PDA

Επιστροφή στο Forum : Πολύ υψηλές τιμές ΝΟ3 - Βοήθεια !!!


newfis
07-10-09, 12:32
Πριν ένα μήνα περίπου απέκτησα το πρώτο μου ενυδρείο, ένα Rio 125 της JUWEL. Ηταν σε προσφορά στο πετσοπ, όπου λειτουργούσε για 8 μήνες, οπότε το πήρα στρωμένο. Μέσα έβαλα αρχικά 2 κόι + 2 χρυσόψαρα και στην συνέχεια προστέθηκαν 5 κόρυς, 4 κλόουν γατόψαρα και ένας γλυφτης ενώ από φυτά μόνο πλαστικά.
Το πρόβλημα μου είναι τα υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που εμφανίζει τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Συγκεκριμένα με χθεσινές μετρήσεις πήρα τα ακόλουθα:

NH = 0 (μετρημένη από τον πετσοπά που του πήγα νερό από το ενυδρείο)
NO2 = 0
N03 = 80
GH > 10
KH > 12
PH ~ 7

Οι μετρήσεις έγιναν με το HS aqua Teststrips 5 in 1 και είναι προφανώς κατά προσέγγιση λόγω των ενδιάμεσων αποχρώσεων. Το ΝΟ3 έχει αυξηθεί από 40 πριν 2 εβδομάδες σε 80 χτες...όλα τα άλλα είναι πάνω κάτω ίδια.
Από ότι διάβασα στο forum για την πτώση των νιτρικών ενδείκνυνται οι συχνές αλλαγές νερού (το 20% κάθε εβδομάδα) και η προσθήκη φυτών. Οταν το είπα στον πετσοπά πριν μια εβδομάδα, αυτός ήταν κατηγορηματικά εναντίων των συχνών αλλαγών (υποστηρίζει την αλλαγή 1/3 κάθε μήνα) και τελικά αγόρασα 2 ανούμπια και 2 μικροσοριουμ και επίσης μου είπε να ταίζω μέρα παρά μέρα.
Το αποτέλεσμα ήταν από προχτές μέχρι σήμερα να ψοφήσουν 4 κόρυς 1 κλόουν και ο γλύφτης.... :(
Θά ήθελα την βοήθεια σας. Ευχαριστώ

aquaman
07-10-09, 12:52
Φίλε newfis, καταρχήν καλώς ήρθες, και λυπάμαι για τα ψαράκια...

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που ενδεχομένως να έχεις είναι ότι τα 125 λίτρα (λιγότερα "καθαρά") είναι μηδαμινά για τόσα ψάρια που έχεις βάλει. Ειδικά τα ΚΟΙ και τα χρυσόψαρα... πιθανότατα ούτε ένα ΚΟΙ μόνο του δε χωράει σε τέτοιο ενυδρείο. Και τα κλόουν γίνονται τεράστια για τις διαστάσεις σου.
Μιλάμε για τεράστια ιχθυοφόρτιση - πρέπει άμεσα να τη μειώσεις!

Τα στικάκια με τα οποία έγιναν οι μετρήσεις δε θεωρούνται πάντα αξιόπιστα, η τουλαχιστον υπάρχει μεγάλη κουβέντα γύρω από το θέμα.

Η μέτρηση αμμωνίας λες ότι βγήκε μηδενική στο πετ σοπ, αλλά εγώ θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα δικό σου τεστ υγρό και να το επαναλάβεις, γιατί με τόσα ψάρια μου φαίνεται δύσκολο να μπορεί να τα υποστηρίξει 1 φίλτρο.

Νιτρικά=80 ειναι ψηλά, αλλά δεν ξέρω αν δικαιολογούν θάνατο ψαριών από μόνα τους (εδώ με επιφύλαξη - ας μιλήσουν οι πιό έμπειροι). Η ξαφνική αύξηση μπορεί να σημαίνει κάλιστα ότι το ενυδρείο είχε μια - έστω και παροδική - αύξηση αμμωνίας ή ΝΟ2 τα οποία μετατράπηκαν τελικά σε ΝΟ3.

Οι αλλαγές νερού είναι καλύτερο να είναι μεγαλύτερες, ειδικά αν έχεις πολλά ψάρια. Στην δική σου περίπτωση η ιχθυοφόρτιση είναι απαγορευτική.
Τα φυτά όντως βοηθάνε πάντως.

Ο πετσοπάς που σου είπε "όχι συχνές αλλαγές" ήταν μ.....$, ειδικά αν ήξερε τι ψάρια έχεις μέσα.

Το ταισμα μέρα-παρά μέρα μειώνει την ποσότητα θρεπτικών που μπαίνουν στο ενυδρείο, άρα και τα απόβλητα, και την αμμωνία που απελευθερώνεται.

Στην θέση σου θα μέτραγα ξανά αμμωνία και νιτρώδη, και θα έκανα γενναίες αλλαγές νερού αν έχεις καθόλου από τα 2, ή πολύ ψηλά νιτρικά.

Όμως, το να διώξεις τα ψάρια που δε χωράνε στα λίτρα σου (ειδικά ΚΟΙ, χρυσόψαρα, κλόουν) μου φαίνεται "μονόδρομος". Δες τις τελικές διαστάσεις που παίρνει το κάθε ψάρι σου και θα καταλάβεις τι εννοώ. Θα χρειαστεί να διαβάσεις λίγο για τις συνθήκες που χρειάζεται το κάθε είδος ψαριού, και για το ποιά ταιριάζουν με ποιά άλλα.

newfis
07-10-09, 13:23
Αγαπητέ aquaman ευχαριστώ για την απάντηση! Να συμπληρώσω πως τα ψάρια που πήρα μου τα πούλησε ο ίδιος πετσοπάς δεν το έκανα με δική μου πρωτοβουλία καθότι άσχετος...Πάντως τα κοι είναι μικρούλια το ένα 8 cm και το άλλο 5 και τα χρυσοψαράκια γύρω στα 4-5 και αυτά. Από ότι διάβασα στο φόρουμ τα χρυσόψαρα θέλουν γύρω στα 30-50 λίτρα το καθένα άρα νομίζω καλά είναι στο δικό μου. όσο για τα κλόουν δεν ξέρω αν λέμε τα ίδια. Τα δικά μου είναι κάτι πολύ μικρούλικα γατοψαράκια γύρω στα 3 cm!
Για τις σκληρότητες έχεις κάποια γνώμη? είναι ψηλές νομίζω αλλά τι να κάνω... από την βρύση βάζω το νέρο...

aquaman
07-10-09, 13:37
Αγαπητέ aquaman ευχαριστώ για την απάντηση! Να συμπληρώσω πως τα ψάρια που πήρα μου τα πούλησε ο ίδιος πετσοπάς δεν το έκανα με δική μου πρωτοβουλία καθότι άσχετος...Πάντως τα κοι είναι μικρούλια το ένα 8 cm και το άλλο 5 και τα χρυσοψαράκια γύρω στα 4-5 και αυτά. Από ότι διάβασα στο φόρουμ τα χρυσόψαρα θέλουν γύρω στα 30-50 λίτρα το καθένα άρα νομίζω καλά είναι στο δικό μου. όσο για τα κλόουν δεν ξέρω αν λέμε τα ίδια. Τα δικά μου είναι κάτι πολύ μικρούλικα γατοψαράκια γύρω στα 3 cm!
Για τις σκληρότητες έχεις κάποια γνώμη? είναι ψηλές νομίζω αλλά τι να κάνω... από την βρύση βάζω το νέρο...

Αν για 1 χρυσόψαρο θέλεις 50 λίτρα, τότε στο δικό σου ενυδρείο θα χωράνε 2 και τίποτε άλλο.

Τα κλόουν, αν εννοείς τα cromobotia macracanthus θα γίνουν γύρω στη μια πιθαμή. Και αυτά θέλουν πολλάαα λίτρα, και μάλιστα ζουν σε ομάδες, οπότε καταλαβαίνεις ότι δε χωράνε (πόσο μάλλον μαζί με χρυσόψαρα).
Για τα γατόψαρα εξαρτάται από το ποιό είδος έχεις (βάλε φωτο αν θέλεις να το αναγνωρίσουμε).

Πάντως η πετσοπάς ήταν τουλάχιστον εξοργιστικά ανεύθυνος που σου πούλησε όλη αυτή την "ψαρόσουπα", .... εγώ θα τον σιχτίριζα και δε θα ξαναπάταγα, αλλά δυστυχώς είναι συνηθησμένο το φαινόμενο των λάθος συμβουλων από πετ σοπ... Ψάχνοντας θα βρεις και μερικά μαγαζιά τα οποία δεν προσπαθούν να σου βγάλουν το μάτι.

Γενικά μη σε "γελάνε" οι μικρές διαστάσεις που έχουν τα ψαράκια όταν είναι "μωρά" - να υπολογίζεις πάντα το τελικό τους μέγεθος για να φτιάξεις ένα ενυδρείο το οποίο να είναι "systainable", και να μην τρέχεις...

Για τις σκληρότητες: το κάθε ψάρι έχει τις "προτιμήσεις" του. Αυτό εννοούσα ότι πρέπει να διαβάσεις (εδώ και αλλού στο δίκτυο) για τις συνθήκες νερού που θέλει κάθε είδος, συμπεριφορές, κλπ και μετά να δεις αν μπορείς να τα συνδυάσεις.

Δες τα υπομνήματα στην ενότητα "Αρχάριοι Γλυκού Νερού", όπως επίσης και το
www.tsamisaquarium.gr

Μάριος
07-10-09, 13:46
Φίλε μου με συγχωρείς που θα είμαι σκληρός αλλά ο λόγος που πεθαίνουν τα ψάρια σου είναι ότι βασίστικες στα λεγόμενα ενός πωλητή για το πως θα συντηρείς το ενυδρείο σου.

1ον τα ψάρια σου δεν παίθαναν από έλειψη τροφής. τα ψάρια ζουν άνετα έως και 1 με 1.5 βδομάδα χωρίς τάισμα
2ον τα νιτρικά σου είναι ψηλά επειδή δεν αλλάζει τόσο συχνά νερό όσο το απαιτεί το ενυδρείο σου. Στη δικιά σου περίπτωση μάλον θα έπρεπε κάθε 2-3 μέρες να αλλάζεις συνέχεια, έχεις πολύ βαριά ψάρια για το ενυδρείο σου.
3ον όταν λέμε για ιχθυοφόρτηση δε μιλάμε μόνο για μέγεθος, αλλά και για βιολογικό βάρος (πόσο "βρώμικα" είναι) ευαισθησίες κλπ που διαφέρουν πολύ από είδος σε είδος.
4ον η κάθε ράτσα ψαριού έχει διαφορετικές απαιτήσεις από το ενυδρείο, στη δικιά σου περίπτωση τα μισά θέλουν κρύο νερό τα άλλα θε΄λουν ζεστό τα άλλα θε΄λουν μαλακό τα άλλα θελουν σκληρό, τα μέν θέλουν λίμνη κλπ. Με λίγα λόγια τα έχει κάνει αχταρμά ο "επαγγελματίας" και αν τώρα είναι εντάξει, ειδικά μετα το θάνατο των μισών, τα άλλα μισά θα πεθάνουν σίγουρα πριν της ώρας τους αν συνεχήσεις έτσι.

Σου συστήνω αν θες όντως και έχεις όρεξη να ασχοληθείς με το άθλημα διάβασε αρκετά και μην ανοίγεις συζήτηση με πωλητές πετ-σοπ. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα αυτοί που πουλάνε αεροπλάνα δεν είναι πιλότοι, πωλητές είναι, αν καταλαβαίνεις το συνηρμό μου όσο υπερβολικός και να είναι.

Τέλος θα σου ζητήσω συγνώμη για τη συμπεριφορά μου αλλά μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν ακούω τέτοια πράγματα...

newfis
07-10-09, 13:58
Τις τελευταίες εβδομάδες έχω διαβάσει σχεδόν τα πάντα από το σαιτ του τσαμη και του φορουμ. Αλλά είναι τόσα πολλά που εχουν μπερδευτέι μέσα στο κεφάλι μου και γι' αυτό είπα τελικά να γράψω στο φόρουμ μήπως βρώ καμια άκρη.
Τα κλόουν είναι όντως αυτά που είπες (cromobotia macracanthus ). Από ότι είδα μόλις τώρα φτάνουν τα 35 εκ. σε μήκος...χαμός δηλαδή...

aquaman
07-10-09, 14:07
Η ταπεινή μου προταση θα ήταν να αρχίσεις άμεσα να βρεις "σπιτια" για τα "μεγάλα" ψάρια σου (π.χ. κλόουν, κόι) τα οποία "μαθηματικώς" δε χωράνε, και ταυτόχρονα να σκεφτείς αν προτιμάς π.χ. 2 χρυσόψαρα και τερμα, ή ένα κοινωνικό ενυδρείο, ή ζωοτοκα ή ότι άλλο.

Αυτά συν τα υγρά τεστ για NH3, NO2, NO3 με αλλαγές νερού. Επειδή τα πολλά ψάρια δημιουργούν πολλά "απόβλητα" πρέπει να είσαι σε επαγρύπνηση για αμμωνία και νιτρώδη. Μετρήσεις δύο φορές τη βδομάδα δεν είναι υπερβολή κατά την ταπεινή μου γνώμη.
-------------------------
Πάντως δε χρειάζεται πανικός, θα τη βρεις την άκρη. Είναι πάρα πολλοί οι συν-χομπίστες που ξεκίνησαν κάπως δύσκολα με τις "ευλογίες" των πετ σοπ, και μετά βρήκαν το δρόμο τους.

Το ενυδρείο θέλει τρέξιμο στην αρχή, αλλά με λίγη υπομονή το αποτέλεσμα θα σε ανταμίψει.

newfis
07-10-09, 14:09
Φίλε Μάριε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Δεν πειράζει που είσαι σκληρός αλλά όμως ο συνειρμός σου είναι λάθος για μένα. Και εξηγώ:

Ένας που θέλει να κάνει κάτι που δεν ξέρει τότε πάει σε κάποιον επαγγελματία σωστά?
πχ: για υπολογιστές στο πλαίσιο, για βρύσες στον υδραυλικό και για λάχανα στον μανάβη.
Αν ο επαγγελματίας είναι αεριτζής και άσχετος τότε τι φταίω εγώ?
νομίζεις έχω χρόνο να κάνω διατριβή πάνω σε κάθε αντικείμενο που θέλω να ασχοληθώ? προφανώς και όχι...σκέψου ότι είμαι στην δουλειά και κάθομαι και γράφω στο φορουμ γιατί έχω στεναχωρηθεί πολυ για τα ψαράκια μου...και για αυτό βασίστηκα στον "επαγγελματία" όταν μου είπε ότι το ενυδρείο που μου πούλησε χωράει τα 13 ψάρακια που επίσης μου πούλησε....

jstiva
07-10-09, 14:25
Φίλε μου επέτρεψε μου να σου πω ότι σε παλαιότερες εποχές αυτό που λες θα ήταν απολύτως σωστό. Σήμερα όμως το πράγμα δεν είναι ακριβώς έτσι - ειδικά από την στιγμή που υπάρχει το διαδίκτυο στο οποίο προφανώς έχεις πρόσβαση. Συνεπώς αν θέλεις να ασχοληθείς με κάτι μπορείς πολύ άνετα να ψάξεις λίγο αφιερώνοντας λίγες ώρες. Στο κάτω κάτω σκέψου ότι αυτό ακριβώς έκανες και τώρα - έψαξες στο διαδίκτυο - αλλα σε λάθος χρονική στιγμή.
Με ότι και να ασχοληθεί κάποιος πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να μάθει πέντε πράγματα γι' αυτό - κανείς δεν είπε να κάνεις διατριβή ούτε να σπουδάσεις ιχθυολόγος.

Μην στεναχωριέσε πάντως πολλοί την "πάτησαν" σαν εσένα, θα έλεγα πως δεν είσαι η αξαίρεση αλλα μάλλον ο κανόνας....

Καλή αρχή

Μάριος
07-10-09, 15:11
και για λάχανα στον μανάβη.


Ακριβώς! Αυτός είναι ο συνηρμός μου... στο μανάβη πας να αγοράσεις λάχανα όχι να του ζητήσεις συμβουλες πως να τα καλιεργήσεις.

Πάνος
07-10-09, 16:04
και ξερεις απο πριν ποσα λαχανα θα παρεις και τι ειδους λαχανα...;)

καλως ηρθες!! :p
μην αποθαρρυνεσαι..απλα εμαθες με το δυσκολο τροπο οτι οι περισσοτεροι πετσοπαδες δε θα σε βοηθησουν να στησεις ενα σωστο ενυδρειο. λιγες ειναι οι εξαιρεσεις...
ακου τις συμβουλες των παιδιων..διαβασε και εδω και θα εισαι μια χαρα!

potami
15-10-09, 19:23
φιλε newfis
ο συνδιασμος ψαριων που ειχες την ατυχια να βαλεις ειναι για γελια
ο πετσοπας πρεπει να ηταν και χαζος εκτως απο ασχετος

καταρχην τα κοι δωστα πισω οπως και να εχει
δευτερον τα χρυσοψαρα αν τα θελεις να ξερεις οτι ενα-δυο μονο μπορεις να κρατησεις χωρις τιποτε αλλο μεσα ουτε καν φυτα δεν μπορεις να βαλεις, οποτε διαλεξε η αυτα η τα αλλα.
τριτο , το κλοουν θελει παρεα δεν μπορει μονο του, γινεται πολυ μεγαλο και τρωει στο ιδιο επιπεδο με τα κορυντορας (κατω και θα τους φανε το φαι), επισης ειναι ψαρια αλλου βιοτοπου , οποτε για πολλους λογους δεν μπορεις να εχεις καλη συμβιωση, και δεν μιλαω που στην πιθανοτερη θα σου φανε τα κορυντορας
τετταρτο ο γλυφτης σε καινουριο ενυδρειο ειναι ρισκο , πρεπει να πιασει και κατι ο τοιχος για να ειναι νοστιμος :), δωσε ταμπλετες οπωσδηποτε αν τον κρατησεις.

για το στρωσιμο σου δεν εχω να σου δωσω ιδιαιτερες συμβουλες, λογικα θα πρεπει να περιμενεις μεχρι να στρωσει μονο του, η μονη καλη υποβοηθηση ειναι η αλλαγη νερου. Δεν ειναι κατι φοβερο το στρωσιμο, πρεπει μονο να πιασουν δουλεια τα βακτηριδια και αυτο θα το καταλαβεις με τις μετρησεις, επισης θα πρεπει να εξασφαλησεις οτι τα υλικα του φιλτρου σου αλλα και το μεγεθος του φιλτρου επιτρεπει μια καλη φιλτρανση στα λιτρα σου.
Α ξεχασα
συμφωνα με τις μετρησεις σου εισαι πολυ καλα αν βγαλεις τα κοι και τα χρυσοψαρα :)
θα κανεις μια αλλαγη και θα ξεμπερδεψεις με τα νιτρατα μια και καλη

velocity
15-10-09, 19:52
Να και ένας ομοιοπαθής :)