Επιστροφή στο Forum : Στρωσιμο με αμμωνια////Συμβουλες!
jasperaki81
08-11-09, 14:09
Καλησπερα.
Οπως εχω γραψει σε αλλο ποστ στρωνω το ενυδρειο σωστα απο την αρχη.Την πρωτη φορα ειχα ακολουθησει συμβουλες απο μαγαζια και σε μια βδομαδα τα ψαρια ειχαν μπει.
Μετα απο απωλειες.Λαθος μετρησεις νερου και αλλα σφαλματα το στρωνω απο την αρχη.ΧΩΡΙΣ ΨΑΡΙΑ,αλλα μονο αμμωνια.
Λοιπον.Εφοσον επλυνα το ενυδρειο και ολα τα εξαρτηματα γεμισα με νερο εριξα αμμωνια 10 τοις εκατο απο φαρμακειο.Προσπαθησα να φερω τα αποτελεσματα του τεστ στο 4mg/lt με μεγαλη δυσκολια , γιατι συνεχεια εδιεχνε 0,5...οσο και αν εριχνα.
Περιμενω να κανω τωρα μια μετρηση παλι.
Ειναι 110 λιτρα ενυδρει.Απο Καρφουρ.Εβγαλα το εσωτερικο φιλτρο και εβαλα εξωτερικο.Ειχα αεροαντλια αλλα μου ειπανε οτι σε φυτεμενο δεν χρειαζετε.
Αλλαξα λαμπα εβαλα τ8 σερα.
Τα φυτα ειναι ευκολα φυτα (εβαλα ομως και λιπασμα κατω απο χαλικι για το μελλον που θελω αλλα φυτα ,συν οτι τα προηγουμενα πεθαναν )
bacopa caroliniana
merika anubias kai ακομα ενα φυτο που δεν θυμαμαι ονομασια.
Αναβω το φως απο τις 11 μεχρι τις 10 το βραδυ.11 ωρες.
Οτι συμβουλη εχετε ειναι απαραιτητη μιας και ειμαι αρχαρια στο χομπυ και θελω να αποκτησω ενα σωστο ενυδρειο να ζουν τα ψαρακια μου ευτυχισμενα και υγιη!
Ευχαριστω πολυ
η καλυτερη συμβουλη ειναι να διαβασεις τωρα που εχεις χρονο για το στρωσιμο!!
να δεις ενυδρεια στις παρουσιασεις και αλλου στον ιστο για να δεις περιπου τι θελεις να κανεις..και να παρεις πληροφοριες γιαυτο που θελεις να πετυχεις. δεν υπαρχει καμια μαγικη συνταγη-συμβουλη. με διαβασμα ολα θα αρχισουν να ξετυλιγονται και να αποκτουν νοημα...
Καλώς όρισες.
Φάληρο είσαι, βάλε μια αγγελία για μπόλι, κάποιος θα βρεθεί να σου δώσει και πολύ σύντομα θα δεις διαφορά στις μετρήσεις σου. Σαν αρχάρια θα σου πρότεινα ζωοτόκα 1 αρσ + 2-3 θυληκά.
Καή συνέχεια
jasperaki81
08-11-09, 14:25
ευχαριστω πολυ!!!!!!
Επειδη ειμαι αρχαρια αλλα ΠΟΛΥ ΑΡΧΑΡΙΑ...το μπολι απο οτι εχω διαβασει ειναι βακτηρια απο το φιλτρο?????????και πως μεταφερονται????????:confused::confused::confused: :oops:
ευχαριστω πολυ!!!!!!
Επειδη ειμαι αρχαρια αλλα ΠΟΛΥ ΑΡΧΑΡΙΑ...το μπολι απο οτι εχω διαβασει ειναι βακτηρια απο το φιλτρο?????????και πως μεταφερονται????????:confused::confused::confused: :oops:
Oλες οι ερωτησεις σου εχουν ηδη απαντηθει αρκει να ψαξεις!!
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32934
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-hh260-georgarask-07388957.jpg
χαιρομαι να βλεπω ατομα να ξεκινουν σωστα.μια συμβουλη μου ειναι να μειωσεις λιγο την φωτοπεριοδο σου.....
jasperaki81
08-11-09, 19:11
Ax....den ειναι ακριβως οτι ΞΕΚΙΝΑω...το λαθος μου το πληρωσαν τα καημενα τα ψαρια που μου πεθαναν....
Μακαρι αυτην την φορα να τα παω καλα με τις συμβουλες ολων των εμπειρων ενυδρειοφιλων!
Οταν λες να ελατωσω εννοεις τον ΧΡΟΝΟ?εχω τ8 σερα λαμπα ημερας.daylight.
Να το αναβω για 8 ωρες?ειναι καλα?κ φυσικα μονο την ημερα?η νυχτα?
-------------------------
Ε[πισης δεν θα βαλω μπολι τελικα.Αποφασισα να μην το κανω.ΘΑ πληρωσω που θα πληρωσω 100 ευρω για ενα μηνα φιλοξενειας των ψαριων μου (ειναι κ αρρωστα) ας το κανω με το πασο μου σκεφτηκα.Μονο με αμμωνια.
Τελικα το τεστ εδειξε σημερα περιπου 3 mg....
Θα το ξανακανω αυριο παλι και μαλλον θα προσθεσω πλαι λιγη αμμωνια....
Ε[πισης δεν θα βαλω μπολι τελικα.Αποφασισα να μην το κανω.ΘΑ πληρωσω που θα πληρωσω 100 ευρω για ενα μηνα φιλοξενειας των ψαριων μου (ειναι κ αρρωστα) ας το κανω με το πασο μου σκεφτηκα.Μονο με αμμωνια.
Τελικα το τεστ εδειξε σημερα περιπου 3 mg....
Θα το ξανακανω αυριο παλι και μαλλον θα προσθεσω πλαι λιγη αμμωνια....
Πολύ καλή ιδέα το στρώσιμο με την αμμωνία. Μια απορία μόνο: 100€ για φιλοξενία; ! ; Είναι ψάρια που αξίζουν πάνω από 100€;
jasperaki81
08-11-09, 23:45
oxi τα
ψαρια δεν αξιζουν τοσα λεφτα!
Απλα το ενα σκαλαρι που ειναι και αρρωστο ειναι το πρωτο μας ψαρι και δεν θελω να το αποχωριστω.
Νοικιαζει ενα ενυδρειο "δικο μας" με 3 ευρω την ημερα...υπολογιζω ενα μηνα να το στρωσω.90-100 ευρω.....
Ειναι πολλα αλλα δεν θα τα παρει κανεις επειδη εχει το ενα μυκητες και επισης δεν θελω να τα χαρισω τα υπολοιπα που ακομα φενονται υγιης γιατι ετσι κ αλλιως 3 υρω ειναι οσα ψαρια και αν βαλεις.οποτε????τι να εκανα?
Εχω καταλαβει οτι τα γρηγορα "στρωσιματα" δεν ειναι καλα .
Ναι μεν θελουμε να εχουμε ενυδρειο γρηγορα αλλα με αυτες τις βιασυνες μας αποκταμε απλα εναν ταφο ψαριων.Δυστυχως.Επρεπε να παθω για να μαθω.
:smt104:smt103 ποιος νοικιαζει ενυδρειο??? πρωτη φορα το ακουω!!
Με μπολι απο υγιη ενυδρειο ... στρωνει πολυ γρηγορα το φιλτρο σου!
jasperaki81
09-11-09, 00:01
:):):)
Πετ σοπ νοικιαζει ενα ενυδρειο δικο τους με 3 ευρω την ημερα για οσα ψαρια τους βαλουμε!!!!!
Αυτο για το μπολι το καταλαβα.Αλλα επειδη ειμαι καινουργια στο χομπυ και οι γνωσεις μου ελαχιστες φοβαμαι πολυ.
Μεχρι τωρα η αμμωνια κυμενετε στο 3-4....ειναι μερικες μερες μονο που ξεκινησα.
Εβαλα ΠΟΛΛΕΣ σταγονες αμμωνιας να το παω τοσο περιπου 80.100...δεν ανεβενε με τιποτα.Τι τεστ αλλαξα τι αλλη μαρκα πηρα.....
Απο δω κ περα απο οτι καταλαβα θα κραταω την αμμωνια στο 4 και μετα απο λιγο θα πεφτει οποτε κανω και τις μετρισεις για νιτρικα και νιτρωδη????Σωστα???:confused:
Δε θα ειχα εμπιστοσυνη σε πετσοπ!
Καινουργιοι τροποι να βγαλουν λεφτα? :o
Σε τι συνθηκες κρατανε τα ψαρια σου? ph-gh-kh
Αλλαγες νερου καθε ποσο κανουν?
τους χορηγουν φαρμακα?
Μια που πληρωνεις ... πρεπει να ξερεις!!
Κοπελια ελα μια βολτα να σου δωσω μπολι να ξεμπερδευεις ... μου εχουν μεινει λιγα μαλια ... μη μου πεσουν και αυτα ... κριμα ειναι :smt120
jasperaki81
09-11-09, 00:14
:):):):)
ΘΑ μου δωσεις ????Ευχαριστω!!!!!
Ωραια λοιπον!εχουμε και λεμε...μου δινεις εσυ (το πως δεν το γνωριζω εσυ ξερεις)παω σπιτι και μετα????
Αμμωνια εχει τωρα 3-4 ....
πες μου περιλιπτικα!
και επισης χρειαζομαι αεροαντλια στο ενυδρειο?εχω αρκετα φυτα,
Δεν ξερω τι μετρησεις εχει.Παντως δεν εμπιστευομαι γιατι δεν νοιαζονται καθολου.
Αν παρω τα ψαρια πισω και ακομα ειναι με μυκητες και τα βαλω στο ενυδρειο που θα ειναι φρεσκοστρωμενο θα εχω προβλημα????
:):):):)
ΘΑ μου δωσεις ????Ευχαριστω!!!!!
Ωραια λοιπον!εχουμε και λεμε...μου δινεις εσυ (το πως δεν το γνωριζω εσυ ξερεις)παω σπιτι και μετα????
Αμμωνια εχει τωρα 3-4 ....
πες μου περιλιπτικα!
και επισης χρειαζομαι αεροαντλια στο ενυδρειο?εχω αρκετα φυτα,
Δεν ξερω τι μετρησεις εχει.Παντως δεν εμπιστευομαι γιατι δεν νοιαζονται καθολου.
Αν παρω τα ψαρια πισω και ακομα ειναι με μυκητες και τα βαλω στο ενυδρειο που θα ειναι φρεσκοστρωμενο θα εχω προβλημα????
Αφού βρήκες άτομο, και μάλιστα πολύ έμπειρο, να σου δώσει μπόλι, το παίρνεις σφαίρα, και κρατάς τα χρήματά σου για άλλες χρήσεις :-).
Το μπόλι θα είναι βασικά η "βρώμα" από το φίλτρο του "δότη" την οποία την περιχύνεις στα υλικά του δικού σου φίλτρου. Σε πολύ λίγο διάστημα θα δεις την αμμωνία σου να μηδενίζεται, το ίδιο και τα νιτρώδη (ΝΟ2) ενώ τα ΝΟ3 θα ανεβούν ψηλά. Τότε είσαι έτοιμη.
Προφανώς για να αντιληφθείς τα παραπάνω θα χρειαζεσαι καθημερινές μετρήσεις με υγρά τεστ για ΝΗ3, ΝΟ2, ΝΟ3.
Τώρα, αν τα ψάρια είναι ήδη άρρωστα, θα έχουν μια ταλαιπωρία με τις αλλαγές ενυδρείων, αλλά αυτό δεν το γλυτώνεις νομίζω. Αν τους παρέχεις καλές συνθήκες νερού, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν καλά, αλλά εγγυήσεις δεν υπάρχουν (ούτε στο ενυδρείο σου αλλά ούτε και στου πετ σοπ... )
Οταν ριξεις το μπολι στο φιλτρο ... και κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου ... Η αμμωνια και ΝΟ2 θα μηδενιστουν!
Οταν λες μυκητες εννοεις κατι ασπρο σαν βαμβακι?? :confused:
jasperaki81
09-11-09, 00:30
Φυσικα!!!το παιρνω σφαιρα!!!!
Βασικο ερωτημα του αντρα μου που επιμενει να ΜΗΝ παρω τα ψαρια πισω γιατι ειναι αρρωστα αν βαλουμε τα αρρωστα ψαρια πισω και πχ πεθανουν η παραμεινουν αρρωστα ΜΕΤΑ πρεπει να ξανα στρωσουμε απο την αρχη το ενυδρειο???????????????????????δεν θα εχουν προσβληθει τα φυτα πχ οι πετρες κτλ...?????η ειναι ΜΟΝΟ στα ψαρια?Γιατι λεει αν ειναι και πρεπει να ξανακανουμε ΟΛΗ αυτην την διαδικασια ας βαλουμε καινουργια υγιη ψαρια μεσα.......
Επισης αεροαντλια χρειαζετε?
Οταν ριξεις το μπολι στο φιλτρο ... και κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου ... Η αμμωνια και ΝΟ2 θα μηδενιστουν!
Οταν λες μυκητες εννοεις κατι ασπρο σαν βαμβακι?? :confused:
ναι!το ενα σκαλαρι μου το εχει στην ουρα.Εχω βαλει και αλλο ποστ στην ενοτητα αυτη και μαζι μια φωτο αν θελεις κοιτα το να μου πεις και εσυ.Μαλλον μυκητες ειναι.
Τα υπολοιπα δεν δειχνουν να εχουν κατι.Αλλα λογιακα θα κολλησουν ε?
το ενα platy εχει αλλαξει.Καθετε συνεχεια στον πατο.Κολυμπαει μετα λιγο αλλα πολυ γρηγορα κ οχι οριζοντια σαν τα αλλα , αλλα καπως ορθιο.κανει και αποτομες σπαστικες κινησεις οταν κολυμπαει.Δεν ειναι σαν τα αλλα.
Εμφανισιακα δεν εχει κατι ομως....
τι αλλο θα ακουσουμε!!! ακους εκει να σου κρατησει τα ψαρια για ενα μηνα μεχρι να στρωσει και να δωσεις 100 ευρω...
και πριν τα παρεις γιατι δε σου ειπε οτι θελει στρωσιμο το ενυδρειο??
χαρισμα του τα ψαρια...με 100 ευρω θα παρεις ψαρια με το κιλο...ελεος!
μιας και τα ειχατε λιγο καιρο δε νομιζω οτι προλαβες να δεθεις και τοσο μαζι τους συναισθηματικα..η κανω λαθος??
θα σου ελεγα να δεις πρωτα τι ενυδρειο θελεις να κανεις και μετα βλεπουμε...
εφοσον φαινεται να το εχεις παρει ζεστα και θελεις να το κανεις σωστα...
αν σε ενδιαφερουν καποια ειδη που εχω δεσμευομαι να σου στειλω οταν στρωθει το ενυδρειο σου δωρεαν ψαρια. ακους εκει.....100 ευρω....:smt120:smt120
jasperaki81
09-11-09, 00:58
τι αλλο θα ακουσουμε!!! ακους εκει να σου κρατησει τα ψαρια για ενα μηνα μεχρι να στρωσει και να δωσεις 100 ευρω...
και πριν τα παρεις γιατι δε σου ειπε οτι θελει στρωσιμο το ενυδρειο??
μιας και τα ειχατε λιγο καιρο δε νομιζω οτι προλαβες να δεθεις και τοσο μαζι τους συναισθηματικα..η κανω λαθος??
θα σου ελεγα να δεις πρωτα τι ενυδρειο θελεις να κανεις και μετα βλεπουμε...
εφοσον φαινεται να το εχεις παρει ζεστα και θελεις να το κανεις σωστα...
αν σε ενδιαφερουν καποια ειδη που εχω δεσμευομαι να σου στειλω οταν στρωθει το ενυδρειο σου δωρεαν ψαρια. ακους εκει.....100 ευρω....:smt120:smt120
Se eyχαριστω παρα πολυ για τα ψαρακια που λες οτι μπορεις να μου δωσεις!Σκεφτομαι οτι αν τα ψαρια δεν τα παρω κ ειδικα το σκαλαρι που φενεται οτι δεν ειναι καλα....θα το πεταξει σε καμια τουαλετα.Δεν προκειτε να πουληθει....και δεν μπορω να το αφησω να συμβει.το δυστυχο απο εμενα αρρωστησε.Δεν μπορω να το αφησω ετσι....ειναι το πρωτο μας ψαρι.ειχε κ τον συντροφο αλλα πεθανε....
Παραπανω ειπε οτι θα μου δωσει μπολι!οποτε ισως επισπευσω την διαδικασια.ισως γλιτωσω μερικα λεφτα αν τα παρω πιο νωρις.
Αλλα αποκλειετε να αφησω το σκαλαρι εκει...θα το σκοτωσει.
αν ειναι ετσι αλλαζει το πραγμα...
τοτε παρε μονο το σκαλαρι...και βαλε μπολι στο ενυδρειο..με ενα ψαρι μονο δε θα ανεβασει αμμωνια..θα αρκει το μπολι..και μη βαλεις αλλα ψαρια ωστε να κανεις τη θεραπεια εσυ στο ψαρι σου και μονο σε αυτο....
αν ολα πανε καλα συζυταμε και για τα υπολοιπα...
jasperaki81
09-11-09, 01:02
Ο συγκικριμενος ειναι και ο πρωτος που επισκεφτηκαμε.Ειχαμε το ενυδρειο στο αμαξι ακομα μολις το ειχαμε παρει απο καρφουρ και πηγαμε σε αυτον να μας δωσει τα απαραιτητα.Πηρα πολλα πραγματα οχι ομως ψαρια.Μας ειπε να το στρωσουμε 5-7 ημερες να ριχνουμε βακτηρια ενα μπουκαλακι με υγρο...κ νομιζω μας ειπε να ριχνουμε κ λιγο φαι.
Δεν αναφερθηκε ΚΑΘΟΛΟΥ σε τεστ...
Αυτα τα ανακαλυψα στην πορεια μεσα στα φορουμ.Αλλα ηταν αργα.Και διαφωνω με το 5 μερες στρωσιμο.Τοσο προχειρα,και βιαστικα.
Τι να πω?πουλανε Ζωα και δεν συμβουλευουν σωστα.Λες και ειναι αντικειμενα....
Αφου ειναι φραγκοφονιας θα προσπαθησει να το κανει καλα να το πουλησει!! Ειδα πλατυ?? παρε τις ασπιρινες σου μαζι γιατι θα σε ζαλισω!! Θα σου δωσω εντλερακια αν σου αρεσουν!!
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-hh260-georgarask-dsc_0057.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-hh260-georgarask-dsc_0058.jpg
jasperaki81
09-11-09, 01:08
Καλη ιδεα!να παρω μονο το σκαλαρι!!!εχω αμμωνια 3-4 τωρα με τοσο που εριξα..πρεπει να συνενοηθω κ με το παλικαρι που μου προτεινε το μπολι!να δω πως θα δρασω!!!
ΠΕς μου σε παρακαλω θα εχει επιπτωση στα φυτα και γενικοτερα στο ενυδρειο μου οι μυκητες που εχει?και το φαρμακο που θα ριχνω δεν θα επηρεασει γενικοτερα το νεο ενυδρειο?????????
Τα ψαρακια αυτα στην φωτο ειναι ΤΕΛΕΙΑ!!!δεν τα εχω ξαναδει!!!!
Γιατι το λες αυτο με τις ασπιρινες>????μαλλον εσυ θα χρειαστεις ασπιρινες γιατι αν ισχυει ακομα η προσφορα για μπολι θα ερθω να το παρω με το μωρο μου που ειναι 7 μηνων!!!!και ειναι σε φαση που βγαζει δοντια!!!!!!:p:p:p:p:p:p:p:p
ειναι καλο να μη μπει αρρωστο ψαρι στο ενυδρειο που ξεκινας παλι απο την αρχη......
αλλα εφοσον εχεις το δεσιμο αυτο και το θελεις.....:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
jasperaki81
09-11-09, 01:17
Αυτο λεει και ο αντρας ,μου να μην τα παρουμε πισω:(:(
Παντως σε μερικα πετ σοπ που πηρα τηλ και ει[πα να δωσω τα ψαρια μου αλλα να τα παρω πισω καποια στιγμη μουειπαν οχι.Οταν ειπα να τα χαρισω μου ειπαν ναι!
georgarask pote μπορω να το παρω το μπολι???
Τα σκαλαρια θελουν μαλακο νερο ... δυστηχως το νερο της βρυσης ειναι σκληρο ... αρα με καποιο τροπο πρεπει να χαμηλωσεις σκληροτητες!! Τα πλατυ και τα ψαρακια στις εικονες αντιθετα θελουν σκληρο νερο ... κανοντας το νερο της βρυσης πιο καταλληλο για αυτα!!
Παρε το μωρο ... και τον αντρα σου και ελατε για ψαροκαφε .. τωρα που προλαβαινω γιατι οταν πιασω δουλεια θα τρεχω και δε θα φτανω!!
Οσο για το μωρο .... εχω γινει πολλες φορες baby-sitter ωστε ξερω τι ακους καθημερινα! Αλλα σε αποζημειωνει με ενα γελακι του το σκ:smt020τουλακι!!
jasperaki81
09-11-09, 01:28
Για τωρα μιλαμε!!!οχι να πιασεισ δουλεια!!!γιατι και εγω πιανω δουλεια αυτην την βδομαδα.....:(
Πες μου ποια μερα και ωρα σε βολευει στειλε μου πμ!:):)
Δεν το ηξερα αυτο για το νερο...και εγω ειχα πλατυ και σκαλαρια μαζι....
Εχω πολλα να μαθω...αυτη την φορα ομως με αδειο ενυδρειο:(:(
(αυτο με το χαμογελο να λεγετε εκει που ειμαι ετοιμη να το πνιξω τσουπ σκαει ενα χαμογελο ξεπροβαλει και το δοντακι και ολα ειναι καλα!!!!!_))))
Αν μπορεσεις και αυριο κιολας!! πρωι εχω κατι δουλειες ... μεσημερακι ... απογευμα θα ειμαι ελευθερος!! Θα σου στειλω π.μ.
Το καλυτερο φαρμακο για τα ψαρια ειναι να τους δωσουμε το νερο που απαιτει το καθε ειδος! Αν τα κραταμε σε λαθος συνθηκες ... αργα η γρηγορα εμφανιζονται τα προβληματα! Αρα να ξερεις οτι θα πρεπει να κανεις μια επιλογη για αρχη ψαρια που ζουν σε μαλακο η σκληρο νερο!! και μετα στηνεις αναλογα το ενυδρειο σου!
Με το μπολι θα μπορεις να βαλεις ψαρια αρα δεν θα ειναι αδειο!! :smt020
jasperaki81
10-11-09, 12:54
ΚΑλημερα
απο 4-10 ξεκινησα παλι να στρωνω το ενυδρειο μας και με πολλες σταγονες αμμωνια το εφερα στο επιθυμητο.
Σημερα μετρησα και αμμωνια 0....????!!!!
εκανα τεστ κ για νιτρωδη και βγαινουν ψηλα στο 5.....
Δεν ειναι πολυ νωρις????και τι να κανω απο δω κ περα\?να ανεβασω παλι την αμμωνια?η να το αφησω στο μηδεν/....
το μπολι που προσφερθκε να μου δωσει το βαζω στο ενυδρειο σωστα?εχω μπερδευτει.
Συνεχίζεις να ρίχνεις αμμωνία (να διατηρείς λογικά επίπεδα π.χ. 3mg/L) μέχρι να δείς να μηδενίζεται και η αμμωνία ΚΑΙ τα νιτρώδη. Αν δε γίνει αυτό δεν έιναι έτοιμο το φίλτρο.
Το μπόλι το ρίχνεις στα υλικά του φίλτρου σου - θα επισπεύσει την παραπάνω διαδικασία.
jasperaki81
11-11-09, 00:04
:)οκ ευχαριστω!!!!!αυτο θα κανω τωρα τοτε.Θα ριξω αμμωνια.και παλι μετρηση!
:):):):)Georgaras ευχαριστω παρα μα παρα πολυ για την προσφορα σου!!!!!!!
Εβαλα το πολυτιμο μπολι στο φιλτρο εριξα και αμμωνια το εφερα παλι στο 4 mg kai μαλλον θα περιμενω ....\Αυριο λεω να κανω μια μετρηση.
Απο ποτε μετραμε τα νιτρικα????
και επισης γιατι δεν χρειαζομαι ανθρακα?>το εβγαλα αλλα ηθελα να ξερω και το γιατι..!!!
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ στο κομματι ξυλο που εχουμε στο ενυδρειο σαν να εχει πιασει ενα πραγμα σαν μουχλα να το πω?οχι πρασινο ομως////σαν χνουδι...
Τι να ειναι????
θα προσπαθησω να βαλω μια φωτο...
το μπολι θα εχει πιασει οταν δεις οτι μηδενιζεται πολυ γρηγορα η αμμωνια...λογικα πολυ συντομα θα πρεπει να εχεις μετρησιμα νιτρικα...
ο ανθρακας βγαινει γιατι δεν προσφερει τιποτα απλα...
αν βαλεις αργοτερα και φυτα δεσμευει τα λιπασματα και τους κανει κακο..ανθρακα βαζεις μονο για να αφαιρεσεις ενα φαρμακο απο το ενυδρειο σου...η καποια χρωστικη...
οι μυκητες που αναπτυσσονται στα ξυλα σου ειναι εντελως ακακοι...
θα χαθουν.
jasperaki81
11-11-09, 00:30
εχω βαλει φυτα.Θα μπουνε και αλλα αργοτερα πριν τα ψαρια...
Οταν ειχαμε παρει πραγματα απο το μαγαζι μην εχωντας την παραμικρη ιδεα και θεωρωντας οτι ενα ενυδρειο ειναι απλο!ο πετσοπας μας ειχε δωσει ολα αυτα...και τον ανθρακα και ολα...που τελικα αρκετα ηταν αρχηστα....
http://img21.imageshack.us/img21/1066/dsc01607rk.th.jpg (http://img21.imageshack.us/i/dsc01607rk.jpg/)
http://img132.imageshack.us/img132/7787/dsc01613t.th.jpg (http://img132.imageshack.us/i/dsc01613t.jpg/)
http://img5.imageshack.us/img5/1565/dsc01614dx.th.jpg (http://img5.imageshack.us/i/dsc01614dx.jpg/)
ακομα το νερο ηταν θολο.Η πρωτη μερα του στρωσιματος.
Άρα απο εδω και περα ξερεις τι θα κανεις ;)
εχω βαλει φυτα.Θα μπουνε και αλλα αργοτερα πριν τα ψαρια...
Οταν ειχαμε παρει πραγματα απο το μαγαζι μην εχωντας την παραμικρη ιδεα και θεωρωντας οτι ενα ενυδρειο ειναι απλο!ο πετσοπας μας ειχε δωσει ολα αυτα...και τον ανθρακα και ολα...που τελικα αρκετα ηταν αρχηστα....
Μην ανησυχείς - καλό είναι να έχεις λίγο άνθρακα στην άκρη για ώρα ανάγκης, γιατί είναι νόμος ότι αν είναι να συμβεί κάτι θα γίνει όταν τα μαγαζιά θα είναι κλειστά :-)
jasperaki81
11-11-09, 21:48
Άρα απο εδω και περα ξερεις τι θα κανεις ;)\
ξερω!δν ξαναακουω συμβουλες τους!θα ρωταω (ζαλιζω εσας!!!)
EixA λιγο χρονο και εκανα ολα τα τεστ που εχω (απι υγρα) στο νερο του ενυδρειου....θελω να πιστευω πως οταν ειχα τα ψαρια μεσα δεν ηταν ΑΥΤΕΣ οι τιμες.:mad::mad::mad:
Ph -----7.6 (ekei τελειωνε ο πινακας συγκρισης....)
Kh------8
Gh-----12.....
Nitrodi-----8
Nitrika----5
Ammonia ---0,25
ολα υγρα τεστ ετσι? Σιγουρα τα ειχες σε πολυ χειροτερες τιμες τα ψαρια σου ...
Οταν ΝΟ2=0 και αμμωνια = 0 τοτε ειναι ετοιμο! (φυσικα ΝΟ3 να ειναι πανω απο 0)..
jasperaki81
11-11-09, 22:09
nai περιμενω να δω 0 και 0 :)
Τα τεστ ειναι υγρα της ΑPI .Ακουσα οτι ειναι τα καλυτερα.
Εχω και σε στικ αλλα δεν τα χρησιμοποιησα.
σκληροτητα 12???????????????????????????????????????????????? ???
και ειχα τα σκαλαρια που καπου διαβασα θελουν 5....
και το ph.....
αν και δεν ξερω τι ειναι η αντιστροφη οσμωση μαλλον θα πρεπει να παρω για να φτιαξω το νερο αργοτερα ε?
τι ειναι και ποσο κανει????
Μας βγηκε πολυ ακριβο χομπυ τα ψαρακια!
Μας βγηκε πολυ ακριβο χομπυ τα ψαρακια!
Στα ειπα απο κοντα! δωστους το νερο που χρειαζονται και ολα θα ειναι σωστα και χωρις προβληματα! Κοιτα τις προσφορες στο τομεα με τα μαγαζια-επαγγελματιες! Αν σκεφτεις ποσα λεφτα εχεις δωσει αδικα θα ανατριχιασεις!! Τουλαχιστον τωρα θα ειναι για κατι χρησιμο!!
jasperaki81
12-11-09, 00:42
Στα ειπα απο κοντα! δωστους το νερο που χρειαζονται και ολα θα ειναι σωστα και χωρις προβληματα! Κοιτα τις προσφορες στο τομεα με τα μαγαζια-επαγγελματιες! Αν σκεφτεις ποσα λεφτα εχεις δωσει αδικα θα ανατριχιασεις!! Τουλαχιστον τωρα θα ειναι για κατι χρησιμο!!
Δεν γραφει ο γιωργος...εγω μπαινω.Κανω σκληρη μελετη για να εχουμε καλο αποτελεσμα.!!!
Οταν βαλω κ αλλα φυτα θα βαλω φωτο να μου πειτε εντυπωσεις!
Θα κοιταξω τις προσφορες και σιγουρα θα παρουμε αυτο για το νερο!
Θελω να αρρωστο σκαλαρι πισω!!!!!¨:)
(telika πηγε ο αντρας μου στο μαγαζι που τα εχουμε κ ΔΕΝ βαζει φαρμακο.Ειπε οτι δεν ηθελε να επιβαρυνει αλλο το ψαρι λογω της αλλαγης σε καινουργιο ενυδρειο και οτι εχει μυκητες.και θα ριξω ελαχιστο μια απο αυτες τις μερες....ρωτησε κ για τις μετρησεις και τι αλλο να πει?οτι ειναι σωστο το νερο και το μετρανε τακτικα...μονο ελπιζω ..δεν μπορω να κανω κατι αλλο.)
jasperaki81
15-11-09, 14:16
Kalispera.!
Εκανα τωρα παλι μετρηση....αμμωνια 0....Εχει τελειωσει το μπουκαλι σχεδον.Καθε μερα βαζω αλλα την επομενη ειναι μηδεν/δεν ριχνω σταγονες πια.γιατι δεν ανεβενει με τιποτα.Βαζω αρκετο....καθε φορα.
Εκανα και ΝΟ2 και ειναι καπως ψηλα
και ΝΟ3 στην μεση .
Αντε ποσο θα περιμενωω??????!!!!
Μου ειναι παρα μα παρα πολυ δυσκολο να ξεχωρισω τα χρωματα των τεστ γιατι ειναι σχεδον ιδιες οι αποχρωσεις....ελπιζω να μην κανω λαθος στις μετρησεις..το βαζω στο παραθυρο που εχει φως ημερας αλλα και παλι με δυσκολευει..μαλλον πρεπει να κοιταξω τα ματια μου ε?:)
Υπομονή, μέχρι να μηδενίζονται τελείως ΚΑΙ αμμωνία ΚΑΙ νιτρωδη (ΝΟ2). Τα νιτρικά σου θα πάνε στα ύψη εντωμεταξύ - μήν ανησυχείς γι'αυτό.
Είσαι σε καλό δρόμο - συνέχισε κανονικά να ρίχνεις λίγη αμμωνία όταν μηδενίζεται (την ίδια ποσότητα για να φτάνεις 3-5mg/L)
Να υπολογίζεις 40 μέρες από τη μέρα που άρχισες το στρώσιμο ή 3-4 βδομάδες από τότε που πρωτομηδενίστηκε η αμμωνία....
:confused:
Βρε αφου σου εδωσα μπολι σταματας τη διαδικασια να ριχνεις αμμωνια! Μονο λιγο τροφη καθε μερα ωστε να μη "πεθανει" η βιολογια που αναπτυσσεται στο φιλτρο!
Χμμμ.. αν έπιασε το μπόλι τότε τα ΝΟ2 δεν έπρεπε να κατεβαίνουν;
jasperaki81
16-11-09, 14:28
Βρε αφου σου εδωσα μπολι σταματας τη διαδικασια να ριχνεις αμμωνια! Μονο λιγο τροφη καθε μερα ωστε να μη "πεθανει" η βιολογια που αναπτυσσεται στο φιλτρο!
Καλησπερα.!
Τις 2 πρωτες μερες που εβαλα το μπολι δεν εβαλα αμμωνια.Αλλα οι μετρησεις δειχναν ιδιες με πριν.και η αμμωνια με το φαγητο δεν ανεβενε ΚΑΘΟΛΟΥ.ηταν 0.
Για αυτο εβαλα αμμωνια απο το μπουκαλι.
Το οποιο και παλι εξαφανιζετε πολυ γρηγορα.
εκανα παλι μετρησεις και το ΝΟ2 ειναι ψηλα.ΤΟ ΝΟ3 ακομα στην μεση....
Εγω πιστευω οτι επειδη ηπιατε και καφεδακι :evil: οτι δεν επιασε το μπολι γιατι απο την ωρα που το πηρε μεχρι που ηρθε σπιτι ειχε περασει 1 ωρα και 40 λεπτα(ναι το μετρησα:rolleyes::rolleyes::oops:)
Εσυ τι λες που εισαι εμπειρος>;μπορει να συμβενει αυτο?
Καλησπερα.!
Τις 2 πρωτες μερες που εβαλα το μπολι δεν εβαλα αμμωνια.Αλλα οι μετρησεις δειχναν ιδιες με πριν.και η αμμωνια με το φαγητο δεν ανεβενε ΚΑΘΟΛΟΥ.ηταν 0.
Για αυτο εβαλα αμμωνια απο το μπουκαλι.
Το οποιο και παλι εξαφανιζετε πολυ γρηγορα.
εκανα παλι μετρησεις και το ΝΟ2 ειναι ψηλα.ΤΟ ΝΟ3 ακομα στην μεση....
Εγω πιστευω οτι επειδη ηπιατε και καφεδακι :evil: οτι δεν επιασε το μπολι γιατι απο την ωρα που το πηρε μεχρι που ηρθε σπιτι ειχε περασει 1 ωρα και 40 λεπτα(ναι το μετρησα:rolleyes::rolleyes::oops:) χαχαχα
Εσυ τι λες που εισαι εμπειρος>;μπορει να συμβενει αυτο?
Ωρε θα με τρελλανεις εσυ!! ?
Η αμμωνια ΠΡΕΠΕΙ να ειναι 0
Το ΝΟ2 ΠΡΕΠΕΙ να ειναι 0
Τα ΝΟ3 ΠΡΕΠΕΙ να ειναι μικροτερα απο 20
Κανε αλλαγη νερου μεχρι αμμωνια-ΝΟ2 να μηδενιστουν και τα ΝΟ3 να πανε κατω απο 20!
Μετα βαλε τα ψαρια! Μια χαρα επιασε το μπολακι μου!!
Αφου εβαλες μπολι σταματας να ριχνεις αμμωνια οπως εγραφε στ "στρωσιμο με αμμωνια"! Ειναι ετοιμο σου λεω! Απλα ειπα στον αντρα σου να ριχνετε λιγη τροφη ωστε να μη πεθανουν της πεινας τα βακτηρια-μεχρι να βαλετε τα ψαρια!!
Κανε μεγαλη αλλαγη νερου και μετα βαλε τα ψαρια!
jasperaki81
18-11-09, 13:00
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!Αμμωνια 0 . ΝΟ2 ---ΜΗΔΕΝ , ΝΟ3 καπου 20~~~~~!!!!
Οποτε!!!!
Αλλαγη νερου.το 80%.Αλλα θα πρεπει πρωτα τα βαλω το νερο σε καποιο δοχειο (να δω τι θα βρω τωρα!!???!!!???)και να ριξω για το χλωριο.Το αφηνω κανα 2ωρο στο βαρελι-δοχειο.
Μετα το ριχνω στο ενυδρειο.
Κανω ξανα ολες τις μετρησεις μαζι και ph .
Meta περνω πισω το καημενο το σκαλαρι μου μονο, για αρχη , το εχω στην σακουλα που θα μου δωσει το πετ σοπ ριχνω λιγ ονερο ενυδρειο μεσα.Μαγκωνω την σακουλα με το ψαρι μεσα στο καπακι του ενυδρειο ωστε να ειναι η σακουλα μεσα στο νερο.
Σβηνω φως.Περιμενω καμια ωρα.μετα βγαζω σκαλαρι μου και ριχνω στο νερο προσεχωντας μην πεσει νερο απο την σακουλα.!!!!
Ταιζω την επομενη μερα!
ΣΩΣΤΑ????
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!Αμμωνια 0 . ΝΟ2 ---ΜΗΔΕΝ , ΝΟ3 καπου 20~~~~~!!!!
Οποτε!!!!
Αλλαγη νερου.το 80%.Αλλα θα πρεπει πρωτα τα βαλω το νερο σε καποιο δοχειο (να δω τι θα βρω τωρα!!???!!!???)και να ριξω για το χλωριο.Το αφηνω κανα 2ωρο στο βαρελι-δοχειο.
Κανω ξανα ολες τις μετρησεις μαζι και ph .
Meta περνω πισω το καημενο το σκαλαρι μου μονο, για αρχη , το εχω στην σακουλα που θα μου δωσει το πετ σοπ ριχνω λιγ ονερο ενυδρειο μεσα.Μαγκωνω την σακουλα με το ψαρι μεσα στο καπακι του ενυδρειο ωστε να ειναι η σακουλα μεσα στο νερο.
Σβηνω φως.Περιμενω καμια ωρα.μετα βγαζω σκαλαρι μου και ριχνω στο νερο προσεχωντας μην πεσει νερο απο την σακουλα.!!!!
Ταιζω την επομενη μερα!
ΣΩΣΤΑ????
Αλλαξε ενα 30-40% του νερου! Βαλε αντιχλωριο και μετα βαλτο στο ενυδρειο (μετα απο κανα 5λεπτο). Οταν βαλεις τη σακουλα με το ψαρι ... φροντισε να εχει αερα! καθε 3-4 λεπτα προσθετεις στη σακουλα νερο απο το ενυδρειο σου!
Θα πρεπει να βρεις τροπο να μαλακωσεις σιγα σιγα το νερο του ενυδρειου και να διαβασεις τι "χρειαζονται" τα σκαλαρια ωστε να μην εχεις προβληματα!
Αλλα θα πρεπει πρωτα τα βαλω το νερο σε καποιο δοχειο (να δω τι θα βρω τωρα!!???!!!???)και να ριξω για το χλωριο.Το αφηνω κανα 2ωρο στο βαρελι-δοχειο.
Μήν το παιδεύεις ιδιαίτερα το θέμα..
1. Βγάζεις νερό από το ενυδρείο..
2. Ρίχνεις την κατάλληλη ποσότητα αντιχλώριο στο ενυδρείο..
3. Γεμίζεις με φρέσκο νεράκι.. Πρόσεξε μόνο να έχει την ίδια θερμοκρασία με αυτό του ενυδρείου (με σωστή αναλογία κρύου & ζεστού - το ζεστό από το θερμοσίφωνα είναι ΟΚ)..
jasperaki81
19-11-09, 13:44
ωχ δεν ειμαι καλα...
Λειπει ο αντρας μου για δουλεια και αποφασισα σημερα να παρω τα ψαρια και να τα κανω μονη μου.
Μονο που αγχωθηκα με το μωρο να κλαιει:smt022 το σκυλι τα εκανε πανω στο χαλιzw και εγω προσπαθουσα να ριξω το καθαρο νερο μεσα.Αλλα μου ξεφυγε και επεσε πολυ και το χαλικι σε ενα σημειο εκανε "τρυπα" και θολοσε το καθαρο μου το νερακι.....και τωρα μοιαζει χαλια το ενυδρειο μου.....
Επισης δεν μπορεσα να βρω κατι να βαλω ΟΛΟ το νερο και το εβαλα τμηματικα 4 φορες σε μια μεγαλη λεκανη και το αντιχλωριο το εριξα μεσα στο ενυδρειο και οχι στο νερο το καθαρο....
Μηπως να το ξανααλλαξω ?????Αγωνιω για την αφιξη των ψαριων μου και περιμενα ενα καθαρο ενυδρειο οχι αυτο το χαλι που ειναι τωρα......:(
Επισης δεν ξερω ποσα λιτρα αλλαξα.Με το ματι εκοψα στην μιεση το ενυδρειο και απο το μισο αφαιρεσα ακομα λιγο για να ειναι 40 %....:confused::confused::confused:
κ το μπουκαλι με το αντιχλωριο γραφει για 40 λιτρα ενα καπακι.ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΑΛΛΑΞΑ...μαλλον 40 λιτρα.....
ΜΕτα θα κανω ολα τα τεστ.Και θα παρω τελος του μηνα Α/Ο για τα ψαρια.
Μαλλον θα αγορασουμε πιο ψηλο ενυδρειο για να κρατησουμε τα σκαλαρια.και πιο μεγαλο αλλα λεω "εδω δεν τα βγαζουμε περα με τα 100 λιτρα με 200 τι θα κανουμε??καταστροφη..."
gh--12
ph---7,5
:(:(:(:(:(
epeidh den exv ta xrhmata aythn thn stigmh gia a/o μπορω να κανω κατι αλλο?
ωχ δεν ειμαι καλα...
Λειπει ο αντρας μου για δουλεια και αποφασισα σημερα να παρω τα ψαρια και να τα κανω μονη μου.
Ψυχραιμία, ψυχραιμία.. Δεν είναι και τόσο δύσκολη η αλλαγή νερού! Συνήθεια είναι.. Σε λίγο καιρό θα δεις ότι δε θα σου παίρνει παραπάνω από ένα 10λεπτάκι.. ;)
Να σου πω όμως.. Στρώσιμο με αμμωνία δεν κάνεις? Για ποιο λόγο έκανες αλλαγή νερού? Αφού δεν έχεις ψάρια μέσα! Είσαι σίγουρη ότι έχεις κατανοήσει το θέμα "κύκλος του αζώτου" και "στρώσιμο με αμμωνία"? Ρίξε μια ματιά στα αντίστοιχα υπομνήματα..
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
Μονο που αγχωθηκα με το μωρο να κλαιει:smt022 το σκυλι τα εκανε πανω στο χαλιzw και εγω προσπαθουσα να ριξω το καθαρο νερο μεσα.Αλλα μου ξεφυγε και επεσε πολυ και το χαλικι σε ενα σημειο εκανε "τρυπα" και θολοσε το καθαρο μου το νερακι.....και τωρα μοιαζει χαλια το ενυδρειο μου.....
Μήν τρελαίνεσαι, μήν πανικοβάλλεσαι, και μήν αγχώνεσαι! Η θολούρα θα καθαρίσει χρησιμοποιώντας υαλοβάμβακα στο φίλτρο (λογικά θα έχει από τη μάνα του, απλά φρόντισε να τον πλύνεις ή να τον αντικαταστήσεις μόλις βρωμίσει για να μή μειωθεί η ροή του φίλτρου).. Αν δεν έχεις υπόστρωμα για τα φυτά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.. Αν όμως έχεις, το λίπασμα που διέφυγε στη στήλη νερού μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα με άλγες.. Καλό λοιπόν θα ήταν να ξανακάνεις κανά-δυο μεγάλες αλλαγές νερού για να το απομακρύνεις.. Και να προσέχεις την επόμενη φορά..
Επισης δεν μπορεσα να βρω κατι να βαλω ΟΛΟ το νερο και το εβαλα τμηματικα 4 φορες σε μια μεγαλη λεκανη και το αντιχλωριο το εριξα μεσα στο ενυδρειο και οχι στο νερο το καθαρο....
Κανένα απολύτως πρόβλημα.. Μπορείς αν θέλεις να βάζεις κατευθείαν το νερό με ένα λάστιχο (φροντίζοντας να είναι σωστή η θερμοκρασία, με κατάλληλη αναλογία ζεστού-κρύου).. Αλλιώς, βολεύει να χρησιμοποιήσεις ένα ποτιστήρι (και να ρίχνεις το νερό σε σημείο που να έχει κάποιο ξύλο, ή πέτρα, ή πάνω στο τζάμι), καθώς με τον κουβά ή τη λεκάνη, συνήθως το κάνουμε χάλια το ενυδρείο!
Μηπως να το ξανααλλαξω ?????Αγωνιω για την αφιξη των ψαριων μου και περιμενα ενα καθαρο ενυδρειο οχι αυτο το χαλι που ειναι τωρα......:(
Έχει σίγουρα στρώσει το ενυδρείο? Τι μετρήσεις έχεις? Δε θα ενοχληθούν από τη θολούρα τα ψάρια.. Αυτό που θα τα πειράξει είναι η αμμωνία αν υπάρχει..
Επισης δεν ξερω ποσα λιτρα αλλαξα.Με το ματι εκοψα στην μιεση το ενυδρειο και απο το μισο αφαιρεσα ακομα λιγο για να ειναι 40 %....:confused::confused::confused:
κ το μπουκαλι με το αντιχλωριο γραφει για 40 λιτρα ενα καπακι.ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΑΛΛΑΞΑ...μαλλον 40 λιτρα.....
Αν ρίξεις και λίγο παραπάνω αντιχλώριο, δεν υπάρχει πρόβλημα.. Αρκεί βέβαια να μήν το παρακάνεις..
ΜΕτα θα κανω ολα τα τεστ.Και θα παρω τελος του μηνα Α/Ο για τα ψαρια.
Μαλλον θα αγορασουμε πιο ψηλο ενυδρειο για να κρατησουμε τα σκαλαρια.και πιο μεγαλο αλλα λεω "εδω δεν τα βγαζουμε περα με τα 100 λιτρα με 200 τι θα κανουμε??καταστροφη..."
Δεν κατάλαβα.. Στρώνεις με αμμωνία και έχεις ψάρια μέσα? Ή θα έρθουν τα ψάρια αυτά? Αφού το ξέρεις ήδη ότι δε χωράνε τα σκαλάρια σε τέτοιο ενυδρείο, γιατί δε διαλέγεις κάποιο άλλο είδος? Τόοοοοσα υπάρχουν!
gh--12
ph---7,5
:(:(:(:(:(
epeidh den exv ta xrhmata aythn thn stigmh gia a/o μπορω να κανω κατι αλλο?
Βεβαίως και μπορείς! Να διαλέξεις είδη που να ζουν άνετα στο νερό της βρύσης! Έχεις άπειρες επιλογές! :p
Καλησπερα.
Οπως εχω γραψει σε αλλο ποστ στρωνω το ενυδρειο σωστα απο την αρχη.Την πρωτη φορα ειχα ακολουθησει συμβουλες απο μαγαζια και σε μια βδομαδα τα ψαρια ειχαν μπει.
Μετα απο απωλειες.Λαθος μετρησεις νερου και αλλα σφαλματα το στρωνω απο την αρχη.ΧΩΡΙΣ ΨΑΡΙΑ,αλλα μονο αμμωνια.
Λοιπον.Εφοσον επλυνα το ενυδρειο και ολα τα εξαρτηματα γεμισα με νερο εριξα αμμωνια 10 τοις εκατο απο φαρμακειο.Προσπαθησα να φερω τα αποτελεσματα του τεστ στο 4mg/lt με μεγαλη δυσκολια , γιατι συνεχεια εδιεχνε 0,5...οσο και αν εριχνα.
Περιμενω να κανω τωρα μια μετρηση παλι.
Ειναι 110 λιτρα ενυδρει.Απο Καρφουρ.Εβγαλα το εσωτερικο φιλτρο και εβαλα εξωτερικο.Ειχα αεροαντλια αλλα μου ειπανε οτι σε φυτεμενο δεν χρειαζετε.
Αλλαξα λαμπα εβαλα τ8 σερα.
Τα φυτα ειναι ευκολα φυτα (εβαλα ομως και λιπασμα κατω απο χαλικι για το μελλον που θελω αλλα φυτα ,συν οτι τα προηγουμενα πεθαναν )
bacopa caroliniana
merika anubias kai ακομα ενα φυτο που δεν θυμαμαι ονομασια.
Αναβω το φως απο τις 11 μεχρι τις 10 το βραδυ.11 ωρες.
Οτι συμβουλη εχετε ειναι απαραιτητη μιας και ειμαι αρχαρια στο χομπυ και θελω να αποκτησω ενα σωστο ενυδρειο να ζουν τα ψαρακια μου ευτυχισμενα και υγιη!
Ευχαριστω πολυ
Απλα το ενα σκαλαρι που ειναι και αρρωστο ειναι το πρωτο μας ψαρι και δεν θελω να το αποχωριστω.
Νοικιαζει ενα ενυδρειο "δικο μας" με 3 ευρω την ημερα...υπολογιζω ενα μηνα να το στρωσω.90-100 ευρω.....
Ειναι πολλα αλλα δεν θα τα παρει κανεις επειδη εχει το ενα μυκητες και επισης δεν θελω να τα χαρισω τα υπολοιπα που ακομα φενονται υγιης γιατι ετσι κ αλλιως 3 υρω ειναι οσα ψαρια και αν βαλεις.οποτε????τι να εκανα?
:smt104:smt103 ποιος νοικιαζει ενυδρειο??? πρωτη φορα το ακουω!!
Με μπολι απο υγιη ενυδρειο ... στρωνει πολυ γρηγορα το φιλτρο σου!
Δεν κατάλαβα.. Στρώνεις με αμμωνία και έχεις ψάρια μέσα? Ή θα έρθουν τα ψάρια αυτά?
:rolleyes:
jasperaki81
19-11-09, 15:09
Λοιπον..Εχω υποστρωμα αλλα δεν ανοιξε μεχρι εκει η τρυπα.Μονο τα χαλικια . ΤΟ εστρεωσα με το χερι μου. παλι.Το νερο ειναι λιγο καλυτερο τωρα.
Εκανα στρωσιμο με αμμωνια αλλα μου εδωσε ο φιλος μπολι και οι μετρησεις ειναι αμμωνια 0 και ΝΟ2 μηδεν και ΝΟ3 γυρω στα 20
Ph 7,5 :(
Gh 12....:(
Ψαρια δεν εχω μεσα μου τα "φιλοξενει " πετ σοπ////Το σκαλαρι μου ειναι το 1ο μου ψαρι κ τοθελω πισω.το ξρερω οτι δεν κανει για 100 λτ για αυτο λεμε να αγορασουμε καινουργιο.ασε που εχει ,υκητες το καημενο κ θελω νατο κανω καλα γιατι εκει που ειναι δεν του βαζουν φαρμακο,
:cool:να σας πω κ κατι για το οποιο ντρεπομαι????:rolleyes:
φοβαμαι παρα πολυ να ακουμπησω τα ψαρια.....τρεμω την ωρα που θα παω να τα παρω.....μπρρρρρρρρρρρρ
χμ... "τρόμαξες" να στρώσεις το ενυδρείο, και τώρα που είναι στρωμένο και υγειές, θα βάλεις μέσα ένα ψάρι που δεν κάνει για τα λίτρα σου και είναι και άρρωστο;... :smt102
jasperaki81
19-11-09, 15:19
:(το ψαρι ειναι μικρο ακομα.θα το αλλαξουμε θα παρουμε πιο μεγαλο κ αυτο θα ειναι νοσοκομειο/μαιευτηριο!
το εχω γραψει κ αλλου.αν δεν το παρω πισω ο τυπος σιγουρα θα το πεταξει στην τουαλετα.....
κ γω ηθελα νεο ενυδρειο καθαρο κ υγιεις ψαρια αλλα εχει μυκητες....τι να κανω να τα παρατησω?????
οι μετρησεις ειναι αμμωνια 0 και ΝΟ2 μηδεν και ΝΟ3 γυρω στα 20
JET! :smt041:smt041:smt041
jasperaki81
19-11-09, 16:10
ερωτηση
αν παρω καινουργιο ψαρι απο πετ σοπ ΠΟΥ θα ξερω οτι ειναι υγειης????
Ειχα παει μια βολτα τις προαλλες και τα μισα ψαρια (οκ οχι τα μισα αλλα ενα μεγαλο ποσοστο)ηταν νεκρα....
Κατι σκαλαρια κολουμπουσαν περιεργα και μου ειπε ο πωλητης οτι ειναι αρρωστα οτι ηταν καινουργια παραλαβη αλλα μαζι τους ηταν κ αλλα ψαρια.Που θα ξερω αν αυτο που θα παρω ΑΝ παρω ειναι καλα????
ΤΟ ρωταω γιατι με ρωτησε ο φιλος για το σκαλαρι που εχει μυκητες κριμα γιατι εκανα τοσο κοπο να το στρωσω 2η φορα.
κοιτα επειδη δεν μπορεις να κανεις συνεχεια τεστ
το καλυτερο θα ηταν να παρακολουθεις τα ψαρια σου ακομα και αν εχεις κανει τεστ πριν μιση ωρα
αν αναπνεουν χρηγορα η πανε στην επιφανεια η κανουν πιρουετες τοτε κανε αλλαγη νερου αλλα κρατα λιγο απο το παλιο σε ενα κυπελο να κανεις μετα μετρησεις για να δεις τι εφταιξε
μην περιμενεις να κανεις μετρησεις και μετα να κανεις την αλλαγη
η αλλαγη δεν εβλαψε κανεναν
Το αρρωστο ψαρι αν το βαλεις θα το βαλεις μονο του και μετα θα κανεις μια απολυμανση με υπερμαγκανικο καλιο. Μην βαλεις αλλα ψαρια στον κινδυνο.
Πάντα φιλικά.. Αλλά αυτό το υγιής σ'αυτό το thread, και fungus έχει πάθει, και fin rot, και dropsy και τα πάντα όλα! :D
Εξηγησα στον αντρα σου το λογο που αρρωσταινουν τα ψαρια! Και εσυ να το παρεις δε μπορεις να εισαι σιγουρη αν εγινε καλα! Και να ειναι καλα με τις συνθηκες του νερου στο ενυδρειο σου δε θα αργησουν να εμφανιστουν προβληματα!
Συμβουλη μου ειναι να προσανατολιστεις σε ψαρια που "απαιτουν" σκληρο νερο! Εχεις δεθει με το σκαλαρι σου αλλα αφου δε μπορεις να του δωσεις αυτο που ζηταει ... μη το παρεις και ξεκινα απο την αρχη!
jasperaki81
19-11-09, 16:32
Πάντα φιλικά.. Αλλά αυτό το υγιής σ'αυτό το thread, και fungus έχει πάθει, και fin rot, και dropsy και τα πάντα όλα! :D
:smt020:smt020:smt020:smt020:smt020:rolleyes::roll eyes::rolleyes::rolleyes:
λοιπον....θα παρω
θα ΄παρω γκαπυ....θα τα αφησω τα ψαρια μου...με μιση καρδια θα παρω τα γκαπυ αλλα.....ποσα να παρω?διαβασα οτι πρεπει τα θυληκα να ειναι περισσοτερα.
τι λετε για τα 100 λιτρα μου>?
εις υγειαν
τα φυτα δεν παιθαναν απο το ειδος της λαμπας ουτε απο ελειψη λιπασματων,
αν ειχες νιτρικα οπως λες θα ετρωγαν απο αυτα.
Πεθαναν λογο ασθενους φωτισμου οποτε φοβαμαι οτι εβαλες απλα ιδια ποσοτητα φωτισμου αλλα αντι για κοινες, εβαλες ενυδρειακες λαμπες (αν καταλαβα καλα).
Αν σου ειχαν πεθανει λοιπον φυτα πρεπει να βαλεις περισσοτερο φως και η αλλαγη τυπου λαμπας δεν θα σε βοηθησει σχεδον καθολου
το στρωσιμο σου γινεται σωστα με την αμμωνια.
Μην μετρας συνεχεια αν δεν θες.
Οταν αναπτυχθει η αμμωνια το νερο γινεται θωλο ασπρο. Οταν απο θωλο γινει ξανα διαφανο σημαινει οτι το φιλτρο σου αρχιζει να δημιουργει κυκλο αζωτου που σημαινει οτι καταναλωνει και καθαριζει την αμμωνια.
Οταν ξεθωλωσει εντελως μετρα για σιγουρια.
Το οτι ομως το φιλτρο σου καταναλωσε την αρχικη αμμωνια δεν σημαινει οτι θα καταναλωσει και οποια και οση αμμωνια του βαλεις απο εκεινη την στιγμη.
Καταρχην θα πρεπει να διατηρησεις τα βακτηριδια σου ζωντανα οποτε θα πρεπει να σηνεχισεις να τα ταιζεις. Αυτο θα γινει ειτε βαζοντας ψαρια ητε θα ριχνεις λιγη τροφη σαν να ειχες ψαρια μεχρι να σιγουρευτεις οτι το συστημα ανταπεξερχεται.
Αν σου ανεβουν οι αμμωνιες και παλι μην περιμενεις κανενα χρονο να στρωσουν αλλα κανε μια αλλαγη νερου 50%.
Θα σιγουρευτεις οτι η ποσοτητα τροφης που ριχνεις καταναλωνεται χωρις να παραγονται αμμωνιες, στην συνεχεια θα βαλεις ψαρια τοσα οσα θα τρωνε την ποσοτητα τροφης που εριχνες
Μην πας στο άλλο άκρο.. Και να βάλεις ψάρια που τα βάζεις με μισή καρδιά δεν είναι λύση.. Ψυχραιμία θέλει και υπομονή.. Ρίξε μια ματιά στις παρουσιάσεις ενυδρείων, κοίτα και εδώ:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/fishfotos.htm
Σίγουρα θα βρεις κάποιο συνδυασμό που να σου αρέσει και να κάνει και για τα λίτρα σου..
Για πες ψαράκια που να σου αρέσουν.. Και όλο και κάποιος ωραίος συνδυασμός θα βρεθεί..
εις υγειαν
τα φυτα δεν παιθαναν απο το ειδος της λαμπας ουτε απο ελειψη λιπασματων,
αν ειχες νιτρικα οπως λες θα ετρωγαν απο αυτα.
Πεθαναν λογο ασθενους φωτισμου οποτε φοβαμαι οτι εβαλες απλα ιδια ποσοτητα φωτισμου αλλα αντι για κοινες, εβαλες ενυδρειακες λαμπες (αν καταλαβα καλα).
Αν σου ειχαν πεθανει λοιπον φυτα πρεπει να βαλεις περισσοτερο φως και η αλλαγη τυπου λαμπας δεν θα σε βοηθησει σχεδον καθολου
το στρωσιμο σου γινεται σωστα με την αμμωνια.
Μην μετρας συνεχεια αν δεν θες.
Οταν αναπτυχθει η αμμωνια το νερο γινεται θωλο ασπρο. Οταν απο θωλο γινει ξανα διαφανο σημαινει οτι το φιλτρο σου αρχιζει να δημιουργει κυκλο αζωτου που σημαινει οτι καταναλωνει και καθαριζει την αμμωνια.
Οταν ξεθωλωσει εντελως μετρα για σιγουρια.
Το οτι ομως το φιλτρο σου καταναλωσε την αρχικη αμμωνια δεν σημαινει οτι θα καταναλωσει και οποια και οση αμμωνια του βαλεις απο εκεινη την στιγμη.
Καταρχην θα πρεπει να διατηρησεις τα βακτηριδια σου ζωντανα οποτε θα πρεπει να σηνεχισεις να τα ταιζεις. Αυτο θα γινει ειτε βαζοντας ψαρια ητε θα ριχνεις λιγη τροφη σαν να ειχες ψαρια μεχρι να σιγουρευτεις οτι το συστημα ανταπεξερχεται.
Αν σου ανεβουν οι αμμωνιες και παλι μην περιμενεις κανενα χρονο να στρωσουν αλλα κανε μια αλλαγη νερου 50%.
Θα σιγουρευτεις οτι η ποσοτητα τροφης που ριχνεις καταναλωνεται χωρις να παραγονται αμμωνιες, στην συνεχεια θα βαλεις ψαρια τοσα οσα θα τρωνε την ποσοτητα τροφης που εριχνες
Διαβασε παραπανω .... εχω δωσει μπολι και εχει στρωσει το ενυδρειο! Δεν ειναι αναγκαια οσα αναφερεις!
ναι αλλα δεν εβαλε ψαρια
φοβαμαι οτι θα χαθει η βιολογια αν δεν ταιζεται
να ριχνει τροφη να τεσταρει αν την δουλευει το συστημα
ας ριξει και πολυ τροφη και ας αναβασει νιτρικα, δεν κανει κακο ισα ισα θα δημιουργησει περισσοτερη βιολογια
(αν δεν εβαλε ψαρια παντα)
ναι αλλα δεν εβαλε ψαρια
φοβαμαι οτι θα χαθει η βιολογια αν δεν ταιζεται
να ριχνει τροφη να τεσταρει αν την δουλευει το συστημα
ας ριξει και πολυ τροφη και ας αναβασει νιτρικα, δεν κανει κακο ισα ισα θα δημιουργησει περισσοτερη βιολογια
(αν δεν εβαλε ψαρια παντα)
Νομιζεις οτι δε το κανει?? Μιαμιση ωρα μιλουσαμε ....
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!Αμμωνια 0 . ΝΟ2 ---ΜΗΔΕΝ , ΝΟ3 καπου 20~~~~~
Αυτα μετραει αρα ειναι κομπλε! τα γραφει παραπανω ... διαβασε τα!
τα συγχαρηστηρια μου :grin:
jasperaki81
19-11-09, 19:48
ΠΗρα 7 γκαπυ.5 θυληκα και 2 αρσενικα/
ΘΑ βαλω φωτο σε λιγο...μου φαινονται διαφορετικα απο αυτα που εχω δει σε φωτογραφιες?!!!?!!!
ακομα ειναι στην σακουλα τους περιμενω για να τα ριξω./..
ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ |ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ!
ΠΗρα 7 γκαπυ.5 θυληκα και 2 αρσενικα/
ΘΑ βαλω φωτο σε λιγο...μου φαινονται διαφορετικα απο αυτα που εχω δει σε φωτογραφιες?!!!?!!!
ακομα ειναι στην σακουλα τους περιμενω για να τα ριξω./..
ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ |ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ!
:p καλη επιλογη!!! Βαλε φωτο :smt041:smt041:smt041
jasperaki81
19-11-09, 20:02
Καλα ειναι αλλα....σκεφτομαι το μελλον του σκαλαριου μου......:(:(:(:(:(
συν οτι ο αντρας μου δεν ξερει τι εκανα και θα γυρισει να βρει μικρα γκαπυ!:confused::confused::confused::confused::con fused:
Σε ποση ωρα να τα ταισω?Μοιαζουν καλα , οχι φοβισμενα...Και ποτε να αναψω το φως????
Οσο για το φως που ειχα πριν ηταν λαμπα του ενυδρειου καρφουρ την αλλαξα και εβαλα μια της σερρα daylight.ΘΕλω να πιστευω οτι εκανα καλα
Σε ποση ωρα να τα ταισω?Μοιαζουν καλα , οχι φοβισμενα...Και ποτε να αναψω το φως????
Μη βιάζεσαι.. Αύριο, και λίγο μόνο.. Είναι πολλά τα ψαράκια, και θα πρέπει να προσαρμοστεί πρώτα η βιολογία, οπότε δε χρειάζεται να βιαστείς να επιβαρύνεις το νερό..
Οσο για το φως που ειχα πριν ηταν λαμπα του ενυδρειου καρφουρ την αλλαξα και εβαλα μια της σερρα daylight.ΘΕλω να πιστευω οτι εκανα καλα
Αν πας για φυτεμένο, καλύτερα να έπαιρνες μία κατάλληλη για φυτά.. Δεν πάει χαμένη αυτή, μή σε ανησυχεί, ούτως ή άλλως για να προχωρήσεις με τα φυτά πιθανότατα θα χρειαστείς και 2η λάμπα.. ;)
Καλα ειναι αλλα....σκεφτομαι το μελλον του σκαλαριου μου......:(:(:(:(:(
συν οτι ο αντρας μου δεν ξερει τι εκανα και θα γυρισει να βρει μικρα γκαπυ!:confused::confused::confused::confused::con fused:
Το μελλον του σκαλαριου σου ηταν αβεβαιο ... οπως και να ειχε το θεμα!
Οσο για τον αντρα σου ... πεστου να με παρει τηλ. :D θα τον ζαλισω και θα συμφωνησει με την επιλογη σου!
Μη ταισεις σημερα ... αυριο καλυτερα!! Λιγο ετσι? Να τρωνε ολη τη τροφη και να μη μενει!!
Ανοιξε το φως αν τα βλεπεις οτι δεν εχουν τρομαξει!!
Μη ταισεις σημερα ... αυριο καλυτερα!! Λιγο ετσι? Να τρωνε ολη τη τροφη και να μη μενει!!
Τι θα γίνει, θα απαντάμε σε όλα τα thread ταυτόχρονα? :D
Τι θα γίνει, θα απαντάμε σε όλα τα thread ταυτόχρονα? :D
:smt052
:rolleyes:
:smt041
jasperaki81
20-11-09, 10:45
ΚΑλημερα σε ολους!
Για μια ακομα φορα ηθελα να πω ενα μεγαλο ευχαριστω σε ολυος σας για τις πολυτιμες συμβουλες και βοηθεια σας.Χαρη σε εσας μπορεσα και εστρωσα το ενυδρειο μου και θα εχω ΥΓΙΗΣ ψαρακια.Να΄στε καλα!
Βαζω μερικες φωτο .Ειναι δυσκολο γιατι συνεχως κουνιουνται τοσο γρηγορα!
Αν θελετε να τις ανοιξετε τις φωτο να κοιταξετε λιγακι τα φυλλα των φυτων.Εχουν πανω σαν βρωμιες....Φαινονται στις φωτο.
Πως να τα καθαρισω?με το χερι φευγουν αλλα μετα παλι γεμιζουν.
Επισης ειδα πανω στο ενα φυλλο ενα περιεργο πραγμα.Δεν ξερω πως να το περιγραψω.Λογικα βρωμια θα ηταν αλλα ηταν στροφυλλο σαν ενα ...σαλιγγαρι!!!!πηγα να το βγαλω φωτο αλλα επεσε στο χαλικι.
Τλπ μαλλον μου εχει γινει ψυχωση μην παει τιποτα στραβα εκει μεσα!!!!!
Λογικα και σε πιο πιο μεγαλο ενυδρειο που θα παρουμε δεν μπαινουν τα γκαππυ με σκαλαρια ε?Ποιο ψαρακι τους ταιριαζει?θα κανω ενα ψαξιμο εδω μεσα αλλα για να γλιτωσω λιγο χρονο ρωταω.
Να΄στε καλα!!!!!!
http://img509.imageshack.us/img509/5174/dsc01722i.th.jpg (http://img509.imageshack.us/i/dsc01722i.jpg/)
http://img21.imageshack.us/img21/5391/dsc01725my.th.jpg (http://img21.imageshack.us/i/dsc01725my.jpg/)
http://img23.imageshack.us/img23/2103/dsc01737yk.th.jpg (http://img23.imageshack.us/i/dsc01737yk.jpg/)
http://img22.imageshack.us/img22/3466/dsc01743f.th.jpg (http://img22.imageshack.us/i/dsc01743f.jpg/)
ευχαριστη εκπληξη η εκβαση του ενυδρειου σου ...(ειχα λιγες ερες να παρακολουθησω το θεμα σου...).
να σου ζησουν τα νεα ψαρακια....μη πανικοβαλεσαι απο τα σαλιγκαρακια..φυσιολογικοτατο ειναι να υπαρχουν.
"βρωμια" προσπαθησα να διακρινω...ισως στην 3η φωτο..στα φυλλα της ανουμπιας...που ΜΑΛΛΟΝ ειναι καφε διατομικη αλγη (ή δε βλεπω καλα ή δεν ειναι πολυ καθαρες οι φωτο) οποτε ουτε αυτη σε ανησυχει..ουτε αν ειναι ακαθαρσιες των ψαριων σε ππροβληματιζει
καλη συνεχεια κι ενημερωνε μας!
υ.γ. οταν θα πας σε 2ο ενυδρειο τοτε μπορεις να κανεις ενα ωραιοτατο βιοτοπικο με σκαλαρια...:rolleyes:
+ 1
πολύ σωστά τα λέει ο πάνος...προσπαθείς να ξεκινήσεις σωστά το ενυδρείο σου,και με την βοήθεια τον παιδιών θα τα καταφέρεις,ΔΕΝ το βρίσκω σωστό να έχεις ένα στρωμένο ενυδρείο ,χωρίς αρρώστιες και να πάρεις πίσω τα άρρωστα ψαράκια σου,έτσι δεν κάνουμε τίποτα ! ΔΩΣΤΑ στον pet σώπα δώρο, τον καρμίρη , φαίνεται ότι έχει ανάγκη το παιδί.... και άλλαξε pet σώπα... zw
υ.γ. οταν θα πας σε 2ο ενυδρειο τοτε μπορεις να κανεις ενα ωραιοτατο βιοτοπικο με σκαλαρια...:rolleyes:μμμμμμμμμ:rolleyes: .
μην τον ακούς,βιοτοπικο με δίσκους να κανεις:p:p:p
jasperaki81
20-11-09, 11:53
σιγουρα με σκαλαρια!!!!!οι δισκοι καλοι ειναι αλλα σαν το σκαλαρι δεν...:p:p:p
δεν εχω δει αλγη κ δεν ξρω πώς ειναι,
αυτο που εχω ειναι σαν καφε χωματα που μαζευονται πανω στα φυλλα.
φευγει ευκολα με το χερι
σαλιγγαρι???????που βρεθηκε εκει μεσα>?????????????????????:confused::confused::confused :
ακαθαρσιες ειναι τοτε μαλλον ..θα τις μαζεψει το φιλτρο...
τα σαλιγκαρια βρισκονται παντου και παντα...μαλλον απο καποιο φυτο θα σου ηρθαν..;)
jasperaki81
20-11-09, 12:09
ευχαριστω:p
τα νεον μπαινουν με τα γκαπυ?
Επισης να πω οτι την αεροαντλια την εβγαλα.
οι δισκοι καλοι ειναι αλλα σαν το σκαλαρι δεν...:p
δεν διαφωνώ,άλλωστε γούστα είναι αυτά,και ο καθένας έχει τα γούστα του, σε βάζο 2 δίσκους,που δεν είναι από τους ομορφότερους,έχει και πολύ πιο όμορφους, συγκρίνετε με σκαλαρι?......:rolleyes::p
υγ: ξέφυγα από το θέμα........ sory.:D
ευχαριστω:p
.δεσ εδώ: guppy http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/guppy.htm
και εδώ: neon http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/neon.htm
Πολυ ομορφα ψαρακια!!! :p:p:p
Τις ανουβιες θα πρεπει να τις "σηκωσεις" ωστε να φαινεται ο κορμος τους και τα μικρα ριζακια τους να ειναι στο χαλικι γιατι βλεπω (αν βλεπω καλα) τη μια την εχεις φυτεψει πολυ βαθια!
Δυστηχως τα νεον θελουν και αυτα μαλακο νερο .. θα μπορουσες να βαλεις πλατυ, αν και πολυ συντομα θα γεννησουν τα γκαπυ σου!!
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμβατότητα των ειδών, μπορείς να ρίξεις μια καλή ματιά σε αυτά εδώ τα links:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/koinoniko.htm
http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/fish_compatibility_greek.html
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32318
Διαβάζοντας τα παραπάνω, θα καταλάβεις ότι κάθε ψάρι έχει μια σειρά από απαιτήσεις (διαστάσεις ενυδρείου, διακόσμηση ενυδρείου, μόνο του/ζευγάρι/χαρέμι/κοπάδι, συμπεριφορά, παραμέτρους νερού, διατροφικές συνήθειες κ.τ.λ.).. Θα δεις, λοιπόν, ότι το θέμα είναι αρκετά σύνθετο, δεν υπάρχει καμία μαγική συνταγή για το ποια ψάρια ταιριάζουνε με ποια, και δεν υπάρχει καμία απλουστευμένη μέθοδος επιλογής της "ψαροσύνθεσης" του ενυδρείου σου.. Μακριά επίσης από κάθε λογής σχετικούς πίνακες που κατά καιρούς δημοσιεύονται στο διαδίκτυο για να δώσουν λύση στο πρόβλημα..
Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς, είναι να ψάξει καλά και να μάθει για τα χαρακτηριστικά, τις απαιτήσεις, τη συμπεριφορά και τις διατροφικές συνήθειες του κάθε είδους.. Κάποια links για αυτή τη δουλειά είναι τα εξής:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/fishfotos.htm
http://www.theaquariumwiki.com/Main_Page
http://fishprofiles.com/profiles/
http://filaman.uni-kiel.de/search.php
http://www.planetcatfish.com/
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquarium/fish_list.html
Και φυσικά υπάρχει και αυτό:
http://www.aquarist.gr/magazine/magazine.htm
όπως επίσης και αυτό:
http://www.google.gr/
..και βέβαια, αφού κάνουμε την έρευνά μας.. μία ερώτηση και στο GAB για να πάρουμε γνώμες σίγουρα θα μας γλιτώσει από παραλείψεις, λάθη και τυχόν μελλοντικά προβλήματα! :p
Καλή συνέχεια και καλό ψάξιμο! :p
jasperaki81
30-11-09, 01:30
Ηθελα παλι να σας ευχαριστισω ολους που με τις συμβουλες σας εχω ενα ενυδρειο σωστο και τα φαγανα γκαπυ ζουνε ευτυχισμενα!Να στε καλα ειλικρινα πολυτιμη η βοηθεια σας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
εχω ενα ενυδρειο σωστο και τα φαγανα γκαπυ ζουνε ευτυχισμενα!
:smt041:smt041:smt041
μεσα στην εβδομαδα ισως εχω καποιες ερωτησεις....
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.