Οκ αν τωρα αυτο ειναι τοσο πεισματαρικο πουλι οσο νομιζω και δεν φυγει ουτε με αυτο τι κανουμε? Μα και με το δίκτι Μιχάλη δεν πρόκειται και πάλι να φύγει. Απλά δε θα μπορεί να προσεγγίσει και να πιάσει τα ψάρια σου. Εννοείται ότι πρέπει να χωνέψεις την προστασία του δικτιού αυτού για μια πολύ μεγάλη περίοδο. Μη σου πω μάλιστα ότι το συγκεκριμένο πουλί όταν επιστρέψει και του χρόνου, θα περάσει από τις γειτονιές σου!!! Τόσο καλά δηλαδή.

Δυστυχώς, ούτε και τα κοι είναι ασφαλισμένα από αυτά τα πουλιά λόγω τους μεγέθους τους, γιατί μπορεί μεν να μην μπορούν να τα πιάσουν, αλλά τα σουβλίζουν με το ράμφος τους προκαλώντας τους μεγάλα τραύματα ή και τα σκοτώνουν.:(

Ειναι τυχερο που δεν ασχολουμε και δεν μ αρεσει ουτως η αλλως η ιδεα του κυνηγιου

Εντάξει Μιχάλη μπορώ να σε καταλάβω, αλλά μην φτάσουμε και σε ακρότητες έτσι? Τα συγκεκριμένα ζώα ανοίκουν στον κατάλογο των προστατευόμενων και δεύτερον εμείς μπήκαμε στους βιότοπους τους ή ακόμα χειρότερα εξαλείψαμε κάθε είδος που τρέφονται.

Μιχάλη, έχεις ένα μεγάλο κομμάτι νάιλον? Και ο μεταλλικός φράκτης μπορεί να σε βοηθήσει για την ώρα, αλλά επίσης και εκείνο το πράσινο πλαστικό υλικό που χρησημοποιούν στις οικοδομές....σου λέω λύσεις και υλικά, απλά για να περάσεις το βράδυ, πριν νυκτώσει. Αν πάι έχεις κάποιο συγγενή που μαζεύει ελιές, συνήθως διαθέτουν μαύρα δίκτυα που τα απλώνουν κάτω από τα δέτρα για εύκολο μάζεμα.

MIXALIS CYPRUS
13-10-10, 15:10
Δυστυχώς, ούτε και τα κοι είναι ασφαλισμένα από αυτά τα πουλιά λόγω τους μεγέθους τους, γιατί μπορεί μεν να μην μπορούν να τα πιάσουν, αλλά τα σουβλίζουν με το ράμφος τους προκαλώντας τους μεγάλα τραύματα ή και τα σκοτώνουν.:(

Μην εισαι τοσο περιγραφικος Βασιλη :shock:

Εντάξει Μιχάλη μπορώ να σε καταλάβω, αλλά μην φτάσουμε και σε ακρότητες έτσι? Τα συγκεκριμένα ζώα ανοίκουν στον κατάλογο των προστατευόμενων και δεύτερον εμείς μπήκαμε στους βιότοπους τους ή ακόμα χειρότερα εξαλείψαμε κάθε είδος που τρέφονται.

Βασιλη μολις ειπα δεν μου αρεσει το κυνηγι .Πιστευεις θα πυροβολουσα τετιο ειδος :confused:

Ο μονος που πρεπει να φοβατε ειμαι εγω και τα ψαρια μου :smt120

Μιχάλη, έχεις ένα μεγάλο κομμάτι νάιλον? Και ο μεταλλικός φράκτης μπορεί να σε βοηθήσει για την ώρα, αλλά επίσης και εκείνο το πράσινο πλαστικό υλικό που χρησημοποιούν στις οικοδομές....σου λέω λύσεις και υλικά, απλά για να περάσεις το βράδυ, πριν νυκτώσει. Αν πάι έχεις κάποιο συγγενή που μαζεύει ελιές, συνήθως διαθέτουν μαύρα δίκτυα που τα απλώνουν κάτω από τα δέτρα για εύκολο μάζεμα.

Ναι ναι σωστα ..κατι θα βρω να περασουμε ....Παω καθε 10 λεπτα για να το διωχνω ετσι ωστε να το απονθαρυνω αλλα αυτο το χαβα του ...

in the pond
13-10-10, 15:24
Παω καθε 10 λεπτα για να το διωχνω ετσι ωστε να το απονθαρυνω αλλα αυτο το χαβα του ...

Όταν αντιλιφθεί ότι δεν του κάνεις κακό, μάλλον θα συνηθίσει και την παρουσία σου, οπότε δύσκολα θα φεύγει...βρε τι πάθαμε....τσιμπούρι ο ερωδιός, ε?

MIXALIS CYPRUS
13-10-10, 15:27
Εκανα θορυβο τη τελευταια φορα και το φοβησα αρκετα . Καθοταν κατω απο τη θαλεια .Ενεδρα κανονικη ..

Δεν πεταξε καπου κοντα αυτη τη φορα νομιζω

in the pond
13-10-10, 15:36
Εκανα θορυβο τη τελευταια φορα και το φοβησα αρκετα . Καθοταν κατω απο τη θαλεια .Ενεδρα κανονικη ..

Δεν πεταξε καπου κοντα αυτη τη φορα νομιζω

Βρε Μιχάλη, θα ξανάρθει...μη μασάς! Στείλε τον πατέρα σου σε κάποιο συγγενή, ή έστω κάπου να βρεί κάτι για απόψε και αύριο το πρωί. Αν πας εσύ, άσε εκεί κάποιον να προσέχει όσο διάστημα απουσιάζεις. Από την στιγμή που θα κατέβει στη λίμνη, είναι θέμα δευτερολέπτων να αρπάξει ψάρι, γιατί ούτε χώρο και τόπους έχουν να κρυφτούν και έχουν επίσης χάσει τα χρώματα που τους εφοδίασε η φύση για καμουφλάζ.

in the pond
19-10-10, 18:09
Μιχάλη, τί έγινε τελικά? Έχεις πάρει μέτρα? Αν ναι, ποιά τελικά? Έχει φύγει οριστικά ο ερωδιός? Έχεις μετρήσει απώλειες? Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, γιατί ενδεχομένως όλοι μας μπορεί να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο γεγονός στο μέλλον.

MIXALIS CYPRUS
20-10-10, 00:52
Μιχάλη, τί έγινε τελικά? Έχεις πάρει μέτρα? Αν ναι, ποιά τελικά? Έχει φύγει οριστικά ο ερωδιός? Έχεις μετρήσει απώλειες? Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, γιατί ενδεχομένως όλοι μας μπορεί να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο γεγονός στο μέλλον.

ελα βασιλη .Ναι εχει φυγει αφου μ εφαγε (μαλλον αυτος ηταν) 2 ραντσου μικρα.Ευτυχως το καλυτερο μ γλυτωσε. Εκανα κατι σαν ψευτοσκιακτρο και πετυχε αν ειναι αυτος ο λογος που δεν ξαναρθε

yiannossavva
22-10-10, 09:39
http://www.youtube.com/watch?v=_BQnm3pX_pQ

Πάνος
23-10-10, 21:41
πολυ καλο το βιντεακι :D
και εξυπνες λυσεις. ;)

MIXALIS CYPRUS
28-05-11, 11:38
Επιτελους αρχισε να ανθιζει και η typha!

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012768.jpg

Yiannis59
28-05-11, 11:40
καλα ε!! δασος οταν ερθω θα πέσει πολυ τράκα χε χε χε :D

MIXALIS CYPRUS
28-05-11, 13:08
καλα ε!! δασος οταν ερθω θα πέσει πολυ τράκα χε χε χε :D

Nαι john ελα να παρεις οσα θελεις !! Δεν φανταζεσαι ποσα πεταω καθε τοσο ..

POURITANOS
28-05-11, 21:17
Μπράβο πολύ ωραία η λιμνούλα σου.
Έστρωσαν και τα φυτά σου και πρασίνισε όμορφα ο τόπος.

Ερωτήσεις
Η typha ποσό ύψους έχει το ποιο μεγάλο καλάμι της.?
Μπορείς να μου πεις αν χρειάζεται πολύ χορό για να αναπτυχτεί Ή συμβιβάζετε και μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα?.
Είναι μέσα στο νερό?
Η απλά μέσα σε λασπωμένο χώμα?
Ξέρουμε ποιο είδος typha είναι?(σε περίπτωση που υπάρχουν και αλλά είδη.)

MIXALIS CYPRUS
29-05-11, 11:22
Καλα Πουριτανός δεν βλέπεις champion league ?
Που λες εχει αρκετα ειδη από typha.Για λιμνες εχει μεγαλες σε μεγεθος ακομη και είδος που μενει μινι(typha minima). Εχω την εντυπωση ότι εχω την Typha latifolia .Μολις μπορεσω θα βαλω και μια φωτο από τη λιμνη γενικα να δεις και το μεγεθος της.

Το ειπα ξανα για αυτό το φυτο . Προσοχη να μην φυγει από τον έλεγχο σας . Το περιόρισα σε μεγαλες γλαστρες αλλα ειχα βαλει και αλλα φυτα τα οποια τα υπερκάλυψε .Τη μια γλαστρα μου την εσπασε .Οταν εβγαλα τη γλαστρα δεν ειδα ίχνος από χώμα Μονο ριζες στο σχημα της γλαστρας !Αντέχει δλδ να είναι απλα μεσα στο νερο . Τη βαζω και στις γλαστρολιμνες χωρις χωμα και μια χαρα επιβιωνει.Αφου καταπιε το χωμα τοσο γρηγορα σκεψου ποσο καλο κανει στη βιολογια της λιμνης .

Περα από αυτα ειναι εντυπωσιακό φυτο και πρασινίζει τη λιμνη σε τρελούς ρυθμους .
Ακομα μερικες φωτογραφιες απο διαφορα σημεια της λιμνης

εδω το δεντρο (μανγκο) που φυτεψα για να κανει σκια στη λιμνη ηδη αρχισε να καρποφορει
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012841.jpg

στη γλαστρα εχω τη μιμοζα του νερου αν και δεν φαινεται ξεκαθαρα .Με πατεντες καταφερα να μου επιβιωσει το χειμωνακαι περιμενω να μεγαλωσει!
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012831.jpg

η θαλεια ακομα ειναι μικρη σε μεγεθος και δεν ξερω το γιατι!
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012829.jpg

η typha φαινεται οτι ειναι το πιο ψιλο φυτο της λιμνης
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012816.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012805.jpg

ο παπυρος (ευτυχως αυτον δεν τον εβαλα μαζι με τη typha )
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012808.jpg

Yiannis59
29-05-11, 16:30
Αυτα ειναι τα ωραια του κλίματος της Λεμεσού (Κύπρου γενικά) εγω εδω παλευω ενα μηνα να δω δυο φυλλαράκια απο τα νουφαρα και τον παπυρο :(

POURITANOS
29-05-11, 17:16
Καλα Πουριτανός δεν βλέπεις champion league ? οχι παντα:D

Που λες εχει αρκετα ειδη από typha.Για λιμνες εχει μεγαλες σε μεγεθος ακομη και είδος που μενει μινι(typha minima). Εχω την εντυπωση ότι εχω την Typha latifolia .Μολις μπορεσω θα βαλω και μια φωτο από τη λιμνη γενικα να δεις και το μεγεθος της.

Το ειπα ξανα για αυτό το φυτο . Προσοχη να μην φυγει από τον έλεγχο σας . Το περιόρισα σε μεγαλες γλαστρες αλλα ειχα βαλει και αλλα φυτα τα οποια τα υπερκάλυψε .Τη μια γλαστρα μου την εσπασε .Οταν εβγαλα τη γλαστρα δεν ειδα ίχνος από χώμα Μονο ριζες στο σχημα της γλαστρας !Αντέχει δλδ να είναι απλα μεσα στο νερο . Τη βαζω και στις γλαστρολιμνες χωρις χωμα και μια χαρα επιβιωνει.Αφου καταπιε το χωμα τοσο γρηγορα σκεψου ποσο καλο κανει στη βιολογια της λιμνης .

γίνετε όντος πολύ μεγάλο φυτό,συν όλα αυτά που περιεγραψες το κάνουν ακατάλληλο για το σημείο που το ήθελα.

Σε ευχαριστώ για των κόπο σου.
Ήσουν κατατοπιστικοτατος.

in the pond
29-05-11, 18:15
Τα συγχαρητήρια μου Μιχάλη.Το αποτέλεσμα της λίμνης σου είναι υπέροχο. Εύγε!:p

Υ.Γ. Το πυθάρι και η πλαστική γλάστρα, να εξαφανιστούν το συντομότερο.

MIXALIS CYPRUS
29-05-11, 21:52
Ευχαριστω παιδια !Ακομα θελει δουλεια ομως ..

Υ.Γ. Το πυθάρι και η πλαστική γλάστρα, να εξαφανιστούν το συντομότερο.[/COLOR]

Βασιλη απο το πιθαρι πεφτει το νερο στη λιμνη !

Θα βαλω φωτογραφια που θα φαινεται καλυτερα αυτο :P

Andros
31-05-11, 16:50
Μπραβο ρε Μιχαλη!!! Πολυ ωραια εγινε η λιμνουλα σου.

MIXALIS CYPRUS
31-05-11, 20:58
ευχαριστω!Να σε καλα

Εντωμεταξυ αν ξερει κανενας ας μου πει γιατι η θαλεια εμεινε νανος !!Κανονικα επρεπε να εχει το 5απλασιο υψος.Ανθιζει κιολας τωρα

in the pond
31-05-11, 21:38
ευχαριστω!Να σε καλα

Εντωμεταξυ αν ξερει κανενας ας μου πει γιατι η θαλεια εμεινε νανος !!Κανονικα επρεπε να εχει το 5απλασιο υψος.Ανθιζει κιολας τωρα

Μιχάλη, έχεις μετρήσει νιτρικά στη λίμνη σου τελευταία? Έχεις αρκετά φυτά μεγάλης ανάπτυξης με μεγάλα ριζώματα,τα οποία έχουν την ικανότητα να εξαφανίζουν κυριολεκτικά τα νιτρικά. Ίσως να είναι ένας λόγος...Απ' ότι γνωρίζω, και η θάλεια απαιτεί πολλά θρεπτικά στοιχεία για γοργή ανάπτυξη. Υπάρχουν όμως διαθέσημα στο νερό για να γίνει αυτό?

Σε τί χώμα την έχεις φυτέψει?

MIXALIS CYPRUS
31-05-11, 21:58
Μιχάλη, έχεις μετρήσει νιτρικά στη λίμνη σου τελευταία? Έχεις αρκετά φυτά μεγάλης ανάπτυξης με μεγάλα ριζώματα,τα οποία έχουν την ικανότητα να εξαφανίζουν κυριολεκτικά τα νιτρικά. Ίσως να είναι ένας λόγος...Απ' ότι γνωρίζω, και η θάλεια απαιτεί πολλά θρεπτικά στοιχεία για γοργή ανάπτυξη. Υπάρχουν όμως διαθέσημα στο νερό για να γίνει αυτό?

Σε τί χώμα την έχεις φυτέψει?

Το χωμα ηταν φυτωριου πλουσιο σε νητρικα κλπ..

Το θεμα ειναι οτι ακομα να παρω σκουπα βυθου και απο οτι καταλαβα τα φυτα τουλαχιστον ειναι ευχαριστημενα που δεν το επραξα ..

Δεν νομιζω να ειναι τα θρεπτικα συστατικα του νερου.. ειδικα με τοσα ψαρια που εχω στη λιμνη .

Εχει ωραιο χρωμα η θαλεια πολλα φυλλαρακια και ανθιζει .Το μονο που δεν εκανε ειναι να παρει υψος ..Ισως το κανει πιο μετα ..Μπερδευτηκα ...:smt120

Ισως να παιζει ρολο και η σταθμη του νερου...

MIXALIS CYPRUS
04-06-11, 09:43
Η θαλεια παραμενει μινι αλλα δεν με χαλαει τελικα .Να και το ανθος της και πισω τα νουφαρα που σε λιγο δεν θα με αφησουν να βλεπω νερο !

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012850.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1012857.jpg

Yiannis59
04-06-11, 10:31
Μπραβο Μιχαλη ετσι ονειρευόμουν την λιμνη μου αλλα με τα χιονια τον χειμωνα καθε χρονο αρχιζω απο την αρχη (για τα φυτα μιλω ) που ξεραίνονται ολα και ξανα ξεκινουν την ανοιξη.

MIXALIS CYPRUS
04-06-11, 10:54
Μα εγω τρελλαθηκα με τις φωτογραφιες σου με το χιονι !

Εγω αντιθετα δεν μπορω να εχω χιονισμενη λιμνη :(

MIXALIS CYPRUS
29-09-11, 18:02
Σημερα η λιμνη μου

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1013141.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1013133.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1013129.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1013127.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-af246-mixaliscyprus-p1013126.jpg

in the pond
30-09-11, 06:25
Kαλημέρα Μιχάλη, είναι οι καλύτερες και υγειέστατες εγχόρνιες που έχω δει ποτέ.;)

lucy
03-10-11, 11:03
πνίγηκε στο πράσινο όπως κι η δική μου, αλλά εγώ δεν έχω υάκινθους!:smt007

apostolis veroia
07-10-11, 20:51
απλα φανταστικο!!!!! :smt118 και με κανα 2 φυτα εδαφοκαλυψης θα ειναι οτι καλυτερο!!!!