PDA

Επιστροφή στο Forum : Στρώσιμο ενυδρείου με τροφή


neos
04-05-09, 12:43
Καλημέρα σε όλους/ες
Από τις αρχές Απρίλη ξεκινήσαμε να στήνουμε το καινούριο ενυδρείο μας! Είναι ανοικτό, περίπου 80 λίτρα καθαρά (60Χ45Χ40=108 μικτά) και σκεφτόμαστε να είναι κρύου νερού και να φιλοξενήσει φυτά και οργανισμούς ασιατικής προέλευσης.
Τη φίλτρανση έχει αναλάβει ένα εξωτερικό ΕΗΕΙΜ 2213 που αφού μπήκαν το χαλίκι, οι πέτρες και το ξύλο, δούλεψε μια βδομάδα με τον άνθρακα για να τραβήξει οτιδήποτε βλαβερό.
Τώρα και μια βδομάδα το ενυδρείο έχει φυτευτεί (περίπου το 80% των φυτών που έχουμε σχεδιάσει να βάλουμε) και το φίλτρο λειτουργεί χωρίς τον άνθρακα.
Για να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου έριξα μέσα μια τροφή διακοπών (10-15 ψάρια για 20 μέρες γράφει στις οδηγίες) και μετά από 3 μέρες έκανα την πρώτη μέτρηση αμμωνίας. Η τιμή που βρήκα είναι μάλλον χαμηλή (0 < ΝΗ3/ΝΗ4 < 0,25 mg/l) και η ερώτηση είναι αν η ποσότητα της τροφής επαρκεί για να ανεβάσει την αμμωνία σε ικανοποιητικά επίπεδα. Έχει δοκιμάσει κανείς να στρώσει ενυδρείο με τροφή διακοπών; Σε ποια συγκέντρωση αμμωνίας θα πρέπει να φτάσω για να μπολιάσω από παλιό ενυδρείο; Συνίσταται να στίψω το σφουγγάρι από το παλιό φίλτρο μέσα στον κάδο του ΕΗΕΙΜ ή να το ξεπλύνω μέσα στη στήλη του νερού με ποσότητα νερού από παλιό ενυδρείο. Τι μου προτείνετε; Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Παρακάτω φώτο από το ενυδρείο όπως είναι σήμερα και την τροφή που έχω ρίξει:

Κλεόβουλος
04-05-09, 13:30
Καλή συνέχεια φίλε.
Μ΄αρέσει το ενυδρείο σου όπως το βλέπω.
Γνώμη μου είναι βγάλε την τροφή διακοπων,βάλε μπόλι απο υγιές ενυδρείο τώρα(είτε το ρίξεις στο φίλτρο απευθείας είτε στη στήλη του νερού είναι το ίδιο),κάνε μετρήσεις(με τι τέστ μετράς?τα υγρά(της API αν βρεις) είναι πιο αξιόπιστα),και νομίζω είσαι έτοιμος για τα πρώτα ψαράκια.

chris129
04-05-09, 13:38
και εμενα μου αρεσε το ενυδρειο σου.Οσο για το στρωσιμο θα σου προτινα να βγαλεις ενα σφουγγαρι απο το παλιο για την ακριβια το πιο βρωμικο που εχει το φιλτρο και να το καθαρισεις μεσα στο ενυδρειο σου το καινουργιο εαν εχεις και καμια 5-6 μακαρονια (υλικα βιολογιας) απο το παλιο καλα ειναι να τα βαλεις και αυτα μεσα στο 2213 και ολα θα πανε καλα :)

dimitris21
04-05-09, 15:00
Σε ποια συγκέντρωση αμμωνίας θα πρέπει να φτάσω για να μπολιάσω από παλιό ενυδρείο;
αυτό από μόνο του μαρτυράει ότι ακόμα δεν έχεις καταλάβει σωστά την όλη διαδικασία.

Θα έλεγα διάβασε προσεκτικά για το στρώσιμο και τον κύκλο του αζώτου, προσπαθώντας να καταλάβεις τι ακριβός είναι.

Μην προσπαθείς να καταλάβεις τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να στρώσει το φίλτρο σου, αλλά προσπάθησε να καταλάβεις που αποσκοπεί το κάθε βήμα.

Αν κατανοήσεις που αποσκοπεί το κάθε βήμα θα λυθούν όλες σου οι απορίες.

Αν έχεις απορίες στην προσπάθεια σου να κατανοήσεις που αποσκοπεί το κάθε βήμα μην διστάσεις να ρωτήσεις.

Πάνος
04-05-09, 15:37
. Έχει δοκιμάσει κανείς να στρώσει ενυδρείο με τροφή διακοπών;

επισης να αναφερω για οσους δουν μελλοντικα το ποστ..αν στρωνουν με τροφη να μη το κανουν με τροφη διακοπων...γιατι ανεβαζει πολυ τη σκληροτητα του νερου..

neos
04-05-09, 16:25
Σας ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις! Τον κύκλο του αζώτου νομίζω ότι τον έχω καταλάβει... ρωτώντας για τα επίπεδα αμμωνίας ήθελα να αποφύγω την πιθανότητα να μεταφέρω αποικίες βακτηριδίων από το παλιό φίλτρο και να μη βρουν τίποτα να φάνε για να συντηρηθούν...
Σε κάθε περίπτωση, είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την πολυτέλεια να συζητήσω μαζί σας το ζήτημα του στρωσίματος χωρίς το άγχος και την πίεση που τραβήξαμε στο προηγούμενο ενυδρείο που στρώθηκε με τα ψάρια μέσα (με απώλειες και στενοχώριες)... Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα βιαστούμε να βάλουμε τα ψάρια μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχουμε μηδενίσει αμμωνία και νιτρώδη αλλά έχουμε και τις κατάλληλες συνθήκες στο νερό (ΡΗ, σκληρότητες κλπ).
Με την ευκαιρία να πω ότι έκανα μετρήσεις στο νερό του δικτύου (άνω πόλη Θεσσαλονίκης) και πήρα τις παρακάτω τιμές:
ΡΗ: 7,5 (υγρά τεστ TETRA)
KH: 13 (υγρά τεστ TETRA)
GH: 14 (υγρά τεστ TETRA)
0 < NO3< 5 (υγρά τεστ ΑΡΙ)
σε θερμοκρασία νερού 20 βαθμούς C
Μένει να δω και τις τιμές του ενυδρείου με τις διαφοροποιήσεις που θα προκύψουν από το χαλίκι, τις πέτρες και το ξύλο που έχουν τοποθετηθεί (και την τροφή διακοπών που επισήμανε ο Πάνος)...

neos
19-05-09, 22:10
Μια βδομάδα μετά από το τελευταίο ποστ, ανιχνεύτηκε μικρή ποσότητα αμμωνίας (0<ΝΗ<0,5mg/l) οπότε μπολιάστηκε με μούργα και ποσότητα νερού από το παλιό ενυδρείο.
Οι λοιπές μετρήσεις έδειξαν αυξημένες τιμές PH και γενικής σκληρότητας σε σχέση με τις μετρήσεις του δικτύου οπότε επαληθεύεται πανηγυρικά η παρατήρηση του Πάνου. Συγκεκριμένα ΡΗ=8 και GH=16 ενώ η ανθρακική σκληρότητα έχει πέσει στο 10. Η τροφή διακοπών απομακρύνθηκε και η όποια βιολογία διατηρείται πλέον με νυφάδες τροφής... Θα ακολουθήσουν σύντομα νέες μετρήσεις για να δω αν το νερό θα γίνει τελικά μαλακότερο από αυτό του δικτύου με δεδομένο ότι υπάρχει μέσα ένα μεγάλο ξύλο μοπάνι και οι πέτρες (μη ασβεστολιθικές έτσι κι αλλιώς) έχουν απομακρυνθεί για να αυξηθεί ο χώρος για τα φυτά.
Το ενυδρείο φυτεύτηκε λιγάκι περισσότερο (πολλά ευχαριστώ στους Γιώργος06, nikosm1 για τα όμορφα φυτάκια που μου χάρισαν!) και λείπουν πλέον μόνο καναδυό ροτάλες που περιμένουν την επόμενη μαζική παραγγελία στο aquaristik.net για να φυτευτούν κι αυτές.
Μια μικρή παρατήρηση για το στρώσιμο με τροφή είναι ότι η ηθελημένη ρύπανση της στήλης του νερού, τροφοδοτεί αναπόφευκτα την ανάπτυξη κάθε είδους άλγης. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος άλγης που να μη βρίσκεται μέσα στο ενυδρείο αλλά ευτυχώς κρατιούνται σε λογικά επίπεδα λόγο της ικανοποιητικής παράλληλα ανάπτυξης των φυτών.
Και καταλήγω με κάποιες ερωτήσεις για να ακούσω τις απόψεις για τους οργανισμούς που θα φιλοξενηθούν:
Το ενυδρείο προορίζεται για κρύου νερού. Η θερμοκρασία δηλαδή θα κυμαίνεται σε θερμοκρασίες δωματίου (20-24 C). Σκέφτομαι να φιλοξενήσω ένα κοπαδάκι 8-10 ατόμων white clouds ή cpd. Περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν τα πρώτα καθώς υπάρχει εκτροφέας που τα αναπαράγει στη Θεσσαλονίκη και θα είναι γέννημα και θρέμα του δικτύου ύδρευσης της πόλης. Σκέφτομαι επίσης και μια αποικία από red cherry shrimps αν και όταν βρω κάπου... Πιστεύετε ότι επαρκούν τα 80 καθαρά λίτρα (με μόνο 60 cm μήκος όμως...) για τα παραπάνω; Το ενυδρείο έχει φυτευτεί με τέτοιο τρόπο που το μπροστά μισό έχει μόνο χαμηλά φυτά (κρυπτοκορινάκια).
Μήπως μπορεί να μου πει κάποιος πως κλαδεύουμε τις java fern όταν έχουν πετάξει ρίζες και φύλλα (νέο φυτό ουσιαστικά) πάνω σε παλιά φύλλα; Φοβάμαι ότι αν απλώς τα τραβήξω θα καταστρέψω το παλιό φύλλο...
Ευχαριστώ για την υπομονή σας :)
Και κάποιες πιο πρόσφατες φωτο: