PDA

Επιστροφή στο Forum : Το οξυζενέ βλάπτει τη βιολογία του φίλτρου;

aquaman
02-12-09, 15:12
Πρόσφατα ακολούθησα τη μέθοδο του οξυζενέ (από το malawichichlidhomepage.com) για να "καθαρίσω" την ΒΒΑ που είχε αρχίσει να αναπτύσεται στο χαλίκι και τις πέτρες του ενυδρείου μου.

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό, αλλά μετά 2-3 μέρες πρόσεξα ότι το νερό του ενυδρείου μου ήταν λίγο θολό (άσπρης απόχρωσης) κάτι που παρέπεμψε σε bacteria bloom, και ότι η αμμωνία μου από 0 που ήταν ιστορικά είναι τώρα κάπου ανάμεσα στο 0 και το 0,25ppm.

Διαβάζοντας και το:
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/algae_peroxide2.html
πρόσεξα ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συνέβη σε ακόμη μία περίπτωση (αν και εκεί υπήρχαν θάνατοι ψαριών, που σε μένα ευτυχώς δε συνέβη).

Από όσους έχουν χρησιμοποιήσει το οξυζενέ εδώ, έχει παρατηρήσει κανείς παρόμοια συμπτώματα αμέσως μετά; Αναρωτιέμαι αν η "απολυμαντική" δράση του μπορεί να επηρρέασε τα βακτηρίδια του φίλτρου...

[Πληροφοριακά, έριξα με σύριγγα 1μλ οξυζενέ για κάθε 1,5 λίτρο νερού, με κλειστό το φίλτρο, άφησα να αφρίσει καλά για 15 λεπτά περίπου, και μετά άνοιξα το φίλτρο ξανά. Τα φώτα ήταν ανοιχτά.]

netblues
02-12-09, 15:32
Εχω παρατηρησει θανατους plecoειδων μετα απο χρηση οξυζενε..
Δεν βρισκω καποιο συγκεκριμενο λογο.
Ισως ομως το αυξημενο redox να την κανει τη ζημια....

aquaman
02-12-09, 16:07
Χμμμ... επείδή με "έτρωγε", έκανα ένα ψάξιμο, και βρήκα ότι έχει μελετηθεί το θέμα (σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, όπως
http://orbit.dtu.dk/DownloadResource.external?sp=246107&sp=1&sp=2
)

Από ένα ξεφύλισμα που έκανα, φαίνεται ότι είναι επιβεβαιωμένη η "ζημία" που κάνει το οξυζενέ στα nitrification bacteria...

Μίμης
02-12-09, 21:38
εμένα με το οξυζενέ που χρησιμοποιησα για τον ιδιο λογο ειχα 4 θανατους απο τα 20 μηλοσαλήγκαρα και πιστευω οτι οφειλεται αυτο γιατι εγινε 2 μερες μετα τη χρηση και οι θανατοι ηταν μαζικοί..;)

aquaman
02-12-09, 23:00
Τελικά, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι όσα πιό πολλά ζουμιά και ματζούνια ρίχνεις, τόσο το χειρότερο...

Raven
03-12-09, 01:26
Τελικά, επιβεβαιώνεται η άποψη ότι όσα πιό πολλά ζουμιά και ματζούνια ρίχνεις, τόσο το χειρότερο...
Το μονο σιγουρο ειναι αυτο ! Μετα απο τις μαρτυριες σας, ισως να προσεχουμε οταν συστηνουμε χρηση οξυζενε για καταπολεμηση της αλγης.
Ακομα και το excel το εχω αποταξει πλεον. Προτιμω να καταπολεμησω την αλγη με φυσικους τροπους, οπως την αναζητηση της αιτιας και την διορθωση του προβληματος που την δημιουργει.

crazyio
03-12-09, 01:38
ο φίλος εδώ έριξε 1ml ανά 1.5 Λίτρο νερού και είχε θανάτους και όλα τα επακόλουθα. (που τελικά δεν μας είπε αν έγινε δουλειά κι όλας).

οι περισσότερες αναφορές είναι για τοπική έγχυση οξυζενέ πάνω στην τριχοειδή ....πράγμα που αυτομάτως σημαίνει και πολύ λιγότερη περιεκτικότητα στο νερό.
Μια τόσο μικρή ποσότητα οξυζενέ φαντάζομαι πως δεν έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα. (Προσωπική άποψη, εμπειρία τοπικής έγχυσης με δίσκους, δεν φέρω καμία ευθύνη για τυχών άλλα αποτελέσματα)

aquaman
03-12-09, 08:25
ο φίλος εδώ έριξε 1ml ανά 1.5 Λίτρο νερού και είχε θανάτους και όλα τα επακόλουθα. (που τελικά δεν μας είπε αν έγινε δουλειά κι όλας).

οι περισσότερες αναφορές είναι για τοπική έγχυση οξυζενέ πάνω στην τριχοειδή ....πράγμα που αυτομάτως σημαίνει και πολύ λιγότερη περιεκτικότητα στο νερό.
Μια τόσο μικρή ποσότητα οξυζενέ φαντάζομαι πως δεν έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα. (Προσωπική άποψη, εμπειρία τοπικής έγχυσης με δίσκους, δεν φέρω καμία ευθύνη για τυχών άλλα αποτελέσματα)

Αν εννοείς εμένα, δεν είχα κανένα θάνατο. Αλλά ανέβασε - ελαφρά - αμμωνία σε συνδυασμό με bacterial bloom, και έτσι πρόσεξα ότι κάτι "συνέβη". Και εγώ, τοπική έγχυση πάνω στην άλγη έκανα.

Πάντως τόσο στο malawicichlidhomepage όσο και σε άλλες ξένες ιστοσελίδες, διάβαζα για δοσολογία 0.75-0.8ml/liter. Εγώ έριξα 0,67ml/λιτρο.

Το μέγεθος της ζημίας στην αποικία βακτηριδίων θα είναι ανάλογο της συγκέντρωσης του οξυζενέ, και προφανώς το 0,67ml/l ήταν πολύ για το ενυδρείο μου...

chemical mac
03-12-09, 10:52
εγώ πάντως έχω ρίξει μια ολόκληρη σύριγγα των 60ml στην στήλη του νερού του 20λιτρου και δεν έγινε απολύτως τίποτα ούτε στα ψάρια ούτε στη βιολογία. αυτό που την άκουσε από το οξυζενέ ήταν το Umbrosum :p

Γιώργος Κ
04-12-09, 18:44
εγώ πάντως έχω ρίξει μια ολόκληρη σύριγγα των 60ml στην στήλη του νερού του 20λιτρου και δεν έγινε απολύτως τίποτα ούτε στα ψάρια ούτε στη βιολογία. αυτό που την άκουσε από το οξυζενέ ήταν το Umbrosum :p
Ισως ειχες πολυ (βιολογια) ωστε το ποσοστο που εππηρεαστηκε να ανακαμψε .... πολυ γρηγορα!! Πως κανουμε στρωσιμο με μπολι? Κατι τετοιο ...

aquaman
04-12-09, 19:21
Ισως ειχες πολυ (βιολογια) ωστε το ποσοστο που εππηρεαστηκε να ανακαμψε .... πολυ γρηγορα!! Πως κανουμε στρωσιμο με μπολι? Κατι τετοιο ...

Η αυτό, ή το οξυζενέ το έφαγαν οι άλγες ... :)