Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Τι φταίει;

lion
07-07-09, 14:42
Έχω 2 ενυδρεία.
Ένα 35 λίτρα καθαρά, με ύψος νερού ~25εκ, με 2 λάμπες Τ8 στα 14W (grolux + daylight) χωρίς CO2, με νερό βρύσης, χωρίς ψάρια, ελάχιστη λίπανση.

Ένα 70 λίτρα καθαρά, με ύψος νερού ~35εκ με 3 λάμπες Τ5 στα 24W grolux, με DIY CO2, με νερό απιονισμένο+βρύσης σε αναλογία 3:1, συστηματική λίπανση.

Μία ρίζα limnophila aromatica που έβαλα δοκιμαστικά εδώ και ένα μήνα στο μικρό ενυδρείο έχει γίνει μωβ και μεγαλώνει μια χαρά, ενώ στο 70λιτρο όχι.

Γιατί; :confused:

Raven
07-07-09, 15:05
Σιγουρα κατι δεν της αρεσει και κατι λειπει. Μερικες φορες καποια φυτα αρνουνται να αναπτυχθουν ακομα και κατω απο ιδανικες συνθηκες.
Για την aromatica το φως ειναι το κυριο στοιχειο, το co2 ειναι δευτερευον. Θελει ομως οπως τα περισσοτερα κοκκινα φυτα, να μην της λειψουν καποια ιχνοστοιχεια.
Αν οι υπολοιπες μετρησεις σου ειναι κανονικες και δεν λειπει καποιο βασικο στοιχειο, θα ελεγα να κοιταξεις το απιονισμενο νερο.
Ειναι νεκρο νερο στην ουσια και δεν περιεχει τιποτα απο αυτα που χρειαζονται τα φυτα. Ισως θα επρεπε να το εμπλουτισεις με καποιο σκευασμα ιχνοστοιχειων, οπως αυτα που προσθετονται στο νερο απο Α/Ο.
Φυσικα κι εγω υποθεσεις κανω, μιας και ειναι συνηθως δυσκολο να καθοριστει με ακριβεια τι λειπει απο ενα συγκεκριμενο φυτο.
Μερικες φορες ακομα και η αλλαγη θεσης μπορει να φερει το επιθυμητο αποτελεσμα.Αλλες φορες καποια φυτα δεν πανε στο ενυδρειο μας ο,τι κι αν κανουμε. Σε αυτη τη περιπτωση, απλως κραταμε τα ειδη που ευδοκιμουν.

mao
07-07-09, 18:33
παντως και σε δικη μου περιπτωση παλιοτερα που χρησιμοποιουσα απιονισμενο εβλεπα στασιμοτητα και προβληματα στα φυτα,παρολο τα λιπασματα, τα φωτα,το διοξειδιο κτλ. βεβαια δεν μπορω να πω με σιγουρια οτι εφταιγε το απιονισμενο,αλλα ,οπως λεει και ο raven, ειναι στην ουσια νεκρο νερο. με το που σταματησα να το χρησιμοποιω τα πραγματα καπως βελτιωθηκαν.

Πάνος
07-07-09, 18:36
Αλλες φορες καποια φυτα δεν πανε στο ενυδρειο μας ο,τι κι αν κανουμε. Σε αυτη τη περιπτωση, απλως κραταμε τα ειδη που ευδοκιμουν.
+-3+-3