Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Απορία με θερμόμετρο και ΡΗμετρο

fitos100
11-12-09, 20:25
Καλησπέρα σ' όλους τους χομπίστες. Όπως λέω και στο τίτλο έχω μια απορία με το θερμόμετρο. Μέχρι σήμερα μέσα στο ενυδρείο μου έχω ένα γυάλινο θερμόμετρο που είχα πάρει από ένα χημικό εργαστήριο. Αυτό το θερμόμετρο με το μάτι το βγάζω γύρω στους 25.7 βαθμούς. Μετά από μελέτη μέσα στο φόρουμ και αφού κατάλαβα πόσο σημαντική είναι σταθερή τιμή της θερμοκρασίας Ήθελα να τεστάρω αν είναι όντως ακριβές αυτό το εργαλείο. Είχα ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο και το έβαλα σε λειτουργία. Μετά από κανένα μισάωρο το ηλεκτρονικό είχε ένδειξη 26.2 και έπαιζε από 26.2 ως 26.5 και έτσι πήγε όλο το βράδυ. Άρα μάλλον αυτό ήτανε off. Πήρα σήμερα ένα άλλο ηλεκτρονικό και αυτό έχει ένδειξη σταθερή στους 25.2.
η απορία μου τώρα είναι η εξής: Τι να εμπιστευτώ από τα δύο???
Η δεύτερη μου απορία έχει σχέση μ' ένα ηλεκτρονικό ΡΗμετρο που έχω. Στις οδηγίες του λέει ότι βυθίζω το ηλεκτρόδιο σε διάλυμα 6.86 και γυρνάω τη βίδα μέχρι να πετύχω αυτή τη τιμή. (μια βίδα μόνο έχει). Ακολούθως το βυθίζω σε διάλυμα 4 με 7.01 και περιμένω να πάρει αυτή τη τιμή για να δω ότι δουλέυει σωστά.
Η απορία μου είναι ότι παρόλο που λέει ότι έχει εύρος μέχρι 14, εγώ που το δοκιμάζω σε διάλυμα μέχρι 7.01 μπορώ να πάρω και μετρήσεις και ψηλότερες από 7.01????

ducatisti
11-12-09, 22:11
πιστευω οσο αναφορα τα θερμομετρα και 30 διαφορετικα να μετρησεις θα εχεις μια απολκλιση μεχρι 0,5. στην δευτερη ερωτηση αν θες να μετρας πανω απο 7 δεν χρειαζεται να καλιμπραρεις με μπαφερ 4 αλλα με 7 και 10 για να εχεις ποιο κοντινη μετρηση οχι οτι δεν θα σου δειξει αν δεν το κανεις ,απλα θελει καθε 2-3 μηνες να το τεσταρης.

aquaman
11-12-09, 22:58
Για τα θερμόμετρα: πάρε τον μέσο όρο των 2 μετρήσεων που σου δίνουν ως κάτι "πιό κοντά" στην πραγματική θερμοκρασία.

Αν το ένα λέει 25.7 και το άλλο 26.5, τότε ο μέσος όρος σου είναι 26.1
Οπότε μπορείς να κρατήσεις μόνο το δεύτερο (που είναι και ψηφιακό οπότε διαβάζεται ευκολότερα) και να ξέρεις ότι θα αφαιρείς πάντα -0.4C σε αυτό που σου δείχνει.

fitos100
11-12-09, 23:47
Δηλαδή εγώ μπορώ να το ρυθμίσω με διάλυμα 7.01 και μετά να το τεστάρω με διάλυμα 10.01????? Δεν είναι απόλυτο αφού λέει ο κατασκευαστής ότι πρέπει με 6.86???