Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Τι αντλία για μεταφορά νερού από δοχείο σε ενυδρείο?

stdev
20-07-09, 22:54
Καλησπέρα σας.

Όπως λέει και ο τίτλος θα ήθελα με βάση τν εμπειρία σας να μου προτείνετε τις αντλία να χρισομοποίησω ώστε να μεταφέρω νερό από δοχείο στο πάτωμα προς το ενυδρείο.
Παράμετροι :
1. Δεν με απασχολεί η ταχύτητα ροής. Δηλαδή θέλω μια αντλία που να μπορεί ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ να "σηκώσει"το νερό και να το στείλει στο ενυδρείο.
2.Το λιγότερο δυνατό κόστος για να υλοποιήσω την κατασκευή! :)
3.Το δοχείο θα είναι ακριβώς κάτω από το ενυδρείο άρα δεν χρειάζεται να κάνει μεγάλυ διαδρομή το νερό. Το ενυδρείο βρίσκεται σε ύψος περίπου 1μ.

Αυτά. Ελπίζω να έδωσα αρκετές πληροφορίες και να βρεθεί κάποιος έμπειρος να με βοηθήσει.

Για την ιστορία θέλω να φτιάξω ένα diy σύστημα αυτόματης αναπλήρωσης του νερού που εξατμίζεται από το επίσης DIY σύστημα ψύξης που έχω γιατί θα λείψω 15 ημέρες!
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια που ξέρω ότι θα μου παρέχετε όπως πάντα άλλωστε;) :D

maikl
21-07-09, 05:23
-Εγω με μια compact (http://www.eheim.de/eheim/inhalte/index.jsp?key=liniendetail_27587_ehen) κανω τη δουλεια και πιο συγκεκριμενα με αυτη (http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=100222&t=temartic_e&userid=gUoneZQkwPFIf4iPp3Kj7hqThGFD2nN38HV).;)
Μαλιστα φερνει το νερο, απο το βαρελι που ειναι στο μπαλκονι μεχρι τα ενυδρεια(7μ μηκος) και το σηκωνει στο 1,30μ ;)

stdev
21-07-09, 07:44
Μάλιστα!! Λες θα κάνω δουλειά με αυτή ε? Εγώ δοκίμασα με μία παλιά 300lt/h αλλά ανέβαζε το νερό μέχρι την μέση της διαδρομής! :) Θα πάω να πάρω λοιπόν της EHEIM ή τέλος πάντων μία 1000αρα και ο Θεός βοηθός!!

netblues
21-07-09, 08:04
Αυτο που ψαχνεις λεγεται μανομετρικο υψος και υπαρχει στα χαρακτηριστικα της καθε αντλιας....

POURITANOS
21-07-09, 08:30
Μήπως να έλεγες τι ακριβώς θες να κανείς ως προς το diy σύστημα αναπληρώσεις νερού.:confused:
Μήπως λόγω κατασκευης να χρειάζεσαι και αλλά πράματα και ίσως όχι απλά μια αντλία. (πρόσεξε των κίνδυνο πλυμμηρας)

stdev
21-07-09, 14:04
POURITANOS
Φυσικά και χρείαζομαι και άλλα πράγματα για την κατασκευή όπως πχ αισθητήρα στάθμης, σωλήνες κτλ κτλ. Αλλά τα υπόλοιπα τα έχω και το μόνο μου κόλλημα είναι αυτό που ρωτάω εδώ.

Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος αλλά θα το δοκιμάσω πριν το αφήσω μόνο του

Nick S3
21-07-09, 22:29
EHEIM compact+3000:smt023
L/H 1500-3000
GPH 330-660(lmp)
Hmax m 3,0
Πολύ καλή!!!

stdev
22-07-09, 19:10
Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Τελικά αγόρασα μία αντλία από κατάστημα με υδραυλικά (το κλασσικό "βατραχάκι"), έφτιαξα την κατασκευή αλλά δυστυχώς στις δοκιμές έχω πρόβλημα.

Κολλαέι ο αισθητήρας στάθμης και δεν σταματάει η αντλία!! Άρα προφανώς έχω ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα. Ο αισθητήρας είναι ένας κινέζικος από το ebay.
Προφανώς να επενδύσω στην αγορά ενός καλύτερου?? Ποιός όμως μου λέει ποιός είναι καλύτερος και περισσότερο αξιόπιστος? Αρκεί να μην είναι κινέζικος?
Help...plz

netblues
22-07-09, 19:11
Για βαλε καμμια φωτο. Εχω παιξει με πολλους κινεζικους χωρις προβληματα...

stdev
22-07-09, 21:35
Φωτογραφία του σένσορα εννοείς φαντάζομαι ε? Ελπίζω αυτή που ανέβασα να φαίνεται καλα!

Αν δεν βγάζεις άκρη με την φώτο δες το λίνκ από το ebay
http://cgi.ebay.co.uk/New-Liquid-Water-Level-Sensor-Horizontal-Float-Switch_W0QQitemZ180374143428QQcmdZViewItemQQptZUK_ BOI_Industrial_Automation_Control_ET?hash=item29ff 2301c4&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12|66%3A2|39%3A1|72%3A2140|293%3A1| 294%3A50

Τι μου προτείνεις ώστε να μην έχω αναπάντεχα αποτελέσματα?

netblues
22-07-09, 22:10
Ειναι οι γνωστοι κινεζικοι.. Δεν εχουν κολησει ποτε.
Δεν πιστευω να περνας 230vac απο μεσα του....
Για βαλε κανα σχεδιαγραμμα.

stdev
23-07-09, 07:56
netblues
φυσικά και δεν περνάω 230V από μέσα του! :) 12V DC του δίνω... για την ακρίβεια του δίνω λιγότερο από 12 γιατί με τα 12 η αντλία δουλεύει πολύ γρήγορα και δεν το θέλω. Άρα έχω ρυθμίσει το Μ/Σ στα 7,5V DC ή 9V DC για να μειώσω τις στροφές της αντλιούλας.

Κόλλησε μετά από 5-6 σταματήματα-ξεκινήματα τα οποία "δημιούργησα" εγώ "παίζοντας" με το σένσορα για τις δοκιμές.

Σχέδιο δυστυχώς δεν έχω, αλλά πίστεψε με δεν πιστεύω να έχω κάνει κάποιο λάθος!

ΥΓ. Είμαι ηλεκτρολόγος και έχω συνδέσει αρκετούς σένσορες DC στη δουλειά μου!! ;)

netblues
23-07-09, 08:58
Δλδ εννοεις οτι αν και το φλοτερ ειχε ανεβει ψηλα το κυκλωμα συνεχιζε να ειναι κλειστο?
Αυτο ειναι πολυ περιεργο, και δεν το εχω ξαναδει. Μαλλον μιλαμε για ελλατωματικο φλοτερ. Να υποθεσω οτι εχεις βαλει και καποιο χρονικο ωστε σε περιπτωση που δεν να κοψει καποια στιγμη, (και να προστατεψεις και την αντλια οταν τελιωσει το νερο επισης).

stdev
23-07-09, 10:05
Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βάλει κάποιο χρονοδιακόπτη για προστασία. (Δεν το είχα σκεφτεί). Βασικά δεν έχει λειτουργήσει το όλο σύστημα ακόμα...προσπαθώ να το δοκιμάσω πρώτα ΠΟΛΥ καλά για να μην έχω απρόοπτα κατά την απουσία. Μάλλον ελλατωματικός σένσορας λέω και γω...
Έχετε υπόψιν σας πόσο κοστίζει ένας καλός τέτοιος? Καλός=εμπιστοσύνης.
Διαφορετικά με βλέπω να βγάζω εκτός τα ανεμιστηράκια το 15ημερο...
είμαι και Κρήτη...και δεν έπιασαν ακόμα οι καύσωνες...βάσανα...

netblues
23-07-09, 10:09
Χρειαζεσαι οπωσδηποτε τιμερ ή δευτερο φλοτερ, αλλιως υπαρχει θεμα.
Δεν εχω βρει κατι καλυτερο σε λογικες τιμες
(εχει η rs κατι αλλα δεν θες να μαθεις ποσο...)
15 μερες χωρις ανεμιστηρες δεν θα μεινει τιποτε.
Βαλε εναν αλλο ιδιο. Ενναλακτικα χρησιμοποιησε δυο βιδες (ή δυο μυτες μολυβιου) που να κλεινουν κυκλωμα οταν ειναι μεσα στο νερο.

stdev
23-07-09, 11:03
Δυστυχώς δεν έχω αυτή την στιγμή άλλο ίδιο και δεν προλαβαίνω να παραγγείλω από ίντερνετ.

Να ρωτήσω κάτι άλλο εγώ (μπορεί να είναι και μαλακία). Από παρατήρηση που έχω κάνει στο ενυδρείο μου (έχει diy σύστημα ψύξης με 3 ανεμιστήρες pc - 2στέλνουν μέσα/1στέλενι έξω) συμπληρώνω περίπου 2 λίτρα ανά 2 ημέρες.
Σε 15 μέρες τι πρόβλημα θα έχω αν δεν συμπληρώσω νερό? Θα φτάσει η στάθμη του νερού κάτω από την έξοδο του εσωτερικού φίλτρου και πλέον θα έχω ένα "συντριβάνι" αφού το νερό θα πετάγεται από ψηλά! Σωστά? Τι πρόβλημα θα έχω με αυτό? Γιατί σίγουρα το πρόβλημα δεν έιναι ότι θα αδειάσει το ενυδρείο σε 15 ημέρες;)

netblues
23-07-09, 14:20
Αν δεν σταματησει το φιλτρο, δεν υπαρχει προβλημα.
Υποψιν οτι οταν αρχισει το συντριβανι, η εξατμιση θα αυξηθει αρκετα.
Η μειωση του ογκου του νερου αυξανει τη συγκεντρωση ολων των ουσιων που βρισκονται μεσα στο ενυδρειο.. Λογικα αν ειναι για 15 μερες θα αντεξει.
Παντως λιγο νερο λες οτι βαζεις..
Εγω σε 60 λιτρα σε full καλοκαιρι, με ενα ανεμιστηρακι θελω πανω απο 12 λιτρα για δεκα μερες.

stdev
23-07-09, 20:22
Δεν το έχω μετρήσει επισταμένα... αλλά κάπου εκεί πρέπει να είναι η ποσότητα που συμπληρώνω. Περίπου 2 λίτρα. Άρα το συντριβάνι δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα πέραν του ότι θα επιταχύνει την εξάτμιση. Άρα αν στείλω κάποιο φίλο στις 5-6 μέρες μία φορά να συμπληρώσει το νερό θα είμαι οκ!! Άλλωστε είχα σκοπό να το κάνω και για να δει ότι όλα είναι καλά στο ενυδρείο, αλλά και να για τσεκάρει και το σπίτι! ;)
Πάντως σίγουρα στο επόμενο ταξίδι που θα κάνω θα έχω μελετήσει καλύτερα το σύστημα αυτόματης αναπλήρωσης του νερού! Δεν είναι τελικά τόσο δύσκολο, απλά θέλει οργάνωση & λίγο παραπάνω χρόνο από αυτόν που είχα τώρα στη διάθεση μου για να το φτιάξω!!
Πάντως σας ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις και είδικά τον netblues βεβαίως βεβαίως!:rolleyes:

netblues
23-07-09, 21:09
Με επισκεψη τα πραγματα ειναι σαφως καλυτερα.
Η αναπληρωση δεν ειναι δυσκολη, θελει ομως προετοιμασια.