Επιστροφή στο Forum : Βοήθεια σε κυκλοφορητή νερού – φίλτρο νερού
POURITANOS
19-03-09, 21:36
Θα ήθελα τα φωτά σας από την εμπειρία σας με τα δικά σας φίλτρα .
Η λίμνη που φτιάχνω θα έχει γύρο στα 3500 λίτρα νερό .
Θέλω ο κυκλοφορητής να ανεβάζει από 2 μετρά και πάνω το νερό .
1.. από της αντλίες που έχω δει έως τώρα της sera από ότι κατάλαβα πρέπει να είναι μέσα στο νερό και απλά έχουν μια έξοδο στο να βιδώσεις το λάστιχο ώστε να κανείς από κάπου επαναφορά του νερού πχ με καταρράχτη. Απλά αυτή η αντλία δεν θα βουλώσει με τα σκουπίδια της λίμνης? Μιας και έχει μικρό χώρο σαν φίλτρο ??. Δε θέλω κάτι σε βαρελάκι με βιολογικό φιλτράρισμα
2.. υπάρχει κάποιος κυκλοφορείς και μονό απλά να τραβάει το νερό από την μια περιοχή και να το ρίχνει σε μια άλλη( κυκλοφορητής εκτός νερού ) ?
Βασικά ψάχνω αντλία νερού που να έχει 2 υποδοχές στο να βιδώνετε πάνω της λάστιχα το ένα λάστιχο να μπαίνει στην λίμνη (και να τραβάει το νερό της ) και το άλλο λάστιχο να καταλήγει σε ένα σημείο που θέλω εγώ (καταρράχτη).
Δεν με ενδιαφέρει το θέμα φιλτρανσεις πολύ, απλά θέλω ένα μοτέρ να τραβάει το νερό της λίμνης .
Αν κάποιος έχει φωτογραφίες από φίλτρα – κυκλοφορικές θα με βοηθούσε πολύ.
Σε μηχανικά μέρη δεν έχω εμπειρία και για να μην κάνω καμιά πατάτα και ψάχνομε μετά Helpppppp.
Βάζω 2 φωτογραφίες στην νούμερο 1 είναι ότι έχω βρει έως τώρα περίπου στην αγορά και στην φωτο νούμερο 2 τι θα ήθελα να βρω .
Νομίζω αυτο που θες δεν γινετε.
Αν δεν μπει η αντλια στο νερο πως θα τραβήξει?Και να γινει θα κανει πολυ θόρυβο.
Παπαδόπουλος Κώστας
19-03-09, 23:34
Νομίζω αυτο που θες δεν γινετε.
Αν δεν μπει η αντλια στο νερο πως θα τραβήξει?Και να γινει θα κανει πολυ θόρυβο.
Φυσικά και γίνεται αλλά σε αντλίες κενού(self priming) και σε συγκεκριμένες εφαρμογές και υλοποιήσεις, δηλαδή σε αντλίες που μπορούν να δημιουργήσουν στην αναρρόφηση τους τέτοια υποπίεση ώστε να δημιουργήσουν κενό στην αναρρόφηση και να τραβήξουν το αντλούμενο ρευστό. Το θέμα είναι οτι για την συγκεκριμένη παροχή και εφαρμογή δεν γνωρίζω αν υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα.
π.χ. Διάβασε εδώ για τις συγκεκριμένες αντλίες
http://www.pacificliquid.com/selfprimer.pdf
Θέλεις μια αντλία που να τραβάει το νερό μέσα από την λίμνη και να το στέλνει δύο μέτρα ψηλότερα ;
Και γιατί να μην είναι μέσα στο νερό ;
POURITANOS
20-03-09, 00:33
Θέλεις μια αντλία που να τραβάει το νερό μέσα από την λίμνη και να το στέλνει δύο μέτρα ψηλότερα ;NAI
Και γιατί να μην είναι μέσα στο νερό ;
Oτι έχω δει έως τώρα θα μπουκώσει πολύ γρήγορα από την σαβούρα που βγάζει η λίμνη. Θέλω κάτι που να τραβάει τα σωματίδια αλγες χωρίς να φρακάρει και να τα μεταφέρει ολά αυτα αλλού.
Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα προφίλτρο δεν νομίζω ότι γίνεται αλλιώς αυτό που ζητάς.
Aν είναι να πας σε αντλίες λυμάτων με κοπτήρες θα πληρώσεις έναν σκασμό λεφτά.
POURITANOS
20-03-09, 01:03
Aν είναι να πας σε αντλίες λυμάτων με κοπτήρες θα πληρώσεις έναν σκασμό λεφτά.Αν ειναι ετσι τοτε το ξεχναω.
καπου νομιζω ειχα δει κατι αντλιες που δεν εμπεναν μεσα στο νερο και εμπενε ενα εξαρτημα μεσα στο νερο σαν προφιτρακι (σαν μικροφωνο παλαιου τυπου) Αλλα δεν θυμαμε που:D
Αυτό μπορείς να το κάνεις εύκολα με τέτοιες αντλίες http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/78c391ec3158eb68248ce32866285163/cl/alist/cnid/15243fb742bf0ade9.96539197
Και βάζεις μπροστά στο λάστιχο και ένα "ποτηράκι" από εξωτερικό φίλτρο!!!
POURITANOS
20-03-09, 01:16
Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα προφίλτρο δεν νομίζω ότι γίνεται αλλιώς αυτό που ζητάς.
Σκοπεύω να κάνω προφιλτρο μέσα στο νερό γι αυτό χρειάζομαι να βγάζει έξοδο λάστιχο (θα μου είναι ποιο πρακτικό ) Ανάλογα με της απαιτήσεις της λίμνης θα προσαρμόζω ανάλογα και το μέγεθος και το στήσιμο του προφιλτρου.
Σκοπός στην αρχή θα είναι μεγάλο προφιλτρου μια και τα φυτά της λίμνης δεν θα έχουν αναπτυχτεί πολύ.
Με την πάροδο τον χρονών θα ήθελα να μικραίνει το προφιλτρο έως και άμα γίνετε να καταργηθεί και να έχω μονό κυκλοφορία του νερού με τον κυκλοφορητη
βάζω foto
Γι' αυτό στο λίνκ που σου έδωσα μετά θα δεις ότι υπάρχουν αντλίες για αυτή τη δουλειά!
Υπολογίζεις τα λίτρα που θέλεις για να επιλέξεις την καταλληλότερη.
POURITANOS
20-03-09, 01:25
Γι' αυτό στο λίνκ που σου έδωσα μετά θα δεις ότι υπάρχουν αντλίες για αυτή τη δουλειά!
όντος κάτι τέτοιο έψαχνα . Απλά τα αγγλικά μου είναι φτωχά και με δυσκολεύουν στο να ψάχνω πράγματα σε ξένα σιτες.
Σε ευχαριστώ
Παπαδόπουλος Κώστας
20-03-09, 07:35
Από ότι βλέπω την δουλειά σου μάλλον θα την κάνεις με κάποια από τις Deltec HLP Interval Pumps π.χ. με τo μοντέλο 4040i με παροχή 4200λίτρα ανά ώρα και μανομετρικό 3.5 μέτρα.
Αλλά δες και εδώ http://www.doctoris.gr/pdf/79.pdf ίσως βρείς κάτι οικονομικά πιο προσιτό
Θα ήθελα τα φωτά σας από την εμπειρία σας με τα δικά σας φίλτρα .
Η λίμνη που φτιάχνω θα έχει γύρο στα 3500 λίτρα νερό .
Θέλω ο κυκλοφορητής να ανεβάζει από 2 μετρά και πάνω το νερό .
1.. από της αντλίες που έχω δει έως τώρα της sera από ότι κατάλαβα πρέπει να είναι μέσα στο νερό και απλά έχουν μια έξοδο στο να βιδώσεις το λάστιχο ώστε να κανείς από κάπου επαναφορά του νερού πχ με καταρράχτη. Απλά αυτή η αντλία δεν θα βουλώσει με τα σκουπίδια της λίμνης? Μιας και έχει μικρό χώρο σαν φίλτρο ??. Δε θέλω κάτι σε βαρελάκι με βιολογικό φιλτράρισμα
2.. υπάρχει κάποιος κυκλοφορείς και μονό απλά να τραβάει το νερό από την μια περιοχή και να το ρίχνει σε μια άλλη( κυκλοφορητής εκτός νερού ) ?
Βασικά ψάχνω αντλία νερού που να έχει 2 υποδοχές στο να βιδώνετε πάνω της λάστιχα το ένα λάστιχο να μπαίνει στην λίμνη (και να τραβάει το νερό της ) και το άλλο λάστιχο να καταλήγει σε ένα σημείο που θέλω εγώ (καταρράχτη).
Δεν με ενδιαφέρει το θέμα φιλτρανσεις πολύ, απλά θέλω ένα μοτέρ να τραβάει το νερό της λίμνης .
Αν κάποιος έχει φωτογραφίες από φίλτρα – κυκλοφορικές θα με βοηθούσε πολύ.
Σε μηχανικά μέρη δεν έχω εμπειρία και για να μην κάνω καμιά πατάτα και ψάχνομε μετά Helpppppp.
Βάζω 2 φωτογραφίες στην νούμερο 1 είναι ότι έχω βρει έως τώρα περίπου στην αγορά και στην φωτο νούμερο 2 τι θα ήθελα να βρω .
Φιλε POYRITANOS
Οταν λες δεν σε ενδιαφερει το θεμα φιλτρανσης τι εννοεις??? Πας για DIY?? Σορυ δεν αλλα καταλαβα τι εννοεις :D
Εχω αντλια της sera και για να αποφυγω το μπουκωμα της αντλιας εβγαλα τον σπογγο.
Οτι περναει απ'εκει το στελλει στο φιλτρο, γιατι οπως γνωριζεις αν δεν εχεις φιλτρο οτι ακαθαρσια τραβαει η αντλια θα την επιστρεψει πισω στην λιμνη.
Οτι και να κανεις, οτι αντλια και να παρεις, το μπουκωμα αυτης η του φιλτρου δεν το γλυτωνεις.
Ακομα και μια εξωτερικη να βαλεις οπως στο σχεδιο που ανεβασες με προφιλτρο παλι θα βουλωσει....το προφιλτρο ;) Ασε που οι εξωτερικες θα σε τσακισουν στο ρευμα!!!
Ομως!!! Ενας φιλος που εφτιαξε λιμνη εβαλε εξωτερικη αντλια με inverter στην οποια ρυθμιζει οπως θελει τη ροη (οικονομια ρευματος) και απο οτι λεει ειναι οκ. Το μπουκωμα ομως του φιλτρου δεν το γλυτωνει οπως και κανεις αλλωστε :D
Αρα οτι και να κανεις......;)
όντος κάτι τέτοιο έψαχνα . Απλά τα αγγλικά μου είναι φτωχά και με δυσκολεύουν στο να ψάχνω πράγματα σε ξένα σιτες.
Σε ευχαριστώ
Μια μικρή βοήθεια είναι η μετάφραση του Google
http://translate.google.com/translate?prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.aquaristic.net%2Fshop.php%2Fsid %2F7f5ce0f90b5b84cccb6e36929cfa356e%2Fcl%2Falist%2 Fcnid%2F15243fb742bf0ade9.96539197%2Ftpl%2F-%2Flang%2F1&sl=en&tl=el&history_state0=
POURITANOS
20-03-09, 22:32
Μια μικρή βοήθεια είναι η μετάφραση του Google
http://translate.google.com/translate?prev=_t&hl=el&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.aquaristic.net%2Fshop.php%2Fsid %2F7f5ce0f90b5b84cccb6e36929cfa356e%2Fcl%2Falist%2 Fcnid%2F15243fb742bf0ade9.96539197%2Ftpl%2F-%2Flang%2F1&sl=en&tl=el&history_state0=
Σε ευχαριστώ για το μετατροπεα. Το πρόβλημα είναι κύριος στα μενού τον διαφορών σιτες μιας και έχει εξειδικευμένες λέξεις γία κάθε κατηγορία, πρέπει να ΠΗΓΑΙΝΩ συνεχεία στον μεταφραστή για κάθε λέξη είναι κάτι επώδυνο.
όπως και να έχει σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρων σου.
Ευχαριστω και των ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ για το αρχειο που ανεβασε, με βοηθησε στο να παρω περισοτερες πληροφοριες στα θεματα αντλιων.
Παπαδόπουλος Κώστας
20-03-09, 22:54
Σε ευχαριστώ για το μετατροπεα. Το πρόβλημα είναι κύριος στα μενού τον διαφορών σιτες μιας και έχει εξειδικευμένες λέξεις γία κάθε κατηγορία, πρέπει να ΠΗΓΑΙΝΩ συνεχεία στον μεταφραστή για κάθε λέξη είναι κάτι επώδυνο.
όπως και να έχει σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρων σου.
Ευχαριστω και των ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ για το αρχειο που ανεβασε, με βοηθησε στο να παρω περισοτερες πληροφοριες στα θεματα αντλιων.
Δεν κάνει τίποτα
Χαίρομαι αν σε βοήθησα ;)
POURITANOS
20-03-09, 23:15
Φιλε POYRITANOS
Οταν λες δεν σε ενδιαφερει το θεμα φιλτρανσης τι εννοεις??? Πας για DIY?? Σορυ δεν αλλα καταλαβα τι εννοεις :D
Εχω αντλια της sera και για να αποφυγω το μπουκωμα της αντλιας εβγαλα τον σπογγο.
Οτι περναει απ'εκει το στελλει στο φιλτρο, γιατι οπως γνωριζεις αν δεν εχεις φιλτρο οτι ακαθαρσια τραβαει η αντλια θα την επιστρεψει πισω στην λιμνη.
Οτι και να κανεις, οτι αντλια και να παρεις, το μπουκωμα αυτης η του φιλτρου δεν το γλυτωνεις.
Ακομα και μια εξωτερικη να βαλεις οπως στο σχεδιο που ανεβασες με προφιλτρο παλι θα βουλωσει....το προφιλτρο ;) Ασε που οι εξωτερικες θα σε τσακισουν στο ρευμα!!!
Ομως!!! Ενας φιλος που εφτιαξε λιμνη εβαλε εξωτερικη αντλια με inverter στην οποια ρυθμιζει οπως θελει τη ροη (οικονομια ρευματος) και απο οτι λεει ειναι οκ. Το μπουκωμα ομως του φιλτρου δεν το γλυτωνει οπως και κανεις αλλωστε :D
Αρα οτι και να κανεις......;)
ΛΟΙΠΟΝ σήμερα έκανα ερευνά αγοράς σε ενυδρεία φίλτρα-αντλίες και απλές αντλίες βρώμικου-καθαρού νερού.
Σε 2 πετ σοπ που πήγα και είδα κάτι αντλίες με 7000 την ώρα ξεκινούσαν από 100 και κάτι εύρα τα ταιβανεζικα no name και έφταναν τα επώνυμα RIO – SERA – EHAIM έως 200 εύρα.
Όλα είχαν ένα μικρό φιλαράκι της πλακάς μέσα , κάτι που μεταφράζετε σε πολύ συχνό καθάρισμα υποθέτω ίσως και κάθε μέρα ανάλογα με την βρωμιά της λίμνης φυσικά.
Ίσως κλείνω ποιο πολύ στο να βάλω αντλία καθαρού-βρώμικου νερού απλή δηλαδή που χρησημοποιηται για να βγάζουν το νερό από πλυμηρισμενα υπόγεια (φωτο 1) τιμές βρήκα 41 νεύρα τα 7000 λίτρα την ώρα με πραγματική δύναμη μιας και έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τέτοιου τύπου Η αντλες για λιμνες δε μου πολυ γεμισαν το ματι:rolleyes:.
Με καμιά πατέντα ώστε να την τοποθετήσω σε ένα βαρελάκι μέσα στο νερό φτιάχνοντας ένα προφιλτρο .
Είπαμε να κάνουμε μια λίμνη να τρώμε κανένα κοψίδι και να χαλαρώνουμε αν είναι να καθαρίζω μέρα παρά μέρα το φίλτρο το χάσαμε το κορμί πατριω . . τη!!
Γενικά προσπαθώ όσο γίνεστε να την αυτοματοποιήσω σε πολλά θέματα. Δεν είπα να μην ασχολούμαι απλά αραιά και που:smt028.
Προφίλτρο θέλω γιατί δεν θέλω να βάλω το βαρελάκι έξω στον περιβάλλοντα χώρο μια και δεν έχει χώρο ελεύθερο (περιορισμένος χώρος πολύ περιορισμένος )
Έχω κάνει μια πιο μικρή λίμνη προλιμνη γύρο στα 200-300 λίτρα δεν την μέτρησα ακόμα.
Που θα είναι φυτεμένη στο φουλ μονό με πάπυρο πιστεύω ότι θα κάνει καλή δουλειά σαν βιολογικό φιλτράρισμα χωριά που θα μπουν και πολλά φυτά και στην κύριος λίμνη.
Φίλε ΆΝΔΡΟ κάθε ποτέ καθαρίζεις το βαρελάκι ?
Λες να νομίζω ότι θα γλυτοσο να καθαρίζω την μπιχλα
Δεν με πειράζει να περιορίσω ακόμα περισσότερο τον χώρο μέσα στο νερό με το προφιλτρο . Θα με πειράξει περισσότερο να τον στερηθώ στον εξωτερικό χώρο .
Συνήθως η εξωτερικές αντλίες από ότι ενημερώθηκα (σωστά υποθέτω ) από κάποιον υπάλληλο μου είπε ότι έχουν την τάση να βγάζουν το νερό με τρομερά μεγάλη πίεση??? Κάτι που αν ισχύει δε το θέλω και όντος τρώνε ρεύμα
ΑΣΧΕΤΟ
Πάνω που έκανε λίγο καλές μέρες και είπα να κάνω καμιά δουλειά στην λίμνη χάλασε πάλι ο καιρός .
Δεν θα μπει ο Απρίλιος που θα πάει:rolleyes:.
Καλο θα ηταν να ερχοσουν στην επομενη συναντηση και να μιλησεις με το Μιχαλη το Τσομπανιδη. Ο Μιχαλης σιγουρα εχει τη γνωση να σου συστησει σωστο εξοπλισμο και ιδεες. Ασχολειται χρονια με τα Κοι και τις λιμνες οπως θα ξερεις.
Για αντλιες λιμνης δες και εδω αν δεν εχεις δει ηδη...
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/e43289a3852b7eed306dc7833c66ffb5/cl/alist/cnid/d7f47d77524128588.99281644
POURITANOS
22-03-09, 22:20
Σε ευχαριστώ Μιχάλη για το λινκ που μου έδωσες.
Θέλω να έρθω στης συναντήσεις και να σας δω όλους και να μιλήσω με τον κύριο Τσομπανιδη και με Σωκράτη για χρυσόψαρα και κοι.
Άντε να δω ποτέ θα βολέψει από αναβολή σε αναβολή πάει.
Θανάσης Ντίνης
27-03-09, 19:24
για δες και αυτή που έχω βάλει εγώ
http://www.messner-pumpen.de/index.php?idart=9&sub=yes&parent=2&idcat=6&lang=1&idlang=1&produkt=712
έχει και αντιπροσωπία στη Θεσσαλονικη
http://www.messner-pumpen.de/index.php?parent=35&sub=yes&idcat=35&idlang=2
μέχρι τώρα δεν έχει μπουκώσει πάντως και έχει τραβηξει και μεγάλα κοματια αλγης κατα καιρούς.
το φυλάδιο λέει και για κοκκους βρωμιάς πάνω από 8 mm
Αλλά ούτως η άλλως έχει σίτα πλαστική γύρω γύρω οπότε και κατι μεγάλο να παει να περάσει θα κολησει εκεί.
Λάστιχο παίρνει και στην είσοδο αν θέλεις (η συγκεκριμένη 1 1/4, σε διάμετρο), ενώ σύμφωνα και με το κατασκευαστή, το μοτέρ, μπαίνει και εξωτερικά από τη λίμνη, υπό προυποθέσεις όπως είδα στο φυλλάδιο της ( ο σωλήνας εισοδου και το μοτερ να ειναι κατω απο τη νοητη προέκταση της επιφανειας της λίμνης) για να μην υπάρχει πρόβλημα στο "τράβηγμα" νερού και τραβάει αέρα.
Βέβαια θέλει και καθάρισμα καπου καπου, κυρίως απ οτι έχω δει απο τα άλατα που κολάνε και σχηματίζουν μια κρούστα.
Έχω φτιάξει και ένα προχειρο σχεδιάκι στο τελος για το πως πρέπει να μπει εκτός λίμνης.
Εγω την είχα μέσα στη λίμνη για μερικούς μήνες αλλά την έβγαλα εξωτερικά γιατί δεν ήθελα να φαίνονται ο σωλήνας και το μοτέρ.
(Υ.Γ. στην άκρη του σωλήνα μεσα στη λιμνη έχω βάλει μια διατρητη πλαστική σωλήνα (μήκους 10 ποντων) με τρυπες λίγο μεγαλουτσικες (σαν αυτες που ειχε το μοτερ περιμετρικα στις σιτες του) μη μπει κανενα ψαρι)
Μετά το μοτερ το νερό καταλήγει σε ένα φιλτρο πιεσης με uv και μετα στο καταρράκτη.
Παπαδόπουλος Κώστας
27-03-09, 22:30
Καλός ο τρόπος εγκατάστασης σου, εξασφαλίζει πάντα πίεση στην είσοδο της αναρρόφησης και δεν "ξεπιάνει" η αντλία. Εφόσον η αντλία σου εξασφαλίζει μεγάλη διέλευση στερεών θα έχει και αντίσταση στα "μπουκώματα". Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος να αδειάσει η λίμνη από την τρύπα που διέρχεται ο σωλήνας αναρρόφησης; Εκεί νομίζω πρέπει να δωθεί έξτρα προσοχή, στην σωστή στεγάνωση.
POURITANOS
27-03-09, 23:23
Θανάση αν το κάνω όπως στην φωτο που βάζω λες να έχει πρόβλημα?
θα τους πάρω Τήλ να ρωτήσω για της αντλίες τους.
Είμαι σε μια φάση μιας και ο χώρος είναι περιορισμένος που προσπαθώ να δω πως θα βάλω την αντλία μιας και θα επηρεάσει πολλά πράματα το στήσιμο της .
Εσύ που τώρα την έβγαλες έξω δεν έχεις διαρροές από το νερό της λίμνης προς την αντλία?
Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρων σου.
Θανάσης Ντίνης
28-03-09, 14:51
Δε γίνεται, γιατι θα εχει αερα μεσα και η σωληνα και η αντλία, και λογικό είναι, αφού η σωλήνα είναι πάνω απο την επιφανεια του νερού και δεν μπορει να παει νερο στην αντλία πριν αυτη ξεκινησει.
Είναι ειδικές αντλίες οπως ανεφερε και Παπαδόπουλος Κώστας γι αυτη τη δουλειά να τραβανε και ας εχει αερα μεσα το μοτερ.
Αυτη πρεπει να εχει νερο στο ξεκινημα της οπωσδηποτε.
Αν πας στην αντιπροσωπεια, πες τους να σου δωσουν και προσπεκτους με τα προιοντα της εταιρειας εχει μέσα πολλα και διαφορα προιοντα για λιμνες (σκιμμερ, φιλτρα, uv, και αλλα) έστω και εγκυκλοπαιδικα αξίζει τον κόπο.
Όσο για την κατασκευη, εχω βγάλει φωτογραφιες, πρέπει να τις μικρυνω σε αναλυση γιατι ειναι 10 mb η καθε μια και θα τις βαλω σε ξεχωριστο θέμα.
Ιδιαίτερη προσοχή στις αντλίες, να τηρούνται οι προδιαγραφες ασφάλειας και λειτουργίας, που τις συνοδεύουν, και που θέτει ο κατασκευαστής της κάθε αντλίας.
-------------------------
¨Ενα μικρό μειονέκτημα του χώρου, που έχω το μοτέρ, είναι ότι παρ' ότι είναι σκεπασμένο (όχι ερμητικά για να αερίζεται και ο χωρος και να βοηθάει στη καλυτερη ψύξη) είναι οτι μετα απο βροχη συσσωρευονται νερά μέσα.
Βέβαια η αντλία αυτη που έχω, αφου είναι και υποβρύχια για μεσα στη λίμνη δεν εχει πρόβλημα απο τα νερά. Οποιαδήποτε άλλη όμως εξωτερική αντλία που δεν είναι για υποβρυχια χρηση θα έχει προβλημα από τα νερά αυτά και είναι και επικίνδυνο.
Ιδιαίτερη προσοχή στις αντλίες, να τηρούνται οι προδιαγραφες ασφάλειας και λειτουργίας, που τις συνοδεύουν, και που θέτει ο κατασκευαστής της κάθε αντλίας.
POURITANOS
11-04-09, 00:56
Αχ τι το θελες να ποσταρεις :D Θανάση Ντίνη.
Φωτιες μου αναψες:D ευχαριστες απλα θα κανω πολυ κοπο για να το
υλοποιήσω και εκεί που με παίρνει(οριακά ίσως) να φτιάξω το εξωτερικό χώρο για το φίλτρο είναι δύσβατη περιοχή.
Άσε που πρέπει να σπάσω και ένα κομμάτι της λίμνης για να κερδίσω χώρο για το φίλτρο.
Σε ευχαριστώ πάντως+-3 είναι κάτι που πριν ένα χρόνο που σκεφτόμουν το φιλτράρισμα της λίμνης δεν μπορώ να πω ότι το είχα δώσει και πολύ σημασία.
βάζω μια φωτο του χώρου που διαθέτω για την δημιουργία του
και ακόμα μια πως σκέφτομαι να το φτιάξω μήπως βοηθήσει και κανένα συνχομπιστα στο πως να κάνει κάτι ανάλογο στην λίμνη του.
Θανάσης Ντίνης
13-04-09, 19:11
πολύ ωραίο το project, μπράβο "πουριτανός".
Λίγο με προβληματίζει το φίλτρο (ιδίως αν είναι μόνο σφουγγάρι) που είναι πριν την αντλία, γιατί με τη μπίχλα μπορεί να μην περνάει νερό τόσο, όσο θα τραβάει η αντλία, με αποτέλεσμα να αδειάζει το νερό από το χώρο που είναι η αντλία και δε θα προλαβαίνει να αναπληρώνεται...
Απ 'οτι βλέπω (στο χωρο του φίλτρου) ένα μικρό κομάτι είναι σφουγγαρι και το αλλο το πιο μακρόστενο για βιομπάλες???
POURITANOS
13-04-09, 19:27
πολύ ωραίο το project, μπράβο "πουριτανός".
Λίγο με προβληματίζει το φίλτρο (ιδίως αν είναι μόνο σφουγγάρι) που είναι πριν την αντλία, γιατί με τη μπίχλα μπορεί να μην περνάει νερό τόσο, όσο θα τραβάει η αντλία, με αποτέλεσμα να αδειάζει το νερό από το χώρο που είναι η αντλία και δε θα προλαβαίνει να αναπληρώνεται...
Απ 'οτι βλέπω (στο χωρο του φίλτρου) ένα μικρό κομάτι είναι σφουγγαρι και το αλλο το πιο μακρόστενο για βιομπάλες???
Σε ευχαριστω Θαναση
οχι ολο θα ειναι κατασκευη απο plexi glass και αναλογα ποσο μεγαλο θα ειναι θα εχει και διαφορα χωρισματα. σφουγγαρι δεν νομιζω να βαλω καθολου. Να δω με τα τσιμενταρισματα ποσο κενο θα μου μενει και αναλογα θα δω τι θα βαλω.
in the pond
14-04-09, 09:04
Ε, καλά!
Κάνοντας μια λίμνη δεν σημαίνει ότι ξεγνοιάσαμε και έχει πια περάσει ο κόπος του ενυδρείου. Ισχύει και εδώ ο κανόνας της συνεχής φροντίδας γιατί εξακολουθούμε να μιλάμε για κλειστό κύκλωμα έστω και αν στην περίπτωση αυτή πρωτεύοντα ρόλο παίζει η φύση. Χωρίς την δική μας επαγρύπνιση, όχι απλά θα στερέψει το νερό ή θα γεμίσει ο πάτος φύλλα και λεκέδες, αλλά θα μας βουλώσει και η αντλία!!!
Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στο να πάρεις αντλία βυθιζόμενη. Απλά θα μεριμνήσεις ώστε να τοποθετήσεις από κάτω ένα τούβλο, ώστε να υπάρχει μια υψομετρική διαφορά μεταξύ αντλίας και βυθού. Αυτό σίγουρα θα σε κρατήσει για αρκετό διάστημα μακριά από βουλλώματα και άλλα προβλήματα.
Συμφωνώ με τον φίλο Άντρο ότι σε αρκετές πριπτώσεις η αφαίρεση του σπόγγου της αντλίας είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η παρακολούθηση της λίμνης δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινό επίπεδο.
Τώρα στο θέμα των δύο μέτρων υψομετρικής διαφοράς ώστε να δημιουργηθεί καταρράκτης, δεν μπορώ να δω κάποιο πρόβλημα σε αυτό, γιατί είναι πολύ εφικτό και δεδομένο θα έλεγα, στην περίπτωση μάλιστα που δεν θα έχεις έτοιμο φίλτρο του εμπορίου. Η λίμνη έχει τέτοια δομή και πληθυσμούς από μικροοργανισμούς και την βιολογία, που ακόμα και ένα ψάρι να πεθάνει μέσα, θα διαλυθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το φίλτρο είναι απαραίτητο, αλλά κουλάρετε παιδιά!!! Η λίμνη με τα φυτά της με συνεχόμενη ροή είναι ένα τεράστιο φίλτρο από μόνη της. Τα πράγματα είναι τόσο απλά, που στη θέση του φίλτρου (3500 λίτρα λίμνη) θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα τεχνητό ρυάκι 2 μέτρων όπου δεξιά-αριστερά θα χρησιμοποιούσαμε φυτά με πλούσιο ρίζωμα. Από τη φύση τους αυτά τα φυτά, είναι φτιαγμένα για να διαπερνά το νερό το ρίζωμα τους και να κατακρατούν τα διάφορα συστατικά. Ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τις μάζες των βακτηριδίων. Είναι με άλλα λόγια, ο φυσικός σπόγγος της λίμνης. Η κάθαρση δε του νερού απο τους διάφορους λεκέδες της λίμνης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά ένα τρυπητό κουβά τοποθετώντας γύρω-γύρω ένα κομάτι βιολογικό βαμβακερό ύφασμα και στο κάτω μέρος ένα μεγάλο κομάτι υαλοβάμβακα. Σας εγγυούμαι ότι μια λερωμένη λίμνη θα γίνει κρύσταλλο σε λίγες ώρες μόνο.
Εγώ προσωπικά έχω περάσει σε ένα άλλο επίπεδο στο θέμα λίμνη, δηλαδή στο "όσο πιο φυσικό, τόσο το καλύτερο". Από τεχνητά θέματα μόνο η αντλία.
Αχ τι το θελες να ποσταρεις :D Θανάση Ντίνη.
Φωτιες μου αναψες:D ευχαριστες απλα θα κανω πολυ κοπο για να το
υλοποιήσω και εκεί που με παίρνει(οριακά ίσως) να φτιάξω το εξωτερικό χώρο για το φίλτρο είναι δύσβατη περιοχή.
Άσε που πρέπει να σπάσω και ένα κομμάτι της λίμνης για να κερδίσω χώρο για το φίλτρο.
Σε ευχαριστώ πάντως+-3 είναι κάτι που πριν ένα χρόνο που σκεφτόμουν το φιλτράρισμα της λίμνης δεν μπορώ να πω ότι το είχα δώσει και πολύ σημασία.
βάζω μια φωτο του χώρου που διαθέτω για την δημιουργία του
και ακόμα μια πως σκέφτομαι να το φτιάξω μήπως βοηθήσει και κανένα συνχομπιστα στο πως να κάνει κάτι ανάλογο στην λίμνη του.
Καλή η πρόνοια σου φίλε, αλλά μόνο για την περίπτωση πισίνας!!! Αν θέλεις τη συμβουλή μου, η αντλία ή α αναρρώφηση του νερού πρέπει πάντα να γίνεται από το βαθύτερο σημείο της λίμνης, γιατί εκεί είναι και οι συγκεντρώσεις των ρύπων (το λερωμένο νερό είναι βαρύτερο από το καθαρό). Μόνο έτσι θα πραγματοποιείται πραγματική κυκλοφορία νερού με σωστή φίλτρανση.
POURITANOS
14-04-09, 12:45
Ε, καλά!
Κάνοντας μια λίμνη δεν σημαίνει ότι ξεγνοιάσαμε και έχει πια περάσει ο κόπος του ενυδρείου. Ισχύει και εδώ ο κανόνας της συνεχής φροντίδας γιατί εξακολουθούμε να μιλάμε για κλειστό κύκλωμα έστω και αν στην περίπτωση αυτή πρωτεύοντα ρόλο παίζει η φύση. Χωρίς την δική μας επαγρύπνιση, όχι απλά θα στερέψει το νερό ή θα γεμίσει ο πάτος φύλλα και λεκέδες, αλλά θα μας βουλώσει και η αντλία!!!
Εδώ φίλε μου πιστεύω ότι η κάθε λίμνη θέλει διαφορετικό στύσιμο και μελετη από κάποια άλλη. Η δική μου θα έχει 2,5 μετρά υψομετρική διαφορά από όλη την περιοχή (ολόκληρο τον οικισμό δεν μιλάω απλά για το οικοδομικό τετράγωνο μου) θα έχει περίφραξη όλος ο χώρος= σκόνες μονό από των αέρα. φυλά δεν θα έχω και γιατί είμαι ψηλά αλλά και επειδή δεν έχει κοντά μου δεντρα.
Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στο να πάρεις αντλία βυθιζόμενη. Απλά θα μεριμνήσεις ώστε να τοποθετήσεις από κάτω ένα τούβλο, ώστε να υπάρχει μια υψομετρική διαφορά μεταξύ αντλίας και βυθού. Αυτό σίγουρα θα σε κρατήσει για αρκετό διάστημα μακριά από βουλλώματα και άλλα προβλήματα.
Αυτη ηταν και η αρχικη σκεψη. Απλα με το εξωτερικο χωρο φιλτρου εκτος λιμνης κερδιζεις :
1..χωρο στη λιμνη
2..δεν φενωντε καλωδια και σωλινες
3..εχει ευκολοτατι προσβαση με μια κινηση να βγαλεις το βιολογικο φιλτρο σου και να το καθαρισεις
4..μπορεις να βαλεις οτι τυπο αντλια θελεις
5..μπορεις να βαλεις και 2 αντλιες
αναλυση του 5.. 1 αντλια μικρης δυναμης για να εχεις απλα κυκλοφορια (στη περιπτωση μου το χρειαζωμε γιατι θα εχω προλιμνη με παπυρο οπου θελω να τρεφοντε με τα νιτρικα) και να μπενει σε λειτουργια κι η δευτερη (η δυνατη) την ωρα που θα εχει μεγαλη ηλιοφανεια . ολα θα γινοντε με χρονοδιακοπτη:D
Συμφωνώ με τον φίλο Άντρο ότι σε αρκετές πριπτώσεις η αφαίρεση του σπόγγου της αντλίας είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η παρακολούθηση της λίμνης δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινό επίπεδο.
σκοπος μας ειναι να μεγαλωσουμε οσο μπορουμε των βιολογικο χωρο για να μην εχουμε καθε τοσο να καθαριζουμε το φιλτρο και τα μπιχλιμπιδια του
Τώρα στο θέμα των δύο μέτρων υψομετρικής διαφοράς ώστε να δημιουργηθεί καταρράκτης, δεν μπορώ να δω κάποιο πρόβλημα σε αυτό, γιατί είναι πολύ εφικτό και δεδομένο θα έλεγα, στην περίπτωση μάλιστα που δεν θα έχεις έτοιμο φίλτρο του εμπορίου. Η λίμνη έχει τέτοια δομή και πληθυσμούς από μικροοργανισμούς και την βιολογία, που ακόμα και ένα ψάρι να πεθάνει μέσα, θα διαλυθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το φίλτρο είναι απαραίτητο, αλλά κουλάρετε παιδιά!!! Η λίμνη με τα φυτά της με συνεχόμενη ροή είναι ένα τεράστιο φίλτρο από μόνη της. Το τονισα οτι εκει θελω να φτασω την λιμνη μου στο να εχει αν εινα ιδυνατο μονο κυκλοφορια Τα πράγματα είναι τόσο απλά, που στη θέση του φίλτρου (3500 λίτρα λίμνη) θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα τεχνητό ρυάκι 2 μέτρων όπου δεξιά-αριστερά θα χρησιμοποιούσαμε φυτά με πλούσιο ρίζωμα.
Αντι να κανω ρυακι εκανα προλιμνη με φυτα παπυρο Από τη φύση τους αυτά τα φυτά, είναι φτιαγμένα για να διαπερνά το νερό το ρίζωμα τους και να κατακρατούν τα διάφορα συστατικά. Ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τις μάζες των βακτηριδίων. Είναι με άλλα λόγια, ο φυσικός σπόγγος της λίμνης. Η κάθαρση δε του νερού απο τους διάφορους λεκέδες της λίμνης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά ένα τρυπητό κουβά τοποθετώντας γύρω-γύρω ένα κομάτι βιολογικό βαμβακερό ύφασμα και στο κάτω μέρος ένα μεγάλο κομάτι υαλοβάμβακα. Σας εγγυούμαι ότι μια λερωμένη λίμνη θα γίνει κρύσταλλο σε λίγες ώρες μόνο.
Αυτο που περιγραφεις επειδη εχω δει το τροπο που το εφτιαξες, θελει μικρη ροη και πρεπει να ειναι κρυμενο πισω απο καταραχτη σε υψωμα
Η δικη μου λιμνη λογο του μεγαλου καταραχτη θελει δυνατη ροη οποτε κατι τετοιο θα ηταν αδυνατο θα ξεχυλιζε το νερο πριν προλαβει να φιτραριστη
το κάθε τι μπαίνει συμφωνά με το τι θελουμε να κανουμε.
Εγώ προσωπικά έχω περάσει σε ένα άλλο επίπεδο στο θέμα λίμνη, δηλαδή στο "όσο πιο φυσικό, τόσο το καλύτερο". Από τεχνητά θέματα μόνο η αντλία.
Σύμφωνο
απλα πρεπει να περαση η λιμνη στη φαση να φτιαξει την βιολογια και τα φυτα της στο σωστο επιπεδο και μετα αφου στωσει μια κυκλοφορια ειναι αρκετη . Απλα οσπου να φτασουν τα φυτα μας στα επιπεδα που θελουμε πρεπει να εχουμε καλο φιτραρισμα για αρχη και μετα με το καιρο φτιαχνουμε το βιολογικο φιτρο ετσι οστε ν περναει ποιο ευκολα το νερο (ποιο αραιά φιτρανση)
Καλή η πρόνοια σου φίλε, αλλά μόνο για την περίπτωση πισίνας!!!
Η περιπτώσει πισίνας δεν είναι λάθος αν έχει τέτοιο σκεπτικό το φίλτρο της
πιστεύω ότι είναι κόπος με αποτέλεσμα. Το να ρίξεις μια αντλία μέσα στο νερό είναι ο εύκολος τρόπος και γη αυτό το κάνουν οι περισσότεροι.
Αν θέλεις τη συμβουλή μου, η αντλία ή α αναρρώφηση του νερού πρέπει πάντα να γίνεται από το βαθύτερο σημείο της λίμνης, γιατί εκεί είναι και οι συγκεντρώσεις των ρύπων
Όπως έγραψα παραπάνω θεωρό ότι δεν θα έχω μεγάλη επιβάρυνση από εξωτερικούς παράγοντες και γι αυτό προχωράω σε αυτή τη λύση
(το λερωμένο νερό είναι βαρύτερο από το καθαρό). Μόνο έτσι θα πραγματοποιείται πραγματική κυκλοφορία νερού με σωστή φίλτρανσηΑυτο προσπαθω να κανω.
.....
in the pond
14-04-09, 15:08
"Όπως έγραψα παραπάνω θεωρό ότι δεν θα έχω μεγάλη επιβάρυνση από εξωτερικούς παράγοντες και γι αυτό προχωράω σε αυτή τη λύση"
Πρέπει να ξέρεις (αφού λες έχεις ήδη λίμνη) ότι η κύρια πηγή συσσόρευσης ακαθαρσιών σε μια λίμνη είναι το ίδιο το οικοσύστημά της (ψάρια-φυτά-άλγες) και όχι άμεσα ο εξωγενής παράγοντας. Τα φύλλα του εξωγενή παράγοντα απλά παραμένουν στην επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν βυθιστούν. Αν έχεις το νου σου, μια απόχη είναι η ιδανικότερη λήση.
POURITANOS
14-04-09, 16:29
"Όπως έγραψα παραπάνω θεωρό ότι δεν θα έχω μεγάλη επιβάρυνση από εξωτερικούς παράγοντες και γι αυτό προχωράω σε αυτή τη λύση"
Πρέπει να ξέρεις (αφού λες έχεις ήδη λίμνη) ότι η κύρια πηγή συσσόρευσης ακαθαρσιών σε μια λίμνη είναι το ίδιο το οικοσύστημά της (ψάρια-φυτά-άλγες) και όχι άμεσα ο εξωγενής παράγοντας. Τα φύλλα του εξωγενή παράγοντα απλά παραμένουν στην επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν βυθιστούν. Αν έχεις το νου σου, μια απόχη είναι η ιδανικότερη λήση.
Φιλε μου Βασιλη
το περισοτερο βαρος των φυτων το ριχνο κυριος στην βοηθητικη λιμνη (προλιμνη) η οποια θα εχει μονο παπυρο) η κυριος λιμνη θα εχει 2 γλαστρες πανω κατω με παπυρο και μια με νουφαρα . Ο παπυρος δεν εχει απωλειες σε φυλα το πολυ να κοβω τα ξερα βλασταρια. Το νουφαρο δεν ξερω αν ριχνει η οχι φυλα. Θεωρο οτι δεν θα εχω προβλημα με φυλλα. καμοια φορα ποτε ξερεις τι γινετε μπορει και να γεμισει απο χιλιους λογους που δεν εχουμε σκεφτει. Το λερωμα του βυθου δεν το γλυτωνω οπως και να εχει ειναι κατι που νομιζω ολοι το παθαινουμε και χρειαζετε εως ενα σημειο παντα.
σε ευχαριστω
Θανάσης Ντίνης
14-04-09, 16:38
Θα συμφωνήσω με τον πουριτανό ότι κάθε κατασκευή λίμνης έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και δεν πρεπει να είμαστε απόλυτοι ποτέ σε τίποτα κάτι που για μένα ισχύει όχι μονο στη κατασκευή μιας λίμνης αλλά και γενικότερα στη ζωη μου.
'Οσον αφορά το βάθος, μπορει οι ρύποι να εχουν την τάση να κάθονται στο βαθυτερο σημείο, αλλά αυτό δε σημαινει ότι και το βαθυτερο σημειο είναι πάντα στο κέντρο της λίμνης, μπορει να ειναι και στην μια ακρη της λίμνης, κάτω ή.. σχεδόν κάτω από το καταρράκτη, και στην άλλη άκρη να ειναι η εισοδος της αντλίας, οπότε υπάρχει κυκλοφορία νερού και απο το βυθο (αφου το νερο πεφτει στη περιοχη που ειναι το βαθυτερο σημειο). (ετσι ειναι η λιμνη η δικη μου)
Τωρα, το βαθυτερο σημειο, σε ενα αλλο παράδειγμα, ας πούμε, οτι ειναι στο κέντρο της λίμνης, και βάλεις την αντλία εκεί και στην μία άκρη της λίμνης εχουμε την εξοδο της αντλίας. Καλιστα θα μπορουσε να πει καποιος στην απέναντι πλευρά (απο εκει που μπαινει το νερο παλι στη λίμνη) δεν εχουμε κυκλοφορία νερου οποτε εχουμε "νεκρό" σημείο.....
Όλα δεν μπορούμε να τα έχουμε πάντα και χρειάζεται παντα να κανουμε και καποιους συμβιβασμούς όπως και εσύ φίλε Βασίλη ενώ θέλεις κατι τελείως φυσικό, οσον αφορά τη λίμνη, (και πιστεψε με σε καταλαβαίνω απόλυτα),παρ όλα αυτά δε σε ενδιαφέρει να έχεις μια αντλία να φαινεται μεσα στη λίμνη.
και σε οτι αφορά το "κουλάρετε" ...κουλ είμαστε, απλώς ανταλλάσουμε απόψεις και δεν επιβάλλουμε σε κανενα τιποτα
Καταρχας διαφωνω καθετα στο να μπει η αντλια στο βαθυτερο σημειο της λιμνης οπου και αν ειναι αυτο.
Η αντλια μπαινει στην ακριβως αντιθετη μερια απο την εισοδο του νερου στη λιμνη (ειτε αυτο ειναι με ρυακι, ειτε καταρρακτη κ.λ.π)
Με το τροπο αυτο ολο το νερο της λιμνης αντλειται ομοιομορφα.
Ο λογος της διαφωνιας μου στο να μπει η αντλια στο βαθυτερο σημειο ειναι απλος. Η αντλια θα καταπονειται απο την αντληση των οποιονδηποτε σωματιδιων με αποτελεσμα την καταστροφη της μοναδας λειτουργιας.
Και φυσικα Θαναση η καθε λιμνη εχει την δικη της ιδιαιτεροτητα. Υπαρχουν ομως ορισμενοι κανονες (γενικα μιλω) που δεν μπορουν να αλλαξουν σε καμια λιμνη ;)
Θανάσης Ντίνης
14-04-09, 19:04
Υπαρχουν ομως ορισμενοι κανονες (γενικα μιλω) που δεν μπορουν να αλλαξουν σε καμια λιμνη ;)
Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό,εννοείται, δεν το συζητάμε!!!!:)
Καταρχας διαφωνω καθετα στο να μπει η αντλια στο βαθυτερο σημειο της λιμνης οπου και αν ειναι αυτο.
Η αντλια μπαινει στην ακριβως αντιθετη μερια απο την εισοδο του νερου στη λιμνη (ειτε αυτο ειναι με ρυακι, ειτε καταρρακτη κ.λ.π)
Με το τροπο αυτο ολο το νερο της λιμνης αντλειται ομοιομορφα.
Ο λογος της διαφωνιας μου στο να μπει η αντλια στο βαθυτερο σημειο ειναι απλος. Η αντλια θα καταπονειται απο την αντληση των οποιονδηποτε σωματιδιων με αποτελεσμα την καταστροφη της μοναδας λειτουργιας.
Και φυσικα Θαναση η καθε λιμνη εχει την δικη της ιδιαιτεροτητα. Υπαρχουν ομως ορισμενοι κανονες (γενικα μιλω) που δεν μπορουν να αλλαξουν σε καμια λιμνη ;)
φίλε ανδρος τώρα συνειδητοποίησα ποιάς λίμνης είσαι κάτοχος.Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα καταρχας και κατά δευτερον έχω κλέψει και απο σένα ιδέες ως προς την διαμόρφωση αλλα δεν βαριέσαι εδώ γίνεται του κλέπσαντος...:D
Σχετικά με αυτό που λές με βολεύει αφάνταστα η εκδοχή σου για την τοποθέτηση της αντλίας πιο επιφανειακα και όχι στον πυθμένα.Επίσης αφού έχεις λίμνη και το προτείνεις σημαίνει ότι δεν αντιμετώπισες καποια ιδιαίτερη συσωρευση μπίχλας.....Απλά θέλω να το ξεκαθαρίσω για να προχωρήσω
POURITANOS
14-04-09, 19:32
Υπαρχουν ομως ορισμενοι κανονες (γενικα μιλω) που δεν μπορουν να αλλαξουν σε καμια λιμνη ;)
Εγω πειραζει που ψιλό-χοντρό διαφωνώ:D:D:D:D
Εκτός της αναγκαστικής κυκλοφορίας για οξυγόνωση όλα τα αλλά παίζονται.
Γιατί να μη το συζητήσουμε? Αν δε βαριεστε :smt033
μη βαρατε απλα ενισταμαι κυριε προεδρε
exetlaios δε λες κανενα admin να σου αλαξει το nickname σε κατι ποιο ομορφο οπως thief :D
φίλε ανδρος τώρα συνειδητοποίησα ποιάς λίμνης είσαι κάτοχος.Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα καταρχας και κατά δευτερον έχω κλέψει και απο σένα ιδέες ως προς την διαμόρφωση αλλα δεν βαριέσαι εδώ γίνεται του κλέπσαντος...:D
Σχετικά με αυτό που λές με βολεύει αφάνταστα η εκδοχή σου για την τοποθέτηση της αντλίας πιο επιφανειακα και όχι στον πυθμένα.Επίσης αφού έχεις λίμνη και το προτείνεις σημαίνει ότι δεν αντιμετώπισες καποια ιδιαίτερη συσωρευση μπίχλας.....Απλά θέλω να το ξεκαθαρίσω για να προχωρήσω
Ιδιαιτερη συσσορευση μπιχλας οπως λες οχι αλλα παντα θα υπαρχει μεσα στα πλαισια φυσικα...
Αν ομως εβαζα την αντλια στο βαθυτερο σημειο τι θα γινοταν???
Ακομα κατι που πρεπει να ληφθη υποψην σχετικα με το βαθος ειναι οτι τις κρυες μερες και νυκτες του χειμωνα τα ψαρια καθονται στο πιο βαθυ σημειο της λιμνης αφου ειναι και το πιο ζεστο σημειο κατι σαν χειμερεια ναρκη για να περασουν το χειμωνα. Εαν εμπαινε η αντλια σε εκεινο το σημειο τα ψαρια δεν θα μπορουσαν να ησυχασουν και αν μπορουσαν να μιλησουν θα μας υβριζαν :D
Οσο για την κλεψια μην στεναχωριεσαι.....ολοι εδω μεσα λιγο πολυ κατι κλεψαμε :D
Δεν θα το πιστέψεις φίλε αλλά το σκεφτόμουν να το αλλάξω..
Ισως το κάνω "copy paste".Πάντως είναι ένα τρομερά σημαντικό θέμα και θα επρεπε να το λύσουμε μια και καλή με την βοήθεια των παλαιότερων κατόχων λίμνης και μη.Αντε πάμε λίγο δυνατά.....:rolleyes:
Ανδρος εύστοχη η παρατήρηση σου ως προς την ενόχληση των ψαριών στο πιο ζεστό καταφύγιο τους ασε που θα μείωνε και τις διαστάσεις του αλλά είναι αρκετό αυτό για να αφήσουμε τον πυθμένα ουσιαστικά χωρίς κάποιον μηχανισμο απομάκρυνσης βαρύτερων σωματιδίων τα οποια δεν πρόκειται να σηκωθούν απο μόνα τους απο εκεί....
Εγω πειραζει που ψιλό-χοντρό διαφωνώ:D:D:D:D
Εκτός της αναγκαστικής κυκλοφορίας για οξυγόνωση όλα τα αλλά παίζονται.
Γιατί να μη το συζητήσουμε? Αν δε βαριεστε :smt033
μη βαρατε απλα ενισταμαι κυριε προεδρε
exetlaios δε λες κανενα admin να σου αλαξει το nickname σε κατι ποιο ομορφο οπως thief :D
Πουριτανε μου οταν λεω κανονες γενικα, αναφερομαι σε λιμνες μεσα στα σωστα πλαισια δηλαδη.....αναφερομαι σε μερικα
1. Λιμνη χωρις μια δυνατη αντλια
2. Λιμνη χωρις ενα καλο φιλτρο για μηχανικο καθαρισμο κυριως
3. Λιμνη χωρις φυτα για βιολογικο καθαρισμο, οξυγονωση κ.λ.π στις σωστες αναλογιες.
4. Λιμνη χωρις περιποιηση :D
Τοτε αγαπητε....δεν λογιεται λιμνη :smile:
Τωρα εξαρταται απο το τι λιμνη θες. Με τα πιο πανω θα εχεις μια υγιες λιμνη και τα ψαρια θα σε ευγνομωνουν.
Τωρα με 2 παπυρους, ενα κυκλοφορητη και με ενα D.I.Y φιλτρο το οποιο δεν ξερεις αν θα κανει δουλεια και με τα koi που θα βαλεις μεσα τα οποια τρωνε και χεζουν ολη μερα και με το αγαπημενο τους χομπυ να ανακατωνουν το βυθο, τις γλαστρες και οτι φανταστεις :D πραγματικα δεν ξερω ποιο θα ειναι το τελικο αποτελεσμα.
Και οταν λεω φυτα...ενα μικρο δειγμα....:D
:)Εεεεεεεεε........μου άρεσε η φώτο..θα σε πείραζε να πάρω κάποια ιδέα?πρώτη φορά μου συμβαινει.....:)
Πιστεύω οτι με μια σωστή μελέτη ενα diy φίλτρο μπορεί να είναι ξισου αποδοτικό.Εδω ρε παιδια κρατάμε reef του οποίου οι απαιτήσεις είναι τρομερές με sump το οποίο είναι ουσιαστικά ιδιοκατασκευή και μάλιστα με τέλεια αποτελέσματα.
Για τα φυτά συμφωνώ ότι δεν θέλει τσιγγουνιές.Μόνο καλό κάνουν.
Για τα Κοι πιστεύω ότι θα έπρεπε να τα εξετάσουμε σε συνάρτηση με τον αριθμό τους , τον όγκο της λίμνης ,το συστημα φιλτρανσης ,και όλες τις άλλες παραμέτρους.Δεν νομίζω ότι θα δημιουργήσουν απαραίτητα πρόβλημα στο οικοσύστημα μας.Αλλά εμένα το ζόρι μου είναι το υψομετρικό σημείο απο όπου θα εισρέει το νερό προς την φίλτρανση....:rolleyes:
POURITANOS
14-04-09, 21:21
Πουριτανε μου οταν λεω κανονες γενικα, αναφερομαι σε λιμνες μεσα στα σωστα πλαισια δηλαδη.....αναφερομαι σε μερικα
1. Λιμνη χωρις μια δυνατη αντλια
2. Λιμνη χωρις ενα καλο φιλτρο για μηχανικο καθαρισμο κυριως
3. Λιμνη χωρις φυτα για βιολογικο καθαρισμο, οξυγονωση κ.λ.π στις σωστες αναλογιες.
4. Λιμνη χωρις περιποιηση :D
Τοτε αγαπητε....δεν λογιεται λιμνη :smile:
Τωρα εξαρταται απο το τι λιμνη θες. Με τα πιο πανω θα εχεις μια υγιες λιμνη και τα ψαρια θα σε ευγνομωνουν.
OK ετσι πως το θετεις χοντρικα εχεις δικιο.
Τωρα με 2 παπυρους,οχι 2 παπυρους 2 γλαστρες στην κυρια λιμνη και μια γεματη προλιμνη με παπυρο ενα κυκλοφορητη και με ενα D.I.Y φιλτρο το οποιο δεν ξερεις αν θα κανει δουλεια συμφωνα με αυτα που εχω δει πιστευω θα κανει δουλεια και με τα koi που θα βαλεις μεσα τα οποια τρωνε και χεζουν ολη μερα και με το αγαπημενο τους χομπυ να ανακατωνουν το βυθο, τις γλαστρες και οτι φανταστεις :D πραγματικα δεν ξερω ποιο θα ειναι το τελικο αποτελεσμα.
πιστεύω δεν διαφέρει πολύ το DIY φίλτρο που λέω να κάνω με ένα εσωτερικό ως προς την λειτουργία. Μια και όπως έχεις πει και εσύ το ότι τοποθετούμε την αντλία κάπου στην μέση στο ύψους της λίμνης Πρέπει να γίνετε για κάποιους λογούς έτσι και εγώ το έχω στην μέση της λίμνης . οι διαφορά μας είναι ως προς το χώρο της βιολογίας και αλλά που έχω αναφέρει σε προηγούμενα πόστ (στο ίδιο θέμα)
όλα αυτά τα καλούδια που κάνουν τα ΚΟΙ όταν έρθει η ώρα θα τα συναντώ Και θα προσπαθήσω να τα αντιμετωπίσω, νομίζω συμβαίνουν σε όλες της λίμνες και όλοι κουτσά στραβά τα καταφέρνουν.
Πίστεψε με Andro έχουν προβλευτει αν όχι τα πάντα σχεδόν τα πάντα είναι πολλά ακόμα που θα γίνουν η γίνονται στη λίμνη που άμα κάτσω να τα αναλύσω η δείξω θα αναγκαστώ να παρουσιάσω την λίμνη μου κάτι που δεν είναι η ώρα γιατί δεν είναι έτοιμη.
οι υποδομές που γίνονται θεωρώ ότι είναι σωστές.
Να πω ότι η μπιχλα στο πάτο της λίμνης δε με απασχολεί γιατί λόγω κατασκευές θα μπορεί να καθαρίζετε εύκολα.
Η λίμνη μου έχει φωτογραφηθεί σε όλες της φάσεις με σκοπό αν κάποιος θέληση κάτι να μπορεί να δει αυτά που δεν θα φαίνονται μια και θα έχουν σκεπαστή από τσιμέντο πετρώματα κτλ.
Μη περιμένεις να δεις κάτι αμήν και πως λόγω ότι αν είσαι υποχρεωμένος να κανείς μια λίμνη σε ένα μικρό χώρο πολυκατοικίας οι προδιαγραφές αλλάζουν σε σχέση με της μονοκατοικίας.
1 Ασφάλεια για τα παιδιά της πολυκατοικίας και της γειτονιάς
2 Αν σε αναγκάσει η γυναικά σου να πρέπει να τσιμεντάρεις τα πάντα για να μην έχουμε ζωύφια
3 περιορισμός στο ύψους μια και δεν μπορείς να υπερβείς την περίμετρο (κάγκελα ) της πολυκατοικίας και ένα σωρό αλλά καλούδια που με αναγκάζουν να περιοριστώ σε πολλά.
4 περιορισμένο προϋπολογισμό
Απλά πιστεύω ότι έχουν γίνει πρακτικά πράγματα και όχι κρεμαστή κήποι της Βαβυλώνας
.....
Πίστεψε με Andro έχουν προβλευτει αν όχι τα πάντα σχεδόν τα πάντα είναι πολλά ακόμα που θα γίνουν η γίνονται στη λίμνη που άμα κάτσω να τα αναλύσω η δείξω θα αναγκαστώ να παρουσιάσω την λίμνη μου κάτι που δεν είναι η ώρα γιατί δεν είναι έτοιμη. Μην το λές.....Εγώ πιστεύω ότι είναι κατάλληλη ώρα να πείς όλες τις λεπτομέρειες..:D Πάντως παιδιά οπωσδήποτε κάθε λίμνη διαφοροποιείται για 1000 λόγους ΕΥΤΥΧΩΣ...και λέω ευτυχώς γιατί αλλιώς θα βλέπαμε την ίδια λίμνη όπου και να πηγαίναμε.Αυτή είναι και η ομορφιά της. Στο θέμα μας τώρα νομίζω ότι το όλο project του πουριτανού θα δουλέψει μια χαρά με την παρατήρηση οτι εγώ στην θέση του θα έκανα συχνό πλυσιμο τα σφουγγάρια γιατί αν στουμπώσουν ......:confused:Πάντως δεν σας βλέπω ζεστούς στο να εξαντλήσουμε το θέμα του υψομετρηκου σημείου:(
POURITANOS
14-04-09, 21:41
τα σφουγγάρια γιατί αν στουμπώσουν ......:confused:Πάντως δεν σας βλέπω ζεστούς στο να εξαντλήσουμε το θέμα του υψομετρηκου σημείου:(
Δεν είναι ανάγκη να βάλεις σφουγγάρια.
Ίσως χρειαστείς να βάλεις 2 αντλίες στη λίμνη σου πάντως αν γίνει πολύ μεγάλη μια αριστερά και μια δεξιά . πιστεύω ότι όλοι πάνω κάτω συμφωνούμε κάπου στη μέση της λίμνης το τι θα βάλει καποιος από αντλία και πως θα το κανει εξαρτάτε από το κάθε ενδιαφερόμενο.
.....
Αντε ωραία.Προχωράμε και ο Θεός βοηθός.Πάντως πέρα απο την πλάκα απο ότι κατάλαβα έχεις προχωρήσει. Μια μεχρι τώρα παρουσίαση δεν θα έβλαπτε.Απο Δευτέρα ξεκινάνε τα τσιμέντα σε μένα θα ανεβάζω φωτο συνέχεια
in the pond
15-04-09, 09:30
Δηλαδή παιδιά, συμφωνείτε όλοι σε ένα θέμα όπου έχουν χυθεί τόνοι τυπογραφικου και ηλεκτρονικού μελανιού, καταρρήπτοντας παράλληλα τις τόσες εμπειρίες και έρυνες των ειδικών του κλάδου. Αν εμείς οι έλληνες είμαστε σε θέση να αλλάξουμε όλη την κατάσταση, αυτό είναι άλλο θέμα.
Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Ο βυθός είναι ο χώρος όπου τα πάντα ξεκινάνε την αποσύνθεση τους, άρα μετά από αυτό, υπάρχουν κάποια παράγωγα, όπως νιτρικά και φωσφορικά άλατα. Στον βυθό πέφτουν και τα απομινάρια τροφής, τα περιττώματα των ψαριών, άρα εστίες νιτρωδών και αμμωνίας. Εκτός αυτόν, λόγω της βαρύτητας, όλες οι ακαθαρσίες παίρνουν την φόρα για το βαθύτερο σημείο.
Όπως είπα, το βαρύτερο νερό πηγαίνει πάντα προς τα κάτω. Αν η αντλία δεν βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, τότε ουδέποτε θα πραγματοποιείται πραγματική και σωστή ανακύκλωση του νερού, αφίνοντας παράλληλα όλα αυτά που έχω αναφέρει πιο πάνω μέσα στη λίμνη.
Αυτή η κατάσταση έχει ως εξής:
1. Μη σωστή οξυγώνωση του νερού στα βαθύτερα σημεία της λίμνης (πράγμα που ειδικότερα τον χειμώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα ψάρια).
2. Αφού τα νιτρικά και φωσφορικά άλατα θα παραμένουν στο νερό θα συναντούμε τακτικότατα έξαρση αιωρούμενης άλγης.
3. Ουδέποτε δεν θα απαλλακτούμε από την σκόνη και τα κατάλοιπα των ζημώσεων που θα πραγματοποιούνται στον πυθμένα.
Εδώ θέλω να πω ότι όντως συμφωνώ με την διαπίστωση του φίλου ότι κάθε λίμνη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, αλλά παράλληλα έχει και τα σοβαρά της σημεία όπου απλά ακολουθούμε σωστά.
Παραθέτω ένα πολύ πρόχειρο σχέδιο...
Τωρα με 2 παπυρους, ενα κυκλοφορητη και με ενα D.I.Y φιλτρο το οποιο δεν ξερεις αν θα κανει δουλεια και με τα koi που θα βαλεις μεσα τα οποια τρωνε και χεζουν ολη μερα και με το αγαπημενο τους χομπυ να ανακατωνουν το βυθο, τις γλαστρες και οτι φανταστεις :D πραγματικα δεν ξερω ποιο θα ειναι το τελικο αποτελεσμα.
Άντρο, απλά χάρην αναφοράς, οι γνωστότεροι masters λιμνών δεν χρησιμοποιούν καθόλου φίλτρα της αγοράς. Ο τρόπος που το σκέφτεται ο φίλος πουριτανός δεν ξέρω. Για να είμαι και ειλικρινής δεν έχω καταλάβει ακόμα τι πρόκειται να κάνει. Απλά να υπενθυμίσω ότι ο χώρος φίλτρανσης πρέπει να έχει κάποια αναλογία σε σχέση με τα λίτρα της λίμνης. Π.χ. 4000λίτρα λίμνη-400 λίτρα χώρος φίλτρανσης, άρα υπόψην σου και ανάλογη ροή.
in the pond
15-04-09, 10:07
Επιτέλους ήρθε...χιχιχι:p:p:D
POURITANOS
15-04-09, 10:50
Φίλε in the pond Βασίλη να πω ότι το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό ως προς σε κάποια πράγματα σκεπτικό , κάτι που δεν πάει να πει ότι είναι και λάθος . Να κάνω ένα παραλληλισμό κάποιων πραγμάτων και νομίζω ότι θα δικαιώσει όλους μας .
Τα παραδείγματα έχουν αν κάνουν με την φιλτρανση των ενυδρείων
Περνώ την περίπτωση την δική σου της αντλίας κάτω σχεδόν στο βυθό. Βασίζετε στην λογική που είχαν τα παλιά ενυδρεία με το φίλτρο βυθού οπού μάζευε όλοι την βρωμιά στο πατώ( κάποιοι έκαναν και διπλό πάτο σαν τα φρεάτια που μαζεύουν τα λύματα στους δρόμους ).
Ήταν ένας τρόπος αποτελεσματικός αλλά κάποιος δεν τους κάλυπτε και μετά δημιουργήθηκαν τα φίλτρα εσωτερικού τύπου
Ο Άνδρος πιστεύει ότι ένα φίλτρο πρέπει να είναι περίπου στη μέση . οπότε στηρίζετε στη λογική του εσωτερικού φίλτρου(ενυδρείου ) . κάτι που το έχουν πολλοί στα ενυδρεία τους .
Ήταν ένας τρόπος αποτελεσματικός αλλά κάποιος δεν τους κάλυπτε και μετά δημιουργήθηκαν τα φίλτρα εξωτερικού τύπου
Η λογική του φίλτρου που θέλω να κάνω Εγώ να μπει λίγο ποιο πάνω από την μέση η είσοδος του νερού προς το εξωτερικό χώρο του φίλτρου . Βασίζετε στη λογική του sub κάτι που αν επιτρέπει ο χώρος και η γνώση στους χομπιστες θα το έκαναν οι περισσότεροι μια και προσφέρει πολύ χώρο για βιολογία..
Αν δούμε ενυδρεία με sub θα δεις ότι είναι καθαρό το νερό.
Το τι φίλτρο θα βάλει κάποιος έχει να κάνει με το αν των καλύπτει και το τι μπορεί.
Δε νομίζω κάνενας τρόπος η λογική ότι είναι λάθος, απλά είναι διαφορετικό στήσιμο. Η ουσία είναι ότι όλα έχουν κυκλοφορία ,
χωρίς αυτήν βαλτός
Ένας λόγος που δεν μπορούμε να κάνουμε 100% υπομνήματα στις λίμνες είναι ότι 1000 παράγοντες καθορίζουν το τι πρέπει να γίνουν σε κάποια συγκεκριμένη λίμνη κάτι που στα ενυδρεία ο κυριος εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει είναι η θερμοκρασία δωματίου.
in the pond
15-04-09, 11:12
Συγχύσετε εντελώς τα πράγματα σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να συγχύσετε και όσους άλλους φίλους θέλουν να κάνουν λίμνη.
Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα όπως τα αναφέρεις σχετικά με τα ενυδρεία και τα φίλτρα τους.
1. Μπορεί μεν ένα φίλτρο σε ένα ενυδρείο να είναι εξωτερικό, αλλά η αναρρόφηση του κανονικά πρέπει να βρίσκεται κοντά στον πυθμένα του ενυδρείου στη μια πλευρά και η είσοδος του νερού στην άλλη κοντά στην επιφάνεια.
2. Ένα ενυδρείο έχει ελάχιστους ρύπους σε σχέση με μια λίμνη και το βάθος του είναι ελάχιστο. Μην συγκρίνετε τα δύο.
3. Τώρα όσο για το sump δεν γνωρίζω 100% το στοιχείο, αλλά φαντάζομαι ότι πρέπει να ισχύουν και σε αυτό το θέμα κάποιοι κανόνες ώστε να έχει εποικοδομητικό αποτέλεσμα. Ίσως κάποιοι φίλοι που γνωρίζουν με σιγουριά μας ανοίξουν τα μάτια.:smt100:smt100:smt100
"Το τι φίλτρο θα βάλει κάποιος έχει να κάνει με το αν των καλύπτει και το τι μπορεί".
Αυτό έχεις καταλάβει στην τόση μας επικοινωνία αγαπητε?
"Ένας λόγος που δεν μπορούμε να κάνουμε 100% υπομνήματα στις λίμνες είναι ότι 1000 παράγοντες καθορίζουν..."
Υπάρχουν οι χρυσοί κανόνες ακόμα και στη λίμνη. Για σωστή διατήρηση ζώων μιλάμε και όχι μόνο για την καλαισθησία. Εξάλλου σε ενυδρειακό φόρουμ είμαστε.
Επίσης δεν μπορώ να ξαναγράφω όσα είπα δεκάδες φορές.
POURITANOS
15-04-09, 12:04
Συγχύσετε εντελώς τα πράγματα σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να συγχύσετε και όσους άλλους φίλους θέλουν να κάνουν λίμνη. Συμφωνα με την λογικη αυτη θα μεναμε ακομα στα φιλτρα τυπου αμβουργου (οχι οτι ασχημα) απλα ο κοσμος εξελισετε με νεες μεθοδους
Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα όπως τα αναφέρεις σχετικά με τα ενυδρεία και τα φίλτρα τους.προσπαθησα να κανω παραλλιρισμο.Αυτοι που μπορουν να καταλαβουν γιατι γνοριζουν θα καταλαβουν.
1. Μπορεί μεν ένα φίλτρο σε ένα ενυδρείο να είναι εξωτερικό, αλλά η αναρρόφηση του κανονικά πρέπει να βρίσκεται κοντά στον πυθμένα του ενυδρείου στη μια πλευρά και η είσοδος του νερού στην άλλη κοντά στην επιφάνεια.Μη πας μακρια σε ψαροφορουμ ειμαστε κανε μια ερευνα θα δεις οτι με υπερχηλιση=( ξεπερναει το νερο την ανοτερη σταθμη που μπορει να παρει το ενυδρειο και οχι αναροφηση απο το πατωμα) παει το νερο στο sub.Δεν ειπα εγω πουθενα οτι εισοδος και εξοδος ειναι διπλα διπλα:confused:.
2. Ένα ενυδρείο έχει ελάχιστους ρύπους σε σχέση με μια λίμνη και το βάθος του είναι ελάχιστο. Μην συγκρίνετε τα δύο.Ο λογος που γινετε η σιγκριση ειναι αν καποιος δε ξερει να καταλαβη την λογικη το πος δουλευουν τα συστηματα.τι σημασια εχει το οτι το ενυδρειο ειναι ποιο μικρο η χαμιλο δεν μπορουμε να του βαλουμε αντλια 5000 λιτρα την ωρα. Ο εξοπλισμος παντα στο καθε τι ειναι αναλογος για να μη γινετε πλυντιριο η το ενυδρειο η η λιμνη. 3. Τώρα όσο για το sump δεν γνωρίζω 100% το στοιχείο, αλλά φαντάζομαι ότι πρέπει να ισχύουν και σε αυτό το θέμα κάποιοι κανόνες ώστε να έχει εποικοδομητικό αποτέλεσμα. Ίσως κάποιοι φίλοι που γνωρίζουν με σιγουριά μας ανοίξουν τα μάτια.:smt100:smt100:smt100 Δεν εισαι εχτεσινος μπορεις να κανεις αναζητηση και να δεις οτι θελεις . Αρκεί φυσικα να θελεις.
"Το τι φίλτρο θα βάλει κάποιος έχει να κάνει με το αν των καλύπτει και το τι μπορεί".
Αυτό έχεις καταλάβει στην τόση μας επικοινωνία αγαπητε?
Δηλαδη εσυ τι πιστευεις ? οτι ολοι κανουν τα καλητερα για την λιμνη τους ? πολλα πραγματα τα καθοριζουν το πορτοφολι ,οι γνωσεις , ποσο θελει να ασχολιθει καποιος, τωρα τι αλλο να πω :confused:
"Ένας λόγος που δεν μπορούμε να κάνουμε 100% υπομνήματα στις λίμνες είναι ότι 1000 παράγοντες καθορίζουν..."
Υπάρχουν οι χρυσοί κανόνες ακόμα και στη λίμνη. Για σωστή διατήρηση ζώων μιλάμε και όχι μόνο για την καλαισθησία. Εξάλλου σε ενυδρειακό φόρουμ είμαστε.
Καλά επειδή εσύ έχεις άλλο σκεπτικό θα σου πω μερικά παραδείγματα που θα σε κάνουν να δεις ότι δεν μιλάω για καλαισθησία.
Εκτός από πράγματα που έχουν γραφτή πολλές φορές
Να σου πω μερικά ακόμα.
Αν έχει φίδια η περιοχη σου και δε τα θες στη λίμνη σου και θες σώνει και καλά λίμνη πρέπει να την κανείς με τζαμαρία.
Αν έχεις γάτες πρέπει να αφήσεις ένα κάποιο κενό ανάμεσα στην επιφάνια της λίμνης με το περιβάλλοντα χώρο (ύψους ασφαλείας).
Αν το υπέδαφος είναι μαλακό πρέπει να γίνει άλλη υποδομή σε σχέση με το αν το χώμα είναι σκληρό και πετρώδες.
Αν κάποιος θέλει καταρράχτη άλλη υποδομή
Αν κάποιος θέλει σιντριβάνι άλλη υποδομή
Αν κάποιος θέλει ρυάκι άλλη υποδομή
μπορώ να γραφώ μέχρι αύριο.
οι χρυσή κανόνες είναι ένα σύνολο από 1000 πράγματα που ανάλογος πως και που θα γίνει μια λίμνη θα χρησιμοποιηθούν κάποια πράματα από τους "χρυσούς κανόνες" Δε μπορεί ένας που ζει στην Αφρική με έναν που ζει στην Ευρώπη να έχει τους ιδίους κανόνες, εδώ ακόμα και στην Ελλάδα με ποιο μικρές περιβαλλοντικές διαφορές από νομό σε νομό θέλει διαφορετική μελέτη.
οι χρυσοί κανόνες είναι μια ιδέα στην ουσία κάτι αφημένο. μια και ποικίλη πόλυ ο τρόπος κατασκευές μια λίμνης από το τι υλικό θα γίνει ,πόσο μεγάλη θα γίνει, που θα γίνει, κλιματολογικές συνθήκες Κτλ κτλ.
Επίσης δεν μπορώ να ξαναγράφω όσα είπα δεκάδες φορές.
.....
in the pond
15-04-09, 12:36
Δύο μόνο λόγια και τελειώνω εγώ με το θέμα αυτό:
"Δεν εισαι εχτεσινος μπορεις να κανεις αναζητηση και να δεις οτι θελεις . Αρκεί φυσικα να θελεις."
Ακριβώς! Έχω λίμνη για αρκετά χρόνια, από τότε μάλιστα που δεν υπήρχε καθόλου υλικό για να με βοηθήσει. ΈΧΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ανακατασκευάσει τη λίμνη μου 3 φορές μέχρι τώρα ακριβώς για να ελαχιστοποιήσω τις ελλείψεις και τα λάθη της προηγούμενης φοράς. Μέλημά μου είναι τα ψαράκια μου που κάποια είναι μαζί μου από το πρώτο κιόλας μου εγχείρημα για δημιουργία λίμνης.
"οι χρυσή κανόνες είναι ένα σύνολο από 1000 πράγματα που ανάλογος πως και που θα γίνει μια λίμνη θα χρησιμοποιηθούν κάποια πράματα από τους "χρυσούς κανόνες" Δε μπορεί ένας που ζει στην Αφρική με έναν που ζει στην Ευρώπη να έχει τους ιδίους κανόνες, εδώ ακόμα και στην Ελλάδα με ποιο μικρές περιβαλλοντικές διαφορές από νομό σε νομό θέλει διαφορετική μελέτη.
οι χρυσοί κανόνες είναι μια ιδέα στην ουσία κάτι αφημένο. μια και ποικίλη πόλυ ο τρόπος κατασκευές μια λίμνης από το τι υλικό θα γίνει ,πόσο μεγάλη θα γίνει, που θα γίνει, κλιματολογικές συνθήκες Κτλ κτλ."
Άλλο τα 1000 πράγματα και άλλο οι βασικοί κανόνες που φυσικά δεν αλλάζουν καθόλου μα καθόλου έστω και αν το αποτέλεσμα της μιας λίμνης από την άλλη θα είναι κάτι εντελώς το διαφορετικό.
ΝΑΙ!!!, όσον αφορα τους κανόνες ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα για τον Αφρικάνο, τον Κινέζο, τον Αμερικάνο, τον Ευρωπαίο. Άλλο είναι να μιλάμε για κανόνες και άλλο για υποδομή, μέγεθος, συνθήκες. Οι κανόνες είναι εκεί, ξεκινάμε από αυτούς, πραγματοποιούμε τον σχεδιασμό όπου σκεφτόμαστε μέγεθος, υλικά, υποδομή και τότε μπαίνουμε στο κατασκευαστικό κομμάτι.
Τα ΚΟΙ και τα χρυσόψαρα είναι πολύ δραστήρια ψάρια που απαιτούν πολύ οξυγώνο στο νερό τους. Η εξασφάλιση της πλήρης ανακύκλωσης του νερού της λίμνης είναι βασικότατη προϋπόθεση για σωστή διατήρηση λίμνης.
Επίσης, ξεκινώντας έχεις ονομάσει το θέμα σου κάτι σαν "βοήθεια..." Εγώ προσφέρθηκα για βοήθεια μόνο στην περίπτωση όταν είδα κάτι το οποίο δεν θα δουλέψει πρακτικά στο μέλλον. Τί έπρεπε να κάνω, να πω μπράβο?
Δηλαδή παιδιά, συμφωνείτε όλοι σε ένα θέμα όπου έχουν χυθεί τόνοι τυπογραφικου και ηλεκτρονικού μελανιού, καταρρήπτοντας παράλληλα τις τόσες εμπειρίες και έρυνες των ειδικών του κλάδου. Αν εμείς οι έλληνες είμαστε σε θέση να αλλάξουμε όλη την κατάσταση, αυτό είναι άλλο θέμα.
Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Ο βυθός είναι ο χώρος όπου τα πάντα ξεκινάνε την αποσύνθεση τους, άρα μετά από αυτό, υπάρχουν κάποια παράγωγα, όπως νιτρικά και φωσφορικά άλατα. Στον βυθό πέφτουν και τα απομινάρια τροφής, τα περιττώματα των ψαριών, άρα εστίες νιτρωδών και αμμωνίας. Εκτός αυτόν, λόγω της βαρύτητας, όλες οι ακαθαρσίες παίρνουν την φόρα για το βαθύτερο σημείο.
Όπως είπα, το βαρύτερο νερό πηγαίνει πάντα προς τα κάτω. Αν η αντλία δεν βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, τότε ουδέποτε θα πραγματοποιείται πραγματική και σωστή ανακύκλωση του νερού, αφίνοντας παράλληλα όλα αυτά που έχω αναφέρει πιο πάνω μέσα στη λίμνη.
Αυτή η κατάσταση έχει ως εξής:
1. Μη σωστή οξυγώνωση του νερού στα βαθύτερα σημεία της λίμνης (πράγμα που ειδικότερα τον χειμώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα ψάρια).
2. Αφού τα νιτρικά και φωσφορικά άλατα θα παραμένουν στο νερό θα συναντούμε τακτικότατα έξαρση αιωρούμενης άλγης.
3. Ουδέποτε δεν θα απαλλακτούμε από την σκόνη και τα κατάλοιπα των ζημώσεων που θα πραγματοποιούνται στον πυθμένα.
Εδώ θέλω να πω ότι όντως συμφωνώ με την διαπίστωση του φίλου ότι κάθε λίμνη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, αλλά παράλληλα έχει και τα σοβαρά της σημεία όπου απλά ακολουθούμε σωστά.
Παραθέτω ένα πολύ πρόχειρο σχέδιο...
Άντρο, απλά χάρην αναφοράς, οι γνωστότεροι masters λιμνών δεν χρησιμοποιούν καθόλου φίλτρα της αγοράς. Ο τρόπος που το σκέφτεται ο φίλος πουριτανός δεν ξέρω. Για να είμαι και ειλικρινής δεν έχω καταλάβει ακόμα τι πρόκειται να κάνει. Απλά να υπενθυμίσω ότι ο χώρος φίλτρανσης πρέπει να έχει κάποια αναλογία σε σχέση με τα λίτρα της λίμνης. Π.χ. 4000λίτρα λίμνη-400 λίτρα χώρος φίλτρανσης, άρα υπόψην σου και ανάλογη ροή.
Φιλε μου Βασιλη να μου επιτρεψεις να διαφωνισω οχι μονο καθετα αλλα και οριζοντια :D
Εαν το σχεδιαγραμμα που εχεις ανεβασει ειναι μια λιμνη την οποια θα μπορουσε να φτιαξει καποιος οπως ειναι σχεδιασμενη και φυσικα ο μονος τοπος που θα μπορουσε η αντλια να μπει ειναι το βαθυτερο σημειο και αυτο ειναι μεγα λαθος.
Και εξηγουμαι: εαν π.χ το βαθυτερο σημειο της λιμνης απο την επιφανεια ειναι στο 1m και το επομενο επιπεδο βαθους απο την επιφανεια ειναι στους 50cm και αυτο ειναι αποτομο σαν γκρεμος και βαζαμε την αντλια στο επιπεδο 2 που ειναι τα 50cm ειναι φυσικο επομενο το νερο που μενει στο βαθυτερο σημειο με ολα αυτα τα υπολημματα να μην μπορει να αντληθει με αποτελεσμα ολων αυτων των επιπτωσεων που ειπες πιο πανω.
Τι εχω κανει εγω: το βαθυτερο σημειο της λιμνης μου ειναι σχεδον 1m. Απο εκει και περα ξεκινα ομοιομορφα μια ανηφορα χωρις αποτομους γκρεμους και φτανοντας στους 60cm τοποθετησα την αντλια. Με αποτελεσμα ολο το νερο να αντλειται ομοιομορφα χωρις να υπαρχουν φραγμοι μεσα στη λιμνη τους οποιους δεν θα μπορουσε να αντλησει η αντλια το νερο.
Παραθετω πιο κατω απο το manual της δικης μου αντλιας η οποια ειναι γερμανικη τις οδηγιες χρησης: Αν εισχωρησει στην αντλια χαλικι ή αμμος μπορει να καταστρεψει τη μοναδα λειτουργιας. Για να το αποφυγετε αυτο τοποθετειστε την αντλια σε ενα ειδικο ραφι αντλιων ή σε ενα ασφαλες βαθρο τουλαχιστον 20cm πανω απο τον πυθμενα της λιμνης. Ποτε μην καθιστατε την αντλια στο βαθυτερο σημειο της λιμνης. Εχοντας υποψην τα παραπανω σημειωστε και οτι το νερο που περιεχει πηλο ή αργυλο μειωνει τη διαρκεια ζωης της αντλιας λογω της συνεχους διαδικασιας κονιορτοποιησης.
Εδω και 2 χρονια που εχω τη λιμνη κανω τακτικοτατες μετρησεις του νερου.
Σε καμια περιπτωση δεν υπηρξε αμμονια, σε καμια περιπτωση δεν υπηρξαν νιτρωδη και οπως γνωριζεις Βασιλη που ειναι και το μεγαλο μου προβλημα ουτε νιτρικα. Αν και τωρα τελευταια κατι παει να γινει :D
Τωρα οσο αφορα τα D.I.Y φιλτρα ειναι θεμα γουστου ρε παιδια για ονομα του Θεου ο καθενας κανει οτι νομιζει.
Δεν λεω οτι ειναι κακο αλλα D.I.Y φιλτρα μονο σε μεγαλες λιμνες και αυτο λογω κοστους. Τωρα σε λιμνες 5000-10000 δεν βλεπω το λογο απο τη στιγμη που υπαρχουν τοσα εξιδεικευμενα συστηματα να ταλαιπωρουμαστε με D.I.Y. Ισως να ειναι και θεμα οικονομικου δεν λεω αλλα σε τετοια μικρα project γιατι να μην παω σε κατι πιο εξιδεικευμενο.
Κατι τελευταιο σχετικα με το βαθος της λιμνης μην ξεχνατε της κρυες μερες και νυχτες του χειμωνα οπου τα ψαρια πανε στο πιο βαθυ σημειο για τους λογους που ολοι ξερουμε. Φανταστειτε τωρα να ηταν η αντλια εκει μεσα στα μουτρα τους πως θα ενιωθαν :D
Πιο κατω παραθετω μια φωτο παρμενη απο τον περασμενο Γεναρη οπου τα ψαρια καθονται στο βαθυτερο σημειο. Φανταστειτε να ηταν εκει η αντλια :D
Εντελως φιλικα ρε δεν θελω κοντρες :D
POURITANOS
15-04-09, 18:31
Δύο μόνο λόγια και τελειώνω εγώ με το θέμα αυτό:
"Δεν εισαι εχτεσινος μπορεις να κανεις αναζητηση και να δεις οτι θελεις . Αρκεί φυσικα να θελεις."
Ακριβώς! Έχω λίμνη για αρκετά χρόνια, από τότε μάλιστα που δεν υπήρχε καθόλου υλικό για να με βοηθήσει. ΈΧΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ανακατασκευάσει τη λίμνη μου 3 φορές μέχρι τώρα ακριβώς για να ελαχιστοποιήσω τις ελλείψεις και τα λάθη της προηγούμενης φοράς. Μέλημά μου είναι τα ψαράκια μου που κάποια είναι μαζί μου από το πρώτο κιόλας μου εγχείρημα για δημιουργία λίμνης.
"οι χρυσή κανόνες είναι ένα σύνολο από 1000 πράγματα που ανάλογος πως και που θα γίνει μια λίμνη θα χρησιμοποιηθούν κάποια πράματα από τους "χρυσούς κανόνες" Δε μπορεί ένας που ζει στην Αφρική με έναν που ζει στην Ευρώπη να έχει τους ιδίους κανόνες, εδώ ακόμα και στην Ελλάδα με ποιο μικρές περιβαλλοντικές διαφορές από νομό σε νομό θέλει διαφορετική μελέτη.
οι χρυσοί κανόνες είναι μια ιδέα στην ουσία κάτι αφημένο. μια και ποικίλη πόλυ ο τρόπος κατασκευές μια λίμνης από το τι υλικό θα γίνει ,πόσο μεγάλη θα γίνει, που θα γίνει, κλιματολογικές συνθήκες Κτλ κτλ."
Άλλο τα 1000 πράγματα και άλλο οι βασικοί κανόνες που φυσικά δεν αλλάζουν καθόλου μα καθόλου έστω και αν το αποτέλεσμα της μιας λίμνης από την άλλη θα είναι κάτι εντελώς το διαφορετικό.
ΝΑΙ!!!, όσον αφορα τους κανόνες ισχύουν ακριβώς τα ίδια πράγματα για τον Αφρικάνο, τον Κινέζο, τον Αμερικάνο, τον Ευρωπαίο. Άλλο είναι να μιλάμε για κανόνες και άλλο για υποδομή, μέγεθος, συνθήκες. Οι κανόνες είναι εκεί, ξεκινάμε από αυτούς, πραγματοποιούμε τον σχεδιασμό όπου σκεφτόμαστε μέγεθος, υλικά, υποδομή και τότε μπαίνουμε στο κατασκευαστικό κομμάτι.
Τα ΚΟΙ και τα χρυσόψαρα είναι πολύ δραστήρια ψάρια που απαιτούν πολύ οξυγώνο στο νερό τους. Η εξασφάλιση της πλήρης ανακύκλωσης του νερού της λίμνης είναι βασικότατη προϋπόθεση για σωστή διατήρηση λίμνης.
Επίσης, ξεκινώντας έχεις ονομάσει το θέμα σου κάτι σαν "βοήθεια..." Εγώ προσφέρθηκα για βοήθεια μόνο στην περίπτωση όταν είδα κάτι το οποίο δεν θα δουλέψει πρακτικά στο μέλλον. Τί έπρεπε να κάνω, να πω μπράβο?
Να πω και Εγώ 2 λογάκια.
τους χρυσούς κανόνες τους καθορίζουν όλα αυτά που θέλουμε να κάνουμε-βάλουμε στη λίμνη.
υποθετικά θα μιλήσω απλά την λογική θα ήθελα να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι στο παρακάτω παράδειγμα.
ξέρουμε ότι τα ΚΟΙ π.χ. θέλουν από 10 ++ βαθμούς έως 30 βαθμούς για να ζήσουν χωρίς προβλήματα.
Αν εμείς θέλουμε να βάλουμε ΚΟΙ πρέπει η λίμνη να κατασκευαστή έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει αυτές της συνθήκες.
Ας πάρουμε το πρόβλημα που παρουσιάζετε το χειμώνα.
Αν πούμε ότι κάποιος κατοικεί στην Κύπρο στην Λεμεσό για να μπορέσει να κράτηση αυτές της συνθήκες πρέπει να έχει μέγιστο βάθος 1μετρο
λόγω κλίματος περιοχής
Αν πούμε ότι κάποιος μένει Ελλάδα στην Θεσσαλονίκη για να κράτηση αυτές της συνθήκες πρέπει να έχει βάθος 1,40 του μέτρου. Λόγω του ότι έχουμε διαφορές στο κλίμα λόγω συγκεκριμένης γεωγραφικής θέσεις.
Τώρα ας πούμε ότι έχουμε Καλοκαίρι
Αυτός που κατοικεί στην Κύπρο πρέπει να φροντίσει να παρέχει περισσότερη σκιά στην λίμνη από ότι ένας που κατοικεί στην Ελλάδα για να μην έχουμε βραστό νερό.
Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να πούμε τόσο πρέπει να έχει τόσο βάθος έτσι αυθαίρετα αν δεν ξέρουμε συγκεκριμένα για το που θα γίνει η κατασκευή. Καταλάβουμε το ότι τελικά αυτός που επηρεάζει το πως θα γίνει η λίμνη είναι το τι θα φιλοξενεί . Δηλαδή οι χρυσή κοκόνες των ΚΟΙ καθορίζουν το πως θα γίνει η λίμνη.
Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε τροπικά φυτά στην Ελλαδα γιατί οι χρυσή κανόνες των φυτών αυτόν απαγορεύουν οι επιτρέπουν ανάλογα που σε ποια χωρά θα είναι η λίμνες αν θα μπουν η όχι.
Το αν θελήσουμε να τα βάλουμε πρέπει να γίνουν άλλες υποδομές ώστε να μπουν π.χ. περίφραξη με τζαμαρία σε όλη τη λίμνη και θέρμανση. Τελικά πιστεύω ότι καταλάβουμε ότι όλα εξαρτούν με το τι θέλουμε εμείς να βάλουμε παρατούμε ανάλογα.
Άρα οι κανόνες τις λίμνηςπροσαρμόζονται
Ένα ακόμα παράδειγμα είναι και οι χρυσή κανόνες του φίλτρου του AΝΔΡΟΥ των αναγκαζουν να μη μπορεί να κάνει ότι αυτός θέλει αλλά το φίλτρο αναγκάζει τον AΝΔΡΟΥ που θα το βάλει και πως
Ζήτησα βοήθεια σε συγκριμένα πράγματα .
Ένα από αυτά ήταν να μη ασχολούμαι με την συχνή καθαριότητα του φίλτρου.
Αν θεωρείς ότι βοηθάς με το να παρουσιάζεις τον δικό τρόπο φιλτρανσης σαν βοήθεια που θέλει αλλαγές πολύ συχνά και δεν έχει δυνατότητες καταρράχτη .
Αν έχω λάθος παρουσίασε το φίλτρο σου να καταλάβουμε και εμείς έτσι και αλλιώς φωτογραφικό υλικό έχεις έτοιμο.
Δεχωμε και την βοηθεια και να το αναλυσουμε το καθε τι απλα αυτος που εχει σκοπο να το κανει να εχει επιχηριματα και πειρα.
Αν καποιος δεν εχει πειρα και θεωρει οτι κατι μπορει να βοηθιση ετσι γιατι δε του καθετε καλα κατι, και εχει να προτινει κατι αλλο ευχαριστος και να των ακουσω και να το συζητισουμε.
Προσπαθω να μην ειμαι στενομυαλος και αν κατι απο καποιον θεωρησω οτι ειναι σωστο δε θα το αποριψω επειδη εγω ειχα σκευτει εναν αλλο τροπο.
.
in the pond
15-04-09, 18:41
Φιλε μου Βασιλη να μου επιτρεψεις να διαφωνισω οχι μονο καθετα αλλα και οριζοντια :D
Εαν το σχεδιαγραμμα που εχεις ανεβασει ειναι μια λιμνη την οποια θα μπορουσε να φτιαξει καποιος οπως ειναι σχεδιασμενη και φυσικα ο μονος τοπος που θα μπορουσε η αντλια να μπει ειναι το βαθυτερο σημειο και αυτο ειναι μεγα λαθος.
Και εξηγουμαι: εαν π.χ το βαθυτερο σημειο της λιμνης απο την επιφανεια ειναι στο 1m και το επομενο επιπεδο βαθους απο την επιφανεια ειναι στους 50cm και αυτο ειναι αποτομο σαν γκρεμος και βαζαμε την αντλια στο επιπεδο 2 που ειναι τα 50cm ειναι φυσικο επομενο το νερο που μενει στο βαθυτερο σημειο με ολα αυτα τα υπολημματα να μην μπορει να αντληθει με αποτελεσμα ολων αυτων των επιπτωσεων που ειπες πιο πανω.
Τι εχω κανει εγω: το βαθυτερο σημειο της λιμνης μου ειναι σχεδον 1m. Απο εκει και περα ξεκινα ομοιομορφα μια ανηφορα χωρις αποτομους γκρεμους και φτανοντας στους 60cm τοποθετησα την αντλια. Με αποτελεσμα ολο το νερο να αντλειται ομοιομορφα χωρις να υπαρχουν φραγμοι μεσα στη λιμνη τους οποιους δεν θα μπορουσε να αντλησει η αντλια το νερο.
Παραθετω πιο κατω απο το manual της δικης μου αντλιας η οποια ειναι γερμανικη τις οδηγιες χρησης: Αν εισχωρησει στην αντλια χαλικι ή αμμος μπορει να καταστρεψει τη μοναδα λειτουργιας. Για να το αποφυγετε αυτο τοποθετειστε την αντλια σε ενα ειδικο ραφι αντλιων ή σε ενα ασφαλες βαθρο τουλαχιστον 20cm πανω απο τον πυθμενα της λιμνης. Ποτε μην καθιστατε την αντλια στο βαθυτερο σημειο της λιμνης. Εχοντας υποψην τα παραπανω σημειωστε και οτι το νερο που περιεχει πηλο ή αργυλο μειωνει τη διαρκεια ζωης της αντλιας λογω της συνεχους διαδικασιας κονιορτοποιησης.
Εδω και 2 χρονια που εχω τη λιμνη κανω τακτικοτατες μετρησεις του νερου.
Σε καμια περιπτωση δεν υπηρξε αμμονια, σε καμια περιπτωση δεν υπηρξαν νιτρωδη και οπως γνωριζεις Βασιλη που ειναι και το μεγαλο μου προβλημα ουτε νιτρικα. Αν και τωρα τελευταια κατι παει να γινει :D
Τωρα οσο αφορα τα D.I.Y φιλτρα ειναι θεμα γουστου ρε παιδια για ονομα του Θεου ο καθενας κανει οτι νομιζει.
Δεν λεω οτι ειναι κακο αλλα D.I.Y φιλτρα μονο σε μεγαλες λιμνες και αυτο λογω κοστους. Τωρα σε λιμνες 5000-10000 δεν βλεπω το λογο απο τη στιγμη που υπαρχουν τοσα εξιδεικευμενα συστηματα να ταλαιπωρουμαστε με D.I.Y. Ισως να ειναι και θεμα οικονομικου δεν λεω αλλα σε τετοια μικρα project γιατι να μην παω σε κατι πιο εξιδεικευμενο.
Κατι τελευταιο σχετικα με το βαθος της λιμνης μην ξεχνατε της κρυες μερες και νυχτες του χειμωνα οπου τα ψαρια πανε στο πιο βαθυ σημειο για τους λογους που ολοι ξερουμε. Φανταστειτε τωρα να ηταν η αντλια εκει μεσα στα μουτρα τους πως θα ενιωθαν :D
Πιο κατω παραθετω μια φωτο παρμενη απο τον περασμενο Γεναρη οπου τα ψαρια καθονται στο βαθυτερο σημειο. Φανταστειτε να ηταν εκει η αντλια :D
Εντελως φιλικα ρε δεν θελω κοντρες :D
Άντρο, έχεις λίμνη για μόνο ένα χρόνο. Ίσως να θυμάσαι κιόλας τις ώρες επικοινωνίας μας στην προσπάθεια σου να γνωρίσεις περισσότερα.
Το σχεδιάγραμμα είναι καθαρό. Ναι στο βαθύτερο σημείο και επιμένω σε αυτό, αλλά πάνω σε ένα τούβλο ή κάτι τέλος πάντων ώστε να μην είναι βουτιγμένη στον βούρκο.
Υπόψην ότι αν έχεις συνεχή ικανοποιητική ροή, ουδέποτε δεν υπάρχει περίπτωση να γεμίσει λάσπες η λίμνη, γιατί πολύ απλά θα τις ανεβάζει στο φίλτρο ενώσω ακόμα είναι σκόνη στο νερό.
Επίσης, για χάρη λόγου για 5 τόσα χρόνια δεν έχω αλλάξει ακόμα αντλία χωρίς να επικρατεί στο βυθό της λίμνης μου το αλαλούμ.
"Κατι τελευταιο σχετικα με το βαθος της λιμνης μην ξεχνατε της κρυες μερες και νυχτες του χειμωνα οπου τα ψαρια πανε στο πιο βαθυ σημειο για τους λογους που ολοι ξερουμε. Φανταστειτε τωρα να ηταν η αντλια εκει μεσα στα μουτρα τους πως θα ενιωθαν"
Βρε Άντρο, αυτό το προσπερνάω καλύτερα.
Άντρο, έχεις μόνο 10 ψάρια και 2 φυτά σε μια λίμνη 8000 λίτρων και περιμένεις να έχεις αμμωνίες?
Άντρο, έχεις λίμνη για μόνο ένα χρόνο. Ίσως να θυμάσαι κιόλας τις ώρες επικοινωνίας μας στην προσπάθεια σου να γνωρίσεις περισσότερα.
Το σχεδιάγραμμα είναι καθαρό. Ναι στο βαθύτερο σημείο και επιμένω σε αυτό, αλλά πάνω σε ένα τούβλο ή κάτι τέλος πάντων ώστε να μην είναι βουτιγμένη στον βούρκο.
Υπόψην ότι αν έχεις συνεχή ικανοποιητική ροή, ουδέποτε δεν υπάρχει περίπτωση να γεμίσει λάσπες η λίμνη, γιατί πολύ απλά θα τις ανεβάζει στο φίλτρο ενώσω ακόμα είναι σκόνη στο νερό.
Επίσης, για χάρη λόγου για 5 τόσα χρόνια δεν έχω αλλάξει ακόμα αντλία χωρίς να επικρατεί στο βυθό της λίμνης μου το αλαλούμ.
"Κατι τελευταιο σχετικα με το βαθος της λιμνης μην ξεχνατε της κρυες μερες και νυχτες του χειμωνα οπου τα ψαρια πανε στο πιο βαθυ σημειο για τους λογους που ολοι ξερουμε. Φανταστειτε τωρα να ηταν η αντλια εκει μεσα στα μουτρα τους πως θα ενιωθαν"
Βρε Άντρο, αυτό το προσπερνάω καλύτερα.
Άντρο, έχεις μόνο 10 ψάρια και 2 φυτά σε μια λίμνη 8000 λίτρων και περιμένεις να έχεις αμμωνίες?
Βρε Βασιλη απο το 2007 δουλευει η λιμνη 2 χρονια παρα κατι δηλ :D
και δεν ειναι 10 τα ψαρια αλλα 20 προς το παρων και τα φυτα αυτη τη στιγμη 8 και φυσικα παιζει ρολο στις μη-αμμωνιες και νιτρικα, οπως ειπα και πιο πανω ηδη αρχισαν να εμφανιζονται. Ομως.....
Βασιλη αν θελεις προσπερνα το αυτο που ειπα για την ενοχληση των ψαριων απο την αντλια αλλα οταν θα μεγαλωσεις τη λιμνη σου (ασε τωρα που ειναι 1200 λιτρα νομιζω) και βαλεις μια αντλια βαρβατη βαλε την στο πιο βαθυ σημειο και τα ξαναλεμε.:smt040
Επιμενω και επιμενω για τη θεση της αντλιας απο εκει και περα ο καθενας κανει οτι νομιζει και απο τη στιγμη που ο κατασκευαστης λεει ξεκαθαρα που πρεπει να μπει και πως να μπει δεν υπαρχει λογος για μενα να συνεχισει αυτο το θεμα.
2 χρονια λειτουργιας της λιμνης χωρις οποιοδηποτε προβλημα με νερο κρυσταλλινο και με τα ψαρια να γινονται θηρια δεν νομιζω να υπαρχει κανεις που να με κανει να αλλαξω γνωμη για το τι εχω κανει στη λιμνη αφου δεν υπαρχει λογος.....;)
Απο εκει και περα ...ειπαμε ο καθενας κανει οτι νομιζει.....
in the pond
16-04-09, 08:58
Δεν θα ήθελα ποτέ μου να εμπλακώ σε έναν διάλογο όπου δεν καταλήγει πουθενά αλλά ταυτόχρονα να χαλάω και την διάθεση μου.
Έχω περάσει το βράδυ μου ανακατεύοντας πάλι τη βιβλιογραφία που έχω στο σπίτι μήπως και όντως μπαίνοντας στα χρόνια, ίσως κάνω λάθος επισήμανση. Αν είχα όντως άδικο δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να το παραδεκτώ και να ζητήσω δημόσια συγνώμη. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πάρω πίσω ούτε ένα κόμμα από τα όσα, με δικά μου λόγια έγραψα. Έχω μιλήσει με στοιχεία και αποδείξεις που δεν αλλάζουν.
Θα μπορούσα να σας παρουσιάσω υλικό με δεκάδες φώτο/σχεδιαγράμματα γνωστών μέτρ λιμνών από δικές τους εκδόσεις, αλλά και εδώ στο διαδίκτυο. Επισηνάπτω μόνο ένα απλό λίνκ/εικόνα ώστε να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε για τις επιπεδικές ζώνες σε μια λίμνη. Είναι μόνο ένα σχεδιάγραμμα. (http://www.malibuwater.com/Images21/KleenPond.jpg)
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατούμε τον βούρκο σε έλεγχο, όχι να τον εξαφανίσουμε γιατί έχει και καλές ιδιότητες αλλά η αναρρόφιση του λερωμένου νερού από αυτό το επίπεδο, επιτρέπει στο φρέσκο οξυγωνομένο νερό να πάρει τη θέση του και ταυτόχρονα να αποσυμφορίσει την περιοχή από επικίνδυνα αέρια και ενώσεις, προϊόντα της αποσύνθεσης.
Ειδικά το χειμώνα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί εκείνη την περίοδο η αποσύνθεση βρίσκεται στην πιο φορτωμένη της περίοδο (φύλλα από τα φυτά της λίμνης, ατμοσφαιρική σκόνη και επικίνδυνες ενώσεις με τη βροχή, η συγκέντρωση των ψαριών σε εκείνο το σημείο).
Απλά κλείνοντας θα ήθελα να παραπέμψω όσους φίλους επιθυμούν την κατασκευή λίμνης στα ειδικά δελτάρια που εκδίδουν σχεδόν όλες οι γνωστές μάρκες ενυδρειακών υλικών, με θέμα τη δημιουργία λίμνης. Κάποια από αυτά απευθύνονται και στα επίμαχα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτό το θέμα. Τα δελτάρια αυτά παραχωρούνται δωρεάν.
Κλείνω οριστικά την παρουσία μου σε αυτό το θέμα.
Θα συμφωνήσουμε όλοι ,φαντάζομαι πως το θέμα δεν μπορει να έχει μία και μόνο λύση ,διότι λίμνη με λίμνη έχει διαφορά και τα ζητούμενα του καθενός διαφέρουν.
Καθε φορά θα πρεπει να αντισταθμίζουμε τα υπέρ και τα κατά σε κάθε τι που σκεφτόμαστε να εφαρμόσουμε.Θέλω καθαρο πυθμενα,την τέλεια κυκλοφορία , άρα προσανατολίζομαι να έχω μια αντλία όσο γίνεται ποιο χαμηλά(υπάρχουν λύσεις για προστασια της ίδιας της αντλίας και των ψαριών επίσης).Ομως δεν θα έχουμε καμμιά ή ελάχιστες διαφορες θερμοκρασιας στην στήλη νερού της λίμνης(που είναι και αυτό ένα ζητούμενο).Θέλω την αντλια στο μέσο, αλλά δεν θα έχω την απολυτη κυκλοφορία ,θα έχω ένα βούρκο στο πυθμένα μου .....αλλά κερδίζω σε άλλα που πιθανον για κάποιον να είναι πιο σημαντικα .
Νομίζω ότι διαβάζοντας ο καθε ενδιαφερόμενος τις παραπάνω απόψεις(ομολογουμένως εμπεριστατωμένες κάποιες από αυτές) που κατατέθηκαν , θα έχει αποκομίσει μια σφαιρικότατη άποψη για το θέμα "κυκλοφορία νερού και πυθμένας".
Χαίρομαι παρα πολύ που ένα θέμα τόσο σημαντικό το οποίο απασχολεί όλους (και εμένα προσωπικά γιατί πρέπει στις επόμενες 4 μέρες να πάρω απόφαση) έχει τυχει τέτοιας ανάλυσης και συζήτησης.Θα μου επιτρέψετε να πώ ότι με λύπησε λιγάκι ότι για ακόμα μια φορά είχαμε μπηχτούλες αλλά φαντάζομαιοτι ευθύνεται η κοινή μας τρέλα...Αυτό που αποκόμησα εγώ ως νέος στις λίμνες είναι περισότερο συγχηση και δεν ξέρω αν ευθύνομαι εγώ για αυτό.Βρήκα τις απόψεις όλων σας ιδιαιτερα αιτιολογημένες με αποτέλεσμα να μην μπορώ να αποφασίσω.Το θετικό είναι ότι έχουμε τρία διαφορετικά στησίματα φίλτρανσης και ως προς το είδος αυτής (εμπορίου-diy) διαφορετικά υψομετρηκά σημεία εισροής νερού προς το φίλτρο διαφορετικού όγκου λίνες και διαφορετικών υπόλοιπων παραμέτρων -συνθηκών-ιχθυοφορτωσης, με το εξής πανομοιότυπο αποτέλεσμα (τουλάχιστον κατά δήλωση τον κατόχων) το οποίο είναι η διαύγεια του νερού η καλή του ποιότητα και η ευημερία οικοσυστήματος.Συμπέρασμα αν και εξακουλουθώ να μην μπορώ να καταλήξω ως προς το σύστημα φίλτρανσης ....είμαι φανερά αισιόδοξος...
POURITANOS
18-04-09, 16:50
Άντε είπα μια και κατέληξα τελικά στον τρόπο φιλτρανσης σε εξωτερικό χώρο από την λίμνη το φίλτρο και την βιολογία του.
Είπα να βάλω και φωτογραφία απλά για να επιβεβαιώσω ότι προχωράω σε αυτό των τρόπο κατασκευές, και ο Θεός βοηθός
Βάζω φωτο κύριος για των exetlaios (thief:D) μήπως και των βοηθήσω στο δικό του δημιούργημα.
Διευκρίνηση
όσα τοιχία βλέπετε στην φωτο (όλα δηλαδή:D ) δεν έχουν καμιά σχέση με το να προστατεύσουν την λίμνη σε θέμα στεγανότητας μια και η λίμνη θα είναι από λάινερ και ο χώρος του DIY φίλτρου από τσιμέντο-άμμο-σιδερά-πλέγμα-ενισχυτικά τσιμέντου.
Απλά αυτά που φαίνονται στην φωτο είναι τοιχία αντιστηρίξεις
Πιασε δουλεια να τελειωνεις γιατι οπου να σαι καλοκαιριασε...
Αντε, καλη συνεχεια..
POURITANOS
18-04-09, 18:58
Πιασε δουλεια να τελειωνεις γιατι οπου να σαι καλοκαιριασε...
Αντε, καλη συνεχεια..
Να περάσουν με το καλό αυτές οι χριστιανικές μέρες με το καλό και μετά πάλι γεροί να μαστέ βουρ για την ψαρόσουπα.
Εργασίες έγιναν έως την μεγάλη πέμπτη όσο μπόρεσα .
Και να ήθελα δεν με αφήνει η γυναικά μου: αμαρτία είναι , τι θα λέει ο κόσμος τέτοιες μέρες κανείς δουλειές και αλλά τόσα όμορφα πράγματα .
Αχ αυτό το τι θα λέει ο κόσμος εδώ μου κάθετε:smt093
Έχει χάρη που την :smt054 και δε θέλω να την στεναχωράω:smt082:smt043:smt044
Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα κάνεις για την στεγανότητα στο σημείο που απο το λαινερ θα πας στο τσιμεντένιο χώρο, αλλα κάτι θα έχεις σκεφτεί.Ετσι και αλλιώς εγώ το πάω όλο για τσιμέντο με χώρο παράπλευρα όως τον δικό σου.Η διαφορά είναι οτι το δικό μου θα είναι πιο όμορφο..:smt033Πάντως τραγικές οι τιμές του λάινερ :x. Δηλαδή εντάξει πλαστικό είναι, μην τρελαθούμε.Απο μάρκα κυκλοφορητών έχεις αποφασίσει? Γνωρίζεις κάποια αξιόπιστη πραγματικά και με ονομαστική κυκλοφορία ανα ώρα που να μην είναι μόνο στα χαρτιά.Η μήπως κυριε πουριτανέ ειναι και αυτό απο τα μυστικά που κρατάς?:smt033
in the pond
18-04-09, 21:02
Δεν μπορώ να καταλάβω τι θα κάνεις για την στεγανότητα στο σημείο που απο το λαινερ θα πας στο τσιμεντένιο χώρο, αλλα κάτι θα έχεις σκεφτεί.Ετσι και αλλιώς εγώ το πάω όλο για τσιμέντο με χώρο παράπλευρα όως τον δικό σου.Η διαφορά είναι οτι το δικό μου θα είναι πιο όμορφο..:smt033Πάντως τραγικές οι τιμές του λάινερ :x. Δηλαδή εντάξει πλαστικό είναι, μην τρελαθούμε.Απο μάρκα κυκλοφορητών έχεις αποφασίσει? Γνωρίζεις κάποια αξιόπιστη πραγματικά και με ονομαστική κυκλοφορία ανα ώρα που να μην είναι μόνο στα χαρτιά.Η μήπως κυριε πουριτανέ ειναι και αυτό απο τα μυστικά που κρατάς?:smt033
Βρε παιδιά, κρίνετε άδικα το λάινερ. Δεν μπορείτε να συγκρίνεται με μια τσιμεντένια κατασκευή, κυρίως για την ευελιξία που προσφέρει, αλλά και την προοπτική να ξαναχρησιμοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγών. Μιλάμε για αθάνατο υλικό έστω και ακριβό. Για σκεφτείτε ότι το υλικό αυτό είναι ίσως και η μεγαλύτερη επένδυση στη λίμνη, ειδικά αν πάτε σε DIY φίλτρανση. Ένα μεγάλο ενυδρείο στοιχίζει τα διπλάσια για να τρέξει από όσα θα κοστήσει μια λίμνη.
Επίσης παιδιά, δείτε με πολύ σκέψη το σημείο όπου θα ενώνονται η λίμνη και ο χώρος φίλτρανσης. Ειδικά όταν τα δύο βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο στο χώμα και δείτε ειδικότερα το "πάντρεμα" των δύο υλικών, τσιμέντου-λάινερ. Εμένα προσωπικά με φοβίζει γιατί πρώτα-πρώτα μιλάμε για εντελώς διαφορετική συστολή διαστολή υλικών.
Επίσης παιδιά, δείτε με πολύ σκέψη το σημείο όπου θα ενώνονται η λίμνη και ο χώρος φίλτρανσης. Ειδικά όταν τα δύο βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο στο χώμα και δείτε ειδικότερα το "πάντρεμα" των δύο υλικών, τσιμέντου-λάινερ. Εμένα προσωπικά με φοβίζει γιατί πρώτα-πρώτα μιλάμε για εντελώς διαφορετική συστολή διαστολή υλικών.και μένα να σου πω την αλήθεια και ευτύχως δεν θα χρειστεί να το λύσω.Ευχομαι καλή τύχη στον Πουριτανό αν και είμαι σίγουρος οτι κάτι θα έχει σκεφτεί.
in the pond
18-04-09, 21:24
Επίσης παιδιά, δείτε με πολύ σκέψη το σημείο όπου θα ενώνονται η λίμνη και ο χώρος φίλτρανσης. Ειδικά όταν τα δύο βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο στο χώμα και δείτε ειδικότερα το "πάντρεμα" των δύο υλικών, τσιμέντου-λάινερ. Εμένα προσωπικά με φοβίζει γιατί πρώτα-πρώτα μιλάμε για εντελώς διαφορετική συστολή διαστολή υλικών.και μένα να σου πω την αλήθεια και ευτύχως δεν θα χρειστεί να το λύσω.Ευχομαι καλή τύχη στον Πουριτανό αν και είμαι σίγουρος οτι κάτι θα έχει σκεφτεί.
Και εγώ αυτό εύχομαι!!!:p Υπομονή...
POURITANOS
18-04-09, 21:34
και μένα να σου πω την αλήθεια και ευτύχως δεν θα χρειστεί να το λύσω.Ευχομαι καλή τύχη στον Πουριτανό αν και είμαι σίγουρος οτι κάτι θα έχει σκεφτεί.
Έτσι είναι φίλε μου όντος θα γίνει πάντρεμα λάινερ τσιμέντο χωρίς να αφήσει περιθώρια διαρροών 100% :D όμως ήταν κάτι που με παίδεψε αλλά το κατάφερα:D με την μοντελοποίηση μετα από κάποιες αποτυχίες ηρθέ και η λύση
Θα μπορούσα να κάνω και το χώρο του diy φίλτρου με προέκταση του λάινερ δηλαδή όλα από λάινερ λίμνη-χώρος φίλτρου αλλά δε θα το κάνω χε χε χε .
Από αντλία δε με απασχολεί ακόμα γιατί τώρα με το diy φίλτρο μπορώ να βάλω ότι τύπου θέλω (περισσότερες επιλογές) Από αυτά που έγραψαν οι φίλοι στην αρχή του θέματος θα ψάξω να δω τι θα πάρω.
Δεν παίζει μυστικό θα στο έλεγα
in the pond
18-04-09, 21:45
Έτσι είναι φίλε μου όντος θα γίνει πάντρεμα λάινερ τσιμέντο χωρίς να αφήσει περιθώρια διαρροών 100% :D όμως ήταν κάτι που με παίδεψε αλλά το κατάφερα:D με την μοντελοποίηση μετα από κάποιες αποτυχίες ηρθέ και η λύση
Θα μπορούσα να κάνω και το χώρο του diy φίλτρου με προέκταση του λάινερ δηλαδή όλα από λάινερ λίμνη-χώρος φίλτρου αλλά δε θα το κάνω χε χε χε .
Από αντλία δε με απασχολεί ακόμα γιατί τώρα με το diy φίλτρο μπορώ να βάλω ότι τύπου θέλω (περισσότερες επιλογές) Από αυτά που έγραψαν οι φίλοι στην αρχή του θέματος θα ψάξω να δω τι θα πάρω.
Δεν παίζει μυστικό θα στο έλεγα
Εγώ άποψη λέω μόνο. Το θέμα συστολής διαστολής σε δύο "παντρεμένα υλικά" μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα μακροπρόθεσμα και όχι πάντα τόσο σύντομα όσο περιμένουμε συνήθως. Ειδικά στους εξωτερικούς χώρους όπου και θα είναι η λίμνη, η εναλλαγή των θερμοκρασιών θα είναι μεγάλη και απότομη πολλές φορές. Οι διάφορες κόλλες δεν θα δουλέψουν λόγω της διαφορετικότητας σύστασης των δύο υλικών. Μια μικρή έστω απώλεια ίσως σταθεί αρκετή για να φέρει την καταστροφή, ειδικά αν η λίμνη δεν θα ελέγχεται καθημερινά.
Εύχομαι όμως για ακόμα μια φορά όλα να πάνε όπως τα περιμένεις και να χαίρεσαι τη λίμνη σου.
POURITANOS
18-04-09, 22:05
Εγώ άποψη λέω μόνο. Το θέμα συστολής διαστολής σε δύο "παντρεμένα υλικά" μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα μακροπρόθεσμα και όχι πάντα τόσο σύντομα όσο περιμένουμε συνήθως. Ειδικά στους εξωτερικούς χώρους όπου και θα είναι η λίμνη, η εναλλαγή των θερμοκρασιών θα είναι μεγάλη και απότομη πολλές φορές. Οι διάφορες κόλλες δεν θα δουλέψουν λόγω της διαφορετικότητας σύστασης των δύο υλικών. Μια μικρή έστω απώλεια ίσως σταθεί αρκετή για να φέρει την καταστροφή, ειδικά αν η λίμνη δεν θα ελέγχεται καθημερινά.
Εύχομαι όμως για ακόμα μια φορά όλα να πάνε όπως τα περιμένεις και να χαίρεσαι τη λίμνη σου.
Δε Βασίζομε σε κόλλες αλλά σε σωστές υποδομές.
Αν κάτι πάει λάθος που θεωρώ πως δε θα γίνει, θα γίνουν όλα από λάινερ.
Ποτέ δε μπορούμε να είμαστε απόλυτοι απλά λόγω κάποιων εμπειριών θεωρούμε ότι κάποιες κατασκευές θα πάνε καλά και σε κάποιες αλλες έχουμε αμφιβολίες .
Το θέμα διαφορετικότητας υλικών και ενδεχόμενος και διαστολής είναι κάτι που το είχα σκεφτεί γι αυτό οι κατασκευή θα έχει τέτοιο στήσιμο που να μην επηρεάζετε, άσε που με την κατασκευή αυτή δημιουργό και αντίστροφα πεδία πιέσεως :D
Η λίμνη θα ελέγχεται καθημερινά (όσο θα μου το επιτρέπει ο χρόνος όπως στο κάθενα μας) αυτό που είπα είναι ότι θέλω να μην κάνω συχνή συντήρηση του φίλτρου όχι ποτέ.
Έτσι κι αλλιώς θα έχει κάποια φυτά ο περιβάλλοντας χώρος (εκτός λίμνης) που θα θέλουν πότισμα οπότε όσο μπορώ θα είμαι εκεί.
σε ευχαριστώ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν μου ήταν εύκολο να το εξηγήσω με λόγια θα το έκανα γιατί καταλάβω ότι για κάποιων που ακούει τέτοια που γραφώ του φαίνονται παράξενα έως κινεζικά.
ο λόγος που δε μπορώ να το κάνω είναι γιατί θα ήθελα πολλές ώρες για να γραφώ και πολλές σελίδες με φωτογραφίες , μια και η κατασκευή βασίζετε ότι έχει πολλές φάσεις.
υπομονή δύστυχος όταν φτάσει ο καιρός και βγάλω της φωτογραφίες τα πράματα θα είναι και ποιο εύκολα και ποιο ξεκάθαρα για ολους μας
in the pond
19-04-09, 09:53
Άντε, τότε περιμένουμε. Ίσως "κτυπήσουμε" κάτι καλό.
Άλλη λεπτομέρεια που έχεις αναφέρει και με βρίσκει θερμό οπαδό, είναι και η διαμόρφωση του γύρω περιβάλλοντος της λίμνης, ο οποίος πρέπει να είναι ανάλογος με τη ζωή στη λίμνη, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίξει ζωή. Λίμνη με ανάλογο κήπο είναι και η συμπλήρωση του οικοσυστήματος. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε σαν έλληνες, γιατί νομίζω ότι και σε αυτόν τον τομέα, αν και έχουμε μείνει πολύ πίσω έχουμε να προσφέρουμε πολλά. Ίσως μάλιστα καταθέσουμε και δικά μας λιθαράκια...:smt033
...γιατί όχι?
Χριστός Ανέστη σε όλους
Τον POYRITANOS εγω δεν τον φοβαμαι, ειμαι σιγουρος θα μας αφησει αφωνους ;)
Βασιλη (in the pond) sorry που επαναφερω το θεμα, για το θεμα αντλιας, αλλα μιας και εχεις ανεβασει ενα σχεδιαγραμα και καλα εκανες για να τεκμηριωσεις τις αποψεις σου.......για ακριβως τον ιδιο λογο κανω και εγω το ιδιο για να υπαρχει μια ομοιομορφια στα οσα εχουν αναφερθει αν θελεις.
Το ποιο κατω σχεδιαγραμα το εχουν κανει Γερμανοι (της sera) οι οποιοι οπως γνωριζεις ασχολουνται εδω και δεκαετιες με το θεμα λιμνες.
Δεν χρειαζετε να πω τιποτα αλλο επι αυτου την αποψη μου την εχω πει ή αν θελετε την προσωπικη μου αποψη. Ειπαμε, ο καθενας κανει οπως νομιζει ;)
Για το σχεδιαγραμα δεν εχω να πω κατι...αφου οπως λεμε συχνα.... μια εικονα 1000 λεξεις.
Χριστος Ανεστη.
in the pond
20-04-09, 12:08
Άντρο, δε θα ήθελα να ασχοληθώ άλλο με το θέμα αυτό, παρά στο άμεσο μέλλον με πλήρη κάλυψη του θέματος.
Η περίπτωση όμως που περιγράφει εδώ η SERA αφορά τις αντλίες φίλτρα (filter pump). Τοποθετούνται σε ένα προκαθορισμένο βάθος ανακυκλώνοντας το νερό κυρίως ώς συντριβανάκια. Τέτοιες αντλίες στην περίπτωση του μεσογειακού κλήματος είναι μη πρακτικές και απαιτούν πολύ συχνό καθαρισμό και συντήριση λόγω του ενσωματωμένου σπόγγου που διαθέτουν. Γι αυτόν τον λόγο τοποθετούνται ψηλά στη λίμνη και ποτέ στο πιο βαθή σημείο. Άντρο, θα σε παρακαλούσα να κάνεις υπομονή. Για να μιλάω εκ του ασφαλούς θα πει ότι γνωρίζω κάτι παραπάνω.
Για περισσότερη πληροφόρηση των λιμνόφιλων, υπάρχουν αντλίες ειδικά για λίμνες, όπου θα μπορούσαν να τραβίξουν ξένα σώματα ακόμα και διαμέτρου 1 εκ. χωρίς φθορά.
Αν θέλεις ψάξε στο διαδίκτυο με τις λέξεις κλειδιά "pond pump".
Άντρο, δε θα ήθελα να ασχοληθώ άλλο με το θέμα αυτό, παρά στο άμεσο μέλλον με πλήρη κάλυψη του θέματος.
Η περίπτωση όμως που περιγράφει εδώ η SERA αφορά τις αντλίες φίλτρα (filter pump). Τοποθετούνται σε ένα προκαθορισμένο βάθος ανακυκλώνοντας το νερό κυρίως ώς συντριβανάκια. Τέτοιες αντλίες στην περίπτωση του μεσογειακού κλήματος είναι μη πρακτικές και απαιτούν πολύ συχνό καθαρισμό και συντήριση λόγω του ενσωματωμένου σπόγγου που διαθέτουν. Γι αυτόν τον λόγο τοποθετούνται ψηλά στη λίμνη και ποτέ στο πιο βαθή σημείο. Άντρο, θα σε παρακαλούσα να κάνεις υπομονή. Για να μιλάω εκ του ασφαλούς θα πει ότι γνωρίζω κάτι παραπάνω.
Για περισσότερη πληροφόρηση των λιμνόφιλων, υπάρχουν αντλίες ειδικά για λίμνες, όπου θα μπορούσαν να τραβίξουν ξένα σώματα ακόμα και διαμέτρου 1 εκ. χωρίς φθορά.
:confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused::confused::confused: :confused:
:confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused::confused::confused:
Εαν εννοεις αυτη την προπελα που βλεπεις πιο κατω κατεστραμμενη επειδη εγω ο αρχαριος ειχα την αντλια σχεδον στο βαθος (στο πρωτο στυσιμο της λιμνης) μη επαγγελματικη νομιζω Βασιλη θελεις πααααααααρα πολυ διαβασμα!!!!! :confused::confused::confused::confused::confused: :confused::confused::confused::confused:
Και οσο για το σχεδιαγραμμα, επειδη δεν εχεις καθολου πειρα σε αυτου του ειδους αντλιες αλλα ουτε σχεδον εμπειριες με λιμνες ανω των 1000 λιτρων δεν νομιζω να υπαρχει λογος να γραφω και να γραφεις για ονομα του Θεου. Οταν θα μεγαλωσεις την λιμνη σου και θα ερθεις αντιμετωπος με την πραγματικοτητα τοτε τα ξαναλεμε ;) και οσο για τις οδηγιες χρησης που ειπα πιο πανω για την αντλια που ειναι για 12000 λιτρα την ωρα τα θεωρεις και αυτα λογια του αερα τι να σου πω ρε Βασιλη????? Εντελως φιλικα ετσι.
Εχω δει αντλιες και αντλιες και πιστεψε με δεν βγαινεις απο μεσα
Εαν αυτη η προπελα-θηριο που βλεπεις ειναι μη επαγγελματικη τοτε τι να πω?? Οι αντλιες αυτες ειναι ειδικα για λιμνες απο κει και περα αν θελεις να βαλεις αντλια οπως αυτες που βαζουν στα λυμματα.....κανουν και αυτες :D
in the pond
20-04-09, 14:58
Άντρο, ευχαριστώ.
Ρε Βασιλη απολογουμε αν παρεκτραπηκα και προς Θεου δεν εχω τιποτα μαζι σου απλα υπηρξε λιγη ενταση :D
Ολα καλα ετσι??? ;)
Παιδιά δεν παλεύεστε.4-5 άτομα είμαστε εδώ για να συζητάμε την τρέλα μας να βοηθιόμαστε και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε στους προβληματισμούς μας αλλα και να μοιραζόμαστε τις ευχάριστες στιγμές της λίμνης.Θα με συγχωρέσετε αλλά αν και νεότερος τολμώ να πώ ότι συζητήσεις σχετικά με ποιος την έχει πιο μεγάλη .....την λίμνη και τα συναφή δεν ταιριάζουν εδω μέσα.Όσες περισσότερες απόψεις ακούγονται τόσο το καλύτερο.Κρίση έχουμε όλοι και ο καθένας επιλέγει.Δεν υπάρχει κάτι κακό με αυτό.Και πάλι συγνώμη γιατί δεν είναι δική μου δουλειά να κάνω τέτοιες παρεμβάσεις αλλά.....:(:(
POURITANOS
22-04-09, 18:45
Παιδιά δεν παλεύεστε.4-5 άτομα είμαστε εδώ για να συζητάμε την τρέλα μας να βοηθιόμαστε και να αλληλοσυμπληρωνόμαστε στους προβληματισμούς μας αλλα και να μοιραζόμαστε τις ευχάριστες στιγμές της λίμνης.Θα με συγχωρέσετε αλλά αν και νεότερος τολμώ να πώ ότι συζητήσεις σχετικά με ποιος την έχει πιο μεγάλη .....την λίμνη και τα συναφή δεν ταιριάζουν εδω μέσα.Όσες περισσότερες απόψεις ακούγονται τόσο το καλύτερο.Κρίση έχουμε όλοι και ο καθένας επιλέγει.Δεν υπάρχει κάτι κακό με αυτό.Και πάλι συγνώμη γιατί δεν είναι δική μου δουλειά να κάνω τέτοιες παρεμβάσεις αλλά.....:(:(
Φίλε μου exetlaios όλα αυτά που λες είναι σωστά . Αλλά……
Αν ο καθένας αρχίσει να λέει ότι νάνε θα δημιουργηθεί μια σύγχυση σε κάθε αναγνώστη που προσπαθεί να μάθει κάποια πράματα για της λίμνες.
Ο Άνδρος και κάποιοι ακόμα εδώ μέσα μιλάνε με επιχειρήματα και αποδείξεις με πολλές φωτογραφίες,
συχνές παρεμβάσεις ,
αναφέρονται σε πράματα που βλέπουν τα ματιά μας αναλύοντας τα,
μας αναλύουν των μηχανικό εξοπλισμό που έχουν στην λίμνη τους ,
ποσό καιρώ τρέχει η λίμνη τους,
για την υγειά των ψαριών τους και ένα σωρό πράγματα που τους κάνουν πιστευτούς .
φυσικά μπορεί να είναι και όλα ψέματα αλλά πιστεύουμε και κρίνουμε σε αντιθέσει με άλλους που ποτέ δε δείχνουν.
1.. φωτογραφίες από την λίμνη που έχουν
2.. τι Μηχανισμό φιλτρανσης έχουν
3.. Τι Τύπο αντλίας έχουν
4.. Ποσά ψαριά έχουν
5.. Πως πάει η ζωή στην λίμνη τους
6.. Πως έχει εξελιχτεί από τότε που πρώτο έκαναν την παρουσίαση της λiμνης τους , αν εχουν κανει παρουσιαση.
Και παρόλα αυτά μπορούν να σου πούνε ένα σωρό πράγματα χωρίς να λένε ποτέ για την δική τους λίμνη!!!!!!.
Έχουν ζητηθεί να γίνουν παρουσίαση πραγμάτων που λένε οι ίδιοι αλλά ποτέ δε έδωσαν απαντήσεις πάντα αποφεύγουν προκλητικά να παρουσιάσουν αυτά τα οποία λένε.
Έχουνε φτάσει σε σημείο άνθρωποι εδώ μέσα με λίμνες (πετυχημένες) να τραβάνε τα μαλλιά τους με αυτά που ακούνε.
Και δύστυχος ποτέ δε βλέπουν.
Θεωρό ότι δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος εμπειρία να πει μια γνώμη σε κάτι αλλά να αμφισβητείς ανθρώπους με πείρα και αποδείξεις πάνω σε αυτό που λένε , χωρίς ποτέ εσύ να έχεις παρουσιάσει την δουλειά σου είναι απαράδεκτο.
Φυσικά κάποια πράματα στηρίζονται σε γνώσεις και διάβασμα μελέτη παρατήρηση σε λιμνες φιλών, συζητήσεις με φίλους πάνω σε λίμνες Κτλ,
Αλλά πιστεύω ότι δε μπορείς να είσαι ισοπεδωτικός σε όλα επειδή εσύ έχεις μάθει κάτι.
Κανείς δεν τα ξέρει όλα απλά κάποιοι μιλάνε με αποδείξεις και άλλοι με θεωρία κάτι που έχει διαφορά .
Μια και είναι το θέμα του φίλτρου
Εγώ ανέφερα ότι για τους χ ψ λογούς θα προχωρήσω σε αυτό το τρόπο και ελπίζω όλα να πάνε καλά. Δεν νομίζω να μπορώ να επιβάλω των συγκεκριμένο τρόπο φιλτραρίσματος σαν τον καλύτερο τρόπο αν δε το δοκιμάσω και βγάλω τα συμπεράσματα μου .
Όπως όταν εσύ στο σχεδιάγραμμα σου που ανέλυες πως ήθελες να κανείς το δικό σου diy φίλτρο σου είπα ότι ξέρεις και εγώ σκέφτομαι ένα παρόμοιο τρόπο και ίσως κάνουμε κάτι ενδιάμεσο ενώνοντας ίσως της τεχνικές μας. Τονίζοντας ότι δε μπορώ να σου πω αν θα παει καλα γιατι δεν είναι δοκιμασμένο.
Υπάρχουν άλλοι που έχουν μαγικό τρόπο φιλτραρίσματος αλλά δε τον παρουσιάζουν !!!!! γιατί?:confused: Αν όντος δεν έχουν σκοπό να τον παρουσιάσουν πως τους επιτρέπουν να κάνουν τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεμβολές μονό και μονό να φανούν ότι έχουν γνώση ???
χωρίς αποδείξεις ποιος θα τους πιστεψει????
Σε ένα φόρουμ γνώσεις χωρίς αποδείξεις είναι λόγια του αέρα.
Φίλε πουριτανέ σχετικά με την τοποθεσία του φίλτρου έχω ταχθει και εγώ με την άποψη την δική σου και του άνδρος.Ειδικά η επιχειρηματολογία που πρόβαλε ο άνδρος νομίζω , λίγες μέρες πρίν ήταν υπεραρκετή για εμένα.Εκτός αυτού τις τελευταίες ημέρες μπήκα σε πολύ ξένο site και είδα ανάλογα στησίματα αντλιων.Επίσης εχεις δίκιο όταν ζητάς και φωτογραφίες και ανάλυση των απόψεων.Και εγώ θα το ήθελα.Απλά νομίζω ότι μπορούμε να τα συζητήσουμε αυτά και να καταλήξουμε ο καθένας ανάλογα με την κρίση του λίγο πιο πολιτισμένα.Τώρα όλα αυτά τα λέω με μια επιφύλαξη γιατί ενδεχομένως να μου διαφεύγει κάτι.....σχετικά με αυτά που λές πιο πάνω.Πάντως για να σου πώ την αλήθεια το ψιλομετάνιωσα που παρενεβην καθότι όπως είπα δεν είναι δική μου αρμοδιότητα.Τέλος πάντων Παρασκευή μπαίνουν καλούπια και Κυριακή θα ανεβάσω φώτο με την τσιμετολίμνη:).
POURITANOS
22-04-09, 21:44
Φίλε μου exetlaios επειδή Εγώ προσωπικά βαρέθηκα να προσπαθώ να αναλύσω το κάθε τι και κάποιοι να λένε κάτι στο ντούκου και να …… θα μπαίνω στη κατηγορία σαν επισκέπτης κύριος και θα μιλάω μονό για τα δικά μου θέματα όταν με το καλό γίνει η λίμνη μου.
Άντε να λέω και κανένα σχόλιο η παρατήρηση με κανένα φίλο που έχω το θάρρος.
Φυσικά στο θέμα του diy φίλτρου όταν θα υπάρξει ολοκλήρωση θα παρουσιαστή λόγω του ότι σέβομαι τους φίλους και έταξα να το κάνω.
Μέχρι “χτες” όλα ήταν μια χαρά και υπήρχε και ηρεμία στην κατηγορία και συζητήσεις και διαφωνίες και απόψεις πολλές έμπαιναν στο τραπέζι με ηρεμία . Μετά από κάτι παρεμβάσεις άρχισε το ματς .
Διαλύοντας όλο αυτό το κλίμα .
Καλή επιτυχία σου εύχομαι με τα χαρμάνια σου. Ελπίζω να κάνει καλό Κάιρο μονό να μπορέσεις να τα ρίξεις.
Περιμένουμε φωτο να κλέψουμε:D και εμείς καμιά ιδέα από σένα:D
Και Εγώ θεωρώ ότι όλα αυτά είναι λάθος και που γίνονται και λέγονται απλά κάποιος πρέπει να τα πει.
Ούτε Εγώ θεωρό ότι είμαι αρμόδιος η υπεύθυνος απλά σαν μέλος αυτής της γειτονιάς(κατηγορίας) προσπαθώ όσο μπορώ να την προστατεύσω τώρα λάθος σωστό τι να πω!!! ίσως την έχω δει και βασιλικότερος του βασιλέως η ίσος απλά δε μπορώ να ακούω πράματα και θάματα χωρίς τεκμήρια η κάποιο λογικό τρόπο σκέψεις.
in the pond
23-04-09, 09:30
Προχωρώ και δεν σχολιάζω.
Απλά δύο λόγια για το φίλτρο που πρόκειται να φτιάξεις. Ουδέποτε μίλησα για μη λειτουργική χρήση μιας αντλίας εκτός νερού και ουδέποτε έχω μιλήσει για φίλτρανση με τον τρόπο που τον παρουσιάζεις, πράγματα που εμένα προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο. Αυτά έχουν να κάνουν και με τους χίλιους τρόπους που μπορεί να φτιαχτεί κάτι σε μια λίμνη και βεβαίως δεν έχει τίποτε να κάνει με τους σωστούς κανόνες διατήρησης, απλά την υποδομή και υποστήριξη.
Επίσης, ουδέποτε έχω μιλήσει εναντίων των έτοιμων φίλτρων της αγοράς, φτάνει να είναι αξιόπιστα και να πληρούν κάποιες προυποθέσεις. Δόξα τον Θεό, το διαδίκτυο είναι γεμάτο ονόματα εταιρειών που ευτυχώς εύκολα μπορείτε να διακρίνετε ποιότητα και αξιοπιστία. Έναν νέο οπαδό της λίμνης μάλιστα, θα τον προέτρεπα να πάει απ'ευθείας στην έτοιμη λήση μέχρι να είναι έτοιμος να δημιουργήσει και να χειριστεί μια λήση DIY.
Αντιλαμβάνεστε φίλοι, ότι από εδώ και εμπρός το έργο μου δεν θα είναι τόσο εύκολο, γιατί θα πρέπει σιγά-σιγά με τον Σωκράτη και τα άλλα παιδιά να διαμορφώσουμε την κατηγορία με τις τελευταίες προδιαγραφές. Θα εκπλαγείτε πόσο έχουν αλλάξει κάποια πράγματα τώρα σε σχέση πάντα με υλικό και βιβλιογραφία πριν 10 χρονών, όπου και ξεκινούσα δειλά-δειλά τα τις λίμνης.
ΤΟ ΚΟΙ σαν ΡΕΤ είναι κάτι σαν θρύλος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως μιλάνε κάποιοι λιμνόφιλοι για τα 8-10 ψάρια τους και για τη σχέση τους με αυτά, που καμία απολύτως διαφορά δεν έχει η συμπεριφορά τους στα ΚΟΙ απ' ότι στα σκυλιά τους. Μάλιστα 8-10 ΚΟΙ μόνο σε λίμνες άνω των 10.000-15,000 λίτρων. Η σχολή αυτή που εν μέρει θα υιοθετήσω και εγώ στη καινούρια μου λίμνη πιστεύει ότι κάθε ενήλικο ΚΟΙ θέλει 1000 λίτρα χώρο. Αυτά όμως, για το μέλλον.
Καθαρά ο κλάδος δηλώνει ότι "ο σωστός λιμνίφιλος δεν φίνεται αυτός που θάβει ένα κομμάτι λάινερ στο χώμα". Όπως ακριβώς "ο σωστός ακουαρίστας δεν είναι αυτός που έχει απλά ενυδρείο"... Ομολογώ ότι αν το αναλύσετε έχει πολλά διδάγματα.
Ο σκοπός της κατηγορίας αυτής, αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να σκανάρουμε και να πάρουμε παραδείγματα από τον παγκόσμιο παλμό, διαφορετικά, κάποιοι φίλοι που γνωρίζουν καλά το θέμα και ίσως δουν καμιά φορά τους διαλόγους μας εδω θα μας κοροϊδεύουν.
ΑΠΑΙΤΩ για ακόμα μια φορά να κάνετε υπομονή γιατί υπάρχει τρομερή δουλειά να γίνει ώστε να επωφεληθούν και οι νεότεροι φίλοι που θα ενταχθούν στην κατηγορία μας στο μέλλον.
Στέλνω κάποια σχεδιαγράμματα και φώτο που μπορούν να χρειαστούν για την δημιουργία σου. Να ξέρεις μόνο ότι η λίμνη 3500 λίτρων απαιτεί φίλτρανση/χώρο 350 καθαρών λίτρων. Επίστης φωτογραφίες του δικού μου φίλτρου (μικρή λίμνη) Θα κάνω παρουσίαση σύντομα πριν την ξηλώσω.
Συνεχίζω όμως να επιμένω για την αντλία στο βαθύτερο σημείο:grin::grin::grin: όπως το πρωτοπαρουσίασα στο σχεδιάγραμμα.
POURITANOS
23-04-09, 10:16
Θα μπορούσες να το είχες κάνει νωρίτερα όταν είχε ζητηθεί πριν μέρες.
και όλα θα ηταν μια χαρα
Η αν είχες σκοπό να το κανείς να έλεγες να κάνουμε υπομονή γιατί θα το παρουσιάσεις.
Τέλος πάντων.
Δε σχολιάζω τα παραπάνω που έγραψες γιατί είναι αφηρημενα ακόμα όσα είπες μια και έχεις κάνει ένα γενικό πρόλογο δε μπορώ να σχολιάσω κάτι.
Όταν με το καλό τα οργανώσετε και είστε έτοιμοι να τα παρουσιάσετε τότε θα γίνει μια ωραία κουβέντα πάνω στο κάθε τι.
Καλό θα ήταν αν έχεις κάποια στιγμή χρόνο. Υπόψη εκτιμάμε πάντα την προσπάθεια και σεβόμαστε το χρόνο του καθενός δεν υπάρχει λόγος πιέσεις χρόνου. Αρκεί να το κανείς., να παρουσιάσεις σε ένα νέο θέμα το φίλτρο σου και να μπορεί ο καθένας να κάνει ερωτήσεις στο κάθε τι και να δούμε ποσό αποτελεσματικό είναι η για ποια χρήση είναι κατάλληλο και γιατί. Κοινός να το βάλουμε στο τραπέζι .
Σε ότι αφορά τα κοι δε μπορώ να πω τίποτα γιατί έχει λίγο καιρώ που διαβάζω όσο μπορώ για αυτά τα ψαριά οπότε ούτε γνώση έχω ούτε τα είδη μπορώ να ξεχωρίσω αν είναι butterfly η ματσαφλαη. Έμαθα πριν 3 χρονιά κάποια πράματα για αυτά τα βασικά ώστε να δω αν μπορώ να τα φιλοξενήσω στη λίμνη μου τώρα έχει αρχίζει η πραγματική μελέτη.
Θέλω να πιστεύω ότι κάπου εδώ τελειώνουν όλες οι άνευ λογού αψιμαχίες.
Και ο καθένας να προσπαθεί στο μελλον να συμπληρώνει των άλλο , πιστεύω ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε πλέων ποιο υπεύθυνοι στο τι λεμέ κύριος προς την κατασκευή της λίμνης μια και χρόνο θέλει και χρήμα και κούραση στο να ξαστηθεί. Από τυχων κακες συμβουλες.
Ευχαριστώ
Φιλικά Βασίλης (Pouritanos)
Υ.Γ. Τόσο κείμενο που έριξα αυτές της μέρες ούτε ο χοντρός δε το κάνε:D
in the pond
23-04-09, 10:55
Φίλε Βασίλη και συνονόματε,
Ουδέποτε μου δώσετε το χρόνο να βρώ τα παραδείγματα που σου έχω παρουσιάσει. Ξέρεις, ο σχεδιασμός τέτοιων πραγματων ιδιαίτερα αν θέλουν αλλαγές προσαρμογής, απαιτούν πάρα μα πάρα πολύ χρόνο. Έχω και τη δουλειά μου, την οικογένειά μου αλλά και ζωντανά που εξαρτώνται από εμένα. Μου ρίξατε αρκετές μπικτές, εντούτοις κακία δεν κρατώ σε κανέναν.
Έχεις εκφραστεί και θέλεις καθαρή λίμνη, χωρίς σκόνες, λάσπη, φύλλα και άλλα παράγωγα. Το συγκεκριμένο σχέδιο φίλτρου όπως το διατυπώνεις δεν θα σε καλύψει απόλυτα. Ιδιαίτερα αφού δεν είναι δυνατόν να πας σε χαμηλότερο βάθος, θα σου πρότεινα την δημιουργία/πρόνοια για εφαρμογή skimmer τώρα που είσαι ακόμα στο σχεδιασμό.
Η σκόνη ενώ πρωτοκαθήσει στην επιφάνεια της λίμνης, παραμένει για αρκετό διάστημα πριν βυθιστεί και γίνει μέρος του νερού και αργότερα της λάσπης στον πυθμένα. Το ίδιο ισχύει και με τα φύλλα, λουλούδια, έντομα, ή οτιδήποτε άλλο πέσει στη λίμνη. Υπάρχουν σκίμμερ τα οποία ανακυκλώνουν την επιφάνεια της λίμνης, μαζεύοντας όλες τις ακαθαρσίες πριν γίνουν μέρος της λάσπης της λίμνης. Έτσι χρησιμοποιείς την τεχνολογία αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα οποιαδήποτε προβλήματα στο μέλλον.
POURITANOS
23-04-09, 11:12
Δε νομίζω ότι μια ολοκάθαρη λίμνη είναι αυτό που πραγματικά θέλω.
θέλω να μπορώ όσο γίνετε φυσικά να μπορώ να τα διακρίνω κιόλας μες στο νερό και να μη βλέπω κάτι πορτοκαλί που κινητέ αλλά δε θέλω κρύσταλλο νερό. προτιμώ λίγο μπιχλα κάτι που θεωρό βοήθα στη βιολογία της λίμνης .
Κοιτά να δεις αν είχα μονοκατοικία με αυλή όλα θα ήταν διαφορετικά. και ρυάκια θα είχα και ογκολίθους θα είχα φέρει και φοίνικες αριστερά και δεξιά της λίμνης θα έβαζα και φίλτρο ίσως έπαιρνα με το ξέχωρο μηχανικό της προφιλτρο και ένα σωρό ακόμα.
λογού μικρής γης που μου ανάλογη και λόγω του κλέψει που παίζει (κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας άλλοι κανόνες) προσπαθώ με τρόπους να πετύχω ένα αξιόλογο τρόπο φιλτρανσης με μικρό κόστος λογού φόβου να μου κλέψουν την αντλία σκεπάζοντας την με πλάκες από πάνω.
Εδώ λεμέ να κάνουμε χτιστά τραπέζια και παγκάκια μη μας τα σηκώσουν.
Έχω δει πολύ καλά μηχανήματα αλλά ...γι λογούς που προανέφερα δε μπορώ να προχωρήσω.
Σε ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρων σου.
----------------------------------------------------------------------------------------------
για ρεύμα για την αντλία της λίμνης είδα και πάνελ για φωτοβολταικα αλλά μετά από ποιο ώριμη σκέψη είπα ότι κάποια μέρα θα λείπουν και να πετάξω 500 ευρώ έτσι δε το κάνω.
Αν αρχίσω να λέω γιατί έκανα εκείνο και το άλλο αστά να πάνε.
Αν είχα μονό την λίμνη όλα θα είχαν τελείωση από Πέρση.
Έλα που πρέπει να δω τι περίφραξη πρέπει να κάνω να συμφωνήσουν και οι υπόλοιπη της πολυκατοικίας, να κάνω ένα κιτίο για το ρεύμα κάτω στην αυλή μου, να βρω τρόπο να κατεβάσω ρεύμα από το σπίτι αλλά να μην χαλάει την όψη της πολυκατοικίας να μετακομίσω την ύδρευση . και ένα σωρό ακόμα που μου έχουν κάνει το βίο αβίωτο
in the pond
23-04-09, 11:30
Δε νομίζω ότι μια ολοκάθαρη λίμνη είναι αυτό που πραγματικά θέλω.
θέλω να μπορώ όσο γίνετε φυσικά να μπορώ να τα διακρίνω κιόλας μες στο νερό και να μη βλέπω κάτι πορτοκαλί που κινητέ αλλά δε θέλω κρύσταλλο νερό. προτιμώ λίγο μπιχλα κάτι που θεωρό βοήθα στη βιολογία της λίμνης .
Κοιτά να δεις αν είχα μονοκατοικία με αυλή όλα θα ήταν διαφορετικά. και ρυάκια θα είχα και ογκολίθους θα είχα φέρει και φοίνικες αριστερά και δεξιά της λίμνης θα έβαζα και φίλτρο ίσως έπαιρνα με το ξέχωρο μηχανικό της προφιλτρο και ένα σωρό ακόμα.
λογού μικρής γης που μου ανάλογη και λόγω του κλέψει που παίζει (κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας άλλοι κανόνες) προσπαθώ με τρόπους να πετύχω ένα αξιόλογο τρόπο φιλτρανσης με μικρό κόστος λογού φόβου να μου κλέψουν την αντλία σκεπάζοντας την με πλάκες από πάνω.
Εδώ λεμέ να κάνουμε χτιστά τραπέζια και παγκάκια μη μας τα σηκώσουν.
Έχω δει πολύ καλά μηχανήματα αλλά ...γι λογούς που προανέφερα δε μπορώ να προχωρήσω.
Σε ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρων σου.
Η υπερβολική αιωρούμενη άλγη στη λίμνη τώρα πια είναι μια άσχημη κατάσταση όπως και να το πάρεις. Δεν εξυπηρετεί την βιολογία βέβαια αλλά αντίθετα επιβαρύνει την γενική δραστηριότητα. Είναι κάτι που πρέπει να το κρατάς σε έλεγχο.
Α! Στο θέμα της ασφάλειας της αντλίας, ουδέν πρόβλημα. Υπάρχουν έτοιμα καπάκια που αφαρμόζονται στο πάτωμα, στο οικοδομικό εμπόριο που μπορούν να κλειδώσουν.:p Τα ψάρια σου όμως το έχεις σκεφτεί? Ένα ενήλικο ΚΟΙ 50εκ. γνωρίζεις πόσα κοστίζει?
in the pond
23-04-09, 11:34
για ρεύμα για την αντλία της λίμνης είδα και πάνελ για φωτοβολταικα αλλά μετά από ποιο ώριμη σκέψη είπα ότι κάποια μέρα θα λείπουν και να πετάξω 500 ευρώ έτσι δε το κάνω.
Υποδαπέδια πρόνοια αγαπητέ φίλε και θέση διακόπτη εξωτερικού χώρου στο χώρο του φίλτρου. Σωστή υποδομή και σχεδιασμός χρειάζεται .....! Γιατί να το ζωρίζεις?
POURITANOS
23-04-09, 11:51
Η υπερβολική αιωρούμενη άλγη στη λίμνη τώρα πια είναι μια άσχημη κατάσταση όπως και να το πάρεις. Δεν εξυπηρετεί την βιολογία βέβαια αλλά αντίθετα επιβαρύνει την γενική δραστηριότητα. Είναι κάτι που πρέπει να το κρατάς σε έλεγχο.
Α! Στο θέμα της ασφάλειας της αντλίας, ουδέν πρόβλημα. Υπάρχουν έτοιμα καπάκια που αφαρμόζονται στο πάτωμα, στο οικοδομικό εμπόριο που μπορούν να κλειδώσουν.:p Τα ψάρια σου όμως το έχεις σκεφτεί? Ένα ενήλικο ΚΟΙ 50εκ. γνωρίζεις πόσα κοστίζει?
πιστεύω ότι το φίλτρο θα προλαβαίνει στο να μην δημιουργηθεί αιρούμενη άλγη.
το ποσό πάνε τα κοι ναι έχω δει κάποιες τιμές.
Είναι να βάλω κάμερες ασφαλείας κύριος για τα αυτοκίνητα μας κοντά σε αυτά θα παρακολουθώ και την λίμνη. Απλά δε θα μπω στη λογική αν κάποιος μου κλέψει μια καρεκλά να των κυνηγήσω.
τώρα αν φτάσω να έχω κοι μερικών χιλιάδων ευρώ θα κάνω το κουμάντο μου .
Σκοπός μου είναι να κάνω ένα χώρο χαλαρώσεις κύριος με το καταρράχτη να ακούγεται να πίνουμε κανένα τσιπούρακι και να περνάμε καλά .
δε πολύ κόφτομε για παραγωγές και ράτσες και κέρδος Κτλ
Υποδαπέδια πρόνοια αγαπητέ φίλε και θέση διακόπτη εξωτερικού χώρου στο χώρο του φίλτρου. Σωστή υποδομή και σχεδιασμός χρειάζεται .....! Γιατί να το ζωρίζεις?
ναι εδω γινετε πολεμος ειπα να σπασω της πλακες πεζοδρομιου της πολυκατοικιας(απλες πλακες πεζοδρομοιο
υ μη νομισει κανεις μαρμαρα και δε ξερω εγω τι) για να περασω ρευμα και φυσικα να της πληρωσω και ειχαμε ματς.....
Δεν ειναι καθολου απλα τα πραματα σε μια πολυκατοικια.
Ολα ξεκινησαν στο οτι ειχα πει των εργολαβο να μου βγαλει ρευμα και νερο στην αυλη και αυτος εβγαλε μονο για υδρευση απο κει και μετα ηρθε το χαος.
Λοιπόν πουριτανέ εχω λύσεις και για τα δυο σου προβλήματα.Αυριο το πρωι θα σκάσω μύτη στην πολυκατοικία σου με φόρμα εργασίας της ΔΕΗ και ενημερώνω ότι λόγω προβλήματος κινδυνεύετε και πρέπει να γίνουν απαραιτητες εργασίες (σκάψιμο δίπλα στην λίμνη...) που θα μπούν στα κοινόχρηστα. Ε και φεύγοντας πετάω και μια ταμπελιτσα δίπλα στην λίμνη "ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΙΡΑΝΧΑΣ".
Αστεία αστεία αν έβαζες αυτό στην λιμνη http://www.rittenhouse.ca/asp/product.asp?PG=1034 δεν πιστεύω να απετρεπε για πάντα τους κλέφτες αλλα την πρωτη φορά θα την παθαίνανε
POURITANOS
23-04-09, 22:51
Λοιπόν πουριτανέ εχω λύσεις και για τα δυο σου προβλήματα.Αυριο το πρωι θα σκάσω μύτη στην πολυκατοικία σου με φόρμα εργασίας της ΔΕΗ και ενημερώνω ότι λόγω προβλήματος κινδυνεύετε και πρέπει να γίνουν απαραιτητες εργασίες (σκάψιμο δίπλα στην λίμνη...) που θα μπούν στα κοινόχρηστα. Ε και φεύγοντας πετάω και μια ταμπελιτσα δίπλα στην λίμνη "ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΙΡΑΝΧΑΣ".
Αστεία αστεία αν έβαζες αυτό στην λιμνη http://www.rittenhouse.ca/asp/product.asp?PG=1034 δεν πιστεύω να απετρεπε για πάντα τους κλέφτες αλλα την πρωτη φορά θα την παθαίνανε
χαχαχαχα είσαι ωραίος με έκανες και γέλασα.
Το θέμα έχει γίνει πάντως λίγο από όλα λίγο παιδική χαρά λίγο δράμα περιπέτεια γέλιο ανατροπές και ίντριγκες σαν ταινία το καταντήσαμε. Τυφλα να εχει ο Αkira Κurosawa’s
Καλά κορόιδευε εσύ
δε θα βάλεις καμιά φωτο από τρίτη θα σε αρχίσω για το που πρέπει να βάλεις τα σκιάχτρα να διώχνουν τα πουλιά για το αν πρέπει λόγω περιοχής το σκιάχτρο να φοράει συγκεκριμένα ρούχα τι τύπου καπέλο θα πρέπει να φοράει ώστε να είναι τρομακτικός και ένα σωρό βασικά και απαραίτητα πράγματα που κάνουν καλό στη λίμνη.
Αν θέλεις πάλι να τα τρομάζεις με αντανακλάσεις κρεμώντας cd η dvd ;) άντε να σε πω και κάτι που είναι νέα μέθοδος ποιο εξελιγμένη και το ξερόυν λίγοι χομπιστες σε όλο το κόσμο γιατί είναι κάπως ποιο ακριβή η μέθοδος αυτή σε σχέση με τα cd η dvd. ΒΑΛΕ blu ray disk και θα με θυμηθείς:smt023. Να των ακούς των pouritano αν θες να κανείς καλή δουλειά.
:DΠραγματικά το έχουμε κάνει το θέμα ....Θα μας το κλείσουνε σε λίγο και θα έχουν και δίκιο..Θα το δοκιμάσω το blue ray και πριμένουμε να ανοίξεις ενα υπόμνημα για σωστή τοποθέτηση και λειτουργία του:D
αα.. επεσε σημερα το τσιμέντο στο τελευταίο και προτελευταιο επίπεδο.Φωτογραφίες έχω αλλα δεν βάζω ακόμα γιατί δεν μου αρέσει οπως φαινεται.Απο εβδομάδα που θα τελιώσει το τσιμέντο θα ανεβάσω βήμα προς βήμα
POURITANOS
24-04-09, 23:23
[αα.. επεσε σημερα το τσιμέντο στο τελευταίο και προτελευταιο επίπεδο.Φωτογραφίες έχω αλλα δεν βάζω ακόμα γιατί δεν μου αρέσει οπως φαινεται.Απο εβδομάδα που θα τελιώσει το τσιμέντο θα ανεβάσω βήμα προς βήμα
Εβαλες κανένα σίδερο και κανένα βελτιωτικό μέσα? για τσιμεντοχαλικο με την μια?
καλά αλλά μΗ το αφήσεις καιρό και γίνει ξένο σώμα μετά η επομενη στρωση ,καλά Εγώ νόμιζα θα το ρίξεις με την μια στα τοιχώματα και μετα μια στων πατο και τέλος.
Κάνε χαζά και μετά θα λες μάπα το τσιμέντο καλυτέρα λαινερ
Βαλέ καμιά φωτο .
Έτσι για να κοροϊδέψουμε λίγο αφού λες δε σε άρεσε να σε τονώσουμε το ηθικό λίγο προς τα κατω:D
Αντε μια χαρα θα παει το πολυ πολυ να χανει απο καποια σημεια το νερο κι να σε βοηθαει ετσι οστε να μην κανεις εσυ αλλαγες. Ετσι δε θα χρειαζετε να κανεις αλλαγες παρα μονο γεμισματα:smt023
Υ.Γ μη μασας ολα καλα θα πανε
Εννοειται ρητίνη στο τσιμέντο - πολύ ψιλό χαλίκι- τριχιά για να μην σκίσει και το πάχος ξεπ΄ρρασε τα 15 εκ παντού.Νταμάρι το έκανα.
Για φωτο θα τις βάλω μαζί γιατί θα με αρχίσετε στο δούλεμα.:D
in the pond
25-04-09, 08:55
Εννοειται ρητίνη στο τσιμέντο - πολύ ψιλό χαλίκι- τριχιά για να μην σκίσει και το πάχος ξεπ΄ρρασε τα 15 εκ παντού.Νταμάρι το έκανα.
Για φωτο θα τις βάλω μαζί γιατί θα με αρχίσετε στο δούλεμα.:D
Αγαπητέ φίλε exetlaios, καλό είναι να δημιουργήσεις ένα άλλο θέμα, γιατί αυτό εδώ ήδη έχει μακρηγορήσει και έχει ξεφύγει από το αρχικό του θέμα. Μην καταλήγουμε με τεράστια θέματα και κουραστικοί στο τέλος...
Σου απαντάω εκεί...:p
σωστό αυτό Βασίλη.Θα ανοιξω θεμα για παρουσίαση με αναλυτικές φώτο
POURITANOS
05-05-09, 22:37
Άλλαξε λίγο το στήσιμο του DIY φίλτρο για να είναι ποιο εργονομικό συμφωνά με το που ήθελα να βγάλω τους διαφόρους εξόδους.
Τα τοιχώματα του DIY φίλτρου έγιναν μονοκοπανιά με ένα καλούπωμα.
Τώρα σαν δεύτερη φάση μένει να πέσει τσιμέντο στο πάτωμα της κατασκευής.
Μετά όταν μπει το Λάινερ θα έχουμε και συνεχεία της κατασκευές . (θα πάρει καιρώ πάντως)
προς το παρόν αυτά.:p
POYRITANOS τι αντλια θα βαλεις???
Σαν σκέψη το ξέρεις ότι με βρίσκει σύμφωνο, άλλωστε παρόμοιο project έχω και εγώ.Έχεις σκεφτεί μήπως αν ψιλομπουκώσει το βιολογικό σου αν δεν περνάει ικανή ποσότητα νερού στην αντλία σου με δυσάρεστες συνέπειες?
Αν καταλαβα καλα η αντλια θα αντλει το φιλτραρισμενο νερο απο το φιλτρο??
Το σωστο ειναι απο την αντλια να πηγαινει στο φιλτρο με την αναλογη πιεση και απο το φιλτρο στη λιμνη ;)
Με το τροπο που σκεφτεσαι να κανεις αγαπητε μαλλον (αν καταλαβα καλα) θα δυσκολευτεις πολυ.
Δηλαδη θα εχεις μια δυνατη αντληση απο το φιλτρο χωρις την απαιτουμενη πιεση προς την αντλια ειδικα οταν τα υλικα φιλτραρισματος μπουκωσουν.
Αν καταλαβα σωστα δηλαδη...
POURITANOS
06-05-09, 20:47
POYRITANOS τι αντλια θα βαλεις???
Δεν ξερώ ακόμα.
Θα δω αφού τελειώσουν τα έργα που έχουν να γίνουν μέσα στη λίμνη να δω ποσά λίτρα νερό θα μπορεί να πάρει και μετά θα πάρω. Μάλλον κλεινό σε αντλίες για λίμνες.
κάπου στα διπλάσια λίτρα να έχει επιστροφή αν θα έχει 3000 λίτρα νερό θα πάρω μια με 6000 λίτρα την ώρα.
Θα στριμώξω των μπατζανάκη μου να παραγγείλει από το ιντερνετ σε κάποιο από τα μαγαζιά που έγραψαν στην αρχή τα παιδιά.
Καλά που το ανέφερες γιατί πρέπει να την παραγγείλω μπορεί και να αργήσει να έρθει.
Σαν σκέψη το ξέρεις ότι με βρίσκει σύμφωνο, άλλωστε παρόμοιο project έχω και εγώ.Έχεις σκεφτεί μήπως αν ψιλομπουκώσει το βιολογικό σου αν δεν περνάει ικανή ποσότητα νερού στην αντλία σου με δυσάρεστες συνέπειες?
Αυτό το παθαίνουν όλες οι αντλίες είτε είναι μέσα σε χώρου φίλτρου σαν εμάς είτε αυτόνομες . θέλουν παρακολουθήσει οπός και να έχει. Αν λιγοστέψει η ροή του ‘καθαρού νερού’ θα σημαίνει ότι έχουμε μπούκωμα στο φίλτρο.
Οπότε μετά άντε καθάριζε την Μπιχλα .
Για να καεί μια αντλία θεωρώ ότι πρέπει να την έχεις τελείως γραμμένη και να μη την κοιτάς ποτέ.
Αυτό που με απασχολεί κύριος είναι το ποσό μεγάλη θα είναι η εξάτμιση του νερού. Την εξάτμιση φοβάμαι και όχι την μπιχλα . Αν θα πρέπει δηλαδή να μην λιγοστέψει το νερό πολύ γρήγορα και θέλει κάθε 2 μέρες να θέλει συμπλήρωμα μη ξεμείνει από νερό η αντλία.
Παντως θελει προσοχη...
Καθε 2 αντε το πολυ 3 μερες σιγουρα θα θελεις να συμπληρωνεις νερο :D
Οχι τεραστιες ποσοτητες σιγουρα αλλα....ειναι κατι που πρεπει να γινεται.
Όπως έχεις το σχεδιο σου εκεί που μπαίνει στον χώρο ο σωλήνας με το νερό απο την βρύση (μπλέ σωληνάκι) προσαρμόζεις σε αυτό ένα μικρό φλοτεράκι σαν αυτό που έχουμε στα καζανάκια..Η βρύση μόνιμα ανοιχτή με διακλάδωση στην αρχή για να ποτίζεις και κανένα λουλούδι και πεντακαθαρίδης ο κύριος
POURITANOS
06-05-09, 21:08
Παντως θελει προσοχη...
Καθε 2 αντε το πολυ 3 μερες σιγουρα θα θελεις να συμπληρωνεις νερο :D
Οχι τεραστιες ποσοτητες σιγουρα αλλα....ειναι κατι που πρεπει να γινεται.
Μη γελάς είδη αναγκάστηκα να ψηλώσω την λίμνη κατά 3-4 πόντους .
Παραπάνω δε μπορώ να ανεβώ έχω των καταρράχτη και με περιορίζει..
Εσείς εκεί που έχετε και ποιο πολύ ζεστή έτσι χοντρικά πόσους πόντους κατεβαίνει ημερησίως το νερό αν μπορείς να πεις χοντρικά μισό πόντο ένα μισή όχι τίποτα να έχω το νου μου μήπως πρέπει να σκεφτώ τίποτα άλλο .
Άνδρο αυτό που λες έχεις δίκιο στο ότι το βιολογικό υλικό μπορεί να ελευθερώνει λιγότερο νερό από όσο χρειάζεται η αντλία. Θα αφήσω ένα κενό ποιο μπροστά ελεύθερο να δίνω λίγο αέρα στο να πλημμυρίζει το χώρο του φίλτρου με την προϋπόθεση να τα καταφέρει η αντλία.
Αν πατώσει τα ψαράκια θα αποκτήσουν ένα όμορφο σπίτι για να έχουν σκιά:D
Ενα cm καθε 2 μερες περιπου :D
POURITANOS
06-05-09, 21:21
Όπως έχεις το σχεδιο σου εκεί που μπαίνει στον χώρο ο σωλήνας με το νερό απο την βρύση (μπλέ σωληνάκι) προσαρμόζεις σε αυτό ένα μικρό φλοτεράκι σαν αυτό που έχουμε στα καζανάκια..Η βρύση μόνιμα ανοιχτή με διακλάδωση στην αρχή για να ποτίζεις και κανένα λουλούδι και πεντακαθαρίδης ο κύριος
Χάχα είπαμε αλλά εσύ το ξέσκισες.:D Δεν θα έχω πολλά λουλουδάκια (και μη με βάζεις ιδέες:p) μέσα στο μπλε μικρό σωλήνα θα μπει πράσινο λάστιχο ποτίσματος το οποίο θα μπαίνει στην βρύση για να τραβάει καθαρό νερό.
Σκοπός μου ήταν να κρυφτούν όλα τα καλώδια και σωλήνες.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
τρόμαξα και Εγώ.:D
Λέω έχει γούστο να φεύγουμε τα σαββατοκύριακα και να έχω το νου μου στην λίμνη:confused:
Εντάξει αν βρω τα ζόρια σε διακοπές πολλών ημερών έχω ανθρώπους που θα μπορούν να κάνουν γέμισμα της λίμνης.:smt023
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Έριξα σήμερα και τσιμέντο στο πάτωμα της κατασκευές και μου ξέφυγε λίγο έβαλα παραπάνω και ψήλωσα αρκετά των πάτο (έφτιαξα τσιμεντογωνια – τσιμεντοκονία κοινός τσιμεντοκονιάματα η αλλιώς σκυροδέσιματα ). Κάπου 8-10 πόντους θα έγινε. Αύριο που θα στεγνώσει θα δούμε τα χαλιά μας :D
Εντάξει πρόβλημα θα έχουμε το καλοκαίρι για κανένα δύο μήνες.Μετά η εξάτμιση θα είναι μικρή.Αν και όπως πάει ο καιρός πιο πολύ θα μας ενδιαφέρει η λειτουργία της υπερχείλησης με τις βροχές παρά η εξάτμιση:D
POURITANOS
06-05-09, 21:36
Εντάξει πρόβλημα θα έχουμε το καλοκαίρι για κανένα δύο μήνες.Μετά η εξάτμιση θα είναι μικρή.Αν και όπως πάει ο καιρός πιο πολύ θα μας ενδιαφέρει η λειτουργία της υπερχείλησης με τις βροχές παρά η εξάτμιση:D
μακάρι:D αλλά ώσπου να κάνω την λίμνη να μην βρέχει για να μπορώ να κάνω καμιά δουλειά στην λίμνη;).
in the pond
07-05-09, 07:19
Αυτό εξαρτάται καθαρά από την έκταση της επιφάνειας της λίμνης και όχι τα κυβικά. Όσο περισσότερο εκτεθημένη είναι η επιφάνεια της λίμνης, τόσο περισσότερο νερό εξατμίζεται. Ρόλο σημαντικό επίσης παίζουν και τα είδη των φυτών που έχουμε.
...Αυτό που με απασχολεί κύριος είναι το ποσό μεγάλη θα είναι η εξάτμιση του νερού. Την εξάτμιση φοβάμαι και όχι την μπιχλα . Αν θα πρέπει δηλαδή να μην λιγοστέψει το νερό πολύ γρήγορα και θέλει κάθε 2 μέρες να θέλει συμπλήρωμα μη ξεμείνει από νερό η αντλία...
Φίλε Βασίλη, το σχέδιο σου αν και καλά υποσχόμενο, είναι παράλληλα και πολύ επίφοβο. Η στάθμη του νερού δεν καθορίζεται πάντα με την ίδια λογική, πχ μια πολύ ζεστή μέρα θα εξατμιστεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού από ότι μια μέρα με συννεφιά. Το σίγουρο αν ακολουθήσεις αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχεις το νου σου συνέχεια.
Οι εξωτερικές αντλίες είναι must ειδικά στους πολύ γνωστούς κύκλους των ιδιοκτητών λιμνών με ακριβές πικιλίες ΚΟΙ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η τιμή τους δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, αλλά παράλληλα θέλουν και συνεχή έλεγχο, όπως όλες οι αντλίες άλλωστε.
Όπως και να έχουμε, η πολύ συχνή φροντίδα της λίμνης μας είναι μονόδρομος.
Κάτι που έχω δει και πρέπει να το αναφέρω, είναι ότι ο χώρος φύλτρανσης σου είναι πολύ μικρός σε σχέση πάντα με τα 3500 λίτρα λίμνη που πρόκειται να δημιουργήσεις.
POURITANOS
07-05-09, 16:55
.....πχ μια πολύ ζεστή μέρα θα εξατμιστεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού από ότι μια μέρα με συννεφιά. Το σίγουρο αν ακολουθήσεις αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχεις το νου σου συνέχεια.....
Ε δε νομίζω να έχω και πρόβλημα τελικά με την εξάτμιση. Έτσι πως το κόβω μετά από 15 μέρες ζέστας ίσως να έχω πρόβλημα. Αν δε το δω στην πράξη δε μπορώ να πω με σιγουριά τίποτα έτσι υποθετικά πιστεύω ότι λόγω συγκεκριμένης υψομετρικής διαφοράς της αντλίας ότι θα είναι καλά.
Κάτι που έχω δει και πρέπει να το αναφέρω, είναι ότι ο χώρος φύλτρανσης σου είναι πολύ μικρός σε σχέση πάντα με τα 3500 λίτρα λίμνη που πρόκειται να δημιουργήσεις
.
Από ότι έχω δει σε πολλές λίμνες έχουν απλά μια αντλία με το μικρό φιλτράκι τους και κάνουν κάποια δουλίτσα. Όχι τρελά πράματα αλλά τα ψιλοκαταφερνουν έως ένα σημείο.
Από την στιγμή που θα έχω και κάποια φυτά μέσα στην λίμνη και στην προλιμνη
ποσό μεγάλος θα έπρεπε να είναι ο χώρος φιλτρανσης μου αν π.χ έχω 3000 λίτρα καθαρά?.
Η βιολογία σε μια λίμνη είναι παντού. Σωστά?
Απλά βάζουμε κάποια ποσότητα βιολογικού υλικού για να μαζεύουμε κύριος την άλγη και τα σωματίδια (σκόνη φύλλα κτλ). Σωστά?
Θεωρώ ότι η βαρύτητα που πρέπει να δίνουμε είναι στο να έχουμε πολλά φυτά για να τρώνε τα νιτρικά. Σωστά?
Το αν έχουμε μεγάλο η μεσαίο η μικρό βιολογικό χώρο νομίζω ότι είναι δεύτερης σημασίας. Έχει να κάνει κύριος με το ποσό γρήγορα θα βουλώνει. Σωστά?
Αυτό εξαρτάται καθαρά από την έκταση της επιφάνειας της λίμνης και όχι τα κυβικά. Όσο περισσότερο εκτεθημένη είναι η επιφάνεια της λίμνης, τόσο περισσότερο νερό εξατμίζεται. Ρόλο σημαντικό επίσης παίζουν και τα είδη των φυτών που έχουμε.
...Αυτό που με απασχολεί κύριος είναι το ποσό μεγάλη θα είναι η εξάτμιση του νερού. Την εξάτμιση φοβάμαι και όχι την μπιχλα . Αν θα πρέπει δηλαδή να μην λιγοστέψει το νερό πολύ γρήγορα και θέλει κάθε 2 μέρες να θέλει συμπλήρωμα μη ξεμείνει από νερό η αντλία...
Φίλε Βασίλη, το σχέδιο σου αν και καλά υποσχόμενο, είναι παράλληλα και πολύ επίφοβο. Η στάθμη του νερού δεν καθορίζεται πάντα με την ίδια λογική, πχ μια πολύ ζεστή μέρα θα εξατμιστεί πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού από ότι μια μέρα με συννεφιά. Το σίγουρο αν ακολουθήσεις αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχεις το νου σου συνέχεια.
Οι εξωτερικές αντλίες είναι must ειδικά στους πολύ γνωστούς κύκλους των ιδιοκτητών λιμνών με ακριβές πικιλίες ΚΟΙ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η τιμή τους δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, αλλά παράλληλα θέλουν και συνεχή έλεγχο, όπως όλες οι αντλίες άλλωστε.
Όπως και να έχουμε, η πολύ συχνή φροντίδα της λίμνης μας είναι μονόδρομος.
Κάτι που έχω δει και πρέπει να το αναφέρω, είναι ότι ο χώρος φύλτρανσης σου είναι πολύ μικρός σε σχέση πάντα με τα 3500 λίτρα λίμνη που πρόκειται να δημιουργήσεις.
Βασιλη in the pond, δεν μιλησε κανεις για κυβικα...:D
Οπως τα ειπες ειναι τα πραγματα απλα στο περιπου ειπα καθε 2 εως 3 μερες αν και πιστευω οτι δεν θα πεσω εξω :D
Τωρα για εξωτερικη αντλια δεν ειναι μονο το κοστος αλλα και η καταναλωση ρευματος. Τρωνε πολυ οι ατιμες :D Καμια σχεση με τις αντλιες βυθου ;)
in the pond
07-05-09, 18:09
Βασιλη in the pond, δεν μιλησε κανεις για κυβικα...:D
Οπως τα ειπες ειναι τα πραγματα απλα στο περιπου ειπα καθε 2 εως 3 μερες αν και πιστευω οτι δεν θα πεσω εξω :D
Τωρα για εξωτερικη αντλια δεν ειναι μονο το κοστος αλλα και η καταναλωση ρευματος. Τρωνε πολυ οι ατιμες :D Καμια σχεση με τις αντλιες βυθου ;)
Άντρο μίλησα για κυβικά, γιατί παίζουν και αυτά τον ρόλο τους και εξηγώ: Επειδή παρακολουθούν και άλλοι φίλοι εδώ το θέμα αυτό, θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για το το θέμα της εξάτμισης. Παίρνω ως παραδείγματα δύο λίμνες 10,000 λίτρων. Η πρώτη με πολύ βάθος και επιφάνεια μόνο 4 τετραγωνικά μέτρα και η δεύτερη 8 τετραγωνικά επιφάνεια με λιγότερο βάθος. Πληροφοριακά η εξάτμιση της δεύτερης θα είναι διπλάσια από αυτή της πρώτης.
Άντρο, συμφωνώ μαζί σου με το θέμα της κατανάλωσης των εξωτερικών αντλιών, πράγμα που αναφέρατε και πιο πριν και σκόπημα δεν αναφέρθηκα.
Από την στιγμή που θα έχω και κάποια φυτά μέσα στην λίμνη και στην προλιμνη
ποσό μεγάλος θα έπρεπε να είναι ο χώρος φιλτρανσης μου αν π.χ έχω 3000 λίτρα καθαρά?.
Το ένα δέκατο, άρα περίπου 300 λίτρα.
Η βιολογία σε μια λίμνη είναι παντού. Σωστά?
Συμφωνώ.
Απλά βάζουμε κάποια ποσότητα βιολογικού υλικού για να μαζεύουμε κύριος την άλγη και τα σωματίδια (σκόνη φύλλα κτλ). Σωστά?
Διαφωνώ. Άλλο το μέρος του μηχανικού φιλτραρίσματος και άλλος ο χώρος του βιολογικού, έστω και σε DIY φίλτρο.
Θεωρώ ότι η βαρύτητα που πρέπει να δίνουμε είναι στο να έχουμε πολλά φυτά για να τρώνε τα νιτρικά. Σωστά?
Συμφωνώ. Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο, πράγμα λίγο δύσκολο λόγω του μεγάλου χώρου που καλύπτουν. Άρα σωστή και επιλεκτική ποσότητα φυτών.
Το αν έχουμε μεγάλο η μεσαίο η μικρό βιολογικό χώρο νομίζω ότι είναι δεύτερης σημασίας. Έχει να κάνει κύριος με το ποσό γρήγορα θα βουλώνει. Σωστά?
Διαφωνώ, εκτός στην περίπτωση όπου θα χρησιμοποιήσουμε πιεστικό φίλτρο.
Έχει να κάνει κυρίως στο πόσο καλά θα καλύπτει της ανάγκες της λίμνης μας, αναλόγως βιοφορτίου, φυτών και ύλης.
POURITANOS
07-05-09, 20:16
Αφού συμφωνείς Βασιλη ότι η βιολογία είναι παντού σε μια λίμνη. Γιατί μετά διαφωνείς λέγοντας:
In the pond Διαφωνώ. Άλλο το μέρος του μηχανικού φιλτραρίσματος και άλλος ο χώρος του βιολογικού, έστω και σε DIY φίλτρο.
Δε το κατάλαβα ποια είναι η διαφορά ? όταν λες άλλο το μέρος του μηχανικού τι εννοείς ?
Βασίλη σε ρώτησα μετά αν έχει μεγάλη σημασία αν ο χώρος του βιολογικού φίλτρου είναι μεγάλος η μεσαίος η μικρός και μου λες:
In the pond Διαφωνώ, εκτός στην περίπτωση όπου θα χρησιμοποιήσουμε πιεστικό φίλτρο.
Έχει να κάνει κυρίως στο πόσο καλά θα καλύπτει της ανάγκες της λίμνης μας, αναλόγως βιοφορτίου, φυτών και ύλης.
Γιατί το βιοφορτίου φυτών και ύλης στην δική μου λίμνη να είναι τέτοιο που δεν θα το καλύψει ο χώρος του φίλτρου? Ακόμα ούτε ψαριά έχει ούτε τίποτα :confused: .
Δεν είναι νωρίς να λεμέ δε καλύπτει :confused: μια και έχω αναφέρει αρκετά πράγματα
ως προς την τοποθεσία (είναι σε ύψωμα)
δεν έχει δέντρα (όχι πολλά έως καθόλου φύλλα)
μακριά από δρόμο και υπάρχει περίφραξη περιμετρικά της λίμνης (άρα μονό σκόνη από αέρα)
τσιμενταρισμένα τα πάντα γύρο από την λίμνη (άρα όχι σκόνες από χώματα μια και όλα είναι τσιμενταρισμενα)
Για το μέγεθος 1/10 σε ότι αφορά το βιολογικό κομμάτι ενός φίλτρου το θεωρό υπερβολικό. Δε θα πω ότι είναι λάθος γιατί μπορεί έτσι να έχουν τα πράματα . Απλά όσα συστήματα (μη φανταστεις και πολλα ) έχω δει έως τώρα και μιλάω για Ελλάδα με πολύ μικρότερο βιολογικό χώρο από αυτό που κάνω τώρα έχω δει καλούτσικα αποτελέσματα. (χωρίς uv λάμπες) Τώρα αν πω ότι είδα και μια λιμνούλα μικρη σαν την δική μου να δουλεύει μονό με σιντριβάνι με μια αντλία θα ακουστώ καπως!!!!
Το νερό φυσικά δεν ήταν διάφανο αλλά δε το έλεγες και χαλιά.
Όπως είπα με χώρο βιολογίας μονό το προφιλτρακι της αντλίας.
yiannossavva
08-05-09, 06:56
Έχω διαβάσει ποιο πάνω για προ φίλτρο.
Έχω δοκιμάσει τα πάντα!
Αν η αντλία είναι αρκετά δυνατή και τοποθετηθεί μετά από το προ φίλτρο θα δημιουργείται υπερβολική υποπίεση και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό εδώ
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-q405-yiannossavva-dsc01024.jpg
Έχω δοκιμάσει 2 βαρέλια με διαφορετικό πάχος.
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Όσον αφορά το φιλτράρισμα της λίμνης θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι η μέθοδος της υπερχείλισης.
in the pond
08-05-09, 07:20
Φίλε Βασίλη,
Στο χώρο των ΚΟΙ ή χρυσόψαρων και σε επέκταση των λιμνών, δεν υπάρχει ο όρος "Το νερό φυσικά δεν ήταν διάφανο αλλά δε το έλεγες και χαλιά". Είναι ακριβώς το ίδιο όπως ένα ενυδρείο που έχει προβλήματα λόγω λανθασμένων χειρισμών ή ελλείψεων. Όπως προσπαθούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα στην περίπτωση του ενυδρείου και να το επιλήσουμε σαν ενυδρειακό φόρουμ που είμαστε, έτσι και στην περίπτωση των λιμνών υπάρχει πάντα ο τρόπος να επιλύονται τα προβλήματα. Με μια μεγάλη διαφορά όμως: τα λάθη χρυσοπληρώνονται!
π.χ. αν δεις και δεν σε καλύπτει η αντλία, θα πρέπει να αγοράσεις άλλη μεγαλύτερη. Αν δε σε καλύπτει ο χώρος φύλτρανσης, θα πρέπει να πας ταυτόχρονα και στην περίπτωση έτοιμου φίλτρου της αγοράς. Αν δεν κάνεις μέριμνα να μπορείς να υπερκαλύψεις μεγαλύτερο βιοφορτίο στο μέλλον μετά που θα ακολουθήσει ο γόνος, θα αναγκάζεσαι κάθε χρόνο να αραιώνεις τα ψάρια σου κ.α.
Η λογική του νερού με αιωρούμενη άλγη ανοίκει στην ιστορία και μάλιστα μας παίρνει χρόνια πίσω. Η μόνη περίπτωση όπου εν μέρει επιδιώκεται αυτό είναι μόνο στις περιπτώσεις λιμνών "wildlife ponds" δηλαδή λίμνες άγριας ζωής, που σπάνια τοποθετούνται ψάρια. Την "πατώνουμε" στο φυτό και περιμένουμε την φύση να ολοκληρώσει το έργο.
Με τη λογική που σκέφτεσαι το θέμα του φιλτραρίσματος, δεν θα ξαναμιλήσω γιατί τα έχω πει όλα. Θα βρεις απάντηση μου για το κάθε τι πιο πίσω. Δική σου η λίμνη, όπως θέλεις την κάνεις, ΑΛΛΑ πάντα με δική σου ευθύνη. Δεν μπορώ όμως να συνηγορήσω σε κάτι που στο μέλλον μπορεί να με κατηγορείς, γιατί η λίμνη είναι μεγάλο έργο και βέβαια όχι ενυδρείο.
in the pond
08-05-09, 07:30
Έχω δοκιμάσει τα πάντα!
Αν η αντλία είναι αρκετά δυνατή και τοποθετηθεί μετά από το προ φίλτρο θα δημιουργείται υπερβολική υποπίεση και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό εδώ
Όσον αφορά το φιλτράρισμα της λίμνης θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι η μέθοδος της υπερχείλισης.
Γιάννο, η υπερχείλιση στα θέματα λίμνης μπορεί να λειτουργήσει ΜΟΝΟ ώς περίπτωση skimmer, διαφορετικά η ύλη θα παραμένει πάντα στον βυθό, άρα και περισσότερη τροφή για δημιουργία άλγης, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλου βιοφορτίου.
Η χρησιμοποίηση βαρελιών για δημιουργία DIY πιεστικού φίλτρου, εξυπακούει να αντέχει την πίεση που ασκεί η ροή της αντλίας. Γι' αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζεις το πρόβλημα αυτό.
yiannossavva
08-05-09, 07:47
Γιάννο, η υπερχείλιση στα θέματα λίμνης μπορεί να λειτουργήσει ΜΟΝΟ ώς περίπτωση skimmer, διαφορετικά η ύλη θα παραμένει πάντα στον βυθό, άρα και περισσότερη τροφή για δημιουργία άλγης, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλου βιοφορτίου.
Η χρησιμοποίηση βαρελιών για δημιουργία DIY πιεστικού φίλτρου, εξυπακούει να αντέχει την πίεση που ασκεί η ροή της αντλίας. Γι' αυτόν τον λόγο αντιμετωπίζεις το πρόβλημα αυτό.
Η άλγη δημιουργείτε από τα αυξημένα νιτρικά. Από την στιγμή που τα νιτρικά κρατούνται χαμηλά τότε δεν υπάρχει πρόβλημα εξάπλωσης.
Η τοποθέτηση όσον περισσοτέρων φυτών στην λίμνη το θεωρώ mast!.
Στην περίπτωση της φωτογραφίας (που ήταν πειραματικό και το άλλαξα) δεν δημιουργείτε πίεση αλλά υπο πίεση.
in the pond
08-05-09, 08:02
Η άλγη δημιουργείτε από τα αυξημένα νιτρικά. Από την στιγμή που τα νιτρικά κρατούνται χαμηλά τότε δεν υπάρχει πρόβλημα εξάπλωσης.
Η τοποθέτηση όσον περισσοτέρων φυτών στην λίμνη το θεωρώ mast!.
Στην περίπτωση της φωτογραφίας (που ήταν πειραματικό και το άλλαξα) δεν δημιουργείτε πίεση αλλά υπο πίεση.
Γιατί υποπίεση? Με ποιά σκέψη τραβάς με την αντλία το νερό από το βαρέλι? Είναι δεδομένο ότι τα βαρέλια αυτά φτιάχτηκαν για να τους ασκείται πίεση από τα μέσα προς τα έξω. Είναι πολύ φυσικό να σου συμβαίνει αυτό.
yiannossavva
08-05-09, 09:03
Γιατί υποπίεση? Με ποιά σκέψη τραβάς με την αντλία το νερό από το βαρέλι? Είναι δεδομένο ότι τα βαρέλια αυτά φτιάχτηκαν για να τους ασκείται πίεση από τα μέσα προς τα έξω. Είναι πολύ φυσικό να σου συμβαίνει αυτό.
Η αντλία μπουκώνει πολύ εύκολα.
Η τοποθέτηση προ φίλτρου είναι mast!
Αυτό που έχω κάνει τώρα είναι να υπερχειλά η λίμνη μέσα σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο το οποίο από πάνω υπάρχει καλαθάκι που μαζεύονται όλες οι (χοντρές) βρομιές.
Από εκεί πηγαίνει προς την αντλία και μετά στο φίλτρο.
in the pond
08-05-09, 09:16
Η αντλία μπουκώνει πολύ εύκολα.
Η τοποθέτηση προ φίλτρου είναι mast!
Αυτό που έχω κάνει τώρα είναι να υπερχειλά η λίμνη μέσα σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο το οποίο από πάνω υπάρχει καλαθάκι που μαζεύονται όλες οι (χοντρές) βρομιές.
Από εκεί πηγαίνει προς την αντλία και μετά στο φίλτρο.
Γιάννο, εδώ και μέρες, σχεδιάζω την καινούρια μου λίμνη, όπου θα είναι μεταξύ 10,000-11,000 λίτρων. Εκεί θα δείτε πολλές λεπτομέρεις που θα βοηθήσουν στο μέλλον.
Έχω ξεκινήσει τη δημιουργία λίμνης πριν 10 χρόνια. Τότε υπήρχαν μόνο κάποια βιβλία και αυτά καθόλου κατατοπιστικά με το θέμα. ΔΕΝ προχώρησα σε επέκταση της, γιατί ήθελα αυτή που θα έκανα να ήταν σωστή κατασκευή με όλες τις σωστές προδιαγραφές. Πριν δύο χρόνια προχώρησα σε σχεδιασμό λίμνης 25,000 λίτρων και ενημέρωσα εσένα και τον Άντρο γι' αυτό. Η λειψυδρία δυστυχώς μου αλλάζει και πάλι τα σχέδια. Άρα στην θέση της μικρής λίμνης θα αναπτυχθεί και η μεγάλη (10,000λίτρα όμως). Αναμένετε και θα καταθέσω τα σχέδια σύντομα.
Το θέμα των ριζών των δέντρων είναι όντως πολύ σοβαρό ζήτημα, κάτι που προβλημάτισε και εμένα. Εγώ θα προχωρήσω σε σιδεροσύνδεση και μπετόν στα γύρω τοιχώματα της λίμνης, αφού πρώτα βάλω νάϊλον μήπως και βλάψω τις ρίζες των φυτών που ίσως τραυματιστούν κατά την εκσκαφή.
POURITANOS
08-05-09, 15:06
Έχω δοκιμάσει τα πάντα!
γεια χαρά
το μονό πρόβλημα στην κατασκευή σου είναι ότι λυπεί μια σωλήνα για να τραβάει ατμοσφαιρικό αέρα. η αντλία σου είναι τρομερά δυνατή με αποτέλεσμα να ρουφάει τα πάντα νερό-αέρα.
βάζω μια φωτο να δεις που λέω να μπει ένας σωλήνας.
in the pond
08-05-09, 16:02
γεια χαρά
το μονό πρόβλημα στην κατασκευή σου είναι ότι λυπεί μια σωλήνα για να τραβάει ατμοσφαιρικό αέρα. η αντλία σου είναι τρομερά δυνατή με αποτέλεσμα να ρουφάει τα πάντα νερό-αέρα.
βάζω μια φωτο να δεις που λέω να μπει ένας σωλήνας.
Η αλήθεια δεν έχω καταλάβει εντελώς πως δουλεύει το σύστημα του Γιάννου. Υποθέτω ότι το βαρέλι έχει λάστιχο που καταλήγει στην λίμνη. Άρα θα πρέπει η κατασκευή να είναι αεροστεγές. Άντρο είναι έτσι?
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τραβάει μόνο αερα και καθόλου νερό. Δεν είναι έτσι?
Ειλικρινά, μπορεί να κάνω και λάθος...:confused:
POURITANOS
08-05-09, 18:15
Η αλήθεια δεν έχω καταλάβει εντελώς πως δουλεύει το σύστημα του Γιάννου. Υποθέτω ότι το βαρέλι έχει λάστιχο που καταλήγει στην λίμνη. Άρα θα πρέπει η κατασκευή να είναι αεροστεγές. Άντρο είναι έτσι?
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα τραβάει μόνο αερα και καθόλου νερό. Δεν είναι έτσι?
Ειλικρινά, μπορεί να κάνω και λάθος...:confused:
Όχι νομίζω ότι έχεις δίκιο. Αν κατάλαβα καλά πως δουλεύει το σύστημα του Γιάννου (και όχι Άνδρο χεχεχε:smt033 ) η σωλήνα είναι άχρηστη.
βάζω στην πρώτη εικόνα χαλουμι1πως θεωρώ ότι δουλεύει τώρα.:smt102
και μια δεύτερη φωτο χαλουμι2 για το ίσως πως θα δούλευε σωστά. :confused:
Υ.Γ θα έπρεπε να αλλάξουμε όνομα στο θέμα και να το ονομάσουμε τα φίλτρα των πικραμένων όλοι οι πικραμένοι εδώ μαζευτήκαμε:smt044:smt044
έτσι ξεκίνησα και εγώ το σκεπτικό μου και τελικά έφτασα εκεί που έφτασα νομίζω ότι και το χαλουμι2 θα έχει πρόβλημα στο να ξεμείνει από νερό και να καεί η αντλία οπότε πρέπει να μπει το πρώτο δοχείο μέσα στο νερό!!!!! = πάμε στην κατασκευή που κάνω εγώ
in the pond
08-05-09, 18:33
Έλα βρε Βασίλη, αφού έτσι και αλοιώς για φίλτρα μιλάμε.
Έτσι απλά για να σας προετοιμάσω για τη δική μου κατασκευή:
1. αναρρόφηση θα βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο της λίμνης
2. μετά θα υπάρχει ένας χώρος σαν προφίλτρο για τη χοντρή ύλη λίγο έξω από τη λίμνη (δεν θα υπάρχει άμεση επαφή)
3. ως φίλτρανση θα χρησιμοποιήσω μεγάλο φίλτρο πιέσεως
4. ακολούθως ένα κομμάτι DIY για επιπρόσθετο βιολογικό καθαρισμό και ακολούθως μια σειρά από 1 μέτρο πάπυρους.
Άρα για να φανταστείτε την κατασκευή, θα είναι περίπου 1 κυβικό νερού σε πλήρη ανάπτυξη του φίλτρου.
POURITANOS
08-05-09, 19:04
Δε ξερώ το σκεπτικά και Εγώ πριν καιρώ αλλά είπα ότι σε όλες της λίμνες πιάνει λάσπη και βιολογία μαζί αν την αφαιρέσω θα είναι σαν να καταστρέφω και την βιολογία. νομίζω ότι θέλει και λίγο μπιχλα ο πάτος. το πολύ αν πιάνει πολύ λάσπη βάζεις την αντλία μέσα και τα πετάει έξω:smt102
2. μετά θα υπάρχει ένας χώρος σαν προφίλτρο για τη χοντρή ύλη λίγο έξω από τη λίμνη (δεν θα υπάρχει άμεση επαφή)
4. ακολούθως ένα κομμάτι DIY για επιπρόσθετο βιολογικό καθαρισμό και ακολούθως μια σειρά από 1 μέτρο πάπυρους.
Άρα για να φανταστείτε την κατασκευή, θα είναι περίπου 1 κυβικό νερού σε πλήρη ανάπτυξη του φίλτρου.
Από ότι κατάλαβα θα ρίξεις ένα λάστιχο μέσα στην λίμνη πάνω από το λαινερ και το οποίο θα καταλήγει το ένα σημείο στο βαθύτερο σημείο της λίμνης και το άλλο σε μια εξωτερική λιμνούλα με δικό της λάινερ η κάποια κατασκευή. μετά ένα φίλτρο πιέσεως το οποίο δεν ξερώ τι είναι? Θα πετάει το νερό σε ένα άλλο χώρο που θα έχει πάπυρο που θα είναι ποιο ψηλά από την κύριος λίμνη και το νερό θα καταλήγει με υπερχείλιση στην κύριος λίμνη???
Σωστά?
Η κάπου έχασα τον δρόμο?
Άρα σύνολο 2 αντλίες? Μια να τραβάει από των πάτο της λίμνης και μια να δίνει στους παπύρους?
Εσύ είσαι χειρότερος από όλους μας:D ακόμα ποιο περίπλοκα πράματα.
Αν έχεις μονοκατοικία έτσι είναι κανείς και ένα δωμάτιο βιολογικό φίλτρο
Ελα σε πειράζω:p πλακά κάνουμε καλυτέρα να κάνουμε χαβαλέ;) παρά να τσαντιζόμαστε:D.
in the pond
08-05-09, 19:25
Ποιός σου είπε ότι τσαντίζομαι....:D:D:D εγώ είμαι ήρεμος και απαντάω όταν γνωρίζω. Άσε που πολλές φορές η γραφή φαντάζει τσαντίλα και νεύρα. Αν ήταν να τσαντίζομαι και εδώ, θα σταματούσα κάθε δράση.
Παιδιά αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και αν θες να φας εεεε συγνώμη ....να έχεις ψάρια θα βρέξεις τον ποπό σου.Συντήρηση δεν μπορούμε να αποφύγουμε.Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι εγκατάσταση τέτοια ώστε να είναι οσο πιο αραιη και κυρίως να γίνεται ΕΥΚΟΛΑ και ΓΡΗΓΟΡΑ ώστε να μην γίνεται επώδυνη διαδικασία.Ολοι προσπαθήσαμε να σκεφτούμε τρόπο διαταξης που να επιτυγχανει καθαρισμό του νερού σε μεγάλο βαθμό πριν την είσοδο και επιβάρυνση της αντλίας.Πέρα απο καποια προφιλτρα που θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά πάλι δεν βλέπω φώς.....
Οταν λες φιλτρο πιεσεως Βασιλη τι εννοεις?? Εμποριου η DIY και ποσα λιτρα??
Ο χωρος που θα υπαρχει σαν προφιλτρο? Θα ειναι με σφουγγαρια κλπ??
Εκει σε βλεπω να την βγαζεις...απο την μπιχλα :D Πλακα κανω....
Παντως ρε παιδια εγω δεν εχω κανενα προβλημα με το φιλτρο πιεσεως που εχω και παρα του οτι ειναι 50λιτρο μια χαρα τα παει και οχι μονο αυτο...σε συνδιασμο με την αντλια στελνει το νερο και 2 μετρα υψος απο την επιφανεια της λιμνης οπου μετα απο υπερχυλιση της μικρης, το νερο επιστρεφει πισω στη μεγαλη μεσο καταρρακτη.
Αμα σας ανεβασω φωτο απο το βιολογικο υλικο του φιλτρου ειδικα απο τις βιομπαλες να δειτε πως εγιναν.... δεν θα το πιστευετε :D
in the pond
08-05-09, 22:23
Οταν λες φιλτρο πιεσεως Βασιλη τι εννοεις?? Εμποριου η DIY και ποσα λιτρα??
Ο χωρος που θα υπαρχει σαν προφιλτρο? Θα ειναι με σφουγγαρια κλπ??
Εκει σε βλεπω να την βγαζεις...απο την μπιχλα :D Πλακα κανω....
Παντως ρε παιδια εγω δεν εχω κανενα προβλημα με το φιλτρο πιεσεως που εχω και παρα του οτι ειναι 50λιτρο μια χαρα τα παει και οχι μονο αυτο...σε συνδιασμο με την αντλια στελνει το νερο και 2 μετρα υψος απο την επιφανεια της λιμνης οπου μετα απο υπερχυλιση της μικρης, το νερο επιστρεφει πισω στη μεγαλη μεσο καταρρακτη.
Αμα σας ανεβασω φωτο απο το βιολογικο υλικο του φιλτρου ειδικα απο τις βιομπαλες να δειτε πως εγιναν.... δεν θα το πιστευετε :D
Άντρο, όπως ξαναείπα, πάω για ποικιλίες ΚΟΙ, αυτό ήταν και το όνειρό μου βασικά. Άρα η καθαριότητα της θα είναι το κυριότερο μου μέλημα, σε συνδιασμό με την μόνημη βιολογία. Μελλοντικά θα αγοράσω και σκούπα βυθού, γι' αυτό το σχήμα της θα είναι σχεδόν ορθογώνιο με μόνο δύο θέσεις βαθμίδων και μέγιατο βάθος τα 1,40εκ.
Δυστυχώς όπως μου προέκυψαν τα πράγματα, πρέπει να περιορίσω τους χώρους μου ώστε να κερδίσω σημαντικά κυβικά νερού στη λίμνη.
Βάσει αυτών των παραμέτρων, έχω κινηθεί σχεδιαστικά ώστε να περιορίσω όσο το περισσότερο το θέμα μπίχλας στο πρώτο στάδιο φίλτρανσης.
Έτοιμο πιεστικό φίλτρο εννοώ, για κάλυψη λίμνης 12,000 λίτρων, με ανάλογη εφαρμογή UV .
Μπορώ να φανταστώ την κατάσταση των βιομπάλων δύο χρόνια μετά.:D
POURITANOS
08-05-09, 22:44
Φίλτρο πιέσεως τι εννοείτε ? την αντλία μέσα στο βαρελάκι?
Εγώ έχω καταλάβει πάντως από το ψάξιμο και της διαφορές συζητήσεις στο φόρουμ ότι όσο ποιο μεγάλη λίμνη τόσο ποιο εύκολα τα πράματα αλλιώς μια ζωή τυραννία
Εγώ ξερώ ότι νερό δεν έχουν στη Κύπρο κάνουν λίμνες και εμείς εδώ στην Ελλάδα με “πολλά” αποθέματα νερού σχετικά με τους Κυπρίους αν κάνουμε λίμνες κάνουμε μινιατούρες.
Αν είχα χώρο πάντως ξερώ τι θα έκανα:D αλλα δεν εχω:smt086
βάζω φωτο
in the pond
08-05-09, 22:57
Φίλτρο πιέσεως τι εννοείτε ? την αντλία μέσα στο βαρελάκι?
Εγώ έχω καταλάβει πάντως από το ψάξιμο και της διαφορές συζητήσεις στο φόρουμ ότι όσο ποιο μεγάλη λίμνη τόσο ποιο εύκολα τα πράματα αλλιώς μια ζωή τυραννία
Εγώ ξερώ ότι νερό δεν έχουν στη Κύπρο κάνουν λίμνες και εμείς εδώ στην Ελλάδα με “πολλά” αποθέματα νερού σχετικά με τους Κυπρίους αν κάνουμε λίμνες κάνουμε μινιατούρες.
Αν είχα χώρο πάντως ξερώ τι θα έκανα:D αλλα δεν εχω:smt086
βάζω φωτο
Ρε Βασίλη, όλα από εδώ θα ξεκινήσουν. Πίστεψέ με ότι αφού στηθεί σωστά η κατηγορία, μετά από δύο-τρία χρόνια θα μιλάμε για πολλούς λιμνόφιλους. Υπομονή.
Βασίλη το πιεστικό φίλτρο, μπορεί να γίνει και DIY, αλλά υπάρχουν και έτοιμες λήσεις με εφαρμωσμένη UV για εξοικονόμηση χώρου. Υπάρχουν μάλιστα τέτοια φίλτρα, που αλλάζεις πορεία του νερού και καθαρίζεται το φίλτρο από μόνο του με την πίεση του νερού που δίνει η αντλία. Ψάξε στο διαδίκτυο για "Self cleaning pond filters". Προ λίγων ημερών είχες παρουσιάσει ένα δείγμα και νόμιζα ότι γνωρίζεις γι' αυτά. Αυτό που παρουσίασες όμως στοιχίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ και είναι και πελώριο.
Όσο μικρότερη είναι η λίμνη, τόσο περισσότερο πρέπει να ανησυχείς Βασίλη. Το βλέπω εγώ καθημερινά.
POURITANOS
08-05-09, 23:40
Μπα λόγω κακών αγγλικών δεν μπαίνω καν στο κόπο να κοιτάξω για ξένα σίτε και ξένα φόρουμ ΚΤλ
Ακόμα και την αντλία αν την πάρω από εξωτερικό θα αγγαρέψω άλλων.
ίσως λες για το σύστημα που ανέφερε ο exetlaios και προσπάθησα να δω πως δουλεύει. Αν το κατάλαβα σωστά η όχι δε ξερώ.
Δεν ξερώ από αντλίες γι αυτό και άνοιξα το συγκεκριμένο θέμα αρχικά.
Με την λίγη ερευνά στα μαγαζιά και της υποδείξεις των φιλών είδα κάποια συστήματα αλλά λόγω τιμής και όπως έχω πει ότι δε θέλω ακριβό εξοπλισμό στην λίμνη δε μπήκα στο κόπο να ασχοληθώ σε σωστα αυτοματα-αυτονομα συστηματα.
Αν μας αξιώσει ποτέ ο θεός και πάρουμε καμιά μονοκατοικία τότε θα έψαχνα τα πάντα.
Για λάμπα UV το ξεκαθάρισα στων εαυτό μου ότι δε θα βάλω. Θα προσπαθήσω να παιδευτώ με διαφορά και αν δε τα καταφέρω τότε ίσως και πάλι λέω ίσως τότε μονό βάλω.
in the pond
09-05-09, 07:50
Μπα λόγω κακών αγγλικών δεν μπαίνω καν στο κόπο να κοιτάξω για ξένα σίτε και ξένα φόρουμ ΚΤλ
ίσως λες για το σύστημα που ανέφερε ο exetlaios και προσπάθησα να δω πως δουλεύει. Αν το κατάλαβα σωστά η όχι δε ξερώ.
Με την λίγη ερευνά στα μαγαζιά και της υποδείξεις των φιλών είδα κάποια συστήματα αλλά λόγω τιμής και όπως έχω πει ότι δε θέλω ακριβό εξοπλισμό στην λίμνη δε μπήκα στο κόπο να ασχοληθώ σε σωστα αυτοματα-αυτονομα συστηματα.
Αν μας αξιώσει ποτέ ο θεός και πάρουμε καμιά μονοκατοικία τότε θα έψαχνα τα πάντα.
Για λάμπα UV το ξεκαθάρισα στων εαυτό μου ότι δε θα βάλω. Θα προσπαθήσω να παιδευτώ με διαφορά και αν δε τα καταφέρω τότε ίσως και πάλι λέω ίσως τότε μονό βάλω.
Βασίλη, υπάρχουν πολύ αξιόπιστες εταιρείες στο χώρο με πιεστικά φίλτρα, που στοιχίζουν από 100 μέχρι 250 ευρώ, στο πακέτο εσσωκλείεται και η UV.
Εντάξει, UV αν θέλεις δεν βάζεις, αλλά θα πρέπει να βρεθούν οι ισορροπίες μεταξύ βιοφορτίου και φυτών. Είναι δυστυχώς μονόδρομος.
Αυτο αγαπητε ειναι φιλτρο πιεσεως της sera ;)
POURITANOS
09-05-09, 19:31
Αυτο αγαπητε ειναι φιλτρο πιεσεως της sera ;)
Αυτό δεν είναι φίλτρο φιλε Andros. Είναι γομάρι :D
πολύ σωλήνας και κακό λες και είναι ρομπότ.:smt101
Φαντάζομε τι θα βγάζεις από εκεί όταν το καθαρίζεις:smt087 πρέπει να τα ρουφάει όλα.:D
in the pond
09-05-09, 20:29
Φαντάζομε τι θα βγάζεις από εκεί όταν το καθαρίζεις:smt087 πρέπει να τα ρουφάει όλα.:D
Βρε Βασίλη, αυτό είναι το μικρότερο σύστημα φίλτρανσης που μπορείς να κάνεις για τη λίμνη σου. Γομάρι είναι βασικά το DIY με την έκταση που θέλει. 50 λίτρα μόνο είναι αυτό του Άντρου και φαίνεται να είναι και το πρώτο αξιόπιστο που έχουμε εδώ για την ώρα.
Χωρις υπερβολη οταν βγαζω τα σφουγγαρια για καθαρισμα ζυγιζει το καθε ενα 5 κιλα :D
Ρουφαει πολυ πραμα :D
Θηρία :
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/40435d24fdaaa60a688e3117db4f632d/cl/alist/cnid/843440a898fa24d07.52607663
http://www.aquaristikshop.com/e_Produktinformationen/EHEIM-Outdoor-pond-filter-3455.htm
in the pond
09-05-09, 23:07
Γιώργο, πολύ βοηθητικό το λίνκ, όπου θα βρείτε αρκετά τέτοια συστήματα. Δυστυχώς όμως και οι δύο αυτές εταιρέιες δεν στέλλουν στην Κύπρο. Έχω μιλήσει ήδη μαζί τους.:(
Το πιο κακό είναι ότι τα καλύτερα ονόματα του χώρου, δεν υπάρχουν αντιπροσωπίες ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο.:(
Kαι γιατί δεν στέλνουν στην Κύπρο ;
Το πιο κακό είναι ότι τα καλύτερα ονόματα του χώρου, δεν υπάρχουν αντιπροσωπίες ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο.:(
Όπως ;
in the pond
09-05-09, 23:15
Kαι γιατί δεν στέλνουν στην Κύπρο ;
Γιώργο, το απαντητικό τους μύνημα βρίσκεται στην δουλειά. Την Δευτέρα, θα ανεβάσω την απάντηση τους. Απλά απάντησαν ότι δεν στέλνουν στην Κύπρο, Μάλτα και κάποιους άλλους νησιώτικους προορισμούς. Άλλωστε στους κανονισμούς αποστολής το λέει ρητά (το είδα αργότερα βέβαια).
Το aquaristikshop όμως λέει ότι η Κύπρος είναι στην Ζώνη 3 (για τα μεταφορικά έξοδα)
in the pond
09-05-09, 23:25
Το aquaristikshop όμως λέει ότι η Κύπρος είναι στην Ζώνη 3 (για τα μεταφορικά έξοδα)
Γιώργο έχεις δίκαιο. Οι δύο αυτές εταιρείς αποστέλλουν στην Κύπρο. Μια ανάλογη σελίδα που αναφέρθηκε στο GAB προ λίγων ημερών ήταν. Δεν θυμάμαι όνομα τώρα. Θα το βρώ όμως. Βρήκα αρκετά πράγματα εκεί πέρα, ενδιαφέρθηκα για δύο πραγματάκια και μου απάντησαν αρνητικά.
Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, γιατί την εν λόγω εταιρεία την είχα αφαιρέσει από τις επιλογές μου, νομίζοντας το πιο πάνω. Βρήκα και το φίλτρο που θέλω....:p To Fish Mate UV+Bio 1500 Pressurized Filter και είναι και σε εξαιρετικά καλή τιμή.
Γιώργο έχεις δίκαιο. Οι δύο αυτές εταιρείς αποστέλλουν στην Κύπρο. Μια ανάλογη σελίδα που αναφέρθηκε στο GAB προ λίγων ημερών ήταν. Δεν θυμάμαι όνομα τώρα. Θα το βρώ όμως. Βρήκα αρκετά πράγματα εκεί πέρα, ενδιαφέρθηκα για δύο πραγματάκια και μου απάντησαν αρνητικά.
Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, γιατί την εν λόγω εταιρεία την είχα αφαιρέσει από τις επιλογές μου, νομίζοντας το πιο πάνω. Βρήκα και το φίλτρο που θέλω....:p To Fish Mate UV+Bio 1500 Pressurized Filter και είναι και σε εξαιρετικά καλή τιμή.
Τι χωρητικοτητας ειναι Βασιλη????
in the pond
09-05-09, 23:48
Τι χωρητικοτητας ειναι Βασιλη????
Άντρο, για 15000 λίτρα. Η λίμνη μου θα είναι 11,000 λίτρων, αλλά θα υπάρχει άλλο ένα κυβικό στόυς χώρους της φίλτρανσης. Το φίλτρο των 10,000 σίγουρα δεν με καλύπτει και βέβαια δεν το ρισκάρω.
Ρε παιδιά, έφαγα τον κόσμο να το βρω. Υπάρχει ΜΟΝΟ μια εταιρεία στην Μ. Βρεττανία που το αποστέλλει και με ξυρίζει στα έξοδα αποστολής, ή δύο-τρεις αμερικάνικες εταιρείες που θα με ξυρίσει το τελωνείο της Κύπρου. Γιώργο, νά' σαι καλά...
http://www.pet-mate.com/Files/FISH_MATE_Pond_Filters.pdf
http://www.pet-mate.com/ShopOnline.aspx?Department_ID=3&Action=Home&parent_category_id=22
in the pond
09-05-09, 23:53
http://www.pet-mate.com/Files/FISH_MATE_Pond_Filters.pdf
http://www.pet-mate.com/ShopOnline.aspx?Department_ID=3&Action=Home&parent_category_id=22
Βρε Γιώργο, το avatar σου σε χαρακτηρίζει απόλυτα. Είσαι ο βασιλιάς των λινκς.:D:D:D
Δώσε κι' άλλα αν έχεις. Θα μαζέψουμε όσα περισσότερα μπορέσουμε να τα κάνουμε θέμα για την κατηγορία.
Από λίμνες δεν έχω ιδέα.Αν θέλεις να ψάξω κάτι στείλε μου πμ.
in the pond
10-05-09, 11:49
Από λίμνες δεν έχω ιδέα.Αν θέλεις να ψάξω κάτι στείλε μου πμ.
Η αλήθεια είναι ότι έχω ήδη αρκετές σελίδες διαδικτύου που τις έχω καταχωρήσει ως "favorite" ώστε με την πρώτη ευκαιρία να τις ανεβάσουμε για βοήθεια των λιμνόφιλων.
Ευχαριτσώ ξανά για το ενδιαφέρον σου Γιώργο και η βοήθεια σου είναι πολύτιμη.
Άντρο, για 15000 λίτρα. Η λίμνη μου θα είναι 11,000 λίτρων, αλλά θα υπάρχει άλλο ένα κυβικό στόυς χώρους της φίλτρανσης. Το φίλτρο των 10,000 σίγουρα δεν με καλύπτει και βέβαια δεν το ρισκάρω.
Ρε παιδιά, έφαγα τον κόσμο να το βρω. Υπάρχει ΜΟΝΟ μια εταιρεία στην Μ. Βρεττανία που το αποστέλλει και με ξυρίζει στα έξοδα αποστολής, ή δύο-τρεις αμερικάνικες εταιρείες που θα με ξυρίσει το τελωνείο της Κύπρου. Γιώργο, νά' σαι καλά...
Βρε ποσα λιτρα χωραει ο καδος εννοω :D
Και ποσα λιτρα την ωρα θα γυριζει η αντλια?
http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/4b2915234f5613f5281fcc6fbff32ca7/cl/details/cnid/843440a898fa24d07.52607663/anid/s-065100/FISH%20MATE%20UV%2BBio%20Pressurized%20Pond%20Filt ers//vid/PetMate
Γιωργο ευχαριστω.
Εχω κανει ενα τεραστιο λαθος τον καιρο που αγορασα τον εξοπλισμο της λιμνης.
Η αντλια γυριζει 12000 λιτρα την ωρα ενω το φιλτρο που εχω δεχεται maximum ροη 10000 λιτρα την ωρα και αυτο που φοβαμαι ειναι οτι καποια στιγμη ενδεχωμενος απο την πιεση να τα τιναξει.
Τωρα αυτο που σκεφτομαι να κανω ειναι ή να βαλω πιο μεγαλο φιλτρο αναλογο της αντλιας ή να βαλω και δευτερη εξοδο στο φιλτρο (λαστιχο) για να μειωσω την πιεση.
Ειμαι σε διλημμα και δεν ξερω τι να κανω αφου δεν ειναι καιρος για αλλα εξοδα :confused:
POURITANOS
10-05-09, 21:47
Φίλε Άντρο θα πρότεινα να βάλεις μια ακόμα σωλήνα .
Να βάλεις μια μουφά στην αρχή για να κάνει διακλάδωση.
Στον βοηθητικό σωλήνα βαλέ και μια βάνα ώστε να το στραγγαλίζεις εσύ ποσό θέλεις να τρέχει από αυτών των σωλήνα το νερό.
Δε θα σε ενοχλεί ιδιαίτερα στο φιλτράρισμα μια και θα επιστρέφει πολύ λίγο ακάθαρτο νερό πίσω
in the pond
11-05-09, 07:50
Γιωργο ευχαριστω.
Εχω κανει ενα τεραστιο λαθος τον καιρο που αγορασα τον εξοπλισμο της λιμνης.
Η αντλια γυριζει 12000 λιτρα την ωρα ενω το φιλτρο που εχω δεχεται maximum ροη 10000 λιτρα την ωρα και αυτο που φοβαμαι ειναι οτι καποια στιγμη ενδεχωμενος απο την πιεση να τα τιναξει.
Τωρα αυτο που σκεφτομαι να κανω ειναι ή να βαλω πιο μεγαλο φιλτρο αναλογο της αντλιας ή να βαλω και δευτερη εξοδο στο φιλτρο (λαστιχο) για να μειωσω την πιεση.
Ειμαι σε διλημμα και δεν ξερω τι να κανω αφου δεν ειναι καιρος για αλλα εξοδα :confused:
Καλημέρα Άντρο,
Άντρο, όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσα να πείσω όλους σας ότι
ο σχεδιασμός και οι πρόνοιες είναι τα πράγματα που πρέπει να μας απασχολήσουν για μεγάλο διάστημα πριν προχωρήσουμε στην εκτέλεση της λίμνης. Στο παρελθόν είχα πάρει μια απάντηση από κάποιο φίλο: "Ο καθένας μπορεί να σκάψει έναν λάκο στη γή, να ρίξει ένα κομμάτι λάινερ, να βάλει μιαν αντλία και να το γεμίσει ψάρια". Αυτό δεν ισχύει και για τα ενυδρεία? Δεν βλέπεις και εσύ καθημερινά το αποτέλεσμα αυτό, στις άλλες κατηγορίες του φόρουμ με τους νέους ακουαρίστες?
Η κατηγορία θα πρέπει να "κτιστεί" με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σε θέση στο μέλλον να προσφέρει όσα είναι δυντατόν για να πετύχουμε παρόμοια ή ακόμα και καλύτερα έργα από το εξωτερικό. Δόξα τον Θεό έχουμε δεκάδες παραδείγματα στον διεθνή χώρο. Σύγκρινε φωτογραφικό υλικό που έχουμε όλοι εμείς προς το παρόν, σε σχέση με όμορφα παραδείγματα του εξωτερικού. Η αλήθεια δυστυχώς φαίνεται. ΠΡΕΠΕΙ όλοι εμείς που εμπλακήκαμε εδώ να κάνουμε την αρχή, γιατί κάθε νέος φίλος που θα μπαίνει εδώ θα χρειάζετε κάτι περισσότερο από αυτό που βρίσκεται πιο πάνω στο μπλέ σημείο του ποστ μου.
Δυστυχώς πριν λίγο καιρό δέχτηκα πολύπλευρη κριτική ενώ προσπαθούσα να εισαγάγω καινούρια αντίληψη στο θέμα, κάτι που σίγουρα θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα.
Το πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν κάναμε βεβιασμένα βήματα (λόγο άγνοιας βέβαια, ή έλλειψης τεχνογνωσίας), προχωρήσαμε σε λανθασμένες επιλογές που πληρώνουμε στο χρόνο. Αυτό που είπα βέβαια καλύπτει και εμένα απόλυτα γιατί έχω κάνει και εγώ προσωπικά πολύ περισσότερες λανθασμένες επιλογές από εσάς με το μοναδικό ελαφρυντικό το ότι πριν 10 χρόνια είχα στα χέρια μου μόνο δύο βιβλία και ήταν αδύνατο να προμηθευτώ λάινερ.
Άντρο, πιστεύω ότι βρίσκεσαι σε πολύ ορειακό σημείο, γιατί όλες οι αντλίες χάνουν κάποια ισχή όταν βρίσκονται σε κάποιο βάθος. Εντοίτοις όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόβλημα μελλοντικά. Ή αγοράζεις φίλτρο που να δέχεται μεγαλύτερη ροή (αυτό να κάνεις) ή αλλάζεις την αντλία σου. Πάντως, με πολύ ενησχημένο βιοφορτίο, το φίλτρο των 10,000 λίτρων δεν θα καλύψει μια λίμνη 8,000 εκτός και αν είναι φτιαγμένη σε εντελώς σκιερό μέρος. Η λύση του Βασίλη μπορεί να βοηθήσει κάπως, αλλά πιστεύω θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα μη κάλυψης.
Τώρα, όσον αφορά εμένα, έχω προχωρήσει αρκετά τον σχεδιασμό μου, σε σημείο όπου παραμένουν ερωτηματικά σε μόνο κάποιες λεπτομέρειες. Απλά να πω ότι μάλλον πάω για εξωτερική αντλία, αλλά με μια καινοτομία ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα βουλώματος σε καμία περίπτωση. Η αναρρώφηση θα γίνεται από το πιο βαθή σημείο της λίμνης, θα την έχω πεντακάθαρη, έτσι θα επενδύσω στο κτίσημο της βιολογίας μου στο τεχνητό ρυάκι που θα φτιάξω. Έτσι, το FISH MATE φίλτρο που θα αγοράσω θα καλύπτει (15,000 λίτρα λίμνη με χαμηλή ιχθυοφόρτηση και σκιερό μέρος) ή (10,000 λίτρα λίμνη με υψηλή υχθιοφόρτηση και μερική άμεση ηλιακή ακτινοβολία) υπόψην η λίμνη μου θα είναι 10,000 λίτρων. Επιλογή αντλίας δεν έχω κάνει ακόμα και βρίσκομαι μεταξύ 4-5 μοντέλων. Εξυπακούεται ότι έχω μελετήσει ήδη την διαφορά πιέσεων και συμβατότητας αντλίας-φίλτρου.
Ενα χρονο πριν φτιαξω τη λιμνη προσπαθουσα να μαθω οσο πιο πολλα μπορουσα.
Δεν υπηρχε κανεις για βοηθεια και με τα λιγα που διαβασα εφτιαξα τη λιμνη και σιγουρα οχι ενα λακο με λαινερ.
Η λιμνη λειτουργησε τον πρωτο χρονο χωρις κανενα προβλημα και ετσι αποφασισα αφου εμαθα καποια πραγματα παραπανω να της δωσω την μορφη που εχει τωρα.
τα αποτελεσματα ακομη καλυτερα ;)
In the pond συμφωνω με οσα εχεις πει πιο πανω αλλα αν ειμαι τυχερος και δεν εκανα το μεγαλο λαθος αφου δεν ειχα ιδεα απο λιμνες αυτο ισως να οφειλετε στο οτι εβαλα κατω την απλη λογικη...δηλαδη, π.χ για να κανω αυτο πρεπει να κανω πρωτα αυτο...η..για να δουλεψει τουτο πρεπει να δουλεψει πρωτα τουτο κ.λ.π.....;)
Τωρα οσο για το προβλημα μεταξυ αντλιας και φιλτρου αφου το εψαξα εις βαθος τελικα δεν υπαρχει κανενα προβλημα :D
Μαλιστα ο αντιπροσωπος της sera που μιλησε με ανθρωπους της εταιριας μου ειπε οτι αν παθει κατι αμεσως θα μου δωσει αλλο....:D
Εχω ομως και κατι αλλο υποψη μου για να κανω
:smt040
in the pond
11-05-09, 18:40
In the pond συμφωνω με οσα εχεις πει πιο πανω αλλα αν ειμαι τυχερος και δεν εκανα το μεγαλο λαθος αφου δεν ειχα ιδεα απο λιμνες αυτο ισως να οφειλετε στο οτι εβαλα κατω την απλη λογικη...δηλαδη, π.χ για να κανω αυτο πρεπει να κανω πρωτα αυτο...η..για να δουλεψει τουτο πρεπει να δουλεψει πρωτα τουτο κ.λ.π.....
Άντρο, όταν λες "δεν έκανα το μεγάλο λάθος" τί έννοια δίνεις σε αυτό? Τί θα εννοούσες μεγάλο λάθος για μια λίμνη? Γιατί εγώ προσωπικά βλέπω λάθη σε όλες μας τις κατασκευές, με εμένα τα χειρότερα και ούτε λίμνη κανονικά θα την ονόμαζα.Όπως και να έχει, άλλος η΄ταν ο σκοπός της.
Όπως επίσης πόσα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν κατά την εκτέλεση ώστε να μιλούμε για: π.χ για να κανω αυτο πρεπει να κανω πρωτα αυτο...η..για να δουλεψει τουτο πρεπει να δουλεψει πρωτα τουτο κ.λ.π.
Τωρα οσο για το προβλημα μεταξυ αντλιας και φιλτρου αφου το εψαξα εις βαθος τελικα δεν υπαρχει κανενα προβλημα :D
Μαλιστα ο αντιπροσωπος της sera που μιλησε με ανθρωπους της εταιριας μου ειπε οτι αν παθει κατι αμεσως θα μου δωσει αλλο....:D
Εχω ομως και κατι αλλο υποψη μου για να κανω.
Ήδη σου έχω πει ότι βρίσκεσαι σε ορειακό σημείο μεταξύ αντλίας-φίλτρου, αλλά το ξαναλέω ορειακό! (λόγο κυρίως της πτώσης της ισχής της αντλίας λόγω ύψους).
Αυτο που θελω να πω Βασιλη, για τα πιο πανω (επειδη δεν καταλαβες τι εννοω σχημα λογου ειναι) Εκανα οτι εκανα απο μονος μου βαση της δικης μου λογικης. Και αφου ρωτας για μεγαλο λαθος να σου πω ενα το οποιο απεφυγα και ηταν βαση της δικης μου επιλογης και οχι κανενος αλλου.
Ενα μεγαλο λαθος λοιπον που απεφυγα ηταν η τοποθετηση της αντλιας που την εβαλα στο πιο μακρινο σημειο και οχι κοντα στον καταρρακτη ή στο κεντρο της λιμνης. Φαντασου να την ειχα κοντα στον καταρρακτη ποση πιεση ακομα θα εστελε στο φιλτρο. Τεσπα δεν θα κατσω τωρα να απαρυθμιζω τι εκανα σωστο και τι λαθος αλλα να μου επιτρεψεις να πω κατι και να σε παρακαλεσω να μην το παρεξηγησεις γιατι αυτο που θα πω θα το πω καλοπιστα :D
Συμφωνω καταρχας για το οριακα που λες μεταξυ αντλιας και φιλτρου αλλα ρε Βασιλη μου οταν απαντουμε σε καποιον συνχομπιστα πρεπει να ειμαστε λιγο πιο προσεχτικοι στο τι λεμε και βαση του τι λεμε να σκεφτομαστε και λιγο παρακατω για να δουμε αν υπαρχει καποια εναλλακτικη λυση σε καποιο προβλημα που μπορει να αντιμετωπισει καποιος. Και εξηγουμαι.......
Δεν εχω προβλημα με τον εξοπλισμο οπως ειπα απλα εξεφρασα εναν προβληματισμο κατα ποσο θα υπαρξει προβλημα στο μελλον....
Ο POYRITANOS εδωσε μια λογικη απαντηση την οποια ειχα υποψη μου με τη διαφορα οτι το νερο που θα φευγει απο το εξτρα λαστιχο θα περνουσε μεσα απο ενα DIY φιλτρο ανοιχτου τυπου χαμηλης ροης με φουλ βιολογικο υλικο ;) δηλ...με ενα σπαρο δυο τριγονια αφου εκμεταλλευομαι την δυναμικη της αντλιας. ;)
Ποια ηταν η δικη σου απαντηση Βασιλη????
Η δικη σου απαντηση ηταν να αλλαξω ή το φιλτρο ή την αντλια!!!!!!
Χωρις να λαβεις υποψην σου οτι με αυτη την αντλια μπορω να κανω παπαδες...
Επειδη εισαι μοντ ενας αρχαριος που αρχιζε χθες την λιμνη του και αγοραζε τον εξοπλισμο που εχω εγω και εβαζε αυτο τον προβληματισμο του στο φορουμ τον πρωτο που θα εμπιστευοταν ειναι το συντονιστη λογω της εμπειριας του ας πουμε και οχι τον απλο χομπιστα.:D
Θα τον εβαζες δηλ να πεταξει ή το φιλτρο ή την αντλια και να αγορασει αλλα!!!!!!
Βασιλη μου σε εκτιμω μην με παρεξηγησεις για αυτα που λεω για ονομα του Θεου απλα να προσεχουμε λιγο τι γραφουμε και δεν το λεω φυσικα για σενα για ολους μας το λεω για να μην δινουμε λαθος εντυπωσεις ή συμβουλες.;)
Εντελως μα εντελως φιλικα, Andros
in the pond
11-05-09, 22:20
Άντρο, έχω την εντύπωση ότι σου έχω απαντήσει πολύ εύστοχα και με λογική απάντηση, απλά έχεις απομονώσει μόνο το πρώτο κομμάτι της απάντησής μου.
Είπα αυτό: "Ή αγοράζεις φίλτρο που να δέχεται μεγαλύτερη ροή (αυτό να κάνεις) ή αλλάζεις την αντλία σου. Πάντως, με πολύ ενησχημένο βιοφορτίο, το φίλτρο των 10,000 λίτρων δεν θα καλύψει μια λίμνη 8,000 εκτός και αν είναι φτιαγμένη σε εντελώς σκιερό μέρος." Αυτό είναι πολύ τεκμηριωμένο από όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες που έχουν τέτοιου είδους φίλτρα.
Επίσης, παρόλο των ανησυχιών σου για τη δύναμη της αντλίας σου είπα: Άντρο, πιστεύω ότι βρίσκεσαι σε πολύ ορειακό σημείο, γιατί όλες οι αντλίες χάνουν κάποια ισχή όταν βρίσκονται σε κάποιο βάθος" πριν ακόμα αναφέρεις κάτι για την επικοινωνία σου με την εταιρεία. Άρα απάντησα και εδώ.
Η περίπτωση που έχει αναφέρει ο Βασίλης είπα: "Η λύση του Βασίλη μπορεί να βοηθήσει κάπως, αλλά πιστεύω θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα μη κάλυψης." ...και συνεχίζω τώρα. Η οποιαδήποτε δεύτερη εξαγωγή νερού πριν το φίλτρο σου, λόγω της μεγάλης πιέσεως που θα ασκείται στο ίδιο το φόλτρο, η ροή που τελικά θα περνάει θα είναι πολύ λιγότερη των προσδοκιών σου.
Άντρο, τί θα έλεγες σε έναν νέο χομπίστα ο οποίος έτυχε να πάρει ένα φίλτρο το οποίο λόγω υχθιοφόρτωσης δεν τον καλύπτει? Πόσοι από εμάς έχουμε στα ενυδρεία μας και δύο και κάποτε και 3 φίλτρα ταυτόχρονα για να καλύψουμε την υχθιοφόρτηση?
Είπα και λέω ότι πιστεύω είναι σωστό. Δεν υποχρεώνω κανέναν, απλά λέω και εγώ τη γνώμη μου και όσον είμαι σε αυτό το φόρουμ, συντονιστής ή όχι θα συνεχίσω να την λέω. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζω κάτι, απλά δεν απαντώ.
Ποιό μοντέλο της σέρα είναι το φίλτρο σου Άντρο?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.