Επιστροφή στο Forum : Η Λιμνη μου στην Μυτιλήνη: "The Beginning"
Το όνειρο μου αρχίζει και γίνετε σιγά πραγματικότητα!... :rolleyes:
Από το ταξίδι μου στην Ικάρια αποφασίσαμε να κάνουμε μια λίμνη στο σπίτι μου!...
και το σχεδίασμα άρχισε...
Θα γίνουν δυο λίμνες σε σχήμα οβάλ οπού θα ενώνονται με ένα γεφυράκι πλάτος ενός μέτρου
πάμε για περίπου 10-15 κυβικά
μέγιστο βάθος: 1,5 μετρό
μέγιστο πλάτος: 2,4 μετρά
μέγιστο μήκος: 4,5 μετρά το κάθε τμήμα
Θα γίνει με μπετό κατά πασά πιθανότητα.
Σήμερα το πρωί ήρθε ένας εκσκαφέας οπού ολοκλήρωσε το σκάψιμο της λίμνης.(Φώτο συννημένα)
Θα έχει φυτά: γλάστρες, καλάμια κ.α.
και από ψαριά: χρυσόψαρα και Κάι
Σκάψαμε δεξαμενή νερού: γύρο στο ένα κυβικό (για από αποθηκευση νερού όσμωσης)
Επίσης ένα δεύτερο για το φίλτρο: γύρο στο ένα κυβικό πάλι, αυτοσχέδιο φίλτρο με την βοήθεια σας(ελπίζω )
Θα πάρουμε μια UV(χρειάζεται και αλλη)
Έχουμε γεώτρηση από οπού θα τροφοδοτείτε με νερό, θα στείλω δείγμα στο χημείο, το μονό που ξέρω ότι έχει γύρο στα 30Gh και γι'αυτο ψάχνω για Α/Ο
Γεφυράκι: το γεφυράκι είναι τσιμεντένιος διάδρομος και θα σκάφτει από κάτω οπού θα μπει και ένας σωλήνας(αυτός για τις αποχετεύσεις) γύρο θα μπαζωθεί με μπετό. Έτσι θα ενώνονται οι δυο λίμνες, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να απομονώνετε η μια με την άλλη αν εκμεταλλευτούμε το σωλήνα(καμιά ιδέα ρε παιδιά :confused:)
…έχει μπόλικη σκιά σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της ώρας...
Μελλοντικά το χειμώνα λεμέ να φτιάξουμε κάτι σαν καπάκι για τα φύλλα...
...η λίμνη θα γίνει σε 2 επίπεδα: ένα για γλάστρες ένα πιο κάτω και άμα μπορούμε θα κάνουμε και ένα μικρό στην μέση...
Επειδή δεν έχουμε ποτέ ξανά-ασχοληθεί με λίμνες...
...θα ήθελα να μου δώσετε οτιδήποτε πληροφορίες και πράγματα που πρέπει να ξέρω για την κατασκευή και την διατήρηση μιας λίμνης, τρόποι φιλτρανσης, αλλαγές νερού? , χαλίκι, τάισμα, υπερχείλιση, καθαρισμός λίμνης(λάσπη), τι αντλια χρειάζομαι στο φίλτρο, χρειάζομαι κυκλοφορητή, άλγη, αναπαραγωγή, τρώνε τα κόι τα φυτά, νερό Α/Ο, χελώνες-βατράχια, κουνούπια, καταρακτής, αναπλήρωση, φίλτρο κάτω-πάνω από την στάθμη?, κ.α.
συγγνώμη άμα σας κούρασα λιγάκι:p
Έχω φτιάξει ένα σχεδία στο Google Sketch Up(συννημενα)
...όπως και Φώτο από την "λακκούβα" και ένα βιντεακι για να πάρετε μια ιδέα...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-th_001-6.jpg (http://s685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/?action=view¤t=001-6.flv)
:)Περιμένω απαντήσεις!!...
ότι άλλο θεωρείτε χρήσιμο ή θέλετε κάποια πληροφορία πείτε μου...
ΥΓ. ...είναι να μην κολλήσεις το μικρόβιο:p
Ολο εκπληξεις!!!!!:p:p:p
Χαιρομαι που εισαι ασταματητος!! Για τα τεχνικα χαρακτηριστικα θα σου πουν τα παιδια ... για την ορεξη σου εχω να σου πω ενα μεγαλο μπραβο!! :p
μπραβο ηλια πολυ ωραια!!:D ειπα και γω με το σκαπτικο τι σκαψατε?(υστερα ειδα οτι ελεγες εξκαφεα):D
καλη συνεχεια..!
πηρες φορα βλεπω!:D
καλη συνεχεια!:p
ανυπομονω να δω την εξελιξη της ολης κατασκευης καθως και την εξελιξη του palludarium σου!
μπραβο φιλε μου Ηλια. προσπαθησε για το καλυτερο. συνεχισε ετσι οπως πας!!! :D :D :D :D
thanasis76
02-09-09, 17:09
θα σου πω κι εγω κατι και μην το παρεις στραβα....
μην προσπαθεις να τα κανεις ολα μαζι!!!!
αφου επιασες το palludarium,
τοσες κατασκευες, τοσο κοπος, γιατι τωρα πεταγεσαι στην λιμνη...??
μην προσπαθεις με μια παλαμη να σηκωσεις η καρπουζια...
καποιο θα πεσει...
τα λεω ολα με καλη διαθεση και επιδη βλεπω ποσο ενθουσιασμενος εισαι...
αν θελεις τελειωσε πρωτα ενα απο τα δυο....
η συνεχησε τη λιμνη η τελειωσε πρωτα το palludarium.
και μην ξεχνας οτι το palludarium δεν ειναι απλα ενα ενυδρειο....
θελει πολυ δουλεια και πολυ χρονο..
το σχεδειο της λιμνης ειναι πολυ ομορφο οπως το εχεις φτιαξει...
μπραβο σου και καλη συνεχεια...
ευχομαι να δω και τις δυο σου σκεψεις ομορφες....
ΥΓ. ...είναι να μην κολλήσεις το μικρόβιο:p
Λογικα θα εχει κολλησει το "μικροβιο" ολη η οικογενεια... Μονο με υποστηρηξη απο τους δικους σου θα μπορεσεις να τα καταφερεις ολα!! Μη παραμελισεις το palludarium εχει δικιο ο Θανασης ..... εχει πολυ δουλεια και διαβασμα!!!
Σας ευχαριστω ολους!
Δεν παραμελο το παλουνταριο....
ουτε τη λιμνη...
πρωι=παλουνταριο
απογευμα=λιμνη(που μπορει ο πατερας μου)
Ο πατερας μου λιγακι κολλησε αλλα η μανα μου ειναι μανα:p, Σημερα οταν γυρησε της το κρατουσαμε εκπληξη οτι ηρθε ο φορτοτης και οπως καταλαβαινεται εγινε χαμος:D
... εγινε χαμος:D
Τς τς τς ..... γυναικες!! αν δεν ασχολεισαι μαζι τους και τολμας να ασχολεισαι με κατι αλλο .... την πατησες!! Ενα καλο δωρακι (και μερικα φιλακια) ειναι κατι που βοηθαει πολυ!!!
Σας ευχαριστω ολους!
Δεν παραμελο το παλουνταριο....
ουτε τη λιμνη...
πρωι=παλουνταριο
απογευμα=λιμνη(που μπορει ο πατερας μου)
Ο πατερας μου λιγακι κολλησε αλλα η μανα μου ειναι μανα:p, Σημερα οταν γυρησε της το κρατουσαμε εκπληξη οτι ηρθε ο φορτοτης και οπως καταλαβαινεται εγινε χαμος:D
Μπραβο Ηλια, αλλα.....:D
Αμα φτιαξεις λιμνη, ολα τα αλλα θα τα ξεχασεις συντομα:)
Πολυ συντομα μαλιστα!!!:D
Σου ευχομαι καθε επιτυχια.....
Τς τς τς ..... γυναικες!! αν δεν ασχολεισαι μαζι τους και τολμας να ασχολεισαι με κατι αλλο .... την πατησες!! Ενα καλο δωρακι (και μερικα φιλακια) ειναι κατι που βοηθαει πολυ!!!
Δεν το νομιζω...μιλαμε για περιπτωση:D
Ευχαριστω Andro!
...τοσο πολυ πια:p
Δεν νομιζω να μαγευτω τοσο γρηγορα γιατι η λιμνη περνει μια παραταση οπου θα μπουν ψαρια και φυτα για αρκετο καιρο! (φεβρουαριο καιιι)
Απλα αρχισαμε το σκαψιμο και τα τεχνικα θεματα τωρα που το χωμα ειναι σε καλη κατασταση...
-------
Επειδη ξερω οτι ρωτησα πολλα..:) μηπως θα μπορουσαμε να επικεντροθουμε στα αρχικα, φιλτρα και τετοια....
chemical mac
02-09-09, 20:12
Με κάνετε και ζηλεύω τώρα τελευταία με όλα αυτά που βλέπω. Περιμένω με αγωνία να τη δω ολοκληρωμένη.
Λοιπον, επειδη εχω προσωπικη αποψη για αυτο που πας να κανεις θα περιμενω λιγο και μετα θα πω....:D
thanasis76
03-09-09, 03:32
Λοιπον, επειδη εχω προσωπικη αποψη για αυτο που πας να κανεις θα περιμενω λιγο και μετα θα πω....:D
ξερω τι θα πεις....:smt033:smt033:smt033
in the pond
03-09-09, 06:38
Συμφωνώ με τον Άντρο όσων αφορά το θέμα την αφοσίωσης προς τη λίμνη, μόνο για την περίοδο του καλοκαιριού όμως. Ο χειμώνας είναι αποκλειστικά εποχή για το ενυδρείο... έξω να βρέχει, να έχεις την πολυθρόνα μπροστά από το ενυδρείο με μια μεγάαααλη κούπα καφέ... και τα λέμε!
Εγώ έχω και ενυδρείο και λίμνη ταυτόχρονα και αν και είπα να μείνω μόνο με τη λίμνη. Βασικά μου ήταν αδύνατον να νοιώθω τη γωνιά του ενυδρείου, κενή. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μην πάω για άλλα ενυδρεία και απλά να δημιουργήσω κι άλλη λίμνη.
Φίλε Ηλία, περιμένουμε περισσότερα.... και καλή υπομονή!
yiannossavva
03-09-09, 11:58
Από ότι βλέπω από τις φωτογραφίες το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.
Αν υπάρχει το μεράκι όλα θα γίνουν σιγά σιγά.
Όσο για τις εισηγήσεις που θέλεις δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει το θέμα μου που βρίσκετε ΕΔΩ (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=32118)
Ότι απορίες έχεις πολύ ευχαρίστως να τις συζητήσουμε.
Καλή συνέχεια.
Έπρεπε να μας βάλεις και φωτογραφία την μητέρας σου, όταν είδε το σκαπτικό :)
Καλή συνέχεια Λιάκο !
αυτο ηταν το πρωτο που διαβασα:p
αν εννοεις σκαπτικο(για τον κηπο) εχουμε, αλλα αμα εννοεις τον εκσαφεα ευτυχως δεν τον ειδε:D
αυτο ηταν το πρωτο που διαβασα:p
αν εννοεις σκαπτικο(για τον κηπο) εχουμε, αλλα αμα εννοεις τον εκσαφεα ευτυχως δεν τον ειδε:D
Εχε απο κοντα τον πατερα .... ενωμενοι θα νικησετε!!! :p:p:p
Παλι καλα που δε το ειδε ... :D
Καλή αρχή!
Μικρός-μικρός αλλά κάνεις θαύματα!
Μπράβο σου!
...ειδε το αποτελεσμα ομως:D
Συμφωνώ με τον Άντρο όσων αφορά το θέμα την αφοσίωσης προς τη λίμνη, μόνο για την περίοδο του καλοκαιριού όμως. Ο χειμώνας είναι αποκλειστικά εποχή για το ενυδρείο... έξω να βρέχει, να έχεις την πολυθρόνα μπροστά από το ενυδρείο με μια μεγάαααλη κούπα καφέ... και τα λέμε!
Εγώ έχω και ενυδρείο και λίμνη ταυτόχρονα και αν και είπα να μείνω μόνο με τη λίμνη. Βασικά μου ήταν αδύνατον να νοιώθω τη γωνιά του ενυδρείου, κενή. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μην πάω για άλλα ενυδρεία και απλά να δημιουργήσω κι άλλη λίμνη.
Φίλε Ηλία, περιμένουμε περισσότερα.... και καλή υπομονή!
Δεν διαφωνω Βασιλη αλλα απο την αλλη εχουμε 4 εποχες και η καθε μια ξεχωριστα δινει το δικο της χρωμα.
Ειδικα το κλιμα που εχει η περιοχη μας ακομα και τον χειμωνα ειναι οτι πρεπει;)
Αρα οι ηλιολουστες μερες το χειμωνα ειναι πολλες και παρα του οτι τα ψαρια κινουνται νοχελικα αυτο δεν εμποδιζει μια μεγαλη κουπα καφε κοντα στην λιμνη:D
in the pond
04-09-09, 08:17
Δεν διαφωνω Βασιλη αλλα απο την αλλη εχουμε 4 εποχες και η καθε μια ξεχωριστα δινει το δικο της χρωμα.
Ειδικα το κλιμα που εχει η περιοχη μας ακομα και τον χειμωνα ειναι οτι πρεπει;)
Αρα οι ηλιολουστες μερες το χειμωνα ειναι πολλες και παρα του οτι τα ψαρια κινουνται νοχελικα αυτο δεν εμποδιζει μια μεγαλη κουπα καφε κοντα στην λιμνη:D
Oμολογώ πως έχεις δίκαιο, ειδικότερα τα τελευταία 3 χρόνια που δε βρέχει κιόλας!
Καλημερα,
Θα ηθελα την αποψη σας για τα παρακατω θεματα που μας απασχολουν
1)Τι ειδους αντλια(εξωτερικη ή υποβρυχεια?) και ποση κυκλοφορια(l/h) να εχει?
2)Παιζει ρολο η σειρα που θα μπουν: UV, φιλτρο ,αντλια? εχω κανει ενα σχεδιακι...
3)Επαρκει ενα συστημα κυκλοφοριας-φιλτρου(αρχιζει απο το ενα τμημα και καταληγει στο αλλο) για την σωστη κυκλοφορια του νερου(βλπ. σχεδιο) ή χρειαζετε δυο συστηματα ενα για καθε τμημα?... το στενεμα αναμεσα στα δυο τμηματα θα εχει πλατος και βαθος 0,8-1 μετρο...
και μια εξηδεικευμενη ερωτηση ειδικα για τον in the pond(και οποιον αλλον γνωστη του θεματος): τι ειναι το "bottom aeration drainage" και ποσο θα στοιχησει η εγκατασταση του, και ποσο απαραιτητο ειναι?....
για ολα τα παραπανω θα πρεπει να φορντισω το κοστος κατασκευης να κυμανθει σε χαμηλο επιπεδο...
Υ.γ ο συνολικος ογκος και στα δυο τμηματα υπολογιζετε οτι θα ειναι 10.000L-15.000L
κανεις ρε παιδια:confused:
Θες να βαλεις και σκατοφαγο ε????:D
Εαν θα την φτιαξεις με μπετον φροντησε να μπουν οι σωληνες που πρεπει μαζι με τον καδο (υπαρχουν σε διαφορα μεγεθη) πριν το μπετον.
πρεπει να μπει στο βαθυτερο σημειο της λιμνης.
το πατωμα του βυθου θα ειναι καλυτερα να εχει μια κληση γυρο, γυρο απο τον καδο προς αυτον για καλυτερο αποτελεσμα.....
Πολυ χοντρικα τα ειπα Ηλια λογο χρονου....
Θα τα πουμε αργοτερα......
Που ειστε ρε??????? Βοηθηστε.........
yiannossavva
05-09-09, 18:23
Εισηγούμαι τα εξής.
Η αντλία να είναι 20,000 λίτρα.
Η σειρά να είναι αντλία εξωτερική, φίλτρο,U.V.
Να αρχίζει από το ένα τμήμα και να πηγαίνει στα υπόλοιπα.
bottomaerationdrainageδεν σου το προτείνω
Προτείνω σύστημα υπερχείλισης
Δημητρης89
05-09-09, 22:59
Ο χειμώνας είναι αποκλειστικά εποχή για το ενυδρείο... έξω να βρέχει, να έχεις την πολυθρόνα μπροστά από το ενυδρείο με μια μεγάαααλη κούπα καφέ... και τα λέμε!
τι ειπες τωρα...:smile:
παλι καλα θα εχω ετοιμο το ενυδρειο μου μεχρι τοτε:p
Επειδη ο καθενας θα πει την αποψη του μπορει να μπερδευτεις.
Και η εξωτερικη αντλια ειναι καλη και η βυθυζομενη........
Οι εξωτερικες καινε ρευμα ενω οι βυθυζομενες πολυ πιο οικονομικες και με την ιδια αποδοση......
Αποφασισε τι θες και μετα συζηταμε για τα λιτρα.
παμε για υποβρυχια, που θα μπει μαλλον μετα την υπερχυληση....
-------------------------
Βρικα αυτη την αντλια ακαθαρτων στο λιντλ: http://www.lidl.gr/gr/home.nsf/pages/c.o.20090907.p.antlia
μηπως ξερει κανενας αν βολευει για καθαρισμο του βυθου της λιμνης ή αν μπορει με πατεντα να γινει κατι σαν σκουπα βυθου;.....
yiannossavva
07-09-09, 08:32
Η κατανάλωση της είναι πάρα πολύ. Είναι 1100 βατ!
Κάνει και για βρόμικα νερά. Δεν την χρειάζεσαι όμως.
Αν σκέπτεσαι για να καθαρίζεις τον βυθό πιστεύω ότι είναι λάθος..
Αυτό που θα μαζευτεί στον βυθό της λίμνης θα είναι ένα μέρος του φίλτρου σου.
δεν σκοπευουμε να αφαιρουμε την λασπη αλλα οταν φτασει στο σημειο να εχει γινει αρκετη να αφαιρεσουμε λιγο, αλλα μαλλον δεν βλεπω να την παιρνουμε....
Ηλία βάση του προγράμματός μου θα είμαι Λέσβο από 17 μέχρι 26 Ιουνίου (τώρα στα κοντά.....:D:D:D:D, αεροπορικά εισητήρια και καταλύματα έχουν ήδη κλείσει!). Κάνε ότι είναι να κάνεις μέχρι τότε, γιατί την επίσκεψη δεν τη γλιτώνεις. Βάλε το μπρίκι στη φωτιά λοιπόν και έρχομαι να τη χαζεύουμε παρέα.....:D
Σημερα τελειωσε το σιδερωμα του κατω τμηματος της λιμνη πριν πεσει το μπετο...
Μπηκε ενα απλο νάιλον απο κατω για να κραταει τα "σαθρα"(ασπρα) χωματα σταθερα να μην πεσουν στο μπετο....
επεσε χαλικι για να κατσει το νάιλον και για το μπετο που θα πεσει φυσικα απο πανω(χωμα-χαλικι-μπετο=καλο κρατημα)
μπηκαν σιδερα ορθια και μπορει να μπουν και οριζοντια...
πανω κατω και καθετα μπηκε πλεγμα οπου λυγιστηκε στις γωνιες...
πεταχτηκαν καποια παλια σιδερα μεσα για καλητερο κρατημα
το απογευμα η αυριο θα πεσει το μπετο του πατου, και το υπολοιπω θα μπει σε δυο σταδια
Θα προτιμουσα το μπετο να γινει μια και εξω για ολη την λιμνη αλλα λογου του σχηματος της(δυσκολια στο καλουπομα) θα γινει ξεχωριστα, γι αυτο θα μπει αναμεσα σε παλιο και νεο μπετο ειδικη κολλα καθος και επιπλεον λουκι στο τελος...
Θα μπει μονωτικο απο πανω απο το μπετο...
...εχει χρωμα γκρι σκουρο(καλυτερη αισθητικη) και θα περαστει με βουρτσα 3-4 χερια για ασφαλεια
Υ.γ. 1)το μπετο θα το ριξουμε εμεις και ισως με βοηθεια στο δευτερο-τριτο σταδιο που θα ειναι μεγαλη η ποσοτητα του
2)ολες οι γνωμες και τα σχολια ευπροσδεκτα
3)παραθετω ενα βιντεο(πατηστε για να δειτε)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-th_001-7.jpg (http://s685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/?action=view¤t=001-7.flv)
:smt041 άντε άντε να προχωρήσει να κάνουμε οφθαλμόλουτρα!!!
yiannossavva
09-09-09, 10:39
Πολύ καλή δουλειά μπράβο!
Μόνος σου το φτιάχνεις?
Θέλουμε και μια πανοραμική φωτογραφία.
Ευχαριστω!...
Εγω και ο πατερας μου:smt020
Υ.γ. καποια στιγμη θα βγαλω μια πανοραμικη αν και ειναι δυσκολο:p
Εβγαλα καποιες...
http://i685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/001-8.jpg
http://i685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/0022-1.jpg
http://i685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/0032.jpg
http://i685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/0042.jpg
http://i685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/005-5.jpg
http://i685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/006-5.jpg
http://i685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/007-5.jpg
Ηλια, νομιζω ειναι ωρα να ξηλωνεις σιγα, σιγα τα ενυδρεια :D
Θα γινει μια ομορφια!!!!!!!!!!!!!!! ;)
Αποφασισες τι ψαρια θα βαλεις μεσα???? Μονο κοι??? Η και χρυσοψαρα???
Ειναι νωρις ακομα βεβαια, αλλα πρεπει να λυφθη υποψη οτι τα κοι χρειαζονται περισσοτερο οξυγονο απο τα χρυσοψαρα οπως και καλυτερο και πιο αποτελεσματικο τροπο φιλτρανσης.
Επομενως, προσωπικη μου αποψη σε 15000 λιτρα θα ηταν καλυτερα (αν θα βαλεις αντλια βυθου) να βαλεις δυο αντλιες αντι μια των 20000 λιτρων.
Δηλαδη θα μπορουσες π.χ να βαλεις μια των 15000 και μια των 5000 λιτρων.
Η καταναλωση ρευματος πανω κατω θα ειναι η ιδια με την διαφορα οτι με δυο αντλιες θα μπορεις παιξεις οπως θες μεσα στην λιμνη.......
Θα μπορουσε ας πουμε η μια (η πιο μεγαλη) να περνα μεσα απο τα φιλτρα και η πιο μικρη απο καταρακτη για καλυτερη οξυγονωση του νερου ;)
Ασε που με δυο αντλιες θα εχεις και την ψυχικη ηρεμια......αν παθει κατι η μια θα εχεις την αλλη :D
Προσωπικα την επαθα και ετρεχα.....με μονο μια.....:D
Τωρα για το νερο της γεωτρησης.......την αποψη μου την ξερεις :smt009
Λοιπον, ολα αυτα ειναι προσωπικη μου αποψη ετσι??
Αυτα και τα λεμε μικρε.........;)
yiannossavva
09-09-09, 19:25
Αφού το φτιάχνεις με τον πατέρα σου 2 φορές μπράβο!
Με προβλημάτισε πάντως το θέμα ενώσεις του τσιμέντου και του υλικού που θα μπει από πάνω. Στην προέκταση που κάνω τώρα σκέπτομαι από πάνω από το τσιμέντο να βάλω λάινερ……
Καλή συνέχεια
Ηλια, νομιζω ειναι ωρα να ξηλωνεις σιγα, σιγα τα ενυδρεια :D
Θα γινει μια ομορφια!!!!!!!!!!!!!!! ;)
Αποφασισες τι ψαρια θα βαλεις μεσα???? Μονο κοι??? Η και χρυσοψαρα???
Ειναι νωρις ακομα βεβαια, αλλα πρεπει να λυφθη υποψη οτι τα κοι χρειαζονται περισσοτερο οξυγονο απο τα χρυσοψαρα οπως και καλυτερο και πιο αποτελεσματικο τροπο φιλτρανσης.
Επομενως, προσωπικη μου αποψη σε 15000 λιτρα θα ηταν καλυτερα (αν θα βαλεις αντλια βυθου) να βαλεις δυο αντλιες αντι μια των 20000 λιτρων.
Δηλαδη θα μπορουσες π.χ να βαλεις μια των 15000 και μια των 5000 λιτρων.
Η καταναλωση ρευματος πανω κατω θα ειναι η ιδια με την διαφορα οτι με δυο αντλιες θα μπορεις παιξεις οπως θες μεσα στην λιμνη.......
Θα μπορουσε ας πουμε η μια (η πιο μεγαλη) να περνα μεσα απο τα φιλτρα και η πιο μικρη απο καταρακτη για καλυτερη οξυγονωση του νερου ;)
Ασε που με δυο αντλιες θα εχεις και την ψυχικη ηρεμια......αν παθει κατι η μια θα εχεις την αλλη :D
Προσωπικα την επαθα και ετρεχα.....με μονο μια.....:D
Τωρα για το νερο της γεωτρησης.......την αποψη μου την ξερεις :smt009
Λοιπον, ολα αυτα ειναι προσωπικη μου αποψη ετσι??
Αυτα και τα λεμε μικρε.........;)
Ευχαριστω ολους σας για τις συμβουλες,σαν πρωταρηδες που ειμαστε ,μας ειναι απαραιτητες για μια καλη συνεχεια...
Παμε για κοι και χρυσοψαρα μαζι...
...εξαλου τους το χρωσταμε(στα χρυσοψαρα) να μπουν στην λιμνη...
Συμφωνω επισης για τις 2 αντλιες με τα μεχρι στιγμης δεδομενα,μια (10.000-12.000 l/h ) μετα την υπερχειλιση μεσα στο διπλανο φρεατειο με το DIY φιλτρο και μια δευτερη αντλια( 6000-8000 l/h ) συνδεδεμενη με ενα δευτερο φιλτρο εξωτερικο με ενσωματωμενο UV και τοποθετηση σε πρωτη φαση (στο αλλο τμημα απο αυτο της υπερχειλισης ) πανω σε ακαλοπατι...
Δηλαδη 2 αντλιες + 2 φιλτρα για καλυτερη φιλτρανση και (οπως ειπες και εσυ) ασφαλεια.Μεχρι το τελος της κατασκευης παντως πολλα μπορουν να αλαξουν...
...οπως επισης και διορθωσεις μετα την λειτουργεια (ευχομαι και ελπιζω)της λιμνης
Αφού το φτιάχνεις με τον πατέρα σου 2 φορές μπράβο!
Με προβλημάτισε πάντως το θέμα ενώσεις του τσιμέντου και του υλικού που θα μπει από πάνω. Στην προέκταση που κάνω τώρα σκέπτομαι από πάνω από το τσιμέντο να βάλω λάινερ……
Καλή συνέχεια
Ευχαριστω και εσενα γιαννο για τις συμβουλες σου,ελπιζω με την εμπειρια σου να συνεχισεις να μας βοηθας και στο μελλον.
Και εμενα με προβληματιζουν οι ενωσεις παλαιου με νεο μπετον...
...παντως θα τις ανοιξουμε σε βαθος 2-3 εκατοστα και θα γεμιστουν με ειδικο, για αυτη ακριβως τη δουλεια ,σφραγιστικο υλικο.
Οσο για τη λυση λαινερ πανω απο το μπετον προς το παρον την αποκλειουμε για καθαρα λογους κοστους...
Το budget του εργου ειναι πολυ σφικτο και δεν επιτρεπει τετοια ανοιγματα...
yiannossavva
10-09-09, 06:10
Ευχαριστω ολους σας για τις συμβουλες,σαν πρωταρηδες που ειμαστε ,μας ειναι απαραιτητες για μια καλη συνεχεια...........
Παμε για κοι και χρυσοψαρα μαζι.................
Συμφωνω επισης για τις 2 αντλιες με τα μεχρι στιγμης δεδομενα,μια (10.000-12.000 l/h ) μετα την υπερχειλιση μεσα στο διπλανο φρεατειο με το DIY φιλτρο και μια δευτερη αντλια( 6000-8000 l/h ) συνδεδεμενη με ενα δευτερο φιλτρο εξωτερικο με ενσωματωμενο UV και τοποθετηση σε πρωτη φαση (στο αλλο τμημα απο αυτο της υπερχειλισης ) πανω σε ακαλοπατι . Δηλαδη 2 αντλιες + 2 φιλτρα για καλυτερη φιλτρανση και (οπως ειπες και εσυ) ασφαλεια.Μεχρι το τελος της κατασκευης παντως πολλα μπορουν να αλαξουν....................οπως επισης και διορθωσεις μετα την λειτουργεια (ευχομαι και ελπιζω)της λιμνης
Ευχαριστω και εσενα yiannossavva για τις συμβουλες σου,ελπιζω με την εμπειρια σου να συνεχισεις να μας βοηθας και στο μελλον.
Και εμενα με προβληματιζουν οι ενωσεις παλαιου με νεο μπετον.παντως θα τις ανοιξουμε σε βαθος 2-3 εκατοστα και θα γεμιστουν με ειδικο, για αυτη ακριβως τη δουλεια ,σφραγιστικο υλικο.
Οσο για τη λυση λαινερ πανω απο το μπετον προς το παρον την αποκλειουμε για καθαρα λογους κοστους.Το budget του εργου ειναι πολυ σφικτο και δεν επιτρεπει τετοια ανοιγματα...................
Μια έρευνα που έχω κάνει για το υλικό που μπαίνει πάνω από το μπετόν στοιχίζει περίπου το ίδιο με το λάινερ. Σιγουρέψου ότι το υλικό που θα αγοράσεις είναι κατάλληλο για πόσιμο νερό. Αν δεν είναι ίσος έχεις πρόβλημα με τα ψάρια σου.
Τη υλικό είναι αυτό? Έχεις περισσότερες πληροφορίες?
Μια έρευνα που έχω κάνει για το υλικό που μπαίνει πάνω από το μπετόν στοιχίζει περίπου το ίδιο με το λάινερ. Σιγουρέψου ότι το υλικό που θα αγοράσεις είναι κατάλληλο για πόσιμο νερό. Αν δεν είναι ίσος έχεις πρόβλημα με τα ψάρια σου.
Τη υλικό είναι αυτό? Έχεις περισσότερες πληροφορίες?
...ενα απο τα πιθανα υλικα ειναι το ceresit cr65 της renovat που ειναι καταληλο και για την στεγανοποιηση δεξαμενων ποσιμου νερου
http://www.renovat.gr/products.aspx?PR_ID=7
----------------------
Σημερα πρωι πρωι ριξαμε στον πατο το μπετο...
...ισιο, λειο και μονοκοματο(υψομετρικη διαφορα)
οριστε μερικες φοτο και απο το απογευμα κιολας μαζι με τα φυτα θα ποτιζουμε και το μπετο τουαχιστον 3-4 φορες την ημερα για 1 βδομαδα και μετα λιγοτερο:p
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-001-9.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-002-6.jpg
yiannossavva
11-09-09, 07:36
Ι.Μ.Ο
Γύρο από την λίμνη στο σκαλοπάτι που έχεις φτιάξει να κάνεις ανθώνες για τα φυτά.
Γλάστρες να βάλεις μόνο για τα νούφαρα
Κάτι τέτοιο.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc01277-0001.jpg
το εχω φροντισει,
αυτο το σκαλοπατι ειναι πολυ βαθυ, και εσκαψα ενα χαντακι γυρο γυρο απο μια πλευρα οπου θα γινουν ανθωνες(ζαρτινιερες) ...θα σκαψω και απο την αλλη πλευρα
μονο που η σταθμη του νερου θα αναιβαινει 3 ποντους απο πανω ωστε να ποτιζετε απο το νερο της λιμνης και να λειτουργει και σαν κρυψωνα σε πιθανες γεννες:rolleyes:
yiannossavva
11-09-09, 11:08
το εχω φροντισει,
αυτο το σκαλοπατι ειναι πολυ βαθυ, και εσκαψα ενα χαντακι γυρο γυρο απο μια πλευρα οπου θα γινουν ανθωνες(ζαρτινιερες) ...θα σκαψω και απο την αλλη πλευρα
μονο που η σταθμη του νερου θα αναιβαινει 3 ποντους απο πανω ωστε να ποτιζετε απο το νερο της λιμνης και να λειτουργει και σαν κρυψωνα σε πιθανες γεννες:rolleyes:
:smt038:smt038:smt038
in the pond
14-09-09, 13:12
Συγνώμη παιδιά για την υπερβολική καθηστέρηση της απάντησης μου, αλλά δυστυχώς τις τελευταίες μέρες δεν είμαι και στα καλύτερα μου, όσον αφορά την τεχνολογία/διαδίκτυο. Ακόμα και τώρα, έχω έναν υπολογιστή που υπολειτουργεί και περιμένω αισίως μέχρι την Τετάρτη όπου θα έχω έναν καινούριο.
Bottom drainage aeration είναι ότι καλύτερο, ειδικά για λίμνες με βάθος μεγαλύτερο των 120εκ. Είναι ένα εύκολο στην κατανόηση και τοποθέτηση και κύριες του ευεργεσίες είναι η συνεχόμενη τροφοδότηδη φρέσκου οξυγόνου στα βαθύτερα σημεία, σε συνδιασμό με την εξαιρετικά επιτυχεμένη απορρόφηση της στεραιάς οργανικής που πέφτει στον πυθμένα της λίμνης. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άνετα με την κατασκευή δύο ή και 3 ξεχωριστών λιμνών ενωμένες σαν συγκοινωνούντα δοχεία, ώστε να επιτυγχάνεται η απορρόφηση του νερού από την κυρίως λίμνη προς το προφίλτρο, ή και τον χώρο του φίλτρου και αντλίας, εξωτερικής ή και εσσωτερικής. Εύκολα επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπλέον ντεπόζιτο νερού ώστε να πραγματοποιείται αυτόματη αναπλήρωση ώστε να μην πέφτει η στάθμη του νερού. Αυτό ενδεικνείεται στην περίπτωση όπου θα γίνεται χρήση αντιχλωρίου στο νερό της υδατοπρομήθειας.
Αν με ρωτάτε για Bottom drainage aeration VS υπερχύλιση, απλά από τις γνώσεις μου και μόνο θα πώ ότι το πρώτο είναι μακράν ότι καλύτερο ειδικότερα για λίμνες με ΚΟΙ όπου απαιτούν "τόνους" οξυγόνου για την σωστή τους ανάπτυξη και υγεία.
Οξυγόνο μπορείς να παράσχεις μέσω κάποιας αεραντλίας για λίμνες.
gangster95
14-09-09, 14:41
τι ειπες τωρα...:smile:
παλι καλα θα εχω ετοιμο το ενυδρειο μου μεχρι τοτε:p
και εγω!:):D:p:D:):D:p αυριο-μευαυριο τα παιρνω!:grin:
το εχω φροντισει,
καταπληκτικη δουλεια!!!!!!:p:D:):D:p:D συγχαριτηρια!:):):)
Συγνώμη παιδιά για την υπερβολική καθηστέρηση της απάντησης μου, αλλά δυστυχώς τις τελευταίες μέρες δεν είμαι και στα καλύτερα μου, όσον αφορά την τεχνολογία/διαδίκτυο. Ακόμα και τώρα, έχω έναν υπολογιστή που υπολειτουργεί και περιμένω αισίως μέχρι την Τετάρτη όπου θα έχω έναν καινούριο. δεν πηραζει...(καλιο αργα παρα ποτε:p)
Bottom drainage aeration είναι ότι καλύτερο, ειδικά για λίμνες με βάθος μεγαλύτερο των 120εκ. Είναι ένα εύκολο στην κατανόηση και τοποθέτηση και κύριες του ευεργεσίες είναι η συνεχόμενη τροφοδότηδη φρέσκου οξυγόνου στα βαθύτερα σημεία, σε συνδιασμό με την εξαιρετικά επιτυχεμένη απορρόφηση της στεραιάς οργανικής που πέφτει στον πυθμένα της λίμνης. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άνετα με την κατασκευή δύο ή και 3 ξεχωριστών λιμνών ενωμένες σαν συγκοινωνούντα δοχεία, ώστε να επιτυγχάνεται η απορρόφηση του νερού από την κυρίως λίμνη προς το προφίλτρο, ή και τον χώρο του φίλτρου και αντλίας, εξωτερικής ή και εσσωτερικής.
Εύκολα επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπλέον ντεπόζιτο νερού ώστε να πραγματοποιείται αυτόματη αναπλήρωση ώστε να μην πέφτει η στάθμη του νερού. Αυτό ενδεικνείεται στην περίπτωση όπου θα γίνεται χρήση αντιχλωρίου στο νερό της υδατοπρομήθειας.
δεξαμενη υπαρχει, σκαμενη , γυρο 2 Χ 1 Χ 1,5 , και εχει προορισμο την αποθηκευση νερου οσμοσης και ταυτοχρονα με ενα φλοτερακι στο σκιμμερ αναπληρωση του νερου της...
Αν με ρωτάτε για Bottom drainage aeration VS υπερχύλιση, απλά από τις γνώσεις μου και μόνο θα πώ ότι το πρώτο είναι μακράν ότι καλύτερο ειδικότερα για λίμνες με ΚΟΙ όπου απαιτούν "τόνους" οξυγόνου για την σωστή τους ανάπτυξη και υγεία. εχεις καποιο λινκ και τιμες
Οξυγόνο μπορείς να παράσχεις μέσω κάποιας αεραντλίας για λίμνες
αεροαντλια κατα πασα πιθανοτητα θα μπει
----------------------------
Ααα.. βρηκα παπυρο....
απο οτι ακουσα κανει καλο στην λιμνη:confused:
υ.γ. τα μπετα πεφτουν σιγα σιγα....:p
yiannossavva
15-09-09, 10:13
Βασίλη είναι γνωστό από όλους εδώ ότι είμαι υποστηρικτής του συστήματος υπερχείλισης και όχι του Bottom drainage aeration.
Και οι λόγοι είναι οι εξής.
Δεν έχω δει ποτέ φυσική λίμνη να δουλεύει με αυτό το σύστημα.
Οξυγόνο δημιουργείτε άφθονο και από τον καταρράκτη και από την υπερχείλιση στην περίπτωση του συστήματος υπερχείλισης.
Δεν μπορεί να μαζέψει φύλλα που κατά καιρούς έχουμε όλοι στης λίμνες μας.
Σε περίπτωση που μπουκώσει θα πρέπει οι συντήρηση να γίνει με βατραχοπέδιλα και μάσκα.
Ακαθαρσίες εκτός από λάσπη θα καταλήγουν στην αντλία με αποτέλεσμα να μπουκώνει πολύ συχνά και με τον κίνδυνο καταστροφής της φτερωτής.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρίες ψάχνουν 1002 τρόπους πώς θα μας τα πάρουν!!!
in the pond
15-09-09, 11:32
Βασίλη είναι γνωστό από όλους εδώ ότι είμαι υποστηρικτής του συστήματος υπερχείλισης και όχι του Bottom drainage aeration.
Και οι λόγοι είναι οι εξής.
Δεν έχω δει ποτέ φυσική λίμνη να δουλεύει με αυτό το σύστημα.
Οξυγόνο δημιουργείτε άφθονο και από τον καταρράκτη και από την υπερχείλιση στην περίπτωση του συστήματος υπερχείλισης.
Δεν μπορεί να μαζέψει φύλλα που κατά καιρούς έχουμε όλοι στης λίμνες μας.
Σε περίπτωση που μπουκώσει θα πρέπει οι συντήρηση να γίνει με βατραχοπέδιλα και μάσκα.
Ακαθαρσίες εκτός από λάσπη θα καταλήγουν στην αντλία με αποτέλεσμα να μπουκώνει πολύ συχνά και με τον κίνδυνο καταστροφής της φτερωτής.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρίες ψάχνουν 1002 τρόπους πώς θα μας τα πάρουν!!!
Γιάννο, δεν μίλησα καθόλου για τη δική σου λίμνη, γιατί το βάθος της είναι σαφώς πολύ μικρό για να μιλήσουμε για αυτό το σύστημα.;) Όταν όμως μιλούμε για λίμνες βάθους 120 και 150εκ. τότε μιλάμε στα σίγουρα για γκρίζες ζώνες του νερού όπου η κατανομή του οξυγώνου δεν θα είναι επαρκής και συνάμα η κυκλοφορία (έστω μεγάλη) δεν μπορεί να περιορίσει καν τα επικίνδυνα αέρια, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου το άνθρακα. Η στέρηση έστω κάτι τοις εκατόν από το οξυγόνο, έχει άμεσες επιπτώσεις στην κίνηση, αλλά και την ομαλή ανάπτυξη των ΚΟΙ. Αυτά, δεν τα λέω εγώ, αλλά πρέπει να κατανοήσετε πρώτα ότι ο τομέας της λίμνης έχει και τις ιδιομορφίες του, αλλά και ότι υπάρχουν διάφορα είδη λίμνης που μπορούμε να δημιουργήσουμε. π.χ. η δική σου λίμνη, δεν έχει να κάνει τίποτε με μια λίμνη ΚΟΙ, αλλά μοιάζει περισσότερο με μια wildlife pond. Οι δύο έχουν εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις.
Από τον καταρράκτη συμφωνώ ότι παράγεται αρκετή ποσότητα οξυγόνου. Είναι αδύνατον όμως αυτό το νερό να το διοχετεύσεις στα βαθύτερα σημεία της λίμνης, όπου βασικά χρειάζεται πιο συχνή αναζωογώνηση.
Και για τα φύλλα υπάρχουν τρόποι να μαζευτούν όπως τα σκίμερς για λίμνες και πιστέψετε με, κάνουν δουλειά!
Το μοναδικό που δίγουρα δεν θα πάθει αυτό το σύστημα είναι να μπουκώσει. Εύκολα μπορείς να εισχωρήσεις ένα λάστιχο στον σωλήνα και με την πίεση του νερού το καθαρίζεις άμεσα.
Καμία περίπτωση μπουκώματος της αντλίας. Αυτή, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και μετά το προφίλτρο, ώστε το νερό που εισέρχεται στο χώρο της (εσωτερικής ή εξωτερικής) αντλίας θα είναι εξαιρετικά καθαρό, κάνοντας ακόμα ευκολότερο το έργο της UV.
Στη δική σου περίπτωση πως καθαρίζεις τον πυθμένα της λίμνης σου από τα στεραιά και το χώμα?
Το πρώτο θέμα που προσέγγισες είναι πολύ μεγάλο ώστε να καλυφθεί με μια δυο κουβέντες. Τα χρυσόψαρα και τα ΚΟΙ, είναι ανθρώπινες δημιουργίες όπως ακριβώς και οι σκύλοι. Σίγουρα διατηρούν κάποια γονίδια των προγόνων τους Carassius auratus και Cyprinus carpio, αλλά πέρα από αυτό, για πολλές εκατοντάδες χρόνια έχουν ξεφύγει εντελώς από τους πραγματικούς τους βιότοπους (συνήθως πολύ κρύα περιβάλλοντα), αλλάζοντας ταυτόχρονα σχήματα, μεγέθη αλλά το κυριότερο χρώματα που θα έκανε αδύνατη την επιβίωση τους στα πραγματικά τους περιβάλλοντα. Όπως μπορούμε να φανταστούμε ένα σκύλο σε ένα σπίτι, μακριά από τις βρομιές και τις αγέλες των λύκων, έτσι, σήμερα, είμαστε σε θέση να έχουμε ένα καθαρό χώρο για τα κόι μας, έστω και αν μιλάμε για εντελώς μοντέρνα κατασκευή ή και τεχνολογία υποστήριξη.
Ειδικά τα ΚΟΙ, είναι αδύνατον να ζήσουν σωστά στη δική σου λίμνη ή ακόμα περισσότερο στη δική μου (για την ώρα...:p), όπου για εμένα οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές.
Εδώ να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα στην πρόθεση του Άντρου να τοποθετήσει ακόμα ένα μέσο φίλτρανσης, αλλά το κυριότερο ακόμα μια μεγάλη αντλία. Η λίμνη του είναι υπερπλήρης, ώστε να τα βλέπει με όλη τη μεγαλοπρέπεια της κίνησής τους, αλλά να βλέπει ταυτόχρονα την καλύτερη και γρηγορότερη τους ανάπτυξη.
Τέλος θα ήθελα να πω ότι δεν θα ήθελα να ξαναεισέλθω σε έναν διάλογο όπου δε νομίζω να καταλίξει κάπου και στο τέλος να ζημιώνουμε περισσότερο το φόρουμ και τους καινούριους φίλους. Εγώ εκφράζω προσωπικές απόψεις, μετά από μεγάλη μελέτη επί του θέματος για αρκετά χρόνια λόγο της δικής μου λίμνης, χωρίς να λέω ότι οι δικές σου απόψεις είναι λανθασμένες για τη δική σου λίμνη.
in the pond
15-09-09, 12:04
Συγνώμη παιδιά για την υπερβολική καθηστέρηση της απάντησης μου, αλλά δυστυχώς τις τελευταίες μέρες δεν είμαι και στα καλύτερα μου, όσον αφορά την τεχνολογία/διαδίκτυο. Ακόμα και τώρα, έχω έναν υπολογιστή που υπολειτουργεί και περιμένω αισίως μέχρι την Τετάρτη όπου θα έχω έναν καινούριο. δεν πηραζει...(καλιο αργα παρα ποτε:p)
Bottom drainage aeration είναι ότι καλύτερο, ειδικά για λίμνες με βάθος μεγαλύτερο των 120εκ. Είναι ένα εύκολο στην κατανόηση και τοποθέτηση και κύριες του ευεργεσίες είναι η συνεχόμενη τροφοδότηδη φρέσκου οξυγόνου στα βαθύτερα σημεία, σε συνδιασμό με την εξαιρετικά επιτυχεμένη απορρόφηση της στεραιάς οργανικής που πέφτει στον πυθμένα της λίμνης. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άνετα με την κατασκευή δύο ή και 3 ξεχωριστών λιμνών ενωμένες σαν συγκοινωνούντα δοχεία, ώστε να επιτυγχάνεται η απορρόφηση του νερού από την κυρίως λίμνη προς το προφίλτρο, ή και τον χώρο του φίλτρου και αντλίας, εξωτερικής ή και εσσωτερικής.
Εύκολα επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις επιπλέον ντεπόζιτο νερού ώστε να πραγματοποιείται αυτόματη αναπλήρωση ώστε να μην πέφτει η στάθμη του νερού. Αυτό ενδεικνείεται στην περίπτωση όπου θα γίνεται χρήση αντιχλωρίου στο νερό της υδατοπρομήθειας.
δεξαμενη υπαρχει, σκαμενη , γυρο 2 Χ 1 Χ 1,5 , και εχει προορισμο την αποθηκευση νερου οσμοσης και ταυτοχρονα με ενα φλοτερακι στο σκιμμερ αναπληρωση του νερου της...
Αν με ρωτάτε για Bottom drainage aeration VS υπερχύλιση, απλά από τις γνώσεις μου και μόνο θα πώ ότι το πρώτο είναι μακράν ότι καλύτερο ειδικότερα για λίμνες με ΚΟΙ όπου απαιτούν "τόνους" οξυγόνου για την σωστή τους ανάπτυξη και υγεία. εχεις καποιο λινκ και τιμες
Οξυγόνο μπορείς να παράσχεις μέσω κάποιας αεραντλίας για λίμνες
αεροαντλια κατα πασα πιθανοτητα θα μπει
----------------------------
Ααα.. βρηκα παπυρο....
απο οτι ακουσα κανει καλο στην λιμνη:confused:
υ.γ. τα μπετα πεφτουν σιγα σιγα....:p
Φίλε Ηλία, από τις ερωτήσεις σου και τα λεγόμενα σου, είμαι στην ευχάριστη θέση να σου πω ότι προορίζεσαι για μιαν επαγγελματική λίμνη για ΚΟΙ, όπως αυτές που ονειρεύονται οι κάθε φίλοι των ΚΟΙ, συμπεριλαμβανομένου και εμένα.
Πριν ξεκινήσω να σου απαντώ, θα σου έλεγα να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσεις μόνο καλές πικοιλίες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς ότι θα είναι περιουσία των εγγονιών σου όπου θα τα αναγκάσεις να ενδιαφερθούν και αυτά!;)
Όσων αφορά το πλαστικό απλό κομμάτι του bottom aeration drainage, δεν είναι πολύ ακριβό. Μέχρι πρότεινως υπήρχε στο e-bay για σωλίνα 62μμ για κάπου 25 ευρώ. Ο τύπος εκεί ήθελε και 40 ευρώ να το στείλει. Να υπολογίσεις ότι το μέγεθος του είναι κάπου στα 25-35εκ. Και σε αυτόν τον τομέα όμως υπάρχουν ονόματα ποιότητες και περεταίρω ενσωματωμένες λειτουργίες, πράγμα που μπορεί να εκτοξεύσει την τιμή στα 200 ευρώ ή και περισσότερο.
Για την τοποθέτηση του, μπορείς να τραβάς το νερό απευθείας (δεν το συστήνω) ή και να δημιουργήσεις προφίλτρο και να αφισεις την πίεση να δουλεύει για εσένα.
yiannossavva
15-09-09, 15:13
Γιάννο, δεν μίλησα καθόλου για τη δική σου λίμνη, γιατί το βάθος της είναι σαφώς πολύ μικρό για να μιλήσουμε για αυτό το σύστημα.;) Όταν όμως μιλούμε για λίμνες βάθους 120 και 150εκ. τότε μιλάμε στα σίγουρα για γκρίζες ζώνες του νερού όπου η κατανομή του οξυγώνου δεν θα είναι επαρκής και συνάμα η κυκλοφορία (έστω μεγάλη) δεν μπορεί να περιορίσει καν τα επικίνδυνα αέρια, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου το άνθρακα. Η στέρηση έστω κάτι τοις εκατόν από το οξυγόνο, έχει άμεσες επιπτώσεις στην κίνηση, αλλά και την ομαλή ανάπτυξη των ΚΟΙ. Αυτά, δεν τα λέω εγώ, αλλά πρέπει να κατανοήσετε πρώτα ότι ο τομέας της λίμνης έχει και τις ιδιομορφίες του, αλλά και ότι υπάρχουν διάφορα είδη λίμνης που μπορούμε να δημιουργήσουμε. π.χ. η δική σου λίμνη, δεν έχει να κάνει τίποτε με μια λίμνη ΚΟΙ, αλλά μοιάζει περισσότερο με μια wildlife pond. Οι δύο έχουν εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις.
Από τον καταρράκτη συμφωνώ ότι παράγεται αρκετή ποσότητα οξυγόνου. Είναι αδύνατον όμως αυτό το νερό να το διοχετεύσεις στα βαθύτερα σημεία της λίμνης, όπου βασικά χρειάζεται πιο συχνή αναζωογώνηση.
Βασίλη
Από την στιγμή που το νερό θα ανακυκλώνετε κανονικά με μια σωστή ροΐ νερού δεν υπάρχει περίπτωση έλλειψης οξυγόνου στα κατώτερα στρώματα. Αυτό που λες ισχύει μόνο σε περιπτώσεις που η ροή του νερού είναι ελάχιστη. Ο φίλος μας εδώ είναι διαθέσιμος να δημιουργήσει σωστή ροή στην λίμνη του.
Και για τα φύλλα υπάρχουν τρόποι να μαζευτούν όπως τα σκίμερς για λίμνες και πιστέψετε με, κάνουν δουλειά!
Εμένα μου λες ρε συ?
Τόσο καιρό αυτό το σύστημα δεν έχω?
Το μοναδικό που δίγουρα δεν θα πάθει αυτό το σύστημα είναι να μπουκώσει. Εύκολα μπορείς να εισχωρήσεις ένα λάστιχο στον σωλήνα και με την πίεση του νερού το καθαρίζεις άμεσα.
Αλίμονο αν κάθε φορά να εισχωρεί λάστιχο με πίεση νερού για να το καθαρίζει. Προσπαθούμε να φτιάξουμε την λίμνη μας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν αυτοσυντήρητη και όχι να παιδευόμαστε με τέτοιες διαδικασίες.
Μέχρι και ψάρια μπορεί να τραβήξει από εκεί!
Για σκέτου και τη γίνετε με τους γόνους……….ενώ με το σύστημα υπερχείλισης εγώ τοποθέτησα κάτι σαν τούλι που στην περίτρομη που κάποιος γόνος εισέρθει στον χώρο αυτό δεν θα το πάθει απολύτως τίποτα!
Καμία περίπτωση μπουκώματος της αντλίας. Αυτή, μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και μετά το προφίλτρο, ώστε το νερό που εισέρχεται στο χώρο της (εσωτερικής ή εξωτερικής) αντλίας θα είναι εξαιρετικά καθαρό, κάνοντας ακόμα ευκολότερο το έργο της UV.
Βασίλη έχω πει πολλές φορές ότι μιλάω πάντα για κάτι που έχω δοκιμάσει.
Αυτό που λες το δοκίμασες?????????????
Εγώ πάντως το δοκίμασα και το αποτέλεσμα είναι αυτό εδώ.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc01024.jpg
Η υποπέσει που δημιουργείτε είναι τεράστια. Έχω δοκιμάσει 2 διαφορετικά βαρέλια με διαφορετικό πάχος και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Άρα αυτό που λες καταρρίπτετε!
Στη δική σου περίπτωση πως καθαρίζεις τον πυθμένα της λίμνης σου από τα στεραιά και το χώμα?
Δεν καθαρίζω τον πάτο της λίμνης μου. Αλίμονο να το έκανα και αυτό!
Δεν υπάρχει κάτι για να καθαρίσω.
Το πρώτο θέμα που προσέγγισες είναι πολύ μεγάλο ώστε να καλυφθεί με μια δυο κουβέντες. Τα χρυσόψαρα και τα ΚΟΙ, είναι ανθρώπινες δημιουργίες όπως ακριβώς και οι σκύλοι. Σίγουρα διατηρούν κάποια γονίδια των προγόνων τους Carassius auratus και Cyprinus carpio, αλλά πέρα από αυτό, για πολλές εκατοντάδες χρόνια έχουν ξεφύγει εντελώς από τους πραγματικούς τους βιότοπους (συνήθως πολύ κρύα περιβάλλοντα), αλλάζοντας ταυτόχρονα σχήματα, μεγέθη αλλά το κυριότερο χρώματα που θα έκανε αδύνατη την επιβίωση τους στα πραγματικά τους περιβάλλοντα. Όπως μπορούμε να φανταστούμε ένα σκύλο σε ένα σπίτι, μακριά από τις βρομιές και τις αγέλες των λύκων, έτσι, σήμερα, είμαστε σε θέση να έχουμε ένα καθαρό χώρο για τα κόι μας, έστω και αν μιλάμε για εντελώς μοντέρνα κατασκευή ή και τεχνολογία υποστήριξη.
Δηλαδή υποστηρίζεις ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε ένα φυσικό περιβάλλον?
Ειδικά τα ΚΟΙ, είναι αδύνατον να ζήσουν σωστά στη δική σου λίμνη ή ακόμα περισσότερο στη δική μου (για την ώρα...:p), όπου για εμένα οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές.
Για το όνομα του θεού!
Πλάκα κανεις?????????
Εδώ να πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα στην πρόθεση του Άντρου να τοποθετήσει ακόμα ένα μέσο φίλτρανσης, αλλά το κυριότερο ακόμα μια μεγάλη αντλία. Η λίμνη του είναι υπερπλήρης, ώστε να τα βλέπει με όλη τη μεγαλοπρέπεια της κίνησής τους, αλλά να βλέπει ταυτόχρονα την καλύτερη και γρηγορότερη τους ανάπτυξη.
Τέλος θα ήθελα να πω ότι δεν θα ήθελα να ξαναεισέλθω σε έναν διάλογο όπου δε νομίζω να καταλίξει κάπου και στο τέλος να ζημιώνουμε περισσότερο το φόρουμ και τους καινούριους φίλους. Εγώ εκφράζω προσωπικές απόψεις, μετά από μεγάλη μελέτη επί του θέματος για αρκετά χρόνια λόγο της δικής μου λίμνης, χωρίς να λέω ότι οι δικές σου απόψεις είναι λανθασμένες για τη δική σου λίμνη.
Βασίλη για αυτό υπάρχον τα φόρα. Ο κάθε ένας λέει την γνώμη του (που για εμένα είναι πάντοτε σεβαστή) και αυτός που τα διαβάζει κρίνει το τη πρέπει να κάνει!
Δεν υπάρχει θέμα αντιπαράθεσης ο ότι δίποτε άλλο.
Το ότι διαφωνούμε και γράφουμε της απόψεις μας είναι αυτό που βοηθά του υπολοίπους να κρίνουν και να πράξουν.
Για να μην παρεξηγηθώ στο παραπάνω μου κείμενο δεν υπάρχει καθόλου ηρωνία απλά σε κάποια σημεία είμαι έντονα αντίθετος. Ιδικά σε κάποια πράγματα που έχω δοκιμάσει.
Καταρχας δεν ειναι κακο να τοποθετησει καποιος το bottom drainage μεσα στη λιμνη του. Αντιθετως καλο κανει κακο δεν κανει.
Το ερωτημα ομως ειναι το εξης: σε μια λιμνη των 6000 λιτρων π.χ ή αν θελετε ακομα στην λιμνη που προκειται να φτιαξει ο Ηλιας των 15000 λιτρων ειναι απαραιτητο να μπει το bottom drainage??
Θα συμφωνησω με τον Γιαννο οχι πως διαφωνω με τον Βασιλη αλλα τετοιου ειδους συστηματα (αποψη μου παντα) μονο σε λιμνες τεραστιων διαστασεων.
Ειναι δηλ μια νεα τεχνολογια που βοηθα τον καθε λιμνοφιλο ειδικα σε αυτους που φιλοξενουν κοϊ με μεγαλα οντως βαθη για την καλυτερη λειτουργια σε γενικες γραμμες του ολου συστηματος.
Δηλαδη ρε παιδια πριν 20 ή 30 χρονια που δεν υπηρχε το bottom drainage πως οι λατρες των κοϊ φιλοξενουσαν και αναπαρηγαγαν κοϊ χωρις κανενα προβλημα??? Ή αν θελετε ακομα πως καταφερναν να φιλοξενουν κοϊ πριν εμφανιστει ολη αυτη η τεχνολογια που εχουμε σημερα στα χερια μας????
Οπως ειπε και ο Γιαννος η καθε εταιρια κατα καιρους βγαζει νεα προϊοντα οχι πως ειναι κακο βεβαια για να διευκολυνουν τη ζωη του εκαστοτε χομπιστα.
Το θεμα ομως ειναι αυτα τα νεα προϊοντα θα πρεπει να τα χρησιμοποιουμε εκει που χρειαζονται και οχι επειδη το εβαλε ο Κωστας, ο Γιαννος και ο Παπαφλεσας!!:grin:
Τελειωνοντας να πω οτι σε μια λιμνη με κοϊ (και εδω θα συμφωνησω και με τους δυο) θα πρεπει η ροη του νερου να ειναι βαρβατη μιας και τα κοϊ εχουν μεγαλες απαιτησεις σε οξυγονο.
Και κατι ακομα........
Το 533π.χ οι κινεζοι παροτρυναν τον κοσμο να ασχοληθουν και να αναπαραγουν κοι....και τα καταφεραν μια χαρα!!!
Τα φιλοξενουσαν και τα αναπαρηγαγαν μεσα σε τεχνιτες λιμνες. Πως ομως?????????? Με φιλτρα και αντλιες???:D
Αυτα..........
Εντελως μα εντελως και παλι εντελως :grin: φιλικα,
Andros.
in the pond
16-09-09, 07:39
Θα συμφωνησω με τον Γιαννο οχι πως διαφωνω με τον Βασιλη αλλα τετοιου ειδους συστηματα (αποψη μου παντα) μονο σε λιμνες τεραστιων διαστασεων.Mα εγώ παιδιά, δεν διαφωνώ καθόλου με τον Γιάννο, όσον αφορά την χρήση του δικού του συστήματος για τη δική του λίμνη. Ούτε ποτέ εκφράστηκα αρνητικά για τη λειτουργία της. Άντρο, το σύστημα αυτό, δεν συστήνεται μόνο για λίμνες τεραστίων διαστάσεων, αλλά περισσότερο για τις μικρότερες λίμνες (επιφάνεια) με πολύ μεγάλο βάθος, όπως ακριβώς και αυτή που θα φτιάξει ο Ηλίας. Δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ ένα τέτοιο σύστημα να δουλεύει, αλλά μην λέτε από τώρα μεγάλες κουβέντες που μπορεί μελλοντικά να το χρησιμοποιήσετε και να εκτεθείτε....:grin: Εγώ προσωπικά το λέω "Ή ανακάλυψη" για τις λίμνες.
Εγώ το έχω δει, έχω μιλήσει με κόσμο, έχω δει ζωντανή εγκατάσταση και είναι κάτι περισσότερο από φανταστικό, πρακτικό, λειτουργικό και προσφέρει πολύπλευρες ευεργεσίες.
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να βουλώσει! (σκεφτείτε ένα κάδο 25εκ. περίμετρο και 4 εκ. ύψος γύρω γύρω να εισέρχεται το νερό).
Η χορήγηση του αέρα, οξυγωνώνει το νερό και παράλληλα λειτουργεί κάπως σαν το σκίμερ των θαλασσινών, ελευθερώνοντας το νερό από τις ακαθαρσίες.
Μπορεί να ενωθεί με το σκίμερ της επιφάνειας ώστε να γίνεται οικονομία ηλεκτρισμού.
Μπορεί να ενωθεί με προφίλτρο (όχι αυτό που παρουσιάζει ο Γιάννος, μιλάω για τσιμεντένια κατασκευή. Δύο χώροι βιολογικού υλικού (μόνο βιομπάλες) ο πρώτος με ακίνητοποιημένο υλικό και ο δεύτερος με ελεύθερο. Έπειτα εξωτερική αντλία με UV και ακολούθως εξωτερικό πιεστικό.
Τα φιλοξενουσαν και τα αναπαρηγαγαν μεσα σε τεχνιτες λιμνες. Πως ομως?????????? Με φιλτρα και αντλιες???.
Όχι Άντρο, εκεί το νερό με τα ποταμάκια τρέχει από τα παντζάκια τους. Όταν το έκαναν αυτό, έφτιαχναν λίμνες με φυσική ροή, μεταφέροντας νερό από κοντινά ποτάμια. Να σας παραπέμψω καλύτερα στους Ιαπωνικούς κήπους με τις λίμνες και τα ΚΟΙ όπου πολλοί μέχρι σήμερα τους δημιουργούν. Ποτέ δεν δημιουργούσαν λίμνες με σταθερό νερό. Ακόμα και τότε υπήρχε συνείδηση και πολυτισμός σε αυτούς τους λαούς. Αν μιλήσεις με κάποιο Ιάπωνα για τα ΚΟΙ του, θα νομίσεις ότι μιλάει για τα παιδιά του. Σήμερα, αυτό το πράγμα είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί η μόλυνση των νερών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ακόμα και στην Ιαπωνία, η χρήση του drainage είναι εξαιρετικά δεδομένη στους κύκλους των ΚΟΙ. Για αυτές τις λίμνες τώρα πια δεν είναι λύση, αλλά MUST!
Δεν είναι βέβαια θέμα αν το έχει βάλει ο Κωστας, ο Γιαννος και ο Παπαφλεσας! Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιείται χρόνια τώρα, έχει αλλάξει αρκετά, αφού ξεκίνησε όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στις πισίνες. Είναι δεδομένο ότι κάτι καινούριο θα σκεφτούν να προσαρμώσουν πάνω του στο μέλλον, αλλά αυτό θα είναι σίγουρα για την ευκολία του λιμνόφιλου. Η γενική λειτουργία του όμως δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί αν ασχοληθείτε πολύ, θα διαπιστώσετε ότι το ποσοστό των λιμνόφιλων που το χρησιμοποιούν είναι συντριπτικό για να μην πω απόλυτο. Αν είναι να πάμε μπροστά, είναι καλό να σκεφτόμαστε όπως όλος ο κόσμος, να χρησιμοποιούμε ανάλογα συστήματα για να έχουμε και το ανάλογο αντίκρισμα. Πρώτα το χόμπυ!
yiannossavva
16-09-09, 12:15
Mα εγώ παιδιά, δεν διαφωνώ καθόλου με τον Γιάννο, όσον αφορά την χρήση του δικού του συστήματος για τη δική του λίμνη. Ούτε ποτέ εκφράστηκα αρνητικά για τη λειτουργία της. Άντρο, το σύστημα αυτό, δεν συστήνεται μόνο για λίμνες τεραστίων διαστάσεων, αλλά περισσότερο για τις μικρότερες λίμνες (επιφάνεια) με πολύ μεγάλο βάθος, όπως ακριβώς και αυτή που θα φτιάξει ο Ηλίας. Δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ ένα τέτοιο σύστημα να δουλεύει, αλλά μην λέτε από τώρα μεγάλες κουβέντες που μπορεί μελλοντικά να το χρησιμοποιήσετε και να εκτεθείτε....:grin: Εγώ προσωπικά το λέω "Ή ανακάλυψη" για τις λίμνες.
Εγώ το έχω δει, έχω μιλήσει με κόσμο, έχω δει ζωντανή εγκατάσταση και είναι κάτι περισσότερο από φανταστικό, πρακτικό, λειτουργικό και προσφέρει πολύπλευρες ευεργεσίες.
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να βουλώσει! (σκεφτείτε ένα κάδο 25εκ. περίμετρο και 4 εκ. ύψος γύρω γύρω να εισέρχεται το νερό).
Η χορήγηση του αέρα, οξυγωνώνει το νερό και παράλληλα λειτουργεί κάπως σαν το σκίμερ των θαλασσινών, ελευθερώνοντας το νερό από τις ακαθαρσίες.
Μπορεί να ενωθεί με το σκίμερ της επιφάνειας ώστε να γίνεται οικονομία ηλεκτρισμού.
Μπορεί να ενωθεί με προφίλτρο (όχι αυτό που παρουσιάζει ο Γιάννος, μιλάω για τσιμεντένια κατασκευή. Δύο χώροι βιολογικού υλικού (μόνο βιομπάλες) ο πρώτος με ακίνητοποιημένο υλικό και ο δεύτερος με ελεύθερο. Έπειτα εξωτερική αντλία με UV και ακολούθως εξωτερικό πιεστικό.
Όχι Άντρο, εκεί το νερό με τα ποταμάκια τρέχει από τα παντζάκια τους. Όταν το έκαναν αυτό, έφτιαχναν λίμνες με φυσική ροή, μεταφέροντας νερό από κοντινά ποτάμια. Να σας παραπέμψω καλύτερα στους Ιαπωνικούς κήπους με τις λίμνες και τα ΚΟΙ όπου πολλοί μέχρι σήμερα τους δημιουργούν. Ποτέ δεν δημιουργούσαν λίμνες με σταθερό νερό. Ακόμα και τότε υπήρχε συνείδηση και πολυτισμός σε αυτούς τους λαούς. Αν μιλήσεις με κάποιο Ιάπωνα για τα ΚΟΙ του, θα νομίσεις ότι μιλάει για τα παιδιά του. Σήμερα, αυτό το πράγμα είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί η μόλυνση των νερών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ακόμα και στην Ιαπωνία, η χρήση του drainage είναι εξαιρετικά δεδομένη στους κύκλους των ΚΟΙ. Για αυτές τις λίμνες τώρα πια δεν είναι λύση, αλλά MUST!
Δεν είναι βέβαια θέμα αν το έχει βάλει ο Κωστας, ο Γιαννος και ο Παπαφλεσας! Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιείται χρόνια τώρα, έχει αλλάξει αρκετά, αφού ξεκίνησε όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στις πισίνες. Είναι δεδομένο ότι κάτι καινούριο θα σκεφτούν να προσαρμώσουν πάνω του στο μέλλον, αλλά αυτό θα είναι σίγουρα για την ευκολία του λιμνόφιλου. Η γενική λειτουργία του όμως δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί αν ασχοληθείτε πολύ, θα διαπιστώσετε ότι το ποσοστό των λιμνόφιλων που το χρησιμοποιούν είναι συντριπτικό για να μην πω απόλυτο. Αν είναι να πάμε μπροστά, είναι καλό να σκεφτόμαστε όπως όλος ο κόσμος, να χρησιμοποιούμε ανάλογα συστήματα για να έχουμε και το ανάλογο αντίκρισμα. Πρώτα το χόμπυ!
Βασίλη.
Θα ήταν καλό κάτω από κάθε παράγραφο μου να έκανες της παρατηρήσεις σου όπως έκανα και εγώ. Με αυτό τον τρόπω θα δώσουμε στον χομπήστα μια ποιο ξεκάθαρη εικόνα. Ο χομπήστας είναι αυτός που θα αποφασίσει τη θα κάνει. Εμείς απλά λέμε αυτό πού ξέρουμε, που διαβάσαμε, και προπάντων αυτό που δοκιμάσαμε. Προσωπικά δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν στο τη θα κάνει με την λίμνη του. Να λες όμως ότι το σύστημα είναι Must πιστεύω ότι επηρεάζει τον αναγνώστη. Το να λες ότι η λίμνη μου δεν κάνει για ΚΟΙ……………..ε τη να πώ???
Το σίγουρο είναι ότι δεν θα συμφωνήσουμε τελικά…………όμως ο αναγνώστης θα έχει περισσότερα δεδομένα και με αυτό τον τρόπο θα τον βοηθήσουμε να επιλέξει.
Όσο αντίθετες και να είναι οι απόψεις μας πάλι φιλαράκια θα είμαστε! ;)
in the pond
16-09-09, 17:55
Εισηγούμαι τα εξής.
Γιάννο, μιλάω πάντα πολύ καθαρά, στηριζόμενος ΠΑΝΤΑ στο τι υπάρχει διαθέσημο ανά τον κόσμο στους κύκλους των λιμνών και των ΚΟΙ. Παραπάνω λόγια δε λέω ποτέ, γιατί χρόνο για πέταμα δεν έχω καθόλου.
Δεν προσπάθησα εγώ να επηρεάσω κανέναν. Εσύ το έχεις πράξει (κόκκινο σημείο στην παράθεση) χωρίς μάλιστα να γνωρίζεις καν το αντικείμενο ή χωρίς να δώσεις το λόγο γιατί όχι. Μίλησα με παραδείγματα και μπορώ να σε παραπέμψω σε πάμπολλες σελίδες ειδικών για λίμνες, και όχι πωλητές ή εταιρείες που τα κατασκευάζουν, που δεν μπορούν να σκεφτούν λίμνη χωρίς αυτή την μικρή λεπτομέρεια. ΔΕΝ είναι τα 50, 100 ή 200 ευρώ που κοστίζει.
Αφού όμως το θέτεις έτσι το θέμα, θα θέλαμε να βρεις κάποιους που χρησιμοποιούν σήμερα τη δική σου μέθοδο και να μας τους παρουσιάσεις. Δεν είναι λανθασμένος τρόπος, απλά πεπαλαιωμένος. Είναι σαν να λέμε τώρα να πετάξουμε όλοι τα εξωτερικά φίλτρα από τα ενυδρεία μας και να τα αντικαταστήσουμε με φίλτρα Αμβούργου, χωρίς να λέω ότι τα φίλτρα αυτά δεν είναι καλά. Τόσο απλό είναι το θέμα.
Γιάννο μεταξύ μας τώρα, μην μπεις στον κόπο να ψάξεις περισσότερο για τις ενδεδειγμένες λίμνες για τα ΚΟΙ. Ειλικρινά θα απογοητευτείς. Και φυσικά υποστηρίζω ότι τα 5,000 είναι λίγα, ακόμα και για 3-4 ΚΟΙ. Μπορεί να φαίνομαι λίγο απόλυτος σε αυτό το θέμα, αλλά είμαι υποχραιωμένος να βασιστώ και πάλι στις έρευνες και υποδείξεις των ειδικών. Ακόμα και τα 11,000 λίτρα που θα φτιάξω εγώ είναι βασικά λίγα. Απλά λέμε ότι βάζουμε ΚΟΙ "κατ' οικονομία", χωρίς να είναι το απόλυτα σωστό.
Τί είναι προτιμότερο, να λέμε είναι εντάξει τα 400 λίτρα για κάθε ψάρι και να παραπληροφορήσουμε τον νέο λιμνόφιλο ή καλύτερα να λέμε 1000 λίτρα εξ' αρχής ανά ψάρι ώστε να κινηθεί εκ των προτέρων στα μέτρα του για μεγαλύτερη λίμνη? Έτσι και αλιώς, ο νέος, μπαίνοντας στον κόσμο των λιμνών, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα συνεχίσει να το ψάχνει το θέμα και μια μέρα θα έρθει να μας πει στη μάπα "μα τί λετε βρε σεις?" Βρήκα αυτό, αυτό και αυτό και είναι εντελώς διαφορετικά από τη δική σας προσέγγιση. Γι' αυτόν τον λόγο και μόνο έπαψα να πειραματίζομαι και βασίζομαι απ΄εδώ και μπρος πάντα στην "UP TO DATE" προσέγγιση.
Δεν απαιτώ να ακολουθήσει κανένας, απλά πρέπει να ακουστεί και αυτή η φωνή.
Γιάννο, μιλάω και εγώ με φιλική διάθεση. Μην σε μπερδέψει ο γραπτός λόγος, έτσι?;)
yiannossavva
16-09-09, 18:30
Γιάννο, μιλάω πάντα πολύ καθαρά, στηριζόμενος ΠΑΝΤΑ στο τι υπάρχει διαθέσημο ανά τον κόσμο στους κύκλους των λιμνών και των ΚΟΙ. Παραπάνω λόγια δε λέω ποτέ, γιατί χρόνο για πέταμα δεν έχω καθόλου.
Δεν προσπάθησα εγώ να επηρεάσω κανέναν. Εσύ το έχεις πράξει (κόκκινο σημείο στην παράθεση) χωρίς μάλιστα να γνωρίζεις καν το αντικείμενο ή χωρίς να δώσεις το λόγο γιατί όχι. Μίλησα με παραδείγματα και μπορώ να σε παραπέμψω σε πάμπολλες σελίδες ειδικών για λίμνες, και όχι πωλητές ή εταιρείες που τα κατασκευάζουν, που δεν μπορούν να σκεφτούν λίμνη χωρίς αυτή την μικρή λεπτομέρεια. ΔΕΝ είναι τα 50, 100 ή 200 ευρώ που κοστίζει.
Αφού όμως το θέτεις έτσι το θέμα, θα θέλαμε να βρεις κάποιους που χρησιμοποιούν σήμερα τη δική σου μέθοδο και να μας τους παρουσιάσεις. Δεν είναι λανθασμένος τρόπος, απλά πεπαλαιωμένος. Είναι σαν να λέμε τώρα να πετάξουμε όλοι τα εξωτερικά φίλτρα από τα ενυδρεία μας και να τα αντικαταστήσουμε με φίλτρα Αμβούργου, χωρίς να λέω ότι τα φίλτρα αυτά δεν είναι καλά. Τόσο απλό είναι το θέμα.
Γιάννο μεταξύ μας τώρα, μην μπεις στον κόπο να ψάξεις περισσότερο για τις ενδεδειγμένες λίμνες για τα ΚΟΙ. Ειλικρινά θα απογοητευτείς. Και φυσικά υποστηρίζω ότι τα 5,000 είναι λίγα, ακόμα και για 3-4 ΚΟΙ. Μπορεί να φαίνομαι λίγο απόλυτος σε αυτό το θέμα, αλλά είμαι υποχραιωμένος να βασιστώ και πάλι στις έρευνες και υποδείξεις των ειδικών. Ακόμα και τα 11,000 λίτρα που θα φτιάξω εγώ είναι βασικά λίγα. Απλά λέμε ότι βάζουμε ΚΟΙ "κατ' οικονομία", χωρίς να είναι το απόλυτα σωστό.
Τί είναι προτιμότερο, να λέμε είναι εντάξει τα 400 λίτρα για κάθε ψάρι και να παραπληροφορήσουμε τον νέο λιμνόφιλο ή καλύτερα να λέμε 1000 λίτρα εξ' αρχής ανά ψάρι ώστε να κινηθεί εκ των προτέρων στα μέτρα του για μεγαλύτερη λίμνη? Έτσι και αλιώς, ο νέος, μπαίνοντας στον κόσμο των λιμνών, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα συνεχίσει να το ψάχνει το θέμα και μια μέρα θα έρθει να μας πει στη μάπα "μα τί λετε βρε σεις?" Βρήκα αυτό, αυτό και αυτό και είναι εντελώς διαφορετικά από τη δική σας προσέγγιση. Γι' αυτόν τον λόγο και μόνο έπαψα να πειραματίζομαι και βασίζομαι απ΄εδώ και μπρος πάντα στην "UP TO DATE" προσέγγιση.
Δεν απαιτώ να ακολουθήσει κανένας, απλά πρέπει να ακουστεί και αυτή η φωνή.
Γιάννο, μιλάω και εγώ με φιλική διάθεση. Μην σε μπερδέψει ο γραπτός λόγος, έτσι?;)
Βασίλη πάλι αποφεύγεις να απαντήσεις σε κάθε σημείο που αναφέρθηκα.
Αφού δεν θες οκ….
Αρχική Δημοσίευση από yiannossavva
Εισηγούμαι τα εξής.
Όσο αφορά αυτό εδώ εγώ έγραψα δεν σου προτείνω
Ενώ εσύ έγραψες είναι must.
Αν εσύ το εκλαμβάνεις αλλιώς, ποιος προσπάθησε να επηρεάσει ας το κρίνουν αυτοί που διαβάζουν……
Για τα υπόλοιπα δεν γίνετε διάλογος………..
Πάντα φιλικά.
Mα εγώ παιδιά, δεν διαφωνώ καθόλου με τον Γιάννο, όσον αφορά την χρήση του δικού του συστήματος για τη δική του λίμνη. Ούτε ποτέ εκφράστηκα αρνητικά για τη λειτουργία της. Άντρο, το σύστημα αυτό, δεν συστήνεται μόνο για λίμνες τεραστίων διαστάσεων, αλλά περισσότερο για τις μικρότερες λίμνες (επιφάνεια) με πολύ μεγάλο βάθος, όπως ακριβώς και αυτή που θα φτιάξει ο Ηλίας. Δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ ένα τέτοιο σύστημα να δουλεύει, αλλά μην λέτε από τώρα μεγάλες κουβέντες που μπορεί μελλοντικά να το χρησιμοποιήσετε και να εκτεθείτε....:grin: Εγώ προσωπικά το λέω "Ή ανακάλυψη" για τις λίμνες.
Καταρχας δεν ειμαι εναντιον του εν λογω συστηματος προς Θεου!!
Οντως Βασιλη μπαινοντας σε ξενα φορουμ πολλοι χρησιμοποιουν το εν λογω συστημα. Ομως τα βαζουν αυτοι που εχουν μεγαλα βαθη, οπως και του Ηλια (λαθος δικο μου νομιζα οτι ηταν πιο ξεβαθη)
Οχι ομως σε λιμνες των 6000 λιτρων π.χ και με μεγιστο βαθος 1 μετρο.
Οταν εξεφρασα την απορια για τους Κινεζους επειδη γνωριζα πως τις διατηρουσαν εχεις διερωτηθει ποσο βαθος ειχαν αυτες οι λιμνες??
Μπορει να υπηρχε συνεχης ροη και ανανεωση του νερου αλλα τα ψαρια που υπηρχαν μεσα σε αυτες τις λιμνες και ετρωγαν και εχεζαν και οργανικη υλη υπηρχε στο βυθο και μην μου πεις οτι δεν υπηρχε ασχετως αν υπηρχε συνεχης ανανεωση του νερου.
Υπηρχαν δηλαδη νεκρες ζωνες στο βαθος ή δεν υπηρχαν??? Τι εκαναν για αυτο??
Εμεις δηλαδη που δεν εχουμε το εν λογω συστημα τι πρεπει να κανουμε να τις κλεισουμε????
Ολα εχουν να κανουν με το σχεδιασμο της λιμνης απο την αρχη και αναλογα πραττεις.
Για να μην υπαρξει συγχυση οπως ολοι συμφωνουμε αυτο το συστημα μπαινει σε μεγαλα βαθη περα του 1,20.
Σε μια λιμνη των 90cm βαθος π.χ τι να το κανω το εν λογω συστημα αφου πολυ ευκολα καθαριζεις το βυθο και αναλογα με το σχεδιασμο του βυθου και με τις αντλιες που μπαινουν σε αυτο δεν νομιζω να υπαρχουν νεκρες ζωνες αφου η αντληση του νερου θα γινεται κανονικα.
in the pond
17-09-09, 07:48
Γιάννο, έχω μιλήσει πολύ ξεκάθαρα νομίζω. Ναι, επιμένω ότι σε όλους τους κύκλους των λιμνόφιλων ΚΟΙ είναι κάτι περισσότερο από must το σύστημα αυτό. Αν δε με πιστεύεις, αγγλικά ξέρεις, μπες ψάξε και θα δεις ότι είναι αδιανόητη η μη χρήση του drainage σε λίμνες μεγαλύτερων βαθών. Δεν το λέω εγώ. Μόνο ψάξε το και μόνος σου.
Επίσης πρέπει να ξεχωρήσεις στο μυαλό σου τις διαφορές μεταξύ λίμνης ΚΟΙ και wildlife pond. Όπως και να το κάνουμε απέχουν πολύ η μια από την άλλη, όσων αφορά τις απαιτήσεις και τον εξοπλισμό.
Θα ήθελα να μου υποδείξεις που δεν έχω απαντήσει ή δεν είμουν αρκετά σαφής.
Άντρο, χαίρομαι που συμφωνούμε τελικά στο θέμα του drainage. Όσον αφορά τις λίμνες-κήπους των κινέζων και των Ιαπώνων, πρέπει να το ψάξεις περισσότερο το θέμα γιατί δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.
Πρέπει επίσης να διαχωρήσουμε τα είδη των δύο λαών, γιατί πρόκειται για εντελώς διαφορετική προσέγγιση λίμνης. Π.χ. Κινέζοι - χρυσόψαρα και Ιάπωνες - ΚΟΙ.
Το ότι έχω επισημάνει την προμήθεια του νερού από ποτάμια, απλά εννοούσα ότι οι λίμνες τους ήταν όντως εξαιρετικά μεγάλες συγκρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα, και τις είχαν συνδεδεμένες με το ρεύμα του ποταμού με όσα και αν αυτό συνεπάγει. Τί μπορείς να βρεις στον πυθμένα ενός ρεύματος/ποταμού? Και βεβαίως δεν υπάρχει περίπτωση νεκρών σημείων στα βάθη ενός ποταμού, γιατί μιλάμε για την πιο φυσική κατάσταση που μπορούν να ζήσουν τα χρυσόψαρα και οι απογόνοι τους. Το νερό δεν κινείται απλώς, αλλά αναπληρώνεται σε συνεχόμενη βάση, ανάλογα με την ταχύτητα ροής του ποταμού.
"Εμεις δηλαδη που δεν εχουμε το εν λογω συστημα τι πρεπει να κανουμε να τις κλεισουμε????"
Βρε Άντρο, μετά από όλα αυτά, αυτό κατάλαβες? :confused:
"Σε μια λιμνη των 90cm βαθος π.χ τι να το κανω το εν λογω συστημα αφου πολυ ευκολα καθαριζεις το βυθο και αναλογα με το σχεδιασμο του βυθου και με τις αντλιες που μπαινουν σε αυτο δεν νομιζω να υπαρχουν νεκρες ζωνες αφου η αντληση του νερου θα γινεται κανονικα."
Άντρο, εσύ και ο Γιάννος δε χρειάζεστε αυτό το σύστημα, ειδικότερα εσύ, γιατί έχεις πολύ μικρό βάθος, έχεις ενισχύσει εξαιρετικά την κυκλοφορία και τον χώρο βιολογίας της λίμνης σου και πέρα απ' όλα αυτά, έχεις και τον καταρράκτη σου όπου σου παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες οξυγόνου. ούτε και ο Γιάννος το χρειάζεται πραγματικά, γιατί είναι και αυτός περαπάνω από καλυμμένος από πλευράς όλων αυτών που ανέφερα πιο πάνω.
Ενα απο τα θεματα που μας απασχολουν και θα ηθελα την γνωμη σας ειναι η σκληροτητα του νερου της λιμνης....
Γνωριζω οτι τα κοι και τα χρυσοψαρα αντεχουν σε μεγαλες σκληροτητες και προσαρμοζονται σε σχεδον καθε ειδους νερου...
αλλα επειδη το νερο της γεωτρησης ειναι πολυ σκληρο και σε συνδιασμο με την εξατμιση του νερου (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινους μηνες) ηθελα να ρωτησω αν γνωρισει καποιος αν αυξανεται συνεχως ή αν καποιοι αλλοι παραγοντες της λιμνης την κρατανε σε σταθερα επιπεδα(ψαρια, φυτα ή κατι αλλο...)
....αν τελικα ανεβαινει η σκληροτητα με την εξατμιση συνεχως ισως θα πρεπει η αναπλρηρωση της λιμνης να γινετε απο Α/Ο....
Ευχαριστω για τις απαντησεις...
in the pond
19-09-09, 21:37
Ενα απο τα θεματα που μας απασχολουν και θα ηθελα την γνωμη σας ειναι η σκληροτητα του νερου της λιμνης....
Γνωριζω οτι τα κοι και τα χρυσοψαρα αντεχουν σε μεγαλες σκληροτητες και προσαρμοζονται σε σχεδον καθε ειδους νερου...
αλλα επειδη το νερο της γεωτρησης ειναι πολυ σκληρο και σε συνδιασμο με την εξατμιση του νερου (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινους μηνες) ηθελα να ρωτησω αν γνωρισει καποιος αν αυξανεται συνεχως ή αν καποιοι αλλοι παραγοντες της λιμνης την κρατανε σε σταθερα επιπεδα(ψαρια, φυτα ή κατι αλλο...)
....αν τελικα ανεβαινει η σκληροτητα με την εξατμιση συνεχως ισως θα πρεπει η αναπλρηρωση της λιμνης να γινετε απο Α/Ο....
Όταν λες σκληρό νερό, για ποιά τιμή μιλάμε?
Κανονικά τα ψάρια αυτά απαιτούν ελαφρώς σκληρό νερό και όχι σκληρότητες στο ζενίθ. Είναι γεγονός βέβαια ότι κάποιοι παράγοντες στη λίμνη, συντελούν στην ρύθμιση του ΡΗ προς τα κάτω (επιθυμητά επίπεδα), όπως τα πολλά φυτά.
Οι σωστες τιμες ομως γι'αυτα τα ψαρια που ειμαι σιγουρος οτι γνωριζεις ειναι...
Ph 7,5-8
Kh 6-10
Gh 6-16
Λιγο πανω κατω δεν βλαπτει αλλα για να νιωθουν και τα ψαρια καλα οι τιμες πρεπει να ειναι αυτες.
Οπως ειπε και ο Βασιλης οι τιμες αυτες δεν πρεπει να ειναι σε πολυ υψηλα επιπεδα.
Μπορει τα ψαρια να αντεχουν και να προσαρμοζονται ειδικα τα χρυσοψαρα αλλα καποια φυτα (οχι ολα) ειδικα τα τροπικα, που θα ηθελες να βαλεις δεν θα επιβιωναν........
Ειναι πολλα τα λιτρα σου Ηλια και αν το νερο της γεωτρησης ειναι μονοδρομος.....τι να σου πω. Μακαρι ολα να πανε καλα.
POURITANOS
19-09-09, 23:18
Καταρχήν καλή επιτυχία στην δημιουργία της λίμνης σου.
Θα ήθελα να επισημάνω ένα δυο πραματάκια που δε μου άρεσαν.
Βρήκα λάθος τον τρόπο που κάνατε της υποδομές για να ρίξετε το τσιμέντο, ώστε να φτιάξετε την λίμνη.
Από ότι είδα από της φωτογραφίες το χώμα στο οικόπεδο φέρνετε αρκετά μαλακό= πρόβλημα για κατασκευές από τσιμέντο.
Θα έπρεπε να ρίξετε πριν τον τσιμεντένιο πάτο της λίμνης αρκετές πέτρες και μετά να ρίξετε λίγο τσιμέντο ώστε να φτιάξετε ένα πάτο προστασίας, πριν κάνετε τον κανονικό πάτο της λίμνης.
ώστε ο πρώτος πάτος να τραβάει όλες της πιέσεις και ρωγμές. Δίνοντας μια στιβαρή βάση για την κύριος κατασκευή.
Τα πλέγματα που μπήκαν ήταν πολύ λίγα και δεν ήταν καν δεμένα μεταξύ τους???
Πως θα γίνει ένα σώμα μια ψυχή η κατασκευή αν δεν υπάρχει πλούσιο πλέγμα και μέταλλο???.
Ακόμα δεν είδα πουθενά σιδερά κάθετα (κολόνες ) ώστε να γίνουν τα κατάλληλα δεσίματα του πλέγματος πάνω σε αυτά.??
Τώρα αν πρόκειται για οικόπεδο που έχει και γκαζόν και ποτίζετε.
Να υπολογίζεις μετατοπίσεις στο υπέδαφος (πρόβλημα για τσιμεντένιες λίμνες).
Από την άλλη από μερικές φωτογραφίες δε μπορείς να τα δεις όλα. Φυσικά εσείς που κατασκευάζετε την λίμνη ξέρετε καλυτέρα το πώς και το τι έχει μπει ώστε να γίνει σωστά.
Αν και πάλη αν έχετε αμφιβολίες για την πλήρη στεγανότητα της κατασκευές ξεχάστε τα μονωτικά του τύπου τα απλώνουμε και αδιαβροχοποιούν τα πάντα. Μια και πολλά από αυτά θέλουν κάθε 3 χρονιά συντήρηση.
Ένα λάινερ από πάνω θα σε γλιτώσει από πολλές παραλήψεις της κατασκευής
Τώρα αν το νερό όπως το περιγράφεις είναι ακατάλληλο τότε δε μπορούμε να μιλάμε για ψαριά κρύου νερού καν. (έπρεπε το νερό να το είχες κάνει μια χημική ανάλυση πριν ξεκινήσεις την κατασκευή της λίμνης)
Καλή συνεχεία .
τωρα αμα μιλαμε για σκληροτητες κοντα στα 32?
τοσο ηταν περιπου περυση η σκληροτητα του νερου της γεωτρησης του ηλια.τωρα δε ξερω ποσο μπορει να ειναι...:rolleyes:
αλλα πιστευω οτι καπου εκει κοντα θα ειναι:D:D
[qu αλλά μην λέτε από τώρα μεγάλες κουβέντες που μπορεί μελλοντικά να το χρησιμοποιήσετε και να εκτεθείτε....:grin:
:D Βασιλη in the pond Επειδη εκανες πλακα στο πιο πανω σχολιο..........:D
Απαντησα κι'εγω στο ιδιο υφος :D:D
τωρα αμα μιλαμε για σκληροτητες κοντα στα 32?
τοσο ηταν περιπου περυση η σκληροτητα του νερου της γεωτρησης του ηλια.τωρα δε ξερω ποσο μπορει να ειναι...:rolleyes:
αλλα πιστευω οτι καπου εκει κοντα θα ειναι:D:D
ΜΑΝΟΥΛΛΑ ΜΟΥ!!!!!!!
@ in the pond: γυρο στους 30:D....
@ Pouritanos: πριν πεσει το μπετο εχουμε ριξει κατω αρκετο χαλικι για καλητερο καρατημα. Επισης εχει πλεγμα και χοντρα σιδερα, πασαλακια καθετα και οριζοντια και σιδερενιες γωνιες στις γωνιες...
@ Andro: καλα κανεις και φωναζεις ειναι πολυ υψηλο το Gh:D:(
Γι'αυτο σκεφτομε να μπει μια ισχηρη αντιστροφη οσμωση για αλλαγες νερου και αναπληρωση ωστε σιγα σιγα να κατευει η σκληροτητα
εχουμε σκαψει χωρο για αποθηκευση νερου(δεξαμενη-μεγαλουτσικη)
-----------------------
τελικα ειναι 38(μολις το μετρησα...) :D
in the pond
20-09-09, 15:52
@ in the pond: γυρο στους 30:D....
@ Pouritanos: πριν πεσει το μπετο εχουμε ριξει κατω αρκετο χαλικι για καλητερο καρατημα. Επισης εχει πλεγμα και χοντρα σιδερα, πασαλακια καθετα και οριζοντια και σιδερενιες γωνιες στις γωνιες...
@ Andro: καλα κανεις και φωναζεις ειναι πολυ υψηλο το Gh:D:(
Γι'αυτο σκεφτομε να μπει μια ισχηρη αντιστροφη οσμωση για αλλαγες νερου και αναπληρωση ωστε σιγα σιγα να κατευει η σκληροτητα
εχουμε σκαψει χωρο για αποθηκευση νερου(δεξαμενη-μεγαλουτσικη)
-----------------------
τελικα ειναι 38(μολις το μετρησα...) :D
Φίλε Ηλία, βάλε καλύτερα και τις άλλες ενδείξεις που φανέρωσε η ανάλυση του νερού της διάτρυσης. ...και αναλυτικά τις σκληρότητες σου αν έχεις κάνει.
Το τελευταιο πραγμα που θα πρεπει να σε απασχολει Ηλια (αφου θα βαλεις νερο απο γεωτρηση) ειναι οι σκληροτητες του νερου. Αυτες ας πουμε οτι φτιαχνονται.......ας πουμε.....:rolleyes:
Εχετε κανει αναλυση του νερου εις βαθος.....
Το ενδεχομενο το πρωτο γεμισμα της λιμνης να γινει με νερο βρυσατο το ξεχναμε δηλαδη???:D
Λοιπον..........
Με νερο βρυσης αυτη τη στιγμη εχω τις πιο κατω τιμες.
PH= 8
KH= 9
GH= 15
Με νερο γεωτρησης που εβαζα παλια ειχα τις πιο κατω τιμες.
PH= 8
KH= 17
GH= 29
Συν....κατι τοξικα που εμφανιστηκαν στο τσακ μπαμ........με αποτελεσμα..............καλυτερα να μην το θυμαμαι........
Επειδη αγαπητε με το νερο της γεωτρησης ποτε δεν ξερεις τι γινετε, εχεις δυο επιλογες, διαλεγεις και περνεις......
το τεστ το εχουμε κανει 5 χρονια πριν:p....
θα ψαξω να το βρω...
αληθεια ποσο κοστιζει να κανεις ενα τεστ τωρα...:confused:
---- οσο για το πρωτο γεμισμα μαλλον θα γινει μισο βρυσης και μισο γεωτρησης η ολο βρυσης...
yiannossavva
20-09-09, 21:24
Δεν έχω κάνει ποτέ ανάλυση από το R/O.
Αλλάζει η σκληρότητα?????
Άντρο ξέρεις ότι δεν έκανα ποτέ ανάλυση του νερού της λίμνης.
Μια φορά έκανες εσύ 2 τεστ.
Θυμάσαι τι και πόσο?
in the pond
21-09-09, 06:32
το τεστ το εχουμε κανει 5 χρονια πριν:p....
θα ψαξω να το βρω...
αληθεια ποσο κοστιζει να κανεις ενα τεστ τωρα...:confused:
---- οσο για το πρωτο γεμισμα μαλλον θα γινει μισο βρυσης και μισο γεωτρησης η ολο βρυσης...
Φίλε Ηλία, το μόνο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον οι σκληρότητες δεν πολυαλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, γιατί εξαρτάται επ' ακριβώς από τον υδροφόρο ορίζοντα που το μεταφέρει έως και την αυλή σου.
Αυτό που με απασχολεί περισσότερο, όπως ακριβώς τα έχει πει και ο Άντρος, είναι για το κάτι τί άλλο που υπάρχει μέσα στο νερό που θα μπορούσε αυτόματα να καταστούσε το νερό απαγορευτικό για ενυδρειακή χρήση.
Γιάννο, σου συνιστώ για ακόμα μια φορά να πραγματοποιείς ανάλυση του νερού κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπου πραγματοποιείται υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα, επιτρέποντας ή αλλάζοντας την ποιότητα του νερού. Προσωπικά πειν 10 τόσα χρόνια, είχα κάνει ανάλυση του δικού μου νερού και είμουν στην ευχάριστη θέση να ακούσω ότι το νερό ήταν "πόσιμο". Μερικά χρόνια αργότερα, έχω ένα νερό που και για πότισμα των λουλουδιών φαίνεται να είναι ύποπτο! Η αλήθεια είναι ότι δεν παίζουμε με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα, όσο και αν στοιχίζει μια ανάλυση του νερού.
Φίλε Ηλία, κάνε καλύτερα το πρώτο και σημαντικότερο σου γέμισμα με νερό της υδατοπρομήθειας, ώστε να ξεκινήσει ορθά το βιολογικό κτίσημο της λίμνης σου. Υπάρχουν μέταλλα και ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στην υγειή ανάπτυξη των εστιών βακτηριδίων, φυτών, ψαριών! Κάποια από αυτά ίσως να υπάρχουν στο νερό τηε διάτρυσης σου. Μην ξεχάσεις όμως να τοποθετήσεις και την σωστή δόση αντιχλωρίου. Τυχόν φυτά με ριζώματα που θα πάρεις από άλλους φίλους που έχουν λίμνη, θα βοηθήσουν άμεσα στη βιολογία.
Ναι Γιάννο, το σύστημα Α/Ο μπορεί να κατεβάσει αισθητά τις σκληρότητες. Γνωρίζω ότι υπάρχουν τέτοια συστήματα για ενύσχυση της λίμνης, αλλά ειλικρινά δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου το θέμα αυτό στο παρελθόν. Μπορείτε να ψάξετε και εσείς στο διαδίκτυο αν θέλετε.
yiannossavva
21-09-09, 08:47
Βασίλη στην περίπτωση που το νερό μου μολυνθεί δεν θα μπορώ να συνεχίσω να διατηρώ την λίμνη……..εκτός αν η κυβέρνηση μας βρει επιτέλους λύση στο πρόβλημα του νερού.
Επειδη και εγω φοβομουν να βαλω νερο τρεχουμενο λογω κοστους ε λοιπον σας λεω οτι αυτη τη στιγμη το νερο που καταναλωνουμε σαν οικογενεια επι καθημερινης βασεως ειναι το δεκαπλασιο σε σχεση με αυτο που συμπληρωνω στην λιμνη ειδικα τους καλοκαιρινους μηνες.
Τον χειμωνα ξεχναω ποτε συμπληρωνω νερο.
Αυτο το λεω γιατι υπαρχει η εντυπωση οτι η καταναλωση του νερου θα ειναι τεραστια.
Φυσικα εξαρτατε και απο εξωγενης παραγοντες οπως π.χ το ποσο κτυπα ο ηλιος στη λιμνη...........
in the pond
22-09-09, 06:24
Επειδη και εγω φοβομουν να βαλω νερο τρεχουμενο λογω κοστους ε λοιπον σας λεω οτι αυτη τη στιγμη το νερο που καταναλωνουμε σαν οικογενεια επι καθημερινης βασεως ειναι το δεκαπλασιο σε σχεση με αυτο που συμπληρωνω στην λιμνη ειδικα τους καλοκαιρινους μηνες.
Τον χειμωνα ξεχναω ποτε συμπληρωνω νερο.
Αυτο το λεω γιατι υπαρχει η εντυπωση οτι η καταναλωση του νερου θα ειναι τεραστια.
Φυσικα εξαρτατε και απο εξωγενης παραγοντες οπως π.χ το ποσο κτυπα ο ηλιος στη λιμνη...........
Έχει δίκαιο ο Άντρος παιδιά. Όλα τα λεφτά είναι στο πρώτο γέμισμα. Μετά, απλά συμπληρώνεις αναλόγως μεγέθους. Φανταστείτε ότι έχετε ακόμα λίγο κήπο για πότισμα, ή κάνετε ακόμα ένα μπάνιο την ημέρα. Δεν καταναλώνεται περισσότερο νερό από αυτά.
Πάντως, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του νερού στη λίμνη είναι και η ποσότητα των φυτών. Όσο περισσότερες ρίζες, τόσο περισσότερο νερό απορροφάται.
Γιάννο, σε προτρέπω να βρεις και μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα αυτό.
Η κατασκευή προχωράει....
έμειναν να πέσουν τα πάνω μπετά...
Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για φίλτρανση καταραχτες γεφυράκι και άλλα....
το γεφυράκι μπορεί να κοπεί...
----
για κάτι άλλο θα ήθελα την γνώμη σας...
σκέφτομαι όπως είπατε πριν να μπουν μόνο μια ποικιλία κοι και χρυσόψαρα...
έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα διάφορες ποικιλίες, μια που μου αρεσει ειναι η "hi utsuri"
κάποια άλλη που προτείνετε?....
είναι όμορφο να έχει μόνο ένα είδος κοι??...
που τις βρίσκω...
είδα κάτι ξένα σετ άλλα είναι τσουχτερές οι τιμές(για hi utsuri)...1450
Η κατασκευή προχωράει....
έμειναν να πέσουν τα πάνω μπετά...
Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για φίλτρανση καταραχτες γεφυράκι και άλλα....
το γεφυράκι μπορεί να κοπεί...
----
για κάτι άλλο θα ήθελα την γνώμη σας...
σκέφτομαι όπως είπατε πριν να μπουν μόνο μια ποικιλία κοι και χρυσόψαρα...
έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα διάφορες ποικιλίες, μια που μου αρεσει ειναι η "hi utsuri"
κάποια άλλη που προτείνετε?....
είναι όμορφο να έχει μόνο ένα είδος κοι??...
που τις βρίσκω...
είδα κάτι ξένα σετ άλλα είναι τσουχτερές οι τιμές(για hi utsuri)...1450
Ποιος ειπε ρε θηριο οτι μεσα σε μια λιμνη μπαινει μονο μια ποικιλια κοι??
Τελειωσε πρωτα τη λιμνη, αστην να δουλεψει 3 εως 4 εβδομαδες για να ψηθει που λεμε......ριξε μετα μεσα τα χρυσοψαρα σου και μετα εχεις ολο τον χρονο να διαλεξεις ποια ποικιλια/ποικιλιες κοϊ θελεις τις οποιες δεν ειναι κατ' αναγκην να ριξεις τοσα πολλα ευρα :D
Υπαρχουν και πολυ πιο φθηνα με την εξισου ιδια ομορφια ;)
Λοιπον μικρε.....ενημερωνε μας για την προοδο των εργασιων και για ολα τα αλλα οταν ερθει η ωρα τους...;)
Η λιμνη προχωραει...
η μια πλευρα τελειωσε!...:p
η αλλη ξεκαλουπονετε σημερα αυριο...
μενει μονο να καθαριστουν να στοκαριστουν και να σουλουποθουν γενικα...
μπορει να πει κανεις οτι αρχιζει να περνει το τελικο της σχημα...
παραθετω φοτο...
μια γενικη αποψη της λιμνης:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-003-6.jpg
Η αλλη πλευρα καλουπομενη. Οπως φαινετε το καλουπομα δεν ειναι μαστορα αλλα δικο μας:D, ευτυχως δεν ειχαμε και πολυ σημαντικα απροοπτα στα καλουποματα...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-002-7.jpg
Το γεφυρακι πριν κοπει:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-001-11.jpg
κοψημο σε εξελιξη...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-005-6.jpg
Αφου βγηκαν οι πλακες...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-006-6.jpg
ολα αυτα χτες...
θα ενημερωσω για το κοψημο που θα γινει σημερα...:rolleyes:
Υ.γ. περιμενω σχολια....:p
Μια ομορφια θα γινει Ηλια!!!!!!!!!!
Το γεφυρακι γιατι το κοβετε?? Λογο της σταθμης του νερου?????
Ακριβος...
το κοβουμε για να εννοθουν τα δυο κομματια και να γινει μια κατασκευη ξυλινου μελοντικα...
κατι παρομοιο...
http://www.relaxingdecor.com/img/pond-bridge-installation.jpg
Ανυπομονω να το δω να προχωραει.
Το σχημα της ειναι πολυ ομορφο και νομιζω θα γινει καταπληκτικη.Να μας ενημερωνεις συχνα:D με φωτογραφιες.
...κοπηκε:p
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-001-12.jpg
Υ.γ. η φοτο τραβηχθηκε τωρα...:rolleyes:
Ακριβος...
το κοβουμε για να εννοθουν τα δυο κομματια και να γινει μια κατασκευη ξυλινου μελοντικα...
κατι παρομοιο...
http://www.relaxingdecor.com/img/pond-bridge-installation.jpg
Κατι τετοιο θα φτιαξω κι'εγω Ηλια....του χρονου ομως ;)
Γιατι πρεπει να βρεθει και η καταλληλη ξυλεια..
Καλη συνεχεια.......
Ξεκαλουπωθηκε και η αλλη πλευρα!!!....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-001-13.jpg
καλα ομως βγηκε τελεια!...
σε σχεση με την αλλη... μονο κατι διορθωσεις στις κοψιες και ειναι κουκλα!
Με αυτη την φωτογραφια φαινεται το κανονικο μεγεθος της λιμνης:p
Φοβερη ειναι..Καλο χαζεμα.:grin:
Πήραμε ένα φίλτρο πιέσεως και μια αντλία...
φίλτρο:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-006-7.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-008-4.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-009-4.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-010-4.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-013-3.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-012-3.jpg
30.000 λίτρα λίμνη και 15.000 με πολλά κοι
λάμπα uv 24w ppl
υλικά: κάτι σαν βιομπάλες, χοντρό σφουγκάρι, λεπτό σφουγκαρι...
είναι αυτοκαθαριζόμενο...
Αντλία 16.000 λίτρα την ώρα...
είναι γομάρι....:D
υποβρύχια
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-003-7.jpg
Υ.γ. κυβος για να καταλαβετε μεγεθος....
POURITANOS
09-10-09, 23:02
Υ.γ. κυβος για να καταλαβετε μεγεθος....
Ο κύβος είναι ο κανονικός η το μίνι που μπαίνει στην τσέπη??
Πλακά κάνω:D.
Μπράβο Ηλία πολύ ωραία εξελίσσετε η λιμνούλα σου.
Καλή δύναμη σε όλο το team.:smt023
kwstas_original
09-10-09, 23:22
277ΑΗ-ΦΙΛΤΡΟ ΝΕΡΟΥ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ- 10’’ (διάφανο)
Φίλτρανση δικτύου κεντρικής παροχής από νερό προερχόμενο από τοπικό δίκτυο, από βρόχινο ή από γεώτρηση!
http://www.alfahealth.gr/UserFiles/Image/%CE%A8%CE%9D%CE%95%CE%A1%20%289%29.jpg
Mονό φίλτρο στερεών που τοποθετείται στην κεντρική
παροχή (ρολόγια) και κατακρατεί έως και 99% στερεά
σωματίδια,άμμο και λάσπη
http://www.alfahealth.gr/UserFiles/Image/filter_kentrikis.png
Χρησιμοποιείτε ως προφίλτρο και αφαιρεί:
Ίνες αμιάντου από σωλήνες ύδρευσης, σκουριές από δίκτυο, λάσπη, χώματα, αιωρούμενα σωματίδια και άλλους ρύπους.
http://www.alfahealth.gr/UserFiles/Image/%CE%A8%CE%9D%CE%95%CE%A1%20%2819%29.jpg
Είδη Φίλτρων ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟΥ ή ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
(Mε Βαλβίδα Εκτόνωσης Πίεσης)
http://www.alfahealth.gr/index.asp?section=category&cat=2&range=3
θα χρειαστεις κατι τετοιο...
μεχρι και εμεις που απο την γεωτρηση ποτιζουμε μονο γκαζον,το βαλαμε για να ησυχασουμε απο τα σκληρα νερα που κατεστρεφαν τις σωληνωσεις των μπεκ ποτισματος!Φαντασου ζημια που θα εκανε στα ψαρια....
Επειδη μου το ζητησατε κανω ενα update!...:p
...προχωραμε και κατασκευαζουμε υπερχηληση και σκιμμερ
οριστε και φοτο!...:)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-001-15.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-002-8.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-003-8.jpg
Υ.γ. Η εξωτερικη εμφανιση των ρουχων μου δεν περιγραφετε οπως και το χρωμα του δερματος μου:D...
yiannossavva
19-10-09, 07:12
Ηλία πού καλή δουλειά! Μπράβο!
Το φίλτρο δεν είναι αρκετό για την λίμνη σου.
Θα το δεις στην ποριά.
Καλή συνέχεια….
Ηλία τώρα που το είδα μην το ξεχάσω…
Στα σημεία που θα βάλεις γλάστρες σου προτείνω να κάνεις από τώρα κάτι σαν ανθώνα.
Οι γλάστρες είναι βάσανο τον χειμώνα όταν έχεις ψηλά φυτά. Τα παρασέρνει ο αέρας και θα έχεις τον μπελά να μαζεύεις τις γλάστρες από την λίμνη.
Και οι γλάστρες δεν είναι ότι ποιο φυσικό στην λίμνη.
Όταν το νερό σου θα καθαρίσει θα τις βλέπεις και θα σου σηκώνετε η τρίχα κάγκελο.
Κάνε εσωτερικά ανθώνες στα σημεία που θέλεις να φυτέψεις και δεν θα το μετανιώσεις.
Κάτι σαν αυτό.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc01278-0001.jpg
Μου το ειχες πει και πριν...:p
ανθωνες θα κανω....
οσο για το φιλτρο θα μπει αλλο ενα ιδιο με μια ιδια αντλια...
επισης πηραμε και μια αεροαντλια για τα βαθύτερα σημεια...;)
yiannossavva
19-10-09, 13:28
Ηλία ούτε το δεύτερο φίλτρο θα είναι αρκετό.
Μίλα ρε Αντρο εσύ που έχεις κάτι παρόμοιο και πες στον φίλο μας κάθε πόσο έπρεπε να καθαρίζεις το φίλτρο.
Όσο για την αεραντλία γιατί την πήρες?
Δεν θα έχεις κάπου να πέφτει το νερό στην λίμνη?
..τεσσερα καλα ειναι :D
-------------------------------------------------
πρωτα θα ειναι το σκιμμερ να κρατει τα "χοντρα" και μετα τα φιλτρα...
Τα φιλτρα επισης ειναι αυτοκαθαριζομενα...
...αλλα αμα απευθηνονται σε 30.000 χιλιαδες λιτρα το καθενα, δηλαδη 60.000 σε 12 με 15 χιλιαδες λιτρα λιμνη....:confused:...
τωρα αμα υπαρχει οπως λες προβλημα υπαρχει ήδη χωρος για φιλτρο DIY...
Υ.γ. διαστασεις φιλτρων: 40cm διαμετρο και 70cm υψος...
...τεσσερα καλα ειναι...:D
-------------------------------------------------
πρωτα θα ειναι το σκιμμερ να κρατει τα "χοντρα" και μετα τα φιλτρα...
Τα φιλτρα επισης ειναι αυτοκαθαριζομενα...
...αλλα αμα απευθηνονται σε 30.000 χιλιαδες λιτρα το καθενα, δηλαδη 60.000 σε 12 με 15 χιλιαδες λιτρα λιμνη....:confused:...
τωρα αμα υπαρχει οπως λες προβλημα υπαρχει ήδη χωρος για φιλτρο DIY...
Υ.γ. διαστασεις φιλτρων: 40cm διαμετρο και 70cm υψος...
Το θεμα ομως Ηλια μου δεν ειναι μονο τα χοντρα αλλα η σκονη/λασπη....
Στην αρχη δεν θα εχεις κανενα προβλημα με αυτο, οταν ομως με τον καιρο ειδικα τα καλοκαιρια οπου η οργανικη υλη θα ειναι σε εξαρση (οσο και να καθαριζεις) και με τα ψαρια να ανακατωνουν συνεχως το βυθο ψαχνωντας για τροφη, οι αντλιες θα μαζευουν οτι πετα και θα τα στελλουν στα φιλτρα με αποτελεσμα να μπουκωνουν γρηγορα.
Η λιμνη σου θα εχει αρκετο βαθος και ειδικα το καλοκαιρι επειδη το νερο στα βαθια ειναι πιο δροσερο και με περισοτερο οξυγονο νομιζω οτι θα γινεται της μουρλης εκει κατω...:grin:
Αποψη μου παρα να παρεις ακομα ενα πιεσεως παρε ενα μεγαλο φιλτρο ροης συν αυτο που εχεις και βλεπεις στην πορια..........
Αποψη μου παντα ;)
yiannossavva
19-10-09, 20:29
Ηλία.
Η γνώμη μου είναι η εξής.
Αυτά όλα που αγοράζεις είναι πεταμένα λεπτά. Έχεις τον χώρο να φτιάξεις ένα τέλειο D.I.Y φίλτρο. Βάλε 6-8 σφουγγάρια και βιόμπαλες. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται για να έχεις κρυστάλλινο νερό. Το U.V μου το έχω κλείσει εδώ και καιρό. Σε κάποιο στάδιο θα σταματήσω και το φίλτρο! Θα αφήσω να δουλεύει μόνο ο καταρράκτης για κυκλοφορία του νερού. Οι εταιρίες θέλουν να πουλάνε…………
Σου λέω από τώρα το πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις είναι το θολωμένο νερό που θα έχεις για πολύ καιρό. Και η λύση είναι μόνο μια. Αφήνεις την φύση να κάνει την δουλειά της………….περιμένεις δηλαδή.
Όλα αυτά που σου γράφω είναι πράγματα που δοκίμασα, έπαθα και έμαθα.
Από εκεί και πέρα εσύ αποφασίζεις.
Απλά δεν μπορώ να ακούω θεωρίες που γράφει ο κάθε ένας χωρίς να έχει δοκιμάσει αυτά που λέει.
Καλή συνέχεια.
Πρωχωρησαμε σε πρψτο γεμισμα...
η υπερχείλιση τελείωσε... μαζι και σκιμμερ, στοκαρισματα και τα λουκια...
εγινε καθαρισμος...
...και το νερο τέλειο!...:p
απολαυστε!....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-001-16.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-002-9.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-003-9.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-004-6.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-005-7.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-006-8.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-007-6.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-008-5.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-011-3.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-012-4.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-013-4.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-016-4.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-017-4.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-018-4.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-019-3.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-th_009-5.jpg (http://s685.photobucket.com/albums/vv220/Elias-Theo/?action=view¤t=009-5.flv)
yiannossavva
24-10-09, 16:41
Πολύ καλή δουλειά Ηλία μπράβο!
Έχεις κάνει και το υγρομονωτικό υλικό?
Οχι ακομα...
αλλα ειναι το επομενο που θα γινει...
Μπράβω αγόρι μου είναι ωραίο να πραγματοποιείς το όνειρό σου.Πολύ ωραία κατασκευή .Έχετε μεράκι ,πολύ συμαντικό.Εύχομαι τα καλήτερα.
Η Λιμνη γινεται φοβερη.Τελικα κατεληξες στο τι κοι και χρυσοψαρα θα βαλεις μεσα?
όντως πολυ ωραία , ρε συ βαλε και καινούριες φωτο να δούνε πως εγινε τώρα..:)
Αφου ολη η λιμνη περάστηκε με 3 χερια μονωτικό σημερα γεμισε!....
:smt020:smt020:smt020:smt020:smt020:smt020:smt020
μια εικονα χιλιες λεξεις!.....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image001.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image002.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image003.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image004.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image005.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image006.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image007.jpg
επισης μπηκαν και τεσσερα μικρα χρυσοψαρα...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image009.jpg
Ευγε ρε Λιακο....
Εξαιρετικη κατασκευη,χαλαλι τα εξοδα και ο κοπος!
Επιτελους εγινε το γεμισμα.Τα χρυσοψαρα ειναι αυτα που ειχες ηδη στο ενυδρειο η αλλα?Βαλε κι αλλες φωτογραφιες τους!:p
Τωρα το επομενο βημα ποιο ειναι?
Εξαιρετική δουλειά, Μπράβο!!!!:smt023
Ηλία συγχαρητήρια!!! Πολύ ωραία κατασκευή, και φαντάζομαι θα γίνει πολύ όμορφη όταν ... "ωριμάσει"!
Να είσαστε γεροί να την χαιρόσαστε!
Τι υλικό χρησιμοποίησες για υγρομονωτικό;
Σας ευχαριστω ολους!...
τα χρυσοψαρα στις πρωτες φοτο ειναι κατι καινουρια, τωρα εβαλα τα μεγαλα...
το επομενο βημα ειναι να φτιαχτει το σκιμμερ και φιλτρα...
υγρομωνοτικο εβαλα ενα ceresit(νομιζω)
Μολις τα εβαλα μεσα ηταν πολυ επιφυλακτικά και κανανε το κατω επιπεδο γυρο στις 20 φορες, μετα ανεβηκαν δειλα δειλα και εξερευνησαν και το πανω επιπεδο!...
παντος η αναλογια χρυσοψαρο προς λιτρα ειναι γυρο στις 2500λιτρα...
φοτο:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-001-17.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-002-10.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-003-10.jpg
@lucy ...ποσο να αντεξουν και αυτα τα αμπελια:p
μπραβο ηλια πολυ ωραια,θα βελεις και αλλα χρυσοψαρα ή κοι ή θα κρατησεις αυτα τα 7 μονο..?:)
chemical mac
17-11-09, 15:41
Γεια στα χέρια σας, όνειρο αυτό που κάνατε
........
@lucy ...ποσο να αντεξουν και αυτα τα αμπελια:p
Βρε Ηλία!!! Τι μικρα γράμματα στην άκρη άκρη ... ίσα που τα είδα!!! Τι εννοείς; για πες γιατί έτσι όπως είμαι αυτές τις μέρες δεν είναι έυκολο να καταλάβω!
μπράβο, μόλις πιάσει και άλγη θα δείξει πολύ καλύτερα ;)
Την γέφυρα δεν θα την κάνεις τελικά?
:smt041:smt041:smt041
Απο φυτα δεν θα βαλεις κατι?
Μπρρρρρρρρρραβο Ηλια ομορφη δουλεια!!!!!!!!!!!!!
Δεν αντεξες και εβαλες ψαρια μεσα εεεεεεε??????????? :D Γιατι??????????? :D
Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης αλλά βλέπεται είμαι με πυρετό:smt012
Χίλια ευχαριστώ!...
Ψάρια έβαλα για ξεκάρφωμα μήπως μας γίνει έλεγχος και την περάσουν για πισινά...:D
Βασικά λόγο χειμωνα γεφυράκια,φυτά, καταραχτακια θα πάνε για αρχή της άνοιξης...:neutral:
Από την άλλη τα χρυσόψαρα σουλατσάρουν πέρα-δώθε και κανουν πως δε μας ξερουν όταν μας βλέπουν...:p
Υ.γ. @lucy δες εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=361700&postcount=92)
kwstas_original
18-11-09, 18:34
Ηλια την ''εστρωσες'' την λιμνη πριν βαλεις χρυσοψαρα?:D
τα σπαει φιλε...και αφου τα σπαει.....και θελεις τα γατοψαρα μου...με επεισες, θα σου τα φερω!:D:D:D
παντως περα απο την πλακα,τα χρυσοψαρα πρεπει να θελουν GPS για να μην χαθουν εκει μεσα!!!:D
καλοριζικη λοιπον!:cool:
ουλαλα σε κανα 6μινο θα αρχισω και εγω πρωτα ο ΘΕΟΣ..
[QUOTE=antonis15;390208]ουλαλα σε κανα 6μινο θα αρχισω και εγω πρωτα ο ΘΕΟΣ..μπραβω ρε ΗΛΙΑ.
Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης αλλά βλέπεται είμαι με πυρετό:smt012
.........
Υ.γ. @lucy δες εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=361700&postcount=92)
Εγώ δεν έχω πυρετό - ακόμα - κι ελπίζω να μην έχω, αλλά μ' έχει τρελάνει ο πονοκέφαλος, γι αυτό και δεν κατάλαβα. Μπορεί να μην βγάλω αμπελια αλλά κάτι σχεδιάζουμε κι εμείς εδώ και καιρό. ... χρόνο να είχα ... όταν βρεθεί ... τι να κάνουμε;
Περαστικά μας οι άρρωστοι ....
yiannossavva
19-11-09, 18:41
Εξαιρετική δουλειά, Μπράβο!!!!
Τα μεγάλα ψάρια είναι κινητικά και φαίνονται να προσαρμόζονται στο νέο τους περιβάλλον, τα μικρά όμως που αγοράσαμε από το πετσοπ μάλλον δεν έχουν προσαρμοστεί γιατί είναι ακίνητα τις πιο πολλές ώρες...
Οι θερμοκρασίες του νερού είναι οι εξής,
8.00 : 14,8 C
15.00 : 15,8 C
Πολύ μικρή διακύμανση που οφείλετε στον μεγάλο όγκο του νερού (13.000 τώρα, και 15.000 μόλις λειτουργήσει η υπερχείλιση)
Υ.γ.με εξωτερικές θερμοκρασίες 12-20 βαθμούς...
φοτο...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-011-4.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-010-6.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-009-6.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-005-8.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-006-9.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-007-7.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-008-6.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-004-7.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-001-18.jpg
Οι φυσικοι κυνηγοι...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-ak000033.jpg
Ηλια, το φιλτρο πιεσεως γιατι ειναι μεσα στο νερο????
Για να μην πεσει η πιεση της αντλιας...:p
Δεν υπαρχει περιπτωση....βγαλτο εξω απο το νερο.
Λογικα πρεπει να το λεει και ο κατασκευαστης.
apostolis veroia
20-12-09, 09:30
ειναι πολυ ωραια η λιμνη σου!!! θα βαλεις πετρες και χαλικια εσωτερικα;
Ευχαριστώ!...
Οχι θα περιμενω να γεμισει αλγη(τοιχωματα)
Και θα βαλω πετρες εξωτερικα, ενα ξελινο γεφυρακι και λοιπα...:p
apostolis veroia
20-12-09, 11:14
φυτα θα βαλεις; και αν μεσα σε γλαστρα;
Θα βαλω πολλα φυτα!...
Αντι για γλαστρες εχω κανει ζαρτινιερες...
Αμα θες ψαξε στο e-bay για φυτα λιμνης και νουφαρα!...;)
apostolis veroia
20-12-09, 19:59
πως τις εκανες; την ωρα που εριχνες το τσιμεντο;
Eχω κανει ενα μικρο σκαλοπατακι(ρυχο) σε καθε πλευρα, και θα το χτοισω με τουβλα...
apostolis veroia
20-12-09, 20:34
οκ Λιακο! ωραια! εγω δεν χερω τι θα κανω; και το κακο ειναι οτι ουτε οι γλαστρες μου αρεσουν μεσα στη λιμνη αλλα και δε θελω να χανα μπω σε διαδικασια να χτιζω. με κουρασε η κατασκευη της πολυ!
Προχωράμε...
Μπήκαμε στο στάδιο της άλγης
Σήμερα βάλαμε μπρος και την UV...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_0211.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_0212.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_0213.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_0214.jpg
ποποοοο τι τυχερος που εισαι!!! ... σε ζηλευω!!! :grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin:
Ηλια ποσα ψαρακια εχεις τωρα μεσα?Τα βλεπεις ποτε η εχουν χαθει?:D
Μεγαλωσαν καθολου?
Ειναι πολυ νωρις για να καταλαβω διαφορά!...:p
Ψαχνω για κοι αυτην την περιοδο...
Υπέροχη η λίμνη, πραγματικά σε ζηλεύω, αυτές είναι ομορφιές.
Απο κοστη πως παμε (περα του προσοπικου χρονου) μπετα ,εργατες ,αντλιες κλπ ?
Γυρω στα 1.500
...σιγουρα θα κανεις αποσβεση στο τελος αν βαλεις εισητρια για την δουμε περνοντας απο το σπιτι σου καποια στιγμη! :smt033 :smt033 :smt033 ...νομιζω το αποτελεσμα θα ξεπερνα κατα πολυ τις προσδοκιες ολων! ;) :)..προσπαθησε να κρατας προυοπολογισμο του ''εργου'' ως το τελος θα ηταν πολυ χρησιμο για να διξεις οτι δεν ειναι ποια και τοσο σπουδαια δαπανη μια λιμνη συγριτικα με το κοστολογιο μεγαλων ενυδρειων ..καλη συνεχεια απο χαλκιδα ;) :)
yiannossavva
08-01-10, 07:31
Ηλία η λίμνη σου θα είναι πανέμορφη την άνοιξη.
Άρχισε από τώρα το ψάξιμο για πολλά φυτά.
Με τα φίλτρα που έχεις μην περιμένεις να καθαρίσει το νερό, και μην μπαίνεις στην διαδικασία να αλλάζεις συνεχώς νερό.
Φρόντισε από τώρα για τα φυτά που θα βάλεις, μην βιαστείς να βάλεις πολλά ψάρια και μετά θα περιμένεις αρκετό καιρό μέχρι να ωριμάσει και να καθαρίσει το νερό.
Στο έχω γράψει και παλαιότερα ότι έχω της επιφυλάξεις μου κατά πόσο θα καταφέρεις το νερό σου να είναι κρυστάλλινο (μιλάω για τα φίλτρα σου).
Καλή συνέχεια
Μπράβο σου! Θα γίνει φανταστική... Σίγουρα μας κάνεις όλους να ζηλεύουμε! :smt038
Μπράβο Ηλία συγχαρητήρια φοβερό αποτέλεσμα!!!Αν χρειαστείς βοήθεια σε κάτι πες μου καθώς κι εγώ Μυτιλήνη μένω!Από τις φωτογραφίες κατάλαβα και που είναι το σπίτι αλλά από τον δρόμο δεν φαινόταν η λίμνη ή τουλάχιστον εγώ δεν την είχα προσέξει :)!!!Αν θες στείλε μου μήνυμα να αλλάξουμε τηλεφωνα για οτι βοηθεια χρειαστεις!
Καλή συνεχεια και οτι καλυτερο για την λίμνη σου!:smt023
kalts.greg
09-01-10, 01:40
ηλία φοβερή δουλειά μπράβο
μόνο 1500 , πρέπει να έπεσε πολύ προσωπική εργασία για να γίνει με τόσο λίγα .
Αγαπητέ Ηλία ΕΥΓΕ σε εσένα και τον πατέρα σου για αυτό το πανέμορφο έργο, καθώς και στον "αφανή" ήρωα (μητέρα) που αντιμετωπίζει την ατσαλιά και συγυρίζει.
Έμαθες από μικρός να βάζεις στόχους και αυτό είναι μέγα πλεονέκτημα για την ζωή σου αργότερα.
Καλή δύναμη για την συνέχεια και τα διαβάσματα, για να αριστελυσεις όπως και πέρυσι.
Η χαρά της δημιουργίας δεν αντικαθίσταται με τίποτα αγοραστό........
Μετα απο μια βδομαδα αναμενη η UV..
Τα ψαρια αρχισαν να βγαινουν στα ρυχα αλλα εξακουλουθουν να μας φοβουνται...:p
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_0429.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_0432.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_0434.jpg
Με την τσιτόνια στο φόρτε της είναι χάρμα
μπραβο φιλαρακο υπεροχο!!!!!!!!!!!:smt041:smt041:smt041
Εχω κανει προσωρινά γλαστρακια με καφασια πλαστικα και εχω βαλει παπυρο μεσα..
Η επιφανια ειχε σχεδον παγωσει με τα κρυα...
..επισης εχω παρει 11 κοι μικρα.. και τα εχω σε ενυδρειο...
η λιμνη εχει 10 βαθμους.. ποτε λετε να ριξω τα κοι
υ.γ. τα κοι ειναι σε θερμοκρασια 20 κελισιου σε ενυδρειο..
Αφου Ηλια εχεις 20 βαθμους στο ενυδρειο θα πρεπει να περιμενεις να πιασει και η λιμνη την ιδια θερμοκρασια.......δηλ. εχεις πολυ δρομο ακομα....
Παντως ξενοι χομπιστες που μενουν σε χωρες με βαρυ χειμωνα και που οι λιμνες τους δεν εχουν αρκετο βαθος βαζουν τα κοι τους σε ενυδρεια με θερμοκρασια 14 εως 18 βαθμους και τα ταιζουν κανονικα.......
Ετσι κι'αλλιως δεν ειναι εποχη για να μπουν τωρα ψαρια μεσα στη λιμνη....
Παντως θα μπορουσες να ριξεις ακομα 1 εως 2 βαθμους τη θερμοκρασια κατω.
in the pond
16-02-10, 19:00
υ.γ. τα κοι ειναι σε θερμοκρασια 20 κελσιου σε ενυδρειο..
Αν και προσωπικά λέω ότι 20 ΚΟΙ είναι πάρα πολλά για τη λίμνη σου, εντούτοις θα ήθελα να σου πω ότι έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά.
Όσον αφορα αν θα τα βάλεις τώρα στη λίμνη σου, θα σου έλεγα να περιμένεις λίγο ακόμα ώστε η θερμοκρασία νερού ενυδρείου-λίμνης να μην έχουν τόσο μεγάλη απόκληση, για διάφορους λόγους που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν.
υ.γ. τα κοι ειναι σε θερμοκρασια 20 κελισιου σε ενυδρειο..
Να σου ζησουν.
Αντε τι περιμενεις...Βγαλε τα φωτογραφιεεες!!:smt020
λιγο δυσκολο να βγαλει τωρα φωτο μιας και δεχτηκε επιθεση απο σκυλι που πηγε να χαιδεψει και του εσκησε το χερι..:smt120
βεβαια εκανε 2 ραματα αλλα οπως τον ειδα πρεπει να ποναει αρκετα..;)
Ηλια πως παει η λιμνη?Ξεκινησαν τα ζευγαρωματα με τα χρυσοψαρα?Τα κοι τα εβαλες μεσα?
Η λιμνη παει μια χαρα!...
το νερο εχει καθαρισει αρκετα..
Τα κόι εχουν μπει εδω και καιρο..
Θερμοκρασια της λιμνης ειναι γυρω στους 20 βαθμους...
Τα χρυσοψαρα εχουν οντως αρχισει τα κυνηγητά αλλα δεν μπορω να ξερω αμα θα επιζήσουν τα μικρα..
Επομενο προτζεκτ ειναι η κατασκευη των ζαρτινιερων και της μικρης βοηθητικης λιμνης(καραντινα, γεννηστρα, κ.α.)
Φυτα οπου νανε θα παραγγειλω...
Χτες παραχωσα στο χωμα τα λαστιχα του φιλτρου και γενικος προχωράει..:p
Ηλια αν βρεις τροπο μπορω να σου στειλω παπυρο κοντα στα δυο και μετρα υψος πολυ ποσοτητα μακαρι νασουν διπλα
Η λιμνη παει μια χαρα!...
το νερο εχει καθαρισει αρκετα..
Τα κόι εχουν μπει εδω και καιρο..
Θερμοκρασια της λιμνης ειναι γυρω στους 20 βαθμους...
Τα χρυσοψαρα εχουν οντως αρχισει τα κυνηγητά αλλα δεν μπορω να ξερω αμα θα επιζήσουν τα μικρα..
Επομενο προτζεκτ ειναι η κατασκευη των ζαρτινιερων και της μικρης βοηθητικης λιμνης(καραντινα, γεννηστρα, κ.α.)
Φυτα οπου νανε θα παραγγειλω...
Χτες παραχωσα στο χωμα τα λαστιχα του φιλτρου και γενικος προχωράει..:p
Aπο φυτα τι σκεφτεσαι να βαλεις?Ποα ψαρια εχεις τωρα μεσα?Καμια φωτογραφια των ψαριων και της λιμνης?:p
yiannossavva
08-04-10, 07:01
Θέλουμε φωτογραφίες!!!!!!!!!!!!!
Βασιλη σ'ευχαριστω πολυ!...
Η μονη λυση ειναι να το βαλεις σε καραβι σαν αποσκευη και να το παρω εγω...:smt120
..(2 μετρα:smt106)
Φωτη σπο φυτα θα παρω καλαμια, νουφαρα, ιρις, και αλλα ιδροφυλα...
Τα ψαρια ειναι συνολο 29: 16 κόι
14 χρυσοψαρα
Απο κόι βρηκα πολυ ομορφες ποικιλιες..(ασπρα, ασπρα με μαυρη ραχη και κιτρινο, μαυρο με κοκκινο και πιτσιλοτα αλλα..:D)
Γιαννο παρε φωτογραφιες!...
..δυο πανοραμικες
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1667.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1662.jpg
..η μια πλευρα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1660.jpg
..υπερχείλιση
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1661.jpg
..δευτερη υπο-λιμνη(σε κατασκευή)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1657.jpg
Οσο για τις φωτο απο τα ψαρια, ηταν δυσκολο γιατι δεν εχω μεγαλο ζοομ, και ακομα με φοβουνται...
..δυο απο μακρια
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1676.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1675.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1673.jpg
Συγχαρητρια για αλλη μια φορα ...η λιμνουλα σου ειναι πολυ μπροστααααα! ;) :)
Υ.Γ. Μπορεις να μας μιλησεις αναλυτικα για τους μηχανισμους και τα τμηματα της λιμνης? πχ υπεχριλιση, (μεγεθος) ,(αντλιες ..ποσοτητα ) ανεφερε κατι αλλο?? (τι?)
πω πω! όταν διαμορφωθεί κι ο γύρω χώρος θα γίνει ένας μικρός παράδεισος!
η αλλη περιπτωση Ηλια ειναι να σου στειλω τις φουντες απο πανω
τις βαζεις σε μια λεκανη με νερο αναποδα και σε καμια δεκαρια μερες πετανε καινουργια
ειναι ο σπορος τους
Εγω ξερω το αλλο...:p
..να κοψεις τα φυλλα και να μου στειλεις τις ριζες που πιανουν πολυ πιο ευκολα απ' οτι τα φυλλα...;)
γινεται να τα κανω και τα δυο μαζι
στειλε τηλ με πμ να το κανονισουμε
yiannossavva
15-04-10, 12:42
Ηλία ενημέρωσε μας για την εξέλιξη της λίμνης σου. Δούλεψαν τα φίλτρα, το νερό καθάρισε?
Γιαννο τα φιλτρα δουλευουν μια χαρα!...
αντλιες εχω δυο... συνολο 32.000 λιτρα ανα ωρα
Το νερο ειναι κρυσταλινο.. βλεπω τους πατους..
Δουλευει με υπερχειληση, αλλα καποια στιγμη πρεπει να καθαρισω τον βυθο γιατι οταν τρεχουν τα ψαρια συκωνονται στην επιφανια κατι σαν "σκατουλες" απο λασπη και ξερη αλγη...:smt120
yiannossavva
15-04-10, 12:53
Δουλευει με υπερχειληση, αλλα καποια στιγμη πρεπει να καθαρισω τον βυθο γιατι οταν τρεχουν τα ψαρια συκωνονται στην επιφανια κατι σαν "σκατουλες" απο λασπη και ξερη αλγη...:smt120
Θέλουμε πολλές φωτογραφίες……….
Μισο να ανεβασω καποιες...:p
--------------------------------------
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1680.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1681.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1683.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1687.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1685.jpg
apostolis veroia
15-04-10, 13:22
ηλια πανεμορφα!!! η λιμνη μινιατουρα φαντασου να ηταν κανονικη;
ωωω θεε μου!! στην τελευταια φωτογραφια ΕΝΑς ΤΙΓΡΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D:D:D:D
POURITANOS
15-04-10, 22:10
Μπράβο Ηλία βλέπω γίνετε χαμός από ψαράκια.:p
Από ότι βλέπω εσένα σουλατσάρουν άφοβα τα ψαρια και ας τα περιτριγυρίζει και η γάτα
Και κάτι που δεν κατάλαβα.:confused:
Το τελάρο με την άμμο και το φυτό μέσα τι ακριβώς προσφέρει?
Βασικα τιποτα!... χαχα
Απλα για να μεγαλωνει το φυτο.. σαν γλαστρα μεχρι να γινουν οι ζαρτινιερες...:p
apostolis veroia
16-04-10, 15:23
πανεμορφα ψαρια!!!
yiannossavva
13-05-10, 06:54
Ηλία που χάθηκες???????????????
Άντε ενημέρωσε μας για την λίμνη σου.
Με φαγανε οι εξετασεις αστα...:p
..ειναι πολλα μαζι(ζαρτινιερες, φυτα, γυρω πετρες, να τις βρω...) καί το παλουνταριο να γινει και να ασχοληθω με τα αλλα ενυδρεια και με τον Garfield (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=39938) και με τα μαθηματα τελος..:D:D:smt120:smt120
Εκλεψα λιγη ωρα απο την φυσικη και σας εβγαλα φωτο τα ψαρια και την λιμνη!...
Πανοραμικη Δειτε τα ...απο πάνω!
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1835.jpg
Παππυρος..Χιλια ευχαριστω paco για την ριζα και τα φυλλα(πεταξαν ολα κλαδακια:p..)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1839.jpg
Ψαρια..
Η σημερινες φωτο ειναι οι καλητeρες.. απιθανο χρωμα και μεγαλητερα κοι-χρυσοψαρα.. χεχε
σαν ζωγραφια!...:rolleyes:
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1822.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1823.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1824.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1825.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1826.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1827.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1828.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1829.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1831.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1832.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1833.jpghttp://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1833.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1834.jpg
Λιβελούλα.. η καλητερη φωτο με εντομο που εβγαλα μεχρι τωρα..
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1843.jpg
τι ομορφιες ειναι αυτες!!! :p
apostolis veroia
16-05-10, 22:51
παρα μα παρα πολυ καλη!!!!!!!!!!!!!!!!
χαιρομαι που σου αρεσαν Ηλια και εφτασαν ζωντανα
αφου πηρες και φυλλαρακια απο το σπορο εισαι τελειος
με το καλο να γινουν δασος
in the pond
17-05-10, 06:34
H κυκλοφορία του νερού σου είναι σούπερ... τα ψάρια σου εκ πρώτης όψεως φαίνονται απίθανα:p.
Η καθαριότητα του βυθού δεν θα σου είναι και ότι ευκολότερο, αφού έχεις υπερχείλιση. Αν θέλεις όμως, υπάρχουν σκούπες βυθού όπου την κάνουν καθρέπτη. Άλλη λύση ΔΕΝ υπάρχει.;)
Προσωπικά πιστεύω ότι έχεις βιολογία, αλλά ποτέ, όμως ποτέ να μην καθαρίζεις και τα δύο πιεστικά ταυτόχρονα. Η καθαριότητα τους να απέχει λίγες μέρες το ένα από το άλλο.
Πολύ όμορφα ψάρια!!! :p Όταν μαζεύονται για φαγητό και παφλάζουν το νερό είναι το καλύτερο θέαμα για μένα!
Την φωτό της λιβελούλας την κράτησα! Μου επιτρέπεις ε; Θα την βάλω στην συλλογή μου. :)
Σας ευχαριστω ολους πολυ!...
in the pond: ευχαριστω για την συμβουλη...:p
lucy: Κρατα την αλλα παρε και αυτες!... σημερινες ειναι και πιο καλες
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1867.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1877.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-dsc_1880.jpg
in the pond
17-05-10, 15:34
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-image002.jpg
Αυτός είναι ο πιττόσπορος. Είδος φυτού που μπορεί μακροπρόθεσμα να σου δημιουργήσει πρόβλημα, λόγω ριζών. Είναι από τα φυτά που γενικότερα αποφεύγονται κοντά σε λίμνες, είτε με λάινερ, είτε με μπετόν.
...
lucy: Κρατα την αλλα παρε και αυτες!... σημερινες ειναι και πιο καλες
...
Ευχαριστώωωωωωωωωωωωω!!!:smt041
Αρχισαν και οι ζαρτινιερες της λιμνης!..
Θα γινουν χτιστές με διακοσμητικα τουβλα. Με περιθοριο ενος με δυο εκατοστων για την ανακηκλωση του νερου...
Αδειασε η λιμνη μεχρι το κατω εππιπεδο απο το απογευμα αρχιζουμε χτισιμο...
Την καθαρισαμε και προχηρα με μια σκουπα.. Αλλα παρολά αυτα ο ηλιος σε δυο ωρες εκαψε την αλγη στα τοιχωματα...
Φωτογραφιες:
Πανοραμικη...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-54221a02.jpg
Απο μια αλλη πλευρα...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-7f0bcdf6.jpg
Απο την αλλη πλευρα...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-d535056a.jpg
Μικρη λιμνη με τα φυτα μεχρι το τελος των εργασιων...
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-4534e0b1-1.jpg
Υπερχείλιση-καταρακτης...:smt120
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-203610e6.jpg
Μια μικρη ενημερωση πανω στα φυτα της λιμνης...
..ηρθαν εδω και μια δυο βδομαδες απο αγγλια(100 ευρω) και αν και στην αρχη ηταν σε ασχημη κατασταση μπορω να πω οτι εχουμε περιπου 80% επιτυχεια.. λογο των ιριδων που δεν εδειξαν ακομα αναπτυξη, αλλα ειχαν βολβο οποτε πιστευω οτι θα ειναι ενταξει
Φυτευθηκαν σε γλαστρακια και ακομα δεν εχω σκευτει την θεση τους στην ζαρτινιερα...(βλέποντας και κάνοντας)
Τα νουφαρα ειναι τρια (ασπρο, κοκκινο, ροζ)...
..και παρολο που στην αρχη μαραθηκαν ολα τους τα φυλλα τωρα εχουν πεταξει σχεδον 12 φυλλα και τα τρια συνολικα...
Επισης μεγαλωνα καιρο καλαμια που ειχα παρει μεγαλα απο την ικαρια περισυ το καλοκαιρι. Μαραθηκαν ολα τα φυλλα..:D αλλα κατα τον φεβρουαριο πεταξε και εφτασαν στο υψος μου τωρα...
Απο παπυρους εχω τρια καφασια που καλλιεργουμε καιρο ενα μεγαλο φυτο του paco, και μια κουπα με φυλλα που πεταξαν
Μια λιστα με τα λατινικα ονοματα(οσα ξερω..:D)
Butomus Umbellatus X 5
Hippuris Vulgaris X
Lysimachia Nummularia X 5
Hydrocotyle Vulgaris X 5
Lythrum Salicaria X 5
Loselia Cardinalis X 5
Iris Laevigata (κιτρινη) X 5
Iris Laevigata(μοβ) X 5
...και νουφαρα X 5
Marliacea Albida X 1
Nymphaea charles de meurville X 1
Nymphaea Escarboucle X 1
Οπου νανε θα βρουμε και πετρες για το γυρο της λιμνης(γκρι στροββυλες..:smt020)
Υ.γ. το ξερω ειναι θλιβερο να βλεπεις την λιμνη αδεια αλλα τι να κανουμε..:D
Υ.γ. πανω απο το χωμα των ζαρτινιερων τι να βαλω(αμμο, γαρμπιλι, βοτσαλο)?..
in the pond
22-06-10, 14:01
Καλώς μας ήλθες πίσω Ηλία και χαίρομαι που συνεχίζονται οι δουλειές στη λίμνη σας...
Όμορφα τα είδη των φυτών σας.
Η μοναδική κυκλοφορία της λίμνης που χρησιμοποιείτε είναι αυτή της υπερχύλισης? Στο βαθύτερο σημείο έχετε αεραντλία ή μια δεύτερη αντλία για να φρεσκάρει το νερό?
Στις ζαρτινιέρες σου από πάνω, θα πρέπει να βάλεις βότσαλο, γιατί τα κοι ειδικότερα σκάβουν αρκετά. Να προσέξεις μόνο να μην έχουν μυτερές άκριες, καθώς θα τα τραυματίζεις... Τα κόι θα έχουν πρόσβαση στο χώρο της ζαρτινιέρας? ή θα περιοριστεί σαν ξεχωριστό κομμάτι της λίμνης? Αν γίνει το δεύτερο, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην κυκλοφορία του νερού στο χώρο αυτό...
Από εμένα, καλή συνέχεια...
Βασιλη μια αντλια ρουφαει νερο απο το βαθυτερο σημειο της λιμνης και το πηγαινει στο φιλτρο που μεσο της υπερχειληση γυρναει πισω...
Μα και βεβαια τα ψαρια δεν θα εχουν προσβαση στην ζαρτινιερα. Το αναφερω πιο πανω: ενα εκατοστο θα εχει αποσταση το τουβλο απο την επιφανεια, δεν χωραει κοι..:D
in the pond
22-06-10, 18:14
Βασιλη μια αντλια ρουφαει νερο απο το βαθυτερο σημειο της λιμνης και το πηγαινει στο φιλτρο που μεσο της υπερχειληση γυρναει πισω...
Μα και βεβαια τα ψαρια δεν θα εχουν προσβαση στην ζαρτινιερα. Το αναφερω πιο πανω: ενα εκατοστο θα εχει αποσταση το τουβλο απο την επιφανεια, δεν χωραει κοι..:D
Ηλία μου, όπως το περιγράφεις, το τουβλάκι 1 εκατοστό κάτω από την επιφάνεια του νερού μπορούν να το διαπεράσουν τα κοι, μπορούν ακόμα και να συρθούν λίγο έξω από το νερό για να φτάσουν τροφή ή κάτι που τους ενδιαφέρει. Θεωρώ πολύ πιθανό ενδεχόμενο να περάσουν στο χώρο της ζαρτινιέρας, να εγκλωβιστούν εκεί και να τα πιάσει εύκολα κάποια γάτα ή τελοσπάντων να τους δημιουργήσει η άμεση ηλιακή ακτινοβολία εγκαύματα σαν μείνουν εκεί χωρίς προφύλαξη.
Ηλία αφού έχεις κόι, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις και κάποια συσκευή παροχής οξυγόνου στη λίμνη σου, ιδιαίτερα στα πιο βαθιά σημεία. π.χ. air diffuser ή μια αεραντλία ιδανική για λίμνες.
Αρχισαν και οι ζαρτινιερες της λιμνης!..Θα γινουν χτιστές με διακοσμητικα τουβλα. ....
Νομίζω θα γίνουν πολύ όμορφες έτσι όπως τις περιγράφεις! Αγωνιώ να τις δω!
Lythrum Salicaria X 5 ....
Με τους σπόρους του δεν θα σου γεμίσει ο κήπος :confused:Loselia Cardinalis X 5 ....
πες μου ότι είναι υδρόβιο να σκάσω από το κακό μου!Iris Laevigata (κιτρινη) X 5.....
να διορθώσω η κίτρινη ίριδα λεγετε pseudacorus ... όχι τίποτα άλλο ... δια την τάξην!:D
Καλη επιτυχία!!!
Βασιλη αν ειναι ετσι τοτε μπορει να βαλλουμε καποιο ειδος δίχτυ για να μην περνουν..
Αν τελικα δεν μπαινουν τα ΚΟΙ να βαλω βοτσαλο..:confused:
Πειμενουμε αεροπτερα για την αεροαντλια..
Λούση ολα ειναι υδρόβια και τα εχουμε παραγγειλει απο λιμνοκαταστημα στην Αγγλια...
..με τους σπορους δεν ξερω να σου πω δεν ειχα ξανα...:smt120
Εεε.. σηγνωμη λοιπον για την λαθος ονομασια(δεν ειχε καρτελακι..:D)
in the pond
22-06-10, 20:09
Βασιλη αν ειναι ετσι τοτε μπορει να βαλλουμε καποιο ειδος δίχτυ για να μην περνουν..
Αν τελικα δεν μπαινουν τα ΚΟΙ να βαλω βοτσαλο..:confused:
Πειμενουμε αεροπτερα για την αεροαντλια..
Λούση ολα ειναι υδρόβια και τα εχουμε παραγγειλει απο λιμνοκαταστημα στην Αγγλια...
..με τους σπορους δεν ξερω να σου πω δεν ειχα ξανα...:smt120
Εεε.. σηγνωμη λοιπον για την λαθος ονομασια(δεν ειχε καρτελακι..:D)
Χαίρομαι Ηλία που έχετε ήδη σκεφτεί την παροχή αέρα.:p:p:p Τα κοι όχι απλά χρειάζονται το οξυγόνο, το ΑΠΑΙΤΟΥΝ με κεφαλαία γράμματα. Καμία σχέση με τις ανάγκες των άλλων ψαριών.
Ναι, μπορείς να βάλεις βότσαλο. Είναι μια καλή λύση που δεν θα ενοχλήσει. Να έχεις υπόψην σου βέβαια ότι θα καλυφθούν στην αρχή με την άλγη και αργότερα με τα φυτά σου.
Μπορείς να αναφέρεις το κατάστημα που έχεις παραγγείλει τα φυτά σου? Έκανα και εγώ κάποιες αγορές και θα μπορούμε να διασταυρώσουμε τυχόν θετικά ή αρνητικά σχόλια για το κάθε κατάστημα ξεχωριστά. ;)
Σε ευαχαριστω!...
Το καταστημα ειναι "Silverthorpe Aquatics (http://www.silverthorpe.co.uk/)"
....Lythrum Salicaria X 5....
...ολα ειναι υδρόβια και τα εχουμε παραγγειλει απο λιμνοκαταστημα στην Αγγλια...
Και να φανταστείς ότι εμείς κοιτάμε πως και πως να καθαρίσουμε τα στραγγιστικά κανάλια από αυτό!!! :D:D:D
Φαντάζομαι όμως ότι αυτό το φυτό θα είναι το "ήμερο". Καλορίζωτα όλα!!! :p
apostolis veroia
23-06-10, 09:23
πανεμορφα ολα!!!!!
Με το καλο να βαλεις τα φυτα σου, πήρες ομως πάρα πολλά (x5 !!!)
Μολις (του χρονου) αρχιζουν και πολλαπλασιάζονται, θα τρεχεις και δε θα φτανεις να πετας και να αραιωνεις..
Τελειωσαν οι ζαρτινιερες!..
Στην αρχη μπηκε μπετο κατω για να ερθει στα ισια το σκαλοπατακι..
Μετα μπηκαν τουβλα(διακοσμητικα) και κοληθηκαν με κολλα πλακιδιων(ακινδυνη)..
Υστερα μπηκαν οι αρμοι..
Τριφτηκαν...
Καθαρισε δυο φορες η λιμνη και...
Voila!..:smt041
Πρωτο στρωμα..
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-b44a544a.jpg
Πανοραμικη..
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-9fde266c.jpg
Πλευρα καταραχτη..
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-c72aaaaf.jpg
Αλλη πλευρα..
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-8faa560a.jpg
Υ.γ. η μια αντλια μπηκε στο βαθυτερο σημειο της λιμνης..
Ομορφιές!!! Κόσμημα γίνεται!
Ηλία για νούφαρα (λευκά) ρώτα το Μίμη από ποιόν θα βρείτε κούτρα να πάρετε! Απλά θα πάτε μια εκδρομή μέχρι τη Γέρα...
in the pond
26-06-10, 21:30
Ηλία μου, όλα καλά εκτός μια ένσταση. Ο χώρος των φυτών έπρεπε να έχει και αυτός καλή κυκλοφορία νερού. Το στάσημο νερό εκεί πέρα δεν θα είναι και ότι καλύτερο. Είναι βέβαια μικρό δείγμα, αλλά οφείλω να το πω.;)
Παρόλα αυτά, η λίμνη σου θα γίνει υπέροχη. Την βλέπω ανθισμένη από τώρα.:p
Άμεση χρήση αεραντλίας...
...και ναι η αντλία στο πιο βαθύ σημείο, αλλά πάνω σε ένα τούβλο (κάπου 30εκ.) για δύο βασικούς λόγους:
1. Αποφυγή πλήρης αποστράγγυσης σε περίπτωση οποιασδήποτε εξωτερικής απώλειας .
2. Θα βουλώνει πολύ πιο αραιά. Όπως και να έχει, θα χρειάζεται και αυτή παρακολούθηση όπως και όλος ο άλλος εξοπλισμός της λίμνης σου.
Κάτι ανάλογο έχω ακολουθήσει και εγώ μέχρι τώρα. Απλώς μιλάμε για πρόνοιες.;)
MIXALIS CYPRUS
26-06-10, 21:46
Πανεμορφη λιμνη ! Υπεροχες και οι ελιες πισω !
Ομορφιές!!! Κόσμημα γίνεται!
Ηλία για νούφαρα (λευκά) ρώτα το Μίμη από ποιόν θα βρείτε κούτρα να πάρετε! Απλά θα πάτε μια εκδρομή μέχρι τη Γέρα...
Μολις εφυγες τον πηρα τηλ και τον ενημερωσα..:D
αλλα μου ειπε πως 2 ριζες νουφρα φτανουν για ολη τη λιμνη:rolleyes:..και δε χρειαζονται αλλα.;)
apostolis veroia
27-06-10, 11:23
ειναι φανταστικη!:smt041:smt041:smt041 ζαρτινιερες οτι καλυτερο!!!!!
Πανο απο χρωματα εχω πολλα..
Ο μιμης ειπε και για μοβ?...
Πανο απο χρωματα εχω πολλα..
Ο μιμης ειπε και για μοβ?...
ναι ο παπα Νικολας μου ειπε πως πρεπει να εχει ενα χρωμα σαν μοβ οταν τον ρωτησα...μπορει να κανω και λαθος δεν ειμαι σιγουρος..;)
Μπράβο, μπράβο, υπέροχη!
Καλή συνέχεια!!! Να χουμε και μείς να βλέπουμε....
ναι ο παπα Νικολας μου ειπε πως πρεπει να εχει ενα χρωμα σαν μοβ οταν τον ρωτησα...μπορει να κανω και λαθος δεν ειμαι σιγουρος..;)
Μάλλον κάνω εγώ λάθος!
Μάλλον κάνω εγώ λάθος!
δε θυμαμαι την απαντηση του γι αυτο λεω οτι δεν ειμαι σιγουρος;)
εε δε χρειαζεται να το συζηταμε θα παω να βγαλω και θα σας πω:D
Μπηκε χωμα και φυτα..
Τα χρυσοψαρα αρχισαν τις αναπαραγωγες παλι..
..Εχω ειδη 20 αχρωμα και δεν ξερω τι να τα κανω..:D
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-7960b0b0.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-d4cdab4a.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-8149525f.jpg
in the pond
28-06-10, 17:23
Τα χρυσοψαρα αρχισαν τις αναπαραγωγες παλι..
..Εχω ειδη 20 αχρωμα και δεν ξερω τι να τα κανω..:D
Κάποια στιγμή θα πάρουν χρώμα...;)
Μια ομορφια θα γινει Ηλια!!!!
Απλα εγω, αντι χωμα θα εβαζα αμμο ποταμισιο, αν σου ηταν ευκολο να βρεις βεβαια........
Και να εβρισκα εχουμε βαλει ειδη χωμα..:D
yiannossavva
28-06-10, 19:30
Ι.Μ.Ο
Γύρο από την λίμνη στο σκαλοπάτι που έχεις φτιάξει να κάνεις ανθώνες για τα φυτά.
Γλάστρες να βάλεις μόνο για τα νούφαρα
Κάτι τέτοιο.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc01277-0001.jpg
;);););)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-7f22f3e0.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-vv220-elias-theo-51fb0884.jpg
Πολύ όμορφο! Τώρα που έγινε η αρχή θα έχεις συνέχεια άνθη!:p
Μπραβο Ηλια!!:smt041
Πανεμορφες φωτογραφιες!!
Σιγουρα χαζευεις με τις ωρες τη λιμνη σου! :p:p
Τέλειο! Αν έρθω Μυτιλήνη θα περάσω για καφέ στη λίμνη :D
MIXALIS CYPRUS
18-07-10, 20:01
Πολυ ωραιο !!:p
Τι σου τρωει τα φυλλα των νουφαρω?
in the pond
18-07-10, 23:26
Πολυ ωραιο !!:p
Τι σου τρωει τα φυλλα των νουφαρω?
Τα κοι, όσο τα φύλλα είναι ακόμα μικρά τυλιγμένα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Μεγαλώνοντας τα κοι, κανένα απο τα φύλλα δεν θα έχει κανονικό σχήμα...όλο και κάτι θα απουσιάζει...;)
yiannossavva
02-09-10, 12:22
Ηλία τη νέα με την λίμνη σου?
Ολα μια χαρα!..:p
..Τα φυτα μεγαλωνουν και τα νουφαρα επισης. Τα νεα ψαρια μεγαλωνουν...
..τα χρυσοψαρα εχουν κανει αγελη.. Κάικαν οι UV και μεχρι να ερθουν οι αλλες εχουμε πρασινο νερο...
Το καλοκαιρι ραγισε σε ενα κομματι απο τον ηλιο.. Την αδειασαμε, σκαψαμε την ρωγμη και βαλαμε σιλικονη(μπανιου)..:smt120
Τωρα το φθινόπωρο θα μπουν δεντρα και φραχτες γυρο γυρο για προστασια απο τον ηλιο και τον αερα..;)
Οταν βρω χρονο θα βαλω φωτογραφιες...:rolleyes:
yiannossavva
02-09-10, 19:12
Το καλοκαιρι ραγισε σε ενα κομματι απο τον ηλιο.. Την αδειασαμε, σκαψαμε την ρωγμη και βαλαμε σιλικονη(μπανιου)..:smt120
Αν το κομμάτι που ράγισε ήταν μέσα στο νερό δεν είναι από τον ήλιο
Ηταν απο πανω μεχρι κατω...
yiannossavva
03-09-10, 16:27
Ηταν απο πανω μεχρι κατω...
Αμμμμμαν ελπίζω να ήταν το πρώτο και το τελευταίο.
Kαταπληκτικο....καθομαι και χαζευω τοση ωρα τις φωτογραφιες.Εγω χωρις να ξερω βεβαια θα σου προτεινα εκει που ειναι οι σοληνες που ριχνουν νερο στην λιμνη να φτιαξεις εναν μικρουλη κατταραχτη...
Και παλι μπραβο :smt041:smt041:smt041
GIORGOSKARA
04-04-11, 21:21
πανεμορφη η λιμνη Ηλια, χιλια μπραβο
systemdennis
26-11-13, 16:59
ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ, πολύ όμορφη κατασκευή :smt055 προστέθηκε ήδη στα αγαπημένα θέματα που παρακολουθώ!
ελπίζω ακόμα και σήμερα να τη χαίρεσαι και να έχει γίνει ένας όμορφος βιότοπος, εαν έχεις ανέβασε καμιά φωτογραφία...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.