Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : SOS - Νεογέννητα στο φίλτρο

Pleco
29-11-09, 00:47
Το ενυδρείο μου έχει εσωτερικό φίλτρο ανοιχτό κι εγώ έχω προσθέσει εξωτερικό eheim eco . Τα corydoras aeneus γεννούν πολύ συχνά και έτσι βλέπω πολύ συχνά αυγά κολλημένα σχεδόν παντού( στα φυτά , στα τζάμια , στο σωλήνα του φίλτρου κλπ). Σήμερα είδα 2 - δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλα- μωρά corydoras μέσα στο εσωτερικό φίλτρο στην πλευρά του υλικού και όχι της αντλίας . Μάλιστα ήταν μεγαλούτσικα , μεγαλύτερα από γκάπυ 15 ημερών και σκούρα. Τι πρέπει να κάνω για να επιζήσουν ? Να τα βγάλω από το φίλτρο στην κυρίως δεξαμενή? Κινδυνεύουν από τα άλλα ψάρια ? Εκτός από τα corydoras έχω silver hatchets , tetras (glow light και ροδόστομους ) και οττόκυκλους.

almost
29-11-09, 01:19
Το ενυδρείο μου έχει εσωτερικό φίλτρο ανοιχτό κι εγώ έχω προσθέσει εξωτερικό eheim eco . Τα corydoras aeneus γεννούν πολύ συχνά και έτσι βλέπω πολύ συχνά αυγά κολλημένα σχεδόν παντού( στα φυτά , στα τζάμια , στο σωλήνα του φίλτρου κλπ). Σήμερα είδα 2 - δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλα- μωρά corydoras μέσα στο εσωτερικό φίλτρο στην πλευρά του υλικού και όχι της αντλίας . Μάλιστα ήταν μεγαλούτσικα , μεγαλύτερα από γκάπυ 15 ημερών και σκούρα. Τι πρέπει να κάνω για να επιζήσουν ? Να τα βγάλω από το φίλτρο στην κυρίως δεξαμενή? Κινδυνεύουν από τα άλλα ψάρια ? Εκτός από τα corydoras έχω silver hatchets , tetras (glow light και ροδόστομους ) και οττόκυκλους.

Να τα βγάλεις ναι και να τα βάλεις ,εάν δεν έχεις μικρότερο ενυδρείο, σε κουτάκι-γεννήστρα.
Μετά το 1 cm θα είναι σίγουρα, πιστεύω ότι αν τα αφήσεις τώρα στο κυρίως ενυδρείο, θα γίνουν μεζεδάκι.

andreas213
29-11-09, 01:35
Να τα βγάλεις ναι και να τα βάλεις ,εάν δεν έχεις μικρότερο ενυδρείο, σε κουτάκι-γεννήστρα.
Μετά το 1 cm θα είναι σίγουρα, πιστεύω ότι αν τα αφήσεις τώρα στο κυρίως ενυδρείο, θα γίνουν μεζεδάκι.
φιλε μου μην χρησιμοποιησεις γεννηστρα.αστα και οταν θα μεγαλωσουν θα βγουν απο μονα τους.εξαλλου στην φυση δεν επιβιωνουν ολα.τα δυνατα και οι πιο μαγκες θα τα καταφερουν.

Pleco
29-11-09, 01:35
Δυστυχώς δεν έχω πια εφεδρικό ενυδρείο , γιατί λόγω διαρροής πετάχτηκε . Γεννήστρα βέβαια μπορώ να πάρω τη Δευτέρα , αλλά έχω κι άλλες απορίες στο μυαλό μου για το εγχείρημα . Πώς θα τα καταφέρω να τα βγάλω από το φίλτρο πχ . Έχω μικρή απόχη που χωράει , αλλά σκέφτομαι μήπως βγάζοντας τα υλικά (πρώτο είναι ένα σακούλι με siporax , πάνω στο οποίο τα είδα κιόλας , τρύπιο μάλιστα σε ένα σημείο) τα βγάλω κι αυτά από το νερό χωρίς να το καταλάβω , αν είναι χωμένα κάπου...Εκεί που βρέθηκαν έχουν καμία τύχη να μεγαλώσουν λίγο ακόμα με το σκεπτικό ότι τα γατόψαρα τρέφονται με τα υπολείμματα ?
Ακόμα έχω να αντιμετωπίσω και το πρόβλημα της αλλαγής νερού. Τη Δευτέρα πρέπει να κάνω αλλαγή. Δεν ξέρω πότε γεννήθηκαν αυτά , γιατί τις τελευταίες 15 μέρες είχα συνέχεια αυγά , οπότε δεν ξέρω αν έχουν επιζήσει άλλης αλλαγής. Φοβάμαι μήπως κατεβαίνοντας το νερό αυτά μείνουν κολλημένα ή στριμωγμένα στα υλικά και έξω από το νερό...

almost
29-11-09, 01:54
φιλε μου μην χρησιμοποιησεις γεννηστρα.αστα και οταν θα μεγαλωσουν θα βγουν απο μονα τους.εξαλλου στην φυση δεν επιβιωνουν ολα.τα δυνατα και οι πιο μαγκες θα τα καταφερουν.

Πως θα βγει από το φίλτρο; Τώρα που είναι μικρό πέρασε από τις τρυπούλες, μετά που θα μεγαλώσει, αν μεγαλώσει, από που θα βγει; Θα κολήσει την βεντούζα και θα πάει πάνω από το φίλτρο;
Στην φύση δεν υπάρχουν φίλτρα να τα ρουφάνε..
-------------------------
Δυστυχώς δεν έχω πια εφεδρικό ενυδρείο , γιατί λόγω διαρροής πετάχτηκε . Γεννήστρα βέβαια μπορώ να πάρω τη Δευτέρα , αλλά έχω κι άλλες απορίες στο μυαλό μου για το εγχείρημα . Πώς θα τα καταφέρω να τα βγάλω από το φίλτρο πχ . Έχω μικρή απόχη που χωράει , αλλά σκέφτομαι μήπως βγάζοντας τα υλικά (πρώτο είναι ένα σακούλι με siporax , πάνω στο οποίο τα είδα κιόλας , τρύπιο μάλιστα σε ένα σημείο) τα βγάλω κι αυτά από το νερό χωρίς να το καταλάβω , αν είναι χωμένα κάπου...Εκεί που βρέθηκαν έχουν καμία τύχη να μεγαλώσουν λίγο ακόμα με το σκεπτικό ότι τα γατόψαρα τρέφονται με τα υπολείμματα ?
Ακόμα έχω να αντιμετωπίσω και το πρόβλημα της αλλαγής νερού. Τη Δευτέρα πρέπει να κάνω αλλαγή. Δεν ξέρω πότε γεννήθηκαν αυτά , γιατί τις τελευταίες 15 μέρες είχα συνέχεια αυγά , οπότε δεν ξέρω αν έχουν επιζήσει άλλης αλλαγής. Φοβάμαι μήπως κατεβαίνοντας το νερό αυτά μείνουν κολλημένα ή στριμωγμένα στα υλικά και έξω από το νερό...

Ναι, μπορεί να μεγαλώσουν και άλλο εκεί που είναι, αλλά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να τα πάρεις. Εγώ αυτό θα έκανα πάντως. Με την μικρή απόχη και με πολλή υπομονή. Στην αρχή θα φοβηθούν και θα κρυφτούν μετά θα τα πιάσεις. Και μετά η αλλαγή νερού.

Pleco
29-11-09, 02:11
Επειδή έχω βγάλει κάποτε κι ένα γκάπυ μέσα από το φίλτρο , 2 φορές μάλιστα , αλλά από την πλευρά της αντλίας ξέρω ότι για να τα καταφέρω να τα πιάσω έχω πιθανότητες μόνο αν κατέβει η στάθμη του νερού...
Αναρωτιέμαι πώς μπαίνουν τελικά στο φίλτρο...Για τα γατόψαρα σκέφτηκα ότι κάποια κολλημένα στην είσοδο του φίλτρου αυγά παρασύρθηκαν και μπήκαν μέσα , αλλά το γκάπυ πώς μπαινόβγαινε?

almost
29-11-09, 10:11
Επειδή έχω βγάλει κάποτε κι ένα γκάπυ μέσα από το φίλτρο , 2 φορές μάλιστα , αλλά από την πλευρά της αντλίας ξέρω ότι για να τα καταφέρω να τα πιάσω έχω πιθανότητες μόνο αν κατέβει η στάθμη του νερού...
Αναρωτιέμαι πώς μπαίνουν τελικά στο φίλτρο...Για τα γατόψαρα σκέφτηκα ότι κάποια κολλημένα στην είσοδο του φίλτρου αυγά παρασύρθηκαν και μπήκαν μέσα , αλλά το γκάπυ πώς μπαινόβγαινε?

Μπορεί και τυχαία, μπορεί και από ένστικτο (να βγαίνει το γκαπυ που λες, αν και δύσκολο το κόβω. Μήπως ήταν περισσότερα και έβλεπες κάθε φορά διαφορετικά); Εάν σου περνάνε συνέχεια μικρά βάλε αρκετό υαλοβάμβακα στην εισαγωγή του φίλτρου (όχι να κάνεις παχύ στρώμα αλλά να πιάσεις όλο το άνοιγμα του φίλτρου) ή βάλε κανά τούλι από μπομπονιέρα (με τις κατάλληλες τρυπούλες σε διάμετρο για να μην μπουκώσεις το φίλτρο).
Εάν σου είναι μέσα στο φίλτρο σε σημείο που δεν φτάνει η απόχη, δοκίμασε να το ρουφήξεις με σωληνάκι του αέρα (πρώτα το γεμίζεις νερό από το ενυδρείο και μετά κυνηγάς το ψαράκι, με την προυπόθεση ότι είναι τόσο μικρό το ψαράκι που να χωράει άνετα στο σωλήνα. Αλλιώς πας σε μαγαζί που πουλάει είδη κήπου, που έχουν διάφανους σωλήνες σε διάφορα μεγέθη και παίρνεις κανά 2 μέτρα).

maikl
29-11-09, 10:27
....παρε ενα καλαμακι,ταπωσε το απο την μια πλευρα(εκτος νερου) με το δαχτυλο ,βαλτο στο εσ/κο φιλτρο σημαδεψε τα πιτσιρικια,"ξεταπωσε" και....τσουπ τα πιτσιρικια μεσα στο καλαμακι....;)
Μετεφερε τα σ'ενα μεγαλο ταπερ με νερο ενυδρειου,αεραντλια,θερμοστατη μεχρι να παρεις ενυδρειο γενηστρα.
Εχω παρει παμπολλες γεννες corrydoras και ancistrus ετσι μ'αυτο τον τροπο;)

Πάνος
29-11-09, 14:11
μη χρησιμοποιησεις γεννηστρα.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=22360
οπως λεει και ο φιλτατος lmaikl δε χρειαζεται να ειναι γυαλινο το ενυδρειο....και ενα μεγαλο δοχειο κανει..αρκει να εχει καταλληλο νερο φιλτρανση και θερμανση φυσικα..

Pleco
29-11-09, 18:23
Λοιπόν αγαπητοί φίλοι , επειδή λόγω ατυχήματος που λίγο έλειψε να μου καταστρέψει το γραφείο του γιου μου , δεν υπάρχει - όπως προανέφερα - εφεδρικό ενυδρείο , ούτε θερμοστάτης , γιατί έχω 2 ενυδρεία και κάποια στιγμή τον χρειάστηκα κι αυτόν , αποφάσισα το μικρό - γιατί ένα και μόνο ένα βρήκα- να κολυμπήσει στα βαθιά... Έτσι με μεγάλη προσοχή έβγαλα τα υλικά του φίλτρου και τα τοποθέτησα σε κουβά με νερό ενυδρείου , μήπως και υπήρχε κάποιο ψαράκι μέσα σε αυτά. Αφού κατέβασα τη στάθμη του νερού φάνηκε ο μάγκας που είναι μια χαρά σχηματισμένος και έχει ήδη και το μπρονζέ χρώμα των aeneus(δεν είναι κατάμαυρος). Περνούσε από το ένα διαμέρισμα του φίλτρου στο άλλο και μας κούρασε αρκετά... Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κυρίως δεξαμενή μαζί με την λοιπή οικογένεια και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Πολύ σύντομα θα ανεβάσω και τις πρώτες φωτογραφίες του :):):) Πάντως έχει προλάβει να αναπτυχθεί αρκετά , οπότε πρέπει να έχει μέινει καμιά δεκαριά μέρες μέσα στο φίλτρο... Έτσι υπολογίζω βέβαια χωρίς να έχω δει ξανά νεογέννητο corydoras. Γέννες πολλές , αυγά πολλά , αλλά ποτέ δεν τα απομάκρυνα από το ενυδρείο κι έτσι μετά από μερικές μέρες απλά δεν υπήρχαν πια...
Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές !!!

Pleco
29-11-09, 18:49
Ελπίζω να ανέβασα τις φωτό με επιτυχία...

Pleco
29-11-09, 19:00
Και για να μην νομίζετε ότι δεν περιποιούμαι τα φυτά μου :smt120 , τα eleocharis acicularis ή dwarf hairgrass είναι άρτι αφιχθέντα και ευελπιστώ ότι σε λίγες μέρες θα γίνουν καταπράσινα ;)

(http://www.google.gr/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=6&ved=0CBkQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.aquariumplants.com%2FDwarf_Ha irgrass_Eleocharis_acicularis_pot_p%2Fpo110.htm&ei=96YSS5GEOs-C_QanwOmuBQ&usg=AFQjCNENYKKfoZnjT7F4rqSq1BQ0UmZdQA&sig2=w88sWWhZxw-XlHMH2g0Huw)

Πάνος
29-11-09, 19:03
να σου ζησει ο μπομπιρας..:p

Pleco
29-11-09, 19:12
Ευχαριστώ , ευχαριστώ ! Πιστεύω κι εγώ με την όση πείρα δίνουν οι ατέλειωτες ώρες μπροστά στο τζάμι ότι είναι γιος !!!:p

almost
30-11-09, 10:25
Πρέπει να είναι μηνός..
Να σου ζήσει!!

Pleco
01-12-09, 00:26
Πρέπει να είναι μηνός..
Να σου ζήσει!!
Ευχαριστώ! Για να το γράφεις κάτι θα ξέρεις... Και μου φαίνεται λογικό , γιατί αναγνωρίζεται και το είδος , όχι μόνο το γένος . Είναι μπρονζέ! Για φαντάσου 30 μέρες στο φίλτρο! Έχει επιβιώσει από 4 αλλαγές νερού!!! Την επόμενη φορά -που δεν βλέπω να αργεί- λέω να ρίξω κανένα φύλλο με αυγά μέσα στο φίλτρο ;)...
Μόλις είδα ένα βιντεάκι στο youtube που τιτλοφορείται corydoras aeneus 1 month και πραγματικά έχεις δίκιο μοιάζουν στον μπόμπιρά μου!

PascM
01-12-09, 01:08
Το σενάριο να κυκλοφορεί και κανένα ακόμη μέσα στο φίλτρο το έχεις σκεφτεί ; :smt117

Pleco
01-12-09, 18:41
Το σενάριο να κυκλοφορεί και κανένα ακόμη μέσα στο φίλτρο το έχεις σκεφτεί ; :smt117
Και να πεις ότι δεν στο ανέλυσα διεξοδικά... :confused:
Το εσωτερικό φίλτρο , το οποίο όπως γνωρίζεις είναι ανοιχτό από πάνω , αδειάστηκε με μεγάλη επιμέλεια ;) . Τα υλικά μπήκαν σε κουβά με νερό ενυδρείου , βγάλαμε και την αντλία και σε άδειο φίλτρο με φακό και απόχη βγάλαμε τον μπόμπιρα αφού κλείσαμε το ένα διαμέρισμα με υαλοβάμβακα. Έγινε εξονυχιστικός έλεγχος για έτερο νήπιο , αλλά τζίφος ! Τώρα , αν χώθηκε κανένα ακόμα κάτω από τον θερμοστάτη και παρέμενε τόση ώρα ακίνητο και κρυμμένο , τι να πω? Ελπίζω να το δούμε κι αυτό στην επόμενη αλλαγή μεγαλύτερο...:)
ΥΣΓ: να βάλουμε τον κίτρινο τύπο :smt117 να το τσακώσει!!! Δείχνει πολύ έμπειρος!!!!!