Επιστροφή στο Forum : Επιτέλους Ξεκινάω!!!!
pavlos2003
01-11-09, 13:31
Καλη μέρα σε όλους.Δε μπορώ ακόμα να παρουσιάσω ενυδρείο και για αυτό παρουσιάζω τον ..εαυτό μου!!!
Παρακολουθώ πολύ καιρό το φόρουμ και έχω οφεληθεί αρκετά.
Πριν βρώ αυτές τις πληροφορείες είθελα να αποκτήσω ένα ενυδρείο 60 λτ με καραβάκι μέσα, νεκροκεφαλές πλαστικά φυτά μπουρμπουλίθρες και μερικά χρυσόψαρα...
Σήμερα μετά από πολύ μελέτη είμαι σε άλλο στάδιο.Απέκτησα ένα RIO 180 6 μηνών με τα χαρτιά του απο ένα σπουδαίο φίλο του φόρουμ (τρελό Δισκόφιλο) που μου χάρισε και πάρα πολλά πράγματα....
Το μόνο που έχω πάρει είναι τα διακοσμητικά (ξύλα-πέτρες).Προσανατολίζομαι σε φυτεμένο χαμηλών απαιτήσεων (δεν αποκλείω και το υψηλών ακόμα) με κάποια υποστίρηξη δειοξειδίου. Κοινωνικό αλλα τα ψάρια θα τα δώ αρκετά αργότερα (την προηγούμενη εβδομάδα έλεγα ζωοτόκα,τώρα λέω ωοτόκα...).
Είμαι στη φάση αναζήτησης φυτών....πλούσιο υλικό στο φόρουμ..
Θα παραθέσω όμως μια λίστα σύντομα με αυτά που μου αρέσουν για να μου πούν οι πιό έμπειροι οτι όντως είναι πραγματοποιήσιμο όραμα για χαμηλών απαιτήσεων ή αν πρέπει να αφαιρέσω κάτι ή αντι για κάποιο είδος να βάλω κάτι άλλο...Από κεί και πέρα θα προχωρήσω σε υπόστρωμα-φυτά κλπ...
Δεν έχω ξεκαθαρίσει το εξής για αρχή...Αλλού βλέπω να τοποθετούνται τα φυτά σε άδειο ενυδρείο (η διαδικασία στρωσίματος δε θα τους προκαλέσει βλάβες??)και αλλού σε γεμάτο....
Ευχαριστώ παιδιά και βοηθάτε όσο μπορείτε..Πιστεύω κοντά στα Χριστούγεννα θα μπορώ να σας δείξω τι...φτιάξαμε!!!...
Καλωσηρθες!! :p
Χαιρομαι πολυ που το προσεγγιζεις σωστα ... το ολο θεμα!!
Διαβασε οσο πιο πολυ μπορεις!
Το στρωσιμο του φιλτρου δεν επηρρεαζει τα φυτα αρκει να μην αυξησεις τοσο πολυ τη θερμοκρασια που προτεινεται για την επιταχυνση της διαδικασιας! Αν βαλεις μπολι ξεμπερδευεις στα ...γρηγορα!
Μπορεις να φτιαξεις ενα ενυδρειο με ευκολα φυτα πολυ ομορφο που να συναγωνιζεται τα ενυδρεια με υψηλων απαιτησεων φυτα! Φαντασια να εχεις και ορεξη και γινονται τα παντα!
pavlos2003
04-11-09, 18:56
...τη μεγαλυτερη βοηθεια τη χρειαζομαι στα φυτα και επιδη το ποστ αφορα αποκλειστικα αυτα το καταχωρησα εκει..
Εδω μια διευκρινηση θα ηθελα,απο αυτα που διαβασα τις τελευταιες μερες δεν ξεκαθαρισα αν τα "οτο" τρωνε μονο την αλγη ή και τις τροφες απο το βυθό,ή για το καθαρισμό του βυθού πρέπει να βοηθήσει άλλο ψάρι τύπου "κορυ"...
..δεν ξεκαθαρισα αν τα "οτο" και τις τροφες απο το βυθό,ή για το καθαρισμό του βυθού πρέπει να βοηθήσει άλλο ψάρι τύπου "κορυ"...
κανενα ψαρι δεν "καθαριζει"...δε χρειαζεσαι κανενα ειδος εκτος αν σου αρεσει...δες εδω για τα "συνεργεια καθαρισμου" http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32647
pavlos2003
04-11-09, 20:57
Ευχαριστω για την παραπομπη στο αρθρο σου φιλε,ειναι σιγουρο οτι θα αναθεωρησω πολλα ακομα πραγματα εδω..
Ειχα διαβασει σε αρκετα ποστ οτι "...εβαλα οτο και σωθηκα..", οτι κανουν εξαιρετικη δουλεια κλπ,αλλα εχεις απολυτο δικιο οτι ενω ακομα ΔΕΝ εχω κατασταλλαξει τι ψαρια θα εχει το ενυδρειο μου,(απλα οτι θα ειναι κοινωνικο και μαλλον με ωοτοκα),ειδη ξεκινησα να ψαχνω για " καθαριστες "τζαμιων και βυθου που στην ουσια δεν ειναι και του ενδιαφεροντος μου τα ειδη αυτα...
Απο την αλλη μπορει τελικα να μην ειναι "must" ,αλλα δεν ξερω αν ακομα και εδω μεσα θα βρω πολλα φυτεμενα ενυδρεια χωρις αυτους............................................ ...
,αλλα δεν ξερω αν ακομα και εδω μεσα θα βρω πολλα φυτεμενα ενυδρεια χωρις αυτους............................................ ...
εδω και πολυ καιρο τρεχει το φυτεμενο μου χωρις οτο, πλεκο και τα συναφη παρεξηγημενα ψαρακια...;)
και σιγουρα θα βρεις πολλους ακομη!!!
pavlos2003
04-11-09, 22:39
...τρεχω να βρω φωτογραφιες σου!!!!!!!!!!
χιχι...εχω πολλες....ειναι σε αλλη φαση βεβαια εντελως το ενυδρειο μου...αλλα ποτε δεν ειχα αλγες...
pavlos2003
08-11-09, 15:20
..να ρωτησω κατι αλλο ρε αδερφια, τις πετρες τις εχω παρει απο μαγαζι με ειδη ενυδρειου αλλα επιδη εχω καταλαβει οτι αυτο δε λεει τιποτα θα τους ριξω ακουαφορτε οπως εχω διαβασει απο εδω αλλα δε θυμαμαι ΠΡΕΠΕΙ να αφρισουν ή ΟΧΙ?????
αμα αφρισουν σημαινει πως ειναι ασβεστολιθικες και θα κανουν το νερο σου πιο σκληρο αν δν αφρισουν σημαινει πως μπορεις να τις βαλεις σε ενα ενυδρειο που θες να εχεις μαλακο νερο
pavlos2003
08-11-09, 16:00
Ευχαριστω φιλε στις 4 αφριζουν οι 3 και μια δεν κανει τιποτα μαλλον θα βαλλω μια και μια, ουτως η αλλως θα βαλω και πολλα φυτα που το μακλακωνουν το νερο (αν τα εχω μαθει καλα) οποτε δε νομιζω οτι θα εχω κανενα προβλημα με μια μονο πετρα....
τα φυτά δεν μαλακώνουν το νερό, τα ξύλα το μαλακώνουν αλλά και αυτό με προϋποθέσεις ..
Μην μπλέξεις τις πέτρες.
αποφάσισε τι ψάρια θες να βάλεις (μαλακό ή σκληρό νερό) και πράξε ανάλογα..
αν στο μέλλον θες να παίξεις με το νερό σου δεν θα ξέρεις τι να πρώτο κάνεις με τις πέτρες ...
pavlos2003
08-11-09, 16:34
οκ, δεν εχω παρει τελικη αποφαση για τα ψαρια,κοινωνικο με ωοτοκα μαλλον(κατ΄αναγκη δε θα ειναι βεβαια..φυτοφαγα εφοσων ξεκιναω απο τα φυτα),θα το δω στις επομενες μερες,θα φροντισω ομως οπως λες να εχω καλυτερα μαλακο νερο που- παλι αν εχω καταλαβει καλα-,ειναι ευκολοτερο να το κανεις σκληρο απο οτι το αντιθετο, και βλεπουμε...
Εχω βαλει μια μικρη ποσοτητα υποστρωμα με θρεπτικες ουσιες για φυτα (αφου επιλεγω μονο μεταξυ φυτων χαμηλων απαιτησεων,εχω βαλει το χαλαζιακο ψιλόκοκο χαλικι και πειραματιζομαι με τα ξυλα και τις πετρες....
pavlos2003
09-11-09, 18:47
το χαλαζιακό ψιλόκοκο χαλίκι ξεκινά απο 4 περίπου εκ μπροστά και φτάνει στα 7 πίσω είμαι οκ???
βαλε λιγο ακομη χαλικι μπροστα αν προκειται να φυτεψεις φυτα που αναπτυσσουν μεγαλο ριζικο συστημα...οχι κατω απο 5 ποντους ...
pavlos2003
10-11-09, 20:35
οκ,να ρωτησω και κατι αυτους που γνωριζουν καλα τη διαδικασια της Αμμωνιας..
Μου λεει το φτωχο μου το μυαλο οτι ενα 30αρι πχ στρωνεται πολυ πιο γρηγορα απο οτι ενα πχ 400αρι..
Αρα να μη γεμισω 200 (170 πες) λιτρα το ενυδρειο μου...
Να βαλω μεσα...60 λιτρα,να κανω την διαδικασια στο..μισο χρονο,να πεταξω μετα τα 20 (περιπου) να γεμισω το ενυδρειο νερο και αντιχλωριο και σε 15 μερες θα ειμαι ετοιμος για το πρωτο ψαρι..
Σωστό ή λάθος??????
(να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν αυτοί οι νεοεισερχόμενοι!!!!)
απο την απελπισία μου τα λέω γιατι δέ βρίσκω μπόλι και είδη έχω αγοράσει 200ml Αμμωνία απο το φαρμακείο....
Μου λεει το φτωχο μου το μυαλο οτι ενα 30αρι πχ στρωνεται πολυ πιο γρηγορα απο οτι ενα πχ 400αρι..
....
πως εβγαλες αυτο το συμπερασμα?:confused:
οκ,να ρωτησω και κατι αυτους που γνωριζουν καλα τη διαδικασια της Αμμωνιας..
Αρα να μη γεμισω 200 (170 πες) λιτρα το ενυδρειο μου...
Να βαλω μεσα...60 λιτρα,να κανω την διαδικασια στο..μισο χρονο,να πεταξω μετα τα 20 (περιπου) να γεμισω το ενυδρειο νερο και αντιχλωριο και σε 15 μερες θα ειμαι ετοιμος για το πρωτο ψαρι..
Σωστό ή λάθος??????
(να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν αυτοί οι νεοεισερχόμενοι!!!!)
απο την απελπισία μου τα λέω γιατι δέ βρίσκω μπόλι και είδη έχω αγοράσει 200ml Αμμωνία απο το φαρμακείο....
το νερο ενυδρειου δε στρωνει το φιλτρο!
Δυστηχως δεν ισχυει αυτο που σκεφτηκες! Η διαδικασια στρωσιματος δεν εχει σχεση με τα λιτρα! Μπολι ψαχνεις ...? Ελα μια βολτα και μη σκας ιδιαιτερα! :p
pavlos2003
10-11-09, 21:44
βλεπω το μπολι οπως ο σκιουρος του αβαταρ σου το.....κουκουναρι!!!!!
Ειδη εχω ερθει ανοιξε μου την πορτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-------------------------
.....και αφου είμαι έτοιμος απο μπόλι,για να δούμε τι ψάρια θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα...
Ποιός έχει ένσταση για
6 σκαλάρια
4 γκουράμι
10 axelrodi paracheidon (πολλοι απο το φόρουμ τα μεγάλωσαν με σκαλάρια απο την αρχή χωρίς κανένα πρόβλημα)
5 Οτοκυκλους
2 Ραμιρέζι
5 Μελανοταινίες
1 καρχαρία με την κόκκινη ουρά
1 μονομάχος
170 περίπου λίτρα καθαρό και φούλ φυτεμένο με χαμηλών απαιτήσεων..
Ίσως τη θέση των Οτο πάρουν Ροδόστομοι.
βλεπω το μπολι οπως ο σκιουρος του αβαταρ σου το.....κουκουναρι!!!!!
Ειδη εχω ερθει ανοιξε μου την πορτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:rolleyes: που εισαι? ψαχνω εξω ... δε σε βλεπω ...
.....και αφου είμαι έτοιμος απο μπόλι,για να δούμε τι ψάρια θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα...
Ποιός έχει ένσταση για
6 σκαλάρια
4 γκουράμι
10 axelrodi paracheidon (πολλοι απο το φόρουμ τα μεγάλωσαν με σκαλάρια απο την αρχή χωρίς κανένα πρόβλημα)
5 Οτοκυκλους
2 Ραμιρέζι
5 Μελανοταινίες
1 καρχαρία με την κόκκινη ουρά
1 μονομάχος
170 περίπου λίτρα καθαρό και φούλ φυτεμένο με χαμηλών απαιτήσεων..
Ίσως τη θέση των Οτο πάρουν Ροδόστομοι.
Μηπως εισαι υπερβολικος?? ειναι πολλα ψαρια και μικρο το ενυδρειο σου!
pavlos2003
11-11-09, 07:01
βγάζω Οτοκυκλους είμαι οκ??
pavlos2003
16-11-09, 20:01
...ήξερε ο Γιώργος οτι θα συνεχίζω να το ψάχνω και οτι διαβάζοντας σίγουρα θα οδηγούμουν στο σημείο να αφαιρέσω κι άλλα από μόνος μου...
Εντάξυ,κέρδισες εκτός απο Οτο αφαιρώ και το μονομάχο,τη 1 μελανοταινία,1 γκουράμι,και 2 σκαλάρια
και θα επανέλθω όταν δώ τις απαιτήσεις νερού για όλα τα είδη....
Το νερό θα το προσαρμώσω στα σκαλάρια όσο πιό γρήγορα μπορώ και βλέπουμε...
:rolleyes:
:D
Συνεχισε το διαβασμα ... +-4
Στο τελος ... οταν καταληξεις θα σου προτεινω μια ψαρο-συνθεση!! :smt110
:smt077 θα "κουραστεις" ευχαριστα πρωτα!!
pavlos2003
17-11-09, 22:43
...στέλνω τις πρώτες φωτο του ενυδρείου σε φάση διακόσμησης,περίπου μάλλον έτσι έχω καταλήξει, κάθε διόρθωση δεκτή.
Δεύτερη μέρα με μπόλι και μία σταγόνα αμμωνία και έχω μετρήσει 0,2 αμμωνία, 0,1 ΝΟ2 και 1 ΝΟ3.
Gh 7, Ph 7,5.
250 γρ, τύρφη μέσα στο φίλτρο ( θα ρίξω λίγο ph για τα σκαλάρια)
5 - 7 ek. υπόστρωμα και λίγο λίπασμα (Λατερίτης νομίζω.Έριξα στα 200 λίτρα την ποσότητα που κανονικά αναλογεί για τα 400)
Προσεχώς θα μπεί το πρώτο ζευγάρι ενοίκων που θα είναι Ραμιρέζι,και αναμένονται 2....κιλά φυτά χαμηλών απαιτήσεων!!!..
Τότε θα ενεργοποιηθεί και μια ψευτοσυσκευή υποστίρηξης με co2.
Έχω 90 βάτ φωτισμό (τον μαμίσιο του ενυδρείου) για τα 170 περίπου καθαρά λίτρα.
Θα ξαναμπούν φωτό πλέον στην παρουσίαση μετά από κανα 2 μηνο (πρώτα ο Θεός!)
......
Συγνώμη αν δε βγούν σε σωστό μεγεθός οι φωτό οι διαχειριστές ας τις σβήσουν,προς το παρόν όμως δεν ξέρτω πώς γίνεται αυτό.."...όλες οι φωτογραφίες που αποστελωνται στο φόρουμ πρέπει να έχουν ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ 800 PIXEL!!!! ..."
...
λίγο λίπασμα (Λατερίτης νομίζω.Έριξα στα 200 λίτρα την ποσότητα που κανονικά αναλογεί για τα 400)
Μήπως το παράκανες? :confused:
Συνήθως αυτό αποτελεί συνταγή για άλγες..!
Υ.Γ. Έχεις ελέγξει τις πέτρες που έβαλες, μήπως είναι ασβεστολιθικές?
pavlos2003
18-11-09, 18:43
...τα μπέρδεψα λίγο, το κουτί που έριξα ολόκληρο, έλεγε οτι είναι για 90 λίτρα.(άρα έριξα μισή και όχι διπλάσια ποσότητα για τα λίτρα μου..)
ναι έλεγξα τις πέτρες όπως διάβασα εδώ, έβρασα ξύλα, έπλυνα χαλίκι....
Η διακόσμηση ίσως αλλάξει λίγο με το που παραλάβω και τα φυτά, και ΙΣΩΣ σπάσω και τη μεγάλη πέτρα και να την ξαναβάλλω σε 2-3 κομμάτια..
...τα μπέρδεψα λίγο, το κουτί που έριξα ολόκληρο, έλεγε οτι είναι για 90 λίτρα.(άρα έριξα μισή και όχι διπλάσια ποσότητα για τα λίτρα μου..)
ναι έλεγξα τις πέτρες όπως διάβασα εδώ, έβρασα ξύλα, έπλυνα χαλίκι..
:smt041:smt041:smt041
pavlos2003
19-11-09, 19:22
Μάλλον θα έχω τα εξής:
4 σκαλάρια
8 axelrodi paracheidon
4 Μελανοταινίες
2 Ραμιρέζι
1 Μονομάχο (μόνο αν βρώ σαν του φίλου "χοντρός" που είναι...μπιζού!!!)
1 Καρχαρία με την κόκκινη ουρά (ίσως μετά από μελέτη νερού και ph που θέλει)
είδη έχω μειώσει και τον αριθμό αισθητά...
...και συνεχίζω διάβασμα .. το ενυδρείο με 50εκ ύψος είναι μεν όχι το ιδανικό για τα σκαλάρια αλλά γίνεται δουλειά...Για τα γκουράμι όμως που θέλουν κάποια 30 εκ. νερό και για κάποιο είδος (νομίζω μέλο ή νάνο, δε θυμάμαι) γύρω στα 20 εκ. ,εντάξυ απέχω πολύ..Βέβαια έχω δεί σε αρκετά ενυδρεία "Γκουράμια" και δε νομίζω να είχαν στάθμη 20-30 πόντους(!!!), αλλά τέλος πάντων, τα αφαιρώ και αυτά...
Άλλο που δεν ήθελε ο Georgarask!!!
τα σκαλαρια θα σου φανε τα αξελορντι
καρχαρια ποιο λες;
αν εννοεις παγκασιους τοτε μη βαλεις γιατι δεν θα χωραει και δεν θα ξερεις ττι να το κανεις μετα
Μάλλον θα έχω τα εξής:
4 σκαλάρια
8 axelrodi paracheidon
4 Μελανοταινίες
2 Ραμιρέζι
1 Μονομάχο (μόνο αν βρώ σαν του φίλου "χοντρός" που είναι...μπιζού!!!)
1 Καρχαρία με την κόκκινη ουρά (ίσως μετά από μελέτη νερού και ph που θέλει)
είδη έχω μειώσει και τον αριθμό αισθητά...
...και συνεχίζω διάβασμα .. το ενυδρείο με 50εκ ύψος είναι μεν όχι το ιδανικό για τα σκαλάρια αλλά γίνεται δουλειά...Για τα γκουράμι όμως που θέλουν κάποια 30 εκ. νερό και για κάποιο είδος (νομίζω μέλο ή νάνο, δε θυμάμαι) γύρω στα 20 εκ. ,εντάξυ απέχω πολύ..Βέβαια έχω δεί σε αρκετά ενυδρεία "Γκουράμια" και δε νομίζω να είχαν στάθμη 20-30 πόντους(!!!), αλλά τέλος πάντων, τα αφαιρώ και αυτά...
Άλλο που δεν ήθελε ο Georgarask!!!
Τα γκουραμια θα ενοχλουσαν τα σκαλαρια! Ο "καρχαριας" δεν ...
συνεχισε το διαβασμα :smt020
καλα πας ... ειναι και αλλα δεν ... αλλα θα τα δεις .. διαβαζοντας!
Χμμμ... Διαστάσεις ενυδρείου 1.00x0.40x0.50, σωστά? Το Rio180...
Για τα σκαλάρια δεν ξέρω αν και κατά πόσο χωράνε εκεί.. Θα πρέπει να ακούσουμε και κάποια άλλη γνώμη.. Κάποιος έμπειρος που να ξέρει?
Όσο για τα υπόλοιπα.. Η δικιά μου η γνώμη θα ήταν να μείνεις σε μία περιοχή.. Βλέποντας ότι τα περισσότερα ψάρια που σου αρέσουν είναι Ν.Αμερικής, θα σου έλεγα να βγάλεις τις μελανοταινίες (που δεν κολλάνε) και να μεγαλώσεις το κοπάδι με τους καρδινάλιους (καρδινάλιοι δεν είναι αυτά τα 8? :D) σε τουλάχιστον 12 (αν θέλεις να δεις κοπαδιαστή κίνηση και συμπεριφορά).. Αντί για καρδινάλιους μπορείς να επιλέξεις ροδόστομους, που γενικά είναι πιο "συνεκτικό" σαν κοπαδόψαρο.. Μήν τα μπλέξεις όμως και τα δύο, πιο όμορφο αποτέλεσμα θα έχεις με ένα μεγάλο και συνεκτικό κοπάδι, παρά με δύο είδη σμηνόψαρων που θα κολυμπούν στις ίδιες περιοχές του ενυδρείου και θα μπλέκονται μεταξύ τους..
Αν πας για ραμιρέζι, θέλει λίγο ψάξιμο για να βρεις καλά και υγιή ψάρια.. Τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι από επιλεκτικές αναπαραγωγές, άλλα είναι long fin, άλλα golden, και γενικά κυκλοφορούν πολλά από Σιγκαπούρη, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο, καθώς από τις πολλαπλές αναπαραγωγές στα εκτροφεία έχουν εκφυλιστεί σαν είδος και έχουν χάσει τη συμπεριφορά τους και τα αναπαραγωγικά τους ένστικτα.. Προσπάθησε να βρεις ψάρια που να τα έχουνε κάνει εισαγωγή από Γερμανό εκτροφέα..
Μονομάχο αν θέλεις μπορείς να βάλεις σε ένα ξεχωριστό ενυδρειάκι, μόνο του, όχι σε κοινωνικό με άλλα ψάρια..
(by the way, δυστυχώς ο Diogo δε ζει πια.. όσο ήμουν στο στρατό, τον πρόσεχαν οι γονείς μου, και κάτι που δεν είχα υπολογίσει να προετοιμάσω από πριν παρουσιαστώ ήταν ανεμιστηράκι.. πιθανότατα τον χάσαμε λόγω υψηλής θερμοκρασίας, καθώς από αλλαγές κ.τ.λ. όλα γίνονταν σωστά.. :(
βρήκα όμως και πήρα έναν άλλο, ακόμη πιο όμορφο crowntail μονομάχο.. είχε φέρει μπόλικους το fish-only, στην Αγ. Παρασκευή, αλλά δεν ξέρω αν έχουν μείνει ακόμα)..
Όσο για το Labeo Bicolor (αυτό φαντάζομαι εννοείς), μάλλον θα πρέπει να το αφαιρέσεις, θα την πέφτει σε όλους εκεί μέσα, και είναι και μεγάλο το άτιμο (10-12εκ), και θα σου δημιουργεί φασαρίες..
Άλλα ψάρια που μπορείς να βάλεις σε ένα τέτοιο ενυδρείο είναι μια ομαδούλα οτόκυκλοι, μια ομαδούλα hatchetfish (πανέμορφα ψαράκια που ζουν στην επιφάνεια, ειδικά τα marbled είναι κουκλιά!), ή μια ομαδούλα corydoras για τον πυθμένα..
Βέβαια, αν κρατήσεις τα σκαλάρια (αν σου πουνε και οι πιο έμπειροι ότι γίνεται κάτι τέτοιο), δε νομίζω ότι χωράνε να μπουν όλα τα παραπάνω.. Εξαρτάται από σένα.. Θέλεις ένα κοινωνικό ενυδρείο με πολλά μικρά ψαράκια και πολλή κίνηση, ή ένα μεγάλο κεντρικό ψάρι με ιδιαίτερη συμπεριφορά, όπως είναι τα σκαλάρια?
Από την άλλη πάλι, αν σου αρέσουνε τα γκουράμι, μπορείς να κάνεις ένα πανέμορφο φυτεμένο ασιατικό ενυδρείο, με τις μελανοταινίες που σου αρέσουν, αρλεκίνους, κάποια barbs, ή danios, κ.τ.λ.
Δε θέλω να σε βάλω στη λογική του αυστηρά βιοτοπικού.. Αλλά αν τα ψιλοπαρατηρήσεις, τα ψάρια από την ίδια περιοχή, ταιριάζουν μεταξύ τους, όχι μόνο στις παραμέτρους νερού, αλλά και οπτικά, στη σύνθεση ενός ενυδρείου.. Για δες το και λίγο από αυτή την οπτική..
Καλή συνέχεια στο ψάξιμο!
pavlos2003
21-11-09, 12:53
..Καλά μου έλεγε ο Γιώργος οτι θα μου σπάσουν τα νεύρα με το διάβασμα....
Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τα ψάρια, και ας βγεί ένας να μου πει οτι ότι διαβάσεις ΕΚΕΙ για τα ψάρια είναι.."Ευαγγέλιο"..
Σε διαφορετικά σαιτ ΚΑΙ βιβλία διαβάζω εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις νερού για τα ίδια ψάρια, οπότε ότι κάνω θα είναι στο "περίπου" και βλεποντας και κάνοντας.
Για να το κάνω πιο συγκεκριμένα πχ για τα σκαλάρια έχω βρεί οτι θέλουν θερμοκρασία απο 24 μεχρι 27 αλλά αν είναι "Αλτουμ" πάει στο 30...
Το νερό να είναι όξινο απο 6 ph αλλά μπορεί να είναι και αλκαλικό 7,5...
Σκληρότητα νερού απο 4 εως....10
Μέσα σε αυτή τη τεράστια γκάμα συνθηκών ο καθένας επιλέγει κάποιες συγκεκριμένες τιμές που τον βολεύουν(???) και λέει οτι αυτές είναι!!.
Έτσι και με τον Labeo bicolor πχ (που τελικά τον αφαιρώ απο τη σύνθεσή που σκέφτομαι και επίσης κρατάω και αυτό για το ένα και όχι 2 μικρά κοπάδια και με μεγαλύτερο αριθμό ψαριών...)
Αλλού έχω δεί οτι δεν ενοχλεί άλλα ψάρια ούτε του είδους του αλλα ούτε άλλων ειδών, και αλλού διάβασα οτι μερικές φορές είναι επιθετικός προς τα άλλα είδη...
Όσο για τον μονομάχο τι να πούμε (που μαλλον θα τον αφαιρέσω και αυτόν απο τη σύθεση..) τι να πώ.. ναι να τον βάζουμε μόνο του γιατί είναι επιθετικός και ενοχλεί άλλα ψάρια ...Προτείνεται όμως και για κοινωνικά ενυδρεία και ο περισσότερος κόσμος τον τοποθετεί εκεί χωρίς προβλήματα, και ακόμα και απο δω μέσα έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα....
Πιαστο αυγό και κούρευτο δηλαδή...
Για να αλλάξω θέμα ήρθαν τα φυτά από Γερμανία σε άριστη κατάσταση και σε μεγάλο μέγεθος. Είχα παραγγείλει πολύ περισσότερα από ότι νόμιζα και το κατάλαβα βλέποντας τα...4 ώρες δούλευα!!! .Το πραγματικό αποτέλεσμα θα το δώ μετά απο λίγους μήνες γιατί δεν ξέρω πραγματικά πως θα είναι στο τελικό στάδιο ανάπτυξης τα φυτά..
Δεν μπόρεσα να μην κρύψω σχεδόν και το διάδρομο... άλλαξα το ένα μικρό ξύλο με ένα άλλο κλαι πρόσθεσα 2 μικρές πέτρες..θέλω φουλ φυτά αλλά και χώρο για κολύμπι, οπότε εκτός από την πλάτη και άλλα 2 φυτά που θα πάρουν ύψος λογικά, νομίζω οτι όλα τα άλλα που διάλεξα δεν ξαπερνούν τους 10-12 πόντους οπότε θα έχω πετύχει αυτό που 'ηθελα.... "εντυσα" ξύλα και πέτρα με riccia kai java moss και ο Θεός βοηθός..
..Καλά μου έλεγε ο Γιώργος οτι θα μου σπάσουν τα νεύρα με το διάβασμα....
Τίποτα δεν είναι δεδομένο για τα ψάρια, και ας βγεί ένας να μου πει οτι ότι διαβάσεις ΕΚΕΙ για τα ψάρια είναι.."Ευαγγέλιο"..
Σε διαφορετικά σαιτ ΚΑΙ βιβλία διαβάζω εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις νερού για τα ίδια ψάρια, οπότε ότι κάνω θα είναι στο "περίπου" και βλεποντας και κάνοντας.
Για να το κάνω πιο συγκεκριμένα πχ για τα σκαλάρια έχω βρεί οτι θέλουν θερμοκρασία απο 24 μεχρι 27 αλλά αν είναι "Αλτουμ" πάει στο 30...
Το νερό να είναι όξινο απο 6 ph αλλά μπορεί να είναι και αλκαλικό 7,5...
Σκληρότητα νερού απο 4 εως....10
Μέσα σε αυτή τη τεράστια γκάμα συνθηκών ο καθένας επιλέγει κάποιες συγκεκριμένες τιμές που τον βολεύουν(???) και λέει οτι αυτές είναι!!.
Έτσι και με τον Labeo bicolor πχ (που τελικά τον αφαιρώ απο τη σύνθεσή που σκέφτομαι και επίσης κρατάω και αυτό για το ένα και όχι 2 μικρά κοπάδια και με μεγαλύτερο αριθμό ψαριών...)
Αλλού έχω δεί οτι δεν ενοχλεί άλλα ψάρια ούτε του είδους του αλλα ούτε άλλων ειδών, και αλλού διάβασα οτι μερικές φορές είναι επιθετικός προς τα άλλα είδη...
Όσο για τον μονομάχο τι να πούμε (που μαλλον θα τον αφαιρέσω και αυτόν απο τη σύθεση..) τι να πώ.. ναι να τον βάζουμε μόνο του γιατί είναι επιθετικός και ενοχλεί άλλα ψάρια ...Προτείνεται όμως και για κοινωνικά ενυδρεία και ο περισσότερος κόσμος τον τοποθετεί εκεί χωρίς προβλήματα, και ακόμα και απο δω μέσα έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα....
Πιαστο αυγό και κούρευτο δηλαδή.....
εχουμε παρει τα ψαρια απο τους βιοτοπους τους...τα εχουμε αναπαραγει αμετρητες φορες σε συνθηκες αιχμαλωσιας...εχουμε εκφυλισει τα ειδη σε μεγαλο βαθμο...και τα τραβαμε στα ορια τους...
φυσικα και υπαρχουν ευρη τιμων για τις συνθηκες που ζει ενα ψαρι...
ενα σκαλαρι θα ζησει και σε ελαφρα αλκαλικο νερο...μπορει ισως και να αναπαραχθει...
αλλα θα η υγεια του δε θα ειναι τοσο θωρακισμενη...θα ζησει προφανως λιγοτερο..δε θα εχει τοσο εντονα χρωματα...η αναπαραγωγη του δε θα ειναι ΤΟΣΟ επιτυχημενη....
εξαρταται απο σενα ποσο πολυ θελεις να εχεις ικανοποιημενα τα ψαρακια σου.
ανα τον κοσμο και ανα τους χομπιστες τα ψαρια κρατουνται σε διαφορετικα νερα και επιβιωνουν..ετσι λογικο να επικρατει συγχυση...
γνωμη μου. θελεις να κρατησεις ενα ψαρι?? μαθε απο που προπερχεται....και πως ζει στο φυσικο βιοτοπο του...επειτα προσπαθησε να αναπαραστησεις τις εκει συνθηκες. δε θα πεσεις ποτε εξω! η φυση ειναι το "ευαγγελιο" που ζητας!!!
ακομη και στο ιδιο ποταμι απο περιοχη σε περιοχη οι συνθηκες ειναι λιγο διαφορετικες. ο αμαζονιος εχει τεραστιο μηκος! διασχιζει το μηκος μιας ηπειρου. και η συσταση του νερου και η θερμοκρασια και πολλα αλλα αλλαζουν. γιαυτο υπαρχει και αυτη η βιοποικιλοτητα και συγγενικα ειδη μπορει να εχουν λιγο διαφορετικες απαιτησεις. (π.χ. σκαλαρι και αλτουμ)
αν διαβασεις αρκετα θα δεις οτι η πλειοψηφια των αποψεων κλινει προς μια κατευθυνση....
σιγουρα θα δεις κι εξαιρεσεις....μη ξεχνας και το θεμα χαρακτηρας που τα ψαρια εχουν.
ετσι ο μονομαχος π.χ. μπορει να δημιουργησει προβλημα σε αλλα ψαρια..μπορει και οχι...σε αυτο μη ψαχνεις μαγικες συνταγες...
συνεχισε να διαβαζεις .....ψαχνε εγκυρα σαιτ και προσπαθησε να συλλεξεις πληροφοριες για τους βιοτοπους των ειδων αν θελεις να τους παρεχεις οτι καλυτερο μπορεις.
pavlos2003
21-11-09, 17:32
εχουμε παρει τα ψαρια απο τους βιοτοπους τους...τα εχουμε αναπαραγει αμετρητες φορες σε συνθηκες αιχμαλωσιας...εχουμε εκφυλισει τα ειδη σε μεγαλο βαθμο...και τα τραβαμε στα ορια τους...
η φυση ειναι το "ευαγγελιο" που ζητας!!!
ακομη και στο ιδιο ποταμι απο περιοχη σε περιοχη οι συνθηκες ειναι λιγο διαφορετικες. ο αμαζονιος εχει τεραστιο μηκος! διασχιζει το μηκος μιας ηπειρου. και η συσταση του νερου και η θερμοκρασια και πολλα αλλα αλλαζουν.
Φίλε σπουδαίο το πόστ που έγραψες!...
Κρατάω αυτά και κάνω την παρατήρηση οτι ακόμα και στο φυσικό τους περιβάλλον ΔΕΝ μπορούμε να πούμε οτι ΑΥΤΕΣ είναι οι σταθερές συνθήκες που ζούν, και δεύτερον οτι ούτως ή άλλος τα ψάρια που τελικά φτάνουν πλέον στο ενυδρείο μας πολύ μικρή σχέση με τα άγρια ... και ίσως τόσο που περισσότερο θα δυσκολεύονταν να ζήσουν αν κάποιος πήγαινε να τα ρίξει εκεί, παρά σε ενυδρείο....
Σχετικά με τα φυτά ρε παιδιά αγχώνομαι άν τελικά θα καταφέρουν να πιάσουν, και το κατα πόσο μπορεί να τους έχει προκαλέσει βλάβη το οτι ήταν κλεισμάνα σε μια σακούλα καμμια 10αριά μέρες μέχρι να φτάσουν εδώ....
Πόσες μέρες περίπου χρειάζονται για να εγκλιματιστούν στο ενυδρείο και να καταλάβω αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι??
Oσο αφορα τα ψαρια η δικη μου γνωμη ειναι να τους δωσουμε συνθηκες παρομοιες με το βιοτοπο τους. Οσες αναπαραγωγες εχουν γινει σε ενυδρεια το d.n.a. τους δε το εχουμε αλλαξει. Το ανοσοποιητικο τους συστημα εναι "φτιαγμενο" για συγκεκριμενες συνθηκες! Ισως μετα απο πολλα χρονια μεταλλαχτουν αλλα αυτο ειναι μια διαδικασια που αργει πολυ. Σιγουρα ολα μπορουν να "αντεξουν" σε τραβηγμενες παραμετρους νερου και ισως και αναπαραχτουν αλλα αργα η γρηγορα θα αρχισουν τα προβληματα! Και το εχω δει πολλες φορες. Πολλοι απο εμας λενε τι πηγε στραβα αφου ολα ηταν τελεια για πολυ καιρο. Νομιζω οτι αυτος ειναι ο λογος που αντιμετοπιζουμε τετοια θεματα ...
Τα φυτα θα ανακαμψουν σιγα σιγα! Αστα να ηρεμησουν ... Μην βαλεις λιπασματα ... ειδηκα με το υποστρωμα που εχεις βαλει! Θα στο "ζητησουν" τα ιδια μετα απο καποιο καιρο ... Αν και προκειται για "ευκολα" φυτα και δε θα εχεις ιδιαιτερα προβληματα! Μην ανχωνεσαι.. να χαιρεσαι τη καθε στιγμη!! Το στησημο ενος νεου ενυδρειου ειναι παντα μια ευχαριστη διαδικασια. Περα απο τις δυσκολιες που προκυπτουν! Ολα ειναι στο προγραμμα!!
Οσες αναπαραγωγες εχουν γινει σε ενυδρεια το d.n.a. τους δε το εχουμε αλλαξει. Το ανοσοποιητικο τους συστημα εναι "φτιαγμενο" για συγκεκριμενες συνθηκες! !
:smt041
pavlos2003
21-11-09, 23:40
...βάζω και φωτογραφίες αμέσως μετά το φύτεμα, άκόμα έχω αρκετό δρόμο μπροστά για να σχηματιστούν όλα,ακόμα φαίνονται πετονιές στις πέτρες και ξύλα, κάποια είναι ακόμα πολύ μικρά και δε φαίνονται καθόλου όπως το hydrophilla polysperma στην πλάτη στο σημείο που φαίνεται κενό και βλέπουμε τη συσκευή για το διοξείδιο..
Θα κάνω επίσημη και αναλυτική παρουσίαση εν καιρό..αν βέβαια πάνε όλα καλά..
για ψαροσύνθεση του κοινονικού μου μετά από σκέψη προσανατολίζομαι σε
4 σκαλάρια
10 καρδινάλιους τέτρα
2 Ραμιρέζι
4 τέτρα με καρδιά που ματώνει Ή 3 Αpistogramma cacatoides (1 Αρσ.+2 θηλ).
:smt118:smt118
Πολυ ομορφο!!!
:smt041:smt041
Αστα να αναπτυχθουν τα φυτα .... και θα ειναι ακομα πιο ... σουπερ!!! Ηδη ομως ειναι σε πολυ καλο δρομο!!!
Apisto,ramirezi,σκαλαρια ειναι κιχλιδες,σε 180 λιτρα 3 ειδη κιχλιδων ειναι απαγορευτικα,ενα απο αυτα θα ηταν μια χαρα στην εσχατη 2 με προτιμηση σκαλαρια και ραμ,αλλα καλυτερα επαναλαμβανω ενα ειδος κιχλιδας.
Τα bleeding heart ειναι πολυ επιφυλακτικα ψαρακια και θα σου εμφανιζοντε μοναχα αν ειναι πανω απο 7-8 ατομα κοπαδι.
Στις ανουμπιες φροντισε η ριζα να μην ειναι μεσα στο χαλικι διοτι θα σου σαπισει,απλα πιασε τις καπου.
γενικως τα γκουραμι ...τσιμπανε που και που!Τα ειχα στο πρωτο μου ενυδρειο
και με τα σκαλαρια δεν...
Tα γκουραμι που τα ειδες?
pavlos2003
22-11-09, 09:41
"...για ψαροσύνθεση του κοινονικού μου μετά από σκέψη προσανατολίζομαι σε
4 σκαλάρια
10 καρδινάλιους τέτρα
2 Ραμιρέζι
4 τέτρα με καρδιά που ματώνει Ή 3 Αpistogramma cacatoides (1 Αρσ.+2 θηλ)...."
Μπορώ να πώ οτι ύστερα απο πολύ καιρό έχω κατασταλλάξει στα 3 πρώτα είδη..το τέταρτο είδος που θα ήθελα με βασανίζει αρκετές μέρες, αρχικά μου άρεσαν μελανοταινίες αλλα κάνω μια προσπάθεια μήπως και δεν βάλλω Αφρική και αφήσω απο ψάρια μόνο Αμαζώνιο, αλλα και πάλι είναι δύσκολο να βρώ...νομίζω οτι απο άποψη ιχθυοφόρτισης δεν μπορώ να φτάσω τα 5- 6 bleeding hart (δεν συζητώ για..οκτώ),αλλα όσο πάει δεν βλέπω επιλογές απο άποψη να είναι ωραίο, να ζεί με τα υπόλοιπα είδη σε παρόμοιες συνθήκες, και εντάξυ μην θέλω και...μεγεθυντικό φακό για να τα βρώ ανάμεσα στα φυτά!!!
Τέλος πάντων κάτι θα βρεθεί, εξάλου θα μπούν σταδιακά στο ενυδρείο τον επόμενο 1 μήνα (ίσως και παραπάνω) οπότε αφήνω τελευταίο το τέταρτο είδος μέχρι να κατασταλλάξω..
Δεκτές προτάσεις!!!!
Η Ανούμπια παρακαλλώ διευκρινείστε, ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΛΙΚΙ Η ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΥ όπως έχω δεί κάπου αλλού??
Γιατί έχω νομίζω 3 στο χαλίκι και 1 επάνω σε πέτρα!.......
Οι ανουμπιες ειναι φυτο το οποιο δεν το φυτευεις στο χαλικι.Το δενεις ειτε πανω σε πετρα ειτε σε ξυλο γιατι αν το φυτεψεις οτι ειναι μεσα στο χαλικι θα σαπισει με το καιρο ειτε ριζα ειτε κορμος.
Οσον αφορα τα bleeding heart δεν στο λεω για να σου περιορισω τις επιλογες αλλα για να ξερεις τι θα συναντησεις,ειναι απογοητευτικο να δωσεις 6 ευρω για καθε ψαρακι και να το βλεπεις να κρυβεται στην βλαστηση,προσωπικα το θεωρω το ομορφοτερο τετρα,οποτε θα προτιμουσα να εβαζα αν δεν με επερναν τα λιτρα 15 καρδιναλιους,παρα μισα μισα.
προτιμω κι εγω τις ανουμπιες πιασμενες σε πετρα η ξυλο-θεωρω οτι αυτη ειναι η "ομορφια" του φυτου...
αλλα δε θα χαλασουν αν τις φυτεψει προσεκτικα..εχω πανω απο 2ετια ανουμπια στο χαλικι και αναπτυσσεται καονικοτατα...αλλα οπως ειπαμε..τα ριζιδια μεσα...ισα ισα για να συγκρατειται..και ο κορμος εξω...
μια χαρα οσο παει θα γινεται και πιο καλο
οσο αφαρα την συνθεση των ψαριων αν θελεις τη γνωμη μου
4 σκαλάρια
10 καρδινάλιους τέτρα
ειναι αρκετα για τα λιτρα σου
pavlos2003
23-11-09, 19:07
Όλες οι γνώμες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και είναι τροφή για σκέψη και προβληματισμό..
Ο..άνηθος (myriophilum aquatica) δεν ξέρω άν θα τα καταφέρει γιατί είναι κάτι κοτσάνια που μέρα με τη μέρα σαπίζουν και δυαλύονται.
Επίσης η vallisneria spirallis γίνονται καφέ και εξαυλόνονται τα φύλα της και δεν ξέρω άν απο τις ρίζες θα μπορέσει να ξαναπετάξει....
Τα άλλα τα βλέπω σχετικά στην ίδια κατάσταση, με εξαίρεση το hydrophilla polysperma που μέσα σε 3 μέρες βλέπω εμφανώς οτι μεγάλωσε ...
Μυστήριο πράγμα βρε παιδί μου αυτοί οι Θερμαντήρες...τους είχα πρωτοβάλλει στους 27 βαθμούς και είχα πιάσει 32!!!
Τώρα τους έχω φτάσει πιά στους 20!!...για να έχω...25 χωρίς φώτα και..26 την ώρα που τα φώτα είναι αναμμένα!!..................
vasilis4x4
23-11-09, 20:29
Παυλο πολυ ομορφο.Απο φυτα εισαι οκ!Μην το φορτωσεις αλλο.Το χαλικακι και αυτο super.Kαλη συνεχεια.:smt041:smt041:smt041
pavlos2003
25-11-09, 17:58
Όλες οι γνώμες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και είναι τροφή για σκέψη και προβληματισμό..
Ο..άνηθος (myriophilum aquatica) δεν ξέρω άν θα τα καταφέρει γιατί είναι κάτι κοτσάνια που μέρα με τη μέρα σαπίζουν και δυαλύονται.
Επίσης η vallisneria spirallis γίνονται καφέ και εξαυλόνονται τα φύλα της και δεν ξέρω άν απο τις ρίζες θα μπορέσει να ξαναπετάξει....
Τα άλλα τα βλέπω σχετικά στην ίδια κατάσταση, με εξαίρεση το hydrophilla polysperma που μέσα σε 3 μέρες βλέπω εμφανώς οτι μεγάλωσε ...
Μυστήριο πράγμα βρε παιδί μου αυτοί οι Θερμαντήρες...τους είχα πρωτοβάλλει στους 27 βαθμούς και είχα πιάσει 32!!!
Τώρα τους έχω φτάσει πιά στους 20!!...για να έχω...25 χωρίς φώτα και..26 την ώρα που τα φώτα είναι αναμμένα!!..................
...Απο τα 3 γλαστράκια myriophilym aquatica, ;έχουν σαπίσει είδη και δυαλυθεί μέσα στο νερό περίπου τα 2 μιση και πιστεύω αύριο θα έχει διαλυθεί και το άλλο μισό..
Επίσης και απο τη vallisneria spirallis πιστεύω οτι μένει μισό γλαστράκι "μισο χαλασμένο" ενώ τα υπόλοιπα 3 μιση γλαστράκια έχουν επίσης σαπίσει μέσα στο νερό...
Απο το echinodorus cordifolius βλέπω οτι εκτός απο το φύλλο που απο την πρώτη μέρα άρχισε να χαλάει σιγά σιγά, αρχίζει και άλλο ένα, και αυτό γίνεται περίπου απο τη μέση του προς τα έξω....:(
..Με αυτό της nutrafin to co2 τι γίνεται, εγώ έκανα κάποιο λάθος ή έτσι δουλεύει (δε νομίζω) βγάζοντας δηλαδή μια φουσκαλίτσα κάθε...1-2 λεπτά??? (5 μέρες δουλεύει είδη..)
Κρατα τη σκαλα και παρε μια φυαλη co2.. Δεν γινεται δουλεια ετσι. Ειναι πολλα τα 180 λιτρα... Το εχω δοκιμασει σε αυτο ακριβως το ενυδρειο και δεν.
Απο φως τι κανουμε?
pavlos2003
25-11-09, 18:23
Όχι δεν είναι το echinodorus cordifolius, είναι το Αnubia Barteri που αρχίζει να έχει το πρόβλημα, θα τσεκάρω τον τρόπο που την έχω βάλει!...
Απο φώς παιδιά ότι λέτε εσείς για τα "χαμηλών απαιτήσεων"..Μισό βάτ το λίτρο!....
Δλδ? Εχεις αλλαξει το φωτιστικο του? Τι εχεις βαλει, με τι λαμπες?
Το μισο watt στο λιτρο ειναι ενας πολυ γενικος κανονας....
pavlos2003
25-11-09, 18:36
όχι έχει τις λάμπες της "μαμάς" του που είναι 45 + 45 βατ..
..Με την πρώτη ευκαιρία θα φτιάξω με μπουκλαλι κοκα-κόλας όπως και αρκετοί αλλοι απο εδώ, δέ νομίζω να χρειάζομαι παραπάνω πράγματα...
Σιγουρα κατι φταιει και ψοφανε τα φυτα...
Το co2 ειναι ενα θεμα. Το αν θα κανεις κατι με coca -cola... θα το δεις μονος σου.
Και το φως ειναι απλως αποδεκτο. Λιγο ακομα θα κανει πολυ διαφορα.
Λυσε ομως πρωτα το θεμα co2.
pavlos2003
25-11-09, 18:48
Αφου έχεις δοκιμάσει το ίδιο εξάρτημα θα με σώσεις αν μπορέσεις να μου πείς την αναλογία για αυτό το δοχείο της εταιρίας ωστε να πάω επι τόπου να το αδειάσω και να φτιάξω μείγμα μαγιάς-ζάχαρης!!!! για το μπουκάλι κόκας θέλω λίγο ακόμα διάβασμα, δέν είμαι έτοιμος πρέπει να μάθω τί είναι "μετρητής φυσαλίδων,ανεπίστροφη βαλβίδα,και κάτι άλλες λέξεις!!! και που θα τα βρώ αυτά!!!!!)
Τις λαμπες στην αλλαγή τους τότε ίσως τις αυξήσω κατα 20-30 βάτ συνολικά,δε νομίζω οτι χρειάζεται κάτι παραπάνω έτσι????
Ναι... Βεβαιως. Μια 3 κιλη φυαλη co2 και 120 watt φωτισμου...
Με τη μαγια και τη ζαχαρη δεν θα κανεις δουλεια, ανεξαρτητως μπουκαλιου.
Η αναλογια για το nutrafin ειναι οσο και για το μπουκαλι κοκα κολα..
Αντεπιστροφες στα περισοτερα ενυδρειακα pesthop..
Οσο για μετρητη φυσαλιδων, υπαρχουν διαφορα αν και με τη σκαλα δεν χρειαζεται....
τις βλεπεις στη σκαλα
Μια μπουκαλα CO2 θα ειναι μια πολυ καλη αγορα ... Λυνει πολλα προβληματα! Το DIY εκτος τη μειωμενη και τη μη σταθερη αποδωση θα σε κουρασει ... συντομα!
Για το φως αν μπορουσες να βαλεις παραπανω θα ηταν μια πολυ καλη κινηση! Αλλιως βλεπεις τι παει καλα και προσανατολιζεσαι προς τα φυτα αυτα ....
σκαλαρια με τετρα χμ
ψαξτο λιγο
pavlos2003
25-11-09, 21:28
..η μπουκάλα αυτή τη στιγμή με στέλνει..χρεωκοπία!!!!
Απο ότι είδα δεν είναι μόνο το κόστος της φυάλης, αυτό είναι και το λιγότερο..απο κεί και πέρα ηλεκτροβάνες, μανόμετρα, διαχυτήρες, βαλβίδες και δε θυμάμαι και γώ τι άλλο πάει πολύ...
Θα το κοιτάξω κάποια άλλη στιγμή και ίσως τα βρώ και δεύτερο χέρι..
Προς το παρόν άμεσα θα κάνω με την πρώτη ευκαιρία το...σπιτικό, μόνο που αντί για μπουκάλι κόκα, θα βάλω αυτο που δείνει το απιονισμένο νερό, 4 λιτ δηλαδή αντί για 2, και όλα διπλάσια δόση.
Καί το δοχείο μου φαίνεται καλύτερο για τη χρήση, και με το τεφλόν πιστεύω θα είναι πιο εύκολο να κλείσεις το καπάκι σφιχτά,αλλά και διπλάσια να σου κρατήσει, μια χαρά μου φαίνεται....
pavlos2003
27-11-09, 23:17
"...Τις λαμπες στην αλλαγή τους τότε ίσως τις αυξήσω κατα 20-30 βάτ συνολικά,δε νομίζω οτι χρειάζεται κάτι παραπάνω έτσι????..."
..Νομιζα και γω οτι ειναι σαν τις λάμπες του σπιτιού, εντάξει λέω τις βγάζω όποτε θέλω τις 45 αρες και βάζω.. 60 αρες στη θέση τους αν ειναι για το καλό του φυτεμένου...
Δεν παίζει όμως έτσι το σενάριο, τρυπάς,κάνεις πατέντες και βάζεις 3η λάμπα!!! μου είπαν τελικά αν θές να αυξήσεις φωτισμό..
Οπότε εγκαταλοίπω και αυτό το πρότζεκτ πριν καν το ξεκινήσω,και αν είναι θα βάλλω κανέναν ανακλαστήρα πάνω απο τις λάμπες και καλά είμαστε!....
"...Τις λαμπες στην αλλαγή τους τότε ίσως τις αυξήσω κατα 20-30 βάτ συνολικά,δε νομίζω οτι χρειάζεται κάτι παραπάνω έτσι????..."
..Νομιζα και γω οτι ειναι σαν τις λάμπες του σπιτιού, εντάξει λέω τις βγάζω όποτε θέλω τις 45 αρες και βάζω.. 60 αρες στη θέση τους αν ειναι για το καλό του φυτεμένου...
Δεν παίζει όμως έτσι το σενάριο, τρυπάς,κάνεις πατέντες και βάζεις 3η λάμπα!!! μου είπαν τελικά αν θές να αυξήσεις φωτισμό..
Οπότε εγκαταλοίπω και αυτό το πρότζεκτ πριν καν το ξεκινήσω,και αν είναι θα βάλλω κανέναν ανακλαστήρα πάνω απο τις λάμπες και καλά είμαστε!....
Δεν ειναι και τοοοοοοοσο δυσκολο να προσθεσεις λαμπες!!! εδω εγω τα καταφερα που ειμαι ασχετος ..... :D
pavlos2003
27-11-09, 23:41
..δε ξέρω θα το κοιτάξω κάποια στιγμή αργότερα...Δε βλέπω να έχει και...τόσους χώρους περισσευούμενιυς το ενυδρείο για τέτοιες ενέργειες!!
Άσε να δώ και απο κανέναν άλλο απο κοντά πως το έχει κάνει και βλέπουμε..
Εξάλλου αυτός που βγάζει τους ανακλαστήρες λέει οτι δίνει διπλάσιο φωτισμό και με τους 2. Εγώ δε θέλω διπλάσιο, ακόμα και με τον ένα πιστεύω θα έχω περισσότερο φώς απο ότι χρειάζομαι....
Σχετικά με το co2 θα το κυνηγήσω, πάντως ποιο φτηνα μου έρχεται το εξέλ στην παρούσα φάση..Θα μου πείς σε...4 χρόνια θα έχεις ξεχρεώσει την....300αρα που θα έδινες μια και καλή για μπουκάλες!!!...Σε 4 χρόνια ποιος ζει ποιος πεθαινει ρε συ Γιώργο μπορεί να μην έχω και τόσα χρόνια φυτά...Άσε που καλύτερα να πληρώνεις λίγα- λίγα...Δεν είναι εποχές για 300άρες!!!
pavlos2003
30-11-09, 19:20
...Αρχικά είχα τοποθετήσει το σύστημα δειοξειδίου της Νουτραφίν.Αφού μετά τις 5 μέρες έβλεπα μια φουσκαλίτσα το 2λεπτο-3λεπτο αποφάσισα να το βγάλω. Συζήτησα όμως με ένα παλικάρι που έχει κάποια χρόνια ενυδρείο και μου είπε οτι το είχε χησιμοποιήσει σε 200 λίτρα αρκετό καιρό και πήγαινε μια χαρά..
Είπα οτι μάλλον κάτι δε θα είχα κάνει σωστά...Καταλήξαμε οτι δεν το είχα ανακατέψει σχεδόν καθόλου ενώ αυτός πριν τη χρήση έκανε το μπουκαλάκι..σέικερ!!
Τα αγόρασα 2η φορά τα φακελάκια και το δοκίμασα με αυτόν τον τρόπο. Το τρίτο 24άωρο βρισκόμουν στη μία φουσκαλίτσα στο.. ενάμιση με δύο λεπτά...αισθητη...πρόοδος!!.Το πέταξα για δεύτερη και τελευταία φορά.
Πήρα μπιτόνι 4 λίτρα και ακολουθώντας τις οδηγίες του φόρουμ κατα γράμμα αλλα για διπλάσιες ποσότητες (6 κούπες ζάχαρι=1κιλό),μισό κουταλάκι γλυκού μαγιά,χτύπημα,νερό στους 25-27 βαθμούς,αντεπίστροφη βαλβίδα,τεφλόν στο βίδωμα,σιλικόνη.
Βρίσκομαι να έχω μόλις κλείσει 24ωρο,το μπουκάλι έχει μέσα υδρατμούς και έχει αφρίσει λίγο, αλλα παραγωγή....ΜΗΔΕΝ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ.....
Έχει κανείς καμμια ιδέα εκτός απο το οτι τα..διοξείδια δε με πάνε με ΤΙΠΟΤΑ??????
Αυτα εχουν τα diy :smt120 ... θα πρεπει να περιμενεις (νομιζω) και αλλο .. Σε τι θερμοκρασια να ειναι το τωρα το μειγμα? Στην εξοδο απο το σωληνακι εχεις βαλει κατι?? Διαχυση πως θα κανεις??
pavlos2003
30-11-09, 19:51
Αυτα εχουν τα diy :smt120 ... θα πρεπει να περιμενεις (νομιζω) και αλλο .. Σε τι θερμοκρασια να ειναι το τωρα το μειγμα? Στην εξοδο απο το σωληνακι εχεις βαλει κατι?? Διαχυση πως θα κανεις??
φαντάζομαι οτι με καλύπτει η "σκάλα" που υπάρχει απο το άλλο πράγμα που έβγαλα...Το μείγμα αυτή τη στογμή βρίσκεται σε θερμοκρασία περίπου 21,5 με 22 βαθμούς...
φαντάζομαι οτι με καλύπτει η "σκάλα" που υπάρχει απο το άλλο πράγμα που έβγαλα...Το μείγμα αυτή τη στογμή βρίσκεται σε θερμοκρασία περίπου 21,5 με 22 βαθμούς...
Αν καταφερεις να αυξησεις τη θερμοκρασια του πιστευω οτι θα ειναι καλητερα τα πραγματα!!
Αν μπορεις βαλε το σωληνακι στην εισοδο του φιλτρου ...
pavlos2003
30-11-09, 20:03
...επίσης υπάρχει μια ελαφριά καφέ "σκόνη" που έχει κάτσει επάνω στα περισσότερα φύλλα, υποθέτω οτι ξεκινά η "καφέ άλγη "που θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει (η έτσι τουλάχιστον θα ήθελα να γίνει!!!)
Και έχω 2 φύλλα απο εχινόδορο που γίνονται όπως πλησιάζεις έναν αναπτήρα στη μέση ενός χαρτιού που αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται καφέ και να απλώνεται μέχρι που ανοίγει μια τρύπα στη μέση...
Αν θυμάμαι καλά απο κάτι που είχα διαβάσει μάλλον θέλω λίγο κάλιο..
Και τα δύο φαινόμενα είναι σε πολύ ήπια μορφή, αν πάνε τα πράγματα να σοβαρέψουν θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες και φωτο....
Αν μπορεις βαλε το σωληνακι στην εισοδο του φιλτρου ...
Α!, καλή ιδέα, εννοείς για την περίπτωση που συζητάγατε κάπου αλλου οτι βάζοντας το σωληνάκι εκει υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που γίνεται αρνητική πίεση (ή κάτι τέτοιο τελος πάντων) και γυρίζει όλο το υγρο μέσα στο ενυδρείο και πας για καινούργιο.....ΣΕΤ ΑΠ!!!!!!!!!!!???????????????????:smt120:confused:: smt120:smt009
Άσε προτειμώ να το κάνω μετά απο 3-4 χρόνια!!!!:grin::grin::grin:
(....εσύ φταίς που πάς να με βοηθήσεις δε φταίει κανας άλλος Ε????:D)
Αν κανει αναροφηση το μειγμα στο ενυδρειο σου ειτε εινει στην εισοδο του φιλτρου ειτε στη σκαλα σου τα ιδια ακριβως αποτελεσματα θα εχει!!
Αυτο που αλλαζει ειναι οτι με το φιλτρο γινεται πολυ καλυτερη διαχυση!!
Για βαλε καμια φωτο απο αλγη. Την ελλειψη καλιου συνηθως τη βλεπουμε με τρυπουλες στα φυλλα ...
pavlos2003
30-11-09, 20:46
...η "καφέ σκόνη που λέω ίσως και να μη φαίνετε είναι παντού.Με το άλλο το έντονο χάλασμα έχω πρόβλημα μόνο σε 3-4 φυλλα ενώ έχω πολλα φυτά μέσα, αλλα καλό είναι βέβαια να.."δράσω" νωρίς...
Τις ανουβιες τις εχεις φυτεψει?? φαινεται ο κορμος τους??
pavlos2003
01-12-09, 20:22
η συγκεκριμένη που έχει κάνει την τρυπούλα είναι δεμένη σε πέτρα,γύρω απο τις ρίζες όμως (τις μισές τουλάχιστον σε μήκος) έχω δέσει τζάβα μοσσ ώστε να καλύψει και ρίζες και πέτρα... τώρα δεν ξέρω αν αυτό είναι το πρόβλημα...
Α!!! Και οι δύο ανούβιες είναι έ?? τώρα το θυμήθηκα το λίγο πιο μεγάλο το έλεγα εχινόδορο, αυτή που έχει το μεγαλύτερο χάλασμα την είχα χαλίκι αλλα με το που έσκασε το πρόβλημα καλού κακού την έβγαλα και την έδεσα και αυτή σε πέτρα για να είμαι σίγουρος...
...έβγαλα τελικά το τεφλόν (όχι, λίγο είχα βάλει ρε παιδιά) και επιτέλους το ζαχαρόνερο μου άρχισε φούλ παραγωγή!!!
Ευτιχώς που..βρωμάει αυτό το πράγμα,οπότε χώνοντας το κεφάλι μέσα στο..ντουλαπάκι, καταλάβαινες που πήγαινε το διοξείδιο που ποτέ δεν έβλεπες στο ενυδρείο....
17 μέρες με μπόλι
ΝΟ2....................0,1
ΝΟ3...................10
ΝΟ4....................0
170 περίπου καθαρά λίτρα
Φωτισμός 90 βάτ
2 ψαράκια πληθυσμός (το είδος οταν κάνω την επίσημη παρουσίαση!!!!!)
...Για τα φύλλα παραπάνω έχει άλλος κάποια γνώμη??
...και για την καφέ "σκόνη" που λέω..
Επίσης σε δύο σημεία του ενυδρείου επάνω σε φυτά είδα (σε μικρό μέγεθος) κάτι που εκτός ενυδρείου θα το έλεγα...ιστό αράχνης.
pavlos2003
16-12-09, 12:30
Μετά την παρουσίαση ο Πάνος μου επισήμανε 2 σημεία
Α) το φωτισμό που δέχεται η καπόμπα
Β) πρόβλημα με τη ρίκια.
Για την πρώτη περίπτωση αποφάσισα τελικά να βάλω τον ανακλαστήρα στην πίσω λάμπα και εδώ θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι. Έχω διαβάσει εδώ οτι γύρω στο 6-8 μηνο να αλλάζουμε τις λάμπες αλλα κάπου είχα διαδάσει πάλι οτι οι Τ8 (έτσι νομίζω λέγονται οι λεπτές) κρατάνε 5 φορές περισσότερο. Ισχύει τελικά αυτό ή όχι?? Τις αλλάζεις δηλαδή αυτές στα..2 1/2 χρόνια (?)
Τη ρίκια την έχουν βρεί σαν παιχνίδι και συχνά την μαδάνε τα ραμ και ίσως σπάνια την πειράζουν και τα Αγγελόψαρα. Μου είπε ο Πάνος οτι δύσκολα θα επιβιώσει το φυτό σε αυτή την περίπτωση εκτός αν τυχών είχε πολύ γρήγορη ανάπτυξη..
Βρήκα μια λύση να την καλύψω με δυχτάκι για κάποιες μέρες και να δώ μετά στην πράξη τι γίνεται...Ίσως το λίγο φώς που της κόβω αναγκαστικά να αντισταθμιστεί με το λίγο παραπάνω που θα δώσει ο ανακλαστήρας, και μάλλον θα βοηθήσω και λίγο το διοξείδιο με εξέλ.
Άν τελικά καταφέρει και φουντώσει, μετά πιστεύω δεν θα έχει πιά ανάγκη προστασίας...
[ το ένα φαίνεται οτι είναι βραχάκι που επάνω έχω δεμένη ρίκια και του έβαλα...σκουφί!, το άλλο που δε φαίνεται καλά είναι ένα οριζόντιο κομμάτι ξύλου που στο επάνω μέρος του έχω δέσει κομμάτια ρίκια και το τύλιξα κατα μήκος...στο βάθος....καλά Χριστούγενα!!! ίσως έπρεπε να στολίσω ένα και...μέσα στο ενυδρείο!!!!!]
pavlos2003
19-12-09, 21:26
....μια απορία ρε παιδιά, χάζευα τα "μικρά" ενυδρεία στο
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2008.cgi?&op=showcase&category=0&vol=0&id=156
και αν ρίξετε μια ματια θα παρατηρήσετε σε πολλά απο αυτά..ΥΠΕΡπληθυσμό με βάση τα λίτρα...
Τι γίνεται, εκτός Ελλάδος ισχύουν ...άλλοι κανόνες για το στύσιμο ενυδρείου???
Ή απλά βάζουν πολλά ψάρια για τη..φωτογράφιση(???) ούτε αυτό μου φαίνεται λογικό, δεν ξέρω ας πεί κάποιος που έχει ασχοληθεί με διαγωνισμούς, απλά μου κάνει εντύπωση .....
Φιλτρα σωληνες κλπ βλεπεις? :D
Αλλο η φωτογραφηση και αλλο η μακροχρονη ανετη χωρις προβληματα και τρεξιμο συντηρηση ενος ενυδρειου.
Στην ιχθυοφορτωση εκτος απο το χρονο που μπορει να διαθεσει καποιος (για πιο συχνες αλλαγες νερου κλπ) παιζει ρολο και η εμπειρια του πολυ περισσοτερο.
Αλλο να εχει πχ ενας αρχαριος 10 δισκους σε 300 λιτρα και αλλο ενα εμπειρος ;)
Δεν ειναι και τεραστια η ιχθυοφορτιση με μια γρηγορη ματια σε μερικα που ειδα. Μην ξεχνας οτι προκειται για βαρεων βαρων φυτεμενα, με συχνες αλλαγες για προσθεση θρεπτικων, και αμμωνια κλπ κακα δεν προλαβαινουν να εμφανιστουν, τα τρωνε ολα τα φυτα.
μεγαλο θεμα η ιχθυοφορτιση.
Τα προβληματα ειναι δυο.
- επιβαρυνση της ποιοτητας του νερου απο τα αποβλητα των ψαριων
- δημιουργια στρες στα ψαρια
το πρωτο μπορει να λυθει με διαφορους τροπους απο τους πολυ εμπειρους στο χομπυ. Βασικα με τα φυτα και την μηχανικη και βιολογικη φιλτρανση.
το δευτερο δεν λυνεται και ουτε μπορεις να το δεις μολις βαλεις τα ψαρια, ελεγχεται μονο με πολυ γενικους κανονες , πρεπει να αφηνεις μεγαλα περιθωρια και να κανεις το σταυρο σου
pavlos2003
22-12-09, 19:42
...έριχνα μια ματιά για πρώτη φορά στις "ασθένειες"...
Αυτό που κατάλαβα είναι οτι το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε περίπτωση ασθένειας είναι τουλάχιστον να απομονώσεις τον ασθενή διοτι υπάρχει μεγάλος κύνδινος εξάληψης ακόμα και ολόκληρου του πληθυσμού του ενυδρείου σου....
Ας κάνεις τουλάχιστον αλλού την θεραπεία και ότι γίνει...
Και απο οτι κατάλαβα ακόμα και μικρό ενυδρείο να πάρεις πρέπει να είναι "πλήρες" δηλ με φίλτρο/ θερμόμετρο τουλάχιστον ωστε να μπορεί να διατηρήσει 2-3 ζωντανά για λίγες μέρες χωρίς προβλήματα και χωρίς να σε νοιάζει η βιολογία σου αφού το κυρίως ενυδρείο θα είναι ανέπαφο απο ουσίες....
...έριχνα μια ματιά για πρώτη φορά στις "ασθένειες"...
Αυτό που κατάλαβα είναι οτι το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε περίπτωση ασθένειας είναι τουλάχιστον να απομονώσεις τον ασθενή διοτι υπάρχει μεγάλος κύνδινος εξάληψης ακόμα και ολόκληρου του πληθυσμού του ενυδρείου σου....
Ας κάνεις τουλάχιστον αλλού την θεραπεία και ότι γίνει...
Και απο οτι κατάλαβα ακόμα και μικρό ενυδρείο να πάρεις πρέπει να είναι "πλήρες" δηλ με φίλτρο/ θερμόμετρο τουλάχιστον ωστε να μπορεί να διατηρήσει 2-3 ζωντανά για λίγες μέρες χωρίς προβλήματα και χωρίς να σε νοιάζει η βιολογία σου αφού το κυρίως ενυδρείο θα είναι ανέπαφο απο ουσίες....
To ενυδρειο - καραντινα ... ειναι πολυ χρησημο σε ολους! Αν παρεις δεδομενο το το τα πιο πολλα φαρμακα καταστρεφουν την βιολογια του φιλτρου αλλα και οτι κανεις συχνες αλλαγες ... το φιλτρο στην καραντινα μου φαινεται αχρηστο! Πιο πολυ απαραιτητη ειναι μια αεραντλια!!
Αυτο βεβαια αν δεν το χρησιμοποιεις ως ενυδρειο-γεννηστρα (οπως οι πιο πολλοι) :D
Bιολογικο φιλτρο σε ενυδρειο νοσοκομειο ουτε χρειαζεται ουτε συνισταται...
Δεν χρειαζεται γιατι τα ψαρια σπανιως τρωνε οταν ειναι αρρωστα και επειδη ειμαστε απο πανω με αλλαγες νερου κλπ δεν χρειαζομαστε βιολογια..
Δεν συνισταται γιατι πανω στα πορωδη υλικα του βιολογικου φιλτρου μπορει να επιβιωσει και κατι το παθογενες, ενω η απολυμανση βιολογικων υλικων ειναι μαλλον αδυνατη...
pavlos2003
01-01-10, 19:01
Καλή Χρονιά σε όλους...
Σημερινές μετρήσεις πριν την εβδομαδιαία αλλαγή νερού 30% με μόνο απιονισμένο (προσπαθώ να ρίξω το ph και δεν πέφτει με τίποτα το ριμάδι!!!)
Την προηγούμενη εβδομάδα στη μέτρηση πριν την αλλαγή είχα κοντά στο "1" το ΝΟ3 οπότε ξεκίνησα προσθήκη 1 δόσης nitrogen.Επίσης έκανα το τάισμα 2 φορές (απο 1 την ημέρα) και πήρα και 7 επιπλέον καρδινάλιους για να συμπληρώσω κοπάδι...
Επίσης ρίχνω μισή δόση flourish,iron,potasium kai phosphorus με την εβδομαδιαία αλλαγή και 1 δόση εξέλ.-Έχω και διοξείδιο με μαγιά-.
Σήμερα είχα
ΝΗ4..........0
ΝΟ2.........0,025
ΝΟ3.........20
GH...........5
Kh...........3 με 4
Ph...........7,2 (ακόμα...???)
και πρώτη φορά μέτρησα το PO4 kai to Fe και τα δύο στο "μηδέν" και θα διπλασιάσω την ποσότητα τους στην αλλαγή νερού.
Εχω επαναφέρει 250 γρ. τύρφη μέσα στο φίλτρο εδώ και 15 μέρες.
Εχω καφέ άλγη περίπου 1 μήνα.
pavlos2003
09-01-10, 00:48
...μια μέρα πριν την εβδομαδιαία αλλαγή περίπου 25% ΜΟΝΟ με απιονισμένο όπως έχει σχεδόν καθιερωθεί και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται..μέσα στην εβδομάδα άλλαξα και το ένα καστσάκι με την τύρφη.
Έτσι λοιπον και σήμερα μέτρησα
ΝΗ4.............0
ΝΟ2............0,05
ΝΟ3............15-20
GH...............5
Kh...............4
PH...............7,6 μετρημένο με 2 τέστ!!
PO4 kai to Fe και τα δύο πάλι στο "μηδέν"αλλα τουλάχιστον αυτά τα μέτρησα πρώτη φορά πριν 1 εβδομάδα και πιστεύω σιγά-σιγά θα βρώ την ισσοροπία στη λίπανση..Εκτός αυτού έμαθα και οτι φώσφορο και σίδηρος δεν πάνε μαζί όπως τα βάζω εγω....
Για το ph που το παλεύω 2 μήνες παρα μια εβδομάδα τι να πώ???? σε όλο το διάστημα πλην μιας εβδομάδας χρησιμοποιώ και τύρφη στο φίλτρο την οποία και ανανεώνω ανα 20 περίπου μέρες...Τα υλικά (πέτρες- χαλίκι) έχουν ελεγχθεί πριν μπούν στο ενυδρείο..
Το αρχικό γέμισμα είχε γίνει με νερό βρύσης (ph 7,6) μετά μόνο απιονισμένο για αλλαγές.Όταν πέτυχα όξινο λέω καλά είμαι και έκανα τις 2 επόμενες αλλαγές με 50-50% βρύση-απιονισμένο.Είδα όμως αμέσως οτι έπαιρνα την....άνω βόλτα και ξαναγύρισα πάλι σε απιονισμένο...
Όπως φαίνεται όμως με σκέτο απιονισμένο σχεδόν έχω....ξεπεράσει το ph της βρύσης μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..................... .......και ποιός ξέρει και που θα φτάσω...
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα 7,2.Ένα 24ωρο μετά την αλλαγή είχα 7 και 7 μέρες μετά....7,6...Συνήθως έτσι με πάει, αυτό που χάνω απο ph με την αλλαγή νερού, στο τέλος της εβδομάδας σίγουρα το ξαναπαίρνω και κάτι ..παραπάνω....
Στο ειχα πει με τυρφη - απιονισμενο ειναι δυσκολα τα πραγματα ... μια Α/Ο θα σε "σωσει"!!
Σε φυτεμενα καλητερα να ειχες ψαρια που ζουν σε σκληρο νερο ωστε να μην ειχες το πονοκεφαλο: ph!
Θελεις να "παντρεψεις" δυο διαφορετικα πραγματα! Νομιζω πρεπει να επιλεξεις (καποια στιγμη) τι υπερισχυει! Εχεις και αγρια (?) ψαρια! και πρεπει να σκεφτεις σοβαρα ...να τους δωσεις οτι εχουν αναγκη!!
pavlos2003
09-01-10, 12:26
Στο ειχα πει με τυρφη - απιονισμενο ειναι δυσκολα τα πραγματα ... μια Α/Ο θα σε "σωσει"!!
Σε φυτεμενα καλητερα να ειχες ψαρια που ζουν σε σκληρο νερο ωστε να μην ειχες το πονοκεφαλο: ph!
Θελεις να "παντρεψεις" δυο διαφορετικα πραγματα!
...Μέτρησα πάλι σήμερα πρωί, και κανονικά έτσι θα έπρεπε γιατί όλες τις μετρήσεις πριν τις αλλαγές τις έχω κάνει πρωί.
Αυτό που αλλάζει είναι το οτι χτές μετρώντας βράδυ το ph, πήρα μέτρηση προς το τέλος της φωτοπεριόδου και σίγουρα διαφέρει με την πρωινή μέτρηση, και επίσης έβλεπα το χρώμα απο το τεστ όχι στο φυσικό φως που το συγκρίνω πάντα και ίσως φαινόταν και λίγο διαφορετικό..
Το πρωινό αποτέλεσμα ήταν 7.2 πάλι βέβαια υψηλό αλλά όχι τραγικό...
Α.Ο θα αγοράσω σίγουρα αλλα τι θα αλλάξει, το ίδιο δεν είναι με το απιονισμένο??απλά δε θα τρέχω να αγοράζω κάθε εβδομάδα και θα το φτιάχνω σπίτι....
Αυτό για τα φυτεμένα όσο και αν είχα διαβάσει δεν το είχα καταλάβει οτι δεν θα με αφηναν να κατεβάσω το ph για ψάρια που το ήθελαν χαμηλό και αν το ήξερα σίγουρα θα είχα κάνει διαφορετική ψαροσύνθεση γιατί το οτι θα έκανα φυτεμένο το είχα αποφασίσει πρίν καν αγοράσω ενυδρείο,ενώ στα ψαρια κατέληξα πάρα πολύ αργότερα...
Τέλος παντων προς το παρόν υπομονή και συνεχίζω,δεν ξέρω ίσως χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος για να φτιάξω το ph ..Πάντως το παλεύω σχεδόν 2 μήνες και νομίζω οτι το 6.0 - 6.5 που θέλω να το σταθεροποιήσω δεν είναι πια και καμμια τόσο πολύ δύσκολη τιμή να την πετύχω,ΗΜΑΡΤΟΝ..
Ίσως το λάθος ηταν και απο την αρχή οτι το πρώτο γέμισμα το έκανα όλο με βρύσης και όχι τουλάχιστον μισό μισό ωστε τώρα να το χαμήλωνα ευκολότερα..
Γιατί τώρα με ψάρια μέσα απο οτι ξέρω δεν μπορώ να κάνω μεγάλη αλλαγή που θα μου ρίξει το ph πχ 0,5 ή 1 βαθμό κάτω,οπότε πάω τσούκου-τσούκου......
παυλο εχεις διοξειδιο??
αν ναι..ειναι ευκολο να πιασεις χαμηλο πεχα...αν οχι...τοε θα πρεπει να εχεις υπομονη....απο την αρχη στο 400αρι μου εβαζα 100% ΑΟ και προσθετα ηλεκτρολυτες της ΑΡΙ...το πεχα μου ηταν κατι πανω απο 7 οπως και το δικο σου...ειχα απογοητευθει και νομιζα οτι δε θα επεφτε ποτε....συνεχισα την ιδια τακτικη ομως και ω, του θαυματος ειδα αυτο που λενε..οτι καθως ωριμαζει το ενυδρειο το πεχα πεφτει...τωρα εχω γυρω στο 6.5 ενω δεν κανω τιποτα διαφορετικο αποτι στην αρχη...και ποτε δε χρησιμοποιω τυρφη...
σκεψου εσυ που δεν εχεις 100% ΑΟ νερο μιας και με τις σταδιακες αλλαγες παντα μενει και νερο βρυσης μεσα...μεχρι να μειωθει παρα πολυ...
υπομονη και θα πεσει...αλλα οπως λεει και ο γιωργος...σε τοσο "στειρο" νερο....τα φυτα δεν ειναι και στην καλυτερη τους...
αα..ξεχασα...τα λιπασματα επισης επηρρεαζουν τις τιμες σου...προς τα πανω φυσικα..
pavlos2003
09-01-10, 22:20
οκ ευχαριστω πολυ παιδια.Πάνο χρησιμοποιώ "σπιτικό" διοξείδιο, και Εξέλ 1 φορά την εβδομάδα με την αλλαγή νερού.
ΜΕ ΚΟΥΦΑΝΕΣ!!!!."...απο την αρχη στο 400αρι μου εβαζα 100% ΑΟ και προσθετα ηλεκτρολυτες της ΑΡΙ...το πεχα μου ηταν κατι πανω απο 7 οπως και το δικο σου..."
Νόμιζα οτι κάνοντας αυτό το πράγμα φτάνεις το πεχά σου στο...ΜΗΔΕΝ!!!!....(σε κούφανα εγώ τώρα..)
Θα προμηθευτώ και ηλεκτρολύτες όπως λες, το έχω διαβάσει οτι πολλοί χρησιμοποιούν μαζί με την αντίστροφη όσμωση αλλα είχα την εντύπωση οτι και μόνο με τη χρήση γενικού λιπάσματος καλύπτομαι...Ασε που κάτι προσθέτει και η τύρφη απο στοιχεία στο νερό (φαντάζομαι..)
κι ομως ετσι ειναι...και με λιγους ηλεκτρολυτες το νερο διατηρειται αρχικα περιπου στο ουδετερο...(παιζει ρολο φυσικα και η ανταλλαγη αεριων)
πεφτει αργοτερα...υπενθυμιζω ομως οτι εγω δε βαζω τιποτα αλλο στο νερο...
pavlos2003
12-01-10, 20:37
...κάποια στιγμή παιδιά είχε γίνει κάποια συζήτηση για το "σπιτικό" διοξείδιο οτι μπορεί ίσως να χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ τρίτο συστατικό (αμμωνία ή σόδα) γιατί συνήθως περιέχεται και στα "φακελάκια" που δίνουν διάφορες εταιρίες για δημιουργία μείγματος παραγωγής διοξειδίου..
Κατέληξε άραγε πουθενά αυτό?? Χρησιμοποιούν τα άτομα εδώ και τρίτο συστατικό??
Αν είναι κάποιος που του περισσεύει κάποια "σκαλίτσα" για τις φυσαλίδες ή κάποιο παρόμοιο κόλπο θα είμουν υπόχρεος...
...Εδω και καμμια 15 αρια μερες τα σκαλαρια ειναι αρκετες ωρες κρυμενα και προβληματιζομαι..
Ανυσηχω μηπως ελοχευει καποιος κινδυνος υγειας...Τι αλλαξε εκεινη την περιοδο?? Οι παραμετροι του νερου ειναι περιπου στα ιδια..εχω αυξησει λιγο την λιπανση,μεγαλωσα το κοπαδι των καρδιναλιων και εκανα την διατροφη πρωι-βραδυ απο μονο βραδυ...
Απο εκεινη την ημερα αλλαξαν συμπεριφορα..ενω διαρκως εκοβαν βολτες στο ενυδρειο,αρχισαν να ειναι εξαφανισμενα καπου στην πλατη του ενυδρειου πιστευω τουλαχιστον για τις μισες ωρες που εχω τις λαμπες αναμενες, ισως και πολυ παραπανω....Οταν πλησιαζω την μουρη κοντα στο ενυδρειο (το κανω συνηθως την ωρα του φαγητου τους ή οταν επεξεργαζομαι κανα φυτο..) αναλογα την πεινα τους μπορει να μου μαζευτουν αμεσως ολα μπροστα ή να ερθουν 1-2 και μετα να ερθουν και αλλα...
Επίσης νομίζω οτι τρομάζουν λίγο πιό εύκολα..Περνάει δηλαδη ξαφνικά κάποιος ακόμα και 2-3 μέτρα κοντά απο το ενυδρείο και αν είναι μπροστά κάνουν ένα τσουφ και εξαφανίζονται πάλι για αρκετή ώρα...
Έχω πιτσιρίκια στο σπίτι αλλα δεν πειράζουν το ενυδρείο,δεν το χτυπούν και ακόμα και αν το πλησιάσουν πάνε με τα χεράκια πίσω απο την πλάτη χωρίς άγριες κινήσεις (ε, έτσι είναι τα κοριτσάκια!!!!!) και αυτό βέβαια δε γίνεται όλη την ημέρα παραμόνο 1-2 φορές....
Την διατροφη την εκανα 2 φορες γιατι α) ήθελα να αυξησω λίγο τα νο3 που έφταναν κοντά στο 1 μετά απο 7 μέρες(!) και μπας και τα ξεκολησω λίγο απο 2-3 φυτά που πήγαιναν και όχι οτι τα έτρωγαν αλλα τα τσιμπολογούσαν,ξερίζωναν και τα μάζευα απο την επιφάνεια..Και στα δύο πέτυχα το στόχο αλλα ίσως το..χορτάτο ψάρι θέλει να κοιμάται όλη μέρα....¨η δε γουστάρουν τη...φάτσα των καρδινάλιων!!!!!
pavlos2003
14-01-10, 21:17
...6 εβδομάδες ακριβώς κράτησε το 4 λιτρο με το διοξείδιο..
Σήμερα είχα αποφασίσει να προσθέσω 2ο μπιτόνι για να δώσω λίγο ώθηση σε 2-3 φυτά που σίγουρα το χρειάζονται και βλέπουμε...πάνω που το ετοίμαζα είδα οτι και το πρώτο μπιτόνι υπολειτουργούσε, οπότε το άλλαξα και αυτό....
αυτη ειναι μια πολυ χρησιμη παρατηρηση τελικα
Παυλο μηπως στρεσαρονται απο τα μικροψαρα. Ειχαν συνηθησει να ειναι στο κεντρο μονα τους. Εμενα στρεσαριστηκαν και καναν τα ιδια οταν αλλαξα τη ροη του φιλτρου.
6 βδομαδες σου κρατησε φτιαχτο διοξειδιο;!!!!!! Οταν λες τετραλιτρο μηπως εβαλες μπουκαλα διοξειδιου; δεν καταλαβα.
Βαλε καμια φωτογραφια ... :D:p
pavlos2003
15-01-10, 17:56
αυτη ειναι μια πολυ χρησιμη παρατηρηση τελικα
...σίγουρα, τώρα που το περνάω, αυτό θα σύστηνα και γω με τη σειρά μου σε νέους που ξεκινούν, απλά η -αναγκαστικά- αγορά Α.Ο. τουλάχιστον θα με γλιτώσει απο τα μπιτόνια γιατί για τα λίτρα μου χρησιμοποιώ 10.Που σημαίνει οτι δεν χωράνε στο καρότσι με τα ψώνια του σπιτιού οπότε πηγαίνω ΔΥΟ φορές την εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ και κουβαλάω και τα μπιτόνια στον 1ο όροφο....
Παυλο μηπως στρεσαρονται απο τα μικροψαρα. Ειχαν συνηθησει να ειναι στο κεντρο μονα τους. Εμενα στρεσαριστηκαν και καναν τα ιδια οταν αλλαξα τη ροη του φιλτρου.
Αυτό πιστεύω και γώ. Πρόσθεσα τα ψαράκια και έκανα τη διατροφή απο μόνο βράδυ, πρωί-βράδυ.Αυτές ήταν οι αλλαγές και απο την άλλη μέρα άλλαξαν συμπεριφορά...Θα δούμε..Απο την άλλη έχει παρατηρήσει η γυναίκα οτι όταν είμαστε όλοι στο σπίτι και κυκλοφορούμε πάνω-κάτω ψηλοκρύβονται, ενώ όταν έχει ησυχία τρέχουν μές στην τρελή χαρά..
6 βδομαδες σου κρατησε φτιαχτο διοξειδιο;!!!!!! Οταν λες τετραλιτρο μηπως εβαλες μπουκαλα διοξειδιου; δεν καταλαβα.
Ναι φίλε μου "φτιαχτό".., ακολουθώντας τις οδηγίες του φόρουμ,(κρατήθηκα να μη βάλλω και...ΑΜΜΩΝΙΑ) αντί για δίλιτρο έβαλα το τετράλιτρο μπετονάκι του απιονισμένου, και φυσικά στο διπλάσιο όλες οι δοσολογίες..
Τζάμι και καλύτερο το δοχείο είναι, και κλείνει ερμητικά (το λαστιχένιο σωλινάκι σιλικόνης το περνάω ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στο καπάκι, οπου έχω ανοίξει μία τρύπα με τρυπάνι 4άρι -δηλ. λίγο μικρότερο απο τη διάμετρο που έχει το λαστιχάκι - και δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω για στεγανοποίηση, και το καπάκι δε χρειάζεται τεφλόν γιατί δεν κλείνει με αυτό....
Έβαλα 2ο μπιτόνι σήμερα γιατί έχω 160 λίτρα καθαρά οπότε νομίζω είμαι καλύτερα έτσι..
Γιώργο θα βάλω φωτο αλλα θέλω λίγο να στρώσουν οι διαδικασίες για να γράψω και το πρόγραμμα συντήρησης του ενυδρείου γιατί μέχρι τώρα κάθε βδομάδα ισχύουν ....άλλοι κανονες (!!) γιατί μεταβάλλω και δοκιμάζω πράγματα.(λίπανση,διοξείδιο,τύρφη,διατροφή..)
Να αναπτυχθούν και 2-3 φυτά που πάνε δύσκολα και να έχω και ένα σχετικά στάνταρ κύκλο συντήρησης για να μπορώ να πώ οτι αυτό λειτουργεί και συντηρείτε έτσι.....
για πες ποση ζαχαρη ποσο νερο και ποση μαγια εβαλες στο τετραλιτρο
pavlos2003
15-01-10, 20:19
Ζάχαρη είναι ακριβώς ένα κιλό, (όλο το πακέτο).νερό έναν βραστήρα για να ανακατευτεί (να λιώσει τελείως). Σε ένα ξεχωριστό σέικερ νερό απο τη βρύση ελαφρώς ζεστό 25- 30 βαθμοί, μισό κουτάλι (το μικρό) μαγιά και καλό χτύπημα.Το ζαχαρόνερο στο μπετόνι και συμπλήρωμα απο το ψυγείο ωστε να γίνει χλιαρό αμέσως.Αφού έχω πετύχει θερμοκρασία 25-30 βαθμούς προσθέτω και τη μαγιά.Φροντίζω το νερό να μην ξεπερνάει το σημείο που "κόβει" το μπιτόνι, κάνει το κλείσιμο προς τα πάνω.
Το φτιάχνω βράδυ και το πρωί η παραγωγή έχει αρχίσει.. Έχω σκεφτεί να βρώ και κάτι που κρατάει θερμοκρασία να τα τυλίγω εκεί μέσα στο ντουλάπι...
ισως βγαζεις πολυ λιγο διοξειδιο ετσι γιαυτο κραταει τοσο η ζαχαρη
εγω βαζω ενα με εναμισο κουταλακι μαγια και ενα ποτηρακι ζαχαρη και κραταει 6-7 μερες
θα δοκιμασω ομως τη συνταγη σου γιατι μπορει να παιζουν ρολο και παραγοντες που δεν εχω υπολογησει και να ειναι καλυτερο το μιγμα ετσι.
pavlos2003
16-01-10, 18:59
...τι να πω φιλε μου δεν ξερω, παντως δεν έβγαλα μόνος μου τις αναλογίες, ειναι ακριβως η συνταγη που δινει το φορουμ Χ 2 ......
Αυτη τη φορά θα μελετήσω και τη ροή των φυσαλίδων, γενικά τις πρώτες μέρες (αλλα δεν θυμάμαι αν είναι 2-3 ή 5-6) η παραγωγή είναι περίπου 3 φυσαλίδες στα 2 δευτερόλεπτα και μετά μειώνεται και φτάνει στις 1 φυσαλίδα στα 2 δευτερόλεπτα μέχρι και την τελευταία ημέρα που ξαφνικά σταματάει τελείως.
Σε δωμάτιο με σταθερή θερμοκρασία 22 βαθμούς και τα μπιτόνια τυλιγμένα με πετσέτα..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
...Σήμερα μετά τον καθαρισμό του εσωτερικού τζαμιού του ενυδρείου με φυσικό σφουγγάρι, παρατήρησα οτι υπήρχαν κάποια στίγματα (απο άλγη) τα οποία δεν καθάρισαν.Τα έτριψα λίγο πιό γερά με τα δάχτυλα μόνο, αλλα εξακολουθούν να είναι εκεί. Είναι αρκετά και μικρά σαν πιτσιλιές, ελαφρά πράσινα θα έλεγα..
Τί κάνω εκεί???
εμενα βγαζει 2 φυσαλιδες το δευτερολεπτο
οποτε ολα καλα
...Σήμερα μετά τον καθαρισμό του εσωτερικού τζαμιού του ενυδρείου με φυσικό σφουγγάρι, παρατήρησα οτι υπήρχαν κάποια στίγματα (απο άλγη) τα οποία δεν καθάρισαν.Τα έτριψα λίγο πιό γερά με τα δάχτυλα μόνο, αλλα εξακολουθούν να είναι εκεί. Είναι αρκετά και μικρά σαν πιτσιλιές, ελαφρά πράσινα θα έλεγα..
Τί κάνω εκεί???
Τηλεκαρτα η πιστωτικη η αναληψης και ... καθαρησες !! :D
ή τηλεκαρτα ή παραδεισος για σαλιγγαρια και γλυφτες
pavlos2003
18-01-10, 18:57
... Α!, εσύ με τέτοια παραγωγή co2 πας για...υψηλών απαιτήσεων!!!.....
Για αυτό όμως σου τελειώνει τόσο γρήγορα...(ή μου κρατάει περισσότερο, όπως θές!!).
Θα το τιμήσω παιδιά το κόλπο σας με την τηλεκάρτα δεν το ήξερα..
Τα σαλιγκάρια τα σκέφτομαι εδώ και καιρό, νομίζω όμως θα χρειαστεί να ρίχνω και λίγο ασβέστιο γιατί είχα δεί κατι τρελές σκληρότητες( για μένα που έχω 4-5) στο φόρουμ σχετικα με αυτά...
Στο μεταξύ είδα ένα σλιγκάρι μέσα κονικό σαν αυτά της θάλασσας, είναι στα φύλλα 2-3 μέρες αλλα δεν τα δαγκώνει..Μου έκανε εντύπωση γιατί όποιο φυτό μπήκε μέσα το είχα περάσει απο υπερμαγγανικό κάλιο και δεν περίμενα οτι θα υπήρχε περίπτωση να επιβιώσει σαλιγκάρι!!..Οι πέτρες απο ακουαφόρτε, τα ξύλα απο βραστό νερό,αν επιβίωσε απο όλα αυτά ,αυτο κανονικά σε λίγο πρέπει να αρχίσει να μου τρώει τα...τζάμια!!!!
γλύφτες δε με αφήνει να πάρω ο Γιώργος είμαι οκ απο πληθυσμό...
Άσε μήπως μπορέσω αργότερα και βάλω κανένα...γαριδάκι!!!!!
Η καφέ άλγη την έκανε( σε πολύ μεγάλο βαθμό), έχω ίχνη bga (στη τζάβα μοςς) και λίγο τριχοειδή σε μερικά φυλλα που είναι στην επιφάνεια του νερού....
Αυτή την εβδομάδα επιτέλους το ph δε με σύγχισε, με την προσθήκη 2ου μπιτονιού με διοξείδιο είχα μέτρηση 6,8 ΠΡΙΝ την αλλαγή με απιονισμένο (που μου ρίχνει 0,2) και την προσθήκη φρέσκιας τύρφης ....(ΟΛΕ!!!!!!!!!!)
αν εβαλες ψαρι με το ελαχιστο νερο που αναγκαστικα εριξες μπορει να μπηκε αυγο
pavlos2003
24-01-10, 18:54
...μια ερωτησούλα ακόμα παιδιά, γενικά απο οτι έχω διαβάσει τα βυθόψαρα- γατόψαρα(?), είναι ομαδικό είδος...
Ειδικά όμως, υπάρχουν είδη που ζούν κατα μόνας ή σε ζευγάρια και στη φύση αλλα και στο ενυδρείο?????????
Tα κορυ εννοεις? Ναι πρεπει να ειναι σε ομαδες!! Αλλα πρεπει να εχουμε αμμο στο βυθο!!
Γατοψαρα ειναι και οι πλεκο ... :rolleyes:
pavlos2003
24-01-10, 21:04
α, οκ. Ενοούσα γενικά ότι ζεί και περιφέρεται κατα κύριο λόγο στο βυθό......
pavlos2003
12-02-10, 20:13
Καλησπέρα. Θα ήθελα να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση σε άτομα που γνωρίζουν.
Αφορά το απιονισμένο νερό. Απο όσα διαβάζω εδώ και πολύ καιρο , γενικά κρατάω 2 βασικά σημεία. Α) οτι δεν είναι νερό στο οποίο μπορεί να ζήσει οργανισμός. Β) γίνεται όμως με την προσθήκη κάποιων στοιχείων που βρίσκονται ΚΑΙ στις τροφές.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Το ενυδρείο μου έχει γεμίσει με νερό βρύσης και έκτοτε(εδώ και τρείς μήνες) οι αλλαγές γίνονται ΜΟΝΟ με απιονισμένο σε μια προσπάθεια να πετύχω συγκεκριμένες παραμέτρους. ΔΕΝ χρησιμοποιώ ΚΑΝΕΝΑ συμπλήρωμα για το νερό γιατί έχω σχηματίσει την εντύπωση απο οτι έχω καταλάβει οτι οι τροφές που ρίχνω πρωί- βράδυ , το γενικό λίπασμα και τα συμπληρωματικά λιπάσματα και nitrogen όπως και η χρήση τύρφης στο φίλτρο, αναπληρώνουν επαρκώς αυτά που λείπουν...
Με ανησυχισε όμως το εξής " ΤΥΧΑΙΟ" γεγονός. Πήρα 3 μηλοσαλίγκαρα με σκοπό να τα κρατήσω κάποιο διάστημα και μετά θα τα χάριζα άν δεν πρόκοβαν λόγω έλλειψης σκληρότητας στο νερού. Και τα 3 λοιπόν ψόφησαν εντός 15-20 ημερών περίπου 1-2 24άωρα μετά απο τις αλλαγές νερού (30% και σωστή θερμοκρασία), σε συνθήκες χωρις ΝΟ2 και ΝΗ4, με ΝΟ3 =15, Gh=6, Kh=5, Ph= 6,8 ( πρίν την αλλαγή νερού).
Μήπως αυτό είναι προμύνημα για το νερό και πρέπει να προσθέσω κάτι συγκεκριμένο πρίν έχουμε...και άλλα???????????
Υ.γ. μία δόση εξέλ με την αλλαγή νερού και μία στα μέσα της εβδομάδας.
Λοιπον ... εγω στα δισκακια που μεγαλωνω βαζω μονο νερο οσμωσης! Ουτε εχουν ελλειψεις σε καποιο στοιχειο ουτε καποιο αλλο θεμα! Ταϊζω 10 διαφορετικες τροφες και τη κατεψυγμενη που εχω φτιαξει! Ακουω οτι θελει προσοχη στο χαμηλο ph αφου πολλοι λενε οτι η λειτουργια του φιλτρου (των βακτηριων) αναστελλεται η ακομα σταματαει! Αν και δεν εχω παρατηρησει τον κυκλο να ειχει σταματησει .. το παρακολουθω στενα!
Θα πρεπει να βγαλεις τη τυρφη μια που κανεις αλλαγες μονο απιονισμενο νερο!! ;)
Οσο αφορα τα μηλοσαλιγκαρα ειχα 4 μαζι με τα μικρα δισκακια σε gh 0 και δεν παθαν τιποτα απολυτως! Οπως και να εχει δεν θα πεθαιναν ... απλα το κελυφος τους θα ειχε τρυπες η θα θρυματιζοταν ... αλλα να πεθανουν ειναι πολυ περιεργο!
Τα λιπασματα αντισταθμιζουν τη χρηση του απιονισμενου και κρατανε τις σκληροτητες ...σε καποιο επιπεδο!
pavlos2003
13-02-10, 23:08
10 τροφες!!!!.Και γω νομιζα οτι με 4 ειμαι υπερβολικος!!!
Την τυρφη την χρησιμοποιω ακομα για να επισπευσω την πτωση του ph που δεν πεφτει με τιποτα προς το παρον...Τα λιπασματα φανταζομαι με κρατανε στο 6,8 με 7,00...
Που θα παει όμως....
τα σαλιγκαρια απεβιωσαν απο κατι αλλο
ισως ανεβασες αμμωνια
ή δεν τρεφοταν
pavlos2003
20-03-10, 10:11
καλημερα σε ολους παιδια, δυο μικρες ερωτησουλες θα ηθελα να κανω, πειρε καποιος φιλος μεταχειρισμενο ενυδρειο 1μΧ30εκΧ40εκ υψος.
Δεν βρισκω τον τυπο για να υπολογισω το υψος...
Ακομα το τζαμι εχει πολλα αλατα και δεν ξερω πως μπορει να τα ξεκολησει χωρις γδαρσιματα,εκανα μια αναζητηση αλλα δε βρηκα κατι..
Το σιγουρο ειναι οτι θα παμε για νερο βρυσης,δεν ξερω μπορουν να μπουν αφρικανες (απο αποψη διαστασεων ενυδρειου) θα το ψαξω λιγο το θεμα γιατι δεν ξερω τιποτα για το ειδος...
Γενικα για πρωτο ενυδρειο δε θελουμε "δυσκολες" καταστασεις..θα δουμε πως θα το κανουμε και σιγουρα θα τον δουμε και στο φορουμ..
Κλεόβουλος
20-03-10, 10:52
Φαντάζομαι θέλεις να υπολογίσεις τον όγκο
(100χ30χ40=120000/1000=120 λίτρα)
Τα άλατα με μαλακό σφουγγαράκι και ξύδι θα φύγουν άνετα.
Μετά πλύσιμο με νερό και είσαι οκ.
Μια χαρά μπορείς να βαλεις κιχλίδες απο Τανγκανίκα.
pavlos2003
21-03-10, 18:54
ναι, ογκο εννοουσα ευχαριστω πολυ για τις πληροφορειες μαν!!!
Συμφωνα με τις νεοτερες ακριβεις πληροφορειες οι διαστασεις ειναι 120χ25χ40
οποτε φανταζομαι θα θελω δεινους κολυμβητες μεσα για να το γεμιζουν και οχι ψαρια που θα καθονται σε συκγεκριμενη περιοχη και θα ειναι το υπολοιπο ενυδρειο "αδειο" και παντα μιλαμε για "σκληρο" νερο...
pavlos2003
28-03-10, 18:44
...να ρωτησω κατι βρε παιδια αυτες που λεμε "φεγγαροπετρες" τι ακριβως ειναι, ειναι φυσικα πετρωματα, και υπαρχουν στη μορφη που τα βλεπω στα ενυδρεια??? Η ειναι κατι το ποιο γινεται με επεξεργασια??? Βρισκονται μονο στα ενυδρειομαγαζα αυτες ή και εκτος???
και αυτα που λετε "τραγανες" και δινουν μια πιο φυσικη αισθηση σε τι μαγαζια επισης??
επισης ειναι καποια απο τις 2 ασβεστολιθικες??
pavlos2003
02-05-10, 10:19
καλημέρα, έχω μια σημαντική ερώτηση, πρόκειται να στήσουμε Ενυδρείο με κιχλίδες Αφρικής ,το ενυδρείο θα γεμίσει βέβαια με πέτρες, το οτι τα τζάμια είναι περίπου 4 χιλιοστά δημιουργεί πρόβλημα ή όχι??
Οι πέτρες μπορουν να ακουμπούν στα πλαινά ή πίσω τζάμια και αν ναι, μόνο με σιλικόνη??
Δε θα βάλλω κάποιο φελιζόλ κατω, πιστεύω με 7-8 εκ άμμο θα είμαι εντάξυ οκ??
Παρακαλώ κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη, το στύσιμο αρχίζει άμεσα!!!!!!
pavlos2003
10-05-10, 17:42
Λόγω μη σωστών υπολογισμών μου έλειξε το βαλιτσάκι με όλα τα τετ που είχα πάρει, ενω άποια απο μέσα δεν τα έχω χρησιμοποιήσει και καθόλου...
Μόλις παρέλαβα μεμονωμένα τα απαραίτητα τεστ απο την API αλλα δεν βλέπω να αναγράφεται κάπου η ημ/νιοα λήξης.Το μόνο που βλέπω να αναγράφεται στα μπουκαλάκια είναι ενας LOT NO. που είναι 84Β0809 και κατι τέτοια...
Μήπως ισχύει απο την ημέρα που ανοιχτεί κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο χρήσεως????
Κλεόβουλος
10-05-10, 18:28
Γειά σου Παύλο,
βλέπω ότι για κάποιο λόγο ξεχάσαμεzw αναπάντητες πολλές ερωτήσεις σου.
Λοιπόν αν σου έμειναν οι απορίες:
Φεγγαρόπετρες βρίσκεις και στα πετσοπ αλλά σε καλύτερες τιμές σε μάντρες ή στο Leroy πχ.Δεν είναι επεξεργασμένες.
Οι τραγάνες είναι ασβεστολιθικές αλλά είναι απο τη θάλασσα και τις βγάζουν οι ψαράδες με τα δίχτυα τους.
Το 1,20 ενυδρείο είναι με 4άρι τζάμι? Λίγο επικίνδυνο αν δεν είναι καλά δεμένο με κόντρες.
Καλύτερα να αποφύγεις να ακουμπούν οι πέτρες στο τζάμι.
Κάτω σίγουρα φελιζόλ μπλέ αν το τζάμι είναι και 4άρι.
Στα τεστ κάποια έχουν ημερομηνία λήξης.
Το ξεκίνησες το ενυδρείο?
pavlos2003
10-05-10, 18:42
Οχι ακομα, το εχω παγωσει προΣ το παρον για αυτο και δεν "πιεσα" για απαντησειΣ αλλα τα χρειαζομουν αυτα που μου ειπεΣ...
ΟΚ,θα κοιταξω πιο προσεκτικα τα τεστ αν και τα πηρα απο καταστημα που εμπιστευομαστε εδω και κανει και συνεχεια προσφορεΣ, οποτε δε νομιζω να εχω προβλημα...
Μπλε φελιζολ ειναι αυτο που βαζουν και για μονωσεΙΣ ετσι??
Σημερα στο δικο μου θα αλλαξω και τιΣ λαμπεΣ γιατι εχω ενα θεματακι με αλγη και ισωΣ παιζει ρολο το οτι ΚΑΙ αυτεΣ ηταν...."ληγμενεΣ....".
Ευχαριστω φιλε μοΥ...
Κλεόβουλος
10-05-10, 18:57
Φελιζόλ μπλε dow.Τα πουλάνε σε φύλλα.
Για τις άλγες βάλε κάνα zebra snail να στις κάνει σκούπα:)
pavlos2003
26-06-10, 15:20
ΑΙΝΙΓΜΑ ΜΕ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΝΕΡΟΥ..
Εδώ και δύο μήνες περίπου σταμάτησα να κουβαλάω μπετονάκια απιονισμένο απο το σούπερ μάρκετ και χρησιμοποιώ το γνωστό http://www.waterwaves.gr/image.php?object_type=detailed&image_id=1516&window=popup . με μεμβράνη 100GPD.Αν έχω καταλάβει σωστά το κίτρινο σωληνάκι είναι που βγάζει το σκληρό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες και το πετάω, ενώ το λευκό σωληνάκι είναι το μαλακό που κρατάω για το ενυδρείο....
Το περίεργο είναι οτι ενώ δεν έχω αλλάξει ή προσθέσει ή αφαιρέσει τίποτα σε σχέση με τις ρουτίνες συντήρησης, φίλτρανση, λίπανση, διακόσμιση κλπ,
Οι παράμετροι του ενυδρείου άλλαξαν προς το χειρότερο για μένα...
Τι ακριβώς εννοώ??
Το ph απο 6,8 με 7,2 έχει πάει περίπου στο 7,6.....
Το Gh apo 5 exei paei 8
To Kh apo 4 exei paei 7
Μαζί με τη χρήση της Α.Ο. χρησιμοποιώ και νέα τεστ ΑΠΙ που τα πήρα την ίδια εποχή διότι έλειγε το βαλιτσάκι με τη σειρά της JBL που χρησιμοποιούσα μέχρι τότε...Αποκλείεται όμως (φαντάζομαι) μετα 6 μήνες λειτουργίας του ενυδρείου με απιονισμένο να μην έδειχναν σωστά πχ τα JBL και οι πραγματικές τιμές να ήταν χειρότερες απο αυτές που αναφέρω οτι μετρούσα....
Ποσο σιγουρος εισαι οτι βαζεις το σωστο νερό?
Με τα χρωματα δεν γινεται να εισαι σιγουρος, και λαθη γινονται.
Μετρα το νερο που βγαζουν τα δυο σωληνακια..
Αν δεν εχεις tds meter, μετρα και τα δυο με υγρα τεστ.
Το "βρωμικο" σιγουρα θα εχει GH υψηλοτερο απο αυτο της βρυσης....
pavlos2003
26-06-10, 20:10
φιλε μου έτρεξα αμεσως να ακολουθήσω την συμβουλή σου, το "κακό" νερό μετά απο 10-11 σταγόνες απο πορτοκαλί έγινε μπλέ, ενώ το "καλό" δεν έγινε ποτέ πορτοκαλί..
Μετά σκέφτηκα βέβαια και το λογικό οτι το μαλακό νερό είναι σωστά αυτό που βγαίνει "με το σταγονόμετρο" απο το σωληνάκι ενώ το σκληρό αυτό που ρέει άφθονα...
οπότε τα νερά που πέρνω είναι τα...σωστά...
τώρα τι γίνεται απο κεί και πέρα..δεν ξέρω, θα τρελαθώ..
Τα υλικά βέβαια (πέτρες και άμμος) είχαν ελεγχθεί με ακουαφόρτε πριν ξεκινήσει το ενυδρείο...
..αλλά μετά απο τόσους μήνες "μαλακό" νερό να είμαι ακόμα σε παραμέτρους....ΒΡΥΣΗΣ??????????????!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
Εννοεις οτι βαζεις μονο νερο απο οσμωση για 6 μηνες και εχεις αυτο το αποτελεσμα?
pavlos2003
26-06-10, 20:38
Το ΠΡΩΤΟ γεμισμα του ενυδρείου (μιλάμε για τέλη Νοεμβρίου) ήταν Βρύση. Μετά για δύο μήνες περίπου έβαζα μισό - μισό με απιονισμένο, και έκτοτε μόνο απιονισμένο , και πρίν δύο περίπου μήνες αγόρασα την Α.Ο. που χρησιμοποιώ μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ...[τουσ περισσότερους απο αυτούς τους μήνες έκανα χρήση ΚΑΙ ΤΥΡΦΗΣ με αλλαγές ανα 15ενθήμερο, τη σταμάτησα σχεδόν όταν αγόρασα την Α.Ο]
Ξ'ερω οτι με δυσκολεύει η χρήση λιπασμάτων - μη φανταστείς υπερβολές, ούτε φτιάχνω δικά μου χωρίς να έχω εμπειρία, χρησιμοποιώ σκευάσματα της Φλούρις μια φορά την εβδομάδα απο μία δόση Φώσφορο-Σίδηρο- Νιτρογκεν- Φλούρισ- και μέρα παρα μέρα εξέλ.
Μπορείς να υποψιαστείς κάτι???
Είναι άραγε απο τα λιπάσματα αυτό το χάλι ή όχι???
(...και μιάς και θυμήθηκα την τύρφη , κάπου είχα διαβάσει οτι κάποιες ουσίες της εμποδίζουν τις άλγες, δεν ξέρω αν είναι κανόνας αλλα - τυχαίο?-δε νομίζω- οποιοδήποτε πρόβλημα άλγης αντιμετώπισα, "έσκασε" μετά την απομάκρυνση αυτής...)
Τα λιπασματα δεν μπορει να φταινε για τις αυξημενες σκληροτητες..
Χρησιμοποιεις αλατα ανασυνθεσης?
Αν οχι, υποψιαζομαι το υποστρωμα.
Μαγικα δεν γινονται παντως...
[τουσ περισσότερους απο αυτούς τους μήνες έκανα χρήση ΚΑΙ ΤΥΡΦΗΣ με αλλαγές ανα 15ενθήμερο, τη σταμάτησα σχεδόν όταν αγόρασα την Α.Ο]
Πιστευω οτι εδω κρυβεται η απαντηση σου.
pavlos2003
26-06-10, 23:01
...Αυτο με τα άλατα ούτε που ξέρω τι είναι, δεν έβαλα υπόστρωμα κάτω απο το χαλίκι παρά μόνο μισή ποσότητα ( απο αυτή που σύστηνε το σκεύασμα για τα λίτρα μου) ΛΑΤΕΡΙΤΗ , και 5 ταμπλέτες στο βυθό [δεν αποκλείω την περίπτωση τραβώντας βαλισνέρια για ξερίζωμα καθώς η μία ξεριζώνει την άλλη, κάποια απο το βάθος να έχει βγάλει καμιά ταμπλέτα στην επιφάνεια του χαλικιού, θα πρέπει να το ψάξω αυτο - θα είναι πλέον κάποιο μικρό κομμάτι..]
...και πάλι ακόμα και χωρίς χρήση τύρφης δεν είναι λίγο παρανοικό να έχω τιμές βρύσης ύστερα απο τόσους μήνες λειτουργίας με την διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω??
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36084&page=2 εδώ στο κάτω μέρος περιγράφω το πως λειτουργεί το ενυδρείο την περίοδο που έκανα την αγορά της Α.Ο., χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με την άλγη που ξεκίνησε λίγο αργότερα μέχρι σήμερα , εκεί περίπου είχα σταματήσει πλέον και την τύρφη που λέει ο φίλος και σιγά σιγά άλλαξαν οι παράμετροι προς το χειρότερο....
Υποψιάζομαι οτι κάποια κοτσάνα πρέπει να έχω κάνει αλλα είναι αδύνατο να το σκεφτώ, έχω μπλοκάρει...
διαπιστώνω μάλιστα οτι πρίν λίγες μέρες "ορκιζόμουν" στο RAVEN οτι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη λειτουργία του ενυδρείου μου - εκεί που είχα ανο΄ξει θέμα με πρόβλημα για τις άλγες, και τώρα ξαφνικά "ξεφουρνίζω" οτι υπήρξε παύση τύρφης, αλλαγή παραμέτρων και εμφάνιση μέχρι έξαρση των άλγεων.....
...Αυτο με τα άλατα ούτε που ξέρω τι είναι, δεν έβαλα υπόστρωμα κάτω απο το χαλίκι παρά μόνο μισή ποσότητα ( απο αυτή που σύστηνε το σκεύασμα για τα λίτρα μου) ΛΑΤΕΡΙΤΗ , και 5 ταμπλέτες στο βυθό [δεν αποκλείω την περίπτωση τραβώντας βαλισνέρια για ξερίζωμα καθώς η μία ξεριζώνει την άλλη, κάποια απο το βάθος να έχει βγάλει καμιά ταμπλέτα στην επιφάνεια του χαλικιού, θα πρέπει να το ψάξω αυτο - θα είναι πλέον κάποιο μικρό κομμάτι..]
...και πάλι ακόμα και χωρίς χρήση τύρφης δεν είναι λίγο παρανοικό να έχω τιμές βρύσης ύστερα απο τόσους μήνες λειτουργίας με την διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω??
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=36084&page=2 εδώ στο κάτω μέρος περιγράφω το πως λειτουργεί το ενυδρείο την περίοδο που έκανα την αγορά της Α.Ο., χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με την άλγη που ξεκίνησε λίγο αργότερα μέχρι σήμερα , εκεί περίπου είχα σταματήσει πλέον και την τύρφη που λέει ο φίλος και σιγά σιγά άλλαξαν οι παράμετροι προς το χειρότερο....
Υποψιάζομαι οτι κάποια κοτσάνα πρέπει να έχω κάνει αλλα είναι αδύνατο να το σκεφτώ, έχω μπλοκάρει...
διαπιστώνω μάλιστα οτι πρίν λίγες μέρες "ορκιζόμουν" στο RAVEN οτι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη λειτουργία του ενυδρείου μου - εκεί που είχα ανο΄ξει θέμα με πρόβλημα για τις άλγες, και τώρα ξαφνικά "ξεφουρνίζω" οτι υπήρξε παύση τύρφης, αλλαγή παραμέτρων και εμφάνιση μέχρι έξαρση των άλγεων.....
Για τις αλγες σιγουρα φταιει η αλλαγη παραμετρων, αλλα για τις σκληροτητες δεν το βρηκαμε ακομα, ειδικοτερα οταν λες οτι η τυρφη εχει σταματησει εδω και καιρο, οποτε δεν μπορει να ευθυνεται.
Ουτε οι ταμπλετες, επισης.
Το πιο πιθανο ειναι ο λατεριτης.
Μερικες φορες μπορει να εχει σχιστολιθικα/ασβεστολιθικα ιζηματα τα οποια σιγα σιγα λιωνουν και ανεβαζουν τη σκληροτητα.
Δοκιμασε να ριξεις ακουαφορτε στο λατεριτη σου εκτος ενυδρειου και πες μας.
pavlos2003
27-06-10, 18:09
...ηταν προιν της jbl, είχα αγοράσει ένα κουτί (ηταν κάποια γραμμάρια, ίσως 500γρ.) τα οποία ο κατασκευαστής συνέστηνε για 80- 90 λίτρα φυτεμένου, εγώ επιδή σχεδίαζα να βάλω φυτά χαμηλών απαιτήσεων έβαλα αυτό το κουτί για τα διπλάσια λίτρα, οπότε δεν περίσεψε τίποτα...το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αναζητήσω το προιόν στο ιντερνετ και να διαβάσω πληροφορείες για αυτό....
Οποιαδήποτε άλλη επισήμανση δεκτή. Οι ταμπλέτες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι της ίδιας εταιρίας.
pavlos2003
28-06-10, 18:54
...το τελευταίο δίμηνο στο ενυδρείο έχουν μπεί μέλαφιξ και ερυθρομυκίνη...
pavlos2003
08-08-10, 22:21
....κανω ενα up μιας και το προβλημα εχει παραμεινει ακριβως εκει..
Ειμαι σε διακοπες και εκανα μια επισκεψη στο σπιτι για ενα βραδυ απλα να δω το ενυδρειο (θερμοκρασίες,κινέζικη ταίστρα, εξάτμιση νερού κλπ..) και να ξαναφυγω μιας και ειμαι κοντα.Πιστευω απο το Σεπτεμβρη να τα ξαναπουμε εκτενεστερα..
Οι παραμετροι του νερου μου εξακολουθουν να θυμιζουν...ταγκανικα(!) και η μονη λογικη (κατ εμε) εξηγηση ειναι αυτο που λεει φιλος οτι φταιει ο ΛΑΤΕΡΙΤΗΣ.
Πιθανο να ειρθε το πληρωμα του χρονου που απελευθερωνει τις μεγαλυτερες ποσοτητες καποιων ουσιων του και μεχρι να εξασθενησει θα βλεπω αυτο το παραδοξο..(βεβαια οταν μετραω σιδηρο και φωσφορο χωρις να εχω κανει προσθηκη τα μετραω...ΜΗΔΕΝ, δεν ξερω αν απελευθερωνονται η οχι και απο δαυτα!..)
Βεβαια δεν συζηταμε το ενδεχομενο να αφαιρεθουν ...500γραμμαρια ( στο περιπου λεω δε θυμαμαι καθολου ποσο εχω βαλει το εχω καπου γραμμενο) λατεριτη που βρισκονται ...9 μήνες κάτω απο..20-25 κιλά χαλίκι..
Θα μπορουσα βεβαια να αυξησω τις αλλαγες νερου, που εγω αντιθετα τις εχω μειωσει προκειμενου να αυξησω τα ΝΟ3 γαι τα οποια εκτος απο αυτο το μετρο χρησιμοποιω ΚΑΙ συμπληρωμα..
Η κατασταση αυτη συνδιαζεται με προβλημα αλγης - αφου κατεφυγα στη χρηση ερυθρομικηνης για να απαλλαγω απο την BGA και τα καταφερα, 20 περιπου μερες μετα ΑΦΑΙΡΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΛΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΥΦΤΕΣ καθε εβδομαδα απο τα ιδια φυτα....
Εχω αραιωσει τη λιπανση σε 1 φορα τα παντα ολα ανα 15 ήμερο και εχω κανει το φωτισμό 6 ώρες εδω και 2 μήνες..
Απο Σεπτέμβρη θα εξετάσω λύσεις, ίσως αυξήσω πάλι τις αλλαγές νερού και επαναφέρω τύρφη??? δεν ξέρω παιδιά αλλα είναι κρίμα να ασχολούμαι τόσο πολύ και το ενυδρείο μου να παρουσιάζει εικόνα....παρατημένου!!!!
ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...
pavlos2003
03-09-10, 21:06
Καληπερίζω όλους τους φίλους του φόρουμ...
...Το ενυδρείο περνάει δύσκολες μέρες, πάει απο το κακό στο χειρότερο και δε μπορώ να το μαζέψω διαλύεται!!
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
1) Παράμετροι (ότι γράφω παραπάνω συνεχίζεται...)
2) Άλγη (οτι γράφω απο τον προηγούμενο μήνα, παραθέτω 2 φωτο)
3) Το ένα Ραμιρέζι εδώ και 6-7 μέρες σέρνεται, δεν μπορεί να κολυμπήσει, κουνάει τα πλαινά μόνο πτερύγια, δεν παρουσιάζει ΚΑΜΜΙΑ εξωτερική αλλοιωση στο χρώμα ή μέγεθος κλπ. Δεμ έρχεται ούτε για φαγητό, κάθε μέρα το μαζεύω μέσα στην απόχη και το αφήνω εκεί κανα μισάωρο με φαγητό για να μην το φάνε άλλοι, και μόνο κατα λάθος μπαίνει κανένα φαγητό στο στόμα του..
4) Ένας καρδινάλιος εδώ και 3 μέρες έχει κάτι άσπρο σαν μπαμπάκι στη βάση της ουράς (ίσα που φαίνεται να εξέχει γύρω γύρω) του, και σήμερα λίγο και σε ένα απο τα μπροστινά του πτερύγια αλλα συμπεριφέρεται κανονικά....
Εν κατακλίδει παιδιά όπως πάει το ενυδρείο εδώ και κανα τρίμνηνο μάλλον σε λίγο τα επόμενα και τελευταία μου πόστ θα μπούν στο κεφάλαιο..ΠΩΛΗΣΕΙΣ.....
καλό φθινόπωρο....
Λόγω μη σωστών υπολογισμών μου έλειξε το βαλιτσάκι με όλα τα τετ που είχα πάρει, ενω άποια απο μέσα δεν τα έχω χρησιμοποιήσει και καθόλου...
Μόλις παρέλαβα μεμονωμένα τα απαραίτητα τεστ απο την API αλλα δεν βλέπω να αναγράφεται κάπου η ημ/νιοα λήξης.Το μόνο που βλέπω να αναγράφεται στα μπουκαλάκια είναι ενας LOT NO. που είναι 84Β0809 και κατι τέτοια...
Μήπως ισχύει απο την ημέρα που ανοιχτεί κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο χρήσεως????Δες αυτο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=316031#post316031) ;)
Εν κατακλίδει παιδιά όπως πάει το ενυδρείο εδώ και κανα τρίμνηνο μάλλον σε λίγο τα επόμενα και τελευταία μου πόστ θα μπούν στο κεφάλαιο..ΠΩΛΗΣΕΙΣ.....
καλό φθινόπωρο.... Χαχα μη λες βλακειες.
Στελνω ΠΜ για καφε.
Διπλα ειμαστε.
Δεν επιτρεπεται να το καθυστερουμε αλλο.
pavlos2003
04-09-10, 23:45
Α) Θετικό μήνυμα για τους φίλους που ξεκινούν το χόμπι: Απο την παραπάνω απάντηση βλέπετε με τι.....σόι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε εδώ μέσα!!!!!!. Πως να τον ευχαριστήσω εγώ αυτόν τον άνθρωπο????............
Β) "Αρνητικό" μήνυμα για τους φίλους που ξεκινούν το χόμπι: θέλει ΠΟΛΥ μεράκι και ΠΟΛΥ μελέτη και ΠΡΟΣΟΧΗ παιδιά....Τα παραπάνω προβλήματα δεν υπάρχουν σε ενυδρείο που έχει αφεθεί στη..μοίρα του, αλλα που ασχολούμαι μέσο όρο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ώρες την εβδομάδα [επιτυδες δεν έγινε απολύτως καμμια παρέμβαση στην άλγη επι 10 περίπου μέρες για να δείξω στις φωτο το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται..]..Δεν ξέρω αν είναι πολύ σε σχέση με άλλους χομπίστες, αλλα σίγουρα δεν είναι λίγο και αν νομίζετε οτι μπορεί να λειτουργήσει καλά χωρίς να ασχοληθείτε και πολύ δυστιχώς θα σας δούμε στο....ΠΩΛΗΣΕΙΣ!!!!!.........
...ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΚΑΝΑ 60% ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ- ΜΕ Α.Ο. ΠΑΝΤΑ- ΕΙΠΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΩ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΤΟ PH (ΝΑΙ ΕΧΩ ΒΡΥΚΟΛΑΚΙΑΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ) ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΡΗΣΩ ΠΕΣΜΕΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΝΑ ΧΑΡΩ ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΤΗΝ 1Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΟ....
ΜΕΤΡΗΣΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.
ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ Α.Ο., ΠΗΡΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΩΛΗΝΑΚΙ ΝΕΡΟ, ΕΚΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ..
ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ Α.Ο., ΠΗΡΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΩΛΗΝΑΚΙ, ΕΚΑΝΑ ΜΕΤΡΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ???
http://www.waterwaves.gr/index.php?target=products&product_id=29858
Μηπως το τεστ δεν ειναι σωστο και το νερο ειναι οκ?
Εχεις βαλει κανονικα τη μεμβρανη της ΑΟ μεσα στο φυσσιγιο? (δινεται εκτος συσκευης, μεσα σε μια ζελατινα)
Γιατι εχει τυχει και αυτο.
pavlos2003
05-09-10, 00:43
ΑΣΕ ΤΑ ΦΟΡΟΥΜ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΠΡΟΒΕΣ!!!!ΕΔΩ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΘΗΡΙΟ???
ΚΑΤΣΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩ, ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ PH ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΩ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΤΑ GH - KH...,EINAI ΔΗΛΑΔΗ ΥΨΗΛΑ...ΕΙΔΑ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΑΥΤΟ http://www.waterwaves.gr/images/Manuals/How_to_replace_membrane.pdf, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΜΟΝΤΑΡΑ...Η "ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ" ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ Η ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΙΛΜ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕ ΕΠΑΝΩ ΚΑΝΕΝΑ REMOVE, ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑ, ΤΡΕΧΩ ΜΠΑΛΚΟΝΙ.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΝΑΙ, ΕΧΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΜΙΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΖΕΛΑΤΙΝΑ ΠΟΛΥ ΣΦΥΚΤΑ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΜΕ S/N, ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΟΥΑΛ, ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΝΑΥΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΝΝΟΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΟΠΟΤΕ ΔΕ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΙ, ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΩ ΟΜΩΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙΝ ΘΑ ΞΑΝΑΜΕΤΡΗΣΩ,ΤΖΙΦΟΣ, ΤΣΑΜΠΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟΣ...........
...ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΡΑΦΕΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΩ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΒΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΛΗΣΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ....
pavlos2003
02-01-12, 19:53
Καλησπέρα σε όλη την παρέα και στους παλιούς φίλους...
Χρόνια Πολλά σε όλους και καλή χρονιά...
Χαίρομαι που βλέπω τους περισσότερους παλιούς γνωστούς να είναι ακόμα ενεργοί...
Το δικό μου ενυδρείο εξακολουθεί να ..υφίσταται, κάποια πράγματα που ήθελα τα πέτυχα σε αυτό και άλλα όχι...
Έχω χαθεί απο το φόρουμ αν και ρίχνω που και που μια ματιά τι γίνεται...
Για να έχω χαθεί σημαίνει οτι έχω μείνει πίσω και στο...διάβασμα....
Για αυτό θα ήθελα μια βοήθεια απο αυτούς που είναι πιό ..μέσα στα πράγματα...
Θα ήθελα να "δώσω ζωή" σε ένα άδειο μέχρι στιγμής ενυδρείο φίλου, 120λιτ, 90εκ με 1μ. μήκος. Δεν θέλω να τον δυσκολέψω, νερό- παράμετροι βρύσης (μόνο αντιχλώριο να βάζει) είναι στο μυαλό μου και 1-2 ζευγάρια απο "κάτι" ή 1 μικρό κοπαδάκι απο....κάτι άλλο...
Για ρίξτε ρε παιδιά μερικές ιδέες....
Ευχαριστώ!!!
Καλη χρονια Παυλο.
Δες κι αυτη την συνθεση (νερακι βρυσης 24-27C).
Pelvicachromis pulcher - Kribensis (http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Pelvicachromis&species=pulcher&id=589)
http://www.seriouslyfish.com/images/thumbs/pelvicachromis_pulcher_1.jpg
Alestopetersius caudalis - Yellowtail Congo Tetra (http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Alestopetersius&species=caudalis&id=150)
http://www.seriouslyfish.com/images/thumbs/alestopetersius_caudalis_male_1.jpg
Pantodon buchholzi - African Butterfly Fish (http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Pantodon&species=buchholzi&id=676)
http://www.seriouslyfish.com/images/thumbs/Pantodon%20bucholzi%20A52000.jpg
pavlos2003
03-01-12, 21:29
....Τί να πώ τώρα ρε Σπύρο.....
Για τις ιδέες που μου έδωσες ή για αυτό που έπαθα μόλις κλίκαρα το λίνκ που έχεις βάλει απο το youtube που παίζεις κιθάρα....
Θα μας τρελάνει αυτός ο άνθρωπος εδω μέσα!!!!!!!!
...εύχομαι ο φίλος μου να διαλέξει τις..."Αφρικανικές πεταλούδες" και επίσης να μη χρειαστεί να πάμε στο...ΚΟΝΓΚΟ για να τις βρούμε!!!!...
χεχεχεχεχεχεχε, ευχαριστώ ρε φίλε, πάω ..youtube να σε ξανακούσω!!!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.