Επιστροφή στο Forum : Λίπανση και ιχνοστοιχεία
Παπαδόπουλος Κώστας
01-04-09, 07:34
Καλημέρα σε όλους.
Χρησιμοποιώ εδώ και καιρό την μέθοδο λίπανσης Estimated Index του Tom Barr. Για προσθήκη ιχνοστοιχείων χρησιμοποιώ το seachem flourish. Μήπως θα έπρεπε αντ'αυτού να βάζω κάτι άλλο όπως π.χ. το trace της ίδιας εταιρείας;
Επίσης να τονίσω πως χρησιμοποιώ νερό από ΑΟ + Δικτύου σε αναλογία περίπου 70-30.
Η παραπάνω αναλογία είναι ικανή να εμπλουτίσει το νερό της ΑΟ ή θα πρέπει να προσθέτω και κάτι άλλο κατά την προετοιμασία του νερού;
Κάποιο πρόβλημα με τα ζωντανά δεν έχω παρατηρήσει, αλλά ανησυχώ μήπως μακροπρόθεσμα παρουσιαστεί κάποια έλλειψη.
Αναμένω τις πολύτιμες απόψεις σας.
To trace είναι συμπλήρωμα του flourish, δεν το αντικαταστεί οπότε καλά κάνεις και βάζεις flourish, τώρα αν θες μπορείς μαζί με το flourish να ρίχνεις και trace. Εγώ προσωπικά το θεωρώ λίγο υπερβολή και πέταμα χρημάτων και χρησιμοποιώ μόνο flourish στην EI που κάνω. Με την Α.Ο δεν νομιζω οτι πρεπει να προσθεσεις κατι αλλο, απλα αν κατι δεν σου παει καλα το βλεπεις και αυξανεις-μειωνεις την δοση
Καλησπέρα και από εμένα!
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Seachem, το Trace αποτελεί συμπλήρωμα για το γενικό Flourish.. Το Flourish υποτίθεται ότι το ρίχνεις 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.. Κάποια από τα στοιχεία όμως του Flourish, εξαντλούνται γρηγορότερα από κάποια άλλα, με αποτέλεσμα να απαιτείται πρόσθετο συμπλήρωμα ανάμεσα σε δύο διαδοχικές δόσεις.. Και αυτό το αναλαμβάνει το Trace..
Στην πράξη τώρα.. Ξεκινάς με Flourish μία φορά την εβδομάδα.. Αν το ενυδρείο σου (τα φυτά σου) προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, πας στις 2 δόσεις την εβδομάδα (το βλέπεις αυτό και από την κατανάλωση σε άλλα λιπάσματα, π.χ. για τα NO3 και PO4, μπορείς να έχεις και ακριβείς μετρήσεις με τεστ).. Και αν δεις ότι τα φυτά σου έχουν έλλειψη σε ιχνοστοιχεία (πρακτικά, ο,τιδήποτε δεν βγάζει μάτι ότι είναι έλλειψη σιδήρου ή καλίου - δεδομένου ότι είσαι οκ με τα NO3, ΡΟ4), τότε προσθέτεις και ενδιάμεσες δόσεις Trace.. ;)
(αυτήν την πρακτική ακολούθησα κι εγώ στο δικό μου ενυδρείο, και είμαι μέχρι στιγμής απόλυτα ικανοποιημένος)
Καλησπερα, ναι καλα ολα αυτα, αλλα δεν λες απο CO2 αν εχεις και σε τι επιπεδα...Γιατι αν δεν εχεις το απαραιτητο υψηλο co2 τοτε η μεθοδο του Ε.Ι ειναι ο,τι πρεπει για να αποκτησεις μια θαυμασια ποικιλια απο ολων των ειδων τις αλγες :cool:
Παπαδόπουλος Κώστας
01-04-09, 13:13
Καταρχήν να ευχαριστήσω πολύ για τις απαντήσεις σας.
Flourish προσθέτω τρεις φορές την εβδομάδα από 2-3 ml ενδιάμεσα από τα kno3,k2so4, kh2po4.
Co2 υπάρχει με αντίστοιχο controller ρυθμισμένο στα 6,8 με ΚΗ 6.
Κάποια γνώμη για τον εμπλουτισμό του νερού της ΑΟ;
Ooooπς! Ξέφυγε επίσης ότι δεν είναι "Estimated", αλλά "Estimative"! ;)
Παπαδόπουλος Κώστας
01-04-09, 13:18
Ooooπς! Ξέφυγε επίσης ότι δεν είναι "Estimated", αλλά "Estimative"! ;)
Μάλλον έχεις δίκιο
Πάντως "κυκλοφορεί" και με τις δυο ονομασίες
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/forum/showthread.php?t=15702
ΚΗ 6.
Πλάκα κάνεις! Με 70% ΑΟ και 30% βρύσης? Μα καλά, έχετε ΚΗ=20 εκεί? Το GH δηλαδή της βρύσης πόσο είναι? :confused:
Όχι, μια χαρά είσαι νομίζω εγώ.. O Tom Barr λέει να κρατάς GH>3, το οποίο φαντάζομαι ισχύει (αφού έχεις KH=6).. Τα υπόλοιπα τα συμπληρώνεις με τα λιπάσματά σου..
Ίσως, βέβαια, αφού ούτως ή άλλως ρίχνεις τόσο πολύ νερό Α/Ο, να συμφέρει (για λόγους σταθερότητας) να καταργήσεις τελείως την ανάμιξη με νερό βρύσης, και να πας σε ΑΟ 100%, μαζί με κατάλληλη ποσότητα ιχνοστοιχεία/ηλεκτρολύτες.. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, δεν το έχω κάνει ποτέ, αν όμως κάνεις μια αναζήτηση θα βρεις αρκετές πληροφορίες.. ;)
Παπαδόπουλος Κώστας
01-04-09, 13:34
Πλάκα κάνεις! Με 70% ΑΟ και 30% βρύσης? Μα καλά, έχετε ΚΗ=20 εκεί? Το GH δηλαδή της βρύσης πόσο είναι? :confused:
Όχι, μια χαρά είσαι νομίζω εγώ.. O Tom Barr λέει να κρατάς GH>3, το οποίο φαντάζομαι ισχύει (αφού έχεις KH=6).. Τα υπόλοιπα τα συμπληρώνεις με τα λιπάσματά σου..
Ίσως, βέβαια, αφού ούτως ή άλλως ρίχνεις τόσο πολύ νερό Α/Ο, να συμφέρει (για λόγους σταθερότητας) να καταργήσεις τελείως την ανάμιξη με νερό βρύσης, και να πας σε ΑΟ 100%, μαζί με κατάλληλη ποσότητα ιχνοστοιχεία/ηλεκτρολύτες.. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, δεν το έχω κάνει ποτέ, αν όμως κάνεις μια αναζήτηση θα βρεις αρκετές πληροφορίες.. ;)
Τιμές δικτύου: ΚΗ 11, GH 15
Ενυδρείο KH 6 GH 8
Το ΚΗ το υπολόγιζα οτι θα ήταν πιο κοντά στο 5 με αυτόν λόγο ανάμιξης. Ίσως τα dry ferts ανεβάζουν λίγο το KH.
Σ'ευχαριστώ πολύ φίλε xontros
Κάτι δεν πάει καλά τότε..
Με ΚΗ δικτύου 11, θα έπρεπε να είχες ΚΗ = 0.70*0 + 0.30*11, δηλαδή περίπου 3, και όχι 6! :smt101
(αντίστοιχα και για το GH)
Μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την Α/Ο? Το νερό που βγάζει έχει πράγματι ΚΗ=0?
Ή, μπας κι υπάρχει κάποιο ασβεστολιθικό υλικό στο ενυδρείο, και παιδεύεσαι τσάμπα?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.