Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : αλλαγές νερού

karxarini
22-09-09, 10:44
Αν απο άποψη ph και σκληρότητας το νερό βρύσης είναι οκ , μπορώ να το βαζω και απο θερμοσίφωνα
για να είναι σε κατάλληλη θερμοκρασία?

επίσης με συχνες τις αλλαγές νερού γλυτώνω την ανάγκη για λιπάσματα σε φυτεμένο με φυτά μετριων απαιτήσεων?

(http://www.enydriofilia.net/forum/report.php?f=49&p=28155)

Kotsos
22-09-09, 11:44
Αν απο άποψη ph και σκληρότητας το νερό βρύσης είναι οκ , μπορώ να το βαζω και απο θερμοσίφωνα

επίσης με συχνες τις αλλαγές νερού γλυτώνω την ανάγκη για λιπάσματα σε φυτεμένο με φυτά μετριων απαιτήσεων?

http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=21384&highlight=%E8%E5%F1%EC%EF%F3%DF%F6%F9%ED%E1

Τα φυτά μέτριων απαιτήσεων που θες να βάλεις χρειάζονται ελάχιστα λιπάσματα... Νομίζω είναι πιο εύκολο να ρίχνεις λίπασμα απο το να κάνεις αλλαγή..;)

aquaman
22-09-09, 11:44

Για το θερμοσίφωνα νομίζω δεν υπάρχει πρόβλημα - πολλοί το χρησιμοποιούν αυτό το "σύστημα" (κι εγώ μαζί τους). Απλά να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία ώστε να είναι ίδια με αυτή του ενυδρείου, μετρώντας με ένα θερμόμετρο.

Για το αν οι αλλαγές νερού σε απαλλάσουν από τη χρήση λιπασμάτων δεν είμαι σίγουρος, αλλά εξαρτάται από τα φυτά; Το νερό της βρύσης σου δεν έχει μακρο-στοιχεία όπως Ν,P,K. Αν έχεις φυτά που τρέφονται από τη ρίζα κυρίως μπορεί να κάνεις δουλειά μόνο με ταμπλέτες (ή υπόστρωμα αν έχεις).

Γράψε τι φυτά έχεις, μήπως κάποιος πιό έμπειρος μπορεί να σου πει συγκεκριμένα.

karxarini
22-09-09, 12:10
ευχαριστώ παιδιά
η αλήθεια ειναι οτι δεν εχω στήσει το ςνυδρείο ακόμα:rolleyes::rolleyes::smt020:smt020
αλλα.... όσο αυτο είναι στη διαδρομη και έρχεται εγω ψήνομαι και ψαχνομαι να δω που θα το βάλω και πως ;)
(παει η εξεταστική :()

πάντως θα βαλω σίγουρα ανούμπιες, κερατόφυλο
και αν βρω Echinodorus 'Ozelot' και Egeria densa

aquaman
22-09-09, 12:15
ευχαριστώ παιδιά
η αλήθεια ειναι οτι δεν εχω στήσει το ςνυδρείο ακόμα:rolleyes::rolleyes::smt020:smt020
αλλα.... όσο αυτο είναι στη διαδρομη και έρχεται εγω ψήνομαι και ψαχνομαι να δω που θα το βάλω και πως ;)

Καλά κάνεις και τα σκέφτεσαι από την αρχή. Τα φυτά που λες είναι όντως εύκολα, με αυτά ξεκίνησα κι εγώ. Να ξέρεις ότι το κερατόφυλο παίρνει τα πάνω του όταν έχεις αρκετά νιτρικά (το σκέτο νερό χωρίς λίπασμα μάλλον δε θα σε καλύπτει). Επίσης ο ozelot μεγαλώνει αρκετά (εμένα έφτασε 50εκ ύψος) αν τον αφήσεις, και θα βοηθηθεί πολύ με καμμιά ταμπλέτα λιπάσματος από κάτω.

karxarini
22-09-09, 13:13
κατι ψιλοάσχετο με το Post... αφου τα φυτά χρειάζονται νιτρικά για να παρουν τα πάνω τους... τα οποία νιτρικά εχουν και τα λιπάσματα αποτι κατάλαβα ...
γιατί γίνεται τετοιος καβγάς με το φίλτρο και το στρώσιμο;

george
22-09-09, 13:17
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13655

gangster95
22-09-09, 13:19
ευχαριστώ παιδιά

ρε συ γιατι δεν βαζεις εναν θερμοστατη να εισαι οκ?;)

karxarini
22-09-09, 15:35
ευχαριστώ πολυ παιδιά
ο θερμοστάτης θελει δικό του κουβά και υπομονή να ζεστανει το νερό (που δεν εχω ;))
τυχαινει το ενυδρειο να ειναι εξω απο πόρτα τουαλέτας ... οπότε το ζεστο νεράκι του θερμοσίφωνα βολεύει πολύ ,μιας και θα το ριχνω απευθείας απο τη βρύση

Κλεόβουλος
22-09-09, 16:55
Χωρίς να ξεχνάς το αντιχλώριο βέβαια ε?;)
Άντε καλή αρχή.

karxarini
22-09-09, 17:20
μμμ ? αντιχλώριο? έιναι απαραίτητο? νομίζω οτι το νερό εδω στο νησί δεν εχει αισθητές ποσότητες χλωρίου μέσα (απτη γευση δηλαδη :grin: )... αν και οι περισσότεροι δεν το πινουν λογω σκληρότητας.

harris samos
22-09-09, 17:46
μμμ ? αντιχλώριο? έιναι απαραίτητο? νομίζω οτι το νερό εδω στο νησί δεν εχει αισθητές ποσότητες χλωρίου μέσα (απτη γευση δηλαδη :grin: )... αν και οι περισσότεροι δεν το πινουν λογω σκληρότητας. κανεις μεγαλο λαθος σε αυτο που λες το νερο του καρλοβασου εχει μεγαλες ποσοτητες χλωριου οσο για τη γευση ενοειτε οτι δε το καταλαβαινεις

Κλεόβουλος
22-09-09, 17:48
Το αντιχλώριο είναι απαραίτητο(εκτός απο το χλώριο εξουδετερώνει χλωραμίνη και διάφορα άλλα τοξικά,σκουριές κλπ,μερικά έχουν και ουσίες που προστατεύουν τα βράγχια απο ερεθισμούς).Αναζήτησε το Prime που είναι απο τα καλύτερα και φθηνότερα;)
Όταν θα κάνεις αλλαγές νερού πρέπει να προετοιμάζεις το νερό πρώτα σε ένα δοχείο πριν το βάλεις στο ενυδρείο με τα ζωντανά.

harris samos
22-09-09, 17:51
επισεις χρειαζεσε θερμοστατη μεσα στο ενυδρειο η θερμοκρασια επεσε εμενα εχουν αρχησει και δουλευουν παλι οσο αφορα τα φυτα δε θεσ πολλα ενα γενικο λιπασμα μια φορα την εβδομαδα και μια σταθερη φωτο περιοδο ειναι ευκολα τα φυτα που θες μην ανχονεσε
-------------------------
Το αντιχλώριο είναι απαραίτητο(εκτός απο το χλώριο εξουδετερώνει χλωραμίνη και διάφορα άλλα τοξικά,σκουριές κλπ,μερικά έχουν και ουσίες που προστατεύουν τα βράγχια απο ερεθισμούς).Αναζήτησε το Prime που είναι απο τα καλύτερα και φθηνότερα;)
Όταν θα κάνεις αλλαγές νερού πρέπει να προετοιμάζεις το νερό πρώτα σε ένα δοχείο πριν το βάλεις στο ενυδρείο με τα ζωντανά.

:smt023

Κλεόβουλος
22-09-09, 17:53
Έχεις και συντοπίτη που μπορείς να αξιοποιήσεις για συμβουλές απο κοντά:)

karxarini
22-09-09, 17:58
Γειά σου Χάρη !!! - τον εχω αξιοποιήσει ήδη ;)
πάντως τη βλέπω τη παραγγελία απο το aquaristic να ρχεται

harris samos
22-09-09, 18:17
Γειά σου Χάρη !!! - τον εχω αξιοποιήσει ήδη ;)
πάντως τη βλέπω τη παραγγελία απο το aquaristic να ρχεται κατα τη γνωμη μου το νησι εχει πολλες φυσικες πηγες νερου το νερο ειναι σε ολη τη σαμο πολυ σκληρο εκτος του κοκκαριου
αμα ειναι να βαλεις γκαπι ειναι το καλυτερο για αυτα βρες μια πηγη η στο ποταμι το νερο ειναι πεντακαθαρο δεν ειναι κοπος να γεμιζεις ενα μπετονι σε καθε αλλαγη .

εγω ετσι εκανα
μη βαζεις απο τη βρηση
απλα θα παρεις ενα μπετονι και ενα θερμοστατη ακομα για να προετημαζεις το νερο
οσο για φυτα μολις βρω χρονο και κλαδεψω θα σου στειλω πμ
εχω τα περισοτερα που ζητας

karxarini
22-09-09, 18:24
να σαι καλα
πηγή έχει στους Τσουρλέους ... θα παρω ενα δείγμα νερού να μετρήσω τη σκληρότητα του ... αλλα το ενυδρειο θα ειναι 210 λίτρα αν αλλαζω 30% καθε βδομάδα ειναι 60 λίτρα , λίγο δύσκολο να τα μεταφέρω κάθε βδομάδα.:(

harris samos
22-09-09, 19:05
να σαι καλα
πηγή έχει στους Τσουρλέους ... θα παρω ενα δείγμα νερού να μετρήσω τη σκληρότητα του ... αλλα το ενυδρειο θα ειναι 210 λίτρα αν αλλαζω 30% καθε βδομάδα ειναι 60 λίτρα , λίγο δύσκολο να τα μεταφέρω κάθε βδομάδα.:( αμαξι εχεις ενα μπετονι θελεις και ενα θερμοστατη μια χαρα ειναι δε παθενεις τιποτα νεο πεδι κανεισ και γυμναστηκη :grin::grin::grin::grin:

karxarini
22-09-09, 21:18
βαριεμαι :smt034:smt034:smt034

harris samos
22-09-09, 22:29
αμα βαριεσε μη κανεις τιποτα

karxarini
22-09-09, 23:58
Με βλέπω να ψάχνω για όσμοση... αλλά μετά θα ξεφύγει πολύ απο τον προυπολογισμό μου... θα δω τι σκληρότητα εχει η πηγη και αν ειναι χαμηλη θα βαζω απο κει αλλιως θα δοκιμάσω απιονισμένο... και νερο της βροχής :)
θα δω και ενα καλό απο τις βροχες εδω στη Σάμο :D:D
θα με περάσουν για τρελό οι γείτονες :D:grin:

harris samos
23-09-09, 00:01
Με βλέπω να ψάχνω για όσμοση... αλλά μετά θα ξεφύγει πολύ απο τον προυπολογισμό μου... θα δω τι σκληρότητα εχει η πηγη και αν ειναι χαμηλη θα βαζω απο κει αλλιως θα δοκιμάσω απιονισμένο... και νερο της βροχής :)
θα δω και ενα καλό απο τις βροχες εδω στη Σάμο :D:D
θα με περάσουν για τρελό οι γείτονες :D:grin:το απιονιζμενο δεν εχει αλατα το νερο τησ βροχης δεν εχει αλατα τα γκαπι θελουν σκλιρο νερο και λιγο αλατι δε τα χαλαει αν δεν εχεισ φυτα το νερο τησ σαμου ειναι το καλητερο για γκαπι μη κσεφτεσε πατεντες

karxarini
23-09-09, 00:08
Τα εύκολα φυτά δεν θα αντέξουν στο σκληρό νερό ;
πάντως ήθελα να το ρίξω λίγο ωστε να βάλω και κανενα γατόψαρο μέσα

ps τη βλέπω τη φάπα να ρχεται:smt064:smt065

harris samos
23-09-09, 00:14
Τα εύκολα φυτά δεν θα αντέξουν στο σκληρό νερό ;
πάντως ήθελα να το ρίξω λίγο ωστε να βάλω και κανενα γατόψαρο μέσα
τα φυτα μια χαρα θα ειναι με το νερο
τρεφοντε και απο τα αλατα του νερου αμα θες να το ριξεις ξεχνα τα γκαπι περιμενε λιγο καιρο να παραγκιλω μια μεγαλη οσμοση να σου δωσο τη μικρη
αλλα να ρωτησω γιατι θεσ γατοψαρα μεσα ?

karxarini
23-09-09, 00:22
για ομορφιά ;) corys δηλαδη
αλλά προτιμώ τα guppy

αλλα αφου λένε οτι τα guppy KH 10-30, pH 5.5-8.0
και τα cory είναι KH 2-12, pH 5.8-7.0
ισως να μπορούσα να τα βολέψω ... αλλά δε θελω τα ψαράκια μου στενοχωρημένα :rolleyes:

harris samos
23-09-09, 00:28
για ομορφιά ;) corys δηλαδη
αλλά προτιμώ τα guppy

αλλα αφου λένε οτι τα guppy KH 10-30, pH 5.5-8.0
και τα cory είναι KH 2-12, pH 5.8-7.0
ισως να μπορούσα να τα βολέψω ... αλλά δε θελω τα ψαράκια μου στενοχωρημένα :rolleyes: και επιδι λεει 5,5 παει να πει οτι μπορεις να τα βαλεις με πεχα 7 7,5 εισαι αρχηγος και αμα θεσ ομορφια βαλε 5 6 μηλοσαλιγκαρα και καμια 20 ρεντ τσερι γαριδεσ και εισαι αρχοντας τιποτα αλλο μεσα πλεκο κορι και τετεια ξεχασετα αντε και κανενα πλατυ αλλα για μενα το καλυτερο ειναι τα γκαπι μονα τους

karxarini
23-09-09, 00:36
γαρίδες ήθελα επίσης να βαλω αλλα λεει οτι θελουν KH 3-10, pH 6.6-7.0
τι σκληρότητες εχουμε στη Σάμο;

harris samos
23-09-09, 01:24
γαρίδες ήθελα επίσης να βαλω αλλα λεει οτι θελουν KH 3-10, pH 6.6-7.0
τι σκληρότητες εχουμε στη Σάμο;διαβασε καλα και τα λεμε αυριο
δε τα διαβαζεισ καλα
καθε περιοχη εχει διαφορετικο νερο

delta66
23-09-09, 03:51
ευχαριστώ πολυ παιδιά
ο θερμοστάτης θελει δικό του κουβά και υπομονή να ζεστανει το νερό (που δεν εχω ;))
τυχαινει το ενυδρειο να ειναι εξω απο πόρτα τουαλέτας ... οπότε το ζεστο νεράκι του θερμοσίφωνα βολεύει πολύ ,μιας και θα το ριχνω απευθείας απο τη βρύση
μμμ ? αντιχλώριο? έιναι απαραίτητο? νομίζω οτι το νερό εδω στο νησί δεν εχει αισθητές ποσότητες χλωρίου μέσα (απτη γευση δηλαδη :grin: )... αν και οι περισσότεροι δεν το πινουν λογω σκληρότητας.

Η υπομονη ειναι το πιο βασικο προσον που πρεπει να εχεις ενας φιλος του ενυδρειου.
Το νερο πρεπει να μενει μερικες ωρες σε δοχειο καλυτερα.
Το Αντιχλωριο (το καλο, πχ prime ) εχει και αλλες χρησιμες ιδιοτητες (προστασια και αναγεννηση μεμβρανης ψαριου, δεσμευει βαρεα μεταλλα, αμμωνια, νιτρωδη).
Ελπιζω να εχεις ψαρια που ζουν σε παραμετρους του νερου της βρυσης σου πχ αφρικρικανες ή ζωοτοκα.

Σε βλεπω με την αποχη στο χερι :D

υγ Ο θερμοσιφωνας οταν περασουν 3-4 χρονια αρχιζει και βγαζει διαφορα.

karxarini
23-09-09, 10:41
Οκ παιδιά ευχαριστώ
τα σαλιγκάρια τουλάχιστον κάνουν σε σκληρό νερό ;
στο τέλος με βλέπω να βουτάω στο ενυδρείο για να το γλύψω μόνος μου

delta66
23-09-09, 11:50
Οκ παιδιά ευχαριστώ
τα σαλιγκάρια τουλάχιστον κάνουν σε σκληρό νερό ;
στο τέλος με βλέπω να βουτάω στο ενυδρείο για να το γλύψω μόνος μου
Κανουν, καλυτερα σε σκληρο νερο.
Και οι γαριδες amano κανουν καλη δουλεια, αλλα θελουν καλα στρωμενο βυθο (το ιδιο και τα σαλιγγαρια και τα βυθοψαρα) που το στρωσιμο του μπορει να ολοκληρωθει μετα απο 3-4 μηνες.

Μη τα περιμενεις ολα απο τους ενοικους, πρεπει και ο ιδιοκτητης να βαλει το χερακι τους στην αρχη με καμια σκουπα βυθου (μετα μαλλον δεν θα χρειαζεται ο στρωμενος βυθος καθαριζει και μονος του) και με κανενα σφουγγαρακι (καθαρο) ή καμια τηλεκαρτα αν πιασει στο τζαμι καμια πρασιναδα (μακρυα απο μας)
Ολα στην αρχη χρειαζονται περισσοτερο. Μετα, οταν βρει την ισορροπια του δεν θα εχεις τι να κανεις εκτος απο τις αλλαγες νερου, που κι αυτες μπορεις να βρεις "ψευτοαυτοματισμους" που θα σου κανουν τη ζωη ευκολοτερη. Μαθε πρωτα το δυσκολο κλασικο τροπο να τον εχεις και βλεπουμε.

karxarini
23-09-09, 15:22
το ενυδρείο που θα πάρω το δίνει με χοντρόκοκη άμμο και λέει οτι είναι στρωμένη
βέβαια δε ξερω αν ειναι καλή ιδέα να τον εμπιστευτώ ... μήπως δηλ. κολλήσω τπτ πριν καν φτιαξω το ενυδρείο
τι λέτε;
να την πλύνω καλά ή να την βάλω μεσα όπως είναι σαν στρωμένο βυθό;
όταν λες 3 μήνες για στώσιμο , εννοείς για να δημιουργηθούν τα βακτήρια στο βυθό ή για να εχειι υπολείματα τροφών; (αν ειναι αυτό δε μπορώ να κανω τη δουλειά μου με ταμπλέτες;

ps ξέρω βιάζομαι και δεν ειναι καλο... αλλα μενω Σάμο και σε λίγες μέρες θα κατέβω Αθήνα όπου και θα πάρω εξοπλισμό και άλλα.... και μετα θα μαι στο νησί (που δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό pet shop) για πολυ καιρό

harris samos
23-09-09, 19:09
και μετα θα μαι στο νησί (που δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό pet shop) για πολυ καιρό[/quote] σε εστειλα στο καλητερο με της καλητερες τιμες μεχρι που πηρα τηλ να σου βρω ενυδρειο σε τιμη κοστους παρε απο αθηνα ειναι ποιο ακριβα
πηρα το εχειμ 2217 130 ευρα πηρα αθηνα για τιμη 180
το οτι δεν εχουμε πυκιλια ναι αλλα αμα ξερεις τι θες ολα με παραγκελια ερχοντε
και κατι αλλο προτημας να πας σε ενα μαγαζι που να βρεις απ ολα και να τα φορτοσεις στο καλαθη και να τα παρεις
η ενα που θα πας θα σηζητησεις μαζι του και θα σου βρει την καλητερη λυση για αυτο που ζητας ( ο σηγκεκριμενος ειναι χομπιστας)
η σαμο δεν ειναι αθηνα
αλλα εχει ενα αλλο καλο η κοινονια ειναι μικρη και αν σε κοροιδεψει ο πετ σοπας θα χασει πολλους πελατες