PDA

Επιστροφή στο Forum : Βιότοπικό ενυδρείο κεντρικής αμερικής.


panos1972
02-05-09, 23:18
Μετά από τα σεμινάρια του ΠΣΦΕ για τις βιοτοπικές εφαρμογές, μου δημιουργήθηκε έντονα η αίσθηση και ο προβληματισμός ότι μάλλον με τα κοινωνικά ενυδρεία φτιάχνουμε μια μεγάλη κακαβιά και έναν κατά συνθήκη βιότοπο, ο οποίος είναι μη υπαρκτός και αμφιβόλου βιοσημότητας στη φύση.

Από αυτό λοιπόν τον προβληματισμό μου αρχής γεννομένης, αποφάσισα να ψάξω λίγο περισσότερο για το πως θα μετατρέψω το 120άρι μου σε βιοτοπικό ή τελος πάντων σε κάτι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό.

Πολλοί λόγοι συνηγορούν για κεντρικής αμερικής.

Από πρακτική άποψη λόγω της σκληρότητας του νερού στην περιοχή που ζω καθώς και για να αποφύγω τις "επενδύσεις" στης ακρίβειας τον καιρό (βλέπε όσμωση).
Από συναισθηματική άποψη λόγω του ότι από πάντα μου άρεσαν τα μόλυ, πλάτυ, γκάπι, ξιφοφόροι. Επίσης λόγω του ότι δε χρειάζεσαι μια μικρή περιουσία για να τα αποκτήσεις και πολλαπλασιάζονται εύκολα.

Τώρα λοιπόν το ζητούμενο. Κατα πόσο μπορούν να συμβιώσουν με κάποια(ες) κιχλίδες κεντρικής αμερικής και με ποιούς όρους;

Με ποιές συγκεκριμένα;

Γνωρίζει κανείς να μου πει τι άλλα φυτά μπορώ να χρησιμοποιήσω πέρα από anubia nana; Είδα γενικά κάποια πράγματα στο cd της sera (όσον αφορά τα φυτά κάτι ψιλιάστηκα αλλά όσον αφορά τις κιχλίδες ουτε καν πλησιάσαμε) αλλά θα ήθελα και μιά δεύτερη γνώμη.
Πως θα τα πήγαιναν ενδεχομένως οι κιχλίδες με τα φυτά;

Τα 120 λίτρα, μικτά, που διαθέτω θα ήταν απαγορευτικά για τέτοιο εγχείρημα (κιχλίδες);

Παρακαλώ τα φώτα σας....

Πάνος
03-05-09, 00:20
η ανουμπια ειναι αφρικανικο φυτο...
για ριξε μια ματια εδω..
http://fish.mongabay.com/biotope_cen_america_livebearers.htm
http://fish.mongabay.com/biotope_central_america_river.htm
Cenotes freshwater Cave system in Mexico (http://fish.mongabay.com/biotope_cenotes_mexico.htm)
Central American Fast-Moving Stream (http://fish.mongabay.com/biotope_cen_america_atlantic.htm)
Central American Mangrove Estuary (http://fish.mongabay.com/biotope_cen_america_estuary.htm)
Central American Livebearer Habitat (http://fish.mongabay.com/biotope_cen_america_livebearers.htm)
Central American Rocky Lake (http://fish.mongabay.com/biotope_central_america_lake.htm)
Central American River (http://fish.mongabay.com/biotope_central_america_river.htm)

Tolis
03-05-09, 00:30
Xαιρομαι που το σεμιναριο σπρωχνει προς τετοιες κινησεις!

Αντι για λιτρα πες καλυτερα τις διαστασεις του ενυδρειου, το μηκος βοηθαει πολυ.

Το λινκ που σου εδωσε ο Πανος ειναι αρκετα κατατοπιστικο, εκτος απο το σημειο που λεει να αποφευγουμε ζωοτοκα με κιχλιδες - δεν βρισκω το λογο μιας και στη φυση ζουν μαζι και με μια καταλληλη διαρυθμιση πολλα μωρα θα διαφυγουν τον κινδυνο.

Κρινοντας απο τα λιτρα οι επιλογες σε ψαρια σιγουρα θα ειναι περιορισμενες αλλα πριν προχωρησουμε δωσε τις διαστασεις.

panos1972
03-05-09, 08:41
η ανουμπια ειναι αφρικανικο φυτο...
για ριξε μια ματια εδω..
http://fish.mongabay.com/biotope_cen_america_livebearers.htm
http://fish.mongabay.com/biotope_central_america_river.htm
Cenotes freshwater Cave system in Mexico (http://fish.mongabay.com/biotope_cenotes_mexico.htm)
Central American Fast-Moving Stream (http://fish.mongabay.com/biotope_cen_america_atlantic.htm)
Central American Mangrove Estuary (http://fish.mongabay.com/biotope_cen_america_estuary.htm)
Central American Livebearer Habitat (http://fish.mongabay.com/biotope_cen_america_livebearers.htm)
Central American Rocky Lake (http://fish.mongabay.com/biotope_central_america_lake.htm)
Central American River (http://fish.mongabay.com/biotope_central_america_river.htm)


Πάνο τελικά το CDακι της sera μάλλον με αποσυντόνισε.
Με μια προσεκτικότερη ματιά στο κεντρικής αμερικής τοποθετεί και ψάρια τα οποία είναι καταχωρημένα το ευρετήριό του στα αμαζονίου.
Εκτός κι άν υπάρχει κι άλλη άποψη για το ποιά είναι τα όρια της "κεντρικής".
Όσον αφορά τα φυτά τοποθετει και annubias nanas. Τι να πω....
Θέλει προσοχή το θέμα.
Thx για τα sites!
Ξεκινάμε μελέτη +-4 λοιπόν ....


Α! Ναι! Τόλη οι διαστάσεις είναι 100x30x40.
Κάπου στο σεμινάριο πήρε το μάτι μου ένα παρόμοιο ενυδρείο άλλα "έπαιξε λίγο" και με μια ματιά τι να προλάβεις ειδικά όταν δεν γνωρίζεις από κιχλίδες...
Αλλά νομίζω πως κι εκεί είδα annubias... Άλλα θυμάμαι;

Tolis
03-05-09, 10:51
Πιθανον να ειδες - οσον αφορα τα φυτα, πολλες φορες ακομα και σε ενα βιοτοπικο βαζουμε φυτα απο αλλη γεωγραφικη περιοχη ή ηπειρο, ελλειψει αυτων που θα θελαμε. Αλλά μπορουμε παντα να "πλησιασουμε", πχ αν δεν εχουμε Vallisneria americana που απανταται στην Κεντρικη και Βορειο Αμερικη, μπορουμε να την αντικαταστησουμε με V. gigantea ή spiralis που ειναι απο Ασια - το οπτικο αποτελεσμα οπως και το αποτελεσμα σε σχεση με το περιβαλλον που θελουμε να δωσουμε στα ψαρια θαναι το ιδιο.
Μερικα ευκολα φυτα κεντρικης αμερικης εκτος απο βαλισνεριες που θα μπορουσες να βαλεις ειναι η Ludwigia repens και τα Bacopa caroliniana ή monieri, οπως και τα παντα χρησιμα και κοσμοπολιτικα Elodea και κερατοφυλλο.
Δυστυχως το ενα μετρο ειναι αρκετο περιοριστικο στην επιλογη κιχλιδων, εγω θα εβαζα μονο ενα ζευγαρι απο τις μικροσωμες. Το πρωτο παραδειγμα που ερχεται παντα στο μυαλο ειναι το Amatitlania nigrofasciata (αν ισχυει το ονομα, βοηθεια Πεταλά) ή Heros ή Cryptoheros nigrofasciatus τελος παντων ο γνωστος σε ολους μας καταδικος η ζεβρακι. Αλλο λιγο μεγαλυτερο αλλα πιο "ηρεμο" ειδος ειναι το Herotilapia multipinosa, με μια ταση λιγο να τρωει φυτα που μειωνεται ομως αν στη διατροφη του εχει και φυτικα flakes η ζεματισμενα λαχανικα. Υπαρχουν πολλα ειδη μικροσωμα ακομα αλλά δεν ξερω ποσο ειναι δυνατον να βρεθουν ευκολα στην Ελλαδα.
Ενα συμπλεγμα με πετρες απο τη μια μερια του ενυδρειου, και με ξυλα απο την αλλη και ομαδες φυτων στρατηγικα τοποθετημενες θα δωσουν και στις κιχλιδες επιλογες για το που θα κανουν περιοχες, και στα ζωοτοκα κρυψωνες για να επιζησουν μικρα τους.

panos1972
04-05-09, 00:55
[quote=Tolis;352390]Το πρωτο παραδειγμα που ερχεται παντα στο μυαλο ειναι το Amatitlania nigrofasciata (αν ισχυει το ονομα, βοηθεια Πεταλά) ή Heros ή Cryptoheros nigrofasciatus τελος παντων ο γνωστος σε ολους μας καταδικος η ζεβρακι. Αλλο λιγο μεγαλυτερο αλλα πιο "ηρεμο" ειδος ειναι το Herotilapia multipinosa, με μια ταση λιγο να τρωει φυτα που μειωνεται ομως αν στη διατροφη του εχει και φυτικα flakes η ζεματισμενα λαχανικα. Υπαρχουν πολλα ειδη μικροσωμα ακομα αλλά δεν ξερω ποσο ειναι δυνατον να βρεθουν ευκολα στην Ελλαδα.

Για προαναφερθέντα να υποθέσω πως βρίσκονται ευκολότερα;
Για να πω την αλήθεια δεν έτυχε να παρατηρήσω σε κάποιο πετ σοπ αυτά τα είδη....
Θα ξαναδώ μήπως παράδα.
Όταν τελικά το επιχειρήσω θα πρέπει λογικά να βάλω ζευγάρι. Υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός σε αυτά τα είδη, ή θα πρέπει να περιμένω να δώ πως....κατουράνε για να καταλάβω;
Κι επίσης πόσα συνολικά ψαράκια πιστεύετε πως σηκώνει να βάλω από τα υπόλοιπα είδη;
Λογικά θα είναι αρκετά καλά φυτεμένο (όχι καμιά ζούγκλα αλλά αρκετά) για να έχουν καταφύγια τα ζωοτόκα και θα λειτουργούν δύο φίλτρα έσω & έξω.
Και τώρα που ξαναβλέπω την πρότερη απάντησή σου. Όταν λέμε "το Herotilapia multipinosa, με μια ταση λιγο να τρωει φυτα", αυτό το... "λίγο" μήπως τελικά μου μετατρέψει το κηπάκι σε νταμάρι;

Tolis
04-05-09, 10:19
Αν συμπληρωνεις φυτικη τροφη στη διαιτα τους δεν θα στα φανε. Υπαρχει παντα η πιθανοτητα (οποιο ειδος και να βαλεις) καποια συγκεκριμενα φυτα να στα ξεριζωσουν γιατι δεν θα τους βολευουν στη διακοσμηση - αν το κανουν μην τα ξαναφυτεψεις εκει αλλα καπου αλλού.
Για το σεξουαλικο διμορφισμο να περιμενουμε τον Giorgos που εχει ...ματι σε αυτα, οπως και για να διευρυνει τις επιλογες σε ειδη κιχλιδων.
Καταδικους βρισκεις πανευκολα, herotilapia οχι τοσο αλλά κυκλοφορουν εδω μερικοι που ταχουν αναπαραγει και ισως να μη δυσκολευτεις.

Giorgos
26-05-09, 10:07
Οντως οι επιλογες που εχεις για ενα μετρο ενυδρειο ειναι περιορισμενες, αλλα ικανοποιητικες.

Καταρχην, Τολη, ναι ειναι σωστη η ονομασια Amatitlania nigrofasciata, ή καταδικος. Προσωπικα ομως θα απεφευγα αυτο το ειδος καθ' οτι προκειται για κουνελοψαρο και δεν θα εχει τι να κανει τοσα μωρα ο φιλος μας ο Πανος.

Μια καλη επιλογη που ανεφερε ο Τολης ειναι τα Herotilapia multispinosus που ειναι πραγματι πολυ ηρεμα (ακομα για κιχλιδα) ψαρια και παρουσιαζουν μεγαλο ενδιαφερον στη συμπεριφορα τους. Το κακο που εχουν ειναι οτι οντως, κατα κυριο λογο ειναι φυτοφαγα ψαρια. Πανο, αν τα επιλεξεις, θα πρεπει να φροντισεις να χρησιμοποιησεις μονο σκληρα φυτα για διακοσμιση, οπως ειναι οι βαλισνεριες. Πριν κανα δυο χρονια ειναι ενα πολυ παραγωγικο ζευγαρι και καταφερα να χαρισω πολλα πολλα μικρα σε διαφορους φιλους του ενυδρειου. Αν καποιος εχει ακομη, ας μας το δηλωσει εδω.

Μια ακομη καλη επιλογη ειναι τα ψαρια του γενους Thotichthys, οπως τα T. meeki και τα Τ. ellioti. Κι αυτα ειναι αρκετα ηρεμα και πολυ ομορφα ψαρια που δεν θα σου φανε τα φυτα και σπανιως θα τα ξεριζωσουν.

Και οι τρεις παραπανω κιχλιδες ζουν σε ζευγαρια και ξεχωριζουν τα φυλα τους σχετικα ευκολα... ισως λιγο δυσκολοτερα τα Thorichthys. Ψαξε πληροφοριες για ολα αυτα τα ψαρια και θα τα ξαναπουμε.

Υπαρχουν κι αλλα ειδη κεντρικης αμερικης αλλα χρειαζονται ελαφρως μεγαλυτερο ενυδρειο.

Μαζι λοιπον με καποιο απο τα τρια ειδη κιχλιδων μπορεις να βαλεις και μια τριαδα (ενα αρσενικο - δυο θηλυκα) Xiphophorus hellerii. Προτιμοτερο θα ηταν να βρεις την φυσικη χρωματικη ποικιλια και οχι την πορτοκαλι.

Οριστε και μια καλη σελιδα με ψαρια που θα βρεις σε διαφορους βιοτοπους (εχει και βιοτοπους κεντρικης αμερικης). Καλο διαβασμα.

Tolis
26-05-09, 11:08
Σκοτουρες εχεις πέταλο? Πουναι το λινκ οεο?

Giorgos
26-05-09, 12:09
Το' χα κρυφο για να μην το δεις..... :smt033
http://fish.mongabay.com/biotope_countries.htm

panos1972
27-05-09, 11:22
Ευχαριστώ για το site αλλά σε είχε προλάβει ο Πάνος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν όλες οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες... Πάντως οι πληροφορίες μέτρησαν!

Το όλο εγχείρημα έχει πάει πίσω πρωτίστως λόγω της άλγης που με παιδεύει εδώ και ενάμιση περίπου μήνα....

Τα φυτά, πέρα από τις ανούμπιες που δε σταματάνε να ανθίζουν, έχουν σχεδόν σταματήσει να αναπτύσονται...

Κάτι δεν πάει καλά γενικά με τη χημεία....

Θα επανέλθω σύντομα με φρέσκιες μετρήσεις που θα συνοδεύουν τις φωτογραφίες που έβγαλα χθές...

Θυμάται κανείς που είναι η φόρμα που συμπληρώνουμε στα δύσκολα;
Πάνο κάνε ένα remind!

Γιώργο μου άναψες τα αίματα με τις ιδέές που μου έδωσες! Άντε να γιάνει το οικοσύστημα και να κάνω τις μετατροπές μου σιγά σιγά...

Θα επανέλθω με πλήρη στοιχεία....

Raven
27-05-09, 12:25
Συμπληρωσε την φορμα για τις αλγες http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=30971

panos1972
27-05-09, 12:47
Ουπς! Sorry Raven! Μπέρδεψα τα πνευματικά δικαιώματα και το χρέωσα στον Πάνο...

panos1972
14-06-09, 23:36
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Χωρητικοτητα ενυδρειου σε λιτρα: 120
Τυπος ενυδρειου (πχ.φυτεμενο, Μονο με πετρες ,Δισκοι κλπ.): Κοινοβιακό φυτεμένο.
Χρονος λειτουργιας: 10 μήνες
Υποστρωμα και ποιο: Serra2 κουβαδάκια και 3-4 πόντους μαυρο χαλαζιακό χαλίκι
Φωτισμος (ποσα watt-αριθμος και τυπος λαμπτηρων): Sylvania T8 cool water 25W, Arcadia tropical T8 plant growth (ροζ) 25W
Φωτοπεριοδος: Μεχρι πρίν από 4 μήνες 12 ώρες, μέχρι πρίν από 2 μήνες 10 ώρες, εδώ και 2 μήνες 8 ώρες.
Παροχη CO2: 1 με 2 φορες την εβδομαδα ταμπλέτα της serra
Χρηση excel: Ποιός Θανάσης; (Ας εξηγήσει κάποιος....)
Λιπάσματα που χρησιμοποιειτε: Αν και υπάρχουν στο ράφι serra flore plus, serra florenette A, serra florena, Flourish potassium, Flourish iron και Flourish comprehensive Supplement, δεν χρησιμοποίησα κάποιο γιατί όταν θεωρητικά εξαντλήθηκε το λίπασμα (ταμπλέτες) του υποστρώματος και έπρεπε να αρχίσω τα ζουμιά, εμφανίστηκε άλγη και φοβήθηκα μην επιδεινώσω την κατάσταση.
Ταμπλετες λιπανσης:
Προγραμμα λιπανσης:
Αλλαγες νερου (καθε ποτε και ποσο %): +/- 30% κάθε 2 εβδομάδες
Θερμοκρασια: 26 C
Μετρησεις: Με χρήση σύριγγαςΝΗ3/ΝΗ4: 0API
ΝΟ2:
ΝΟ3:0API
ΡΟ4:1API
Fe:
ΡΗ:8 serra υγρά
KH:7 serra υγρά
GH:19serra υγρά
Φιλτρανση: Εσωτερικο φιλτρο (καρφουρίσιο) με 3 διαφορετικά σφουγγάρια και (κάτι σαν) υαλοβάμβακα. Εξωτερικο Rena Χ2 με 2 διαφορετικά σφουγγάρια, υαλοβαμβακα και πορώδες μακαρόνι.
Ιχθυοφορτιση (αριθμος και ειδος ψαριων και ασπονδυλων): 4 ζεβράκια, 6 ινδιανάκια, 1+3 ξιφοφοράκια
Ειδη φυτων: ανούμπιες νάνες, καμπόμπα ακουάτικα, κερατόφυλλο, εχινόδωρο παρβιφλόρους, βαλισνέρια σπιράλις, πίστια
Φυτομάζα (σε μια κλιμακα απο το 1 εως το 10): 5
Περιγραφη αλγης: Πράσσινη τριχωειδή που γινονταν μια μπάλα και μια μαζα με τα πάντα. Φύτρωνε και στα φύλα των φυτών. Μείωσα στην φωτοπερίοδο στις 10 ώρες και έβαλα τα ξιφοφορακια. Με σταδιακή βελτίωση εξαφανίστηκε πρίν 2 μήνες. Σχεδόν παράλληλα με τα τελευταία στάδια της πράσσινης τριωειδούς άρχισαν να εμφανίζονται πρασσινόμαυρες κηλίδες γλίτσας και επάνω στα φύλλα των φυτών. Μείωσα την φωτοπερίοδο στις 8 ώρες.
Ποτε εμφανιστηκε:Το 1 δεκαήμερο του Μαρτίου η πράσσινη, τέλη Απριλίου η μαύρη.
Αλλα σχολια: Σήμερα ξήλωσα όλες τις ανούμπιες και καθάρισα όσο μπορούσα τα φύλλα τρίβοντάς τα (με αγάπη) με μια βούρτσα με αφαίρεση περίπου το 95%. Το ίδιο έκανα και με τις πέτρες (εδώ χωρίς αγάπη) και με τα ξύλα. Το ίδιο έκανα και με τα φίλτρα και εσωτερικά τους σωλήνες με το ειδικό εργαλειάκι της eheim. Δυστυχώς τα άλλα φυτά που ή δεν είναι σε ξύλα ή έχουν λεπτά φύλα δεν μπόρεσα να κάνω κάτι.

Φωτο: Σημειωταίον ότι οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες πρίν από μέρες και η σημερινή κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη... Τα φύλλα από τις ανούμπιες σχεδόν δε φαίνονταν....
-------------------------
χασάπηηηηη τις φωτογραφίες.....

panos1972
14-06-09, 23:42
να και οι φωτο....

Raven
15-06-09, 14:12
Το προβλημα σου με την bba και την πρασινη τριχοειδη οφειλεται κυριως στα ΝΟ3=0 και στην ελλειψη CO2. Σ αυτα τα 2 σημεια πρεπει να εστιασεις κυριως.
Οποτε αγοραζεις ενα προιον για προσθηκη νιτρικων και τα ρυθμιζεις γυρω στο 10-15ppm. Για διοξειδιο αν δεν θες να πας σε μπουκαλα, στα λιτρα σου μπορεις να προσθετεις Seachem excel το οποιο ειναι υποκαταστατο ανθρακα σε υγρη μορφη.Το ιδιο προιον σε υπερδοσολογια ,καιει την bba (αλλα και μερικα φυτα αν σου πεσει παραπανω..γι αυτο προσεκτικα !).Επισης μπορεις να βοηθησεις την κατασταση και με DIY CO2.
Επισης μια καλη αντιμετωπιση ειναι οι γαριδες αμανο. Αν σου αρεσουν βαλε ενα συνεργειο απο 10ατομα. Παρε ομως μεγαλες σε μεγεθος γιατι τα τιγρακια αν ειναι ανηλικες μπορουν να τις δουν σαν τροφη. Ειναι και ομορφες και ενδιαφεροντες, ταιριαζουν στο ενυδρειο σου και κανουν και καλη δουλεια με την αλγη.Μια αλλη γαριδα που τρεφεται με την bba ειναι οι red nose και αν τις βρεις μπορεις να βαλεις και απο αυτες.

Επειτα ειναι λαθος το σκεπτικο σου οτι αφου εμφανιστηκε αλγη, σταματαω την λιπανση. Η σωστη λιπανση βοηθαει τα φυτα να ειναι υγιη . και υγιη φυτα σημαινει ενυδρειο χωρις αλγες.

Αλλαγες νερου καθιερωσε εβδομαδιαια 40%. Θα κανει καλο και στα φυτα αλλα και στα ψαρια σου.

panos1972
15-06-09, 22:11
Χμμμμ! Λοιπόν ξεκινάω τη λίπανση, ανεβάζω νιτρικά και να δω τι θα κάνω με το co2. Οι ταμπλέτες δεδομένου ότι μιλάμε για 120 λίτρα λες ότι δε φτάνουν ε; Ακόμα και σε πιο συχνή βάση;

Λίπανση δεν έγινε με το σκεπτικό να μη δίνω επιπλέον τροφή στις άλγεις. Προφανώς λάθεψα....

Όταν λέμε υπερδοσολογία Seachem excel τι εννοούμε συγκεκριμένα;

Γαρίδες λοιπόν... Ναι μου αρέσουν αλλά μάλλον ξεφεύγω από τον αρχικό μου στόχο για βιοτοπικό κεντρικής Αμερικής.... Κι όχι τίποτε άλλο αλλά μετά (όσο κι αν ακούγεται χαζό) δένομαι με τα ζωντανά και τα φυτά και δύσκολα τα αποχωρίζομαι!

Αν τελικά κρατήσω την κακαβιά (το κοινοβιακό) έτσι θα κάνω! Τιγράκια δεν έχω και δε σκοπεύω να βάλω, οπότε και οι πιο μικρές γαρίδες δε θα μας χαλάσουν...

Έχεις δίκιο γενικά για τις εβδομαδιαίες αλλαγές νερού, άλλα εφ όσον η αμμωνία μου είναι μηδέν;

panos1972
15-09-09, 21:20
Λοιπόν επαναφέρω το θέμα γιατί πλέον νομίζω πως ήρθε η ώρα για αλλαγές.
Πρώτα ο Θεός την ερχόμενη εβδομάδα που έχω άδεια, θα κάνω το εγχείρημα.
Ι) Θα φύγει το εσωτερικό φίλτρο που πιάνει χώρο όσο χρήσιμο και να είναι μου έχει κάτσει "κάπως".
ΙΙ) Θα προσπαθήσω να κάνω μια ντιζαϊνιά με άμμο ίσως κάτι σα ποταμάκι ή δρομάκι ή λιμνούλα... θα δούμε στο ξήλωμα.
ΙΙΙ) Θα προσπαθήσω να κάνω δύο πυκνότερες περιοχές με τα φυτά στις πίσω γωνίες, αφήνοντας ανάμεσά τους καμιά 30αριά εκατοστά. (100 εκ μήκος)

Προβληματίζομαι στα εξής:
1) Τέτοιο στήσιμο ενδύκνυται για το ζευγάρι Thorichthys meeki; (τα 3 ξιφοφοράκια δε νομίζω να έχουν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω στο στήσιμο;

2) Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω όλα τα είδη φυτών που έχω. Ενδύκνυται; (από ανούμπιες και βαλισνέριες μέχρι καμπόπες κρυπτοκορίνες evgeria densa και αρκετά είδη ακόμα...)

3) Μήπως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποια αρκετά μεγαλύτερη και ακανόνιστη ρίζα, ωστε οι κιχλίδες να αιστανθούν πιο άνετα με μεγαλύτερη δυνατότητα να κρυφτούν; Να αφήσω πολύ χώρο για κολύμπι;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 μικρές ρίζες (μοπανι)

Βλέπετε θα είναι η πρώτη μου επαφή με κιχλίδες....

Alex_Salonica
15-09-09, 21:38
Πάνο μάλλον δεν θυμάσαι όταν σου έδωσα τις ξιφοφόρους ότι μέσα είχα και ένα ζευγάρι κιχλίδες τις γνωστές σε όλους κριμπένσις, όμορφες νανοκιχλίδες ζουν σε ζευγάρι σχετικά ήρεμες και δεν πειράζουν καθόλου φυτά. Θα πρέπει να σου κάνω μια ενημέρωση στη συνάντηση :D

Υ.Γ. Έχω και ζευγαράκι έτοιμο να σου δώσω :D:D

panos1972
15-09-09, 21:44
Πάνο μάλλον δεν θυμάσαι όταν σου έδωσα τις ξιφοφόρους ότι μέσα είχα και ένα ζευγάρι κιχλίδες τις γνωστές σε όλους κριμπένσις, όμορφες νανοκιχλίδες ζουν σε ζευγάρι σχετικά ήρεμες και δεν πειράζουν καθόλου φυτά. Θα πρέπει να σου κάνω μια ενημέρωση στη συνάντηση :D

Υ.Γ. Έχω και ζευγαράκι έτοιμο να σου δώσω :D:D


Το εκτιμώ ιδιαίτερα Αλέξανδρε αλλά δε μιλάνε Αμερικάνικα και τα Αφρικανικά μου δεν είναι ιδιαίτερα καλά....:D

Alex_Salonica
15-09-09, 21:48
Γιατί συγκεκριμένα Αμερικάνικα; Ρατσιστή :smt033

panos1972
15-09-09, 21:53
Γιατί συγκεκριμένα Αμερικάνικα; Ρατσιστή :smt033


Ξέρω επίσης Σερβοκροάτικα και λίγα Ισπανικά αλλά δε νομίζω να έχουν να πουν κάτι ιδιαίτερο τα ψάρια από αυτούς τους βιότοπους....

Alex_Salonica
15-09-09, 22:18
Πάντως πέρα από την πλάκα τα κριμπένσις είναι μια πολύ καλή επιλογή για εισαγωγή στις κιχλίδες αν σε περίπτωση ξανασκεφτείς το θέμα βιοτοπικό.

Ρίξε μια ματιά αν δεν το έχεις κάνει ήδη.
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Fish/kribensis.htm

ΜΙΜΗΣ
16-09-09, 10:14
Πανο γεια σου.
αν αποφασισεις να βαλεις Cryptoheros nigrofasciatus εχω να σου δωσω(δωρεαν ενοειτε) ενα μικρο ζευγαρακι(η και δυο) 4εκ αρσενικα 2-3εκ θηλυκα.
ειναι ευκολα ομορφα και ζωηρα ψαρακια.
τα δοκιμαζεις,βλεπεις συμπεριφορες και τετοια και αν δεν σε βολεψουν μου τα δινεις πισω.

Giorgos
16-09-09, 10:33
Απαντώντας στις ερωτησεις σου.

Ι) Θα φύγει το εσωτερικό φίλτρο που πιάνει χώρο όσο χρήσιμο και να είναι μου έχει κάτσει "κάπως".
Σωστη κινηση, αλλα προσεξε να εχεις ενα καλο και ικανο εξωτερικο φιλτρο προτου βγαλεις το εσωτερικο.

1) Τέτοιο στήσιμο ενδύκνυται για το ζευγάρι Thorichthys meeki; (τα 3 ξιφοφοράκια δε νομίζω να έχουν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω στο στήσιμο;
Τα συγκεκριμενα ψαρια δεν εχουν προβλημα με τα φυτα και συνηθως δεν τα πειραζουν. Αλλα, σαν κλασικες αμερικανικες κιχλιδες, αν κατι δεν τους αρεσει, θα φροντισουν ειτε να σου το δειξουν ειτε να αλλαξουν τη διακοσμηση απο μονες τους.

2) Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω όλα τα είδη φυτών που έχω. Ενδύκνυται; (από ανούμπιες και βαλισνέριες μέχρι καμπόπες κρυπτοκορίνες evgeria densa και αρκετά είδη ακόμα...)
Αν και δεν συναντωνται ολα αυτα τα φυτα στο φυσικο τους (T. meeki) περιβαλλον, δεν υπαρχει προβλημα. Μονο που το ενυδρειο σου δεν θα εχει "καθαρα βιοτοπικο χαρακτηρα".

3) Μήπως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποια αρκετά μεγαλύτερη και ακανόνιστη ρίζα, ωστε οι κιχλίδες να αιστανθούν πιο άνετα με μεγαλύτερη δυνατότητα να κρυφτούν; Να αφήσω πολύ χώρο για κολύμπι;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 μικρές ρίζες (μοπανι)
Χωρις να μας δωσεις καποιο σκιτσο δεν μπορουμε να βγαλουμε συμπερασματα. Οπως και να εχει, καλο ειναι να υπαρχει και μια καπως μεγαλυτερη ριζα για να προφερει ασφαλεια στα ψαρια και να "χωριζει" (κατα καποια εννοια) το ενυδρειο.

panos1972
17-09-09, 00:56
Πω! Πω! Δηλήματα.... Ας με δέσει κάποιος στο κατάρτι γιατί οι σειρήνες με καλούν!
- κριμπένσιιιιις, νιγκρογαυσιάτουουουουουουςςςςς!

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις προσφορές σας αλλά αφενός τα κριμπενσάκια σου Άλεξ θέλουν μαλακό νερό και είπαμε να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερη Α/Ο μπορούμε και αφεταίρου Μίμη τα παιδιά πιο πάνω λένε ότι είναι ζημιάρικα με τα φυτά και με προβληματίζει.... Αλλιώς θα ήταν ίσως πρώτα στη λίστα (εάν δεν ήταν και παοκτσήδες στα χρώματα.... :grin:)

Λοιπόν Giorgos να τα πάρω ένα ένα:

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από panos1972 http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=375308#post375308)
Ι) Θα φύγει το εσωτερικό φίλτρο που πιάνει χώρο όσο χρήσιμο και να είναι μου έχει κάτσει "κάπως".

Σωστη κινηση, αλλα προσεξε να εχεις ενα καλο και ικανο εξωτερικο φιλτρο προτου βγαλεις το εσωτερικο.

Ήδη τρέχει εδώ και ένα χρόνο εξωτερικο Rena Χ2 με 2 διαφορετικά σφουγγάρια, υαλοβαμβακα και πορώδες μακαρόνι. Νομίζω είμαι καλά!

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από panos1972 http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=375308#post375308)
1) Τέτοιο στήσιμο ενδύκνυται για το ζευγάρι Thorichthys meeki; (τα 3 ξιφοφοράκια δε νομίζω να έχουν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να προσέξω στο στήσιμο;

Τα συγκεκριμενα ψαρια δεν εχουν προβλημα με τα φυτα και συνηθως δεν τα πειραζουν. Αλλα, σαν κλασικες αμερικανικες κιχλιδες, αν κατι δεν τους αρεσει, θα φροντισουν ειτε να σου το δειξουν ειτε να αλλαξουν τη διακοσμηση απο μονες τους.

Δεν έχω άποψη! Ότι πεις!

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από panos1972 http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=375308#post375308)
2) Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω όλα τα είδη φυτών που έχω. Ενδύκνυται; (από ανούμπιες και βαλισνέριες μέχρι καμπόπες κρυπτοκορίνες evgeria densa και αρκετά είδη ακόμα...)

Αν και δεν συναντωνται ολα αυτα τα φυτα στο φυσικο τους (T. meeki) περιβαλλον, δεν υπαρχει προβλημα. Μονο που το ενυδρειο σου δεν θα εχει "καθαρα βιοτοπικο χαρακτηρα".

Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σου, αλλά για να είμαι ειλικρινής λυπάμαι να διώξω τα πάντα μιάς και διαθέτω προς το παρόν μόνο ένα ενυδρείο και τα περισσότερα τα έχω από τόσο δα βλασταράκια. Εάν πιστεύεις πως είναι χοντρό φάουλ θα φύγουν και θα βάλω αυτά που λέει ο Tolis "Vallisneria americana ή spiralis (Ασια) - το οπτικο αποτελεσμα οπως και το αποτελεσμα σε σχεση με το περιβαλλον που θελουμε να δωσουμε στα ψαρια θαναι το ιδιο, Ludwigia repens και τα Bacopa caroliniana ή monieri, οπως και τα παντα χρησιμα και κοσμοπολιτικα Elodea και κερατοφυλλο" ή ότι άλλο συνυστάται για τη περίπτωση!

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από panos1972 http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=375308#post375308)
3) Μήπως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποια αρκετά μεγαλύτερη και ακανόνιστη ρίζα, ωστε οι κιχλίδες να αιστανθούν πιο άνετα με μεγαλύτερη δυνατότητα να κρυφτούν; Να αφήσω πολύ χώρο για κολύμπι;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 μικρές ρίζες (μοπανι)

Χωρις να μας δωσεις καποιο σκιτσο δεν μπορουμε να βγαλουμε συμπερασματα. Οπως και να εχει, καλο ειναι να υπαρχει και μια καπως μεγαλυτερη ριζα για να προφερει ασφαλεια στα ψαρια και να "χωριζει" (κατα καποια εννοια) το ενυδρειο.

Το ενυδρείο είναι 100Χ30Χ40 (ΜΧΠΧΥ). Να ξεκινήσω ανάποδα! Εσύ σα πιο έμπειρος, πως το φαντάζεσαι; Τι εννοείς χώρισμα στο ενυδρείο σε 30 cm πλάτος; Εγώ το φανταζόμουν με δύο προστατευμένες με ξύλα και πέτρες στη βάση τους πυκνοφυτεμένες νησίδες στις πίσω γωνίες και μία μεγαλύτερη τοξόσχημη ρίζα κάπου στο κέντρο του ενυδρείου. Το θέμα είναι πόσο μεγάλη! Επίσης στο μαύρο χαλίκι θα ήθελα να σπάσω τη μονοτονία του, κάνοντας κάποιο σχέδιο σα νησίδες-λιμνούλες ή ποταμάκι από μπέζ άμμο... Όσον αφορά το σχέδιο, πήγε 2 παρά και το μόνο σχέδιο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να πάω να την πέσω ξερός γιατί αυριο μας περιμένει άλλη μια ξεζουμιστική μέρα στη δουλειά!:smt015

panos1972
23-09-09, 12:34
Ξεκίνησε η "κατεδάφιση"!

Επηρεασμένος από τα λεγόμενα του Giorgos, τα παλιά φυτά με καταγωγή εκτός Αμερικής (όσα τελικά κρατήσω) θα στολίσουν το νέο μονομαχοενυδρείο που ετοιμάζω παράλληλα!

Θα επανέλθω!

theodor72
23-09-09, 12:41
Τελικά τι ψάρια θα βάλεις;

panos1972
23-09-09, 12:57
Αυτά που πρότεινε ο Giorgos πιο πάνω. Θα ξεκινήσω με τα ξιφοφοράκια και μολις βρώ θα ακολουθήσουν elioti ή meeki. Τα elioti δεν τα έχω δει κάπου (τα meeki τα έχω δει κατα καιρούς στο Quico) χωρίς να έχω εξαντλήσει το ψάξιμο!

panos1972
30-09-09, 22:38
Γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω ξιφοφοράκια στο φυσικό τους χρώμα;
Έχω ψάξει AZORES, QUIKO και στο θερμοκήπιο στο Καλοχώρι. Αύριο θα δω και Αμαζόνιο που δεν πρόλαβα σήμερα!
Έχει κανένας από το GAB τέτοιες αναπαραγωγές;

Επίσης δεν έχω βρεί πουθενά thorichthys ellioti και ούτε άκουσα κανέναν να έχει... :confused: Μόνο στο QUIKO βρήκα σε νηπιακή ηλικία firemouth cichlids (thorichthys meeki) αλλά ήθελα λίγο μεγαλύτερες για να μπορεί να ξεχωρίζει το φύλο.

Το aquascape έγινε (σχεδόν), τα βασικά φυτέματα έγιναν αλλά είναι σχετικά λίγα προς το παρόν και πρέπει να ενισχυθούν για να κρυφτεί η πλάτη. Επίσης περιμένω να πετύχω τη ρίζα που θα... "μου κλείσει το μάτι"

Πάνος
30-09-09, 23:05
Πανο πηγα χθες σε ενα πετσοπ και ειδα οτι ειχε τουλαχιστον 20 fire mouth.. σε καλο μεγεθος...αν θελεις πες μου να σου στειλω..;)
η να σου δωσω το τηλ του μαγαζιου..

bokostas
01-10-09, 00:08
Γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω ξιφοφοράκια στο φυσικό τους χρώμα; Ναι, σε λίμνες και ποτάμια της Κ. Αμερικής:smt048
Έχω ψάξει AZORES, QUIKO και στο θερμοκήπιο στο Καλοχώρι. Αύριο θα δω και Αμαζόνιο που δεν πρόλαβα σήμερα!
Απ' όσο ξέρω δεν ζουν στους βιότοπους Αζορών και Καλοχωρίου. Το QUIKO είχε φέρει πριν ένα μήνα περίπου, αλλά
προφανώς τους έδωσε, δεν θα δυσκολευτείς πολύ πάντως, έρχονται κατά καιρούς. Θα έχω κι εγώ το νου μου.
Έχει κανένας από το GAB τέτοιες αναπαραγωγές;
Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μόνο τέτοιους βρίσκαμε και τους σνομπάραμε.
Επίσης δεν έχω βρεί πουθενά thorichthys ellioti και ούτε άκουσα κανέναν να έχει... :confused: Μόνο στο QUIKO βρήκα σε νηπιακή
ηλικία firemouth cichlids (thorichthys meeki) αλλά ήθελα λίγο μεγαλύτερες για να μπορεί να ξεχωρίζει το φύλο.
Αν βρεις, ενημέρωσέ μας, με ενδιαφέρουν κι εμένα.

Το aquascape έγινε (σχεδόν), τα βασικά φυτέματα έγιναν αλλά είναι σχετικά λίγα προς το παρόν και
πρέπει να ενισχυθούν για να κρυφτεί η πλάτη. Επίσης περιμένω να πετύχω τη ρίζα που θα... "μου κλείσει το μάτι"
Αυτή τη ρίζα ψάχνω κι εγώ βρε Πάνο. Βάλε φωτό το νέο aquascape, άντε να παίρνουμε ιδέες.

panos1972
01-10-09, 23:08
Πανο πηγα χθες σε ενα πετσοπ και ειδα οτι ειχε τουλαχιστον 20 fire mouth.. σε καλο μεγεθος...αν θελεις πες μου να σου στειλω..;)
η να σου δωσω το τηλ του μαγαζιου..

έπεται πμ....
-------------------------
Γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω ξιφοφοράκια στο φυσικό τους χρώμα; Ναι, σε λίμνες και ποτάμια της Κ. Αμερικής:smt048

- Πιο οικονομικά θα μου έρθει να ξαναπετύχω το αρχικό τους χρώμα με επιλεκτική αναπαραγωγη από πορτοκαλί!

Έχω ψάξει AZORES, QUIKO και στο θερμοκήπιο στο Καλοχώρι. Αύριο θα δω και Αμαζόνιο που δεν πρόλαβα σήμερα!
Απ' όσο ξέρω δεν ζουν στους βιότοπους Αζορών και Καλοχωρίου. Το QUIKO είχε φέρει πριν ένα μήνα περίπου, αλλά
προφανώς τους έδωσε, δεν θα δυσκολευτείς πολύ πάντως, έρχονται κατά καιρούς. Θα έχω κι εγώ το νου μου.

- Που θα τον έχεις μόνο δεν ξέρω....:D

Έχει κανένας από το GAB τέτοιες αναπαραγωγές;
Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μόνο τέτοιους βρίσκαμε και τους σνομπάραμε.

- Απλά δεν ήμασταν συνειδητοποιημένοι ή έστω υποψιασμένοι τότε!

Επίσης δεν έχω βρεί πουθενά thorichthys ellioti και ούτε άκουσα κανέναν να έχει... :confused: Μόνο στο QUIKO βρήκα σε νηπιακή
ηλικία firemouth cichlids (thorichthys meeki) αλλά ήθελα λίγο μεγαλύτερες για να μπορεί να ξεχωρίζει το φύλο.
Αν βρεις, ενημέρωσέ μας, με ενδιαφέρουν κι εμένα.

- Από Αλεξανδρούπολη θέτε; (που θα λέγαν και στα "Κίτρινα γάντια")

Το aquascape έγινε (σχεδόν), τα βασικά φυτέματα έγιναν αλλά είναι σχετικά λίγα προς το παρόν και
πρέπει να ενισχυθούν για να κρυφτεί η πλάτη. Επίσης περιμένω να πετύχω τη ρίζα που θα... "μου κλείσει το μάτι"
Αυτή τη ρίζα ψάχνω κι εγώ βρε Πάνο. Βάλε φωτό το νέο aquascape, άντε να παίρνουμε ιδέες.

- Φώτο θα ανεβάσω μόλις αισθανθώ ψιλοέτοιμος (μετά τη ρίζα!)
Ρίζες θα φέρει μάλλον σε δύο εβδομάδες (3 παλέτες) γνωστό μαγαζί και θα τον περιμένω να κάνουμε μαζί αγκαζέ την παραλαβη....:D




Και μη ξεχνιώμαστε! Όποιος έχει κλαδέματα ή αραιώματα από φυτά κεντρικής αμερικής, ας σφυρίξει....
-------------------------
Τελικά πήρα και 4 γλαστράκια Vallisneria americana και 2 Bacopa caroliniana για να ενισχύσω λιγάκι τη χλωρίδα. Ούτε ο ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ έχει ξιφοφοράκια σε φυσικό χρωματισμό. Αύριο και το Σαββατο θα το εξαντλήσω το θέμα!

Ρε γανάδα κι αυτές οι ρίζες.... Τελικά τι είδους ξύλο να δω για κεντρική αμερική; Μου ειπώθηκε για red moorwood, ου δεν έχω καταφέρει να βρώ στοιχεία όμως. Πρέπει μήπως να διαλέξω κάποιο από τα παρακάτω;

Mangroen (Σε υφαλμυρα νερά δεν φυτρώνει;Άρα μάλλον δε μας κάνει!)
Savvanawood (Προέλευση δάση της Κόστα Ρίκα αλλά άντε βρες το! Το βρίσκεις; )
Java Driftwood (από την Ιάβα; Δλδ Ασία; drift = διαβρωμένο. Ξύλο παραλίας; )
Moorkienwood (περά ότι το τρώνε τα ξυλοφάγα δε βρήκα τπτ άλλο...)
Mopani (Αφρικάνικο δεν είναι αυτό;Και θα παραμείνει και μια ριζούλα στο ενυδρείο μου γιατί έχει το τέλειο σχήμα για τη χρήση που το θέλω!)

Για δώστε ένα χεράκι....

gmanes
02-10-09, 01:52
Mangroen (Σε υφαλμυρα νερά δεν φυτρώνει;Άρα μάλλον δε μας κάνει!)
Savvanawood (Προέλευση δάση της Κόστα Ρίκα αλλά άντε βρες το! Το βρίσκεις; )
Java Driftwood (από την Ιάβα; Δλδ Ασία; drift = διαβρωμένο. Ξύλο παραλίας; )
Moorkienwood (περά ότι το τρώνε τα ξυλοφάγα δε βρήκα τπτ άλλο...)
Mopani (Αφρικάνικο δεν είναι αυτό;Και θα παραμείνει και μια ριζούλα στο ενυδρείο μου γιατί έχει το τέλειο σχήμα για τη χρήση που το θέλω!)

Για δώστε ένα χεράκι....

Savvana βρήκα εγώ τυχαία στο WI πριν μερικούς μήνες και πήρα... Και σχετικά οικονομικό... Ωραίο ξύλο αλλά σαπίζει σχετικά εύκολα...

fishme1
03-10-09, 14:16
το να βρεις ξυλο σαβανα μεσα στο νερο ειναι λιγο δυσκολο φαντασου οτι μεσα στην κοιτη υπαρχουν κορμοι πεσμενων δενδρων και ριζες που ριζωνουν μεσα σε αυτη

panos1972
03-10-09, 14:58
Τελικά ξιφοφοράκια Θεσσαλονίκη σε φυσικό χρώμα επί του παρόντος δεν υπάρχει! Πήρα υποσχετική από κάποια για τελική απάντηση εντός της ερχόμενης εβδομάδας αλλιώς θα πάμε σε κοκκινάκι...

Δευτέρα έρχονται από Αλεξανδρούπολη το ζευγαράκι πυρόστομων κιχλίδων!
Το λαγωνικό panos-alex/polis (τον ευχαριστώ!) έκανε ανοιχτή έρευνα, έπιασε ντόρο, φέρμαρε, τα σήκωσε και τα χτύπησα! Βέβαια το άπορτ το αναλαμβάνει το ΚΤΕΛ και ελπίζουμε να έχει μαλακό στόμα.... Οι σκυλάδες το πιάσαν το νόημα ;)

Έβαλα σήμερα και τις τελευταίες πινελιές με τα φυτούλια και .... μόνο αυτή η χαζορίζα με καίει....

fishme1: "το να βρεις ξυλο σαβανα μεσα στο νερο ειναι λιγο δυσκολο φαντασου οτι μεσα στην κοιτη υπαρχουν κορμοι πεσμενων δενδρων και ριζες που ριζωνουν μεσα σε αυτη"

Κάπου έχασα το νόημα...:confused:
Για βόηθα με λίγο...

bokostas
03-10-09, 15:07
Βρε Πάνο, εγώ γιατί είδα σήμερα ξιφοφόρους σε φυσικό χρώμα σε 2 μαγαζιά? πάρε με κανένα τηλέφωνο.

panos1972
03-10-09, 15:42
Βρε Πάνο, εγώ γιατί είδα σήμερα ξιφοφόρους σε φυσικό χρώμα σε 2 μαγαζιά? πάρε με κανένα τηλέφωνο.


Ένας από τους δυό μας πρέπει να κόψει τα ναρκωτικά.... :D
Και στα δύο μαγαζιά που μου είπες είναι "τροποποιημένα" που δεν τους βγήκε καλά η μετάλλαξη. Εάν τα παρατηρήσεις θα δεις μέσα τους και κοκκινωπές ανταύγειες και στίγματα και άλλα χρώματα...

Που είναι εκείνο το πρασσινοκαφέ που φαίνεται να λαμπιρίζει στο φως Δεν προκειται να το βρώ μάλλον....

Ρίξε μια ματιά εδώ http:www.xiphophorus.org (http://www.xiphophorus.org)

Και κοίτα και τι μπαστάρδεμα πέφτει http://www.xiphophorus.org/images.htm

Πάνος
03-10-09, 19:39
τα συμφωνησατε πανο??
χαιρομαι....σορρυ που λογω δουλειας δε μπορουσα να μιλησω περισσοτερο..
αν ηθελες θα μπορουσα να κανω την επιλογη των ψαριων ο ιδιος αλλα οχι δευτερα γιατι θα λειπω..απο τριτη....εκτος αν εχετε ηδη συνεννοηθει και καταλαβε...:rolleyes:

harilaos
04-10-09, 08:59
Εμένα μου άρεσαν οι "σκυλίσιες" ατάκες πάντως.. ;)

fishme1
04-10-09, 09:00
http://www.youtube.com/watch?v=z6RDBEzMViE&feature=channel_page

http://www.youtube.com/watch?v=Fj3LCGXsG6g&feature=channel_page

http://www.aquatek.gr/vb/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=378027

http://www.youtube.com/watch?v=WH7gkMI6b7M&feature=channel_page

καποια βιντεο εχουν και υπβρυχιες ληψεις δες τον βυθο

panos1972
09-10-09, 08:32
Τελικά ξιφοφοράκια σε φυσικό χρώμα απλά δεν υπάρχουν πλέον! Κι αυτά που φαίνονται ότι πλησιάζουν στο φυσικό χρώμα κάπως είναι υβρίδια όπως έχω δείξει και σε προηγούμενη απάντησή μου στον bokostas. Κι επειδή θα βάλουμε που θα βάλουμε κάτι που ξεφεύγει από το φυσικό αποφάσισα να βάλω την κόκκινη ποικιλία ξιφοφόρων. (Άμα είναι να τουρκέψεις τουλάχιστον να γίνεις αγάς!).Τουλάχιστον είναι ξιφοφόροι κι όχι υβρίδια με άλλα ζωοτόκα...

Φανταστικά δείγματα είχα δει στον bokostas στον οποίο έκανα χθές επιδομή για δύο θηλυκές κι έναν αρσενικό. Ευχαριστώ Κώστα! Μέχρι να πάω σπίτι πάντως είχαμε γεννητούρια...

Σήμερα το απόγευμα φτάνουν και οι fire mouth με τη συνδρομή του Πάνου από Αλεξανδρούπολη. Αναμένω λοιπόν κι αυτές....

Και τι μένει για την τελική παρουσίαση;
Η ρίζα!
Ποτέ δεν πίστευα πως θα αποδειχθεί τόσο δύσκολο εγχείρημα η εύρεση της κατάλληλης ρίζας....
Ακόμα ψάχνω :confused:

panos1972
11-10-09, 00:19
Λοιπόν για να μη σας σκάω άλλο, ανεβάζω μερικές φώτο (έστω χωρίς το πολυσυζητημένο ξύλο). Δεν είναι πλήρης παρουσίαση απλά μια γεύση.
Ξιφοφόρους σε φυσικό χρώμα δε βρήκα, το ξύλο είναι μοπάνι (Αφρική) και παρέμεινε ελείψη άλλων κεντροαμερικάνικων ξύλων αλλά και για το τέλειο σχήμα του και επίσης νότιας Αμερικής είναι η Hydrocotyle leucocephala αλλά μιάς και δεν είχα άλλα φυτά να καλύψω το κενό.... Πες ρε παιδί μου πως είναι νότιας κεντρικής Αμερικής! Νικαράγουα ας πούμε... :D

Προσπαθώ πάντως!

Tolis
11-10-09, 06:37
Φτανει και μεχρι Νοτιο Μεξικο. σε καλυπτει :D

bokostas
11-10-09, 09:39
Πολύ ωραίο Πάνο, συμμαζεμένο κι όμορφο. Οι βαλισνέριες στη μέση δείχνουν υπέροχες στο μαύρο φόντο, δεν τη χρειάζεσαι την πλάτη από μόςς.
Ωραία ιδέα τα 2 "νησάκια" με φυτά, πίσω από τις πέτρες και το ξύλο, άμα βρεις και το 2ο μεγάλο ξύλο που ψάχνεις, θα γίνει τέλειο.
Οι κιχλιδίτσες είναι κούκλες, αλλά εντελώς αντικειμενικά οι ξιφοφόροι είναι όλα τα λεφτά, χε, χε, τα μωράκια δεν φαίνονται, ή έγιναν γεύμα ?

panos1972
11-10-09, 09:47
Πολύ ωραίο Πάνο, συμμαζεμένο κι όμορφο. Οι βαλισνέριες στη μέση δείχνουν υπέροχες στο μαύρο φόντο, δεν τη χρειάζεσαι την πλάτη από μόςς.
Ωραία ιδέα τα 2 "νησάκια" με φυτά, πίσω από τις πέτρες και το ξύλο, άμα βρεις και το 2ο μεγάλο ξύλο που ψάχνεις, θα γίνει τέλειο.
Οι κιχλιδίτσες είναι κούκλες, αλλά εντελώς αντικειμενικά οι ξιφοφόροι είναι όλα τα λεφτά, χε, χε, τα μωράκια δεν φαίνονται, ή έγιναν γεύμα ?

Thnx!
Την πλάτη από moss την ετοιμάζω για το γαριδάδικο! Όχι για εδώ!
Η σκέψη ήταν τα φυτά να είναι οχυρωμένα (το καταδύναμην! ) από τυχών διακοσμητικές επιδομές των κιχλίδων. Όμως ελλειψη άλλου μέρους για να κρυφτούν όλο εκεί γυρίζουν. Γι αυτό λύσσαξα με το ξύλο.
Τις κιχλιδίτσες τις διάλεξε ο panos-alex/polis.
Τα ξιφοφοράκια δε φαίνονται! Έχω απώλειες αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμα!
Δύστυχώς τα φυτά δεν έχουν θεριέψει ακόμα...
Όταν τα έφερα δεν είχα που αλλού να τα βάλω...:(

Γιώργος Κ
11-10-09, 10:31
:smt041
Πολυ ομορφο ενυδρειο! Αν και θα μπορουσε να στηθει λιγο πιο φυσικα!

fishme1
11-10-09, 10:37
δες και αυτα τα αρθρα

http://www.cichlidae.com/articles/default.php#centralamerican

panos1972
11-10-09, 14:49
:smt041
Πολυ ομορφο ενυδρειο! Αν και θα μπορουσε να στηθει λιγο πιο φυσικα!


Είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις! Τι θα πρότεινες συγκεκριμένα;
-------------------------
δες και αυτα τα αρθρα

http://www.cichlidae.com/articles/default.php#centralamerican


Έχει να ρίξουμε διάβασμα πάλι....
Ευχαριστώ πάντως!

Σπύρος Μ
11-10-09, 14:52
πολυ τέλειο ενυδρείο!!
Μου έδωσες ιδέες!!
Εύγε!!

Γιώργος Κ
11-10-09, 22:18
Είμαι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις! Τι θα πρότεινες συγκεκριμένα;
Θα σου ελεγα να μη τα εχεις ετσι αριστερα και δεξια ... μου θυμηζουν παρτερια με λουλουδια ... επισης τις βαλισνεριες ομαδοποιησε τες καπως ... Μη φοβασαι θα εξαπλωθουν και μονες τους! Θα προσπαθουσες να φτιαξεις ενα τοιχο απο βαλισνεριες αλλα φαινονται λες και ειναι σε παραταξη!! Εμενα παντως μου αρεσει παρα πολυ! Μη κανεις οτι σου λεει ο ενας και ο αλλος απλα φαντασου το στο μυαλο σου και φτιαξτο ακομα καλυτερο!!

panos1972
12-10-09, 09:35
πολυ τέλειο ενυδρείο!!
Μου έδωσες ιδέες!!
Εύγε!!

Ευχαριστώ westie! Ένας καλός λόγος πάντα "αγγίζει"....:)
-------------------------
Θα σου ελεγα να μη τα εχεις ετσι αριστερα και δεξια ... μου θυμηζουν παρτερια με λουλουδια ... επισης τις βαλισνεριες ομαδοποιησε τες καπως ... Μη φοβασαι θα εξαπλωθουν και μονες τους! Θα προσπαθουσες να φτιαξεις ενα τοιχο απο βαλισνεριες αλλα φαινονται λες και ειναι σε παραταξη!! Εμενα παντως μου αρεσει παρα πολυ! Μη κανεις οτι σου λεει ο ενας και ο αλλος απλα φαντασου το στο μυαλο σου και φτιαξτο ακομα καλυτερο!!


Ευχαριστώ georgarask! Ένα καλοπροαίρετο σχόλιο πάντα είναι καλοδεχούμενο! :)

Όπως ειπα και στην αρχή το ενυδρείο δεν έχει τελειώσει ακόμα. Όσον αφορά τις βαλισνέριες, όντως θέλησα να κάνω ένα τοίχο. Έχει μπεί διπλή σειρά και ο σκοπός μου ήτανε τριπλή, αλλά με μιά επιφύλαξη για το όταν μπεί το ξύλο. Επίσης το ξύλο έλεγα να μπεί ψιλοδιαγώνια έτσι ώστε να φυτευτεί μια ομάδα βαλισνέριες μπρός και μια πίσω σε κάθε άκρη του ξύλου. Σε κάτοψη αυτό στο σχήμα "%" με τα κυκλάκια περισσότερο στις άκρες...
Θα επιδιώξω όμως λίγη περισσότερη "αφέλεια" (φυσικότερο στήσιμο) προς τα τελειώματα. Το βασικό σχήμα όμως σε αυτή τη φάση μαλλον με ικανοποιεί σε γενικές γραμμές και θα θα παραμείνει.

Τρείς είναι οι λόγοι που με οδήγησαν στην δημιουργία των "παρτεριών". Οι κλίση των κιχλίδων στην κηπουρική, το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα φυτά είναι κλαδέματα οπότε έχουν ακόμα φτωχό ριζικό σύστημα, και για να δώσω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πυκνότερη βάστηση για να κρυφτεί ο γόνος από τα ζωοτόκα (πράγμα το οποίο δεν κατάφερα, μιας και οι κιχλίδες απάξ και αντιλήφθηκαν πως υπάρχει και κάτι άλλο, δεν περιμένουν να περάσει μπροστα από το στόμα τους για να το κυνηγήσουν αλλά ψάχνουν όπου δε μπορείς να φανταστείς....).

Φυσικά και τον τελικό λόγο στη διακόσμιση πλέον τον έχω εγώ. Όμως μέσα από τέτοιες κουβέντες τις περισσότερες φορές θέτονται κι άλλες ιδέες που μπορεί να έχουν αρτιότερο τελικό αποτέλεσμα.

ΜΙΜΗΣ
13-10-09, 11:31
Μπραβο Πανο!!!
καλη προσπαθεια.

Παντος με τις κιχλιδες μεσα μην περιμενεις να ξαναδεις μωρα ξιφοφορακια.

panos1972
13-10-09, 20:21
Μπραβο Πανο!!!
καλη προσπαθεια.

Παντος με τις κιχλιδες μεσα μην περιμενεις να ξαναδεις μωρα ξιφοφορακια.


ΣΣσσσσσ!!!! Σιγά μη το ακούσει ο bokostas γιατί η πρώτη γέννα πήγε "άμωμος εν οδώ αλληλούια!".

Τη δεύτερη έγκυο την έβαλα δυστυχώς σε γεννήστρα, όσο κι αν δε μου αρέσει κάτι τέτοιο, δεν βλέπω διαφορετικά να σταυρώνω γέννα!

ΜΙΜΗΣ
14-10-09, 12:30
ΣΣσσσσσ!!!! Σιγά μη το ακούσει ο bokostas γιατί η πρώτη γέννα πήγε "άμωμος εν οδώ αλληλούια!".

Τη δεύτερη έγκυο την έβαλα δυστυχώς σε γεννήστρα, όσο κι αν δε μου αρέσει κάτι τέτοιο, δεν βλέπω διαφορετικά να σταυρώνω γέννα!


Ωχ τωρα που φαγαν ζωντανη τροφη και γλυκαθηκαν κλαυτα Χαραλαμπε.:confused:

Γνωμη μου να βγαλεις το ψαρι απο την γεννηστρα γιατι δεν προκυτε να εχει αποτελεσματα.

Για ποσο καιρο θα τα χεις τα μωρα εκει?
Ενα,δυο μηνες?
και 2 εκατοστα να γινουν οταν θα τα βγαλεις θα στα σκισουνzw και τζαμπα χρονος κοπος για σενα και στρες για την ξιφοφορινα σου.

Φιλικα.

panos1972
14-10-09, 12:46
Ωχ τωρα που φαγαν ζωντανη τροφη και γλυκαθηκαν κλαυτα Χαραλαμπε.:confused:

Γνωμη μου να βγαλεις το ψαρι απο την γεννηστρα γιατι δεν προκυτε να εχει αποτελεσματα.

Την έβγαλα χθές το βράδυ επειδή γέννησε! Το κακό είναι πως ενώ ήταν τύμπανο η κοιλιά της, δεν ξέρω πόσα έκανε, αλλά σώθηκαν κάτω κάτω μόνο 3! Και γμ τις επιτυχίες.... Τα άλλα να υποθέσω πως τα έφαγε η Μήδεια!

Για ποσο καιρο θα τα χεις τα μωρα εκει?
Ενα,δυο μηνες?
και 2 εκατοστα να γινουν οταν θα τα βγαλεις θα στα σκισουνzw και τζαμπα χρονος κοπος για σενα και στρες για την ξιφοφορινα σου.

Εάν γίνουν λίγο μεγαλύτερα και δε χωράνε στο στόμα τους ευελπιστώ να ζήσουν. Μέχρι να μεγαλώσουν οι κιχλίδες και να μη χωράν εκεί που κρύβονται τα μωρά! Οι συγκεκριμένοι ξίφο είναι πανέμορφοι και πραγματικά λυπάμαι να γίνονται έτσι βορά.
Σαφώς και είμαι κατά της γεννήστρας αλλά είπα να το δοκιμάσω κι αυτό....

Φιλικα.


Ξεκινάω να πειραματιστώ με ξύλα! Νεότερα προσεχώς σε άλλο σχετικό ποστ!

Alex_Salonica
14-10-09, 13:34
Κιχλίδες+μωρά ή +γαρίδες= τρελό πάρτυ κιχλίδων +-8

bokostas
14-10-09, 13:36
Ξεκινάω να πειραματιστώ με ξύλα! Νεότερα προσεχώς σε άλλο σχετικό ποστ!

Να πειραματιστείς με το ξύλο που θα σου ρίξω εγώ κακούργε, δολοφόνε, σφαγέα, τα καημένα τα μωράκια μου...
:smt096 :smt071-+9 :smt068+-8:smt067:smt075

panos1972
14-10-09, 22:19
Να πειραματιστείς με το ξύλο που θα σου ρίξω εγώ κακούργε, δολοφόνε, σφαγέα, τα καημένα τα μωράκια μου...
:smt096 :smt071-+9 :smt068+-8:smt067:smt075

Κοίτα να είναι κεντρικής Αμερικής.....:D

Giorgos
15-10-09, 10:44
Οι ξιφοφοροι ειναι γνωστοι γεννοκτονοι. Σε γεννηστρα τα τρωει στεγνα η μητερα. Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να βαλεις μπολικα επιπλεοντα φυτα για να προσφερουν καταφυγιο στα νεογεννητα.

panos1972
15-10-09, 11:40
Οι ξιφοφοροι ειναι γνωστοι γεννοκτονοι. Σε γεννηστρα τα τρωει στεγνα η μητερα. Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να βαλεις μπολικα επιπλεοντα φυτα για να προσφερουν καταφυγιο στα νεογεννητα.

Ενισχύω λοιπόν το κερατόφυλλο....

bokostas
15-10-09, 12:25
Και η πυκνή java moss βοηθάει πολύ, άλλωστε είναι γνωστό φυτό της Κ. Αμερικής. :) :) :)

Raven
15-10-09, 13:48
Και η πυκνή java moss βοηθάει πολύ, άλλωστε είναι γνωστό φυτό της Κ. Αμερικής. :) :) :)
Η java moss προερχεται απο την ΝΑ Ασια.

panos1972
15-10-09, 14:21
Η java moss προερχεται απο την ΝΑ Ασια.

Το ξέρει Αλέξανδρε! Με δουλεύει γιατί πήρα java moss από τον paco για να ντύσω την πλάτη του γαριδοενυδρείου. Πίστεψε πως θα το βάλω εδώ! Του το εξήγησα αλλά ο bokostas ασχολείται με....κτηματομεσιτικά! (αγρόν αγοράζει.... :smt069 )
Εξάλου είναι ειδικός στα βιοτοπικά! Έχει όλους μαζί τους βιότοπους σε 2 ενυδρεία και τωρα σκέφτεται να συμπεριλάβει σε αυτά και όλους τους θαλασσινούς...

bokostas
15-10-09, 16:46
Το ξέρει Αλέξανδρε! Με δουλεύει γιατί πήρα java moss από τον paco για να ντύσω την πλάτη του γαριδοενυδρείου. Πίστεψε πως θα το βάλω εδώ! Του το εξήγησα αλλά ο bokostas ασχολείται με....κτηματομεσιτικά! (αγρόν αγοράζει.... :smt069 )
Εξάλου είναι ειδικός στα βιοτοπικά! Έχει όλους μαζί τους βιότοπους σε 2 ενυδρεία και τωρα σκέφτεται να συμπεριλάβει σε αυτά και όλους τους θαλασσινούς...

Σωστός, μόνο που εγώ την κακαβιά μου δεν την ονομάζω "βιοτοπικό", άσε που δεν ταΐζω κιχλίδες με "ζωντανή τροφή".
Αλήθεια την τροφή από Γερμανία γιατί την παρήγγειλες, αργούν να ξαναγεννήσουν οι ξιφοφορίνες? zw

nikosm1
15-10-09, 22:36
Υπάρχει κερατόφυλλο σε περίσσεια από κλαδέματα ή δυνάμει κλαδέματα. Είναι στη διάθεσή σου

panos1972
15-10-09, 23:27
Υπάρχει κερατόφυλλο σε περίσσεια από κλαδέματα ή δυνάμει κλαδέματα. Είναι στη διάθεσή σου

Νίκο πολύς κόσμος πρέπει να πίνει νερό στο όνομά σου!!!
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά!!!

'Ισως χρειαστώ και μερικά κλαδέματα Ludwigia repens...
-------------------------
Αυτή τη στιγμή το ενυδρείο φωτίζεται 9 ώρες ημερησίως με 2 λάμπες (Sylvania T8 cool water 25W, Arcadia tropical T8 plant growth 25W οι οποίες ήδη τρέχουν ένα 8μηνο και πρέπει να αντικατασταθούν).
Τα φυτά που υπάρχουν είναι Vallisneria americana, Bacopa caroliniana, Ludwigia repens, κερατόφυλλο, egeria densa, Hydrocotyle leucocephala και sagittaria subulata.
Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 25 έως 26 βαθμούς τον τελευταίο καιρό, χωρίς θερμοστάτη ακόμα.
Το πρόγραμμα λίπανσης πως πρέπει να το διαμορφώσω;
Έκοψα εντελώς το Excel από τη στιγμή που εισήγαγα το κερατόφυλο. CO2 το κατάστημα δεν διαθέτει! Μιά φορά την εβδομάδα βάζω τη συνυστώμενη δόση από potassium και flourish.
Τα νιτρικά δεν τα κυνήγησα ακόμα και παραμένουν χαμηλά! Υποθέτω πως είναι λάθος μου και θα διορθωθεί άμεσα!
Με αυτά τα δεδομένα! Είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξω ή να αλλάξω στο κεφάλαιο χλωρίδα;

Και κάτι ακόμα! Όταν ανακατεύεται το υπόστρωμα (serra) βγαίνουν ακόμα στην επιφάνεια τα "χαπάκια" (florena? ) που είχε μέσα αρχικά. Πάνε πάνω από 14 μήνες που το πρωτοέστησα. Το ότι υπάρχουν ακόμη είναι φυσιολογικό;

Γιώργος Κ
16-10-09, 10:48
Απλα να προσεχεις τα ΝΟ3 ... αφου εχεις βαλει κερατοφυλλο ... μια που ειναι πραγματικη ρουφηχτρα νιτρικων ωστε να υπαρχει διαθεσιμο και για τα αλλα φυτα σου!!

panos1972
25-11-09, 12:48
Εάν ανατρέξετε στην 4η φωτογραφία που είχα αναρτήσει παλαιότερα, κυρίως κάτω από τη γυρτή πέτρα, οι κιχλίδες έχουν σκάψει από κάτω και έχουν δημιουργήσει μια κοιλότητα σε μέγεθος σχεδόν γροθιάς! Καλά από "μπάζα" άλλο τίποτα! Αυτό εντάσεται στην "καθημερινή" συμπεριφορά τους ή αρχίσαν να γαμπρίζουν;

Giorgos
27-11-09, 21:47
Ανεβασε μια φωτογραφια των ψαριων και θα δουμε...

panos1972
30-11-09, 00:31
Να και οι φωτογραφίες λοιπόν....

bokostas
30-11-09, 04:39
Δεν ξέρω αν έβαλαν μπρος τη διαδικασία αναπαραγωγής, αλλά είναι κούκλες Πάνο, να τις χαίρεσαι.

Alex_Salonica
30-11-09, 13:14
Πολύ όμοφφα τα ψαράκια σου Πάνο, είχα και γω τέτοια κάποια στιγμή στο παρελθόν.
Από την στιγμή που άρχισαν να σκάβουν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή, αν και δεν πρόσεξα κάποιο θηλυκό στις φώτο, όμορφα ψαράκια και ήρεμες κιχλίδες, ακόμα και με ζευγάρι δεν θα έχεις απώλειες άλλων ψαριών, πιο πολύ είναι εφέ με το φούσκωμα των βράγχιων παρά επιθετικότητα, Τώρα βέβαια για την επιβίωση των μικρών όταν έρθουν με το καλό είναι άλλο θέμα.

Giorgos
30-11-09, 17:19
Δεν μπορω να διακρινω το φυλο των ψαριων σου (πρεπει να ειναι πιο σταθερες φωτογραφιες και να φαινεται το σημειο που ειναι τα "οργανα" τους), αλλα αν ειναι οντως ζευγαρι, ειναι πολυ πιθανο να ετοιμαζουν τα εδαφη...

panos1972
30-11-09, 20:47
Πολύ όμοφφα τα ψαράκια σου Πάνο, είχα και γω τέτοια κάποια στιγμή στο παρελθόν.
Από την στιγμή που άρχισαν να σκάβουν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή, αν και δεν πρόσεξα κάποιο θηλυκό στις φώτο, όμορφα ψαράκια και ήρεμες κιχλίδες, ακόμα και με ζευγάρι δεν θα έχεις απώλειες άλλων ψαριών, πιο πολύ είναι εφέ με το φούσκωμα των βράγχιων παρά επιθετικότητα, Τώρα βέβαια για την επιβίωση των μικρών όταν έρθουν με το καλό είναι άλλο θέμα.

Alex δε σου κρύβω πως με προβλημάτισες με το φύλο....
Τα ψαράκια είναι 2. Στην τρίτη φωτογραφία νομίζω παρατηρούνται καλύτερα οι εμφανείς σε μένα τουλάχιστον διαφορές.

Το κεφάλι στο κάτω είναι πιο ογκώδες με αρκετά τονισμένο το μέτωπο. Το ραχιαίο του πτερύγιο είναι πιο ανεπτυγμένο με σαφώς πιο έντονες πιτσιλιές μπλε και κόκκινου φωσφοριζέ κατα μήκος της άκρης του. Το κάτω του πτερύγιο έχω σαφώς διαφορετικό σχήμα με μακρυά λεπτή απόληξη στο τελείωμά της. Το σώμα είναι γενικά λίγο βραχύτερο από το επάνω ψάρι (χωρίς να μπερδευόμαστε από το σχεδόν διαγώνιο στήσιμό του στη φωτογραφία). Οι κάθετες σκούρες γραμμές και οι βούλες στον κορμό και στη βάση του στηθαίου πτερυγίου, είναι σαφώς πιο ευδιάκριτες. Μήπως αυτό είναι το αρσενικό;

Στο επάνω ψάρι οι γραμμές του κρανίου είναι πολύ απαλότερες, το σώμα του είναι πιό επιμήκες και με μικρότερο ύψος, και ο χρωματισμός του (πέραν του κάκκινου του λαιμού) είναι πιο παλ.

Τελικά όμως όλα αυτά δεν παίζουν ρόλο και μόνο η "υδροροή" θα μας αποκαλύψει την αλήθεια, ή είναι μέρος της φυλοκαθοριζόμενης εικόνας τους;
-------------------------
Δεν μπορω να διακρινω το φυλο των ψαριων σου (πρεπει να ειναι πιο σταθερες φωτογραφιες και να φαινεται το σημειο που ειναι τα "οργανα" τους), αλλα αν ειναι οντως ζευγαρι, ειναι πολυ πιθανο να ετοιμαζουν τα εδαφη...


Θα προσπαθήσω να τα φωτογραφήσω! Υπομονή και χρόνο χρειάζεται.... Κάπου εδώ τα είχα! Που τα έβαλα;
-------------------------
Δεν ξέρω αν έβαλαν μπρος τη διαδικασία αναπαραγωγής, αλλά είναι κούκλες Πάνο, να τις χαίρεσαι.

Καλή κουβέντα από σένα; Άρωστος είσαι;

THNX!!!

nikosm1
30-11-09, 21:41
Πολύ ωραία ψάρια Πάνο.
Οι ξιφοφόροι όμως πού είναι;

panos1972
30-11-09, 22:04
Πολύ ωραία ψάρια Πάνο.
Οι ξιφοφόροι όμως πού είναι;


Επειδή οι κιχλίδες είναι πρωτόγνωρες για μένα, έχω ρίξει την προσοχή μου εκεί! Οι ξιφοφόροι είναι εκεί! Η σταθερή αξία! Σύντομα θα ανεβάσω και μερικές φωτογραφίες από ενήλικους, από μωρά και από μερικά μωρα black molly!

Alex_Salonica
30-11-09, 22:13
Δυστυχώς στα fire mouth είναι πολύ δύσκολο η αναγνώριση φύλου και ο μόνος σίγουρος τρόπος αναγνώρισης είναι όταν γεννήσουν. Το ότι τα βλέπω εγώ αρσενικά με την φτωχή μου πείρα μη σε αποκαρδιώνει. Το ιδανικότερο βέβαια θα ήταν να έχεις ένα κοπαδάκι μέσα και να βγει το ζευγάρι μόνο του, εξάλλου η συμπεριφορά τους έχει ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν είναι σε κοπάδι, απ την στιγμή όμως που θα βγει ζευγάρι και δεν έχεις αρκετά λίτρα με κρυψώνες αφήνεις μόνο το ζευγάρι και υπόψιν είναι μονογαμικά.


Μήπως να έδινες τα ξιφοφοράκια, μολάκια κ.λ.π ζωοτόκα και να έμπαινες φουλ στις κιχλίδες; :D

panos1972
30-11-09, 22:53
Μήπως να έδινες τα ξιφοφοράκια, μολάκια κ.λ.π ζωοτόκα και να έμπαινες φουλ στις κιχλίδες; :D


Η όλη ιδέα ήταν βιοτοπικό! Να έχει και κάποιον άλλο κάτοικο που μπορείς να τον βρείς στη φύση λίγο πιο εκεί. Μαζί με τα ζωοτόκα θα πρέπει να αποχαιρετήσω κι άλλα φυτά... Είπαμε νταμαροειδές θα κάνουμε, αλλά άλλη φορά και από άλλη ήπειρο. (Και σε άλλο σπίτι συμπληρώνει η γυναίκα μου....:smt075).

Υποθετικά μιλώντας, ακόμα κι αν το έκανα αυτό, σε 120λίτρα θα χωρούσε άλλο ένα ζευγάρι;

Alex_Salonica
01-12-09, 00:39
Υποθετικά μιλώντας, ακόμα κι αν το έκανα αυτό, σε 120λίτρα θα χωρούσε άλλο ένα ζευγάρι;

ε χμ.. και τα 120 λίτρα για ένα ζευγάρι είναι λίγα, κανονικά θέλουν μίνιμουμ 200

bokostas
21-01-10, 02:28
Κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι οι "συκιές" του Πάνου τα κατάφεραν τελικά και τον έκαναν παππού.:smt041
Αναμένουμε επιβεβαίωση, μαζί με φωτό βέβαια (για να τον πιστέψουμε τον απατεώνα) για να μοιραστούμε τη χαρά του.

Ξέρει κανείς τι τρώνε τα νεογέννητα (redmouth)? Eγώ του είπα να βάλει μέσα μια πολυκαιρισμένη moss που την
έχει 1 μήνα σε σακούλα με νερό και ίσως έχει αναπτυχθεί infusoria και να ξεκινήσει καλιέργεια αρτέμιας.
Τρώνε άραγε καμιά τροφή σε σκόνη - πούδρα ή πολύ καλά τριμένο φυλαράκι ή κάτι άλλο?

panos1972
21-01-10, 10:51
Κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι οι "συκιές" του Πάνου τα κατάφεραν τελικά και τον έκαναν παππού.:smt041
Αναμένουμε επιβεβαίωση, μαζί με φωτό βέβαια (για να τον πιστέψουμε τον απατεώνα) για να μοιραστούμε τη χαρά του.

Ξέρει κανείς τι τρώνε τα νεογέννητα (redmouth)? Eγώ του είπα να βάλει μέσα μια πολυκαιρισμένη moss που την
έχει 1 μήνα σε σακούλα με νερό και ίσως έχει αναπτυχθεί infusoria και να ξεκινήσει καλιέργεια αρτέμιας.
Τρώνε άραγε καμιά τροφή σε σκόνη - πούδρα ή πολύ καλά τριμένο φυλαράκι ή κάτι άλλο?

Όντως έχω γέννα!
Η ερώτηση περί τροφών ισχύει!
Πάντως μέχρι τώρα και χωρίς να έχω τίποτε άλλο γιατί πιάστηκα απροετοίμαστος ρίχνω vipan σκόνη... Μέχρι κι εγώ στο τέλος πίστεψα ότι ήταν τελικά "συκιές"...
Πάντως για φώτο δύσκολα μιaς και χρειάζομαι φακό makro! RAAAAAVEEEEEN!!!!!
Σα χοντρά κεφάλια καρφίτσας είναι! Η μαμά (το μικρότερο και πιο άτονο ψάρι) εκδιώχθη κακήν κακώς από τη φωλιά και τα έχει αναλάβει όλα ο μπαμπάς...

Alex_Salonica
21-01-10, 11:27
.. Οι φήμες λένε ότι ο Πάνος πήγε τις "συκιές" στην Ολλανδία και υιοθέτησε και μικρά για να είναι απόλυτα φυσιολογικό ζευγάρι!


χα χα να σου ζήσουν Πάνο...

τριμμένη τροφούλα ή οποιαδήποτε babyfood και σε λίγο θα γεμίσει η Θεσσαλονίκη firemouth :smt023

Giorgos
21-01-10, 14:46
Πανο, αν θελεις να κρατησεις οσα περισσοτερα μωρα μπορεις, ξεκινα αμεσα καλλιεργεια αρτεμια. Η java moss θα βοηθησει επισης.

panos1972
21-01-10, 15:18
Πανο, αν θελεις να κρατησεις οσα περισσοτερα μωρα μπορεις, ξεκινα αμεσα καλλιεργεια αρτεμια. Η java moss θα βοηθησει επισης.

Είχα σε ένα σακουλάκι κλειστό στο μπαλκόνι christmas moss από αρχές Δεκεμβρίου ζωντανότατη την οποία δεν χρησιμοποίησα πρίν από 4-5 μέρες την έβαλα απλά σε ένα ανοιχτό μπωλάκι πάλι στο μπαλκονι (χωρίς ήλιο) με το ίδιο νερό.

Έχω από τέλη Δεκεμβρίου σε ανοιχτό λεκανάκι εντός σπιτιού java moss. Και αυτή ζωηρότατη χωρίς καμία αλλαγή νερού.

Υπάρχει πιθανότητα να έχει αναπτυχθεί ινφουσόρια στο νερό;
Να το ρίξω μέσα στο ενυδρείο;

Τη moss προφανώς να τη δέσω κάπου έτσι;

Από πόσο μικρά δίνω την αρτέμια; Είναι σα διπλό κεφάλι καρφίτσας τα πιτσιρίκια...

Να κλείνω το φίλτρο όταν ταϊζω;

Να δίνω και vipan;

Να δώσω γκρίνταλ ή μάλλον αργότερα;

Το θηλυκό είναι συνήθες να τρώει πόρτα μετά τη γέννα;

Raven
21-01-10, 15:35
Μπραβο πανο, να σου ζησουν ! :smt041 Δεν ειχα ποτε firemouth αλλα λογικα τα μικρα θα πρεπει να δεχτουν αρτεμια πολυ συντομα, οποτε ξεκινα αμεσως με καλλιεργεια.
Ναι ,κλεινε το φιλτρο και ταιζε τα κατευθυνομενα με μια συριγγα με σωληνακι. Προσοχη να θυμασαι να ξανανοιγεις τα φιλτρα !!

bokostas
21-01-10, 15:37
Υπάρχει πιθανότητα να έχει αναπτυχθεί ινφουσόρια στο νερό; σχεδόν σίγουρο.
Τη moss προφανώς να τη δέσω κάπου έτσι; δέστην οπουδήποτε.
Από πόσο μικρά δίνω την αρτέμια; Είναι σα διπλό κεφάλι καρφίτσας τα πιτσιρίκια... Τα κριμπς και τα σκαλάρια την έτρωγαν από την πρώτη μέρα.
Να κλείνω το φίλτρο όταν ταϊζω; Ναι και βάλε τούλι στην εισαγωγή, θα στα ρουφήξει αν πλησιάσουν.
Να δίνω και vipan; Αν δεις να το τρώνε, δίνε.
Να δώσω γκρίνταλ ή μάλλον αργότερα; Πολύ μετά, τώρα είναι μεγαλύτερο από τα μωρά.
Το θηλυκό είναι συνήθες να τρώει πόρτα μετά τη γέννα;Μόνο στα ψάρια, μην το εφαρμόσεις στη γυναίκα σου.:)

Αντε βρε χαζομπαμπά, βάλε και προστατευτικά στις γωνίες μη χτυπήσουν.:grin:

nikosm1
21-01-10, 16:00
Έλα με τα καλό και με mbunaκια ή τίποτ' άλλο ;)

panos1972
21-01-10, 21:59
Έλα με τα καλό και με mbunaκια ή τίποτ' άλλο ;)

mbunakia με τα μπούνια... :D:D:D

Λοιπόν! Έχουμε και λέμε την πρώτη φώτο. Μερικά μόνο γιατί τα άλλα ή κρύβονται στη σπηλιά ή μπαίνει μπροστά ο μπαμπάς και δε βγαίνει φωτογραφία.
Θα επανέλθω όμως...

bokostas
22-01-10, 01:11
Κουκλάκια, σαν σπερματοζωάρια είναι, να σου ζήσουν Πάνο.:smt041

panos1972
25-01-10, 21:31
Το μάτι σου έμεινε bokostas!!!
Την άλλη φορά θα τα ταϊζω μόνο σκόρδο και θα κρεμάσω μια μπλέ χάντρα!

Χθες το βράδυ που ταίσα τα ψαράκια μου τα μέτρησα και τα έβγαζα καμιά 40 με 50. Ο αρσενικός που ανέλαβε την αποκλειστική κηδεμονία τους "έδερνε" όποιον πλησίαζε και τα υπόλοιπα ψάρια στριμώχνονταν στην άλλη γωνιά του ενυδρείου. Τώρα καταλαβαίνω γιατί είναι οριακά τα λίτρα και το μήκος για τα ψάρια...

Σήμερα με το που άνοιξε το φως βλέπω επικρατεί ηρεμία...
Καμία ένταση! Όλα κολυμπούν ήρεμα παντού! Σε όλες τις ζώνες...
Ωχχχχχ! Κάτι βρωμάει σκέφτηκα και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα!
Δεν υπάρχει πιτσιρίκι ουτε για ίχνος :smt009.

Ο αρσενικός άρχισε να γαμπρίζει με τη μία.
Η θηλυκιά άρχισε (μέσα σε μια μέρα!!!!) να ανακτά τα χρώματά της που είχαν χαθεί ΕΝΤΕΛΩΣ!!! Είχε γίνει ενα παντελώς γκριζο ψάρι.

:confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused:

Raven
25-01-10, 22:53
Πανο αναπαραγωγη με αλλα ψαρια μεσα ,δυσκολα..Ακομα και απο τα Kibensis που ειχα, 2-3 μικρα μονο επεζησαν μετα απο 5 γεννες. Αν θες οπωσδηποτε να κρατησεις μικρα τοτε βαλτα μονα τους.
Ειναι και η πρωτη τους φορα και δεν εχουν εμπειρια.

bokostas
26-01-10, 03:22
Το μάτι σου έμεινε bokostas!!!
Την άλλη φορά θα τα ταϊζω μόνο σκόρδο και θα κρεμάσω μια μπλέ χάντρα!

Σήμερα με το που άνοιξε το φως βλέπω επικρατεί ηρεμία...
Ωχχχχχ! Κάτι βρωμάει σκέφτηκα και δυστυχώς επιβεβαιώθηκα!
Δεν υπάρχει πιτσιρίκι ουτε για ίχνος :smt009.
:confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused:


Ήταν πρωτάρηδες και είναι πολύ φυσιολογικό αυτό που έγινε, θα μάθουν με τον καιρό και θα τα καταφέρουν μετά από 2-3 γέννες.
Φυσικά αν θέλεις οπωσδήποτε να σωθούν όλα στην επόμενη κιόλας γέννα, τότε πρέπει να τα απομονώσεις, όπως σου είπε ο Αλέξανδρος.

Αν δεν τους άφησες κάποιο φως το βράδυ (moonlight, πορτατίφ), για να μπορούν να τα προσέχουν, τι περίμενες, μέσα στο σκοτάδι τους τα άρπαξαν
οι φοβεροί ξιφοφόροι μου, οι οποίοι έχουν υποστεί εκπαίδευση με διόπτρες νυχτερινής όρασης για να εντοπίζουν τη λεία τους στα σκοτεινά. :p
Μη σκας, κι εσύ πρωτάρης είσαι στις γέννες, θα μάθεις σιγά-σιγά, αλλά μη ντρέπεσαι να ρωτάς "εμάς" τους "έμπειρους", χε χε. :D

Κι άσε τα σκόρδα κατά μέρος, δε σε γκαντέμιασα εγώ, εγώ περίμενα να πάρω ζευγαράκι από τους απογόνους, "γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε?"

panos1972
04-06-10, 17:47
Μετά από τη σημερινή αλλαγή του landscape και μετά την προ δυό-τριών μηνών αφαίρεση όλης της vallisnerias, η εικόνα έχει ως εξής, γνωρίζοντας ότι μου λείπουν μερικά φυτάκια ακόμη....

bokostas
04-06-10, 18:05
Όμορφο είναι Πάνο, αλλά αυτό το μαύρο-πουάν φόντο βρε παιδί μου...
Γιατί δεν το βγάζεις, να βάλεις κάτι σε ανοιχτό γαλάζιο ...:D:D

kalaxan
04-06-10, 18:08
Ωραιο ειναι Πανο.Καλυτερα χωρις τα φυκια.
Επίσης νομίζω οτι αν σου έδινα λίγο λιμνοφιλα σεσιφλορα που πιανει και ευκολα.θα έδειχνε ακόμη καλύτερο στην αριστερή γωνία πίσω..

Αν θες πέρνα καμια βολτα να σου δώσω κανενα φυτακι(μπορει να σου αρεσει και κανενα αλλο.)

panos1972
04-06-10, 18:16
Όμορφο είναι Πάνο, αλλά αυτό το μαύρο-πουάν φόντο βρε παιδί μου...
Γιατί δεν το βγάζεις, να βάλεις κάτι σε ανοιχτό γαλάζιο ...:D:D

Το μαύρο πουάν, στυλίστα της συμφοράς, είναι από το μόλις αλλαγμένο νερό και έχει μικρές μπουρμπουλήθρες κολλημένες παντού! Αλλά που να τα ξέρεις εσύ από αυτά.... Αλλάζεις και ποτέ νερό;
-------------------------
Ωραιο ειναι Πανο.Καλυτερα χωρις τα φυκια.
Επίσης νομίζω οτι αν σου έδινα λίγο λιμνοφιλα σεσιφλορα που πιανει και ευκολα.θα έδειχνε ακόμη καλύτερο στην αριστερή γωνία πίσω..

Αν θες πέρνα καμια βολτα να σου δώσω κανενα φυτακι(μπορει να σου αρεσει και κανενα αλλο.)

Πανέμορφο φυτάκι Κώστα ευχαριστώ, αλλά θα προσπαθήσω να το κρατήσω αμερικάνικο!

Να ΄σαι καλά πάντως!