PDA

Επιστροφή στο Forum : Τανγκανίκα - Μαλάουι;

persival
27-09-09, 12:44
Γεια σας για πρώτη φορά σε αυτό το thread :)

Πολυ σύντομα θα αδειάσω το 270αρι μου απο τα ζωοτόκα τα οποία θα μεταφέρω σε ένα 90άρι. Το 27οάρι λοιπόν, κατέληξα να το κάνω μια απόπειρα βιοτοπικού, Τανγκανίκα ή Μαλάουι. Βλέποντας κάποιες παρουσιάσεις, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν διέκρινα κάποια σημαντική διαφορά στην όψη. Όλα λίγο πολύ είναι παρόμοια,με άμμο και πέτρες. Αλλάζουν μονάχα οι χρωματισμοί σε πέτρες και άμμο, πάντα όμως σε γήινα χρώματα, προς το σκούρο. (Τα αναφέρω μη τυχών και έχω αντιληφθεί κάτι λάθος).

Μπορεί κάποιος να μου πει ποιές είναι στην πραγματικότητα οι διαφορές, οι αυτές αρχίζουν και τελειώνουν στα είδη κιχλίδων που φιλοξενούν; Γενικότερα, τι είναι "ευκολότερο" για κάποιον όχι έμπειρο; Το 1ο ή το 2ο;

Επίσης σκέφτομαί να χρησιμοποιήσω υλικά απο την φύση, μιλάω πάντα για πέτρες και άμμο, τι είναι προτιμότερο σε οτι αφορά τις πέτρες, απο θάλασσα ή βουνό; Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως είναι καλό, αν όχι απαραίτητο, να είναι ασβεστολιθικές.

Σχετικά με το ποιά είδη είναι "συμβατά", θα το ρωτήσω εάν χρειαστεί, εφόσον καταλήξω πως θα το κάνω.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

steady
27-09-09, 17:33
τι διαστασεις εχει το ενυδρειο σου φιλε?εχεις καποιες καλες επιλογες αε αυτα τα λιτρα μαλλον θα πρεπει να αρχισεις να ψαχνεις βαση ειδων και συμβατοτητας να δεις τι σου αρεσει σαν λιμνες και σαν στησιμο δεν εχει παρα μικρες διαφορες οι οποιες κυριως βασιζονται στις απαιτησεις των ψαριων αρχισε να διαβαζεις βασικα για την καθε λιμνη και να βλεπεις ποια ψαρια σου αρεσουν και συζηταμε συμβατοτητα και στησιμο μετα:D

το πως θα γινει το στησιμο εχει σχεση με το τι ψαρια θα βαλεις για το αν θα χωρισεις με φυσικα συνορα νοητες περιοχες κτλ κτλ

εγω στο ταγκανικα μου εχω μη ασβεστολιθικη αμμο που βρισκεις σε μαντρες οπως ο ερμης σε γελιες τιμες(20 κιλα 10-15ε) και την προτιμω γιατι εχει ποιο φινα κοκομετρια απο θαλασσης και ειμαι σιγουρος οτι δεν θα χει αντηλιακο:p

τωρα σιγουρα ειναι ποιο βολικο σε ενα τετοιο ενυδρειο να χεις ασβεστολιθικα υλικα για να μην χρειαζεται να ριχνεις διαφορα και να φτιαχνεις παραμετρους αλλα μια καλη ποσοτητα ασβεστολιθικων πετρων θα κανει τη δουλιτσα εγω και αυτες τις πειρα αμα μαντρα υλικων αλλα μπορεις να παρεις και απο παραλια η βουνο οπως θες εσυ

βεβαια συνηθως οι βουνισιες ειναι λιγο ποιο αιχμηρες και αγριες κατι που δεν βολευει τοσο τα ψαρια ειδικα αν τρεφονται απο αυτες και δεν συμβαδιζει και με την εικονα της λιμνης που εχει κυριως πεπλατισμενες και στρογγυλεμενες πετρες

persival
28-09-09, 09:05
Καλημέρα φίλε Steady και ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Το ενυδρείο είναι το ferplast cayman 110, 110x55x45 (Μ/Υ/Π).
Ψάχνω για τις συμβατότητες και ενώ βρήκα το πολυ ωραίο θέμα "κιχλίδες tanganyika για λίγα λίτρα", δεν κατάφερα να βρω κάτι αντίστοιχο για malawi. Η αλήθεια είναι οτι λίγο πολύ όλα τα ψαράκια μου αρέσουν, θα προτιμούσα ότι είναι "ευκολότερο" μιας και δεν είμαι έμπειρος, εάν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός μεταξύ ειδών των 2 λιμνών.

Στο θέμα με τις πέτρες/άμμο μάλλον θα καταλήξω στα βότσαλα απο την παραλία (αν και θα χρειαστούν πολύυυυυ καθάρισμα, εκεί να δεις αντηλιακό!) και άμμο εφόσον δεν είναι κακό, ας πάρω απο μάντρα υλικών.

Θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα πράγματα για τα είδη κιχλίδων, στο μεταξύ εφόσον πιστεύεις οτι οι διαστάσεις του ενυδρείου είναι "ιδανικές" για κάποια συγκεκριμένα είδη, θα το εκτιμούσα δεόντως!

Ευχαριστώ!

steady
28-09-09, 15:10
οποτε εχεις ενα βυθο 110*45 χανεις λιτρα βασικα με το μεγαλο υψος του ενυδρειου σου

ενας καλος συνδιασμος malawi http://malawicichlids.com/mw09005e.htm με http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/labidochromis_yellow_greek1.html

θα χεις και χρωμα (κιτρινο μπλε) και ευκολες γεννες με οτι ακολουθα εχει αυτο :D ακομα τα acei συνηθως κολυμπανε ποιο ψηλα απο τα labido με αποτελεσμα να τα ξεσηκωνουν και να χει φαση το ολο σκηνικο;)

παντως θες αρκετες κρυψωνες γιατι δεν εχεις μεγαλο βυθο για το ποσα ακριβως μπορεις να βαλεις θα στα πει καποιος αλλος γιατι δεν ειναι το φορτε μου οι κανονες αυτοι:D

persival
29-09-09, 09:26
Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ :)

Αφού δεν έχω και καμμία άλλη πρόταση, πιθανότατα θα καταλήξω στα είδη που αναφέρεις.Στα pet shop εδώ, πλέον καμμία εμπιστοσύνη... Λίγο πολύ μου είπε πως οτι κι αν βάλω μέσα καλά θα είναι... Έχοντας ως δεδομένο βέβαια οτι θα περάσουν ακόμα τουλάχιστον μια 10αριά μέρες μέχρι να το στήσω, θα συνεχίσω το διάβασμα όσο προλαβαίνω, αλλά οποιαδήποτε περαιτέρω πρόσταση, μόνο καλό θα έκανε.

persival
04-10-09, 13:23
Μετά απο αρκετό ψάξιμο και ερωτο-απαντήσεις, Τρίτη ή Τετάρτη (όποτε κάνω ρεπό δηλαδή...) πάω για ψώνια και αρχίζω το στήσιμο, Malawi.

Ο συνδυασμός των ψαριών θα είναι είτε αυτός που μου προτείνει ο φίλος Steady, είτε Labidochromis Yellow & Maingano που μου πρότειναν 2 άλλοι φίλοι κατόπιν ερώτησης (imichal & Κλεόβουλος, ευχαριστώ και τα 3 παιδιά για τον χρόνο που αφιέρωσαν). Στις ερωτήσεις τώρα:

1. Πόση άμμο (περίπου) θα χρειαστεί να αγοράσω προκειμένου να ικανοποιεί τις ανάγκες των ψαριών; (το μέγεθος του ενυδρείου φαίνεται παραπάνω)

2. Μέχρι πόσα κιλά πέτρας μπορώ να βάλω χωρίς κίνδυνο; (Έχω εμπεδόσει τις οδηγίες για το στήσιμο / κόλλημα / μη επαφή με τζάμια / φελιζόλ DOW) Έχω ήδη μαζέψει 40 κιλά (βότσαλα απο παραλία) και μου φαίνονται λίγες.

3. Μου έχουν ήδη προτείνει τα παιδιά που προανέφερα 2 καταστήματα όπου μπορώ να πάρω ψαράκια, είναι όμως και τα 2 εκτός Κρήτης. Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο "έμπιστο" μαγαζί στο νησί, ας μου το πει, καλύτερα να αποφύγω το ρίσκο της μεταφοράς. Ακόμη καλύτερα, αν κάποιος έχει απο δική του αναπαραγωγή.

Ευχαριστώ!!!

persival
05-10-09, 14:21
κανείς; :confused:
Αύριο πάω για ψώνια... μην κάνω του κεφαλιού μου...

Τουλάχιστον σχετικά με άμμο και πέτρες, μην αγοράσω παραπανίσια πράγματα...

Κλεόβουλος
05-10-09, 16:39
Άμμο θα χρειαστείς τουλ. 20-25 κιλά.
Πέτρες προσέχοντας όσα ανέφερες,βάλε όσες μπορείς για να φτιάξεις πολλές κρυψώνες,σπηλιές,περάσματα κλπ.Μην σ΄ανησυχεί το βάρος,φροντίζει η άνωση του νερού,όμως στερέωσε τες καλά.
-------------------------
Ψαράκια αν ήσουν πιο κοντά θα σου έδινα καμια 10αριά.

persival
08-10-09, 18:49
Σε ευχαριστώ ξανά Κλεόβουλε, και για τις απαντήσεις αλλά και για την προθυμια να μου δώσεις ψαράκια, κρίμα που είμαστε μακριά...

Εχτές ξεκίνησα με το "project". Έβαλα για αρχή το φελιζόλ, το οποίο κόλλησα και με ενυδρειακή σιλικόνη (bison, ήταν η μοναδική που βρήκα να αναγράφει "για τζάμια και ενυδρεία", την πλήρωσα 6,75€ το κάθε σωληνάριο...)
Υπάρχουν βέβαια κενά μεταξύ φελιζόλ και τζαμιών, πράγμα που είναι αναπόφευκτο... δεν πιστεύω να είναι πολύ κακό, ε;
επίσης απο χτές οι πέτρες "κολυμπούν" σε βραστο νερό για να καθαρίσουν.

Ένα θεματάκι έχω με την άμμο (όπου αγόρασα απο μάντρα οικοδομικών). Έβαλα λίγη σε έναν κουβα και ξεκίνησα να ξεπλένω. Όμως έπειτα απο πολλάααα γεμίσματα και αδειάσματα νερού, αυτό παραμένει "θολό".
Έτσι αυτό που σκέφτομαι και θέλω να μου πείτε σας παρακαλώ,είναι αν μπορώ να ξεπλύνω μεν την άμμο και στη συνέχεια να γεμίσω το ενυδρείο, να βάλω στο φίλτρο μόνο άνθρακα και να το αφήσω να δουλέψει έτσι 2-3 μέρες.
Στη συνέχεια να κάνω μια γενναία αλλαγή νερού (70-80%), να βάλω μπόλι κλπ.

Τι λέτε;

Ευχαριστώ!!!

Κλεόβουλος
08-10-09, 18:59
Καλή αρχή φίλε!
Το φελιζόλ και να μην το κολλούσες θα ήταν εντάξει.
Την άμμο αφού την ξέπλυνες καλά μην φοβάσαι,θα κατακάτσει στο ενυδρείο και θα ξεθολώσει.
Σωστά για τον άνθρακα,άστο να δουλέψει 3-4 μέρες και μετά τον πετάς.
Και τα επόμενα βήματα σωστά τα λες.Είσαι σε καλό δρόμο:)

persival
08-10-09, 19:30
Ευχαριστώ και πάλι για τη γρήγορη απάντηση!

Άλλη μια ερώτηση:

Συγχωρείται η παρουσία πολύ μικρών πετρών μέσα στην άμμο;

Κλεόβουλος
08-10-09, 20:25
Συγχωρείται.Την άμμο την θέλουμε γιατί την χρησιμοποιούν τα ψαράκια μας για να καθαρίζουν τα βράγχια τους.Τώρα αν υπάρχει και καμμιά πέτρα χαζά είναι να την καταπιούν?:)

persival
08-10-09, 21:38
Μερικές φώτο απο την πορεία, ως τωρα...

Πως σας φαίνονται; Έχω βάλει σιλικόνη μόνο στην δεξιά πλευρά,λίγο. Θα βάλω περισσότερη αν καταλήξω οτι μου αρέσει, αν και καλό μου φαίνεται.
Άσχημο το φίλτρο αλλά ελλείψη €€€€, βολευόμαστε και με αυτό...
Έχωσα και τη γυναίκα να μου καθαρίζει την άμμο... χαχαχαχαχαχα

Επόμενο βήμα, περισσότερη άμμος, τώρα είναι ίσα να καλύψει το φελιζόλ και να πατήσουν οι πέτρες.

Ευχαριστώ!

Κλεόβουλος
09-10-09, 08:15
Όμορφο γίνεται.
Θέλει προσοχή με τις πέτρες(βλέπω κάποιες να αιωρούνται).Κόλλησε τες καλά,τουλάχιστον 3-4 μαζί(για να μπορείς και να τις βγάζεις αν χρειαστεί).Και στο ενδιάμεσο κενό βάλε μερικές μικρότερες σαν να έχουν κατολισθήσει,να φαίνεται πιο φυσικό.
Το μπροστά τμήμα του φελιζολ κόψτο 2-3 πόντους να μην φαίνεται όταν θα σκάβουν τα "θηρία".
Κι άλλη άμμο,νεράκι με αντιχλώριο,άνθρακα στο φίλτρο για 3-4 μέρες,3-4 βαλισνέριες ή ανούμπιες και ξεκινάς στρώσιμο.

Υ.Γ.Μπράβο και στη γυναίκα που βοηθάει.Σπάνιο φαινόμενο!:)

persival
09-10-09, 09:59
Καλημέρα!

Καταρχάς για μια ακόμη φορά, ευχαριστω :)

Έχουμε και λέμε:

Οι πέτρες ίσως φαίνονται να αιωρούνται αλλά δεν είναι έτσι. Έκανα και "τεχνητό" σεισμό (τρομάρα μου) αλλα δεν κουνήθηκαν. Εννοείται βέβαια οτι στη συνέχεια έβαλα σιλικόνη όπου μπορούσα (όπου έβλεπα 2 πέτρες να ακουμπάνε, απο την μέση και πάνω). Τα κενά τα άφησα εσκεμμένα, για να μπορούν να μπαίνουν τα ψαράκια. Αυτός δεν είναι και ο σκοπός; Να βάλω μικρές πετρούλες ανάμεσα και να το κάνω να μοιάζει πιο φυσικό, είναι εύκολο και σίγουρα ακίνδυνο, έτσι όμως δεν θα περιορίσω τις κρυψώνες;
Σχετικά με την άμμο, μιας και έχω αρκετό ωφέλιμο ύψος, σκέφτομαι να την ανεβάσω γύρω στους 6 πόντους πάνω απο το φελιζόλ, οπότε (θεωρητικά πάντα) δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Λες για φυτά ε; Σκεφτόμουν να το αφήσω ως έχει... αν βάλω, λες να τα τοποθετήσω στην μέση ή στο πλάι, κοντά στις πέτρες; Το σκέφτομαι σοβαρά... δεν θα τα ξηλώσουν τα "θηρία" που λες κι εσύ;
Όταν με το καλό γυρίσω σπιτί, αν έχει βάλει η καλή μου την υπόλοιπη άμμο, θα δω αν μπορώ να βάλω κι άλλη σιλικόνη στις πέτρες και αύριο θα βάλω νεράκι με οτι άλλο αναφέρεις...
Πάντως είμαι αρκετά ενθουσιασμένος!

Υ.Γ. Όντως μπράβο της, πιάνει το χεράκι της! Να φανταστείς πήρα το πρώτο ενυδρείο για χάρη της και απο τότε έχω κολλήσει πολύ περισσότερο απο εκείνη :smt041

Κλεόβουλος
09-10-09, 12:00
Καλημέρα.
Πέτρες εννοούσα να βάλεις μερικές μικρότερες ανάμεσα στις 2 στοίβες,όχι ανάμεσα στις τρύπες.
Μην βιαστείς να βάλεις νερό.Άσε να στεγνώσει καλά η σιλικόνη.

Φυτάκια να βάλεις,στο βάθος κεντρικά και στις άκρες μερικές βαλισνέριες ή ανούμπιες(αυτές όμως δεν φυτεύονται στην άμμο-βάζεις τον κορμό σε καμμιά τρυπούλα ή τον δένεις με πετονιά σε πέτρα και αυτές μετά πιάνονται με τις ρίζες τους).Βάζεις καμιά πετρούλα στην ρίζα της βαλισνέριας να δυσκολεύει το σκάψιμο των θηρίων.Θα δείξουν όμορφα αν και είναι θέμα γούστου.

Στο πίσω τζάμι βάλε απ' έξω ένα σκούρο χαρτόνι(μαύρο-μπλε)θα δώσει άλλο τόνο στα χρώματα.

persival
09-10-09, 12:24
Ωραία, θα βάλω μια αγγελία μηπως βρεθεί κανένα κλάδεμα. Ανούμπια ίσως μπορέσω να "κλέψω" απο το άλλο ενυδρείο. (Υπάρχει αλήθεια κλάδεμα απο βαλισνέρια;)
Σχετικά με τη βιασύνη, σίγουρα όσο περισσότερο αφήσεις τη σιλικόνη να στεγνώσει, τόσο καλύτερα. Όμως "πρόκοψα" και παρήγγειλα 4 labido (μικρά, αυτό έγινε πριν καμμιά 10αριά μέρες, υπολόγιζα να τελειώσω νωρίτερα) και επειδή τα βλέπω να έρχονται κατά Τετάρτη , θα προσπαθήσω να επισπεύσω τις διαδικασίες.
Με τις πέτρες καλά το λες, θα ψάξω μπας και βρω μερικές ακόμη (νομίζω στρογγυλές θα είναι οτι πρέπει) και θα της "πετάξω" ατιμέλητα στη μέση.
Για αλλαγές θα βάλω φωτο να μου πεις τη γνώμη σου :)

Ευχαριστώ!

Κλεόβουλος
09-10-09, 12:44
:smt045 Περιμένουμε την εξέλιξη!

persival
09-10-09, 19:21
Τελευταίες φώτο, σε λίγο θα βάλω και λίγο νεράκι σιγά σιγά.
Πρόσθεσα τις μικρές πέτρες, νομίζω οτι μόλις μπει νερό, καθαρίσουν οι πέτρες απο την άμμο και σκουρίνουν οι πέτρες, θα είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα.
Σιλικόνη δεν έβαλα άλλο, μοιάζουν αρκετά δεμένες οι πέτρες.
Φαίνεται να έχει μάλλον περισσότερη άμμο απ'όσο θα έπρεπε αλλά θεωρώ οτι με το νερό θα πάει και μεταξύ των πετρών και θα κατέβει λίγο η στάθμη...
Είδωμεν!

Ηλίας
09-10-09, 19:48
Πραγματι ειναι πολυ η αμμος....
νερο γιατι δεν εβαλες ακομα?

persival
09-10-09, 19:56
Δεν έβαλα νερό γιατί περίμενα τις απόψεις σας ;)

Άρα, να βγάλω άμμο και να βάλω νερό, ή να το κάνω ανάποδα, δηλαδή να βάλω νερό και ανάλογα που θα πάει η στάθμη αν χρειαστεί να βγάλω;
Πάντως το ύψος της άμμου είναι 5 εκατοστά πάνω απο το φελιζόλ...

Ευχαριστώ!

Ηλίας
09-10-09, 20:00
εγω δεν εχω ιδεα απο αυτα απλα δεν μου φανηκε καλο...

να περιμένεις τις απόψεις των άλλων...

halvas69
09-10-09, 20:04
Ρίξε νερό τόσο ώστε να καλύψει μόνο την άμμο.
Δες το αποτέλεσμα και άμα θεωρείς ότι είναι too much, θα είναι πιο εύκολο να την αφαιρέσεις έτσι, παρά αν το γεμίσεις μέχρι πάνω.

ΥΓ Ακόμα εδώ είσαι ? Τρέχα και βάλε το λάστιχο μέσα :)

persival
09-10-09, 20:05
λολ, έφυγα!

:D:smt120

Κλεόβουλος
09-10-09, 20:29
Γνώμη μου,βγάλε λίγη άμμο-το παραφόρτωσες-και την υπόλοιπη στρώστην αμφιθεατρικά(πιο ψηλά πίσω,χαμηλότερα μπροστά).

persival
09-10-09, 20:37
Αν εξαιρέσουμε την θολούρα και το οτι οι μικρές πέτρες "ένιωσαν" το νερό, έτσι είναι τώρα...
Θα αφαιρέσω λίγη απο εμπρός, όχι πολύ πράμα όμως.

persival
09-10-09, 21:28
Αφαίρεσα αρκετή άμμο, απο το κέντρο, έγινε "αμφιθεατρικό". Κάτω απο τις πέτρες, δεν...

Είναι αποδεκτό τώρα; Παλεύεται;

Ηλίας
09-10-09, 21:32
αμα βγαλεις και λιγο απο τα ακρα καλο ειναι...:p

halvas69
09-10-09, 21:35
Είμαι την άποψης ότι είναι καλά.

persival
09-10-09, 21:48
Έβγαλα και απο τα άκρα ότι μπορούσα με ένα κουταλάκι, λίγα πράγματα όμως,μην φανταστείς... Δυστυχώς πρέπει να βγουν οι κολλημένες πέτρες και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος.
Για πρώτη απόπειρα, so far so good...

Θα γεμίσω σιγά σιγά νεράκι για να αρχίσει να δουλεύει ο άνθρακας και απο αύριο αν είναι καθαρό το νερό θα ανεβάσω πάλι φώτος.

Ευχαριστώ για την υπομονή και τις οδηγίες σας!

imichal
09-10-09, 22:42
Επειτα απο λιγες μερες η αμμος θα ειναι ομοιομορφη σε ολο τον πυθμενα. Δεν εχει νοημα το αμφιθεατρικο στησιμο.
Οι πετρες σου ειναι λιγες .... Νομιζω οτι καλο θα ηταν να προσθετες μερικες ακομα. Να υπολογιζεις οτι ανα πασα στιγμη το καθε ψαρι του ενυδρειου σου θα πρεπει να εχει την δυνατοτητα να κρυβεται. Αν δεν μπορει να το κανει αυτο τοτε θα στρεσαριστει και πιθανον να ασθενειες να κανουν την εμφανιση τους.
Επίσης παρατηρω οτι οι πετρες σου δεν εχουν πολλα κενα, ή κρυψωνες για τα ψαρια. (μπορει βεβαια και η φωτος να με ξεγελανε....).

Δες εδω :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=27133&highlight=malawi
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=21189&highlight=malawi
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24623&highlight=malawi
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24624&highlight=malawi

persival
09-10-09, 23:19
Το οτι χρειάζεται περισσότερες πέτρες, το καταλαβαίνω. Όμως, με τα δεδομένα οτι α)δεν μπορώ επι του παρόντος να αγοράσω πλάτη και β) οι πέτρες "δεν κάνει" να ακουμπάνε το τζάμι, τα περιθώρια στένεψαν αρκετά. Σκόπευα να φτάσω τις πέτρες μέχρι τέρμα πάνω, όμως με τις συγκεκριμένες πέτρες που βρήκα, ήταν αδύνατον... Έχω ήδη αρχίσει να ψάχνω τραγάνες, όμως μέχρι να βρω... Πήγα και σε μερικά μαγαζιά στο Ηράκλειο μήπως βρω κάτι καλύτερο αλλά δεν στάθηκα τυχερός.
Πάντως αν συνυπολογίσουμε οτι θα μπουν στην αρχή 4 και μετά απο περίπου ένα μήνα άλλα 4 ψαράκια, νομίζω οτι δεν έχω θέμα με τις κρυψώνες, υπάρχουν αρκετές και πράγματι δεν φαίνονται όλες στις φωτογραφίες. Μόλις ξεθαμπώσει το νερό θα προσπαθήσω να τις δείξω. Σίγουρα, μέχρι να φτάσουν το τελικό τους μέγεθος δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.
Πάντως, λόγω του οτι είμαι στην αρχή, δεν θα το αφήσω έτσι για πολύ καιρό, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα το κάνω ακόμη καλύτερο και με ιδανικότερες συνθήκες για τους κατοίκους του. Κάθε αρχη και δύσκολη.
Για την εμπειρία μου (ανύπαρκτη), θέλω να πιστεύω οτι είμαι τουλάχιστον σε καλό δρόμο ;)

Να είσαι καλά!

persival
11-10-09, 01:33
Για του λόγου του αληθές, βάζω μερικές εικόνες απο κρυψώνες. Η κάμερά δεν είναι τπτ το ιδιαίτερο και πάλι δεν φαίνονται καθαρά. Αυτές είναι μόνο μερικές ορατές απο την εμπρός πλευρά, απο πίσω δεν έχω πρόσβαση, σχεδόν ακουμπάει στον τοίχο. Με το μάτι βλέπω κι' άλλες κρυψώνες που δεν πιάνει η κάμερα.

persival
11-10-09, 20:58
Καλησπέρα!

Πέρασαν σχεδόν 2 μέρες απο τη στιγμή που έβαλα νερό συν το φίλτρο με ένα σφουγγάρι στην αρχή και μετά άνθρακα τον οποίο είχα πάρει μαζί με το ενυδρείο σε "κόκκους", τον έβαλα σε τούλι (ελλείψει κάλτσας) και έχω δύο νέες αποριες (αλίμονο που δεν θα είχα δηλαδή)...

1. Πήρε περίπου 1,5 ημέρα για να φύγει η "θολούρα". Έπειτα, παρατηρόντας το κάτω απο την επιφάνεια, φαινόταν καθαρά μια "γλίτσα" λευκή, σε όλη την επιφάνεια εκτός ενός μέρους όπου βγάζει το νερό το φίλτρο. Διάβασα διάφορους λόγους μου μπορεί να γίνει αυτό, και, παρότι δεν υπάρχει τίποτα το ζωντανό μεσα, είδα οτι η λύση που προτείνουν οι περισσότεροι είναι καλύτερη κυκλοφορία του νερού. Έτσι πρόσθεσα έναν κυκλοφορητή να κοιτάζει προς την επιφάνεια. Θα αλλάξει κάτι;

2. Μετά που έβαλα τον κυκλοφορητή και λόγω της ανατάραξης προφανώς (μιας και μετακίνησα και μερικές πετρούλες) , το νερό πήρε ξανά την "αρχική" του μορφή, πολύ θαμπό δηλαδη... Η απορία είναι, σε κάθε αλλαγή νερού π.χ. ή οτιδήποτε άλλη αλλαγή εντος του ενυδρείου, θα έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα (θολούρα) ή συνέβη επειδή είναι ακόμα αρχή;

Ευχαριστώ!

giannisqq
11-10-09, 21:23
προσεχε με το φιλτρο σου.τραβαει απο κατω δεξια κ ισως με τις πολλες πετρες να μην τραβαει καλα!παντος εγινε πολυ ωραιο!!!!!

persival
11-10-09, 21:30
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη, όταν ξεθαμπώσει, μπει χαρτονάκι και τα ψαράκια, πιστεύω θα είναι αρκετά καλό!
Τώρα για το φίλτρο, έχει μεν πέτρες εκεί κοντα στην εισαγωγή, όμως δεν επηρρεάζουν τη ροή καθόλου. Το λέω με κριτήριο το πως δούλευε και πριν, βλέπω την ποσότητα νερού που βγάζει και είναι το ίδιο πράγμα.

imichal
11-10-09, 21:49
2. οχι ....ειναι αρχη ακομα. Αργοτερα δεν θα εχεις θολουρα με τισ αλλαγες.
1. Ριχνεις τιποτα τροφή για στρωσιμο ?

persival
11-10-09, 22:07
Όχι, δεν ρίχνω απολύτως τίποτα, ούτε τροφή, ούτε ζουμιά...μόνο άνθρακας στο φίλτρο... Το βιολογικό υλικό που είχε απο πριν και το είχα στρώσει, βρίσκεται μέσα στο νερό, σε ένα μικρότερο ενυδρείο (90λτ) που λειτουργεί με ζωοτοκα, θέλω να πιστεύω οτι έτσι το κρατάω "ζωντανό".

Μου έφυγε ένα βάρος με την θολούρα, thanks!

persival
14-10-09, 00:37
Πέρασαν 2 ακόμη μέρες και όσο πλησιάζει η μέρα που θα βάλω τα πρώτα ψαράκια (Πέμπτη βράδυ κατά πάσα πιθανότητα), έχω μερικές ακόμη απορίες...

1. Στο ενυδρείο έχει μπει νερό και στο φίλτρο άνθρακας για να το καθαρίσει. Σκέφτομαι αύριο να κάνω μια αλλαγή νερού (~50%) και να αντικαταστήσω τον άνθρακα, σωστό;

2. Η "γλίτσα" δεν έφυγε ακόμη αν και έβαλα έναν ακόμη κυκλοφορητή (Προσωρινά) . Θα βοηθήσει η αλλαγή νερού;

3. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνω μετρήσεις πριν μπολιάσω φαντάζομαι... Μονάχα μια βοήθεια σχετικά με τη σειρά που θα κάνω τις κινήσεις. Το βιολογικό υλικό το έχω σε νερό τρέχοντος ενυδρειου, στρωμένο φυσικά. Θεωρείται δεδομένο οτι έχει κρατήσει τη βιολογία; Έπειτα, όταν θα έχω τα ψαράκια, θα κάνω μια ακόμη αλλαγή νερού (~70%), θα ρίξω αντιχλώριο, θα βάλω το βιολογικό υλικό στην θέση του μέσα στο φίλτρο και τέλος θα βάλω τα ψαράκια, τα λέω με τη σωστή σειρά; παραλείπω κάτι;

4. Τέλος, θα πάρω μια απο αυτές τις μέρες ένα 2217 (απο την αγγελία του φίλου MiziGr) με σκοπό να αντικαταστήσω το εσωτερικό που μου "κλέβει" πολύτιμο χώρο. Ξέρω οτι σίγουρα είναι καλύτερα να κρατήσω και τα δύο, όμως μιας και το σκεπτικό είναι η εξοικονόμηση χώρου, δεν μπορεί να με καλύψει το 2217 μόνο του; Αυτό με δεδομένο οτι επι της παρούσης δεν μπορώ να πάρω και 2ο εξωτερικό.

Συγνώμη που σας κούρασα και ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την υπομονή σας και την πολύτιμη βοήθειά σας!

Roussaks
14-10-09, 10:34
Μιας και ειμαστε στην ιδια κατασταση με τον φιλο persival . Και θα κανω πανω κατω και γω τα ιδια σε καμια 10αρια μερες . εχω καποιες απορροιες !

1.Το πλυσιμο τις αμμου μονο με νερο βρυσης ,μεχρι να σταματησει να αφριζει;

2.Φενιζολ , το μπλε για οικοδομες , οχι ασπρο ...;

Αυτα τα ολιγα....

ΜΙΜΗΣ
14-10-09, 11:47
Μιας και ειμαστε στην ιδια κατασταση με τον φιλο persival . Και θα κανω πανω κατω και γω τα ιδια σε καμια 10αρια μερες . εχω καποιες απορροιες !
ο
1.Το πλυσιμο τις αμμου μονο με νερο βρυσης ,μεχρι να σταματησει να αφριζει;

2.Φενιζολ , το μπλε για οικοδομες , οχι ασπρο ...;

Αυτα τα ολιγα....

Για μενα καλητερα θα ηταν...

Να βαζατε αμμο θαλασσας απο καθαρη παραλια ενοητε,και οχι οικοδομικη(ειναι πολυ σκουρη και φαινεται σαν λασπη) Αποψη μου.
Επισης να βαζετε 2 η και 3 ηδη αμμου διαφορετικης κοκκομετριας η και χρωματος(για να μην γινετε μια συμπαγη μαζα στο τελος)

Πλυσιμο τις αμμου μονο με νερο βρυσης ,μεχρι να σταματησει να αφριζει και να εχει θολουρα(οσο γινετε)αυτο να γινετε στην αυλη με λαστιχο και αφθονο νερο γιατι αν δεν γινει σωστα απο την αρχη μετα μια ζωη θα σας θολωνει το νερο και θα λετε τι φταιει.

Φελιζολ , το μπλε για οικοδομες , οχι ασπρο.
καλο ειναι να το κολλατε,και να αφησετε περιμετρικα τον τζαμιων κενο 3 δαχτυλα για να μην φαινεται το φελιζολ φατσα καρτα στην προσοψη του ενυδρειου.(η κοψτε το φαλτσαριστα να σβηνει στην φατσα του ενυδρειου)

αυτα τα ολιγα...και απο μενα.

Roussaks
14-10-09, 11:58
Εγω εχω ψιλοκοκκο χαλικι , αλλα πολυ ψιλο ,χρωματος οχρας , τωρα που ειναι μεσα οι αφρικανες μια χαρα σκαβουν εαν βαλω και αμμο μαζι ;;
Εχω την εντυπωση οτι η οικοδομικη μαζευετε απο μεγαλυτερο βαθος και γι αυτο ειναι πιο καθαρη !

persival
14-10-09, 12:11
Κι εγώ οικοδόμικη έβαλα αφού είδα οτι δεν είναι λίγοι αυτοί που το συνιστούν, διαβάζοντας παααααρα πολλά topics. Όπως επίσης και για το κόλλημα του φελιζόλ, απλά ακολούθησα την άποψη των πολλών. Όμως για να μην ξεχνιόμαστε:

Πέρασαν 2 ακόμη μέρες και όσο πλησιάζει η μέρα που θα βάλω τα πρώτα ψαράκια (Πέμπτη βράδυ κατά πάσα πιθανότητα), έχω μερικές ακόμη απορίες...

1. Στο ενυδρείο έχει μπει νερό και στο φίλτρο άνθρακας για να το καθαρίσει. Σκέφτομαι αύριο να κάνω μια αλλαγή νερού (~50%) και να αντικαταστήσω τον άνθρακα, σωστό;

2. Η "γλίτσα" δεν έφυγε ακόμη αν και έβαλα έναν ακόμη κυκλοφορητή (Προσωρινά) . Θα βοηθήσει η αλλαγή νερού;

3. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνω μετρήσεις πριν μπολιάσω φαντάζομαι... Μονάχα μια βοήθεια σχετικά με τη σειρά που θα κάνω τις κινήσεις. Το βιολογικό υλικό το έχω σε νερό τρέχοντος ενυδρειου, στρωμένο φυσικά. Θεωρείται δεδομένο οτι έχει κρατήσει τη βιολογία; Έπειτα, όταν θα έχω τα ψαράκια, θα κάνω μια ακόμη αλλαγή νερού (~70%), θα ρίξω αντιχλώριο, θα βάλω το βιολογικό υλικό στην θέση του μέσα στο φίλτρο και τέλος θα βάλω τα ψαράκια, τα λέω με τη σωστή σειρά; παραλείπω κάτι;

4. Τέλος, θα πάρω μια απο αυτές τις μέρες ένα 2217 (απο την αγγελία του φίλου MiziGr) με σκοπό να αντικαταστήσω το εσωτερικό που μου "κλέβει" πολύτιμο χώρο. Ξέρω οτι σίγουρα είναι καλύτερα να κρατήσω και τα δύο, όμως μιας και το σκεπτικό είναι η εξοικονόμηση χώρου, δεν μπορεί να με καλύψει το 2217 μόνο του; Αυτό με δεδομένο οτι επι της παρούσης δεν μπορώ να πάρω και 2ο εξωτερικό.

Συγνώμη που σας κούρασα και ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την υπομονή σας και την πολύτιμη βοήθειά σας!

;)

ΜΙΜΗΣ
14-10-09, 12:13
Εγω εχω ψιλοκοκκο χαλικι , αλλα πολυ ψιλο ,χρωματος οχρας , τωρα που ειναι μεσα οι αφρικανες μια χαρα σκαβουν εαν βαλω και αμμο μαζι ;;
Εχω την εντυπωση οτι η οικοδομικη μαζευετε απο μεγαλυτερο βαθος και γι αυτο ειναι πιο καθαρη !

ναι ειναι πιο καθαρη δεν το συζηταω,απλα απο θεμα εμφανισεις δεν μου αρεσει

μπορεις να βαλεις και αμμο απο πανω δεν πειραζει

Roussaks
14-10-09, 12:49
Πρεπει να βαλω φενιζολ και θα το αδειασω τελειως!!!
Σορρυ Περσι....

imichal
14-10-09, 12:53
1) Σωστο
2) ναι
3)Καλα τα λες.....τη βιολογια ελπιζω να την ταιζες μεχρι τωρα ε ?
4)λογικα σε κραταει

persival
14-10-09, 13:26
1) Σωστο
2) ναι
4)λογικα σε κραταει

Όταν λέμε την "τάιζα", είναι σε ενυδρείο με ψαράκια. Αν εννοείς να έριχνα τροφή τότε ναι :)
Ελπίζω αυτό να εννοείς!

Alex_Salonica
14-10-09, 14:08
Πρεπει να βαλω φενιζολ και θα το αδειασω τελειως!!!
Σορρυ Περσι....

1) Σωστο
2) ναι
4)λογικα σε κραταει

Επέτρεψε μου να διαφωνίσω με το 1) Σωστό

Καταρχάς για πιο λόγο η αλλαγή νερού αφού δεν υπάρχουν ζωντανά μέσα και ούτε θα επιταχυνθεί η διασικασία στρωσήματος, στην καλύτερη περίπτωση και με μπόλι θέλουμε τουλάχιστον 10 μέρες για να σταθεροποιηθούν οι τιμές ώστε να βάλουμε τα πρώτα ψαράκια και να αρχίσουμε τις αλλαγές νερού, σε κάθε περίπτωση κάνουμε μετρήσεις καθημερινά και

ο άνθρακας μπορεί να κρατήσει από 4 μέχρι και 6 εβδομάδες ανάλογα την ποιότητα, δεν χρειάζεται αντικατάσταση σε μερικές μέρες

imichal
14-10-09, 14:44
αταρχάς για πιο λόγο η αλλαγή νερού αφού δεν υπάρχουν ζωντανά μέσα και ούτε θα επιταχυνθεί η διασικασία στρωσήματος, στην καλύτερη περίπτωση και με μπόλι θέλουμε τουλάχιστον 10 μέρες για να σταθεροποιηθούν οι τιμές ώστε να βάλουμε τα πρώτα ψαράκια και να αρχίσουμε τις αλλαγές νερού
Καταρχας η απαντηση μου αναφεροταν στο ποστ 39.... δεν καταλαβα γιατι κανεις qyote την απαντηση του Roussaks

Απο τη στιγμη που θα βαλεις το μπόλι πρεπει να προσθεσεις ψάρια αμέσως.....και όχι να περιμενεις 10 ημέρες. Απλά θα πρεπει να προσθέσουμε ψαρια σιγά σιγά μέχρι ώστε να αναπτυχθεί βιολογία παράλληλα τόσο ώστε να ωστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε περισσότερα ψάρια. Αν δεν βάλεις ψάρια τότε το μπολι παει περιπατο.....
Αλλαγή νερού πράγματι δεν χρειαζεται να κανεις αλλά δεν ειναι και λαθος...

Ο ανθρακας δεν έχει νοημα να υπαρχει στο φιλτρο μετα από 2-3 ημέρες....

persival
14-10-09, 15:06
Αλλαγή θα κάνω, έστω και για να βοηθήσει να φύγει αυτή η γλίτσα στην επιφάνεια...
Ούτως ή άλλως δεν υπάρχει στρώσιμο για να πεις οτι χάνεις κάτι με την αλλαγή νερού, έτσι νομίζω τουλάχιστον.

netblues
14-10-09, 15:25
Τι σχεση εχει το στρωσιμο με την αλλαγη νερου?

persival
14-10-09, 15:40
Τι σχεση εχει το στρωσιμο με την αλλαγη νερου?

Είχα διαβάσει σε ένα τοπικ περί στρωσίματος ( http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656 ) και σε κάποιο σημείο (Στη μέθοδο 3) λέει στο τέλος "κάνουμε και μια αλλαγή νερού 95%" και είμαστε έτοιμοι κλπ.

Στην πραγματικότητα δεν ξέρω αν έχει σχέση, απλά ανέφερα οτι δεν βρίσκομαι σε περίοδο στρωσίματος και δεν υπάρχει φόβος να "χαλάσει" κάτι στη χημεία του νερού.

netblues
14-10-09, 15:44
Στο τοπικ περι στρωσιματος την αλλαγη την κανουμε για να κατεβουν τα ΠΟΛΛΑ νιτρικα.
Το νερο δεν εχει καμμια σχεση με το στρωσιμο ενος ενυδρειου.
Με αλλα λογια δεν υπαρχει στρωμενο ή αστρωτο νερό.

Alex_Salonica
14-10-09, 16:03
Καταρχας η απαντηση μου αναφεροταν στο ποστ 39.... δεν καταλαβα γιατι κανεις qyote την απαντηση του Roussaks

Απο τη στιγμη που θα βαλεις το μπόλι πρεπει να προσθεσεις ψάρια αμέσως.....και όχι να περιμενεις 10 ημέρες. Απλά θα πρεπει να προσθέσουμε ψαρια σιγά σιγά μέχρι ώστε να αναπτυχθεί βιολογία παράλληλα τόσο ώστε να ωστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε περισσότερα ψάρια. Αν δεν βάλεις ψάρια τότε το μπολι παει περιπατο.....
Αλλαγή νερού πράγματι δεν χρειαζεται να κανεις αλλά δεν ειναι και λαθος...

Ο ανθρακας δεν έχει νοημα να υπαρχει στο φιλτρο μετα από 2-3 ημέρες....

Συγνώμη λάθος η επισύναψη της απάντησης του Roussaks

Αν βάλεις ψάρια σε νεοστημένο ενυδρείο κάνεις στρώσιμο με ψάρια, κατά την γνώμη μου ταλαιπωρείς τα ζωντανά έστω κι αν έχεις μπόλι, το μπόλι δεν στρώνει το ενυδρείο αμέσως, το καλύτερο στρώσιμο είναι ..περιμένοντας

Στον άνθρακα αναφέρθηκα για το όριο ζωής γιατί ο φίλος μας ανέφερα ότι θα το αντικαταστήσει και όχι να τον βγάλει τελείως, όντως θα πρέπει μετά από μερικές μέρες να τον βγάλει και να μην βάλει άλλο εκτός κι αν συντρέχει λόγος για χημικό φιλτράρισμα

netblues
14-10-09, 16:11
Αν βάλεις ψάρια σε νεοστημένο ενυδρείο κάνεις στρώσιμο με ψάρια, κατά την γνώμη μου ταλαιπωρείς τα ζωντανά έστω κι αν έχεις μπόλι, το μπόλι δεν στρώνει το ενυδρείο αμέσως, το καλύτερο στρώσιμο είναι ..περιμένοντας

Εδω θα διαφωνησω πληρως.
Το μπολι προσφερει αρκετη βιολογια ωστε να μπορεσει να μεταβολησει αμεσα φυσιολογικες ποσοτητες αμμωνιας που εκκρινονται απο τα ψαρια.
Οποτε οταν βαλουμε μπολι μπορουμε (αλλα και πρεπει) να προσθεσουμε αμεσως ψαρια. (το πολυ πολυ να καθυστερησουμε λιγο το τελικο στοκαρισμα)

Οι περισσοτεροι χομπιστες που εχουν ηδη ενα ενυδρειο συχνα ακολουθουν αυτη τη μεθοδο και δεν εχει παρατηρηθει ποτε προβλημα.

Και αν συζητησουμε για αναμονη, τοτε θα συμφωνησω οτι ενα ενυδρειο 6μηνου ειναι καλυτερο απο ενα φρεσκομπολιασμενο, αλλα νομιζω οτι δεν ειναι αυτο το θεμα μας....

Alex_Salonica
14-10-09, 16:20
Νομίζω λέμε το ίδιο πράγμα,
να προσπαθήσω ξανά με απλά λόγια,
όταν βάζουμε μπόλι έχουμε μια μικρή ποσότητα βιολογίας και σε καμία περίπτωση δεν στοκάρουμε το ενυδρείο μας με την πλήρη δυνατότητα του αλλά το πολύ το 1/3 της ολικής χωρητικότητας του ενυδρείου μας γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι μικροοργανισμοί στο φίλτρο μας με αποτέλεσμα να μην είναι και ότ καλύτερο για τα ψαράκια μας, ανεκτό μεν αλλά όχι ότι καλύτερο και φυσικά απαιτεί στενή παρακολούθηση για την παραμικρή αύξηση αμωνίας και αλλαγή νερού για μείωση της.

netblues
14-10-09, 16:29
Ναι αλλα συνεχιζει να ειναι μαλλον η καλυτερη μεθοδος.
Ειδικοτερα οταν η μπιχλα δεν μπαινει σε διαδικασιες μεταφορας αλλα προερχεται απο το διπλανο ενυδρειο, το στρωσιμο ειναι αμεσο, ακομα και για μεγαλες (θα ελεγα υπερβολικες) ιχθυοφορτισεις. Και μιλαω για πραγματα που εχω εφαρμοσει πολλες φορες.

Υπαρχει μια δυναμικη σχεση μεταξυ της ποσοτητας της βιολογιας και της ιχθυοφορτισης.
Αν ειναι παραπανω απο οτι χρειαζεται , πολυ απλα τα βακτηρια πεθαινουν.
Αν ειναι λιγοτερα αναπτυσσονται, και μαλιστα πολυ γρηγορα.
(η ουσιαστικη διαφορα ειναι οτι στο μπολι υπαρχουν και τα δυο ειδη βακτιριδιων (για νιτρικα και νιτρωδη) οποτε δεν χρειαζεται πολυς χρονος για να προσαρμοστουν, σε αντιθεση με το κλασσικο στρωσιμο που πρεπει να αναπτυχθουν τα πρωτα ωστε να υπαρξουν τα δευτερα σε ικανες ποσοτητες..

Ο λογος που επιμενω ειναι οτι στα ματια ενος αρχαριου φαινεται να υποβιβαζεται η αξια του μπολιου, τι στιγμη που ειναι πρακτικως η καλυτερη λυση, (ακομα και απο το στρωσιμο με αμμωνια...)

imichal
14-10-09, 17:21
Απλά θα πρεπει να προσθέσουμε ψαρια σιγά σιγά μέχρι ώστε να αναπτυχθεί βιολογία παράλληλα τόσο ώστε να ωστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε περισσότερα ψάρια. Αν δεν βάλεις ψάρια τότε το μπολι παει περιπατο.....

................

persival
14-10-09, 17:29
Απολύτως κατανοητό. Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο, θα μπουν 4 Labidochromis μικρα, περίπου 4cm.
Το βιολογικό υλικό είναι περίπου 3 λίτρα.

imichal
14-10-09, 17:42
ok θα εισαι...... Φυσικα παρακολουθα το με τεστ αν και δεν νομιζω να υπαρχει θεμα....
Εχω στησει παρα πολλά ενυδρεια τα τελευταια χρόνια, ολα με μπολι, και ποτέ δεν ειχα προβλημα. Το μονο που πρεπει να προσεξεις ειναι η αρχικη ιχθυοφόρτωση. Υπάρχουν πολλοι που αμεσως μετα το μπολιασμα βαζουν 20 ψαρια μέσα και μετα λένε "α.. σηκωσε αμμωνια και το μπόλι δεν δουλεψε..". Φυσικα σε αυτην την περιπτωση δεν φταιει το μπολι..... Όσο παλαιοτερο ειναι το ενυδρειο αποικιες βακτηριων εγκαθίστονται παντου στο ενυδρείο σου (αμμος, πετρες κτλ) και φυσικά η πυκνότητα της αποικιας στο φίλτρο αυξάνεται πολύ.... Γι' αυτο και ενα ενυδρειο που τρεχει πάνω απο χρόνο ειναι παρα πολύ δυσκολο να "σηκωσει" αμμωνια ακόμα και κατω από "δυσκολες" συνθηκες (πχ διακοπη λειτουργιας φιλτρου λόγω αστοχιας κτλ). Τότε παρόλο που οι αποικιες του φίλτρου δεν χρησιμοποιουνται για την μετατροπή των αποβλύτων σε ΝΟ3 τα βακτήρια που βρίσκονται πχ στην άμμο συνεχίζουν να δουλευουν. (Δουλεύει δηλ η άμμος σαν "ζωντανη" αμμος στο θαλασσινο...)
Γενικά σε τετοια ενυδρεια πρεπει να "προσπαθησεις" πολυ για να δεις μετρησιμη αμμωνια.

Moutralewn
14-10-09, 18:01
ναι ειναι πιο καθαρη δεν το συζηταω,απλα απο θεμα εμφανισεις δεν μου αρεσει

μπορεις να βαλεις και αμμο απο πανω δεν πειραζει

Απο κατάστημα οικοδομικών υλικών θα αγοράσει άμμο θαλάσσης. Δηλαδή άμμο απο την θάλασσα η οποία είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που θα μαζέψει μόνος του ο φίλος απλώς πιο καθαρή. Δεν έχει καμιά διαφορά στο χρώμα.

Επίσης, σχετικά με την άμμο και το χαλίκι, αν βάλεις άμμο πάνω απο το χαλίκι, σε λίγο χρονικό διάστημα θα πάει όλη η άμμος απο κάτω και το χαλίκι απο πάνω, κάτι που δεν είναι καλό για πολλούς λόγους.

persival
15-10-09, 14:24
Κατά το βραδάκι θα γίνει η εισαγωγή των 4 πρώτων κατοίκων. Ελπίζω όλα να πάνε καλά.
Μια εύκολη ερώτηση, το χαρτόνι πάνω στο τζάμι το κολλάμε με συγκεκριμένο υλικό για να μοιάζει ομοιόμορφο, ή απλα ζελοτέιπ στις άκρες;
Πρέπει να βάλω και στο πλάι γιατί ακριβώς δίπλα είναι άλλο ένα ενυδρείο και καλό είναι να τα "χωρίσω", να τους περιορίσω το οπτικό πεδίο...

Κλεόβουλος
15-10-09, 16:46
Βάλε σελοτέϊπ,να μπορείς εύκολα να το βγάλεις,αν χρειαστεί.

ΜΙΜΗΣ
15-10-09, 19:51
Απο κατάστημα οικοδομικών υλικών θα αγοράσει άμμο θαλάσσης. Δηλαδή άμμο απο την θάλασσα η οποία είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που θα μαζέψει μόνος του ο φίλος απλώς πιο καθαρή. Δεν έχει καμιά διαφορά στο χρώμα.

Επίσης, σχετικά με την άμμο και το χαλίκι, αν βάλεις άμμο πάνω απο το χαλίκι, σε λίγο χρονικό διάστημα θα πάει όλη η άμμος απο κάτω και το χαλίκι απο πάνω, κάτι που δεν είναι καλό για πολλούς λόγους.

Αρχική Δημοσίευση από Roussaks http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=381010#post381010)
Εγω εχω ψιλοκοκκο χαλικι , αλλα πολυ ψιλο ,

1)παντος αυτη η αμμος που πηρε ο φιλος μας(persival) ειναι μαλλον ποταμισια και οχι θαλασσας.
ειναι πολυ σκουρη και δεν εχει καμμια σχεση μαυτη που μαζεψα εγω απο χαλκιδικη.

2)για τον αλλο φιλο μας
αν εχει 3 εκατοστα χαλικι και βαλη 6 εκατοστα αμμο πως θα παει ολη κατω?
καπου καπου θα κανει και κανα ανακατεμα και θανε ενταξει πιστευω.
επισης μπορει να τραβηξη ενα κομματι το 1/3 τον χαλικιων του και να βαλη την αμμο(κατι σαν παιδικη χαρα)
την αμμο την χρειαζονται για να καθαριζουν τα βρανχια τους οποτε καλο θα κανει αν δοκιμασει να βαλει και οχι κακο.

imichal
15-10-09, 20:47
αν εχει 3 εκατοστα χαλικι και βαλη 6 εκατοστα αμμο πως θα παει ολη κατω?
καπου καπου θα κανει και κανα ανακατεμα και θανε ενταξει πιστευω.

Αμ δε....αχταρμας θα γινει.....

επισης μπορει να τραβηξη ενα κομματι το 1/3 τον χαλικιων του και να βαλη την αμμο(κατι σαν παιδικη χαρα)
:smt069 Μα ειναι δυνατον να μείνει η αμμος εκει που θα την τοποθετησεις αρχικά? Τα ψάρια αυτά ΣΚΑΒΟΥΝ και σε μερικές μέρες θα έχει γινει ο πυθμενας όπως αυτά θέλουν.....

persival
15-10-09, 23:19
Μόλις πριν 10 λεπτά ξεκίνησα να κάνω προσαρμογή στα ψαράκια μου!
Δεν είχε να μου δώσει 1αρσ+3θυλ. και έτσι πήρα 1+2, μικρά, περίπου 4 εκατοστά. Είχε και μωρά και του είπα να μου δώσει 1 και αν κάτσει θυληκό έχει καλώς. Τελικά όταν ήρθα και άνοιξα τις σακούλες, μέσα ήταν 3(!) μωρά... Θα τα βάλω κι αυτά και ανάλογα θα πράξω...

Μετρήσεις:

Ph:8
Kh:12
Gh:19
No2:0
Nh3/4:0

Μπόλιασα και ο Θεός βοηθός!

gmanes
15-10-09, 23:22
Άντε, με το καλό :)
Αν χρειαστείς κι άλλο μπόλι μη διστάσεις, εδώ είμαστε...

persival
15-10-09, 23:41
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου!

Και μιας κι είσαι εδώ, 2 ερωτησούλες:

1. Πως θα κρίνω αν χρειάζομαι κι άλλο μπόλι; Απο τις μετρήσεις αν "σηκώσει" Νο2 η ΝΗ3?
2. Ταίζω ως πρώτο βράδυ;

Να είσαι καλά!

gmanes
15-10-09, 23:47
Ευχαριστώ πολύ φίλε μου!

Και μιας κι είσαι εδώ, 2 ερωτησούλες:

1. Πως θα κρίνω αν χρειάζομαι κι άλλο μπόλι; Απο τις μετρήσεις αν "σηκώσει" Νο2 η ΝΗ3?
2. Ταίζω ως πρώτο βράδυ;

Να είσαι καλά!

1. Ακριβώς...
2. Δεν υπάρχει λόγος, άστα να ηρεμήσουν και τάισε αύριο...

PS: από Ηράκλειο τα πήρες ? είχα δει κάτι μωράκια σε ένα πετ τώρα τελευταία...

persival
15-10-09, 23:51
Ναι απο πετ σοπ, απο το μικρό που βρίσκεται στον Πόρο, στην Ικάρου. Μάλιστα μου είπε οτι μόλις χτες κάποιος απο Ιεράπετρα κοντά (Μουλιανά) πήγε και του άφησε καμμιά 50αριά μωρά, γι αυτό κι'όλας δεν μου τα χρέωσε...
Πήγα και σε όλα όσα ήξερα σήμερα καλού κακού να δω τι γίνεται αλλά δεν...
Σε 2 μαγαζιά είχαν μόνο 1 ή 2, αλλού δεν είχαν καν...
Για τα Μαινγκάνο δε, ούτε κουβέντα, κανείς δεν τα έχει αλλά δεν τα ξέρουν κι'όλας...

PS> Αλατάκι να βάλω;;;

gmanes
15-10-09, 23:58
Ναι απο πετ σοπ, απο το μικρό που βρίσκεται στον Πόρο, στην Ικάρου. Μάλιστα μου είπε οτι μόλις χτες κάποιος απο Ιεράπετρα κοντά (Μουλιανά) πήγε και του άφησε καμμιά 50αριά μωρά, γι αυτό κι'όλας δεν μου τα χρέωσε...
Πήγα και σε όλα όσα ήξερα σήμερα καλού κακού να δω τι γίνεται αλλά δεν...
Σε 2 μαγαζιά είχαν μόνο 1 ή 2, αλλού δεν είχαν καν...
Για τα Μαινγκάνο δε, ούτε κουβέντα, κανείς δεν τα έχει αλλά δεν τα ξέρουν κι'όλας...

Ναι, το ίδιο είχα κι εγώ στο μυαλό μου... Χτεσινά δεν είναι, τα έχει καμιά βδομάδα εκεί :)

Roussaks
16-10-09, 08:04
Ημαρτον......πριν μια βδομαδα ,που πηρα τον συνοδοντη απο εκει δεν ειχε τιποτα!!! Φτου.......ποσο τα ειχε περσι ;

Σορρυ για το οφτοπικ!!!

ΜΙΜΗΣ
16-10-09, 09:29
Αμ δε....αχταρμας θα γινει.....

:smt069 Μα ειναι δυνατον να μείνει η αμμος εκει που θα την τοποθετησεις αρχικά? Τα ψάρια αυτά ΣΚΑΒΟΥΝ και σε μερικές μέρες θα έχει γινει ο πυθμενας όπως αυτά θέλουν.....

αν γινει ο πυθμενας όπως αυτά θέλουν τι πειραζει?
στη φυση ειναι μονο αμμος η μονο χαλικι?

ο βυθος απο τις λιμνες παντος ειναι αχταρμας οπως λες
εχει απ ολα,δεν βρισκεις κοσκινισμενη αμμο χωρις να εχει ουτε ενα πετραδακι μεσα.
εξαλου ο φιλος μας λεει οτι εχει πολυ ψιλοκοκο χαλικι,δεν εχει βοτσαλα για να φυγη ολη η αμμος κατω
http://www.youtube.com/watch?v=xVVKQDIkkks

τελος παντον ας κανει οτι θελει.

persival
16-10-09, 16:42
Φίλε Μίμη, η άμμος θεωρώ οτι είναι απο θάλασσα γιατί α) κατά τη διάρκεια του ξεπλύματος έβγαλα αρκετά κοχύλια απο μέσα (νομίζω μόνο στη θάλασσα υπάρχουν αυτά, έτσι δεν είναι;) και β) εδώ που να τα βρούμε τα ποτάμια για να πάρουμε και άμμο; :grin:

Η ερώτηση της ημέρας: Ποιές συγκεκριμένες τροφές μου συστήνετε να ταίζω; βρήκα κάτι συνταγές για να φτιάξω μια κατεψυγμένη μόνος μου αλλά εκτός αυτής θέλει και συμπληρώματα. Αν μπορούσατε να μου πείτε τροφές και ιδανική συχνότητα ταίσματος, θα ήταν οτι καλύτερο!

Ευχαριστώ!!!

PS> Για αρχή έχω μόνο το Spirulina Flakes (Ocean Nutricion). Τρώνε μόνο οτι πέφτει μέσα στο νερό, τα επιπλέοντα κομματάκια δεν ανεβαίνουν να τα φάνε... Πρέπει να πάρω και pellets...

ΜΙΜΗΣ
16-10-09, 19:45
Μεχρι τωρα γνωριζα οτι η αμμος που πουλουσαν στις μαντρες(οικοδομικη)την μαζευαν απο ποταμια(δοξα τον Θεο υπαρχουν πολλα και εδω και εξωτερικο)
και αυτο γιατι τις θαλασσης εχει αλατι και δεν κανει για οικοδομη(δεν δενει το χαρμανι)

Τωρα μαθαινω οτι περνουν και απο θαλασσα και την πουλαν για οικοδομικη χρηση.Kαθονται και την ξεπλενουν πρωτα?και γιατι να μπουν σαυτη την διαδικασια αφου μπορουν να την παρουν ετοιμη απο ποταμι?

Η μηπως πουλανε αμμο θαλασσας γιατι που ξερεις μπορει να βρεθει κανενας χομπιστας που εχει ενυδρειο και θα παρει μερικα κιλα.

Συγνωμη αλλα θα ξεχασω και αυτα που ηξερα.

Διορθωστε με παρακαλω αν κανω λαθος.
Ισως δεν καταλαβα εγω καλα τη εννοουσε ο Ιασονας(moutralewn) ποιο πανω και ο persival.

Moutralewn
17-10-09, 09:21
Μίμη, δεν ξέρω ακριβώς γιατί χρησιμοποιούν άμμο θαλάσσης σε οικοδομές. Κάποιος της "δουλειάς" ίσως να μας διαφωτίσει.

Αύτο που ξέρω απο τον πεθερό μου που είναι της δουλειάς (οικοδόμος) είναι ότι την χρησιμοποιούν σε μονώσεις, ταράτσες, πλακάκια κλπ. Επίσης χρησιμοποιείται και χαλίκι θαλάσσης σε πολλές περιπτώσεις όταν "ρίχνεις πλάκα".

Πάντως οι μάντρες με οικοδομικά υλικά έχουν άμμο θαλάσσης. Έχω πάρει αρκετές φορές με κόστος 2-3€ το σακί. Και είναι όντως άμμος θαλάσσης....όχι κάτι άλλο.

persival
17-10-09, 09:54
Καλημέρα!

Η άμμος είναι θαλάσσης, απο την πλευρά μου δεν έχω αμφιβολία. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός που δούλευα ανα τους καιρούς σε οικοδομές πολλές κουβέντες απο τους "μαστόρους" σχετικά. Τώρα βέβαια γιατί την χρησιμοποιούν, αυτό δεν το ξέρω...

Στο θέμα τώρα, οι κιχλιδούλες δεν κάνουν κίνηση να ανέβουν στην επιφάνεια και να φάνε και το κακό είναι οτι σε αντίθεση με το μικρό ενυδρείο όπου τα flakes μετά απο λίγο πάνε κάτω, σε αυτό μένουν στην επιφάνεια (ίσως να φταίει και αυτή η ασπρίλα στην επιφάνεια) και έτσι μένουν νηστικά τα ψαράκια... Είναι επειδή ακόμη προσαρμόζονται στον νέο χώρο ή να ανησυχώ;
Επίσης, πήρα το 2217 στα χέρια μου και κατάλαβα οτι χωρίς να κάνω τροποποίηση στο ενυδρείο, δεν μπαίνει... είναι το ferplast cayman 110 με το εργοστασιακό καπάκι, καμιά ιδέα; Πρέπει να "σπάσω" το καπάκι;

Ευχαριστώ!

gmanes
17-10-09, 10:06
Καλημέρα!

Η άμμος είναι θαλάσσης, απο την πλευρά μου δεν έχω αμφιβολία. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός που δούλευα ανα τους καιρούς σε οικοδομές πολλές κουβέντες απο τους "μαστόρους" σχετικά. Τώρα βέβαια γιατί την χρησιμοποιούν, αυτό δεν το ξέρω...

Στο θέμα τώρα, οι κιχλιδούλες δεν κάνουν κίνηση να ανέβουν στην επιφάνεια και να φάνε και το κακό είναι οτι σε αντίθεση με το μικρό ενυδρείο όπου τα flakes μετά απο λίγο πάνε κάτω, σε αυτό μένουν στην επιφάνεια (ίσως να φταίει και αυτή η ασπρίλα στην επιφάνεια) και έτσι μένουν νηστικά τα ψαράκια... Είναι επειδή ακόμη προσαρμόζονται στον νέο χώρο ή να ανησυχώ;
Επίσης, πήρα το 2217 στα χέρια μου και κατάλαβα οτι χωρίς να κάνω τροποποίηση στο ενυδρείο, δεν μπαίνει... είναι το ferplast cayman 110 με το εργοστασιακό καπάκι, καμιά ιδέα; Πρέπει να "σπάσω" το καπάκι;

Ευχαριστώ!

Δοκίμασε να ταΐσεις κάτι σε pellets, που να βυθίζεται... Μικρά όμως για να μπορούνε να τα φάνε... Μπορεί να πάρει καιρό μέχρι να ξεθαρέψουν και να αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για φαγητό...
Για το φίλτρο, δεν το έχω δει το καπάκι αυτό αλλά μάλλον πρέπει να το κόψεις λίγο για να περάσουν οι σωλήνες...

ΜΙΜΗΣ
17-10-09, 11:40
Μίμη, δεν ξέρω ακριβώς γιατί χρησιμοποιούν άμμο θαλάσσης σε οικοδομές. Κάποιος της "δουλειάς" ίσως να μας διαφωτίσει.

Αύτο που ξέρω απο τον πεθερό μου που είναι της δουλειάς (οικοδόμος) είναι ότι την χρησιμοποιούν σε μονώσεις, ταράτσες, πλακάκια κλπ. Επίσης χρησιμοποιείται και χαλίκι θαλάσσης σε πολλές περιπτώσεις όταν "ρίχνεις πλάκα".

Πάντως οι μάντρες με οικοδομικά υλικά έχουν άμμο θαλάσσης. Έχω πάρει αρκετές φορές με κόστος 2-3€ το σακί. Και είναι όντως άμμος θαλάσσης....όχι κάτι άλλο.

Ιασονα σορι εχεις δικαιο.(και ο persival)
Οντος πουλανε και αμμο θαλασσης η μαντρες κατι που δεν το γνωριζα.
Εκανα μια συντομη αναζητηση στο Google και ειναι ετσι οπως τα λετε.
Και παλι σορι για την επιμονη μου.

persival
17-10-09, 19:15
Μερικές φωτογραφίες που κατάφερα να τραβήξω. Δεν είναι οτι καλύτερο αλλά ούτε καλός φωτογράφος είμαι, ούτε καλή κάμερα έχω :D

persival
19-10-09, 18:28
Γεια και πάλι,

Δεν ξέρω αν πρέπει να αρχίσω να ανυσυχώ... σχετικά με το τάισμα μιλάω, σήμερα πρόλαβα ανοιχτό το μαγαζί και πήρα pellets αλλά είχε μόνο μεγάλα. Έτσι τα έσπασα σε μικρά κομματάκια και δοκίμασα... τζίφος! όχι οτι δεν τρώνε, υπάρχει ακόμα αυτή η "γλίτσα" στην επιφάνεια και μέχρι κάτω έφτασαν 2 κομμάτια μεγαλύτερα απο τα υπόλοιπα τα οποία βέβαια δεν μπορούν να φάνε...
Αγόρασα και τα υλικά για να φτιάξω την συνταγή " http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=74008&postcount=20 " αλλά ποιος ξέρει αν θα πηγαίνει κάτω...

Καμια έξυπνη λύση;

Ευχαριστω

gmanes
19-10-09, 18:31
Καλησπέρα,

για να βυθιστούν μπορείς να τα μουλιάσεις πρώτα με νερό σε ένα κουταλάκι... αυτά που βυθίστηκαν τα έφαγαν ?

persival
19-10-09, 18:33
Αυτά που βυθίστηκαν δυστυχώς ήταν τόσο μεγάλα ώστε να μην μπορούν να τα φάνε... προσπάθησαν παντως...
θα κάνω τη δοκιμή με το μούλιασμα, ευχαριστώ φίλε!

gmanes
19-10-09, 18:38
Αφού προσπάθησαν όλα καλά :)
Απλώς σπάστη σε πολύ μικρά κομματάκια και όλα θα πάνε καλά !

persival
19-10-09, 19:03
Τζίφος...

Μερικά μικρά κομματάκια έφτασαν μέχρι κάτω, εμφανίστηκαν όμως μόνο τα μωρά και κάτι τσίμπισαν. Τα υπόλοιπα κρύβονται στις πέτρες... μετρήσεις κάνω σχεδόν κάθε μέρα, ούτε αμμωνία ούτε ΝΟ2 έχει σηκώσει, 0 και τα δύο...
Αρχίζω να προβληματίζομαι :smt009

Πως θα την ξεφορτωθώ αυτή τη γλίτσα είναι κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνω... :confused:

gmanes
19-10-09, 19:09
Έχεις αρκετή ανατάραξη στην επιφάνεια ?
Εξωτερικό φίλτρο έχεις ?

persival
19-10-09, 19:20
Ναι, ανατάραξη υπάρχει σε όλη την επιφάνεια. Προφανώς περισσότερη στην εξαγωγή του φίλτρου, εκεί που το νερό δεν έχει πιάσει αυτή τη γλίτσα.
Πριν βάλω τα ψαράκια είχα βάλει και 2 κυκλοφορητές μπας και την σπάσουν. Όσο δούλευαν, ξανά απο εκεί που πετούσαν το νερό ήταν "καθαρό" αλλά μόλις τους έβγαλα, μια απο τα ίδια.
Πριν 2 μέρες δοκίμασα και τραβούσα λίγο λίγο το νερό απο την επιφάνεια με ένα κυπελλάκι και έβγαλα περίπου 5 λίτρα νερό, περισσότερο για να το καθαρίσω απο την τροφή που έιχε μείνει εκεί και δεν πήγε κάτω και μετά μήπως και φύγει αυτό το πράμα... Αλλά ούτε και αυτό βοήθησε, να μην πω οτι τα έκανα χειρότερα, μιας και εκεί που τα ψαράκια ήταν την περισσότερη ώρα έξω, μετά απο αυτή την αλλαγή σχεδόν μόνιμα είναι κρυμμένα...
Το φίλτρο προς το παρών είναι εσωτερικό (900 lt/h) μέχρι να βρω έναν τρόπο να εγκαταστήσω το 2217 αφού πρέπει να "κόψω" το καπάκι και δεν τα έχω καταφέρει ακόμη...

Roussaks
20-10-09, 07:56
Καλημερα, αεραντλια εχεις;
Εγω τα ταιζω 3 διαφορετικες τροφες πρωι - μεσημερι βραδυ
Η μια ειναι φυλλαρακι , εμενα ανεβαινουν στην επιφανεια , η αλλη χορταρακι για τον πλακοστομο αλλα της αλλαζουν τα πεταλα και η τριτη μικροι κοκκοι που με την βοηθεια της αεραντλιας ,εκει που κανει φυσαλιδες , παει στον πατο... δοκιμασε να την βουτηξεις εσυ μεσα ,δλδ να βαλεις στο χερι σου την ποσοτητα και να το βυθισεις μες στο νερο .
Εμενα παντως μολις ξεθαρεψαν ερχονταν στο τζαμι σε καθε κινηση του χεριου μου!!!

persival
20-10-09, 22:08
Καλημέρα!

Όχι, αεραντλία (αν και έχω) δεν την έβαλα. Αν είναι χρήσιμη όμως, να την βάλω. Όχι άμεσα, όταν με το καλό καταφέρω να βάλω το εξωτερικό φίλτρο γιατί δεν θέλω να τα τρομάξω περισσότερο...
Εχτές πήγα σε κάποιον φίλο που έχει μικρά πέλλετς και πάλι καλά, τα περισσότερα κατέβηκαν και κάτι τσίμπησαν. Θα ακολουθήσω τη συμβουλή του gmanes και σε συνδυασμό με τα φυλλαράκια ελπίζω να πάνε όλα καλά... Εν τέλει αν πεινάσουν τόσο πολύ, δεν θα κάνουν την κίνηση να ανέβουν;

Και πάλι καλημέρα :)
-------------------------
Καλά νέα!

Έφτιαξα την συνταγή που βρήκα (και ανήκει στο μέλος mmbuna, http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=132153&postcount=10 ) κατά προσέγγιση τα μισά υλικά, έβαλα πριν απο λίγο και επιτέλους, μετά την 1η μέρα τα είδα και τα 6 :) , έστω και για λίγο...
Βυθίζεται μια χαρά και προφανώς την λατρεύουν!

Έκανα και μια μικρή αλλαγή νωρίτερα (περίπου 20%) αλλά η ασπρίλα εκεί...

Επίσης παρήγγειλα και τα Maingano (~3-4cm) και λογικά θα τα έχω κατά το τέλος της εβδομάδας.

Αυτό που μένει είναι να βρω τρόπο να βάλω το εξωτερικό φίλτρο και για την ώρα είμαι κομπλέ...

gmanes
20-10-09, 22:12
Τέλεια!
Προσπάθησε όμως να τους μάθεις να τρώνε και ξηρές τροφές, για πολλούς και διάφορους λόγους...

Με το καπάκι, αν μπορώ να βοηθήσω πες μου ;)

persival
20-10-09, 22:29
Πίστεψέ με κι εγώ θα το ήθελα να μάθουν να τρώνε και φυλλαράκια. Βλέπεις την περίοδο των γιορτών θα λείψω καμιά 15αριά μέρες και δεν έχω βρει εναλλακτική εκτός από ταΐστρα... Αφού όμως μένουν στην επιφάνεια και δεν πάνε κάτω... ελπίζω να φύγει αυτό το πράμα και αυτά να μάθουν να ανεβαίνουν ψηλά... Τώρα που θα αποκτήσουν και παρέα πιστεύω να τα "ξεσηκώνουν" λίγο...

Τώρα για το καπάκι, αρχικά να σε ευχαριστήσω πολύ για την προθυμία σου!
Βασικά δεν έχω ιδέα πως να το κάνω χωρίς να το καταστρέψω... Βλέπεις το χέρι μου δεν "πιάνει" σε τέτοιο βαθμό, για ιδιοκατασκευές δηλαδή... άσε που δεν έχω και εργαλεία και δεν ξέρω καν τι χρειάζομαι, πολύ μπέρδεμα!

Αν σε βάλει ο δρόμος προς Άγιο μεριά... :D

gmanes
20-10-09, 22:47
Χμ... ήλπιζα ότι το ενυδρείο είναι στο Ηράκλειο :):):)
Κάποια στιγμή λογικά θα με βγάλει ο δρόμος μου, αλλά είναι κρίμα να έχεις το φίλτρο και να κάθεται... Εσύ έρχεσαι Ηράκλειο ?
Μπορείς να φέρεις μόνο το καπάκι και να το φτιάξουμε...

persival
20-10-09, 23:00
Έρχομαι Ηράκλειο, σχεδόν κάθε εβδομάδα.
Λογικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έρθω πάλι, εκτός των άλλων θα πρέπει να πάρω τα ψαράκια απο το λιμάνι...
Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο μπορώ να το αφαιρέσω, είναι πολύ παράξενο πράμα... Είναι το cayman 110 και το καπάκι στηρίζεται σε ένα κομμάτι πλαστικό που είναι "κουμπωμένο" πάνω στη γυάλα... Το σημείο που ενώνονται είναι κρυμμένο... άσε σου λέω μπέρδεμα :smt120
Θα κάνω μια απόπειρα αν προλάβω αύριο να δω αν μπορέσω να το βγάλω και ο Θεός βοηθός!

persival
22-10-09, 18:20
Καλησπέρα,

Σήμερα ξημερώματα πήγα στο λιμάνι και πήρα τα maingano. Κατά τις 8 το πρωί τα έκανα προσαρμογή και έμοιαζαν όλα να είναι εντάξει. Πριν λίγο γύρισα απο τη δουλειά και το ένα έχει διαφορετική συμπεριφορά απο τα υπόλοιπα, στην αρχή το βρήκα κατακόρυφα σε μια απο τις γωνίες του ενυδρείου, ενώ ακόμη και τώρα παραμένει αρκετά ψηλά, ψηλότερα απο όλα τα υπόλοιπα, νωχελικό, περισσότερο επιπλέει παρά οτιδήποτε άλλο... έριξα λίγη τροφή, αλλά περισσότερο τρόμαξαν παρά κυνήγησαν το φαγητό.

Ορίστε και μερικές φωτογραφίες, μετρήσεις θα κάνω σε λίγο. (Είναι αυτό που είναι μόνο του στη φωτογραφία)

Μετρήσεις:
Ph: 8
Kh: 12
Gh: 20
N02: 0
NH3/4: 0
N03: περίπου 10mg/l (Το περίπου γιατί είναι της σέρα όπου κίτρινο=0 και πορτοκαλί=10 και είναι κάτι ενδιάμεσο, περισσότερο προς το πορτοκαλί)

Roussaks
23-10-09, 10:19
Το ιδιο μου εκανε ενας Λαμπιδοχρομις εμενα , που καναμε περιπου 4 ωρες για να το βαλουμε στο ενυδρειο . Ηταν για καμποσες μερες οπου τον παει το ρευμα καποιες στιγμες πλαγιαζε ,και περιμενα το μοιραιο , αλλα τελικα συνηλθε και εχει γινει ενα απο τα πιο δραστηρια ψαρια του ενυδρειου!

Υ.Γ δεν θελω να σε παρω στον λαιμο μου ομως

persival
25-10-09, 23:40
Εδώ είμαστε και πάλι!

Σο φαρ σο γκουντ. Το ψαράκι αν και ακόμη μου φαίνεται πιο ήσυχο απ' ότι τα άλλα, έχει βελτιωθεί αρκετά. Και την επόμενη μέρα ήταν στην ίδια φάση αλλά τώρα πλέον φέρεται σχεδόν όπως και τα υπόλοιπα.
Η σημερινή ερώτηση έχει να κάνει με τις πέτρες οι οποίες σήμερα (ξαφνικά) έβγαλαν κάτι σημαδάκια, καφέ ανοιχτού χρώματος. Είναι η (επιθυμητή απ' ότι έχω καταλάβει) άλγη, ή κάτι άλλο το οποίο θα πρέπει να με κάνει να ανησυχώ;

Ευχαριστώ!

gmanes
25-10-09, 23:43
Καφέ άλγη είναι, μη σε αγχώνει :)
Σε λίγο καιρό θα γίνουν ολόκληρες έτσι...

persival
25-10-09, 23:53
Χαίρομαι :D

Μην νομίζεις οτι σε έχω ξεχάσει ή οτι θα γλιτώσεις (χεχεχεχε)
Απλά δεν έμεινε χρόνος να δοκιμάσω να ξηλώσω το καπάκι (και όλα τα καλώδια αφού απο εκεί παίρνει ρεύμα εκτός απο τις λάμπες και το φίλτρο).

Να είσαι καλά!

persival
09-11-09, 23:13
Ένα μικρό update:

1. Όλα φαίνεται να προχωράνε καλά, κανένα αξιοσημείωτο πρόβλημα ως τώρα.
Κάποιες μέρες ταίζω μόνο μια φορά και τότε βγαίνουν όλα έξω, τουλάχιστον να κάνω "απογραφή" :)
2. Το "νωχελικό" μαινγκάνο είναι πλέον εντάξει, κρύβεται δηλαδή σχεδόν πάντα, όπως και τα άλλα δυο μικρά όταν κάνει την εμφάνιση του ο μεγάλος "μαινγκανος".
3. Οι πέτρες άλλαξαν χρώμα, το καφέ χρώμα μειώθηκε αισθητά και την παρουσίασή του έκανε το πράσινο χρώμα, κάτι σαν μούχλα. Επισυνάπτω φώτος,είναι λογικό κι αυτό;
4. Το εξωτερικό φίλτρο δεν αξιώθηκα ακόμη να προσπαθήσω να το βάλω :smt084

Roussaks
10-11-09, 10:23
Ωραιοοοοο.... αντε και στα δικα μου

stdev
10-11-09, 13:40
Πολύ ωραίο τπ νέο σου ενυδρείο!! Τώρα έκατσα και διάβασα όλες τις απαντήσεις σε αυτό το πόστ!!!
Συγχαρητήρια!!!! :p:p
Εννοείται ότι το επόμενο ενυδρείου μου.... όταν γίνει.... θα είναι αφρικάνες!!
Και χαίρομαι που αρκετοί συντοπίτες μου πλέον ασχολούνται ώστε να με βοηθήσουν όταν έρθει η ώρα!!!
Και πάλι μπράβο...πολύ ωραίο!!

ΥΓ. Θα τα πούμε και από κοντά εμείς....τα είπαμε αυτά! Στα μέρη μου είσαι!! ;):cool:

Κλεόβουλος
10-11-09, 13:49
:smt041ωραίος!
Για βάλε και το εξωτερικό

persival
10-11-09, 14:33
Ευχαριστώ πολύ παιδιά!!! με φτιάξατε πάλι!
Αν και έχει ακόμη δουλίτσα το ενυδρείο για να γίνει πιο "όμορφο"... Τώρα περιμένω και 1-2 βαλισνέριες να προσθέσω. Για το εξωτερικό φίλτρο έχω την δυσκολία με το καπάκι του Cayman.
Roussaks άντε, περιμένω να δω το δικό σου!
stdev, απο σένα περιμένω τηλέφωνο για καφέ! και εννοείται οτιδήποτε χρειαστείτε και μπορώ, είμαι εδώ!

Με την παράξενη πρασινάδα δεν είδα κανένα σχόλιο, άρα δεν είναι πρόβλημα φαντάζομαι.

Roussaks
10-11-09, 14:36
Stdev ειναι λογικο να ασχολουμαστε με αφρικανες , αφου ειναι διπλα μας , μαλλον κατω απο εμας !!!

gmanes
10-11-09, 14:51
Για το εξωτερικό φίλτρο έχω την δυσκολία με το καπάκι του Cayman.

Τελικά δε κατάφερες να το βγάλεις, η απλώς δεν έχεις βρει το χρόνο ακόμα ??

persival
10-11-09, 15:10
Τελικά δε κατάφερες να το βγάλεις, η απλώς δεν έχεις βρει το χρόνο ακόμα ??

Στην ουσία ασχοήθηκα πολύ λίγο, σήκωσα εύκολα ψηλά τα χέρια. Σήμερα είμαι αποφασισμένος όταν γυρίσω στο σπίτι να κάνω οτι περνάει απο το χέρι μου για να το ξηλώσω...

persival
14-11-09, 22:40
Επιτέλους μπήκε και το 2217, ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Προστέθηκαν και βαλισνέριες (2 γλαστράκια, ευχαριστώ Roussaks!)
Αν τη βγάλουν "καθαρή", θα βάλω και καμμιά ανούμπια.

Ερώτηση: Εκτός του να αφήσω και τα 2 φίλτρα (εσω & εξω) να δουλεύουν παράλληλα για 1-2 μήνες, δεν γίνεται απλά να το μπολιάσω για να επιταχύνω την διαδικασία;

persival
15-12-09, 19:42
Επανέρχομαι μετά από περίπου ένα μήνα στο θέμα :)

Οι πέτρες έχουν γίνει πρασινόμαυρες, γεμάτες άλγη. Τα ψαράκια, μεγαλώνουν. Τώρα 1-2 μέρες παρατηρώ έντονους "τσαμπουκάδες" στα μαινγκάνο και 2 απο αυτά πάνε και κάθονται πάνω/πίσω απο το spraybar.
To Σάββατο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αφαιρέσω το εσωτερικό φίλτρο και θα προσθέσω περισσότερες πέτρες, μήπως και πλέον οι κρυψώνες δεν τους αρκούν.
Μια ερώτηση που έχω να κάνω, είναι σχετικά με ένα απο τα labido. Το συγκεκριμένο το έχω από "μωρό", περίπου 2cm, όπως και άλλα 2. Από την πρώτη στιγμή ξεχώριζε, λόγω του χρώματος, είναι περισσότερο άσπρο παρά κίτρινο. Δεν λέω ότι δεν "κιτρινίζει" καν, όμως δίπλα στα άλλα είναι σαν άσπρο. Πίστευα οτι καθώς θα μεγάλωνε θα ερχόταν στα "ίσια" του, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Είναι λογικό αυτό; Υπάρχουν δηλαδή πολύ "ξεθωριασμένα" labido?
Επισυνάπτω και μια φωτογραφία, συγνώμη για την ποιότητα αλλά... δεν γίνεται και αλλιώς! :)

Κλεόβουλος
15-12-09, 20:05
Οι "τσαμπουκάδες" των αρσενικών maingano είναι φυσιολογικοί απέναντι στα κατώτερα στην ιεραρχία αρσενικά αλλά και προς τα θηλυκά που τα πιέζουν για ζευγάρωμα(φτιάξε κι άλλες κρυψώνες).
Τα ξεθωριασμένα Labidochromis είναι χρωματικά εκφυλισμένοι απόγονοι ή αποτέλεσμα προγενέστερης διασταύρωσης με διαφορετική χρωματική ποικιλία.
Δες κι εδώ:
http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1667

persival
15-12-09, 20:17
Αρκετά ενδιαφέρον, ευχαριστώ!
Τουλάχιστον τώρα ξέρω.
Κρυψώνες θα φτιαχτούν, ο αρσενικός πάντως είναι ένας, πάντα σύμφωνα με το μαγαζί που τα πήρα. Άφησε μόνο 1% πιθανότητα να γίνει λάθος. Ελπίζω μέχρι το Σάββατο να μην γίνει καμιά στραβή.
Θα ανεβάσω και φώτος μετά την αλλαγή.

thanks!

persival
27-01-10, 11:22
Το ενυδρείο βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή, έχουμε αποφασίσει με τον φίλο Gmanes να το κάνουμε πιο όμορφο στο μάτι και με περισσότερες κρυψώνες. Μέχρι όμως να μαζευτούν τα απαραίτητα υλικά, να ξηλωθεί και να στηθεί απο την αρχή, είναι σε μεταβατικό στάδιο.
Εχτές, και ενώ ήταν η μέρα νηστείας, το κοιτούσα και προσπαθούσα να φανταστώ πως θα το κάνουμε, ώσπου κάποια στιγμή είδα κάτι να κινείται, μικρό σε μέγεθος, πλησιάζω, και τι να δω;
Αυτό που θα δείτε και στις εικόνες, όσο φαίνεται βέβαια...
Ένα μόνο, και πιθανότατα συνέβη κατά την 15ήμερη απουσία μου...
Περιττό να σας πω πόσο χάρηκα μιας και έγινε ενώ δεν το περίμενα γιατί ούτε σημάδια είχα δει, ούτε προσπάθησα να βοηθήσω, και πίστευα οτι τα ψαράκια είναι ακόμα μικρά για τέτοια πράγματα...

giannisqq
27-01-10, 12:55
να σου ζησει φιλε μου,κουκλι ειναι:smt041:smt041

Κλεόβουλος
27-01-10, 12:57
:smt041Μπράβο!
Κατπληκτικά μωρά και πέρνουν τα χρώματα τους πολύ γρήγορα.
Μπορεί να έχει κι άλλα που δεν τα βλέπεις.Μη βιάζεσαι να ξεστήσεις τώρα,περίμενε να μεγαλώσουν λίγο:)

persival
27-01-10, 13:03
Ευχαριστώ, να είστε καλά!

@Κλεόβουλος: Δεν νομίζω οτι μου αξίζει μπράβο, Ειλικρινά δεν έκανα τίποτα, απλά συνέβη! Αλήθεια, για πόσο το "κόβεις" να είναι; Μπορεί να είναι και 1 μήνα και να μην το είδα νωρίτερα... Μακάρι να είναι και άλλα μέσα, όντως πολύ όμορφο και με έντονα χρώματα απο τώρα.
Πόσο λες να περιμένω πριν ξεστήσω; είναι σε άθλια εμφανισιακά κατάσταση, οι πέτρες πρασινόμαυρες απο την άλγη και τελικά η άμμος που χρησιμοποίησα πρέπει να είναι η αιτία που όλα μέσα μοιάζουν σαν σκονισμένα, άσχημη εικόνα...
Απο τάισμα; οτι έδινα να δίνω; θέλει κάτι συγκεκριμένο ο μπόμπιρας;

Κλεόβουλος
27-01-10, 13:15
Υπολογίζω να είναι 15-20 ημερών το μωρό.
Τρώει σίγουρα απο την άλγη αλλά ρίχνε φυλλαράκι τριμμένο όταν ταίζεις και τα υπόλοιπα.
Άστο κάνα μήνα ακόμα να "θρέψει" πριν ξεστήσεις(είσαι λίγο τελειομανής?:)).
Για να γεννήσουν πάντως οι συνθήκες είναι καλές και επειδή το είχες παραμελημένο 15 μέρες βρήκαν ευκαιρία, καθότι οι θηλυκές είναι λίγο ντροπαλές και αν τρομάξουν τρώνε το γόνο.

panos1972
27-01-10, 13:24
Το ενυδρείο βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή, έχουμε αποφασίσει με τον φίλο Gmanes να το κάνουμε πιο όμορφο στο μάτι και με περισσότερες κρυψώνες. Μέχρι όμως να μαζευτούν τα απαραίτητα υλικά, να ξηλωθεί και να στηθεί απο την αρχή, είναι σε μεταβατικό στάδιο.
Εχτές, και ενώ ήταν η μέρα νηστείας, το κοιτούσα και προσπαθούσα να φανταστώ πως θα το κάνουμε, ώσπου κάποια στιγμή είδα κάτι να κινείται, μικρό σε μέγεθος, πλησιάζω, και τι να δω;
Αυτό που θα δείτε και στις εικόνες, όσο φαίνεται βέβαια...
Ένα μόνο, και πιθανότατα συνέβη κατά την 15ήμερη απουσία μου...
Περιττό να σας πω πόσο χάρηκα μιας και έγινε ενώ δεν το περίμενα γιατί ούτε σημάδια είχα δει, ούτε προσπάθησα να βοηθήσω, και πίστευα οτι τα ψαράκια είναι ακόμα μικρά για τέτοια πράγματα...

Να σου ζήσουν τα πιτσιρίκια! Όμορφαααααα!!!!!

persival
27-01-10, 13:33
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση Κλεόβουλε, και σένα Πάνο για τις ευχές :) Ένα είδα και ελπίζω να είναι και άλλα κάπου κρυμένα!

Κάθε άλλο παρά τελειομανής είμαι... Έχω και μάρτυρα :D
Το μόνο που με αγχώνει είναι μη τυχών και δεν έχουν πολλές κρυψώνες, η εικόνα που παρουσιάζει είναι το λιγότερο που με απασχολεί... Άρα πιθανότατα θα ακούσω την συμβουλή σου και θα περιμένω εφόσον αυτό είναι το σωστό...

persival
09-02-10, 16:17
Πέρασαν μερικές μέρες και σήμερα ανακάλυψα άλλο ένα "Μαινγκανάκι" :)
Τόσο μικρό που δεν έχει πάρει χρώμα ακόμη, ίσα που διακρίνεται το μπλε - μαύρο. Αυτό σημαίνει ότι είναι από άλλη γέννα;;; Η μπορεί από την ίδια γέννα να εκκολάφτηκε τόσο αργότερα;
Δυστυχώς δεν έχω καλή κάμερα για να φανεί σε φωτογραφία, είναι όμως στο 1/3 ή 1/4 από το άλλο μικρό!
Ενθουσιάστηκα πολύ αν και θα πρέπει να περιμένει ακόμη περισσότερο η "ανακαίνισή" ...

Κλεόβουλος
09-02-10, 19:45
'Ισως είναι απο την ίδια γέννα-όταν τα αφήνει η θηλυκιά έχουν εκκολαφθεί όλα,μερικά όμως μπορεί να είναι μικρότερα σε ανάπτυξη.
Ρίχνε τριμμένο φυλλαράκι ή baby food 3-4 φορές τη μέρα να βρίσκουν να τρώνε και μην παραμελείς τις εβδομαδιαίες αλλαγές νερού.

persival
09-02-10, 22:35
Συνεχίζοντας να παρατηρώ το ενυδρείο, είδα άλλο ένα μικρό, στο μέγεθος του 2ου, δηλαδή πολύ μικρό... κάτι μου λέει πως είναι άλλη γέννα και αυτή τη φορά ίσως να είναι περισσότερα! Βάζω και φώτο, ελπίζω να μπορείτε να το δείτε :)

Κάτι άλλο το οποίο παρατήρησα, είναι ότι ένα από τα ενήλικα, έχει κάτι σημάδια, σαν μαύρες κουκίδες κάτω από τα μάτια και το στόμα... σημάδια που δεν τα έχουν τα άλλα, βάζω και από αυτό μια φώτο αν και πολύ δύσκολα διακρίνονται τα σημάδια λόγω χαμηλής ποιότητας. Ελπίζω να μην είναι κάτι δυσάρεστο που θα μου κλέψει την χαρά της γέννας...

Edit: μάλλον βιάστηκα να τρομάξω; Όλα τα μαινγκάνο έχουν στο κάτω μέρος τους μαύρες κουκίδες, απλά σε δύο (και όχι ένα) φαίνονται και στην περιοχή γύρω απο το στόμα επειδή είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμα...

persival
03-03-10, 22:49
Επιτέλους, με την αμέριστη βοήθεια του φίλου Gmanes, την Κυριακή έγιναν οι πολυπόθητες αλλαγές και πλέον το ενυδρείο είναι και ευπαρουσίαστο :)

Παραθέτω μερικές φωτογραφίες για απόψεις. Επίσης, 2 ερωτήσεις. Σε μια από τις φώτο φαίνονται τα maingano και τα μαύρα σημάδια έχουν πληθύνει... Δυστυχώς αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το φλας, αλλιώς δεν φαινόταν... Για πείτε μου βρε παιδιά, λογικό είναι; Πρέπει μήπως να κάνω κάτι; Σημερινές μετρήσεις: PH:8.0, No2:0, No3:10, NH4/NH3:0
H δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το χρώμα τους γενικότερα, δεν είναι όσο έντονο ήταν, έχει μήπως να κάνει με το γεγονός ότι πλέον το χρώμα είναι σχεδόν λευκό ενώ πριν πολύ σκούρο;

Ευχαριστώ!

ΥΓ> Οι ανούμπιες θα πάνε πίσω, απλά επειδή είναι γεμάααατες άλγη από πριν, τις έχω εκεί να παρακολουθώ πως θα πάνε.

Κλεόβουλος
04-03-10, 08:44
Τι τροφή ταίζεις?

persival
04-03-10, 08:51
Ως επί το πλείστον δίνω τα pellets sera granugreen και spirulina flakes ocean nutricion. Έχω και άλλες (hikari, o.s.i., omega one, όλες pellets) τις οποίες όμως τις δίνω αραιά και που. Την dyi που είχα φτιάξει την έχω σταματήσει εδώ και καιρό.

Κλεόβουλος
04-03-10, 09:02
Γνώμη μου είναι να σταματήσεις για λίγο καιρό την σπιρουλίνα εντελώς.
Έχω παρατηρήσει (και άλλοι)τουλάχιστον στα Labidochromis ότι εμφανίζουν μαύρα στίγματα όταν τρέφονται με σπιρουλίνα.
Αν δεν φύγουν τότε μάλλον είναι αυτό που λέγεται black spot(λάρβες κάποιου εξωπαράσιτου).Κάνε μια αναζήτηση στο google.

persival
04-03-10, 09:08
Θα το ψάξω, ευχαριστώ. Έχεις να προτείνεις κάποια συγκεκριμένη τροφή στο μεταξύ;
Πάντως μόνο τα Melanochromis Cyaneorhabdos τα έχουν τα σημάδια, τα Labidochromis είναι μια χαρά το χρώμα τους (φτου φτου).

Roussaks
04-03-10, 09:22
Ωραιοοοοοοο....με ψηνεις να του αλλαξω και γω την αμμο!
Αλλα που πηγε η πρασιναδα(αλγη) ;;; πες μου οτι τις καθαρισατε μια μια !!!

drak7family
04-03-10, 09:55
Επιτέλους, με την αμέριστη βοήθεια του φίλου Gmanes, την Κυριακή έγιναν οι πολυπόθητες αλλαγές και πλέον το ενυδρείο είναι και ευπαρουσίαστο :)

Παραθέτω μερικές φωτογραφίες για απόψεις. Επίσης, 2 ερωτήσεις. Σε μια από τις φώτο φαίνονται τα maingano και τα μαύρα σημάδια έχουν πληθύνει... Δυστυχώς αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το φλας, αλλιώς δεν φαινόταν... Για πείτε μου βρε παιδιά, λογικό είναι; Πρέπει μήπως να κάνω κάτι; Σημερινές μετρήσεις: PH:8.0, No2:0, No3:10, NH4/NH3:0
H δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το χρώμα τους γενικότερα, δεν είναι όσο έντονο ήταν, έχει μήπως να κάνει με το γεγονός ότι πλέον το χρώμα είναι σχεδόν λευκό ενώ πριν πολύ σκούρο;

Ευχαριστώ!

ΥΓ> Οι ανούμπιες θα πάνε πίσω, απλά επειδή είναι γεμάααατες άλγη από πριν, τις έχω εκεί να παρακολουθώ πως θα πάνε.

:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041: smt041
το καθαρισες????????????????????????

persival
04-03-10, 11:07
Επέστρεψα τις πέτρες που είχα στην παραλία και πήρα καινούριες ;)

stdev
04-03-10, 14:54
Οι πέτρες είναι από Πλάκα!!!

persi
θα σου πω ότι υπάρχει ένα μέρος το οποίο έχει ΤΕΛΕΙΕΣ πέτρες (φυσικά ασβεστολιθηκές, τσεκαρισμένες από μέναμε οξύ), διαφόρων χρωμάτων (άσπρες, κόκκινες και πολλές ακόμα αποχρώσεις), σχημάτων, μεγεθών κτλ κτλ!! :rolleyes::rolleyes:
Όλα αυτά όχι πολύ μακριά από Πλάκα. Περιοχή Βλυχάδια κάτω από τις Σέλες. Δεν ξέρω αν γνωρίζεις! :p

Τώρα μπορεί η πληροφορία να είναι άσκοπη, εγώ όμως όφειλα να σε "ξεσηκώσω" μιας και είσαι του νταμαριού... εγώ όταν βάλω κιχλίδες από κει θα πάρω πέτρες!! ;)

persival
04-03-10, 15:48
Κώστα ευχαριστώ, τώρα είδα το σχόλιο :)
Για την άμμο, δεν ξέρω τι έχεις μέσα εσύ αλλά η δική μου ήταν σκέτη αποτυχία...

Σταύρο ναι, απο Πλάκα είναι... Ακουστά την έχω την περιοχή αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω πάει... θα την έχω στα υπόψιν για την επόμενη αλλαγή :)

Μπορείτε και οι δύο όποτε θέλετε να έρθετε για καφέ, να το δείτε και με την ησυχία σας ;)

Για τα maingano ή την τροφή καμία άποψη;

persival
12-04-10, 18:44
Εχτές είχαμε και γέννα από Labidochromis :smt020 Μέχρι 3 είδα, ελπίζω να είναι περισσότερα και να την βγάλουν "καθαρή"!
Τουλάχιστον τα ψαράκια είναι καλά!
Και λέω τουλάχιστον τα ψαράκια, γιατί δεν πάει πολύς καιρός και οι πέτρες και πάλι σχεδόν μαύρισαν :( Αυτή τη φορά δεν έχουν τη "λασπώδη" μορφή που είχαν πριν και σ'αυτό προφανώς βοηθάει η ποιότητα της άμμου.
Δεν ξέρω τι φταίει ρε παιδιά, την πρώτη φορά πίστεψα ότι φταίει ο φωτισμός (2χ 38w T8, τουλάχιστον 2 χρόνια χρησιμοποιημένες) και έτσι "κρύφτηκε" η μια λάμπα, όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Αυτή τη φορά πάντως δεν σκοπεύω να τις αλλάξω ξανά. Θα προσθέσω μερικές ακόμη μιας και αυξάνεται ο πληθυσμός για να δημιουργηθούν περισσότερες κρυψώνες...

Κλεόβουλος
12-04-10, 20:05
Γιατί αγχώνεσαι με τις άλγες?Είναι και πηγή τροφής για τα ψαράκια.
Πάντως αν θέλεις βάλε κάνα σαλιγκαράκι zebra neritina να στο κάνει λαμπίκο:D

persival
12-04-10, 20:10
Δεν θα τα "καθαρίσουν" τα σαλιγκαράκια οι κιχλίδες πιο πριν; :grin:
Όχι τίποτα άλλο, τις έχω "εκπαιδεύσει" με τους γνωστούς λαθρεπιβάτες που έχω σε μεγάλες ποσότητες...

Κλεόβουλος
12-04-10, 20:30
Τα συγκεκριμμένα δεν καταλαβαίνουν τίποτα:)
Εγω σκέφτομαι να τα βγάλω γιατί το έκαναν σαν νεοστημένο:grin:

persival
12-04-10, 20:51
Μπορεί να το δοκιμάσω τότε :)
Πάντως τόση μαυρίλα, θα χρειαστεί στρατός ολόκληρος για να καθαρίσει :D

Τα αυγουλάκια των ζεμπρα τα τρώνε οι κιχλίδες;

Κλεόβουλος
13-04-10, 20:35
Τα αυγουλάκια των ζεμπρα τα τρώνε οι κιχλίδες;

Αν τα βρουν:D

lingistis
15-04-10, 19:03
Τα στίγματα στα maingano είναι από την τροφή... τρώνε πολύ σπιρουλίνα ;)

persival
15-04-10, 19:06
Τώρα είναι καλύτερα Γιάννη, έχω κόψει εδώ και καιρό την πολύ σπιρουλίνα.
Φαντάζομαι έφταιξε και το ότι έκανα και τις αλλαγές στο ενυδρείο και τα είχα σε λεκάνη μερικές ώρες.
Τώρα έχουν φύγει σχεδόν όλα τα στίγματα.