Επιστροφή στο Forum : Eνυδρειο για pangasius sanitwongsei
Καλησπερα,ειμαι νεος στο forum,αυτη τη στιγμη εχω ενα ενυδρειο 120χ50χ50 και εδω και 5 μηνες φιλοξενω 2 pangasius sanitwongsei και ενα πλακοστομο.
Εχω ακουσει και εχω διαβασει παρα πολλα για αυτο το γατοψαρο οπως το οτι γινετε 3-4 μετρα,οτι δεν μπορει να ζησει σε ενυδρεια παρα μονο σε ολυμπιακες πισινες.
Απο τις λιγες γνωσεις που εχω αλλα απο τουλαχιστον 10-15 παραδειγματα που εχω συναντισει,ειμαι της γνωμης οτι τα ψαρια εχουν καποιες τυπικες διαστασεις αλλα ο συμαντικοτερος παραγοντας ειναι τα λιτρα που τα φιλοξενουν.
Οποτε ειναι πολυ λογικο σε λιμνες και ποταμια αυτα τα γατοψαρα να φτανουν σε αυτες τις διαστασεις γιατι μιλαμε για χιλιαδες λιτρα.
Εχω δει αυτα τα γατοψαρα να ζουνε τολαχιστον 10-12 χρονια σε ενυδρεια πχ 150χ80χ80 σε μεγεθη 50-70cm.
Eγω ετυχε να εχω ηδη ενα 120χ50χ50 και αποφασισα να τα παρω, και στη συνεχεια (1-1.5 χρονο) να φτοιαξω κατι αρκετα μεγαλυτερο σε λιτρα ωστε να φτασουν σε ενα ικανοποιητικο μεγεθος και παραλληλα να εχουν και χορο για κινουντε πιο ανετα.
Σκεφτομαι να φτοιαξω ενα ενυδρειο 200χ100χ100 αλλα δεν εχω αποφασισει τι φιλτρα θα βαλω.
Στην αρχη σκεφτηκα να βαλω 2 eheim pro 3 η' 2 fluval fx5,αλλα μετα διαβασα για τα φιλτρα sump που εκτος οτι εχουν πολυ μεγαλυτερο χωρο για υλικα εχουν και το πλεονεκτημα οτι δεν φαινοντε σωλινες εισαγωγων εξαγωγων (που θα ειναι 4 με 2 φιλτρα) και οι θερμοστατες.
Μπορει να υποστιριξει μονο του ενα φιλτρο sump 2000 λιτρα;και ποιο ειναι το κοστος του περιπου;
Eσεις τι γνωμη εχετε για αυτα τα ψαρια σε ενα ενυδρειο 2000λιτρων?
Καλησπερα,ειμαι νεος στο forum,αυτη τη στιγμη εχω ενα ενυδρειο 120χ50χ50 και εδω και 5 μηνες φιλοξενω 2 pangasius sanitwongsei και ενα πλακοστομο.
Εχω ακουσει και εχω διαβασει παρα πολλα για αυτο το γατοψαρο οπως το οτι γινετε 3-4 μετρα,οτι δεν μπορει να ζησει σε ενυδρεια παρα μονο σε ολυμπιακες πισινες.
Απο τις λιγες γνωσεις που εχω αλλα απο τουλαχιστον 10-15 παραδειγματα που εχω συναντισει,ειμαι της γνωμης οτι τα ψαρια εχουν καποιες τυπικες διαστασεις αλλα ο συμαντικοτερος παραγοντας ειναι τα λιτρα που τα φιλοξενουν.
Οποτε ειναι πολυ λογικο σε λιμνες και ποταμια αυτα τα γατοψαρα να φτανουν σε αυτες τις διαστασεις γιατι μιλαμε για χιλιαδες λιτρα.
Εχω δει αυτα τα γατοψαρα να ζουνε τολαχιστον 10-12 χρονια σε ενυδρεια πχ 150χ80χ80 σε μεγεθη 50-70cm.
Eγω ετυχε να εχω ηδη ενα 120χ50χ50 και αποφασισα να τα παρω, και στη συνεχεια (1-1.5 χρονο) να φτοιαξω κατι αρκετα μεγαλυτερο σε λιτρα ωστε να φτασουν σε ενα ικανοποιητικο μεγεθος και παραλληλα να εχουν και χορο για κινουντε πιο ανετα.
Σκεφτομαι να φτοιαξω ενα ενυδρειο 200χ100χ100 αλλα δεν εχω αποφασισει τι φιλτρα θα βαλω.
Στην αρχη σκεφτηκα να βαλω 2 eheim pro 3 η' 2 fluval fx5,αλλα μετα διαβασα για τα φιλτρα sump που εκτος οτι εχουν πολυ μεγαλυτερο χωρο για υλικα εχουν και το πλεονεκτημα οτι δεν φαινοντε σωλινες εισαγωγων εξαγωγων (που θα ειναι 4 με 2 φιλτρα) και οι θερμοστατες.
Μπορει να υποστιριξει μονο του ενα φιλτρο sump 2000 λιτρα;και ποιο ειναι το κοστος του περιπου;
Φιλε το ενυδρειο σου ειναι πολυ μικρο ..τα ψαρακια που εχεις ειναι γθα λιμνες κλπ αν τα κρατησεις δεν θα μεγαλωσουν και θα υποφερουν απο νανισμο ..αν δεν κανω λαθος σε αυτη την περιπτωση μεγαλωνουν τα εσωτερικα τους οργανα και εξωτερικα παραμενουν μικρα ετσι καποια στιγμη ''σκανε'' ..αρα το επιχειριμα σου περι μικρων και μεγαλων ψαριων δεν ευσταθει ... ασε που τα ψαρακια ζητουν και καποιες ορισμενες συνθηκες πες μας καποια λογια για τυο ενυδρειο σου οπως p.x. συνθηκες ph ...αν τα κρατησεις σε τοσο μικρο ενυδρειο δεν νομιζω να πλησιασουν καν το προσδοκιμο ζωης τους
δες και μερικες φωτογραφειες http://www.jjphoto.dk/fish_archive/warm_freshwater/pangasius_sanitwongsei.jpg
http://www.aquaclopedie.nl/images/vis/Pangasius_sutchi.jpg
ποιο ψαρι ειναι ο πλΑκοστομος??:confused:
Αυτό με το πλΑκέ στόμα :D:D:D
[quote=Krisos;368564]Φιλε το ενυδρειο σου ειναι πολυ μικρο ..τα ψαρακια που εχεις ειναι γθα λιμνες κλπ αν τα κρατησεις δεν θα μεγαλωσουν και θα υποφερουν απο νανισμο ..αν δεν κανω λαθος σε αυτη την περιπτωση μεγαλωνουν τα εσωτερικα τους οργανα και εξωτερικα παραμενουν μικρα ετσι καποια στιγμη ''σκανε'' ..αρα το επιχειριμα σου περι μικρων και μεγαλων ψαριων δεν ευσταθει ... ασε που τα ψαρακια ζητουν και καποιες ορισμενες συνθηκες πες μας καποια λογια για τυο ενυδρειο σου οπως p.x. συνθηκες ph ...αν τα κρατησεις σε τοσο μικρο ενυδρειο δεν νομιζω να πλησιασουν καν το προσδοκιμο ζωης τους]
To συγκεκριμενο γατοψαρο το παρακολουθω τουλαχιστον 12 χρονια,οταν το πρωτοειδα σε ενα bowling στο Προφητη Ηλια εφτασε τα 60cm οπως και πολλες αλλες περιπτωσεις,δεν το ειδα σε ενα pet shop και ειπα ωραιο ειναι θα το παρω,οπως εκαναν πολλοι.
"Προσωρινα" ειπα οτι ειναι σε ενυδρειο 120χ50χ50 και παρακατω ειπα οτι θα κανω ενα 2000 λιτρων 200χ100χ100.το 2ο λες οτι ειναι μικρο;
Οι συνθικες ειναι σωστες και μετρημενες ανα 15 μερες στις τιμες που αναφερουν εγκυκλοπαιδιες και forum-sites για το συγκεκριμενο γατοψαρο.
Οπως προαναφερω θα ηθελα να με βοηθισετε σχετικα με το: απο που μπορω να αποκτησω ενα φιλτρο sump σε τι τιμη και αν θα ηταν καταλληλο για 2000 λιτρα χωρις καποιο extra εξωτερικο φιλτρο.
kwstas_original
09-08-09, 07:38
το ιδιο ενυδρειο θελουμε να φτιαξουμε:Dακριβως στις ιδιες διαστασεις εχω καταληξει και γω...το σαμπ σε αυτην την περιπτωση το υπολογιζω 480-500 λιτρα!καλο σχεδιασμο κ σε σενα...;)
Κωστα θα το φτοιαξεις ο ιδιος η' θα το αγορασεις απο καποιον κατασκευαστη;
Υπαρχει καποιος τυπος για να υπολογιζεις τα λιτρα του sump η' εμπειρικα κατελιξες σε αυτα τα λιτρα;
-------------------------
Το πιο κατατοπιστικο σχετικα με τα φιλτρα sump ηταν αυτο:
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/kataskEnydr4.htm
Απλα θα προτιμουσα να το αγορασω για μεγαλυτερη σιγουρια και αξιοπιστια,δεν ειμαι και τοσο καλος στις κατασκευες και δεν εχω και πολυ ελευθερο χρονο.
kwstas_original
09-08-09, 14:22
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=30104
εδω διαβασε ενα θεμα που ανοιξα οταν αναρωτιωμουνα τι ενυδρειο να το κανω:D
το ενυδρειο θα το κολλησει κατασκευαστικη στον χωρο μου.
κατεληξα σε αυτα τα λιτρα σαμπ μετα απο κουβεντα με τον κατασκευαστη,αλλωστε εντιχοισμενο θα ειναι και θα υπαρχει προσβαση απο πισω γιατι να μην εκμεταλλευτω ολο τον κατω χωρο της βασης?:confused:
εχω να σου εφιστησω την προσοχη στο εξης θεμα των ψαριων που διαλεγεις ομως....
φευγουμε απο την νοοτροπια του ''δεν ειναι ψαρια αυτα για ενυδρεια''
οκ?
οταν θα μεγαλωσει ο καρχαριακος σου και γινει 80 με 90 εκ. αν τραβξει μια με δυναμη στο τζαμι εχεις ιδεα τι θα γινει???:D
δεν ξερω αν με καταλαβαινεις αλλα φευγουμε απο το τι ειναι σωστο για ενα ψαρι και παμε σε σοβαρες ζημιες και μεγαλη επικινδυνοτητα!
σκεψου ολους τους παραγοντες πριν προχωρησεις....
Τα τζαμια θα ειναι ποιο χοντρα,επισης το ενυδρειο θα μπει στην εισοδο του σπιτιου στο εισογειο,δεν ειναι καλη ιδεα 2,5-3 τονοι να επιβαρινουν εναν οροφο για πολους λογους αλλα και για να αποφυγουμε τη πιθανοτητα μετατροπης του σαλονιου σε πισινα :P.
Αυτοι οι καρχαριες οσο μεγαλονουν σε ηλικια και σε μεγεθος τοσο πιο ηρεμα γινοντε.Μικρα ειναι νευρικα υπερκινητικα στρεσαροντε πολυ ευκολα με το φωτισμο και δεν τρωνε σε αυτες τις περιπτωσεις.Οταν μεγαλωσουν ειναι σαν ζαβλακομενα κινουντε αργα και κανουν κυκλους.
Ο κατασκευαστης που επελεξες ειναι αθηνα;
Τι τιμη σου εχει πει περιπου;
Εγω μια προσφατη ερευνα που εκανα και ρωτησα 5-6 μου ειπαν να υπολογιζω περιπου 1000 euro ενυδρειο και βαση χωρις φιλτρο.
kwstas_original
09-08-09, 14:53
εχεις πμ:D
Σου εστειλα και εγω αλλα δεν ξερω αν το εστειλα σωστα γιατι ειχα κλισει τα pop up
POURITANOS
09-08-09, 16:54
Λόγω μεγάλου όγκου του ενυδρείου μαζί με το sump θεωρώ ότι δεν μπορεί να μπει
Το sump κάτω από το ενυδρείο. Οπότε το πάμε διπλά στο ενυδρείο.
Το σαμπ μπορεί να είναι και από δεξαμενή πετρελαίου και να το καλύψουμε με επένδυση ξύλου.
Σαμπ
Διαφορά διαμερίσματα με βιολογικό υλικό.
Μια αντλία σε όλο το σύστημα τοποθετημένη στο τελευταίο διαμέρισμα του σαμπ.
Λάστιχο μεταφοράς του φιλτραρισμένου νερό πίσω στο κεντρικό ενυδρείο.
Ενυδρείο.
Ποιο ψηλά σαν τοποθέτηση από το σαμπ ώστε να μπορεί να γίνετε υπερχείλιση μέσα στο σαμπ.
Πολυ ωραιο σχεδιο,θα παω να μετρισω να δω αν με παιρνει να γινει διπλα αν και εχω δει sump σε μεγαλες διαστασεις κατω απο το ενυδρειο με σωστη σχεδιαση στη βαση ωστε να ειναι αρκετα δυνατη να κρατησει το βαρος αλλα και με αρκετο χωρο για το sump αρκει να ξερω ποσα λιτρα και σε τι διαστασεις πρεπει να ειναι το sump.
Eχει να προτινεις καποιον που να κατασκευαζει sumps; σε λογικες τιμες στην Αθηνα;
θα προτεινα να μην ασχοληθεις με το συγκεκριμενο ψαρι για 2 λογους.
1.τα 2000 λιτρα δεν ειναι αρκετα για ψαρι μεγαλυτερο του 1 μετρου.
2. οσο τα ζηταμε τοσο οι εμποροι θα τα φερνουν...και οσο οι εμποροι θα τα φερνουν τοσο θα καταληγουν σε μικροσκοπικα ενυδρεια ασχετων...
και μονο η λεξη "καρχαριας" που χρησιμοποιειται απο πολλους φανερωνει το "κολλημα" ορισμενων και το λογο που θελουν να τα εχουν ανεξαρτητα απο το κοστος υγειας του ψαριου...
θα σταματησει το εμποριο τους αν επιτελους καταλαβουμε οτι τα συγκεκριμενα ψαρια δε ζουν σε οικιακα ενυδρεια.
Moutralewn
09-08-09, 20:51
Τα ψάρια (όπως και κάθε ζωντανός οργανισμός) δεν μεγαλώνει ανάλογα με πόσο χώρο του δώσουμε. Ο οργανισμός δεν βλέπει τον πόσο χώρο έχει διαθέσιμο και μετά αποφασίζει πόσο θα αναπτυχθεί. Θα αναπτυχθεί όσο είναι η φύση του να αναπτυχθεί. Για να φτάσει ένα είδος να μεγαλώνει λιγότερο χρειάζονται πολλά χρόνια εξέλιξης.
Αν π.χ. βάλουμε ένα μωρό σε έναν χώρο ύψους 1 μέτρου, σημαίνει ότι θα ψηλώσει μόνο 1 μέτρο επειδή αυτό τον χώρο είχε; Φυσικά όχι.
Οπότε, τα ψάρια πρέπει να μπαίνουν σε ενυδρεία ανάλογα με το τελικό μέγεθός τους και την συμπεριφορά τους. Και λέγοντας ενυδρεία μιλώ γενικά (απο τα 150-200 λίτρα του σπιτίου μας μέχρι ενυδρεία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων λίτρων δημόσια ενυδρεία).
Κατα την γνωμη μου πεζει ρολο το μεγεθος του ενυδρειου για το τελικο μηκος ενος ψαριου.Παρτε ενα χρυσοψαρο σε μια γιαλα. Σε 2 χρονια θα ειναι περιπου το ιδιο!Το ιδιο αν ηταν σε μια λιμνουλα θα ειχε πολλαπλασιο μεγεθος.θΑ εχετε παρατηρησει οτι ιδια γενη ψαρια αλλα σε μικρο αλλα σε μεγαλο ενυδρειο σαφως γινονται μεγαλυτερα στο μεγαλο.Αρα μεγαλο ενυδρειο πιο καλα για μας αλλα περισσοτερο για τα ψαρια μας!:smile:
ΠΕΤΡΟΣ 21
Κατα την γνωμη μου πεζει ρολο το μεγεθος του ενυδρειου για το τελικο μηκος ενος ψαριου.Παρτε ενα χρυσοψαρο σε μια γιαλα. Σε 2 χρονια θα ειναι περιπου το ιδιο!Το ιδιο αν ηταν σε μια λιμνουλα θα ειχε πολλαπλασιο μεγεθος. Μιλας για την αναπτυξη που εχει και οχι για το τελικο του μεγεθος!! θΑ εχετε παρατηρησει οτι ιδια γενη ψαρια αλλα σε μικρο αλλα σε μεγαλο ενυδρειο σαφως γινονται μεγαλυτερα στο μεγαλο.Αρα μεγαλο ενυδρειο πιο καλα για μας αλλα περισσοτερο για τα ψαρια μας! ΣΩΣΤΑ!!!!:smile:
ΠΕΤΡΟΣ 21
Εχω δει παγκασιους που εχουν μεγαλωσει σε ενυδρειο 60Χ40Χ40 και δε μπορουσαν να κινηθουν (στο ξαδερφο μου πριν πολλα χρονια). Και μετα σε 2,50 μετρα ενυδρειο που μετακομοισαν μετα απο λιγο ειχαν παλι ιδιο προβλημα.... Θελουν χωρο να κολυμπουν στο βυθο.Κρυψωνες να κρυβονται αν νοιωσουν οτι απειλουνται! Ειναι πολυ φοβιτσιαρικα και ειδικα οταν μεγαλωσουν πολυ με τις νευρικες κινησεις τους χτυπανε με δυναμη στο τζαμι η και πολλες φορες πηδανε εξω απο το ενυδρειο!
Κακως πωλουνται στα πετσοπ! Φυσικα πωλουνται με την λογικη οτι δε θα ζησουν πολυ ωστε να φτασουν τα μεγεθη αυτα! Εμεις ομως ποτε δε θα αγοραζαμε κατι με αυτη τη λογικη! Αρα .... προσοχη τι αγοραζουμε ...
Τωρα αν επιμενουμε να τα διατηρουμε στα ενυδρεια μας .... Στο μελλον θα εχουμε τα γνωστα προβληματα!!
Παιδια αυτο που ειπα για την αναπτηξη σχετικα με τα λιτρα και τον ογκο του ενυδρειου δεν το ειπα τυχαια αλλα μετα απο παρα πολλα παραδειγματα και εμπειριες δικες μου,φιλων και γνωστων.
Πριν 5 χρονια πηρα ενα ενυδρειο 120χ50χ50 και ο ξαδερφος μου πηρε ενα 60χ35χ30 αγορασαμε και οι 2 την ιδια μερα απο το ιδιο petshop apo 2 oscar ιδιας γεννας και ιδια τροφη και τα ταιζαμε με την ιδια συχνοτητα ακριβως.
Στους 3 μηνες ειχανε γινει τα δικα μου διπλασια, σε 1 χρονο τριπλασια και τελικα εμενα κατεληξαν στα 40cm του ξαδερφου μου στα 15cm το πολυ, οποτε μου τα χαρισε και τα εβαλα σε ενα αλλο ενυδρειο 100χ40χ40.
Μετα απο λιγους μηνες αρχισαν και αυτα να μεγαλονουν αλλα ποτε δεν φτασανε τα πρωτα που ηταν 40cm.
Μπορω να σας αναφερω 10αδες τετοιες περιπτωσεις και αν αυτο σας φενετε λιγο παραξενο ποσο μαλλον αυτο που ειπε ο φιλος μας πιο πανω,οτι μεγαλωνουν τα οργανα τους και το σωμα μενει κανονικο οποτε σκανε.
Ενας οργανισμος αν ειναι υγιεστατος και δεν εχει μια γενετικη ανομαλια στο DNA ειναι αδυνατον να εχει τετοια ανομαλια.Απλα καθε ζωντανος οργανισμος που ειναι σε κατοτερα σταδια αναπτηξης απο τον ανθρωπο εχει την δυνατοτητα να συμβιβαζετε με το περιβαλον σε λογικα πλαισια παντα.
Δεν θα δουμε ποτε gapi 1 μετρο ουτε pangasius 10cm.
Οταν λεμε οτι σταματαει η αναπτηξη σταματα σε ολα μελη του σωματος δεν γινετε να μεγαλωσουν τα οργανα και να μεινει μικρο το σωμα.
Αυτο μου θυμησε τους μυθους για τα ντοπερμαν που λεγανε οτι μεγαλωνε ο εγκεφαλος και το κεφαλι εμενε μικρο και τρελενονταν.
Φυσικα και κανενα υγιεστατο ντοπερμαν δεν τρελαθηκε ποτε και σε κανενα δεν κανανε ενεσεις για να μην μεγαλωσει αλλο ο εγκεφαλος.
Τωρα παμε στα ψαρια παλι,αν το δουμε αντικειμενικα και πραξουμε σαν ζωωφιλοι τοτε κανενα ψαρι και κανενα ζωντανο δεν πρεπει να ειναι φιλακισμενο σε γιαλα η ενυδρειο γιατι δεν ειναι στο χορο που ζει αλλα σε μια κακη απομιμιση με ελαχιστες εξερεσεις .
Οποτε να σταματησουμε να φτοιαχνουμε ολοι ενυδρεια να σταματισουμε ολοι να αγοραζουμε ψαρια και να κλισουν και ολα τα pet shop.
Δεν ειναι λυση αυτη,το θεμα ειναι αυτο που κανεις να το αγαπας και να μην το κανεις απλα για να το προβαλεις και να το εκθετεις σαν κορνιζα στο τοιχο.
Και 20000000 λιτρα να φτοιαξω αν δεν το κανω γιατι το αγαπαω τοτε θα το αφηνω βρομικο χωρις μετρησεις και διορθοσεις,χωρις σωστη αλλαγη του νερου οταν πρεπει και θα ψοφισουν σε 1 χρονο ισως και σε μερικους μηνες.
Τοτε θα τα αγαπαω περισοτερο η' θα ειμαι καλυτερος ανθρωπος και ζωωφιλος;
Aν καποια στιγμη θα φτασουν σε μεγεθος που δεν μπορω να τα εχω πλεον στο ενυδρειο τοτε θα κανω μια πισινα - τεχνιτη λιμνη στο εξωχικο η΄θα τα χαρισω καπου που θα ξερω οτι πρωτα απο ολα θα τα αγαπανε και θα τα προσεχουν και μετα αν θα εχουν τον καταλληλο ογκο σε λιτρα και μετρα.
Δεν επιχηρισα να τα βαλω σε 100 λιτρα που κανουν οι περισοτεροι αλλα σε 2000 λιτρα.
Ρε φιλε αφου γεννηθηκες ξερολας γιατι κανεις θεμα και ρωτας? ..δεν σε κατακρινω αλλα δεν φαινεται να δεχεσαι και συμβουλες ..πηγαινε στο πλησιεστερο πετσοπ παρε οτι ενυδρειο σου πασαρουν διαλεξε και οποιο ψαρι κανεις κεφι και αμα σου επιβιωσει γραψε μου ..στο τελος θα καταλαβεις οτι εδωσες πεταμενα λεφτα
Ξερολας δεν το επαιξα ποτε,αν το επαιζα ξερολας δεν θα εκανα το topic για να ζητησω τη βοηθεια σας.
Το μονο που ζητησα ηταν να μου πειτε σχετικα με τα sumps,αν πρεπει να βαλω sump αντι για 2 fx5 h 2 eheim pro 3 2280,τι διαστασεις χρειαζομαι sump,που μπορω να το προμηθευτω to sump και μια τιμη στο περιπου για να ξερω τι θα κανω....
Eχω ακουσει τα παντα εκτος απο αυτο που ρωτησα και ευχαριστω το φιλο πιο πανω με το πολυ παραστατικο σχεδιο που εκανε.
τοτε κακως ανεφερες το ειδος των ψαριων..ρωτα απλα πληροφοριες για sump σε ενυδρειο 2000 λιτρων...εφοσον ξερεις οτι θα διαβασεις αντιδρασεις για τα παγκασιους κι εφοσον εισαι αποφασισμενος να τα παρεις ουτως η αλλως τοτε μεινε στο τεχνικο θεμα μονο...
οσο γιαυτο:
Οποτε να σταματησουμε να φτοιαχνουμε ολοι ενυδρεια να σταματισουμε ολοι να αγοραζουμε ψαρια και να κλισουν και ολα τα pet shop.
δε νομιζεις οτι αναμεσα στο ασπρο και στο μαυρο υπαρχουν και απειρες αποχρωσεις του γκρι? ας μην ειμαστε ή το ενα ακρο ή το αλλο....
φιλικα ολα αυτα
-----------------------------------------------------------------------------
Οπως προαναφερω θα ηθελα να με βοηθισετε σχετικα με το: απο που μπορω να αποκτησω ενα φιλτρο sump σε τι τιμη και αν θα ηταν καταλληλο για 2000 λιτρα χωρις καποιο extra εξωτερικο φιλτρο.
Κωστα θα το φτοιαξεις ο ιδιος η' θα το αγορασεις απο καποιον κατασκευαστη;
Υπαρχει καποιος τυπος για να υπολογιζεις τα λιτρα του sump η' εμπειρικα κατελιξες σε αυτα τα λιτρα;
Ο κατασκευαστης που επελεξες ειναι αθηνα;
Τι τιμη σου εχει πει περιπου;
Πολυ ωραιο σχεδιο,θα παω να μετρισω να δω αν με παιρνει να γινει διπλα αν και εχω δει sump σε μεγαλες διαστασεις κατω απο το ενυδρειο με σωστη σχεδιαση στη βαση ωστε να ειναι αρκετα δυνατη να κρατησει το βαρος αλλα και με αρκετο χωρο για το sump αρκει να ξερω ποσα λιτρα και σε τι διαστασεις πρεπει να ειναι το sump.
Eχει να προτινεις καποιον που να κατασκευαζει sumps; σε λογικες τιμες στην Αθηνα;
Το μονο που ζητησα ηταν να μου πειτε σχετικα με τα sumps,αν πρεπει να βαλω sump αντι για 2 fx5 h 2 eheim pro 3 2280,τι διαστασεις χρειαζομαι sump,που μπορω να το προμηθευτω to sump και μια τιμη στο περιπου για να ξερω τι θα κανω...
Oλα τα post μου ειναι ερωτησεις σχετικα με τα sump ρωτανε πληροφοριες για τα sumps.
Και ολες οι απαντησεις ειναι σχετικα με το να μην παρω τα ηδη υπαρχοντα pangasius αντι για τα sumps,με μονη εξερεση εναν απο ολους που ισως ειναι ο μονος που καταλαβε τι ζηταω και τι ρωταω και με βοηθισε πραγματικα με το σχεδιο του για μια εναλακτικη λυση διπλα στο ενυδρειο αντι για κατω απο τη βαση.
Oλα τα post μου ειναι ερωτησεις σχετικα με τα sump ρωτανε πληροφοριες για τα sumps.
Και ολες οι απαντησεις ειναι σχετικα με το να μην παρω τα ηδη υπαρχοντα pangasius αντι για τα sumps,με μονη εξερεση εναν απο ολους που ισως ειναι ο μονος που καταλαβε τι ζηταω και τι ρωταω και με βοηθισε πραγματικα με το σχεδιο του για μια εναλακτικη λυση διπλα στο ενυδρειο αντι για κατω απο τη βαση.
Εκτος αυτου κανεις καποιες λαθος παραδοχες και πρεπει να τις επισημανουμε ωστε οσοι διαβαζουν αυτα που λες να μην βγαζουν λαθος συμπερασματα
Εκτος αυτου κανεις καποιες λαθος παραδοχες και πρεπει να τις επισημανουμε ωστε οσοι διαβαζουν αυτα που λες να μην βγαζουν λαθος συμπερασματα
Μoυ φενετε βλεπεις 1 δεντρακι να καιγετε και φωναζεις οτι καιγετε ολη η Ελλαδα.
Οντος 1 στις 100 ερωτησεις αναφερετε στα pangasius αλλα οι υπολοιπες 99 μιλανε καθαρα για τα sumps,οποτε το θεμα συζητησης ειναι τα pangasius h' ta sumps;
Φυγαμε λιγο απο το θεμα και ηρθαμε σε μια μικρη αντιπαραθεση που τουλαχιστον εγω δεν το βρισκω σωστο αν και απο φιλοζωος κατεληξα εγκληματιας, και θελω να ζητησω συγνωμη απο ολους.
Αν πραγματικα καποιος γνωριζει αρκετα καλα τα φιλτρα sumps παρακαλω να με ενημερωσει σχετικα με αυτα για το αν υπαρχει καποιος τυπος που υπολογιζει τα λιτρα του sump σε σχεση με τα λιτρα του ενυδρειου.
Αν υπαρχουν σωστοι κατασκευαστες sumps στην Αθηνα.
Σε τι τιμη φτανουν περιπου για 2000 λιτρα ενυδρειο.
- Exploding the fishkeeping myths :
Fish grow to the size of their tank.
This is one of the oldest and most dangerous myths. While it is true that some types will become stunted when kept in overcrowded conditions, most do not.
Oscars, Tinfoil barbs, Silver dollars and plecs are examples of species that don’t become stunted and they shouldn’t be purchased unless you have sufficient tank space.
Goldfish and Clown loaches are among very few ornamental fish species that do become stunted. But does stunting cause harm? That’s difficult to answer, but fish in overcrowded conditions are going to be more prone to diseases caused by poor water quality and pH instability, such as finrot and fungus.
Μεταφραση:
Εξερευνιση των μύθων στη διατηρηση των ψαριων :
Τα ψάρια αυξάνονται αναλογα το μέγεθος του ενυδρειου τους.
Αυτό είναι ένας από τους παλαιότερους και πιό επικίνδυνους μύθους. Ενώ είναι αλήθεια ότι παροτι μερικοί τύποι ψαριων θα μεινουν "νανοι" (stunted (http://en.wikipedia.org/wiki/Stunted_growth)) αν δεν τους δινεται ο απαραιτητος χωρος, δεν πρεπει να το κανετε.
Το Oscars, Tinfoil barbs, ασημένια δολάρια και plecs είναι παραδείγματα ειδών που δεν μενουν νανοι και δεν πρέπει να αγοραστούν εκτός αν έχετε ικανοποιητικων διαστασεων ενυδρειο.
Το Goldfish και ο clown loaches είναι μεταξύ των λίγων διακοσμητικών ειδών ψαριών που μενουν νανοι.
Αλλά αυτη η διακοπη της αναπτυξης προκαλεί ζημιά; Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, σιγουρα ομως τα ψάρια στα ενυδρεια με προβλημα χωρου, είναι περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα νερού και την αστάθεια pH, όπως το finrot και το fungus.
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=704
- Nine foot Giant pangasius catfish caught
.....A number of related species do sometimes appear in the aquarium trade, but none of them make sensible additions to the aquarium.
We would strongly advise avoiding Pangasius sanitwongsei and P. hypophthalmus (formerly sutchi) should you see them for sale, as they can reach around 2m/6'6" and 120cm/4' respectively.
Μεταφραση:
Πιαστηκε γιγαντιαίο γατόψαρο pangasius εννέα ποδιών.
..... Διάφορα παρομοια είδη μερικές φορές εμφανίζονται στο εμπόριο ενυδρείων, αλλά κανένα από αυτα δεν ειναι λογικές προσθήκες σε ενα ενυδρείο. Θα συμβουλεύαμε ιδιαιτέρως να αποφυγετε να αγορασετε το sanitwongsei Pangasius και το hypophthalmus (στο παρελθόν sutchi), αφου μπορούν να φτασουν σε τελικο μεγεθος γύρω στα 200 εκατοστα (δυο μετρα) και 120 εκατοστα (1,2 μετρα) αντίστοιχα.
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=661
- Seven fish best left in the wild
Pangasius catfish
Shark Catfish or Pangasius are sadly a common site in dealers tanks. Generally the species imported appear to be Pangasianodon hypophthalmus and Pangasius sanitwongsei - both usually sold as Iridescent sharks.
These fish are mass produced for the food industry - you may have seen “Vietnamese River Cobbler” fillets for sale at supermarkets - this is usually the same fish.
The babies seen in your local aquarium shop are just a profitable side line. There is a reason they are commercially farmed other than taste.
They are fast growing, large fish. When the fish are harvested for food they are probably less than a year old but already well over 30cm long.
Given that wild P. hypophthalmus have been recorded at over 1.3 metres and 44 kg and P. sanitwongsei 3 metres and 300 kg, you can see that there are probably few major public aquaria that can satisfactorily house these fish as adults, let alone hobbyists.
Add to this massive potential size the fact they are a fast swimming, nervous fish then it's little surprise most of the fish seen in aquaria have damaged noses and eyes from crashing into the aquarium glass.
Μεταφραση:
Επτά ψάρια που καλυτερα θα ηταν να αφήνονται στη φυση
Γατόψαρο Pangasius
Το Pangasius ή καρχαριοειδες γατόψαρο είναι δυστυχώς ενα κοινο θεαμα στα ενυδρεια των εμπόρων. Γενικά τα εισαγόμενα είδη που εμφανίζονται είναι τα hypophthalmus Pangasianodon και sanitwongsei Pangasius - και τα δύο πωλούνται συνήθως ως Iridescent sharks.
Αυτά τα ψάρια διατιθοντε μαζικα στη βιομηχανία τροφίμων - μπορεί να εχετε δει τα φιλετα « “Vietnamese River Cobbler” fillets» για πώληση στα σουπερ μαρκετ - αυτό είναι συνήθως το ίδιο ψάρι.
(σημ. μεταφ. : στην ελλαδα εχουμε τα Καλλιμανης Pangasius φιλετα (http://www.kallimanis.gr/web/pages.fds?page=125&langid=1))
Τα μωρά ψαρια που βλέπουμε στα τοπικα κατάστηματα ενυδρείων είναι ακριβώς ένα κερδοφόρο παραπλευρο εμποριο. Υπάρχει ένας λόγος που ανατρεφονται εμπορικά εκτός από την γευση. Είναι ταχέως αναπτυσσόμενα, μεγάλα ψάρια. Όταν τα ψάρια διατιθονται στο εμποριο ως τροφη, είναι πιθανώς νεοτερα από ενος χρονου αλλά ήδη πάνω από 30cm μηκος.
Δεδομένου ότι το άγριο hypophthalmus έχει καταγραφεί πάνω από 1.3 μέτρα και 44 κιλα και το sanitwongsei 3 μέτρα και 300 κιλα, μπορείτε να καταλαβετε ότι υπάρχουν πολυ λίγα δημόσια ενυδρεία που μπορούν ικανοποιητικά να στεγάσουν αυτά τα ψάρια ως ενηλίκα, πόσο μάλλον να το κανουν οι χομπυστες.
Προσθέστε σε αυτό το ογκώδες μέγεθος, το γεγονός οτι είναι γρηγοροι κολυμβητες και νευρικά ψάρια, ετσι λοιπον δεν ειναι μεγαλη η έκπληξη οτι τα περισσότερα από αυτα τα ψάρια που διατηρουνται σε ενυδρεία να εχουν κατεστραμενες μύτες και μάτια από τα χτυπηματα στα τζαμια των ενυδρείων.
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/blog.php?blogid=216
- Exploding the fishkeeping myths :
Fish grow to the size of their tank.
This is one of the oldest and most dangerous myths. While it is true that some types will become stunted when kept in overcrowded conditions, most do not.
Oscars, Tinfoil barbs, Silver dollars and plecs are examples of species that don’t become stunted and they shouldn’t be purchased unless you have sufficient tank space.
Goldfish and Clown loaches are among very few ornamental fish species that do become stunted. But does stunting cause harm? That’s difficult to answer, but fish in overcrowded conditions are going to be more prone to diseases caused by poor water quality and pH instability, such as finrot and fungus.
Μεταφραση:
Εξερευνιση των μύθων στη διατηρηση των ψαριων :
Τα ψάρια αυξάνονται αναλογα το μέγεθος του ενυδρειου τους.
Αυτό είναι ένας από τους παλαιότερους και πιό επικίνδυνους μύθους. Ενώ είναι αλήθεια ότι παροτι μερικοί τύποι ψαριων θα μεινουν "νανοι" (stunted (http://en.wikipedia.org/wiki/Stunted_growth)) αν δεν τους δινεται ο απαραιτητος χωρος, δεν πρεπει να το κανετε.
Το Oscars, Tinfoil barbs, ασημένια δολάρια και plecs είναι παραδείγματα ειδών που δεν μενουν νανοι και δεν πρέπει να αγοραστούν εκτός αν έχετε ικανοποιητικων διαστασεων ενυδρειο.
Το Goldfish και ο clown loaches είναι μεταξύ των λίγων διακοσμητικών ειδών ψαριών που μενουν νανοι.
Αλλά αυτη η διακοπη της αναπτυξης προκαλεί ζημιά; Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, σιγουρα ομως τα ψάρια στα ενυδρεια με προβλημα χωρου, είναι περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα νερού και την αστάθεια pH, όπως το finrot και το fungus.
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=704
- Nine foot Giant pangasius catfish caught
.....A number of related species do sometimes appear in the aquarium trade, but none of them make sensible additions to the aquarium.
We would strongly advise avoiding Pangasius sanitwongsei and P. hypophthalmus (formerly sutchi) should you see them for sale, as they can reach around 2m/6'6" and 120cm/4' respectively.
Μεταφραση:
Πιαστηκε γιγαντιαίο γατόψαρο pangasius εννέα ποδιών.
..... Διάφορα παρομοια είδη μερικές φορές εμφανίζονται στο εμπόριο ενυδρείων, αλλά κανένα από αυτα δεν ειναι λογικές προσθήκες σε ενα ενυδρείο. Θα συμβουλεύαμε ιδιαιτέρως να αποφυγετε να αγορασετε το sanitwongsei Pangasius και το hypophthalmus (στο παρελθόν sutchi), αφου μπορούν να φτασουν σε τελικο μεγεθος γύρω στα 200 εκατοστα (δυο μετρα) και 120 εκατοστα (1,2 μετρα) αντίστοιχα.
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/item.php?news=661
- Seven fish best left in the wild
Pangasius catfish
Shark Catfish or Pangasius are sadly a common site in dealers tanks. Generally the species imported appear to be Pangasianodon hypophthalmus and Pangasius sanitwongsei - both usually sold as Iridescent sharks.
These fish are mass produced for the food industry - you may have seen “Vietnamese River Cobbler” fillets for sale at supermarkets - this is usually the same fish.
The babies seen in your local aquarium shop are just a profitable side line. There is a reason they are commercially farmed other than taste.
They are fast growing, large fish. When the fish are harvested for food they are probably less than a year old but already well over 30cm long.
Given that wild P. hypophthalmus have been recorded at over 1.3 metres and 44 kg and P. sanitwongsei 3 metres and 300 kg, you can see that there are probably few major public aquaria that can satisfactorily house these fish as adults, let alone hobbyists.
Add to this massive potential size the fact they are a fast swimming, nervous fish then it's little surprise most of the fish seen in aquaria have damaged noses and eyes from crashing into the aquarium glass.
Μεταφραση:
Επτά ψάρια που καλυτερα θα ηταν να αφήνονται στη φυση
Γατόψαρο Pangasius
Το Pangasius ή καρχαριοειδες γατόψαρο είναι δυστυχώς ενα κοινο θεαμα στα ενυδρεια των εμπόρων. Γενικά τα εισαγόμενα είδη που εμφανίζονται είναι τα hypophthalmus Pangasianodon και sanitwongsei Pangasius - και τα δύο πωλούνται συνήθως ως Iridescent sharks.
Αυτά τα ψάρια διατιθοντε μαζικα στη βιομηχανία τροφίμων - μπορεί να εχετε δει τα φιλετα « “Vietnamese River Cobbler” fillets» για πώληση στα σουπερ μαρκετ - αυτό είναι συνήθως το ίδιο ψάρι.
(σημ. μεταφ. : στην ελλαδα εχουμε τα Καλλιμανης Pangasius φιλετα (http://www.kallimanis.gr/web/pages.fds?page=125&langid=1))
Τα μωρά ψαρια που βλέπουμε στα τοπικα κατάστηματα ενυδρείων είναι ακριβώς ένα κερδοφόρο παραπλευρο εμποριο. Υπάρχει ένας λόγος που ανατρεφονται εμπορικά εκτός από την γευση. Είναι ταχέως αναπτυσσόμενα, μεγάλα ψάρια. Όταν τα ψάρια διατιθονται στο εμποριο ως τροφη, είναι πιθανώς νεοτερα από ενος χρονου αλλά ήδη πάνω από 30cm μηκος.
Δεδομένου ότι το άγριο hypophthalmus έχει καταγραφεί πάνω από 1.3 μέτρα και 44 κιλα και το sanitwongsei 3 μέτρα και 300 κιλα, μπορείτε να καταλαβετε ότι υπάρχουν πολυ λίγα δημόσια ενυδρεία που μπορούν ικανοποιητικά να στεγάσουν αυτά τα ψάρια ως ενηλίκα, πόσο μάλλον να το κανουν οι χομπυστες.
Προσθέστε σε αυτό το ογκώδες μέγεθος, το γεγονός οτι είναι γρηγοροι κολυμβητες και νευρικά ψάρια, ετσι λοιπον δεν ειναι μεγαλη η έκπληξη οτι τα περισσότερα από αυτα τα ψάρια που διατηρουνται σε ενυδρεία να εχουν κατεστραμενες μύτες και μάτια από τα χτυπηματα στα τζαμια των ενυδρείων.
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/blog.php?blogid=216
Σε ευχαριστω πολυ φιλε μου,αλλα θα με βοηθουσες περισοτερο αν ολο αυτο το κατεβατο μιλουσε για τα φιλτρα sump και απαντουσε στις ερωτησεις μου...
αν καταλαβες αυτο λαθος καταλαβες βαρεθηκα δεν ξανα ποσταρω...
Φιλε μου σε ευχαριστω πολυ για τις ευχες σου,αν γνωριζεις κατι για τα φιλτρα sump και μπορεις να με βοηθισεις καλως,αλλιος ασε αυτους που ξερουν να μπορεσουν να με βοηθισουν...
Ακομα και αν οπως το λες,το ψαρι καποια στιγμη να ψωφισει,τουλαχιστον θα του εχω δωσει μια παραταση ζωης 8-10 χρονων,απο το να εμενε στο petshop στα 40 λιτρα h' να ζουσε για 1 χρονο σε 50-100 λιτρα καποιου αλλου...
Σε ευχαριστω πολυ φιλε μου,αλλα θα με βοηθουσες περισοτερο αν ολο αυτο το κατεβατο μιλουσε για τα φιλτρα sump και απαντουσε στις ερωτησεις μου...
Αν δεν καταλαβες, εμμεσα σου δινω απαντηση οτι το σωστο φιλτραρισμα του νερου για τα pangasius γινεται εδω : mekong :D
(http://blogs.bootsnall.com/borderlines/archives/images/view_of_mekong_from_lp.JPG)Ειναι δικαιωμα σου φυσικα (μεχρι να ιδρυθει αστυνομια ζωων και στην ελλαδα) να κανεις οτι θελεις στα ψαρια.
Δυσκολα θα βρεις βοηθεια ομως, εχωντας προδωσει τους σκοπους σου. ;)
... Ακομα και αν οπως το λες,το ψαρι καποια στιγμη να ψωφισει,τουλαχιστον θα του εχω δωσει μια παραταση ζωης 8-10 χρονων,απο το να εμενε στο petshop στα 40 λιτρα h' να ζουσε για 1 χρονο σε 50-100 λιτρα καποιου αλλου...
:D:D:D
Ειναι μεγαλο καλο αυτο που κανεις.
Δινεις στο ψαρι μερικα χρονια ακομα ταλαιπωριας, αδειαζεις μια θεση σε ενα ενυδρειο πετσοπαδικου για να ερθει το επομενο δυστυχο Pangasius και ταυτοχρονα ζουν και μερικες οικογενειες απο τα εσοδα του εμποριου αυτου :smt033
Με το να γινεσαι εριστικος και να με ειρονεβεσαι δεν νομιζω οτι με βοηθας για το προβλημα μου αλλα ουτε και να απαντας στα ερωτηματα μου.
Ο λογος που μπηκα σε αυτο το forum ειναι γιατι μετα απο τοσες αναγνωσεις στα θεματα, καταλαβα οτι υπαρχουν ανθρωποι μεσα με πολλες γνωσεις στο αντικειμενο, και βοηθανε στις διαφορες αμφιβολιες επιλογων τον μελων του.
Οκ λοιπον ξεχναμε τα pangasius.
Θελω να κανω ενα ενυδρειο 2000 λιτρων και ανω σε διαστασεις το λιγοτερο 200χ100χ100 εχοντας το χορο ακομα και για 350χ150χ150 και θα βαλω μεσα κατσαριδες με μασκες και βατραχοπεδιλα μπορεις να με βοηθισεις σχετικα με τα φιλτρα sump oσον αφορα τη κατασκευη-αγορα,υλοποιηση και τοποθετιση για τα αντιστοιχα λιτρα και διαστασεις;
Aν οχι σε παρακαλω σταματα τη ειρωνια και ασε καποιον που εχει τη γνωση και τη εμπειρια να με βοηθισει.
Με το να γινεσαι εριστικος και να με ειρονεβεσαι δεν νομιζω οτι με βοηθας για το προβλημα μου αλλα ουτε και να απαντας στα ερωτηματα μου.
Ο λογος που μπηκα σε αυτο το forum ειναι γιατι μετα απο τοσες αναγνωσεις στα θεματα, καταλαβα οτι υπαρχουν ανθρωποι μεσα με πολλες γνωσεις στο αντικειμενο, και βοηθανε στις διαφορες αμφιβολιες επιλογων τον μελων του.
Οκ λοιπον ξεχναμε τα pangasius......
Απαντω με το ιδιο "ανεμελο" υφος που χρησιμοποιεις στο οτι το θεμα του ποστ που ανοιξες ειναι το φιλτρο και οχι "η ψαρουκλα" που προκειται να "φιλοξενησεις" για να κανεις εντυπωση.:cool:
Ενας οργανισμος αν ειναι υγιεστατος και δεν εχει μια γενετικη ανομαλια στο DNA ειναι αδυνατον να εχει τετοια ανομαλια.Απλα καθε ζωντανος οργανισμος που ειναι σε κατοτερα σταδια αναπτηξης απο τον ανθρωπο εχει την δυνατοτητα να συμβιβαζετε με το περιβαλον σε λογικα πλαισια παντα.
Δεν θα δουμε ποτε gapi 1 μετρο ουτε pangasius 10cm...
Ψαξε πιο εκτενως τις αιτιες νανισμου ακομα και στα "κατοτερα σταδια αναπτηξης απο τον ανθρωπο" ειδη, οπως λες.
Δες και μια λιστα αιτιων για νανισμο
http://www.wrongdiagnosis.com/d/dwarfism/causes.htm#whatcauses
• Νανισμός Για τα φυτά : Το αισθητά χαμηλό ανάστημα ζωικού και φυτικού οργανισμού. Ο νανισμός στα ζώα και στο άνθρωπο οφείλεται στη διαταραχή της λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων. Στα φυτά, ο νανισμός δεν αποτελεί, όπως φαίνεται ασθένεια αλλά ωφέλιμη αντίδραση στην επίδραση των δυσμενών εξωτερικών παραγόντων, με σκοπό τη διατήρηση του είδους, γιατί η καθολική μείωση των διαστάσεων επιτρέπει το γρήγορο τερματισμό όλου του κύκλου της ανάπτυξης του φυτού και δίνει έστω και ελάχιστους σπόρους.
Για τον άνθρωπο : Το αισθητά χαμηλό ανάστημα. Η πιο συχνή αιτία νανισμού είναι η διαταραχή των αδένων έσω έκκρισης. Συμβατικά όλα τα είδη νανισμού χωρίζονται σε δύο ομάδες : συμμετρικός και ασύμμετρος νανισμός. Στην πρώτη ομάδα (συμμετρικός) υπάγονται, ο υποφυσικός νανισμό, ο θυρεογενής και ο υποπλαστικός ή παιδιστικός νανισμό. Στη δεύτερη ομάδα του ασύμμετρου νανισμού υπάγονται, ο ραχιτικός νανισμός, ο νανισμός από χονδροδυστροφία και ο νανισμός από συστηματικά νοσήματα των οστών.
.....
Οταν λεμε οτι σταματαει η αναπτηξη σταματα σε ολα μελη του σωματος δεν γινετε να μεγαλωσουν τα οργανα και να μεινει μικρο το σωμα......
Kοιτα κι αυτην την ιατρικη μελετη για τι ειδους επιπλοκες μπορει να εχει ο νανισμος.
πηγη http://www.mayoclinic.com/health/dwarfism/DS01012/DSECTION=complications
Μεταφραση :
- Επιπλοκές του νανισμου
Από Mayo Clinic staff
Οι σχετικες με τον νανισμο επιπλοκές μπορούν να ποικίλουν πολύ, αλλά μερικές επιπλοκές είναι κοινές μεταξύ καποιων καταστασεων.
Ασύμμετρος νανισμός
Τα κοινα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και των άκρων στις περισσότερες μορφές ασύμμετρου νανισμού οδηγούν σε μερικά κοινά προβλήματα:
* Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη μηχανικων δεξιοτήτων, όπως να σηκωνεσαι ορθιος, το σύρσιμο και το περπάτημα
* Συχνές μολύνσεις αυτιών (μέσα οτιτιδα) και κίνδυνος απώλειας ακοής
* Στραβωμα των ποδιών (genu varum)
* Δυσκολία στην αναπνοη κατά τη διάρκεια του ύπνου (sleep apnea)
* Πίεση στο νωτιαίο μυελό στη βάση του κρανίου
* Στριμμένα, συσσωρευμένα δόντια
* Προοδευτικη σοβαρη Κυφωση (kyphoscoliosis) ή Λορδωση (lordosis) της πλάτης
* Στην ενηλικίωση, στένεμα του καναλιού στη χαμηλότερη σπονδυλική στήλη (lumbosacral spinal stenosis), με συνέπεια την πίεση στο νωτιαίο μυελό και τον επόμενο πόνο ή το μούδιασμα στα πόδια
* Αρθρίτιδα στην ενηλικίωση
* Αυξηση βάρους που μπορεί περαιτέρω να περιπλέξει τα προβλήματα με τις ενώσεις και τη σπονδυλική στήλη και να ασκησει πίεση στα νεύρα.
Συμμετρικός νανισμός
* Με τις διαταραχες που προκαλούν συμμετρικό νανισμό, τα προβλήματα στο συνολικη αναπτυξη συχνά οδηγουν σε επιπλοκές με άλλα υποαναπτυγμένα εσωτερικα όργανα. Παραδείγματος χάριν, τα προβλήματα νεφρών ή καρδιας (συχνά παρόντα στο σύνδρομο Turner) μπορούν να έχουν μια σημαντική επίδραση στη γενική υγεία ενός παιδιού.
* Η απουσία σεξουαλικής ωρίμανσης που συνδέεται με την ανεπάρκεια ορμονών αναπτυξης ή με το σύνδρομο Turner, έχει επιπτώσεις όχι μόνο στη φυσική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική ενταξη του ατομου.
Εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες με το συμμετρικό νανισμό μπορούν να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η γεννα με Καισαρικη τομη είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη επειδή το μέγεθος και η μορφή της λεκάνης δεν επιτρέπουν την φυσιολογικη γεννα.
Δημόσιες αντιλήψεις
Οι άνθρωποι με κανονικο ύψους, συχνά παρερμηνευουν διάφορα για τους ανθρώπους με νανισμό. Πολλοί λανθασμένα, θεωρούν ότι οι άνθρωποι με το νανισμό έχουν περιορίσμενες διανοητικές δυνατότητες ή τις διαταραχές προσωπικότητας. Κρίνοντας την ωριμότητα από το ύψος παρά απο την ηλικια, μερικοί άνθρωποι μεταχειριζονται τους ανθρώπους με νανισμό ως παιδιά.
Υπάρχει επίσης μια μακρα ιστορία για τους ανθρώπους με νανισμό που μεταχειριστηκαν ως ψυχαγωγικο θεάμα. Και η απεικόνιση των ανθρώπων με νανισμό στο σύγχρονο κινηματογράφο προσφεύγει συχνά σε στερεότυπα.
Τα παιδιά με νανισμό είναι ιδιαίτερα ευαλλωτα για πείραγμα και εμπαιγμό από τους συμμαθητές τους. Επειδή ο νανισμός είναι σχετικά ασυνήθιστος, τα παιδιά μπορούν να αισθανθούν απομονωμένα από τους συνομήλικους τους.
ΥΓ Για σενα τα βαζω τα λινκ και μεταφραζω τις πληροφοριες, οι πιο πολλοι ξερουν τι γινεται.
Μη τα προσπερνας και απλως μενεις στην αντιπαραθεση, διαβασε λιγο.;)
Ρε φιλε πραγματικα δεν παιζεσε,εχεις πει 1002 πραγματα εκτος απο αυτο που ζηταω να μαθω.
Και συνεχιζεις να μου λες πραγματα για να με προκαλεσεις και να μου σπασεις τα νευρα.
Πες μου : "ξερεις κατι,δεν εχω ιδεα απο sump φιλτρα και το μονο που κανω ειναι να μπαινω στα topic των αλλων και να τους σπαω τα νευρα φευγοντας εκτος θεματος και απροσανατολιζοντας και τους αλλους αναγνωστες που ισως μπορουν να μοιραστουν τη γνωση τους"
Επισης θελω να προσθεσω οτι σε καμια περιπτωση δεν μπηκα στο forum για να εντιποσιασω κανεναν,μπηκα για να μαθω περισοτερα για τα φιλτρα sump απο αθρωπους που εχουν γνωση στο θεμα και οχι απο spammers που η μονη γνωση που εχουν ειναι ενα google και ενα copy paste.
Ρε φιλε πραγματικα δεν παιζεσε,εχεις πει 1002 πραγματα εκτος απο αυτο που ζηταω να μαθω....εσυ ξερεις τι ζητας να μαθεις?...δες παρακατω τι ζητας ;)
Και συνεχιζεις να μου λες πραγματα για να με προκαλεσεις και να μου σπασεις τα νευρα.
Πες μου : "ξερεις κατι,δεν εχω ιδεα απο sump φιλτρα και το μονο που κανω ειναι να μπαινω στα topic των αλλων και να τους σπαω τα νευρα φευγοντας εκτος θεματος και απροσανατολιζοντας και τους αλλους αναγνωστες που ισως μπορουν να μοιραστουν τη γνωση τους"
....καλα ειναι να ηρεμησουν λιγο τα πνευματα...
...μονος σου ζητας να μαθεις στο αρχικο σου ποστ
...Μπορει να υποστιριξει μονο του ενα φιλτρο sump 2000 λιτρα;και ποιο ειναι το κοστος του περιπου;
Eσεις τι γνωμη εχετε για αυτα τα ψαρια σε ενα ενυδρειο 2000λιτρων? ...γιατι λοιπον σου "σπαει τα νευρα?"
....καλα ειναι να ηρεμησουν λιγο τα πνευματα...
...μονος σου ζητας να μαθεις στο αρχικο σου ποστ
...γιατι λοιπον σου "σπαει τα νευρα?"
Av διαβασες ολο το topic και οχι μονο την αρχη και το τελος,εχω ρωτησει για τα sumps σε ολα τα reply αλλα απαντηση καμια...
Εχω αρχισει να ανησηχω,νομιζα οτι με το που το δουν,αυτοι που ξερουν θα απαντησουν και θα με βοηθισουν αλλα μεχρι τωρα εχουν απαντησει ολοι αυτοι που δεν ξερουν...
Av διαβασες ολο το topic και οχι μονο την αρχη και το τελος,εχω ρωτησει για τα sumps σε ολα τα reply αλλα απαντηση καμια...
Εχω αρχισει να ανησηχω,νομιζα οτι με το που το δουν,αυτοι που ξερουν θα απαντησουν και θα με βοηθισουν αλλα μεχρι τωρα εχουν απαντησει ολοι αυτοι που δεν ξερουν...
...επειδη το διαβασα για αυτο και σου εγραψα.;)
Στις δυο ερωτησεις λοιπον που εκανες αρχικα σου απαντηθηκαν και οι δυο,ειτε λιγο ειτε πολυ με την δευτερη λογω ευαισθησιας του φορουμ σε συγκεκριμενα θεματα να "υπερεχει".Για το sump θα μαθεις περισσοτερα αν κανεις και λιγο υπομονη,αλλωστε ειναι καλοκαιρι,ο κοσμος λειπει στις παραλιες κ.λ.π.,δεν ειναι ολοι μ'ενα pc μπροστα.:cool:
...επειδη το διαβασα για αυτο και σου εγραψα.;)
Στις δυο ερωτησεις λοιπον που εκανες αρχικα σου απαντηθηκαν και οι δυο,ειτε λιγο ειτε πολυ με την δευτερη λογω ευαισθησιας του φορουμ σε συγκεκριμενα θεματα να "υπερεχει".Για το sump θα μαθεις περισσοτερα αν κανεις και λιγο υπομονη,αλλωστε ειναι καλοκαιρι,ο κοσμος λειπει στις παραλιες κ.λ.π.,δεν ειναι ολοι μ'ενα pc μπροστα.:cool:
Σιγουρα ειναι καλοκαιρι και οι περισοτεροι λειπουν αλλα οι χρηστες που διαβασαν το θεμα ειναι πανω απο 50.
1 μονο απαντησε σχετικα με τα φιλτρα sump και 2-3 spamarane.
Τελος παντον αν καποιος γνωριζει κατι σχετικα με τα sump ας μου στειλει ενα pm.
Εγω ξερω και δεν σου λεω και δεν σου στελνω ουτε ΠΜ.:D
Θα συνεχισω να "σπαμαρω" (οπως κι αλλα 2300+ ποστ-σπαμ που εχω κανει), με μεταφρασεις κειμενων και οχι copy-paste.:cool:
Γιατι δεν ρωτας πως φτιαχνεται το σαμπ τους φιλους σου που εχουν χρονια τετοια ψαρια και το bowling που εχει ενυδρειο και ξερει.
Αν δεν πραττω σωστα, ξερει το φορουμ τι πρεπει να κανει.
Αυτο ειναι το πρωτο σου ποστ, με κοκκινο ειναι οι αναφορες για το ψαρι, με πρασινο οι αναφορες για το σαμπ.
...αμα σου λεω εγω πως εισαι ξερολας! :P ..διαβασε κανενα post σε σχετικο θεμα εχει οτι πληροφορειες θες ...ακομα και για σαμπ ..αλλα εσυ μπορει να μην τις χρειαστεις αφου και αυτες θα τις εχεις στο μυαλο σου ;)
Εγω ξερω και δεν σου λεω και δεν σου στελνω ουτε ΠΜ.:D
Θα συνεχισω να "σπαμαρω" (οπως κι αλλα 2300+ ποστ-σπαμ που εχω κανει), με μεταφρασεις κειμενων και οχι copy-paste.:cool:
Γιατι δεν ρωτας πως φτιαχνεται το σαμπ τους φιλους σου που εχουν χρονια τετοια ψαρια και το bowling που εχει ενυδρειο και ξερει.
Αν δεν πραττω σωστα, ξερει το φορουμ τι πρεπει να κανει.
Αυτο ειναι το πρωτο σου ποστ, με κοκκινο ειναι οι αναφορες για το ψαρι, με πρασινο οι αναφορες για το σαμπ.
Oκ καταλαβα,προφανος εχεις καποιο κολημα με τα pangasius και βρηκες ευκαιρια και αφορμη να το παιξεις υπερασπιστης της φυσης,ξεχνοντας οτι τα ψαρια που ασχολεισαι εσυ (μονομαχους) εχουν περασει πολυ περισοτερες κακουχιες απο τα pet shops,γιατι δεν νομιζω να ζουν στη φυση σε πλαστικα ποτηρακια του super market.Εγω ξαφνικα εγινα εγκληματιας που θα βαλω ενα pangasius απο τα 40 λιτρα του pet shop στα 2000-8000λιτρα ενω εσυ που πηρες τον μονομαχο απο το ποτηρακι και τον εβαλες στα 50 λιτρα αντικατεστησες πιστα τη φυση.
Οι φιλοι μου που λες εχουν αφρικανες και κανουν αναπαραγωγες εδω και πολλα χρονια.
To bowling εχει πληρωσει καποια εταιρια για υποστηριξη και περιποιηση μιας και εχει πανω απο 30 ενυδρεια μεσα στο μαγαζι.
Το οτι αναφερω τη γνωμη μου και τη προσωπικη μου πειρα πανω σε αυτο το γατοψαρο δεν μου απαγορευει να ειμαι μελος σε ενα forum και να εχω αποψη,oi γνωμες ειναι σαν τις "υφαλοτρυπιδες"(για να το πω πιο κοσμια μην φαμε και λογοκρισια) ο καθε ενας εχει απο μια.
Μην κανουμε τα ευκολα δυσκολα,οποιοσδιποτε νοημων ανθρωπος αν διαβαζε θα καταλαβαινε οτι δεν εχω αποριες για τα pangasius αλλα για τα sump.
Σε πληροφορω επισης οτι δεν ειμαι και τοσο βαθια νυχτομενος για τα sumps απλα ηθελα να παρω και μια 2η γνωμη απο το forum.
Εχω διαβασει τουλαχιστον 30 sites εχω δει τουλαχιστον 20 video για το πως δουλεβουν και πως μπορεις να τα φτοιαξεις ευκολα και γρηγορα με χαμηλο κοστος,αλλα για να απαντησω και στον krisos,οχι δεν το επαιξα ξερολας μπηκα εδω και ζητησα βοηθεια σαν να μην τα εχω δει καν πως λειτουργουν και πως φτοιαχνοντε.
Καλο ειναι παντα να το ψαχνεις οσο περισοτερο γινετε και να παιρνεις οσο περισοτερες πληροφοριες γινετε πριν κανεις κατι,και ετσι εκανα.
η προσωπικη αντιπαραθεση δεν οδηγει πουθενα...
ειναι λογικο σε ενα φορουμ ενυδρειοφιλων να υπαρχουν καποιες "ευαισθησιες"....ειδικα σε ορισμενα ειδη που οπως και να το κανουμε δεν κανουν για ενυδρεια. ακουσες μια αλλη γνωμη ..ας γινει σεβαστη και ας παμε παρακατω....γιατι οπως και να γινει το θεμα "παγκασιους"..ειναι χαμενο παιχνιδι.
υ.γ.οι μονομαχοι ζουν ανετα σε ενυδρεια χομπιστων και τα πετ που τους βασανιζουν ειναι αλλου παπα ευαγγελιο-δε γινεται συγκριση-εξαλλου σαν χομπιστες και προς αυτη την κατευθυνση κινουμαστε...συμβουλευουμε τα πετσοπ να μη τους κρατανε σε ποτηρια κι επιλεγουμε να αγοραζουμε απο εκει που τους εχουν σε ενυδρεια...τουλαχιστον προσπαθουμε για το καλυτερο.
απο εκει και περα ειπωθηκαν και απο τις 2 πλευρες οι γνωμες....δε χρειαζεται περαιτερω αναλυση νομιζω....συνεχιστε με το θεμα του σαμπ...αν ο φιλος δεν αλλαζει γνωμη για τα ψαρια κανεις δε μπορει να του το επιβαλλει..φυσικα ομως μπορει ο καθενας να πει τη γνωμη του
Εγω οπως σας ειπα και πιο πανω αποφασισα να μπω στο forum για να ακουσω και τη γνωμη των αλλων για το θεμα του φιλτρου σε μεγαλα ενυδρεια,δεν μπηκα για να ερθω σε αντιπαραθεση με κανεναν.
Οκ ολες οι αποριες λυθηκαν και ισως συντομα να επικοινωνισω με τον παρακατω ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ στα sumps για τη κατασκευη μου.
Αν καποιος εχει τις ιδιες αποριες με εμενα και περιμενει ματαια μια απαντηση χωρις υποδιξεις και spam, για να λυσει και τις δικες του αποριες μπορει να επισκευτει το παρακατω link:
http://www.dreamwaters.gr/sump.html
Αν καποιος εχει τις ιδιες αποριες με εμενα και περιμενει ματαια μια απαντηση χωρις υποδιξεις και spam,
μη το συνεχιζεις....μερικες χιλιαδες χρηστων δε νομιζω οτι περιμενουν ματαια και συνεχιζουν να μπαινουν στο φορουμ..ουτε οι ευχαριστιες στα υπολοιπα μελη υποδηλωνουν αυτο που λες...
βρηκες μια λυση οκ....αλλη η δουλεια του φορουμ και αλλη του φιλτατου επαγγελματια...
πικραθηκες απο τις παρατηρησεις στην επιλογη των ψαριων...σκεψου αν υπαρχει καποιο δικιο που σου τις κανανε (εφοσον το ζητησες και ο ιδιος) και σε παρακαλω μη το συνεχιζεις με ειρωνικο υφος..
POURITANOS
10-08-09, 16:17
Ένα φόρουμ είναι για να απαντάει σε ερωτήσεις και όχι να κάνει σεμινάριο σε κάποιων που θέλει για χψ λογούς να βάλει ένα ψαρί που ενδεχόμενος είναι λάθος. (αν κάποιος επιμένει να κάνει λάθος απλά των αφήνεις να το κάνει)
Δεν είμαστε φιλοζωική οργάνωση εδώ ούτε προσπαθούμε να επιβάλουμε την γνώμη μας η τα δικά μας πιστεύω.
Από την στιγμή που ζήτησε το μέλος να σταματήσει το κράξιμο έπρεπε να το σεβαστούμε.
Όλα τα είδη που φιλοξενούνται σε ενυδρεία πάσχουν από νανισμό η ατροφία στα πτερύγια πλεύσεις τους. (οι σοβαρή χομπιστες είναι ελάχιστοι,
δύστυχος λίγοι το αντιλαμβανόμαστε)
Όλοι μας ξέρουμε ότι το ότι έχουμε ψαριά στην κατοχή μας εξυπηρετεί μονό εμάς και τα γουστα μας.
Όλοι έχουν για σημαία τα
Παγασιους
Οσκαρ
Παπαγαλοψαρα.
Κοι.
Όλα τα αλλά που είναι δεσμευμένα σε λίγα λίτρα δεν μιλάει ποτε σχεδόν κανείς.
Καλό θα ήταν να δούμε όλοι μερικά βίντεο από τους βιοτόπους των ψαριών που φιλοξενούμε και μετά ας τολμήσουμε ας μιλήσουμε για λίτρα.
Είδα πρόσφατα ένα βίντεο με ψαράκια σκαλάρια που ο νανισμός και το πρόβλημα στην κίνηση ήταν εμφανέστατα. (συμφωνά με το μέγεθος τους είχαν πέραση είδη την βασική φάση για σωστή αναπτύξει).
Έχει χαθεί το νόημα του ενυδρείου του χόμπι και έχουμε γεμίσει με φανατικούς.
Για οποίων θέλει μια πραγματική αλήθεια:D
Αν δεν αγόραζε κανείς ψαριά δεν θα υπέφερε κανένα ψαράκι μέσα σε ενυδρειακια.
Αν τα αγαπάτε πραγματικά και σας πιάνει πόνος γι αυτά απλά σπαστέ τα ενυδρεία σας.
Αλλιώς σταματήστε να κρύβετε την καμπούρα σας και να βλέπετε μονό των άλλων.
Όσοι φιλοξενούμε –αιχμαλωτίζουμε ψαριά το κάνουμε γιατί έτσι γουστάρουμε.
Δε προσφέρουμε τίποτα στην φύση η στα είδη που μαζεύουμε
(εξαιρούνε οι χομπιστες που είναι σε άλλο επίπεδο και έρχονται σε συνεργασία με οργανισμούς ώστε να βοηθήσουν απειλούμενα είδη με σκοπό κάποιας στιγμής επανεντάξεις των ψαριών ξανά στην φύση)
Ένα λινκ που περιέχει μερικά καταστήματα ίσως τηλεφωνικά να μπορέσουν να σε εξυπηρετήσουν.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=17172
Παιδια συνεχιζετε να μιλατε για τα pangasius και οχι για τα sumps....
Eλεος πια,τα ψαρια ειναι ηδη στο ενυδρειο εδω και 5-6 μηνες οποτε η δικιολογια της δηθεν αποτροπης αγορας τους δεν εφσταθει.
Σιγουρα ενα forum φτοιαχνετε για να ανταλαζουν αποψεις οι χρηστες και να κανουν διαλογο στα θεματα που τους απασχολουν.
Αλλα οταν προσπαθεις να μαθεις κατι που το θεωρεις πολυ συμαντικο δεν μπορει ο καθε ενας που μπαινει και διαβαζει το topic να κραζει και να προκαλει τον αλλο,που στο κατω κατω ειναι επιλογη του καθε ενος το ενυδρειο και τα ψαρια του.
Εγω προσπαθισα να κανω ενα προλογο μιας και ηταν το πρωτο μου post σαν νεο μελος,και ανεφερα τα ψαρια οχι φυσικα σαν επειδηξη αλλα για τον εναν και μονο λογο οτι ηθελα να αποφυγω τις ερωτησεις για το: ποια πως γιατι.
Hθελα να λυσω τις αποριες μου σχετικα με τα φιλτρα sumps και για το αν ειναι το ιδανικοτερο-καλυτερο για μεγαλα ενυδρεια.
Αντι λοιπον να ακουσω ενα καλος ηρθες στη παρεα μας-μην ανησυχεις πολλοι γνωριζουν και θα σε βοηθισουν-ριξε μια ματια σε αυτα τα links κτλ κτλ κτλ
Ειχα μια αντιμετοπιση ψυχρη-ειρωνικη-επιθετικη.
Ένα φόρουμ είναι για να απαντάει σε ερωτήσεις δεν ειναι κανεις υποχρεωμενος να απανταει!! Απλα γινεται συζητηση και ανταλλαγη εμπειριων και διαλογος σε αυτο που ολοι (?) εδω αγαπαμε και όχι να κάνει σεμινάριο σε κάποιων που θέλει για χψ λογούς να βάλει ένα ψαρί που ενδεχόμενος είναι λάθος. ο καθενας ειναι ελευθερος να πει τη γνωμη του! Ευτυχως η "κοινη γνωμη" συμβαδιζει με τη "κοινη λογικη" (αν κάποιος επιμένει να κάνει λάθος απλά των αφήνεις να το κάνει) στο εχω ξαναγραψει ... το ασε με να κανω λαθος ... ειναι τραγουδι του Παπακωνσταντινου ...
Δεν είμαστε φιλοζωική οργάνωση εδώ ούτε προσπαθούμε να επιβάλουμε την γνώμη μας η τα δικά μας πιστεύω. κανεις δεν επιβαλει σε κανενα τιποτα ... Σκεψου το ομως αντιθετα ... ισως καποιος μου επιβαλλει να βοηθησω καποιον που θελει να κανει κατι για λαθος λογους! Δεν ειναι φιλοζωικη οργανωση αλλα οι περισσοτεροι αγαπανε τα ψαρια τους!
Από την στιγμή που ζήτησε το μέλος να σταματήσει το κράξιμο έπρεπε να το σεβαστούμε. εσυ το σεβαστηκες το ειδαμε ... αλλα δεν προκειτε για κραξιμο! Επιμενει να παρει απαντηση κατι που δεν προκειται .. για τους γνωστους λογους!
Όλα τα είδη που φιλοξενούνται σε ενυδρεία πάσχουν από νανισμό η ατροφία στα πτερύγια πλεύσεις τους. (οι σοβαρή χομπιστες είναι ελάχιστοι,
δύστυχος λίγοι το αντιλαμβανόμαστε) Δεν νομιζω οτι καταλαβαινω τι θες να πεις!! Ολα? νανισμο? ατροφια? καπου εχεις χασει τη μπαλα!
Όλοι μας ξέρουμε ότι το ότι έχουμε ψαριά στην κατοχή μας εξυπηρετεί μονό εμάς και τα γουστα μας. Αν εξυπηρετει τα γουστα σου τοτε εσυ γιατι να μην εξυπηρετεις τα δικα τους??
Όλοι έχουν για σημαία τα
Παγασιους
Οσκαρ
Παπαγαλοψαρα.
Κοι. και καλα κανουν ... δικιο εχουν ... ποιο ειναι το προβλημα?
Όλα τα αλλά που είναι δεσμευμένα σε λίγα λίτρα δεν μιλάει ποτε σχεδόν κανείς. για αυτο το λογο προσπαθουμε οσο γινεται περισσοτερα λιτρα! Αλλα πρεπει να προσεχουμε ειδικα στα ψαρια που γινονται τεραστια!
Καλό θα ήταν να δούμε όλοι μερικά βίντεο από τους βιοτόπους των ψαριών που φιλοξενούμε και μετά ας τολμήσουμε ας μιλήσουμε για λίτρα. Να δεις τις βιοτοπικες καταδυσεις!!
Είδα πρόσφατα ένα βίντεο με ψαράκια σκαλάρια που ο νανισμός και το πρόβλημα στην κίνηση ήταν εμφανέστατα. (συμφωνά με το μέγεθος τους είχαν πέραση είδη την βασική φάση για σωστή αναπτύξει). δεν καταλάβαινω αλλα οκ!
Έχει χαθεί το νόημα του ενυδρείου του χόμπι και έχουμε γεμίσει με φανατικούς. φανατικοι αυτοι που αγαπουν τα ψαρια τους? Δε παμε καλα!!
Για οποίωνθέλει μια πραγματική αλήθεια:D
Αν δεν αγόραζε κανείς ψαριά δεν θα υπέφερε κανένα ψαράκι μέσα σε ενυδρειακια. Ξερω μερικα ψαρακια που δεν υποφερουν!!
Αν τα αγαπάτε πραγματικά και σας πιάνει πόνος γι αυτά απλά σπαστέ τα ενυδρεία σας. Αυτο σημαινει οτι εσυ δεν τα αγαπας??:confused: Η δεν εχεις ενυδρειο??
Αλλιώς σταματήστε να κρύβετε την καμπούρα σας και να βλέπετε μονό των άλλων. Αυτο που κολλαει τωρα? Και εγω ειχα παγκασιους και καταλαβα το λαθος μου οταν μεγαλωσαν ... Αν καποιος μου ελεγε την πραγματικοτητα τοτε ... θα τους ειχα επιστρεψει και δεν θα επεμενα να τους μεγαλωσω λιγο ακομα ... και μετα ... που θα τους εδινα???
Όσοι φιλοξενούμε –αιχμαλωτίζουμε ψαριά το κάνουμε γιατί έτσι γουστάρουμε. και πρεπει να τους δινουμε οτι καλυτερο μπορουμε!!
(εξαιρούνε οι χομπιστες που είναι σε άλλο επίπεδο και έρχονται σε συνεργασία με οργανισμούς ώστε να βοηθήσουν απειλούμενα είδη με σκοπό κάποιας στιγμής επανεντάξεις των ψαριών ξανά στην φύση)
και επισης εκεινοι που εχουν ειδη που εχουν εξαφανιστει η ειναι στο χειλος της εξαφανισης!!
Ένα λινκ που περιέχει μερικά καταστήματα ίσως τηλεφωνικά να μπορέσουν να σε εξυπηρετήσουν.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=17172
Θα μπορουσες να απαντησεις με τη τελευταια γραμμη και μονο! Χωρις να πλατιασεις σε κατι που ειναι ασκοπο. Οπως λες Ένα φόρουμ είναι για να απαντάει σε ερωτήσεις αρα καντο ... και μη με αναγκαζεις να σου απαντησω!!
Παιδια συνεχιζετε να μιλατε για τα pangasius και οχι για τα sumps.... Επιμενεις .... αφου βλεπεις δεν .... τι να πω?
Eλεος πια,τα ψαρια ειναι ηδη στο ενυδρειο εδω και 5-6 μηνες οποτε η δικιολογια της δηθεν αποτροπης αγορας τους δεν εφσταθει.
Σιγουρα ενα forum φτοιαχνετε για να ανταλαζουν αποψεις οι χρηστες και να κανουν διαλογο στα θεματα που τους απασχολουν. ΣΩΣΤΑΑΑ!!!!
Αλλα οταν προσπαθεις να μαθεις κατι που το θεωρεις πολυ συμαντικο δεν μπορει ο καθε ενας που μπαινει και διαβαζει το topic να κραζει και να προκαλει τον αλλο,που στο κατω κατω ειναι επιλογη του καθε ενος το ενυδρειο και τα ψαρια του. Μην εισαι αδικος! Διαβασε λιγο παραπανω και οχι μονο τα δικα σου topic! Δεν σε κραζει κανεις ... απλα δε θελει κανεις (σχεδον) να σε βοηθησει να κανεις ενα λαθος!
Εγω προσπαθισα να κανω ενα προλογο μιας και ηταν το πρωτο μου post σαν νεο μελος,και ανεφερα τα ψαρια οχι φυσικα σαν επειδηξη αλλα για τον εναν και μονο λογο οτι ηθελα να αποφυγω τις ερωτησεις για το: ποια πως γιατι. το ηξερες απο πριν!!
Hθελα να λυσω τις αποριες μου σχετικα με τα φιλτρα sumps και για το αν ειναι το ιδανικοτερο-καλυτερο για μεγαλα ενυδρεια.
Αντι λοιπον να ακουσω ενα καλος ηρθες στη παρεα μας-μην ανησυχεις πολλοι γνωριζουν και θα σε βοηθισουν-ριξε μια ματια σε αυτα τα links κτλ κτλ κτλ βαριεσαι να διαβασεις? Αν δεν διαβασεις πως θα μαθεις? Η μια ερωτηση φερνει την αλλη! Αν σε ενα κειμενο η μια συζητηση υπαρχουν οι απαντησεις τοτε ειναι τραγικο να κατσεις να το διαβασεις?
Ειχα μια αντιμετοπιση ψυχρη-ειρωνικη-επιθετικη. δεν ειναι ετσι ... αλλα ειναι εκνευριστικο να επιμενεις (και προκαλεις). Εκανες μια ερωτηση ο καθενας θα πει τα δικα του... κρατα οτι σε ενδοιαφερει...
Ενα τετοιο ενυδρειο ειναι στα ονειρα μου ...
Θα το φτιαξεις μονος σου?
Τι παχος τζαμια θα χρησιμοποιησεις?
Σε τι βαση θα ειναι πανω?
Θα ειναι σε οροφο - ισογειο - υπογειο??
Το προβλημα ειναι μονο το sump?
Αν δεν το φτιαξεις εσυ ... γιατι δε του λες να σου κολλησει ενα sump να ησυχασουμε?
Δεν προκεται να κατσω να το φτοιαξω μονος μου γιατι οποιδηποτε αστοχια θα επιβαρινει το συνολικο κοστος και χρονο κατασκευης.
Εχω παρει προσφορες απο πολους κατασκευαστες και petshops,οι τιμες κειμενοντε απο 1000-3000 euro για ενυδρειο και βαση.
Το φιλτρο ειναι που με προβληματισε γιατι ηθελα να κανω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα κατασκευαστικα και σχεδιαστικα.
Το να κατασκευασεις μονος σου ενα ενυδρειο σωστο ειναι αρκετα δυσκολο ακομα και σε μικρα μεγεθη ποσο μαλλον για τετοιες διαστασεις που θα χρειαζονται τουλαχιστον 4 βοηθοι,δεν το ρισκαρω.
Δυστυχως δεν θα εχω τη δυνατοτητα ενω θα εχω πολυ χωρο να τον εκμεταλευτω με διακοσμηση πετρες και φυτα γιατι ολα αυτα ειναι περιτα για το σκοπο που το θελω.
Το ενυδρειο θα τοποθετηθει στην εισοδο της πολυκατοικιας στο εισογειο οποτε δεν με προβληματιζουν ουτε οι διαστασεις ουτε το βαρος.
Ελπιζω μολις τελιωσω με αυτο να φτοιαξω ενα 250χ60χ60 περιπου, για το σαλονι μιας και γινετε ανακαινηση στο σπιτι με σκοπο να βαλω κιχλιδες.
Δεν προκεται να κατσω να το φτοιαξω μονος μου γιατι οποιδηποτε αστοχια θα επιβαρινει το συνολικο κοστος και χρονο κατασκευης.
Εχω παρει προσφορες απο πολους κατασκευαστες και petshops,οι τιμες κειμενοντε απο 1000-3000 euro για ενυδρειο και βαση.
Το φιλτρο ειναι που με προβληματισε γιατι ηθελα να κανω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα κατασκευαστικα και σχεδιαστικα.
Το να κατασκευασεις μονος σου ενα ενυδρειο σωστο ειναι αρκετα δυσκολο ακομα και σε μικρα μεγεθη ποσο μαλλον για τετοιες διαστασεις που θα χρειαζονται τουλαχιστον 4 βοηθοι,δεν το ρισκαρω.
Δυστυχως δεν θα εχω τη δυνατοτητα ενω θα εχω πολυ χωρο να τον εκμεταλευτω με διακοσμηση πετρες και φυτα γιατι ολα αυτα ειναι περιτα για το σκοπο που το θελω.
Το ενυδρειο θα τοποθετηθει στην εισοδο της πολυκατοικιας στο εισογειο οποτε δεν με προβληματιζουν ουτε οι διαστασεις ουτε το βαρος.
Ελπιζω μολις τελιωσω με αυτο να φτοιαξω ενα 250χ60χ60 περιπου, για το σαλονι μιας και γινετε ανακαινηση στο σπιτι με σκοπο να βαλω κιχλιδες.
Ρωτα τους να βαλουν και στη τιμη και το sump -ξερουν (αν ξερουν απο ενυδρεια δεν ειναι τιποτα δυσκολο)! Σκεψου μονο το κοστος συντηρησης (θερμοστατες κ.λ.).
Φιλικα παντα ... εκτος των αλλων ... σκεψου ποσο θα στρεσσαριζονται οι ψαρουκλες σου καθε φορα που μπαινοβγαινει καποιος στην εισοδο, Η ακουν τη πορτα να κλεινει, η αναβει το φως το βραδυ! Τα δικα μου αν ηταν βραδυ και ανοιγε φως στο δωματιο καναν σαν τρελα και τα ακουγα που χτυπουσαν στο τζαμι!
Τα ψαρια αυτα μαθαινουν οσο ασχολεισαι μαζι τους και οσο περναει ο καιρος και ξεθαρεβουν,απλα οι περισοτεροι περιμενουν οτι αν απο μικρα ειναι τοσο νευρικα και δραστηρια,ετσι θα ειναι για μια ζωη.
To εχω χαιδεψει σε μεγεθος 50cm οχι μονο δεν αρχισε να χτυπιεται στα τζαμια αλλα εδειχνε να του αρεσει.
Το εχω δει να ζει για 10 χρονια τουλαχιστον σε καφετερια-εστιατοριο-bowling σε συνοστισμο και εντονο φωτισμο χωρις παλι να αντιδρα νευρικα.
Το εχω δει να το ταιζουν με το χερι οπως εκανα παλια στα οscar.
Tα δικα μου αν και 5μηνων εχω καταφερει να τα μαθω στο φως απλα ειναι ακομα λιγο εκλεκτικα στο τι θα φανε ορισμενες φορες(οχι παντα).
Εχω δοκιμασει παρα πολλες μαρκες και μορφες,στα μονα που δεν λενε ποτε οχι ειναι στο κατεψηγμενο σκουλικι και στο tetra tabmin.
Ένα φόρουμ είναι για να απαντάει σε ερωτήσεις και όχι να κάνει σεμινάριο σε κάποιων που θέλει για χψ λογούς να βάλει ένα ψαρί που ενδεχόμενος είναι λάθος.
Δεν είμαστε φιλοζωική οργάνωση εδώ
δύστυχος λίγοι το αντιλαμβανόμαστε)
Όλοι μας ξέρουμε ότι το ότι έχουμε ψαριά στην κατοχή μας εξυπηρετεί μονό εμάς και τα γουστα μας.
Όλα τα αλλά που είναι δεσμευμένα σε λίγα λίτρα δεν μιλάει ποτε σχεδόν κανείς.
Αν τα αγαπάτε πραγματικά και σας πιάνει πόνος γι αυτά απλά σπαστέ τα ενυδρεία σας.
Όσοι φιλοξενούμε –αιχμαλωτίζουμε ψαριά το κάνουμε γιατί έτσι γουστάρουμε.
τα ιδια παντελακι μου τα ιδια παντελη μου.....για να μη πλατιασω κι εγω θα πω οτι οσα εκανα quote παραπανω φυσικα και ειναι λαθος εντυπωσεις...
αλλη "δουλεια" κανει το φορουμ...φυσικα και ενα φορουμ για ενυδρεια εχει φιλοζωικη χροια....
δεν πασχουν ΟΛΑ τα ειδη απο νανισμο,
και για οσα ειναι σε λιγα λιτρα μιλανε και δε κανουν τουμπεκι ..τι αλλο?? αυτα...
Καλό θα ήταν να δούμε όλοι μερικά βίντεο από τους βιοτόπους των ψαριών που φιλοξενούμε και μετά ας τολμήσουμε ας μιλήσουμε για λίτρα.
Είδα πρόσφατα ένα βίντεο με ψαράκια σκαλάρια που ο νανισμός και το πρόβλημα στην κίνηση ήταν εμφανέστατα. (συμφωνά με το μέγεθος τους είχαν πέραση είδη την βασική φάση για σωστή αναπτύξει).
Έχει χαθεί το νόημα του ενυδρείου του χόμπι και έχουμε γεμίσει με φανατικούς.
οι βιοτοπικες καταδυσεις ειναι πολυ καλη και συγκεντρωμενη δουλεια...καλο θα ηταν να τις δει οποιος ενδιαφερεται...
μαλλον στο δικο μου βιντεο αναφερεσαι (διορθωσε με -αν κανω λαθος συγνωμη)..αν ειναι ετσι σε προσκαλω να ερθεις να δεις αν και ποια ψαρια πασχουν απο νανισμο....η ρωτα σε οσους χαρισα τι ψαρια πηραν.
οι "φανατικοι" οπως τους λες εχουν σωστα ενυδρεια αποσο εχω δει....και εχω ερθει σε επαφη με πολλους απο αυτους που εσυ χαρακτηριζεις ετσι.
επισης πολλοι χομπιστες βοηθουν...με την αναπαραγωγη και εξαπλωση σπανιων ψαριων...τι να λεμε τωρα...η προσπαθεια διαδοσης των εντλερς, τα περουβιανα σκαλαρια η ακομη και η διατηρηση των κορραλιων που με την καταστροφη του περιβαλλοντος μονο σε ενυδρεια θα ζουν στο μελλον??
αλλη "δουλεια" κανει το φορουμ...φυσικα και ενα φορουμ για ενυδρεια εχει φιλοζωικη χροια....
δεν πασχουν ΟΛΑ τα ειδη απο νανισμο,
και για οσα ειναι σε λιγα λιτρα μιλανε και δε κανουν τουμπεκι ..τι αλλο?? αυτα...
http://www.aquatek.gr/vb/image.php?u=1246&dateline=1245598553 (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=1246) panos-alex/polis (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=1246) http://www.aquatek.gr/vb/images/statusicon/user_online.gif
Συντονιστής
Περιοχή: Αλεξανδρουπολη
http://www.aquatek.gr/vb/images/icons/icon1.gif
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Pritanis http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=356588#post356588)
εγω εχω 3 παγκασιους και 5 μπαλα σαρκ σε 7000 λιτρα
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Krisos http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=356611#post356611)
σε 700 λιτρα θα μπορουσα να κανω κοινωνικο με μπαλα? ποια η γνωμη σου φιλος ??
μαλλον δεν ειδες ενα μηδενικο..που κανει ομως ολη τη διαφορα...:smt033
-----------------------------------------------------------------------
Εδω μαλλον το προβλημα ηταν οτι καποιος δεν ειδε το μηδενικο και οχι οτι καποιος moderator εχει το δικαιομα χωρις αντιδρασεις και υποδειξεις να εχει 3 pagasius και 5 bala σε ενυδρειο 7000 λιτρων ενω ενα νεο μελος δεν μπορει να εχει 2 pangasius ενα ενυδρειο εως 8000 λιτρων.
Τα ψαρια αυτα μαθαινουν οσο ασχολεισαι μαζι τους και οσο περναει ο καιρος και ξεθαρεβουν,απλα οι περισοτεροι περιμενουν οτι αν απο μικρα ειναι τοσο νευρικα και δραστηρια,ετσι θα ειναι για μια ζωη.
To εχω χαιδεψει σε μεγεθος 50cm οχι μονο δεν αρχισε να χτυπιεται στα τζαμια αλλα εδειχνε να του αρεσει.
Το εχω δει να ζει για 10 χρονια τουλαχιστον σε καφετερια-εστιατοριο-bowling σε συνοστισμο και εντονο φωτισμο χωρις παλι να αντιδρα νευρικα.
Το εχω δει να το ταιζουν με το χερι οπως εκανα παλια στα οscar.
Tα δικα μου αν και 5μηνων εχω καταφερει να τα μαθω στο φως απλα ειναι ακομα λιγο εκλεκτικα στο τι θα φανε ορισμενες φορες(οχι παντα).
Εχω δοκιμασει παρα πολλες μαρκες και μορφες,στα μονα που δεν λενε ποτε οχι ειναι στο κατεψηγμενο σκουλικι και στο tetra tabmin.
Στην εισοδο της πολυκατοικιας υπαρχει θερμανση? Το χειμωνα θα πεφτει πολυ η θερμοκρασια και οι θερμοστατες θα δουλευουν φουλ (ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΗ).
Το θεμα φιλε μου ειναι πως ποτε δε ξερεις πως θα αντιδρασει ενα ψαρι! Τα δισκακια μου τρωνε (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=31147&highlight=%E4%E9%F3%EA%EF%E9+%F4%F1%F9%ED%E5)και απο εμενα απο το χερι μου και οταν πλησιαζω με φορα στο ενυδρειο απο χαρα (που θα φανε) σχεδον πηδανε εξω απο το νερο ... Οταν ειχε ερθει επισκεψη η αδερφη μου δειλα πλησιασε το ενυδρειο και αυτα εξαφανιστηκαν! Οταν εφυγε και πηγα εγω ξανα εκαναν σαν τρελλα! Το κακο με τους παγκασιους ειναι οτι αν θελουν να κρυφτουν (αν ειναι και τεραστιοι) δυσκολα θα το κανουν!
Εχει χρειαστει και εγω να αποχωρηστω ψαρια που μετα απο καποια χρονια εισαι δεμενος μεταξυ τους! Ξερεις ποσο δυσκολο ειναι αυτο?
Θερμανση υπαρχει αλλα πιστευω οτι και οι θερμοστατες μπορουν να κανουν δουλεια.
Το λαθος για αυτα τα ψαρια ειναι να φτοιαχτουν κρυψωνες.
Θελει να κινειτε συνεχεια και γινετε αρκετα νευρικο-στρες σε οτιδηποτε διακοσμητικο στοιχειο υπαρχει οπως πετρες ξυλα και φυτα.
ξανα μανα το παιχνιδακι καλα το παιζουμε....
ο φιλος pritanis δε ρωτησε τι γνωμη μας για τα ψαρια και τα λιτρα που τα εχει....επισης γνωριζω πως ξερει οσα σου ειπαμε οι υπολοιποι για τα ψαρια αυτα....
και επισης δεν εισαι γνωστης του πως βρεθηκαν αυτα τα ψαρια στα χερια του και επισης δε προσπαθησε να πεισει κανεναν οτι καλα κανει και τα διατηρει...
εσυ ομως επιχειρηματολογεις οτι το "εψαξες" και κατεληξες και ρωτας και τη γνωμη μας...αφου τη ρωτας..δεξου ακομη και απαντησεις που δε σου αρεσουν....
συνεχισε την αναζητηση να ξεθαψεις και αλλα ποστ και καλα ξεμπερδεματα...
θα παει μακρια η βαλιτσα?? προσωπικα δε χανω αλλο χρονο στο θεμα....ισως αν βαριεμαι και δε ξερω πως να περασω την ωρα μου...
και το ΣΗΜΑΝΤΚΟΤΕΡΟ δεν εδειξες οτι ειπε ο φιλος pritanis. το μηνυμα του ειναι αυτο
εγω εχω 3 παγκασιους και 5 μπαλα σαρκ σε 7000 λιτρα και παλι (ειδικα τα παγκασιους) τα λυπαμαι......Τα παγκασιους ειναι τεραστια (περιπου 60εκ) ενω τα μπαλα εχουν γινει σαν τσιπουρες και λογω της υπερκινητικοτητας τους ζοριζονται ακομα και σε αυτο το ενυδρειο......Οποτε αν θες σωστο στησιμο ΠΡΕΠΕΙ να τα αποφυγεις για κοινο οικιακο ενυδρειο!!!!
και δεν ήταν moderator τότε ο Pritanis........χε,χε,χε :)
Θελω να κανω ενα ενυδρειο 2000 λιτρων και ανω σε διαστασεις το λιγοτερο 200χ100χ100 εχοντας το χορο ακομα και για 350χ150χ150
(Το 350χ150χ150 ειναι περιπου 8000 λιτρα)
εγω εχω 3 παγκασιους και 5 μπαλα σαρκ σε 7000 λιτρα και παλι (ειδικα τα παγκασιους) τα λυπαμαι......Τα παγκασιους ειναι τεραστια (περιπου 60εκ) ενω τα μπαλα εχουν γινει σαν τσιπουρες και λογω της υπερκινητικοτητας τους ζοριζονται ακομα και σε αυτο το ενυδρειο......Οποτε αν θες σωστο στησιμο ΠΡΕΠΕΙ να τα αποφυγεις για κοινο οικιακο ενυδρειο!!!!
Mαλλον αυτα ηθελες να κοκκινησεις γιατι για αυτα εχει γινει ντορος σε αυτο το topic.
Tωρα αν και τα 8000 λιτρα κριθουν ακαταλληλα η 3η και τελικη λυση ειναι κατι τετοιο,και ειμαι διατεθημενος να φτασω εως εκει.
http://www.youtube.com/watch?v=nnwKWHh9bfE
http://www.aquatek.gr/vb/image.php?u=1246&dateline=1245598553 (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=1246) panos-alex/polis (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=1246) http://www.aquatek.gr/vb/images/statusicon/user_online.gif
Συντονιστής
Περιοχή: Αλεξανδρουπολη
http://www.aquatek.gr/vb/images/icons/icon1.gif
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Pritanis http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=356588#post356588)
εγω εχω 3 παγκασιους και 5 μπαλα σαρκ σε 7000 λιτρα
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Krisos http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=356611#post356611)
σε 700 λιτρα θα μπορουσα να κανω κοινωνικο με μπαλα? ποια η γνωμη σου φιλος ??
μαλλον δεν ειδες ενα μηδενικο..που κανει ομως ολη τη διαφορα...:smt033
-----------------------------------------------------------------------
Εδω μαλλον το προβλημα ηταν οτι καποιος δεν ειδε το μηδενικο και οχι οτι καποιος moderator εχει το δικαιομα χωρις αντιδρασεις και υποδειξεις να εχει 3 pagasius και 5 bala σε ενυδρειο 7000 λιτρων ενω ενα νεο μελος δεν μπορει να εχει 2 pangasius ενα ενυδρειο εως 8000 λιτρων.
τελικα εισαι πανεξυπνος εκτος απο ξερολας ..πραγματικα δεν με ενδιαφερει αν αποβληθω απο το φορουμ ..αλλα μονο ενας ανοητος μπορει να συζητα για ενα σαμπ ενω του εξηγουν οτι τα σε ενα κλουβι δεν μπορεις να βαλεις το οτιδηποτε ..τι να σου πω ρε μεγαλε βαλε και λαμπακια να κανεις και γουστο ! ..δεν ειμαι προκατηλιμενος με το οτιδηποτε ..ελεως ουτε εχω καμια φιλοζωικη απλα να εχουμε μια στοιχειωδη λογικη σε μερικα θεματα ..δεν θα επεκταθω αλλο
τελικα εισαι πανεξυπνος εκτος απο ξερολας ..πραγματικα δεν με ενδιαφερει αν αποβληθω απο το φορουμ ..αλλα μονο ενας ανοητος μπορει να συζητα για ενα σαμπ ενω του εξηγουν οτι τα σε ενα κλουβι δεν μπορεις να βαλεις το οτιδηποτε ..τι να σου πω ρε μεγαλε βαλε και λαμπακια να κανεις και γουστο ! ..δεν ειμαι προκατηλιμενος με το οτιδηποτε ..ελεως ουτε εχω καμια φιλοζωικη απλα να εχουμε μια στοιχειωδη λογικη σε μερικα θεματα ..δεν θα επεκταθω αλλο
Aν τα 8000 λιτρα η μια τεχνιτη λιμνη με τα δυπλασια η' τριπλασια λιτρα ειναι κλουβι τοτε τα 65λιτρα που εχεις εσυ ειναι ενα ποτηρι νερο μπροστα τους,οποτε μην συζητας για κλουβια,να κοιτας τη καμπουρα σου και μετα των αλλων.
..μα με ολα αυτα που γραφεις (και εγω αρχαριος ειμαι) κανεις σαν πιστιρικος δωσε τα παγκασιους και αν θες σωνει και καλα καρχαριοειδη βαλε πχ labeo shark ενα ομως ...η πχ πιρανχας ...μπορεις να βαλεις κυχλιδες που σε τοσα λιτρα θα ειναι ολα τα λεφτα ...ψαξε και διαβασε λιγο και δες τι απαιτησεις μπορει να εχoυν τα ψαρια που θες να βαλεις ..με το σαμπ που εχεις σκαλωσει δεν ειναι δα και τοσο περιπλοκο θεμα ..πολλοι απο εδω μεσα εχουν φτιαξει και τα εχουν καταφερει με επιτυχεια ...αλλα ακουγεται καπως περιεργο αυτο που λες δηλαδη ειναι σαν να πας πχ για αμαξι και να κοιτας τα τασια η τα ζαντολαστιχα ενω υπαρχουν τοσα αλλα θεματα που θα πρεπει να δεις πχ αναρτησεις για κρατηματα κλπ ( σημερα ζωγραφιζω) :) ..δεν εχω αλλα να προσθεσω σε αυτο το θεμα οποτε δεν θα ξανα γραψω ;)
Aν τα 8000 λιτρα η μια τεχνιτη λιμνη με τα δυπλασια η' τριπλασια λιτρα ειναι κλουβι τοτε τα 65λιτρα που εχεις εσυ ειναι ενα ποτηρι νερο μπροστα τους,οποτε μην συζητας για κλουβια,να κοιτας τη καμπουρα σου και μετα των αλλων.
δεν εχω καραχαριοειδη απλα ειχα την αποροια γιατι αυτα ψαρια δεν μπαινουν σε ενυδρειο
Δεν εχεις καταλαβει κατι...
Δεν αποφασισα να κανω ενυδρειο και μετα αποφασισα να βαλω pangasius αλλα ακριβος το αντιθετο.
Οποτε αποφασισα αυτες τις διαστασεις με βαση τα pangasius,λες να τρελαθηκα και να ηθελα 1-1.5 μετρο υψος και 1-1.5 μετρο βαθος για να βαλω κατι αλλο,θα το εκανα αν ηταν 70cm υψος και 70 βαθος.
Στη ταρατσα(160τμ) εχω 2 μεγαλα δοματια και ενα κειπο, στο ενα για να αραζω και το αλλο με οργανα γυμναστικης που μπορουν να μεταφερθουν οποιαδηποτε στιγμη αλλου,και εκει να φτοιαξω ενα pond αρκετα μεγαλο χωρις να το βλεπει ο ηλιος(μεγαλη ποσοτητα αλγης)με θερμανση-κλιματισμο ωστε να μην το επειρεαζει το καλοκαιρι και ο χειμονας.
Ολα γινοντε αρκει να θελεις να μπορεις και να ελπιζεις.
Αν δεν τα αγαπουσα δεν θα εμπαινα σε τετοιο κοπο και εξοδα για το τιποτα.
Δεν ειπα οτι θα τα βαλω σε 100 λιτρα και μετα θα τα χαρισω η' θα τα πεταξω προς θεου.
Οταν λεμε οτι δεν κανουν για ενυδρεια δεν κανουν για τα συνηθισμενα ενυδρεια 100-200λιτρα αλλα οταν ειναι 10-20cm (1 χρονο) μπορουν να ζησουν για λιγο στα 300 λιτρα,οταν θα ειναι 40-50cm(2-5χρονια) στα 2000-8000 λιτρα και αν πλεον μετα απο χρονια μεγαλοσουν ακομα περισοτερο θα ζησουν παλι σε αντιστοιχο χωρο για το μεγεθος τους.
Δεν εχεις καταλαβει κατι...
Δεν αποφασισα να κανω ενυδρειο και μετα αποφασισα να βαλω pangasius αλλα ακριβος το αντιθετο.
Οποτε αποφασισα αυτες τις διαστασεις με βαση τα pangasius,λες να τρελαθηκα και να ηθελα 1-1.5 μετρο υψος και 1-1.5 μετρο βαθος για να βαλω κατι αλλο,θα το εκανα αν ηταν 70cm υψος και 70 βαθος.
Στη ταρατσα(160τμ) εχω 2 μεγαλα δοματια και ενα κειπο, στο ενα για να αραζω και το αλλο με οργανα γυμναστικης που μπορουν να μεταφερθουν οποιαδηποτε στιγμη αλλου,και εκει να φτοιαξω ενα pond αρκετα μεγαλο χωρις να το βλεπει ο ηλιος(μεγαλη ποσοτητα αλγης)με θερμανση-κλιματισμο ωστε να μην το επειρεαζει το καλοκαιρι και ο χειμονας.
Ολα γινοντε αρκει να θελεις να μπορεις και να ελπιζεις.
Αν δεν τα αγαπουσα δεν θα εμπαινα σε τετοιο κοπο και εξοδα για το τιποτα.
Δεν ειπα οτι θα τα βαλω σε 100 λιτρα και μετα θα τα χαρισω η' θα τα πεταξω προς θεου.
Οταν λεμε οτι δεν κανουν για ενυδρεια δεν κανουν για τα συνηθισμενα ενυδρεια 100-200λιτρα αλλα οταν ειναι 10-20cm (1 χρονο) μπορουν να ζησουν για λιγο στα 300 λιτρα,οταν θα ειναι 40-50cm(2-5χρονια) στα 2000-8000 λιτρα και αν πλεον μετα απο χρονια μεγαλοσουν ακομα περισοτερο θα ζησουν παλι σε αντιστοιχο χωρο για το μεγεθος τους.
οκ ..οκ
Mαλλον αυτα ηθελες να κοκκινησεις γιατι για αυτα εχει γινει ντορος σε αυτο το topic.
για να μαθαινεις...το κοκκινισμα βγαινει απο τη μηχανη αναζητησης..για να βρω το ποστ εκανα search με αυτη τη λεξη...δε κοκκινησα τιποτα εγω....
καλες βουτιες με τα παγκασιους
για να μαθαινεις...το κοκκινισμα βγαινει απο τη μηχανη αναζητησης..για να βρω το ποστ εκανα search με αυτη τη λεξη...δε κοκκινησα τιποτα εγω....
καλες βουτιες με τα παγκασιους
Μπορει στα ενυδρεια να μην ειμαι πανω απο 10 χρονια αλλα στο τομεα της πληροφορικης ειμαι τουλαχιστον 16-17 χρονια,στα πρωτα σχολικα μου χρονια του δημοτικου οταν οι αλλοι παιζανε atari εγω προγραματιζα σε basic.
Οταν αλλαζουμε χρωμα σε ενα κειμενο η το κανουμε bolt type υποδηλωνουμε οτι θελουμε να δωσουμε εμφαση στη λεξη.(οπως και στα τετραδια σημιωναμε με μαρκαδορο τα sos)
Το οτι ειναι αποτελεσμα αναζητησhς δεν συμαινει οτι δεν μπορουσε να ξαναγινει μαυρο.τουλαχιστον εμενα αυτο μου εδωσες να καταλαβω για αυτο και αναφερθηκα.
Εκανε copy-paste κατευθειαν το κειμενο ... εκει κολαμε??
Που οδηγουν ολα αυτα? :rolleyes:
FOR i=1 TO 10
PRINT "ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΡΕΤΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ"
PRINT "ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ?"
NEXT i
if j="για να μαθαινεις..." then
Print "apanthsh"
else
print "end of conversation"
Aλλο ενα ασχετο που ισως ομως σας ενδιαφερει,βρηκα ενα φοβερο screensaver με πολυ καλο 3d με ψαρια και ενυδρεια.λεγετε dream aquarium.
Εδω ειναι ενα link για να παρετε μια ιδεα
http://www.dreamaquarium.com/
Δεν ηξερα σε ποια κατηγορια μπορω να το βαλω στο forum αν καποιος μπορει ας το προοθησει,πιστευω ειναι αρκετα εντιπωσιακο.
:rolleyes:
Ειναι δυσκολο να απαντησω σε basic ....
Παμε σε C++ ?
Οπως και να εχει ... ας τα αφησουμε αυτα!!
Οπως λεει η νταντα στο ΣΚΑΙ "Αγκαλιτσες και φιλακια τωρα" :smt033
Πιστευω οτι αγαπας τα ψαρακια σου και καποια στιγμη θα δεις στη πραξη το ανεφικτο του πραγματος! Ολο θα μεγαλωνουν και καποια στιγμη θα "ζητανε" πιο πολλα λιτρα! Με 2.000 λιτρα και 8.000 λιτρα μπορεις να κανεις θαυματα! (οτι πρεπει για δισκακια):D
Στον προγραματισμο δεν μαθαινεις παπαγαλια μια γλωσσα,μαθαινεις να προγραματιζεις και να σκεφτεσαι προγραματιστικα.
Εχω δουλεψει ολες σχεδον τις γλωσσες,ακομα και νεες να βγουνε στο μελλον το μονο που θες ειναι να μαθεις τις εντολες,ο τροπος σκεψης ειναι ο ιδιος.
Παμε στα ενυδρεια τωρα:
Αν ο μεσος ορος των λιτρων για τα περισοτερα ενυδρεια ηταν το 1 λιτρο τοτε τα gapi θα ηταν ακαταλληλα για ενυδρεια,αν ο μεσος ορος λιτρων για τα ενυδρεια ηταν τα 40-50 λιτρα τοτε το οscar ηταν ακαταλληλο για ενυδρεια.
Αν ο μεσος ορος των λιτρων ηταν αυτα μιας ολυμπιακης πισινας τοτε θα μπορουσαμε με τη καταλληλη ερευνα και αδεια να βαλουμε ενα λευκο καρχαρια.
Ετσι λοιπον και τωρα επειδη ο μεσος ορος λιτρων δεν ξεπερνα πιστευω τα 500 λιτρα,ειναι πολυ λογικο το pangasius να κρινετε ακαταλληλο.
Οσο μεγαλωνουν οι κλιμακες τοσο τα μεγαλυτερα ψαρια γινοντε ικανα για ενυδρειο.
Δεν παβουν παντος ολα να ζουνε μακρια απο τη φυση και τη πραγματικη τους κατοικια.
Ολα ειναι μεσα σε ενα γυαλινο κλουβι που οσο πιο ευρυχωρο ειναι τοσο λιγοτερη ταλεπορια θα υποστουν.
Ισως η ιδανικοτερη κατοικια να ηταν ενα πιστο αντιγραφο της φυσης,μια τεχνιτη λιμνη σε πολυ μεγαλο μεγεθος με πετρες ξυλα φυτα,αναλογος το ειδος,οπου θα μπορουσαν να ζουνε και να τρωνε φυλα εντομα και ψαρια αναλογος παλι το ειδος,και οχι ξηρα τροφη επεξεργασμενη σε ενα εργοστασιο αγνωστης προελευσης και συστατικων.
Υποτιθεται οτι καποιος που ασχολειται με προγραμματισμο ΗΥ, εχει δυνατοτητες σε τετραγωγη σκεψη, λογικη και μαθηματικα.
Δεν μπορω να καταλαβω τι ειναι αυτο που τον τυφλωνει και δεν βλεπει οτι ενα ψαρι (ή μηπως δυο?) που φυσιολογικα πρεπει να φτασει σε μηκος 2,5 μετρα http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=268 (εστω με νανισμο το 1 μετρο) θα μπορεσει να ζησει αξιοπρεπως και να προσφερει και ομορφο θεαμα με την "κινηση" του και την "υγειη" συμπεριφορα του, σε ενα ενυδρειο που (ας παρουμε το μεγαλο των 8000 λιτρων) δεν θα χωραει να στριψει σε εναμιση μετρο πλατος.
Για των 20000 λιτρων, δεν το συζηταμε, θα μπορει να κολυμπαει μπρος πισω για μερικα εκατοστα, με πρωτη και οπισθεν.
Ειναι τρελοι ολοι (και οχι μονο εμεις εδω στο φορουμ, αλλα σε ολο τον κοσμο) οσοι λενε οτι δεν κανει για οικιακα ενυδρεια και ισως μονο ΚΑΠΟΙΑ δημοσια θα μπορουσαν.
ΥΓ Οφειλω να προσθεσω οτι ο dragonld εχει δικιο για τα ενυδρεια 40-50 λιτρων με τα γκαπακια και τα τετρας, οπου υπαρχει το ιδιο προβλημα, αλλα δεν γνωριζει μαλλον οτι οι ιδιες "μαχες" γινονται για να αποφευγονται και αυτες οι ακροτητες.
Υποτιθεται οτι καποιος που ασχολειται με προγραμματισμο ΗΥ, εχει δυνατοτητες σε τετραγωγη σκεψη, λογικη και μαθηματικα. Επισης προσπαθει να προβλεψει ολα τα μελοντικα προβληματα που θα προκυψουν. Σε προγραμματα δε βαζουμε κατι κατω απο το χαλακι και μετα .... οταν παρουσιαστει προβλημα το αντιμετοπιζουμε. Με αυτη τη λογικη καλο ειναι να βλεπουμε και το μελλον κατι που ο φιλος μας το αποφευγει ....
Το θεμα για μενα ειναι το μελλον ... Λες οτι θα τα δωσεις μετα ... αλλα ξερεις ποσο δυσκολο ειναι αυτο?
Mετα απο 20 χρονια και ζωντας σε μια λιμνη οπως των ιωαννινων σε ογκο και τρωγοντας ψαρια και οχι τροφες απο petshop, ισως να καταφερνε να φτασει τα 2,5μετρα που εχει καταγραφει ως μεγιστο μηκος.
Οπως εχουν βρεθει και καλαμαρια σε μεγε8ος πολυκατοικιας αλλα δεν νομιζω να εχεις δει εστω 1 σε τετοιο μεγεθος στις θαλασσες και στα βαθη που κολυμπαμε,παμε για ψαρεμα,κανουμε καταδυσεις.
Σε μερικα pond οπου μεγαλωσαν απο μικρα εκει,καταφεραν να φτασουν μετα δυσκολιας το 1,20-1,50 οποτε μην ειμαστε απολυτοι για τιποτα.
Σε μεγαλα ενυδρεια φτανουν τα 60-80cm οποτε το 1,50 ειναι το διπλασιο οπως και τωρα ειναι 25cm και κολυμπανε πολυ ανετα στα 50cm βαθος.
Τωρα αν πραγματι ξεπερασουν τα 80cm θα φτοιαξω ενα pond σε δωματιο με θερμανση και κλιματισμο.
Υ.Γ.
Αγαπητε delta66 (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=2741) αυτο που εχεις στην υπογραφη σου πολυ πιθανον να μην ειναι pangasius sanitwongsei.
Ναι μεν μοιαζει αλλα το βασικοτερο χαρακτηριστικο στα sanitwongsei η' αλλιως gallaher οπως τα λενε μονο εδω στην Ελλαδα,ειναι οτι το πανω πτερυγιο δεν ειναι οπως στα υπολοιπα pangasius αλλα ειναι μακρυτερο , το 1/4 περιπου της κορυφης ειναι σαν "δαχτυλο" οπως ακριβως και με τα 4 πλαινα.
Εκτος αν υπεστει καποιο ακροτιριασμο.
Επισης ειναι πολυ ποιο σκουρα προς το μαυρο με ελαχιστες εξαιρεσεις.
Επειδη στη περιγραφη μου μπορει να μην εγινα απολυτα κατανοητος να μερικα links:
http://www.bloggang.com/data/bestsalt/picture/1144410197.jpg
http://www.kjps.net/user/ohayonoyo/otherfishes/img-catfish/20071204-8395-300.jpg
http://www.ekzotfish.com/Pangasius%20Sanitwongsei.jpg
http://i18.servimg.com/u/f18/11/30/83/59/dsc00710.jpg
Οσο η συζητηση μενει σε αυτο το επιπεδο δεν παραμβαινω.
Απλά για τον φιλο Πουριτανο, πρωτον, τα περισσοτερα ψαρια που διατηρουνται στις σωστες συνθηκες (θερμοκρασια, σκληροτητες, pH, καθαρο νερο απο θρεπτικα, καταλληλο περιβαλλον και καταλληλο ογκο νερου συμφωνα με το μεγεθος και τις αναγκες τους, και ταιζονται σωστα) δεν παθαινουν κανενα νανισμο η αλλη δυσμορφια.
Δευτερον, εκτος απο τις παραπανω σωστες συνθηκες που προβαλλει, το συγκεκριμενο φορουμ σαφεστατα δεν ειναι μονο για ερωταπαντησεις, και και εγω, και οι περισσοτεροι μοντς εχουν σαφεστατη "πολιτικη" εναντια σε καθε τι που δεν κανει την ζωη των ψαριων πιο ευκολη στην αιχμαλωσια.
Mετα απο 20 χρονια και ζωντας σε μια λιμνη οπως των ιωαννινων σε ογκο και τρωγοντας .....
Υ.Γ.
Αγαπητε delta66 (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=2741) αυτο που εχεις στην υπογραφη σου πολυ πιθανον να μην ειναι pangasius sanitwongsei......
- Οχι δεν ειναι sanitwongsei, ειναι Pangasius gigas,και αν ειχες κοιταξει εστω και επιφανειακα τις πληροφοριες που ειχα παραθεσει στο ποστ 25 (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=368693&postcount=25) θα ειχες δει και αυτο το ψαρι.
- Απαγορευμενα ζωα για πωληση απο το CONVENTION ON INTERNATIONAL TRADE IN ENDANGERED SPECIES : http://www.cites.org/eng/app/appendices.shtml
- Υπενθυμιση : Ξεχασες να αναφερεις στον τιτλο το sump, και εγραψες μονο : "Eνυδρειο για pangasius sanitwongsei"
- Για να μη ξεχνιωμαστε :http://www.planetcatfish.com/forum/viewtopic.php?t=10746 (http://www.planetcatfish.com/forum/viewtopic.php?t=10746%CE%9F%CF%84%CE%B9)
Οτι ειχα να πω πλεον το ειπα.
Οποιος διαβασε το θεμα μπορει μονος του να βγαλει το συμπερασμα του.
Τσαο.
- Υπενθυμιση : Ξεχασες να αναφερεις στον τιτλο το sump, και εγραψες μονο :
Σε αυτο εχεις απολυτο δικιο,ηταν λαθος μου,οσο και αν επεμενα να ρωταω για τα sump,μονο για τα sump δεν μιλησαμε.
Απο την αλλη ομως ηθελα να ειμαι ειλικρινης μαζι σας και δεν προσπαθησα σε καμια περιπτωση να σας κοροιδεψω λεγοντας "οκ δεν θα το κανω" για να πετυχω το σκοπο μου.
Πραγματικα δεν περιμενα τοσες πολλες αντιδρασεις,αλλα αν το δεις και απο την αλλη πλευρα με το να μην μου λυσεις την απορια για τα sump,δεν με πιθεις και δεν με αποτρεπεις απο κατι,ισα ισα με προκαλεις να επιμενω.
Τα ψαρια ηδη υπηρχαν εδω και 5 μηνες οπως ανεφερα,να τα δωσω δεν θα τα εδινα γιατι ηδη ειχα δεθει μαζι τους, και που να τα δωσω στο petshop που θα τα δωσει στον πρωτο τυχαιο;ειμαι αποφασισμενος να φτασω μεχρι εκει που δεν παει για να το υλοποιησω,χωρις να σκεφτω το κοστος το χρονο και το κοπο.
Μακαρι ολοι αυτοι που αγορασαν pangasius να τα ειχαν στα καταλληλα λιτρα και διαστασεις οπως θα προσπαθισω να κανω εγω,αντι να τα εχουν καταδικασμενα στα 100-150 λιτρα μεχρι να ψωφισουν.
Τωρα αν υπηρχε ενας τροπος που να μας εδειχνε με επιτυχια 100% το ποσοι απο τα μελη του forum ειχαν εχουν και θα εχουν στη κατοχη τους pangasius πιστεψτε με θα εβγαζε πανω απο το 50%.
Και βαζω στοιχημα οτι θα ειναι και πολλοι απο αυτους που εφεραν αντιδρασεις.
Ειτε γιατι ηταν ενα ανεκπληρωτο ονειρο λογο χωρου-διαστασεως και κοστους ειτε γιατι ηταν μια αποτυχημενη προσπαθεια του παρελθοντος σε 100-200 λιτρα.
Απο τη θεωρια μεχρι τη πραξη υπαρχει ενα τεραστιο κενο,και εχω μαθει να πιστευω τις περισοτερες φορες αυτα που βλεπω και οχι αυτα που ακουω.
Δεν εχω δει πουθενα sanitwongsei 2,5μετρα οπως και δεν θα δω καλαμαρια 18 μετρα,τον αν βρεθηκαν 1-2 σε ολα τα χρονικα δεν συμαινει οτι ολα φτανουν σε τετοιο μεγεθος,που πολυ πιθανον να ηταν και gigas kai oxi sanitwongsei.
Οταν σε pond χιλιαδων λιτρων,σε διαστασεις πισινας φτανουν μετα απο 10-15 χρονια το 1,20-1,50 οσο και σχεδον ολα τα ειδη pangasius τοτε θα κανω και εγω ενα pond.
Αν και ο μεσος ορος ζωης των ψαριων που ζουν σε ενυδρεια και pond ακομα και σε εναν εμπειρο χομπιστα δεν ξεπερνα ευκολα τα 8 χρονια.
Η συζητηση νομιζω δεν προκετε να βγαλει πουθενα οποτε δεν υπαρχει λογος για αντιπαραθεσεις.
Αν με αυτη τη κινηση μου σας δισαρεστησα τοσο πολυ που δεν προκετε να με βοηθισετε και σε οποιαδηποτε αλλη απορια προκιψει στο μελλον σχετικα με τα ενυδρεια,τοτε να μου το πειτε να μην μπω καν στη διαδικασια να σας ρωτησω.
Να κανω εναν αλλο λογαριασμο να μπω σε αυτο το topic και να αρχισω να "κραζω" και εγω για να γινουμε φιλαρακια και να με βοηθισετε στο μελλον, για τα υπολοιπα ενυδρεια που σκοπευω να κανω με κιχλιδες, και με ζωοτοκα φυτεμενο που εχω αρκετες αποριες.
kwstas_original
12-08-09, 12:32
Γιατι οποιος δεν ασχολειται με guppy και γαριδες θεωρειτε φανατισμενος?
οποιος θα εφτανε στα ακρα (βλεπε χιλιαδες λιτρα) ειναι ασυνηδιτος χομπιστας?
υπαρχουν και τα ''μαυρα προβατα'' στο χομπυ?
η αν δεν φτιαξει σωστο σαμπ ο φιλος dragonld θα σταματησουν να πωλουνται αυτα τα ψαρια........?
:smt086
Γιατι οποιος δεν ασχολειται με guppy και γαριδες θεωρειτε φανατισμενος?
οποιος θα εφτανε στα ακρα (βλεπε χιλιαδες λιτρα) ειναι ασυνηδιτος χομπιστας?
υπαρχουν και τα ''μαυρα προβατα'' στο χομπυ?
η αν δεν φτιαξει σωστο σαμπ ο φιλος dragonld θα σταματησουν να πωλουνται αυτα τα ψαρια........?
:smt086
Re Kωστα αλλο λεμε ...σε εχω πισει οτι δεν ''χονευω'' τα καρχαριακια? :p:D:D
kwstas_original
12-08-09, 13:45
ρε συ Κρισο πιστευω ειναι σωστη η σταση του φορουμ απεναντι σε τετοια θεματα ετσι πρεπει να τα αντιμετωπιζει...αλλα το ενα δεν αναιρει το αλλο...
ο ανθρωπος καλως η κακος ζηταει πληροφοριες για τα σαμπ και αναφερει τον ''τυπο'' του ενυρειου που ενδιαφερεται να κανει.αν δεν ελεγε τι και πως θα τον ρωταγαν ολοι τι ενυδρειο θες να κανεις,δωσε πληροφοριες,τι ειδη θες να φιλοξανησεις κτλπ...
ειμαστε monsterfishkeepers τι να κανουμε θα μας φατε?:D:D
εγω προσωπικα τον χειροκροτω για την διαδικασια που υποβαλει τον εαυτο του και που ειναι διατεθημενος να κανει τοσα πολλα.
ρε συ Κρισο πιστευω ειναι σωστη η σταση του φορουμ απεναντι σε τετοια θεματα ετσι πρεπει να τα αντιμετωπιζει...αλλα το ενα δεν αναιρει το αλλο...
ο ανθρωπος καλως η κακος ζηταει πληροφοριες για τα σαμπ και αναφερει τον ''τυπο'' του ενυρειου που ενδιαφερεται να κανει.αν δεν ελεγε τι και πως θα τον ρωταγαν ολοι τι ενυδρειο θες να κανεις,δωσε πληροφοριες,τι ειδη θες να φιλοξανησεις κτλπ...
ειμαστε monsterfishkeepers τι να κανουμε θα μας φατε?:D:D
εγω προσωπικα τον χειροκροτω για την διαδικασια που υποβαλει τον εαυτο του και που ειναι διατεθημενος να κανει τοσα πολλα.
ε ας παρει και ενα σωστο ενυδρειο ..τι το θελει το σαμπ? αν εχει ''μουφα'' ενυδρειο
Kαι ποιος σου ειπε οτι θα κανω μουφα ενυδρειο :P
Aπο τη στιγμη που σε custom διαστασεις δεν υπαρχουν ετοιμα και επονυμα τοτε αναγκαστικα θα παω σε καποιον κατασκευαστη.
Μην αποκλιεις το ενδεχομενο αυτο του κατασκευαστη να ειναι πιο ενισχημενο σε τζαμια και σιλικονες αλλα και πιο λειτουργικο,γιατι θα ειναι πανω απο ολα φτοιαγμενο ακριβος για τις αναγκες και το χωρο μου.
Aπο τη στιγμη που σε custom διαστασεις δεν υπαρχουν ετοιμα και επονυμα τοτε αναγκαστικα θα παω σε καποιον κατασκευαστη.
Μην αποκλιεις το ενδεχομενο αυτο του κατασκευαστη να ειναι πιο ενισχημενο σε τζαμια και σιλικονες αλλα και πιο λειτουργικο,γιατι θα ειναι πανω απο ολα φτοιαγμενο ακριβος για τις αναγκες και το χωρο μου.
ποσους τονους θα ειναι 20-30? (για 2 πανγκασιους)
kwstas_original
12-08-09, 13:59
μαλλον εννοει ''μουφα'' λογο κατοικων...:D
εγω θεωρω ''μουφα'' τους μονομαχους.ποιος θα με κραξει?:smt033:smt033
ας σοβαρευτουμε!
μαλλον εννοει ''μουφα'' λογο κατοικων...:D
εγω θεωρω ''μουφα'' τους μονομαχους.ποιος θα με κραξει?:smt033:smt033
ας σοβαρευτουμε!
οταν λεω ''μουφα'' ενοω ''κονσερβα'' δηλαδη λιγα λιτρα για αντιστοιχα ψαρια
kwstas_original
12-08-09, 14:06
οταν λεω ''μουφα'' ενοω ''κονσερβα'' δηλαδη λιγα λιτρα για αντιστοιχα ψαρια
αυτο που δεν καταλαβαινετε ολοι σας ρεαλιστικα ειναι οτι τετου ειδους χομπιστες,παρατεινου κατα πολυ την ζωη ενος ψαριου που δεν θα σταματησει ποτε να πουλιτε...
δεν νομιζω να μφιβαλεις οτι καλητερα θα περασει απο οτι στο καρφουρισιο ενος αρχαριου???
(μπες μσν:D)
Μoλις τελιωσουν οι εργατες με την ανακενηση και ανακατασκευη-διαρυθμηση ολης της πολυκατοικιας τοτε θα μπορω να σου πω ακριβος.
Εχω παντος πολλα περιθορια και επιλογες για τον ογκο και τα λιτρα.
Μην κοιτας μονο τα λιτρα,αυτο που θα παιξει συμαντικο ρολο ειναι οι διαστασεις και οχι τα λιτρα ωστε να ειναι ευριχωρο.
Το να κανω ενα ενυδρειο 1000χ100χ100(10 τονους περιπου) ναι μεν θα εχει πολλα λιτρα αλλα δεν θα ειναι καταλληλο.
Σε αντιθεση πχ ενα ενυδρειο 400χ150χ150(9 τονους περιπου) που φενετε μικροτερο σε λιτρα αλλα ειναι πιο ιδανικο σαν ογκος.
Συμαντικος παραγοντας επισης ειναι οτι δεν θα εχει απολυτος τιποτα απο διακοσμηση,γιατι αλλο να εχεις πχ ενα ενυδρειο 9000 λιτρα οπου το 90% του χωρου ειναι ξυλα και πετρες και αλλο να ειναι 100% αδειο.
Οποτε μην σε ξεγελανε τα λιτρα.
POURITANOS
12-08-09, 15:41
Οσο η συζητηση μενει σε αυτο το επιπεδο δεν παραμβαινω.
Απλά για τον φιλο Πουριτανο, πρωτον, τα περισσοτερα ψαρια που διατηρουνται στις σωστες συνθηκες (θερμοκρασια, σκληροτητες, pH, καθαρο νερο απο θρεπτικα, καταλληλο περιβαλλον και καταλληλο ογκο νερου συμφωνα με το μεγεθος και τις αναγκες τους, και ταιζονται σωστα) δεν παθαινουν κανενα νανισμο η αλλη δυσμορφια.
Δευτερον, εκτος απο τις παραπανω σωστες συνθηκες που προβαλλει, το συγκεκριμενο φορουμ σαφεστατα δεν ειναι μονο για ερωταπαντησεις, και και εγω, και οι περισσοτεροι μοντς εχουν σαφεστατη "πολιτικη" εναντια σε καθε τι που δεν κανει την ζωη των ψαριων πιο ευκολη στην αιχμαλωσια.
Έχεις δίκιο κύριε Τολη.
(εσύ και μερικοί ακόμα όπως ο net και raven και αρκετοί ακόμα έχετε βάλει άλλο πήχη και κάνετε σοβαρή δουλειά).
Απλά θεωρώ ότι όλοι μας πάνω κάτι στο ίδιο καζάνι βράζουμε (μιλάω για τους ερασιτέχνες χομπιστες αυτούς που έχουμε μερικά χρονιά 1 -2 ενυδρεία και ξαφνικά τα μάθαμε όλα). Λες και εμείς στα ξεκινήματα δεν κάναμε λάθη και δεν ταλαιπωρήσαμε ψαριά.
Τουλάχιστον σε ένα νέο μέλος η επιείκεια πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με έναν παλιότερο στο φόρουμ.
Το να κανείς παρατήρηση διακριτικά και να τονίσεις κάποιους λογούς για το γιατί δεν πρέπει να βάλεις ένα ψαρί σε αυτό το χώρο πχ είναι ανεκτικό και σωστό.
Από την στιγμή που βλέπεις ότι ο άλλος για τους χ.ψ λογούς θέλει να τα βάλει πρέπει να κανείς πασο. Αστών να κάνει λάθος αν εσύ θεωρείς ότι είσαι σωστός. (είσαι????)
Δύστυχος γίνετε πόλεμος άδικος .
Αν κάποιος θέλει να κράξει κάποιους είναι τους φίλους με θαλασσιά ενυδρεία μια και η πιθανότητα για γόνους είναι σταγόνα σε κουβά.
Το πρόβλημα είναι δηλαδή οι λίγο λάθος συνθήκες? Η τα ενυδρεία που προκαλούν άνευ λογού γενοκτονίες.(εδώ δε τίθεται θέμα ευαισθησίας ???)
Σίγουρα δεν είναι λογική και το λίγο λάθος να μην προσπαθούμε να το διορθώσουμε.
Αλλά το κάνουμε τα στραβά ματιά σε σπουδαιότερα πράματα είναι κάπως.
Ρίξτε όλοι μια ματιά στα ενυδρεία που παρουσιάζονται κάθε τόσο .
Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ότι νάνε.
Και όταν γίνονται ποιο έμπειροι απλά περνούν και αλλά ενυδρεία.
Ο άλλος παραπάνω μιλάει για ψαριά που γνωρίζει ότι είναι ευτυχισμένα και όταν ανοίγει το φως κουτουλάνε στα τζαμιά. (εκτός αν έχουν μάθει να παίζουν τα συγκρουόμενα από μικρά και το γουστάρουν) λες και δεν ξέρει για το σταδιακό φωτισμό.
Ο άλλος θα σου πει 100 πράματα σε θεωρητικο επίπεδο. Όταν oμως κάποιος δει τα μεγέθη των ενυδρείων του καταλάβει ποσό έχει καταλάβει για τα λίτρα και της συνθήκες των ενυδρείων.
Πιστεύω ότι καταλάβουμε ότι όλοι μας πάνω κάτω κυμαινόμαστε στο επίπεδο του μετρίου. Οπότε ας είμαστε λίγο ποιο συγκροτημένοι, και ποιο ελαστικοί.
Πουριτανε μαλλον -οπως παντα- εχεις μπερδευτει (ξαναδιαβασε τα παλι) ... Αν δεν τα καταλαβαινεις παρε προταση - προταση και κανε διαλειματα ... Μονο ετσι αλλιως δεν μπορουμε να επικοινωνησουμε!
Οπως παντα απαντας ενα απο οοολα τα ερωτηματα και παντα ειρωνικα ... οχι πως απαντας κιολας αλλα τελοσπαντων ... Χαιρομαι που συμφωνεις με τα υπολοιπα λοιπον που σου εχω γραψει (με το να μην απαντας αυτο δειχνει ... οτι δεν εχεις επιχειρηματα)!
Αυτα δημοσια γιατι εχω βαρεθει να στα γραφω σαν απαντηση στα π.μ. που μου εστειλες!!
Υ.Σ. Ο άλλος παραπάνω μιλάει για ψαριά που γνωρίζει ότι είναι ευτυχισμένα και όταν ανοίγει το φως κουτουλάνε στα τζαμιά. (εκτός αν έχουν μάθει να παίζουν τα συγκρουόμενα από μικρά και το γουστάρουν) λες και δεν ξέρει για το σταδιακό φωτισμό.
Πριν 9 χρονια που ειχα παγκασιους ... οταν ανοιγα τα φωτα τρελενοντουσαν ... δεν ηξερα οταν .... εμαθα .... τα εδωσα!! Ειναι μια εμπειρια που ειχα .... και τοτε δεν υπηρχε ιντερνετ ουτε καποιου ειδους πληροφορησης!! Μονο απο κατι εγκυκλοπεδιες οτι διαβαζα!!
Moutralewn
13-08-09, 20:11
Αγαπητέ dragonld,
Θεωρώ ότι αρχικά θα πρέπει να αποφασίσεις που θα τοποθετήσεις το ενυδρείο και ανάλογα με αυτό να κατασταλάξεις στις διαστάσεις. Στο παράδειγμά που αναφέρεις παραπάνω, θα συμφωνήσω ότι βασικό ρόλο παίζουν πρώτα απ'όλα οι αναλογίες του ενυδρείου και μετά ο όγκος. Ένας βασικός παράγοντας επίσης είναι και η εργονομία όσον αφορά την συντήρηση. Πρέπει να μπορείς να κάνεις του απαραίτητους καθαρισμούς που χρειάζονται οπότε σκέφτεσαι καί πως θα το επιτύχεις αυτό (π.χ. μάσκα, βατραχοπέδιλα κλπ :p:p )
Αφού αποφασίσεις τις διαστάσεις και τον όγκο, τότε ξεκινάς και σχεδιάζεις το sump (που για πολλούς λόγους είναι μονόδρομος για τόσα λίτρα). Προτιμότερος είναι ο σχεδιασμός του sump απο εσένα (βάση των αναγκών σου) και κατόπιν πας το σχέδιο και σου το φτιάχνουν (αν δεν το φτιάξεις μόνος σου).
Οπότε θεωρώ ότι καλύτερα να περιμένεις το τελείωμα της πολυκατοικίας και κατόπιν μιλάς με τον μηχανικό (βασικά για τις αντοχές), ξεκινάς σχεδιασμό, μας λες τις σκέψεις σου και το συζητάμε.
Όσον αφορά την επιλογή των ψαριών, η γνώμη μου είναι απολύτα σύμφωνη με αυτή των περισσοτέρων αλλά δεν νομίζω να ωφέλει να ακούσεις τα ίδια άλλη μια φορά. Ούτως ή άλλως τα παιδιά σε ενημερώσαν για κάποια πράγματα (αυτός είναι και ο ρόλος ενός forum άλλωστε). Απο κει και πέρα είναι καθαρά επιλογή σου.Αυτό πουπροσωπικά πιστεύω είναι ότι με τον καιρό θα διαπιστώσεις ότι το εν λόγω είδος (τα pangasius γενικότερα) δεν είναι ότι καλύτερο για ενυδρεία σπιτιού.
2 καλα φιλτρα για λιμνη δεν θα μπορουσανε να κανουν δουλεια;
POURITANOS
13-08-09, 22:28
Όταν λες φίλτρα διευκρίνισε το λίγο παραπάνω.:confused:
Εννοείς ολοκληρωμένο σύστημα αντλίας μαζί με χώρο για βιολογικό υλικό?
Ή
2 αντλίες μέσα στο sump?
Αν η δύναμη της αντλίας είναι μεγάλη να ξέρεις ότι ίσως η αντλία να πρέπει να βγει εκτός sump, για να μην δίνει δονήσεις στα τζαμιά (αν γίνει γυάλινο το sump).
Eνοω μεγαλους καδους μεγαλυτερους απο τα κοινα εξωτερικα φιλτρα, που χωρανε πολυ περισοτερο βιολογικο υλικο και μια αντλια για να κανει τη κυκλοφορια.
ΚΑτι τετοιο πχ με μια δυνατη αντλια.
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/cfa7e19b1825c33b4a5e14f184f2f090/cl/details/cnid/843440a898fa24d07.52607663/anid/27549dd82003d13c1.95873499/FISH%20MATE%20UV%2BBio%2030000%20Pressurized%20Pon d%20Filter%20/
POURITANOS
13-08-09, 23:11
Κάτι τέτοιο λες http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33511
δε ξερώ αν σε καλύψει κάτι τέτοιο μια και ο andros αναφέρει ότι ο χώρος είναι για 200λιτρα αν κρίνεις ότι είναι μικρό τότε ίσως πρέπει να ψάξεις για μεγαλύτερα.
Πάντως από ότι μπορώ να συμπεράνω εσύ θα χρειαστείς πολύ χώρο για βιολογικό υλικό.
Δες και εδώ ένα φίλτρο πιέσεως
πόστ 132 έχει φωτογραφία
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=31063&page=5
από ότι νομίζω κάτι τέτοιο πρέπει να βρεις σε μεγαλύτερο μέγεθος.
Απλά να προσέξεις να μπορείς εύκολα να το συντηρείς και να καθαρίζεις το φίλτρο σου.
Γιατι να μην κανουν????:smile:
Απλα σκεψου μετα απο ολα οσα σου εχουν πει τα παιδια αν αξιζει τον κοπο......φυσικα....εσυ αποφασιζεις, θεμα δικο σου.
Ξανασκεψου το ομως............
Και για να μην παρεξηγηθω δεν ξερω ποσο πορωμενος εισαι για τα συγκεκριμενα ψαρια αυτα τα ψαρια οπως σου εχουν πει και τα παιδια χρειαζονται τεραστιων διαστασεων ενυδρεια και για τα εν λογω ενυδρεια θελεις και δυνατα συστηματα φιλτρανσης που για να το πετυχεις αυτο πρεπει να βαλεις βαθια το χερι στην τσεπη.
Εισαι διαθετημενος να βαλεις βαθια το χερι στην τσεπη?? Γιατι αφου θελεις οπως λες το καλο των ψαριων οφειλεις να το βαλεις.
Και εγω αγαπητε μου φιλε ειμαι πορωμενος με τις λιμνες θα μπορουσα με το συγκεκριμενο φιλτρο πιεσεως που εχω αυτη τη στιγμη να αφησω την λιμνη να δουλευει μονο με αυτο αφου μεχρι στιγμης καλα τα παει. Ομως για το καλο των ψαριων, αφου στο τελος της ημερας αυτος ειναι ο σκοπος βαζω το χερι βαθια στην τσεπη και βαζω και δευτερο φιλτρο. Τι θελω να πω?? Αν και ειμαι εναντιον σε αυτο που πας να κανεις τουλαχιστον οφειλεις να βαλεις το χερι........βαθια στην τσεπη.
Το φιλτρο laguna που ειναι στην εικονα το γνωριζω,αλλα ειναι φιλτρο βαρυτητας δεν εχει αντλια κυκλοφοριας ουτε ειναι πρεσαρισμενο για να αντεχει μεγαλες αντλιες,οποτε δεν με βολευει απο την αποψη της ροης,δεν κανει για ενυδρειο ειναι καθαρα μονο για λιμνη.
Το μεγαλυτερο μοντελο ειναι για 18925 λιτρα pond.
Φυσικα ειναι πολυ μικροτερο απο αυτο που εκανα post εγω που εχει μεγιστη ροη 15000L/h και ειναι καταλληλο για pond 30000 λιτρων ποσο μαλλον που θα βαλω 2 τετοια δηλαδη μεγιστη ροη 15000+15000L/h συνολικα για ενα pond 60000 λιτρων τη στιγμη που υπολογιζω για ενυδρειο περιπου 8000-10000 λιτρα.
Oποτε πιστευω 2 καδοι και 2 αντλιες καλες θα με καλυψουν...
Και φυσικα το laguna δεν κανει, αλλη ειναι η δουλεια του...
Οσο για το φιλτρο που εκανες ποστ ειναι φιλτρο πιεσεως με πολυ μικρο χωρο για βιολογικο υλικο και πολυ πιο μικρο απο το laguna φιλε μου.
Τα φιλτρα πιεσεως...σκοπος τους ειναι (με την καταλληλη αντλια) να ανεβαζουν το νερο σε υψομετρο με σκοπο την δημιουργια καταρρακτων και ρυακιων.
Αν και Φιλτραρουν αρκετα καλα εγω δεν εννοουσα για αυτα τα φιλτρα......που σιγουρα δεν κανουν για το σκοπο σου.
Υπαρχουν αλλα φιλτρα για λιμνες (αφου ρωτησες αν κανουν τα φιλτρα λιμνων για τον σκοπο που το θελεις) αλλα δεν απαντησες σε κατι πολυ σημαντικο!!!!
Θα βαλεις βαθια το χερι στην τσεπη????????????????????????????????????????????? ??????
Λοιπον, επειδη δεν εχω ασχοληθει με τα ψαρια αυτα, γνωριζω οτι λογο μεγεθους μεσα σε ενα ενυδρειο ειναι ενα στοιχημα που θα χαθει, θα σεβαστω τις ευαισθησιες καποιων φιλων και να πω οτι... λαθος μου που ποσταρα.
Δεν θελω να παρω κανενα στον λαιμο μου γιατι αν κανεις αυτο το ονειρο πραγματικοτητα στο τελος θα γινει εφιαλτης.
Θα χαθει...χρημα....χρονος....που στο τελος ολα αυτα θα την πληρωσουν τα ψαρια...
Καλη συνεχεια απο εμενα και οτι καλυτερο για τα ψαρια σου.
Φιλε andros δεν ειπα ποτε οτι το φιλτρο laguna δεν ειναι καλο,αλλα οτι ειναι ακαταλληλο για τη δουλεια που το θελω δηλαδη για ενυδρειο και οχι για λιμνη.
Τα φιλτρα πιεσεως φυσικα και δεν τα θελω για συντριβανι,τι να το κανω στο ενυδρειο το σιντριβανι;Tα επελεξα για το λογο οτι αντεχουν μεγαλες πιεσεις οποτε μπορουν να δουλεψουν με δυνατες αντλιες χωρις να σκασουν, και επισης να μπουν κατω απο το ενυδρειο υψομετρικα,κατι που δεν γινετε με το laguna που αν δεν κανω λαθος πρεπει να ειναι σε συγκεκριμενο υψος.
Σιγουρα δεν χωρανε περισοτερα υλικα απο το laguna,αλλα χορανε πολυ περισοτερα απο 1 eheim(οι διαστασεις του ειναι 44χ40χ62cm σε συγκρηση με το μεγαλυτερο eheim που ειναι 26χ26χ53cm).
Αυτα τα ψαρια δυστυχος δεν θα σταματισουν ποτε να εμπορευοντε και να πολουντε στα petshop,το προβλημα δεν λυνετε ουτε με μαζεμα υπογραφων αλλα ουτε με το "εμπαργκο" πληροφοριων και ιδεων για πολυ μεγαλες κατασκευες ενυδρειων και τη φιλτρανση τους.
Το μονο που μπορει να γινει ειναι να αποτρεψουμε καποιους που σκοπευουν να τα βαλουν σε καρφουρισια ενυδρεια με αποτελεσμα η' να ψωφανε η' να επιστρεφουν πισω στο petshop για τον επομενο καρφουρισιο πελατη.
Επισης οπως εγω διαβασα και δεν γνωριζα για τα παπαγαλοψαρα και τα βαμενα ψαρια θα μπορουσατε να κανετε κατι αντιστοιχο για τα pangasius,arapaima kai arowana.
Για να αποτρεψεις καποιον να κανει κατι πρεπει πρωτα να τον "κερδισεις" και οχι να τον προκαλεσεις και να τον αποριψεις.
Σκοπος μου δεν ειναι να εχω τα ψαρια σε 50λιτρο αλλα ουτε σε 100-200 λιτρα μονιμα.
Ειπα οτι προσορινα ειναι σε 300λιτρα με διαστασεις 120χ50χ50 αρκετες για να κινουντε ανετα στο μεγεθος των 25cm που ειναι τωρα.
Οταν θα φτασουν τα 35cm θα μπουνε παλι σε ενυδρειο με τετοιες διαστασεις οστε να μπορουν παλι να κινουντε με ευκολια,πχ 300χ150χ150 μεχρι να φτασουν τα 60-70cm,τοτε θα φτοιαξω παλι μια κατασκευη σαν πισινα-λιμνη απο ξυλο και τζαμι η' τσιμεντο η' ετοιμη πισινα που θα εχει διαστασεις περιπου 500χ300χ150 ισως και περισοτερο.
http://www.youtube.com/watch?v=KDEfNALbV6w&feature=PlayList&p=94BE9C1813342F66&playnext=1&playnext_from=PL&index=36
http://www.youtube.com/watch?v=TQD1I8y7fcg&feature=PlayList&p=BFC70BF1E0A2F03B&playnext=1&playnext_from=PL&index=2
Αυτες οι πισινες βγαινουν μεχρι και 12μ μηκος σε διαφορες διαστασεις και σε σχημα στρογγιλες οβαλ και παραλληλογραμες,εχουν ετοιμες τρυπες για τα φιλτρα καθαρισμου πισινας, που μπορω να προσαρμωσω την εισαγωγη εξαγωγη των φιλτρων η' να τις εχω με σωλινες να τρεχουν απο πανω και να ρουφανε απο μεσα.
Το κοστος τους στις διαστασεις που υπολογιζω δεν ξεπερνουν τα 600-700 euro.
Eδω μπορουμε να δουμε οτι οταν μεγαλωσουν δεν ειναι υπερκινιτικα,δεν τρομαζουν απο την ανθρωπινη παρουσια και δεν κουτουλανε στα τζαμια
http://www.youtube.com/watch?v=557IT2NuGCk
Δυστυχος εχει βαλει παρα πολλα,θα το προτιμουσα με 2,αν και φενετε να εχει αρκετο πλατος απλα εχουν ερθει μπροστα να φανε.
Καθε προηγουμενη κατοικια φυσικα δεν θα ειναι πεταμενα λεφτα γιατι παλι θα βαλω ψαρια,ισως το 300λιτρο να γινει φυτεμενο με ζωοτοκα και το 9000-10000 λιτρα να γινει για αμερικανικες κιχλιδες.
Μακαρι να ειχαμε και στην Ελλαδα μεγαλα ενυδρεια του κρατους η' ιδιοτικα που να φιλοξενουν ψαρια οπως στο εξωτερικο,που να μπορουμε να τα επισκευτουμε και να τα δουμε απο κοντα.
Σκεφτηκατε να οργανωσετε μια εκδρομη σε καποια χωρα και να επισκευτουμε κατι τετοιο;
Aυριο φευγω για Παρο, σας ευχομαι καλο καλοκαρι, αν και δεν εμεινε και πολυ,καλες διακοπες για οσους ακομα δεν εχουνε παει,και καλη διασκεδαση για οσους γυρισαν και συνεχιζουν να διασκεδαζουν και να βγαινουν.
dragonld,
Καταρχήν καλως όρισες στο Forum από μένα:)
Διαβάζοντας το θέμα σου ολόκληρο,είδα πως και εσύ έχεις δίκιο και οι υπόλοιποι,ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία λεγόμενά σου;)
Φαίνεσαι πως αγαπάς πολύ αυτό το είδος και πως είναι όνειρό σου το να καταφέρεις να τα κρατήσεις και γιαυτό είμαι σίγουρος πως θα καταφέρεις να το κάνεις!:);) Το ενυδρείο που φτιάχνεις τώρα,όπως και εσύ ξέρεις πολύ καλά,θα είναι πολύ μικρό για τα ψάρια αυτά στο κοντινό μέλλον αλλά θα έιναι μια χαρά προς το παρόν και για όχι περισσότερο από 1-2 χρόνια το πάρα πολύ δυστυχώς καθώς,παρόλο που όπου τα βλέπεις μεγαλώνουν αργά λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης,στο ενυδρείο σου και με τις καλές συνθήκες που θα τους προσφέρεις,θα γίνουν πολύ πολύ γρήγορα 35εκ.,υπολογίζω στον πρώτο χρόνο κιόλας,οπότε ένα 2μετρο ενυδρείο σου κερδίζει μόνο 1-1,5χρόνο μέχρι να θέλουν μεγαλύτερο ενυδρείο...Με ένα 3μετρο η κατάσταση είναι καλύτερη και θα έχεις γύρω στα 2-4χρόνια στη διάθεσή σου για να σχεδιάσεις ένα μεγαλύτερο ενυδρείο/πισίνα για αυτά καθώς θα είναι εντάξη μέχρι τα 50εκ.
Έτσι λοιπόν,έχοντας στο μυαλό οτι αυτό είναι ένα προσωρινό,μεταβατικό ενυδρείο και οτι είσαι διατεθειμένος να τους δώσεις όσο μεγάλο ενυδρείο και αν χρειαστούν,το μόνο που μπορώ να σου πω είναι μπράβο!;)
Από την άλλη,μπορώ να δικαιολογήσω και τη στάση που κρατήθηκε από τους περισσότερους περί ακατάλληλου ενυδρείο για αυτά τα ψάρια καθώς πράγματι αυτό το ενυδρείο δεν θα είναι κατάλληλο για την κράτησή τους επί μακρόν χρονικό διάστημα. Αυτό που δεν ήξεραν όμως και τα έλεγαν όλα αυτά είναι το οτι αυτό το ενυδρείο θα είναι μόνο προσωρινό...Αυτό δίνει μια εντελώς διαφορετική χροιά στο ενχείρημα και θα έπρεπε να το τονίσεις.Πιστεύω πως αν το είχες πει από την αρχή,δεν θα υπήρχαν αρνητικά σχόλια;)
Επειδή υπόθηκαν πολλά για τον νανισμό και για το οτι τα ψάρια μεγαλώνουν ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο,να ξεκαθαρίσω και εγώ το εξής σχετικά με τον νανισμό:τα ψάρια,όπως ειπώθηκε πολύ ήδη,δεν μεγαλώνουν ανάλογα με το μέγεθος του ενυδρείου,αυτό που συμβαίνει όμως και έχει όδηγήσει σε αυτήν την λανθασμένη αντίληψη είναι ότι,όσο μεγαλύτερο γίνεται ένα ψάρι σε ένα ενυδρείο,τόσο πιο γρήγορα χαλάνε οι συνθήκες και οπότε οι αλλαγές νερού που γίνονταν όταν το ψάρι ήταν μικρότερο,φτάνουν να μην επαρκούν και το ψάρι ζει σε προοδευτικά χειρότερες συνθήκες. Κάποια στιγμή λοιπόν οι συνθήκες γίνονται τόσο κακές που η ανάπτυξη του ψαριού σταματά ή μειώνεται υπερβολικά εξαιτίας τους. Αν η κατάσταση παραμείνει έτσι για μερικούς μηνες,η ανάπτυξη του ψαριού επηρρεάζεται ανεπανόρθωτα και δημιουργείται νανισμός,δηλαδή το ψάρι και να βρεθεί σε άψογες συνθήκες μετά,δεν θα φτάσει το μήκος που θα εφτανε αν απο μωρό μεγάλωνε σε άψογες συνθήκες. Αυτό όμως δεν είναι καλό για το ψάρι και αν ζήσει για χρόνια σε κακές συνθήκες,επηρρεάζεται φυσικά και η μακροβιότητά του σημαντικά. Από την άλλη,ένα ψάρι θα συνεχίσει να μεγαλώνει κανονικά και πολύ γρήγορα ακόμη και σε ενυδρείο πολύ μικρό για αυτό αν οι συνθήκες διατηρούνται παρόλα αυτά άψογες με συχνότατες αλλες νερού. Η εμπειρία σου με τα oscar είναι ακριβως λόγω αυτών που περιέγραψα ;)
Τώρα,σχετκά με το sump,ενα 600λιτρο sump θα ήταν μια χαρά για ένα ενυδρείο 2000λ. Γενικά,για μεγάλα ψάρια και μεγάλες απαιτήσεις φίλτρανσης,ένα sump όγκου ίσου με το 1/3 το όγκου του ενυδρείου,είναι καλό,φορτωμένο με καλής ποιότητας υλικά και γερό χοντρό μηχανικό φιλτράρισμα και αντλείες 6x τα λίτρα του ενυδρείου.
Όσο για κρυψώνες,τα Pangasius χρειαζονται απαραιτήτως και κρυψώνες για να αισθάνονται άνετα...Μεγάλα ξύλα περιορισμένα στη μια μεριά του ενυδρείου είναι ότι πρέπει για αυτό το σκοπό μαζί με επιπλέοντα φυτά στην ίδια πλευρά του ενυδρείου...Ο λόγος που ακούς για επιθέσεις των Pangasius σε διακοσμήσεις είναι οτι κρατουνται σε πολύ μικρά για το μέγεθός τους ενυδρεία και οι διακομήσεις αυτές τους είναι αχρηστες λογο σχήματ για κρυψώνες και τους εμπδίζουνστην κίνηση γιατί το ενυδρείο είναι υπερβολικά μικρό...
'Οσο για οτι τα Pangasius γίνονται νοχελικά με την ηλικία,αυτό δεν ισχύει,απλά όταν κρατούνται σε πολύ μικρά ενυδρεία χωρίς δυνατότητα αξιοπρεπούς κίνησης,κάποια στιγμή απελπίζονται και χάνουν το ενδιαφέρον...Οι συνθήκες νερού είναι κακές επίσης και αυτό τα ρίχνει ακόμα περισσότερο...
Σου έυχομαι να καταφέρεις να τους προσφέρεις το ενυδρείο που θα χρειαστούν μεγαλώνοντας και έτσι να τα χαρείς ως ενήλικα,τεράστια και υπέροχα ψάρια για όλη τη διάρκεια της ζωής τους που υπερβαίνει τα 20 χρόνια,ίσως και κατα πολύ...;) Όλα τα γατόψαρα να ξέρεις ζούν πάρα πολλά χρόνια και κατα κανόνα υπερβαίνουν τα 10+ χρόνια ζωής :)
dragonld,
Όσο για κρυψώνες,τα Pangasius χρειαζονται απαραιτήτως και κρυψώνες για να αισθάνονται άνετα...Μεγάλα ξύλα περιορισμένα στη μια μεριά του ενυδρείου είναι ότι πρέπει για αυτό το σκοπό μαζί με επιπλέοντα φυτά στην ίδια πλευρά του ενυδρείου...Ο λόγος που ακούς για επιθέσεις των Pangasius σε διακοσμήσεις είναι οτι κρατουνται σε πολύ μικρά για το μέγεθός τους ενυδρεία και οι διακομήσεις αυτές τους είναι αχρηστες λογο σχήματ για κρυψώνες και τους εμπδίζουνστην κίνηση γιατί το ενυδρείο είναι υπερβολικά μικρό...
Αγαπητε Kostas.G στην αρχη ειχα βαλει διακοσμητικα για κρυψωνες αλλα δυστυχως το μονο που καταφερναν ηταν να τα στρεσαρουν περισοτερο,και δεν ηταν λογο χωρου και μεγεθους γιατι τοτε ηταν μολις 4-5cm και τα διακοσμητικα ηταν σκοπιμα τοποθετημενα σε μια ευθεια στο πισω μερος του ενυδρειου ωστε να μην τα ενοχλουν.
Οχι μονο δεν προσπαθουσαν να κρυφτουν αλλα δεν πλισιαζαν καν, και αν τυχαια πηγαιναν κοντα τους τρομαζανε.
Αντιθετος οσα ενυδρεια εχω δει με αυτα τα γατοψαρα ειναι χωρις διακοσμηση,δεν εχουν ουτε αμμο η' χαλικι.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.