PDA

Επιστροφή στο Forum : Pico reef 13l


3r4ndo
10-01-10, 04:00
Καλημερα σε ολους τους τρελαμενους συνφορουμιτες!! Αν και βρισκεται σε πρωιμο σταδιο ακομα θα ηθελα να σας κανω μια μικρη παρουσιαση του πολυ μικρου μου ενυδριου, δεν ειναι καν κοντα στο σταδιο που θελω αλλα δεν κρατιεμαι αλλο!!

Το ενυδριακι αγοραστηκε στις 31/12, μου το πηρε δωρο η κοπελα μου (σ'ευχαριστω πολυ μωρακι μου!!) και τοτε αρχισα να σκεφτομαι τι θα κανω τελικα.. Απο μονομαχοενυδριο που ηταν η πρωτη μου σκεψη, κατεληξα σε reefακι, τωρα μη με ρωτησετε πως, ουτε και εγω ξερω...

Το πακετο ειχε μεσα φωτιστικο pc 18 watt(που θα αλλαξω στην πορεια την λαμπα με 50/50) και φιλτρο hang on 300λ/ωρα.

Αγορασα ζωντανο αραγονιτη, εφτιαξα νερακι και μπλουμ, λιγες μερες αργοτερα πηρα περιπου ενα κιλο ολοζοντανο βραχο απο τον φιλο amorealex (σ'ευχαριστω πολυ φιλε μου και συγνωμη που σε εβαλα σε διαδικασιες για τοσο μικρη ποσοτητα) και μπηκε και αυτος μεσα!!

Προχθες περνοντας απο ενα πετ πηγα κατεφθειαν στην δεξαμενη με τα κοραλια, να χαζεψω μονο.. Αλλα παρασυρθηκα, ειχα στο μυαλο μου και τις μηδενικες μετρησεις που πηρα το πρωι της ιδιας ημερας και εγινε το κακο.. με παρεσυρε και ο πωλητης.. Πηρα δυο μανιταρια και μου γεμισε τη σακουλα φραγκακια..

Δεν ξεκινησα με υπομονη οπως σκευτομουν αρχικα.. Ακομα δεν εχω λυσει το θεμα Ψυξη-θερμανση.. Το εχω ομως κοντα στο καλοριφερ που καιει συνεχεια και η θερμοκρασια ειναι στους 24,5 βαθμους. Αν βρω εναν elliwel σε καλη τιμουλα ξεμπερδευω και με αυτο με ενα πελτιερ και δεν εχω και ιδιετερο θεμα με την εξατμηση. Αυτοματη αναπληρωση θα χρειαστω καποια στιγμη αλλα μεχρι τωρα δεν εχω συμπληρωσει και η αλλατοτητα δεν εχει κανει κιχ.. (1025 απο την αρχη με ενα πυκνομετρο που εχω)

Το ενυδριο το παρατηρω τωρα με το λεντ που εχω για moonlight και το τι ζουφιο κυκλοφορει δεν λεγεται...
Ευτυχως τα μανιταρακια και τα υπολοιπα που πηρα απο το πετ φενεται να ειναι ευχαριστημενα, σκευτειτε οτι οταν τα εβλεπα στο μαγαζι τα μανιταρια ηταν συρικνωμενα και τα φραγκακια που μου εδωσε ηταν στον πατο της δεξαμενης κλεισμενα, σημερα οταν ξυπνησα ειχαν ξεμυτισει ολα και τα μανιταρακια απλωμενα και με τοσο εντονα χρωματα, φανταστειτε οτι δεν εχω ακτινικη και φενονται ετσι!! :smt007

Στα αμεσα σχεδια μου ειναι η αντικατασταση του hang on με ενα εξωτερικο φιλτρακι και ενα spray bar για κυκλοφορια και βιολογια, να πεσει λιγο μπολι και να βαλω κανα δυο καθαριστες!!!

θερμαντηρα εχω αλλα χρειαζεται να τον βαλω τωρα? Ελεγα να μην το το βαλω, ειναι λιγο 24,5?? Φυσικα και ειναι το πρωτο θεμα που θα ρυθμιστει!!

Παρακατω μερικες φωτο, ελπιζω να μη σας κουρασα!!!
Καθε αποψη-παρατηρηση δεκτη!!

Αλέξης6
10-01-10, 04:27
Πάντως οι φωτογραφίες είναι υπέροχες...

Μπορείς να υπολογίσεις το μέχρι τώρα κόστος της υλοποίησης του αλλά και το συνολικό όταν θα το ολοκληρώσεις?

Τί έκανες όσον αφορά το νερό?

sifnos
10-01-10, 04:42
μπραβο σου Αλεξ.πολυ χαιρομαι που μετα απο πολυ ψαξιμο και μελετη καταληγεις σε αυτο που φανταζοσουν .

amorealex
10-01-10, 11:55
Κουκλάκι το μικρό σου!
:smt041

3r4ndo
10-01-10, 12:13
Παιδια σας ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια!!! Να σας πω την αλη8εια την φωτογραφια δεν την εχω... Απο κοντα ειναι μαγεια, πολυ εντονα χρωματα, και για τον βραχο τι να πω... Ουτε ιχνος αλγης και φουλ στη κοραλινη, δειχνει πανεμορφο!!!

Το κοστος ως τωρα ειναι:
ενυδριο με φιλτρο και φωτιστικο, 30,5ε
ζωντανος αραγονιτης, 9ε
ξωντανος βραχος, 10ε
μανιταρια και φραγκακια, 15ε

Συνολο εως τωρα: 64.5ε
Δεν μπορω να ξερω ποσο θα παει γιατι θα ψαχτω πολυ με τις τιμες!

(για το νερο εχω ενα 18λιτρο κουβα και εναν κινεζικο κυκλοφοριτη των 8 ευρο, το αλατι το ειχα οποτε δεν το υπολογισα μεσα, γενικα αναλωσιμα δεν θα τα συμπεριλαβω)
θα ενημερονω συνεχεια!!!

3r4ndo
13-01-10, 22:02
Παιδια αν δειτε στις φωτογραφιες ενα μανιταρι εχει ανεβει πανω στον "μεγαλο" βραχο, τωρα εχουν γινει 3 στον ιδιο βραχο και τα υπολοιπα σαν να απομακρυνονται απο τα μικρα κομματακια βραχου που τα πηρα, οπτικα μου αρεσει πολυ αλλα μηπως τα ενοχλει η ροη η δεν φτανει ο φωτισμος??

3r4ndo
17-01-10, 23:29
Καλησπερα, εχω προβλημα με το ενυδριακι, εχουν μαζευτει υπερβολικα πολλα μικρα ζιζανια απο 1 εως 3 χιλιοστα, ειναι τοσο πολλα που οταν τα ειδα στην αρχη νομιζα οτι ειναι φυσαλιδες απο το φιλτρο που εχουν γεμισει το νερο και τα τοιχωματα... Τι μπορω να κανω για αυτα..??

Επισης πρεπει να διαλεξω καθαριστες για τον μικροσκοπικο μου υφαλο, τι θα μου πρωτεινατε?!?!

enzo
18-01-10, 09:56
τα ζιζανια που αναφερεις προφανως ειναι κοπηποδα, πολυ καλα για το ενυδρειο σου, δεν τα πειραζεις..
για καθαριστες βαλε κανα turbo σαλιγγαρι και καμια lysmata γαριδα αν θες, μετα ομως πολυ προσοχη στην αλατοτητα σου...:cool:

3r4ndo
18-01-10, 12:53
τα ζιζανια που αναφερεις προφανως ειναι κοπηποδα, πολυ καλα για το ενυδρειο σου, δεν τα πειραζεις.. Ειναι πολλα ομως και βλεπω τα μεγαλα που σερνονται στον αραγονιτη της ηδονης... Αμα αρχισουν και γεννανε... Υπαρχει μηπως κατι μικρο που να τρεφεται απο αυτα..? Να μειωθει λιγακι ο πλυθισμος τους εστω.. Καθονται στο τζαμι και φενεται βρωμικο ενω το καθαριζω 5 φορες τη μερα..
για καθαριστες βαλε κανα turbo σαλιγγαρι και καμια lysmata γαριδα αν θες, μετα ομως πολυ προσοχη στην αλατοτητα σου...:cool:

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!
Προσοχη για την γαριδα ε..? Μ αρεσει παντος!!! Τα σαλιγκαρακια δεν ειναι για τις αλγες?? Δεν εχω ιχνος αλγης ακομα... Να βαλω δυο paguristes (1 blue, 1 red) αντι για τα σαλιγκαρακια?? Μου αρεσουν και αυτα πολυ!!

Alex_Salonica
18-01-10, 13:03
Καταναλωτής κωπήποδων .... βέβαια όχι και από τα πιο εύκολα ψαράκια απ' ότι έχω ακούσει

Neoklis
18-01-10, 13:07
Με τιποτα σε 13 λιτρα...

Alex_Salonica
18-01-10, 13:10
Κάποιοι λένε ότι θέλει 2μετρο ενυδρείο και 50 κιλά ΖΒ ανά μανδαρίνο...

Neoklis
18-01-10, 13:26
δεν μπορουμε σε καμια περιπτωση να πουμε τις ακριβες διαστασεις του ενυδρειου στο οποιο μπορει να ζησει ουτε ποσα κιλα ΖΒ χρειαζεται...
το μονο σιγουρο ειναι οτι ο μανδαρινος ειναι πολυ ευαισθητο ψαρι και συστηνεται να μπει σε πιο ωριμα ενυδρεια, τα οποια μπορουν να του προσφερουν και την αναλογη τροφη...

3r4ndo
18-01-10, 13:32
Χαχαχα, τον ξερω τον κυριο αλλα δεν θελω να πεθανει τιποτα σε αυτο το ενυδριο!! Εδω για την γαριδα και το σκευτομαι...!

Τα featherduster με τι τρεφονται...? Εχουν ξεμυτισει πολλα!!

@@nikos@@
18-01-10, 14:12
Πολυ ομορφο το reef σου!!!:smt041

Γινεται να βαλεις ψαρι σε reef 20l?

3r4ndo
18-01-10, 15:59
Πολυ ομορφο το reef σου!!!:smt041

Γινεται να βαλεις ψαρι σε reef 20l?

Ευχαριστω φιλαρακι!!

Τι ψαρι να βαλεις σε 20 λιτρα..? Ακομη και αν ζησει καποιο ψαρι μεσα δεν εχει νοημα αν δεν το βλεπεις να κινειται και να συμπεριφερεται οπως θα εκανε σε ενα μεγαλυτερο ενυδριο.. Και εγω θα ηθελα να βαλω αλλα πιστευω πως σε ενα τοσο μικρο χωρο μια γαριδα θα ειναι πιο ενδιαφερουσα στην παρατηρηση και θα συμβαλει στην καθαριοτητα, για αυτο και σκευτομαι να βαλω μια!! Αφου βρω ακρη με την αναπληρωση φυσικα, να μην την στρεσσαρω με την αλλατοτητα!!

3r4ndo
21-01-10, 02:15
Παιδια εχω στεναχωρηθει πολυ.. Εκανα σημερα την αλλαγη νερου και καθομουν και χαζευα το μπλε ερημιτακι μου και τα μανιταρακια που πηγαινουν τοσο καλα, εχουν το τριπλασιο μεγεθος απο οτι τη μερα που τα πηρα (δεν μεγαλωσαν, απλα εχουν απλωθει) και ειδα και καποια καινουρια πολυ μικρουλικα τα οποια ειναι λευκα ακομη. Μεσα σε ολη αυτη την ομορφια να σου και μια απταισια..:smt089

Λεω δεν μπορει, αποκλειεται.. Πηρα μεγενθυντικο φακο, ακομη και το μικροσκοπιο εβγαλα απο τη βαση και το εβαλα στο τζαμι του ενυδριου για να δω αν οντως ειναι απταισια και ο φοβος μου επαληθευτηκε... Μια απταισια μεγεθους 2,5 χιλιοστων καμαρωνει πανω στο μωβ βραχακι μου..:smt089

Παιδια πειτε μου τι να κανω, να την ζεματισω με καυτο νερο?? Να την ρουφιξω με συριγγα..? Τοσο μικρη εχει σπορους...?? Δεν θα κοιμηθω αν δεν κανω κατι σημερα.... :(

harilaos
21-01-10, 03:09
Φίλε μου κατ' αρχήν ηρέμισε και μην κάνεις τίποτα βιαστικό.
Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά.
Ηρέμισε και περίμενε αύριο τους έμπειρους που θα σου πούν την άποψή τους.

3r4ndo
21-01-10, 03:18
Θα περιμενω λιγακι ακομη, αν δεν απαντησει καποιος θα κοψω το κομματι που καθεται η θα βγαλω το βραχο και θα ριξω πανω της καυτο νερο, απιονισμενο στο φουρνο μικροκυματων, πανω απο 100 βαθμοι, θα εξατμηστει η απταισια..

Ευχαριστω παντως...

Γιώργος Κ
21-01-10, 03:30
Θα περιμενω λιγακι ακομη, αν δεν απαντησει καποιος θα κοψω το κομματι που καθεται η θα βγαλω το βραχο και θα ριξω πανω της καυτο νερο, απιονισμενο στο φουρνο μικροκυματων, πανω απο 100 βαθμοι, θα εξατμηστει η απταισια..

Ευχαριστω παντως...
Γιατι πανικοβαλεσαι?? :confused:
Διαβασε εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=17425&highlight=aptezia
http://www.wetwebmedia.com/marine/inverts/cnidaria/anthozoa/aiptasia/aiptasia.htm
Δε νομιζω οτι γεννηθηκε σημερα στο ενυδρειο σου και ουτε θα γινει τιποτα να το αντιμετωπισεις αυριο!! ;)
Ηρεμια .... ο πανικος μονο ασχημα αποτελεσματα μπορει να φερει ...

3r4ndo
21-01-10, 04:40
Δεν πανικοβαλομαι, απλα θελω να το αντιμετοπισω αμεσα!! Αυτες οι γαριδες μου θυμιζουν το μεσογειακουλι μου, ειχα δυο τετοιες http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=21537&d=1237595632 και πραγματικα αν μπορουσαν θα ετρωγαν και τις πετρες!!! Λεω να της ριξω καυτο νερακι να ησυχασω, ειναι πολυ μικρη ακομα και ελπιζω να ειναι μονη της!!
-------------------------
Την εβγαλα τελικα, εξυσα με βελονα απο κατω της τον βραχο και την ρουφηξα με συριγγα, χαμπαρι δεν πηρε. οταν την αφισα πανω στο γραφειο μου σε μια σταγονα για να την παρατηρησω μαζευτηκε, την εβγαλα μια φωτο με το κινητο και την πεταξα, οταν βρω μπλε δοντι θα την περασω να την δειτε!!! Οταν μαζευτηκε ηταν μικροτερη απο ενα χιλιοστο!!

aggelospap
24-01-10, 12:17
καλημερα φιλε...απο που πηρες το ενυδρειο σου???αν μπορεις στειλε μου ενα πμ

prospathw
24-01-10, 14:51
εισαι διατεθημενος να ερθεις μεχρι αθηνα για να το παρεις?
αν ναι εχθες που πηγα στο water inn(http://www.waterinn.eu/) με τι φιλτρο που βλεπεις και το φωτιστικο.τιμη δε θυμαμαι(γυρω στα 35 ηταν παντως).
το ειχε και σε πιο μεγαλα(30λ. 60λ.)

3r4ndo
24-01-10, 19:56
καλημερα φιλε...απο που πηρες το ενυδρειο σου???αν μπορεις στειλε μου ενα πμ

Επειδη με εχουν ρωτησει πολλοι για το ενυδριακι, επισυναπτω το μηνυμα που στελνω σε ολους.

Στο water inn στην κηφισια. Κανει 30,45 για την ακριβεια!!
Ειναι το ΕΝΥΔΡΕΙΟ SEN ΑΝΟΙΧΤΟ SILVER 30*20*24
που φενεται εδω:
http://www.aquatek.gr/vb/private.php...=1&pmid=263108 (http://www.aquatek.gr/vb/private.php?do=newpm&forward=1&pmid=263108)

Η γυαλα ειναι γυαλινη και οχι πλαστικη οπως πολλα αλλα στην τιμη αυτη. Οταν ειδα την τιμη νομιζα οτι ηταν μονο η γυαλα αλλα ρωτησα και μου ειπαν οτι ειναι κομπλε και το πηρα!! Εχει και αλλες διαστασεις σε παρομοιες τιμες!! Περιεχει φωτιστικο 18 βαττ και ενα φιλτρακι hang on 300l/h!

3r4ndo
11-02-10, 02:50
Βρηκα σημερα μια απταισιουλα ακομη, ειναι ελαχιστα μεγαλυτερη απο την προηγουμενη. Σκευτομουν να μην ασχοληθω μαζι τους αλλο, ειναι επικινδυνη για το μικρο μου? Δεν εχω και πολλα μεσα και δεν ειναι και τοσο ασχημη..

@@nikos@@
11-02-10, 21:56
Τι ειναι η απταισια?(φωτο)

3r4ndo
12-02-10, 00:24
Τι ειναι η απταισια?(φωτο)

Googlισε aiptasia και θα σου βγαλει απειρες!!

stathis200
13-02-10, 08:40
Σε τόσο μικρό ενυδρείο μπορείς εύκολα να εξαφανίσεις τις απταίζιες.
Διέλυσε calkwasser με ξύδι και ρίξτο πάνω της με μια σύριγκα.
Αλλιώς παίρνεις αυτό
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/aa03c0c141979aec1463e4799e946487/cl/details/anid/037100/JoesJuice%2020%20ml/

Μια καλή ιδέα για τo pico είναι να βάλεις 2-3 sexy shrimp

3r4ndo
13-02-10, 12:15
Σε τόσο μικρό ενυδρείο μπορείς εύκολα να εξαφανίσεις τις απταίζιες.
Διέλυσε calkwasser με ξύδι και ρίξτο πάνω της με μια σύριγκα.
Αλλιώς παίρνεις αυτό
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/aa03c0c141979aec1463e4799e946487/cl/details/anid/037100/JoesJuice%2020%20ml/

Μια καλή ιδέα για τo pico είναι να βάλεις 2-3 sexy shrimp

Αμα το κανω αυτο δεν θα εξαφανισω μονο την απταισια... Δεν θα μεινει τιποτα ζωντανο μεσα... :(

3r4ndo
16-02-10, 00:20
Ομορφα νεακια!!! Εκανα μια μικρη αλλαγη στο aquascape και μετακινοντας το βραχο απο αριστερα τσουυυπ, μια μικρη γαριδουλα!!! Ειναι περιπου ενα εκατοστο, διαφανη με κοκκινες ριγουλες!! Επισης εντοπισα χαζευοντας με το moonlight 5 εριμιτες, και οι 5 ειναι διαφορετικοι... Απο σαλιγκαρακια, εχω ενα μικροσκοπικο.. Πολλα μα πολλα σκουλικακια μικρου μεγεθους.. Τα αναφερω ολα γιατι απο αυτα δεν εχω βαλει τιποτα μονος μου.. Και λεω τωρα.. Οκ για τους εριμητες και το σαλιγκαρακι και τα σκουλικακια που λογικα ηρθαν με καποια κομματια βραχου... Η γαριδα πως στο καλο βρεθηκε εκει μεσα.. Πως δεν την ειχα δει τοσο καιρο και πως επιβιωσε με τις θεμροκρασιες... Δεν εχω βαλει ακομα θερμοστατη, δεν εχω καν θερμομετρο... Και εχει τοσο εντονα χρωματα, μου χτυπισε στο ματι κατεφθειαν μολις βγηκε... Η μονη τροφη που ριχνω ειναι η sera shrimps natural, την ριχνω απο την πρωτη μερα για να διατηρω βιολογια και μαλλον ετσι βρισκει τροφη.. Φωτογραφια δεν υπαρχει περιπτωση να μπορεσω να την βγαλω, θα πρεπει να μετακινησω τον βραχο για να τη δω ξανα και δεν προκειται... Πως θα αναγνωρισω τι ειναι?? Τελος η απτεσια εμεινε ως εχει, θα δω πως θα την χειριστω καποια στιγμη. λογικα με καυτο νερακι!!

3r4ndo
17-02-10, 14:41
Παιδια μια ερωτηση!! Σε διαφορα σημεια ο αραγονιτης εχει γινει ροζ.. Το ιδιο παρατηρω και στην πλατη του ενυδριου την οποια δεν καθαριζω.. Τι ειναι αυτο?? Υπαρχει προβλημα η ειναι οκ???

harilaos
17-02-10, 19:01
χωρίς να είμαι σίγουρος.. η κοραλλίνη δεν είναι ροζ;

madfdg
17-02-10, 19:20
χωρίς να είμαι σίγουρος.. η κοραλλίνη δεν είναι ροζ;

Έτσι ;)

3r4ndo
17-02-10, 21:35
Αρχικα φοβηθηκα για κυανο.. Μαλλον ομως ειναι οπως τα λετε γιατι δειχνει καθαρο και ομορφο!! Μολις ειδα το κουφαρι της γαριδουλας..:( Ολα τα εχω βγαλει φωτο και μολις εχω bt θα τις περασω να τις δειτε..
Τι να επαθε η γαριδουλα..? Εδειχνε τοσο καλα και ημουν σιγουρος οτι δεν την τραυματισα...

madfdg
17-02-10, 21:44
Περίμενε λίγο!Μπορεί να άλλαξε πουκάμισο;)

3r4ndo
25-02-10, 01:25
Πριν απο δεκα λεπτα περιπου σταματησα την κυκλοφορια και εριξα λιγη τροφη, πηρα τον φακο για να χαζεψω λιγο και τι να δω, η γαριδουλα φουριοζα βγηκε να παρει το μεριδιο της!!! Ζει και βασιλευει η ατιμη, τσαμπα στεναχωρια!!
Μολις επεσε πανω της φως μπηκε τρεχοντας στην σπηλια της και την εχασα, ανοιξα την κυκλοφορια και ειπα καληνυχτα! Θα την δω μια μερα παλι!!:) Ανυπομονω να μεγαλωσει λιγο να ξεθαρεψει να την βλεπω και την μερα!!!


Παιδια κατι αλλο, εχω βαλει καποια καινουρια κομματακια βραχου και ενω στο ενυδριο μου δεν εχω ιχνος αλγης σε αυτα μεσα σε μια εβδομαδα περιπου που ειναι εχει εμφανιστει αρκετη... Βεβαια την καθαριζουν οι σαλιγκαροι αλλα καποια σημεια τους ξεφευγουν, γιατι ομως ενω στα υπολοιπα ειναι καθαρα αυτα εβγαλαν αμεσως??

3r4ndo
27-02-10, 16:22
Καλησπερα σε ολους!! Οπως υποσχεθηκα επεστρεψα με υλικο, βεβαια ειναι τραβηγμενες απο κινητο αλλα κατι φενεται!! :)

1.) το πουκαμισακι
2.) η γαριδουλα μου, δεν την προλαβα εξω αλλα φενεται λιγακι!! Την πρωτη φορα που την ειδα δεν ειχε την ασπρη γραμμη στην πλατη...! Μπορει καποιος να αναγνωρισει τι ειναι??
3.) αυτο τι ειναι??? Περα απο τα κοπηποδα που κατακλυουν τα παντα το βλεπω πολυ συχνα!!
4.) αυτο ειναι το γκαζον που πιασανε τα καινουρια κομματακια, στο μεγαλο κομματι επεσε σκουπα το βραδυ και φανηκε η κανονικη του μορφη, πιστευω συντομα θα ειναι ολα καθαρα..!!
5-6.) το ροζ που σας ελεγα. τελικα τι ειναι??
7-8.)οι απταισιουλες, η μια ειναι μικροσκοπικηενω η αλλη φενεται.. θα βγαλω καποια στιγμη τον βραχο και θα τις ζεματισω με καυτο νερακι πανω τους!!

Μου εχει τελειωσει το αλλατακι και δεν εχω κανει αλλαγη τρεις εβδομαδες τωρα, αμμωνια δεν εχω καθωλου, αλλες μετρησεις δεν εχω. Μολις βρω λευτα θα παω να παρω ενα αλλατακι και θα κανω αλλαγη!!

3r4ndo
27-02-10, 20:15
Την επιασα και εξω!!!:grin:

Δεν εχει πλεον καθωλου κοκκινο, ροζιζει λιγακι ομως!!! Θα ξαναβρει το χρωμα της η παιζει κατι αλλο????

3r4ndo
02-03-10, 12:38
Παπαρατσι εχω γινει!!! Εδω με ενα κομματι απο τον αυτοχειρα σαλιγκαρο, αποφασισε να βγει απο το ενυδριο και τον βρηκα αποξηραμενο, τον εβγαλα απο το κελυφος του και το εριξα μεσα για να φιλοξενησει καποιον εριμητη, μεσα σε λεπτα ειχε μπει μεσα ενας, του οποιου το σπιτακι δεν ειδα ποτε, και αρχισε καθαρισμο. Ενα απο τα "σκουπιδια" που πεταξε κραταει η γαριδουλα!!

almost
03-03-10, 10:47
Δεν ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τόσο μικρό σύστημα, αλλά νομίζω ότι είναι από τους καλύτερους τρόπους για να μαθαίνει κανείς για θαλασσινό. Με βάζει σε :rolleyes:

3r4ndo
03-03-10, 11:53
Πιστευω οτι βλεπεις τη λεπτομερια, πραγματα που σε ενα μεγαλυτερο ενυδριο δεν θα παρατηρουσες ποτε... Και εχει πραγματικα πολλα να προσφερει!!

Liz@
18-03-10, 19:58
μας βαζεις σε πειρασμο για reef..!!

πολυ ωραιο το ενυδρειακι σου!! ο βραχος ειναι απιστευτος, εχει τελεια χρωματα..!

3r4ndo
19-03-10, 11:28
Ευχαριστω!!! Και γιατι οχι? Μεχρι τωρα δεν εχω αντιμετωπισει καμια δυσκολια και δεν εχω βαλει ακομα θερμαντηρα, στους 22,5 βρισκεται και ζουν και βασιλευουν ολα!! Τωρα θα βαλω και το ελιγουελ με το πελτιερ για ψυξη-θερμανση και θα ειναι κομπλε!!!

Αλέξης6
19-03-10, 14:09
+++:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Liz@
19-03-10, 17:17
Ευχαριστω!!! Και γιατι οχι? Μεχρι τωρα δεν εχω αντιμετωπισει καμια δυσκολια και δεν εχω βαλει ακομα θερμαντηρα, στους 22,5 βρισκεται και ζουν και βασιλευουν ολα!! Τωρα θα βαλω και το ελιγουελ με το πελτιερ για ψυξη-θερμανση και θα ειναι κομπλε!!!


δε τα καταλαβαινω ολα αυτα που λες γιατι ακομα δε το κατεχω με το θαλασσινο ειδικα!! μια απορια παντως ειχα, αν καποιος αποφασισει καποια στιγμη στο μελλον να κανει κατι τετοιο τον βραχο τον ζωντανο που τον βρισκεις???(στη θαλασσα?? zw)

potami
19-03-10, 17:56
τον πουλανε στα καταστηματα

3r4ndo
27-03-10, 16:51
Μερικες φωτο με το νεο aquascape 20 μερες μετα, σας προκαλω να ξεχωρισετε τα μεσογειακα βραχακια τα οποια εχουν καθαρισει πλεον εντελως απο αλγες!!! Την ιδια μερα μπηκε και η γαριδουλα, δικια μας η κουκλα, μεσογειακο αιμα, κανει παρεα με την μικρη κοκκινοροζ αλανιαρα απο τα πιο θερμα!!! Τα ελληνικα ερημιτακια κανουν τρελη δουλεια, σκαρφαλονουν και στην πλατη και τρωνε την αλγη, καθε μερα και λιγοτερη μενει και το ενυδριακι ολο και πιο καθαρο!! (μη βαρατεεΕΕΕ!!!!!!!!!)

3r4ndo
12-04-10, 00:06
Παιδια παραλιγο να την παθω... Εδω και 15 μερουλες εχω μια ανεμονη, θα ανεβασω φωτο καποια στιγμη, ολα εδειχναν μια χαρα, τα χρωματακια της εχουν γινει υπεροχα, εντονα!!
Κανω να ριξω μια ματια στο ενυδριο και παθαινω την πλακα μου, ειχε μαζευτει και ετρωγε τα πλοκαμια της(τα ειχε μεσα στο στομα και κανα δυο εχουν λιωσει...).. Λεω τωρα θα μου τα γυρισει ολα τουμπα και παει η γυαλα μου...
Πηρα αμεσως τις κατεψυγμενες γαριδουλες, εριξα λιγο ζουμι και εβγαλα ενα μεγαλουτσικο κοματι, μολις εριξα το ζουμι αρχισε να ανοιγει, της εδωσα την γαριδουλα και σαν αν συνηλθε εντελως, αν εξαιρεσουμε τα 2 πλοκαμακια που εκαψε..!
Ειχα διαβασει σε καποιο ποστ οτι ετσι μαζευονται οταν ειναι να τα κανουν ολα λιμπα και ημουν ετοιμος να την βγαλω αλλα νομιζω επραξα σωστα.. Μια μεγαλη αλλαγη αυριο το πρωι και ο θεος βοηθος!! (Την γαριδουλα την επεστρεψα στην φυση την προηγουμενη εβδομαδα.)

almost
12-04-10, 00:30
Υποτίθεται ότι το target feeding δεν είναι απαραίτητο στις ανεμώνες, αν το νερό είναι πλούσιο σε στοιχεία.

Τουλάχιστον, αυτό έχω διαβάσει, αλλά ας μας πει και κάποιος έμπειρος, γιατί δεν έχω εμπειρία στο θέμα.

3r4ndo
24-04-10, 01:19
Παιδες, το καλοκαιρακι ερχεται, συντομα αρχιζουν οι βουτιες και παιρνω το θαρρος να πω οτι δεν θα διστασω να βαλω τα κοραλλακια που καθομαι και χαζευω με τις ωρες στο βυθο.. Για αυτο αλλωστε για πανω απο 3 μηνες τωρα διατηρω 23-24 βαθμους και εχω προσθεσει ολοζοντανα κομματακια βραχου ωστε να περασω λιγη μεσογειακη βιολογια και ζωη.. Καποια εμπειρα ματια θα ειδαν και την ανεμονη στο βιντεο με τα αμφιποδα, την οποια ψαρεψα στο αγαπημενο μου μερος και θαυμαζω ενα μηνα τωρα!!
Δυστυχως δεν εχω αξιωθει να παρω αυτον τον ελιγουελ και η ανυπομονισια μου δεν λεγεται, απλα δεν θελω να ρισκαρω να τα χασω ολα απο μια αυξηση της θερμοκρασιας... (Μηπως γνωριζει κανεις καποιο αλλο παρομοιο συστηματακι οικονομικοτερο..??) Δεν ειμαι τσιγκουνης παιδια.. Χρηματα δεν υπαρχουν και το χομπυ ειναι αρρωστια..!!!!

lion
24-04-10, 08:18
Έλεγχος Θερμοκρασίας (http://www.heatsink-guide.com/content.php?content=control.shtml)

3r4ndo
25-04-10, 10:16
Έλεγχος Θερμοκρασίας (http://www.heatsink-guide.com/content.php?content=control.shtml)
Ευχαριστω!!
Αυτο αν καταλαβα καλα ειναι για ανεμιστηρακι και ελεγχει την ταση, εγω θελω κατι με ψυξη θερμανση για να αξιοποιησω σωστα το πελτιερ!! :)

lion
25-04-10, 11:51
Χωρίς να είμαι ειδικός,
ίσως μπορεί να μπεί ένα ρελέ εκεί που θα συνδεόταν κανονικά ο ανεμιστήρας και στο ρελέ να μπεί το πέλτιερ
ή να χρησιμοποιηθεί κάποιο MOFSET που να μπορεί να αντέξει το πέλτιερ.

Επίσης μπορείς αντί για την κατασκευή του link, να μετατρέψεις ένα παλιό ενυδρειακό θερμαντικό σώμα/θερμοστάτη αλλά θα σου φάει χώρο
-------------------------
Aν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το πελτιερ και για ψύξη και για θέρμανση δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο εκτός του να κάνεις 2 κυκλωματάκια ένα για να ελέγχει ψύξη και ένα για θέρμανση φυσικά με το ίδιο πελτιερ.

3r4ndo
25-04-10, 12:16
Aν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το πελτιερ και για ψύξη και για θέρμανση δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο εκτός του να κάνεις 2 κυκλωματάκια ένα για να ελέγχει ψύξη και ένα για θέρμανση φυσικά με το ίδιο πελτιερ.

Αρχικα (πριν δυο χρονακια) ετσι το ειχα σκευτει, ενα κυκλωμα για ανωτερη και ενα για κατωτερη θερμοκρασια.. Οταν γραφτηκα εδω ανακαλυψα το ελιγουελ και μου φενεται μακραν καλυτερο, μια ερωτησουλα που απευθυνεται σε κατοχους ελιγουελ, σε διακοπη ρευματος διατηρει τις παραμετρους ετσι..? (επειδη εχω ακουσει διαφορες τιμουλες, ποσο παιζει αυτο το μαρτζαφλαρι??)

Πιθανοτατα για κατι σωστο και ομορφο ειναι μονοδρομος..

3r4ndo
02-05-10, 01:36
Ελειπα μερικες μερουλες και γυρισα με δυο μαραθωνιτικες ανεμονες!! Σκευτομαι αναμεσα στην κοκκινη και την ροζ ενω σιγουρα θα κρατησω την μικρη μου μωβ!!!

1. η μωβ
2. η ροζ
3. η κοκκινη
4. ακυρο, η γαριδουλα μου!!!:D

Ποια λετε να κρατησω απο τις ανεμονες??

almost
02-05-10, 08:50
Αυτή στη πρώτη φώτο μου αρέσει περισσότερο.

Liz@
04-05-10, 09:53
εμενα μου αρεσει και η κοκκινη! δινει περισσοτερο χρωμα..!

3r4ndo
04-05-10, 11:20
Η γυαλιτσα μου μπηκε επιτελους στην τελικη ευθεια, απο ανεμονες κρατησα μονο την μοβ(πρωτη φωτο). Εχω και τα χρηματα για τον ελιγουελ οποτε συντομα θα μου φυγει αυτη η ανυσυχια, μενει ενα μεγαλυτερο hang on φιλτρακι (πιθανοτατα diy με μια eheim universal να μην ακουγεται τιποτα) και καποιες μακροαλγες που θα πνιξουν τον χωρο δεξια-αριστερα-πισω απο τον βραχο και θα συμβαλουν στην βιολογια και στην εμφανιση. Τελικος σκοπος ειναι να φιλοξενισω καποια κοραλια απο τον ευβοικο και εναν μοναδικο tripterygion tripteronotus...

Τι πιστευετε για τον ψαρη?? Εχω δει να φιλοξενειται σε 18λιτρο φιλου για μεγαλο διαστημα(περιπου 4 μηνες, μεχρι που μετακομισε σε 50λιτρο μαζι με βραχο αμμο κτλ) Επισης υπαρχει παντα η δυνατοτητα επιστροφης του στην φυση αν οτιδηποτε παει στραβα.

almost
04-05-10, 11:35
Εχω και τα χρηματα για τον ελιγουελ οποτε συντομα θα μου φυγει αυτη η ανυσυχια..

Θα βάλεις πελτιερ;
Αν ναι που το βρήκες και πόσο;
Τι υπολογίζεις να κατεβάσει σε θερμοκρασία;

(Sorry αν σου χαλάω το post αλλά σκέφτομαι τον μονομάχο που είναι ήδη στους 27C).

Cornellius
04-05-10, 12:08
ΕΡΩΤΗΣΗ:

πως συντηρείς το σύστημα χωρίς skimmer φίλε μου?

εχω 2-3 νανο ενυδρειακια 15-20 λίτρα και θα με ενδιεφερε να παω προς το θαλασσινο κανοντας μια αρχη! τι αλλο θα χρειαστώ?

Πάνος
04-05-10, 19:20
το σκιμμερ σε απαλλασει απο περιττη οργανικη υλη..δηλαδη δεν επιτρεπει χοντρικα να ανεβουν πολυ τα νιτρικα σου και σε γλιτωνει απο πολλες και μεγαλες αλλαγες...σε τοσα λιτρα ομως δεν ειναι δυσκολες οι συχνες αλλαγες...;)

3r4ndo
04-05-10, 21:03
Θα βάλεις πελτιερ;
Αν ναι που το βρήκες και πόσο;
Τι υπολογίζεις να κατεβάσει σε θερμοκρασία;

(Sorry αν σου χαλάω το post αλλά σκέφτομαι τον μονομάχο που είναι ήδη στους 27C).

27 για μονομαχο καλα δεν ειναι?? Το πελτιερ το εχω απο τοτε που ποσταρα το θεματακι με τον ελεγχο θερμοκρασιας, e-bay!!!! Στα 13 λιτρα με ενα καλο σωμα για να τραβαει τη θερμοτητα του θα κανει οτι θες!!! Θα το βαλω στους 21-23 και θα δουλευει ανετα!!!

ΕΡΩΤΗΣΗ:

πως συντηρείς το σύστημα χωρίς skimmer φίλε μου?

εχω 2-3 νανο ενυδρειακια 15-20 λίτρα και θα με ενδιεφερε να παω προς το θαλασσινο κανοντας μια αρχη! τι αλλο θα χρειαστώ?

Οπως ειπε ο φιλος, αλλαγες!!
Αφου πρωτα λυσεις το θεμα της θερμοκρασιας και της αναπληρωσης θα χρειαστεις τον βασικο εξοπλισμο: ρεφρακτομετρο, κυκλοφοριτη, βραχο, αραγονιτη, αλλατι, φωτιστικο, τεστακια και ενα κουβα με μια αντλιουλα για την προετοιμασια του νερου, μπορεις να βαλεις και ενα hang on φιλτρακι με υαλοβαμβακα να μαζευει τα χοντρα και να τον αλλαζεις συνεχεια η να το κανεις χημικο.

Πανο το δικο μου με την μακροαλγη που θα μπει μεσα, θα ειναι σαν φυτεμενο!!! Ετσι πιστευω θα γινει λιγο πιο σταθερο (λιγοτερες αλλαγες) και θα το αναδειξει!! Θα φτιαξω μια φωτο με το γνωστο προγραμμα να δειτε τι εννοω!!

Πάνος
04-05-10, 21:57
αναμενουμε...;)

3r4ndo
04-05-10, 22:10
αναμενουμε...;)
Δεν αργησα ε??? :p:p

Για πειτε μου τι λετε?!?!? Αν ειναι να παω για βουτια μεσα στην εβδομαδα!!

Πάνος
04-05-10, 22:30
να πας να πας :p
εχω κι εγω λιγο απο την αλγη αυτη στην καραντινα μου...ελπιζω να πιασει και να προχωρησει γιατι ειναι απνεμορφη..σαν φτερη...;)

3r4ndo
05-05-10, 00:32
Θα παω και θα μαζεψω διαφορες οχι μονο αυτην!!! Θα μαζεψω και μικρα βραχακια για γυρο γυρο και θα βγαλω και κανα κοραλακι!! Τωρα που θα παρω τον ελιγουελ θα γινει τρελα το μικρο!!!:grin:

almost
05-05-10, 08:48
Δεν αργησα ε??? :p:p

Για πειτε μου τι λετε?!?!? Αν ειναι να παω για βουτια μεσα στην εβδομαδα!!

Να πας, ωραίο είναι!




Υ.Γ. Τώρα καλά είναι τα 27C, όταν πιάσουν οι ζέστες όμως..

3r4ndo
05-05-10, 09:01
Να πας, ωραίο είναι!




Υ.Γ. Τώρα καλά είναι τα 27C, όταν πιάσουν οι ζέστες όμως..

Απο τη στιγμη που δεν σε πειραζει η εξατμηση βαλτου ενα ανεμιστηρακι και θα τη βγαλει ανετα!!! Αν και αμα εχεις το ελιγουελ, τα δυο σωματα μου κοστισαν 10ε με μεταφορικα!!! Απλα σκεψου και την καταναλωση, περιπου 130 βαττ..:smt091

3r4ndo
06-05-10, 12:41
Παιδια βρηκα εναν ελεγκτη θερμοκρασιας παρομοιο με τον ελιγουελ, η τιμουλα του ειναι στα 46 ευρω κομπλε. ειναι αυτο εδω: http://www.marex.gr/html/page.asp?Lang=2&PageID=45&pr_id=37

Το γνωριζει κανεις???

3r4ndo
07-05-10, 17:23
Απο τις 3 το βραδυ εως τις 8 το πρωι γινοταν η προσαρμογη του κουκλου μου!!! Ενα πανεμορφο και πολυ φαγανο tripterygion tripteronotus!! Ο ψαρης προσαρμοστηκε πολυ γρηγορα στο νεο του περιβαλλον και φενεται να μην πτωειται απο τις επιθεσεις της γαριδουλας οταν παει στην φωλια της, ισα ισα την πλησιαζει ολο και περισσοτερο και την ακολουθει γυρο γυρο απο τον βραχο οταν εκεινη βγαινει να φαει!!! Ακολουθει ενα βιντεο με το δευτερο και τελευταιο του γευμα για σημερα!!

http://www.youtube.com/watch?v=8BeUgWVezNM
(http://www.google.gr/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.fishbase.org%2Fsummary%2FSpec iessummary.php%3Fid%3D1778&rct=j&q=tripterygion+tripteronotus&ei=3irkS6HbFYGWOMu_0eUN&usg=AFQjCNFXD7Fro47Mm6BiYVupaeNot-td1A)

platy
14-05-10, 21:43
φιλε σ εχω στειλει ενα πμ...παρεπιπτοντος τι εγινε με την αλγη...υπαρχει?

3r4ndo
15-05-10, 14:10
φιλε σ εχω στειλει ενα πμ...παρεπιπτοντος τι εγινε με την αλγη...υπαρχει?

Ελειπα φιλε μου, ημουν στη πατρα και γυρισα χθες.. Η αλγη υπαρχει αλλα θελει βουτια, εβγαλα μακροαλγη απο καποια βραχια και την εβαλα να δω αν θα μου αρεσει, τελικα την ξαναβγαλα και οταν βουτηξω θα βρω την συγκεκριμενη που την εχω βαλει στο ματι καιρο τωρα!!