PDA

Επιστροφή στο Forum : αρχη θαλασσινου


xalias6
12-04-09, 23:31
παιδια ειμαι κενουριο (συγνομι για την ορθογραφια) μελος ασχολουμε με τα ενιδρια ενα χρονο τορα (γλικο νερο) και θελο να φτιαξω ενα θαλασσινο το καλοκερι .1 θα χρισιμοπιεισω ενιδριο 60λ ενα φιλτρο και μια αεραντλια ειναι δινατον να στισο το ενιδριο με αυτα ?.2 τιμπορω να χρισιμοπιεισω για βιολογικο καθαρισμο του ενιδριου?(εχω διαβασει για γαριδες και καβουρα στο φορουμ) 2 εχο σκοπο να σιλεξω οτι βαλο στο ενιδριο γιατι απο χριματα δεν εχω πολα λογο ιλικιας και λογο οτι μενο σε νισι και εχουμε ενα πετ shop με ενα ιδος χρισοψαρου μονο.3τι ιδους θαλασσινα μπορω να χριμοποιεισω? 4η ιδεα μου ειναι να πιασω μια σμερνα αλα δεν νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα εσεις τιλετε?
παρακαλω δοστεμου καπιες απαντισεις:D

Tricky
13-04-09, 20:40
Απο οτι καταλαβα , θες να φτιαξεις ενα ενυδρειο με μεσογειακους οργανισμους και οχι τροπικο .

Προσωπικα , δεν γνωριζω πολλα επι του θεματος αλλα ριξε μια ματια στα υπολοιπα θεματα αυτης της κατηγοριας

φιλικα
Βασιλης

xalias6
14-04-09, 14:48
ευχαριστω για την απαντιση:)

thediscusman
15-04-09, 22:53
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη βιβιογραφία για μεσσογειακό θαλασσινό και πολύ λίγους χομπιστες θα βρεις που νά έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό. Αν είσαι σίγουρος ότι θες μεσσογειακό θαλασσινο ενυδρείο θα πρέπει να ξέρεις ότι ισχύουν σε γενικές γραμμές ό,τι ισχύει για ένα θαλασσινό υφάλου (δηλαδή ανάγκη για σκιμμερ και χημικό φιλτράρισμα, chiller, κυκλοφορία. Επιπλέον το μεσσογειακό έχει κάποιες ιδιαιτερότητες.
1. Η αλατότητα είναι αυξημένη (1029-1030) σε σχέση με το τροπικο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του οξυγόνου και η θερμοκρασία πολύ πιο χαμηλή γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη για chiller ειδικά για το καλοκαίρι.
2. Όσον αφορά τη βιολογία δε μπορείς να βάλεις τροπικό ζωντανό βράχο γιατί θα μεταφέρει οργανισμούς από ένα άλλο οικοσύστημα αλλά ούτε βράχια από τη δικιά μας θάλασσα γιατί δε θα σου προσφέρει τίποτα από άποψη βιολογίας γιατί είναι πολή συμπαγή. Δύσκολα θα βρεις βράχια από ελληνική θάλασσα που να είναι πορώδη. Ίσως οι τραγάνες είναι μια καλή λύση αν μπορείς να βρεις όμως πριν ξεραθούν. Μια άλλη καλή λύση είναι να πάρεις νεκρό τροπικό βράχο να τον ρίξεις μέσα στη θάλασσα για κανένα εξάμηνοκαι μετά να τον χρησιμοπιήσιες σαν ζωντανό.
Όσον αφορά οργανισμόυς σε αυτά τα λίτρα δεν έχεις και πολλές επιλογές. Ξεχνάς όλα τα ψάρια που μεγαλώνουν. Για σμέρνα φυσικά ούτε λόγος σε 60 λίτρα. Σίγουρα μπορείς να βάλεις κάποιο αχινό αστερία, ερημίτες, σαλιγκάρια και ασπόνδυλα όπως ανεμώνες, σπόγγους κτλ.
Τα λίτρα σου είναι πολύ λίγα ειδικά για ένα εγχείρημα για το οποίο δεν υπάρχει παρά ελάχιστη εμπειριά από άλλους χομιστες σε σχέση με τα τροπικά. Μη θεωρείς το μεσσογειακό πιο εύκολη και φτηνή λύση από ένα τροπικό. Δεν παύει να είναι εξίσου ενδιαφέρον αλλά κατά τη γνώμη μου να το επιχειρήσεις μόνο αν έχεισ τη διάθεση να το ψάξεις αρκετά πριν ξεκινήσεις και να προμηθευτείς τον απαράιτητο εξοπλισμό.
Διάβασε και άλλα ποστ σε αυτή την κατηγορία και ό,τι άλο θες το συζητάμε.

xalias6
16-04-09, 23:51
ευχαριστω για τισ σιμβουλες ειμε σιγουρος οτι θελω να κανο μεσογιακο
θα το κανο το καλοκερι, και αποφασισα να το κανο με μεγαλιτερο ενιδριο.
θα ειθελα να ροτισο αν ο σκιμμερ ειναι απαρετιτος και γιατι ?

thediscusman
17-04-09, 07:55
Από τη στιγμή που είσαι σίγουρος πολύ ωραία. Με σωστές επιλογές πιστεύω ότι θα κάνεις κάτι πολύ αξιόλογο. Πολύ σωστή επίσης η κίνηση για μεγαλύτερο ενυδρείο.:p:p
Το καοκαίρι όμως θαπρέπει να έχεις υπόψην σου να αντιμετωπίσεισ τη θερμοκρασία. Η καλύτερη λύση είναι chiller αλλά κοστίζει. Με ανεμιστηράκια ίσως τα καταφέρεις επίσης να κρατήσεις τη θερμοκρασία σε ικονοποιητικά επίπεδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείς όπωςδήποτε μια αναπλήρωση νερόυ. Θα έχεις αρκετά λίτρα εξάτμιση κάθε μέρα.
Το σκίμμερ κατά τη γνώμη μου είναι must. Όχι ότι δε γίνεται χωρίς σκίμμερ αλλά τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά. Πολύ συνοπτικά τα σκίμμερ απομακρύνουν από τη στήλη του νερού διάφορες οργανικές ουσίες επιβαρυντικές για το ενυδρείο πριν αυτές εισέλθουν στο κύκλο του αζώτου. Υπάρχουν και εναλλακτικές μέθοδοι σε περίπτωση που δε θες ναβάλεις σκίμμερ όπως refugium με άλγες ή χρήση άνθρακα και αντιφώσφορου (που ούτως ή άλλως για αρχή θα τη συνιστούσα ανεπιφύλακτα συμπληρωματικά με το σκίμμερ).
Άποψη μου είναι να επενδύσεις σε ένα καλό σκίμμερ για ένα λόγο περισσότερο. Στο μεσσογειακό ενυδρείο λόγω της αυξημένης αλατότητας η ικανότητα του νερού για αποθήκευση οξυγόνου είναι μειωμένη σε σχέση με το τροπικό. Το σκίμμερ (χωρίς να είναι αυτός ο πρώτιστος λόγος της χρήσης του) οξυγωνώνει και το νερό.
Με βράχο σκέφτηκες τι θα κάνεις; Αν θα μαζέψεις από θάλασσα προσπάθησε να είναι όσο το δυνατό πιο πορώδης. Σκέψου και αυτόπου σου είχα πει πιο πάνω για νεκρό βράχο αλλά αυτό αναβάλει τα σχέδια σου για ένα εξάμηνο περίπου.

xalias6
21-04-09, 11:30
ευχαριστω για τισ απαντισεις σας . ελπιζω να μιν ειμαι ενοχλιτικος με τις ερορισεις μου αλα θελω να ξερω τελια τι πρεπι να κανο για να πετιχει το μεσογιακο μου. η σιλογη βραχου θα γινει απο την θαλασσα νομιζω οτι εχο βρει ιδι πολι καλο και ποροδι βραχο. τιν πατεντα που μου ειπε ο
thediscusman (http://www.aquatek.gr/vb/member.php?u=112) http://www.aquatek.gr/vb/images/statusicon/user_offline.gif με τον νεκρο βραχο που τον βαζεις στη θαλασσα για 6 μηνεσ ελπιζω να μην χριαστει να την κανο γιατι με τιν κατασκευη του ενιδριου θα ασχολιθω τρεις μινες.:(

θελω να ροτισω πωσ θα μεταφερω τον βραχο απο την θαλασα και αν πρεπι να προσεξω κατι ανα την μεταφορα του?:smt100
με την ψυξη δεν θα εχω προβλιμα ειμε σιγουρος ο ξαδερφος μου ειναι ψιχτικος και θα με βοηθεισει ξερει πολους τροπους για να ψιξει το νερο με μιχανιματα που μπορει να βρει φτινα (ανεμιστιρακια με θερμοστατη και σισκεβες θεμανσεις και ψιξης νερου):p

θελο να ξερω αν το φιλτρο που εχω ειναι καλο ?:smt100
1 το φιλτρο μου ειναι για μεχρι 250 λ και θαφτιαξω ενιδριο 150-200
2 ειναι φτινο και εχει μονο χορο για σφουκαρακια τι γινετε με τιν χριση χρήση άνθρακα και αντιφώσφορου ?:smt100
3η εξοδος του ειναι στιν επιφανια και αναταραζει το νερο πολυ αυτο ειναι καλο για το οξιγονο στο νερο η θα χριαστο κατι αλλο?:smt100
τι νομιζετε θα χριαστω αλλο φιλτρο?:smt100
τορα οσο για σκιμερ αν ειναι απαρετιτος με τις παραπανο προδιαγραφες θα παρω.
οσο για ψαρια θα βαλο ψαρια που δεν μεγαλονουν πολι(2-4 εκ) με καπιους αχινους γαριδουλες και καπιους μικροσκοπικους καβουρες τα οπια αν μεγαλοσουν πολι θα τα γιρισω στι θαλασσα.
οι αχινοι τι τρονε?:smt100
το αλλο ενιδριο τον 60 λ το εχο φτιαξει μονος μου μεσιμβουλες απο τον ανθροπο που πιρα το γιαλι. το μεγαλιτερο ενιδριο θα ειναι πιο επικινδινο για τα παιδια που ερχονται στο σπιτι μου και σκευτομε να χρισιμοπιεισο ενα ειδος πλαστικου που ειναι σαν γιαλι αν ξερει κακεις αυτο εχει κανενα μιονεκτιμα?:smt100
περιμενω σιμβουλες ευχαριστω:smt033

mikele
14-05-09, 07:27
ανετα μπορεις να στησεις ενα θαλασσινο μεσογειακο εφοσον ζεις και σε νησι οπου φανταζομαι τα εχεις στα ποδια σου ολα .....και σχετικα καθαρα !!!!

ξεκινα το στησιμο του ενυδρειο με το πυθμενα και τα βραχια οπου θα μαζεψεις και τελος βλεπεις τι θα βαλεις απο ζωντανα ....αν εχεις καποια σχεση με ελευθερη η αυτονομη καταδυση δε θα δυσκολευτεις καθολου να βρεις υλικο
σκιμερ δεν ειναι απαραιτητο μιας που εχεις δυνατοτητα να αλλαζεις συχνα το νερο και δωρεαν ετσι θα αντιμετωπισεις και το προβλημα της ανεβασμενης θερμοκρασιας δωματιου (με συχνες αλλαγες φρεσκου θαλασσινου νερου )
οσοσ αφορα την σμερνα που σκεφτεσαι το θεωρω πολυ δυσκολο να την πιασεις χωρις να την τραυματισεις

καλη επιτυχια καλη αρχη