PDA

Επιστροφή στο Forum : ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ REEF? ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Vave
31-08-09, 23:39
Καλησπερα κυριοι,
Εδω και πολυ καιρο ασχολουμαι με ενα απο τα βασικοτερα θεματα που αφορουν τα θαλασσινα ενυδρεια reef,τον φωτισμο δηλαδη, το ψαχνω απο δω και απο κει και παλι δεν μπορω να καταληξω σε ενα αποτελεσμα το οποιο να ειναι καλο για το ενυδρειο και για ολους τους φιλοξενουμενους εντος. Εχωντας διαβασει ολα τα αρθρα του φορουμ περι φωτισμου και αφου τα εχω λαβει υπ'οψιν μου ΟΛΑ κατα την σεβαστη γνωμη ολων των παιδιων εδω μεσα, παρακαλω αν μπορειτε να μου πειτε την γνωμη σας για τον παρακατω φωτισμο:
Το ενυδρειο μου ειναι 200 λιτρα δηλαδη 100x40x50 με σχετικα μικρο αριθμο κοραλλιων 5 ψαρακια και polyps, αλλα με αρκετο ζωντανο βραχο. Εχω φτιαξει αυτοσχεδιο φωτιστικο μονος μου το οποιο εχει 4 λαμπες Τ5 των 39watt, απο τις οποιες οι 2 ειναι aktinic blue της arcadia και οι αλλες 2 marine white 14.000 kelvin της arcadia.
ΕΡΩΤΗΣΗ: 1) Ειναι πολλα τα κελβιν των 2 marine white που εχω?
2) Ειναι υπερβολικο που εχω 2 μπλε τ5 και 2 απρες τ5?
3) Ειναι λογω φωτισμου που αντι για κοραλινη μωβ, βγαινει
κατι σαν κοραλινη παλι αλλα κοκκινη πανω στον βραχο?
4) Οι λαμπες φταινε που δημιουργηθηκε κατι σαν αλγη με πολυ
μικρες τριχουλες κοκκινες πανω στον βραχο? γιατι απότι
ξερουμε το μπλε φως ευνοει τις αλγες να αναπτυχθουν..?
5)Ποσες ωρες συνισταται να ειναι οι μπλε αναμμενες και ποσες οι
ασπρες?
6) Σε ποση αποσταση απο την επιφανεια του νερου θα πρεπει να
ειναι οι λαμπες,για να μην ΥΠΕΡφωτιζουν τον εσωτερικο
χωρο?
7) Ξερουμε οτι η κοραλινη δημιουργειται σε καποιο
συγκεκριμενο βαθος νερου στο οποιο δε φτανει
πολυ φως, μηπως εμποδιζω την αναπτυξη της κοραλινης
με τοσο πολυ φωτισμο για 50 εκατοστα υψους του ενυδρειου
μου?
Ζητω συγνωμη για τις "πολλες" αποριες μου, αλλα πραγματικα εχω απελπιστει με την ολη ιστορια πραγματικα...Καποιος ας δωσει τα φωτα του γιατι δεν βγαζω ακρη.. Φιλικα Γιωργος

vasilakis
01-09-09, 10:33
Φιλε Γιωργο το θεμα του φωτισμου ειναι απο τα πιο πολυπλοκα σε ενα reef.
Nα σου ξεκαθαρισω απο την αρχη οτι θεμα υπερβολικου φωτισμου με Τ5 δεν υφισταται γιατι δεν ειναι τοσο δυνατες που να δημιουργουν προβλημα στα κοραλια (υπαρχουν φωτιστικα εργοστασιακα που βγαζουν μεχρι και με 12 Τ5 , με το αναλογο φαρδος εννοειται ).
Μονο οταν χρησιμοποιεις λαμπα ΜΗ πρεπει να προσεχεις ( watt , αποσταση απο το νερο ...) .
Οσον αφορα το ενυδρειο σου πες μας πρωτα τι κοραλλια εχεις και τι σκεφτεσαι να βαλεις μελλοντικα , για να σου προτεινουμε την καλυτερη λυση.

Στις ερωτησεις σου χωρις να λαμβανω υποψιν τα κοραλια σου για να μη μεινεις με ερωτηματικα :
1) εξαρταται απο το "ποσο φως" απαιτουν οι κατοικοι σου.
2) εχει να κανει με το πως σου καθεται οπτικα η αποχρωση του φωτος στο ενυδρειο
3) ειναι σκληρο σαν κοραλλινη? να ξερεις οτι υπαρχουν διαφορα ειδη κοραλλινης
4)ποσο καιρο τρεχει το ενυδρειο σου? το λαθος φως και σιγουρα οχι το μπλε ευθυνεται για την αναπτυξη της αλγης (μαζι και με αλλους παραγοντες οπως θρεπτικα συστατικα). Oι λαμπες arcadia ειναι απο τις κορυφαιες για ενυδρεια παντως.
5)επειδη ο φωτισμος σου δεν ειναι ισχυρος μπορεις να τις εχεις 12 ωρες αναμενες ολες μαζι. Αν θες για να μην στρεσαρεις τα ψαρια με το αποτομο αναμα των φωτων , να αναβεις-σβηνεις μιση ωρα νωριτερα-αργοτερα τις ακτινικες.
6)Σε αποσταση 8- 10 εκατοστων ειναι μια χαρα για να μη ζεσταινουν πολυ το νερο τωρα που εχει ακομα ζεστες.

Vave
01-09-09, 17:17
Καταρχην Vasilaki σε ευχαριστω πολυ που μου απαντησες :)
Τα κοραλλια μου ειναι 2 τα οποια θα τα δεις στην συνημενη φωτο που εβαλα και ειναι τοποθετημενα στην μεση του υψους του ενυδρειου, επισης τα polyps και μερικα mushrooms βρισκονται σχετικα κατω κατω. Η αποχρωση του ενυδρειου σαν φωτισμος μου αρεσει αρκετα και πιστευω οτι αρεσει και στους κατοικους αφου ολα ειναι μονιμως ανθισμενα! (τουλαχιστον εδω μου φευγει το αγχος :P )
Τωρα γιαυτο που σου ειπα για την κοκκινη κοραλινη που βγαινει πανω στον βραχο ο οποιος εχει και μωβ κοραλινη πανω του, δε ξερω ποιος ο λογος να βγει. ειναι κοκκινο (ερυθρο) και εχει κρουστα ιδια με της μωβ κοραλινης. οπτικα δεν μου αρεσει παντως το κοκκινο. το ενυδρειο τρεχει για 6 μηνες. αυτη η αλγη που ειναι σαν τριχοειδης και εχει χρωμα κοκκινο και πρασινο ειναι πολυ κοντη και την τρωνε τα ψαρια ολη τη μερα. δεν ξερω τι συμβαινει και νομιζα οτι φταιει το υπερβολικο φως των ασπρων τ5 και γιαυτο το μειωσα. και τωρα εχω τις μπλε να δουλευουν περισσοτερες ωρες απο τις ασπρες.
αυτη ειναι η φωτο sorry για την ποιοτητα της:(

vasilakis
06-09-09, 12:15
Μην ψαχνεις να βρεις λογο γιατι φυτρωσε το καθετι στο ενυδρειο σου γιατι θα χασεις τη μπαλα.
Απο μετρησεις ΝΟ3 , ΡΟ4 πως παμε?