Επιστροφή στο Forum : Απορία για artemia!
Kαλησπέρα παιδιά. Έχω μια απορία. Εχω διαβασει πολλα αρθρα και εχω δει πολλα βιντεο σχετικα με την εκκολαψη αυγων αρτεμιας. Η απορια μου ειναι η εξης: Υστερα απο την εκκολαψη, πως μπορω να διατηρησω τις αρτεμιες και να τις μεγαλωσω, ωστε να ταιζω και μεγαλυτερα ψαρια? Τι θα χρειαστω για να το κανω αυτο?
Τώρα, για μεγάλα ψάρια, απ'ό,τι διάβαζα, δεν πρέπει να πολυσυμφέρει να τις εκκολάψεις και να τις μεγαλώσεις (όσοι τις μεγαλώσανε, το κάνανε περισσότερο από ενδιαφέρον για τον οργανισμό αυτόν καθ'εαυτόν, και όχι για τάισμα.. κάνε μία αναζήτηση, κάτι πρέπει να υπάρχει..) Αν δεν κάνω λάθος πάντως, πρέπει να κυκλοφορεί κατεψυγμένη αρτέμια στα πετ-σοπ (μεγάλη εννοώ, για μεγάλα ψάρια).. Εδώ ας περιμένουμε κάποιο γνώστη να απαντήσει..
απο xontros http://www.aquatek.gr/vb/images/statusicon/user_offline.gif
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28149&highlight=%EC%E5%E3%E1%EB%F9%EC%E1+%E1%F1%F4%E5%EC %E9%E1%F2
Αν θελεις να ταισεις μεγαλα ψαρια Στελιο να παρεις κατεψυγμενη της ocean nutricion η οποια αν ταιζεις 1 φορα στις τρεις μερες για τα 4-5 κιχλιδακια που θα εχεις εσυ θα την βγαλεις 4-5μηνες με 4 ευρω.
Ναι κι αυτη η λυση ειναι ωραια. Το προβλημα ομως ειναι οτι θα ειναι πολυ ενδιαφερον να την μεγαλωσω μονος μου, γι' αυτο ρωταω. Θελω να ασχοληθω με αναπαραγωγη αρτεμιας.
Aiolos-910
15-12-09, 03:51
Κάποιες εταιρίες, όπως η HOBBY έχει δύο σκευάσματα με βάση το φυτοπλαγκτόν.. το ένα το ρίχνεις από τη 3 μέρα μετά την εκκόλαψη και το άλλο μετά την 8-10 μέρα.
Η άλλη λύση είναι να κάνεις παραγωγή φυτοπλαγκτόν σε υγρή μορφή (προϊόν της GroTech με πολύ εύκολη διαδικασία) και να τις διατηρείς/ταΐζεις μ αυτό.
Ως ενήλικα άτομα τρέφονται και με σπιρουλίνα σε σκόνη ή με... μαγιά
Το ποσοστό επιτυχίας στην ανάπτυξή τους εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες.... αλατότητα, θερμοκρασία, φωτισμό...
Kαλησπέρα παιδιά. Έχω μια απορία. Εχω διαβασει πολλα αρθρα και εχω δει πολλα βιντεο σχετικα με την εκκολαψη αυγων αρτεμιας. Η απορια μου ειναι η εξης: Υστερα απο την εκκολαψη, πως μπορω να διατηρησω τις αρτεμιες και να τις μεγαλωσω, ωστε να ταιζω και μεγαλυτερα ψαρια? Τι θα χρειαστω για να το κανω αυτο?
1. Υπάρχουν στην αγορά αυγά αρτέμια με διαφορετικές ποσόστωσης εκκόλαψης (όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο πιο ακριβά τα αυγά). Εγώ έχω δουλέψει με τη μεσαία κατηγορία, ούτε τα φθηνιάρικα ούτε τα πολύ ακριβά. Παίρνεις όποια θέλεις, η διαφορά είναι ότι αν πάρεις π.χ. τα φθηνά, θα ρίχνεις πιο πολλά αυγά (σε σχέση με τα ακριβά αυγά) για να έχεις τον ίδιο αριθμό αρτέμιων.
2. Κάνεις (προφανώς) όλη τη διαδικασία εκκόλαψης που είναι και σε αυτό το forum καλά γραμμένη (μισό κουταλάκι της ζάχαρης το μαγειρικό αλάτι για 2 lt νερού, δουλεύει μια χαρά).
3. Ξεχωρίζεις τα ζωντανά αρτέμια με την παραπάνω διαδικασία (τα ξεπλένεις με νερό της βρύσης γιατί το νερό που ήταν με τα αυγά έχει ουσίες που δεν πρέπει να πάρεις –ούτε να ταΐσεις ψάρια εάν δεν ξεβγάλεις τα αρτέμια) και τα βάζεις σε όσο μεγαλύτερο δοχείο έχεις (δοχείο ή ενυδρείο, όσο μεγαλύτερο τόσο πιο εύκολα διατηρούνται σταθερές οι συνθήκες και τόσο πιο συχνά ταΐσματα θα μπορείς να κάνεις με μεγάλα αρτέμια στο ενυδρείο σου. Εγώ δούλευα με ένα 60ρι ενυδρείο και μου έδινε ένα καλό τάισμα την εβδομάδα για περίπου 50 Ζωοτόκα και 50 καρδινάλιους).
4. Οι συνθήκες του νερού που θα είναι τα αρτέμια προκειμένου να μεγαλώσουν: Temp 25-30C (το 25 εμένα μου δούλευε άψογα και θεωρείται ιδανικό), Salinity 30-35, Density 1.0222-1.0260, pH 8-9 (κάτω από 5 ή πάνω από 10 δεν θα ζήσουν).
5. Συγκρατημένος αερισμός στο νερό με χοντρή φυσαλίδα (χωρίς πέτρα) αλλά σε πολλά σημεία. Αλλαγές νερού (εγώ δεν κατάφερα να φτιάξω φίλτρο που να μου καθαρίζει το νερό και να μην τα τραβάει και αυτά, εσύ μπορεί να τα καταφέρεις) περίπου 20% την εβδομάδα (με κανονικό ενυδρειακό αλάτι, όχι μαγειρικό θα ψοφήσουν) απαλό φωτισμό (σε αντίθεση με την εκκόλαψη που καλό είναι να έχεις την λάμπα αναμμένη 24 ώρες την ημέρα - θα δεις πολύ μεγαλύτερα ποσοστά - στο να τα αναπτύξεις δεν θέλουν πολύ φως. Εγώ δεν άναβα λάμπα, ότι φως υπήρχε στο δωμάτιο. Τα αρτέμια έλκονται από το φως, άρα κολυμπάνε περισσότερο άρα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια άρα θέλουν πιο πολύ τάισμα και δεν είναι δύσκολο να τα υπερταίσεις και να χαλάσει το νερό).
6. Τάισμα: παλιά που δεν έβρισκα τροφή να ταΐσω έφερνα την σπιρουλίνα άλγη από τη Χαβάη αλλά τώρα η sera micron δουλεύει μια χαρά. Θα πρέπει το νερό να έχει συνέχεια μια μικρή πράσινη θολούρα. Το πόσο τροφή θα ρίξεις εξαρτάται από το πόσα αρτέμια έχεις και πόσα λίτρα νερό. Ρίχνεις λίγη τροφή σε ένα ποτήρι νερό (αν ρίξεις κατευθείαν μπορεί να πέσει σε γρουμπούλια και μετά απλά θα σαπίσει) ανακατώνεις απαλά να διαλυθεί και προσθέτεις στο δοχείο- ενυδρείο. Ενδεικτικά, εάν έχεις 5000 αρτέμια στο λίτρο την πρώτη εβδομάδα πρέπει να βλέπεις 15-20cm σε βάθος και τις επόμενες 20-25cm (βάζεις κάτι λευκό μέσα στο νερό σε κάποιο βάθος για να ελέγξεις τη θολούρα). Μπορεί να φαίνεται χαοτικό (άντε μέτρα εάν έχεις 5000 αρτέμια στο λίτρο) αλλά η εμπειρία λέει ότι στην αρχή θα τα υπερταίσεις μετά δεν θα τα ταΐσεις αρκετά και τελικά θα δεις ότι ας πούμε στο δικό σου σύστημα 0.5 gr την ημέρα είναι αρκετό.
7. Γενικές πληροφορίες: τα αρτέμια αρχίζουν να τρώνε περίπου 12 ώρες μετά την εκκόλαψη. Για να ενηλικιωθούν θέλουν περίπου 8 ημέρες, σε ιδανικές συνθήκες θα ζήσουν 3 μήνες, η θηλυκιά δίνει περίπου 75 μικρά αρτέμια την ημέρα, το χρώμα τους μπορεί να είναι αμυδρό ροζ ή κίτρινο ή πράσινο (αν τρώνε πολύ άλγη), όσο πιο μικρά τα είναι τόσο πιο πολλές πρωτεΐνες έχουν , όσο μεγαλώνουν χάνουν πρωτεΐνες και έχουν περισσότερο λίπος (αλλάζει η ποιότητα δηλαδή της τροφής των ψαριών σου).
Ελπίζω να βοήθησα, ότι ξέχασα με ρωτάς.
Αυτά είναι. Ευχαριστώ πολύ. Και έχω ακούσει οτι για τροφη μπορω να αφησω ενα δοχειο με νερο στον ηλιο, ωστε να πιασει αλγες και μετα να ταιζω με αυτο. Κατα τ' αλλα μπορω μετα την εκκολαψη να τις βαλω σε ενα μεγαλο μπολ και να τις μεγαλωσω εκει (μαζι με φωτισμο, θερμοστατη και αερα και εννοειται ανοιχτο μπολ)?
Κανε κατι ... αναλογο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33377 :p
Αυτά είναι. Ευχαριστώ πολύ. Και έχω ακούσει οτι για τροφη μπορω να αφησω ενα δοχειο με νερο στον ηλιο, ωστε να πιασει αλγες και μετα να ταιζω με αυτο. Κατα τ' αλλα μπορω μετα την εκκολαψη να τις βαλω σε ενα μεγαλο μπολ και να τις μεγαλωσω εκει (μαζι με φωτισμο, θερμοστατη και αερα και εννοειται ανοιχτο μπολ)?
Όπου θες τις βάζεις (ας πούμε οι αμερικάνοι τα μεγαλώνουν σε κάδους για σκουπίδια), προτίμησε κάτι διαφανές (πλαστικό ή γυαλί). Αν έχεις κάτι διαφανές:
1. Βλέπεις καλύτερα τη συμβαίνει μέσα (π.χ. τη θολούρα από το τάισμα).
2. Μπορείς να φωτίσεις όποια περιοχή θέλεις (π.χ. το βράδυ φωτίζεις με φακό μια γωνία, μαζεύονται τα αρτέμια και τραβάς με σωληνάκι του αέρα από άλλη μεριά από τα αρτέμια από τον πάτο που είναι οι βρωμιές για αλλαγή νερού).
3. Θερμοκρασία 25C, λίγες ώρες φως, χοντρές φυσαλίδες.
4. Τα artemia είναι non selective filter feeders τρώνε οτιδήποτε είναι σε διάμετρο που να μπορούν να φάνε (ανάλογα με την ποσότητα του οξυγόνου που έχει το νερό: αν έχει λίγο οξυγόνο τρώνε βακτήρια, detritus και yeast cells αλλά όχι άλγη. Από την τροφή που τρώνε εξαρτάται και το χρώμα που έχουν. Για αυτό θέλεις χοντρές φυσαλίδες και αλλαγές νερού, για να τρώνε άλγες. Αλλιώς και βακτηρίδια να πετάς μέσα όπως stress zyme της AP θα ζήσουν. Μπορούν να φάνε μαγιά για ψωμί, κρέας, κρόκο αυγού και πολλά άλλα. Με κρόκο αυγού είναι εύκολο να τα ταΐσεις: βράζεις ένα αυγό, παίρνεις ένα πολύ μικρό κομμάτι του κρόκου και το βάζεις π.χ. σε τούλι και κάνεις βυθίσεις σε ένα ποτήρι. Ότι βγει σαν ζουμί μέσα στο ποτήρι το πετάς για φαί και τον υπόλοιπο κρόκο στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Αν δεν θέλεις να έχεις κάποιον αριθμό από μεγάλα αρτέμια, αλλά αρκετό αριθμό για να ταΐζεις, να κάνεις καλλιέργεια κανονική, οι άλγες είναι το καλύτερο φαί). Μπορείς να τα ταΐσεις και με την άλγη που βγάζεις από το ενυδρείο σου που πιάνει στα τζάμια, απλά ότι ταΐζεις θα πρέπει να είναι σε μορφή σκόνης του ταλκ, πάρα πολύ ψιλό δηλαδή για να μπορούν να το φάνε.
OK φιλε μου σ' ευχαριστω παρα παλυ. Οι πληροφοριες σου ηταν πολυ κατατοπιστικες. Οτι αλλο χρειαστω θα σε ρωτησω!
-------------------------
Κατι αλλο....Οταν θα τα βγαλω απο την γεννηστρα (μολις δηλαδη εκκολαφθουν) οταν θα τα βγαλω για να τα πλυνω δεν θα ψωφησουν? Επισης μπορω απο την δευτερη μερα να ταιζω με αυγο?
OK φιλε μου σ' ευχαριστω παρα παλυ. Οι πληροφοριες σου ηταν πολυ κατατοπιστικες. Οτι αλλο χρειαστω θα σε ρωτησω!
-------------------------
Κατι αλλο....Οταν θα τα βγαλω απο την γεννηστρα (μολις δηλαδη εκκολαφθουν) οταν θα τα βγαλω για να τα πλυνω δεν θα ψωφησουν? Επισης μπορω απο την δευτερη μερα να ταιζω με αυγο?
Πάντα πάντα πάντα (είτε είναι για να ταΐσεις τα ψάρια είτε για να τα μεταφέρεις αλλού) τα ξεπλένεις με νερό τις βρύσης. Το αυγό τους που σπάει για να βγούνε έχει ουσίες που δεν πρέπει να μεταφερθούν.
Όχι, δεν ψοφάνε max 2' ξέπλυμα το αντέχουν (αυτό είναι το max που έχω κάνει εγώ, δεν έχω χρονομετρήσει πόσο θέλουν για να ψοφήσουν, δεν υπάρχει λόγος, αλλά κανά 45'' είναι καλά). Δεν θα ανοίξεις την βρύση τέρμα, με απαλή ροή. Πρέπει να έχεις καλή απόχη (ειδική για αρτέμια) για να μην τα βλέπεις να γλιστράνε από την απόχη με το ξέβγαλμα. (Επίσης, υπάρχουν απόχες για αρτέμια που πιάνουν τα μεγάλα και ο γόνος περνάει από μέσα, εγώ με τέτοια έπιανα τα μεγαλωμένα για να τα δώσω στα ψάρια).
Τάισμα θέλουν 12 ώρες μετά που θα έχουν εκκολαφθεί, τότε έχουν καταναλώσει τη δική τους τροφή και αναζητούν. Επειδή στην αρχή είναι μικροσκοπικά και δεν έχουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας, καλό είναι να μην τα αφήσεις νυστικά. Ρίξε την τροφή ας πούμε στις 10 ώρες.
Με κρόκο δεν έχω ταΐσει τόσο νωρίς, πιστεύω ότι θα το δεχθούν σαν φαγητό (κανονικά τρώνε άλγες αλλά σε χαμηλό οξυγόνο δέχονται και τις άλλες τροφές). Θέλει προσοχή το αυγό γιατί εάν μείνει μέσα στο νερό δεν θα μπορείς να μείνεις εσύ μέσα στο δωμάτιο (από την βρώμα).
Προτείνω να ξεκινήσεις με άλγες, μέχρι να δεις πόσο πρέπει να ταίζεις το δικό σου σύστημα και μετά να πας σε πιο προχωρημένες τεχνικές.
-------------------------
7. Γενικές πληροφορίες: τα αρτέμια αρχίζουν να τρώνε περίπου 12 ώρες μετά την εκκόλαψη. Για να ενηλικιωθούν θέλουν περίπου 8 ημέρες, σε ιδανικές συνθήκες θα ζήσουν 3 μήνες, η θηλυκιά δίνει περίπου 75 μικρά αρτέμια την ημέρα, το χρώμα τους μπορεί να είναι αμυδρό ροζ ή κίτρινο ή πράσινο (αν τρώνε πολύ άλγη), όσο πιο μικρά τα είναι τόσο πιο πολλές πρωτεΐνες έχουν , όσο μεγαλώνουν χάνουν πρωτεΐνες και έχουν περισσότερο λίπος (αλλάζει η ποιότητα δηλαδή της τροφής των ψαριών σου).
Ελπίζω να βοήθησα, ότι ξέχασα με ρωτάς.
Έγραφα από μνήμη και τα έγραψα ανάποδα (τσέκαρα τα δευτέρια μου).
Μικρά έχουν λίπος 23% που όταν μεγαλώσουν πέφτει στο 16% ,ενώ οι πρωτείνες στα μικρά είναι 45% που όταν μεγαλώσουν πάνε 63
%.
Ωραια. Ευχαριστω! Εχω και μια πλαστικα γυαλα περιπου 4 λιτρα που την ειχα αγορασει σε ενα πανηγυρι για ενα χρυσοψαρο. Μαλλον εκει λεω να αρχισω να τις μεγαλωνω.
Εκεί μπορείς να τις μεγαλώσεις και να τα δεις να ζευγαρώνουν και να σου γεννήσουν αλλά είναι πολύ λίγα τα λίτρα για να μπορείς να ταίζεις τα ψάρια σου ζωντανή τροφή (δεν πιστεύω ότι θα σου ζήσουν τελικά πάνω από 100 ενήλικα αρτέμια εκεί. Εκτίμηση δική μου από προσωπική πείρα γιατί στα βιβλία μέχρι και 5.000 το λίτρο λένε ότι ζούνε).
Είναι όμως ένα ξεκίνημα για να δεις αν σε ενδιαφέρει να το συνεχίσεις. ;)
(Μόλις στήσω το θαλασσινό θα φτιάξω ένα 60lt με αρτέμια. Δεσμεύομαι για φώτο για όσους έχουν υπομονή).
Πολύ ωραία θα περιμένουμε πως και πως φωτογραφίες. Πάντως σχετικά με το ενυδρείο μου, θα έχει μονο 4 ψαράκια (μούλτι). Οπότε δεν θελω να έχω και πολύ μεγάλο αριθμό από αρτέμιες. Ευχαριστώ!
-------------------------
Έχει χρησιμοποιήσει κανείς τα αβγά αρτέμιας της hobby? Αν ναι μπορείται να μου πείτε εντυπώσεις ως προς την ποιότητα στην εκκόλαψη?
Aiolos-910
17-12-09, 12:49
Όσον αφορά της Hobby αυτά που είναι μαζί με το αλάτι.... και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή εκκολάπτονται σε 48 ώρες και με όχι μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Τα Sera (φακελάκι) με αλάτι και αυτά εκκολάπτονται σε 24-30 ώρες και (εμπειρικά πάντα) το ποσοστό εκκόλαψης είναι μεγαλύτερο..
Φυσικά με το μάτι όλα αυτά.. δεν τα μέτρησα !!!!!:)
Η συσκευασια της hobby με το αλατι ειναι λοττο. Πηρα μια που δεν εκκολαφθηκε ουτε ενα αυγο ! η δευτερη ειχε τρομερη επιτυχια και μεγαλα ποσοστα εκκολαψης, και η τριτη ειχε μικρα ποσοστα..
Τα φακελακια της sera δεν συμφερουν παρα μονο αν θες να βγαλεις 1-2 φορες αμεσα και οχι για μακροπροθεσμη χρηση.
Τελικα προτιμω την Ocean nutrition με τα σκετα αυγα και προσθετω αλατι εγω. Και καλα ποσοστα εκκολαψης και συμφερει πολυ περισσοτερο.
Αυτό τι είναι ρε παιδιά?
Συγγενικό?Το έχει πάρει καποιος?
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250547090745&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
Αυγά αρτέμιας είναι και αυτά.
Ξέρει κανείς που μπορώ να βρώ αβγά της Ocean nutrition στην Αθήνα? Και πόσο κάνουν?
Χθες πήρα απο water inn το premix 6 ευρώ.
Αυτό έχει μαζί και αλάτι??
-------------------------
Δεν γίνεται να βρω χωρίς αλάτι?
Star fish στην Ν. Φιλαδελφια εχει ocean nutrition
OK ευχαριστώ πολύ!
-------------------------
Βρηκα στο aqua club design εναν θερμοστατη που λενε οτι ειναι ο πιο μικρος που υπαρχει. Ειναι για 2 εως 20 λιτρα και ειναι για θερμοκρασια στους 26 βαθμους. Κανει να τον χρησιμοποιησω σε μικρο ενυδρειακι περιπου 8 λιτρων που θα μεγαλωνω τις αρτεμιες? (θερμοκρασια 26 βαθμοι Κελσιου)
-------------------------
Και κατι αλλο. Αν εχει χρησιμοποιησει κανεις αυτα τα αβγα που θα παραθεσω στον παρακατω λινκ μπορει να μου πει για ποσες περιπου εκκολαψεις ειναι? (στο περιπου).
http://s7d5.scene7.com/is/image/PetsUnited/T710495_56354
ριξε και μια ματια εδω (http://www.greekdiscus.com/test2000/showthread.php?t=693)κατι μπορει να σε βοηθήσει
Ευχαριστω! Σχετικα με τον θερμοστατη και τα αβγα που παραθεσα τι εχετε να πειτε?
Πάντα πάντα πάντα (είτε είναι για να ταΐσεις τα ψάρια είτε για να τα μεταφέρεις αλλού) τα ξεπλένεις με νερό τις βρύσης. Το αυγό τους που σπάει για να βγούνε έχει ουσίες που δεν πρέπει να μεταφερθούν.
... μου δημιουργήθηκε απορία στο θέμα που παραθέτω. Όταν εκκολάπτω αρτέμια για να ταΐσω τα ψαράκια, δεν μπορώ να αποφύγω να μεταφέρω και κάποια αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί ή και τσόφλια. Βάζω μια πηγή φωτός και μαζεύονται αυτά που μόλις έχουν εκκολαφθεί και μετά τα ρουφάω με σύριγγα. Όση ώρα όμως και να περάσει, συνεχίζουν να αιωρούνται στη στήλη του νερού αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί ή/και τσόφλια οπότε αναπόφευκτα ρουφάω κι από αυτά... Είναι βλαβερά; Έχω διαβάσει ότι είναι δύσπεπτα για το γόνο αλλά είναι βλαβερά και για τα ενήλικα ψάρια; Και ποιός είναι ο τρόπος να σιφωνάρω αποκλειστικά και μόνο τα ζωντανά; Μήπως αν τα αφήσω περισσότερη ώρα θα καθίσουν όλα τα αυγά στον πυθμένα; Πόση ώρα όμως ζουν χωρίς οξυγόνωση; Συγνώμη για την άσχετη παρέμβαση αλλά νομίζω ότι χρήζει διεκρίνησης..
... μου δημιουργήθηκε απορία στο θέμα που παραθέτω. Όταν εκκολάπτω αρτέμια για να ταΐσω τα ψαράκια, δεν μπορώ να αποφύγω να μεταφέρω και κάποια αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί ή και τσόφλια. Βάζω μια πηγή φωτός και μαζεύονται αυτά που μόλις έχουν εκκολαφθεί και μετά τα ρουφάω με σύριγγα. Όση ώρα όμως και να περάσει, συνεχίζουν να αιωρούνται στη στήλη του νερού αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί ή/και τσόφλια οπότε αναπόφευκτα ρουφάω κι από αυτά... Είναι βλαβερά; Έχω διαβάσει ότι είναι δύσπεπτα για το γόνο αλλά είναι βλαβερά και για τα ενήλικα ψάρια; Και ποιός είναι ο τρόπος να σιφωνάρω αποκλειστικά και μόνο τα ζωντανά; Μήπως αν τα αφήσω περισσότερη ώρα θα καθίσουν όλα τα αυγά στον πυθμένα; Πόση ώρα όμως ζουν χωρίς οξυγόνωση; Συγνώμη για την άσχετη παρέμβαση αλλά νομίζω ότι χρήζει διεκρίνησης..
Εχεις δικιο ... Για τα μικρα ειναι δυσπεπτα τα αυγα ... Μπορεις να αφαιρεσεις το κελυφος απο τα αυγα ετσι ωστε αν τα τρωνε να μην εχουν προβληματα τα μικρα σου αλλα αντιθετα ειναι πιο θρεπτικα απο τις αρτεμιες τις ιδιες - ενω εχουμε συγχρονα και καλυτερο ποσοστο εκκολαψης! Εγω ολο ξεχναω να παρω χλωρινη χωρις αρωματικα :smt120 για αυτο δεν το κανω ... και ολο λεω κατι ξεχασα... κατι ξεχασα! Εδω Ελλαδα ειμαστε λιγο τεμπεληδες :grin: αφου δεν μπαινουμε στη διαδικασια αυτη!! Ειναι απλο: http://www.greekdiscus.com/test2000/showthread.php?t=51
Παιρνω το θαρρος να βαλω λινκ απο τους δισκοτρελοπαρεα ... (:D)μια που δεν εχω δει κατι εδω παρομοιο.
Τα μεγαλα ψαρια δε νομιζω να εχουν το ιδιο προβλημα (στη πεψη) ...
... πολύ για το χρήσιμο σύνδεσμο:smt023
Αυτο ηταν που μου ελεγες Γιωργο για αποκελυφοποιηση? πηρα χτες καθαρη χλωρινη και στην επομενη εκκολαψη θα το εφαρμοσω.
Ευχαριστω κι εγω για το link :)
Αυτο ηταν που μου ελεγες Γιωργο για αποκελυφοποιηση? πηρα χτες καθαρη χλωρινη και στην επομενη εκκολαψη θα το εφαρμοσω.
Ευχαριστω κι εγω για το link :)
Ναιιιιι!!!! τελεια ... τωρα θα πρεπει να θυμηθω να παρω και εγω χλωρινη!! χαχαχαχαχα!!! :p
Αυτό τι είναι ρε παιδιά?
Συγγενικό?Το έχει πάρει καποιος?
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250547090745&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
Αυγά αρτέμιας είναι και αυτά.
Είναι κάποιο άλλο είδος γαρίδας, όχι αρτέμια:
1. Είναι του γλυκού νερού (τα αρτέμια είναι θαλασσινά)
2. Έχουν διπλή ουρά (τα αρτέμια έχουν μονή)
3. Τα δίνει με άλλα ποσοστά πρωτείνες, μικρότερη ζωή, μεγαλύτερο τελικό μέγεθος.
-------------------------
... μου δημιουργήθηκε απορία στο θέμα που παραθέτω. Όταν εκκολάπτω αρτέμια για να ταΐσω τα ψαράκια, δεν μπορώ να αποφύγω να μεταφέρω και κάποια αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί ή και τσόφλια. Βάζω μια πηγή φωτός και μαζεύονται αυτά που μόλις έχουν εκκολαφθεί και μετά τα ρουφάω με σύριγγα. Όση ώρα όμως και να περάσει, συνεχίζουν να αιωρούνται στη στήλη του νερού αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί ή/και τσόφλια οπότε αναπόφευκτα ρουφάω κι από αυτά... Είναι βλαβερά; Έχω διαβάσει ότι είναι δύσπεπτα για το γόνο αλλά είναι βλαβερά και για τα ενήλικα ψάρια; Και ποιός είναι ο τρόπος να σιφωνάρω αποκλειστικά και μόνο τα ζωντανά; Μήπως αν τα αφήσω περισσότερη ώρα θα καθίσουν όλα τα αυγά στον πυθμένα; Πόση ώρα όμως ζουν χωρίς οξυγόνωση; Συγνώμη για την άσχετη παρέμβαση αλλά νομίζω ότι χρήζει διεκρίνησης..
Εχεις δικιο ... Για τα μικρα ειναι δυσπεπτα τα αυγα ... Μπορεις να αφαιρεσεις το κελυφος απο τα αυγα ετσι ωστε αν τα τρωνε να μην εχουν προβληματα τα μικρα σου αλλα αντιθετα ειναι πιο θρεπτικα απο τις αρτεμιες τις ιδιες - ενω εχουμε συγχρονα και καλυτερο ποσοστο εκκολαψης! Εγω ολο ξεχναω να παρω χλωρινη χωρις αρωματικα :smt120 για αυτο δεν το κανω ... και ολο λεω κατι ξεχασα... κατι ξεχασα! Εδω Ελλαδα ειμαστε λιγο τεμπεληδες :grin: αφου δεν μπαινουμε στη διαδικασια αυτη!! Ειναι απλο: http://www.greekdiscus.com/test2000/showthread.php?t=51
Παιρνω το θαρρος να βαλω λινκ απο τους δισκοτρελοπαρεα ... (:D)μια που δεν εχω δει κατι εδω παρομοιο.
Τα μεγαλα ψαρια δε νομιζω να εχουν το ιδιο προβλημα (στη πεψη) ...
1. Εγώ χρησιμοποιώ για την εκκόλαψη μπουκάλα νερού 1,5 lt. Η απόσταση είναι μεγάλη, τα περισσότερα αυγά κατακάθονται και άλλα επιπλέουν. Φωτίζεις τη μεσαία ζώνη και τραβάς με σωληνάκι του αέρα από τη μεσαία ζώνη. Είναι ελάχιστα τα ποσοστά των αυγών που θα πιάσεις έτσι.
2.Υπάρχει και μια αρτεμιαστρα που είναι στρογγυλή και στο κέντρο μόνο, παίρνει φως. Μπορείς να τα βάλεις εκεί, αφού κάνεις την πρώτη διαλογή όπως στο 1. Μόνο τα αρτέμια μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που έχει μέσα, κολυμπώντας για να πάνε στο φως. Εκεί έχει ένα μικρό δικτάκι έτοιμο για να τα πιάσεις.
3. Κάνεις ότι λέει το link που παρέθεσε ο georgarask.
4. Αγοράζεις έτοιμα αυγά χωρίς το κέλυφος (είναι λίγο πιο ακριβά).
-------------------------
OK ευχαριστώ πολύ!
-------------------------
Βρηκα στο aqua club design εναν θερμοστατη που λενε οτι ειναι ο πιο μικρος που υπαρχει. Ειναι για 2 εως 20 λιτρα και ειναι για θερμοκρασια στους 26 βαθμους. Κανει να τον χρησιμοποιησω σε μικρο ενυδρειακι περιπου 8 λιτρων που θα μεγαλωνω τις αρτεμιες? (θερμοκρασια 26 βαθμοι Κελσιου)
-------------------------
Και κατι αλλο. Αν εχει χρησιμοποιησει κανεις αυτα τα αβγα που θα παραθεσω στον παρακατω λινκ μπορει να μου πει για ποσες περιπου εκκολαψεις ειναι? (στο περιπου).
http://s7d5.scene7.com/is/image/PetsUnited/T710495_56354
Αφού τον δίνει από 2 έως 20 lt δεν βλέπω το λόγο να μην μπορείς να το χρησιμοποιήσεις (αν και τα 2 lt τα "βλέπω" πολύ λίγα).
Σε καλύπτει σαν ποσότητα, θα σου δώσει αρκετές φορές αρτέμια (καμιά 30ρια). Δεν θυμάμαι εάν είναι αυτό που έχει μια πορτοκαλί μεζούρα μέσα..
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.