PDA

Επιστροφή στο Forum : Πληροφοριες σχετικα με τις διατροφικες και βιοχημικες αναγκες των γαριδων.


Raven
18-07-09, 03:43
Το εναυσμα για την δημιουργια αυτο του αρθρου, παρθηκε απο αυτη την πολυ ενδιαφερουσα συζητηση: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=33118

Η συζητηση αφορουσε στην παρατηρηση του εκφυλισμου των γαριδων Red Cherry σε περιπτωσεις υπερπληθυσμου, στο χρωμα του κελυφους και στο μεγεθος των ενηλικων ατομων.
Οι πληροφοριες σχετικα με τις διατροφικες και βιοχημικες αναγκες των γαριδων γλυκου νερου, οσον αφορα την διατηρηση τους σε ενυδρεια, ειναι αρκετα ισχνες κι ετσι θα επρεπε να εμβαθυνω σε πιο επιστημονικου τυπου μελετες και να διαβασω αρκετα ακαταλαβιστικα αρθρα στον παγκοσμιο ιστο ,για να μπορεσω να βγαλω μια ακρη.Θα προσπαθησω να σας μεταφερω καποια πραγματα με οσο γινεται απλουστερα και κατανοητα συμπερασματα.

Το πρωτο στοιχειο παρθηκε απο τον Βασιλη (in the pond) οταν αναφερθηκε στην ουσια Χιτινη που σχηματιζει το κελυφος (εξωσκελετο) των γαριδων.
Βασιλη σε ευχαριστω για τις γνωσεις σου !

Μερικα στοιχεια για την Χιτινη που μας ενδιαφερουν:
Προκειται για μια απο τις πιο αφθονες ενωσεις του ζωικου βασιλειου, μετα απο την κυτταρινη.
Στον εξωσκελετο των γαριδων, περιβαλλεται απο ανθρακικο και φωσφορικο ασβεστιο.
Μπορει να ειναι σκληρη και ακαμπτη εως ευκαμπτη και μαλακη.
Η ιδια ουσια βρισκεται και στα εντομα καθως και στο περιβλημα βακτηριων και μυκητων. -Ετσι εξηγειται γιατι οι γαριδες συχνα τρεφονται με "βιοφιλμ" που σχηματιζεται στις επιφανειες του ενυδρειου (αναζητουν χιτινη).

Ας δουμε τωρα τι περιεχει χονδρικα ,σε χημικη αναλυση ,το αποξηραμενο σωμα μιας γαριδας:
Αλατι 0,3%
Πρωτεινη 40%
Αντιοξειδωτικα
Ασταξανθινη
Χιτινη 22%
Πουτρεσκινη
Ισταμινη
Τριμετυλαμινη
τριμετυλαμινικο οξυ
ΝΗ3-Ν 0,03-0,04%
Kαι μεταλλα: Κ, Νa ,Mg, Ca ,P, Cl, PCB.

Το κελυφος -εξωσκελετος.
Ειναι ενα χιτινοπρωτεινικο συμπλεγμα μαζι με μεταλλα και κυριαρχει ως στοιχειο στο περιβλημα του το ανθρακικο ασβεστιο.
Το κελυφος λοιπον περιεχει χιτινη και καροτενοειδη ,που δινουν το ροζ χρωμα στα ψαρια (Σολωμοι πχ) η πουλια (φλαμινγκος) που τρεφονται με τροφες πλουσιες σε αυτη την ουσια. Μολις θυμηθηκα και την περιπτωση του Panos alex/polis και το ροζ σκαλαρι του.
Επισης περιεχει ενωσεις οπως αμινοξεα (Ταυρινη), νουκλεοτιδια και φωσφολιπιδια.
Η καταναλωση του κελυφους απο προιον εκδυσης ή μετα απο κανιβαλλισμο μεταξυ των γαριδων περιεχει καποιους αγνωστους ακομα μηχανισμους που φαινεται να αυξανουν την ορεξη αρα και την αναπτυξη των γαριδων-ιδιαιτερα των νεαρων και ανηλικων.
Μελετες εδειξαν οτι ταιζοντας τις γαριδες με 2-5% χιτινη στην διατροφη τους,επιτυγχανεται το μεγιστο της αναπτυξης και σωματικης μαζας τους. Η χιτοσανη παλι μειωνει την αναπτυξη σε οποιοδηποτε ποσοστο. Ασχετο αλλα μετα απο αυτη τη γνωση η χιτοσανη βρηκε εφαρμογη σε φαρμακα με σκοπο το αδυνατισμα στους ανθρωπους.

Οι μεθοδοι διατροφης σε καλλιεργειες γαριδων με εμπορικο σκοπο.
Ενδιαφερει και εμας μιας και εμεις επιζητουμε maximum αναπτυξη , σωστη διατροφη και αυξηση της αναπαραγωγικης ικανοτητας.
-Η χιτινη ειναι πολυμερισμενη γλουκοσαμινη. Συμπληρωματα διατροφης λοιπον με χιτινη και γλουκοσαμινη εχουν ως αποτελεσμα ευεργετικη αναπτυξη και αυξηση της σωματικης μαζας.
-Λιπιδια και στερολες για ενεργεια και αναπαραγωγη.
-Ω3 και Ω6 ειναι απαραιτητα επισης.
-Λιπαρα οχι περισσοτερο απο 5-10% μιας και ο οργανισμος τους δεν μπορει να διαχειριστει καλα τροφες με υψηλα λιπαρα.
-Το κεφαλι κατεψυγμενων γαριδων ως τροφη (στις ιχθυοκαλλιεργειες) περιεχει χητινη και αμινοξεα σε μεγαλες ποσοτητες.
-Μια διαιτα με κατεψυγμενο καλαμαρι, bloodworms, krill και αρτεμια, παρατηρηθηκε οτι αυξανει την παραγωγικοτητα των θηλυκων γαριδων.
-Βιταμινες που πρεπει να περιεχονται σε μια σωστη διατροφη ειναι: Ε, D ,β- καροτενιο, θειαμινη, ριβοφλαβινη, πυριδοξινη, Β12, φολικο οξυ, νικοτινικο οξυ, βιοτινη, χολινη, ινοσιταλη και βιταμινη C.

Ποια ειναι ολα εκεινα τα οργανικα στοιχεια που χρειαζονται οι γαριδες μας για την αριστη αναπτυξη και τον εντονο χρωματισμο τους;
Προκειται λοιπον για 22 στοιχεια ακριβως.
-Ποιο σημαντικα ολων φαινεται να ειναι το ασβεστιο και ο φωσφορος σε αναλογια 1:1 ή 1,5:1.
-7 απο αυτα τα στοιχεια χρειαζονται σε ικανοποιητικες ποσοτητες και ειναι τα εξης..Ρ, Κ, Cl,Ca,Na, S και Mg.
-15 πρεπει να ειναι παροντα σε ιχνη (ιχνοστοιχεια)..Cu, Fe, Mn, Zn, Co, Ni, Mo, Se, Cr ,F, I, V, Si, Sn και As.
-Επειδη οι γαριδες απορροφουν αρκετα ωφελιμα στοιχεια απο το περιβαλλον τους (νερο) ,μονον 7 απο τα παραπανω ιχνοστοιχεια μπορουν να συμπεριληφθουν στην διατροφη τους και ειναι τα ..Ca, Mg, P, Fe, Zn, I, και Se.
-Ελλειψη ασβεστιου (Ca) και φωσφορου (P) οδηγουν σε μαλακο κελυφος μιας και φαινεται οτι συνδεονται με τον μηχανισμο σκληρυνσης του κελυφους.
- Τα K, Na, και Cl εχουν ρολο ρυθμιστων των οσμωσεων, επιρρεαζουν τα ενζυμα του αιματος, τον μεταβολισμο και την αναπτυξη.


Η εκδυση του εξωσκελετου
-Ο μηχανισμος της εκδυσης απαιτει μεγαλα ποσα ενεργειας, εως και 25% της ενεργειας που αποθηκευτηκε στο διαστημα μεταξυ 2 εκδυσεων.
-Υπαρχει στενη σχεση αναμεσα στην εκδυση και την αυξηση μελανινης και σκληροτινης. Οι εγκυες θηλυκιες γαριδες πρεπει να αλλαξουν εξωσκελετο για να μπορεσουν να γονιμοποιηθουν τα αυγα και η αυξηση της μελανινης τους προσδιδει ενα πιο σκουρο και αρα πιο εντονο χρωμα.Μετα την εκδυση η μελανινη μειωνεται με αποτελεσμα το ιδιο ατομο να εμφανιζεται πιο ανοιχτοχρωμο και πιο ατονο.
-Νερο πλουσιο σε οργανικα, επιταχυνει την αναπτυξη, αρα και την συχνοτητα των εκδυσεων.
- Ο ρυθμος των εκδυσεων μειωνεται με την ηλικια. Οι μεγαλες ενηλικες γαριδες αλλαζουν σπανιοτερα τον εξωσκελετο τους.
-Τα περισσοτερα, αν οχι ολα, τα ειδη γαριδων -γλυκου και θαλασσινου νερου- εκδυονται κατα την διαρκεια της σκοτεινης φασης της σεληνης !

YΓ. αν εχω κανει καποια λαθη , παρακαλω δειξτε κατανοηση μιας και δεν ειναι η επιστημη μου και δυσκολευτηκα να συμπυκνωσω και να μεταφρασω ολες τις πληροφοριες σε ενα κειμενο που να ειναι κατανοητο για ολους μας.
ΥΓ.2 παρατηρησεις και επεμβασεις ενθαρρυνονται για περαιτερω συζητηση. Τα ασχετα ποστ θα σβηνονται ομως.

Πηγες: http://books.google.gr/books?id=R8e9EA31q1QC&pg=PA590&lpg=PA590&dq=chitine+shrimps+diet&source=bl&ots=cmTzHCaF9C&sig=rU4eCrOF5xAvI9HfkQ1SY8F96a4&hl=el&ei=jNJfSpvHBoSAnQOq9MTeDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=10

http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/128/5/908

http://en.wikipedia.org/wiki/Chitin