Επιστροφή στο Forum : Νέο ξεκίνημα...
Καλησπέρα σε όλους ,
είμαι καινούργιος οσο αφορά το χόμπι εχω περάσει αρκετές ώρες διαβάσματος στο net για να αποφασίσω τι θα κάνω τελικά. Ποιο κάτω σας παραθέτω αυτά που κατέληξα και σε ορισμένα θέματα ζητώ την γνώμη σας και τις γνώσεις σας.
1. Αποφάσισα να κατασκευάσω μονος μου το ενυδρείο μιας και μου αρέσει να ασχολούμαι με ιδιοκατασκευές.
(για την επόμενη Κυριακή το προγραμματίζω μαζί με 2 φίλους)
2. Το ενυδρείο θα έχει διαστάσεις 1,20(μ)x0,50(π)x0,60(υ) περιπου 320ltr αν θυμάμαι καλά.
3. Για πάχος τζαμιών τα οποία έχω παραγγείλει επέλεξα 12αρι τζάμι μιας και η διαφορά τιμής απο το 10αρι ήταν μικρή.
4. Θα τοποθετήσω κόντρες (10αρι τζάμι) 2 οριζόντιες και 3 κάθετες πάνω κάτω και περιμετρικά θα μπουν και γωνίες αλουμινίου για να καλύψω τις ενώσεις αλλά και για παραπάνω σιγουριά.
5.Η σιλικόνη που θα χρησιμοποιήσω είναι SOUDAL SILIRUB AQ η οποία γράφει επάνω οτι είναι για ενυδρειακή χρήση.
6. Η βάση θα γίνει με μεταλλικό σκελετό και εξωτερικά θα ντυθεί με MDF και το δε καπάκι θα γίνει απο κόντρα πλακέ θαλάσσης μιας και είναι ανθεκτικό σε υγρασία.
7.Όταν με το καλο τελειώσει (θα μου πάρει αρκετο χρόνο λόγου φόρτου εργασίας...) θα γίνει φυτεμένο με φυτά χαμηλών απαιτήσεων (χωρίς διοξείδιο) και ψάρια σκέφτομαι για guppy και κάποια αλλα που δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα τα ονόματα (για αυτά θα τα πουμε όταν έρθει η ώρα).
Η ερώτηση μου είναι η εξής:
Διάβασα αρκετά σχετικά με το θέμα του φίλτρου, με sump δεν θέλω να ασχοληθώ μιας και θέλει και δευτερη μικρότερη γυάλα, τρύπες στον πάτο του ενυδρείου κτλ...
Σκέφτηκα να κατασκευάσω ενα φίλτρο τύπου Αμβούργου το οποίο φένετε οτι είναι πολύ εύκολο, δεν βρήκα κατι αρνητικό απο αυτα που διάβασα οσον αφορά την απόδοση του και την λειτουργία του.
Η αλλη λύση είναι ενα φιλτρο του εμπορίου με τα αντίστοιχα λίτρα την ώρα.
ΠΟΙΑ απο τα δυο θα μου προτείνατε βάση γνώσεων και εμπειρίας?
Αν πάω για φίλτρο τύπου Αμβούργου πόση πρέπει να ειναι η επιφάνεια απο το σφουγγαρι σε σχέσει με τα λίτρα που θα έχω? καθώς επίσης ποιο θα πρέπει να είναι το πάχος του σφουγγαριού (5εκ-10εκ) και η πυκνότητα του.
Ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων
Δημητρης89
05-09-09, 13:41
καλως ηρθες φιλε μου....
οι αποριες σου θα λυθουν μεσα απο δω και θα ευχαριστηθεις το χομπυ:):)
τωρα για τις ερωτησεις σου περιμενε καποιον που θα γνωριζει επι του θεματος.....
απο μενα θα πρεπει να αρκεστεις στο καλως ορισες:)
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για το καλωσόρισμα!
Καλως ηρθες και απο εμενα!! :p
Με το καλο να φτιαξεις το ενυδρειο σου!!
Για το φιλτρο που θες διαβασε εδω (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/filters4.htm) θα σου λυσει παρα πολλες αποριες!!
Προσωπικα δε σκεφτομαι καποιο λογο (εκτος ισως τον οικονομικο) για να μη στραφεις σε εξωτερικο φιλτρο του εμποριου!
Τι ψαρια θα φιλοξενησεις ... εχεις αποφασισει?
Απο εκει πήρα την ιδεα.
Και αναρωτιέμαι, μήπως το τύπου Αμβούργου είναι καλύτερο και μιας και βρίσκομαι ακόμη στο κατασκευαστικό κομμάτι να γινόταν και αυτο μαζί να μην εχω μετά πάλι σιλικόνες κτλ. Έχει κάποιες ουσιώδες διαφορές για να το προτιμήσει κανείς γιατι αλλο να τα διαβάζεις και αλλο να σου πει κάποιος που το εχει εφαρμόσει και στη πράξη.
Αλλιώς παίρνω ενα του εμπορίου και τέλος.
Απο ψάρια σκέφτομαι για guppy και κάποια αλλα που ζούνε μαζί αλλα δεν θυμάμαι το όνομα τώρα (platty νομίζω?)
Το φιλτρο Αμβουργου ειναι ενα απο τα καλυτερα φιλτρα που μπορει να κατασκευασει καποιος μετα το sump.
Το μονο μειονεκτημα ειναι για μερικους η εμφανιση του που θα φενεται μια μπλε μαζα,με τον καιρο θα γινει καφε απο την "μπιχλα",την οποια ομως εμφανιση μπορεις να την κανεις ομορφη με διαφορες ανουμπιες,μικροσορουμ και φτερες πιασμενες πανω στο σφουγγαρι οπως λεει και στο σαιτ του ο κυριος Τσαμης.
Η γνωμη μου ειναι να το δοκιμασεις ειναι ευκολο,οικονομικο και δεν χρειαζεται και συχνο καθαρισμα.
Η εμφάνιση δεν με πειράζει και τόσο εφόσον μπορει να διορθωθεί με φυτα για κάλυψη.
Η αποτελεσματικότητα με ενδιαφέρει.
Καθώς επίσης ποσο επιφάνεια πρεπει να εχει το σφουγγάρι για αυτα τα λιτρα ποσο πάχος και ποια η πυκνότητα του.
Και τέλος ποτε χρειάζεται καθάρισμα?!
Εγω το ειχα φτιαξει αυτο σε ενα ενυδρειο που δεν υπερεβαινε τα 100 λιτρα και ηταν εξοχως αποτελεσματικο.
Φυσικα αναλογα με τα λιτρα και τις διαστασεις το σφουγγαρι για να εφαρμοσει ειναι και μεγαλυτερο σε διαστασεις,επισης για το παχος θα ησουν μια χαρα στους 5-7 ποντους στο μηκος 5 ποντους μεγαλυτερο απο το μηκος του ενυδρειου και στο υψος ισο με την σταθμη του νερου.
Για το καθαρισμα εγω το καθαριζα ανα 8 με 10 μηνες χωρις κανενα προβλημα,ειχα πανω και πιασμενες φτερες οπου το "καθαριζαν" αυτες τραβοντας θρεπτικα.
Πυκνοτητα να παρεις την μεσαια η την αραιη διοτι η μεγαλη πυκνοτητα στους 5-7 ποντους θα σου δημιουργει προβληματα ροης.
Καλη επιτυχια!
Σκέφτομαι να μην το κάνω κατα μήκος ολου του ενυδρείου αλλα να κολλησω 2 καθετα στο πάτο τζαμια με αποσταση μεταξυ τους 30 cm περιπου και να μπει αναμεσα τους το σφουγγάρι μιας και το ενυδρειο θα μπει αναμεσα σε τοιχο οποτε θα φαίνονται και οι 2 πλευρες του. Όταν λες "πιασμενες φτερες" πως τις έχεις πιάσει? Ποιό είναι το αγγλικο όνομα για τις φτέρες για να τις βρω στο net?
Λεγοντας φτερη εννοω αυτην: bolbitis heudelotii
Τις ειχα πιασει βαζοντας τις ριζες τους μεσα στις τρυπες του σφουγγαριου,με τον καιρο (συντομα) γατζονοντε και αναπτυσουν τις ριζες τους μεσα στο σφουγγαρι,το ιδιο μπορεις να κανεις και με τις anoubia & microsorium.
Πολύ καλή ιδέα!
Σ' ευχαριστώ για τις οδηγίες Δημήτρη.
Και κάτι ακόμη, θα ηταν καλύτερα αν στην απεναντι πλευρα απο το σφουγγαρι έβαζα έναν κυκλοφοριτη για να σπρώχνει το νερό προς το σφουγγάρι?
Και συνεχίζω τις ερωτήσεις μου....
Αν πάω στην λύση του εξωτερικού κλασσικού φίλτρου οι σωληνώσεις αναρρόφησις και επιστροφής του νερού που θα πρέπει να τοποθετηθούν, στην επιφάνεια στο μέσο η κοντά στον πάτο???
Της επιστροφής φαντάζομαι στην επιφάνεια ετσι ώστε να δημιουργείτε και η κατάλληλη ανατάραξη τις επιφάνειας.
Της αναρρόφησης? Έτσι ώστε να επιτυγχάνετε η καλύτερη δυνατή αναρρόφηση.
Ίσως σας βομβαρδίζω με ερωτήματα και κουράζω αλλα θέλω όσο το δυνατόν να κάνω σωστή επιλογή απο την αρή....
Ευχαριστώ !
Δεν ειναι απαραιτητο.
Εκτος κι αν βαλεις ψαρακια που θελουν εντονη ροη,απο θεμα φιλτρανσης δεν ειναι σκοπιμο.
Και κάτι αλλο Δημήτρη....
όταν λες "καθαρισμό του σφουγγαριου" τι ακριβώς κάνεις???
Εκτός ενυδρείου ή εντός ?
Γεμιζεις μια μεγαλη λεκανη με νερο απο το ενυδρειο,μετα βγαζεις το σφουγγαρι και το βουτας μεσα στην λεκανη οπου το στιβεις ωστε να αποβαλει την "μπιχλα",το στιβεις τοσο ωστε να φυγει το μεγαλυτερο μερος της βρωμιας,μετα το ξεπλενεις λιγακι με καθαρο νερο απο το ενυδρειο και το τοποθετεις παλι μεσα.
Και τα φυτα που εχεις επανω του??? των οποιων εχουν πιάσει η ρίζες...
Τα τρια συγκεκριμενα φυτα δεν θα παθουν τιποτα απο ολη αυτη την διαδικασια.
Γαντζονοντε τοσο δυνατα που και να θες δεν μπορεις να τα βγαλεις παρα μονο αν κοψεις τις ριζες τους.
Δηλαδή με το στύψιμο δεν σπάνε οι ρίζες τους?
Οχι.Διοτι θα το στριψεις προσεκτικα,αλλα και να σπασουν ουδεν προβλημα με τα συγκεκριμενα φυτα.
ΟΚ. Κατάλαβα.
Σχετικά με την παραπάνω ερώτηση μου για ενα εξωτερικό φίλτρο τι εχεις να μου πεις?
harris samos
06-09-09, 18:48
Καλως ηρθες και απο εμενα!!
Καλώς ήλθες!
Για τα εξωτερικά φίλτρα που ρωτάς:
Η αναρρόφηση να είναι στον πάτο και η επιστροφή στην επιφάνεια.
Ιδανικά στα άκρα της μεγάλης πλευράς του ενυδρείου ώστε να δημιουργείται ροή σε όλο το μήκος του ενυδρείου
ΟΚ.
Κατανοητό !
Για την αναρρόφηση απλός κατεβάζουμε μια σωλήνα στην ακρη του ενυδρείου? Η μπαίνει κάποιο εξάρτημα απο μπροστά (για να μην ρουφήξει κανένα ψάρι).
Έχουμε μήπως κάπου καμία φωτογραφία?
Άστο, ακυρο το παραπάνω ερώτημα καποιος τρόπος θα υπάρχει με ενα συτακι κάπως θα γίνετε φαντάζομαι.
Προς το παρόν σταματάω εδώ και θα συνεχίσω πάλι στο ίδιο θέμα μετά το κόλλημα των τζαμιών και με φωτογραφίες.
Ευχαριστώ όλους για τις γνώμες και τις συμβουλές τους....
Τα περισσότερα εξωτερικά φίλτρα περιλαμβάνουν στις συσκευασίες,
ειδικά μπαστούνια εισαγωγής με το απαραίτητο εξάρτημα για να μην τραβάει τα ψάρια.
Για την επιστροφή έχουν διαφορετικό ειδικό εξάρτημα και spray bars.
καλώς ήρθες!!!!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα σε όλους,
Είχα αναφέρει σε προηγούμενο ποστ οτι θα ενημερώνω απο εδω για την πορεία κατασκευής του ενυδρείου αλλα μιας και τα τζάμια θα τα παραλάβω την Δευτέρα τελικά μετετέθη η κατασκευή για την μεθεπόμενη Κυριακή (20/09)
Δυστυχώς.....
Παρέλαβα τα τζάμια χθες το απόγευμα, οπότε καιρός να ξεκινήσει η κατασκευή :smt041.
Επειδή δεν εχω ξανακολλήσει τζάμια σκέφτηκα οτι καλό θα ήταν να μπορέσω να κατασκευάσω κάποιους οδηγούς έτσι ώστε να γίνει και ποιό εύκολα η δουλειά, οπότε για να καταφέρω να κολλήσω τα περιμετρικά τζάμια ποιό εύκολα έκοψα ακόμη ενα (5αρι) με διαστάσεις μικρότερο κατά 12mm περιμετρικά και το κόλλησα με σιλικόνη επάνω στο τζάμι του πάτου όποτε τώρα το περιθώριο που έχω είναι ακριβώς αυτό που θέλουν τα πλαϊνά τζάμια τα οποία θα κοντράρουν και επάνω του.
Αυτό το βλέπετε και στις παρακάτω φωτογραφίες.
Μετά έκοψα και ένα κομμάτι νοβοπάν το οποίο θα πάρει το ρόλο του οδηγού για επάνω, έτσι ώστε όταν το τυλίξω στο τέλος με χαρτοταινία να κοντράρουν τα τζάμια και στο επάνω μέρος τους.
Όποια γνώμη και άποψη ευχαρίστως να την ακούσω....
Συνέχεια την Κυριακή.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00411.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00413.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00414.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00412.jpg
Κολλήθηκαν τα τζάμια.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00415.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00416.jpg
Dream Waters
23-09-09, 08:38
Αυτο με τον διπλο πατο ηταν περιττο να σου πω την αληθεια.Μπορουσες να χρησιμοποιησεις μια γωνιαστρα για γωνιασμα.
Η κατασκευη φενεται καλη απο την φωτο αν και εχεις βαλει τεραστια ποσοτητα σιλικονης απ'οτι βλέπω και θα σε πεδαιψει στο καθαρισμα
Πλακωσε το και στις κοντρες και θα σαι super.
chemical mac
23-09-09, 09:20
Αυτο με τον διπλο πατο ηταν περιττο να σου πω την αληθεια.Μπορουσες να χρησιμοποιησεις μια γωνιαστρα για γωνιασμα.
Η κατασκευη φενεται καλη απο την φωτο αν και εχεις βαλει τεραστια ποσοτητα σιλικονης απ'οτι βλέπω και θα σε πεδαιψει στο καθαρισμα
Πλακωσε το και στις κοντρες και θα σαι super.Αφού είσαι ο άρχοντας της σιλικόνης τι να λέμε τώρα. τέτοια κόλληση πραγματικά μόνο από εταιρείες έχω δει
Ίσως ο διπλός πάτος να είναι υπερβολή με βοήθησε όμως πάρα πολύ στο γώνιασμα μιας και τα τζάμια στον πάτο ήταν σταθερά.
Την σιλικόνη σήμερα την έβγαλα, λίγο με παίδεψε σε ορισμένα σημεία.
Αύριο κολλάω τις κάτω κόντρες.
-------------------------
Μια ερώτηση....
Οι κάτω κόντρες είναι για στεγανοποίηση και για ενίσχυση μιας και στον πάτο είναι η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται το ενυδρείο. Διότι η πίεση του νερού προσπαθεί να ανοίξει το ενυδρείο απο τον πάτο προς τα έξω.
Οι πάνω κόντρες ποιό ρόλο παίζουν μιας και επάνω η πίεση του νερού είναι μηδενική.
Γνωρίζει κάποιος κάτι επι του θέματος?
dimitris21
24-09-09, 08:19
αυτό που είναι καταστροφικό για ένα ενυδρειο είναι η παραμόρφωση των τζαμιών, οι οποίες προκαλούνται από την πίεση και όχι η ίδια η πίεση.
η πίεση μπορεί να είναι μεγαλύτερη στον πάτο και μηδενική στην κορυφή, αλλά η παραμόρφωση είναι αντιστρόφως ανάλογη.
άρα αυτό που κάνουν οι πάνω κόντρες είναι να περιορίσουν την παραμόρφωση.
Κάτω κόντρες.
Έπεσε λίγο παραπάνω σιλικόνη.....:grin:
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00418.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00419.jpg
dimitris21
26-09-09, 09:40
εκτός από λίγο παραπάνω σιλικόνη, έπεσαι και πολύ παραπάνω τζάμι :D
mpampis 1969
26-09-09, 10:15
Mπραβο πατριωτη πολυ καλη κατασκευη.
Οσο για τις κοντρες αν και υπερβολικος μια χαρα φαινονται
Αλλωστε οπως λεει και η παροιμια "καλιω γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε";)
εκτός από λίγο παραπάνω σιλικόνη, έπεσαι και πολύ παραπάνω τζάμι
Λεπτομέρειες.....:grin:
Πάνω κόντρες κατα μήκος.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00420.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00421.jpg
Δευτέρα συνέχεια....
Ενυδρείο κομπλέ.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00422.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00423.jpg
Αυριο ξεκινάω με την βάση.
πολυ ωραια κατασκευη!! και εγω εφτιαξα ενα παρομοιο 100χ60χ70 και σημερα το γεμισα νερο και ολα μια χαρα!!!
Παρέλαβα την βάση με 5αρι κιλοδοκό, ξεκίνησα να την ντύνω με μελαμίνες,
δεν την τελε'ιωσα ακόμη έχει λίγο δουλίτσα ακόμη.
Το κυριότερο είναι οτι σήμερα το γέμισα με νερό και είναι στεγανό :smt041
Θα το αφήσω καμία βδομάδα έτσι γεμάτο.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00426.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00427.jpg
Καλησπέρα σας,
η βάση είναι έτοιμη να στεγνώσει καλά και θα ανεβάσω φωτό.
Θέλω να φτιάξω το καπάκι και χρειάζομαι τα φώτα σας.
Τα φυτά που θα μπουν στο ενυδρείο θα είναι χαμηλών απαιτήσεων.
Πόσα watt φωτισμό να υπολογίζω? Το 0.3 watt ανα λίτρο είναι καλά?
Να βάλω ανακλαστήρες η όχι?
Από ότι έψαξα στην τοπική αγορά βρήκα λάμπες τις osram Τ8 από τις οποίες λέω να βάλω 2 daylight (23watt η μια) και 2 fluora (30 watt η μία) δηλαδή 4 σε σύνολο, είναι καλά ?είναι πολύ ?είναι λίγο???
Οι λάμπες να μπουν όλες στο κέντρο? ή να βάλω 2 στις άκρες και 2 στην μέση? αν είναι για το δεύτερο ποιες στην άκρη και ποιες στις άκρες?
Πόση απόσταση μεταξύ λάμπα με λάμπα να αφήσω?
Κάνω αυτές τις ερωτήσεις για να μπορέσω να μοιράσω τις αποστάσεις επάνω στο καπάκι και να κοπούν και τα ξύλα αντίστοιχα.
Καλησπέρα σας,
η βάση είναι έτοιμη να στεγνώσει καλά και θα ανεβάσω φωτό.
Θέλω να φτιάξω το καπάκι και χρειάζομαι τα φώτα σας.
Τα φυτά που θα μπουν στο ενυδρείο θα είναι χαμηλών απαιτήσεων.
Πόσα watt φωτισμό να υπολογίζω? Το 0.3 watt ανα λίτρο είναι καλά?
Να βάλω ανακλαστήρες η όχι?
Από ότι έψαξα στην τοπική αγορά βρήκα λάμπες τις osram Τ8 από τις οποίες λέω να βάλω 2 daylight (23watt η μια) και 2 fluora (30 watt η μία) δηλαδή 4 σε σύνολο, είναι καλά ?είναι πολύ ?είναι λίγο???
Οι λάμπες να μπουν όλες στο κέντρο? ή να βάλω 2 στις άκρες και 2 στην μέση? αν είναι για το δεύτερο ποιες στην άκρη και ποιες στις άκρες?
Πόση απόσταση μεταξύ λάμπα με λάμπα να αφήσω?
Κάνω αυτές τις ερωτήσεις για να μπορέσω να μοιράσω τις αποστάσεις επάνω στο καπάκι και να κοπούν και τα ξύλα αντίστοιχα.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια, πολύ ωραία δουλειά!
Τώρα για το καπάκι... Γιατί όχι Τ5 ?? Πιο πολλά watt στο ίδιο μήκος...
Το 0,3 watt / l μου κάνει λίγο, γιατί δε το φτάνεις κάπου στο 0,5 ?
Μπορείς να βάλεις ανεξάρτητη πρίζα σε κάθε λάμπα και έτσι θα ρυθμίζεις το φωτισμό ανάλογα με τα φυτά σου... Ανακλαστήρες οπωσδήποτε, είναι πολύ φτηνοί και διπλασιάζουν σχεδόν το ωφέλιμο φως... :)
Χωρίς να είμαι ειδικός, θα σου έλεγα να βάλεις τις λάμπες σχετικά μοιρασμένες στο καπάκι ώστε να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία στο ενυδρείο...
Α, δεν ξέρω αν το έχεις σκεφτεί αλλά άσε και χώρο για ανεμιστηράκια :)
Καλησπέρα φιλε μου,
ανεμηστηράκια θα βάλω για αυτό προσπαθώ να δω πόσες λάμπες πρέπει να βάλω για να μοιράσω το καπάκι. Σε επαρχία δεν έχει και μεγάλες επιλογές, σε Τ5 έχει μόνο 90cm στα 40 watt. αλλα η fluora τις osram ειναι μονο σε T8!
Eκτός αν τις παραγγείλω απο το internet.
Αν πάω στην λύσει των 2 T5 και 2 Τ8 ποιες θα πάνε που κατα την γνώμη σου (ποιές μπροστά και πίσω και ποιές στην μέση)?
Καλησπέρα φιλε μου,
ανεμηστηράκια θα βάλω για αυτό προσπαθώ να δω πόσες λάμπες πρέπει να βάλω για να μοιράσω το καπάκι. Σε επαρχία δεν έχει και μεγάλες επιλογές, σε Τ5 έχει μόνο 90cm στα 40 watt. αλλα η fluora τις osram ειναι μονο σε T8!
Eκτός αν τις παραγγείλω απο το internet.
Αν πάω στην λύσει των 2 T5 και 2 Τ8 ποιες θα πάνε που κατα την γνώμη σου (ποιές μπροστά και πίσω και ποιές στην μέση)?
Το ιντερνετ γενικότερα είναι η καλύτερη επιλογή, λόγω τιμών...αλλά μπορείς να παραγγείλεις και από Αθήνα με μεταφορικά της τάξεως των 5-6 ευρώ...
Για την τοποθέτηση δεν μπορώ να σε βοηθήσω, κι εγώ πειράματα κάνω :) Η λογική μου λέει ότι οι πιο δυνατές θα μπουν στο κέντρο και οι πιο αδύναμες προς τα άκρα... α, και μη πλησιάσεις πολύ στα άκρα για να μη "χάνεις" ωφέλιμο φως εκτός ενυδρείου... Αλλά ας πει καλύτερα κάποιος πιο έμπειρος στο θέμα για να μη σε πάρω στο λαιμό μου :)
kwstas_original
09-10-09, 22:35
το πας πολυ καλα συνεχισε!!
ενα χρησιμο λινκ για να κανεις φοβερο καπακι,σαν το φοβερο σου ενυδρειο...:p
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24687
το ίδιο ακριβώς θα φτιάξω αλλα με κοντρα πλακε θαλασσης λόγου κόστους και λόγου ευκολίας, το οποίο θα το βάψω εξωτερικά μαύρο όπως έκανα και με την βάση.
λάμπες που θα βρω? (μέσω intenet αλλα σε κάποιο μαγαζί στην Ελλαδα)
Απο αυτα που διάβασα οι περισσότεροι έχουν τις Arcadia Daylight και τις grolux.
Όποτε πιστευω πως με 2 Daylight 54 watt στις ακρες και μια grolux 54 watt στην μέση θα είμαι εντάξει.(?)
Έτσι μπορω να βάλω και τους ανεμιστηρες στην μέση.
Οι daylight είναι κοινές λάμπες (κόστος περίπου 2 ευρώ σε όλα τα ηλεκτρολογικά καταστήματα)
Οι grolux είναι της Sylvania και είναι η οικονομική (5-10 ευρώ) εναλακτική σε λάμπες για φυτεμένα ενυδρεία. Προφανώς υπάρχουν και της Arcadia (όπως και άλλων εταιρειών) αλλά με κόστος γύρω στα 30 ευρώ...
Για grolux έψαχνα κι εγώ αλλά στα 24 watt, δες εδώ:
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=34385
Δοκίμασε να τους τηλεφωνήσεις, 24 watt δεν είχαν αλλά μπορεί και να έχουν αυτή που χρειάζεσαι εσύ...
Δες μία εναλλακτική για το καπάκι, αυτό φτιάχνω εγώ τώρα. Η ιδέα είναι στο μεσαίο κουτί που στηρίζονται οι λάμπες να μπουν τα μπάλαστ (όπως στα juwel)
...αν και δε ξερω το μπατζετ που μπορει να φτασει και επειδη το εχω κανει σε δικη μου κατασκευη(και χαριζει οφειλω να πω) θα πηγαινα σε ετοιμη λυση. (http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=438416+*+438417&t=temartic_e&userid=ML4e1C6hd5LJwfUUVVIdplnwi4e5grDOlcN)
Κομπλε με τις λαμπες και ειναι στις διαστασεις σου,βεβαια τα 180 περιπου που κοστιζει(με τα μεταφορικα μεσα) δεν ξερω κατα ποσο τα "αντεχεις" ;)
υ.γ...αληθεια πρωτη φορα κολλησες ενυδρειο...και πηγες σε τοσο μεγαλο?
Δες μία εναλλακτική για το καπάκι, αυτό φτιάχνω εγώ τώρα. Η ιδέα είναι στο μεσαίο κουτί που στηρίζονται οι λάμπες να μπουν τα μπάλαστ (όπως στα juwel)Δεν με βολευει ετσι, θα βάλω μια στην μεση και πίσω τις τους ανεμιστήρες 3 να βάζουν και 1 να βγάζει και αλλες 2, μια μπροστά και μια πίσω.
....αν και δε ξερω το μπατζετ που μπορει να φτασει και επειδη το εχω κανει σε δικη μου κατασκευη(και χαριζει οφειλω να πω) θα πηγαινα σε ετοιμη λυση.
Κομπλε με τις λαμπες και ειναι στις διαστασεις σου,βεβαια τα 180 περιπου που κοστιζει(με τα μεταφορικα μεσα) δεν ξερω κατα ποσο τα "αντεχεις"
υ.γ...αληθεια πρωτη φορα κολλησες ενυδρειο...και πηγες σε τοσο μεγαλο? και έτοιμο να το πάρεις πάλι θα κάνεις αλλαγες για ανεμιστήρες κτλ...
ασε που πήγα πρωί πρωί και πήρα τα ξύλα. το έχω δέσει είδη τώρα πάει για στοκάρισμα μετά ξύσιμο κτλ....
Πρώτη φορά κολλήσα τζάμια, δεν είναι και τόσο δύσκολο αν προσέξεις ορισμένα πράγματα ο φίλος που το κολλήσαμε μαζί περίμενε να δει το αποτέλεσμα και το επόμενο θα είναι το δικό του.
Η αρχική βάση είχε ντυθεί με μελαμίνες αλλα μου βγήκε χάλια οπότε ή θα τα πετούσα όλα (και μου είχαν πιάσει και καλά τον κ@λ@ στην αγορά τους) και θα έβαζα καινούργια ή θα προσπαθούσα να μαζέψω την υπάρχουσα κατάσταση και έτσι πήρα την απόφαση να βάψω τις μελαμίνες, μου βγήκε η ψυχή τριψίματα, σκοκαρίσματα, ξανά και ξανά αστάρι 2 φορές και 4 χέρια βάψιμο με πιστόλι. Το αποτέλεσμα είναι καλό οχι τέλειο αλλα καλό παρακάτω βλέπετε το αποτέλεσμα και τον κόπο μιας βδομάδας.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00428.jpg
Συναρμολόγισα και το καπάκι στοκαρίστικε και τρίφτηκε αυριο ατάρι και βαφή.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00430.jpg
μπραβο ρε πατριωτη!!!;)πραγματικα οι ιδιοκατασκευες ειναι ολα τα λεφτα!το ενυδρειο σου βλεπω να γινεται απο τα πιο ωραια ακομα και απο του εμποριου!
μακαρι να ειχα χωρο να στεισω και εγω μια ιδιοκατασκευη
mpampis 1969
11-10-09, 09:40
Ολα γινονται πολυ ωραια πατριωτη μπραβο σου.
Δεν καταλαβα πως θα ανοιγει το καπακι ολο μαζι θα βγαινει;
Το καπάκι αποτελειται απο 3 κομμάτια. Το μεσαίο (που είναι και οι ανεμιστήρες) είναι σταθερό και αλλα 2 θα ανοίγουν με μεντεσέδες.
Αυριο που θα έχει στεγνώσει καλα θα ανεβάσω και φωτό
Τελείωσε (σχεδόν) και το καπάκι.
Είχα ενα προβληματισμό τι θα βάλω απο την μέσα πλευρα απο το καπάκι.
1. Σκέφτηκα να κολλήσω ενα αυτοκόλλητο (αυτο που φτιάχνουν τα γραμματα στις επιγραφές) αλλα μου έβγαινε ακριβό (περιπου 50 €).
2. Πήγα να πάρω βερνίκι θαλασσης αλλα δεν βρήκα και είχαν μονο βερνικι νερου αλλα δεν ξερανε αν είναι τοξικο η οχι οποτε το αφησα και αυτο.
3. Τελικα αποφασισα να σπατουλαρω το εσωτερικο με την σιλικονη που κολλησα τα τζαμια και ετσι τελειωσε η υπόθεση. Εχει σχηματιστει ενα λεπτο φιλμ σιλικονης επανω στην επιφανεια και εχουν κλειση και ολοι οι ποροι.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00431.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00433.jpg
Και μια σχεδόν ολοκληρωμενο.....
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00434.jpg
kwstas_original
12-10-09, 18:44
το χεις φιλε μου το θεμα....σε τετοιο βαθμο που θα επρεπε να το σκεφτεις και σε επαγγελματικο επιπεδο....δηλωνω πρωτος πελατης σου και θελω 3 καπακια!!!:D
αψογος....
παριωτη συνχαρητιρια καλυτερα και απο του εμποριου!!!!:smt038:smt038:smt038:smt038
Να είστε καλα !
Σχετικά με τις λάμπες αν παρω 2 απο αυτες (http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/ca74fa26fd5aee5636e2251130d962cd/cl/details/cnid/15243fb5980657657.66452466/anid/e16463b3a52af6e55.31912555/pgNr/2/Sylvania%20Aquastar%20T5/) με μηκος 114 cm και 1 απο αυτη (http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/ca74fa26fd5aee5636e2251130d962cd/cl/details/cnid/15243fb5980657657.66452466/anid/e16463b396ee2e2d5.37535395/pgNr/2/Sylvania%20Grolux%20T5/) με μηκος 114 cm θα είναι ενταξει ή ειναι πολυ ???
Πολυ ωραιο!...
εχω κανει και εγω το ιδιο σχεδιο (http://www.plantgeek.net/article_viewer.php?id=11)
με κοντρα πλακε το εκανες?..
ρωταω γιατι εμενα αρχιζει και στραβωνει απο την πολυ υγρασια και κανει κοιλια(το πορτακι, εικ. 2)....
με κοντρα πλακε το εκανες?..
ρωταω γιατι εμενα αρχιζει και στραβωνει απο την πολυ υγρασια και κανει κοιλια(το πορτακι, εικ. 2)....
Με κοντρα πλακε θαλασσης σπατουλαρισμα μεσα με σιλικονη και για να μην κάνει κοιλια στην μεση λογου μηκους εβαλα ακομη ενα κομματι οριζοντια
Μπήκαν ανεμιστήρες και ανακλαστήρες.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00436.jpg
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00435.jpg
Επανέρχομαι με την ερώτηση μου σχετικά για τον φωτισμό.
Αν χρειαζόμαστε περίπου 0.4 watt ανά λίτρο σημαίνει ότι για τα 290 λίτρα νερού χρειαζόμαστε περίπου 116 watt φωτισμού.
Η κάθε λάμπα φθορίου, ας πούμε για παράδειγμα μια λάμπα φθορίου με ισχύ 20 watt έχει απόδοση 100 watt πραγματικού φωτισμού άρα θα χρειαζόμασταν μια 20αρα και μια μικρότερη για τα υπόλοιπα watt αλλά από ότι διαβάζω μέσα στο forum κάποιοι για να φτάσουν αυτά τα watt θα αγόραζαν π.χ. 2x των 54 watt και μια μικρότερη ας πούμε των 20 watt σύνολο δηλαδή 128 watt.
Τα 128 είναι τα watt που αναγράφονται στις λάμπες διότι πραγματικά watt φωτισμού έχουμε πολύ περισσότερα, πάνω από 300 στο παραπάνω παράδειγμα.
Ποιο είναι το σωστό ???? :confused:
Και γιατί !?:cool:
Λοιπόν το θέμα του φωτισμού το αφήνω προς το παρών μιας και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια συμβουλή επι του θέματος.
Απο οτι κατάλαβα είναι θέμα πειραματισμού παρά το οτι ισχύει κάποια συγκεκριμένη αναλογία ltr/watt.
Βρήκα ενα καλό σχετικά αρθρο στο net το οποίο θέλει μελέτη.
Σήμερα πήρα και τοποθέτησα μια Τ5 Osram 39 watt daylight στο κέντρο στο καπάκι και έχει και αρκετό και καλό φως, στην πορεία θα πάρω και μια με ρόζ απόχρωση για φυτά και βλέπουμε...
πολυ καλη δουλεια μερακλιδικο.
Τα ενδότερα του ντουλαπιού.... πρίζες, ηλεκτρονικό μπαλάστ και τροφοδοτικό για τους ανεμιστήρες.
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00437.jpg
Και μια με την μια λάμπα αναμένη (39 watt).
http://i89.servimg.com/u/f89/14/29/00/46/dsc00438.jpg
Αυτη τη βδομάδα θα παραγγείλω και φίλτρο, αποφάσισα να πάρω το Eheim 2217, επίσης θα παω για χαλικι και καμια πετρα και μια 2η λάμπα
Επανέρχομαι με την ερώτηση μου σχετικά για τον φωτισμό.
Αν χρειαζόμαστε περίπου 0.4 watt ανά λίτρο σημαίνει ότι για τα 290 λίτρα νερού χρειαζόμαστε περίπου 116 watt φωτισμού.
Η κάθε λάμπα φθορίου, ας πούμε για παράδειγμα μια λάμπα φθορίου με ισχύ 20 watt έχει απόδοση 100 watt πραγματικού φωτισμού άρα θα χρειαζόμασταν μια 20αρα και μια μικρότερη για τα υπόλοιπα watt αλλά από ότι διαβάζω μέσα στο forum κάποιοι για να φτάσουν αυτά τα watt θα αγόραζαν π.χ. 2x των 54 watt και μια μικρότερη ας πούμε των 20 watt σύνολο δηλαδή 128 watt.
Τα 128 είναι τα watt που αναγράφονται στις λάμπες διότι πραγματικά watt φωτισμού έχουμε πολύ περισσότερα, πάνω από 300 στο παραπάνω παράδειγμα.
Ποιο είναι το σωστό ???? :confused:
Και γιατί !?:cool:
Λοιπόν το θέμα του φωτισμού το αφήνω προς το παρών μιας και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια συμβουλή επι του θέματος.
Απο οτι κατάλαβα είναι θέμα πειραματισμού παρά το οτι ισχύει κάποια συγκεκριμένη αναλογία ltr/watt.
Βρήκα ενα καλό σχετικά αρθρο στο net το οποίο θέλει μελέτη.
Σήμερα πήρα και τοποθέτησα μια Τ5 Osram 39 watt daylight στο κέντρο στο καπάκι και έχει και αρκετό και καλό φως, στην πορεία θα πάρω και μια με ρόζ απόχρωση για φυτά και βλέπουμε...
Οι κανόνες του W/lt που κυκλοφορούν αφορούν Watt λαμπτήρων φθορίου.
Το αξίωμα που βάζεις είναι λάθος αφού τη φωτεινότητα όπως την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι δεν τη μετράμε με Watt αλλά με Lumens ή Lux (Lumens/m2). Με Watt θα μετρούσαμε την ακτινοβόλος ροή (Joules/s) η οποία σχετίζεται με την φωτεινότητα όταν συνυπολογίσουμε την ανταπόκριση του ανθρώπινου ματιού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Άρα αυτό που λένε οι κατασκευαστές λαμπτήρων φθωρίου κλπ. ότι η 20W βγάζει 100W δε σημαίνει ότι ως δια μαγείας τα Watt φθορίου είναι πιο δυνατό από το watt της λάμπας πυρακτόσεως. Απλά η λάμπα φθορίου για το κάθε watt παράγει 5 φορές πιο πολύ ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο οπτικό φάσμα, είναι δηλαδή πιο αποτελεσματική στην παραγωγή ορατού φωτός.
Επίσης για τις δικές μας εφαρμογές πιο σημαντικό είναι το PAR ( Photosynthetically Available Radiation ) αλλά είναι λίγο προχωρημένο θέμα για να συγκρίνεις την πραγματική απόδοση ενός συστήματος φωτισμού.
Δεν το κατέχω το θέμα για να σου απαντήσω ποιό αποτελεσματικά.
Απλώς είδα διαφορές σε διαφορα ενυδρεία (απο τις παρουσιάσεις) οπου ενω βάσει τυπου ltr/watt θα επρεπε να ειχαν περισσοτερα watt ενω με αρκετα λιγοτερα εκαναν την δουλεια τους μιλαμε παντα για φυτεμενα, αλλοι παλι ειχαν παραπανω απο αυτα που δινει ο τυπος ltr/watt. Για αυτο νομιζω οτι ειναι θεμα πειραματισμου.
ετσι και αλλιως τα φυτα που θα μπουν θα ειναι χαμηλων απαιτησεων οποτε καπου θα βρω την ακρη φανταζομαι.
Έχεις δίκιο ότι ο κανόνας είναι βασικά rule of thumb και όχι ευαγγέλειο. Για παράδειγμα δύο ενυδρεία 300λτ το ένα με 60εκ ύψος και το άλλο με 50εκ για να κάνουν το ίδιο γκαζονάκι (πχ glosso) θα χρειάζονταν τελείως διαφορετικά βαττ/λτ.
Σε γενικές γραμμές άρχισε από χαμηλά, και επίσης να κάνεις μιξ από λάμπες (ροζ, λευκές κλπ) για να επιτυνχάνεις το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα σε συνδιασμό με το καλύτερο φάσμα για φωτοσύνθεση. Μην ξεχνάς το CO2/λίπανση αφού όσο ανεβαίνεις για να εκμεταλευτείς την ενέργεια τα φυτά σου θα χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να μεγαλώνουν.
Υπομονή, και όχι βιαστικές αλλαγές είναι το μυστικό.
Σήμερα αγόρασα το φίλτρο, τελικά πήρα το Fluval 405 το βρήκα σε σχετικά καλή τιμή (νομίζω!) 150€. Βάσει των χαρακτηριστηκών του νομίζω με καλύπτει. Έχει μέσα και κάποια υλικα στα καλάθια (4 σε σύνολο) όπως άνθρακα και BioMax της μαμάς εταιρείας και η ερωτησεις μου είναι η εξής
1. Αξίζουν κάτι ή είναι μάπα? (τα υλικά που εχει μεσα εννοω)
2. Τι θα ήταν καλό να βάλω στα καλάθια ?
3. Με ποιά σειρά?
4. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τα αντικαταστήσω η όχι ? (το ρωτάω αυτό διότι ένας αλλος πετ-σοπας μου είπε πως αν πάρω απο τα δικά του υλικά δεν χρειάζεται να τα αντικαταστήσω ξανα τα βάζω μια φορά και τελος)
5. Κάποια συγκεκριμένη μάρκα?
ΟΚ.
Βρήκα σχεδόν ολες τις απαντησεις στο forum.
Δεν μπόρεσα να βρω για την συχνότητα αντικατάστασης μιας και οι αποψεις διίστανται.
τα προστατευτικα απο τα ανεμιστηρακια απο που τα πηρες? ψαχνω και για το δικο μου καπακι που θελω να βαλω ανεμιστηρακια αλλα δεν βρησκω στο eshop εχει μονο φιλτρα αλλα πλαστικα
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.805660
Απο εδω (http://www.pc-store.gr/index.php).
Δεν τα εχουν στο site αλλα τα εχουν. Παρτους τηλεφωνο
Έχω φάει τον τόπο να βρω χαλίκι και τιποτα.
Κατεβηκα και Χαλκιδα αλλα η τιμες που ακουσα σε pet shop ηταν τρελες, ζητουσαν 2€ εως 3€ το κιλο τιμες που θεωρω απαραδεκτες για χαλικι.
Εχει κανεις προς Χαλκιδα πλευρα καποια προταση?
αντε καλη αρχη....... πολυ λεπτομερια βλεπω!!!!!!! καλως ηρθες
Απο εδω (http://www.pc-store.gr/index.php).
Δεν τα εχουν στο site αλλα τα εχουν. Παρτους τηλεφωνο
Έχω φάει τον τόπο να βρω χαλίκι και τιποτα.
Κατεβηκα και Χαλκιδα αλλα η τιμες που ακουσα σε pet shop ηταν τρελες, ζητουσαν 2€ εως 3€ το κιλο τιμες που θεωρω απαραδεκτες για χαλικι.
Εχει κανεις προς Χαλκιδα πλευρα καποια προταση?
Δοκίμασε σε μαγαζιά με μονωτικά / οικοδομικά υλικά... Έχουν χαλαζιακή άμμο και χαλίκι...
Θα έπρεπε... ή έστω να σου φέρουν αν το ζητήσεις...
Αν του την ζητήσω θα μου το φέρει αλλα θα προτιμουσα να την δω πριν την αγορασω.
Βρηκα και στην Ερμης ΑΕ αλλα θα πρεπει να κατεβω Αθηνα ....
Θα δω μηπως στειλω καποιων απο εκει ....
Καλησπέρα,
δεν τελειωσα ακομη αλλα δεν τα παρατησα κιολας....
Λοιπον αγορασα και μια δευτερη λαμπα για τα φυτα, τις sera (αυτή βρηκα στα Τρικαλα που ειμαι αυτη την στιγμη).
Σήμερα ηρθε και ο eliwell.
Προσπάθησα να βρω υγρα τεστ αλλα δεν ... εχουν μονο sticks. Για αρχη τα θέλω για το στρωσιμο.
Απο που θα μπορούσα μεσο internet να τα παραγγείλω?
Υ.Γ. Χαλικι δεν βρήκα ακομη αλλα κανονισα να μου το φερει ενας φιλος σε 2 βδομαδες περιπου.
kwstas_original
11-11-09, 17:06
διαβαστερος και ψαγμενος.....
μπραβο σου για ακομη μια φορα!
οσο και να σε τρωει να το δεις ετοιμο,κανε αργες και σταθερες κινησεις,τα πας περιφημα και εισαι παραδειγμα καποιου που τωρα ξεκιναει, ΠΡΟΤΥΠΟ.;)
Απο που θα μπορούσα μεσο internet να τα παραγγείλω?
http://cgi.ebay.co.uk/API-FRESHWATER-MASTER-TEST-KIT-OVER-800-TESTS_W0QQitemZ260504875292QQcmdZViewItemQQptZUK_P et_Supplies_Fish?hash=item3ca74cf11c
:)
Ευχαριστώ ;)
Καμια σχεση με τις τιμες εδω....
Καλησπέρα σε όλους,
Συνεχίζω με το ενυδρείο απλά μα μικρά βήματα λόγου δουλειάς και διάφορα αλλα. Λοιπόν, το χαλίκι (από Ερμής ΑΕ) ήρθε τελικά σε μπεζ απόχρωση και διάμετρο -2-3 mm Επίσης ήρθαν και τα τεστ νερού τις API από eBay που περιλαμβάνουν τεστ για Αμμωνία , Νιτρικά, Νιτρώδη, PH, High range PH. Έγιναν και κάποιες αλλαγές μέσα στο ντουλάπι με τον εξοπλισμό .Το χαλίκι πλύθηκε ξανά και ξανά και τοποθετήθηκε στο ενυδρείο γέμισα μέχρι 10 πόντους περίπου με νερό πάνω από το χαλίκι και έβαλα ενα μικρό φίλτρο με λίγο υαλοβάμβακα απλά να φέρνει γύρω γύρω το νερό μπας και κρατήσει και κανένα σκουπίδι, αύριο πάλι θα αλλάξω το νερό πιστεύω με 2-3 αλλαγές θα σταματήσει να θολώνει. Και τώρα ερχόμαστε στα ποιο δύσκολα . Διάβασα ξανά και ξανά για το στρώσιμο και πάνω σ’ αυτό το θέμα έχω ορισμένες απορίες.
1. Λέω να το στρώσω με αμμωνία, ο τρόπος που θα με βόλευε πάρα πολύ είναι αυτός που ρίχνεις μια μεγάλη ποσότητα αμμωνίας μέσα στο νερό το αφήνεις και μετά από κάποιο καιρό το μετράς. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής : ποια είναι η αναλογία αμμωνίας αν λίτρο νερού και πότε αρχίζουμε να μετράμε?
2. Μετά από τον απαιτούμενο χρόνο υποθέτουμε ότι το φίλτρο μας έχει στρώσει έχουμε βάλει τα φυτά μας τα διακοσμητικά κτλ δηλαδή το ενυδρείο είναι σε πλήρη λειτουργία, πόσο καιρό μπορεί να δουλεύει έτσι το ενυδρείο χωρίς να βάλουμε ψάρια μέσα χωρίς να καταστραφούν τα βακτήρια στο φίλτρο? Δηλαδή μπορούμε να βάλουμε και 1 μήνα μετά η και περισσότερο?
Καλησπέρα σε όλους,
Συνεχίζω με το ενυδρείο απλά μα μικρά βήματα λόγου δουλειάς και διάφορα αλλα. Λοιπόν, το χαλίκι (από Ερμής ΑΕ) ήρθε τελικά σε μπεζ απόχρωση και διάμετρο -2-3 mm Επίσης ήρθαν και τα τεστ νερού τις API από eBay που περιλαμβάνουν τεστ για Αμμωνία , Νιτρικά, Νιτρώδη, PH, High range PH. Έγιναν και κάποιες αλλαγές μέσα στο ντουλάπι με τον εξοπλισμό .Το χαλίκι πλύθηκε ξανά και ξανά και τοποθετήθηκε στο ενυδρείο γέμισα μέχρι 10 πόντους περίπου με νερό πάνω από το χαλίκι και έβαλα ενα μικρό φίλτρο με λίγο υαλοβάμβακα απλά να φέρνει γύρω γύρω το νερό μπας και κρατήσει και κανένα σκουπίδι, αύριο πάλι θα αλλάξω το νερό πιστεύω με 2-3 αλλαγές θα σταματήσει να θολώνει. Και τώρα ερχόμαστε στα ποιο δύσκολα . Διάβασα ξανά και ξανά για το στρώσιμο και πάνω σ’ αυτό το θέμα έχω ορισμένες απορίες.
1.Λέω να το στρώσω με αμμωνία, ο τρόπος που θα με βόλευε πάρα πολύ είναι αυτός που ρίχνεις μια μεγάλη ποσότητα αμμωνίας μέσα στο νερό το αφήνεις και μετά από κάποιο καιρό το μετράς. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής : ποια είναι η αναλογία αμμωνίας αν λίτρο νερού και πότε αρχίζουμε να μετράμε?
2.Μετά από τον απαιτούμενο χρόνο υποθέτουμε ότι το φίλτρο μας έχει στρώσει έχουμε βάλει τα φυτά μας τα διακοσμητικά κτλ δηλαδή το ενυδρείο είναι σε πλήρη λειτουργία, πόσο καιρό μπορεί να δουλεύει έτσι το ενυδρείο χωρίς να βάλουμε ψάρια μέσα χωρίς να καταστραφούν τα βακτήρια στο φίλτρο? Δηλαδή μπορούμε να βάλουμε και 1 μήνα μετά η και περισσότερο?
1. Ακολουθησε πιστα αυτα που αναφερονται εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656 δεν γινεται πιο περιγραφικα να τα εξηγησει καποιος!!
2. Οταν στρωσει ... αρκει να ριχνεις λιγο τροφη καθημερινα ωστε να μη "πεθανουν" της πεινας τα βακτηρια ... για οσο καιρο θελεις εσυ!
Με αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αμμωνίας (όχι ολόκληρο το μπουκάλι!) στο νερό του ενυδρείου και απλώς περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες κάνοντας τίποτα.
Αυτό διάβασα αλλά δεν λέει για ποσότητα αμμωνίας σε σχέση με τα λίτρα σε 300 ltr πόση αμμωνία?
Αυτό διάβασα αλλά δεν λέει για ποσότητα αμμωνίας σε σχέση με τα λίτρα σε 300 ltr πόση αμμωνία?
Διαλεγεις τον 3ο τροπο στο υπομνημα που δεν εχει σημασια ποσο ειναι το ποσοστο αμμωνιας στο νερο ... στον 1ο και 2ο μετρας το ποσοστα αμμωνιας ανα λιτρο!!
Ναι τον 3ο τροπο.
Αν το ποσο δεν εχει σημασία, με 1 ltr αμμωνια στα 300 ltr νερου ειμαστε ενταξει?
Ναι τον 3ο τροπο.
Αν το ποσο δεν εχει σημασία, με 1 ltr αμμωνια στα 300 ltr νερου ειμαστε ενταξει?
Προσεχε τα κοκκινα γραμματα! Αντιγραφω:
Αντί να ρίχνουμε καθημερινά συγκεκριμένες ποσότητες αμμωνίας στο νερό και να μετράμε συνεχώς αποτελέσματα (πράγμα που καταντάει τρομερά βαρετό), εδώ ρίχνουμε απλώς μια φορά μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αμμωνίας και περιμένουμε. Είναι ο καλύτερος τρόπος γι' αυτούς που δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουνε, να μετράνε, να ξαναρίχνουνε αμμωνία και να ξανά-μετράνε και φτου από την αρχή.
Αν δεν έχετε ξαναστρώσει κάποιο ενυδρείο με αμμωνία, θα σας συνιστούσα να μη δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο.
Με αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αμμωνίας (όχι ολόκληρο το μπουκάλι!) στο νερό του ενυδρείου και απλώς περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες κάνοντας τίποτα.
Μόλις περάσουν πάνω-κάτω 2 εβδομάδες κάνουμε ένα τεστ για νιτρικά άλατα. Αν στην ένδειξη του τεστ έχουμε πολύ μεγάλη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων (να έχει βγει εκτός κλίμακος), τότε είμαστε έτοιμοι.
Κάνουμε μια αλλαγή νερού 95% (σχεδόν όλο το νερό για να απαλλαχτούμε από τα νιτρικά άλατα που μετρήσαμε όπως και την αμμωνία και τα νιτρώδη άλατα που θα υπάρχουν ακόμα), ρίχνουμε αντιχλώριο, ξαναγεμίζουμε το ενυδρείο με νερό και ήμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα να βάλουμε ψάρια.
δεν ειναι αναγκαιο να αγχωθεις ποση αμμωνια εχει ανα λιτρο απλα μη ριξεις ολο το μπουκαλι αλλα μια μεγαλη ποσοτητα!!
δεν ειναι αναγκαιο να αγχωθεις ποση αμμωνια εχει ανα λιτρο απλα μη ριξεις ολο το μπουκαλι αλλα μια μεγαλη ποσοτητα!!
ΟΚ.
Αν δεν έχετε ξαναστρώσει κάποιο ενυδρείο με αμμωνία, θα σας συνιστούσα να μη δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο.
Δεν εχω ξαναστρωσει ενυδρειο οποτε .... ίδωμεν.
Σε περιπτωση που μου δεν βγει δεν θα παθει και τιποτα οποτε μετα αναγκαστηκα παμε στον 1ο τροπο
Μια ερώτηση ακόμη....
Επειδή για να πάρω φυτά πρέπει να κατέβω Χαλκίδα και δεν ξέρω πότε θα πάω μπορώ να ξεκινήσω το στρώσιμο του ενυδρείου έχοντας μέσα μόνο το χαλίκι και τον θερμοστάτη χωρίς τα φυτά πέτρες κτλ η θα ήταν καλύτερα αν είχα και τα φυτά μέσα?
Μια ερώτηση ακόμη....
Επειδή για να πάρω φυτά πρέπει να κατέβω Χαλκίδα και δεν ξέρω πότε θα πάω μπορώ να ξεκινήσω το στρώσιμο του ενυδρείου έχοντας μέσα μόνο το χαλίκι και τον θερμοστάτη χωρίς τα φυτά πέτρες κτλ η θα ήταν καλύτερα αν είχα και τα φυτά μέσα?
Μπορεις να το στρωσεις χωρις φυτα ... δεν ειναι αναγκαια στο στρωσιμο!!
Ωραία!
Το ξεκινάω αυριο, πήρα και την αμμωνία σήμερα.
Ευχαριστώ!
Ωραία!
Το ξεκινάω αυριο, πήρα και την αμμωνία σήμερα.
Ευχαριστώ!
Tέλεια!!! Ακολουθα τις οδηγιες!! :smt041:smt041
Καλημέρα,
μια μικρη ερωτηση ακομη.... ο θερμαντήρας ειναι σε αυτη την φάση απαραιτητος? δηλαδη αν ξεκινησω το στρωσιμο και δεν δουλευει ο θερμαντηρας, δεν θα στρωσει η θα στρωσει αργα?
Ναι βοηθαει η αυξηση της θερμοκρασιας στους 32 - 35 οC! Το γραφει http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=13656 προς το τελος (στα tips)
Ο χωρος που βρισκεται τωρα το ενυδρειο δεν θερμαινεται και θα δουλευει ο θερμαντηρας ολη την ημερα φανταζομαι.
Θα στρωσει χωρις θερμαντηρα? με θεμοκρασια νερου γυρω στους 15 με 16 βαθμους
Dream Waters
23-12-09, 10:15
Το στρωσιμο επιταχυνεται με θερμοκρασιες απο 27-31 βαθμους
Στα 300 λιτρα θα ριξεις το πολυ 10ml αμμωνιας!
Εχω στρωσει αρκετα ενυδρεια
Θα ξαναμετρησεις μετα απο 2 εβδομαδες.
Αν παρατηρησεις και Ν02 τοτε ριχνεις την μιση ποσοτητα και παλι λεγοντας...
Μονο 10 ml ? Υπολογιζα πολυ περισσοτερο!
Καλησπέρα και καλη χρονιά σε όλους,
τελικά σήμερα ξεκινησα το στρωσιμο με τις γιορτες και ολα τα συναφη :smt020δεν γινοταν. Έριξα 10ml αμμωνίας και μετρωντας μετα απο 1 ωρα το τεστ μου έδωσε αμμωνια = 8 :smt120
Ηρθαν και οι λεντοταινιες μεσω ebay οπότε χθες πριν το ξεκινησω τις τοποθετησα και αυτες, αλλαξα και γνωμη για την θεση του ενυδρειου και τελικα θα παει σε μια γωνια οποτε κολλησα και μαυρο χαρτονι πισω απο το τζαμι για να μην φαινεται ο τοιχος αλλα δεν μου γεμιζει και πολυ το ματι ισως φτιαξω κατι με φελιζολ να φαινεται βραχωδες αλλα η ερωτηση μου σε καποιον που το εχει κανει τι τσιμεντο εβαλε το κοινο γνωστο σε τσουβαλια τσιμεντο οικοδομης η κατι αλλο???
Κλεόβουλος
09-01-10, 14:27
Το τσιμέντο είναι τοξικό.
Υπάρχουν έτοιμες πλάτες για ενυδρεία.
Αν θέλεις να φτιάξεις απο φελιζόλ,το διαμορφώνεις όπως θέλεις,το καλύπτεις με σιλικόνη και άμμο και είσαι έτοιμος.Πάρε ιδέες απο την αντίστοιχη κατηγορία.
Το τσιμέντο είναι τοξικό
...αναλογος το τσιμεντο:smt018
...αναλογος το τσιμεντο
Έχεις κάποια μάρκα για αυτο που λές?
Όχι, άλλα υπάρχουν τσιμέντα τοξικά(ταχείας πήξεως) και τσιμέντα κανονικά...
Σημερα (1 εβδομαδα μετα την εναρξη) πηρα τις εξης μετρησεις :
NH3 = 2
NO2 > 8
NO3 = μεταξυ 0 και 5
PH = 8.4
οπότε βάσει τις οδηγειες του Dream Waters έριξα σημερα 5 ml αμμωνίας.
Ποιον κυκλοφορητη απο τους 2 μου προτεινεται να παρω :
1.http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPII.dll?ViewItem&item=370316397847
2.http://global.ebay.com/Aquarium_Powerhead_Sacem_Pulsar_600_600_lph/180452486033/item
μπορω να κανω αλλαγη νερου τωρα που ειναι στην διαδικασια στρωσιματος? θελω να το κανω αυτο διοτι απο βλακεια μου οταν εβαλα τα υλικα μεσα στο φιλτρο δεν τα ξεπληνα ποιο μπροστα με αποτελεσμα να εχω κατι σαν σκονη μεσα στο νερο.
σκεφτομαι να αλλαξω ολο νερο και κατα πασα πιθανοτητα να ξεπληνω παλι το χαλικι (να το βγαλω απο μεσα).
Θα χαλασει ολο το στρωσιμο αν κανω κατι τετοιο?
ποσο καιρο μπορουν να ζησουν τα βακτηρια χωρις τροφη (αμμωνια)? μεχρι να το κανω ολο αυτο.
Δεν ειναι σκονη αλλα μια λαδιλα τελικα που δεν ξερω απο που προηλθε ισως απο μια πετρα που πηρα απο την θαλασσα και την εβαλα μεσα την οποια την ειχα βραση ομως ποιο μπροστα εβγαλα ολο το χαλικι το ξεπληνα παλι αλλα τιποτα παλι τα ιδια... δεν ξερω ισως το βρασω ισως το πεταξω ολοκληρο πραγματικα με εφτασε ατο αμην σημερα....zw
Έβρασα μια μικρη ποσοτητα 2 φορες και συνεχιζει να βγαζει αυτη την λαδιλα.
Εχει μηπως καποιος μια ιδεα τι μπορω να το κανω αλλο? Μηπως να το πλυνω με χλωρινη?
Δεν μπορω να καταλαβω τι λαδιλα ειναι αυτη ... υπαρχει φωτο?? :confused:
Κλεόβουλος
20-01-10, 20:59
Ηρέμησε και όλα θα λυθούν.
Απο που το πήρες αυτό το χαλίκι και τις πέτρες?
Επειδή έχω χάσει επεισόδια:) γράψε μας με τη σειρά αυτά που έχεις κάνει στο ενυδρείο.
Άνθρακα έχεις βάλει μήπως στο φίλτρο σου?
Ειναι σαν κυλιδα πετρελαιου, αλλα με ασπρη σκονη μολις βαζεις ενα δαχτυλο σκορπαει για λιγο και μετα ενωνετε παλι. Ειναι σαν αυτο που περιγραφουν μερικοι με μια αναζητηση που εκανα με την λεξη "λαδιλα" αλλα λενε οτι οφειλεται στην τροφη εγω τροφη δεν εχω ακομη....
Λοιπόν,
Το χαλικι το πηρα απο τον Ερμη στην Αθηνα. Το ξεπληνα το εβαλα στο ενυδρειο ολα καλα μεχρι εκει.
Βρηκα μια κολοπετρα στην θαλασσα που μου αρεσε και την πηρα την επληνα την εβρασα και την εβαλα μεσα ελειπα για 4 μερες και οταν γυρισα το ενυδρειο ειχε πιασει
αφρους γυρο γυρο στο τζαμι και κατι σαν αλλατα, εβγαλα παλι ολο το χαλικι το ξεπληνα και γεμισα νερο το ενυδρειο για να ξεκινησω το στρωσιμο.
Ξεκινησα το στρωσιμο και νομιζω την 2η η 3η μερα παρατηρησα ενα ασπρο φιλμ στην επιφανεια του νερου μαζεψα λιγο με το μπουκαλι αλλα την αλλη μερα παλι τα ιδια.
Σημερα τα σηκωσα παλι ολα τα ξαναεπλυνα αλλα τιποτα ....
Ανθρακα δεν εβαλα. Εχει μονο σφουγκαρια και siporax
Κλεόβουλος
20-01-10, 21:30
Βάλε άνθρακα στο φίλτρο και άστον εκεί 4-5 μέρες.
Αν υπάρχει κάτι θα το απορροφήσει.
Μα ειναι στην επιφανεια του νερου.
Και φανταζομαι πως θα εχει παει και στο siporax.
Αν βρασω το siporax καταστρεφεται?
Λοιπον, σημερα δοκιμασα τα παντα ξυδι, λεμονι, βρασιμο ξαναβρασιμο, χλωρινη αλλα τιποτα παντα μενει μια μικρη ποσοτητα λιγδας στην επιφανεια το τελευταιο που δωκιμα ειναι με απορρυπαντικο πιατων και αυτο το καθαρισε.
Αν ξεπλυνω καλα σημερα και αυριο το ξεπληνω παλι και βαλω και ανθρακα μεσα στο φιλτρο λέτε να εχω προβλημα????:confused:
Μα ειναι στην επιφανεια του νερου.
Και φανταζομαι πως θα εχει παει και στο siporax.
Αν βρασω το siporax καταστρεφεται?
Λοιπον, σημερα δοκιμασα τα παντα ξυδι, λεμονι, βρασιμο ξαναβρασιμο, χλωρινη αλλα τιποτα παντα μενει μια μικρη ποσοτητα λιγδας στην επιφανεια το τελευταιο που δωκιμα ειναι με απορρυπαντικο πιατων και αυτο το καθαρισε.
Αν ξεπλυνω καλα σημερα και αυριο το ξεπληνω παλι και βαλω και ανθρακα μεσα στο φιλτρο λέτε να εχω προβλημα????:confused:
Βαλε μια φωτογραφια να δουμε ... μη πανικοβαλλεσαι !! :rolleyes:
Κλεόβουλος
21-01-10, 14:16
Τι έπλυνες με απορρυπαντικό βρε παλληκάρι μου?
Δεν βγαινει φωτογραφια, ετσι οπως ειναι θα πρεπει να το χτυπαει φως απο πανω και βαζοντας το δαχτυλο μεσα τοτε σκορπαει σε εκεινο το σημειο για λιγο και μετα ενωνεται
παλι
Τι έπλυνες με απορρυπαντικό βρε παλληκάρι μου?
επλυνα μια μικρη ποσοτητα χαλικι και καθαρισε (εκτος ενυδρειου)
Κλεόβουλος
21-01-10, 14:36
Λοιπόν,επειδή είσαι ακόμη στην αρχή και μπορείς...
Βγάλε και πέτα αυτό το αναθεματισμένο χαλίκι-άδειασε και ξέπλυνε καλά το ενυδρείο με νεράκι-ξεκίνα απο την αρχή με άλλο χαλίκι-φρέσκο νερό+αντιχλώριο-βάλε άνθρακα στο φίλτρο να δουλέψει 5-6 μέρες-βγάλε τον άνθρακα-ξεκίνα στρώσιμο απ' την αρχή με μπόλι-βάλε φυτά-κάνε μετρήσεις-αν είναι οκ βάλε τα πρώτα 1-2 ψαράκια...
Ούφ στα είπα,έστω τηλεγραφικά...
Κουράγιο και μην αγχώνεσαι.Η καλή αρχή θα σε ανταμείψει αργότερα:)
Που να βρω το χαλικι και το μπολι? Το χαλικι ειναι 180 χλμ μακρια. Περιμενα ενα μηνα να μου το φερουν.
Αυτο που λεω παραπανω δεν παιζει?
Δεν βγαινει φωτογραφια, ετσι οπως ειναι θα πρεπει να το χτυπαει φως απο πανω και βαζοντας το δαχτυλο μεσα τοτε σκορπαει σε εκεινο το σημειο για λιγο και μετα ενωνεται
παλι
επλυνα μια μικρη ποσοτητα χαλικι και καθαρισε (εκτος ενυδρειου)
Πιο πολυ κακο κανεις απο οτι καλο!! Ασε το ενυδρειο μονο του ... δεν κανουν απορρυπαντικα και τετοια!!
Κλεόβουλος
21-01-10, 14:53
Που να βρω το χαλικι και το μπολι? Το χαλικι ειναι 180 χλμ μακρια. Περιμενα ενα μηνα να μου το φερουν.
Αυτο που λεω παραπανω δεν παιζει?
Ο Γιώργος λέει να το αφήσεις να πάρει το δρόμο του.
Εγώ επειδή δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα,λέω κάντα απο την αρχή για είσαι σίγουρος.
Χαλίκι και άμμο δεν βρίσκεις στην Εύβοια με τόσες καθαρές παραλίες(κι αυτό κάνει αν δεν στόχουν πεί)?
Μπόλι θα βρεις απο κάποιον κοντά σου(βάλε μια αγγελία),αν όχι ξεκίνα με αμμωνία.
Χαλικι βρισκω αλλα οχι αυτο το ξανθο που εχει ο Ερμης. Εχει μονο μαυρο-γκρι
Ειχα ξεκινησει το στρωσιμο και πανω που αρχισε να κατοικείται σταματισαν ολα.
Τελος παντων, θα δω τι θα κανω.
Ευχαριστω για την βοηθεια.
Για ριξτε μια ματια εδω : http://i19.servimg.com/u/f19/14/29/00/46/dsc00010.jpg
Καλησπέρα,
Μετά από μια μικρή διακοπή λόγο “τεχνικών προβλημάτων” συνεχίζω …..
Πήρα καινούργιο χαλίκι τελικά, έβαλα και ένα skimmer για να τραβάει και από την επιφάνεια.
Χθες πήρα και μερικά φυτά και πέτρες και ξεκίνησα σήμερα (ξανά) το στρώσιμο…..
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00410.jpg
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00411.jpg
Κλεόβουλος
20-02-10, 10:46
Εύχομαι τώρα να σου πάνε όλα καλά:)
(αν είναι ανούμπιες αυτά που βλέπω,μην φυτεύεις τον κορμό στην άμμο,καλύτερα να τις δέσεις σε κάνα ξύλο ή να τις σφηνώσεις στις τρύπες της πέτρας.)
Πιστευω να μην εχουμε παλι κανενα ατυχημα.....:rolleyes:
Ανουμπιες ειναι (στην πρωτη φωτο) το τελειως δεξια και το τελειως αριστερα τα αλλα δεν ξερω τι ειναι δεν ειχαν και κανενα κερτελακι επανω τα πηρα γιατι μου αρεσαν τα επομενα σκεφτομαι απο το water inn να τα πάρω. Δεν εχει και τοσο φευγατες τιμες απο οτι ειδα.....
Κλεόβουλος
20-02-10, 18:02
Βάλε μπόλι stefan και μην παιδεύεσαι;)Φυτά όσα μπορείς, εύκολα και γρήγορης ανάπτυξης (όπως βαλισνέριες, κρυπτοκορίνες,crinum,..)
Βάλε και ένα χαρτονάκι μαύρο-σκούρο μπλε απο πίσω θα δείξει ακόμη πιο όμορφα.
Τώρα το είδα.Πετάξου αύριο μέχρι το Όσμοσις έχει προσφορά(είναι και καλό μαγαζί)
Απο φυτα για το πισω μερος λεω να βαλω αυτα:
EGERIA DENSA x3
BACOPA CAROLINEANA x2
BACOPA MONNIERI x1
NESAEA SPEC x1
ECHINODORUS BLEHERI x1
και για την μέση:
MICRANTHEMUM UMBROSUM x2
ANUBIAS BARTERI x2
και τα υπαρχοντα...
υπαρχει ενα φυτο μικρο για μπροστα το ειδα σε ενα βιντεο τις Tropica που το κοβει σε μικρα κομματακια και το φυτεύει το hemianthus "cuba" αλλα δεν ξερω τι απαιτησεις έχει.
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00412.jpg
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00413.jpg
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00414.jpg
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00415.jpg
Λοιπον εχουμε και λεμε....
1.Στις φωτο 1,2,3 πιστευω οτι ειναι καφε αλγη, απλως μηπως εμφανιστηκε λιγο νωρις? Το ενυδρειο εχει μολις 13 μερες που δουλευει.
2.Στην φωτο 4 εναι το αποτελεσμα που περνω οταν μετραω το νερο για NO2 και αυτο το χρωμα δεν υπαρχει στο καρτελακι να υποθεσω οτι ειναι 0?
Κατα τα αλλα οι τιμες που παιρνω ειναι:
ΝΗ3/ΝΗ4 = 0 (ριχνω καθε μερα 10ml και μηδενιζει καθε 24 ωρες)
ΝΟ2 = 0 (???)
ΝΟ3 = 10
PH = 7,4
τωρα ειναι η ωρα της καφε αλγης....νεοστημενο ενυδρειο...το αγαπημενο της..:rolleyes:
μη σε σκοτιζει και πολυ..θα χαθει εν καιρω...
το ΝΟ2 για 0 το βλεπω...:p
της api ειναι το τεστ?
Ναι τις Api ειναι.
Θα πρεπει να περιμενω να φτασουν τα NO3 > 50 για να πω οτι ειναι ΟΚ?
οχι....αν ειναι ΝΗ3 και ΝΟ2 ..0...τοτε και με τα νιτρικα που εχεις εισαι οκ...;)
Οπως γραφω παραπανω καθε 24 ωρες μηδενιζει NH3 και NO2 (μπορει και νωριτερα απο 24 ωρες απλως δεν το μετρησα).
Δηλαδη μπορω να αρχίσω να βάζω ψαρια σιγα σιγα?
Τι να παρω για να τρωει την αλγη? Ο γλυφτης κανει κατι?
Λογικα εχει στρωσει αφου αμμωνια=0 ΝΟ2=0 και ΝΟ3>0 .
Η αλγη θα φυγει μονη της ... μην ανησυχεις!! Με τα φυτα που θα βαλεις κιολας ακομα πιο γρηγορα! ;)
Δεν υπαρχουν ψαρια-γλυφτες ...Μη φοβασαι την αλγη ... οταν ισσοροπησει το ενυδρειο σου δε θα υπαρχει προβλημα!
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00416.jpg
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00417.jpg
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00418.jpg
http://i69.servimg.com/u/f69/14/29/00/46/dsc00419.jpg
Ηρθαν και τα φυτα απο το water in (σε παρα πολυ κατασταση) και φυτευτηκαν.
Το μονο που λειπει τωρα ειναι τα ψαρια. Τελικα θα γινει κοινωνικο ενυδρειο.
Η απορία που εχω ειναι η εξής: μεχρι να βαλω τα ψαρια μεσα να συνεχισω να ριχνω αμμωνια για συντηρουνται τα βακτηρια η τροφη? αλλα η τροφη παλι δεν θα σαπιζει στον βυθό?
Dream Waters
16-03-10, 21:09
Eγω παλι θελω να σχολιασω το aquascape σου.
Φαινονται ολα πολυ τακτοποιημενα και ολα στο ιδιο υψος.
Προσπαθησε να δημιουργησεις ενα πιο φυσικο αποτελεσμα
Ψαξε στο google γαι planted aquascapes και θα καταλαβεις.
Πιστευω πως οταν αρχισουν να μεγαλωνουν τα φυτα δεν θα μεγαλωνουν με τον ιδιο ρυθμό και ετσι θα προκυψει και διαφορετικη οψη (θελω να πιστευω, ειναι και το πρωτο ενυδρειο που φυτευω). Με το θεμα αμμωνιας\τροφης τι θα γινει?
Χριστόφορος Μίχας
16-03-10, 21:31
Mη ριχνεις αλη αμμωνια λιγο τροφουλα
αρκετα καλη προσπαθεια αλλα οπως σου λεει ο φιλος πιο πανω δες λιγο να φτιαξεις το aquascape σου.πρεπει απο την αρζη να εχεις στο νου σου πως θα γινει το ενυδρειο σε λιγο καιρο και οχι να περιμενεις να δεις το τυχαιο αποτελεσμα.:)
οποτε δες να συνδιασεις λιγο καλυτερα πετρες-φυτα-ξυλα.μπορεις να το κανεις καταπληκτικο και διαθετεις και πολλα φυτα.
καλη συνεχεια;)
Χριστόφορος Μίχας
16-03-10, 21:41
την ανουβια δεστην σε ενα ξυλακι .εχεις τησ ριζες στο χαληκι και θα σαπισει.
Καλησπέρα και παλι....
Θα γινοταν καπως να με βοηθήσετε με τα ψαρια.... δηλαδη τι ψαροσυνθεση θα μου προτεινατε να κανω? μου αρεσουν τα αγγελοψαρα, γκουραμι, μολι, ξιφοφοροι και τα κοπαδιαστα...
το PH ειναι περιπου στο 7,5 και η σκηροτητα του νερου 10 γαλλικοι.
την ανουβια δεστην σε ενα ξυλακι .εχεις τησ ριζες στο χαληκι και θα σαπισει.
θα το φροντισω.
Χριστόφορος Μίχας
17-03-10, 23:36
Τα αγγελόψαρα που είναι όμορφα θέλουν ph κάτω από 7 και kh κάτω από 10. Αν το φροντίσεις αυτό, κατά προτίμηση με Α/Ο τότε μπορείς να τα βάλεις. Τα γκουράμις είναι συμβατά με τα αγγελόψαρα. Για τα μόλυ δεν γνωρίζω. Νομίζω όχι, αλλά ας μας πεί και κάποιος άλλος...
λοιπον....
οι πρωτοι κατοικοι μπηκαν στο ενυδρειο και ειναι 2 μπλε γκουραμι και ενας plecostomus (εχει ενα μικρο πετ σοπ εδω και αυτα ειχε μονο).
Σε περιπτωση που βαλω αγγελοψαρα ποιο ειδος κοπαδιαστου ψαριου μπορω να βαλω ετσι ωστε να μην τρωγονται μεταξυ τους γιατι διαβασα οτι τα τρωνε τα μικρα ψαρια?
Αν βαλεις σκαλαρια μη βαλεις αλλο ειδος ... Ισως 5-6 codydoras στο βυθο.
Ετσι κ αλλιως τα σκαλαρια πρεπει να τα βαλεις σε ομαδα 5-6, εκτος και αν σου δωσουν διαπιστωμενα ζευγαρι:)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.