PDA

Επιστροφή στο Forum : Κατασκευή Ενυδρείου

theodoros
03-05-10, 21:42
Καλησπέρα σε όλους...
Θέλω να κατασκευάσω ένα ενυδρείο 1,80μ χ 40π χ 40υ
Θέλω να ρωτήσω τι πάχος να έχει το τζάμι και αν θέλει κόντρες πάνω και κάτω...
-------------------------
κάποιος που να ξέρει? θα με βοηθούσε πάρα πολύ...
Ευχαριστώ!!!

Γιαννης Μ5
03-05-10, 21:43
Καλησπερα.Καλυτερα να βαλεις 12αρι τζαμι μιας και το μηκος 1.80.Κοντρες βαλε πανω και κατω(μεγαλο μηκος).Παντως αν θες την γνωμη μου κοψε λιγο απο το μηκος και αυξησε το υψος σε 60 και το πλατος σε 50.Θα εχει περισσοτερες δυνατοτητες ετσι....Φιλικα

theodoros
03-05-10, 21:45
Καλησπερα.Καλυτερα να βαλεις 12αρι τζαμι μαις και τα λιτρα ειναι περιπου 290 και το μηκος 1.80.Κοντρες βαλε πανω και κατω(μεγαλο μηκος).Παντως αν θες την γνωμη μου κοψε λιγο απο το μηκος και αυξησε το υψος σε 60 και το πλατος σε 50.Θα εχει περισσοτερες δυνατοτητες ετσι....Φιλικα
το θέλω για νανοκιχλίδες Τανγκανίκας οπότε με βολεύει έτσι το πλάτος και ύψος...
δηλαδή 12άρι?
γιατι σε πολλά site έχω δεί μέχρι και 8άρι τζάμι....

Γιαννης Μ5
03-05-10, 21:49
Αφου τοτε θες να μεινεις σε αυτες τις διαστασεις καντο με 10αρι να εισαι σιγουρος και βαλε κοντρες γιατι εχεις μεγαλο μηκος.Σιγουρα μπορει να γινεται και με 8αρι αλλα πιστευω οτι με 10αρι θα εχεις το κεφαλι σου σιγουρο.

theodoros
03-05-10, 21:58
Ευχαριστώ πολύ φίλε Γιάννη...
οπότε πάω σε 10άρι και κόντρες πάνω κάτω.
απλά με 8άρι τζάμι θα ήταν αρκετά πιο φθηνό αλλά δεν ήξερα αν θα είναι ασφαλές...
μήπως κάποιος πιστεύει ότι και με 8άρι δεν θα έχω πρόβλημα???

Γιαννης Μ5
03-05-10, 21:59
Μην βιαζεσαι.Κατσε,θα το δουν και τα αλλα παιδια που γνωριζουν περισσοτερα.Παντως αν θα το εκανα εγω θα το εκανα με 10αρι

theodoros
03-05-10, 22:01
Μην βιαζεσαι.Κατσε,θα το δουν και τα αλλα παιδια που γνωριζουν περισσοτερα.Παντως αν θα το εκανα εγω θα το εκανα με 10αρι
Εντάξει... οπότε περιμένω και άλλες γνώμες.
Γιατι μέσα στην εβδομάδα σκέφτομαι να το αρχίσω...

LeeHook
03-05-10, 22:06
Ρίξε μία ματιά σ' αυτό.

http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

Δεν αναφέρει βέβαια για κόντρες, αλλά από όσο έχω διαβάσει σ' αυτό το forum οι έμπειροι συνιστούν κόντρες για τέτοια μήκη.

theodoros
03-05-10, 22:26
Ρίξε μία ματιά σ' αυτό.

http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

Δεν αναφέρει βέβαια για κόντρες, αλλά από όσο έχω διαβάσει σ' αυτό το forum οι έμπειροι συνιστούν κόντρες για τέτοια μήκη.
Μου βγάζει ότι και με 6άρι είναι safe και χωρίς να λέει τίποτα για κόντρες...
Δηλαδή μπορεί να γίνει και με 6άρι?? βέβαια κόντρες θα μπούν σίγουρα πάνω και κάτω...

Γιαννης Μ5
03-05-10, 22:29
Για μενα μην το επιχειρησεις με 6αρι.Το δικο μου να φανταστεις 120λιτρα με 1 μετρο μηκος εχει 8αρι.

theodoros
03-05-10, 22:34
Απλά απ'ότι ξέρω, το πιο σημαντικό για το πάχος του τζαμιού είναι το ύψος...
Οπότε με 40cm ύψος δέν πιστεύω να έχω πρόβλημα με 6mm τζάμι.

LeeHook
03-05-10, 22:39
Μου βγάζει ότι και με 6άρι είναι safe και χωρίς να λέει τίποτα για κόντρες...
Δηλαδή μπορεί να γίνει και με 6άρι?? βέβαια κόντρες θα μπούν σίγουρα πάνω και κάτω...

Πρόσεξε το Safety Factor. Το site προτείνει SF γύρω στο 3.8. Μήπως το 6άρι σου το βγάζει με SF 2.5;

theodoros
03-05-10, 22:55
Πρόσεξε το Safety Factor. Το site προτείνει SF γύρω στο 3.8. Μήπως το 6άρι σου το βγάζει με SF 2.5;
Έχεις δίκιο... αλλα και με 3.8 μου βγάζει 7mm!!!
Μήπως τελικά δέν είναι ανάγκη τόσο χοντρά τζάμια?

giagligian
03-05-10, 23:09
Ναι αλλά το ριψοκινδυνεύεις?? Δεν βάζεις κατευθείαν 10άρι με κόντρες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο?? :rolleyes:

(γιατί για φαντάσου καμμιά μέρα έτσι να ανοίξει μια μικρή μικρή τρυπούλα και ξαφνικά να πλυμμηρίσει το σύμπαν.... ) :smt073

theodoros
03-05-10, 23:14
Το σκεφτομαι καθαρά για οικονομικούς λόγους...
Με 6άρι τζάμι θα βγεί μισή τιμή...

LeeHook
03-05-10, 23:16
Εδώ που τα λέμε και εγώ 10άρι θα έβαζα (με κόντρες).
Πάντως κάποτε είχα ρωτήσει για να παραγγείλω κάποιον κατασκευαστή (σοβαρό) στη Θεσ/νίκη για ενυδρείο 100Χ50Χ40 και μου είπε 6άρι τζάμι και του είπα "δεν είναι λεπτό;" μου απάντησε πως τέτοιο πάχος χρησιμοποιούμε.
(Off topic) Αναρωτιόμουν πάντα για τα ενυδρεία των εταιρειών π.χ. Juwel τι πάχος τζάμι χρησιμοποιούν;

3r4ndo
03-05-10, 23:48
Παρολο που το υψος ειναι μικρο και οι πιεσεις χαμηλες θα ηταν πολυ καλυτερο να χρησιμοποιησεις 10αρι, ετσι δεν θα χρειαστεις κοντρες και θα ειναι και πολυ πιο αξιοπιστο καθως θα εχεις μεγαλυτερες επιφανειες για κολληση και θα ειναι πιο ακαμπτο και ανθεκτικο σε μικροχτυπηματα. Σκεψου οτι γλιτωνεις κοντρες και σιλικονες και παραλληλα εχεις μεγαλυτερη αξιοπιστια. Με 6αρι γινεται, αμα βαλεις κοντρες πανο κατω και καθετες αλλα αμα κανει μια πετρουλα πως πεφτει θα τραβας τα μαλια σου!! 10αρι δαγκωτο, μια φορα το φτιαχνεις!!!

Perazzi
04-05-10, 04:18
Μην το σκεφτείς κάντο με 10αρι, αν έχεις δυνατότητα βαλε και κόντρες θα πλήρωσης 30 - 40 ευρώ παραπάνω αλλά θα είσαι ήσυχος πολλά χρόνια . σε αυτές της διαστάσεις μέχρι και 60 ύψος μπορείς να πας με 10αρι .κάντο τουλάχιστον 50cm

theodoros
04-05-10, 08:29
Έχω ρωτήσει τις τιμές σε 3-4 μαγαζιά για τζάμια σε αυτές τις διαστάσεις και 8άρι και 10άρι...
Σήμερα περιμένω απάντηση...
Αν δεν είναι μεγάλη η διαφορά θα πάω σε 10άρι...
Με την ευκαιρία μήπως ξέρει κανείς κάποιο μαγαζί στην Θεσσαλονίκη που να τα δείνει φθηνά???

LeeHook
04-05-10, 08:33
Δες αυτό. Έχει και για Θεσ/νίκη.

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=23621

theodoros
04-05-10, 08:43
:D:D:D Τα 3-4 μαγαζιά που ρώτησα απο εκεί τα βρήκα... :D:D:D

Κλεόβουλος
04-05-10, 17:19
10άρι να βάλεις+κόντρες.
Κι αφού πάρεις τιμές πες μας που βρήκες τις καλύτερες:)
Καλή επιτυχία.

theodoros
06-05-10, 14:55
10άρι να βάλεις+κόντρες.
Κι αφού πάρεις τιμές πες μας που βρήκες τις καλύτερες:)
Καλή επιτυχία.
Αύριο θα έχω τιμές απο όλα τα μαγαζιά που ρώτησα και θα σας τις πω!
Τελικά ρώτησα για τιμές σε διάφορα μαγαζιά (για έτοιμο ενυδρειο κολλημένο...) σε διαστάσεις 170μ χ 40π χ 50υ (10mm τζάμι και κόντρες πάνω και κάτω) και οι τιμες που πήρα είναι απο 300€ έως 500€... (σκέτη γυάλα)
Κάτι δεν πάει καλά... 200€ διαφορά για ίδιο ενυδρείο...

Τα μαγαζιά που ρώτησα είναι και petshop και εργ. κατασκευής ενυδρείων και τζαμάδες...

και να φανταστείται οτι το πιο φθηνό το βρήκα σε petshop!!!

Υπάρχει κάποια εξήγηση???

3r4ndo
06-05-10, 15:33
Εξηγηση δεν μπορω να δοσω σιγουρα, παντως καποιοι την εχουν δει και πολυ μαστορες και βαζουν τιμες στον ουρανο με το ετσι θελω... εγω θα επαιρνα τα τζαμια και θα το κολλαγα μονος μου... (αν ησουν αθηνα θα σου εδινα ενα φυλο 10αρι να το κοψεις να κανεις δουλεια σου...) ακου εκει 500...

sifnos
06-05-10, 18:50
Αύριο θα έχω τιμές απο όλα τα μαγαζιά που ρώτησα και θα σας τις πω!
Τελικά ρώτησα για τιμές σε διάφορα μαγαζιά (για έτοιμο ενυδρειο κολλημένο...) σε διαστάσεις 170μ χ 40π χ 50υ (10mm τζάμι και κόντρες πάνω και κάτω) και οι τιμες που πήρα είναι απο 300€ έως 500€... (σκέτη γυάλα)
Κάτι δεν πάει καλά... 200€ διαφορά για ίδιο ενυδρείο...

Τα μαγαζιά που ρώτησα είναι και petshop και εργ. κατασκευής ενυδρείων και τζαμάδες...

και να φανταστείται οτι το πιο φθηνό το βρήκα σε petshop!!!

Υπάρχει κάποια εξήγηση???
o καθενας κολλαει και φτιαχνει ενυδρεια "κατα την τεχνη και επιστημη του" η αγορα ειναι ελευθερη και ο καθενας ζηταει τοσα οσα νομιζει οτι τον ικανοποιουν σε σχεση με αυτο που πουλαει.Τοσο κοστολογουν την δουλεια τουςΦανταζομαι πως θα σου εδωσαν και καποια εγγυηση γι αυτο που σου εφτιαξαν καθως και τη λυση στο ερωτημα τι παχος να διαλεξω γιατι αυτοι παιρνουν την ευθυνη βαση γνωσης ή/και εμπειριας.κοιτα και τις ετοιμες λυσεις της αγορας αν θελεις κατι φθηνο.

Dream Waters
06-05-10, 19:48
Θοδωρη στο πα και απο το τηλεφωνο που μιλησαμε....
Επειδη εχεις μηκος 1.80 θα χρειαστεις 10ρι.
Μπορει να ειναι λιγα τα λιτρα, αλλα εχεις μεγαλη παραμορφωση λογω μηκους.
Οσο αφορα τις τιμες που συζηταμε, μη κοιτας μονο το ποσο κοστιζουν τα τζαμια σαν αγορα, αλλα να υπολογισεις τα μεταφορικα τους, τα εργατικα, τις κολλες , το ΦΠΑ και ,και ,και....
Αν τα παρεις για να το κανεις μοναχος σου , σκεψου και την πιθανοτητα να κανεις λαθος και να χασεις και τα λεφτα που εδωσες.

modatso82
06-05-10, 21:54
το 10αρι το 8ελω εγω αν το δινεις??????????/αθηνα μενω...

theodoros
06-05-10, 23:05
Δεν λέω αν είναι λίγα τα 300€ ή πολλά τα 500€...
απλα λέω ότι τα τζάμια τα πέρνουν ίδιες τιμές πάνω κάτω με μικρο διαφορές άρα τα 200€ διαφορά προκύπτουν απο την δουλειά για να κολληθούν.
Δηλαδή για την ίδια δουλειά κάποιος πέρνει 200€ παραπάνω???
Και όμως δεν είχαν τελειώσει όλες οι προσφορές.....
Μόλις είδα μια καινούργια που ξεπερνάει τα 600€.

Σε όλες έχουν υπολογιστεί τα μεταφορικά, το φπα, τα εργατικά και οι κόλλες,
απο την στιγμή που μου δώσαν τελική τιμή...

Dream Waters
07-05-10, 00:50
Γιαυτο υπαρχει η ερευνα αγορας!
Το μοναδικο οπλο στην ακριβεια
600 ευρω για σκετη γυαλα??
Οσο για τα τζαμια που λες, ΔΕΝ περνουν ολοι απο την ιδια πηγη.
Εκει να δεις τι κλεψια πεφτει.
Ο σωστος μαστορας πρεπει να ψαξει ΟΛΟΥΣ σχεδον τους τζαμο-εργοστασιαρχηδες για να καταλληξει.
Τωρα αν αγορασεις τζαμια απο τζαμτζη στην γειτονια τοτε αυτο ειναι αλλο θεμα.
Επισης δεν κανουν ολοι την ιδια δουλεια οπως ανεφερες.Αλλη δουλεια θα κανει καποιος που ειναι τζαμτζης και περναει βιτρινες και κουφωματα και αλλη δουλεια ενας ενυδρειας.
Εμενα προσωπικα με φωναξε φιλος τζαμτζης και με ρωτουσε πως θα τοποθετησει τις κοντρες σε ενα ενυδρειο 200 λιτρων που ειχε αναλαβει...

Αν θες μπορεις να πεις και την προσφορα που σου εδωσα εγω.
Δεν ειναι μυστικο...:grin:
Θα κανω μια προβλεψη.
Εγω πιστευω οτι πηρες προσφορα για αγορα τζαμιων (10ρια με 8αρες κοντρες)
γυρω στα 250 ευρω μαζι με ρονταρισμα(ολα) και ΦΠΑ
Σωστα??

theodoros
07-05-10, 09:18
Γιαυτο υπαρχει η ερευνα αγορας!
Το μοναδικο οπλο στην ακριβεια
600 ευρω για σκετη γυαλα??
Για σκέτη γυάλα 600€ + 50€ μεταφορικα...

Οσο για τα τζαμια που λες, ΔΕΝ περνουν ολοι απο την ιδια πηγη.
Εκει να δεις τι κλεψια πεφτει.
Ο σωστος μαστορας πρεπει να ψαξει ΟΛΟΥΣ σχεδον τους τζαμο-εργοστασιαρχηδες για να καταλληξει.
Σίγουρα δεν πέρνουν απο την ίδια πηγή όλοι... αλλα αφου είναι επαγγελματίες θα ξέρουν τις τιμές στην αγορά και θα ξέρουν αν αυτο που αγοράζουν είναι φθηνό η ακριβό!!! (και εγω ελεύθερος επαγγελματίας είμαι και ξέρω πως κινείται η αγορά)

Τωρα αν αγορασεις τζαμια απο τζαμτζη στην γειτονια τοτε αυτο ειναι αλλο θεμα.
Επισης δεν κανουν ολοι την ιδια δουλεια οπως ανεφερες.Αλλη δουλεια θα κανει καποιος που ειναι τζαμτζης και περναει βιτρινες και κουφωματα και αλλη δουλεια ενας ενυδρειας.
Αυτό δεν είναι απόλυτο... Βάζω και στοίχημα οτι υπάρχουν τζαμτζήδες που κάνουν καλύτερη δουλειά απο έναν ενυδρειά...

Εμενα προσωπικα με φωναξε φιλος τζαμτζης και με ρωτουσε πως θα τοποθετησει τις κοντρες σε ενα ενυδρειο 200 λιτρων που ειχε αναλαβει...
Αν θες μπορεις να πεις και την προσφορα που σου εδωσα εγω.
Δεν ειναι μυστικο...:grin:
Θα τις αναφέρω όλες τις προσφορές που μου δώσαν ως το μεσημέρι αναλυτικά για όλους...

Θα κανω μια προβλεψη.
Εγω πιστευω οτι πηρες προσφορα για αγορα τζαμιων (10ρια με 8αρες κοντρες)
γυρω στα 250 ευρω μαζι με ρονταρισμα(ολα) και ΦΠΑ
Σωστα?? :smt038
Σωστά... απο 205€ ως 270€ μου είπαν...

Απλά θέλω να διευκρινίσω και πάλι οτι δεν μιλάω για τα λεφτά αν είναι λίγα η πολλά...
Αλλά για την τόσο μεγάλη διαφορά. που φτάνει τα 300€ για το ίδιο αντικείμενο.

Μολις με πήρε τήλ. ένας τζαμάς και μου έδωσε τιμή για τα τζάμια οχι κολλημένα αλλά κομμένα και τις κόντρες και ροντέ...
Για 8mm τζάμι 80€
Για 10mm τζάμι 130€

giannisaek
07-05-10, 14:44
Απλά θέλω να διευκρινίσω και πάλι οτι δεν μιλάω για τα λεφτά αν είναι λίγα η πολλά...
Αλλά για την τόσο μεγάλη διαφορά. που φτάνει τα 300€ για το ίδιο αντικείμενο.

Μολις με πήρε τήλ. ένας τζαμάς και μου έδωσε τιμή για τα τζάμια οχι κολλημένα αλλά κομμένα και τις κόντρες και ροντέ...
Για 8mm τζάμι 80€
Για 10mm τζάμι 130€

Πρόσεξε αν τα πάρεις μην είναι χτυπημένα, ή έχουν γρατσουνιές. :smt017

theodoros
07-05-10, 15:30
Αύριο που θα πάω απο εκεί να τα δώ θα τα κοιτάξω και αν είναι καλά θα τα πάρω...
Αυτός μου είπε οτι αν θα ρονταριστούν θα έχουν πιο μικρή επιφάνεια για να κολλήσουν.
Είναι σωστό???

Dream Waters
07-05-10, 15:53
Πες μας και μας αυτο τον τζαμα γιατι τα χαριζει δε τα πουλαει...
Μηπως ειναι απο τιποτα ξυλωμενες βιτρινες που τα χει φαει ο ηλιος για χρονια??
Λεω εγω τωρα.Γιατι τα χουμε δει και αυτα.
Ειμαι περιεργος πραγματι.

theodoros
07-05-10, 15:57
Πες μας και μας αυτο τον τζαμα γιατι τα χαριζει δε τα πουλαει...
Μηπως ειναι απο τιποτα ξυλωμενες βιτρινες που τα χει φαει ο ηλιος για χρονια??
Λεω εγω τωρα.Γιατι τα χουμε δει και αυτα.
Ειμαι περιεργος πραγματι.

Επωνυμία είναι Αφοι Παρασχάκη.
Γαμβέττα 100, Χαριλάου πρέπει να είναι η περιοχή...
Αύριο το πρωί θα πάω απο κεί και θα τα δώ...
Πώς ξεχωρίζουν αν είναι παλιά τζάμια απο βιτρίνα???

Dream Waters
07-05-10, 16:03
Δυσκολα θα το καταλαβεις.
Προσφατα ξυλωσα τις βιτρινες απο το μαγαζι μου, και ο τζαμτζης τις πηρε "γι' αυτον"
Τεσπα καλη τυχη με το project σου.
Παρε οπωςδηποτε καποιον για το μονταρισμα να σε βοηθησει και προσεξε τι σιλικονη θα αγορασεις.

theodoros
07-05-10, 16:08
Προσφατα ξυλωσα τις βιτρινες απο το μαγαζι μου, και ο τζαμτζης τις πηρε "γι' αυτον"
Παρε οπωςδηποτε καποιον για το μονταρισμα να σε βοηθησει και προσεξε τι σιλικονη θα αγορασεις.

Ας πούμε οτι είναι απο βιτρίνα παλιά τζάμια... υπάρχει περίπτωση να έχουν πάθει τίποτα τα τζάμια αν είναι αγρατσούνιστα?? μπορεί να είναι θολά??

και κάτι ακόμα... πρέπει να ειναι ρονταρισμένα???
γιατι μου είπε οτι ρονταρισμένα έχουν πιο μικρή επιφάνεια για να κολλήσουν... νομίζω μου το είπε ...πιο καμπυλωτά...

halvas69
07-05-10, 16:15
Λάθος αντίληψη έχει, τα ρονταρισμένα έχουν μεγαλύτερη συνολική επιφάνεια συγκόλλησης.
Το μπερδεύει με την μετωπική τους, που όντως μικραίνει, αλλά σιλικόνη πάει και στα πλαϊνά του ρονταρίσματος.

theodoros
07-05-10, 17:15
Ευχαριστώ...
Αυριο θα πάω να τα δώ και θα σας πω...!!!

exelix
07-05-10, 17:17
Λάθος αντίληψη έχει, τα ρονταρισμένα έχουν μεγαλύτερη συνολική επιφάνεια συγκόλλησης.
Το μπερδεύει με την μετωπική τους, που όντως μικραίνει, αλλά σιλικόνη πάει και στα πλαϊνά του ρονταρίσματος.

Βασικά αν το κάνει με κάτω από 10άρι νομίζω ότι το ροντάρισμα θα δημιουργήσει πρόβλημα. Από 10άρι και πάνω δε λέμε να είναι ρονταρισμένα;

giannisaek
08-05-10, 01:12

Τι σιλικόνη ζητάς, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μάρκα;

exelix
08-05-10, 01:17
Τι σιλικόνη ζητάς, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μάρκα;

Η πιο αναγνωρισμένη είναι η Den Braven η ενυδρειακή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλες, όπως η Logo 1000. Ο βασικός κανόνας είναι να είναι 100% σιλικόνη χωρίς κανένα πρόσθετο (και όχι αντιμουχλική).

giannisaek
08-05-10, 01:38
Η πιο αναγνωρισμένη είναι η Den Braven η ενυδρειακή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλες, όπως η Logo 1000. Ο βασικός κανόνας είναι να είναι 100% σιλικόνη χωρίς κανένα πρόσθετο (και όχι αντιμουχλική).

Ευχαριστώ :smt023

bill
08-05-10, 09:37
Και απο βιτρινα να ειναι και να τα εχει καψει ο ηλιος τι προβλημα μπορει να υπαρχει;;;
Αν ειναι αγρατζουνιστα απολυτως κανενα.
Ξερετε τι θερμοκρασιες χρησιμοποιουν για να φτιαχτουν τα τζαμια.

Κλεόβουλος
08-05-10, 10:52
Και απο βιτρινα να ειναι και να τα εχει καψει ο ηλιος τι προβλημα μπορει να υπαρχει;;;
Αν ειναι αγρατζουνιστα απολυτως κανενα.

'Αντε να θέλουν ένα καλύτερο καθάρισμα;)

frits
08-05-10, 10:53
Νομίζω πως τα τζάμια δεν πρέπει να είναι ρονταρισμένα εκεί που θα κολλήσουν αλλά μόνο στις πλευρές που θα είναι εκτεθειμένες, διορθώστε με αν κάνω λάθος

Dream Waters
08-05-10, 10:57
Eισαι λαθος,
παντου χρειαζεται ροντε ωστε οι επιφανεια κολλησης να αλφαδιαστει και να μην αφηνει κενα.
Η μειωση της επιφανειας κολλησης σε παχη μεγαλυτερα των 6mm ειναι αμελητεα.
οσο για τα τζαμια βιτρινων ειναι ταλαιπωρημενα και απο τα πολλα πλυσιματα
(γρατζουνιες)

bill
08-05-10, 11:35
Αυτο ειπα και εγω αν δεν γρατζουνισμενα δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα.
Καταρχην με μια επισκεψη στο τζαμα να στα κοψει μπροστα σου θα εισαι σιγουρος για το αν ειναι καινουργια η παλια.
Εγω τουλαχιστον παω εκει την ωρα που τα ετοιμαζει για να ειμαι σιγουρος.
Οσο για το ροντε ειμαι υπερ του,γιατι η επιφανεια κολλησης ειναι κατα πολυ καλυτερη.

theodoros
08-05-10, 14:55
Πάντος για τον τζαμά που σας είπα εγω τον ρώτησα και μου είπε οτι είναι καινούργια και να πάω απο εκέι όταν θα τα κόψει να τα δώ...

bill
08-05-10, 15:01
Πάντος για τον τζαμά που σας είπα εγω τον ρώτησα και μου είπε οτι είναι καινούργια και να πάω απο εκέι όταν θα τα κόψει να τα δώ...
Και αυτο να κανεις!
Προχώρα και μην έχεις ενδοιασμούς.
Ότι χρειαστείς ρωτάς και είναι αρκετά παιδιά εδώ τα οποία έχουν τις γνώσεις να σε βοηθήσουν.

giannisaek
08-05-10, 22:16
Νομίζω πως τα τζάμια δεν πρέπει να είναι ρονταρισμένα εκεί που θα κολλήσουν αλλά μόνο στις πλευρές που θα είναι εκτεθειμένες, διορθώστε με αν κάνω λάθος

:smt023
Eισαι λαθος,
παντου χρειαζεται ροντε ωστε οι επιφανεια κολλησης να αλφαδιαστει και να μην αφηνει κενα.
Η μειωση της επιφανειας κολλησης σε παχη μεγαλυτερα των 6mm ειναι αμελητεα.
οσο για τα τζαμια βιτρινων ειναι ταλαιπωρημενα και απο τα πολλα πλυσιματα
(γρατζουνιες)

Διάβασε εδώ στην αρχή, μας λέει ο τύπος ότι είναι κατά του ρονταρίσματος:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr.htm

Συμφωνώ, 10mm τζάμι να ήταν σε βιτρίνα λίγο δύσκολο.

alan boy
08-05-10, 22:49
Συμφωνώ, 10mm τζάμι να ήταν σε βιτρίνα λίγο δύσκολο.

μην το λες προσφατα πηρα 10 αρι τζαμι που ηταν σε βιτρινα.
το θεμα ειναι οτι απο τον ηλιο νερα κτλ κανουν κατι σημαδια σαν νερα τα οποια δεν καθαριζουν με τιποτα, οταν τα βρεχεις φευγει αλλα οταν στεγνωσει φαινεται παλι .
θα το καταλαβεις αν ειναι μεταχειρησμενα σιγουρα.
παντως η τιμη ειναι καλη
καλη επιτυχια σε οτι κανεις

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
09-05-10, 00:01
Μεγάλη ιστορία ανοιξατε, μπράβο σας.
1.Το παλιό τζάμι(πάρα πολών χρονών όμως και όχι 2-3) που ήταν βιτρίνα και έχει καεί από τον ήλιο, όπως λέμε, είναι εβάλωτο σε κράκ, και αυτό καρατσεκαρισμένο (έχω ξηλώσει ατελιωτα μετρα και μόνο ο θεός ξέρει πως ζώ) γιαυτό και τώρα πλέον τα αναθέτω σε τζαμά.
2.Τα τζάμια διαβρώνοντε με την πάροδο του χρόνου αλλά και σκληρένουν(γιαυτό και σπάνε τα παλιά με το παραμικρό) αλλά και το τελικό στάδιο φθορά είναι μία μόνιμη θωλούρα σαν αμοβολή. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διάβρωσής που έχει δημιουργήσει πόρους στο τζάμι (έχει αρωστήσει όπως λέμε). Πράγματι όσο είναι βουτηγμένο στο νερό δεν φένετε πολύ αλλά αν είναι από την εξωτερίκή πλευρά την έκανες από κούπες.
3.Νίκο επέτρεψέ μου να διαφώνίσω με το ροντέ. Ναι μεν έχεις καλύτερη ευθήτητα στα σώκουρά αλλά μην ξεχνάς ότι και οι πόροι παιζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην συγκόληση.
4.Λάβετε υπόψιν σας ένα καθαρά επαγγελματικό τρικ επιλογής για τους τζαμάδες που ασχολούντε με τζαμαρίες. Οι άνθρωποι αυτοί τις διαστάσεις των 40 και 50 και 60cm τις έχουν για ρετάλια-φύρες-για πέταμα. Άρα όσο και άν τις πουλήσουν, έστω και 10 ευρό για αυτούς είναι εχτρα κέρδος, επωμένος δίνουν ότι τιμή θέλουν. Αν όμως δεν έχουν και χρειάζετε να αγοράσουν ή να κόψουν από καινούρια πλάκα θα πάθετε την πλάκα σας.........σε τιμή ενοώ.
5.Ανάλογα με την κατανάλωση και τον τρόπο πληρωμής οι προμοιθευτές δίνουν όλο και καλύτερες τιμές, και αυτός ένας σοβαρός λόγος για την διαμόρφωση της τιμής.
6. και τέλος φίλε που προβληματήζεσε για 6άρη, 8άρι ή10άρι ταπινή μου άποψη είναι
6άρι = ασόβαρο
8άρι = ίσως μεγάλο ρίσκο
10άρι = λογικό και οικονομικό
γιατί σκέψου να πάθεις καμιά στραβή και υπολόγησε οικονομικά τί θα σου στοιχήσουν μηχανήματα, καθαριότητες, έπιπλα,ψάρια κτλ. Πάνω απόλο σκέψου τα ψαράκια που αφήνουν την ζωή τους στα χέρια σου αλλά και την ψυχολογία σου από τις συνέπειες της στραβής. Μακριά βέβαια από όλους μας αλλά ρε αδερφέ είναι και αυτό μες το παιχνίδι. Δαγκοτώ 10άρι λιπόν και κόντρες και στην μέση.

halvas69
09-05-10, 00:34
Χιλιοειπωμένα πράγματα για το ροντέ και γραμμένα στο gab, αλλά δυστυχώς πρέπει να κάνουμε ένα ρεζουμέ για να μην αποδυκνείουμε τα περί ελέφαντα.

Η -όσο το δυνατόν- λεία επιφάνεια στο γυαλί προσφέρει καλύτερη συγκόληση από το κομμένο και γυαλοχαρταρισμένο.
Επίσης στα μεγάλα πάχη αποφεύγεται η δημιουργία μικρορωγμών κατά την τοποθέτηση.
Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η σιλικόνη σε ένα ρονταρισμένο τζάμι είναι μεγαλύτερη από ένα αροντάριστο.
Το άρθρο του φίλου μου του Γαύρου έχει λάθη και είναι καταγραφή της προσπάθειας του να κολήσει το ενυδρείο.......ουχί οδηγός κατασκευής ενυδρείων.
Τώρα το έχει κάνει γλάστρα ο κόπρος.
Λάθος είναι εκτός από το τι λέει για το ροντέ, είναι και το να ασκείς πίεση στην σιλικόνη να ξεράσει.
Δεν μεταδίδω άλλο (Χελάκης)

theodoros
09-05-10, 08:53
Και εγώ 10άρι πίστευα οτι θέλει, απλα μου έδωσαν ένα link που έλεγε οτι και με 6άρι είναι safe γι'αυτό και το ρώτησα. http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

Ηταν να πάω χθες να τα δώ απο κοντά αλλα λόγο δουλείας που είχα δεν πρόλαβα και θα πάω την Δευτέρα...

Οπότε τα τζάμια θα είναι ροντέ 10άρια με 8άρες κόντρες πάνω κάτω και 1 στην μέση και δεν έχω κανένα πρόβλημα?

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
09-05-10, 16:36
Χιλιοειπωμένα πράγματα για το ροντέ και γραμμένα στο gab, αλλά δυστυχώς πρέπει να κάνουμε ένα ρεζουμέ για να μην αποδυκνείουμε τα περί ελέφαντα.

Η -όσο το δυνατόν- λεία επιφάνεια στο γυαλί προσφέρει καλύτερη συγκόληση από το κομμένο και γυαλοχαρταρισμένο.
Επίσης στα μεγάλα πάχη αποφεύγεται η δημιουργία μικρορωγμών κατά την τοποθέτηση.
Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η σιλικόνη σε ένα ρονταρισμένο τζάμι είναι μεγαλύτερη από ένα αροντάριστο.
Το άρθρο του φίλου μου του Γαύρου έχει λάθη και είναι καταγραφή της προσπάθειας του να κολήσει το ενυδρείο.......ουχί οδηγός κατασκευής ενυδρείων.
Τώρα το έχει κάνει γλάστρα ο κόπρος.
Λάθος είναι εκτός από το τι λέει για το ροντέ, είναι και το να ασκείς πίεση στην σιλικόνη να ξεράσει.
Δεν μεταδίδω άλλο (Χελάκης)
:smt014. :smt115:smt115 πρόσεχε τον σκύλο μη σε δαγκώσει.:grin: be cool.:p
Για να την αμαρτία μου πολύ μαρέσει. Δικό σου είναι;

halvas69
09-05-10, 18:11
To chow-chow είναι του ξαδερφού μου, το χαμογελαστό λυκόσκυλο.....άγνωστο, το βρήκα στο web.

Dream Waters
10-05-10, 20:37
Και εγώ 10άρι πίστευα οτι θέλει, απλα μου έδωσαν ένα link που έλεγε οτι και με 6άρι είναι safe γι'αυτό και το ρώτησα. http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium

Ηταν να πάω χθες να τα δώ απο κοντά αλλα λόγο δουλείας που είχα δεν πρόλαβα και θα πάω την Δευτέρα...

Οπότε τα τζάμια θα είναι ροντέ 10άρια με 8άρες κόντρες πάνω κάτω και 1 στην μέση και δεν έχω κανένα πρόβλημα?

Δοκιμασε να βαλεις 3 μετρα σε μηκος.
Παλι safe θα στο βγαλει.Οτι να ναι ειναι αυτο το προγραμμα
Εγω πληρωσα για να μου φτιαξουν προγραμμα υπολογισμου παχους(μηχανικος ,βαση μηχανικης αντοχης σε πιεση νερου-παραμορφωσεις κλπ κλπ)
+1 στον ΚΑΛΥΜΝΟΣ για τα τζαμια βιτρινας.
Επισης για τους "Θωμαδες" του φορουμ τα δικα μου τζαμια βιτρινας στο μαγαζι που ειχα ηταν 10 mm!Γιατι ειχα κατι υαλοπινακες 3Χ3,5m

theodoros
14-05-10, 08:19
Τελικά την καλύτερη τιμή που βρήκα είναι απο pet-shop 260€ έτοιμο κολλημένο και με καπάκι...
Οπότε την δευτέρα θα γίνει η παραγγελία...
Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα και την βοήθεια που μου δώσατε!

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
14-05-10, 21:28
Καλό βάπτησμα.

chris129
15-05-10, 14:53
Τελικά την καλύτερη τιμή που βρήκα είναι απο pet-shop 260 έτοιμο κολλημένο και με καπάκι...
Οπότε την δευτέρα θα γίνει η παραγγελία...
Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα και την βοήθεια που μου δώσατε!Παντως θοδωρε ο σοφος λαος μας λεει <<Καλιο γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε >> πριν κανεις καποια κινηση ψαξε καλα γιατι μετα θα ψαχνεις τι εφταιξε και δεν εκανες το καλυτερο deal.Δεν ξερω εαν εχεις μιλησει με τον Νικο (Dream Waters) και εαν σου εδωσε καποια τιμη αλλα εαν δεις δικη του δουλεια θα παθεις πλακα. Εγω με τα ματια κλειστα ψηφηζω Dream Waters