PDA

Επιστροφή στο Forum : Βρήκα και δεύτερο λαθρεπιβάτη, τι είναι?


Roi
13-03-09, 14:16
Βρήκα πριν 4-5 μέρες ένα πολύ μικρο σαλιγκάρι, το έβγαλα και σήμερα βρήκα άλλο ένα λίγο μεγαλύτερο 5mm, μου μοιάζει για Lymnaea stagnalis. Ελπίζω να κάνω λάθος, δεν θέλω τέτοια σαλιγκάρια :smt022:smt022:smt022

Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ τι είναι ????

Alex_Salonica
13-03-09, 14:19
Τα σαλιγκαράκια μόνο καλό κάνουν.

Τώρα αν εσένα σε ενοχλούν στο μάτι μπορείς να τα βγάζεις.
Εγώ στο δικό μου όταν βλέπω ότι παραγίνονται πολλά αφαιρώ τα μεγαλύτερα με το χέρι.

Roi
13-03-09, 14:24
δεν με ενοχλούν στο μάτι, ακόμα τουλάχιστον, αλλά αυτά τα Lymnaea stagnalis τρώνε και φυτά και δεν είναι οτι καλύτερο σε σαλιγκάρι-λαθρεπιβάτη από οτι έχω διαβάσει.
Τι σαλιγκάρια έχω ?????

Alex_Salonica
13-03-09, 14:32
Απ' ότι θυμάμαι(ας με διορθώσει κάποιος πιο έμπειρος αν κάνω λάθος) σχεδόν όλα τα σαλιγκάρια τρώνε μαλακά φυτά αν δεν βρουν όμως κάτι άλλο να φάνε -άλγες και περισεύματα τροφών συνήθως- που σε ένα ενυδρείο υπάρχουν συνήθως σε αφθονία και τα δύο.

Roi
16-03-09, 09:15
Πείτε μου κάποιος, σας παρακαλώ πολύ, τι σαλιγκάρια είναι αυτά ??? Ετσί απλά για να ξέρω.

Ακόμα δεν έχω δεί άλλο. Μπορεί να ήταν μονο δυο ???

Σημείωση: πριν βάλω τα φυτά μεσα τα έπλενε καλά με νερό βρύσης και οδοντόβουρτσα.

netblues
16-03-09, 09:22
Ειναι τα γνωστα Lymnaea stagnalis οπως πολυ σωστα ειπες.
Δεν υπαρχει κανενας λογος ανησυχιας. Οπου υπαρχουν φυτα, υπαρχουν και σαλιγκαρια, οτι και να κανεις. Αλλα ειναι μερος του συστηματος, για να μην πω οτι ειναι απαραιτητα στη διαδικασια αποδομησης των νεκρων φυλλων.
Ακομα και αν τρωνε κανα φυτο, σε ενα ενυδρειο με σωστη αναπτυξη φυτων ΟΥΤΕ αυτο αποτελει προβλημα.

Roi
16-03-09, 09:28
δεν με ενοχλούν τα σαλιγκάρια γενικά, απλά θα προτιμούσα να έχω μερικά από τα άλλα είδη που δεν τρώνε φυτά. θα τα παρακολουθώ και θα τα βγάζω, ερώτηση, τα πιάνω απλά με το χέρι ή με γάντι ??

Raven
16-03-09, 16:23
Τα Lymnea stagnalis και τα Physa fontinalis μοιαζουν αρκετα οταν ειναι στο ιδιο μεγεθος. Τα stagnalis βεβαια μεγαλωνουν αργοτερα ενω τα fontinalis μενουν σαφως μικροτερα.
Ενας σιγουρος τροπος για να τα ξεχωρισει κανεις με μια ματια ειναι οι σπειρες. Αν ειναι δεξιοστροφα ειναι stagnalis, αν ειναι αριστεροστροφα ειναι fontinalis.
Επισης τα stagnalis εχουν πεπλατυσμενες κεραιες ενω τα fontinalis λεπτες και ισιες.http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=28398
Αυτο στην φωτο σου ειναι αριστεροστροφο, οποτε ειναι Physa fontinalis, το οποιο σχεδον ποτε δεν αγγιζει φυτα. Μπορεις να το αφαιρεσεις με το χερι αφοβα, αλλα γενικα αν θελουμε να ειμαστε σχολαστικοι και να φοραμε γαντια καθε φορα που βαζουμε το χερι μας στο ενυδρειο, δεν θα διαφωνησω. Μερικες φορες μπορει να εισαγουμε βακτηρια αν τα χερια μας ειναι απλυτα.