Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Αλλαγη διαμορφωσης ενυδρειου

theodor72
09-06-09, 12:31
Αποφασισα λοιπον να κανω μια αρκετα μεγαλη αλλαγη στο ενυδρειο μου. Θα αλλαξω το χαλικακι που υπαρχει τωρα και θα βαλω λεπτη μπεζ αμμο.
Οπως καταλαβαινεται θα γινει μεγαλη ανακατωσουρα...
Εδω θα ανεβαζω τις οποιες αποριες μου και θα ζητω τις συμβουλες σας.
Περιμενοντας λοιπον να βρω τον απαιτουμενο ελευθερο χρονο για την αλλαγη, θα ηθελα να σας θεσω τον πρωτο μου προβληματισμο. Αφορα την ιχθυοφορτηση και συνθεση των ψαριων μου.
Στο ενυδρειο μου λοιπον, οπως φαινεται και στο προφιλ μου, υπαρχουν τα εξης ψαρια :
- 6 καρδιναλιοι
- 6 ροδοστομοι
- 5 οτοκυκλοι
- 2 SAE
- 2 μικρογεωφαγοι

Μηπως τα ψαρακια ειναι πολλα για τα λιτρα μου; (Rio125). Εχω καποιες ιδεες και αλλαγες κατα νου, αλλα θα περιμενω τις δικες σας αποψεις οσον αφορα την συνθεση, το πληθος και την ιχθυοφωρτηση του ενυδρειου μου.

Συνθηκες ενυδρείου (100 λιτρα περιπου καθαρα, gH=7, kH=4, pH=7.5)

Το ενυδρειο θελω να στηθει γυρω απο τους μικρογεωφαγους...

maikl
09-06-09, 13:31
...δε μας ειπες απο φιλτρανση πως εισαι...;)
ριζες,αμμος,νερο-τσαι,κανενα cattapa και απο ψαρια εγω θα το αφηνα ως εχει...
-περιμενε κι αλλες γνωμες

υ.γ ...θα εβγαζα τα sae,και το πχ στο 6,6 με 6,8:cool:

theodor72
09-06-09, 14:25
Απο φιλτρανση υπάρχει το εσωτερικό της juwel (600lt/h) με τα σφουγγαρια του για μηχανικη φιλτρανση και ενα εξωτερικο Eheim ecco 2231 (300lt/h) γεμάτο με EHEIM substrat pro για βιολογικη φιλτρανση.

Οσον αφορα τα SAE μαλλον ειναι ευκαιρια να επιστρεψουν στο σπιτι τους αφου ειναι δανεικα. Μηπως θα ηταν καλυτερα να δημιουργησω ενα μεγαλυτερο κοπαδακι απο το να εχω δυο μικρα;

Οι μικρογεωφαγοι νομιζω αρεσουν περισσοτερο την πρασιναδα παρα τις σκετες ριζες. Νερο-τσαι δεν ειναι και πολυ του γουστου μου.:)

theodor72
11-06-09, 23:26
Στο νεο set-up που θα δημιουργησω, σκεφτομαι να αφησω μια σχετικα μικρη περιοχη καλυμμενη με το χαλικι που εχω. Αυτό θα μπορουσα να το κανω με δυο τροπους
α. Να δημιουργησω δυο εντελως ανεξαρτητες περιοχες, μια με χαλικι και μια με αμμο.
β. Να στρωσω ολο το ενυδρειο με την αμμο και μετα στις περιοχες που θα διαλεξω να προσθεσω απο πανω ικανοποιητικη ποσοτητα χαλικιου.
Υποστρωμα δεν προκειται να βαλω.

Οι ερωτησεις μου :

Στην πρωτη περιπτωση θα χρειαστει να βαλω καποιο διαχωριστικο αναμεσα στην αμμο και το χαλικι για να μην ανακατευτουν; Στην δευτερη περιπτωση τα δυο υλικα θα ανακατευτουν ή το χαλικι θα παραμεινει στην επιφανεια;

Γενικα, η διατηρησει και αναπτυξη των φυτων ειναι πιο ευκολη στο χαλικι ή την αμμο;

Το Eheim ecco 2231 σε συνδιασμο με το εσωτερικο φιλτρο επαρκει για το ενυδρειο μου ή ειναι ευκαιρια να παω σε κατι καλυτερο; Να σημειωσω οτι δεν εχω σκοπο να παραφωρτωσω το ενυδρειο με ψαρακια αλλα ουτε και να βαλω παρα πολλα φυτα…

Raven
12-06-09, 01:37
Στο νεο set-up που θα δημιουργησω, σκεφτομαι να αφησω μια σχετικα μικρη περιοχη καλυμμενη με το χαλικι που εχω. Αυτό θα μπορουσα να το κανω με δυο τροπους
α. Να δημιουργησω δυο εντελως ανεξαρτητες περιοχες, μια με χαλικι και μια με αμμο.Το προτεινω κι εγω αυτο, θα δειξει περα πολυ ωραιο αν βαλεις στην κεντρικη πισω περιοχη χαλικι και γυρω-γυρω λευκη χονδροκοκκη αμμο.Κατι σαν νησιδα σε αμμο.
β. Να στρωσω ολο το ενυδρειο με την αμμο και μετα στις περιοχες που θα διαλεξω να προσθεσω απο πανω ικανοποιητικη ποσοτητα χαλικιου.
Υποστρωμα δεν προκειται να βαλω.Ακυρο ! η αμμος θα παει στον πατο και το χαλικι θα μεινει επανω.

Οι ερωτησεις μου :

Στην πρωτη περιπτωση θα χρειαστει να βαλω καποιο διαχωριστικο αναμεσα στην αμμο και το χαλικι για να μην ανακατευτουν;Ναι, καποιο ειδος πλεξι ή πλαστικου. Η πετρες με moss Στην δευτερη περιπτωση τα δυο υλικα θα ανακατευτουν ή το χαλικι θα παραμεινει στην επιφανεια; θα ανακατευτουν

Γενικα, η διατηρηση και αναπτυξη των φυτων ειναι πιο ευκολη στο χαλικι ή την αμμο; Γνωμη μου ειναι οτι δεν παιζει μεγαλο ρολο αν η αμμος ειναι χονδρη και δεν πετρωνει. Ισως ειναι καλυτερα στο χαλικι γιατι γινεται καλυτερος αερισμος των ριζων. Εξαρταται βεβαια και απο το ειδος των φυτων.

Το Eheim ecco 2231 σε συνδιασμο με το εσωτερικο φιλτρο επαρκει για το ενυδρειο μου ή ειναι ευκαιρια να παω σε κατι καλυτερο;επαρκει αφου δεν θα το φορτωσεις με πολλα ψαρια οπως λες. Να σημειωσω οτι δεν εχω σκοπο να παραφωρτωσω το ενυδρειο με ψαρακια αλλα ουτε και να βαλω παρα πολλα φυτα…
Οταν λες μικρογεοφαγους εννοεις τα Ramirezi ετσι; Εγω στην θεση σου θα εβαζα εξ ολοκληρου αμμο, χωρις υποστρωμα και πολλα ευκολα φυτα.Κυριως moss, και φτερες, αντε και εναν εχινοδωρο για να τους θυμιζει τα πατρια εδαφη.Θα συμπληρωνα το aquascape με εντυπωσιακες ριζες και πετρες , και να σου το κοσμημα !:D

theodor72
12-06-09, 07:14
Οταν λες μικρογεοφαγους εννοεις τα Ramirezi ετσι; Δικη μου παραλειψη: Εννοω τα mikrogeophagus altispinosus. Εγω στην θεση σου θα εβαζα εξ ολοκληρου αμμο, χωρις υποστρωμα και πολλα ευκολα φυτα.Κυριως moss, και φτερες, αντε και εναν εχινοδωρο για να τους θυμιζει τα πατρια εδαφη. Μηπως παραγινονται μεγαλοι για το ενυδρειο μου; Θα συμπληρωνα το aquascape με εντυπωσιακες ριζες και πετρες , και να σου το κοσμημα !:D

Αν οπως ειπα "στρωσω ολο το ενυδρειο με την αμμο και μετα στις περιοχες που θα διαλεξω να προσθεσω απο πανω ικανοποιητικη ποσοτητα χαλικιου" τοτε το χαλικι θα μεινει απο πανω και θα εχω το οπτικο αποτελεσμα που θελω. Βεβαια υπαρχει η πιθανοτητα, για να μην πω η βεβαιοτητα, οτι σιγα σιγα θα σκορπισει σε ολο το ενυδρειο.

Ευχαριστω Αλεξανδρε...

lion
12-06-09, 08:16
Σε μία παρουσίαση ενυδρείου είχα διαβάσει για κάτι "παρτεράκια" της Hobby που είναι για αυτή ακριβώς την δουλειά, να διαχωρίζουν τον βυθό, αλλά δεν τα έχω δει πουθενά.

Εσύ raven πως το κατάφερες;

Raven
12-06-09, 14:07
Εκανα πολυ φαρδυ το μονοπατι της αμμου ,και το χαλικι δεν εφτασε ποτε εκει που ηθελα να ειναι μια στενη λωριδα σκετης αμμου.
Εβαλα και τις πετρες και το γρασιδι που συγκρατει πλεον το χαλικι.
Και φυσικα δεν εβαλα ψαρια που σκαβουν.

antonis15
12-06-09, 15:05
21 ψαρια σε 125λτ???:confused:

theodor72
12-06-09, 19:44
21 ψαρια σε 125λτ???:confused:

Στο αρχικο ποστ εκανα την εξης ερωτηση "Μηπως τα ψαρακια ειναι πολλα για τα λιτρα μου;" Οστοσο θεωρο οτι τα ψαρια μου ειναι απο τα πιο μικρα ψαρακια που συνανταμαι στα ενυδρεια και δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα. Εννοειται βαβαια οτι τα SAE θα επιστραφουν στον ιδιοκτητη τους. Επισης οι οτοκυκλοι δεν ειναι ιδιαιτερα κινητικοι και συνηθως αραζουν σε καποι ξυλο, πετρα ή τζαμι. Επειδη ομως μπορει να κανω και λαθος περιμενω τις αποψεις και αλλων.

Ποια ειναι η δικη σου αποψη; Σου παραθετω και τα τελικα μεγεθη των ψαριων.

καρδιναλιοι Cardinal Tetra .............. Μεγεθος 5 εκ. ....Μεσαια ζωνη
ροδοστομοι Rummynose Tetra.......... Μεγεθος 4 εκ. ....Μεσαια ζωνη
οτοκυκλοι Otocinclus macrospilus..... Μεγεθος 5 εκ. ....Κατω ζωνη
μικρογεωφαγοι M. altispinosus......... Μεγεθος 8 εκ. ....Μεσαια και κατω ζωνη

maikl
12-06-09, 20:20
-Απο ποσοτητα μια χαρα σε βρισκω...βεβαια θα προτιμουσα ενα ειδος απο κοπαδοψαρα κι οχι δυο ;)

alexinio
13-06-09, 15:32
Τι φίλτρο έχεις?

theodor72
13-06-09, 17:55
Τι φίλτρο έχεις?

Tα γραφω λιγο παραπανω
-------------------------
Απο φιλτρανση υπάρχει το εσωτερικό της juwel (600lt/h) με τα σφουγγαρια του για μηχανικη φιλτρανση και ενα εξωτερικο Eheim ecco 2231 (300lt/h) γεμάτο με EHEIM substrat pro για βιολογικη φιλτρανση.

Ποια ειναι η δικη σου γνωμη φιλε alexinio;

alexinio
14-06-09, 10:54
Η γνώμη μου είναι να κρατήσεις το ζευγάρι κιχλιδών που έχεις (microgeophagus) και ή τους οτόκυκλους ή τους καρδινάλιους αυξάνωντας τον αριθμό.
Δεν θα κράταγα τους ροδόστομους λόγω του μήκους του ενυδρείου σου αλλά και τα sae επειδή με την σύνθεση που ετοιμάζεις δεν ταιριάζει.
Αν αποφασίσεις να κρατήσεις τους καρδινάλιους αύξησε τον αριθμό τους σε 10-12 σταδιακά.

theodor72
17-06-09, 19:22
Ποσα εκατοστα αμμο πρεπει να βαλω στο βυθο ;

Raven
18-06-09, 00:56
8-12 εκατοστα και θα εισαι ενταξει για τα φυτα.

theodor72
18-06-09, 08:39
Ευχαριστω Αλεξανδρε ...

υδροχόος
18-06-09, 10:30
Για σου ρε φιλαράκο. Λες ότι το εσωτερικό φίλτρο είναι μόνο μηχανικό. Μα αφού στα σφουγγάρια αναπτύσσετε βιολογία. Άν δεν το πλένεις με νερό βρύσης έχεις ένα ακόμα φιλτράκι. :wink::wink:

theodor72
18-06-09, 11:15
Για σου ρε φιλαράκο. Λες ότι το εσωτερικό φίλτρο είναι μόνο μηχανικό. Μα αφού στα σφουγγάρια αναπτύσσετε βιολογία. Άν δεν το πλένεις με νερό βρύσης έχεις ένα ακόμα φιλτράκι. :wink::wink:

Γεια σου Μιχαλη, χαθηκαμε :)
Σιγουρα οποιο υλικο και να βαλει κανεις σε ενα φιλτρο για μηχανικη φιλτρανση, αυτο θα αναπτυξη και βιολογια. Απλα εμενα με ενδιαφερει κατα κυριο λογο να κανει μηχανικη φιλτρανση την οποια δεν μπορει να κανει το substrat pro που εχω στο εξωτερικο φιλτρο...

theodor72
25-06-09, 00:34
Τελικα μετα κοπων και βασανων βρεθηκε ο χρονος να προχωρησω στην πιο βασικη αλλαγη στο ενυδρειο μου. Στην αλλαγη του βυθου.

Τελικα αποφασισα να χρησιμοποιησω μονο ψιλη μπεζ αμμο (πρωτη φωτο), για χαρη απλοτητας του σετ απ, αλλα και χρονου. Ελπιζω μονο να μην δημιουργηθουν προβληματα απο το γεγονος οτι η αμμος ειναι αρκετα ψιλη. Χρησιμοποιησα ενα τσουβαλακι 25 κιλων και το παχος εφτασε γυρω στα 7 εκατοστα.

Στην δευτερη φωτο φαινεται πως ηταν πριν την αλλαγη το ενυδρειο και στις επομενες τρεις πως ειναι στην παρουσα φαση.

Προς το παρον περιμενω να κατσει λιγο η θολουρα ωστε να αρχισω να βαζω τα φυτα και τελος τα ψαρακια. Απο φυτα θα μπουν επιπλεον καποια ακομη ειδη Cryptocoryne και ισως egeria densa. Εχω σκοπο να αφησω αρκετω ελευθερο χωρο για κολυμπι...

Για πεστε την γνωμη σας;

23632 23631 23633 23634 23635

Raven
25-06-09, 01:42
Απλα υπεροχη η αμμος με το σκουρο ξυλο :p
Θα γινει εξαιρετικο !! περιμενω να δω κατι πολυ ομορφο απο σενα θοδωρη ;)

lion
25-06-09, 11:37
Πολύ καλό!! Η άμμος αυτή είναι πολύ όμορφη!!

theodor72
25-06-09, 11:51
Οντως ειναι ομορφη η αμμος. Ιδιως τωρα που ειναι καθαρη. Να δουμε τι θα γινει αργοτερα οταν θα αρχιζει να λερωνει.
Βασικα η ανησυχια μου τωρα ειναι αν ο καινουργιος αστρωτος βυθος θα επιρρεασει τους οτοκυκλους καθως και η διατροφη τους καθως πλεον δεν υπαρχουν αλγες. Για να δουμε ...

lion
25-06-09, 12:23
Οντως ειναι ομορφη η αμμος. Ιδιως τωρα που ειναι καθαρη. Να δουμε τι θα γινει αργοτερα οταν θα αρχιζει να λερωνει.
Βασικα η ανησυχια μου τωρα ειναι αν ο καινουργιος αστρωτος βυθος θα επιρρεασει τους οτοκυκλους καθως και η διατροφη τους καθως πλεον δεν υπαρχουν αλγες. Για να δουμε ...

Δεν είναι και τοοόσο ψάρια βυθού οι οτόκυκλοι και για το φαγάκι ξέρεις... αγγουράκι, κολοκυθάκι, σπανάκι ....

άλγες ζήτα κλαδέματα από τον ειδικό algae grower ...

lion
26-06-09, 14:47
Τι έγινε; Δεν φυτέψαμε ακόμη; Δώσε φωτό στον λαό :smt065

theodor72
26-06-09, 22:20
Δυστυχως οι νεες φωτο θα αργησουν λιγο γιατι οι περισσοτερες κρυπτοκορινες, μετα απο την παραμονη τους για ενα 24ωρο μεσα σε λεκανη, λιωσανε :confused: . Μαλλον η ελειψη φωτισμου ή ανεβηκε η θερμοκρασια (αν και αυτες τις μερες ειχε καλη δροσια).
Οποτε πρεπει να βγω μια βολτα στα μαγαζια και δεν ξερω τι θα βρω τετοια εποχη.
Προς το παρον εβαλα μονο οτι σωθηκε απο τις κρυπτοκορινες, rotala rotumdifolia και vallisneria nana. Εχω και λιγη egeria densa αλλα δεν μου πολυγεμιζει το ματι...

Raven
27-06-09, 01:45
Αν χρειαστεις κανενα κλαδεμα, θοδωρη πες το!
Κοιτα τι φυτα σου κανουν απο αυτα που εχω και στα στελνω εγω.;)

theodor72
23-07-09, 00:35
Μετα απο αρκετο καιρο, παρελαβα επιτελους μερικα φυτα για να γεμισω το ενυδρειο μου και να νοιωσουν λιγο πιο ανετα τα ψαρακια. Μετα την αλλαγη της αμμου τα ψαρια ηταν πολυ στρεσαρισμενα και σπανια κυκλοφορουσαν καθως προτιμουσαν να μενουν κρυμενα κυριως κατω απο την ανουμπια. Την τελευταια εβδομαδα ομως η συμπεριφορα τους εχει βελτιωθει κατα πολυ και μπορω να πω οτι νοιωθουν αρκετα ανετα.

Αναμεσα στα φυτα που απεκτησα ειναι και το Sagittaria pusilla. Εχω λοιπον καποιες ερωτησεις :

1.- Ειναι το ιδιο φυτο με το Sagittaria subulata ή οχι. Γιατι καπου διαβασα οτι ειναι το ιδιο φυτο με διαφορετικο ονομα.

2.- Οπως βλεπεται και στην πρωτη φωτο, το φυτο ειναι στην emersed μορφη. Πρεπει λοιπον να το φυτεψω οπως ειναι και να περιμενω να λιωσουν τα παλια φυλλα ή θα πρεπει να κοψω μερικα απο αυτα για να βγουν πιο γρηγορα τα κανονικα του φυλλα;

3.-Επισης το φυτο στην δευτερη φωτο μηπως ξερετε ποιο ειναι ;

24001 24003 24002

theodor72
24-07-09, 11:28
Κανενας που να ξερει; :):):)
Αντε γιατι φυτευω αυριο...

Πάνος
24-07-09, 14:26
μου κανει σε didiplis diandra http://images.google.gr/imgres?imgurl=http://www.aqua-fish.net/imgs/plants/055.jpg&imgrefurl=http://www.aqua-fish.net/show.php%3Fwhat%3Dplant%26cur_lang%3D2%26id%3D58&usg=__YzCrILRxEcQxQ3SCqTkufbqYhF8=&h=400&w=336&sz=38&hl=el&start=14&um=1&tbnid=gfvR5FVpN2ozHM:&tbnh=124&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Ddidiplis%2Bdiandra%26hl%3Del%26sa%3DN %26um%3D1

Raven
24-07-09, 15:08
1. δεν γνωριζω..
2.φυτεψε το οπως ειναι και απλα κοψε καποια φυλλα αν εχουν προβλημα.
3. ειναι Rotala rotundifolia

theodor72
09-08-09, 15:47
Επιτελους εδω και δυο εβδομαδες εχει μπει το ενυδρείο μου σε καποια ταξη. Μπηκαν νεα φυτα (οσα μπορεσα να βρω λογω καλοκαιριου) και ενα ακομα ξλο. Αυτο το διαστημα εκανα αρκετες αλλαγες. Καποια φυτα βγηκαν εντελως και καποια αλλα ξανααλλαξαν θεση. Τωρα θεωρω πως πρεπει να το αφησω στην ηρεμια του για να δω πως θα εξεληχθει και αν θα πιασουν ολα τα φυτα. Βεβαια ενα κλαδεμα το θελει η rotala. Σιγουρα αργοτερα θα υπαρξουν και νεες αλλαγες-προσθηκες, αλλα βλεποντας και κανοντας.
Μερικες φωτο για να μου πειτε την γνωμη σας και τις συμβουλες σας. Για βοηθηστε λιγο την κατασταση...
24213 24214 24215 24216 24217

Dimis
09-08-09, 21:51
Μετα απο αρκετα χρονια ενασχολησης και πολλα διαφορετικα set up εχω καταληξει οτι μου αρεσει να βλεπω ηπια φυτεμενα ενυδρεια,ως εκ τουτου το ενυδρειο σου εχει υπεροχες προοπτικες.
Μια γνωμη μονο αν μου επιτρεπεις,τα μεγαλα και "φουντωτα" βαλτα πισω στις απεναντι γωνιες ωστε να κρυψεις τον εξοπλισμο σου και να δωσεις και προοπτικη στον χωρο,επισης μην εχεις τοσο διασπαρτα τα φυτα αλλαφτιαξε μικρες οασεις που θα κανουν τελεια αντιθεση με την λευκη αμμο και θα ειναι και καταφυγια για τα ψαρακια σου.
Οπως να εχει δειχνει οτι παει για κατι πολυ ομορφο...

theodor72
10-08-09, 11:33
Και εμενα φιλε μου, μου αρεσουν τα ηπια φυτεμενα. Κυριως γιατι στον λιγο ελευθερο χρονο που εχω, θελω να καθομαι και να χαζευω τα ψαρακια μου, και να μην ειμαι συνεχεια με ενα κλαδευτηρι και να φυτευω και να ξεφυτευω. Δεν ειμαι δηλαδη "μποστανας" :D

Κατ' αρχην σε ευχαριστω για τις παρατηρησεις σου. Το θεμα το ανοιξα για αυτον ακριβως τον λογο. Για να ακουσω ιδεες, προτασεις και παρατηρησεις. Τα φουντωτα φυτα είναι Alternanthera reineckii και, οπως ειπε ο Raven, Rotala rotundifolia. Το πρωτο αν και εδω και τρεις εβδομαδες που την εχω παει καλα, δεν πολυπιστευω οτι θα αντεξει πολυ λογω των συνθηκων που θελει αυτο το φυτο. Απο την αλλη η rotala θελει και αυτη αρκετο φως. Επειδη ομως το ενυδρειο μου στις ακρες εχει χαμηλοτερο φωτισμο (80 εκ. μηκος ενυδρειου - 60 εκ. μηκος λαμπων) δεν μπορω να το βαλω στις γωνιες. Ετσι προτιμησα να βαλω μπροστα απο το φιλτρο μερικες Cryptocoryne balansae. Το ιδιο εκανα αργοτερα και μπροστα απο την εισοδο του εξωτερικου φιλτρου, αλλα εκαι ειναι ακομα μικρες.
Επειδη ειχα αρκετες ριζες απο Sagittaria pusilla τις φυτεψα ολες περιμενοντας να δω πως θα αναπτυχθουν για να δω αν θα πρεπει να τις πυκνωσω και αλλο. Περιμενω επισης να δω αν θα επιβιωσουν απο τους ροδοστομους που δεν εχουν αφησει σε χλωρο κλαρι το tenellus.

Ολες οι προτασεις δεκτες...

theodor72
26-08-09, 01:06
Και ένα μικρό update κυρίως στα ξύλα...

24431 24432 24433

Raven
26-08-09, 01:42
Αααα... σε βλεπω παρεα στους διαγωνισμους aquascaping το 2010 και μαλιστα ως ισχυρο αντιπαλο !:smt033

Υπεροχο το νεο "μονοπαντο στησιμο". Πυκνωσε κι αλλο τα φυτα, βαλε μερικα ακομη να δημιουργησεις θαμνο και να κρυψεις το φιλτρο (εγω θα το αλλαζα με ενα εξωτερικο).
Λιγη μοσσ στα ξυλα, μερικες πετρες διασπαρτες στην βαση των ξυλων και ενα ευκολο γρασιδακι για να δεσει η συνθεση, και εισαι ετοιμος !

theodor72
26-08-09, 02:25
Ευχαριστώ Αλέξανδρε για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου!
Πάντως νομίζω οτι απέχω πολύ από το να αποκτήσω ένα ισορροπημένο ενυδρείο. Πάσχω πολύ και από χρόνο αλλά και από εξοπλισμό.
Να σκεφτείς οτι η τελευταία αλλαγή (διαμόρφωση ξύλων & εβδομαδιαία αλλαγή νερου) ξεκίνησε στις 22:30 (αφού κοιμήθηκε για τα καλά η μπέμπα) και τέλειωσε κατά τις 01:00. Όσο για τον εξοπλισμό και ο φωτισμός είναι χαμηλός και το CO2 είναι DIY. Άσε που το ίδιο το ενυδρείο το θεωρό μικρό και αντι να επενδύσω σε αυτό, θα προτιμούσα αργότερα να πάω σε κάτι μεγαλύτερο.

Επί της ουσίας:
Η ιδέα για moss, δεν είναι άσχημη.
Και για τις πέτρες έχεις δίκιο. Θα μπορούσα να σπάσω σε μικρότερα κομάτια κάποια παρόμοια με αυτές που έχω στα αριστερά και να τις βάλω όπως είπες. Μάλλον όμως θα βγούν πολυ κοφτερές και σκέφτομαι μήπως έχω πρόβλημα. Θα φανεί όμως στην πράξη πως θα είναι τα κομματάκια.
Για το κρύψιμο του φίλτρου έχω πρόβλημα.Από μπροστά ελπίζω το φίλτρο να καλυφθεί από την Cryptocoryne Undulata. Από την πλευρά όμως της εξόδου, δεν ξέρω τι φυτό θα μπορούσα να βάλω, γιατί εξαιτίας του ξύλου έχω λίγο χώρο για να φυτέψω. Ένα φυτό γρήγορης ανάπτυξης, θα ήθελε συχνά κλάδεμα, ξερίζωμα και ξαναφύτεμα, πράγμα πολύ κουραστικό και δύσκολο λόγω περιορισμένου χώρου.

Τελικά ένα ενυδρείο θέλει πάρα πολύ σκέψη.:)

Τσιόνογλου Σταύρος
26-08-09, 13:41
Στην αριστερή πλευρά του φίλτρου μπορείς να βάλεις Micranthemoides το οπόίο είναι σχετικά εύκολο και κάνει καλό μπούγιο αφου κλαδεύεται εύκολά και πυκνώνει εύκολα,καθώς επίσης και λόγω μικρού φυλλώματος μεγαλώνει στο μάτι το ενυδρείο.

theodor72
26-08-09, 14:59
Πολύ καλή πρόταση! Αν το πετύχω κάπου θα το δοκιμάσω!

Τσιόνογλου Σταύρος
26-08-09, 15:59
Πολύ καλή πρόταση! Αν το πετύχω κάπου θα το δοκιμάσω!

Αν τα καταφέρω και δεν χρειαστεί να κλαδέψω πιο νωρίς στη συγκέντρωση που θα ανέβω θα σου φέρω εγω αν έρθεις εχω πολύ πράγμα.

theodor72
28-08-09, 14:24
Αν τα καταφέρω και δεν χρειαστεί να κλαδέψω πιο νωρίς στη συγκέντρωση που θα ανέβω θα σου φέρω εγω αν έρθεις εχω πολύ πράγμα.

Για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ πολύ Σταύρο!
Αν κλαδεψεις νωρίτερα και δεν είναι κόπος, μπορεις να τα κάνεις ένα πακετάκι και να τα στείλεις με courier; Για περισσότερα θα επικοινωνήσουμε με πμ.
Αλλιώς θα τα πουμε στην συνάντηση...

theodor72
29-08-09, 15:44
Όπως ανάφερα παραπάνω για φίλτρανση έχω το εσωτερικό της juwel (600lt/h) με τα σφουγγάρια του για μηχανική φιλτρανση και ένα εξωτερικό Eheim ecco 2231 (300lt/h) γεμάτο με EHEIM substrat pro για βιολογική φιλτρανση.

* Σκέφτομαι να αντικαταστήσω μέρος των σφουγγαριών του εσωτερικού με βιολογικό υλικό. Συγκεκριμένα έχω ένα λίτρο Seachem Matrix (http://www.seachem.com/Products/product_pages/Matrix.html)και λέω να το αξιοποιήσω. Τα υλικά που έχει το εσωτερικό φίλτρο φαίνονται στο συνημμενο αυτό : 24467 . Φυσικά το σφουγγάρι άνθρακα έχει απομακρυνθεί προ πολλού. Επίσης, σύμφωνα με το σχήμα που δίνει η εταιρία ( 24468 ), η ροή του νερού μέσα από το υλικά είναι από πάνω προς τα κάτω. Η πρώτη μου σκέψη, ήταν να τοποθετήσω στο πρώτο καλαθάκι του φίλτρου με σειρά από πάνω προς τα κάτω 1.filterwool 2. μπλε σφουγγάρι (χοντρό) 3. μπλε σφουγγάρι (λεπτό) και στο δεύτερο "καλαθάκι" να βάλω ένα διχτάκι (http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/878d1a76bd5668b980e8fc27fccee2a6/cl/details/anid/078150/Papillon%20Filter%20media%20bag%20small%2C%201%20l/)με το βιολογικό υλικό.
Διαβάζοντας όμως στο forum (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24218&highlight=%F6%E9%EB%F4%F1%EF+juwel), είδα ότι η πιο ενδεδειγμένη σειρά είναι 1.filterwool 2. μπλε σφουγγάρι (λεπτό) 3. βιολογικό υλικό 4. μπλε σφουγγάρι (λεπτό). Στην περίπτωση αυτή όμως θα χρειαστώ δύο διχτάκια αφού υπάρχουν τα δύο πλαστικά καλαθάκια, που κρατάνε τα υλικά στην σωστή θέση.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω όσους έχουν εμπειρία :
Ερ. 1 Ποιος είναι ο ρόλος του τελευταίου μπλε σφουγγαριού; Είναι απραίτητο;
Ερ. 2 Συμφωνείτε με την αύξηση του βιολογικού υλικού ή μήπως η αλλαγή υλικών μειώσει πολύ την ικανότητα μηχανικής φίλτρανσης και θα έχω πρόβλημα;

* Έχω σκοπό να προσθέσω μία ακόμα λάμπα, Τ5 στα 24 watt. Η λάμπα αυτή θα ελέγχεται από ξεχωριστό χρονοδιακόπτη. Η φωτοπερίοδος μέχρι τώρα ήταν 8 ½ ώρες, από τις 15:00 ως τις 23:30. Όμως όλες τις πρωινές ώρες μέχρι να ανάψουν τα φώτα, το ενυδρείο παραμένει σκοτεινό και δεν μπορώ να το απολαύσω. Ιδίως το σαββατοκύριακο που είμαι σπίτι.
Ερ. 3 Θα μπορούσα την λάμπα των 24 watt να την έχω αναμένει από το πρωί; Δε θέλω να έχω προβλήματα με άλγες αλλά ούτε και να αυξήσω τις απαιτήσεις των φυτών σε CO2 και λίπανση λόγω μεγάλης φωτοπεριόδου.

* Είμαι έτοιμος να τοποθετήσω ενός δίλιτρο μπουκάλι για την παροχή έστω και ελάχιστου DIY CO2. Έχω σκεφτεί να τοποθετήσω την έξοδο του σωλήνα του CO2 στην έξοδο του φίλτρου.
Ερ. 4 Ποια είναι η γνώμη σας, θα έχω καλή διάχυση ή θα χρειαστώ κάτι άλλο;

Περιμένω τις γνώμες σας...:smile:

theodor72
31-08-09, 21:21
Κανενας να δώσει απαντήσεις-συμβουλές στα τέσσερα ερωτήματα μου; :confused::confused::confused:

Πάνος
01-09-09, 11:40
με τα σφουγγάρια του για μηχανική φιλτρανση το σφουγγαρι κανει και βιολογικη φιλτρανση...

. Η πρώτη μου σκέψη, ήταν να τοποθετήσω στο πρώτο καλαθάκι του φίλτρου με σειρά από πάνω προς τα κάτω 1.filterwool 2. μπλε σφουγγάρι (χοντρό) 3. μπλε σφουγγάρι (λεπτό) και στο δεύτερο "καλαθάκι" να βάλω ένα διχτάκι (http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/878d1a76bd5668b980e8fc27fccee2a6/cl/details/anid/078150/Papillon%20Filter%20media%20bag%20small%2C%201%20l/)με το βιολογικό υλικό.
Διαβάζοντας όμως στο forum (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=24218&highlight=%F6%E9%EB%F4%F1%EF+juwel), είδα ότι η πιο ενδεδειγμένη σειρά είναι 1.filterwool 2. μπλε σφουγγάρι (λεπτό) 3. βιολογικό υλικό 4. μπλε σφουγγάρι (λεπτό). Στην περίπτωση αυτή όμως θα χρειαστώ δύο διχτάκια αφού υπάρχουν τα δύο πλαστικά καλαθάκια, που κρατάνε τα υλικά στην σωστή θέση.
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω όσους έχουν εμπειρία :
Ερ. 1 Ποιος είναι ο ρόλος του τελευταίου μπλε σφουγγαριού; Είναι απραίτητο;προτιμω κι εγω μετα το siporax μου να εχω σφουγγαρι γιατι με τον καιρο επικαθονται στο siporax σωματιδια το ενα πανω στο αλλο και σχηματιζεται μουργα....βαζοντας σφουγγαρι στο τελευταιο επιπεδο την εμποδιζω να βγει στο ενυδρειο...προτιμω ομως επισης να εχω στο δευτερο επιπεδο και ενα χοντρο σφουγγαρι...γιατι οσο ειχα λεπτο βουλωνε γρηγοροτερα και ηθελε πιο συχνο καθαρισμα...θα σου προτεινα δηλαδη filter wool μετα χοντρο σφουγγαρι μετα λεπτο..μετα το siporax η substrat και μετα παλι λεπτο σφουγγαρι....
δε το προτεινω απο γνωση αλλα απο την προσωπικη μου εμπειρια...
Ερ. 2 Συμφωνείτε με την αύξηση του βιολογικού υλικού ή μήπως η αλλαγή υλικών μειώσει πολύ την ικανότητα μηχανικής φίλτρανσης και θα έχω πρόβλημα;αν δουλευει καλα το συστημα σου δε βλεπω λογο να το αλλαξεις...αν απο τηναλλη θες ισως να αυξησεις το βιοφορτιο και σε ανησυχει η βιολογικη φιλτρανση...αυξησε το....παντως νομιζω πως θα ειχες καλυτερη μηχανικη φιλτρανση αν ειχες ΚΑΙ σφουγγαρι και στα 2 σου φιλτρα...πιο γρηγορα περνα το νερο του ενυδρειου μεσα απο 2 φιλτρα...

* Έχω σκοπό να προσθέσω μία ακόμα λάμπα, ...................
Ερ. 3 Θα μπορούσα την λάμπα των 24 watt να την έχω αναμένει από το πρωί; Δε θέλω να έχω προβλήματα με άλγες αλλά ούτε και να αυξήσω τις απαιτήσεις των φυτών σε CO2 και λίπανση λόγω μεγάλης φωτοπεριόδου.αυτο δε νομιζω οτι μπορει να οσυ το εγγυηθει καποιος..θα το δεις εμπειρικα..και φυσικα ειναι ρισκο..αν ειναι να το δοκιμασεις παντως δοκιμασε το σταδιακα.

* Είμαι έτοιμος να τοποθετήσω ενός δίλιτρο μπουκάλι για την παροχή έστω και ελάχιστου DIY CO2. Έχω σκεφτεί να τοποθετήσω την έξοδο του σωλήνα του CO2 στην έξοδο του φίλτρου.
Ερ. 4 Ποια είναι η γνώμη σας, θα έχω καλή διάχυση ή θα χρειαστώ κάτι άλλο;θα εχεις ακομη καλυτερη διαχυση αν την τοποθετησεις στην εισοδο του φιλτρου

Περιμένω τις γνώμες σας...:smile:
περιμενε και αλλες γνωμες...;)

theodor72
23-12-09, 17:07
Μια μικρή ενημέρωση καθώς μετά από κάποιες θεραπείες και μπόλικη άλγη τα φυτά έχουν πάρει λίγο τα πάνω τους.
Όσον αφορά την τοποθέτηση βιολογικού υλικού στο εσωτερικό φίλτρο, ακολούθησα την συμβουλή του Πάνου. Ευχαριστώ πολύ Πάνο!
Μπήκαν και κάποια ακόμη φυτάκια : κλαδεματάκια από Gymnocoronis Spilanthoides (ακόμα είναι βρέφη :D ), Micranthemoides από τον Σταύρο, τα οποία περάσανε τα πάνδεινα μετά από μια θεραπεία στο ενυδρείο αλλά τώρα ανακάμπτουν και Hydrocotyle Verticillata (ακόμα προσαρμόζονται).
Επίσης φύγανε οι ροδόστομοι και οι καρδινάλιοι ( 2 διαφεύγουν ακόμα μέσα στο ενυδρείο) και στην θέση τους μπήκαν 12 Hyphessobrycon megalopterus (http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Hyphessobrycon&species=megalopterus&id=482)

Περιμένω σχόλια και παρατηρήσεις για βελτίωση...

26903 26904 26905 26906 26907 26908 26909 26910 26911

bokostas
23-12-09, 17:21
Τα ραμιρέζι δεν ταιριάζουν με τα Black Phantom Tetra, πιάστα μαζί με τους καρδινάλιους και περνάω να τα πάρω.
Επίσης πολύ κοκκινίλα τα φυτά βρε παιδί μου, διώξε μερικά κόκκινα προς τα εδώ και θα γίνει κούκλα.:p
Πέρα από πλάκα, μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που είδα, το βρίσκω πολύ καλοστημένο και με δυνατότητες.
Αν καταφέρεις να κρύψεις και τον σωλήνα εισαγωγής του φίλτρου στα αριστερά, μ' ένα ψηλό φυτό, θα είναι καλύτερα.
Μπράβο Θοδωρή, μου δίνεις ιδέες.

Κλεόβουλος
23-12-09, 18:07
Μιά κούκλα είναι Θοδωρή!να το χαίρεσαι.

Πάνος
23-12-09, 23:27
πολυ ομορφο Θοδωρη! και θα το κανεις ακομη καλυτερο ειμαι σιγουρος!:p

lion
24-12-09, 09:00
Mπράβο Θεόδωρε!! Πολύ όμορφο!
Και τα κόκκινα πάνε μια χαρά!

Και χωρίς CO2;;;;

lion
24-12-09, 09:06
Θα το προτιμούσα έτσι

potami
24-12-09, 12:18
εχεις καλες εικονες το ενυδρειο

καλες και οι ληψεις απο χαμηλα

theodor72
24-12-09, 16:15
Σας ευχαριστώ όλους παιδιά...

Θέλω να πω πως ότι έμαθα εδώ το οφείλω σε κάποια παιδιά που με σπρώξαν να ασχοληθώ λίγο πιο σοβαρά με το χόμπυ. Έτσι να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους panos-alex/polis, υδροχόος και lion για το αρχικό σπρώξιμο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Raven και delta66 για τις πολύτιμες γνώσεις που προσφέρουν μέσω του forum. Να μην ξεχάσω να αναφέρω για τα φυτά που κατά καιρούς μου έχουν δώσει δωρεάν. Ευχαριστώ Σταύρο για τις αποστολές από την Κατερίνη.

@ bokostas Ψάχνω κάποιο φυτό για να κρύψω τον σωλήνα εισαγωγής του φίλτρου. Στην αρχή είχα βάλει κάποιες Cryptocoryne balansae άλλα τελικά τις πήγα όλες δεξιά. Τώρα έχω βάλει μια bacopa caroliniana και περιμένω να μεγαλώσει για να δω πως θα φαίνεται. Για τα υπόλοιπα...ουδέν σχόλιο :D

@lion χωρίς διοξείδιο αλλά με λίγο excel. Και φυσικά με σχετικά λίγο φως. 36 watt + ανακλαστήρες. Όλα αυτά με τίμημα όμως την εμφάνιση άλγεων.( Έχασα και όλους τους otocinclus :( ) Αυτή η φωτογραφία που έβαλες με έχει μπερδέψει :smt120:smt120 :grin:

theodor72
06-01-10, 01:09
27236..27237..27238..27239

bokostas
06-01-10, 01:31
Τα ψαράκια υπέροχα Θοδωρή, νομίζω ότι ομόρφυναν περισσότερο από όταν τα είχα δει κι από κοντά.
Το φυτό όμως απαράδεχτο, θέλει κλάδεμα (και δώσιμο, χι χι):D:D:D

Raven
06-01-10, 01:41
Oμορφα τα tetra σου Θοδωρη ! Κανουν flearing τα αρσενικα;
Μου αρεσει και η ριζα που επιασε αλγες παλι..;)

theodor72
06-01-10, 02:06
Όντος είναι εντυπωσιακά ψαράκια παρά το μέγεθος τους! Περίμενα αρκετό καιρό για να τα βρώ! Το κακό είναι ότι επειδή είναι αρκετά μικρά σε ηλικία δεν μπορούσα να ξεχωρίσω το φύλο τους στο ενυδρείο του pet shop και από τα δώδεκα που πήρα τα οχτώ τoυλάχιστον είναι αρσενικά. Οπότε καταλαβαίνεις τι χαμός γίνεται... Τελικά, ο συνδιασμός ψαριών που θα κρατήσω είναι Bolivian ram, Black phantom tetra και otocinclus. Δυστυχώς μόνο με A/O δεν μπορώ να ρίξω το ph κάτω από 7,2 -7,0. Ίσως αν αξιωθώ ποτέ να βάλω σε λειτουργία το DIY CO2 πέσω λίγο παρακάτω.

Από άλγες, άλλο τίποτα... Ιδίως πάνω στα φύλλα της alternathera. Εκεί έχει τόσο πολύ που λέω να κλαδέψω λίγη άλγη για τον Κώστα :grin:

bokostas
06-01-10, 04:54
Από άλγες, άλλο τίποτα... Ιδίως πάνω στα φύλλα της alternathera. Εκεί έχει τόσο πολύ που λέω να κλαδέψω λίγη άλγη για τον Κώστα :grin:

:smt082 :smt005 Και κλαδέματα άλγης παίρνουμε, μη το γελάς καθόλου, ε, όλο και θα είναι κολλημένη σε κανένα κόκκινο φυλλαράκι. :D

theodor72
02-02-10, 00:47
Αφού έχασα τους περισσότερους otocinclus, σκέφτομαι να προσθέσω ένα κοπαδάκι από ψαράκια βυθού.
Οι κάτοικοι του ενυδρείου είναι 2 Bolivian ram, 12 Black phantom tetra και μόνο 1 otocinclus. Δεδομένου ότι δεν θέλω να επιβαρύνω πολύ το ενυδρείο από πλευράς ψαριών και του μικρού μεγέθους του ενυδρείου, θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας.
Θα μπορούσα να προσθέσω ένα κοπαδάκι από μικρά cory, και αν ναι ποιά; (Βέβαια κοπαδάκι εννοώ μια εξάδα). Ή θα ήταν καλύτερο να αυξήσω και πάλι των αριθμό των otos;
Σαν πιο εφικτή λύση βλέπω μάλλον την δεύτερη, αλλά για πείτε μου και την γνώμη σας καθώς ποτέ δεν είχα στο ενυδρείο μου cory...

bokostas
02-02-10, 03:08
Μόλις σήμερα έγραψε ένα μαγαζί στην Μπότσαρη ότι έφερε otocinclus και corys panda, 2 πολύ καλές επιλογές για το ενυδρείο σου.
Εγώ θα προτιμούσα τα κορυντοράκια, γιατί δεν θα κρύβονται, θα έχεις πάντοτε κίνηση και χαρούμενα παιχνιδίσματα.
Καμία σχέση με τους otocinclus, τα κόρυς είναι πολύ πιο ευχάριστα ψαράκια (για μένα) και μπορείς να βάλεις 4 αν δεν θέλεις 6.
Βέβαια αν, όπως νομίζω, έχεις βάλει cuba, είναι πολύ πιθανό να στην σκάψουν και να την ξεριζώσουν, όχι όμως και σίγουρο.
Τα δικά μου (aeneus), 3 εβδομάδες τώρα δεν την έχουν πειράξει καθόλου.

theodor72
02-02-10, 15:47
Πραγματικά από άποψη κίνησης τα δύο είδη δεν έχουν καμία σχέση. Βέβαια εγώ έχω ένα κολληματάκι με τα οtos, αλλά προσπαθώ να το ξεπεράσω :grin: . Bέβαια, καλό είναι να έχω και κάποιον να τσιμπολογάει την άλγη! Επειδή όμως όπως είπα θέλω να βάλω ένα μικρό κοπαδάκι, θεωρώ τον ελάχιστο αριθμό τους 6. Το θέμα είναι με πέρνει να βάλω σε αυτό το ενυδρείο 6 μικρά corys, ας πούμε panda, ή είναι οριακά;

Cuba δεν έχω βάλει, ούτε θα βάλω... Είναι αρκετά απαιτητικό φυτό για τις προδιαγραφές μου :)

lion
02-02-10, 15:55
Tα panda είναι όμορφα, πολύ κινητικά, δεν ασχολούνται με χωματουργικά και δεν μεγαλώνουν. Βάλτα.

(Και μη μου πεις ότι σου έκαναν δουλειά οι οτος με την άλγη...)

theodor72
02-02-10, 16:20
(Και μη μου πεις ότι σου έκαναν δουλειά οι οτος με την άλγη...)

Με βοηθούν ψυχολογικά :D
Και εγώ και αυτά, παλεύουμε μάταια για την καταπολέμηση της άλγης :D

Γιώργος Κ
02-02-10, 16:54
Με βοηθούν ψυχολογικά :D
Και εγώ και αυτά, παλεύουμε μάταια για την καταπολέμηση της άλγης :D
Εχεις CO2?? :confused:

prospathw
02-02-10, 17:00
Μάλλον όχι;)ή μπορεί να έχει diy:)

bokostas
02-02-10, 17:26
Θοδωρή πήρα σήμερα μερικά panda από εκεί που σου είπα και είναι κουκλιά και πάρα πολύ μικρά, ούτε 1,5 εκατοστό και νομίζω πως δεν
ξεπερνούν τα 2,5 με 3 εκατοστά σε τελικό μέγεθος. Πιστεύω πως μπορείς να βάλεις και 6, αν και επιμένω ότι και 4 δεν θα έχουν πρόβλημα.
Κάνε μια βόλτα να τα δεις, θα τρελλαθείς με την κίνησή τους, δες και τους ότος (σαν βαλσαμωμένοι είναι :D) κι αποφάσισε.

theodor72
11-03-10, 00:31
Μετά από ένα μήνα ψάξιμο, τελικά βρήκα κάτι που μου άρεσε +-8+-8+-8
29142 29143

Raven
11-03-10, 00:35
A, κι εμενα μου αρεσουν , ισως τα αγαπημενα μου cory :smt055 Να σου ζησουν τα κουκλια Θοδωρη !

theodor72
11-03-10, 01:53
Μέχρι πριν από λίγο, νόμιζα ότι ήταν c. adolfoi, χωρίς να έχω βρει το χρόνο να το ψάξω λίγο παραπάνω. Μετά όμως από εύστοχο σχόλιο του φίλου delta66, τα ψαράκια πρέπει να είναι c. duplicareus...

Perazzi
11-03-10, 02:04
Απλά με μια λέξη Τέλειο είναι , μου αρέσει πολύ έτσι πώς το έκανες +1000 φορές καλύτερα έγινε όταν βλέπω πώς ήταν παλιά
Μπράβο :smt041:smt041:smt041

bokostas
11-03-10, 08:17
Να σου ζήσουν Θοδωρή, κουκλάκια δεν είναι? Κι εγώ τα έχω ερωτευτεί.

theodor72
26-03-10, 01:43
Νομίζω πως πλέον έκανα και τις τελευταίες αλλαγές, τόσο στην σύνθεση των ψαριών, όσο και στην τελική μορφή που θα έχει από αποψη aquascape το ενυδρείο.

Αφού λοιπόν έδωσα τα mikrogeophagus altispinosus και μπήκαν τα c. duplicareus ακολούθησα εν μέρει την συμβουλή του φίλου Raven και δημιούργησα μια πιο μονόπλευρη σύνθεση. Θέλοντας να δώσω περισσότερο χώρο στα corys απομάκρυνα τις πέτρες και τις bacopba που είχαν φουντώσει από την αριστερή πλευρά. Έτσι πλησίασα αρκετά αυτό που είχα από την αρχή κατά νου.

Τι λέτε, πήγα προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; :)

Το μόνο πρόβλημα που παραμένει από πλευράς αισθητικής (εκτός από τις άλγες που δεν με ενοχλούν ιδιαίτερα :D ) είναι το μπαστούνι του φίλτρου. Κάτι που δεν βλέπω πως μπορεί να λυθεί. Επίσης έβαλα λάμπες με χαμηλότερα Kelvin.

29562 29563 29564 29565 29566

bokostas
26-03-10, 04:13
Σίγουρα καλύτερο από πριν, εμένα μου αρέσει πολύ. Η δεξιά πλευρά είναι καταπληκτική.
Το μπαστούνι του φίλτρου θα το άλλαζα με μαύρο ή διάφανο, που θα χτυπάει λιγότερο στο μάτι.
Κάτι σαν αυτό ίσως: http://www.osmosisaquariums.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=456&category_id=52&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=en

nikosm1
26-03-10, 08:14
Ένα μικρό κέντημα. Όταν φουντώσει θα δείξει περισσότερο.
Για την είσοδο του φίλτρου υπάρχουν και τα γυάλινα lily pipes.

Κλεόβουλος
26-03-10, 08:35
:smt041Για τον διαγωνισμό ετοιμάζεσαι?
(έλα να σου δώσω κάνα φυτό να καλύψεις την είσοδο.:D:D)

Kostis-Salonika
27-03-10, 15:51
Μετά από ένα μήνα ψάξιμο, τελικά βρήκα κάτι που μου άρεσε +-8+-8+-8
29142 29143
Επειδή ενδιαφέρομαι και εγώ για cory panda, είναι εύκολο να στείλεις p.m. που μπορώ να τα βρω και εγώ;
Το ενυδρείο μου είναι 40 lt, με χαλίκια και αφού μόλις έχασα τον μονομάχο μου σκέφτομαι και για αλλαγή βυθού με άμμο (καλύτερη περίπτωση και για τα corys) ώστε να μπορώ να φυτεύω και πιο εύκολα.

Raven
27-03-10, 20:15
Θοδωρη, πολυ ωραιο παει να γινει.
Καποια λαθακια ειναι οτι το κοκκινο Alternanthera βρισκεται στο κεντρο και αυτο δεν ειναι σωστο. Στο επομενο κλαδεμα φυτεψε τις κορυφες πιο δεξια προς το φιλτρο ,ετσι ωστε να φαινονται μονο οι κοκκινες κορυφες πισω απο τα πρασινα.
Οι 2 θαμνοι σου πρεπει να μεγαλωσουν σε ογκο.
Το micranthemoides μην το λυπασαι...κουρεμα ! οσο το κλαδευεις τοσο πιο πυκνο θα γινεται, Το Stargrass επισης, και πυκνωσε το ακομα κι αλλο με τα νεα κλαδεματα, ωστε να φτασει στο σημειο να κρυψει εντελως το φιλτροκουτι.
Στην δεξια μπροστινη γωνια τα διαφορετικα κοτσανακια απο bacopa , βγαλτα καλυτερα, δεν προκειται ποτε να δειξουν ωραια εκει.
παρακατω σου εφτιαξα ενα προχειρο αντιγραφο επεξεργασμενο στο photoshop για να καταλαβεις πως το φανταστηκα εγω.

theodor72
29-03-10, 12:00
@ Kostis_Salonika : εχεις pm ...

---------------------------------------------

Ευχαριστώ Αλέξανδρε για τις συμβουλές και για τον κόπο σου με το photoshop! Είσαι απίστευτος...

Αλλά πάλι σε δουλειά με βάζεις. Για την alternathera έχεις δίκιο, το εχω προσεξει και εγώ. Απλά επειδή ηθελα να φαίνεται ολοκληρο το φυτό δεν το μετακίνησα μέχρι τώρα. Επίσης ίσως χρειαστεί να μεταφέρω και τα ξύλα λίγο πιο μπροστά.

Πάντως εκεί που έλεγα να ηρεμήσω και εγώ και τό ενυδρείο λιγουλάκι με έβαλες σε σκέψεις. Μάλλον θα τα εφαρμόσω αυτά που λες.

Για την δεξιά μπροστά πλευρά, θα ήθελα να βάλω κάποιον άλλον σχετικά μικρό εχινόδορο αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος κατάλληλος.

theodor72
19-04-10, 00:04
Ας μου απαντήσουν όσοι γνωρίζουν, είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες η αρχή bga (κυανοβακτηρίδιο) ; Βρίσκεται προς το παρόν μόνο πάνω στην άμμο. Μετά από πενθήμερη συσκότιση περιορίστηκε αρκετά αλλά τώρα συνεχίζει να εξαπλώνεται. Θεραπεία με ερυθρομικίνη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
30368 30369

Raven
19-04-10, 01:30
Ναι κυανοβακτηριο ειναι. Αυξησε την κυκλοφορια, προσεξε να μην ξεμενεις απο νιτρικα και μην σκαλισεις την αμμο γιατι θα παει παντου. Μονο στην αλλαγη νερου,σιφωναρησε λιγη απο την αμμο επιφανειακα ωστε να φυγει και μερικη bga μαζι.
Εμενα οσες φορες εμφανιστηκε σε νεο ενυδρειο, εφυγε απο μονη της μολις αυξησα την κυκλοφορια και καθαρισα τα φιλτρα.

nikosm1
19-04-10, 08:46
Εμενα οσες φορες εμφανιστηκε σε νεο ενυδρειο, εφυγε απο μονη της μολις αυξησα την κυκλοφορια και καθαρισα τα φιλτρα.

Και σε μένα το ίδιο

theodor72
19-04-10, 10:41
Συνολικά τα δύο φίλτρα που έχω δίνουν 600lt/h το εσωτερικό juwel και 300lt/h το εξωτερικό eheim. Η πραγματική τους ροη θα είναι αρκετά χαμηλότερη, ιδίως του εξωτερικού φίλτρου. Μήπως τελικά χρειάζομαι μεγαλύτερο εξωτερικό φίλτρο;

Όταν λέτε αύξηση της κυκλοφορίας εννοείτε μόνιμα ή μόνο μέχρι να φύγη η bga;

Η προσθήκη DIY CO2 θα βοηθήσει;

Σίγουρα θα απομακρύνω κάποια άμμο από την επιφάνεια. Έχω και έναν κυκλοφορητή για τις αλλαγές νερού. Αν δεν χρειάζεται να πάω σε εξωτερικό φίλτρο με μεγαλύτερη ροή θα το χρησιμοποιήσω προσωρινά.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. ;)

olga
19-04-10, 12:35
Kαλημερα φιλε μου,να σε ρωτησω κατι?ποσο καιρο εχεις την alternanthera στο ενυδρειο σου? Την εχω και γω και για κανενα μηνα πηγαινε καλα και ψηλωνε..αν την δεις τωρα ειναι για να την κλαις .εχουν μεινει μονο τα κοτσανια και καναδυο μικρουλικα φυλλαρακια τα οποια πεταει κατα καιρους αλλα δεν προλαβαινουν να μεγαλωσουν και λιωνουν..εχω παραγγειλει μπουκαλα co2 η οποια ακομα δεν εχει ερθει,βαζω λιγο excel και εχω καλο φωτισμο (1watt/l ).:smt120 την αφηνω ομως εκει μηπως και αναστηθει οταν βαλω το διοξειδιο...

theodor72
19-04-10, 13:56
Καλή σου μέρα. Την alternanthera την έχω στο ενυδρείο μου περίπου 8 μήνες. Δεν ξέρω γιατί αλλά πάει πάρα πολύ καλά. Στο διάστημα αυτό έχω κλαδέψει, μεταφυτέψει και δώσει κλαδέματα 3-4 φορές. Φυσικά, καθώς το ενυδρείο μου είναι γενικά χαμηλών απαιτήσεων δεν μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς και κατά καιρούς πιάνει άλγη στα φύλλα της μάλλον λόγω κακής λίπανσης και έλλειψης CO2.

Ο raven μου έχει δώσει κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές. Σύμφωνα λοιπόν με την απίστευτη εμπειρία του ειναι εξαιρετικος "δεικτης" και απο τις αντιδράσεις του μπορούμε να μάθουμε τι λείπει στο ενυδρείο μας καθώς αντιδρά πρώτο στις ελλείψεις. Δες εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=322110&postcount=5) για την αντιστοιχία συμπτωμάτων και ελλείψεων.

olga
20-04-10, 09:19
τι να πω...οσο κρατιεται ακομα και δεν σαπιζει καμια ριζα την κραταω και περιμενω....γενικα εχω πολυ μεγαλη περιεργεια να δω πως θα παει η αναπτυξη ολων των φυτων μολις μπει το διοξειδιο,γιατι με οσα εχω διαβασει ως τωρα ,εχω μεγαλες προσδοκιες απο την ''μαγικη '' μπουκαλα:rolleyes:

lion
20-04-10, 09:27
τι να πω...οσο κρατιεται ακομα και δεν σαπιζει καμια ριζα την κραταω και περιμενω....γενικα εχω πολυ μεγαλη περιεργεια να δω πως θα παει η αναπτυξη ολων των φυτων μολις μπει το διοξειδιο,γιατι με οσα εχω διαβασει ως τωρα ,εχω μεγαλες προσδοκιες απο την ''μαγικη '' μπουκαλα:rolleyes:

Όλγα, ο Θόδωρος, δεν έχει CO2, δεν έχει ειδικά υποστρώματα, δεν έχει πολύ φως, αλλά τα φυτά του είναι υγιέστατα και κατακόκκινα !!! :smt020

olga
22-04-10, 09:38
.....ναι...το διαβασα...και πηγα να ριξω κολλυριο στα ματια μου μηπως και δεν βλεπω καλα zw

theodor72
19-06-10, 01:26
Για να χαλαρώσω κάπως είπα να ασχοληθώ λίγο με το ενυδρείο.
Μετά από συνεχείς αναδιατάξεις, τα φυτά που έχουν μείνει (προς το παρόν) είναι τα εξής :
HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES Έχει γίνει θηρίο, δεν περίμενα να πάρει τόσο ύψος. Μήπως θέλει ένα καλό κλάδεμα; Ή το αφήσω όπως είναι;
SAGITTARIA SUBULATA Παρά την μετρημένη λίπανση έχει αρχίσει να παίρνει αρκετό ύψος και μου φαίνεται πως δεν ταιριάζει πλέον με το μονόπλευρο στήσιμο που προσπαθώ να κάνω. Τι λέτε;
ALTERNANTHERA REINECKII 'ROSAEFOLIA' Το κοκκινάκι που χρειάζεται σε ένα ενυδρείο για να σπάει την πολλή πρασινίλα.
ECHINODORUS PARVIFLORUS 'TROPICA' Αρκετές ριζούλες από τον μικρό αυτό εχινόδορο, νομίζω τον καταλληλότερο για τέτοια ενυδρεία μικρού μεγέθους.
ECHINODORUS QUADRICOSTATUS Ίσως τελικά αντικαταστήσει τη Sagittaria, αφού είναι χαμηλότερο φυτό.
LITORELLA UNIFLORA Ενώ στην αρχή έβγαζε παντού δρομείς, τελευταία παραμένει στάσιμο. Έχει κανένας εμπειρία με αυτό το φυτό;
HETERANTHERA ZOSTERIFOLIA Προσπαθεί να καλύψει το φίλτρο
ROTALA ROTUNDIFOLIA Ότι απέμεινε από την ασιατική ήπειρο στο ενυδρείο μου
SALVINIA MINIMA Το διατηρώ σε ελάχιστη ποσότητα στην επιφάνεια
HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA Μια μπαίνει στο ενυδρεί, μια μπαίνει στο κουβά. Δεν αποφάσισα ακόμα.
Από ψάρια :
12 Black phantom tetra (Hyphessobrycon megalopterus)
5 corydoras duplicareus
4 Otocinclus vittatus
Τιμές νερού : gH=5, kH=2, pH=7-6.8

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας μήπως και το βελτιώσω λιγάκι...

322923229432295322973229332296

bokostas
19-06-10, 01:45
Υπέροχο μου φαίνεται Θοδωρή, στο είπα κι από κοντά, αν και δεν φημίζομαι για το γούστο μου στο στήσιμο των φυτών.
Ναι, νομίζω πως το HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES θέλει λίγο κλάδεμα, δείχνει τεράστιο, σα να πνίγει την δεξιά πλευρά.
Η Sagittaria μου αρέσει πάρα πολύ, ίσως αν τις μάζευες σε ένα ματσάκι όλες μαζί στην αριστερή γωνία, με κενό στο σημείο που είναι τώρα?

Αλέξης6
19-06-10, 02:18
Και εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και συμφωνώ μεε τον Κώστα για την Σαγκιτάρια..

lion
19-06-10, 16:50
Ωραίο Θόδωρε, κούρεψε το HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES για να δούμε καλά και το κοκκινάκι από πίσω.

LITORELLA UNIFLORA, αν είναι αυτό που μου έδωσες, μου έχει μείνει μία ριζούλα. Δεν το είδα ποτέ να πηγαίνει καλά και το έβαλα και στα 2 ενυδρεία μου.

theodor72
23-06-10, 02:01
Βλέποντας τις προτάσεις σας και θέλωντας να χαλαρώσω λίγο, δεν άντεξα και "ξαναέβαλα χερι" στο ενυδρείο. Και ιδού το αποτέλεσμα...

http://img266.imageshack.us/img266/5249/phg.jpg

exelix
23-06-10, 02:11
Μου αρέσει πολύ περισσότερο!

bokostas
23-06-10, 02:11
Προσωπικά μου αρέσει πολύ περισσότερο (χώρια που περίσσεψαν κλαδέματα και για μας :D).

Κάτι μου λέει ότι το νινί σε ξενυχτάει Θοδωρή, όλο τέτοιες ώρες μπαίνεις.:)

Liz@
23-06-10, 08:50
παρα πολυ ομορφο!
τα φυτα σου ειναι υγιεστατα, φοβερα χρωματα!

καθε ποτε κανεις αλλαγες νερου? και ποσο..?

Giorgos
23-06-10, 12:09
Πολυ καλυτερο το αποτελεσμα!

theodor72
23-06-10, 14:06
Προσωπικά μου αρέσει πολύ περισσότερο (χώρια που περίσσεψαν κλαδέματα και για μας :D).

Κάτι μου λέει ότι το νινί σε ξενυχτάει Θοδωρή, όλο τέτοιες ώρες μπαίνεις.:)

Τώρα με τον μπέμπη, να δούμε πότε θα τα λέμε από κοντά. Τι να κάνω, τέτοιες ώρες μένουν ελεύθερες και προτιμώ μερικές φορές να χάσω και λίγο ύπνο. Συνυπεύθυνος βέβαια είναι και ο Raven που μου βάζει ιδέες :D

Έλπίζω να έχεις πολύ χώρο, γιατί όπως είδες sτο micranthemoides έπεσε πολύ κούρεμα :p
παρα πολυ ομορφο!
τα φυτα σου ειναι υγιεστατα, φοβερα χρωματα!

καθε ποτε κανεις αλλαγες νερου? και ποσο..?

Ευχαριστώ πολύ, όμως λόγω έλλειψης CO2 παλεύω με τις άλγες που δεν φαίνονται και πολύ στις φωτογραφίες. Αλλαγές κάποτε έκανα 30% κάθε εβδομάδα, τώρα δυστυχώς κάθε δύο εβδομάδες :cool:
exelix και Giorgos ευχαριστώ πολύ ! ;)
Κάτι που με απασχολεί είναι άτι ο φωτισμός στα άκρα του ενυδρείου είναι αρκετά περιορισμένος, και το stargrass που βρίσκεται μπροστά από το κουτί του εσωτερικού φίλτρου δεν βλέπω να προοδεύει. Ίσως τελικά ξαναγυρίσω στην Cryptocoryne crispulata var. balansae που είχα παλιότερα ...

theodor72
05-12-10, 21:49
Το ενυδρείο έχει αφεθεί σχεδόν στην τύχη του τους τελευταίους μήνες χωρίς καθόλου λίπανση τις τελευταιές εβδομάδες και με μόνη επέμβαση την αφαίρεση φυτών για χάρισμα και την προσθήκη μερικών άλλων δοκιμαστικά.
Παρά λοιπόν τις αντίξοες συνθήκες οι subulata έχουν πάρει το μέγεθος vallisneria και η ανάπτυξη της είναι οργιώδης. Η moss έχει καλύψει ολόκληρο το ξύλο και μια πράσινη νηματοειδής άλγη ευημερή φτάνοντας, σε μερικά σημεία, αρκετά εκατοστά μήκος.
Ξεκίνω λοιπόν μια καινούργια προσπάθεια να φτάσω το ενυδρείο μου σε ένα επιθυμητό για εμένα αποτέλεσμα.
Κύριοι στόχοι μου:
Να ξεκλέψω λίγο παραπάνω χρόνο ( από τον ύπνο δηλαδή, από που αλλού :D ). Να μειώσω σημαντικά τις άλγες και την moss. Να επαναφέρω τα περισσότερα φυτά σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Να ελλατώσω και τα κάθε είδους σαλιγκάρια που έχουν κατακλίσει το ενυδρείο.
36718 36719 36720

bokostas
05-12-10, 22:48
Τι έγινε βρε Θοδωρή, γιατί τέτοια εγκατάλειψη? Το καημένο κοντεύει να φτάσει στα χάλια των δικών μου ενυδρείων. Έχει ακόμη δρόμο βέβαια...:p

Raven
06-12-10, 00:45
Ομοιοαθης ειμαι Θοδωρη :D Κι εγω δεν βρισκω χρονο να ασχοληθω, αλλα μερικες φορες και τα παραμελημενα μποστανια εχουν την χαρη τους και κρατανε μια φυσικη και αγρια ομορφια.
Μολις ασχοληθεις λιγακι να δεις που θα το συνεφερεις και θα γινει ιο κουκλι απ οτι ειναι. Οι αλγες μην σε απασχολουν...ουτε που φαινονται και με λιγη προσοχη θα ελαττωθουν και θα φυγουν.
Γιατι η subbulata εμενα μου μοιαζει με Valisneria nana :confused:

Τσιόνογλου Σταύρος
06-12-10, 01:55
Nana είναι 100% Θόδωρε.

theodor72
06-12-10, 11:23
Εγώ πάντως είχα αγοράσει-παραγγείλει τα δύο γλαστράκια με το όνομα Sagittaria pusilla η οποία είναι μια μορφή της subulata ( ειναί;; ). Ήταν σε emersed μορφή όπως φαίνεται και στην πρώτη φώτο στη δημοσίευση #28.

Η v. nana καλιεργείται emersed;

Επειδή παλιότερα είχα και v. nana είμαι σχεδόν σίγουρος πως είναι διαφορετικό φυτό. Το μόνο που με προβληματίζει είναι το μεγάλο ύψος που έχει πάρει το φυτό.

lion
06-12-10, 11:34
Έχω διαβάσει σε βιβλίο ότι η διαφορά τους είναι στην μορφή των νεύρων στο φύλλο. Θα το βρω το βραδάκι.

lion
07-12-10, 15:28
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ww47-liongr-subulata_vs_valisneria.jpg

theodor72
13-12-10, 13:09
:smt017

Κατανοητό το σκιτσάκι σου! (αλλιώς τι γραφίστας θα ήσουν :grin: ) ΑΛΛΑ :

Σύμφωνα με το σκίτσο και με μόνο αυτό σαν κριτήριο για να σιγουρευτώ τι φυτό έχω, θα πρέπει να είναι vallisneria. Βλέπω κάποιες οριζόντιες γραμμούλες. Όμως τα φυτά αυτά όχι μόνο γράφανε στο ταμπελάκι πως ήταν sagittaria, αλλά ήταν και σε emersed μορφή και από όσο ξέρω οι vallisneria δεν...

Είναι το φυτό στην πρώτη φωτογραφία εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=366550&postcount=28).

theodor72
12-06-11, 11:26
Το ενυδρείο έχει αλλάξει μορφή και ψαροσύνθεση και θα αλλάξει και άλλο. Νομίζω πριν τις τελευταίες αλλαγές είχε φτάσει σε μια ικανοποιητική μορφή σε σχέση με αυτά που του παρείχα. Ανεβάζω λοιπόν δύο βιντεάκια όπως ήταν πριν από δύο μήνες, για να έχω να θυμάμαι τα αγαπημένα μου κορυδοράκια που τώρα φιλοξενούνται αλλού αλλά και την συνολική του εικόνα :)

yQXKej7Ewxs . IRtsWCs_2xc