Επιστροφή στο Forum : New betta owner
hi guys!
Prin 3 evdomades apektisa ena monomaho. Tou agorasa kanoniko enidrio me filtro, thermantira etc. Gia mia endomada evaza mesa kathe mera SERA bio-nitrivec gia na dimiourgiso viologia kai simera allaksa peripou to 40% tou nerou. to enidrio einai peripou 17 litra. Apla ithela tin gnomi kapoiou an pao kala mehri edo kai ti allo na prosekso me ton monomaho kai genika me tin frontida tou enidriou. ekana test sto nero kai pros to paron ola deihnoun stathera. mono to ph eihe auksithei se kapoia fasi kai to eriksa me ena igro tis SERA. Episis an gnorizei kapoios, o monomahos se kapoia fasi, epeidi stin arhi ton eiha mesa se mikri giala kai ontas entelos arharios den tou allaksa noris to nero, i akries ton pterigion tou piran ena skouro hroma kai moiazoun ligo akamptes. any ideas?
Na mia foto pou tou traviksa:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00490.jpg
Episis eho auto to psari sto megalo mou to enidrio to opoio estisa prosfata (prin ena mina). Thelo na matho to pos legetai, epeidi fainetai pos ehei provlima me ta pterigia tou kai prospatho na vro therapeia. fainetai san na ehei auto pou lene Fin Rot:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00427.jpg
Red crystal
10-10-09, 19:41
Καταρχην πες μας καποιες μετρησεις του νερου.Μετα βγαλε αυτο το ψαρι που εχεις στην φοτο το οποιο και φυσιολογικα εχει προβλημα γιατι γινετε 50-60 εκατοστα εαν θυμαμαι καλα.
Καλως ηρθες στο φορουμ!Ξεκινα διαβασμα και για αρχη διαβασε καλα τα υπομνηματα των αρχαριων,ειναι πολυ διαφωτιστικα.Υπαρχουν πολλοι τρόποι να στρωσεις ενα ενυδρειο αλλα τα ζουμια σε μπουκαλάκι δεν ειναι και τα πιο αξιοπιστα.δες και εδω
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656
Οι μοναχοι ταλαιπωρουνται οταν ζουν σε γυαλα και ισως ατονησουν λιγο τα χρωματα τους.Προσφερέ του τις ιδανικες συνθηκες και θα γινει τουρμπο!υπομονη και να τον χαιρεσαι!
το ψάρι στο αλλο ενυδρείο νομιζω ειναι oscar και γινεται αρκετα μεγαλο
bakogiannisd
10-10-09, 21:10
το ψάρι στην δεύτερη φωτό είναι Oscar Red Tiger, τώρα για το πρόβλημα που λές δεν διακρίνω κάτι απο την φωτό...
δές πληροφορίες εδώ..
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/astronotus_ocellatus.htm
michael151
10-10-09, 21:36
το ψαρι στη δευτερη φωτο ειναι oscar(astronotus ocellatus ενα απο τα αγαπημενα μου ψαρια) και γινεται περιπου 40εκατοστα!ενας φιλος μου προσφατα,χαρισε ενα τετοιο ψαρακι σε ενα pet λογο χωρου!οποτε αν και δε ξερω τα λιτρα σου καλυτερα να το αποχωριστεις τωρα π ειναι νωρις!
οσον αφορα το μονομαχο σου,θα σε συμβουλευα να διαβασεις μερικα πραγματα για το ειδος αυτο και να περιμενεις και τους παλαιοτερους να σου πουν τι ακριβως να κανεις!;) και..please..γραφε στα ελληνικα!
καλως ηρθες φιλε!
ξεκινησες οπως οι περισσοτεροι απο εμας λιγο ανορθοδοξα..εστησες πρωτα τα ενυδρεια και στη συνεχεια αρχισες το ψαξιμο...
δε πειραζει..αρκει να εχεις ορεξη να το διθορθωσεις...
ξεκινα να διαβαζεις τα υπομνηματα των αρχαριων...
μη ριχνεις σταθεροποιητες του πεχα...τα λεγομενα buffers...δεν κανουν καλο..
στο 2ο ενυδρειο νομιζω οτι πλεπω οσκαρ..πλεκο...παπαγαλοψαρο..και σκατοφαγο??
αν ναι...πρεπει οπωςσδηποτε να κανεις κατι για τη συνθεση σου...ξεκινα με τα υπομνηματα λοιπον κι αν διαβασεις για τα ειδη που φιλοξενεις θα καταλαβεις τους λογους..
σας ευχαριστώ για τις συμβουλές :) στο μεγάλο ενυδρείο εχω 2 παπαγαλόψαρα, 1 Iridescent Shark - Catfish, 1 πλεκο, 1 σκατοψαρο, 2 ζεβρες, και αυτο που αναζητούσα το όνομα του :) ειχα ακόμη ένα σκατόψαρο το οποίο μακαρίστικε και επίσης εναν cloawn loach o οποίος μακαρίστικε επίσης. το συγκεκριμμένο ενυδριο παρουσίαζει ψηλές τιμες ΝΟ3 και ΝΟ2 και δεν λένε να πέσουν. Οι τιμές που πήρα από το ενυδρείο του Μονομάχου είναι οι εξής:
ΝΟ2 : 0
ΝΟ3 : 0
GH : >7d
KH : 3d
pH : 6,8
Αυτές τις τιμές τις πήρα χθές μετά από μια εβδομάδα λειτουργιας του ενυδρείου. Έβαζα κάθε μέρα SERA bio nitrivec. Σήμερα άλλαξα περίπου 40% του νερού, έβαλα SERA Aquatan και ακόμα μια δόση nitrivec. Σκοπεύω να ξαναβάλω Nitrivec μετα απο μια εβδομαδα παλι οταν θα αλλαξω και παλι το 50% του νερού.
-------------------------
Οι μοναχοι ταλαιπωρουνται οταν ζουν σε γυαλα και ισως ατονησουν λιγο τα χρωματα τους.Προσφερέ του τις ιδανικες συνθηκες και θα γινει τουρμπο!υπομονη και να τον χαιρεσαι!
αυτό είναι το παρόν σπίτι του :
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00524.jpg
peripou 17 litra enidrio. tou evala thermantira ton opoio rithmisa stous 28 vathmous, filtro me anthraka to opoio skopeuo na allakso kai na valo ena tis Tetra (to whisper 3i) kai episis tou eho oksigono me aeropetra. ton taizo toulahisto 3 fores tin imera me bloodworms. ena kathe fora :p
σας ευχαριστώ για τις συμβουλές :) στο μεγάλο ενυδρείο εχω 2 παπαγαλόψαρα, 1 Iridescent Shark - Catfish, 1 πλεκο, 1 σκατοψαρο, 2 ζεβρες, και αυτο που αναζητούσα το όνομα του :) ειχα ακόμη ένα σκατόψαρο το οποίο μακαρίστικε και επίσης εναν cloawn loach o οποίος μακαρίστικε επίσης. το συγκεκριμμένο ενυδριο παρουσίαζει ψηλές τιμες ΝΟ3 και ΝΟ2 και δεν λένε να πέσουν.ΝΟ3 και ΝΟ2 ή ΝΗ3 και ΝΟ2? οπως και να εχει το φιλτρο σου ειναι αστρωτο (φυσικο επακολουθο μιας και τα nitrivec και συναφη σκευασματα μαλλον δεν προσφερουν τιποτα). απλα διευκρινησε ποιες τιμες ειναι αυξημενες για να ξερουμε σε τι φαση "στρωσιματος" εισαι...
πρεπει να κανεις πολυ συχνες και μεγαλες αλλαγες για να μην ειναι τοξικες οι συγκεντρωσεις...διαβασε τα υπομνηματα για τον κυκλο του αζωτου..
οσο για τα ψαρια ...ξεκινα να διαβαζεις για τα ειδη και τις αναγκες τους γιατι δε μπορεις να τα κρατησεις ετσι..
Οι τιμές που πήρα από το ενυδρείο του Μονομάχου είναι οι εξής:
ΝΟ2 : 0
ΝΟ3 : 0
GH : >7d
KH : 3d
pH : 6,8
κι εδω μαλλον εχουμε αστρωτο φιλτρο...ασε τα ζουμια και παρε μπολι και κανε μετρησεις καθημερινα..με τι μετρας αληθεια?? σε αυτη την κρισιμη φαση ελπιζω οχι με στικς..
Αυτές τις τιμές τις πήρα χθές μετά από μια εβδομάδα λειτουργιας του ενυδρείου. Έβαζα κάθε μέρα SERA bio nitrivec. Σήμερα άλλαξα περίπου 40% του νερού, έβαλα SERA Aquatan και ακόμα μια δόση nitrivec. Σκοπεύω να ξαναβάλω Nitrivec μετα απο μια εβδομαδα παλι οταν θα αλλαξω και παλι το 50% του νερού.
peripou 17 litra enidrio. tou evala thermantira ton opoio rithmisa stous 28 vathmous, filtro me anthraka to opoio skopeuo na allakso kai na valo ena tis Tetra (to whisper 3i) kai episis tou eho oksigono me aeropetra. ton taizo toulahisto 3 fores tin imera me bloodworms. ena kathe fora :p
θα πρεπει να αλλαξεις το χαλικι σου γιατι τα εντονα φωσφοριζε μπορδοροδοκοκκινομπλε χαλικια κανουν τα ψαρια να αισθανονται αβολα...δεν εχουν καμια φυσικοτητα...
ολα τα παραπανω μπορεις να τα διορθωσεις...ορεξη να εχεις και εδω ολοι θα σε βοηθησουν!
καλη συνεχεια!
me sticks metrao.... to filtro giati les pos einai astroto? eprepe na eiha diaforetikes times me stromeno filtro;
sto megalo enidrio einai psiles oi times tou NO3 (50) kai NO2 (5). Episis einai hamiles oi times tou ph (6,4) kai tou KH (0 d)
A kai ta NO2 kai NO3 prospatho na ta rikso me SERA TOXIVEC. mlkia kano?
...το συγκεκριμμένο ενυδριο παρουσίαζει ψηλές τιμες ΝΟ3 και ΝΟ2 και δεν λένε να πέσουν....
Το φιλτρο εχει στρωσει οταν μετρας ΝΟ2 = 0 Αμμωνια = 0 και ΝΟ3>0!
Θα "μακαριστουν" και αλλα ψαρια λογω αστρωτου φιλτρου! Στη θεση σου θα εδινα ολα τα ψαρια και θα εστηνα απο την αρχη πιο σωστα τα ενυδρεια μου! Με τα στικακια δεν κανεις δουλεια ... πρεπει να παρεις υγρα τεστ!
Τα greeklish παρακαλωωωω, τα ματακια μας!
απολογούμαι αλλά αυτή την φράση αν την έγραφα greeklish θα την έγραφα σε 10 δευτερόλεπτα ενώ τώρα μου πήρε 30 :p θα προσπαθήσω να γράφω ελληνικά όπως και να 'χει :)
Προς το παρόν ταΐζω τον μονομάχο μόνο με bloodworms. Ποιά άλλη τροφή θα μπορούσα να του πάρω για να μην τον ταΐζω συνέχεια με την ίδια?
μπορεις να ταεισεις και με τροφη σε νιφαδες ή pellets
Το ενυδρειο του μονομαχου σου ειναι πολυ...πολυχρωμο :D
Δεν λεω εχει μια artistique οψη αλλα εδω πονεσανε τα δικα μου ματια, φαντασου ο καημενος ο ψαρης τι βλεπει !
Αργα ή γρηγορα και οσο προχωρας σε αυτο χομπι θα δεις και μονος σου οτι θα επιδιωξεις το ενυδρειο σου να μοιαζει περισσοτερο σαν κομματι της φυσης και οχι σαν σκηνικο του Moulen rouge..
Οποτε μην το καθυστερεις, φτιαξε κατι που να θυμιζει τον πραγματικο βιοτοπο του ψαριου και να δεις οτι θα αρεσει και στους 2 σας πολυ περισσοτερο.
Η προταση μου ειναι κλασσικη στους betta owners...ψιλοκκοκο χαλαζιακο χαλικι, ενα ενυδρειακο ξυλο (mopani), μερικα ευκολα φυτα και λιγο κερατοφυλλο να επιπλεει.
Τα πλαστικα φυτα κατα την γνωμη μου ειναι και λιγο επικινδυνα για τα μακρια πτερυγια του μονομαχου μιας και οπως ειναι σκληρα και ακαμπτα πολλες φορες σχιζουν ή τραυματιζουν την ουρα του οταν το ψαρι χωθει αναμεσα τους και κανει αποτομη κινηση.
Το ενυδρειο του μονομαχου σου ειναι πολυ...πολυχρωμο :D
Δεν λεω εχει μια artistique οψη αλλα εδω πονεσανε τα δικα μου ματια, φαντασου ο καημενος ο ψαρης τι βλεπει !
Αργα ή γρηγορα και οσο προχωρας σε αυτο χομπι θα δεις και μονος σου οτι θα επιδιωξεις το ενυδρειο σου να μοιαζει περισσοτερο σαν κομματι της φυσης και οχι σαν σκηνικο του Moulen rouge..
Οποτε μην το καθυστερεις, φτιαξε κατι που να θυμιζει τον πραγματικο βιοτοπο του ψαριου και να δεις οτι θα αρεσει και στους 2 σας πολυ περισσοτερο.
Η προταση μου ειναι κλασσικη στους betta owners...ψιλοκκοκο χαλαζιακο χαλικι, ενα ενυδρειακο ξυλο (mopani), μερικα ευκολα φυτα και λιγο κερατοφυλλο να επιπλεει.
Τα πλαστικα φυτα κατα την γνωμη μου ειναι και λιγο επικινδυνα για τα μακρια πτερυγια του μονομαχου μιας και οπως ειναι σκληρα και ακαμπτα πολλες φορες σχιζουν ή τραυματιζουν την ουρα του οταν το ψαρι χωθει αναμεσα τους και κανει αποτομη κινηση.
διάλεξα τα συγκεκριμμένα πλαστικα φυτά επειδί δεν είναι εχμηρά. θα επιδιώξω να του προσφέρο ένα πιο φυσικό περιβάλλον όμως. απλά παρασήρθηκα από τα χρώματα του και είπα να κάνω το περιβάλλον ασορτι :)
αυτό το κερατόφυλλο που λέτε τι ακριβώς είναι?
διάλεξα τα συγκεκριμμένα πλαστικα φυτά επειδί δεν είναι εχμηρά. θα επιδιώξω να του προσφέρο ένα πιο φυσικό περιβάλλον όμως. απλά παρασήρθηκα από τα χρώματα του και είπα να κάνω το περιβάλλον ασορτι :)
αυτό το κερατόφυλλο που λέτε τι ακριβώς είναι?
Δες εικονες (http://images.google.gr/images?q=ceratophyllum%20demersum%20hornwort&oe=utf-8&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=el&tab=wi)απο το google.Ειναι φυτο επιφανειας (δεν το φυτευεις) , χαμηλων απαιτησεων και ευκολο.
είχα βάλει παλιά σε μια γυάλλα ένα φυτό και αμέσως το νερό γέμιζε πρασινάδες. δεν είχε φίλτρο βέβαια αλλα το ίδιο πράγμα θα συμβαίνει και με το συγκεκριμμένο?
είχα βάλει παλιά σε μια γυάλλα ένα φυτό και αμέσως το νερό γέμιζε πρασινάδες. δεν είχε φίλτρο βέβαια αλλα το ίδιο πράγμα θα συμβαίνει και με το συγκεκριμμένο?Πρασινάδες???? Εννοείς άλγη (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=31750)? Δεν έχει σχέση με τα φυτά.. Ίσα ίσα τα φυτά σταματούν την ανάπτυξή της...
όχι άλγη. μικρά κομμάτια από τα φυτά. έτσι ήταν το συγκεκριμμένο που είχα τουλαχιστον. όταν το έβαζα στο νερό, γέμιζε μικρά υπολοίμματα από το φυτό και πρασίνιζε
να τα παρουμε λιγο ενα ενα??
αυτο που προεχει ειναι να στρωσεις το ενυδρειο σου και να αλλαξεις ψαροσυνθεση...επειτα να βελτιωσεις την "σοφιστικε" οψη του μονομαχοενυδρειου.....
ξεκινα με αυτα..ενημερωνε μας για μετρησεις..αλλαγες κ.τ.λ. και προχωραμε και στα υπολοιπα...
πήρα τώρα μετρήσεις από το ενυδρείο του μονομάχου. είναι πολύ ψηλό το pH
NO2 0
NO3 0
GH >6
KH 20
pH 8,4
ti na kano?? :S
στικακια ειναι...στην κρισιμη φαση του στρωσιματος μη τα εμπιστευεσαι ....θελουμε μετρησεις με ακριβεια...
οσο για το υψηλο πεχα και kH κανε αλλαγη με απιονισμενο νερο απο το σουπερ μαρκετ...εχεις πολυ ανεβασμενη σκληροτητα για το συγκεκριμενο ψαρι...
να μην κάνω αλλαγή με νερο απο την βρύση και να βάλω μέσα αντιχλώριο?
αν ειναι αο τη βρυση τοσο σκληρο το νερο δε κανει για το ψαρι σου..πρεπει να το μαλακωσεις..κανε μια αναζητηση για απιονισμενο....αντιστροφη οσμωση..τυρφη...εχεις πολλες πληροφοριες...
δεν ειναι απο τιν βρύση τόσο σκληρό. κάτι μέσα στο ενυδρείο το κάνει σκληρό. το ξέρω επειδί ελέγχο και στο άλλο ενυδρείο και είναι χαμηλό.
εχεις κατι ασβεστολιθικο..ισως το χαλικι η καποια πετρα η αν εχεις βαλει κανεναν κοχυλι...τσεκαρε τα με το τεστ HCl και το βγαζεις...
έχω μέσα μια τεχνητή πέτρα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00538.jpg
την έβγαλα τώρα από μέσα, άλλαξα 50% νερό. θα βάλω αντιχλώριο και θα ξαναμετρήσω μετά από κανένα 2ωρο. πάντος το ότι δεν είναι το νερό σκληρό της βρύσης μου είμαι σίγουρος.
απολογούμαι αλλά αυτή την φράση αν την έγραφα greeklish θα την έγραφα σε 10 δευτερόλεπτα ενώ τώρα μου πήρε 30 :p ...
Αν την γραφεις στα ελληνικα θα κανεις μεν 30 δεύτερα, αλλα οι αλλοι θα κανουν 10 για να τη διαβασουν και δεν θα κλεισουν τη σελιδα.
Ετσι εχεις περισσοτερες πιθανοτητας να παρεις απαντηση ;)
Αν την γραφεις στα ελληνικα θα κανεις μεν 30 δεύτερα, αλλα οι αλλοι θα κανουν 10 για να τη διαβασουν και δεν θα κλεισουν τη σελιδα.
Ετσι εχεις περισσοτερες πιθανοτητας να παρεις απαντηση ;)
Και όμως τα greeklish μου είναι άψεστα! χαχαχα :p
Και όμως τα greeklish μου είναι άψεστα! χαχαχα :p
Οντως καλυτερα να γραφεις σε Greeklish (αψεστα).
Έχουν σπάσει τα νεύρα μου! Δεν λέει να στρώσει το ενυδρείο του μονομάχου. Δεν έχει αρχίσει καν η διαδικασία της διάσπασης της αμμωνίας! η αμμωνία κυμένεται μεταξύ 0,5 και 1 μγ/λ. Δεν την αφήνω να πάει παραπέρα με τον μονομάχο μέσα στο ενυδρείο. Δεν μπορούν να επιζήσουν τα βακτήρια με τετοια ποσότητα αμμωνίας? πρέπει να έχω περισσότερη? Και γενικά σε ένα ενυδρείο 17λιτρο με μονομάχο μπορεί να δημιουργηθεί βιολογία ή άδικα παιδεύομαι?
Έχουν σπάσει τα νεύρα μου! Δεν λέει να στρώσει το ενυδρείο του μονομάχου. Δεν έχει αρχίσει καν η διαδικασία της διάσπασης της αμμωνίας! η αμμωνία κυμένεται μεταξύ 0,5 και 1 μγ/λ. Δεν την αφήνω να πάει παραπέρα με τον μονομάχο μέσα στο ενυδρείο. Δεν μπορούν να επιζήσουν τα βακτήρια με τετοια ποσότητα αμμωνίας? πρέπει να έχω περισσότερη? Και γενικά σε ένα ενυδρείο 17λιτρο με μονομάχο μπορεί να δημιουργηθεί βιολογία ή άδικα παιδεύομαι?
Βαλε μπολι!! Καποια στιγμη θα στρωσει με τον μονομαχο αλλα θα τον εχει τσακισει η αμμωνια!! Αμμωνια πρεπει να εχεις 0 οταν εχεις ζωντανα μεσα στο ενυδρειο!
θα βάλω αύριο ή μεθαύριο. το θέμα είναι αν θα πιάσει. μέτρησα 0.5 μγ/λ σημερα. είναι αρκετά για να πιασει το μπολι?
θα βάλω αύριο ή μεθαύριο. το θέμα είναι αν θα πιάσει. μέτρησα 0.5 μγ/λ σημερα. είναι αρκετά για να πιασει το μπολι?
Το μπολι ειναι ετοιμα βακτηρια! Θα πιασει και δε θα υποφερει ο μονομαχος σου! Οταν εχουμε ψαρια η αμμωνια και τα ΝΟ2 πρεπει να ειναι 0 αλλιως ειναι τοξικα και "καινε" τα ψαρια! Για αυτο βιασου!
Ναι φιλε, αλλα εγω κάνω την εξης σκέψη, μέσα σε μία εβδομάδα, η αμμωνία που παράγει ο μονομάχος είναι κοντα στο 1μγ/λ. ειναι αρκετη για ζουν τα βακτηρια? εγω υπολογίζω να κάνω ένα 40% αλλαγη μια φορα την εβδομάδα...
Ναι φιλε, αλλα εγω κάνω την εξης σκέψη, μέσα σε μία εβδομάδα, η αμμωνία που παράγει ο μονομάχος είναι κοντα στο 1μγ/λ. ειναι αρκετη για ζουν τα βακτηρια? εγω υπολογίζω να κάνω ένα 40% αλλαγη μια φορα την εβδομάδα...
Με το ψαρι μεσα ... παραγεται συνεχεια αμμωνια! Δεν κανεις στρωσιμο με αμμωνια αλλα με ψαρι στην ουσια! Πρεπει να το προστατευσεις με το να ειναι η αμμωνια 0 και τα ΝΟ2 0! Θα πεθανει ο ψαρης σου η θα αντιμετωπισει σοβαρα προβληματα .. και καθε μερα που περναει ... ειναι χειροτερα!
Θα πάρω μπολι μέσα στο σ/κ να ξεμπερδεύω. έβγαλα και τον άνθρακα από το φιλτρο και έβαλα στην θέση του Siporax Mini της Sera
Ειναι αρκετη για να ζουν τα βακτηρια που θα καλυπτουν τον μονομαχο.
Οι ρυποι που παραγει το ενα ψαρι θα τρεφουν τα βακτηρια και στο μελλον.
Οποτε γιατι να χρειαζονται περισσοτεροι ρυποι? ;)
Κανε μικρες αλλαγες 10% καθε μερα ή 20% μερα παρα μερα και κρατα την τοξικοτητα της αμμωνιας σε ασφαλη επιπεδα.
Αν ξερουμε τη θερμοκρασια και την οξυτητα (pH) του νερου με αυτο το calculator (http://cobweb.ecn.purdue.edu/%7Epiwc/w3-research/free-ammonia/nh3.html) ξερουμε την τοξικοτητα της αμμωνιας.
Αναλογα και την ευαισθησια του καθε ψαριου, μια γενικη αποψη ειναι οτι:
Απο 0-0.01 ppm (mg/L) η ελευθερη αμμωνια (Free Ammonia) ειναι ακινδυνη για τα ψαρια.
Απο 0.01-0.2 ppm (mg/L) η ελευθερη αμμωνια προκαλει προβληματα στα ψαρια σε μακροχρονη εκθεση τους σε αυτη.
Απο 0.2 ppm (mg/L) και πανω μπορει να προκαλεσει μεχρι και αμεσο θανατο.
Ειναι αρκετη για να ζουν τα βακτηρια που θα καλυπτουν τον μονομαχο.
Οι ρυποι που παραγει το ενα ψαρι θα τρεφουν τα βακτηρια και στο μελλον.
Οποτε γιατι να χρειαζονται περισσοτεροι ρυποι? ;)
Κανε μικρες αλλαγες 10% καθε μερα ή 20% μερα παρα μερα και κρατα την τοξικοτητα της αμμωνιας σε ασφαλη επιπεδα.
Αν ξερουμε τη θερμοκρασια και την οξυτητα (pH) του νερου με αυτο το calculator (http://cobweb.ecn.purdue.edu/%7Epiwc/w3-research/free-ammonia/nh3.html) ξερουμε την τοξικοτητα της αμμωνιας.
Αναλογα και την ευαισθησια του καθε ψαριου, μια γενικη αποψη ειναι οτι:
Απο 0-0.01 ppm (mg/L) η ελευθερη αμμωνια (Free Ammonia) ειναι ακινδυνη για τα ψαρια.
Απο 0.01-0.2 ppm (mg/L) η ελευθερη αμμωνια προκαλει προβληματα στα ψαρια σε μακροχρονη εκθεση τους σε αυτη.
Απο 0.2 ppm (mg/L) και πανω μπορει να προκαλεσει μεχρι και αμεσο θανατο.
Σύμφωνα με αυτό το calculator η ελεύθερη αμμωνία είναι 0.003 mg/l (pH 7 και θερμοκρασία 26 βαθμοί)
Ειδες?
Ποιος ο λογος να ανησυχεις?
Ενα ψαρι ειναι μονο.
Αν βαλεις και αληθινα φυτα ουτε καν φιλτρο δεν θα χρειαζεται.
Αλλαξε και το χαλικι και βαλε ενα αξιοπρεστερο και εισαι τζαμι, εχεις μπει στο κλαμπ των "σωστων" χομπυστων :cool:
Ειδες?
Ποιος ο λογος να ανησυχεις?
Ενα ψαρι ειναι μονο.
Αν βαλεις και αληθινα φυτα ουτε καν φιλτρο δεν θα χρειαζεται.
Αλλαξε και το χαλικι και βαλε ενα αξιοπρεστερο και εισαι τζαμι, εχεις μπει στο κλαμπ των "σωστων" χομπυστων :cool:
Πήρα μαύρο χαλίκι αλλά ακόμη να το βάλω μέσα. επίσης περιμένω να παραλάβουν στο πετσοπ κερατοφυλλο για να βάλω μέσα και επίσης κανενα μικρό κορμό ξύλου.
Άλλαξα χαλίκι και έβαλα μπόλι και αληθινά φυτά (ευχαριστώ πολύ τον Γιάννο!). Αύριο θα βάλω και ξύλο. Και πρέπει να αντικαταστήσω την λάμπα επειδή έσπασε. Μετρήσεις θα ποστάρω σε μερικές μέρες.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00598.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00604.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00605.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00606.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-e230-johnniea-dsc00607.jpg
Πρόσεξα ότι η λάμπα του ενυδρείου ζεστένει το νερό σε θερμοκρασία πιο ψηλή από αυτήν που έχω στον θερμοστάτη. Θα είναι πρόβλημα αυτό για τον μονομάχο. Δηλαδή για 10 περίπου ώρες όταν είναι ανοιχτό το φώς έχει θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς και όταν το κλείσω πέφτει στους 26...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.