Επιστροφή στο Forum : Νέος και Άπηρος
:smt100:smt100:smt100
:smt006Χαρά και υγεία σε όλους.
Πριν 10 μέρες μου μίλησαν για πρώτη φορά για τα ενυδρεία και τις δυνατότητες τους......και να είμαι κιόλας εδώ με ήδη κατασκευασμένο ενυδρείο από εμένα και πολλά ξενύχτια στο διαδίκτειο.
Το ενυδρείο μου (μόνο κουτί προς το παρόν) έχει διαστάσεις 1,00 x 0,45 x 0,55(ΠxBxY).
Σίγουρα θα έχει πολλά φυτά και τους Νο1 καλεσμένους του "Κιχλίδες ".
Επικαλούμαι την γνώση,την γνώμη και την εμπειρία σας με απλές και κατανοητικές ορολογίες για να μετατρέψω το γυάλινο και άχαρο κουτί σε έναν μικρό παράδησο χωρίς να διακινδυνεύσω άσκοπα οποιαδήποτε μορφή ζωής θα φιλοξενείτε εκεί.
ΒΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΞΟΠΛΗΣΜΟΣ ΤΟΥ
Τι μηχανήματα χρειάζοντε(εξωτ.φίλτρο,φωτισμός κτλ.);
Ποιό το μέγεθος και πιότητα τους (πόσες λάμπες,πόσα Watt,τι πρέπει να ψάξω για το εξωτ.φίλτρο.......);
Τι άλλο εξοπλησμό θα χρειαστώ(παραγωγή άνθρακα....);
Τι πρέπει να κάνω για να αποφήγω τις δυσάρεστες εκπλήξεις και την παραπληροφόρηση;
:smt100:smt100:smt100
με αναζητησεις θα βρεις τα παντα. και....http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29949
Όσο πιο πολύ αναζητώ τόσο πιο αναποφάσιστος και διστακτηκός γίνομαι.
καλως ηρθες!!!:p
διαβαζοντας τα υπομνηματα των αρχαριων θα παρεις μια γευση για σωστο ξεκινημα...θα σου δημιουργηθουν αποριες βεβαια τις οποιες θα λυσεις εδω στο φορουμ και διαβαζοντας στο www.tsamisaquarium.gr (http://www.tsamisaquarium.gr)
καλο διαβασμα και μη βιαστεις!!! εχεις ολο το χρονο μπροστα σου...μη κανεις λαθη απο βιασυνη...
1 ενα καλο θερμοστατη 200w
2 λεω ενα εξωτερικο φιλτρο λογω οτι εχει πολλα λιτρα αλλα και ενα εσωτερικο ειναι μια χαρα.(και το εξωτερικο φιλτρο να εχει 3 καδους)
ας απαντησει καποιος εμπειρος παρακαλω
Το λένε και οι ειδικοί!Μην βιάζεσαι...άσε την διακόσμηση και κοίταξε να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον υγιές,ισσοροπημένο και με ασφάλεια,να κάνεις την σωστή επιλόγη γιατί θα φιλοξενείς "ζωές"και θα είσαι υπεύθυνος γι'αυτές!!!Ναι???
Άλλος ένας πατριώτης της Θεμελίνας στην "παρέα" μας.
Καλώς ήρθες λοιπόν.
Η άποψή μου:
Διαβάζεις αυτά που ανέφεραν οι συνάδελφοι, πολλές φορές όμως, για πλήρη κατανόηση και τυχόν απορίες. Προσδιορίζεις τελικά τι σου αρέσει, σου ξαναγεννιούνται απορίες, ξαναρωτάς, κλπ.... και μετά αρχίζεις.
Στον εξοπλισμό: Αν έχεις πολλύ ζέστη τα καλοκαίρια (που μάλλον θα 'χεις) ανεμιστηράκια.
Νερό του νησιού σου??? Μάλλον σκληρό εως πολύ σκληρό??? Τότε θα χρειαστείς συσκευή Α/Ο (αυτόματης όσμωσης) ανάλογα τι ψάρια θα επιλέξεις.
Αυτά προς το παρόν. Καλή συνέχεια.
ειμουν 3 χρονια στην κω
καλως ηρθες......
ενα εξ φιλτρο π.χ.eheim 2026 η 2028 θερμοστατη 200-250watt φυτα θα ελεγα να πας σε μετρια .
αν υποθεσουμε οτι το ενυδρειο σου ειναι 250 λιτρα τοτε με 175 βατ θα εισαι καλα.
μπουκαλα co2 μανομετρα ηλετροβανα διαχυτηρα μετριτη φυσαλιδων και αργοτερα μαζευεις κανα 80 ευρω και περνεις ph controller .
και ανεμηστιρακια
μετα αν θες(και σου περισευουν ευρω) περνεις μια αυτ. αναπληροση και ελενκτη θερμοκρασια elliwel για να δουλευουν αυτοματα τα ανεμηστιρακια.
Τους έχω μεταδόσει το "ιό"...μικρόβιο!!!Το νερό μας είναι αρκετά καλό(όχι πόσιμο)εγώ φιλοξενώ γκούπι,(χα χα χα)μόλλυ,ξιφοφόρους και το ενισχύω με Denitrol.
Πάντα πίστευα στους ανθρώπους. Τώρα ένα περισότερο. Σας ευχαριστώ όλους.
Παρακολουθήστε και βοηθήστε γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα αλλά και τα ωραία. Πήρα το βάπτησμα του πυρός, έκανα τεστ
διαρροές του ενυδρείου που κατασκεύασα και ............όλα τέλεια.
καλογεμισμενο!!!:p
τι ενυδρειο σκεφτεσαι να κανεις?
Οι Κιχλίδες Αφρηκής μου αρέσουν περισότερο προς στα κινούμαι..... καμοιά άποψη;
Οι Κιχλίδες Αφρηκής μου αρέσουν περισότερο προς στα κινούμαι..... καμοιά άποψη;
Αν αναφέρεσαι σε ψάρια των μεγάλων αφρικανικών λιμνών τότε μάλλον
λόγο του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους και των παραμέτρου που απαιτούν για
τη σωστή διαβιωσή τους (αλκαλικό και βασικό νερό) ξεχνάς τα φυτά και τον
σχετικό εξοπλισμό (CO2 και PH controller κλπ) και πρέπει να δώσεις
έμφαση στη φίλτρανση του συστήματος.
Για το aquascape είνα καλό νομίζω να χρησιμοποιήσεις ασβεστολιθικές
πέτρες και άμμο. Μπορείς να πάρεις πολλές πληροφορίες και ιδέες από
παρουσιάσεις σχετικών ενυδρείων σε αυτό το φόρουμ.
Και απ' τις παραλίες του νησιού σου να βρεις φανταστικές πέτρες.....
kyriakos giorgas
05-05-09, 23:39
Εγω και αν ειμαι νεος..!Για σας! Τωρα σχεδον μαθαινω στην πραξει και προκητε να παρω οταν μαθω το πρωτομου ενυδρειο.Τελικα Ποσα Εξαρτηματα χρειαζομαστε βρε παιδια..;;Ακουω για Ανεμιστηρα-Κοντρολερ Πεχα-Αυτοματο Θερμοστατη-διπλο αυτοματο φιλτρο-κλπ-κλπ..και δεν θυμαμε τι αλλο λετε...!!Ωραια μαρεσουν ολα αυτα,αλλα με λιγα απλα λογια μπορω να καταλαβω και εγω;;Τι υλικα-εξαρτηματα χρειαζομαστε για ενα καλο ενυδρειο;;(αναλογα το ψαρι βεβαια..ξερω..σκληρο η ευαισθητο..κλπ)ναστε καλα!κγ:D.
Από ότι καταλαβαίνω Kyriako αν περιμένεις να μάθεις και μετά να πάρεις το ενυδρείο σου, θα έχουμε βγει και οι δύο στην σύνταξη (αν υπάρχουν ταμεία τότε....).
Διαβάζω-διαβάζω και κάθε φορά κάτι άλλο προκύπτει.
Ο Aber έχει τελικά απόλυτο δίκιο "υπομονή πολύ υπομονή"......μέχρι να βγει η ψυχή μας.
Υπομονή πολύ υπομονή πρέπει να κάνουν μαζί μας και οι έμπειροι, και ας γράψουμε και καμιά βλακεία παραπάνω. Γιαυτό ΠΑΛΙΟΙ πρέπει να έχετε περισσότερη υπομονή μαζί μας, να είστε πιο λεπτομερείς στα γραφόμενα σας και να δίνετε πιο σαφές (για εμάς του νέους) απαντήσεις, όχι βέβαια ότι δεν το κάνετε, προς θεού. Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου την σύγχυση του νέου στα καινούρια πράγματα γιαυτόν και ότι τίποτα δεν εννοείται όλα πρέπει να γράφονται με Υπομονή πολύ υπομονή .
Kyriako πρέπει να το τολμήσεις πιο γρήγορα. Σε παραπέμπω σε ένα διαφημιστικό της EUROBANK με έναν ηλικιωμένο που περίμενε χρόνια για να αγοράσει μια μηχανή και όταν τελικά την πήρε δεν μπορούσε να ανέβει λόγο προχωρημένης ηλικίας. Πρόσεχε όμως τις σούζες...............................
Διαβασε μεσα στο forum για τις παραμετρους του νερου αναλογα τα ψαρια που θα βαλεις,γιατι εκει ειναι περισσοτερο το προβλημα σου με το νερο που εχετε στην Καλυμνο.
Εμείς ξέραμε από ψάρια αλλά για να τα τρώμε...Από την στιγμή που απόκτησα ενυδρείο εγώ προσωπικά πλέον... δεν μπορώ!!!
Εμείς ξέραμε από ψάρια αλλά για να τα τρώμε...Από την στιγμή που απόκτησα ενυδρείο εγώ προσωπικά πλέον... δεν μπορώ!!!
Ε καλα ενα γαυρακι η αθερινα Θεμελινα μου δεν ειναι και κακο!! Οχι μολλυ και γκαπυ .... :D:D:D
Δεν τρώμε γαυρους για δυο λόγους
1ον)Γαύρος να φάει γαύρο?ΠΟΤΕ!!!
2ον)Δεν υπάρχει στην δική μας θάλασσα!
georgebruno
06-05-09, 23:04
Καλως ηρθες!αν το νερο στη περιοχη σου ειναι σκληρο καλυτερα να ασχοληθεις με αφρικανες.βαλε φελιζολ στο πατο του ενυδρειου σου.μαζεψε πετρες απο την παραλια,κόλλα τες πρώτα, μετά ρίξε άμμο (παλι από παραλία).(μην ξεχασεις να τα βρασεις).:D αν θυμάμαι καλά καποιο παιδι που γραφει εδώ μέσα ασχολείται με αναπαραγωγές αφρικάνων και είναι απ΄τα μέρη σου, ετσι θα είναι ευκολο να βρεις όμορφα ψαράκια. καλή συνέχεια!:)
-------------------------
Τις τιμές του νερού σου θα μπορείς να τις φτιάξεις με σοδίτσα και αλάτι.Απλά πράγματα. αυτο που πρέπει να προσέξεις καλά είναι η βιολογία στο φίλτρο σου και το καλό στρώσιμο. Κατα τα άλλα οι αφρικάνες είναι ανθεκτικά ψάρια με λίγες απαίτησεις και φοβερή συμπεριφορά.
Τι κάνει η σόδα και τι το αλάτι;
καλως ηρθες!!!:p
διαβαζοντας τα υπομνηματα των αρχαριων θα παρεις μια γευση για σωστο ξεκινημα...θα σου δημιουργηθουν αποριες βεβαια τις οποιες θα λυσεις εδω στο φορουμ και διαβαζοντας στο www.tsamisaquarium.gr (http://www.tsamisaquarium.gr)
καλο διαβασμα και μη βιαστεις!!! εχεις ολο το χρονο μπροστα σου...μη κανεις λαθη απο βιασυνη...
+1 .......................... και διαβασμα,διαβασμα,διαβασμα,διαβασμα........... και όταν τα μάθεις όλα,πάλι λάθη θα κανεις.........έτσι είναι η ζωή....... ..............................................μην (βαράτε)εσεις!!!!!!!!:D:D:D:D:D:D
kyriakos giorgas
07-05-09, 15:03
Κυριοι ακομα δεν πηραμε απαντιση.!απο την ερωτιση του"Καλυμνος"Τι κανη η Σοδα και το Αλατι στο ενυδρειο;ευχαριστω!
Δεν τρώμε γαυρους για δυο λόγους
1ον)Γαύρος να φάει γαύρο?ΠΟΤΕ!!! Εχεις δικιο!!! ΘΡΥΛΟΣ!!
2ον)Δεν υπάρχει στην δική μας θάλασσα! :smt033
Κυριοι ακομα δεν πηραμε απαντιση.!απο την ερωτιση του"Καλυμνος"Τι κανη η Σοδα και το Αλατι στο ενυδρειο;ευχαριστω!
Η σοδα αυξανει τη Kh το δε αλατι την αλατοτητα (και δε καταλαβαινω την αναφορα του στο αλατι. Ισως εννοουσε τα ιχνολστοιχεια - αλατα σαν το preis η αλλιως ηλεκρολυτες - για αυξηση της Gh).... Αν και πιστευω το νερο θα εχει Gh, Kh στα υψη αρα και θα επαρκει - σε συνδιασμο με ασβεστολιθικες πετρες μια χαρα θα ειναι!!
Θεμελινα το ξερω οτι δε χρησιμοποιεις το νερο του δικτυου για το ενυδρειο αλλα μηπως θα μπορουσες να κανεις μετρησεις σε αυτο?? Να δουμε .....
kyriakos giorgas
07-05-09, 17:30
Η σοδα αυξανει τη Kh το δε αλατι την αλατοτητα (και δε καταλαβαινω την αναφορα του στο αλατι. Ισως εννοουσε τα ιχνολστοιχεια - αλατα σαν το preis η αλλιως ηλεκρολυτες - για αυξηση της Gh).... Αν και πιστευω το νερο θα εχει Gh, Kh στα υψη αρα και θα επαρκει - σε συνδιασμο με ασβεστολιθικες πετρες μια χαρα θα ειναι!!
Θεμελινα το ξερω οτι δε χρησιμοποιεις το νερο του δικτυου για το ενυδρειο αλλα μηπως θα μπορουσες να κανεις μετρησεις σε αυτο?? Να δουμε .....
Φιλε Γιωργο!Εχω παρα πολλα να μαθω ακομα..απλα προσπαθω να κατανοησω αυτα τα χημικα στοιχεια...που ανεφερες!Απο οσο ξερω αλλα ψαρια ειναι για αλμυρο νερο,αλλα για γλυκο.Με ενδιαφερη και η απαντιση της Θεμελινας που χρησιμοποιη νερο εκτως δικτιου..(Τι νερο χρησιμοποιης και απο που;Μεταλικο απο μπουκαλια μηπως;)Ευχαριστω!:D.
καλησπερα σε ολους ειμαι και εγω απο καλυμνο οπως καταλαβαινεται απο το ονομα. εχω και εγω ενυδρειο και στην αρχη χρησιμοποιουσα νερο απο την πηγη αλλα εδω και δυο μηνες χρησιμοποιω νερο απο το δικτυο και μπορω να πω οτι ειμαι καλυτερα γιατι αντιμετωπισα και μια ασθενεια με αυτο το νερο
Από ότι καταλαβαίνω Kyriako αν περιμένεις να μάθεις και μετά να πάρεις το ενυδρείο σου, θα έχουμε βγει και οι δύο στην σύνταξη (αν υπάρχουν ταμεία τότε....).
Διαβάζω-διαβάζω και κάθε φορά κάτι άλλο προκύπτει.
Ο Aber έχει τελικά απόλυτο δίκιο "υπομονή πολύ υπομονή"......μέχρι να βγει η ψυχή μας.
Υπομονή πολύ υπομονή πρέπει να κάνουν μαζί μας και οι έμπειροι, και ας γράψουμε και καμιά βλακεία παραπάνω. Γιαυτό ΠΑΛΙΟΙ πρέπει να έχετε περισσότερη υπομονή μαζί μας, να είστε πιο λεπτομερείς στα γραφόμενα σας και να δίνετε πιο σαφές (για εμάς του νέους) απαντήσεις, όχι βέβαια ότι δεν το κάνετε, προς θεού. Αλλά πρέπει να έχετε κατά νου την σύγχυση του νέου στα καινούρια πράγματα γιαυτόν και ότι τίποτα δεν εννοείται όλα πρέπει να γράφονται με Υπομονή πολύ υπομονή .
Kyriako πρέπει να το τολμήσεις πιο γρήγορα. Σε παραπέμπω σε ένα διαφημιστικό της EUROBANK με έναν ηλικιωμένο που περίμενε χρόνια για να αγοράσει μια μηχανή και όταν τελικά την πήρε δεν μπορούσε να ανέβει λόγο προχωρημένης ηλικίας. Πρόσεχε όμως τις σούζες...............................
Παιδιά το θέμα αρχίζει και παίρνει ;;;;;;;;;; διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ που κάνω στον εαυτό μου δυνατά να για να την ακούσετε. ΣΑΣ ΦΩΝΑΖΩ (και κάποιοι άλλοι) ΔΥΝΑΤΑ .......ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ.........ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ, μιλάτε απλά και κατανοητά, διευκρινήσεις στις ορολογίες δεν ξέρουμε αυτά που ξέρετε εσείς, όπως και εσείς δεν ξέρεται αυτά που εμείς είμαστε εξειδικευμένοι και έμπειροι............Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΣΤΟΥ ΚΑΦΕΔΕΣ........ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΎ ΜΟΥ και λυπάμαι μόνο τα καημένα τα ψαράκια, και ότι το χόμπι αυτό θα χάσει μια φιλότιμη προσπάθεια να το προσεγγίσουμε..............Νομίζω ότι κάπως έτσι ξεκινούν οι άσχημες εμπειρίες που μας κάνουν να τα παρατάμε. ΈΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΒΟΉΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ .......ΥΛΙΚΡΙΝΑ.........
Δεν ξέρω αν ο διαχειριστής μπορεί να έχει πρόσβαση στα γραφόμενα........θα ήθελα την άποψή του.
Γιώργο,χρησιμοποιώ πλεον νερό δικτύου και σε κάθε αλλαγή συμπληρώνω Denitrol.Και όλα μια χαρά!
δεν εγινε κατανοητο αυτο με τη σοδα και το αλατι?
Όχι pano-alex/polis αν μπορείς διευκρίνισε το σε παρακαλώ.
kyriakos giorgas
07-05-09, 23:00
Γιώργο,χρησιμοποιώ πλεον νερό δικτύου και σε κάθε αλλαγή συμπληρώνω Denitrol.Και όλα μια χαρά!
Θεμελινα για σου!Γιατι σταματισες το εμφιαλομενο-μεταλικο νερο ;ειχες κανη της χημικες μετρισης; ειχες καποιο προβλημα;Τι διαφορα βλεπης τωρα με το νερο δικτιου;να εισαι καλα!:).
Αν δεν κάνω λάθος,τα χαρτάκια-sticks απαγορεύεται να εισάγονται μέσα στο ενυδρείο.Η σωστή χρήση είναι η ακόλουθη: Βγάζουμε λίγο νερό από το ενυδρείο σε ένα δοχείο και εκεί βουτάμε τα sticks.Σωστός;
ειναι πολυ επικινδυνο να βαλεις τα στικακια απευθειας στο ενυδρειο γιατι τα αντιδραστηρια που περιεχουν ειναι τοξικα για τα ψαρια!
Όχι pano-alex/polis αν μπορείς διευκρίνισετο σε παρακαλώ.
ενα πολυ καλο αρθρο ειναι αυτο... http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/GH_PH.htm και γενικα το σαιτ του κου Τσαμη εχει πολλες πληροφοριες....
το ΚΗ δηλαδη μετρα τα ανθρακικα αλατα στο νερο του ενυδρειου..καθε ψαρι αρεσκεται σε συγκεκριμενες τιμες ...παραδειγμα οι κιχλιδες των μεγαλων λιμνων θελουν Kh πανω απο 10...αν εμεις εχουμε για παραδειγμα στο νερο δικτυου 7 (τα τεστ μας το λενε αυτο)...πρεπει να το ανεβασουμε...επειδη η σοδα ειναι διττανθρακικο αλας...αν ριξουμε σοδα στο νερο το kh αυξανεται...και με μετρησεις και προσθηκη το πηγαινουμε στην τιμη που θελουμε....
η σκληροτητα ομως (εκτος απο την ανθρακικη ειναι και η γενικη.. και εξηγει το λινκ που σου εδωσα) δεν εχει σχεση με την αλατοτητα...
η αλατοτητα ειναι ποσο αλατι εχει το νερο....αλατι σαν τη θαλασσα δηλαδη και οχι αλατα...
αλατι βαζουμε στα ενυδρεια αν θελουμε να κανουμε υφαλμυρο ενυδρειο η θαλασσινο...και ειναι ειδικο αλατι...
αντιθετα σε ενυδρειο γλυκου νερου μπορουμε να βαλουμε αλατι σαν θεραπεια για μερικες ασθενειες...τοτε προτιμαμε το χοντρο τυροκομικο αλατι...ή αν καποια ειδη οπως τα ζωοτοκα θελουν λιγο τετοιο αλατακι γιατι τους αρεσει...
κανοντας μια αναζητηση μεσα στο φορουμ θα δεις οτι αυτα εχουν ειπωθει και περιγραφει με πολυ περισσοτερες λεπτομερειες.....
απλα το χομπυ μας χρειαζεται αρκετο διαβασμα που διχως αυτο δε μπορεις ευκολα να προχωρησεις....
εγινε κατανοητο το θεμα του kh και του αλατιου?
Το νερό του δικτύου μας είναι λίγο αλμυρό και όχι πόσιμο!Υπάρχουν γεωτρήσεις από προμηθευόμαστε για να πίνουμε(εγώ κι πόλλοι άλλοι καταναλώνουμε μόνο εμφιαλώμενο).Δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα το μόνο ότι θα έπρεπε να πηγαίνω κάθε λίγο και λιγάκι να το μεταφέρω.Να λάβεις υπόψιν σου ότι έχω ενυδρείο 100lt και πόσο κουραστικό ήταν!
kyriakos giorgas
07-05-09, 23:33
Παιδιά το θέμα αρχίζει και παίρνει ;;;;;;;;;; διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ που κάνω στον εαυτό μου δυνατά να για να την ακούσετε. ΣΑΣ ΦΩΝΑΖΩ (και κάποιοι άλλοι) ΔΥΝΑΤΑ .......ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ.........ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ, μιλάτε απλά και κατανοητά, διευκρινήσεις στις ορολογίες δεν ξέρουμε αυτά που ξέρετε εσείς, όπως και εσείς δεν ξέρεται αυτά που εμείς είμαστε εξειδικευμένοι και έμπειροι............Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΣΤΟΥ ΚΑΦΕΔΕΣ........ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΎ ΜΟΥ και λυπάμαι μόνο τα καημένα τα ψαράκια, και ότι το χόμπι αυτό θα χάσει μια φιλότιμη προσπάθεια να το προσεγγίσουμε..............Νομίζω ότι κάπως έτσι ξεκινούν οι άσχημες εμπειρίες που μας κάνουν να τα παρατάμε. ΈΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΒΟΉΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ .......ΥΛΙΚΡΙΝΑ.........
Δεν ξέρω αν ο διαχειριστής μπορεί να έχει πρόσβαση στα γραφόμενα........θα ήθελα την άποψή του.
Ναι πραγματι.!Να τολμισω να συμφωνισω με τον συμπαθη αγνωστο φιλο "Καλυμνος"Οτι αν μπορητε..αν θελετε..να μηλατε ποιο απλα και βατα..γιατι δεν μπορουμε να καταλαβουμε πολλα πραγματα,με διαφορους Χημικους Τυπους-Ορους..! Ενω αν παρετε και φορα....στην κουβεντα...εκη χανομαστε αρκετα..γιατι παλευουμε να ψαχνουμε μετα στα βιβλια μας..τους χημικους ορους που ακουγαμε απο εσας εδω!
ΠΧ..Να προσπαθισω να μηλισω ετσι οπως θα ηθελα να ακουσω εσας!( πχ....Το καινουριο ενυδρειο για τα ψαρια ειναι νεκρος οργανισμος δηλαδι δεν εχει διαφορους μικροοργανισμους-βακτηριδια κλπ.Ειναι ευκολο ετση να ψωφισουν.Εμεις δημιουργουμε-προσομοιονουμε την φυση-βακτηριδια κλπ στο ενυδρειο μας..με διαφορα τεχνιτα και μη κολπα.Στην Φυση γεννιετε και πεθαινη συνεχως καποιο στηχειο της-μικροοργανισμος-βακτηριδιο!Η μια ζωντανη υλη περημενη να πεθανη η αλλη για να ζηση αυτη...Ετση ειναι η ζωη μας...Δεν Αναφερομε σε....Temp-sg-nh4-no2-no3-ph-kh-ca-mg..... κλπ Αυτο το κερασακι θελω να το απολαυσω να το ακουω απο εσας..! Ενα παραδηγμα εφερα και εγω ετση οπως τα καταλαβα απο εσας και σας ευχαριστω!Να ειστε καλα!:D.
Pano κατανόησα πάρα πολλά και θα το ψάξω ακόμα περισότερο, ευχαριστώ όμως πιο πολύ για το ΜΥΝΗΜΑ ΠΡΟΤΥΠΟ που έδωσες.
Ειδικά για τις κιχλίδες των λιμνών της Αφρικής υπάρχουν ειδικά μίγματα αλατιών σε κατάληλες αναλογίες ώστε να αναπαραγάγουμε το φυσικό τους περιβάλλον ως προς τα ιχνοστοιχεία και τη σκληρότητα . Στο ενυδρείο μου χρησιμοποιώ το Cichlid Lake Salt της Seachem http://www.seachem.com/Products/product_pages/CichlidLakeSalt.html και προσθέτω και σόδα για να ανεβάσω το ΚΗ και το pH.
Εγώ θα σου πρότεινα αν αποφασίσεις για το συγκεκριμένο είδος να στήσεις το ενυδρείο σου και να αρχίσεις να το στρώνεις. Τις παραμέτρους του νερού θα τις φτιάξεις πολύ εύκολα. Γενικά να ξέρεις ότι είναι πολύ απλούστερο να σκληρήνεις το νερό από ότι να το μαλακώσεις.
Φιλε Γιωργο!Εχω παρα πολλα να μαθω ακομα..απλα προσπαθω να κατανοησω αυτα τα χημικα στοιχεια...που ανεφερες!Απο οσο ξερω αλλα ψαρια ειναι για αλμυρο νερο,αλλα για γλυκο.Με ενδιαφερη και η απαντιση της Θεμελινας που χρησιμοποιη νερο εκτως δικτιου..(Τι νερο χρησιμοποιης και απο που;Μεταλικο απο μπουκαλια μηπως;)Ευχαριστω!:D.
Δεν είναι ανάγκη να μάθεις χημεία! Απλά τα βασικά που μας ενδιαφέρουν! Στην ουσία είναι έξι βασικά πράγματα. Αν και έχει γίνει πολύ λόγος για τις εν λόγο παραμέτρους θα προσπαθήσω να σου τα εκλαϊκεύσω όσο μπορώ! Λοιπών ...
Ph: (πε-χα) Μας λέει πόσο όξινο και πόσο αλκαλικό είναι το νερό του ενυδρείου μας! Μετριέται από το 1 έως το 14. Όπως καταλαβαίνετε το 7 είναι το ουδέτερο Ph. Κάτω από το 7 θεωρούμε το νερό μας όξινο και πάνω από 7 αλκαλικό. Όλα τα ψάρια ανάλογα με το βιότοπο που προέρχονται έχουν τις δικές τους "απαιτήσεις" σε Ph. π.χ. οι λατρεμένοι μου δίσκοι, σκαλάρια νοιώθουν άνετα σε όξινο νερό ενώ οι αφρικάνικες κιχλίδες και τα γκάπυ, μόλλυ κ.λ. θέλουν αλκαλικό νερό.
Το θέμα είναι πως να κάνουμε το νερό μας όξινο η αντίθετα αλκαλικό? Στην Ελλάδα σχεδόν παντού το νερό βρύσης είναι αλκαλικό (Ph>7) άρα με ευκολία κρατάμε με νερό βρύσης αφρικάνικες κιχλίδες, γκάπυ κ.λ. Συνήθως το πρόβλημα είναι να χαμηλώσουμε το ph αλλά και άλλες φορές να το αυξήσουμε .. πως να το κάνουμε αυτό? Ας δούμε το .................
Κh: (Ανθρακική σκληρότητα) Χωρίς να μπλέξουμε με περίπλοκους χημικούς όρους που θα κουράσουν και θα απογοητεύσουν αρκετούς θα σας πω ότι το Kh είναι ένας τρόπος να "φτιάξουμε" πιο εύκολα το Ph που θέλουμε να έχει το νερό μας. Με μεγάλο Kh το Ph μεταβάλλεται πολύ δύσκολα. Και όσο και να προσπαθούμε να το ρίξουμε είναι πρακτικά πολύ δύσκολο! Όταν όμως μειωθεί το Κh στο 3 ή 2 ή 1 ή 0 (σε extreme περιπτώσεις) το Ph μπορούμε να το μειώσουμε όλο και πιο εύκολα!
Ωραία όλα αυτά... Πως θα ρίξουμε το Kh ώστε να κάνουμε το Ph να πέσει ή και το αντίθετο πως να το ανεβάσουμε το Kh ώστε να αυξήσουμε το Ph? (Συμβαίνει και αυτό!).
Τρόποι να μειώσουμε το Kh και κατά προέκταση το Ph του νερού.
1) Αν προσθέσουμε CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) είναι ένας τρόπος να μειωθεί το Kh μας και σε συνδυασμό με μια καλή τύρφη το Ph μειώνεται … ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ όμως υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί τόσο το Kh και να προκαλέσει το Ph crash που δεν ξέρω αν είναι μύθος η όχι πάντως είναι σοβαρός κίνδυνος! Η επίσης να κατρακυλήσει τόσο το Ph που να γίνει πρόβλημα για τους οργανισμούς και τα φυτά που φιλοξενούμε. Για αυτό το λόγο αν χρησιμοποιούμε φιάλη CO2 θα πρέπει να είναι συνδεμένη με ένα Phcontroller μια συσκευή που σταματάει αυτόματα την παροχή του CO2 όταν φτάσει το Ph στη τιμή που έχουμε ορίσει εμείς ως ελάχιστη.
2) Βάζουμε νερό από αντίστροφη όσμωση. ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ να προσθέτουμε ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία. (μια λύση που για μένα δουλεύει άψογα … και φτιάχνω τη τιμή του Ph που θέλω με ευκολία).
Αν θελήσουμε αντίθετα να ανεβάσουμε το Kh ώστε το Ph να είναι πιο σταθερό ή ακόμα και να το ανεβάσουμε
1) Προσθέτουμε μαγειρική σόδα. Μια κουταλιά σε 50 λίτρα αυξάνει το ΚH γύρω στους 4 βαθμούς χωρίς να μεταβάλλεται πολύ το Ph. Προσοχή στη ποσότητα γιατί από προσωπική πείρα είδα ότι αν το παρακάνουμε μεταβάλλεται πολύ εύκολα & απότομα! Στα ψάρια δεν αρέσουν οι απότομες αλλαγές έτσι … κάθε τι που κάνουμε πρέπει να είναι με προσοχή ώστε να μην είναι απότομες οι αλλαγές. Υπόψην το Ph αυξομειώνεται λογαριθμικά (δηλαδή η μεταβολές είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι αντιλαμβανόμαστε εμείς (– πιο απλά δεν μπορώ να το πω).
2) Βάζουμε μια αεραντλία ώστε να "φύγει" οσο περισσοτερο γίνεται CO2 από το νερό.
Gh: (γενική σκληρότητα) Χωρίς να μπλέξουμε με χημείες και τέτοια απλά θα το ξέρετε ήδη (από τα πλυντήρια) τη σημαίνει σκληρό νερό! Στην Ελλάδα έχουμε σκληρό νερό βρύσης ως επί το πλείστον.
Αν έχουμε ψάρια που θέλουν μαλακό νερό? Πως το κάνουμε να μαλακώσει? Πως να μειώσουμε τη Gh?
1) Βάζουμε τύρφη στο φίλτρο μας
2) Χρησιμοποιούμε νερό από αντίστροφη όσμωση.
Αντίθετα αν θέλουμε να αυξήσουμε και άλλο τη Gh βάζουμε απλά ασβεστολιθικές πέτρες (επίσης θα αυξηθεί και η Kh με προέκταση και το pH).
Τα υπόλοιπα τρια (ΝΟ2, ΝΟ3, αμμωνία) αύριο .... να κοιμηθούμε γιατι αύριο δουλεύουμε!!
Όλα αυτά πολύ περιγραφικα ... Ελπίζω να μη σας κούρασε το κατεβατό!
kyriakos giorgas
07-05-09, 23:42
Τελικα τι νερο πρεπει να βαζουμε στο Ενυδρειο μας....;απο που;απο την βριση η εμφιαλομενο;σας ευχαριστω!:D.
αν το νερο της βρυσης ειναι καταλληλο για ανθρωπινη χρηση κανει και για ενυδρειο....δε χρειαζεται να ξοδευεσαι με εμφιαλωμενο....
ΑΛΛΟ αν η βρυση εχει νερο γλυφο οπως ειπε και η θεμελινα και εχει αλατι..τοτε δεν κανει (εκτος κι αν μιλαμε για ψαρια υφαλμυρου νερου)..αλλα τοτε δε κανει ουτε για ανθρωπινη χρηση...
το οτι κανει το νερο βρυσης ομως δε σημαινει και πολλα...πρεπει να εχουμε ψαρια που θελουν τις τιμες του νερου της βρυσης μας....η να κανουμε το νερο καταλληλο για τα ψαρια που θελουμε...
αυτο το εχεις διαβασει?? http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29949 θα παρεις μια ιδεα..
kyriakos giorgas
07-05-09, 23:49
Γιωργο θα το μελετισω αυριο....να το απολαυσω απο σενα...! παω για υπνο τωρα καληνυχτα.....!σε ευχαριστω πολυ!:D.
Έτσι μπράβο παιδιά, ζωή νάχουμε να σας διαβάζουμε................
georgarask (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=3348) http://www.aquatek.gr/vb/images/statusicon/user_online.gif
Senior Member
ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΌΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ........... για τη συνέχεια.
kyriakos giorgas
08-05-09, 21:41
αν το νερο της βρυσης ειναι καταλληλο για ανθρωπινη χρηση κανει και για ενυδρειο....δε χρειαζεται να ξοδευεσαι με εμφιαλωμενο....
ΑΛΛΟ αν η βρυση εχει νερο γλυφο οπως ειπε και η θεμελινα και εχει αλατι..τοτε δεν κανει (εκτος κι αν μιλαμε για ψαρια υφαλμυρου νερου)..αλλα τοτε δε κανει ουτε για ανθρωπινη χρηση...
το οτι κανει το νερο βρυσης ομως δε σημαινει και πολλα...πρεπει να εχουμε ψαρια που θελουν τις τιμες του νερου της βρυσης μας....η να κανουμε το νερο καταλληλο για τα ψαρια που θελουμε...
αυτο το εχεις διαβασει?? http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=29949 θα παρεις μια ιδεα..
Πανο!πολυ ωραιο..και χρησιμο το αρθρο σου!αυτο διαβαζω τωρα και απλα σε ευχαριστω για τα πρωτα βηματα που μου διχνης.!εχω παρα πολυ δρομο μελετης μπροσταμου απο οτι βλεπω ε;;να εισαι καλα!:D.
ολοι συνεχως μαθαινουμε....και αυτο ειναι ενα απο τα συστατικα που κανει το χομπυ μας καταπληκτικο!
εσυ να εισαι καλα και καλο διαβασμα!!!;)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.