PDA

Επιστροφή στο Forum : Νωχελικό&μαζεμένα τα πτερύγια&αδυναμία.


bouldoza
25-05-10, 01:40
Γύρισα σπίτι και βρήκα το ένα από τα 2 χρυσόψαρα μου στον πάτο με μαζεμένα τα πτερύγια και κολυμπάει με πάρα πολύ δυσκολία( όταν τα κάνει αυτό το παρασέρνει το ρεύμα). Το απόγευμα τα τάισα και πήρα και μετρήσεις: 0 αμμωνία και 0 Νο2. Τι να κάνω? Ειναι και τα 2 εδώ και ένα μήνα σε πολ΄θ μικρό αλλά στρωμένο ενυδρείο 10-15 λίτρα (έχω ξεκινήσει στρώσιμο σε μεγάλο ενυδρείο 110λίτρα) αλλά κάνω καθημερινές αλλαγές νερού 25-30% καΙ ΤΑΙΖΩ ΛΙΓΟ. Τι θεραπεία να κάνω? Δε θέλω να το χάσω.. ΒΟΗΘΕΙΑΑΑΑΑΑ
-------------------------
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 10 ΛΊΤΡΑ
2. ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 1,5 ΜΗΝΕΣ
3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΑΡΡΩΣΤΟΥ) ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ: ΠΕΡΙΠΟΥ 1,5 ΜΗΝΕΣ
4. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 24
5. ΨΑΡΙΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ): 2 ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ
6. ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ):0
7. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 24
8. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 25-30%
9. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ: 24/5/10
10. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 2-3 ΝΙΦΑΔΕΣ
11. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

1. ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: pH:7,6-8 ΣΤΙΚ
KH:6-10 ΣΤΙΚ
GH:14 ΣΤΙΚ
ΝΗ3 (αμμωνια):0 ΥΓΡΟ
ΝΟ2(νιτρώδη):0 ΥΓΡΟ
ΝΟ3(νιτρικά):15-20 ΥΓΡΟ
2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ: ΝΑΙ
ΣΤΙΚΣ: ΝΑΙ
Ηλεκτρονική:
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
1. ΨΑΡΙ(Α) ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ: 1
2. ΔΕΡΜΑ: ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ
3. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΨΑΡΙΟΥ: ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΠΤΕΡΥΓΙΑ
4. ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ (πχ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΙΑΦΑΝΗ, ΧΡΩΜΑ):
5. ΑΝΑΠΝΟΗ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΑΥΞΗΜΕΝΗ):
6. ΤΡΕΦΕΤΑΙ? ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΕΞΗ? :
7. ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: 25/5/10
8. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1. ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ:
2. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
3. ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:
4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
5. ΧΡΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ? :
6. ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
7. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ? :
2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ? :
3. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

3r4ndo
25-05-10, 06:40
Δυο χρυσοψαρα στα 15 λιτρα... και που ζουν τυχερος εισαι!! Πρωτα απο ολα παρτα οπως ειναι και βαλτα στο 120αρι, τα ψαρια και φιλτρο.. Εφοσον ειναι στρωμενο το μικρο σου φιλτρο θα δατηρησει βιολογια και στο μεγαλο ενυδριο μεχρι να στρωσει το δικο του φιλτρο.

in the pond
25-05-10, 07:53
Δυο χρυσοψαρα στα 15 λιτρα... και που ζουν τυχερος εισαι!! Πρωτα απο ολα παρτα οπως ειναι και βαλτα στο 120αρι, τα ψαρια και φιλτρο.. Εφοσον ειναι στρωμενο το μικρο σου φιλτρο θα δατηρησει βιολογια και στο μεγαλο ενυδριο μεχρι να στρωσει το δικο του φιλτρο.


Συμφωνώ, φτάνει βέβαια να μην στρώνεις το μεγάλο ενυδρείο με αμμωνία.;)
Εννοείται βέβαια ότι θα έχεις σε λειτουργία και τα δυο φίλτρα, ωσότου στρώσει εντελώς και το μεγάλο σου φίλτρο, κάτι που θα γίνει γρηγορότερα, καθότι θα μπολιαστεί από το μικρό.

bouldoza
25-05-10, 11:00
Δυο χρυσοψαρα στα 15 λιτρα... και που ζουν τυχερος εισαι!! Πρωτα απο ολα παρτα οπως ειναι και βαλτα στο 120αρι, τα ψαρια και φιλτρο.. Εφοσον ειναι στρωμενο το μικρο σου φιλτρο θα δατηρησει βιολογια και στο μεγαλο ενυδριο μεχρι να στρωσει το δικο του φιλτρο.


θα το κάνω... Αλλα το ψαράκι μονο στρεσαρισμένο είναι? Και στο μεγάλο θα επανέλθει από μόνο του χωρίς καμία θεραπεία?

in the pond
25-05-10, 11:12
θα το κάνω... Αλλα το ψαράκι μονο στρεσαρισμένο είναι? Και στο μεγάλο θα επανέλθει από μόνο του χωρίς καμία θεραπεία?

Αγαπητέ φίλε, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...
Το ψαράκι αυτό ίσως έχει εκτεθεί σε κάποιες ενώσεις που δεν έπρεπε, με αποτέλεσμα να του δημιουργηθούν μόνημα προβλήματα. Το στρες που του έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγάλο βάζο 10 λίτρων δεν βγαίνει μέσα σε μια μέρα...απλά με το πέρασμα κάποιου χρονικού διαστήματος, συνήθως σύντομου, το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται έντονα και συνήθως δύσκολα σώζουμε το ψαράκι. Τα χρυσόψαρα είναι επίσης ευαίσθητοι οργανισμοί, όσο και αν νομίζουμε το αντίθετο.

Βάλε το άμεσα στο μεγάλο ενυδρείο και να εύχεσαι το καλύτερο.

bouldoza
25-05-10, 11:30
Το καταλαβαίνω αυτό.. Απλά ρωτάω μήπως χρειαζεται κάποια θεραπεία με αλάτι η μόνο με το πέρασμα του χρόνου θα βελτιωθεί η κατάσταση αν βελτιωθεί?
-------------------------
Πριν από λίγο τα μετακόμισα στο μεγάλο ενυδρείο (και με τα 2 φίλτρα σε λειτουργία). Η μια (αυτό που ήταν καλά) έχει ανταποκριθεί πα΄ρα πολύ καλά. Παίζει με το θερμόμετρο και κολυμπάει από άκρη σε άκρη στο καινούριο της σπίτι. Ο μικρός κάθεται πάλι στο πάτο κρυμένος πίσω από το ξύλο. Ας επλίσουμε ότι με τον καιρό θα επανέλθει....:(


Λέω να τα ταίσω το βράδυ μόνο με αρακά. Τι λέτε? η να τα αφήσω νηστικά σήμερα?

Αλεξάνδρα Κατσούρη
25-05-10, 13:06
Ναί να μην ταίσεις. Δεν έκανες άσχημα που τους άλλαξες το ενυδρείο. Απλά να έχεις στο νού σου ότι και τώρα με το φίλτρο του παλιού, δεν θα αποφύγεις έστω και για λίγο την έναρξη του κύκλου του αζώτου. Αυτό σημαίνει ότι θα βγεί αμμωνία και νιτρώδη, αλλά θα κρατήσει αυτό πολύ λιγο. (ίσως μερικές ημέρες μόνο)
Το ψαράκι σου όμως έχει ήδη επιβαρυνθεί και πρέπει να είσαι εξίσου προετοιμασμένος.......όσο και να έχεις ελπίδα να ανακάμψει, που το ευχόμαστε.

bouldoza
25-05-10, 13:15
Δεν θα τα ταίσω καθόλου σήμερα. Αυριο θα τους δώσω αρακά. Το γνωρίζω ότι δεν θα αποφύγω τον κύκλο του αζώτου, προσπαθώ όμως να τον επιταχύνω. Παρακολουθώ τακτικά με μετρήσεις το νερό (ανά 8-12 ώρες) και θα κάνω και μεγάλες αλλαγές νερού. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα στο μεγάλο ενυδρείο και προσπαθώ να ξαναστήσω την ρουτίνα τους.. Ελπίζω να αντέξει ο μικρός :(. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν ξέρω αν μπορώ να το βοήθησω κάπως στην φάση που είναι για να επανέλθει :(

Σας ευχαριστώ πάντως όλους και μακάρι να ξέρει κάποιος αν μπορώ να κάνω κάτι. Θα το παρακολουθώ συνέχεια και θα ενημερώνω για τις εξελίξεις. Μακάρι να μην είναι δυσάρεστες..

3r4ndo
25-05-10, 14:00
Εχω την εντυπωση οτι εφοσον εχεις βαλει ηδη ενα φιλτρο το οποιο ειναι στρωμενο και εχει προσαρμοστει στην συγκεκριμενη ιχθυοφορτιση (2 χρυσοψαρα) θα διατηρησει σωστες συνθηκες και στα 120 λιτρα, το κρατας απλα μεχρι να στρωσει και το μεγαλο(να αποικηθει απο βακτηρια).

Αν θελεις να επισπευσεις τη διαδικασια μπορεις να ξεπλυνεις το φιλτρο μεσα στο ενυδριο ενω το μεγαλο φιλτρο βρισκεται σε λειτουργεια, ετσι θα τραβηξει την βρωμα(βακτηρια) και θα στρωσει πολυ μα πολυ πιο γρηγορα, εννοειται οτι δεν βγαζεις ακομη το μικρο. Αν η αμμωνια ειναι μη ανιχνευσιμη μπορεις να ταισεις.

bouldoza
25-05-10, 22:45
Κάπως έτσι το είχα στο μυαλο μου. Προς το παρών δουλεύουν και τα 2 μαζί αλλά θα κάνω το στίψιμο που είπες για να επιταχύνω το στρώσιμο του μεγάλου.. thanks:)
-------------------------
Τα ψαράκια βρίσκονται πλέον 12 ώρες στο καινούριο ενυδρείο. Ειναι ατάιστα από χθες το απόγευμα. Δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά με την κατάσταση και την συμπεριφορά του μικρού. Κολυμπάει με τεράστια δυσκολία (έως καθόλου) με ανοιχτά μόνο τα 2 κάτω πτερύγια. Η μεγαλύτερη απόσταση που κάνει είναι 10-15 εκατοστά σε μήκος (για να βρεί άλλη κρυψώνα) και δεν σηκώνεται πάνω από 3-4 εκατοστά από το χαλίκι.

Το άλλο ψαράκι ευτυχώς φαίνεται να είναι μια χαρά. Ειναι ιδιαίτερα κινητικό και έχει <<ξεσκιστεί>> στο παιχνίδι με το φίλτρο (το μικρό) και το θερμόμετρο.

Αναψα τις λάμπες για μια ώρα. Η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 23C.


ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ:25/5 17:00
pH=7.6-8 (ΣΤΙΚ JBL)
GH= 7-14od (ΣΤΙΚ JBL)
kH=6od (ΣΤΙΚ JBL)
NH4=0.15mg/l (ΥΓΡΟ JBL)
NO2=0.01mg/l (ΥΓΡΟ TROPIC MARIN)
NO3=2mg/l (ΥΓΡΟ TROPIC MARIN)
Τ=23oC

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ:25/5 23:30
NH4=0.15mg/l (ΥΓΡΟ JBL)
NO2=0.02mg/l (ΥΓΡΟ TROPIC MARIN)
NO3=2-5 mg/l (ΥΓΡΟ TROPIC MARIN)
Τ=23oC

bouldoza
27-05-10, 00:08
Ασχημα νέα... Τελικά ο μικρούλης μας άφησε. Δεν άντεξε άλλο το κακόμοιρο... Το μοναδικό καλό νέο στην όλη υπόθεση είναι ότι το άλλο ψαράκι φαίνεται υγιέστατο. Αναψα και τις λάμπες για 4 ώρες (18.00-22.00) και σε αυτό το διάστημα ήταν λίγο νευρικό. Μόλις έκλεισαν όμως επανήλθε στο κανονική συμπεριφόρα του και στυλ κολύμβησης. Σήμερα το τάισα και για πρώτη φορά στο νέο ενυδρείο με αρακά.


ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ:26/5 22:00
NH4<0.05mg/l (ΥΓΡΟ JBL)
NO2=0.02mg/l (ΥΓΡΟ TROPIC MARIN)
NO3=1 mg/l (ΥΓΡΟ TROPIC MARIN)
Τ=25C

Επειδή η θερμοκρασία έχει ανέβει 2 βαθμούς υπάρχει κάποιος τρόπος να την ρίξω πέρα από την χρήση ανεμιστήρων?

Από τις μετρήσεις φαίνεται να μην έχει ξεκινήσει ο κύκλος το αζώτου καθως τα επίπεδα ΝΟ3 είναι πάρα πολύ χαμηλά.

in the pond
27-05-10, 07:55
Είσαι σίγουρος ότι οι μετρήσεις σου είναι εντάξει?
Έχεις φυτά στο ενυδρείο? Έχεις κάνει αλλαγή νερού αυτές τις δύο μέρες?
Πριν δύο μέρες είχες μέτρηση νιτρικών NO3=2mg/l και σήμερα μόλις NO3=1mg/. Κανονικά με έτοιμη βιολογία που χρησιμοποίησες θα έπρεπε να ήταν το αντίθετο.

bouldoza
27-05-10, 11:14
γι'αυτο παραξενευτηκα και εγω, δεν εχω κανει αλλαγη ακομα,δεν εχω φυτα...
υπαρχει μια μικρη πιθανοτητα να ταιει η μετρηση.θα ξανακανω και σημερα να δω πως παει.

Μαρκος-Φαρκωνας
18-08-10, 23:09
παιδια θελω βοηθια ειμαι νεο μελος και εχω 2 χρησοψαρα ενα μεγαλο και ενα λιγο πιο μικρο...ειχα παρει και αλλο ενα απο ενα παζαρι μ πσοφισε σε 2 μερεσ στεναχοριθικα παραπολι.τωρα νομιζω οτι τα ψαρια μ ειναι αρρωστα το ενα οταν σταματαει να κουναει τα πτεριγια του πεφτει κατω ειναι κακο αυτο;και επισεις εχει διαφανες πραγματα σαν σκονες σε διαφορα σχηματα μες το γιαλα!!επεισης καθετε πολη ωρα στον πατο τοθ ενιδριου σηκονετε καπιεσ φορεσ αλλα ανισιχς βοηθιστεμε παρακαλω...!!!
-------------------------
εχω νεα...οταν καθαρισα το νερο αυτα τα περισοτερα χνουδια εφιγαν...σε 1 2 μερες θα φτιαξω ενα ενυδρειο.να προσθεσω οτι τα ψαρια τα πηρα χθες

delta66
19-08-10, 00:52
Συγνωμη για τη "ωμη" αληθεια αλλα..
Το "ενυδρειο" γραφεις ξεκινησε πριν εναμιση μηνα και τα ψαρια μπηκαν πριν εναμιση μηνα.
Προφανως εδω τελειωσαν ολα.
Η θεραπεια ειναι να ξεκινησεις διαβασμα και να ακους τους πιο εμπειρους.

Μαρκος-Φαρκωνας
19-08-10, 10:40
εχω κιαλα νεα σημερα τα χρησοπσαρα μ ζοηρεπσαν αρκετα καθοντε για 2 λεπτα στον πατο και μετα κανουσ αρκετες βολτες και μετα παλι κατω...εχω διαβασει αρκετα πραγματα ολες της ασθαινιες και μερικα προβλιματα που ειχαν και αλλοι χρηστες παντος αυριο περνω νεο εινιδριο παρολα αυτα δεν εχουν συμτοματα απο ασθαινιεσ που διαβασα
...παρακαλω απαντιστε μου....δεν θελω να τα χασω με τιποτα...βοηθια

SOCRATIS
19-08-10, 12:07
εχω κιαλα νεα σημερα τα χρησοπσαρα μ ζοηρεπσαν αρκετα καθοντε για 2 λεπτα στον πατο και μετα κανουσ αρκετες βολτες και μετα παλι κατω...εχω διαβασει αρκετα πραγματα ολες της ασθαινιες και μερικα προβλιματα που ειχαν και αλλοι χρηστες παντος αυριο περνω νεο εινιδριο παρολα αυτα δεν εχουν συμτοματα απο ασθαινιεσ που διαβασα
...παρακαλω απαντιστε μου....δεν θελω να τα χασω με τιποτα...βοηθια

Ανοιξε καινουργιο θέμα αντιγράφωντας και συμπληρώνοντας το ιστορικο που βρισκεται παρακάτω

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=42009

Κάνε καμμια αλλαγή νερού με αποχλωριωμενο, ίδιας θερμοκρασιας νερό μεχρι να αρχισεις να περνεις ποιο συγκεκριμενες προτασεις

Μαρκος-Φαρκωνας
20-08-10, 12:50
τους εφτιαξα μια λιμνη 300 λιτρον και ηταν πολυ χαρουμενα στην αρχη...μετα ομως το μεγαλο εκανε ενα μεγαλο αλμα και πεταχτικε εξω στο τσκ το προλαβα...απο τοτε το μεγαλο δεν ειναι τοσο ενεργο και επεισης ειναι λεσ και εχει ξεβαπσει ειναι ασπρο σε ενα μεροσ δεν ειναι αβιταμινοση το κοιταξα εχει λεπτια.σημερα πηρα ενα ακομα αλλαξα το μισο νερο και εγινε καλιτερα το μεγαλο.τι αλλο να κανω?