Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : πρόβλημα με φυτά

dfoust
27-08-09, 16:54
το τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να μην αναπτύσσονται τα φυτά αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι στα bacopa caroliniana τα φύλλα τους έχουν γίνει μαύρα και εκεί που το ενυδρείο ήταν γεμάτο έχουν απομείνει μερικές ρίζες επίσης έχω κάτι ανουμπιες δεμένες σε ρίζα και αυτές είναι σαν τα πόδια αράχνης τι να ξεκινάω να ψάχνω?

Raven
28-08-09, 13:48
Γεια σου .
Φιλε μου τα φυτα σου ειναι σε κακη κατασταση και απο οτι μπορω να διακρινω τους λειπουν παραπανω απο ενα στοιχειο. Εχεις και πολλων ειδων αλγες..
Θελεις να μας πεις 2 λογια για το ενυδρειο σου, την λιπανση, τις μετρησεις , τον φωτισμο και τις αλλαγες νερου; Η καλυτερα ακομη συμπληρωσε αυτη τη φορμα (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=30971) για να εχουμε πιο πληρη εικονα.

dfoust
28-08-09, 17:21
Χωρητικοτητα ενυδρειου σε λιτρα: 160lt
Χρονος λειτουργιας: Απρίλιος 2008
Υποστρωμα και ποιο: sera floradepot
Φωτισμος : 2x30w osram fluora 1x30w osram 6.500k daylight
Φωτοπεριοδος: 8hr
Παροχη CO2: diy-ταμπλέτες sera start
Χρηση excel:οχι
Λιπασματα που χρησιμοποιειτε: seachem flourish & trace
Ταμπλετες λιπανσης:sera
Προγραμμα λιπανσης: σε καθε αλλαγή νερού
Αλλαγες νερου (καθε ποτε και ποσο %): κάθε 7-10μέρες 30lt
Θερμοκρασια:28.5-29 τωρα - χειμώνα 27
Μετρησεις:
ΝΗ3/ΝΗ4:0
ΝΟ2:0
ΝΟ3:25
ΡΟ4: δεν βρίσκω εδώ περιμένω από Αθήνα
Fe:δεν βρίσκω εδώ περιμένω από Αθήνα
ΡΗ:7,5
KH:6
GH:15
Φιλτρανση: jbl cristalprofi 250
Ιχθυοφορτιση: 3x σκαλαρια 2χ γκουράμι 2χ pleco 1x clown.
Ειδη φυτων: διάφορα σχετικά εύκολα

Raven πιστεύω να βοηθάνε αυτά.

Raven
28-08-09, 17:56
Λοιπον, θα προσπαθησω να εντοπισω στα σημεια που οφειλεται το προβλημα σου..

1. Υψηλη θερμοκρασια για παρατεταμενη περιοδο. Απο μονη της αυτη η αιτια ειναι αρκετη να σταματησει την αναπτυξη των φυτων, να μπλοκαρει την προσληψη των θρεπτικων και να γεμισεις αλγες.

2. Σχετικα δυνατος φωτισμος για τα λιτρα σου ο οποιος κανει δυσκολο να επελθει ισορροπια χωρις την χρηση μπουκαλας CO2.

3.Καραμπινατη ελλειψη διοξειδιου. Συμφωνα με τον πινακα ΡΗ/ΚΗ εχεις γυρω στα 5-7 ppm CO2, την στιγμη που πρεπει να εχεις τουλαχιστον 22-27 ppm. Αυτος ειναι και ο κυριος λογος που εχει απλωθει η bba στις επιφανειες του ενυδρειου και στα φυλα των φυτων.

4. Πιθανες ελλειψεις σε λιπανση, οπως Καλιο,φοσφωρικα και micro. Με τον φωτισμο σου (90watts/140λιτρα καθαρα), δεν μπορεις να αφηνεις στην τυχη την λιπανση και το διοξειδιο.

Εγω τι θα εκανα..
-Θα μετρουσα και τα υπολοιπα στοιχεια (περιμενεις τα τεστ), και θα φροντιζα να υπαρχουν ολα παροντα αλλα σε λογικες ποσοτητες.
-Θα μειωνα τον φωτισμο βαζοντας ξεχωριστο χρονοδιακοπτη στις 2 απο τις λαμπες και θα τις ανοιγα μονο ενα 4ωρο (για αρχη) 1-2 ωρες αφου αναψει η πρωτη λαμπα.
-η...Αν κραταγα τα φωτα, θα εβαζα φιαλη CO2 και αλλη μια λαμπα αν γινοταν και θα αρχιζα πληρες προγραμμα λιπανσης.
-Ανεμιστηρακια και θερμοκρασια οχι πανω απο 26-27.
-καλη ροη στα φιλτρα με συχνο καθαρισμα των σωληνων τους.

Εισαι στο σημειο που πρεπει να αποφασισεις αν θα πας ενα βημα παραπερα σε high tech φυτεμενο, ή θα μεινεις σε μετριου/χαμηλου φωτισμου χωρις co2. Οτι και να διαλεξεις απο τα 2 , μπορεις να κανεις πολυ ομορφα πραγματα.
Να γνωριζεις οτι η σκανδαλη ειναι το φως, και εφοσον το παρεχεις τα φυτα χρειαζονται και ολα τα αλλα στοιχεια για να αυξησουν τον μεταβολισμο τους.Ειδαλλως, οπως στην περιπτωση σου, μπλοκαρουν, μαυριζουν οι κορυφες τους και δινουν προσφορο εδαφος στις αλγες.

dfoust
28-08-09, 18:30
Λοιπον, θα προσπαθησω να εντοπισω στα σημεια που οφειλεται το προβλημα σου..

1. Υψηλη θερμοκρασια για παρατεταμενη περιοδο. Απο μονη της αυτη η αιτια ειναι αρκετη να σταματησει την αναπτυξη των φυτων, να μπλοκαρει την προσληψη των θρεπτικων και να γεμισεις αλγες.

2. Σχετικα δυνατος φωτισμος για τα λιτρα σου ο οποιος κανει δυσκολο να επελθει ισορροπια χωρις την χρηση μπουκαλας CO2.

3.Καραμπινατη ελλειψη διοξειδιου. Συμφωνα με τον πινακα ΡΗ/ΚΗ εχεις γυρω στα 5-7 ppm CO2, την στιγμη που πρεπει να εχεις τουλαχιστον 22-27 ppm. Αυτος ειναι και ο κυριος λογος που εχει απλωθει η bba στις επιφανειες του ενυδρειου και στα φυλα των φυτων.

4. Πιθανες ελλειψεις σε λιπανση, οπως Καλιο,φοσφωρικα και micro. Με τον φωτισμο σου (90watts/140λιτρα καθαρα), δεν μπορεις να αφηνεις στην τυχη την λιπανση και το διοξειδιο.

Εγω τι θα εκανα..
-Θα μετρουσα και τα υπολοιπα στοιχεια (περιμενεις τα τεστ), και θα φροντιζα να υπαρχουν ολα παροντα αλλα σε λογικες ποσοτητες.
-Θα μειωνα τον φωτισμο βαζοντας ξεχωριστο χρονοδιακοπτη στις 2 απο τις λαμπες και θα τις ανοιγα μονο ενα 4ωρο (για αρχη) 1-2 ωρες αφου αναψει η πρωτη λαμπα.
-η...Αν κραταγα τα φωτα, θα εβαζα φιαλη CO2 και αλλη μια λαμπα αν γινοταν και θα αρχιζα πληρες προγραμμα λιπανσης.
-Ανεμιστηρακια και θερμοκρασια οχι πανω απο 26-27.
-καλη ροη στα φιλτρα με συχνο καθαρισμα των σωληνων τους.

Εισαι στο σημειο που πρεπει να αποφασισεις αν θα πας ενα βημα παραπερα σε high tech φυτεμενο, ή θα μεινεις σε μετριου/χαμηλου φωτισμου χωρις co2. Οτι και να διαλεξεις απο τα 2 , μπορεις να κανεις πολυ ομορφα πραγματα.
Να γνωριζεις οτι η σκανδαλη ειναι το φως, και εφοσον το παρεχεις τα φυτα χρειαζονται και ολα τα αλλα στοιχεια για να αυξησουν τον μεταβολισμο τους.Ειδαλλως, οπως στην περιπτωση σου, μπλοκαρουν, μαυριζουν οι κορυφες τους και δινουν προσφορο εδαφος στις αλγες.

1. Το ξέρω είναι ζέστη και δεν έχω κάποιο σύστημα ψύξης
2. τα φώτα είναι οι δύο fluora σε εναν χρονοδιακόπτη και η άλλη σε δικό της μπορώ να παίξω όπως θέλω
3. το διοξείδιο το υπολογίζουμε απο ph-kh υπάρχει τρόπος να χαμηλώσω το ph πχ 6,8 χωρίς co2?
ανεμιστήρακια δεν έχω βάλει (άντε να έρθει ο χειμώνας:smile:)
το φίλτρο είναι καθαρό.

netblues
28-08-09, 19:48
Μεχρι να ερθει ο χειμωνας θα εχεις τοση πολυ αλγη που θα ειναι καλυτερο να το ξαναπας απο την αρχη.
Φυτεμενα ενυδρεια και θερμοκρασια μεγαλυτερη απο 25-26 για μεγαλες περιοδους απλα δεν.

dfoust
08-09-09, 15:43
Έκανα σήμερα ένα τεστ PO4=1 με τεστ API. Είναι καλά?

Raven
08-09-09, 15:49
Σε αναλογια με τα ΝΟ3 ειναι ενταξει, αλλα για τις συνθηκες του ενυδρειου σου,και για το προβλημα με την αλγη, θα ηταν καλυτερα να τα μειωνες λιγο. Μην ταιζεις συχνα και κανε συχνοτερες ή μεγαλυτερες αλλαγες νερου.
Νο3 γυρω στο 10-15 και ΡΟ4 γυρω στο 0,5-1 ειναι καλυτερα.

dfoust
08-09-09, 16:09
Σε αναλογια με τα ΝΟ3 ειναι ενταξει, αλλα για τις συνθηκες του ενυδρειου σου,και για το προβλημα με την αλγη, θα ηταν καλυτερα να τα μειωνες λιγο. Μην ταιζεις συχνα και κανε συχνοτερες ή μεγαλυτερες αλλαγες νερου.
Νο3 γυρω στο 10-15 και ΡΟ4 γυρω στο 0,5-1 ειναι καλυτερα.

ευχαριστώ φίλε μου. είναι λίγο δύσκολο στην ανάγνωση το τεστ μπορεί να είναι και λίγο ποιο κάτω 0,5.

κάτι άσχετο με το θέμα το ένα μπουκάλι γράφει πάνω LOT NO. 64A0208 και το άλλο 63Α1007 έχουν τέσσερις μήνες διαφορά πρώτα δλδ θα λήξει το ένα και μετά το άλλο:confused: