Επιστροφή στο Forum : D.I.Y Βάση για ενυδρείο 120 λίτρων
Σκοπεύω να φτιάξω μια βάση για το ενυδρείο μου.. Έχω δυο σχέδια στο μυαλό μου.. Θέλω να μου πείτε ποιό από τα δύο θα αντέξει το βάρος (150 κιλά μικτά). Θα παραγγείλω ξύλα από κατάστημα τύπου praktiker.. Πιστεύετε 18mm ξύλο θα είναι αρκετό πάχος για κάθε σανίδα? Παραθέτω τα σχέδιά μου..
dimitris21
01-11-09, 00:21
το δεύτερο δεν θα αντέξει γιατί δεν έχει πλάτη να δέσει η κατασκευή. έστω και τμηματικά, όπως και στο πρώτο σχέδιο, θέλει πλάτη.
αν βάλεις και στο δεύτερο πλάτη τότε απλά διαλέγεις ποιο σε εξυπηρετεί καλύτερα. αντέχουν και τα δυο.
το δεύτερο δεν θα αντέξει γιατί δεν έχει πλάτη να δέσει η κατασκευή. έστω και τμηματικά, όπως και στο πρώτο σχέδιο, θέλει πλάτη.
αν βάλεις και στο δεύτερο πλάτη τότε απλά διαλέγεις ποιο σε εξυπηρετεί καλύτερα. αντέχουν και τα δυο.
Όσο για το πάχος? 18 μμ είναι αρκετά? μελαμίνη?
Ω ναι με 16άρα (βγαίνει σε 16mm και όχι σε 18mm) και καλό δέσιμο αντέχει πολύ βάρος.
Το δικό μου το έφτιαξα έτσι, πήγα σε ξυλουργείο και έκοψα 16άρες σε ανιεγκρέ χρώμα και τους πέρασα και pvc στα τελειώματα για στεγανότητα και ομορφιά βεβαίως.
Διαστάσεις 70x83x40 (ύψος-πλάτος-βάθος)
Το ενυδρείο είναι κοντά στα 120 λίτρα και με 25 κιλά χαλίκι μέσα.
Άντεξε τον περσινό σεισμό που έριξε την μισή Κάτω Αχαΐα και μένω στον 5ο όροφο....(βέβαια μου άδειασε 1/3 του νερού από το πέρα δώθε χα,χα,χα)
Φαίνονται και τα σημάδια από τα νερά που χύθηκαν στον τοίχο αριστερά του επίπλου.
Την τηλεόραση την έδεσα να μην πάει στο πάτωμα αλλά το ενυδρείο είναι βράχος δεν με νοιάζει.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b14-halvas69-diafores-img_4356.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b14-halvas69-diafores-img_4358.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b14-halvas69-diafores-img_4357.jpg
Στην δεύτερη φώτο αριστερά βλέπεις και τα 3 ραφάκια που έχω κόψει για να βάλω μέσα......αλλά δεν αξιώθηκα να βάλω ποτέ :) :) :)
Στη δευτερη φωτο βλεπουμε κλασικο παραδειγμα ντουλαπιων που οταν τα ανοιγεις πεφτουν ολα κατω!! :D
Πιστευω αν βγαλεις τη λεκανη θα εχει χωρο να χωσεις και αλλα πραγματακια απο πανω ωστε να κανουν πιο πολυ φασαρια οταν πεφτουν!!
:rolleyes:
Ελπιζω να μην ερθω ποτε ξανα προς τα εκει γιατι .... θα εχει τρελο συμμαζεμα!! (Ο σωστος ακουαριστας φαινεται στο ντουλαπακι του)!!!
:smt020
Gel burda εσύ και θα σε αφήσω να μου το συμμαζέψεις :)
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.. Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο? είναι καλύτερα 16μμ μελαμίνη ή 18μμ μασιφ οξειάς?
dimitris21
01-11-09, 11:28
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.. Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο? είναι καλύτερα 16μμ μελαμίνη ή 18μμ μασιφ οξειάς?
το θέμα είναι απλό. και με 16αρα μελαμίνη κάνεις δουλειά σου. οτιδήποτε από εκεί και πάνω είναι καθαρά προσωπικό σου γούστο.
οκ.. Ευχαριστώ.. Αύριο κι όλας πάω στο ξυλουργείο.. Μετά θα σας ανεβάσω φωτογραφίες με το έπιπλο αλλά και το ενυδρείο(ακόμα άδειο είναι.. θέλει πολύ δουλειά).:D:D:D
18μμ μασιφ οξειάς οπωσδηποτε κλασεις ανωτερο οτιδηποτε σε μασιφ ξυλο ειναι καλυτερο απο τη μελαμινη
....Άντεξε τον περσινό σεισμό που έριξε την μισή Κάτω Αχαΐα και μένω στον 5ο όροφο....(βέβαια μου άδειασε 1/3 του νερού από το πέρα δώθε χα,χα,χα)
Ειναι ενας τροπος να κανεις και αλλαγη νερου!
Gel burda εσύ και θα σε αφήσω να μου το συμμαζέψεις :)
Προσεχε τις ευχες σου!! :smt025:smt109:smt120
Παιδιά καλημέρα.. Πριν από λίγο πήγα στο ξυλουργείο της γειτονιάς μου και συζήτησα με τον υπεύθυνο για την κατασκευή του επίπλου.. Μου είπε ότι για να αντέξει 200 κιλά θέλει οπωσδήποτε τουλάχιστον 2,5 εκατοστά μελαμίνη και σύμφωνα με το σχέδιο 1 (φωτο 1 στην αρχή του ποστ) έβγαλε μια τιμή 65 ευρω!! Όμως έχω δει στο praktiker κομμάτια ξύλου μασιφ οξειάς από 6ευρω το κομμάτι που σημαίνει ....μισή τιμή από αυτή του ξυλουργείου.. Όμως μου γεννήθηκε η απορία ---> Προτιμούμε 18μμ μασιφ ή 25μμ μελαμίνη? :o:o
dimitris21
02-11-09, 10:40
γιατι δεν κανεις μια απλη συγκρηση απο ενα επιπλο εμπορειου για ενυδρεια με αυτο που θελεις να φτιαξεις για να δεις και μόνος σου αν χρειαζεται 25αρα μελαμινη ή 16αρα.
όσο για το μασίφ ξύλο σίγουρα είναι καλύτερο, με την προϋπόθεση όμως ότι είναι 100% στεγνό (ξεραμένο). αλλά και αυτό είναι σίγουρο, ότι σε βάθος χρόνου θα σκεβρώσει.
Δεν στα λέει καλά ο ξυλουργός σου, υπάρχουν άπειρα αγοραστά ενυδρεία 400+ λίτρων (και αναλόγων κιλών βεβαίως) με βάση φτιαγμένη από 16άρες μελαμίνες και δεν κάνουν ούτε κιχ, αρκεί το έπιπλο να είναι δεμένο καλά.
Τι δικό μου σχέδιο, που έβαλα στις φωτογραφίες παραπάνω, σήκωσε 290 κιλά σε (χορευτική) δοκιμή και ούτε τσικ δεν ακούστηκε.
Δημητρης89
02-11-09, 16:27
Ω ναι με 16άρα (βγαίνει σε 16mm και όχι σε 18mm) και καλό δέσιμο αντέχει πολύ βάρος.
Το δικό μου το έφτιαξα έτσι, πήγα σε ξυλουργείο και έκοψα 16άρες σε ανιεγκρέ χρώμα και τους πέρασα και pvc στα τελειώματα για στεγανότητα και ομορφιά βεβαίως.
Διαστάσεις 70x83x40 (ύψος-πλάτος-βάθος)
Το ενυδρείο είναι κοντά στα 120 λίτρα και με 25 κιλά χαλίκι μέσα.
Άντεξε τον περσινό σεισμό που έριξε την μισή Κάτω Αχαΐα και μένω στον 5ο όροφο....(βέβαια μου άδειασε 1/3 του νερού από το πέρα δώθε χα,χα,χα)
Φαίνονται και τα σημάδια από τα νερά που χύθηκαν στον τοίχο αριστερά του επίπλου.
Την τηλεόραση την έδεσα να μην πάει στο πάτωμα αλλά το ενυδρείο είναι βράχος δεν με νοιάζει.
χαχαχα τελειο:D:D......
πλακα πλακα δεν ειχα σκεφτει στο ενδεχομενο να γινει σεισμος τι θα παθει η τηλεοραση....
λουρακια ολοι απο αυριο στις τηλεορασεις:p
Βλέπεις έπεσε στον σεισμό μία 32άρα ενός φίλου μου που έμενε στον 1ο όροφο.
Ε, σκέψου τώρα τι έγινε με 40άρα και στον 5ο όροφο........mambo !!!
Δεν στα λέει καλά ο ξυλουργός σου, υπάρχουν άπειρα αγοραστά ενυδρεία 400+ λίτρων (και αναλόγων κιλών βεβαίως) με βάση φτιαγμένη από 16άρες μελαμίνες και δεν κάνουν ούτε κιχ, αρκεί το έπιπλο να είναι δεμένο καλά.
Τι δικό μου σχέδιο, που έβαλα στις φωτογραφίες παραπάνω, σήκωσε 290 κιλά σε (χορευτική) δοκιμή και ούτε τσικ δεν ακούστηκε.
Ναι απ'ότι παρατήρησα όμως έχεις 4 στηριγματα( κάθετες τάβλες) και ας είναι 16μμ. Εγώ με 2 στηρίγματα θα θέλω 25μμ λογικά.. Τέλοσπάντων.. Προς το παρόν ψάχνω και έτοιμα στο εμπόριο..
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.