Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : DIY co2

karxarini
16-10-09, 11:18
Καλημέρα
χτές το βράδυ γεμισα ενα 2 λιτρο μπουκαλι με μαγια και ζαχαρονερο συμφωνα με τις οδηγιες του τσαμη
το μπουκάλι ομως σε τι υψος πρεπει να τοποθετηθεί; πανω απο το ενυδρειο; κατω; στο ιδιο ύψος;

και ποτε θα αρχίσει να βγαζει co2 ; εχουν περασει 12 ωρες αλλα τπτ ακομα

lucky13
16-10-09, 11:34
Μην το βαλεις κατω απο το ενυδρειο εκτος αν βαλεις ανεπίστροφη βαλβιδα. Να ξερεις οτι παιζει μεγαλο ρολο η θερμοκρασια που βρίσκετε το μείγμα, για να εχουν περασει παντως 12 ωρες και να μην βγαζει ακομα κατι δεν θα εχεις κανει καλα με τις αναλογιες. Εχουν δημιουργηθεί φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος?

aquaman
16-10-09, 11:36
Το ύψος δεν παίζει τεράστιο ρόλο, γιατί το "βάρος" του αερίου στο σωληνάκι ύψους 0,5-1μέτρο είναι μικρό σε σχέση με την πίεση στο δοχείο.
Βάλτο κάτω από το ενυδρείο (συνήθως έτσι κάνουν).

Αν σε 12 ώρες δε βλέπεις φυσαλίδες πιθανές εξηγήσεις είναι:
1. Ή το μίγμα "απέτυχε" (π.χ. η μαγιά ήταν χαλασμένη, ή έριξες καυτό νερό ή κάτι άλλο). Για να το ελέγξεις, άνοιξε το μπουκάλι, και βάλε το αυτί σου κοντά στο στόμιο. Αν το μίγμα είναι καλό, θα ακούς μικρές φυσαλιδες να "σκάνε" στην επιφάνεια, κάτι σαν τον ήχο από αναψυκτικό.

Το πιό συνηθισμένο όμως έιναι:

2. έχεις διαρροή. Έλεγξε όλες τις συνδέσεις σου, παίρνοντας ένα πινελάκι με σαπουνόνερο και "βάφοντάς" τες (προσοχή να μην παει σαπουνονερο στο ενυδρείο μέσα). Αν έχεις διαρροή θα δείς να σχηματίζονται σαπουνόφουσκες.

3. Επίσης αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, η μαγιά δεν αναπτύσεται (τι θερμοκρασία έχεις εκεί που είναι το μπουκάλι; ). Γενικά θέλεις πάνω από 20-21C - δε θυμάμαι ακριβώς.
-------------------------
Μην το βαλεις κατω απο το ενυδρειο εκτος αν βαλεις ανεπίστροφη βαλβιδα.

Σωστός! Ξέχασα την αντεπίστροφη. Οπωσδήποτε!

karxarini
16-10-09, 11:44
βαλβιδα ανεπιστροφης εχω
φυσαλίδες στην επιφανεια του μπουκαλιου βλεπω πολυ λιγες
ειδα περισσοτερες χτες που ειχα φτιάξει το μειγμα

μηπως χρησιμοποιω λαθος μαγια; το σακουλακι λεει ξηρη μαγια στιγμής

gmanes
16-10-09, 11:45
Οκ είναι η μαγιά... Τη διάχυση πως την κάνεις ? Τι έχεις βάλει στην άκρη του σωλήνα μέσα στο ενυδρείο ?

karxarini
16-10-09, 11:49
για να πω την αληθεια δεν το χω βαλει ακομα στο ενυδρειο
ηθελα να το τεσταρω πρωτα με το μετρητη φυσαλίδων

διάχυση στην αρχη θα κάνω μαλλον με αεροπετρα
αργοτερα θα φτιάξω μαλλον diy χρησιμοποιώντας το φιλτράκι που ειχε μεσα το ενυδρειο της τελευταιας καρφουρισιας προσφορας
επισης να πω οτι το μπουκαλι δε φαινεται να χει καθολου πιεση μεσα

aquaman
16-10-09, 11:54
η θερμοκρασία εκεί που είναι το μπουκάλι, ποιά είναι;

Επίσης, κάνε και ένα πείραμα:

Βάλε το σωληνάκι εξόδου στο βυθό του ενυδρείου, και ανέβασέ το σιγά σιγά, προς την επιφάνεια του νερού. Παρατήρησε σε τι βάθος περίπου βγάζει φυσαλίδες (σκέτο σωληνάκι, χωρίς διαχυτήρα ή τίποτε άλλο στην άκρη). Εμένα π.χ. έβγαζε σε βάθος 40εκ περίπου, αλλά πιό βαθειά ήταν πολύ λίγες οι φυσαλίδες, λόγω της πίεσης του νερού.

Αν δε βγάζει καθόλου, δες θερμοκρασία. Αν η θερμοκρασία είναι καλή, ρίξε λίγη μαγιά παραπάνω και ανατάραξε ελαφρα, και δες μετά από 2-3 ώρες. Λογικά θα πρέπει να ακούς αρκετές φυσαλίδες στο μπουκάλι, οπότε μετά ψάχνεις για διαρροές.

Μετά λίγους μήνες DIY αγοράζεις μια μπουκάλα, και ησυχάζεις... :-)

gmanes
16-10-09, 11:54
Αν δεν έχει κάτι να κοντράρει την έξοδο του διοξειδίου λογικό είναι να μην έχεις πίεση :)

karxarini
16-10-09, 20:33
η θερμοκρασια ειναι 24

aquaman
17-10-09, 08:02
24 είναι μιά χαρά. Βάλε το σωληνάκι μέσα στο ενυδρείο όπως σου ειπα παραπάνω, να δεις τι γίνεται...

karxarini
17-10-09, 12:19
μαλλον καποιο λαθος ειχα κανει οταν εφτιαχνα το μειγμα ... και σκοτωσα τους μυκητες. έβαλα κιάλλη μαγιά μέσα και άρχισε να δουλεύει
βεβαια παρόλο που βλέπω φυσαλίδες στο μετρητη φυσαλίδων... δε βλέπω μεσα στο ενυδρειο.
διαχυση κανω με αερόπετρα , ισωσ να φταίει αυτό
θα δοκιμάσω να κάνω διάχυση με το φίλτρο του carefour

με βλέπω να παίρνω μπουκάλα σύντομα ;)
λοιπον παιδια τελικά για διάχυση χρησιμοποίησα το φιλτράκι του carefour
το πρόβλημα ειναι οτι βλέπω αρκετες φυσαλίδες να ανεβαίνουν πανω
γιαυτό και λέω να φτιάξω ενα διαχυτήρα οπως
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/co2c.htm

αυτό που θελω να ρωτήσω ειναι πρεπει οπωσδήποτε να χω μπλε σφουγγάρι φίλτρου ή θα μπορούσα να βαλω σφουγγάρι μπάνιου ή κουζίνας;
επισης θα μπορούσα να κόψω απο το σφουγγαράκι που χει το φίλτρο του carefour?

και μια τελευταία ερωτηση : τον μετρητή φυσαλίδων τον εβγαλα γιατι μαλλον ειχε διαρροή . ειναι απαραίτητος ; μετρησα οτι βγαζει 1 φυσαλίδα ανα δευτερόλεπτο , μπορεί να αυξηθεί επικύνδυνα;

ευχαριστώ πολύ

harris samos
17-10-09, 12:32
τωρα που εβαλες παραπανω μαγια μπορει να αυξηθη και να σου ριξει λιγο το ph αλλα δε νομιζω να εχεις προβλημα το ενυδρειο ειναι μεγαλο
μονο προσεξε βαλε δυο αντεπιστροφες για να εχεισ το κεφαλι σου ησηχο γιατι αν κανει αρνητικη πιεση το νερο του μπουκαλιου θα παει ολο μεσα στο ενυδρειο
υ.γ δεν ειδες το δικο μου που ειναι γυαλινο

karxarini
17-10-09, 12:42
αν βαλω δυο ανεπίστροφες εχω την εντυπωση οτι δε θα μπορει το co2 να μπει στο ενυδρειο.
ας το επιβεβαιώσει καποιος.

και να μου πειτε και για τα σφουγγαρια ;)

harris samos
17-10-09, 12:44
αν βαλω δυο ανεπίστροφες εχω την εντυπωση οτι δε θα μπορει το co2 να μπει στο ενυδρειο.

και να μου πειτε και για τα σφουγγαρια ;)αμα τησ βαλεισ αναπωδα δε θα μπει ποτε :smt076

aquaman
17-10-09, 12:46

και να μου πειτε και για τα σφουγγαρια ;)

Για τα σφουγγάρια δεν ξέρω, αλλά αν έχεις 2 αντεπίστροφες δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκει να τις προσανατολίσεις σωστά και τις 2. Για μένα βέβαια η 2η μου φαίνεται υπερβολή, αλλά κακό δεν κάνει.

Σημείωση: μερικές αντεπίστροφες απαιτούν αρκετή πίεση για να προχωρήσει το αέριο - αυτό θα σου μειώσει την παροχή.

halvas69
17-10-09, 13:54
Ο συγκεκριμένος διαχυτήρας είναι δική μου κατασκευή και κάνει πολύ καλή δουλειά.
Αλλά δυστυχώ το σφουγγάρι βουλώνει σύντομα (συνήθως σε 5-6 ημέρες) και είναι πολύ σπαστικό να το καθαρίζεις κάθε 3 και λίγο.
Μία καλή λύση είναι να μην βάλεις τίποτα στο κάτω μέρος (που είναι το σφουγγάρι) και να τον κατεβάσεις τόσο χαμηλά ώστε να βυθιστεί ελαφρώς στο χαλίκι σου.
Έτσι δεν θα φεύγει το CO2 σε αέρια μορφή ;)

karxarini
19-10-09, 13:30
Ο συγκεκριμένος διαχυτήρας είναι δική μου κατασκευή και κάνει πολύ καλή δουλειά.
Αλλά δυστυχώ το σφουγγάρι βουλώνει σύντομα (συνήθως σε 5-6 ημέρες) και είναι πολύ σπαστικό να το καθαρίζεις κάθε 3 και λίγο.
Μία καλή λύση είναι να μην βάλεις τίποτα στο κάτω μέρος (που είναι το σφουγγάρι) και να τον κατεβάσεις τόσο χαμηλά ώστε να βυθιστεί ελαφρώς στο χαλίκι σου.
Έτσι δεν θα φεύγει το CO2 σε αέρια μορφή ;)

εννοείς δηλαδή ενα ποτηράκι που θα το βάλω ανάποδα μεσα στο ενυδρείο έτσι ώστε το κάτω μέρος να είναι βυθισμένο στο χαλίκι;

νομίζω ότι μάλλον θα ξεθάψει απλα το χαλίκι.... έχω χοντρόκοκκη άμμο ή πολύ ψιλόκοκκο χαλίκι - καπου 1mm

halvas69
19-10-09, 16:22
Ακριβώς όπως το είπες, εκτός αν βρείς κάτι να κρατάει τις φυσαλλίδες (όσες ξεφεύγουν) και να περνάει το νερό μόνο.
Μπορείς να το κάνεις χωρίς το σπόγγο και να μην σου βγάζει το χαλικάκι, αρκεί ο σωλήνας να είναι πολύ μακρύς και ο κυκλοφορητής στο πάνω μέρος του.