PDA

Επιστροφή στο Forum : καθαρισμος φιλτρου

platy
10-11-09, 22:39
θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με τον καθαρισμο τον φιλτρων...διαβασα και σε παλαιοτερα θεματα οτι δν πρεπει να πλενουμε το φιλτρο (μη βιολογικο) κατω απο το τρεχουμενο νερο της βρυσης...και αυτο γιατι χανονται ως γνωστων πολυτιμοι οργανισμοι κλπ κλπ....το ενυδρειο π εχω τωρα εχει ενα βιολογικο φιλτρο της sera...στην περιπτωση αυτου εκτος των αλλαγων π θα κανω στα σφουγγαρακια του πρεπει να κανω και κατι αλλο..??:rolleyes:

panos1972
10-11-09, 22:46
θα ηθελα να ρωτησω κατι σχετικα με τον καθαρισμο τον φιλτρων...διαβασα και σε παλαιοτερα θεματα οτι δν πρεπει να πλενουμε το φιλτρο (μη βιολογικο) κατω απο το τρεχουμενο νερο της βρυσης...και αυτο γιατι χανονται ως γνωστων πολυτιμοι οργανισμοι κλπ κλπ....το ενυδρειο π εχω τωρα εχει ενα βιολογικο φιλτρο της sera...στην περιπτωση αυτου εκτος των αλλαγων π θα κανω στα σφουγγαρακια του πρεπει να κανω και κατι αλλο..??:rolleyes:

Βάλε σε ένα δοχείο "βρώμικο" νερό από το ενυδρείο και ξέπλυνέ το απαλά εκεί εάν χρειάζεται καθάρισμα...

platy
10-11-09, 22:48
τα υλικα του φιλτρου.....ετσι??? και συνηθως καθε ποτε να το κανω αυτο απο την στιγμη π δν εχω προβληματα με αλγη..??καθε 3 βδομαδες ασ πουμε...

panos1972
10-11-09, 22:50
τα υλικα του φιλτρου.....ετσι??? και συνηθως καθε ποτε να το κανω αυτο απο την στιγμη π δν εχω προβληματα με αλγη..??καθε 3 βδομαδες ασ πουμε...

Εχώ το κάνω όποτε παρατηρώ να μειώνεται αισθητά η ροή του φίλτρου...

platy
10-11-09, 22:54
οκ....και καθε φορα που το καθαριζω το χρονικο διαστημα που θα μενει το ενυδρειο χωρις φιλτρο θα ειναι γυρο στα 5 λεπτα ετσι οχι παραπανω....προσθετω και ακουαταν μερικες φορες...η νιτριβεκ ..

panos1972
10-11-09, 22:59
οκ....και καθε φορα που το καθαριζω το χρονικο διαστημα που θα μενει το ενυδρειο χωρις φιλτρο θα ειναι γυρο στα 5 λεπτα ετσι οχι παραπανω....προσθετω και ακουαταν μερικες φορες...η νιτριβεκ ..

Μόνο και πάντα αντιχλώριο πριν βάλεις το νερό στο ενυδρείο!!! Τα υπόλοιπα είναι μάλλον περιττά...

delta66
11-11-09, 02:05
Αν η φιλιτρανση που εχεις ειναι τσιμα τσιμα για την ιχθυοφορτωση του ενυδρειου και βασιζεσαι για την ποσοτητα της βιολογιας και στα μηχανικα υλικα τοτε μη τα πλενεις σε νερο βρυσης.
Εγω το μηχανικο μακαρονι (ehfimech) και τα σφουγγαρια τα πλενω με νερο βρυσης πολυ καλα να καθαρισουν για να ξεβουλωσουν.
Το βιολογικο (substrat) φυσικα σε νερο ενυδρειου.
Ποτε δεν ειχα προβλημα βιολογιας.
Δεν εχω βαλει ποτε βακτηρια εμποριου στο ενυδρειο.
Ανοιγω το (εξωτερικο) φιλτρο καθε 6 μηνες για συντηρηση πλεον (στην αρχη μου επεφτε η ο ροη συχνα πχ καθε 1-2 μηνες) τωρα δεν πεφτει ποτε.
Οταν ανοιγεις φιλτρα να καθαριζεις προσεκτικα (γιατι ειναι ευαισθητη) και τη φτερωτη και το θαλαμο που μπαινει.
Αν ειναι εξωτερικο το φιλτρο υπαρχει περιπτωση να πεσει η ροη και απο βουλωμενα λαστιχα, οποτε καθαριζεις με βουρτσα εμποριου ή πατεντα μισινεζα με πανι κλπ.

Και μη περιμενεις να εχει τη ροη ιδια με την πρωτη μερα λειτουργειας μετα απο συντηρηση και νομιζεις οτι θελει συντηρηση.
Ειναι φυσιλογικο να πεφτει η ροη για μερικες μερες και μετα σταθεροποιειται.

Καλο ειναι χωρις λογο να μη πειραζουμε το φιλτρο

Δημητρης89
21-12-09, 14:33
παιδια το ενυδρειο μου τρεχει 3-4 μηνες τωρα και δεν εχω καθαρισει το φιλτρο καμια φορα,
η ροη δεν ειναι ασχημη..ισα ισα θα ελεγα οτι ειναι δυνατη για το 30λιτρο μου....

βεβαια ακουγεται λιγο εντονα

πρεπει να κανω οπωσδηποτε καθαρισμο??

Πάνος
21-12-09, 15:00
οχι...μονο αν η ροη ειναι τοσο μειωμενη που δεν επαρκει για τα λιτρα σου...

kalaxan
21-12-09, 15:39
Kαλό δεν είναι πάντως να καθαρίζουμε τη μηχανική φίλτρανση?Πχ σφουγγάρι-υαλοβάμβακας κάθε φορά που κάνουμε αλλαγή νερού χωρις να έχουμε διαφορά στη ροή?
Τα ''χοντρα'' που μαζεύουν όπως σάπια φύλλα δεν επιβαρύνουν το βιολογικό φίλτρο?

Πάνος
21-12-09, 16:12
ειναι πολυ σχετικο κι εξαρταται απο τον τυπο του φιλτρου...
π.χ. στα eheim που εχω...δε μπορουν να μπουν τυχον σαπια φυλλα και μενουν στην εισοδο του νερου στο φιλτρο (στο μπαστουνακι) οποτε τα αφαιρω απο εκει αν χρειαζεται....
μη ξεχνας επισης οτι με το πλυσιμο απομακρυνεις μερος της βιολογιας ..οποτε ισως τα βακτηρια που "πετας" να ηταν υπεραρκετα για να αποδομησουν τα προιοντα αποσυνθεσης απο φυλλα κ.τ.λ. που λες..