Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Τι είναι αυτά? + CO2 από ποιο σημείο και μετά? + Φυσαλίδες στο νερό


kostas_dimi_xapsas
22-02-09, 01:11
Παιδιά έχω 3 απορίες αν μπορούσατε να μου δώσετε τα φώτα σας θα με βοηθούσατε πολύ! :smt100:confused::smt100:confused::smt100
1. Εδώ και μία εβδομάδα παρατηρώ παρατήρησα την παρουσία από κάτι το οποίο θα το περιγράψω σαν πράσινες κλωστές με μικρές τριχούλες (ελπίζω να ανεβούν οι φωτό και να δείτε τι εννοώ)
2. Έχω στο ενυδρείο αυτήν την στιγμή 7-8 κλωνάρια κερατόφυλλο (2 εβδομάδες), 1 Cryptocorine (4 μέρες) και 2 Vallisneria (σήμερα) η ερώτηση λοιπόν είναι ποιο είναι το κριτήριο για CO2 (εννοώ DIY γιατί έτοιμο σύστημα μου είναι λίγο ακριβό) ή και αν λόγο μεγέθους δεν θα υπάρξει περίπτωση να χρειαστώ (54 λίτρα μικτά)
3. Έχω μονίμως φυσαλίδες αέρος να αιωρούνται στο νερό αρχικά νόμιζα πως είναι αιωρούμενα σωματίδια και δημιούργησα και σχετικό thread αλλά τελικά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για φυσαλίδες μιας και μόλις „πιάσουν“ επιφάνεια διαλύονται (στο ενυδρείο λειτουργεί το εσωτερικό φίλτρο της Juwel το Compact αν δεν κάνω λάθος και μέχρι πριν λίγες μέρες και μια αεραντλία την οποία την σταμάτησα μιας και διάβασα εδώ στο Forum ότι αν αναταράσσεται το νερό αρκετά από την εξαγωγή του φίλτρου δεν χρειάζεται αεραντλία):rolleyes::rolleyes:
Αυτά ελπίζω να μην κούρασα! :smt033:D:smt033:D

Raven
22-02-09, 01:33
1.Ειναι κλωνακαρια απο java moss και μαλλον ηρθαν με καποιο φυτο. Ακομα και τοσο μικρα που ειναι αν τα δεσεις πανω σε μια πετρα ή ξυλο θα μεγαλωσουν.
2.Τα φυτα που εχεις θα τα πανε καλα και χωρις CO2 αλλα αν δεν βαρυεσαι και θελεις να φτιαξεις diy για την εμπειρια, θα τα βοηθησει αρκετα τωρα στην αρχη.
3.Οι φυσαλιδες μπορει να προερχονται απο την εξοδο του φιλτρου η απο αερα παγιδευμενο στο υποστρωμα αν το ενυδρειο ειναι φρεσκοστημενο. Οπως και να εχει δεν ειναι λογος ανησυχιας.

kostas_dimi_xapsas
22-02-09, 04:06
Με κάλυψες απόλυτα σε ευχαριστώ!:p
-------------------------
Ναι η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να πειραματιστώ co2 και έχω διαβάσει για διάφορες κατασκευές και εδώ και σε άλλα sites αυτό που δεν κατάλαβα είναι η λειτουργία του bubble counter! Οκ μετράς από αυτό το πόσες φυσαλίδες απελευθερώνονται στο ενυδρείο ΑΛΛΑ από εκεί και πέρα τί? Θέλω να πω πως άντε και είναι περισσότερες ή ληγότερες απ όσες θες/πρέπει πως το ρυθμίζεις αυτό?
Πέρα από αυτό ποιές τιμές του νερού επιρεάζονται (κυρίος αυτές που επιρεάζονται αρνητικά) από το CO2 και πώς το χειρίζεται κανείς αυτό το θέμα?
-------------------------
?:confused:

maikl
22-02-09, 06:24
-Σε DIY CO2 ο μετρητης φυσσαλιδων ειναι περιττος-δεν εξυπηρετει σε κατι ;)

dizio
22-02-09, 06:54
καλό είναι να μην έχεις γιατί αν δεν πολυπετύχει το μείγμα μπορεί να έχεις απώλειες πίεσης(με το μετρητή) εκτός και αν έχεις διασφαλίσει πλήρη αεροστέγαση(πωπω έμπευση πρωινιάτικα)

lion
22-02-09, 11:41
Ο μετρητής φυσαλίδων, δεν νομίζω ότι είναι περιττός, αλλά μία καλή ένδειξη για να βλέπεις αν το μείγμα σου θέλει άλλαγή.

kostas_dimi_xapsas
22-02-09, 12:25
Καλημέρα και από μένα παιδιά! Βλέπω όλοι μας από νωρίς ασχολούμαστε με το hobby μας! :D


Σχετικά τώρα με το bubble counter και μετά από διάβασμα στο forum και σε κάποια άλλα sites σχημάτισα την εξής εντύπωση : μάλλον είναι μικρότερη η αξία του ως μετρητής μιας και δεν έχεις άμεσο έλεγχο των φυσαλίδων παρά μόνο στην ανανέωση του μίγματος βάζοντας μικρότερη ποσότητα μαγιάς! ΑΛΛΑ ίσως θα βοηθούσε στην αποτροπή, σε περίπτωση „ παραφουσκώματος “ του μίγματος στην φιάλη, του να περάσει ποσότητα του μίγματος στο ενυδρείο εφόσον υπάρχει αρκετή απόσταση του σωλήνα εξόδου προς ενυδρείο από την στάθμη του νερού στον μετρητή!
Με την προϋπόθεση πάντα όπως έχει επισημάνει ο φίλος dizio. Όπως επίσης και η πολύ σωστή παρατήρηση του φίλου Lion καταλαβαίνεις εύκολα με μία ματιά αν θέλει ανανέωση το μίγμα!

maikl
22-02-09, 12:38
-Οταν η διαχυση γινεται με σκαλα διαχυσης τοτε ειναι περιττο εξοδο,αν τη διαχυση την κανεις με αεροπετρα ή απ'ευθειας στο φιλτρο τοτε ισως και να χρειαζεται.
Σε Diy co2 η παραγωγη φυσσαλιδων γινεται στιγμιαια (με τη μορφη πολλων φυσσαλιδων ταυτοχρονα)και μετα απο καποιο χρονικο διαστημα επαναλαμβανεται η παραγωγη αυτη.Και τοτε ομως "ελεγχοντας" αυτα τα ενδιαμεσα κενα μπορεις να καταλαβεις αν το μειγμα θελει αλλαγη ή οχι.;)

kostas_dimi_xapsas
22-02-09, 12:41
Α με τις τιμές του νερό τι πρέπει να προσέξω?

lion
22-02-09, 21:34
Σε Diy co2 η παραγωγη φυσσαλιδων γινεται στιγμιαια (με τη μορφη πολλων φυσσαλιδων ταυτοχρονα)και μετα απο καποιο χρονικο διαστημα επαναλαμβανεται η παραγωγη αυτη.

Δεν είναι απόλυτο. Έχω σταθερότατη παραγωγή φυσαλίδων.

halvas69
22-02-09, 21:53
Σωστός ο lion, για την ακρίβεια αυτό το ξέσπασμα φανερώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την πίεση.
Κάτι το εμποδίζει και όταν αυξηθεί αρκετά η πίεση-παραγωγή CO2, ώστε να υπερνικηθεί το "εμπόδιο" κάνει αυτό που λες στιγμιαία.

kostas_dimi_xapsas
22-02-09, 22:06
Με τις τιμές του νερού παιδιά τελικά τι πρέπει να προσέξω?:confused::confused::confused:

maikl
23-02-09, 06:47
-Αυτο που επηρεαζει το Co2 ειναι το ph.Bεβαια σε DIY νομιζω ειναι αμελητεα η διαφορα.
-Οσον αφορα τις φυσσαλιδες,σε καμια 30 μειγματα που ειχα κανει παλιοτερα(μονο τοσο ασχοληθηκα με diy) ολα ηταν πετυχημενα ειχα παραγωγη φυσσαλιδων αλλα σταθερη ροη δεν ειχα σε κανενα....:(
-Με δεδομενο οτι δεχομαι αυτο που λες Χαλβα και σκεφτομενος οτι ως διαχυση ειχα σκαλα hagen,αλλα και μικρο εσωτ.φιλτρακι και αεροπετρα, το μοναδικο που μπορει να μου φρακαρε την σταθερη παροχη ηταν μαλλον οι διαφανες μικρες αντεπιστροφες βαλβιδες στις οποιες φαινοταν εσωτερικα να ειχαν κατι σαν υγρο(οσες φορες τις καθαρισα διαπιστωνα οτι αυτο το υγρο ηταν κολλωδες, σαν σιροπι) μαλλον υγροποιοταν το μειγμα....